P R O T O K O L o vypořádání připomínek k návrhu plánu péče o přírodní rezervaci Psí kuchyně a její ochranné pásmo

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "P R O T O K O L o vypořádání připomínek k návrhu plánu péče o přírodní rezervaci Psí kuchyně a její ochranné pásmo"

Transkript

1 P R O T O K O L o vypořádání připomínek k návrhu plánu péče o přírodní rezervaci Psí kuchyně a její ochranné pásmo Zpracováno pracovníky Krajského úřadu Pardubického kraje, orgánu ochrany přírody Oznámení o možnosti seznámit se se zpracovaným návrhem plánu péče o přírodní rezervaci (PR) Psí kuchyně a o její ochranné pásmo podle 38 odst. 3 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon), ze dne bylo zveřejněno na portálu veřejné správy (internetové stránky Pardubického kraje a na úředních deskách obcí Semanín, Janov a Opatov. Protokol je přílohou dokumentu Schválení plánu péče pro zvláště chráněné území - přírodní rezervaci Psí kuchyně č. j. 2175/2018/OŽPZ/Pe. V následující tabulce je stručně uveden přehled připomínek a způsob jejich vypořádání: Subjekt a znění připomínky 1. Lesy ČR Vypořádání připomínky Připomínce se částečně vyhovuje. Požadujeme vypustit větu: Negativním jevem v posledních letech je nelegální těžba dřeva, která probíhá převážně při okraji tamní lesní cesty. Dle názoru Lesů ČR se jedná o zcela zavádějící informaci. Text v plánu péče byl upraven na současné znění: Negativním jevem mohou být krádeže dřevní hmoty či nelegální těžba dřeva. 2. Lesy ČR Připomínce není možné vyhovět. V případě jakýchkoliv jednotek prostorového rozdělení lesa nebo jejich částí ponechaných samovolnému vývoji (trvale) či bez zásahu (dočasně) požadujeme, aby v této věci bylo vydáno příslušné rozhodnutí dle 66 zákona, ve kterém bude jasně uvedeno prostorové vymezení. Současně žádáme o zákaz vstupu veřejnosti do těchto porostů. Vydání rozhodnutí dle 66 zákona není možné řešit v rámci vypořádání připomínek k plánu péče. Z podané připomínky není zřejmé, jaký má být důvod pro vydání uvedeného rozhodnutí. Krajský úřad je připraven řešit s Lesy ČR případné návrhy na vydání rozhodnutí dle 66 samostatně v souladu se zákonem. Krajský úřad nabízí možnost svolat jednání i mimo vedené správní řízení, za účelem upřesnění požadavků Lesů ČR a jejich vstřícného vyřízení (v souladu se zákonem). Zákaz vstupu veřejnosti (resp. vstup veřejnosti bez souhlasu krajského úřadu nebo vlastníka) mimo cesty a značené stezky je nově stanoven Nařízením Pardubického kraje č. 1/2017, o zřízení přírodní rezervace Psí kuchyně. V současné době se připravuje instalace informačních cedulek Vstup mimo cesty není povolen a Nebezpečí pádu stromů, které mají zajistit informovanost veřejnosti.

2 3. Lesy ČR Požadujeme doplnění následujícího textu do kapitoly Péče o rostliny: O výskytu ZCHD, včetně lokalizace v jednotlivých JPRL, bude OOP neprodleně informovat vlastníka pozemku, na kterém byl výskyt ZCHD zjištěn, a bude dohodnut další postup v zájmovém území. Uvedenému požadavku není reálné vyhovět. Nálezy ZCHD shromažďuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (dále též AOPK ČR), a to od různých autorů, v Nálezové databázi ochrany přírody (NDOP). Krajský úřad není personálně schopen zajistit každodenní preventivní kontrolu NDOP a předávání zde zjištěných údajů neprodleně všem vlastníkům. Lesy ČR taktéž mají vlastní přístup do NDOP. Dále mají Lesy ČR (a další vlastníci) možnost, vždy před realizací jakéhokoliv konkrétního záměru umístěného do PR Psí kuchyně, jej konzultovat s pracovníky krajského úřadu ( em, telefonicky, osobně), kteří vždy prověří možnost jeho realizace, a to nejen s ohledem na výskyt ZCHD. Vlastník má také možnost si tyto informace vyžádat např. dle 139 zákona č. 500/2004, správní řád, v platném znění. Krajský úřad v případě nejasností nabízí možnost svolat jednání v místě (i mimo vedená správní řízení) za účelem upřesnění požadavků vlastníků. Krajský úřad zajistí vstřícné vyřízení vznesených požadavků v souladu se zákonem. Krajský úřad bude i nadále (obdobně jako v minulých letech) informovat vlastníky o výskytu ZCHD, které sám nebo prostřednictvím dalších osob zjistí.

3 4. Lesy ČR Požadujeme doplnění následujícího textu do kapitoly Péče o živočichy: V případě zjištění obsazeného hnízda jakýmkoliv ZCHD, bude OOP neprodleně informovat vlastníka pozemku, na kterém byl výskyt ZCHD zjištěn, a bude dohodnut další postup v zájmovém území. Uvedenému požadavku není reálné vyhovět. Nálezy ZCHD AOPK ČR, a to od různých autorů v NDOP. Krajský úřad není personálně schopen zajistit každodenní preventivní kontrolu NDOP, a předávání zde zjištěných údajů neprodleně všem vlastníkům. Lesy ČR taktéž mají vlastní přístup do NDOP. Dále mají Lesy ČR (a další vlastníci) možnost, vždy před realizací jakéhokoliv konkrétního záměru umístěného do PR Psí kuchyně, jej konzultovat s pracovníky krajského úřadu ( em, telefonicky, osobně), kteří vždy prověří možnost jeho realizace, a to nejen s ohledem na výskyt ZCHD. Vlastník má také možnost si tyto informace vyžádat např. dle 139 zákona č. 500/2004, správní řád, v platném znění. Krajský úřad v případě nejasností nabízí možnost svolat jednání v místě (i mimo vedená správní řízení), za účelem upřesnění požadavků vlastníků. Krajský úřad zajistí vstřícné vyřízení vznesených požadavků v souladu se zákonem. Krajský úřad bude i nadále (obdobně jako v minulých letech) informovat vlastníky o výskytu ZCHD, které sám nebo prostřednictvím dalších osob zjistí.

