Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU"

Transkript

1 Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU akademický rok 2017/2018 bakalářské studium Tematické okruhy pro státní závěrečné zkoušky bakalářského studia oboru Technologie a vycházejí ze studijních plánů daného oboru. Studentům je umožněn výběr ze tří skupin (A, B, C) povinně volitelných tematických okruhů. V každé skupině jsou dva volitelné tématické okruhy, z nichž jeden mají studenti možnost si vybrat jako předmět státní závěrečné zkoušky. Studenti tedy vykonají státní závěrečnou zkoušku ze tří tématických okruhů, z každé skupiny jeden. Tématické okruhy jsou označeny takto: A1 A2 B1 B2 C1 C2 Technologie vody - úprava vody Technologie vody - biologické čištění odpadních vod Ochrana vod Vodní toky a nádrže Vodohospodářská zařízení Úpravy toků

2 A1 Technologie vody - úprava vody 1. Složení a vlastnosti přírodních vod, požadavky na jakost pitné a provozní vody. 2. Usazování a zahušťování suspenzí, teorie procesu. 3. Usazovací a zahušťovací nádrže, hydraulická stabilita a charakteristika průtočných nádrží. 4. Vodárenská koagulace, teorie procesu, koagulanty. 5. Čiření vody, čiřiče a jejich funkce. 6. Filtrace, teorie procesu, filtrační cykly. 7. Druhy filtrů, základní parametry, charakteristiky. 8. Odželezování vody, odmanganování vody. 9. Formy oxidu uhličitého teorie vápenato-uhličitanové rovnováhy. 10. Odkyselování vody provzdušňování, chemické způsoby. 11. Iontoměniče dělení, parametry a pracovní fáze ionexů, regenerace. 12. Odstraňování Ca a Mg z vody, použití iontoměničů, chemické postupy. 13 Úprava vody membránovými procesy, elektrodialýza, příklady použití. 14. Hygienické zabezpečení pitné vody, metody fyzikální a chemické. 15. Dezinfekce vody chlorem a jeho sloučeninami. 16. Adsorpce teorie procesu, využití při úpravě vody a adsorbenty Technologie zpracování zneškodňování a využití vodárenských kalů. 18. Flotace a její využití v procesu úpravy vody. 19. Speciální požadavky na úpravu vody pro průmyslové účely, užitkové a chladící vody. 20. Úprava vody pro použití v energetice (napájecí a kotelní vody).

3 A2 Technologie vody biologické čištění odpadních vod 1. Mechanické čištění, česle, lapáky písku, usazovací nádrže. 2. Technologické linky velkých a středních čistíren odpadních vod. 3. Splaškové odpadní vody, jejich složení, organické látky v odpadních vodách, jejich biologická rozložitelnost. 4. Mechanické čištění, česle, lapáky písku, usazovací nádrže. 5. Růst a množení mikroorganismů, růstová křivka, růstová rychlost. 6. Kinetika odstraňování organických látek z odpadních vod směsnou kulturou, kinetické principy selekce mikroorganismů. 7. Aktivační proces, směsná kultura zvaná aktivovaný kal. 8. Základní způsoby kultivace směsné kultury, hydraulická charakteristika aktivačních nádrže. 9. Nejdůležitější technologické parametry aktivace, faktory ovlivňující čistící účinek. 10. Spotřeba kyslíku při aktivaci, přestup kyslíku do vody, oxygenační kapacita, aerační zařízení. 11. Přehled hlavních technologických modifikací aktivace. 12. Biologické odstraňování dusíku z odpadních vod, nitrifikace, denitrifikace. 13. Biologické a chemické odstraňování fosforu z odpadních vod. 14. Čištění odpadních vod na biofilmových reaktorech, biologické kolony a reaktory. 15. Anaerobní čistírenské procesy, teoretické základy procesů. 16. Anaerobní čištění odpadních vod, porovnání anaerobních a aerobních procesů. 17. Anaerobní reaktory pro čištění odpadních vod, druhy, rozdělení. 18. Anaerobní stabilizace kalů, anaerobní reaktory, produkty anaerobní stabilizace. 19. Hygienizace, odvodňování a využití čistírenských kalů. 20. Malé čistírny odpadních vod, kořenové čistírny, štěrbinové nádrže. 21. Čištění průmyslových a zemědělských odpadních vod biologickými metodami, společné čištění s městskými vodami.

4 B1 Ochrana vod 1. Zranitelné oblasti, - pojem, úprava, důvody a důsledky jejich vyhlášení. 2. Hlavní antropogenní vlivy na hydrosféru - ovlivňování přirozeného oběhu vody. 3. Citlivé oblasti - pojem, úprava, důvody a důsledky jejich vyhlášení. 4. Těžké a toxické kovy v ŽP. 5. Prameny právní úpravy na úseku ochrany vod. Historie vodního práva. Možnosti ochrany hydrosféry. 6. Ochrana před nepříznivými důsledky déletrvajícího sucha. 7. Obecné nakládání s vodami. Nakládání s vodami. Užívání povrchových vod k plavbě. 8. Vyjádření a souhlas vodoprávního úřadu. Vodoprávní řízení a vodoprávní evidence jako nástroje ochrany vod, sankce na úseku ochrany vod. Problematika odpadních vod. 9. Plánování v oblasti vod (plány hlavních povodí, plány oblastí povodí), plán rozvoje vodovodů a kanalizací, VH koncepce ČR po vstupu do EU. Mezinárodní spolupráce ve vodním hospodářství. 10. Správa vodních toků v ČR. Vodoprávní dozor vodoprávních úřadů. Hlavní strategické cíle Plánu hlavních povodí pro ochranu povrchových, podzemních vod. 11. Havarijní znečištění povrchových a podzemních vod, plán opatření pro případy havárie. 12. Závadné látky, nebezpečné a zvlášť nebezpečné látky. Perzistentní organické polutanty. Vznik. Vlastnosti. Pravidla pro jejich výrobu, distribuci a využívání. 13. Ochrana vodních zdrojů a chráněné oblasti přirozené akumulace vod (CHOPAV). Ukazatele a hodnoty, které vyjadřují dobrý stav povrchových vod dle NV 401/2015 Sb. 14. Vodní bilance, hydrologická bilance, vodohospodářská bilance. 15. Faktory ovlivňující migraci a samočištění u povrchových a podzemních vod. 16. Acidifikace. Příčiny, důsledky, možné způsoby řešení. 17. Dusík celkový a fosfor celkový. Trofizace. 18. Faktory ovlivňující jakost vody ve vodních útvarech. Samočisticí procesy. Revitalizace říčních sítí. Minimální zůstatkový průtok. Minimální hladiny podzemních vod. 19. Podpora života ryb a povrchové vody používané ke koupání. 20. Ochrana před povodněmi, povodňové plány, organizace povodňové ochrany v ČR. Záplavová území.

