Kde je možno vyřídit příspěvek na pomůcku pro osobu se zdravotním postižením?

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kde je možno vyřídit příspěvek na pomůcku pro osobu se zdravotním postižením?"

Transkript

1 Kde se vyřizuje průkaz ZTP a ZTP/P? Průkazy osob se zdravotním postižením (TP, ZTP, ZTP/P) vyřizuje od 1. ledna 2012 pracoviště Úřadu práce Kyjov. Toto pracoviště se nachází v přízemí vpravo v budově České pojišťovny, telefon , Zde se rovněž vyřizuje prodloužení platnosti průkazu, výměna poškozeného průkazu, vrací se průkaz po úmrtí držitele průkazu. Kde je možno vyřídit příspěvek na pomůcku pro osobu se zdravotním postižením? Příspěvek na zvláštní pomůcku (např. stavební úpravy, motorové vozidlo) vyřizuje od 1. ledna 2012 pracoviště Úřadu práce v Kyjově, odd. nepojistných sociálních dávek, Jungmannova ul. 1310/10 (budova České pojišťovny, přízemí vpravo), telefon , , Kam se obrátit pokud dojde k podstatnému snížení příjmu? Pokud dojde k podstatnému poklesu příjmu (např. ztráta zaměstnání, ukončení činnosti OSVČ, dlouhodobá nemoc, ukončení rodičovského příspěvku, ukončení péče o osobu pobírající příspěvek na péči) je třeba se obrátit na oddělení nepojistných sociálních dávek (hmotná nouze) Úřadu práce v Kyjově, Jungmannova ul. 1310/10 (budova České pojišťovny), telefon Co mám dělat, pokud mi prostředky nestačí na úhradu nákladů na bydlení? Je možné vyřídit si příspěvek na bydlení na oddělení nepojistných dávek (státní sociální podpora) Úřadu práce v Kyjově, Jungmannova ul. 1310/10 (budova České pojišťovny), telefon Pokud je žadatel v hmotné nouzi, může si ještě vyřídit doplatek na bydlení na oddělení nepojistných sociálních dávek (hmotná nouze) Úřadu práce v Kyjově v téže budově, telefon Kde se vyřizuje příspěvek na péči? Na kontaktním pracovišti Úřadu práce v Kyjově, na oddělení nepojistných dávek, Jungmannova ul. 1310/10 (budova České pojišťovny, přízemí vpravo), telefon , Mám nemocnou maminku, která je upoutána na lůžko. Mám si vyřídit příspěvek na péči? Příspěvek na péči bude dostávat maminka, která z něj bude hradit sociální službu pro sebe, tj. bude vám z něj finančně přispívat na Vaši péči. Pokud bude maminka pobírat příspěvek na péči minimálně ve II. stupni závislosti, bude za vás stát hradit zdravotní pojištění a doba péče o maminku se vám bude započítávat jako doba pojištění pro nárok na důchod budete tedy moci zůstat doma a věnovat se péči o maminku dle potřeby.

2 Maminka pobírá příspěvek na péči a nyní se ocitla v nemocnici. Je pravda, že příspěvek na péči nedostane? Skutečně, příspěvek na péči mamince nenáleží, pokud v nemocnici strávila celý kalendářní měsíc. Její hospitalizaci oznamte na kontaktním pracovišti Úřadu práce v Kyjově, který jí příspěvek vyplácí. Podrobné informace: Úřad práce, odd. nepojistných sociálních dávek, Jungmannova ul. 1310/10 (budova České pojišťovny, přízemí vpravo), telefon , Při pobírání příspěvku na péči je nutné nahlásit na úřadě do 8 dnů hospitalizaci klienta. Je nutné tuto hospitalizaci hlásit, pokud netrvá celý měsíc? Ano, je to nutné. Příjemce příspěvku je povinen písemně ohlásit příslušné krajské pobočce Úřadu práce změny rozhodné pro průběh řízení, a to ve lhůtě do 8 dnů ode dne, kdy taková změna nastala. Také osoba blízká nebo asistent sociální péče jsou povinni písemně ohlásit příslušné krajské pobočce Úřadu práce přijetí oprávněné osoby do ústavní péče v nemocnici nebo odborného léčebného ústavu a propuštění z tohoto zařízení. Tuto povinnost má i zařízení sociálních služeb, jestliže poskytuje oprávněné osobě pobytové sociální služby, a dětský domov. Já i soused pobíráme příspěvek na péči. Soused má mnohem vyšší důchod než já, přesto pobírá na příspěvku na péči víc peněz než já. Je to možné, nebyl jsem nějak poškozen? Je to opravdu možné, výše příspěvku na péči není závislá na výši důchodu (či jiného příjmu), ale výhradně na zdravotním stavu a na tom, v jakém stupni je člověk závislý na péči jiné osoby. Od kolika let dítěte je možné žádat o příspěvek na péči? Od jednoho roku dítěte. Jaká je výše příspěvku na péči pro soby do 18 let věku? a) 3 300,- Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost) b) 6 600,- Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost) c) 9 900,- Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost) d) ,- Kč, jde-li o stupeň IV (úplná závislost) Jaká je výše příspěvku na péči pro osoby starší 18 let? a) 880,- Kč, jde-li o stupeň I (lehká závislost) b) 4 400,- Kč, jde-li o stupeň II (středně těžká závislost) c) 8 800,- Kč, jde-li o stupeň III (těžká závislost) d) ,- Kč, jde-li o stupeň IV. (úplná závislost)

3 Jsem propuštěn z výkonu trestu odnětí svobody, ústavní nebo ochranné výchovy, na co mám nárok, co mám dělat, kam mám jít? Každá osoba po propuštění z výkonu trestu odnětí svobody, ústavní nebo ochranné výchovy, má právo navštívit sociálního kurátora a žádat o pomoc. Kurátor provede komplexní sociální poradenství, může zajistit pomoc po stránce hmotné (sociální kurátor zajistí přes úřad práce finanční pomoc), popřípadě zajistit bydlení, oblečení a další potřebné věci. Sociální kurátor pomůže zajistit vše tak, aby situace osoby po propuštění nevedla k sociálnímu vyloučení. Podrobné informace: Městský úřad Kyjov, odbor sociálních věcí, Masarykovo nám. 30/1, tel.: Jsem bez finančních prostředků, nemám kde bydlet. Sociální kurátor zajišťuje osobě, které není poskytována sociální služba, a je v takové situaci, kdy neposkytnutí pomoci by ohrozilo její život nebo zdraví, poskytnutí sociální služby nebo jiné formy pomoci (viz předchozí odpověď). Mám mnoho problémů, se kterými si nevím rady. Může mi někdo pomoci? Sociální kurátor na území svého správního obvodu koordinuje poskytování sociálních služeb a realizuje činnosti sociální práce vedoucí k řešení nepříznivé sociální (nebo jiné)situace. Byl jsem odsouzen soudem za trestný čin a jako trest mi bylo uloženo odpracovat obecně prospěšné práce. Na koho se mám obrátit? Sociální kurátor zastupuje Město Kyjov jako realizátora výkonu trestu obecně prospěšných prací. V případě odsouzení proto kontaktujte sociálního kurátora, který s Vámi dohodne další postup realizace trestu. Podrobné informace: Městský úřad Kyjov, odbor sociálních věcí, Masarykovo nám. 30/1, tel.: Kdo a kde dostane parkovací průkaz? Parkovací průkaz jako speciální označení vozidla přepravujícího osobu s těžkým zdravotním postižením se vydává na Městském úřadě Kyjov, odboru správních, dopravních a živnostenských agend, Masarykovo nám. 1, v přízemí, dveře č. 11, na vyvolávacím systému registr řidičů+ztp návazně na průkaz osoby se zvlášť těžkým zdravotním postižením - ZTP, ZTP/P. Potřebné náležitosti: -občanský průkaz -ZTP, ZTP/P průkaz -fotografie odpovídající současné podobě Je nutné, aby se dostavil držitel průkazu kvůli podpisu. Pokud je nepohyblivý může zůstat v autě na parkovišti a sociální pracovnice přijde osobně pro podpis.

