VELKÁ BRITÁNIE. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na levé straně, předjíždění vpravo, kromě jednosměrných ulic.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VELKÁ BRITÁNIE. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na levé straně, předjíždění vpravo, kromě jednosměrných ulic."

Transkript

1 VELKÁ BRITÁNIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na levé straně, předjíždění vpravo, kromě jednosměrných ulic. Předjíždění a míjení Předjíždí se vpravo. Předjíždění po levé straně je povoleno pouze: - V jednosměrných ulicích - Pokud řidič předjížděného vozidla naznačil svůj úmysl, otočit se/odbočit vpravo - V případě pomalého provozu a za předpokladu, že a provoz na pravé se pohybuje pomaleji než provoz v řidičově pruhu Přednosti Je obecný pravidlem, že přednost má doprava na hlavní komunikaci. Dopravní značky vyznačující "Přednost v jízdě" jsou někdy umístěny na křižovatkách komunikací bez označení přednosti pro vjezd (znamení I, 22 z roku 1949 protokolu, bílý trojúhelník s červeným okrajem). Na křižovatce s vodorovným dopravním značením ve formě dvojité lomené bílé čáry přes vozovku, musí být řidiči připraveni zastavit pro dání přednosti na hlavní komunikaci. Toto značení může být také nahrazeno "dej přednost v jízdě" nebo znakem převráceného trojúhelníku namalovaným na vozovce. Na křižovatce s dopravním značením STOP (červený a bílý osmiúhelník) a dvěma plnými bílými čarami napříč vozovkou, musí řidič před vjezdem na hlavní komunikaci na čarách zastavit. Na některých křižovatkách, tzv. "boxové křižovatky", jsou namalované na silnici křížené žluté čáry. Vozidla na těchto křižovatkách nesmí vstoupit do "boxu" (tj. oblast žluté linky), dokud není jím vybraný sjezd nebo pruh volný, s výjimkou vozidel odbočujících vpravo a bránících protijedoucím vozidlům. Vozidla vstupující do kruhového objezdu musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se v kruhovém objezdu již pohybují (tj. vozidla přijíždějící zprava), pokud není uvedeno jinak. Všechna vozidla musí dát přednost v jízdě vozidlům složek integrovaného záchranného systému v případě jejich jízdy se zapnutou světelnou signalizací (blikající modrá světla) a zapnutou zvukovou výstražnou sirénou nebo ozvučením. Všechna vozidla musí zastavit a dát přednost školní hlídce signalizující zvláštním "STOP" znamením přecházející děti, pro jejich volný přechod komunikace v blízkosti škol.

2 Výstražná znamení Pro stojící vozidla je zakázáno používat zvuková výstražná znamení, kromě situací kdy může dojít k ohrožení jiným vozidlem v pohybu, nebo v situaci kdy je klakson použit jako obrana proti krádeži. Použití zvukového výstražného znamení je zakázáno v zastavěných oblastech, od do hodin. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel Maximální rozměry a hmotnosti osobních a užitkových silničních vozidel jsou: Výška: vozidla veřejných služeb 4,57 m pro ostatní vozidla neomezeno* Šířka: motorové vozidlo 2,55 m přívěs nebo karavan tažený automobilem 2,55 m přívěs nebo karavan tažený motorovým vozidlem s maximální hmotností vyšší než kg 2,55 m Délka: karavan 7 m** vozidlo pro přepravu cestujících se dvěma nápravami m vozidlo pro přepravu cestujících s více než dvěma nápravami 15 m vozidlo pro přepravu cestujících s přívěsem m nákladní přívěs 12 m kloubové vozidlo m jízdní souprava (nákladní vozidlo / s přívěsem) m automobil + přívěs nebo karavan m *** všechna ostatní vozidla 12 m * Světlá výška dálničních mostů ve Spojeném království je obvykle 5.03 metrů. Pokud výška vozidla včetně nákladu přesahuje 3 metry, mělo by to být jasně označeno ve stopách a palcích v kabině vozidla tak, aby byl řidič schopen porovnat své vozidlo s dopravními značkami ukazujícími dostatečný prostor pod mosty. ** Karavan až do 12 m může být vlečen za předpokladu, že celková hmotnost tažného vozidla přesahuje 3,5 tuny. *** Nebo až 18 m, pokud bylo tažné vozidlo vyrobeno před rokem Hmotnost: jedna náprava 10 tun hnací náprava 11.5

3 nákladní vozidlo se 2 nápravami 18 nákladní vozidlo se 3 nápravami 26 jízdní souprava se 4 nápravami 36 jízdní souprava s 5 nápravami 40 kloubová vozidla s 5 a více nápravami 40/44 Ne více než jeden naložený přívěs může být vlečen prostřednictvím soukromého nebo nákladního vozidla bez pravomoci Ministerstva dopravy. Přívěs musí být vybaven brzdami, pokud: - jeho maximální celková hmotnost přesahuje 750 kg, nebo - jeho vlastní hmotnost převyšuje 102 kg a byl postaven před nebo - jeho celková hmotnost přesahuje polovinu tažného vozidla na pouliční váhu Náklad a přesah nákladu: Podle současných obecných předpisů o zatížení nesmí náklad na vozidlech a na přípojných vozidlech přesahovat o více než 305 mm příčně přes celkovou šířku vozidla, při dodržení maximální šíře zatížení 2,90 metrů. Zatížení může přesahovat vpředu a vzadu za předpokladu, že jsou některé požadavky. Pro další podrobnosti je nutná konzultace s dle Nařízení o silničních vozidlech (Konstrukce a použití) z roku Rychlostní limity Obecné rychlostní limity Rychlostní limity jsou označeny kruhovou bílou značkou s červeným okrajem ukazující maximální povolenou rychlost (znamení II A.14 dle protokolu z roku 1949). Konec rychlostního limitu je signalizován kruhovou bílou značkou překříženou černou bílou čarou (znamení II, A.15 dle protokolu z roku 1949), což znamená "platný národní rychlostní limit". V zastavěných oblastech (Uzavřená komunikace): Pokud není uvedeno jinak je obecná rychlost 30 m.p.h. (48 km / h). "Uzavřená komunikace" je taková, na které je systém pouličního osvětlení lampami ne více než 200 metrů od sebe.

4 Mimo zastavěné oblasti Typ vozidla motocykly osobní automobily a malé dodávky (odvozený od osobního automobilu): - sólo - táhnoucí karavan nebo přívěs Dálnice Komunikace se 2 pruhy Ostatní komunikace mph km/h mph km/h mph km/h minibusy (nepřesahující 12 m) autobusy a autokary*: - nepřesahující 12 m 70* přesahující 12 m nákladní vozidla:. do 7.5 t maximální přípustné hmotnosti: sólo kloubové nebo s ojí nad 7.5 t maximální přípustné hmotnosti: - sólo kloubové nebo s ojí zemědělská vozidla: * osobním vozidlům, obytným přívěsům a vozidlům dvojího užití s pohotovostní hmotností vyšší než 3,5 t nebo vozidlům upraveným pro přepravu více než 8 cestujících je zakázáno pohybovat se vnějším pruhem dálnice se 3 a více jízdními pruhy Speciální rychlostní limity Rychlostní limity pro nově kvalifikované řidiče a řidiče studenty V Severním Irsku nesmí budoucí řidiči a nově kvalifikovaní řidiči (tj. ti, kteří vlastní plné řidičské oprávnění po méně než 12 měsíců) jet rychlostí vyšší než 45 mil za hodinu (72 km / h). Nově kvalifikovaní řidiči musí označit každé jimi řízené vozidlo "R" značkou (omezení). Tato pravidla se nevztahují na návštěvníky ze zahraničí, ani na návštěvníky Velké Británie nebo Irské republiky. Radarové detektory POI radarové detektory, které ukazují na umístění radarů mohou být ve Spojeném království používány.