5 B2 Vodní toky a nádrže 1. Vývoj říční sítě, přirozené a umělé zásahy do korytotvorných procesů. 2. Říční sítě, jejich klasifikace a charakteristiky, biokoridory. 3. Rovnoměrné proudění vody v korytě. 4. Nerovnoměrné proudění vody v korytech, splaveniny a plaveniny. 5. Zákonitosti přirozené tvorby říčního koryta, klasifikace aluviálních toků. 6. Stabilita koryta, metody nevymílacích, profilových a svislicových rychlostí, stabilita upraveného koryta. 7. Opevňování dna, berem a břehů koryt, odolnost opevnění. 8. Objekty na tocích, stupně, prahy, skluzy, mostní profily, odběrné objekty. 9. Ochranné hráze, koncepce, trasa, příčný a podélný profil, stabilita, objekty v ochranných hrázích. 10. Malé vodní toky, funkce v krajině, současný stav. 11. Základní parametry koryt a drobných vodních toků kapacita, stabilita, trasa. 12. Hospodaření s vodou v nádržích a vodohospodářských soustavách, funkce vodohospodářských nádrží. 13. Vodohospodářská soustava princip řešení přítok, odtok, hydrologické podklady. 14. Návrh objemu nádrže zásobní (krátkodobý a víceletý cyklus), ochranný, řízení odtoku. 15. Provozování vodohospodářských nádrží a soustav, zásady, strategické a operativní řízení a automatizované řízení. 16. Interakce vodohospodářských nádrží s prostředím nádrže a prostředí, teplotní režim, kvalita vody, efektivnost nádrží 17. Význam vodních nádrží v ochraně proti povodním. 18. Vyrovnání množství a kvality vody v akumulačních a egalizačních nádrži. 19. Údržba, rekonstrukce, odbahnění a revitalizace vodních nádrží. 20. Manipulační a provozní řády vodních nádrží.

6 C1 Vodohospodářská zařízení 1. Materiály pro výstavbu objektů vodohospodářských zařízení: druhy, použití. 2. Stavební konstrukce objektů pro vodohospodářská zařízení. 3. Podmínky zakládání objektů pro vodohospodářská zařízení. 4. Hydrologie stokových sítí, srážky, zatěžovací deště, povrchový odtok. 5. Hydraulika stokových sítí, proudění ustálené, neustálené, tlakové, o volné hladině, bystřinné, provzdušněný proud. 6. Stokování, soustavy stokových sítí, systémy uspořádání gravitačních stokových sítí směrové a výškové vedení sítí. 7. Stokování, způsoby dopravy odpadních vod (tradiční způsob, alternativní způsob), tlaková, pneumatická, podtlaková a maloprofilová kanalizace. 8. Stokování, výpočet množství odpadních vod splaškových a dešťových, součtová metoda, Bartoškova metoda, hydraulické výpočty pro dimenzování stok. 9. Stokování, tvary a velikost stok, materiál stokových sítí, způsoby uložení kanalizačního potrubí. 10. Stokování - směrové a výškové vedení stok. 11. Objekty na stokové síti - šachty, rozdělovací komory, spádiště, skluzy dešťové vpusti, lapače splavenin a další objekty. 12. Objekty na stokové síti čerpací stanice, pracovní oblast čerpadla (Q-H). 13. Objekty na stokové síti kanalizační shybky, technické a hydraulické požadavky a výpočty. 14 Objekty na stokové síti odlehčovací komory, výpočty odlehčovacích komor. 15. Kanalizační přípojky, údržba stokové sítě, proplachování a čištění stok. 16. Doprava vody čerpáním, teorie čerpání, pracovní charakteristika čerpadla a potrubí. 17. Čerpací stanice a čerpadla, AT stanice. 18. Vodovody, požadavky na věcný rozsah projektové dokumentace vodovodu, zásady navrhování a výstavby vodovodů, zásady situačního a výškového vedení trasy. 19. Vodovody, trubní materiály vodovodů, armatury vodovodů, objekty na síti, přípojky. 20. Vodovody, vodovodní přípojky a vodojemy, základní parametry, popis.

7 C2 Úpravy toků 1. Vývoj říční sítě - činitelé určující vývoj reliéfu povodí a jejich říčních sítí, historický vývoj říční sítě u nás. 2. Přirozené procesy tvorby a vývoje koryta, umělé zásahy do korytotvorných procesů, rozdělení vodních toků, klasifikace říčních sítí. 3. Kvantitativní a kvalitativní charakteristiky toků - geografické charakteristiky, morfologické charakteristiky, charakteristiky odtokového režimu, fyzikální a chemické charakteristiky. 4. Proudění v korytech - drsnost koryt toků, povrchový odpor částice, tvarový odpor dnových útvarů. 5. Charakterizující součinitele odporu proudění, odpory proudění v korytech s pohyblivým dnem a dnovými útvary. 6. Splaveniny a plaveniny, velikost a tvar splavenin, půdně mechanické vlastnosti, dnová dlažba, charakteristika štěrkopískových směsí, vliv splavenin a plavenin na koryto toku. 7. Příčný a podélný profil meandrujících toků, vzájemná souvislost typů aluviálních koryt. 8. Určení odezvy toku na změny v režimu, vzájemné vztahy geomorfologických a hydraulických charakteristik toku, drsnost horských toků, drsnost vegetace. 9. Fargeuovy teze vývoje přirozeného říčního toku, Leljavského metoda, fyzikální modelování. 10. Stabilita koryta, kritické tečné napětí, nevymílací rychlost. 11. Průtok splavenin, veličiny ovlivňující odnos splavenin, veličiny ovlivňující množství odnášených splavenin, průtok plavenin. 12. Stabilita koryta upraveného toku, způsoby posouzení stability říčního koryta, stabilita říčního koryta v přímé trati, v oblouku, deformace říčního koryta. 13. Návrh úpravy koryta vodního toku - podklady pro návrh úpravy, návrh směrového vedení-trasy toku, trasa upraveného koryta, Křivky používané při návrhu trasy. 14. Podélný profil upravovaného toku - výškové umístění budoucího dna koryta, určení velikosti podélného sklonu dna upravovaného koryta toku. 15. Normální příčný profil upravovaného toku - tvary normálního příčného profilu, výpočet rozměrů normálního příčného profilu. 16. Nevegetační opevnění - pohozy, zához, rovnanina, kamenná dlažba, betonové dlažby, velkoplošné betonové a železobetonové desky. 17. Trávobetonové dlažby, drátokamenné matrace, ochranné sítě, nábřežní zdi, laťový plůtek, sruby, kombinované opevnění. 18. Břehové stavby - patky, začátek a konec opevnění, filtry koncentrační stavby, usměrňovací soustavy na tocích, průkopy a propichy zákrut toků, zaústění přítoků do upravovaného toku. 19. Objekty na tocích - stupně, balvanité skluzy, ochranné hráze. 20. Úpravy toků ve specifických podmínkách.