4 Podrobné informace: Městský úřad Kyjov, odbor správních, dopravních a živnostenských agend, Masarykovo nám. 1, tel.: Jak získám zvláštní pomůcku pro osobu se zdravotním postižením? Zvláštní pomůcky hrazené pojišťovnou musí být příslušným lékařem vypsán Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku, která je hrazena plně nebo částečně. Nelze vyřizovat zpětně. Zvláštní pomůcky s příspěvkem úřad práce může od poskytnout při splnění podmínek příspěvek na určité zvláštní pomůcky. Podrobné informace: Úřad práce Kyjov, oddělení nepojistných sociálních dávek, Jungmannova ul. 1310/10 (budova České pojišťovny, přízemí vpravo), tel.: , Kde si můžeme zvláštní pomůcky zapůjčit? Pečovatelská služba (Centrum sociálních služeb Kyjov, p. o. města Kyjova), Třída Palackého 67/7, tel.: Charitní pečovatelská služba Kyjov, Třída Palackého 194, tel.: Svaz tělesně postižených ČR o. s., Třída Palackého 67/7, tel.: Kde jsou prodejny zvláštních pomůcek? Nejbližší prodejna kompenzačních pomůcek a zdravotnických potřeb je D MA Kyjov, Třída Komenského 1356/30, Kyjov, tel.: Další prodejna je Le Pont Neder s.r.o. Napajedla, Dvořákova 1526, Napajedla, tel.: , mob Nabízí nové a repasované zvláštní pomůcky, které jsou upraveny do původního stavu. Kde se vyřizuje rodičovský příspěvek? O rodičovský příspěvek, stejně jako o další dávky státní sociální podpory, např. přídavek na dítě, příspěvek na bydlení, si můžete požádat na odd. nepojistných dávek (státní sociální podpora) Úřadu práce kontaktní pracoviště Kyjov, Jungmannova 1310/10 (budova České pojišťovny), Kyjov, tel.:

5 Zahájil jsem samostatnou výdělečnou činnost. Kde mám tuto skutečnost nahlásit? Pokud OSVČ zahájí výkon samostatné výdělečné činnosti, vznikne jí povinnost oznámit Okresní správně sociálního zabezpečení v Hodoníně den zahájení této činnosti na předepsaném tiskopisu Oznámení o zahájení samostatné výdělečné činnosti, a to nejpozději do osmého dne kalendářního měsíce následujícího po měsíci, v němž byla tato činnost zahájena. Podáním Oznámení OSVČ vznikají další stanovené povinnosti uvedené v příslušných zákonech (zákon č. 155/1995 Sb., z. č. 582/1991 Sb., z. č. 589/1992 Sb., v platném znění). Správa sociálního zabezpečení je příslušná dle trvalého pobytu OSVČ, nemá-li OSVČ místo trvalého pobytu, tak podle místa hlášeného pobytu, nemá-li OSVČ místo trvalého ani hlášeného pobytu, tak podle místa výkonu samostatné výdělečné činnosti. Podrobné informace: OSSZ Hodonín, Národní tř. 3100/38, tel.: Kde se vyřizují důchody? Vše ohledně důchodového pojištění (vdovský, sirotčí, starobní) se vyřizuje na Okresní správě sociálního zabezpečení Hodonín. Podrobné informace: OSSZ Hodonín, Národní třída 3200/38, Hodonín, tel.: Kde mohu sepsat žádost o starobní důchod? Od všechny žádosti o důchod sepisují okresní (v Praze Pražská, v Brně Městská) správy sociálního zabezpečení. Budoucí důchodce se musí obrátit na příslušnou správu dle místa trvalého bydliště. Pokud nemůže budoucí důchodce žádost podat sám z důvodu nepříznivého zdravotního stavu, může ji za něj sepsat jeho rodinný příslušník. Musí však předložit souhlas oprávněného s podáním žádosti o dávku a potvrzení lékaře, že mu zdravotní stav pro svou závažnost neumožňuje žádost o dávku sepsat. Při podávání žádosti o starobní nebo invalidní důchod se předkládá: - občanský průkaz, - doklady o studiu, popř. učení (i nedokončeném), - muži předkládají doklady o výkonu vojenské služby, - ženy předkládají doklady prokazující výchovu dětí, - potvrzení zaměstnavatele o vyplácených náhradách za ztrátu výdělku po skončení pracovní neschopnosti náležející za pracovní úraz (nemoc z povolání), - potvrzení zaměstnavatele o zvláštním příspěvku horníkům, vypláceném před rokem 1996, - doklady prokazující zaměstnání v cizině, - chybí-li některé doby pojištění, předkládají se náhradní doklady, které prokazují výdělečnou činnost potvrzení zaměstnavatele, pracovní smlouvy, svědecká prohlášení aj., - evidenční list důchodového pojištění z posledního zaměstnání - předkládá zaměstnavatel na vyžádání OSSZ. Při podávání žádosti o pozůstalostní dávku (důchod vdovský, vdovecký a sirotčí), pokud zemřelá osoba pobírala důchod se předkládá: - občanský průkaz, - úmrtní list zesnulého,

6 - oddací list pro žádosti o vdovský/vdovecký důchod, - rodné listy dětí. Podrobné informace: OSSZ Hodonín, Národní tř. 3200/38, Hodonín, tel.: Je nutné si nechat spočítat odpracované doby před požádáním o invalidní důchod? Je to nutné pro zjištění, jestli někde nějaká doba nechybí a před samotným požádáním všechno doplnit. Jsem svobodný, bydlím u rodičů. Ukončil jsem studium na střední škole, mi skončily prázdniny, od jsem v evidenci uchazečů o zaměstnání na ÚP, na podporu v nezaměstnanosti mi nevznikne nárok. Mám nárok na dávky pomoci v hmotné nouzi, když jsem zcela bez příjmu? Na dávky pomoci v hmotné nouzi Vám nevznikne nárok, jelikož žijete ve společné domácnosti s rodiči. V ustanovení 4 zákona č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu, ve znění pozdějších předpisů, jsou uvedeny osoby, které se pro účely tohoto zákona posuzují společně. Společně posuzované osoby: - rodiče a nezletilé nezaopatřené děti, - manželé nebo registrovaní partneři, - rodiče a děti nezletilé zaopatřené nebo zletilé, pokud tyto děti společně s rodiči užívají byt a nejsou společně posuzovány s jiným osobami, - jiné osoby společně užívající byt, pokud písemně neprohlásí, že spolu trvale nežijí a společně neuhrazují náklady na své potřeby. Společně posuzovanými osobami jsou i osoby, které se přechodně, z důvodů soustavné přípravy na budoucí povolání, zdravotních nebo pracovních, zdržují mimo byt. Podrobné informace: Úřad práce, odd. nepojistných sociálních dávek, Jungmannova 1310, Kyjov, tel.: Jsme čtyřčlenná rodina. Jaké je naše životní minimum? Životní a existenční minimum je upraveno zákonem č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu, v platném znění. Částky životního minima činí měsíčně: - pro jednotlivce 3 410,- Kč V případě více osob v domácnosti: - pro první osobu v domácnosti 3 140,- Kč - pro druhou a další osobu v domácnosti, která není nezaopatřeným dítětem 2 830,- Kč - pro nezaopatřené dítě ve věku do 6 let 1 740,- Kč 6 15 let 2 140,- Kč let 2 450,- Kč Životní minimum rodiny je součtem všech částek životního minima jednotlivých členů domácnosti.