5 Alkohol Zákonný limit Každá osoba, která řídí, pokouší se řídit, nebo má na starosti motorového vozidla na veřejné komunikaci nebo veřejném místě, zatímco je nezpůsobilá k řízení vzhledem ke skutečnosti, že je pod vlivem alkoholu či drog, se dopustila trestného činu. Maximální povolené množství alkoholu v krvi je 0,05% ve Skotsku a 0,08% ve zbytku země. Test Alkohol Policie může požádat řidiče podezřelého ze spáchání trestného činu o podrobení se dechové zkoušce. Zároveň může také provést dechovou zkoušku za následujících okolností: - Pokud došlo k nehodě - Pokud je zastaveno vozidlo z jakéhokoli důvodu a posléze policista pojme podezření, že řidič požil alkohol - Pokud se policista domnívá, že osoby odpovědné za vozidlo požily alkohol, a to i za předpokladu, že se odpovědná osoba nenachází ve vozidle v době podání žádosti Drogy Dnem 2. března 2015 vstoupily v platnost nové předpisy, přičemž policie je nyní oprávněna provádět drogové testy na místě. Pozitivní výsledek u několika drog, včetně konopí, amfetaminů, kokainu, heroinu a syntetických drog bude tvořit základ trestního stíhání. Nová legislativa umožňuje považovat za trestný čin řízení vozidla s určitou drogou v těle, což má za následek skutečnost, že úspěšné stíhání řidiče se již nebude spoléhat na nutnost prokázat jízdu pod vlivem drogy prostřednictvím testů psychomotoriky. Účinky některých běžně užívaných psychotropních léčiv mohou být také zahrnuty v této úpravě - řidiči jsou tak povinni informovat se ohledně přijatelné bezpečné dávky pro řízení a jsou povinni mít u sebe recept pro případnou kontrolu). Více informací je k dispozici na internetové stránce kampaně - Think! - Pokuty Pokuty placené na místě Policisté mohou vydávat fixní trestné bloky za celou řadu trestných činů, např. nepřiměřená rychlost, vadné pneumatiky, nezapnuté bezpečnostní pásy, atd. Tyto bloky jsou vydány na základě rozhodnutí policie. Pachatelé mají 28 dní na to, aby zaplatili, nebo požádali o soudní jednání. Pokud řidič vůči blokové pokutě nepodnikne žádný úkon, je pokuta zvýšena o 50% nebo je řidič předvolán k soudnímu jednání. V Anglii a ve Walesu může policie vydat "fixní pokuty" pro zahraniční řidiče, kteří se dopouštějí trestných činů jako je nepřiměřená rychlost nebo používání mobilního telefonu během jízdy. Minimální výše této pokuty je 100 liber. Pokud řidič nezaplatí okamžitě, může

6 policie až do zaplacení pokuty vozidlo znehybnit. Motorista může později pokutu soudně napadnout. Dopravní dozorci, jakož i policie mají pravomoc vydávat pokuty řidičům, podezřelým ze spáchání trestných činů týkajících se parkovacích předpisů, jednosměrných ulic, změny směru jízdy vozidla a osvětlení vozidla. Motorista může zaplatit fixní pokutu od 45 do 90 liber (v závislosti na závažnosti přestupku) do 28 dnů, nebo mohou požádat o soudní jednání. Vozidla zaparkovaná protiprávně podléhají pokutě a může být znehybněna pomocí botičky nebo odtažena. Průměrný poplatek v Londýně za odstranění botičky ze znehybněného vozidla je 65, a poplatek za uvolnění odtaženého vozidla ze záchytného parkoviště se pohybuje okolo 150 liber (skladovací poplatek činí 25 liber za den). V Londýně se nezákonně parkujícími vozidly zabývají místní parkovací asistenti, kteří vydávají oznámení o pokutách ("PCN") ve výši 80 až 130 GBP. Pokuty v jiných oblastech než v Londýně jsou obvykle levnější. Minimální a maximální pokuty Pokuty v GBP Přestupek Pokuta Doplňková pokuta překročení povolené rychlosti na veřejné komunikaci do 1,000 3 body překročení povolené rychlosti na dálnici do 2,500 3 až 6 bodů, pozastavení řidičského oprávnění řízení pod vlivem alkoholu nebo drog do 5,000 Trest odnětí svobody 6 měsíců, odebrání řidičského průkazu (3-11 bodů, pokud mimořádně není vyloučen) neoprávněné parkování Viz výše nezapnuté bezpečnostní pásy do 500 používání mobilního telefonu během jízdy nebezpečné řízení 1,000 3 body Bez limitu neopatrné řízení do 5,000 nedodržování předpisů týkajících se osvětlení do 1,000 jízda na kole na chodníku do 500 neopatrná jízda na kole do 1,000 Trest odnětí svobody 2 roky, (3-11 bodů, pokud mimořádně není vyloučen) 3-9 bodů, pozastavení řidičského oprávnění 3 body * 2,500 GBP v případě řidičů vozidel určených k přepravě osob, nebo řidičů nákladních vozidel V případě závažných trestných činů, jako je řízení pod vlivem alkoholu, může soudce uložit přísnější sankce pro recidivisty, například delší diskvalifikační období.

7 Trestné body jsou udělovány za mnoho z výše uvedených trestných činů, ale v současné době soudy nemají pravomoc vyznačovat trestné body do řidičských průkazů vydaných v zahraničí. Nicméně pokud to považují za vhodné, mohou jako náhradu uložit zákaz jízdy na komunikacích Spojeného království. Zabavení vozidla V případech kdy bylo za spáchání trestného činu uloženo odnětí svobody může být vozidlo, použité pro spáchání trestného činu, zabaveno. Bodový systém Trestné body za dopravní přestupky jsou vyznačeny v řidičském oprávnění, pokud řidič obdrží 12 bodů během tří let jeho oprávnění bude přerušeno po dobu nejméně šesti měsíců. Řidič, který byl penalizován za překročení rychlosti si může umazat 3 body tím, že bude navštěvovat speciální kurzy. Noví řidiči, kteří obdrží 6 nebo více trestných bodů během 2 let od získání svého řidičského průkazu, budou muset znovu splnit teoretické a řidičské zkoušky. Bodový systém je používán také v Severním Irsku. Pravidla parkování Speciální pravidla pro parkování Vozidla nesmí parkovat na silnici v místech, kde mohou způsobit překážku v provozu. Toto pravidlo je často velmi přísně interpretováno ve větších městech. Ve městech je parkování a čekání obecně zakázáno na hlavních komunikacích od pondělí do pátku od do hodin a v sobotu od do hodin. Pro umožnění co možná největší plynulosti provozu byly některé úseky komunikací označeny jako "městské průchozí komunikace" se zákazem zastavení. Na těchto komunikacích je zakázáno parkovat, nebo čekat v časech uvedených obdélníkovou dopravní značkou, která udává zákaz zastavení v uvedených obdobích s výjimkou nástupu nebo výstupu cestujících. Na silnicích označených jako "městské průchozí komunikace" (znamení ve formě červeného úhlopříčného kříže na modré kulaté značce s červeným okrajem), je veškeré parkování, čekání a zastavení přísně zakázáno, pouze s výjimkou případů nouze. V Londýně byly vytvořeny sítě tzv. Červených tras. Tyto komunikace, které jsou označeny červenou čarou podél vozovky, mají za úkol zlepšit plynulost provozu na hlavních komunikacích, tím, že omezí čekání, nakládky a vykládky na určitých místech. Je zakázáno zastavit nebo parkovat na: - Komunikacích označených dvojitou bílou čarou, s výjimkou vyzvednutí nebo výstupu cestujících - Autobusových, tramvajových nebo cyklistických pruzích během provozu - Cyklostezkách - Přechodech pro chodce, včetně oblastí označených cik-cak čarami

