Hodnocení KONCEPCE ROZVOJE V MSK NA LÉTA VEŘEJNÝCH KNIHOVNICKÝCH A INFORMAČNÍCH SLUŽEB MORAVSKOSLEZSKÁ VĚDECKÁ KNIHOVNA V OSTRAVĚ,

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Hodnocení KONCEPCE ROZVOJE V MSK NA LÉTA VEŘEJNÝCH KNIHOVNICKÝCH A INFORMAČNÍCH SLUŽEB MORAVSKOSLEZSKÁ VĚDECKÁ KNIHOVNA V OSTRAVĚ,"

Transkript

1 Hodnocení KONCEPCE ROZVOJE VEŘEJNÝCH KNIHOVNICKÝCH A INFORMAČNÍCH SLUŽEB V MSK NA LÉTA MORAVSKOSLEZSKÁ VĚDECKÁ KNIHOVNA V OSTRAVĚ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE OSTRAVA, 2013

2 Prioritou budoucnosti knihoven je jednoznačná orientace na pohotové a kvalitní služby. (Vít Richter) Cílem komplexního systému veřejných knihoven je poskytování služeb všem obyvatelům bez rozdílu, orientace na kvalitní služby poskytované v podstatné míře dostupné sedm dní v týdnu po dvacet čtyři hodiny. Snahou knihoven a jejich zřizovatelů je zpřístupnění služeb bez jakýchkoliv fyzických i psychických bariér, v příjemném prostředí. Knihovny se stávají místem setkávání různých generací, prostorem pro trávení volného času, místem pro studium. V období let působilo v MSK zhruba 800 knihoven různých typů. Největší část z nich tvoří knihovny zřizované a/nebo provozované obcemi. Tyto knihovny jsou zřizovány téměř ve všech obcích kraje (90 % obcí) a tvoří nejhustší síť této veřejně dostupné služby. Vývoj a zkvalitňování výkonů činnosti knihoven je každoročně monitorován na základě statistického šetření, z něhož vychází materiál Rozbor činnosti vybraných knihoven poskytujících VKIS v Moravskoslezském kraji. 1 V tomto materiálu lze vysledovat postupný rozvoj knihovnických a informačních služeb včetně změn týkajících se pojetí knihoven v novém měnícím se prostředí. 1 Rozbor činnosti knihoven vychází každoročně od roku 1970, jeho název se v průběhu let několikrát změnil. 2 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

3 VKIS v MSK Současný stav V MSK v současné době působí 799 knihoven. Tyto knihovny poskytují VKIS v souladu se záměry zákona č. 257/2001 Sb. (knihovní zákon) administrativní (knihovny úřadů a soudů) 4 archivní (knihovny archivů) 7 informační střediska podniků 28 krajská knihovna 1 lékařské knihovny 15 knihovny muzeí a galerií 11 neprofesionální knihovny 186 profesionální knihovny 84 školní knihovny (základních a středních škol) 449 univerzitní a vysokoškolské knihovny 5 zámecké knihovny 4 ostatní (knihovny jiných organizací) 5 CELKEM 799 Typy knihoven v roce 2012 v MSK Počet knihoven v MSK má v současné době vyrovnanou úroveň, objevují se pouze marginální rozdíly, týkající se především počtu poboček veřejných knihoven. Zde dochází ke slučování malých pracovišť, případně jejich přesunutí do ústřední budovy (v případě rekonstrukce knihovny, např. Karviná, Havířov). Přesto i v MSK byla na základně průzkumu občanů otevřena nová knihovna v Pržně, budovy knihoven procházejí rekonstrukcí či většími úpravami (např. Holasovice, Hradec nad Moravicí, Kobeřice). V kraji působí široké spektrum knihoven, 2 z nichž většina poskytuje VKIS v souladu se zákonem č. 257/2001 Sb. a je evidována v registru Ministerstva kultury ČR. 3 2 Adresář knihoven v MSK je dostupný na: 3 Více na: 3 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