7 Podrobné informace: Úřad práce, odd. nepojistných sociálních dávek, Jungmannova 1310, Kyjov, tel.: Co mám dělat, pokud otec neplatí výživné na nezletilé dítě? Pokud rodič úmyslně nebo z nedbalosti neplní svou vyživovací povinnost, dopouští se trestného činu zanedbání povinné výživy. Neplnění vyživovací povinnosti je situace, kdy rodič neposílá výživné, posílá méně, nebo když hradí výživné nepravidelně. Rodič, kterému je dítě svěřeno do péče má tyto možnosti: a) vyzvat povinného rodiče k řádnému placení výživného, b) podat na Policii ČR trestní oznámení (lez jej podat již po dvou nebo třech nezaplacených výživných), c) jeli-výživné určeno soudem, pak podat návrh na výkon rozhodnutí nebo návrh na nařízení exekuce, d) není-li výživné stanoveno soudem, pak podat návrh na určení vyživovací povinnosti. Trestní oznámení můžete podat na kterékoli policejní stanici, Policie ČR oznámení prošetří, předá státnímu zástupci a ten podá k soudu žalobu, na základě které proběhne soudní řízení o vině a trestu. Povinný rodič má možnost vyhnout se odsouzení dobrovolným splacením dlužné částky ještě před vyhlášením rozsudku. V zásadě je možné neplnění vyživovací povinnosti řešit oběma způsoby najednou, tedy podáním trestního oznámení i návrhu na výkon rozhodnutí nebo na nařízení exekuce. Podrobné informace: Městský úřad, odbor sociálních věcí a školství, Masarykovo nám. 30/1, Kyjov, tel.: Babička má 84 let, bydlí sama, vzhledem k zdravotnímu stavu nemůže sama přebírat důchod, příbuzným důchod na poště nevydají. Jak zajistit výplatu důchodu jiné osobě? Situaci lze řešit ustanovením zvláštního příjemce dávky důchodového pojištění (důchodu). Zákonné podmínky pro výplatu dávky důchodového pojištění zvláštnímu příjemci jsou upraveny v 10 a 118 zákona ČNR č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů. V ustanovení 118 odst. 3 uvedeného zákona jsou vyjmenovány důvody k ustanovení zvláštního příjemce. Jedná se o případy, kdy: - výplatou dávky dosavadnímu příjemci by se zřejmě nedosáhlo účelu, ke kterému má dávky sloužit, - byly by poškozovány zájmy osob, které je důchodce povinen vyživovat, - nemůže-li oprávněný výplatu přijímat. Souhlas oprávněného se vyžaduje jen v případě, že oprávněný nemůže výplatu přijímat, ale je schopen se k ustanovení ZP vyjádřit. Souhlas oprávněného se nevyžaduje, pokud oprávněný vzhledem k zdravotnímu stavu nemůže k ustanovení ZP podat vyjádření. V tomto případě obecní úřad ustanoví oprávněnému opatrovníka pro správní řízení v dané věci (opatrovníkem se ustanovuje zpravidla osoba blízká).

8 Podnět k ustanovení zvláštního příjemce dávky důchodového pojištění podává většinou osoba, která bude ustanovena zvláštním příjemcem na příslušném obecním úřadě dle místa trvalého pobytu oprávněného příjemce dávky. V rámci řízení bude správním orgánem provedeno šetření, na základě kterého bude vydáno rozhodnutí ve věci. Pravomocné rozhodnutí o ustanovení ZP dávky DP bude zasláno plátci důchodu (České správě sociálního zabezpečení Praha), který změní zasílání důchodu zvláštnímu příjemci (do 2 měsíců). Podrobné informace a tiskopisy k ustanovení ZP dávky DP obdržíte na Městském úřadu Kyjov, odboru sociálních věcí a školství, Masarykovo nám. 30/1, Kyjov, dveře č. S 11, tel.:

KDY A JAK ŽÁDAT O INVALIDNÍ DŮCHOD PRÁVA A POVINNOSTI OBČANA

KDY A JAK ŽÁDAT O INVALIDNÍ DŮCHOD PRÁVA A POVINNOSTI OBČANA KDY A JAK ŽÁDAT O INVALIDNÍ DŮCHOD PRÁVA A POVINNOSTI OBČANA 1. Co je invalidní důchod, kdo, kdy a kde o něj může žádat Invalidní důchod (ID) je jedním z důchodů poskytovaných státem z důchodového pojištění

Více

Sociální reformy KARTA SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ

Sociální reformy KARTA SOCIÁLNÍCH SYSTÉMŮ Sociální reformy VÝPLATA DÁVEK Od 1. ledna 2012 dojde v rámci celkové sociální reformy k podstatným změnám v oblasti dávek: - pro osoby zdravotně postižené, - pro osoby, které jsou příjemci příspěvku na

Více

~ 1 ~ Úkoly zaměstnavatelů při provádění důchodového pojištění od 1. 1. 2013:

~ 1 ~ Úkoly zaměstnavatelů při provádění důchodového pojištění od 1. 1. 2013: ~ 1 ~ Úkoly zaměstnavatelů při provádění důchodového pojištění od 1. 1. 2013: K hlavním povinnostem zaměstnavatelů při provádění důchodového pojištění patří dle ustanovení 35a Zákona 582/91 Sb. především

Více

KDY A JAK ŽÁDAT O INVALIDNÍ DŮCHOD

KDY A JAK ŽÁDAT O INVALIDNÍ DŮCHOD KDY A JAK ŽÁDAT O INVALIDNÍ DŮCHOD 1. Co je invalidní důchod, kdo, kdy a kde o něj může žádat Invalidní důchod (ID) je jedním z důchodů poskytovaných státem z důchodového pojištění a vyplácených Českou

Více

I. pilíř důchodové reformy

I. pilíř důchodové reformy I. pilíř důchodové reformy KURZ JE REALIZOVÁN V RÁMCI PROJEKTU KROK ZA KROKEM (CZ.1.07/1.3.43/02.0008) TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR. Důchody Základním