8 Systém žluté čáry podél vozovky nebo přes obrubník znamená omezení pro čekání a nakládku během doby uvedené na malých obdélníkových značkách. Motoristé by měli používat oficiální parkovací místa označená značkou "P". V některých lokalitách, kde je čekání povoleno v rozmezí 20 až 45 minut, zobrazuje modrá obdélníková značka časový limit. Vícepodlažní a podzemní parkoviště se nachází v městských oblastech, přičemž většina z nich je v noci uzavřena a výše poplatků za parkování se liší. Parkovací hodiny jsou ve Spojeném království široce používány. Poplatky se liší a jsou uvedeny na hodinách. Platba je obvykle zapotřebí od do hodin, od pondělí do pátku (a v některých oblastech v sobotu a neděli). Parkovací hodiny šedé barvy se běžně používají pro krátkodobé parkování (až 2 hodiny) a zelené parkovací hodiny jsou využívány pro parkování na delší dobu. Dodatečné poplatky jsou vybírány v případě, že doba parkování překročí dobu, která byla na hodinách předplacena. Motoristé mohou využít ještě neuplynulou dobu na hodinách bez dalšího placení. V oblastech "Pay and Display" je parkování povoleno, pokud si řidič koupí parkovací lístek z parkovacího automatu a zobrazí jej ve vozidle, nebo zatelefonuje automatizované službě a zaplatí za parkování kreditní kartou. V některých městech je buď jedna, nebo obě strany silnice vyhrazena pro parkování trvalých obyvatel - "kontrolované parkovací zóny" CPZs. Tyto oblasti jsou označeny bílou tečkovanou čarou namalovanou na vozovce a označením "P pouze pro držitele povolení" nebo "P pouze pro držitele příslušných karet, podle úpravy místními úřady. Vozidla parkující v těchto oblastech musí mít buď speciální kartu s parkovacím tokenem nebo známkou, nebo parkovací lístek na základě zvláštního povolení. Výše poplatků se pro parkování trvalých obyvatel liší. Časové parkovací lístky lze získat za úměrně snížené sazby. Hostující motoristé trávící minimálně jeden kalendářní měsíc v okrese, kde jsou v platnosti taková omezení, se mohou obrátit na místní správní orgány pro získání parkovacího povolení nebo karty. V mnoha oblastech se používají parkovací kotouče. Umožňují uživateli parkovat bezplatně na omezenou dobu. Parkovací kotouče je možné získat zdarma v některých obchodech a od policie. Parkování v noci: osobní automobily, nákladní vozidla nepřesahující kg pohotovostní hmotnosti, invalidní vozíky a motocykly mohou být v noci zaparkovány bez nutnosti osvětlení na komunikacích, na nichž je rychlostní limit 30 mph (48 km / h) nebo méně, ale pouze tehdy, pokud: - Vozidlo je nejméně 10 metrů od křižovatky, v blízkosti a paralelně k chodníku a ve směru dopravního provozu, nebo - Se vozidlo nachází na uznaném parkovišti. Přívěsy a vozidla s přesahujícím nákladem nesmí v noci být ponechána bez osvětlení na komunikacích. Parkující vozidla, která nesplňují podmínky pro výjimku z nutnosti osvětlení, musí mít zapnuta veškerá svá postranní světla. Výkon parkovacích předpisů Vozidla zaparkovaná protiprávně podléhají pokutě a může být znehybněna pomocí botičky nebo odtažena, ve druhém případě je účtován poplatek za uvolnění odtaženého vozidla ze záchytného parkoviště. Pokud je

9 vozidlo pouze znehybněno musí se majitel dostavit na policii a zaplatit vysokou pokutu, aby byla botička z jeho vozidla odstraněna (viz "Pokuty") V místech, kde jsou k dispozici parkovací hodiny v provozu, jsou vybírány v případě, že doba parkování překročí dobu, která byla na hodinách předplacena, dodatečné poplatky. I v tomto případě mohou policisté použít botičky popřípadě nechat vozidlo odtáhnout. Ve Spojeném království jsou za porušení parkovacích předpisů také vybírány fixní pokuty, a to podle toho, kde se přestupek uskutečnil. Minimální pokuta je 20 liber s výjimkou Londýna, kde se pokuta může vyšplhat do výše 40, 60 nebo 80 liber. Parkovací místa pro zdravotně postižené motoristy Zdravotně postižení motoristé (řidiči nebo cestujících), kteří vlastní a mají viditelně umístěnou modrou značku pro invalidy mohou těžit ze speciálních parkovacích ústupků za předpokladu, že neparkují v místech, kde by mohli způsobovat překážku v provozu: - Mohou parkovat na parkovacích místech vyhrazených pro držitele průkazů - Mohou parkovat bezplatně a bez časového omezení na místech s parkovacími hodinami a v oblastech "Pay and Display" - V Anglii a Walesu mohou až 3 hodiny parkovat na místech s jednoduchou nebo dvojitou žlutou čarou, nebo tamtéž bez časového omezení ve Skotsku, ale s výjimkou míst, kde je uveden zákaz nakládky a vykládky. V Anglii a Walesu musí být použit speciální parkovacích kotouč. - V některých oblastech mohou držitelé průkazů parkovat bezplatně na parkovištích mimo ulice Režim se nevztahuje na centrum Londýna, s výjimkou místních obyvatel, nebo na soukromé komunikace. Pro zahraniční motoristy jsou k dispozici vzájemné dohody s EU a EHP (s výjimkou Lichtenštejnska). Světelné a dopravní značení Semafory Používá se systém mezinárodního tříbarevného semaforu. Informace o zvláštních výstražných znameních na dálnicích viz "Dálnice". Ve filtračních pruzích se používají světelné šipky, přičemž řidiči mohou pokračovat v jízdě ve směru zelené šipky. Červená střídavě blikající světla se používají na přejezdech, při zvedání mostů, v blízkosti požárních stanic atd. Dopravní značení Spojené království přistoupilo k Protokolu o dopravních značkách a signálech (Ženeva, 1949). Symboly na směrových značkách s hnědým pozadím poukazují na turistické atrakce.