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1

PŘEDMLUVA...ii. OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 OBSAH PŘEDMLUVA...ii OBSAH...ii 1. ÚVOD...1 2. CHEMIE PŘÍRODNÍCH A PITNÝCH V O D... 3 2.1. Voda jako chemické individuum...3 2.2. LAtky obsažené ve vodě...4 2.3. Koncentrace latek a jeji vyjadřování...

Více

Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU

Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU akademický rok 2018/2019 magisterské studium Tematické okruhy pro státní závěrečné zkoušky magisterského studia oboru Technologie a hospodaření

Více

Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU

Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU Státní závěrečné zkoušky oboru TECHNOLOGIE A HOSPODAŘENÍ S VODOU akademický rok 2015/2016 magisterské studium Tématické okruhy a otázky pro státní závěrečné zkoušky magisterského studia oboru Technologie

Více

Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice

Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice Legislativa a normy týkající se ČOV v České republice Jedná se o právní předpisy a normy pro navrhování a provoz čistíren odpadních vod na našem území. Zákony a vyhlášky: Zákon č. 17/1992 Sb., o životním

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní

Více

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ

VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ VODNÍ HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY ZÁSADY ÚPRAV DROBNÝCH VODNÍCH TOKŮ LITERATURA MAREŠ, K.: Úpravy toků navrhování koryt, ČVUT, Praha 1997 HAVLÍK, V. MAREŠOVÁ, I.: Hydraulika příklady, ČVUT, Praha 1993 KEMEL,

Více

NAVRHOVÁNÍ A KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ STOKOVÝCH SÍTÍ

NAVRHOVÁNÍ A KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ STOKOVÝCH SÍTÍ Číslo dokumentu: Druh dokumentu: TS 25.07 TECHNICKÝ STANDARD Vydání číslo: Účinnost vydání od: Strana číslo : 1 10.6.2008 1 / 8 NAVRHOVÁNÍ A KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ STOKOVÝCH SÍTÍ Obsah interní dokumentace

Více

Vstupní šneková čerpací stanice

Vstupní šneková čerpací stanice 1 Vstupní šneková čerpací stanice Odpadní vody z města natékají na čistírnu dvoupatrovou stokou s horním a dolním pásmem a Boleveckým sběračem. Čerpací stanice, osazená tzv. šnekovými čerpadly, zajišťuje

Více

Základní údaje o čistírně odpadních vod

Základní údaje o čistírně odpadních vod Lanškroun Základní údaje o čistírně odpadních vod V případě čistírny odpadních vod Lanškroun se jedná o mechanicko-biologickou čistírnu s mezofilní anaerobní stabilizací kalu s nitrifikací, s biologickým

Více

LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ

LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ LEGISLATIVA VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ ING. ANTONÍN MÁLEK člen výkladové komise Ministerstva zemědělství, člen rozkladové komise Ministerstva životního prostředí, lektor a zkušební komisař institutu pro veřejnou

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a využití

Více

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody Inovace předmětu Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí v rámci projektu Inovace bakalářského programu Stavební inženýrství pro posílení profesního zaměření absolventů CZ.2.17/3.1.00/36033 financovaném

Více

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb.

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin

Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodohospodářské stavby BS001 Vodní toky a jejich úprava Hrazení bystřin Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní

Více

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov 145 000 EO. Hranice ČOV Hranice 30 000 EO

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov 145 000 EO. Hranice ČOV Hranice 30 000 EO Odpadní voda popis kanalizace Společnost provozuje 11 čistíren odpadních vod, 61 přečerpávacích stanic a 5 km kanalizačních stok a sběračů, z čehož ve 14 lokalitách je to formou služby pro města a obce

Více

Horní Rápotice. Název části obce

Horní Rápotice. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Horní Rápotice Číslo obce PRVKUK 107 Kód obce PRVKUK 0613.003.107.00 Kód obce (IČOB) 04396 (551589) Číslo ORP (ČSÚ) 003 (6103) Název ORP Humpolec Kód POU (ČSÚ) 61031 Název POU

Více

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Batelov B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Batelov Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 16 Kód obce PRVKUK 612.5.16. Kód obce (IČOB) 114 (586862) Číslo ORP (ČSÚ) 5 (615) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 6153 Název POU Třešť Členění obce Úplný

Více

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov EO. Hranice ČOV Hranice EO

Kapacity ČOV provozovaných společností: V majetku společnosti: Přerov ČOV Přerov EO. Hranice ČOV Hranice EO Odpadní voda popis kanalizace Společnost provozuje 11 čistíren odpadních vod, 61 přečerpávacích stanic a 64 km kanalizačních stok a sběračů, z čehož ve 14 lokalitách je to formou služby pro města a obce

Více

A. OBEC Brtnice B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Brtnice B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj A. OBEC Brtnice Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 164 Kód obce PRVKUK 612.5.164. Kód obce (IČOB) 1295 (586943) Číslo ORP (ČSÚ) 5 (615) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 6151 Název POU Jihlava Členění obce

Více

Název části obce. Bydlící obyvatelé 2000. přechodně bydlící celkem

Název části obce. Bydlící obyvatelé 2000. přechodně bydlící celkem A. OBEC Dobronín Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 171 Kód obce PRVKUK 0612.005.171.00 Kód obce (IČOB) 02740 (587028) Číslo ORP (ČSÚ) 005 (6105) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 61052 Název POU Polná Členění

Více

Název části obce. Město Hrotovice leží jihovýchodně od města Třebíč ve vzdálenosti cca 16 km. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem

Název části obce. Město Hrotovice leží jihovýchodně od města Třebíč ve vzdálenosti cca 16 km. Bydlící obyvatelé. přechodně bydlící celkem A. OBEC Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 537 Kód obce PRVKUK 0614.013.537.00 Kód obce (IČOB) 04846 (590673) Číslo ORP (ČSÚ) 013 (6113) Název ORP Třebíč Kód POU (ČSÚ) 61131 Název POU Členění obce Úplný

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Rybníky a účelové nádrže, ochrana před povodněmi

Vodohospodářské stavby BS001 Rybníky a účelové nádrže, ochrana před povodněmi Vodohospodářské stavby BS001 Rybníky a účelové nádrže, ochrana před povodněmi CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Harmonogram přednášek 1. Úvod

Více

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody

VIZP VODOHOSPODÁŘSKÉ INŽENÝRSTVÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Přednáška č. 6 - Zdroje vody, zásobování vodou a úprava vody pro účely zásobování, doprava vody Inovace předmětu Vodohospodářské inženýrství a životní prostředí v rámci projektu Inovace bakalářského programu Stavební inženýrství pro posílení profesního zaměření absolventů CZ.2.17/3.1.00/36033 financovaném

Více

Sada 3 Inženýrské stavby

Sada 3 Inženýrské stavby S třední škola stavební Jihlava Sada 3 Inženýrské stavby 20. Vodárenství Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace

Více

Složení a vlastnosti přírodních vod

Složení a vlastnosti přírodních vod Vodní zdroje Složení a vlastnosti přírodních vod Podzemní vody obsahují především železo, mangan, sulfan, oxid uhličitý, radon a amonné ionty. Povrchové vody obsahují především suspendované a koloidní

Více

ších dostupných technologií odpadních vod Asociace pro vodu ČR Ing. Milan Lánský, Ph.D., Ing. Bc. Martin Srb, Ph.D.

ších dostupných technologií odpadních vod Asociace pro vodu ČR Ing. Milan Lánský, Ph.D., Ing. Bc. Martin Srb, Ph.D. Použit ití nejlepší ších dostupných technologií při i povolování vypouštění městských odpadních vod Ing. Milan Lánský, Ph.D., Ing. Bc. Martin Srb, Ph.D. Asociace pro vodu ČR Zákon 254/2001 Sb. o vodách

Více

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz. Čištění odpadních vod

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz. Čištění odpadních vod Čištění odpadních vod Klasické čistírny odpadních vod Hlavním cílem je odstranění organických látek (BSK) obsažených ve splaškových odpadních vodách. Způsoby odstranění jednotlivých typů unášených látek

Více

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Město Sedlčany 1) Vypracování projektové dokumentace pro provedení stavby rekonstrukce ČOV 2) Realizace díla na klíč

Více

CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU.

CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU. CVIČENÍ 4: PODÉLNÝ PROFIL, NÁVRH NIVELETY, VÝPOČET PŘÍČNÉHO PROFILU. Podélný profil toku vystihuje sklonové poměry toku v podélném směru. Zajímají nás především sklon hladiny vody v korytě a její umístění

Více

Rozdělení nádrží a výběr místa pro malé vodní nádrže

Rozdělení nádrží a výběr místa pro malé vodní nádrže Rozdělení nádrží a výběr místa pro malé vodní nádrže 1. PŘEDNÁŠKA BS053 Rybníky a účelové nádrže Rybníky a účelové nádrže 1. přednáška Obsah Rozdělení nádrží podle účelu podle polohy nádrží, podle typu

Více

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů.

režimu vodního toku, (2) Správci povodí a státní podnik Lesy České republiky pozdějších předpisů. Strana 2645 252 VYHLÁŠKA ze dne 2. srpna 2013 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

Standardy Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí pro vodovody a kanalizace - Příloha č. 2

Standardy Svazku vodovodů a kanalizací měst a obcí pro vodovody a kanalizace - Příloha č. 2 17. listopadu 14, 680 01 Boskovice, e-mail: svazekvak@vasbo.cz, tel.: 516 452 527 Příloha č. 2 Standardů pro vodovody a kanalizace OSNOVA PROVOZNÍHO ŘÁDU ČISTÍRNY ODPADNÍCH VOD 03/2010 Standardy Svazku

Více

Struktura databáze Kompletní popis. Svazek:

Struktura databáze Kompletní popis. Svazek: Svazek: 5 Hydroprojekt CZ a.s., Táborská 31, 140 16 Praha 4 APLIKACE KE SPRÁVĚ A EVIDENCI VYBRANÝCH ÚDAJŮ Z MAJETKOVÉ A PROVOZNÍ EVIDENCE VODOVODŮ A KANALIZACÍ Kompletní popis (12.2007) OBSAH 1 ÚVOD 2

Více

Vodohospodářské stavby BS01 Zásobování vodou. CZ.1.07/2.2.00/ Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství

Vodohospodářské stavby BS01 Zásobování vodou. CZ.1.07/2.2.00/ Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodohospodářské stavby BS01 Zásobování vodou CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodárenský distribuční systém - zdroj vody a jímání vody - doprava

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Jezy a odběrné objekty. CZ.1.07/2.2.00/ Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství

Vodohospodářské stavby BS001 Jezy a odběrné objekty. CZ.1.07/2.2.00/ Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Vodohospodářské stavby BS001 Jezy a odběrné objekty CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu,

Více

6.27. Zdravotní vodohospodářské stavby - ZVS

6.27. Zdravotní vodohospodářské stavby - ZVS 6.27. Zdravotní vodohospodářské stavby - ZVS Obor: 36-47-M/01 Stavebnictví Forma vzdělávání: denní Počet hodin týdně za dobu vzdělávání: 6 pro zaměření inženýrské stavby - vodohospodářské stavby Platnost

Více

14.10.2010 ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD V LESNÍM NAKLÁDÁNÍ S ODPADNÍ VODOU BSK ČIŠTĚNÍ ODPADNÍ VODY PRINCIP ČIŠTĚNÍ ODPADNÍ VODY V

14.10.2010 ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD V LESNÍM NAKLÁDÁNÍ S ODPADNÍ VODOU BSK ČIŠTĚNÍ ODPADNÍ VODY PRINCIP ČIŠTĚNÍ ODPADNÍ VODY V LIKVIDACE ODPADNÍCH VOD V LESNÍM PROSTŘEDÍ Michal Kriška, Jan Šálek ČIŠTĚNÍ ODPADNÍCH VOD U DECENTRALIZOVANÝCH STAVEB V LESNÍM PROSTŘEDÍ myslivny či hájovny turistické chaty restaurační zařízení rozhleden

Více

TZB Městské stavitelství

TZB Městské stavitelství Katedra prostředí staveb a TZB TZB Městské stavitelství Zpracovala: Ing. Irena Svatošová, Ph.D. Nové výukové moduly vznikly za podpory projektu EU a státního rozpočtu ČR: Inovace a modernizace studijního

Více

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3.