Více

PŘEHLED SOCIÁLNÍCH DÁVEK

PŘEHLED SOCIÁLNÍCH DÁVEK DÁVKY STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY PŘEHLED SOCIÁLNÍCH DÁVEK 1, Porodné Tato jednorázová dávka se přispívá rodinám s nízkými příjmy. Je spojená s náklady související a narozením dítěte a vypočítává se z hranice

Více

Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku

Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku Úřad práce ČR DOZP Tiskopis prosím vyplňte čitelně podací razítko Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku A. Žadatel Příjmení: Jméno 1) : Rodné příjmení 2) : Titul před jménem: za jménem: Rodné číslo 3)

Více

Odbor sociálních služeb

Odbor sociálních služeb Odbor sociálních služeb Oddělení sociálně-právní ochrany dětí Účel zpracování: Poskytování sociálně-právní ochrany nezletilým dětem, zprostředkování osvojení a pěstounské péče, správní řízení. (dle zákona

Více

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE 1 Podnikatel fyzická osoba 1.1 Zahájení podnikatelské činnosti 1.1.1 Podnikatel

Více

Státní sociální podpora

Státní sociální podpora Státní sociální podpora Státní sociální podpora (též nazývaná v obecné teorii sociálním zaopatřením) se vztahuje na sociální situace, které jsou obecně společností akceptovány a považovány za potřebné

Více

b) od 50 % do 79 %, považuje se dítě či osoba za dlouhodobě zdravotně postiženou,

b) od 50 % do 79 %, považuje se dítě či osoba za dlouhodobě zdravotně postiženou, o peněžních dávkách státní sociální podpory a sociální péče Státní sociální podpora Systém státní sociální podpory je upraven zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.

Více

May 24, 2013. VY_52_INOVACE_20.notebook. Existenční minimum. Životní minimum. SOŠ InterDACT s.r.o. Bc. Vébrová Ilona

May 24, 2013. VY_52_INOVACE_20.notebook. Existenční minimum. Životní minimum. SOŠ InterDACT s.r.o. Bc. Vébrová Ilona Existenční minimum Životní minimum SOŠ InterDACT s.r.o. Bc. Vébrová Ilona 1 Název školy Autor Název šablony Číslo projektu Předmět Tematický celek SOŠ InterDact s.r.o. Most Bc. Ilona Vébrová V/2_Inovace

Více

Sociální politika. Březen 2012

Sociální politika. Březen 2012 Sociální politika Březen 2012 V oblasti sociální politiky máme Systém státní sociální podpory Dávky vyplácí úřady práce Státní politiku zaměstnanosti Dávky vyplácí úřady práce Systém sociálního zabezpečení

Více

Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna

Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna 12ZadDPPOdmPes.pdf DÁVKY PĚSTOUNSKÉ PÉČE Tiskopis prosím vyplňte čitelně podací razítko Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna A. Žadatel - pěstoun, poručník 1) nebo osoba, která má zájem stát

Více

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů

10. funkční období. Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů 330 10. funkční období 330 Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů (Navazuje na sněmovní tisk č. 156 ze 7. volebního období PS PČR) Lhůta

Více

Zásady č. 2/2017 pro poskytování podpor a dalších plnění členům OS UNIOS

Zásady č. 2/2017 pro poskytování podpor a dalších plnění členům OS UNIOS Zásady č. 2/2017 pro poskytování podpor a dalších plnění členům OS UNIOS Výkonný výbor Odborového svazu UNIOS (dále jen výkonný výbor" a svaz" nebo OS UNIOS ) vydává podle čl. 26 odst. 2 písm. n) stanov

Více

Statut se vydává v souladu se Stanovami Svazu Nové odbory, který je, dle těchto stanov, označen jako Svaz Nové odbory nebo Nové odbory.

Statut se vydává v souladu se Stanovami Svazu Nové odbory, který je, dle těchto stanov, označen jako Svaz Nové odbory nebo Nové odbory. Statut Sociálního fondu Statut se vydává v souladu se Stanovami Svazu Nové odbory, který je, dle těchto stanov, označen jako Svaz Nové odbory nebo Nové odbory. Článek I. Účel Sociálního Fondu Sociální

Více

Žádost o důchod ... druh důchodu. stav státní příslušnost. vdovecký a sirotčí důchod: Zemřelý(á) manžel manželka rodič *)

Žádost o důchod ... druh důchodu. stav státní příslušnost. vdovecký a sirotčí důchod: Zemřelý(á) manžel manželka rodič *) 89_102_0.pdf Žádost o důchod. druh důchodu Žadatel(ka) Příjmení, jméno, titul. Rodné číslo žadatele(ky) rodné příjmení dřívější příjmení... Adresa trvalého pobytu ulice, č. domu, město (obec), stát den,

Více

Investice a pojištění První pilíř sociálního zabezpečení

Investice a pojištění První pilíř sociálního zabezpečení Investice a pojištění První pilíř sociálního zabezpečení Český důchodový systém se skládá ze tří částí Prvním pilířem je povinné základní důchodové pojištění, dávkově definované a průběžně financované.

Více

117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře

117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře 117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře (platí od 15. 81. 7. 2017 do 30. 914. 8. 2017) ve znění zákona č. 137/1996 Sb., zákona č. 132/1997 Sb., zákona č. 242/1997 Sb., v úplném

Více

Datum zpět vzetí žádosti:

Datum zpět vzetí žádosti: Domov PETRA Mačkov Mačkov 79, 388 01 Blatná tel.: 383 413 111 fax: 383 413 198 e mail : info@domovpetra.cz internet www.domovpetra.cz č. účtu: 27228291/0100 IČ: 708 717 79 DIČ: CZ 708 717 79 Podání žádosti:

Více

Bc. Sabina Šmatová, DiS.

Bc. Sabina Šmatová, DiS. Bc. Sabina Šmatová, DiS. Příspěvek na péči Žádá se na úřadu práce dle trvalého místa bydliště Nezáleží na výši důchodu, posuzuje se zdravotní stav Lze využívat doma i v domově pro seniory, hospici atd

Více

Zákon č. 110/2006 Sb.

Zákon č. 110/2006 Sb. Zákon č. 110/2006 Sb. ZÁKON ze dne 14. března 2006 o životním a existenčním minimu Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět úpravy 1 (1) Tento zákon stanoví životní minimum jako minimální

Více

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY

ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY č.j.: 16 P 3/2015-233 5 P a Nc 59/2018 5 P a Nc 94/2018 ČESKÁ REPUBLIKA ROZSUDEK JMÉNEM REPUBLIKY Okresní soud v Příbrami rozhodl samosoudkyní JUDr. Danou Novákovou ve věci nezletilých: 1), narozený dne,

Více

Systém státní sociální podpory

Systém státní sociální podpory Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 7 Systém státní sociální podpory Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb

Více

Právní úprava. Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi.