10 Dálniční dopravní značení má modré pozadí, značení indikující hlavní komunikace má zelené pozadí a značky pro místní komunikace mají pozadí v bílé barvě. Znaky s černým pozadím jsou používány pro veřejné komunikace pro nákladní vozidla. "Stop" značkou je červený osmiúhelník s nápisem STOP v bílé barvě. Ve Walesu jsou běžně používány dvojjazyčné nápisy ve velštině a angličtině. Na některých komunikacích s omezením rychlosti a na některých křižovatkách jsou instalovány kamery za účelem dokumentace vozidel porušujících dopravní předpisy. Přítomnost těchto kamer může být vyznačena čtvercovými značkami s černým fotoaparátem na bílém pozadí, nicméně takto označeny nejsou všechny dostupné kamery. Vodorovné dopravní značení Zvláštní vodorovné dopravní značení používané ve Spojeném království: - Křížené žluté čáry pokrývající celou křižovatku (box): motoristé nesmí vjet do vyznačené žluté oblasti, dokud není jím vybraný sjezd nebo pruh volný (pro další podrobnosti viz "Pravidla silničního provozu" ) - Podlouhlý bílý trojúhelník: znázorňuje, že motoristé musí ustoupit provozu vedoucímu po protínající hlavní komunikaci. - Žluté čáry podél okraje vozovky a přes obrubník: tento systém znamená omezení pro čekání a nakládku během doby uvedené na malých žlutých obdélníkových značkách. - Bílé cik cak čáry na jedné straně přechodu pro chodce: značí zákaz parkování, čekání a výstupu cestujících. Předjíždění vozidel stojících před cik cak značením před přechodem je také zakázáno. - Červené čáry (jednoduchém a dvojité) podél vozovky: mají za úkol zlepšit plynulost provozu na hlavních komunikacích, tím, že omezí čekání, nakládky a vykládky na určitých místech. - Autobusové pruhy jsou znázorněny jak vodorovným dopravním značením, tak klasickými dopravními značkami, kterými je uvedena doba kdy jsou tyto pruhy vyhrazeny pouze pro autobusy a kdy je mohou používat i ostatní vozidla. V některých městech jsou autobusové pruhy zvýrazněny pomocí červeného asfaltu. Železniční přejezdy Ve Spojeném království je přibližně 9,000 železničních přejezdů. Většina železničních přejezdů je vybavena závorami, žlutými světly a červenými blikajícími světly a zvukovým výstražným signálem. Když se světla rozsvítí, musí řidiči zastavit za bílou čárou. Některé železniční přejezdy v odlehlých místech mají závory preventivně stále spuštěné. Řidič musí zkontrolovat, zda je cesta volná a následně klikou zvednou závory. Jakmile je vozidlo na druhé straně přejezdu, musí řidič zastavit a závory znovu ručně spustit. Na nezabezpečených železničních přejezdech, bez závor nebo světel musí být chodci a řidiči zastavit a ujistit se zda se neblíží vlak před tím, než přes přejezd pokračují v jízdě.

11 Povinné vybavení Návštěvníci a obyvatelé Bezpečnostní pásy a dětské zádržné systémy Ve vozidlech je pro řidiče a spolujezdce povinné mít zapnuty bezpečnostní pásy. Pokud jsou k dispozici bezpečnostní pásy i na zadních sedadlech je pro osoby přepravované na zadních sedadlech povinné mít i zde bezpečnostní pásy zapnuté. Toto nařízení se vztahuje i na osoby cestující v dočasně dovezených vozidlech vybavených pásy. Lékařské potvrzení, které bylo vydáno v zahraničí, a které svého držitele osvobozuje od povinnosti zapnutých bezpečnostních pásů není ve Spojeném království akceptováno. Osvobozené osoby by si měly opatřit při příjezdu britské lékařské potvrzení. Děti do 3 let musí používat dětský zádržný systém odpovídající jejich hmotnosti ve všech osobních a nákladních vozidlech, kromě případů, jsou přepravovány v zadní části vozidel taxi služby. Děti nemohou být přepravovány ve vozidle jiným způsobem. Schválené dětské zádržné systémy jsou v souladu s normou ECE R44/03 (nebo novější). Děti ve věku mezi 3 a 12 lety nebo do výšky 1,35 m cestující na předním sedadle vozidla musí sedět ve schváleném dětském zádržném systému nebo musí mít zapnuté bezpečnostní pásy. V případě, že cestují v zadní části vozidla, musí sedět ve schváleném dětském zádržném systému nebo mít zapnuté bezpečnostní pásy jsou-li k dispozici. Děti ve věku od 12 let, nebo měřící 1,35 m a více, musí mít zapnutý bezpečnostní pás, pokud je k dispozici. Je povinností řidiče je zajistit, aby všechny děti do 14 let používaly odpovídající zádržný systém. V autobusech a autokarech musí cestující starší 14 let používat bezpečnostní pásy, jsou-li k dispozici. Helmy pro motocyklisty Pro řidiče motocyklů, skútrů a mopedů je povinné nosit bezpečnostní přilbu schváleného návrhu. Toto nařízení platí i pro cestující, kromě těch v postranním vozíku. Návštěvníci Spojeného království musí nosit helmu, která je vyráběna dle normy podobné té britské. Světla Motoristé musí: - Použít boční světla mezi západem a východem slunce - Použít světlomety v noci (mezi půl hodiny po západu slunce a půl hodiny před východem slunce) na všech komunikacích bez veřejného osvětlení a na komunikacích, kde je pouliční osvětlení více než 185 m od sebe nebo nesvítí - Použít světlomety nebo přední a zadní mlhová světla, v případech kdy je vážně snížená viditelnost, obvykle na méně než 100 m

12 Motoristé by měli: - Použít tlumené svícení v noci v zastavěných oblastech, pokud vozovka je dobře osvětlená - Použít světlomety v noci na osvětlených dálnicích a silnicích s rychlostním limitem nad 30 mph Výstražný trojúhelník I přesto, že výstražné trojúhelníky nejsou povinné a nejsou široce používány, britské předpisy stanovují následující model - červený rovnostranný trojúhelník s každou stranou nepřesahující 55 cm na délku. Trojúhelník by měl být umístěn na stejné straně vozovky, minimálně 45 m před překážkou. Nicméně motoristé nemohou použít výstražný trojúhelník na dálnici. Výstražná světla by měla být použita při jízdě vozidla, které způsobuje překážku v provozu, v důsledku poruchy nebo nehody. Nesmějí být použita při jízdě s výjimkou dálnic, na které jsou použita jako varovný signál o překážce v provozu pro ostatní řidiče. Hasicí přístroj Hasicí přístroj na palubě soukromých vozidel není povinný. Lékárnička Lékárnička je doporučená, ale není povinná. Pneumatiky a hloubka dezénu Osobní vozidla, lehké dodávky, karavany a lehké přívěsy musí mít minimální hloubku dezénu pneumatik 1,6 mm přes centrální tři čtvrtiny vzorku a po celém obvodu pneumatiky. Motocykly, velká vozidla a vozidla přepravující cestující musí být mít hloubku nejméně 1 mm přes tři čtvrtiny šíře dezénu a kolem celého obvodu pneumatiky. Mopedy musí mít viditelný vzorek. Ostatní Reflexní vesty Reflexní vesty nejsou povinné v osobních vozidlech. Návštěvníci Hostující motoristé řídící vozidla s levostranným řízením by se měli informovat ohledně nastavení světlometů pro jízdu na levé straně a případně je upravit, jinak riskují, že při zastavení policií a zjištění špatného nastavení světel jim může být uložena pokuta až do výše Vozidla registrovaná v zahraničí a dočasně dovezená do Spojeného království musí být vybavena v souladu s minimálními požadavky Mezinárodní úmluvy ve vztahu k provozu motorových vozidel (Paříž, 1926) nebo Úmluvy o silničním provozu (Ženeva, 1949).