4 5. Lesy ČR Navrhujeme odstranit slova i nahodilou z textu kapitoly Péče o orla mořského, jelikož ne zcela koresponduje s následujícím textem. Text v plánu péče vychází z pravomocného rozhodnutí č. j /2010/OŽPZ/Si, které bylo vydáno dne Toto rozhodnutí a zde uvedené podmínky zůstávají platné i v případě změny textu v plánu péče (je vhodné předcházet případným nejasnostem - např. případným dohadům o tom, který text je pro vlastníka závazný). Ohledně možné realizace lesnických opatření v pásmu m poukazujeme na znění podmínky č. 4 zmiňovaného rozhodnutí: Opatření, jimiž se předchází nebo brání působení škodlivých činitelů na les, a opatření při vzniku mimořádných okolností a nepředvídaných škod v lese podle 32 odst. 1 a 2 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (dále jen lesní zákon), lze ve vzdálenosti do 200 metrů od známých hnízd orla mořského provést pouze po odsouhlasení OOP. Opatření dle 32 odst. 1 lesního zákona lze provádět ve vzdálenosti od 200 metrů do 400 metrů od právě obsazeného hnízda orla mořského bez souhlasu OOP, avšak v rozsahu maximálně 5 hodin týdně. 6. Lesy ČR Nesouhlasíme s podmínkou, která nám zakazuje používat lapáky, stanovenou v kapitole Rámcové směrnice č. 1., č. 2., č. 3. Nelze paušálně preferovat či zavrhovat jakoukoliv z metod ochrany lesních porostů v rámci celého území. Krajský úřad souhlasí s názorem Lesů ČR, že nelze (v dlouhodobém měřítku) paušálně preferovat či zavrhovat jakoukoliv z používaných metod ochrany. Původní text byl nahrazen textem použití lapáků je možné pouze se souhlasem orgánu ochrany přírody. I zde z principu předběžné opatrnosti doporučuje krajský úřad konzultovat veškerá opatření se zástupci orgánu ochrany přírody.

5 7. Lesy ČR Připomínce se částečně vyhovuje. Z důvodu rizika časové prodlevy v důsledku posuzování a vydávání souhlasu OOP požadujeme ponechat v případě dřevin, na kterých hrozí vývoj, šíření a přemnožení škodlivých organismů (zejména kalamitních škůdců) možnost zpracovat veškeré nahodilé těžby bez omezení včetně preventivního odvozu dřevní hmoty vhodné pro vývoj těchto škodlivých organismů. Obdobně by mělo být postupováno i v případech, kdy hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, životů a majetku třetích osob. Nesouhlasíme s ponecháním veškeré dřevní hmoty v porostu do fyzického rozpadu. Tento přístup není nutný. Text, kterým bylo stanoveno ponechání veškeré dřevní hmoty CDS, bude upraven následujícím způsobem: Ve SM pouze asanace aktivních kůrovcových SM, souše, zlomy a vývraty vždy ponechávat (vyjma situací, kdy uvedené mohou být hostiteli škodlivých organismů a mohou způsobit jejich kalamitní šíření a význačné poškození okolních porostů). V případě dřevin CDS ponechávat všechny souše, zlomce, pahýly, doupné stromy a jednotlivé vývraty (které neohrožují bezpečnost provozu na turisticky atraktivních cestách; vyjma situací, kdy uvedené mohou být hostiteli škodlivých organismů a mohou způsobit jejich kalamitní šíření a význačné poškození okolních porostů). Větší polomy lze částečně zpracovat po projednání s orgánem ochrany přírody a s ohledem na předměty ochrany a výskyt ZCHD. Možnost zasahovat v případech, kdy hrozí nebezpečí ohrožení zdraví, životů a majetku třetích osob, je stanovena v úvodu kapitoly Rámcové zásady péče o území nebo zásady jeho jiného využívání a následujících. Krajský úřad zde preferuje preventivní jednání. Krajský úřad připouští, že zde může docházet k nepředvídaným situacím, kdy bude aktuálně ohroženo zdraví, životy či majetek dalších osob. Pro tyto případy doplnil do plánu péče následující text V případě akutního ohrožení zdraví, životů či majetku (zejména v blízkosti turisticky atraktivních cest) je přípustné nenadálou situaci řešit bez souhlasu orgánu ochrany přírody, a to pokácením nebezpečných stromů a jejich ponecháním v místě (tak, aby nepřekážely běžnému provozu). Ostatním částem připomínky (možnost odstraňovat hmotu dřevin CDS) se nevyhovuje. Ještě v nedávné době byla většina dřevní hmoty z předmětných porostů odstraňována (probíhalo zde běžné lesnické hospodaření). V současnosti zde (oproti přirozenému stavu) není dostatek odumírající dřevní hmoty. Přirozená stanoviště fungují však vždy jako složitý komplex, kde odstranění jedné ze složek může znamenat (a často znamená) ohrožení celého daného ekosystému. Cílem ochrany přírody v PR je zajistit a zachovat funkční přirozená lesní společenstva, a to včetně všech jejich složek (biotické i abiotické). Jen tak lze docílit dlouhodobě druhově bohatých a stabilních společenstev.

6 8. Lesy ČR Požadujeme doplnit do textu kapitoly návrhy potřebných administrativně správních opatření v území, a to doplnění zmínky o použití kurativního postřiku proti klikorohu borovému v souladu s návrhem rámcových směrnic. Zmínka byla doplněna do plánu péče. 9. Lesy ČR Připomínce nelze vyhovět. Požadujeme jasně specifikovat, že veškeré zvýšené náklady spojené se stabilizací rizikových stromů ponese krajský úřad. Orgánům ochrany přírody není zákonem striktně stanoveno to, že musí hradit náklady omezení vzniklých ze zákona. Orgány ochrany přírody mají v souladu s 68 zákona možnost provádět samy či prostřednictvím jiného zásahy ke zlepšení přírodního a krajinného prostředí (zde je nutné odlišit zásahy k zajištění bezpečnosti provozu a zásahy k zlepšení přírodního prostředí). Oproti tomu má vlastník možnost si dle 58 zákona požádat o náhradu za ztížení zemědělského nebo lesního hospodaření či požádat o příspěvek dle 68 zákona. Při vzniku takovýchto situací je vždy nutné konkrétně posoudit situaci (a tedy zda se jedná o omezení či plnění povinností vlastníka pozemku). Krajský úřad doporučuje v situacích, kdy vznikne pochybnost, zda vzniká nárok na náhradu újmy či na příspěvek obrátit se s konkrétním požadavkem na příslušné instituce. 10. Lesy ČR Žádáme o úpravu plánu péče v souladu s naším návrhem Žádost o souhlas s návrhem opatření LHP v ZCHÚ Psí kuchyně. Krajský úřad se podrobně seznámil s žádostí Lesů ČR (zajistil si stanovisko AOPK ČR) a dospěl k jednoznačnému závěru, že realizací navržených opatření jako celku by došlo k zákonem zakázanému závažnému a nevratnému poškození evropsky významné lokality Psí kuchyně, k porušení základních ochranných podmínek zvláště chráněných druhů živočichů a k negativnímu dotčení biologické rozmanitosti v přírodní rezervaci Psí kuchyně, tedy k závěru shodnému se závěry stanoviska AOPK ČR.