4. VYTVÁŘENÍ KORYTA RELIÉFU. Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ. Práce vody v tocích: 3. 4. VYTVÁŘENÍ KORYTA Vnitřní horotvorné síly: vulkanické + seismické vytváření PRIMÁRNÍHO ZEMSKÉHO RELIÉFU Vnější síly: pohyb ledovců + tekoucí voda vytváření SEKUNDÁRNÍHO RELIÉFU: VZNIK POVODÍ Práce vody

Více

HODNOCENÍ ÚČINNOSTI VEGETAČNÍ KOŘENOVÉ ČISTÍRNY

HODNOCENÍ ÚČINNOSTI VEGETAČNÍ KOŘENOVÉ ČISTÍRNY HODNOCENÍ ÚČINNOSTI VEGETAČNÍ KOŘENOVÉ ČISTÍRNY Petra Oppeltová, Zdeňka Přichystalová Mendelova univerzita v Brně VODÁRENSKÁ BIOLOGIE 2011 Přednosti přírodního způsobu čištění odpadních vod: nižší investiční

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.140.80 Leden 2014 ČSN 75 6760 Vnitřní kanalizace Drainage systems inside buildings and on private ground Nahrazení předchozích norem Touto normou se nahrazuje ČSN 75 6760 z

Více

Odlehčovací komory. Tisková konference, , Praha STRANA 1. Telefon: , Fax:

Odlehčovací komory. Tisková konference, , Praha STRANA 1. Telefon: , Fax: Odlehčovací komory Ing. Oldřich Vlasák ředitel SOVAK ČR Ing. Miloslav Vostrý předseda představenstva SOVAK ČR Tisková konference, 30. 1. 2019, Praha STRANA 1 STRANA 2 Struktura vypouštěných odpadních vod

Více

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí

Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Veřejné zájmy zajišťované činnostmi podniků Povodí Dr. Ing. Antonín Tůma Povodí Moravy, s.p. Národní dialog o vodě Veřejný zájem se odvíjí od ochrany vod, jako zdroje a základu života na této planetě.

Více

Vodohospodářské stavby BS001 Stokování a čištění odpadních vod

Vodohospodářské stavby BS001 Stokování a čištění odpadních vod Vodohospodářské stavby BS001 Stokování a čištění odpadních vod CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace

Více

Vodohospodářské stavby BS01 Stokování a čištění odpadních vod

Vodohospodářské stavby BS01 Stokování a čištění odpadních vod Vodohospodářské stavby BS01 Stokování a čištění odpadních vod CZ.1.07/2.2.00/15.0426 Posílení kvality bakalářského studijního programu Stavební Inženýrství Druhy odpadních vod Splaškové odpadní vody (splašky)

Více

Polná. Název části obce

Polná. Název části obce A. OBEC Polná Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 28 Kód obce PRVKUK 612.5.28. Kód obce (IČOB) 12549 (587711) Číslo ORP (ČSÚ) 5 (615) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 6152 Název POU Polná Členění obce Úplný

Více

Předmět úpravy. Vymezení pojmů

Předmět úpravy. Vymezení pojmů 391/2004 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. června 2004 o rozsahu údajů v evidencích stavu povrchových a podzemních vod a o způsobu zpracování, ukládání a předávání těchto údajů do informačních systémů veřejné správy

Více

Klasifikace znečišťujících látek

Klasifikace znečišťujících látek Klasifikace znečišťujících látek rozpuštěné látky nerozpuštěné látky Klasifikace znečišťujících látek rozpuštěné látky - organické - anorganické nerozpuštěné látky - organické -anorganické Klasifikace

Více

Programy opatření v plánech povodí ČR 2000/60/ES

Programy opatření v plánech povodí ČR 2000/60/ES Programy opatření v plánech povodí ČR WFD 1 2000/60/ES 2 3 Charakterizace České republiky Hydrologie a užívání vod: V ČR je cca 76 tis. km vodních toků (přesnost map 1:50 000) Z toho je cca 15 tis. km

Více

Revitalizace povodí. Petr Koudelka. B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz

Revitalizace povodí. Petr Koudelka. B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz Revitalizace povodí Petr Koudelka B607, KH: St 11:30 14:00 koudelka@fsv.cvut.cz Náplň přednášek - Úpravy toků - Revitalizace toků (co, kde, jak, kdy, historie, morfologie koryt, objekty, vegetace) - Revitalizace

Více

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM

MRATÍNSKÝ POTOK ELIMINACE POVODŇOVÝCH PRŮTOKŮ PŘÍRODĚ BLÍZKÝM ZPŮSOBEM Úsek 08 (staničení 2706-2847 m) Stávající úsek, opevněný betonovými panely, je částečně ve vzdutí dvou stupňů ve dně. Horní stupeň slouží k odběru vody do cukrovarského rybníka. Dolní stupeň, viz foto,

Více

Luka nad Jihlavou. Název části obce

Luka nad Jihlavou. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Luka nad Jihlavou Číslo obce PRVKUK 197 Kód obce PRVKUK 0612.005.197.00 Kód obce (IČOB) 08870 (587478) Číslo ORP (ČSÚ) 005 (6105) Název ORP Jihlava Kód POU (ČSÚ) 61051 Název POU

Více

Výstavba čistírny odpadních vod

Výstavba čistírny odpadních vod KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 1 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Výstavba čistírny odpadních vod 1. POPIS PROBLÉMU V České republice bydlelo v roce 2004 cca 79 % obyvatel v domech připojených

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013

PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD. Filip Dienstbier, listopad 2013 PRÁVNÍ ÚPRAVA OCHRANY VOD Filip Dienstbier, listopad 2013 Vody jako složka životního prostředí význam: zdroj pitné vody pro obyvatelstvo pro zemědělství prostředí vodních ekosystémů pro ostatní rostliny

Více

Lis na shrabky 21.9.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ

Lis na shrabky 21.9.2012 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Lis na shrabky 119 Pračka a lis na shrabky 120 Lapáky písku 121 Štěrbinový lapák písku 122 Vertikální lapák písku 123 Vírový lapák písku 124 Provzdušňovaný lapák písku 125 Separátor písku Přítok až 16

