Aplikovaná informatika

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Aplikovaná informatika"

Transkript

1 1 Aplikovaná informatika Případová studie bezpečnosti IS ZEMÁNEK, Z. - PLUSKAL, D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )

2 2 Případová studie k bezpečnosti IS A i zadání 1. Bezpečností informační politika organizace 2. ISMS - Bezpečností informační politika organizace 3. Doporučení pro řízení informační bezpečnosti Úkoly do samostudia

3 3 Cíle přednášky 1. Charakterizovat bezpečnostní incidenty, jejich význam a řešení 2. Objasnit bezpečností informační politiku organizace 3. Uvést doporučení pro řízení informační bezpečnosti

4 4 Pojetí bezpečnosti informací Důvody pro bezpečnost informací: Minimalizace nebezpečí úniku a zneužití dat Úspora vynaložených nákladů souvisejících s odstraněním následků bezpečnostních incidentů Dodržení legislativních předpisů Snížení rizika nedostupnosti informací Silná image společnosti a důvěra zákazníků Možnost průběžného sledování a hodnocení dosažené úrovně zabezpečení

5 Klastrové pojetí bezpečnosti BCM - Řízení kontinuity činností ustanovuje strategický a provozní rámec přiměřený potřebám a cílům organizace. Klastrové pojetí informační bezpečnosti organizace je do jisté míry v rozporu uplatňovaným systémovým přístupem Efektivita řízení Nákladové a bezpečnostní synergie

6 6 Bezpečností informační politika organizace = je soubor zásad a pravidel, s jejichž pomocí organizace chrání svá aktiva, především počítačové sítě a informační systémy, které jsou nejzranitelnější, hned po lidském faktoru... Obecně lze bezpečnostní incident definovat jako narušení bezpečnosti IS/IT a pravidel ustanovených k jeho ochraně (bezpečnostní politika). Zjištěné bezpečnostní incidenty a nedostatky musí být nahlášeny zodpovědným osobám, zaarchivovány, zdokumentovány, prozkoumány a odstraněny s ohledem na příčiny, které je vyvolaly tak, aby mohlo být dosaženo nápravy.

7 Reakce na nové bezpečnostní potřeby

8 Jak reagovat? Otázky, které si v této souvislosti musíme klást: 1. Jak reagovat na změny charakteru bezpečnostních hrozeb? 2. Jak se změny promítnou do praxe bezpečnosti informací? 3. Jaký je poměr potenciálu starých osvědčených a nových nástrojů?

9 Nové priority ve výstavbě bezpečnostního systému organizace Bezpečnostní systém ochrany informací organizace Lidé Bezpečnost technologie Organizační a režimová opatření Management Výkonní zaměstnanci Ochrana prostředí Ochrana samotných IT Bezpečnostní vzdělávání Kontrolní mechanismy Bezpečnostní management HW SW

10 10 Bezpečností informační politika organizace Porušení bezpečnosti stroje způsobí uživatel buď úmyslně, nebo svou nevědomostí, nedbalostí či neznalostí. Důsledky narušení bezpečnosti stroje mohou být různé s různým stupněm závažnosti - využití napadeného počítače k dalším útokům jako přestupní stanice, získání důvěrných dat a jejich zneužití, úmyslné poškození získaných dat, zneužití identity.

11 11 Bezpečností informační politika organizace Z hlediska bezpečnosti informací se v typické organizaci mezi nejrizikovější faktory řadí personál organizace, obzvláště její management. Statistiky uvádějí, že padesát až osmdesát procent ztrát informací je způsobeno managementem vlastní organizace. Důvody jsou prosté: management musí mít zajištěn nejširší přístup ke zpracovávaným informacím.

12 12 Bezpečností informační politika organizace To platí zejména pro rizika porušení důvěrnosti informací, což je ale jen jedno z hledisek informační bezpečnosti. Personál může být také zranitelný kvůli hrozbám tzv. sociálního inženýrství, kdy útočník prostřednictvím promyšlené manipulace zneužívá přirozené důvěřivosti člověka. V některých typech organizací mohou být také vysoká rizika v oblasti hardwarových prostředků (zastaralé UPS, absence firewallu ).

13 Bezpečností informační politika organizace Bezpečnostní politika musí být kontinuálně aktualizována v souladu se změnami prostředí a zahrnuje: politiku přípustného užívání aktiv, objasnění způsobu uskutečňování a vynucování bezpečnostních opatření, specifikaci školení svých zaměstnanců v oblasti ochrany aktiv, proceduru vyhodnocení účinnosti politiky vedoucí k provedení její inovace.

14 14 Bezpečností informační politika organizace Rozsah a struktura řízení informační bezpečnosti jsou závislé na řadě objektivních skutečností: - velikosti organizace, - geografickém umístění, - rozsahu a významu provozovaných IC Systémů, - použité informační a komunikační technologii - apod.

15 15 Bezpečností informační politika organizace Toto je hlavní důvod, proč se aplikuje nejlepší praxe (normy, standardy a doporučení) pro zavedení informační bezpečnosti a nedá se použít univerzální šablona. Obecně je třeba při budování informační bezpečnosti vycházet z analýzy výchozího stavu a z analýzy rizik.

16 16 Bezpečností informační politika organizace Z důvodu zajištění dostatečné efektivity informační bezpečnosti se musí jednat o řízený proces vyvážený ve všech oblastech, který má podporu vedení a respektuje kulturu organizace. Každý uživatel informačního a komunikačního systému musí být seznámen s organizací a pravidly informační bezpečnosti (se směrnicemi), a aby pochopil účel bezpečnostních opatření, je nutná prevence - soustavná osvěta a vzdělávání v oblasti informační bezpečnosti.

17 Obecné typy bezpečnostní politiky promiskuitní bezpečnostní politika, není ani vlastně bezpečnostní politikou, ve svých pravidlech nikoho neomezuje a povoluje subjektům realizovat vše, i co by neměli dělat, liberální - ve svých pravidlech umožňuje realizovat vše, až na výjimky, které jsou explicitně vyjmenované, opatrná - ve svých pravidlech zakazuje vše s výjimkou toho, co je explicitně povoleno (viz OKIS UO), paranoidní - zakazuje dělat vše, co je potenciálně nebezpečné, tedy i to co by nemuselo být explicitně zakázáno.