7 1. Diecézní lesy Hradec Králové Požadujeme zajistit možnost zpracování nahodilé těžby smrku atraktivního pro kůrovce (vývraty, zlomy) nebo jejich asanaci odkorněním s ponecháním na místě. Text bude upraven následujícím způsobem: Ve SM pouze asanace aktivních kůrovcových SM, souše, zlomy a vývraty vždy ponechávat (vyjma situací, kdy uvedené mohou být hostiteli škodlivých organismů a mohou způsobit jejich kalamitní šíření a význačné poškození okolních porostů.).). V případě dřevin CDS ponechávat všechny souše, zlomce, pahýly, doupné stromy a jednotlivé vývraty (které neohrožují bezpečnost provozu na turisticky atraktivních cestách; vyjma situací, kdy uvedené mohou být hostiteli škodlivých organismů a mohou způsobit jejich kalamitní šíření a význačné poškození okolních porostů). Větší polomy lze částečně zpracovat po projednání s orgánem ochrany přírody a s ohledem na předměty ochrany a výskyt ZCHD. 2. Diecézní lesy Hradec Králové Navrhujeme doplnění výčtu plánovaných zásahů v porostních skupinách: 817A4 těžba výchovná SM intenzita 30%, 817A5 - těžba výchovná SM intenzita 30% 817/A9 těžba obnovní (pouze SM) jednotlivý až skupinový výběr s případnou podsadbou jedle ve skupinách do 50% zásoby SM. 817/A15 - těžba obnovní (pouze SM) - jednotlivý až skupinový výběr s případnou podsadbou jedle ve skupinách do 50% zásoby SM. Požadovaná opatření byla doplněna do plánu péče. Z důvodu předcházení škod (na ZCHD či na vlastním biotopu) byla stanovena povinnost nechat si odsouhlasit konkrétní návrhy těžeb (umístění, množství apod.) orgánem ochrany přírody. Definitivní vypořádání připomínek: Uvedené připomínky byly vypořádány tak, jak je uvedeno v tabulce. Zapsal: Ing. Michal Pešata, dne

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část

Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. 3 odst. 1) b) významný krajinný prvek jako ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utváří její typický vzhled nebo přispívá k

Více

Vybraná ustanovení lesního zákona a vyhlášky ve vztahu k ochraně lesa

Vybraná ustanovení lesního zákona a vyhlášky ve vztahu k ochraně lesa Vybraná ustanovení lesního zákona a vyhlášky ve vztahu k ochraně lesa Zákon č. 289/1995 Sb. o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon), ve znění pozdějších předpisů Vymezení některých

Více

Vybrané právní problémy týkající se lesního hospodaření na území CHKO Šumava

Vybrané právní problémy týkající se lesního hospodaření na území CHKO Šumava Vybrané právní problémy týkající se lesního hospodaření na území CHKO Šumava JUDr. Miloš Tuháček, advokát Advokátní kancelář Korbel, Tuháček & partneři, s. r. o. Převrátilská 330, 390 01 Tábor tel. 606

Více

R O Z H O D N U T Í. p o v o l u j e v ý j i m k a

R O Z H O D N U T Í. p o v o l u j e v ý j i m k a AOPK ČR Regionální pracoviště SCHKO Žďárské vrchy Brněnská 39 591 01 Žďár nad Sázavou tel.: +420 566 653 111 e-mail: zdarvrch@nature.cz www.nature.cz Dle rozdělovníku NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: 01029/ZV/18 p.

Více

Rozdělovník: Obec Petrovice, IČ , Petrovice 104, Petrovice

Rozdělovník: Obec Petrovice, IČ , Petrovice 104, Petrovice Rozdělovník: Obec Petrovice, IČ 00269301, Petrovice 104, 503 55 Petrovice 5149/ZP/2011- NA-2 09. 05. 2011 Odbor životního prostředí a zemědělství Ing. Aleš Novák / 418 oddělení ochrany přírody a krajiny

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 7.3. 2014 Petr Pavelčík KUZL 14220/2014 KUSP 14220/2014

Více

Příčiny současné kůrovcové kalamity, ekologické katastrofy v lesích ČR

Příčiny současné kůrovcové kalamity, ekologické katastrofy v lesích ČR Příčiny současné kůrovcové kalamity, ekologické katastrofy v lesích ČR I. Jednou z prvotních příčin současné kůrovcové kalamity v lesích ČR (ekologické katastrofy) bylo vyhlášení a rozšiřování bezzásahových

Více

NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: 00208/JM/19 VYŘIZUJE: RIE,HOR,DED DATUM:

NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: 00208/JM/19 VYŘIZUJE: RIE,HOR,DED DATUM: REGIONÁLNÍ PRACOVIŠTĚ JIŽNÍ MORAVA Kotlářská 51 602 00 Brno tel.: 547 427 662 ID DS: ngbdyqr e-mail: david.horal@nature.cz www.nature.cz LČR s.p. LZ Židlochovice Tyršova 1 667 01 Židlochovice NAŠE ČÍSLO

Více

Ministerstvo zemědělství Odbor hospodářské úpravy a ochrany lesů

Ministerstvo zemědělství Odbor hospodářské úpravy a ochrany lesů Ministerstvo zemědělství Odbor hospodářské úpravy a ochrany lesů Spisová značka.: 14LH7893/2019-16212 Č.j.: 18918/2019-MZE-16212 Vyřizuje: JUDr.Ing. Jiří Staněk, CSc. Telefon: 221812381 E-mail: Jiri.Stanek@mze.cz

Více

Aktuální změny legislativy v lesním hospodářství. Martin Flora advokát Dominikánské nám. 656/2, Brno

Aktuální změny legislativy v lesním hospodářství. Martin Flora advokát Dominikánské nám. 656/2, Brno Aktuální změny legislativy v lesním hospodářství Martin Flora advokát Dominikánské nám. 656/2, Brno flora@vfh.cz Aktuální změny legislativy v lesním hospodářství a) Změny již přijaté v období 2018-2019

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 11. září 2013 Petr Pavelčík KUZL 55970 /2013 KUSP 55970/2013