Více

INTENZIFIKACE ČOV TLUČNÁ S VYUŽITÍM NOSIČŮ BIOMASY VE FLUIDNÍM LOŽI

INTENZIFIKACE ČOV TLUČNÁ S VYUŽITÍM NOSIČŮ BIOMASY VE FLUIDNÍM LOŽI INTENZIFIKACE ČOV TLUČNÁ S VYUŽITÍM NOSIČŮ BIOMASY VE FLUIDNÍM LOŽI Josef Máca, Martin Košek, Libor Novák Životopis ČOV Tlučná přibližně 10 km západně od Plzně čištění OV z aglomerace Kamenný Újezd Nýřany

Více

A. POPIS OBLASTI POVODÍ

A. POPIS OBLASTI POVODÍ A. POPIS OBLASTI POVODÍ A.1. Všeobecný popis oblasti povodí Moravy A.1.1. Vymezení oblasti povodí Moravy A.1.1.1. Hranice oblasti povodí A.1.1.2. Výškové poměry v území A.1.2. Geomorfologické poměry A.1.3.

Více

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl

Tok ř.km záznam č. č. úseku/profilu: Dne : hod Délka úseku (m): Provedl POPIS ŘÍČNÍHO ÚSEKU/PŘÍČNÉHO PROFILU č. úkolu:. Tok ř.km záznam č. Místo Dne : hod Délka úseku (m): Provedl Bližší lokalizace :... číslo listu: vh mapy:...... mapy 1:... :... fotografie: 1) celkový charakter

Více

ČOV Sněžné Intenzifikace a doplnění kanalizace, DPS SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA

ČOV Sněžné Intenzifikace a doplnění kanalizace, DPS SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA SOUHRNNÁ TECHNICKÁ ZPRÁVA 1 OBSAH: 1. URBANISTICKÉ, ARCHITEKTONICKÉ A STAVEBNĚ TECHNICKÉ ŘEŠENÍ... 3 2. MECHANICKÁ ODOLNOST A STABILITA... 5 3. POŽÁRNÍ BEZPEČNOST... 5 4. HYGIENA, OCHRANA ZDRAVÍ A ŽIVOTNÍHO

Více

Přijímací zkouška do navazujícího magisterského programu FSv ČVUT Obor Inženýrství životního prostředí

Přijímací zkouška do navazujícího magisterského programu FSv ČVUT Obor Inženýrství životního prostředí - 1 - Pokyny k vyplnění testu: Na každé stránce vyplňte v záhlaví kód své přihlášky Ke každé otázce jsou vždy čtyři odpovědi, z nichž právě jedna je správná o Za správnou odpověď jsou 4 body o Za chybnou

Více

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace

vybrané referenční akce z oblasti čistíren odpadních vod Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Referenční akce firmy Libor DLOUHÝ - DLOUHÝ I.T.A. Čistírny odpadních vod a kanalizace Město Sedlčany 1) Vypracování projektové dokumentace pro provedení stavby rekonstrukce ČOV 2) Realizace díla na klíč

Více

A. OBEC Chotěboř B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj

A. OBEC Chotěboř B. CHARAKTERISTIKA OBCE. Přehledová mapka. Členění obce. B.1 Základní informace o obci. B.2 Demografický vývoj Chotěboř (karta obce: B_4_134) A. OBEC Chotěboř Přehledová mapka Číslo obce PRVKUK 134 Kód obce PRVKUK 611.4.134. Kód obce (IČOB) 5283 (568759) Číslo ORP (ČSÚ) 4 (614) Název ORP Chotěboř Kód POU (ČSÚ)

Více

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO OBLAST 1. VODA, PODOBLAST 3, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.3.C, 1.3.D PODOBLAST 6, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.6.B

HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO OBLAST 1. VODA, PODOBLAST 3, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.3.C, 1.3.D PODOBLAST 6, PODPOROVANÉ AKTIVITY 1.6.B HODNOTICÍ KRITÉRIA PRO OBLAST. VODA, PODOBLAST 3, PODPOROVANÉ AKTIVITY.3.C,.3.D PODOBLAST 6, PODPOROVANÉ AKTIVITY.6.B NÁRODNÍHO PROGRAMU ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ /9 Podoblast 3: Čistota povrchových a podzemních

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Jezy a odběrné objekty na tocích Vodní cesty a plavba

Vodohospodářské stavby BS001. Jezy a odběrné objekty na tocích Vodní cesty a plavba Vodohospodářské stavby BS001 Jezy a odběrné objekty na tocích Vodní cesty a plavba Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady

Více

Revitalizace vodního toku. 2. cvičení

Revitalizace vodního toku. 2. cvičení Revitalizace vodního toku 2. cvičení Projektování revitalizace toku Přípravné práce podklady, průzkumy Vlastní projekt Přípravné práce - historie záplav, škody - projektová dokumentace provedených a plánovaných

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ PODÉL KORYTA VODNÍHO TOKU. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 602 00 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 3.8.101 UŽÍVÁNÍ POZEMKŮ

Více

Úprava podzemních vod ODKYSELOVÁNÍ

Úprava podzemních vod ODKYSELOVÁNÍ Úprava podzemních vod ODKYSELOVÁNÍ 1 Způsoby úpravy podzemních vod Neutralizace = odkyselování = stabilizace vody odstranění CO 2 a úprava vody do vápenato-uhličitanové rovnováhy Odstranění plynných složek

Více

Aktivační nádrže oběhové čistírny odpadních vod (ČOV) a projekt jejího demonstrátoru

Aktivační nádrže oběhové čistírny odpadních vod (ČOV) a projekt jejího demonstrátoru Aktivační nádrže oběhové čistírny odpadních vod (ČOV) a projekt jejího demonstrátoru Milan Kasýk vedoucí práce: Ing.Pavol Vitkovič Abstrakt Cílem této práce je seznámit se strojním zařízením aktivační

Více

Revitalizace vodních toků

Revitalizace vodních toků Revitalizace vodních toků Vývoj stavu systému toku v čase narušení klimax Konvergující systém, nekonvergující systém čas Revitalizace VT - význam Význam revitalizací upravených VT spočívá V obnově přírodních

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Vodárenská správa Písek V Písku dne: 10.1. 2012 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 19.1.2012 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Obnova úpravny vody pro město Písek NÁVRH USNESENÍ Rada města po projednání a)

Více

Právní předpisy v ochraně životního prostředí

Právní předpisy v ochraně životního prostředí Právní předpisy v ochraně životního prostředí zákon č. 17/1992 Sb., o životním prostředí zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení

Více

216/2011 Sb. VYHLÁŠKA

216/2011 Sb. VYHLÁŠKA 216/2011 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 15. července 2011 o náležitostech manipulačních řádů a provozních řádů vodních děl Ministerstvo zemědělství stanoví podle 59 odst. 1 písm. a) zákona č. 254/2001 Sb., o vodách

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185 Název projektu: Moderní škola 21. století Zařazení materiálu: Šablona: III/2

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185 Název projektu: Moderní škola 21. století Zařazení materiálu: Šablona: III/2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb.