18 18 ISMS - Bezpečností informační politika organizace V poslední době se stále častěji hovoří o systému managementu informační bezpečnosti (tzv. ISMS) podle norem ISO/IEC a Tak lze doložit správný postup při vypracování plánů, které navazují a analýzu rizik provedenou dle standardů, které tyto normy upravují. ISMS (anglicky: information security management system) je tedy část celkového systému managementu organizace, která se orientuje na řízení rizik v oblasti bezpečnosti informací.

19 19 ISMS - Bezpečností informační politika organizace Účelem ISMS je efektivní a účinná bezpečná správa duševního majetku, a to jak vlastního, tak i majetku, který organizaci svěřuje občan (tj. informací). Informace též představují aktiva - určitou hodnotu, se kterou stojí a padá důvěra občana, a proto je nutno ji chránit. Aby ochrana ohodnocených informací byla přiměřená, je třeba dále pojmenovat a ohodnotit hrozby, které na aktiva působí, zranitelnosti (slabiny našich aktiv) a stanovit výslednou míru rizik.

20 20 ISMS - Bezpečností informační politika organizace + Chování uživatele IS - operátora

21 21 Doporučení pro řízení informační bezpečnosti Bezpečnostní politika pokrývá tyto oblasti informační bezpečnosti: a) Organizaci a řízení bezpečnosti; b) Řízení aktiv; c) Personální bezpečnost; d) Fyzickou bezpečnost a bezpečnost prostředí; e) Řízení komunikací a provozu; f) Řízení přístupu; g) Pořízení, vývoj a údržba informačních systémů; h) Správa incidentů informační bezpečnosti; i) Řízení kontinuity činností organizace; j) Soulad s požadavky. k) Chování uživatele IS - operátora

22 Rozdělení a provázanost rolí 22

23 Rozdělení a provázanost rolí Podle předchozího schéma jsou realizační týmy s rolemi: Manažer Administrátor Projektant Operátor - z nich sestavíte realizační tým a budete řešit projekt s názvem: Případová studie bezpečnosti informačních systémů

24 Rozdělení a provázanost rolí Manažer ISMS jeho úloha Postup vytvoření a zavedení ISMS Stanovení rozsahu systému, zpracování analýzy rizik, formulace bezpečnostní politiky, formulace bezpečnostních standardů, monitorování a hodnocení ISMS, monitorování systému, přezkoumání řízení, řešení nápravných a preventivních opatření

25 Rozdělení a provázanost rolí Administrátor ISMS jeho úloha Popis Informačního systému a jeho struktura (řízení) technické prostředky, programové vybavení, uložení, oběh a zálohování dat, komunikace, provoz, provozní doby, help-desk, krizová řešení. Práva a povinnosti uživatelů informačních systémů uživatel (kategorie dle přístupových práv), externí uživatel, správce lokality, uživatelské účty a jejich typy, podmínky zřízení a zrušení, žádost o nový software, dokumentace instalace či reinstalace, vyřazení software, pravidelné kontroly. Práva a povinnosti správců informačních systémů oddělení informatiky (práva a povinnosti, úloha ve schvalovacím a přidělovacím procesu, způsob komunikace, dokumentování rozhodnutí, instalací, archivace dokladů, centrální evidence hardwaru a softwaru, opakování softwarových auditů, reakce na nepovolené chování uživatelů, instalační protokoly, komunikace s ekonomickým a účetním oddělením) správce aplikací, databází, hardware, financování. Zabezpečení a ochrana informačních systémů organizační opatření, správa uživatelských účtů, ochrana před viry a nežádoucími instalacemi, technická opatření.

26 Rozdělení a provázanost rolí Projektant ISMS jeho úloha Realizovat hlavní požadavky na ISMS Zpřístupnit aplikaci přes jednotné - intuitivně ovládané - uživatelské prostředí: Přístupné přes webový prohlížeč, bez zvláštních nároků na klientské stanice Podporující vizualizaci prostorových dat Vytvořit flexibilní procesně orientovaný systém s automatizovanou podporou postupů (workflow) Pracovní postupy jednoznačně budou určeny typem a způsobem nakládání s daty Možnost snadné modifikace a rozšiřování workflow Systém integrovat s dalšími spolupracujícími systémy poskytujícími služby v oblasti: Správy dokumentů Spolupracujících registrů Navrhnout a realizovat systém: Centralizovaný, vysoce dostupný, bezpečný Podporující minimálně 50 uživatelů z ústředí a územních a odloučených pracovišť lokalizovaných po celé ČR Zjemnění a finalizace návrhu pomocí prototypů Aktivní účast klíčových uživatelů při návrhu systému a jeho ověřování Rozsáhlé systémově integrační a zátěžové testování Příprava uživatelské dokumentace - Standardní uživatelské manuály, vzorové příklady, metodické postupy a FAQ Rozsáhlé školení Několik kol plné migrace a ověření její správnosti Příprava na produktivní provoz a jeho zahájení Detailní plán těsné zapojení expertních uživatelů a zástupců vedení do jeho tvorby a implementace v organizaci

27 Rozdělení a provázanost rolí Uživatel ISMS jeho úloha Realizovat hlavní požadavky na ISMS Informační systémy mají pokrýt oprávněné a zabezpečené informační požadavky uživatelů operátorů. Je nutné v nich obsáhnout z pohledu operátora (toho koho se to týká): Služby poskytované IS Povolená a zakázaná zařízení sítě IS Podmínky nastavení a ochrana uživatelských účtů Zásady používání hesel Odpovědnosti (povinnosti) uživatele a jeho práva Používání programového vybavení Evidence a správa programového vybavení Nutná opatření bezpečnosti (administrativní, fyzické, počítačové )