Více

Hospodářský způsob. porosty BO, SM, AK a stanovištně nevhodné dřeviny. porosty listnáčů DB, HB a přimíšených

Hospodářský způsob. porosty BO, SM, AK a stanovištně nevhodné dřeviny. porosty listnáčů DB, HB a přimíšených PR Slavičí údolí 00 09 /8 Rámcová směrnice péče o les podle souborů lesních typů PR Slavičí údolí 00 09 LHC Dobřichovice LHP.. 009 3.. 008 Číslo směrnice Kategorie lesa Soubory lesních typů Les zvláštního

Více

Návrh na nové vyhlášení přírodní památky Kejtovské louky

Návrh na nové vyhlášení přírodní památky Kejtovské louky KRAJSKÝ ÚŘAD KRAJE VYSOČINA Odbor životního prostředí a zemědělství Žižkova 57, 587 33 Jihlava, Česká republika Pracoviště: Seifertova 24, Jihlava Dle rozdělovníku Váš dopis značky/ze dne Číslo jednací

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 11. září 2013 Petr Pavelčík KUZL 55971/2013 KUSP 55970/2013

Více

Národní park Šumava a lýkožrout smrkový historie, současnost a budoucnost. Petr ZAHRADNÍK Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i.

Národní park Šumava a lýkožrout smrkový historie, současnost a budoucnost. Petr ZAHRADNÍK Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. Národní park Šumava a lýkožrout smrkový historie, současnost a budoucnost Petr ZAHRADNÍK Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. Velkoplošná chráněná území Ptačí oblasti Území NATURA

Více

Krajský úřad Ústeckého kraje

Krajský úřad Ústeckého kraje Krajský úřad Ústeckého kraje Velká Hradební 3118/48, 400 02 Ústí nad Labem odbor životního prostředí a zemědělství Dle rozdělovníku Datum: JID: Jednací číslo: Vyřizuje/linka: E-mail: 21.7.2011 138448/2011

Více

Společný metodický pokyn. Ministerstva životního prostředí (dále jen MŽP ) a Ministerstva zemědělství (dále jen MZe )

Společný metodický pokyn. Ministerstva životního prostředí (dále jen MŽP ) a Ministerstva zemědělství (dále jen MZe ) Ministerstvo zemědělství č.j.: 8662/06-16000 Společný metodický pokyn Ministerstva životního prostředí (dále jen MŽP ) a Ministerstva zemědělství (dále jen MZe ) ke společnému postupu orgánů ochrany přírody

Více

Bezzásahové zóny a zásahy: kůrovec v Národním parku Bavorský les

Bezzásahové zóny a zásahy: kůrovec v Národním parku Bavorský les TISKOVÁ ZPRÁVA 181/11 21.11.2011 Bezzásahové zóny a zásahy: kůrovec v Národním parku Bavorský les Rozsah a způsob zásahů proti kůrovci v Národním parku Bavorský les je v poslední době velmi rozdílně interpretován,

Více

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková

Chráněná území v České republice. RNDr. Alena Vopálková Chráněná území v České republice RNDr. Alena Vopálková Hlavní cíle ochrany přírody a krajiny Udržení a obnova ekologické stability krajiny Zachování přírodních hodnot a krajinného rázu Ochrana biologické

Více

ČÁST I. Oznámení návrhu na vyhlášení přírodní rezervace Čičov a jejího ochranného pásma

ČÁST I. Oznámení návrhu na vyhlášení přírodní rezervace Čičov a jejího ochranného pásma ODDĚLENÍ SPRÁVA CHKO ČESKÉ STŘEDOHOŘÍ Michalská 260/14 412 01 Litoměřice tel.: +420 416 574 611 e-mail: cstred@nature.cz www.nature.cz DS: 6npdyiv Dle rozdělovníku NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: SR/2385/CS/2016-3

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne: 26. 1. 2015 Č. j.: 5429/ENV/15 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

ČÁST I. Oznámení návrhu na vyhlášení přírodní rezervace Maršálka a jejího ochranného pásma

ČÁST I. Oznámení návrhu na vyhlášení přírodní rezervace Maršálka a jejího ochranného pásma ODDĚLENÍ SPRÁVA CHKO ŽELEZNÉ HORY Náměstí 317 538 25 Nasavrky tel.: +420 469 326 500 fax: +420 469 326 515 ID DS: kpddyvy e-mail: zelhory@nature.cz www.nature.cz Dle rozdělovníku NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: SR/0035/ZH/2015-1

Více

Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů

Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů Lesní hospodářství a ochrana biodiversity v ČR základní východiska v kontextu právních předpisů Petr Kjučukov ČZU v Praze, Fakulta lesnická a dřevařská Katedra ekologie lesa Kašperské Hory 19.5.2016 Biodiversita

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Uhřínov - Benátky" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Uhřínov - Benátky (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Uhřínov - Benátky Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Uhřínov - Benátky" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Vražba" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Vražba (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Vražba Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Vražba" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany Zvonovec liliolistý

Více

Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les

Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les Legislativa péče o dřeviny rostoucí mimo les Základní předpisy Zákon č. 114/1992 Sb. ve znění předpisů následujících Vyhláška MŽP 395/1992 Sb. Metodika AOPK oceňování dřevin dřevin rostoucích mimo les

Více

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.

Právní režim ochrany přírody a krajiny. JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Právní režim ochrany přírody a krajiny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD. Cíl právní úpravy Zajištění péče o volně žijící živočichy, planě rostoucí rostliny a jejich společenstva, o nerosty, horniny, paleontologické

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 23.1. 2013 Petr Pavelčík KUZL 4996/2013 KUSP4996 /2013

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Zadní Machová" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Zadní Machová (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Zadní Machová Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Zadní Machová" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany Střevíčník

Více

KÚ Pardubického kraje Komenského nám PARDUBICE. Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP

KÚ Pardubického kraje Komenského nám PARDUBICE. Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP KÚ Pardubického kraje Komenského nám. 125 532 11 PARDUBICE Věc : Těžba v PR Rohová stížnost na postup OOP Se značným znepokojením Vám oznamujeme, že jsme koncem měsíce listopadu 2011 zaznamenali případy

Více

Ministerstvo zemědělství stanoví podle 32 odst. 10 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon):

Ministerstvo zemědělství stanoví podle 32 odst. 10 zákona č. 289/1995 Sb., o lesích a o změně a doplnění některých zákonů (lesní zákon): Strana 1002 Sbírka zákonů č. 76 / 2018 Částka 38 76 VYHLÁŠKA ze dne 4. května 2018, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 101/1996 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o opatřeních k ochraně

Více

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.