13 Obyvatelé Osobní vozidla a lehká nákladní vozidla nesmí mít pneumatiky s radiálním vzorkem a kříženým vzorkem na stejné nápravě, nebo pneumatiky s kříženým vzorkem (úhlopříčka) na zadní nápravě a pneumatiky s radiálním vzorkem na přední nápravě. Zimní pneumatiky Ve Spojeném království neexistují žádné platné předpisy týkající se používání pneumatik s hroty nebo se sněhovými řetězy; tyto doplňky nejsou ve Velké Británii protizákonné za předpokladu, že nepoškozují povrch vozovky. Jízdní kola Registrační formality Neexistují žádná administrativní kontroly týkající se vlastnictví jízdního kola, která nejsou ani předmětem daně. Pojištění Není povinné žádné pojištění třetí stranou. Cyklopruhy Cyklistické pruhy jsou označeny buď nepřerušenou, nebo lomenou bílou čarou podél vozovky. Některé cyklostezky jsou umístěny daleko od komunikací. V některých případech je vyhrazen stejný prostor pro chodce i cyklisty. Některé křižovatky mají pokročilé zastavovací prostory k tomu, aby bylo cyklistům umožněno získat postavení vpředu, před ostatními účastníky provozu. Na cyklostezkách se speciálními přechody nesmí cyklisté překročit komunikaci, dokud nesvítí na signalizaci zelený symbol jízdního kola. Řidiči nesmí jet a parkovat v jízdním pruhu pro cyklisty vyznačeném pevnou bílou čarou. Informace o cyklistice v Londýně jsou k dispozici Více informací o cyklistice ve Velké Británii a Národní cyklistické síti, viz odkaz vpravo. Povinné vybavení Jízdní kola používaná v noci musí být vybavena předním a zadním světlem, a červenou zadní odrazkou. Bezpečnostní helma Ochranná helma není povinná, ale je doporučena. Speciální právní úprava

14 Cyklisté mohou využít autobusové jízdní pruhy, pokud jejich označení obsahuje symbol jízdního kola. Cyklistům je zakázáno jezdit po chodníku. Jízdní kola nesmí být zaparkována v místech, kde by mohla ohrozit nebo překážet ostatním účastníkům silničního provozu nebo chodcům. Dopravní nehody Hlášení o nehodě V případě nehody, při které došlo ke škodě nebo újmě na zdraví jakékoli jiné osoby, ke škodě na vozidlech, zvířatech, majetku nebo vybavení ulice, je řidič, který nehodu způsobil, povinen zastavit a zůstat na místě nehody po přiměřenou dobu a poskytnout podrobné informace jako je číslo, jméno a adresa majitele, případně pokud došlo ke zranění osob, musí uvést informace o jeho pojištění každému, kdo má rozumné důvody se na tyto informace dotazovat. Pokud se z nějakého důvodu řidič rozhodne změnit výpověď, musí ohlásit nehodu na policejní stanici, jakmile je to možné, ale v každém případě do 24 hodin. Pokud došlo ke zranění jiné osoby a podílející se řidič nemůže podat informace o jejím pojištění okamžitě, musí je nahlásit do 7 dnů na policii. Čísla tísňových linek Policie Ambulance 999 nebo 112 Hasiči Pojistné formality V případě nehody je vhodné tuto skutečnost oznámit pojišťovně co nejdříve.

UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích UKRAJINA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s ustanoveními Úmluvy o silničním provozu z roku 1968. Přednosti Předpisy

Více

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují.

Přednost na kruhových objezdech: vozidla vstupující na kruhový objezd musí dát přednost v jízdě vozidlům, která se na něm již pohybují. MOLDÁVIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Všechna vozidla musí být předjížděna výhradně po levé straně vozovky,

Více

RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích RUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně. Předjíždění a míjení Předjíždět lze po levé straně. Ve velkých městech je zakázáno odbočit vlevo, vyjma světelných křižovatek.

Více

LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LOTYŠSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Lotyšsku se jezdí vpravo. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1968. Většina lotyšských komunikací

Více

ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích ŘECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Řecku se jezdí vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Provoz by měl být předjížděn z levé strany. Předjíždění je zakázáno v situaci

Více

Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně.

Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. BULHARSKO Pravidla silničního provozu Silniční pravidla Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou podle ustanovení úmluv o silničním provozu. Stojící tramvaj

Více

LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LITVA Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1968.

Více

Přednosti Předpisy, upravující přednosti, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě o silničním provozu z roku 1968.

Přednosti Předpisy, upravující přednosti, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě o silničním provozu z roku 1968. ESTONSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Estonsku se jezdí na pravé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení, jsou v souladu s předpisy, uvedenými v Úmluvě

Více

CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně.

CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. CHORVATSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu 1968. Přednosti

Více

Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu (Vídeň, 1968).

Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu (Vídeň, 1968). MAKEDONIE Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Makedonii se jezdí na pravé straně vozovky. Předjíždění a míjení Předjíždí se po levé straně. Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou

Více

SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích SLOVINSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se na pravé straně a předjíždí se na levé straně. Předjíždění a míjení Řidiči předjíždí nalevo, nebo napravo, pokud vozidlo odbočuje vlevo.

Více

TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích TURECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Turecku se jezdí vpravo, předjíždí se po levé straně vozovky. Předjíždění a míjení Podle článku č. 38 v Kodexu tureckého silničního provozu,

Více

RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích RUMUNSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo a předjíždění je možné po levé straně vozovky. Tramvaje je možné předjíždět zprava. Předjíždění a míjení S výjimkou tramvají,

Více

Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru.

Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru. POLSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Řidič musí naznačit svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením o změně směru. Předjíždění

Více

Vozidla, odbočující vlevo, musí stát co nejblíže ke středu komunikace, aby tak umožnili plynulost provozu na jejich straně vozovky.

Vozidla, odbočující vlevo, musí stát co nejblíže ke středu komunikace, aby tak umožnili plynulost provozu na jejich straně vozovky. NIZOZEMSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Nizozemsku se jezdí vpravo a předjíždění je možné zleva. Vozidla, odbočující vlevo, musí stát co nejblíže ke středu komunikace, aby tak umožnili

Více

DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva.

DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva. DÁNSKO Pravidla silničního provozu Pravidlo silnice Jízda na pravé straně, předjíždí se zleva. Předjíždění a míjení Pravidla odpovídají úmluvě z roku 1968 o silničním provozu. Použití směrovky je povinné

Více

Řidič vozidla nesmí předjíždět ostatní, nebo se snažit předjet, pokud by tím ohrožoval nebo omezoval ostatní účastníky silničního provozu.