28 Faktory úspěchu a rizika projektu Závěr - Rizika projektu Vysoká komplexita řešení ISMS se dotýká většiny klíčových procesů a tyto procesy jsou relativně složité Vysoké nároky na analýzu a testování Úzká provázanost s dalšími projekty IS Úspěch ISMS je podmíněn úspěchem a provázaností dalších IS a naopak Závislost na náročných úpravách rozhraní na straně navazujících IS Většinou vysoké nároky na řízení změny při přechodu ze stávajícího zpracování na nový systém Široká skupina uživatelů s různým stupněm schopnosti se s novým systémem seznámit před uvedením do provozu a přizpůsobit mu své pracovní postupy

29 29 Úkoly do samostudia Charakterizovat bezpečnostní incidenty, jejich význam a řešení Objasnit bezpečností informační politiku organizace Uvést doporučení pro řízení informační bezpečnosti z pohledu role

Bezepečnost IS v organizaci

Bezepečnost IS v organizaci Bezepečnost IS v organizaci analýza rizik Zabezpečení informačního systému je nutné provést tímto postupem: Zjistit zranitelná místa, hlavně to, jak se dají využít a kdo toho může zneužít a pravděpodobnost

Více

Aplikovaná informatika

Aplikovaná informatika 1 Aplikovaná informatika ZÁKLADY BEZPEČNOSTI IS ZEMÁNEK, Z. - PLUSKAL, D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/15.0070)

Více

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o.

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Platnost dokumentu: 14. ledna 2015 Datum vypracování: 8. ledna 2015 Datum schválení: 13. ledna 2015 Vypracoval: Schválil: Bc. Adéla Wosková, Ing. Jaroslav

Více

Implementace BEZPEČNOSTNÍ POLITIKY v organizaci. RNDr. Luboš Číž, CISA, CISM DCIT, a.s.,

Implementace BEZPEČNOSTNÍ POLITIKY v organizaci. RNDr. Luboš Číž, CISA, CISM DCIT, a.s., Implementace BEZPEČNOSTNÍ POLITIKY v organizaci RNDr. Luboš Číž, CISA, CISM ciz@dcit.cz DCIT, a.s., http://www.dcit.cz AGENDA Bezpečnostní politika ví každý co to je? Typy bezpečnostních politik Postup

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období

Výčet strategií a cílů, na jejichž plnění se projektový okruh podílí: Strategický rámec rozvoje veřejné správy České republiky pro období Karta projektového okruhu Číslo a název projektového okruhu: Garant karty projektového okruhu: Spolupracující subjekty: 6.3 Sdílitelné služby technologické infrastruktury Ministerstvo vnitra, Ministerstvo

Více

Úvod - Podniková informační bezpečnost PS1-1

Úvod - Podniková informační bezpečnost PS1-1 VŠFS; Aplikovaná informatika - 2006/2007 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Úvod - Podniková informační bezpečnost PS1-1 VŠFS; Aplikovaná informatika - 2006/2007 2 Osnova I principy informační

Více

srpen 2008 Ing. Jan Káda

srpen 2008 Ing. Jan Káda nauka o srpen 2008 Ing. Jan Káda ČSN ISO/IEC 27001:2006 (1) aktivum cokoliv, co má pro organizaci hodnotu důvěrnost zajištění, že informace jsou přístupné pouze těm, kteří jsou k přístupu oprávněni integrita

Více

Příspěvek je věnován základním informacím o způsobu volby vhodné strategie řízení kontinuity činností v organizaci.

Příspěvek je věnován základním informacím o způsobu volby vhodné strategie řízení kontinuity činností v organizaci. Mgr. Monika Johaníková Ochrana & Bezpečnost 2013, ročník II., č. 3 (podzim), ISSN 1805-5656 Stanovení strategie řízení kontinuity činností Anotace Příspěvek je věnován základním informacím o způsobu volby

Více

Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti. Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha

Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti. Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha Standardy/praktiky pro řízení služeb informační bezpečnosti Doc. Ing. Vlasta Svatá, CSc. Vysoká škola ekonomická Praha Služby informační bezpečnosti Nemožnost oddělit informační bezpečnost od IT služeb

Více

Systém řízení informační bezpečnosti (ISMS)

Systém řízení informační bezpečnosti (ISMS) Systém řízení informační bezpečností (ISMS) RNDr. Igor Čermák, CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Igor Čermák, 2011 Informační bezpečnost,

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 SOUBOR POSTUPŮ PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTI INFORMACÍ POLITIKA A ORGANIZACE BEZPEČNOSTI INFORMACÍ pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky

Více

V Brně dne a

V Brně dne a Aktiva v ISMS V Brně dne 26.09. a 3.10.2013 Pojmy ISMS - (Information Security Managemet System) - systém řízení bezpečnosti č informací Aktivum - (Asset) - cokoli v organizaci, co má nějakou cenu (hmotná

Více

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o.

Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik. Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Business Continuity Management jako jeden z nástrojů zvládání rizik Ing. Martin Tobolka AEC, spol. s r.o. Co je BCM? Mezi časté příčiny přerušení kontinuity činností patří technická selhání (energie, HW,

Více

Bezpečnost na internetu. přednáška

Bezpečnost na internetu. přednáška Bezpečnost na internetu přednáška Autorské právo a bezpečnost na internetu Bezpečnost informačního systému školy Ing. Ludmila Kunderová Ústav informatiky PEF MENDELU v Brně lidak@pef.mendelu.cz internetu

Více

Informační bezpečnost. Dana Pochmanová, Boris Šimák

Informační bezpečnost. Dana Pochmanová, Boris Šimák Informační bezpečnost Dana Pochmanová, Boris Šimák 10.5. 2017 Agenda Bezpečnost informací IT rizika Klíčové role IT bezpečnosti v organizaci Bezpečný vývoj IS Normy a standardy v oblasti IT bezpečnosti