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb. 590/2002 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. prosince 2002 o technických požadavcích pro vodní díla Změna: 367/2005 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 143 odst. 4 písm. b) zákona č. 50/1976 Sb., o územním

Více

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR

Vodohospodářské stavby BS001. Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Vodohospodářské stavby BS001 Úvodní informace k předmětu Vodní hospodářství ČR Harmonogram přednášek 1. Úvod a základní informace o předmětu, úvod do vodního hospodářství ČR 2. Vodní nádrže, přehrady a

Více

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc.

Zásady křížení vodních toků a komunikací Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Zásady křížení vodních toků a Doc. Ing. Aleš Havlík, CSc. Respektování vodohospodářských zájmů Návrh křížení musí respektovat : Bezpečnost ochranných hrází. Splaveninový režim toku a stabilitu koryta toku.

Více

Právní rámec povolování staveb pro bydlení. Vodoprávní úřad v procesu povolování staveb

Právní rámec povolování staveb pro bydlení. Vodoprávní úřad v procesu povolování staveb Právní rámec povolování staveb pro bydlení Vodoprávní úřad v procesu povolování staveb zákon č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (dále jen vodní zákon) zákon č. 183/2006 Sb., o územním

Více

Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s.

Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s. Obecné požadavky správce kanalizační sítě při HDV Rosypalová H., Fišáková R., úsek koncepce kanalizací a ČOV, Pražská vodohospodářská společnost a.s. Likvidace srážkových vod bude navržena v souladu s:

Více

Mezi základní možnosti likvidace odpadních vod rozptýlených drobných znečišťovatelů patří:

Mezi základní možnosti likvidace odpadních vod rozptýlených drobných znečišťovatelů patří: KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 6 NÁZEV OPATŘENÍ Drobní znečišťovatelé DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 1. POPIS PROBLÉMU V České republice v roce 2004 bydlelo cca 79 % obyvatel v domech připojených na kanalizaci

Více

EXKURZE ÚSTŘEDNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD PRAHA. Katedra zdravotního a ekologického inženýrství. Stará čistírna odpadních vod Papírenská 199/6 Praha

EXKURZE ÚSTŘEDNÍ ČISTÍRNA ODPADNÍCH VOD PRAHA. Katedra zdravotního a ekologického inženýrství. Stará čistírna odpadních vod Papírenská 199/6 Praha EXKURZE K PŘEDMĚTŮM: - Projekt z vodního hospodářství 2 (143PVH2) pro studijní obor Vodní hospodářství a vodní stavby - Projekt 2 (xxxpz02) pro studijní obor Inženýrství životního prostředí za katedru

Více

KATALOG OPATŘENÍ 1. POPIS PROBLÉMU 2. PRÁVNÍ ZÁKLAD 3. POPIS OPATŘENÍ. Snížení množství a znečištění odváděných srážkových vod.

KATALOG OPATŘENÍ 1. POPIS PROBLÉMU 2. PRÁVNÍ ZÁKLAD 3. POPIS OPATŘENÍ. Snížení množství a znečištění odváděných srážkových vod. KATALOG OPATŘENÍ ID_OPATŘENÍ 5 NÁZEV OPATŘENÍ DATUM ZPRACOVÁNÍ Prosinec 2005 Snížení množství a znečištění odváděných srážkových vod 1. POPIS PROBLÉMU Rozvoj měst a obcí, zejména bytová a občanská výstavba,

Více

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb.

Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. Nařízení vlády č. 401/2015 Sb. o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací a o

Více

TECHNOLOGIE VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ JAK LÉPE HOSPODAŘIT S VODOU

TECHNOLOGIE VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ JAK LÉPE HOSPODAŘIT S VODOU TECHNOLOGIE VE VODNÍM HOSPODÁŘSTVÍ JAK LÉPE HOSPODAŘIT S VODOU Česko-dánské dny vody 2019 KONFERENCE V PLZNI 20. 3. 2019 Co když se řekne - S O V A K Č R Vodní hospodářství v ČR (tzv. malá voda) VODÁRNA

Více

Kód obce UIR: 17841. Základní sídelní jednotka Velká Jesenice (286 m n. m.) leží na katastrálním území Velká Jesenice (778419).

Kód obce UIR: 17841. Základní sídelní jednotka Velká Jesenice (286 m n. m.) leží na katastrálním území Velká Jesenice (778419). 1 Kód obce PRVK: 3605.5209.064.01 Kód obce UIR: 17841 Název obce: VELKÁ JESENICE 1. VELKÁ JESENICE číslo obce: IČZÚJ 574562 část obce (základní sídelní jednotka): Velká Jesenice Podklady: Dotazník k PRVK

Více

Úvodní list. Prezentace pro interaktivní tabuli, pro projekci pomůcka pro výklad. Vyd. 1. Praha: Informatorium, 2005, 179 s. ISBN 80-733-3033-4

Úvodní list. Prezentace pro interaktivní tabuli, pro projekci pomůcka pro výklad. Vyd. 1. Praha: Informatorium, 2005, 179 s. ISBN 80-733-3033-4 Úvodní list Název školy Integrovaná střední škola stavební, České Budějovice, Nerudova 59 Číslo šablony/ číslo sady 32/09 Poř. číslo v sadě 16 Jméno autora Období vytvoření materiálu Název souboru Zařazení

Více

KANALIZACE, BIOLOGICKÉ ČOV A VLASTNOSTI PRODUKOVANÝCH KALŮ MOTTO:

KANALIZACE, BIOLOGICKÉ ČOV A VLASTNOSTI PRODUKOVANÝCH KALŮ MOTTO: KANALIZACE, BIOLOGICKÉ ČOV A VLASTNOSTI PRODUKOVANÝCH KALŮ ING. JAN FOLLER, VODÁRENSKÁ AKCIOVÁ SPOLEČNOST, a. s. foller@vasgr.cz MOTTO: PŘIJME-LI ODBORNÁ ZEMĚDĚLSKÁ VEŘEJNOST FAKT, ŽE APLIKACE KALŮ Z BIOLOGICKÉHO

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz

ČESKÁ REPUBLIKA. www.voda.mze.cz www.voda.env.cz ČESKÁ REPUBLIKA je vnitrozemský stát ve střední části Evropy, který náleží do oblasti mírného klimatického pásu severní polokoule. Celková délka státních hranic České republiky představuje 2 290,2 km.