4 SWOT analýza Strengths Silné stránky V MSK přetrvávají silné stránky rozvoje knihovnictví, uvedené v koncepci. Knihovny svou práci stavějí na dobrém fungování dostatečného počtu knihoven poskytujících VKIS, pozitivní je dobrá spolupráce mezi MSK, krajskou knihovnou a knihovnami poskytujícími regionální funkce. Také zájem pracovníků knihoven celoživotně se vzdělávat, rozšiřování nabídky služeb orientované na potřeby míst, ve kterých knihovny působí, patří mezi silné stránky rozvoje knihovnictví v kraji. Weaknesses Slabé stránky Knihovny v kraji se stále potýkají s problémem nedostatečného objemu finančních prostředků na pořizování knihovních fondů, v rámci regionů lze vysledovat různou úroveň kvality a rozsahu poskytovaných služeb. Velkým problémem se jeví neadekvátní odměňování pracovníků vyplývající z malého objemu prostředků na platy. Dlouholetou slabou stránkou knihovnictví v MSK je stále absence sídla krajské knihovny a celkově i nedostatečné prostorové zajištění činnosti knihoven. Opportunities Příležitosti Stoupající potřeba celoživotního vzdělávání má svou oporu v knihovnách kraje. Ty zajišťují informační zdroje pro školní i mimoškolní vzdělávání. Knihovny se staly místem přístupu k informačním zdrojům pomocí plošné internetizace. Také pracovníci knihoven využívají nabídky celoživotního vzdělávání jak formálního (především Slezské univerzity v Opavě), tak i neformálního (nabídky seminářů, přednášek, e-learnignové výuky), a mnohdy také informálního vzdělávání. To vše s cílem udržovat vysoký celoživotní znalostní standard pracovníků knihoven. 4 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

5 Threats Rizika Na knihovny přesto působí i mnohá rizika: hrozba stagnace rozpočtů, ztráta přístupu k elektronickým informačním zdrojům a rovněž i odliv kvalifikovaných pracovníků z knihoven. Statistické údaje Výběr Knihovny v MSK dle metodiky dané NIPOS pravidelně sledují své výkony, a to na základě Zákona č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě. Vybraná data o výkonech knihoven jsou harmonizována v souladu s potřebami Evropské unie i snahou o přístup ke statistikám jako ke globálním zdrojům dat. Následující data demonstrují vývoj vybraných činností za léta knihovny městské a místní knihovní fond přírůstky knihovního fondu počet svazků na obyvatele 3,19 3,22 3,24 3,27 uživatelé celkem uživatelé do 15 let návštěvníci celkem z toho návštěvníci on-line služeb výpůjčky počet výpůjček na obyvatele 5,91 5,99 6,05 6,00 počet periodik počet studijních míst Vybrané statistické ukazatele za léta Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

6 Strategické cíle Doplňování knihoven kvalitními informačními zdroji Garantovat úplnost získání regionální produkce alespoň na jednom místě v kraji. V rámci povinného výtisku získává MSVK regionální produkci, nad rámec této povinnosti je nákup fondu dofinancován z rozpočtu MSVK. Krajská knihovna je ze zákona místem, které trvale uchovává konzervační a historický fond (především na základě povinného výtisku). Zvýšit objem nákupu KF jako základního předpokladu pro rozvoj VKIS v minimálním rozsahu doporučeném Metodickým pokynem Ministerstva kultury. 4 Veřejné knihovny MSK usilují o naplňování Standardu VKIS 5 s ohledem na hospodárné vynakládání finančních prostředků. V roce 2012 se knihovny blížily hranici doplňování ve výši 5 % objemu u profesionálních knihoven, u knihoven neprofesionálních hranici 4 %. Od roku 2010 se postupně zvyšuje procento obnovy KF, ale stále zdaleka nedosahuje hodnotu 10procentní obnovy knihovního fondu, kterou stanoví Standard VKIS. Vytvářet obsahově i kvantitativně vyvážené výměnné soubory, spolupracovat s obcemi na jejich vytváření. Knihovny pověřené výkonem regionálních funkcí (dále jen RF) vytvářejí početně i tematicky vyvážené výměnné soubory, které reflektují uživatelské potřeby konkrétních obsluhovaných knihoven. Číselné údaje k počtu knihovních jednotek a počtu výměnných souborů jsou uvedeny v následující tabulce. rok počet KJ počet VS NÁRODNÍ KNIHOVNA ČESKÉ REPUBLIKY - KNIHOVNICKÝ INSTITUT. Standard pro dobrou knihovnu: metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území České republiky. Praha: Národní knihovna ČR, Standard VKIS byl novelizován s platností od Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