Více

Implementace systému ISMS

Implementace systému ISMS Implementace systému ISMS Krok 1 Stanovení rozsahu a hranic ISMS Rozsah ISMS Krok 2 Definice politiky ISMS Politika ISMS Krok 3 Definice přístupu k hodnocení rizik Dokumentovaný přístup k hodnocení rizik

Více

ISMS. Bezpečnostní projekt. V Brně dne 10. října 2013

ISMS. Bezpečnostní projekt. V Brně dne 10. října 2013 ISMS Zavádění a provozování ISMS Bezpečnostní projekt V Brně dne 10. října 2013 Co je to bezpečnost informací Systematické ti úsilí (proces), jehož účelem je trvalé zlepšování ochrany cenných informací

Více

Věstník ČNB částka 18/2010 ze dne 21. prosince ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010

Věstník ČNB částka 18/2010 ze dne 21. prosince ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010 Třídící znak 2 2 1 1 0 5 6 0 ÚŘEDNÍ SDĚLENÍ ČESKÉ NÁRODNÍ BANKY ze dne 10. prosince 2010 k výkonu činnosti organizátora regulovaného trhu, provozovatele vypořádacího systému a centrálního depozitáře cenných

Více

Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka NCKB

Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka NCKB Návrh vyhlášky k zákonu o kybernetické bezpečnosti Přemysl Pazderka NCKB Východiska ISO/IEC 27001:2005 Systémy řízení bezpečnosti informací Požadavky ISO/IEC 27002:2005 Soubor postupů pro management bezpečnosti

Více

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy

Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Outsourcing v podmínkách Statutárního města Ostravy Říjen 2009 Ing. Stanislav Richtar Ředitel společnosti 1 OBSAH PREZENTACE 1. Outsourcing - obecně 2. Výchozí stav projektu 3. Model poskytovaných služeb

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled. Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295

Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled. Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295 Zákon o kybernetické bezpečnosti základní přehled Luděk Novák ludekn@email.cz, 603 248 295 Obsah Zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti Vyhláška č. 316/2014 Sb., vyhláška o kybernetické bezpečnosti

Více

1. KURZ č. 1 - QMS - Školení a výklad normy ČSN EN ISO 9001:2001. 2. KURZ č. 2 - QMS - Školení interních auditorů QMS a metrologa

1. KURZ č. 1 - QMS - Školení a výklad normy ČSN EN ISO 9001:2001. 2. KURZ č. 2 - QMS - Školení interních auditorů QMS a metrologa Návrh školících modulů pro projekt dotací ESF Tématika norem: - ČSN EN ISO 9001: 2001 Systémy managementu jakosti - Požadavky; - ČSN ISO/IEC 27001:2006 Informační technologie - Bezpečnostní techniky -

Více

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci

Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci. Předmět RJS. TU v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Řízení kvality Pelantová Věra Technická univerzita v Liberci Předmět RJS Technická

Více

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba KATALOG služeb Ing. Jiří Štěrba Obsah Úvod 3 Služby 4 Zaměření 5 Nabídka 7 Poptávka 8 Ke stažení 9 Reference 10 Informace 11 Kontakty 12 2 Úvod Dovolte, abychom Vám poskytli informace, které jsou věnovány

Více

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti

Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Není cloud jako cloud, rozhodujte se podle bezpečnosti Marcel Jánský Manažer útvaru produktů a podpory prodeje 26. 2. 2013 České Radiokomunikace Vysílací služby Profesionální telekomunikační operátor Poskytovatel

Více

Politika bezpečnosti informací

Politika bezpečnosti informací ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE Název: Politika bezpečnosti informací Číslo dokumentu: OS4402 Vydání č.: 06 Výtisk č.: 01 Platnost od: 15.04.2016 Účinnost od: 29.04.2016 Platnost do: Zpracoval: Ing. Vladimír Fikejs

Více

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2

Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní aspekty informačních a komunikačních systémů KS2 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy

Více

Klíčové aspekty životního cyklu essl

Klíčové aspekty životního cyklu essl Klíčové aspekty životního cyklu essl Zbyšek Stodůlka Praha, 22. 3. 2016 Spisová služba v elektronické podobě - během tzv. přechodného období (1. 7. 2009-1. 7. 2012) povinnost určených původců uvést výkon

Více

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o.

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. www.synlab.cz synlab czech s.r.o. Sokolovská 100/94 Karlín 186 00 Praha 8 Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Platnost dokumentu: 12. dubna 2017 Datum vypracování: 7. dubna 2017 Datum

Více

Obsah. Příloha č. 2: Standardy a doporučení Verze:

Obsah. Příloha č. 2: Standardy a doporučení Verze: Příloha č. 2: Standardy a doporučení Verze: 0.8 4.10.2005 Obsah Obsah... 1 Právní předpisy... 2 Normy, které se týkají informační bezpečnosti... 3 Obecné zásady... 5 Doporučení pro řízení informační bezpečnosti...

Více

Expresní analýza PLM. jako efektivní start implementace PLM. www.technodat.cz. jindrich.vitu@technodat.cz

Expresní analýza PLM. jako efektivní start implementace PLM. www.technodat.cz. jindrich.vitu@technodat.cz jako efektivní start implementace PLM www.technodat.cz jindrich.vitu@technodat.cz 1 úvod: definice, cíl a výstup analýzy 2 etapy expresní analýzy PLM 3 sběr dat a podkladů a jejich analýza 4 dokument Expresní

Více

Software a související služby

Software a související služby Software a související služby Webové technologie, přístup uživatele do systému přes webový prohlížeč Software na zakázku Webové stránky a e-shopy s plnou administrací Intranet, webové aplikace, informační

Více

GIS Libereckého kraje

GIS Libereckého kraje Funkční rámec Zpracoval: Odbor informatiky květen 2004 Obsah 1. ÚVOD...3 1.1. Vztah GIS a IS... 3 2. ANALÝZA SOUČASNÉHO STAVU...3 2.1. Technické zázemí... 3 2.2. Personální zázemí... 3 2.3. Datová základna...