Více

Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik

Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik Povodí Labe, státní podnik 14.6.2018 Vodní zdroje - Povodí Labe, státní podnik Problematika zásobování vodou, možného nedostatku vody a nárocích na vodní zdroje Petr Ferbar Pracovní jednání s uživateli

Více

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0

Technický list BUBLA 25V. Horizontální provzdušňovač. VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy Rev. 0 VODÁRENSKÉ TECHNOLOGIE s.r.o. Chrášťany 140 Rudná u Prahy 25219 Rev. 0 Horizontální provzdušňovač BUBLA 25V Obsah 1. Použití aerátorů... 3 Pitné vody:... 3 Asanace vody:... 3 Kde použít BUBLU?:... 3 2.

Více

Horní Cerekev. Název části obce

Horní Cerekev. Název části obce A. OBEC Přehledová mapka Horní Cerekev Číslo obce PRVKUK 384 Kód obce PRVKUK 0613.010.384.00 Kód obce (IČOB) 04268 (547913) Číslo ORP (ČSÚ) 010 (6110) Název ORP Pelhřimov Kód POU (ČSÚ) 61102 Název POU

Více

Popis stavby. Obrázek číslo 1 mapa s vyznačením umístění jednotlivých ČOV. ČOV Jirkov. ČOV Údlice. ČOV Klášterec nad Ohří ČOV Kadaň.

Popis stavby. Obrázek číslo 1 mapa s vyznačením umístění jednotlivých ČOV. ČOV Jirkov. ČOV Údlice. ČOV Klášterec nad Ohří ČOV Kadaň. Popis stavby Úvod Projekt ISPA č. 2001/CZ/16/P/PE/004, opatření číslo 2 rekonstrukce 5 čistíren odpadních vod je z vodohospodářského pohledu velmi zajímavý svým rozsahem a krátkou dobou realizace. Stavba

Více

ČESKÁ TŘEBOVÁ KANALIZACE A ČOV Česká Třebová, 15. září 2011 byla slavnostně zahájena rekonstrukce čistírny odpadních vod a dostavba kanalizace. Projekt, jehož celkové náklady dosáhly 240,3 mil. Kč (bez

Více

Mechanické čištění odpadních vod

Mechanické čištění odpadních vod Mechanické čištění odpadních vod Martin Pivokonský 5. přednáška, kurz Znečišťování a ochrana vod Ústav pro životní prostředí PřF UK Ústav pro hydrodynamiku AV ČR, v. v. i. Tel.: 221 951 909 E-mail: pivo@ih.cas.cz

Více

TZB Městské stavitelství

TZB Městské stavitelství Katedra prostředí staveb a TZB TZB Městské stavitelství Zpracovala: Ing. Irena Svatošová, Ph.D. Nové výukové moduly vznikly za podpory projektu EU a státního rozpočtu ČR: Inovace a modernizace studijního

Více

POSOUZENÍ PROVOZU KANALIZACE V OBCI DOBŘÍŇ A NÁVRH ÚPRAV NA KANALIZAČNÍM SYSTÉMU

POSOUZENÍ PROVOZU KANALIZACE V OBCI DOBŘÍŇ A NÁVRH ÚPRAV NA KANALIZAČNÍM SYSTÉMU POSOUZENÍ PROVOZU KANALIZACE V OBCI DOBŘÍŇ A NÁVRH ÚPRAV NA KANALIZAČNÍM SYSTÉMU Vypracoval: Ing. Martin Jakoubek Ing. Mikuláš Exner Filip Soudek Objednatel: Obec Dobříň Shrnutí dosavadní činnosti Dosavadní

Více

Voda pro ŠKODA AUTO JIŘÍ MACH ŠKO-ENERGO. Česko-dánské dny vody 2019 Technologie ve vodním hospodářství jak lépe hospodařit s vodou

Voda pro ŠKODA AUTO JIŘÍ MACH ŠKO-ENERGO. Česko-dánské dny vody 2019 Technologie ve vodním hospodářství jak lépe hospodařit s vodou Voda pro ŠKODA AUTO JIŘÍ MACH ŠKO-ENERGO Česko-dánské dny vody 2019 Technologie ve vodním hospodářství jak lépe hospodařit s vodou Voda pro ŠKODA AUTO O čem to bude Představení společnosti ŠKO-ENERGO,

Více

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE...

IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... Obsah 1. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE AKCE... 2 2. ÚVOD... 2 3. POUŽITÉ PODKLADY... 2 3.1 Geodetické podklady... 2 3.2 Hydrologické podklady... 2 3.2.1 Odhad drsnosti... 3 3.3 Popis lokality... 3 3.4 Popis stavebních

Více

Ministerstvo zemědělství Čj.: 401/2010-15000

Ministerstvo zemědělství Čj.: 401/2010-15000 Ministerstvo zemědělství Čj.: 401/2010-15000 Metodický pokyn pro orientační ukazatele výpočtu pořizovací (aktualizované) ceny objektů do Vybraných údajů majetkové evidence vodovodů a kanalizací, pro Plány

Více

Procesy čištění odpadních vod. Inovace tohoto předmětu je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky

Procesy čištění odpadních vod. Inovace tohoto předmětu je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Procesy čištění odpadních vod Inovace tohoto předmětu je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Charakter znečišťujících látek: Rozpuštěné Organické Biologicky

Více

SWECO HYDROPROJEKT A.S. INŽENÝRSKÁ / KONZULTAČNÍ / PROJEKTOVÁ SPOLEČNOST

SWECO HYDROPROJEKT A.S. INŽENÝRSKÁ / KONZULTAČNÍ / PROJEKTOVÁ SPOLEČNOST SWECO HYDROPROJEKT A.S. INŽENÝRSKÁ / KONZULTAČNÍ / PROJEKTOVÁ SPOLEČNOST SWECO HYDROPROJEKT Sweco Hydroprojekt poskytuje konzultační, projektové a inženýrské služby především v oblasti vodního hospodářství

Více