Základy arboristiky. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28. Základy arboristiky Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR InoBio CZ.1.07/2.2.00/28.0018 Zákon č. 114/1992 Sb. ve znění předpisů následujících Vyhláška MŽP 395/1992

Více

ochrany přírody Lesy zvláštního určení s prioritou MENDELU, LDF, ÚZPL Tomáš Vrška VÚKOZ, v.v.i. odbor ekologie lesa

ochrany přírody Lesy zvláštního určení s prioritou MENDELU, LDF, ÚZPL Tomáš Vrška VÚKOZ, v.v.i. odbor ekologie lesa Lesy zvláštního určení s prioritou ochrany přírody Tomáš Vrška VÚKOZ, v.v.i. odbor ekologie lesa & MENDELU, LDF, ÚZPL Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a Státním rozpočtem ČR

Více

Návrh zonace (zón ochrany přírody) Národního parku České Švýcarsko

Návrh zonace (zón ochrany přírody) Národního parku České Švýcarsko Návrh zonace (zón ochrany přírody) Národního parku České Švýcarsko srpen 2018 1 Co je smyslem zonace NP? Účelem zonace je rozčlenit území národního parku do zón ochrany přírody podle cílů ochrany, stavu

Více

Oznámení návrhu na nové vyhlášení Přírodní rezervace Malý Polec v k. ú. Stachy

Oznámení návrhu na nové vyhlášení Přírodní rezervace Malý Polec v k. ú. Stachy SPRÁVA NÁRODNíHO PARKU ŠUMAVA Odbor státní správy CHKO Šumava Dle rozdělovn íku váš dopis značky 1ze dne naše značka datum vyřizuje 1 linka SZ NPS 00256/2016/1-NPS 00256/2016 14.1.2016 ng. Šmíd / 388450248

Více

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1

OBSAH. ZÁKON č. 114/1992 Sb., O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY... 1 OBSAH Zkratky právních předpisů........................................ XI Seznam předpisů citovaných v komentáři.......................... XIV Předmluva...................................................

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 65947/ENV/15 V Praze dne 29. září 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: 55499/ENV/15 V Praze dne 18. srpna 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování

Více

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její

Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její Obecná (územní) ochrana v ČR 1. Významný krajinný prvek (VKP) je ekologicky, geomorfologicky nebo esteticky hodnotná část krajiny utvářející její typický vzhled nebo přispívající k udržení její stability.

Více

Kácení dřevin rostoucích mimo les

Kácení dřevin rostoucích mimo les Kácení dřevin rostoucích mimo les 1. Identifikační číslo 2. Kód 3. Pojmenování (název) životní situace Kácení dřevin rostoucích mimo les dle 8 zákona o ochraně přírody a krajiny. 4. Základní informace

Více

Věc: Oznámení návrhu vyhlášení přírodní památky Kounické louky a oznámení o možnosti seznámit se s plánem péče o ni

Věc: Oznámení návrhu vyhlášení přírodní památky Kounické louky a oznámení o možnosti seznámit se s plánem péče o ni Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI SLAVKOVSKÝ LES Hlavní 504 353 01 Mariánské Lázně tel.: 354 624 081 tel./fax: 354 620 081 slavkles@schkocr.cz Dle rozdělovníku

Více

MESTSKY URAD HAVLICKUV BROD

MESTSKY URAD HAVLICKUV BROD .V. I I 'V' I 'V' o MESTSKY URAD HAVLICKUV BROD ODBOR ŽIVOTNíHO PROSTŘEDí Vaše značka/ze dne Naše značka Vyřizuje - oprávněná úřední osoba/linka 1.8.2013 OZPI237512013/SB Ing. Miroslav Sobotka, 569497206,

Více

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice

Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice Zlepšení druhové skladby v lesích obce Boršice u Blatnice k.ú. Boršice u Blatnice Vypracoval: Obsah: Ing. Petr Kvapil Textová část Položkový rozpočet s krycím listem Výkaz výměr Zákres do map Fotodokumentace

Více

ROZHODNUTÍ O NÁMITKÁCH

ROZHODNUTÍ O NÁMITKÁCH PŘÍLOHA Č. 1 ODŮVODNĚNÍ ZMĚNY Č. 3 ÚZEMNÍHO PLÁNU TĚRLICKO: ROZHODNUTÍ O NÁMITKÁCH Uplatněných v rámci veřejného projednání návrhu změny č. 3 územního plánu Těrlicko návrhu opatření obecné povahy dle 52

Více

Příloha T7: Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů

Příloha T7: Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů Příloha T7: Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů 1 ochranný (zvláštního určení) 0 1X, 3J 0X BO 7-9 DBZ+2 BK 0-2 HB 0+ LP+ BR 0-1 BRK 0+ MK 0+ KR 1X DBZ 6 DBP 2 HB 1 BRK 1 MK BB KR 3J

Více

Současné ohrožení lesních porostů biotickými škůdci a možnosti řešení kalamitního stavu

Současné ohrožení lesních porostů biotickými škůdci a možnosti řešení kalamitního stavu Současné ohrožení lesních porostů biotickými škůdci a možnosti řešení kalamitního stavu Petr ZAHRADNÍK Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v. v. i. Lesní ochranná služba Lýkožrout smrkový

Více

Třída 9. května 1366/48, Rumburk odbor životního prostředí vodoprávní úřad. s t a n o v í

Třída 9. května 1366/48, Rumburk odbor životního prostředí vodoprávní úřad. s t a n o v í Městský úřad Rumburk Třída 9. května 1366/48, 408 01 Rumburk odbor životního prostředí vodoprávní úřad č. j.: OŽP/14681-12/uzl Zpracovatel: Bc.Uzlová Datum: 10.05.2012 VEŘEJNÁ VYHLÁŠKA Opatření obecné

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE

KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE KRAJSKÝ ÚŘAD KARLOVARSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ A ZEMĚDĚLSTVÍ Viz rozdělovník Váš dopis značka // ze dne Naše značka Vyřizuje / linka Karlovy Vary 2714/ZZ/13-1 Chochel/594 12-08-2013 Záměr vyhlášení

Více

Aktuální právní otázky kácení dřevin rostoucích mimo les

Aktuální právní otázky kácení dřevin rostoucích mimo les Aktuální právní otázky kácení dřevin rostoucích mimo les Konference Dřeviny mimo les III Žďár nad Sázavou 19. září 2018 Prameny právní úpravy zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE

KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň Vaše č. j.: Ze dne: Naše č. j.: Spis. zn.: Počet listů: 1 Počet příloh: 1 Počet listů příloh: 2 PK-ŽP/22090/18 ZN/933/ŽP/19