Řidič vozidla nesmí předjíždět ostatní, nebo se snažit předjet, pokud by tím ohrožoval nebo omezoval ostatní účastníky silničního provozu. IRSKO Pravidla na silnicích Jízda na levé straně, předjíždění vpravo. Předjíždění a míjení Řidič vozidla nesmí předjíždět ostatní, nebo se snažit předjet, pokud by tím ohrožoval nebo omezoval ostatní účastníky

Více

Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Objíždění Přednosti Přednosti u přechodů pro chodce Zipování Výstražná znamení

Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Objíždění Přednosti Přednosti u přechodů pro chodce Zipování Výstražná znamení BELGIE Pravidla silničního provozu Pravidla silničního provozu Předjíždění a míjení Při předjíždění cyklisty nebo mopedu by měla být vzdálenost nejméně 1 metr mezi ním a předjíždějícím vozidlem. - Na křižovatkách,

Více

SRBSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel

SRBSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel SRBSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Srbsku se jezdí vpravo. Předjíždění a míjení Řidiči obvykle předjíždí po levé straně. Ostatní předpisy odpovídají mezinárodním předpisům. Kolejová

Více

NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích NĚMECKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Uvnitř i mimo zastavěné oblasti s hustým provozem, díky němuž se tvoří

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích SLOVENSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění, jsou v souladu s mezinárodně užívanými předpisy.

Více

Pravidla silničního provozu Pravidla silnice

Pravidla silničního provozu Pravidla silnice Pravidla silničního provozu Pravidla silnice Jezdí se na pravé straně, předjíždí na levé straně. Předjíždění a míjení Na silnicích, kde jsou tramvajové koleje umístěny ve středu, se musí pohybovat tramvaj

Více

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968).

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). NORSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). Stojící

Více

Vojenské nebo obdobné sestavy mají také přednost v jízdě, nicméně musí přijmout nezbytná opatření, aby nebránila provozu a předešlo se nehodám.

Vojenské nebo obdobné sestavy mají také přednost v jízdě, nicméně musí přijmout nezbytná opatření, aby nebránila provozu a předešlo se nehodám. PORTUGALSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda vpravo a předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla jsou v souladu s Úmluvou o silničním provozu z roku 1949. Předjíždění:

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY 1. Výstražné dopravní značky SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. A 1a Zatáčka vpravo A 1b Zatáčka vlevo A 2a Dvojitá zatáčka, první vpravo A 2b Dvojitá zatáčka, první vlevo A

Více

LUCEMBURSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

LUCEMBURSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích LUCEMBURSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích V Lucembursku jezdí vozidla vpravo a předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Pravidla upravující předjíždění a míjení jsou v souladu

Více

Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat.

Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat. ITÁLIE Pravidla na silnicích Jízda vpravo, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Předjíždění Vozidlo, které je předjížděno musí v rámci možností uhnout co nejvíce vpravo a nesmí zrychlovat.

Více

ŠPANĚLSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel

ŠPANĚLSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Výstražná znamení. Omezení rozměru a hmotnosti Povolené rozměry a hmotnost vozidel ŠPANĚLSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Ve Španělsku se jezdí po pravé straně, předjíždí se zleva. Předjíždění a míjení Předpisy, upravující předjíždění a míjení, jsou v souladu se

Více

Za co jsou body od 1. července 2013

Za co jsou body od 1. července 2013 Za co jsou body od 1. července 2013 Porušení předpisů při provozu na pozemních komunikacích řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění ( 22/1 e) bod 1)

Více

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít:

[2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: [2 b.] Řidič smí v provozu na pozemních komunikacích užít: 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na dálnicích, silnicích, místních komunikacích a účelových komunikacích. c) Na všech

Více

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků:

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Přestupky za 1 bod: Nedovolené užití dálnice nebo silnice pro motorová vozidla nemotorovým vozidlem nebo motorovým vozidlem, jehož konstrukce nebo technický

Více

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích?

1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? C_E-28082006-114430-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Je cyklista řidičem se všemi právy a povinnostmi účastníka provozu na pozemních komunikacích? a) Ne. b) Ano. 2) [2 b.] Řidič nesmí

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 C-28082006-114347-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Jen na dálnicích a silnicích pro motorová vozidla. b) Na všech pozemních komunikacích

Více

POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě

POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě Podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 C-28082006-114337-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 7 1) [2 b.] Nesmět omezit znamená povinnost řidiče počínat si tak, aby: a) Druhý řidič nemusel náhle snížit rychlost jízdy nebo zastavit. b) Jinému

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: D-28082006-114939-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

RAKOUSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení

RAKOUSKO. Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích. Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení RAKOUSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jízda na pravé straně, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Řidič musí prokázat svůj úmysl předjíždět nebo změnit jízdní pruh znamením

Více

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd?

5) [2 b.] Smíte jako řidič vozidla z výhledu v dané situaci vjet na tento železniční přejezd? D_E-28082006-115924-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: D+E 1 z 7 1) [2 b.] Dát přednost v jízdě znamená: a) Povinnost řidiče počínat si tak, aby jinému účastníkovi provozu na pozemních komunikacích nijak

Více

Videoškolení řidičů - referentů. Školení řidičů - referentů

Videoškolení řidičů - referentů. Školení řidičů - referentů Videoškolení řidičů - referentů V tomto videoškolení se zaměříme na: Základní pojmy Povinnosti řidiče Přeprava osob Směr a způsob jízdy Vybrané povinnosti Dopravní nehody Bodový systém Základní pojmy Účastník

Více

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí

Příloha č. 3. Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí Příloha č. 3 Seznam nejdůležitějších svislých a vodorovných dopravních značek pro dopravní výchovu dětí 3.1. Výstražné dopravní značky (v závorkách je uvedeno staré označení dopravního značení) "Zatáčka

Více

Zákazové dopravní značky

Zákazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. c) zákona o silničním provozu svislé zákazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích zákazy nebo omezení. V České republice konkrétně existují následující

Více

Jezdcům na jízdních kolech nebo mopedech je dovoleno předjíždět vozidla po pravé straně, s výjimkou ostatních jednostopých vozidel.

Jezdcům na jízdních kolech nebo mopedech je dovoleno předjíždět vozidla po pravé straně, s výjimkou ostatních jednostopých vozidel. FINSKO Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Vozidla by měla být předjížděna po levé straně vozovky, nicméně v případě, kdy řidič předjížděného vozidla naznačuje

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113130-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Je jezdec na koni, který se pohybuje po pozemní komunikaci, řidičem a platí pro něj povinnosti a práva účastníků provozu na pozemních

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.)

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. Novinky a změny k (zákon č. 48/2016 Sb.) ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ Novinky a změny k 20. 2. 2016 (zákon č. 48/2016 Sb.) Co se mění? Zákonem č. 48/2016 Sb. je novelizován zákon o provozu na pozemních komunikacích (č. 361/2000 Sb.). Podstata úprav Hlavní

Více

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí

Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí Přehled všech dopravních značek upravujících limity nejvyšších povolených rychlostí V minulém článku jsme se věnovali fenoménu nepřiměřené rychlosti, kterou s ohledem na statistiku dopravních nehod lze

Více

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001,

30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů. ze dne 10. ledna 2001, 30/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva dopravy a spojů ze dne 10. ledna 2001, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a úprava a řízení provozu na pozemních komunikacích Změna: 153/2003

Více

Dopravní značky 4. část

Dopravní značky 4. část Dopravní značky 4. část Příkazové značky (1) Příkazové značky jsou a) "Kruhový objezd" (č. C 1), která přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených; značka je

Více

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY

SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY SVISLÉ DOPRAVNÍ ZNAČKY Příloha č. 3 k vyhlášce č. 30/2001 Sb. 1. Výstražné dopravní značky 2. Značky upravující přednost 3. Zákazové dopravní značky 4. Příkazové dopravní značky C 1 Kruhový objezd C