7 Financování je založeno na Programu podpory regionálních funkcí, 6 podpůrné financování vytvářejí obce ze svých rozpočtů (vybrané lokality). Budovat knihovní fond k výuce češtiny a rovněž cizojazyčné literatury k vytváření kulturního zázemí pro národnostní menšiny a integraci imigrantů či cizinců žijících v MSK. V současné době je v knihovnách MSK doplňována prioritně literatura v českém jazyce, část fondu je budována v jazyce polském (v příhraničních oblastech). Knihovny MSK se v roce 2012 zapojily do rozsáhlého celostátního průzkumu týkajícího se potřeb doplňování cizojazyčné literatury a výsledky budou v následujících letech využity v rámci kooperativního doplňování jinojazyčné literatury. Zpracování, zpřístupňování a ochrana KF Respektovat dopad vývoje mezinárodních pravidel pro katalogizaci dokumentů, využívat sdílení dat v souborných katalozích, dokončit retrospektivní konverzi katalogizačních lístků a zpřístupnit knihovní fond všech knihoven poskytujících VKIS v MSK prostřednictvím internetu, ať již přímo vystavením online katalogu na www stránkách dané knihovny nebo souhrnně v knihovnách s regionálními datovými centry. V knihovnách MSK jsou využívány automatizované knihovnické systémy, plně respektující mezinárodní standardy a doporučení pro zpracovávání knihovních fondů. 7 Postupně jsou prováděny retrokatalogizace nezpracovaných dokumentů s cílem dosáhnout plné automatizace v kraji. Data jsou zpřístupňována prostřednictvím opac katalogů 8 na webových stránkách knihoven a jejich poboček (v současné době již 71 % knihoven MSK má vlastní opac katalog), jsou zasílána do celostátního Souborného katalogu České republiky, 9 navíc jsou vytvářeny regionální souborné katalogy spolupracujících knihoven. Velkou měrou je tato činnost garantována knihovnami poskytujícími regionální funkce. Revidovat knihovní fond a pořizovat jeho elektronickou ochranu. V knihovnách MSK průběžně probíhají revize knihovního fondu dle plánu. Revize jsou prováděny na základě příslušné legislativy. 10 Součástí práce knihoven je i pravidelná 6 Více na: 7 Důležité je respektování knihovnických i technických standardů doporučených Národní knihovnou České republiky jako centrem standardizačních činností. 8 Opac katalog je veřejně dostupný online katalog určený uživatelům knihovny. Kromě vlastního vyhledávání záznamů dokumentů obvykle také zpřístupňuje řadu dalších služeb, např. umožňuje správu uživatelského konta, přístup k dalším informačním zdrojům apod. 9 Více na: 10 Blíže prováděcí vyhláška č. 88/2002 Sb, ke Knihovnímu zákonu. 7 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