Více

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny

Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Zákon 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny Účelem zákona je přispět k udržení a obnově přírodní rovnováhy v krajině, k ochraně rozmanitostí forem života, přírodních hodnot a krás a k šetrnému hospodaření

Více

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE. č. 30/2011, kterým se zřizuje přírodní rezervace Radomilická mokřina

NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE. č. 30/2011, kterým se zřizuje přírodní rezervace Radomilická mokřina NAŘÍZENÍ JIHOČESKÉHO KRAJE č. 30/2011, kterým se zřizuje přírodní rezervace Radomilická mokřina Rada Jihočeského kraje vydává dne 19. 7. 2011 podle 77a odst. 2 v souladu s ustanovením 33 zákona č. 114/1992

Více

1. Které lesy měly nejlepší hospodářský výsledek v roce 2009 (dle Dřevěné knihy)? a) Státní lesy b) Obecní lesy c) Soukromé lesy

1. Které lesy měly nejlepší hospodářský výsledek v roce 2009 (dle Dřevěné knihy)? a) Státní lesy b) Obecní lesy c) Soukromé lesy Zkušební test č. 3 z předmětu lesnická politika Jméno a příjmení: Datum:. 1. Které lesy měly nejlepší hospodářský výsledek v roce 2009 (dle Dřevěné knihy)? a) Státní lesy b) Obecní lesy c) Soukromé lesy

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, Brno

KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, Brno KRAJSKÝ ÚŘAD JIHOMORAVSKÉHO KRAJE Odbor životního prostředí Žerotínovo náměstí 3/5, 60 82 Brno Váš dopis zn.: Ze dne: Č. j.: JMK 8262/203 Sp. zn.: S JMK 8262/203 OŽP/Krch Vyřizuje: Ing. Marek Krchňavý

Více

Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky.

Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky. Vyjádření ke stanovisku NPÚ ve věci zrealizovaného záměru udržovací práce, prořez stromů v kulturní památce park Lužánky. 1) Veřejná zeleň města Brna nekonzultovala záměr na ořez stromů. Souhlasíme s tím,

Více

Příloha č. 2 - Specifikace těžebních činností v kategorii Těžební činnosti

Příloha č. 2 - Specifikace těžebních činností v kategorii Těžební činnosti Příloha č. 2 - Specifikace těžebních činností v kategorii Těžební činnosti Název činnosti Plocha (ha) Cenotvorná MJ Těžba a soustřeďování dříví na odvozní místo (OM) v traktorových terénech ANO m 3 Těžba

Více

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Kačerov" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.

Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území přírodní památka Kačerov (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb. Název chráněného území Kačerov Návrh na vyhlášení zvláště chráněného území "přírodní památka Kačerov" (vyhotovený podle ustanovení 40 odst. 1, 5 zákona č. 114/1992 Sb.) Předmět ochrany modrásek bahenní

Více

V Y H L Á Š K A č. 13/1997. o zřízení přírodní památky RÁJECKÁ TŮŇ

V Y H L Á Š K A č. 13/1997. o zřízení přírodní památky RÁJECKÁ TŮŇ V Y H L Á Š K A č. 13/1997 o zřízení přírodní památky RÁJECKÁ TŮŇ Rada města Brna se usnesla na své R2/lO6 schůzi konané dne 27. 3. 1997 vydat podle ustanovení 36 a násl., 76 odst. 4 a 77 odst. 3 z. ČNR

Více

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny

Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Dle rozdělovníku Datum Oprávněná úřední osoba Číslo jednací Spisová značka 22.5. 2014 Petr Pavelčík KUZL 30051/2014 KUSP 30051/2014

Více

Aktuální informace o postupu při zpracování dřevní hmoty napadené kůrovci 10/2018. Ing. Jan Drozd

Aktuální informace o postupu při zpracování dřevní hmoty napadené kůrovci 10/2018. Ing. Jan Drozd Aktuální informace o postupu při zpracování dřevní hmoty napadené kůrovci 10/2018 Ing. Jan Drozd Biologie kůrovce lýkožrout smrkový - brouk 5 mm, 1 samice 100 150 vajec - první rojení koncem dubna (prům.teplota

Více

Nezákonné těžby v lesích

Nezákonné těžby v lesích Nezákonné těžby v lesích 3. září 2013, Brandýs nad Labem Martin Baranyai Česká inspekce životního prostředí 2 Nezákonné těžby ve Východních Čechách Rok Plocha (ha) Objem (m 3 ) Počet případů počet Pokuty

Více

II. Postup asanace kůrovcem napadených porostů v CHKO a MZCHÚ

II. Postup asanace kůrovcem napadených porostů v CHKO a MZCHÚ II. Postup asanace kůrovcem napadených porostů v CHKO a MZCHÚ Postup asanace kůrovcem napadených porostů v CHKO a MZCHÚ MŽP - sekce 600 únor 2019 Obsah Seznam použitých zkratek... 3 1. Stav kůrovcové kalamity

Více

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích.

Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Představení Katalogu pěstebních opatření pro zvýšení biodiversity lesů v chráněných územích. Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i.) Katalog pěstebních opatření

Více

Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č.

Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č. Analýza potřeb revitalizačních opatření na vodních tocích včetně jejich niv ve smyslu 47 odst. 2 písm. f) zákona č. 254/2001 sb. a 8 a 9 vyhlášky č. 470/2001 Sb. a dokumentace Programu revitalizace říčních

Více

SPISOVÁ ZNAČKA: S/1019/BN/2014 VYŘIZUJE Klaudys Č.J. : S/1052/BN/2014 V LOUŇOVICÍCH POD BLANÍKEM DNE

SPISOVÁ ZNAČKA: S/1019/BN/2014 VYŘIZUJE Klaudys Č.J. : S/1052/BN/2014 V LOUŇOVICÍCH POD BLANÍKEM DNE Vlašimská 8 257 06 Louňovice pod Blaníkem T: 317 852 654 F: 317 701 916 ID DS: 4vrdyp4 blanik@nature.cz www.blanik.nature.cz SPISOVÁ ZNAČKA: S/1019/BN/2014 VYŘIZUJE Klaudys Č.J. : S/1052/BN/2014 V LOUŇOVICÍCH

Více

Příloha III. Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů / hospodářských souborů pro ZCHÚ

Příloha III. Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů / hospodářských souborů pro ZCHÚ Příloha III Rámcové směrnice péče o les podle souborů lesních typů / hospodářských souborů pro ZCHÚ (HS) Číslo Kategorie lesa Soubory lesních typů směrnice 01 lesy zvláštního určení 0X, 1X, 1Z, 3J Cílová

Více

Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny

Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Pracovní metodika Podpora obnovy přirozených funkcí krajiny Národní dotační program Ministerstva životního prostředí České republiky pro období 2009-2018 Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad

Více

Zkušební test č. 1 z předmětu lesnická politika Jméno a příjmení:... Datum:...