Více

Cyklista na stezce pro cyklisty

Cyklista na stezce pro cyklisty Cyklista na stezce pro cyklisty Značka přikazuje užít v daném směru takto označeného pruhu nebo stezky. Pruhu nebo stezky smí užít i: osoba vedoucí jízdní kolo osoba pohybující se na kolečkových bruslích

Více

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011

Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 Změna zákona o silničním provozu č. 361/2000 Sb., s účinností od 1.8.2011 v 2 se doplňuje písmeno mm), které zní: mm) kolonou vozidel se rozumí souvislý proud více vozidel, u kterého nelze předjíždět každé

Více

7 --- 2.500 20.000 6 měs. - 1 rok 125c / 1b) 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1c) 7 --- 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1d)

7 --- 2.500 20.000 6 měs. - 1 rok 125c / 1b) 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1c) 7 --- 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1d) Přestupek (zkráceně) Přestupek Body Řízení pod vlivem alkoholu (nad 0,3 promile) Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost (alkohol, návykové látky) Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost (alkohol a návykové

Více

Dopravní značky 10. část

Dopravní značky 10. část Dopravní značky 10. část SPECIÁLNÍ OZNAČENÍ VOZIDEL A OSOB (1) Speciální označení vozidel jsou a) "Označení vozidla přepravujícího osobu těžce postiženou nebo těžce pohybově postiženou" (č. O 1), O1 67

Více

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů.

06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050280 Tato dopravní značka: a) Zakazuje vjezd potahových vozidel. b) Zakazuje vjezd nemotorových vozidel. c) Zakazuje vjezd zemědělských strojů. 06050289 Do úseku pozemní komunikace označeného vyobrazenou

Více

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu zákonem č. 268/2015 Sb. s účinností od 31. prosince 2015 6 (7) Přesahuje-li počet přepravovaných dětí starších tří let počet sedadel vybavených bezpečnostními

Více

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ Stav od 20.2.2016 Jedná se pouze o informativní přehled bez záruky! WWW.YESPOJISTENI.CZ příslušného zákona Skutková podstata protiprávního jednání

Více

NÁKLADNÍ DOPRAVA. H. Bezpečnost silničního provozu

NÁKLADNÍ DOPRAVA. H. Bezpečnost silničního provozu NÁKLADNÍ DOPRAVA H. Bezpečnost silničního provozu 1. Jízda na dálnici a na silnici I. třídy v neděli a ostatních dnech pracovního klidu v době od 13.00 do 22.00 hodin je zakázána: a) nákladním vozidlům

Více

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí:

3) [2 b.] Řidič při vjíždění na pozemní komunikaci z místa ležícího mimo pozemní komunikaci musí: B-28082006-113149-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: B 1 z 7 1) [2 b.] Zákon o silničním provozu upravuje pravidla provozu: a) Na všech pozemních komunikacích a též na polích, loukách a v lesích. b) Jen

Více

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu)

Obsah. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) Obsah Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) ČÁST PRVNÍ Zákon o provozu na pozemních komunikacích 7 HLAVA I Úvodní ustanovení

Více

Příkazové dopravní značky

Příkazové dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. d) zákona o silničním provozu svislé příkazové dopravní značky ukládají účastníku provozu na pozemních komunikacích příkazy. V České republice konkrétně existují následující svislé

Více

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití

Vodorovné dopravní značky. Název, význam a užití Příloha č. 8 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Vodorovné dopravní značky 1. Podélné čáry V la Vlb Podélná čára souvislá Značka se pouz1va zejména k oddělení jízdních pruhů s protisměrným provozem, k oddělení

Více

13.7.2011 novela z. č. z. 361/2000 č. Sb., 361/2000 Sb., o provozu o na pozemn ích komunikacích účinnost od 1. 8. ost 2011 od 1. 8.

13.7.2011 novela z. č. z. 361/2000 č. Sb., 361/2000 Sb., o provozu o na pozemn ích komunikacích účinnost od 1. 8. ost 2011 od 1. 8. novela z. č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích účinnost od 1. 8. 2011 Hlavní změny Povinnost řidiče mít na sobě reflexní vestu. Povinnost řidiče mot. vozidla zajet k zařízení technické

Více

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před

c) řidič nesmí ohrozit nebo omezit, v případě potřeby je řidič povinen i zastavit vozidlo před 11070001 Povinností přepravované osoby je: a) neohrožovat svým chováním bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, zejména neomezovat řidiče v bezpečném ovládání vozidla. b) pomáhat řidiči dle jeho

Více

A ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7. 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je:

A ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7. 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: A-28082006-113010-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: A 1 z 7 1) [2 b.] Provozovatel vozidla je: a) Každá fyzická osoba, která je držitelem řidičského oprávnění. b) Vlastník vozidla nebo jiná fyzická nebo

Více

Tabulka bodového systému řidičů

Tabulka bodového systému řidičů Tabulka bového systému řidičů Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Řízení motorového vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost z důvodu požití alkoholu nebo jiné návykové látky ( 125c odst. 1 písm. c) 0 50000

Více

Některé důležité změny v pravidlech provozu na pozemních komunikacích od 1.7.2006

Některé důležité změny v pravidlech provozu na pozemních komunikacích od 1.7.2006 Některé důležité změny v pravidlech provozu na pozemních komunikacích od 1.7.2006 Přeprava osob Povinné připoutání dětí při jízdě platí všeobecně na všech typech silnic i v obci Dítě do tří let věku se

Více

Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Bloková pokuta Body Zadržení ŘP Platná (P) Návrh (N) P N P N P N P N

Přestupek Pokuta Zákaz činnosti Bloková pokuta Body Zadržení ŘP Platná (P) Návrh (N) P N P N P N P N Řízení motorového vozidla ve stavu vylučujícím způsobilost z důvodu požití alkoholu nebo jiné návykové látky ( 125c odst. 1 písm. c)) Odmítnutí podrobit se vyšetření na alkohol nebo jiné návykové látky

Více

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA:

SPRÁVNÁ ODPOVĚĎ 1. KOLA: Seznam otázek dopravní soutěže KOLO 1. Otázka č.1: Jaká pravidla platí pro používání cyklistické přilby? -je povinná pro osoby do 15 let B- není povinná C- je povinná pro osoby v jakémkoliv věku D- je

Více

Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016

Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016 Město Rokycany opatření orgánů města č. 1/2016 Provozní řád městských parkovišť v Rokycanech účinnost od 1. prosince 2016 Obsah: Část I. Část II. Část III. Část IV. Část V. Základní ustanovení Parkování

Více

Dopravní značky 7. část

Dopravní značky 7. část Dopravní značky 7. část Vodorovné dopravní značky Umístění a provedení vodorovných dopravních značek (1) Vodorovné dopravní značky jsou vyznačeny na pozemní komunikaci. (2) Vodorovné dopravní značky jsou

Více

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968).

Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). FRANCIE Pravidla na silnicích Jízda vpravo, předjíždění po levé straně. Předjíždění a míjení Předpisy jsou v souladu s článkem 11 Úmluvy o silničním provozu (Vídeň, 1968). Dle obecných pravidel je ve Francii

Více

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7

C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 C_E-28082006-114438-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C+E 1 z 7 1) [2 b.] Vozka, který řídí potahové vozidlo, je: a) Řidičem. b) Průvodcem vedených a hnaných zvířat. c) Jezdcem na zvířeti. 2) [2 b.] Řidič

Více

Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu:

Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: Novela zákona o silničním provozu zákonem č. 133/2011 Sb., zavedla s účinností od 1. 8. 2011 mimo jiné i nové 125c, 125d a 125e pod názvem Správní

Více

Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway) Mgr. Marie Škopíková Ministerstvo dopravy, Odbor agend řidičů

Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway) Mgr. Marie Škopíková Ministerstvo dopravy, Odbor agend řidičů Zákonná úprava užívání osobních přepravníků (Segway) Mgr. Marie Škopíková Ministerstvo dopravy, Odbor agend řidičů Užívání osobního přepravníku 60a zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích

Více

ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích

ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích ŠVÝCARSKO Pravidla silničního provozu Pravidla na silnicích Jezdí se vpravo, předjíždí po levé straně. Předjíždění a míjení Při předjíždění je řidič povinen při návratu do pravého pruhu použít pravou směrovku.

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Brno (Jihomoravský kraj) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne.

C ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6. 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. C-28082006-114316-00001 ZKUŠEBNÍ TEST PRO SKUPINU: C 1 z 6 1) [2 b.] Je vozka, který řídí potahové vozidlo, řidičem? a) Ano. b) Ne. 2) [2 b.] Řidič nesmí ohrozit chodce: a) Pouze při otáčení nebo couvání.

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 294/2015 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Účinnost od 01.01.2016 Aktuální verze 294 VYHLÁŠKA ze dne 27. října 2015, kterou se provádějí

Více

Název, význam a užití

Název, význam a užití Příloha č. 4 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. Příkazové značky Číslo Cl C2a o Kruhový objezd Značka přikazuje jízdu po křižovatce s kruhovým objezdem ve směru šipek na značce zobrazených. Je-li značka doplněna

Více

Pomáhat a chránit (s passaty)

Pomáhat a chránit (s passaty) Pomáhat a chránit (s passaty) Začátkem roku policie s velkou slávou nasadila do provozu 16 nových policejních passatů R36. Všude demonstrovala výbavu vozidel a hlavně jejich zrychlení a maximální rychlost.

Více

nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob nebo k neprodlenému naložení nebo

nastoupení nebo vystoupení přepravovaných osob nebo k neprodlenému naložení nebo Zastavení a stání Problematiku zastavení a stání upravuje zákon o silničním provozu v 25 až 27. Obecnou úpravu zákona doplňuje místní úprava prostřednictvím svislých a vodorovných dopravních značek. Místní

Více

Původní doklad k mopedu. Registrace, SPZ

Původní doklad k mopedu. Registrace, SPZ Původní doklad k mopedu Registrace, SPZ Moped Stadion nepodléhá ze zákona povinné registraci vozidel (přihlásit ho ale můžete na vlastní žádost), tzn. nemusí být vybaven registrační značkou, nemusí mít

Více

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ. AUTOŠKOLA Petr KŘÍŽ FLEGEL s.r.o.

ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ.  AUTOŠKOLA Petr KŘÍŽ FLEGEL s.r.o. ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ www.autoskolapkf.cz ŠKOLENÍ ŘIDIČŮ REFERENTŮ ( ZÁKONÍK PRÁCE ) patří všichni zaměstnanci firmy, kteří nejsou řidiči z povolání. Řidiči referenti jsou zaměstnanci, kteří v době pracovní činnosti

Více

Výstražné dopravní značky

Výstražné dopravní značky Podle 63 odst. 1 písm. a) zákona o silničním provozu svislé výstražné dopravní značky upozorňují na místa, kde účastníku provozu na pozemních komunikacích hrozí nebezpečí a kde musí dbát zvýšené opatrnosti.

Více

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území

Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Celkový přehled nehod v silničním provozu v obvodu vybraného správního území Období: 1.1.2018-31.12.2018 Území: obec Praha (Hlavní město Praha) Všeobecný statistický přehled o nehodách Počet nehod celkem

Více

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Informace o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY IV. Q 2008 Struktura uváděných informací Návod Ministerstva dopravy jak nedostat body... 2 Bodované přestupky a trestné činy

Více

Informace o stavu bodového systému v České republice III.Q 2008

Informace o stavu bodového systému v České republice III.Q 2008 Informace o stavu bodového systému v České republice III.Q 2008 PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Informace obsažené v tomto dokumentu souvisejí s přestupky a trestnými činy, které jsou řidičům evidovány v centrálním

Více

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY (1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2017 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů.

Více

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY (1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2018 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů.

Více

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ

ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ MZA č. 55/2006 technické informace ZIMNÍ PNEUMATIKY V EVROPĚ Pneumatiky s hroty a sněhové řetězy Ve všech evropských státech je hloubka vzorku pneumatik u osobních automobilů předepsána na 1,6 mm, v některých

Více

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO

Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO Po celý měsíc duben 2012 probíhal 3. ročník internetové Dopravně znalostní soutěže, kterou připravil Aktiv BESIP, pracovní skupina při odboru dopravy MMO. Nyní máte možnost se seznámit se správnými odpověďmi

Více

Silniční provoz v obrazech

Silniční provoz v obrazech Užívat silnice dnes znamená účastnit se provozu na pozemních komunikacích a místo tělesná nebo duševní vada užíváme spojení snížená tělesná nebo duševní schopnost. Nezní to tak pejorativně, ale pravidlo

Více

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96

Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrola vozidla před jízdou pro skupinu B+E a B96 Kontrolujeme celou jízdní soupravu, nyní se zaměříme na vlečné vozidlo, tedy automobil: 1. Kontrola motorového prostoru: AUTO vlečné vozidlo - kontrola

Více

PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY. Informace o stavu bodového systému v České republice za II.Q 2008

PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY. Informace o stavu bodového systému v České republice za II.Q 2008 Informace o stavu bodového systému v České republice za II.Q 2008 PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Informace obsažené v tomto dokumentu souvisejí s přestupky a trestnými činy, které jsou řidičům evidovány v centrálním

Více

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích

Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích Vyhláška č. 294/2015 Sb., kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích a která s účinností od 1. ledna 2016 nahradí vyhlášku č. 30/2001 Sb. Umístění svislých dopravních značek upravuje

Více

Dopravní značky. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů:

Dopravní značky. Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů: Zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích (o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů: Mezi povinnosti účastníka provozu na pozemních komunikacích ( 4) patří mimo jiné c) řídit

Více

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích.

1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. S11A 1. Správně vybavené jízdní kolo Dokresli jízdní kolo na obrázku a nakresli mu i výbavu. Výbavu jízdního kola najdeš v rámečcích. zadní brzdy zvonek zadní odrazka přední brzdy přední odrazka odrazky

Více

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2012 (leden až červen).

S T A T I S T I K A. nehodovosti na pozemních komunikacích v ČR. za 1.pololetí 2012 (leden až červen). S T A T I S T I K A ovosti na pozemních komunikacích v ČR za 1.pololetí 212 (leden až červen). Leden až červen 212 rozdíl stejné období roku 211 POČET NEHOD 38.923 zvýšení o 4.55 = 11,6 % USMRCENO 31 snížení

Více

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ

Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ Přednáška předmětu K612PPMK Provoz a projektování místních komunikací DOPRAVNÍ ZNAČENÍ SOUVISEJÍCÍ PŘEDPISY Zásady pro dopravní značení na pozemních komunikacích TP 65 Zásady pro vodorovné dopravní značení

Více