8 aktualizace KF. V roce 2009 bylo zrevidováno v knihovnách MSK celkem k. j., v roce 2010 to bylo k. j., v roce 2011 prošlo revizí k. j. a v roce 2012 pak k. j. Elektronická ochrana knihovního fondu v knihovnách MSK tvoří jeden ze základních prvků ochrany knihovního fondu. Nově bývá součástí rekonstruovaných knihoven (Karviná, Havířov). Rozvoj výpůjčních a informačních služeb knihoven, podpora čtenářství Rekonstruovat knihovny pro rozšiřování volného výběru knih v důstojných prostorách a rozvoje služeb s využitím moderních informačních technologií. V MSK bylo v letech zrekonstruováno několik knihoven (např. Havířov, Karviná, Kozlovice, Kozmice, část poboček Knihovny města Ostravy, Rybí, Rohov aj.), jedna knihovna (v obci Pržno) byla nově zřízena. Součástí rekonstrukce velkých knihoven je i obvyklé rozšíření služeb za použití nových technologií (selfchecky 11 ), instalace biblioboxů, 12 rozšíření otevírací doby knihovny, úpravy webových stránek (80 % knihoven 13 má webovou stránku) nebo propaguje knihovnu na sociálních sítích (7 % knihoven má svůj profil na facebooku). Zajišťovat kontinuitu v přístupu k elektronickým informačním zdrojům, rozšířit nabídku elektronického dodávání dokumentů. Přístup k elektronickým informačním zdrojům zajišťují knihovny prostřednictvím volně přístupných i licencovaných zdrojů. Podmínkou je kvalitní připojení knihovny k síti internet. Nabídka elektronického dodávání dokumentů je stále omezena současnou legislativou. Budovat bezbariérové přístupy, umožnit využití služeb knihoven uživatelům se zvláštními potřebami. Pro uživatele se specifickými potřebami jsou knihovny stále více otevřené, ať už pomocí bezbariérového přístupu (62 knihoven, tj. 17 %), nebo pomocí bezbariérového webu knihovny. Knihovny ve větších sídlech nabízejí také možnost využití čtenářské lupy, zprostředkovávají dokumenty pro zrakově postižené apod. 11 Selfcheck je moderní zařízení, které uživatelům umožňuje samoobslužný přístup k půjčování i vracení knih. 12 Bibliobox je zařízení umístěné zpravidla před knihovnou, kam mohou uživatelé vracet knihy. 13 Knihovna je počítána jako jeden celek, bez ohledu na počet poboček. 8 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

9 Podporovat aktivní účast občanů na životě obce poskytováním prostoru pro komunitní aktivity knihoven. Podporovat čtenářství dětí a mládeže vhodným vybavením knihoven, aktualizovaným knihovním fondem a atraktivními volnočasovými aktivitami. Podporovat zájem veřejnosti o literaturu pořádáním autorských čtení, literárních besed apod. Komunitní aktivity knihoven, podpora čtenářství dětí a mládeže se stále více stávají součástí běžné činnosti knihoven. 14 Rozvoj kooperace v bibliografických a biografických databázích Rozvíjet kooperativní článkovou bibliografii MSK. MSVK vytváří článkovou bibliografii Moravskoslezského kraje, která je součástí databáze Regionální literatura MS kraje. Obsahuje záznamy statí a článků ze seriálů, které jsou uloženy ve fondu MSVK. Databáze umožňuje vyhledávání informačních zdrojů podle různých hledisek - podle autora, názvu, zdrojového dokumentu, klíčového slova, roku vydání aj. Současně i přes ukončení činnosti analytického oddělení Národní knihovny v roce 2011 přispívá oddělení bibliografie MSVK svými záznamy článků (z novin, časopisů, sborníků) do souborné bibliografické databáze Články v českých novinách, časopisech a sbornících (ANL). Excerpční základnu mimo jiné tvoří sborníky vydávané vysokými školami, sborníky a časopisy muzeí, archivů našeho kraje (např. Časopis Slezského zemského muzea, Hlasy muzea ve Frenštátě pod Radhoštěm, Vlastivědné listy Slezska a severní Moravy, Sborník Státního okresního archivu ve Frýdku-Místku). Zmapovat databáze osobností a centralizovat jejich evidenci Průběžně byly mapovány databáze regionálních osobností vytvářené knihovnami MSK. V současné době jsou budovány a na webech zveřejněny databáze v těchto knihovnách: Městská knihovna Bruntál, Městská knihovna Český Těšín, Městská knihovna Havířov, Regionální knihovna Karviná a Knihovna města Ostravy. 14 Podrobněji viz Rozbor činnosti vybraných knihoven poskytujících VKIS v Moravskoslezském kraji. Dostupný na: 9 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