Právní úprava. Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. Právní úprava Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. je definováno jako minimální hranice příjmů osob, která se považuje za nezbytnou k zajištění

Více

Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku

Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku Úřad práce ČR DOZP Tiskopis prosím vyplňte čitelně podací razítko Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku A. Žadatel Příjmení: Jméno 1) : Rodné příjmení 2) : Titul před jménem: za jménem: Rodné číslo 3)

Více

Zákon ze dne 2006 o životním a existenčním minimu a o změně zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů

Zákon ze dne 2006 o životním a existenčním minimu a o změně zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů Zákon ze dne 2006 o životním a existenčním minimu a o změně zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ

Více

Záznam o činnostech zpracování vedený dle čl. 30 odst. 1 GDPR o ochraně osobních údajů

Záznam o činnostech zpracování vedený dle čl. 30 odst. 1 GDPR o ochraně osobních údajů vedený dle čl. 30 odst. 1 o ochraně osobních údajů Správce: Úřad městské části Praha, Zenklova 1/35, Praha Libeň, 00, IČO: 0003, telefon: 05 111, email: posta@praha.cz pověřenec pro ochranu osobních údajů:

Více

PŘÍLOHY BAKALÁŘSKÉ PRÁCE. Seznam příloh Příloha č. 1 vybrané sociální dávky

PŘÍLOHY BAKALÁŘSKÉ PRÁCE. Seznam příloh Příloha č. 1 vybrané sociální dávky PŘÍLOHY BAKALÁŘSKÉ PRÁCE Seznam příloh Příloha č. 1 vybrané sociální dávky 7 Příloha č. 1 V příloze č. 1 jsou vypsány jenom vybrané sociální dávky. Z jednotlivých systémů jsou podrobněji rozebírány pouze

Více

Životní minimum obecně Definice životního a existenčního minima Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění v

Životní minimum obecně Definice životního a existenčního minima Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění v Přednáška č.6 II. pilíř sociálního zabezpečení (ČR) - Státní sociální podpora Životní minimum obecně Definice životního a existenčního minima Životní minimum je minimální společensky uznaná hranice peněžních

Více

V l á d n í n á v r h Z Á K O N. ze dne Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁLOHOVANÉ VÝŽIVNÉ.

V l á d n í n á v r h Z Á K O N. ze dne Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ZÁLOHOVANÉ VÝŽIVNÉ. V l á d n í n á v r h Z Á K O N ze dne.2017 o zálohovaném výživném na nezaopatřené dítě a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o zálohovaném výživném) Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Platné znění příslušných ustanovení zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění příslušných ustanovení zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, s vyznačením navrhovaných změn Platné znění příslušných ustanovení zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, s vyznačením navrhovaných změn 3 Osoba, která není v hmotné nouzi (1) Nestanoví-li tento zákon jinak, osobou v hmotné

Více

Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou)

Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou) Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou) Odbor sociálních služeb, MěÚ Hodonín, 2014 Sociální komise, 13.3.2014 Schváleno Radou města Hodonína dne

Více

Platná znění zákonů s vyznačením navrhovaných změn

Platná znění zákonů s vyznačením navrhovaných změn Platná znění zákonů s vyznačením navrhovaných změn I. Platné znění částí zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich,

Více

Změny státní sociální podpory po 1. lednu 2007

Změny státní sociální podpory po 1. lednu 2007 Změny státní sociální podpory po 1. lednu 2007 V návaznosti na novou úpravu životního minima, kterou přináší zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu, dochází od 1. ledna 2007 ke změnám dávek

Více

Ž Á D O S T O N Á J E M B Y T U

Ž Á D O S T O N Á J E M B Y T U Ž Á D O S T O N Á J E M B Y T U Osoby ohrožené sociálním vyloučením Podací razítko Žadatel vyplní orámované části strojem nebo hůlkovým písmem ŽADATEL Jméno a příjmení Rodné číslo Stav Trvalé bydliště

Více

Čárový kód č. j. PROHLÁŠENÍ. o osobních, majetkových a výdělkových poměrech pro osvobození od soudních poplatků a ustanovení zástupce

Čárový kód č. j. PROHLÁŠENÍ. o osobních, majetkových a výdělkových poměrech pro osvobození od soudních poplatků a ustanovení zástupce Čárový kód č. j. PROHLÁŠENÍ o osobních, majetkových a výdělkových poměrech pro osvobození od soudních poplatků a ustanovení zástupce ve věci: I. OSOBNÍ POMĚRY: 1. Jméno: 2. Příjmení: 3. Datum narození:

Více

Platná znění zákonů. 19a

Platná znění zákonů. 19a Platná znění zákonů Platné znění zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění 19a (1) Starobní a invalidní důchod pojištěnce,

Více

ŽADATEL O VÝMĚNU OBECNÍHO BYTU

ŽADATEL O VÝMĚNU OBECNÍHO BYTU Statutární město Brno Městská část Brno-Židenice Odbor správy majetku ÚMČ Gajdošova 7 615 00 Brno ŽÁDOST O VÝMĚNU OBECNÍHO BYTU ZA PODMÍNKY VRÁCENÍ STÁVAJÍCÍHO OBECNÍHO BYTU v městské části Brno-Židenice

Více

Státní sociální podpora po 1. lednu 2008

Státní sociální podpora po 1. lednu 2008 Státní sociální podpora po 1. lednu 2008 Přijetím zákona č. 261/2007 o stabilizaci veřejných rozpočtů, dochází od 1. ledna 2008 ke změnám dávek poskytovaných podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální

Více

I. díl Rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování (péče)

I. díl Rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování (péče) ROZHODNUTÍ O POTŘEBĚ OŠETŘOVÁNÍ (péče) I. díl Rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování (péče) Tento díl rozhodnutí o vzniku potřeby ošetřování slouží jako průkaz osoby ošetřující člena domácnosti. Při ukončení

Více

Pojišťovnictví EKO4 Ing. Pavlína Štréglová. Pojišťovnictví

Pojišťovnictví EKO4 Ing. Pavlína Štréglová. Pojišťovnictví Rozdělení 1. Zákonné Pojišťovnictví Uzavírá se automaticky po nahlášení, registraci Povinné platby, vyplývá ze zákona Nesjednává se smlouva Pro všechny občany stejné podmínky Patří sem: o Zdravotní pojištění

Více

Zákon č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti,

Zákon č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, Zákon č. 482/1991 Sb., o sociální potřebnosti, jak vyplývá ze změn provedených zákonem č. 84/1993 Sb., zákonem č. 165/1993 Sb., zákonem č. 307/1993 Sb., zákonem č. 182/1994 Sb., zákonem č. 118/1995 Sb.,

Více

Přehled dávek pro zdravotně postižené a staré občany

Přehled dávek pro zdravotně postižené a staré občany Přehled dávek pro zdravotně postižené a staré občany 1. dávky jednorázové - mimořádné výhody pro těžce zdravotně postižené občany - jednorázové peněžité a věcné dávky - jednorázový příspěvek na opatření

Více

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY Žadatel Příjmení: Rodné číslo: Rodinný stav: Trvalý pobyt v Praze 2 od: Adresa trvalého pobytu: Jméno: Telefon: E-mail: Státní občanství: Adresa faktického

Více

Pomoc v hmotné nouzi

Pomoc v hmotné nouzi Pomoc v hmotné nouzi KURZ JE REALIZOVÁN V RÁMCI PROJEKTU PŘIPRAVIT PRO ŽIVOT (CZ.1.07/1.3.46/01.0019) TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR. Systém pomoci v

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 04 VY 32 INOVACE 0114 0304 Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

Výše přídavku na dítě (podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře): Základní (měsíční) výměra přídavku na dítě