Více

Řízení informační bezpečnosti a veřejná správa

Řízení informační bezpečnosti a veřejná správa Řízení informační bezpečnosti a veřejná správa Kladno 1.prosince 2008 Doc.RNDr. Milan BERKA, CSc. Systém řízení informační bezpečnosti Různé certifikace bezpečnosti a jejich význam NBÚ, ISO, Objekty a

Více

Aplikovaná informatika

Aplikovaná informatika 1 Aplikovaná informatika VYUŽITÍ OSOBNÍCH INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ V PRÁCI BEZPEČNOSTNÍHO MANAŽERA ZEMÁNEK, Z. - PLUSKAL, D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní

Více

Certifikace systému managementu bezpečnosti informací dle ISO/IEC 27001

Certifikace systému managementu bezpečnosti informací dle ISO/IEC 27001 Certifikace systému managementu bezpečnosti informací dle ISO/IEC 27001 Hradec Králové duben 2009 2009-03 Informace versus Bezpečnost informací Informace (aktivum) - vše, co má hodnotu pro organizaci Bezpečnost

Více

Roční evaluační plán

Roční evaluační plán Roční evaluační plán Regionálního operačního programu regionu soudržnosti Severozápad na rok 2008 návrh verze 1.0 strana 1 z celku 9 EVIDENCE PROCESU PŘÍPRAVY, SCHVÁLENÍ A REVIZÍ (ČÁSTI) EVALUAČNÍHO PLÁNU

Více

Návrh zákona o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu.

Návrh zákona o kybernetické bezpečnosti. Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu. Návrh zákona o kybernetické bezpečnosti Přemysl Pazderka Národní centrum kybernetické bezpečnosti Národní bezpečnostní úřad p.pazderka@nbu.cz Předmět úpravy VKB Obsah a strukturu bezpečnostní dokumentace

Více

Řízení kybernetické a informační bezpečnosti

Řízení kybernetické a informační bezpečnosti Řízení kybernetické a informační bezpečnosti Martin Hanzal předseda sekce Kybernetická a informační bezpečnost AOBP CEVRO Institut, 22. dubna 2014 Sekce Kybernetická a informační bezpečnost Je nevládní,

Více

Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem

Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem Implementace GDPR v prostředí Krajského úřadu Zlínského kraje a příspěvkových organizací zřizovaných Zlínským krajem 16. 5. 2018 Konference k problematice GDPR ve veřejné správě, Národní archiv Praha Implementace

Více

Základy řízení bezpečnosti

Základy řízení bezpečnosti Základy řízení bezpečnosti Bezpečnost ve společnosti MND a.s. zahrnuje: - Bezpečnost a ochranu zdraví - Bezpečnost provozu, činností - Ochranu životního prostředí - Ochranu majetku - Ochranu dobrého jména

Více

Informa ní bezpe nost I Management bezpe nosti informa ních systém - ISMS. michal.slama@opava.cz

Informa ní bezpe nost I Management bezpe nosti informa ních systém - ISMS. michal.slama@opava.cz Informa ní bezpe nost I Management bezpe nosti informa ních systém - ISMS michal.slama@opava.cz Obsah Úvod bezpe nost IS Analýza rizik P ípadová studie Bezpe nost Informa ních systém Ochrana informa ních

Více

Jako příklady typicky ch hrozeb pro IT lze uvést: Útok

Jako příklady typicky ch hrozeb pro IT lze uvést: Útok Bezpečnost - úvod Zranitelné místo Slabinu IS využitelnou ke způsobení škod nebo ztrát útokem na IS nazýváme zranitelné místo. Existence zranitelných míst je důsledek chyb, selhání v analýze, v návrhu

Více

Označení: Počet listů: 5 Verze: 1.0 SMĚRNICE ISMS. Název: Pravidla pro uživatele IT systémů. Vytvořil: Schválil: Účinnost od:

Označení: Počet listů: 5 Verze: 1.0 SMĚRNICE ISMS. Název: Pravidla pro uživatele IT systémů. Vytvořil: Schválil: Účinnost od: SMĚRNICE ISMS Označení: Počet listů: 5 Verze: 1.0 Název: Pravidla pro uživatele IT systémů Vytvořil: Schválil: Účinnost od: Obsah: 1. Účel 2. Rozsah platnosti 3. Použité zkratky a pojmy 3.1. Zkratky 4.

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

Ochrana před následky kybernetických rizik

Ochrana před následky kybernetických rizik ztráta zisku ztráta důvěry poškození dobrého jména ztráta dat Ochrana před následky kybernetických rizik Co jsou kybernetická rizika? Kybernetická rizika jsou součástí našeho života ve světě plném informací

Více

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o.

Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Bezpečnostní politika společnosti synlab czech s.r.o. Platnost dokumentu: 1. března 2016 Datum vypracování: 2. února 2016 Datum schválení: 29. února 2016 Vypracoval: Schválil: Bc. Adéla Wosková, Ing. Jaroslav

Více

ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ BEZPEČNOSTI V ORGANIZACI. Ing. Jiřina Petříková Informační technologie pro praxi 2011 6. října 2011 r

ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ BEZPEČNOSTI V ORGANIZACI. Ing. Jiřina Petříková Informační technologie pro praxi 2011 6. října 2011 r ŘÍZENÍ INFORMAČNÍ BEZPEČNOSTI V ORGANIZACI Ing. Jiřina Petříková Informační technologie pro praxi 2011 6. října 2011 r Bezpečnost informací Zvyšuje se cena informací v oblasti soukromého podnikání i státní

Více

GDPR - příklad z praxe

GDPR - příklad z praxe GDPR - příklad z praxe M I C H A L KO P E C K Ý, TA J E M N Í K Ú M Č P 2 ICT PROCESY PRÁVNÍ VYUŽITÍ EXISTUJÍCÍCH SYSTÉMŮ 181/2014 Sb. ZKB 101/2000 Sb. novela, adaptační zákon, nařízení evropské komise