10 Pokračovat ve zpracování retrospektivní regionální bibliografie (okresu Nový Jičín, Frýdek-Místek). Oddělení bibliografie MSVK průběžně pokračuje ve zpracování retrospektivní regionální bibliografie okresu Frýdek-Místek. Záznamy regionální produkce lze prohlížet v samostatných databázích Frýdku-Místku, Karviné, Ostravska a Novojičínska (zatím jen okrajově), ale též ve společné regionální databázi. Ochrana a zpřístupnění kulturního dědictví Digitalizovat vybrané části knihovních fondů jako součásti národního kulturního dědictví s ohledem na uchování jedinečných a vzácných dokumentů. MSVK pokračuje v budování Digitální knihovny Moravskoslezského kraje, především z oblasti děl z 19. a 1. poloviny 20. století. Tato činnost je založena na spolupráci s ostatními paměťovými institucemi na území kraje (např. Knihovna města Ostravy, Ostravské muzeum, Muzeum v Bruntále, Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku, Slezské zemské muzeum v Opavě, Archiv města Ostravy, Muzeum Novojičínska a Muzeum Těšínska). Zlepšit organizační a technickou připravenost knihoven ke zvládnutí krizových situací v případě živelných pohrom či pandemií. Knihovny nemají zpracovány samostatné plány. V převážené míře využívají tzv. krizové kolečko, které vydala organizace Modrý štít jako informační pomůcku pro zvládání krizových situací. 10 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

11 Zdroje k realizaci Financování Základními zdroji k realizaci této koncepce jsou především zdroje vycházející z rozpočtů jednotlivých knihoven. Nad rámec rozpočtů knihoven především dotační programy MSK a státní dotační program. Základním programem pro podporu knihovnictví je krajské financování regionálních funkcí knihoven. Program pro podporu regionálních funkcí knihoven Regionální funkce Program pro podporu regionálních funkcí knihoven byl zahájen v roce 2002 a jeho výsledky jsou viditelné ve všech knihovnách MSK. Byla zvýšena dostupnost služeb ve všech místech kraje, postupně jsou vyrovnávány rozdíly v poskytování VKIS. V úvahu jsou brány potřeby uživatelů, odborná úroveň pracovníků knihoven je zvyšována pomocí mnoha vzdělávacích aktivit. Jsou používány jednotné standardy pro zpracování dokumentů, jsou uplatňovány metodické pokyny a doporučení. Regionální funkce knihoven s sebou nesou i účelné vynakládání finančních prostředků, do knihoven jsou dodávány aktuální dokumenty, je zvyšována pestrost a nabídka knihovních fondů v obsluhovaných knihovnách. Regionální funkce knihoven vycházejí z Programu podpory zajištění regionálních funkcí knihoven a v MSK je jejich výkon organizován podle Zásad zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven v Moravskoslezském kraji. Významnou oporu tvoří Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu VKIS pro knihovny zřizované a/nebo provozované obcemi a kraji na území České republiky Výkon knihoven v MSK založený na programu regionálních funkcí je každoročně zpracováván v dokumentu Roční zpráva hodnocení výkonů regionálních funkcí v MSK a je dostupný na: funkce knihoven 11 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

12 Subjekty zajišťující výkon RF v MSK Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě pověřila výkonem regionálních funkcí celkem 15 knihoven. Jde o tyto knihovny: Městská knihovna v Bruntále, Městská knihovna Brušperk, Místní knihovna Dobrá, Městská knihovna Frýdek-Místek, Městská knihovna Frýdlant nad Ostravicí, Městská knihovna Havířov, Místní knihovna Pavla Křížkovského Holasovice, Městská knihovna a Informační centrum Hradec nad Moravicí, Regionální knihovna Karviná, Městská knihovna Nový Jičín, Knihovna Petra Bezruče v Opavě, Knihovna města Ostravy, Městská knihovna Třinec, Městská knihovna Vítkov a Městská knihovna Vratimov. S pověřenými knihovnami uzavírá MSVK písemnou smlouvu o přenesení regionálních funkcí BRUNTÁL BRUŠPERK DOBRÁ FRÝDEK - MÍSTEK FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ HAVÍŘOV HOLASOVICE HRADEC NAD MORAVICÍ KARVINÁ NOVÝ JIČÍN OPAVA OSTRAVA TŘINEC VÍTKOV VRATIMOV MSVK celkem (v tis. Kč) Vývoj financování regionálních funkcí v letech Financování výkonu regionálních funkcí je založeno na dotaci, kterou na výkon RF přiděluje Moravskoslezský kraj. O celkové výši finančních prostředků na zajištění výkonů RF rozhoduje zastupitelstvo kraje, pro zachování kontinuity RF by výše dotace měla zohlednit nárůst inflace a mezd. Odbor územního plánování, stavebního řádu a kultury Krajského úřadu MSK v rámci krajského rozpočtu spravuje finanční prostředky pro poskytování dotace a činí další úkony v souvislosti se zabezpečením výkonů RF. 12 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