Výše přídavku na dítě (podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře): Základní (měsíční) výměra přídavku na dítě Příklady rodin Pro příklady jsou použity: Výše přídavku na dítě (podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře): Nezaopatřené dítě ve věku do 6 let věku od 6 do 15 let věku od 15 do 26 let věku

Více

Pokyny k vyplnění Oznámení o zahájení (opětovném zahájení) samostatné výdělečné činnosti

Pokyny k vyplnění Oznámení o zahájení (opětovném zahájení) samostatné výdělečné činnosti Pokyny k vyplnění Oznámení o zahájení (opětovném zahájení) samostatné výdělečné činnosti K oddílu 1 Identifikace osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) 1. 3. Titul, Jméno, Příjmení vyplňte Vaše jméno,

Více

SLOVENSKEJ REPUBLIKY

SLOVENSKEJ REPUBLIKY ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 01.02.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 01.02.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 20 V Y H L Á Š K A ministerstva práce

Více

Statutární město Brno Městská část Brno-Židenice Odbor správy majetku ÚMČ Gajdošova Brno

Statutární město Brno Městská část Brno-Židenice Odbor správy majetku ÚMČ Gajdošova Brno Statutární město Brno Městská část Brno-Židenice Odbor správy majetku ÚMČ Gajdošova 7 615 00 Brno ŽÁDOST O PRONÁJEM OBECNÍHO BYTU v městské části Brno-Židenice 1. ŽADATEL O PRONÁJEM OBECNÍHO BYTU Příjmení:

Více

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 9. FUNKČNÍ OBDOBÍ

SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 9. FUNKČNÍ OBDOBÍ SENÁT PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 9. FUNKČNÍ OBDOBÍ 446. USNESENÍ SENÁTU z 19. schůze, konané dne 20. března 2014 k návrhu senátního návrhu senátora Jaroslava Zemana a dalších senátorů, kterým se mění zákon

Více

OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2007 PRÁVO. platí pro obory: RPB, PSP (tj. tříleté, bakalářské), RP (pětileté) Teorie práva, ústavní právo

OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2007 PRÁVO. platí pro obory: RPB, PSP (tj. tříleté, bakalářské), RP (pětileté) Teorie práva, ústavní právo OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 2007 PRÁVO platí pro obory: RPB, PSP (tj. tříleté, bakalářské), RP (pětileté) Teorie práva, ústavní právo 1. Základní právní pojmy právo, právní systém, právní řád, právní

Více

Trvalý pobyt pro cizince na území Čr

Trvalý pobyt pro cizince na území Čr CZ Trvalý pobyt pro cizince Čr CZ Trvalý pobyt pro cizince ČR Trvalý pobyt je pobytový status pro cizince, který splní zákonné podmínky. Může být umožněn na základě: Povolení k pobytu pro občany ze zemí

Více

Platné znění zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn Platné znění zákona č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn 7 Místní příslušnost Místní příslušnost okresní správy

Více

OBEC SEBRANICE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE SEBRANICE č. 1/2018,

OBEC SEBRANICE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE SEBRANICE č. 1/2018, OBEC SEBRANICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE SEBRANICE č. 1/2018, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo

Více

STATUT ZAJIŠŤOVACÍHO FONDU

STATUT ZAJIŠŤOVACÍHO FONDU STATUT ZAJIŠŤOVACÍHO FONDU Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR I. Tvorba Zajišťovacího fondu 1. Do Zajišťovacího fondu (dále také jen ZF ) přispívají odborové organizace částkou 10,- Kč měsíčně

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Chomutovská 459, 431 51 Klášterec nad Ohří. Sociální péče. Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S

Gymnázium a Střední odborná škola, Chomutovská 459, 431 51 Klášterec nad Ohří. Sociální péče. Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S Sociální péče Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S Obsah 1. Teoretická část... 3 1.1 Prameny... 3 1.2 Pojmy... 3 1.3 Postupy... 4 1.4 Správa... 4 1.5 Doporučení... 5 2. Praktická část... 6 2 1. Teoretická

Více

ROZHODNUTÍ O DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI I. díl Hlášení o vzniku dočasné pracovní neschopnosti

ROZHODNUTÍ O DOČASNÉ PRACOVNÍ NESCHOPNOSTI I. díl Hlášení o vzniku dočasné pracovní neschopnosti Evidenční štítek ROZHODNUTÍ O DOČSNÉ PRCOVNÍ NESCHOPNOSTI I. díl Hlášení o vzniku dočasné pracovní neschopnosti Toto hlášení je ošetřující lékař povinen odeslat příslušné okresní správě sociálního zabezpečení

Více

Podmínky pro přiznání nároku na příspěvek na péči, výše příspěvku a způsoby úhrady pobytu v zařízeních sociální péče.

Podmínky pro přiznání nároku na příspěvek na péči, výše příspěvku a způsoby úhrady pobytu v zařízeních sociální péče. Otázka: Příspěvek na péči Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Dorilas Podmínky pro přiznání nároku na příspěvek na péči, výše příspěvku a způsoby úhrady pobytu v zařízeních sociální péče. Příspěvek

Více

Příspěvek na péči Příspěvek na mobilitu Příspěvek na zvláštní pomůcku (ruční řízení) Průkaz pro osoby se zdravotním postižením Parkovací karta a

Příspěvek na péči Příspěvek na mobilitu Příspěvek na zvláštní pomůcku (ruční řízení) Průkaz pro osoby se zdravotním postižením Parkovací karta a Příspěvek na péči Příspěvek na mobilitu Příspěvek na zvláštní pomůcku (ruční řízení) Průkaz pro osoby se zdravotním postižením Parkovací karta a vyhrazené parkovací místo Úlevy na poplatcích (dálnice,

Více

STANOVISKO. Legislativní rady ČMKOS. Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací

STANOVISKO. Legislativní rady ČMKOS. Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací STANOVISKO Legislativní rady ČMKOS Některé změny v nemocenském pojištění od 1. ledna 2012 a jejich dopady do činnosti odborových organizací A. Změna okruhu pojištěných osob Dne 1. ledna 2012 nabyl účinnosti

Více

Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna

Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna 13ZadDPPOdmPes.pdf DÁVKY PĚSTOUNSKÉ PÉČE Tiskopis prosím vyplňte čitelně podací razítko Žádost o dávku pěstounské péče - odměna pěstouna A. Žadatel - osoba pečující o dítě nebo osoba v evidenci 1) : Příjmení:

Více

Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku. Trvalý pobyt: Obec:... Část obce:... Ulice:... Č. p. 5) :... Č. orient.:... PSČ:...

Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku. Trvalý pobyt: Obec:... Část obce:... Ulice:... Č. p. 5) :... Č. orient.:... PSČ:... ÚŘAD PRÁCE ČR DOZP Tiskopis prosím vyplňte čitelně podací razítko Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku A. Žadatel Příjmení: Jméno 1) : Rodné příjmení 2) : Titul před jménem: za jménem: Rodné číslo v

Více

Seznam příloh. Systémy sociálního zabezpečení v České republice. Dávky a služby poskytované z nepojistných subsystémů

Seznam příloh. Systémy sociálního zabezpečení v České republice. Dávky a služby poskytované z nepojistných subsystémů Seznam příloh Příloha č. 1: Systémy sociálního zabezpečení v České republice Příloha č. 2: Dávky a služby poskytované z pojistných subsystémů sociálního zabezpečení v České republice Příloha č. 3: Dávky

Více

ŽADATEL O VÝMĚNU OBECNÍHO BYTU

ŽADATEL O VÝMĚNU OBECNÍHO BYTU 1. Statutární město Brno, Městská část Brno-Bosonohy Bosonožské nám. 1, 642 00 BRNO ŽADATEL O VÝMĚNU OBECNÍHO BYTU Příjmení: Jméno: Roz.: Datum narození: Stav: St. obč.: obec ulice, číslo domu PSČ Adresa

Více

Ž Á D O S T o poskytnutí příspěvku na : zakoupení* - celkovou opravu*- zvláštní úpravu* motorového vozidla

Ž Á D O S T o poskytnutí příspěvku na : zakoupení* - celkovou opravu*- zvláštní úpravu* motorového vozidla Městský úřad v Jindřichově Hradci - odbor sociálních věcí 377 01 J.Hradec, Klášterská 135/II, pracoviště Janderova 147/II, tel. 384/351303 --------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015

Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015 Sociální pomoc VŠFS 12.2.2015 1 Obsah Sociální pomoc Obecně Principy Cíle Životní a existenční minimum Dávky hmotné nouze Dávky sociální péče 2 Sociální pomoc Systém sociálního zabezpečení je rozdělen

Více

ZMĚNY V ROCE Zvýšení minimální mzdy Zvýšení důchodů Zavedeno dlouhodobé ošetřovné Zvýšení nemocenské dávky

ZMĚNY V ROCE Zvýšení minimální mzdy Zvýšení důchodů Zavedeno dlouhodobé ošetřovné Zvýšení nemocenské dávky ZMĚNY V ROCE 2018 Zvýšení minimální mzdy Zvýšení důchodů Zavedeno dlouhodobé ošetřovné Zvýšení nemocenské dávky Zvýšení minimální mzdy Od 1.1.2018 je zvýšená minimální mzda na 12 200,- Kč/měsíc a minimální

Více

Doporučený postup č. 4/2018

Doporučený postup č. 4/2018 Odbor sociálních služeb, sociální práce a sociálního bydlení Doporučený postup č. 4/2018 Stanovení úhrady za stravu a péči u dětí s nařízenou ústavní výchovou v Domově pro osoby se zdravotním postižením,

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od:

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník Vyhlásené: Časová verzia predpisu účinná od: ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1991 Vyhlásené: 29.11.1991 Časová verzia predpisu účinná od: 29.11.1991 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 482 Z Á K O N České národní rady ze

Více

AKTUALIZACE PUBLIKACE NÁPADNÍK PRO ROK 2013

AKTUALIZACE PUBLIKACE NÁPADNÍK PRO ROK 2013 AKTUALIZACE PUBLIKACE NÁPADNÍK PRO ROK 2013 DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: Publikace Nápadník 2012 existuje ve dvou různých vydáních (původní vydání z konce roku 2011 a dotisk vydaný v polovině roku 2012). Verzi

Více

Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku. Obec:... Část obce:...

Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku. Obec:... Část obce:... ÚŘAD PRÁCE ČR OZP Tiskopis prosím vyplňte čitelně podací razítko A. Žadatel: Žádost o příspěvek na zvláštní pomůcku Trvalý pobyt: 1. doručování 5) : Rodinný stav 6) : Manžel(ka) 7) : Rodiče 8) : Bydliště

Více

ŽÁDOST O PRÁVNÍ SLUŽBU PRO FYZICKOU OSOBU ( 18c zákona o advokacii) Jméno a příjmení. Datum narození:...

ŽÁDOST O PRÁVNÍ SLUŽBU PRO FYZICKOU OSOBU ( 18c zákona o advokacii) Jméno a příjmení. Datum narození:... Česká advokátní komora ŽÁDOST O PRÁVNÍ SLUŽBU PRO FYZICKOU OSOBU ( 18c zákona o advokacii) I. IDENTIFIKACE ŽADATELE: Jméno a příjmení:. Datum narození:... Stav [svobodný(á), ženatý (vdaná), rozvedený(á),

Více

I. pilíř. SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Vyplácí: ČSSZ (OSSZ, PSSZ, MSSZ)

I. pilíř. SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Vyplácí: ČSSZ (OSSZ, PSSZ, MSSZ) I. pilíř SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Vyplácí: ČSSZ (OSSZ, PSSZ, MSSZ) Dávky vyplácené z I. pilíře a) dávky nemocenského pojištění b) dávky důchodového pojištění c) státní politika zaměstnanosti (podpora v nezaměstnanosti

Více

Vdovský a vdovecký důchod

Vdovský a vdovecký důchod Vdovský a vdovecký důchod Důchody pozůstalých, tj. nejen vdovské důchody, ale i důchody vdovecké a sirotčí, patří historicky mezi nejstarší dávky, a to i v zahraničních důchodových systémech. V ČR jsou

Více

Zákon č. 329/ 2011 o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením Publikováno ve sbírce zákonů dne: 13. října 2011 Účinnost od 1. 1.

Zákon č. 329/ 2011 o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením Publikováno ve sbírce zákonů dne: 13. října 2011 Účinnost od 1. 1. Sociální reforma Zákon č. 329/ 2011 o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením Publikováno ve sbírce zákonů dne: 13. října 2011 Účinnost od 1. 1. 2012 Změny dalších zákonů s tím související Martina

Více

Účel zpracování osobních údajů: Zpracování osobních údajů pro účely vedení agendy Zvláštní příjemce dávky důchodového pojištění

Účel zpracování osobních údajů: Zpracování osobních údajů pro účely vedení agendy Zvláštní příjemce dávky důchodového pojištění ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ODBOR: SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ŠKOLSTVÍ Oddělení: sociálních služeb a bydlení 1. Agenda zvláštní příjemce dávky důchodového pojištění Zpracování osobních údajů pro účely vedení agendy

Více

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ BEZBARIÉROVÉHO BYTU V BLANSKU (BB)

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ BEZBARIÉROVÉHO BYTU V BLANSKU (BB) Město Blansko Městský úřad Blansko, odbor sociálních věcí nám. Republiky 1316/1, 678 01 Blansko Tel.: 516 775 244 Fax: 516 775 220 E-mail: hermanova@blansko.cz ŽÁDOST O NÁJEM BYTU ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ BEZBARIÉROVÉHO

Více

Odbor sociálních věcí a prevence (OSVP)

Odbor sociálních věcí a prevence (OSVP) Odbor sociálních věcí a prevence (OSVP) 1. Úsek péče o seniory a těžce zdravotně postižené osoby Adresní a identifikační údaje a jiné osobní údaje nezbytné pro posouzení nároku na dávku a službu sociální

Více

2. Občanský průkaz a průkaz pojištěnce zemřelého

2. Občanský průkaz a průkaz pojištěnce zemřelého Vážení pozůstalí, přijměte naši upřímnou soustrast. I přesto, jak velký zármutek v těchto dnech prožíváte, je potřeba neodkladně vyřídit některé záležitosti spojené s úmrtím a pohřbem, které jsou dány