Více

Management informační bezpečnosti

Management informační bezpečnosti Management informační bezpečnosti Definice V Brně dne 3. října 2013 Definice Common Criterta ITIL COBIT CRAMM Přiměřená ábezpečnostč Management informační bezpečnosti 2 Common Criteria Common Criteria

Více

ČSN ISO/IEC 27001:2014 a zákon o kybernetické bezpečnosti

ČSN ISO/IEC 27001:2014 a zákon o kybernetické bezpečnosti ČSN ISO/IEC 27001:2014 a zákon o kybernetické bezpečnosti Ing. Daniel Kardoš, Ph.D 4.11.2014 ČSN ISO/IEC 27001:2006 ČSN ISO/IEC 27001:2014 Poznámka 0 Úvod 1 Předmět normy 2 Normativní odkazy 3 Termíny

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko

Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Riziko Zbytková rizika Typ aktiv Aktivum Hrozba Zranitelnost Částečná úroveň rizika Snížení hrozby Snížení zranit. Zbytkové Namapovaná opatření Riziko C I A T MAX Hodnota MAX Hodnota riziko ISO? specif.? Datová

Více

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok

ISO 9000, 20000, Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. III. blok ISO 9000, 20000, 27000 Informační management VIKMA07 Mgr. Jan Matula, PhD. jan.matula@fpf.slu.cz III. blok ITSM & Security management standard ISO 9000-1 ISO 9000:2015 Quality management systems Fundamentals

Více

Ne-bezpeční zemědělci

Ne-bezpeční zemědělci Ne-bezpeční zemědělci Information Security & earchiving Conference Praha, 29.4.2015 Ing. Zdeněk Adamec, CISM Ministerstvo zemědělství ČR Ministerstvo zemědělství ČR Ústřední orgán státní správy pro zemědělství,

Více

CYBER SECURITY. Ochrana zdrojů, dat a služeb.

CYBER SECURITY. Ochrana zdrojů, dat a služeb. CYBER SECURITY Ochrana zdrojů, dat a služeb. Služby kybernetické bezpečnosti Kybernetickou bezpečnost považujeme za jednu z klíčových hodnot každé organizace. Skutečně funkční a komplexní řešení je dle

Více

ehealth Day 2016 Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti

ehealth Day 2016 Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti Jak zavést účinná organizační a technická opatření pro řízení bezpečnosti ehealth Day 2016 16.2.2016 Ing. Stanislav Bíža, Senior IT Architekt, CISA stanislav.biza@cz.ibm.com 12016 IBM Corporation Požadavky

Více

V Brně dne 10. a

V Brně dne 10. a Analýza rizik V Brně dne 10. a 17.10.2013 Ohodnocení aktiv 1. identifikace aktiv včetně jeho vlastníka 2. nástroje k ohodnocení aktiv SW prostředky k hodnocení aktiv (např. CRAMM metodika CCTA Risk Analysis

Více

Proč ochrana dat a informací není běžnou součástí každodenního života? Martin HANZAL SODATSW spol. s r.o.

Proč ochrana dat a informací není běžnou součástí každodenního života? Martin HANZAL SODATSW spol. s r.o. Proč ochrana dat a informací není běžnou součástí každodenního života? Martin HANZAL SODATSW spol. s r.o. Obsah příspěvku Hledání odpovědí hlavně na otázky: Co v současnosti běžně děláme pro ochranu dat

Více

Management přepravy nebezpečných věcí na evropské a národní úrovni ve vztahu k systému krizového řízení ČR

Management přepravy nebezpečných věcí na evropské a národní úrovni ve vztahu k systému krizového řízení ČR Management přepravy nebezpečných věcí na evropské a národní úrovni ve vztahu k systému krizového řízení ČR WAK System spol. s r.o. AZIN CZ s.r.o. Telematix Services, a.s. 18.března 2010 Aktivity projektu

Více

Bezpečnostní politika a dokumentace

Bezpečnostní politika a dokumentace Bezpečnostní politika a dokumentace Ing. Dominik Marek Kraj Vysočina Kraj Vysočina správce VIS dle zákona č. 181/2014 o kybernetické bezpečnosti VIS (zatím) Webový portál (Webové stránky kraje) Elektronický

Více

vlastnosti Výsledkem sledování je: a) Využití aplikací b) Používání internetu c) Vytížení počítačů d) Operační systém e) Sledování tisků

vlastnosti Výsledkem sledování je: a) Využití aplikací b) Používání internetu c) Vytížení počítačů d) Operační systém e) Sledování tisků Program Aktivity propojuje prvky softwarového a personálního auditu, které jsou zaměřeny na optimalizaci firemních nákladů. Slouží ke zjištění efektivity využívání softwarového a hardwarového vybavení

Více

Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005

Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005 Systém managementu bezpečnosti informací (ISMS) podle ISO/IEC 27001:2005 Praha květen 2008 2008-03 - Bezpečnost informací jsou aktiva, která mají pro organizaci hodnotu. mohou existovat v různých podobách

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti

Zákon o kybernetické bezpečnosti Zákon o kybernetické bezpečnosti Ing. Ondřej Ševeček GOPAS a.s. MCSM:Directory2012 MVP:Security CEH CHFI CISA CISM CISSP ondrej@sevecek.com www.sevecek.com GOPAS: info@gopas.cz www.gopas.cz www.facebook.com/p.s.gopas

Více

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc.