Zkušební test č. 1 z předmětu lesnická politika Jméno a příjmení:... Datum:... Zkušební test č. 1 z předmětu lesnická politika Jméno a příjmení:... Datum:... 1. Co se přesně rozumí pro účely lesního zákona lesem: a) Lesní porosty s jejich prostředím a pozemky určené pro plnění funkcí

Více

NAŘÍZENÍ Č. 3/2006 SPRÁVY CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI BROUMOVSKO. ze dne 4.7.2006

NAŘÍZENÍ Č. 3/2006 SPRÁVY CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI BROUMOVSKO. ze dne 4.7.2006 Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Správa chráněné krajinné oblasti Broumovsko Ledhujská 59, 549 54 Police nad Metují Tel.: 491 549 020-33 fax: 491 549 034 e-mail: broumov @schkocr.cz http://broumovsko.schkocr.cz

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Neznámá platnost Č. j.: 60320/ENV/15 V Praze dne 4. září 2015 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů

Více

Část I. Oznámení návrhu na vyhlášení Národní přírodní rezervace Větrušické rokle

Část I. Oznámení návrhu na vyhlášení Národní přírodní rezervace Větrušické rokle 1 Ministerstvo životního prostředí ODESílATEL: Ministerstvo životního prostředí Odbor zvláštní územní ochrany přírody a krajiny Vršovická 65 10010, Praha 10 ADRESÁT: Dle rozdělovníku V Praze dne Č.j.:

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Náměstí FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ. Veřejná vyhláška ROZHODNUTÍ

MĚSTSKÝ ÚŘAD FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Náměstí FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ. Veřejná vyhláška ROZHODNUTÍ VÁŠ DOPIS ZN.: ZE DNE: NAŠE ZN.: MUFO 37602/2017/Štef/221.2.4 Sp.Zn: MUFO_S 6456/2017 VYŘIZUJE: ing. Žaneta Štefková TEL.: 558 604 186 FAX: 558 676 279 E-MAIL: zstefkova@frydlantno.cz DATUM: 14.02.2018

Více

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY

STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA OSTRAVY 2017-2030 Sledování a rozbor vlivů koncepce na životní prostředí a veřejné zdraví dle požadavků 10h zákona č. 100/2001 Sb., ve znění pozdějších předpisů

Více

Strana 77 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 1/2008. Věstník. Částka 3 Rozesláno dne 19. září 2013 O B S A H

Strana 77 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 1/2008. Věstník. Částka 3 Rozesláno dne 19. září 2013 O B S A H Strana 77 Vûstník právních pfiedpisû Pardubického kraje âástka 1/2008 Ročník 2013 Věstník p r á v n í c h p ř e d p i s ů P a r d u b i c k é h o k r a j e Částka 3 Rozesláno dne 19. září 2013 O B S A

Více

o d bor sta ve b ního úřa du a živo t ního pr os tř edí

o d bor sta ve b ního úřa du a živo t ního pr os tř edí M ě s t s k ý ú ř a d F r ý d l a n t o d bor sta ve b ního úřa du a živo t ního pr os tř edí nám. T. G. Masaryka 37, 464 13 FRÝDLANT, tel. 488 886 908 Spis.zn.: MUF 4177/2018/OSUZP Frýdlant 06.12.2018

Více

file:///home/moje/dokumenty/prace/olh/pred...

file:///home/moje/dokumenty/prace/olh/pred... 335/2006 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 16. června 2006, kterou se stanoví podmínky a způsob poskytování finanční náhrady za újmu vzniklou omezením lesního hospodaření, vzor a náležitosti uplatnění nároku Ministerstvo

Více

Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění

Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění přijel na seminář Proces přípravy dopravních staveb a možnosti jeho ovlivnění Libor Jarmič, Praha, 7. 10. 2015 Podpořeno grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci EHP fondů. www.fondnno.cz a

Více

Kontrola výpočtu výše náhrady újmy za ztížení lesního hospodaření pomocí aplikace Forestman

Kontrola výpočtu výše náhrady újmy za ztížení lesního hospodaření pomocí aplikace Forestman Kontrola výpočtu výše náhrady újmy za ztížení lesního hospodaření pomocí aplikace Forestman Aplikace Forestman je určena ke kontrole výpočtů výše náhrady újmy za ztížení lesní hospodaření (dle vyhl. 335/2006

Více

Odbor hospodářské úpravy a ochrany lesů

Odbor hospodářské úpravy a ochrany lesů Ministerstvo zemědělství Odbor hospodářské úpravy a ochrany lesů 66595/2017-MZE-16212 Spisová značka: ST15092/2012-16212 Č.j.: 66595/2017-MZE-16212 1111111111111111111111111111111111111111111111111 000282653956

Více

Aktuální změny v právní úpravě ochrany přírody a krajiny

Aktuální změny v právní úpravě ochrany přírody a krajiny Aktuální změny v právní úpravě ochrany přírody a krajiny 6. listopadu 2018 Ministerstvo životního prostředí Prameny právní úpravy Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších

Více

Lesnicko-typologické základy ochrany lesa

Lesnicko-typologické základy ochrany lesa Lesnicko-typologické základy ochrany lesa Otakar Holuša Mendelova Univerzita, Lesnická a dřevařská fakulta Brno LESNICKÁ TYPOLOGIE A OCHRANA PŘÍRODY Ing. Kateřina Holušová, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován

Více

Věstník Jihočeského kraje, částka 9, rok 2013 VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE. Částka 9 Rozesláno dne Rok 2013

Věstník Jihočeského kraje, částka 9, rok 2013 VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE. Částka 9 Rozesláno dne Rok 2013 VĚSTNÍK JIHOČESKÉHO KRAJE Částka 9 Rozesláno dne 18.12. 2013 Rok 2013 Obsah: 1. Nařízení Jihočeského kraje č. 22/2013 ze dne 14. 11. 2013, o vyhlášení Přírodní památky Sokolí hnízdo a bažantnice a jejího

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.16 Vady dřeva Kapitola 22 Dřevokazný hmyz

Více

Návrh na vyhlášení přírodní památky Kopce a jejího ochranného pásma

Návrh na vyhlášení přírodní památky Kopce a jejího ochranného pásma Odbor životního prostředí a zemědělství oddělení ochrany přírody a krajiny Návrh na vyhlášení přírodní památky Kopce a jejího ochranného pásma (podle 4 vyhlášky č. 64/2011 Sb., o plánech péče, podkladech