Více

Metodický pokyn č. 11/2007

Metodický pokyn č. 11/2007 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Odbor sociální politiky Č. j.: 2007/83197/21 V Praze dne 9. ledna 2008 Vyřizuje: Mgr. Petr Beck, PaedDr. Petr Niederle Metodický pokyn č. 11/2007 ke sjednocení správních

Více

Oznámení vzniku dočasné pracovní neschopnosti

Oznámení vzniku dočasné pracovní neschopnosti Oznámení vzniku dočasné pracovní neschopnosti - POKYNY K VYPLNĚNÍ - Vytiskněte všechny strany formuláře. Tento formulář vyplní pojištěná osoba. Vyplněný formulář a kopii lékařem vystaveného dokladu o dočasné

Více

SYSTÉM STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY

SYSTÉM STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY SYSTÉM STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORY Koncepce SSP Vytvoření systému státní sociální podpory bylo součástí procesu sociální reformy. Na konci roku 1989 patřil k výchozím principům společenské a ekonomické transformace

Více

KURZ SOCIÁLNÍ PRÁVO kombinované studium JUDr. Iva Kernová SOCIÁLNÍ PRÁVO

KURZ SOCIÁLNÍ PRÁVO kombinované studium JUDr. Iva Kernová SOCIÁLNÍ PRÁVO KURZ SOCIÁLNÍ PRÁVO kombinované studium JUDr. Iva Kernová Vyučující: JUDr. Iva Kernová Kurz navazuje na kurz základy práva. SOCIÁLNÍ PRÁVO sylabus Cíl: Uvést studenty hlouběji do současného stavu sociálního

Více

24. SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ

24. SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ 24. SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Sociální zabezpečení zahrnuje nemocenské pojištění, důchodové pojištění, dávky státní sociální podpory a sociální péči. Dávkový systém nemocenského pojištění tvoří následující

Více

STATUT PODPŮRNÉHO A SOCIÁLNÍHO FONDU ODBOROVÉHO SVAZU STÁTNÍCH ORGÁNŮ A ORGANIZACÍ

STATUT PODPŮRNÉHO A SOCIÁLNÍHO FONDU ODBOROVÉHO SVAZU STÁTNÍCH ORGÁNŮ A ORGANIZACÍ STATUT PODPŮRNÉHO A SOCIÁLNÍHO FONDU ODBOROVÉHO SVAZU STÁTNÍCH ORGÁNŮ A ORGANIZACÍ Článek I. Účel fondu Finanční prostředky podpůrného a sociálního fondu (dále jen fond ) jsou součástí provozního fondu

Více

Ž Á D O S T O N Á J E M B Y T U

Ž Á D O S T O N Á J E M B Y T U Ž Á D O S T O N Á J E M B Y T U Zdravotně handicapovaní (TP,ZTP,ZTP/P, invalidní důchod 3. stupně) Podací razítko Žadatel vyplní orámované části strojem nebo hůlkovým písmem ŽADATEL Jméno a příjmení Rodné

Více

Stěhuji se, kam změnu (ne)hlásit?

Stěhuji se, kam změnu (ne)hlásit? Stěhuji se, kam změnu (ne)hlásit? Už od poloviny roku 2012 se můžete spolehnout na tzv. základní registry, které zajišťují, že už nemusíte obíhat všechny úřady a hlásit změnu na každém úřadě zvlášť. Většina

Více

Informace. Invalidní důchod

Informace. Invalidní důchod Informace Invalidní důchod Invalidní důchod Žádost Žádost se podává na Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ). V Brně na Městskou zprávu sociálního zabezpečení (MSSZ). Adresu na vaši správu sociálního

Více

Místo pro podací razítko

Místo pro podací razítko Místo pro podací razítko ŽÁDOST O PRONÁJEM OBECNÍHO BYTU v městské části Brno - Židenice 1. ŽADATEL O PRONÁJEM OBECNÍHO BYTU Příjmení: Jméno: Roz.: Datum narození: Stav: St. obč.: ulice, číslo domu obec

Více

Dávky státní sociální podpory

Dávky státní sociální podpory Dávky státní sociální podpory Tyto dávky najdeme v zákonu č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Kde lze o dávky SSP požádat? O dávky SSP se žádá na pracovištích úřadů

Více

110/2006 Sb. ZÁKON. ze dne 14. března 2006. o životním a existenčním minimu. Předmět úpravy

110/2006 Sb. ZÁKON. ze dne 14. března 2006. o životním a existenčním minimu. Předmět úpravy 110/2006 Sb. ZÁKON ze dne 14. března 2006 o životním a existenčním minimu Změna: 261/2007 Sb. Změna: 239/2008 Sb. Změna: 261/2007 Sb.(část), 129/2008 Sb. Změna: 306/2008 Sb. Změna: 85/2010 Sb. Změna: 73/2011

Více

Obsah. Úvod 8. Používané zkratky 9

Obsah. Úvod 8. Používané zkratky 9 Obsah Úvod 8 Používané zkratky 9 1. Právní předpisy a hlavní změny pro rok 2011 10 1.1 Právní předpisy 10 1.2 Popis hlavních změn pro rok 2011 10 1.2.1 Nejvýznamnější změny z let 2007 a 2008 10 1.2.2 Limit

Více

Platné znění příslušných ustanovení zákonů s vyznačením navrhovaných změn: Zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře

Platné znění příslušných ustanovení zákonů s vyznačením navrhovaných změn: Zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře Platné znění příslušných ustanovení zákonů s vyznačením navrhovaných změn: Zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře 30 Podmínky nároku na rodičovský příspěvek a jeho výše (1) Rodič, který po celý

Více

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ BEZBARIÉROVÉHO BYTU V BLANSKU (BB)

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ BEZBARIÉROVÉHO BYTU V BLANSKU (BB) Odbor sociálních věcí nám. Republiky 1316/1, 678 01 Blansko tel.: 516 775 244 e-mail: cermakova@blansko.cz ŽÁDOST O NÁJEM BYTU ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ BEZBARIÉROVÉHO BYTU V BLANSKU (BB) (1) Identifikační údaje

Více

Část zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, v platném znění s vyznačením navrhovaných změn. ZÁKON o stání sociální podpoře

Část zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, v platném znění s vyznačením navrhovaných změn. ZÁKON o stání sociální podpoře Část zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, v platném znění s vyznačením navrhovaných změn ZÁKON o stání sociální podpoře (1) Za příjem se pro účely stanovení rozhodného příjmu považují 5 a)

Více

Systém finančních dávek určených převážně pro rodiny s nezaopatřenými dětmi.

Systém finančních dávek určených převážně pro rodiny s nezaopatřenými dětmi. Otázka: Státní sociální podpora Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Dorilas Státní sociální podpora druhy dávek, nárokovost Státní sociální podpora je třetím pilířem sociální politiky Systém

Více

Péče o závislého člena rodiny

Péče o závislého člena rodiny Péče o závislého člena rodiny Projekt: Rozšíření služeb pro rodinu v centru Břežánek Aktivity projektu Rozšíření služeb pro rodinu v centru Břežánek jsou podpořeny z dotačního programu Rodina. Druhy a

Více