Fyzická bezpečnost, organizační opatření. RNDr. Igor Čermák, CSc. Fyzická bezpečnost, organizační opatření RNDr. Igor Čermák, CSc. Katedra počítačových systémů Fakulta informačních technologií České vysoké učení technické v Praze Igor Čermák, 2011 Informační bezpečnost,

Více

Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu

Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu KOMUNIKAČNÍ A INFORMAČNÍ SYSTÉMY A JEJICH BEZPEČNOST TÉMA Č. 20 BEZPEČNOST INFORMACÍ MOŽNOSTI VZNIKU INCIDENTŮ A JEJICH TYPY pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu

Více

GINIS na KrÚ Středočeského kraje

GINIS na KrÚ Středočeského kraje 9.4.2014 GINIS na KrÚ Středočeského kraje Informační systém GINIS na Krajském úřadu Středočeského kraje GINIS na KrÚ Středočeského kraje, Václav Pávek, www.gordic.cz GORDIC Specialista v oblasti veřejné

Více

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI

MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI MANAGEMENT KYBERNETICKÉ BEZPEČNOSTI TÉMA Č. 4 ISO NORMY RODINY 27K pplk. Ing. Petr HRŮZA, Ph.D. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu Katedra vojenského managementu a taktiky E-mail.: petr.hruza@unob.cz

Více

Stav řešení Enterprise Architektury na Moravskoslezském kraji

Stav řešení Enterprise Architektury na Moravskoslezském kraji Stav řešení Enterprise Architektury na Moravskoslezském kraji Zpracoval(a): Ing. Tomáš Vašica Datum: 23. 9. 2015 Obsah prezentace 1. Představení projektového záměru 2. Co očekává Moravskoslezský kraj od

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti a jeho implementace aktuálně

Zákon o kybernetické bezpečnosti a jeho implementace aktuálně Zákon o kybernetické bezpečnosti a jeho implementace aktuálně Kontrola plnění zákona o kybernetické bezpečnosti (průběh a zkušenosti z kontrol, častá zjištění a problémy) Pavla Jelečková Oddělení kontroly

Více

Dokumentace pro plánování a realizaci managementu jakosti dle požadavků

Dokumentace pro plánování a realizaci managementu jakosti dle požadavků Dokumentace pro plánování a realizaci managementu jakosti dle požadavků Požadavek norem ISO 9001 ISO/TS 16949 : 4.2 na dokumentaci Dokumentace systému managementu jakosti musí zahrnovat: a) dokumentované

Více

Nástroje IT manažera

Nástroje IT manažera Obsah Nástroje IT manažera Školení uživatelů Ochrana osobních údajů Bezpečnostní politika Software a právo Legální software Management jakosti Výběr a řízení dodavatelů Pracovněprávní minimum manažerů

Více

Akční plán AP3 : Optimalizace organizační struktury

Akční plán AP3 : Optimalizace organizační struktury Organizační, procesní a ekonomický audit společnosti BYTES Tábor, s.r.o. Akční plán AP3 : Optimalizace organizační struktury VIZE: 100% využití potenciálu společnosti III.verze Srpen 2008 Jiří Bartáček

Více

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba

Audit ICT. KATALOG služeb. Ing. Jiří Štěrba KATALOG služeb Ing. Jiří Štěrba Obsah Úvod 3 Služby 4 Zaměření 5 Nabídka 7 Poptávka 8 Ke stažení 9 Reference 10 Informace 11 Kontakty 12 2 Úvod Dovolte, abychom Vám poskytli informace, které jsou věnovány

Více

ISO 9001:2009 a ISO 27001:2005 dobrá praxe. Ing. Martin Havel, MBA

ISO 9001:2009 a ISO 27001:2005 dobrá praxe. Ing. Martin Havel, MBA ISO 9001:2009 a ISO 27001:2005 dobrá praxe Ing. Martin Havel, MBA Obsah 1. Podstata řešení 2. Cíle 3. Průběh implementace 4. Přínos 5. Výsledky 6. Doporučení 2 Podstata řešení Vytvoření jednotného systému

Více

Od teorie k praxi víceúrovňové bezpečnosti

Od teorie k praxi víceúrovňové bezpečnosti POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY FAKULTA BEZPEČNOSTNÍHO MANAGEMENTU Od teorie k praxi víceúrovňové bezpečnosti Ing. Milan KNÝ, CSc. katedra managementu a informatiky Doc. RNDr. Josef POŽÁR, CSc. děkan

Více

Odbor městské informatiky

Odbor městské informatiky Odbor městské informatiky 1 - vytváří, ve spolupráci s Komisí informatiky RMB, koncepci Informačního systému města Brna (dále jen "ISMB") v souladu se standardy VIS 2 - zajišťuje a koordinuje rozvoj informatiky

Více

Výtisk č. : Platnost od: Schválil: Podpis:

Výtisk č. : Platnost od: Schválil: Podpis: SM-05 INTERNÍ AUDITY Výtisk č. : Platnost od: Schválil: Podpis: 1 OBSAH Číslo kapitola strana 1 OBSAH... 2 2 PŘEHLED ZMĚN A REVIZÍ... 2 3 ÚČEL... 2 3.1 ROZSAH PLATNOSTI... 3 3.2 DEFINICE... 3 3.3 POUŽITÉ

Více

BEZPEČNOSTNÍ POLITIKA INFORMACÍ

BEZPEČNOSTNÍ POLITIKA INFORMACÍ BEZPEČNOSTNÍ POLITIKA INFORMACÍ společnosti ČEZ Energetické služby, s.r.o. Stránka 1 z 8 Obsah: 1. Úvodní ustanovení... 3 2. Cíle a zásady bezpečnosti informací... 3 3. Organizace bezpečnosti... 4 4. Klasifikace

Více

Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení

Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea monitorovací a řídicí centrála pro smart řešení Citidea představuje integrační platformu pro sběr, zpracování dat, poskytování informací

Více

Zkušenosti z nasazení a provozu systémů SIEM

Zkušenosti z nasazení a provozu systémů SIEM Zkušenosti z nasazení a provozu systémů SIEM ict Day Kybernetická bezpečnost Milan Šereda, 2014 Agenda Souhrn, co si má posluchač odnést, přínosy: Představení firmy Co je to SIEM a k čemu slouží Problematika

Více

1. Politika integrovaného systému řízení

1. Politika integrovaného systému řízení 1. Politika integrovaného systému řízení V rámci svého integrovaného systému řízení (IMS) deklaruje společnost AARON GROUP spol. s r.o. jednotný způsob vedení a řízení organizace, který splňuje požadavky