Více

NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: 04234/ZV/17 VYŘIZUJE: Aneta Dvořáková DATUM:

NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: 04234/ZV/17 VYŘIZUJE: Aneta Dvořáková DATUM: AOPK ČR Regionální pracoviště SCHKO Žďárské vrchy Brněnská 39 591 01 Žďár nad Sázavou tel.: +420 566 653 111 e-mail: zdarvrch@nature.cz www.nature.cz Dle rozdělovníku NAŠE ČÍSLO JEDNACÍ: 04234/ZV/17 VYŘIZUJE:

Více

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65

MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ 100 10 PRAHA 10 - VRŠOVICE, Vršovická 65 V Praze dne 11. 4. 2013 Č. j.: 25101/ENV/13 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní

Více

PRALESY PRO NAŠE DĚTI? Zkušenosti z dosavadního vývoje části území Šumavy zahrnuté do souvisejících národních parků NP Bavorský les a NP Šumava

PRALESY PRO NAŠE DĚTI? Zkušenosti z dosavadního vývoje části území Šumavy zahrnuté do souvisejících národních parků NP Bavorský les a NP Šumava PRALESY PRO NAŠE DĚTI? Zkušenosti z dosavadního vývoje části území Šumavy zahrnuté do souvisejících národních parků NP Bavorský les a NP Šumava 7. října 1970 VYHLÁŠENÍ NPBL Ať NP Bavorský les zachová tuto

Více

Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Úvodní seminář k projektu č. EHP-CZ02-OV

Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Úvodní seminář k projektu č. EHP-CZ02-OV Představení projektu, příklady pěstebních opatřeních hodnocených v rámci projektu Pěstební opatření pro zvýšení biodiverzity v lesích v chráněných územích Ing. Jan Leugner, Ph.D. Výzkumný ústav lesního

Více

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie

Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody. Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Právní omezení rekreačních aktivit vyplývající z legislativy ochrany přírody Jaroslav Knotek Ústav aplikované a krajinné ekologie Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny 2 odst. 2 písm. k) Ochrana

Více

Výskyt škodlivých činitelů v lesích Česka v roce 2009

Výskyt škodlivých činitelů v lesích Česka v roce 2009 Výskyt škodlivých činitelů v lesích Česka v roce 2009 Lesní ochranná služba Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. Lesní hospodářství v Česku Celková rozloha lesů 2,63 mil. ha Lesnatost

Více

Věc: Návrh na vyhlášení maloplošného zvláště chráněného území přírodní památky

Věc: Návrh na vyhlášení maloplošného zvláště chráněného území přírodní památky Praha: 14.12.2015 Dle rozdělovníku Číslo jednací: 16lO30/2015/KUSK Spisová značka: SZ-161030/2010/KUSK/l Vyřizuje: Značka: Kateřina Puršová/ 257 280 654 OŽPlPu Věc: Návrh na vyhlášení maloplošného zvláště

Více

Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny

Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny Praha 1 - Novotného lávka, 6. ledna 2015 Optimalizace vojenských újezdů ve vazbě na ochranu přírody a krajiny Ministerstvo životního prostředí sekce ochrany přírody a krajiny 1 Záměr na vyhlášení Chráněné

Více

NAŘÍZENÍ. o zřízení přírodní památky Milíčovský les a rybníky včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek

NAŘÍZENÍ. o zřízení přírodní památky Milíčovský les a rybníky včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek NAŘÍZENÍ o zřízení přírodní památky Milíčovský les a rybníky včetně ochranného pásma a stanovení jejích bližších ochranných podmínek Rada hlavního města Prahy se usnesla dne XX. XX. XXXX vydat podle 44

Více

Městský úřad Nové Město na Moravě odbor stavební a životního prostředí

Městský úřad Nové Město na Moravě odbor stavební a životního prostředí Městský úřad Nové Město na Moravě odbor stavební a životního prostředí Vratislavovo náměstí 103, 59231 Nové Město na Moravě Čj.: MUNŤJNIvI/15274/2017 Nové Město na Moravě, dne 30.10.2017 Tel.: 566 598

Více

uvědomuje IČ: 62933591 Bankovní spojení ČNB Praha 1 tomas.myslikovjan@nature.cz ID DS: vvedyiy číslo účtu: 18228 011/0710 tel.: 571 654 293 kl.

uvědomuje IČ: 62933591 Bankovní spojení ČNB Praha 1 tomas.myslikovjan@nature.cz ID DS: vvedyiy číslo účtu: 18228 011/0710 tel.: 571 654 293 kl. Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky SPRÁVA CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI BESKYDY Nádražní 36 756 61 Rožnov p. Radhoštěm tel.: 571 654 293 fax: 571 657 407 beskydy@nature.cz www.beskydy.nature.cz

Více

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ

ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ Č. j.: MZP/2017/710/1851 V Praze dne 25. října 2017 ZÁVĚR ZJIŠŤOVACÍHO ŘÍZENÍ podle 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o

Více

Důležité upozornění! Přípravky na ochranu rostlin Vaztak Les a Vaztak Active patří mezi takové biocidy.

Důležité upozornění! Přípravky na ochranu rostlin Vaztak Les a Vaztak Active patří mezi takové biocidy. Důležité upozornění! Na území Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty je dle 26 odst. 3 zákona č. 114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny (dále jen zákon), v první a druhé zóně zakázáno používat biocidy.

Více

Žádost o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb. Pořadové číslo: INFO/13/2018 Ze dne:

Žádost o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb. Pořadové číslo: INFO/13/2018 Ze dne: Žádost o poskytnutí informací dle zákona č. 106/1999 Sb. Pořadové číslo: INFO/13/2018 Ze dne: 20.06.2018 Odpověď ze dne: 22.06.2018 Poskytl odbor: ZPR MĚSTSKÝ ÚŘAD KUTNÁ HORA Havlíčkovo náměstí 552/1,

Více

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ

VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ VYMEZENÍ ZASTAVĚNÉHO ÚZEMÍ 0 Vymezení zastavěného území 59 stavebního zákona Není-li vydán územní plán, může obec rozhodnout o pořízení vymezení zastavěného území svým obecním úřadem ( 6 odst. 2) nebo

Více

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP

Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Možnosti využití podpor při hospodaření v lesích z resortu MŽP Naděžda Urbaňcová Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem pobočka Frýdek-Místek Podpory při hospodaření v lesích z resortu životního

Více