Více

Nástroje IT manažera

Nástroje IT manažera Obsah Nástroje IT manažera Školení uživatelů Ochrana osobních údajů Bezpečnostní politika Software a právo Legální software Management jakosti Výběr a řízení dodavatelů Pracovněprávní minimum manažerů

Více

MONITORING NEKALÝCH OBCHODNÍCH PRAKTIK

MONITORING NEKALÝCH OBCHODNÍCH PRAKTIK MONITORING NEKALÝCH OBCHODNÍCH PRAKTIK Dodržují vaši obchodníci a prodejní zástupci vaše obchodní podmínky? Uplatňují vaše etické principy všichni zaměstnanci vůči svým zákazníkům? Dostávají vaši zákazníci

Více

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace

Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Číslo projektu Číslo materiálu Autor Průřezové téma Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0565 VY_32_INOVACE_293_Bezpečnost_v_síti

Více

Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice

Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice Příloha č. 3: Technické zadání zakázky Instalace a služby pro technologické centrum MÚ Pohořelice Účelem veřejné zakázky je vybudování, provoz a údržba infrastruktury pro provozování aplikací a služeb

Více

Informační systém pro vedení ţivnostenského rejstříku IS RŢP

Informační systém pro vedení ţivnostenského rejstříku IS RŢP Informační systém pro vedení ţivnostenského rejstříku IS RŢP Ing. Miloslav Marčan odbor informatiky MPO Praha listopad 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu Agenda Historie projektu Cíle projektu IS RŽP

Více

POVĚŘENEC OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ, HROZBY A RIZIKA VE ŠKOLSTVÍ V PROBLEMATICE GDPR

POVĚŘENEC OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ, HROZBY A RIZIKA VE ŠKOLSTVÍ V PROBLEMATICE GDPR POVĚŘENEC OCHRANY OSOBNÍCH ÚDAJŮ, HROZBY A RIZIKA VE ŠKOLSTVÍ V PROBLEMATICE GDPR Bc. Radek Kubíček, MBA Praha 26. 03.2018 ROLE POVĚŘENCE (DPO) ZPRACOVATEL SPRÁVCE ZAMĚSTNANCI POVĚŘENEC CO VŠE SOUVISÍ

Více

Zásady managementu incidentů

Zásady managementu incidentů Obsah prezentace Zásady managementu incidentů Úvod, základní pojmy ISO/IEC TR 18044 ISO/IEC TR 18044 ISO/IEC TR 18044 Information technology Security techniques Information security incident management

Více

1.05 Informační systémy a technologie

1.05 Informační systémy a technologie Vypracoval Gestor Schválil Listů Příloh D. Marek(EOS/2) EOS VS 5 Směrnice platí pro všechny závody ŠKODA AUTO. Obsah: 1. Použité pojmy a zkratky 2. Plánování IT 3. Pořízení IT 4. Dodání IT 5. Provoz a

Více

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů

Obecné nařízení o ochraně osobních údajů AGORA PLUS, a.s. Ing. Martin Havel, MBA General Data Protection Regulation (zkráceně GDPR) Obecné nařízení o ochraně osobních údajů Jak zvládnout GDPR v 9-ti krocích 22.9.2017, Brno Představení 2012 CISM

Více

Zákon o kybernetické bezpečnosti

Zákon o kybernetické bezpečnosti Zákon o kybernetické bezpečnosti Ing. Ondřej Ševeček GOPAS a.s. MCSM:Directory2012 MCM:Directory2008 MVP:Enterprise Security CEH: Certified Ethical Hacker CHFI: Computer Hacking Forensic Investigator CISA

Více

Bezpečnostní normy a standardy KS - 6

Bezpečnostní normy a standardy KS - 6 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 1 Bezpečnost informací BI Ing. Jindřich Kodl, CSc. Bezpečnostní normy a standardy KS - 6 VŠFS; Aplikovaná informatika; SW systémy 2005/2006 2 Osnova historický

Více

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA

EMS - Systém environmentálního managementu. Jiří Vavřínek CENIA EMS - Systém environmentálního managementu Jiří Vavřínek CENIA Osnova Použití normy a přínosy Demingůvcyklus (PDCA) Hlavní principy a prvky EMS / ISO 14001 Zainteresované strany Požadavky na management/ekology

Více

JAK SE PŘIPRAVIT NA GDPR?

JAK SE PŘIPRAVIT NA GDPR? JAK SE PŘIPRAVIT NA GDPR? Jan Sůra a Nikola Antlová Reálné zkušenosti z implementace legislativních požadavků GDPR Praha, 17. ledna 2018 CO JE TO GDPR? GDPR = General Data Protection Regulation Nařízení

Více

Monitorování a audit databází v reálném čase. Ing. Jan Musil IBM Česká republika

Monitorování a audit databází v reálném čase. Ing. Jan Musil IBM Česká republika Monitorování a audit databází v reálném čase Ing. Jan Musil IBM Česká republika Jsou naše data chráněna proti zneužití? Ano, pokud... Nepoužitelné Steve Mandel, Hidden Valley Observatory http://apod.nasa.gov/apod/ap010809.html

Více

DTM DMVS Plzeňského kraje

DTM DMVS Plzeňského kraje Směrnice DTM DMVS Plzeňského kraje Verze 3.1 DTM DMVS Plzeňského kraje Zpracoval Datum 1. 3. 2015 Popis Vydavatel URL Platnost Práva Zpracováno ve spolupráci partnerů DTM DMVS Plzeňského kraje: - Plzeňský

Více

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné

1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 1. Název projektu: Deinstitucionalizace služeb pro duševně nemocné 2. Operační program: Operační program Zaměstnanost 3. Specifický cíl projektu: Projekt zajistí podmínky pro přechod duševně nemocných

Více

2. Podnik a jeho řízení

2. Podnik a jeho řízení 2. Podnik a jeho řízení Řízení podniku Rozvoj podniku Vazba strategie procesy Strategie podniku SWOT analýza Podnik a IS Strategie IS/ICT Projekty 1/35 Řízení podniku - 1 Vrcholové vedení Řídící aktivity

Více