13 Nový program MSK k podpoře čtenářství a komunitní role knihoven Cílem byla podpora aktivit knihoven k rozvoji čtenářství (zejména dětí a mládeže) a komunitní role knihoven, které přesahují lokální rámec, např. čtenářské a znalostní soutěže pro děti, podpora kulturně-výchovné činnosti. Čtenářství a komunitní role knihoven jsou podporovány v rámci celostátního programu Knihovna 21. století. Rozvojové programy Ministerstva kultury Veřejné informační služby knihoven VISK Program VISK byl schválen usnesením vlády ČR ze dne č. 351 o Koncepci státní informační politiky ve vzdělávání. Je realizován v devíti podprogramech. Hlavním cílem programu je inovace VKIS na bázi informačních technologií, podpora celoživotního vzdělávání, uchování a zpřístupňování národního kulturního bohatství atd. Realizací tohoto programu se naplňují priority a cíle stanovené v koncepcích rozvoje knihoven. Knihovna 21. století (K 21) Program je zaměřen na podporu nadstandardních knihovnických, informačních a kulturněvzdělávacích služeb knihoven a na podporu dostupnosti informací. Vyhlašované okruhy tohoto programu se každoročně mění v závislosti na aktuálních potřebách oboru VISK 2* VISK K celkem (v tis. Kč) * dotace zahrnuje i finance pro MSVK na vzdělávání knihovníků Získané finanční prostředků z grantových programů Ministerstva kultury (v tis. Kč) 13 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

14 Česká knihovna Česká knihovna je projekt Ministerstva kultury podporující nákup nekomerčních titulů uměleckých děl české literatury, české ilustrované beletrie pro děti a mládež, děl literární vědy, kritiky a věd příbuzných pro veřejné profesionální a vybrané vysokoškolské knihovny. Program vznikl v roce 1999 a jeho cílem je zajistit doplňování původní české tvorby do široké sítě veřejných knihoven. Knihovny si na základě nabídky vybírají z knižní produkce česky psané literatury, která obohacuje jejich fondy. Definice pojmů Veřejné knihovnické a informační služby spočívají ve zpřístupňování knihovních dokumentů z knihovního fondu knihovny nebo prostřednictvím meziknihovních služeb z knihovního fondu jiné knihovny, poskytování ústních bibliografických, referenčních a faktografických informací a rešerší, zprostředkování informací z vnějších informačních zdrojů, zejména informací ze státní správy a samosprávy a umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům. Základním nástrojem přehledu o knihovnách poskytujících VKIS je evidence Ministerstva kultury ČR, která je k dispozici na webových stránkách MK ČR 16. Regionální funkce jsou funkce, které poskytuje Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě (dále MSVK) a jí pověřené knihovny obsluhovaným knihovnám v kraji. Jedná se především o poradenskou a koordinační činnost, statistiku knihovnických činností, vzdělávání knihovníků, budování a oběh výměnných fondů, pomoc při revizích a aktualizacích knihovních fondů, doplňování knihovních fondů knihoven, servis automatizovaných knihovních systémů, případně další nezbytné činnosti napomáhající rozvoji knihoven a jejich veřejných knihovnických a informačních služeb. 16 Více na: 14 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

15 Provozovatel knihovny je právnická osoba, poskytující v knihovně VKIS svým jménem. Nemá-li knihovna právní subjektivitu, je provozovatelem knihovny její zřizovatel. Základní knihovna je knihovna zřízena obcí poskytující VKIS ve smyslu zákona č.257/2001 Sb. a evidovaná v registru MK, nebo knihovna zřízena jiným orgánem, specializovaná oborově nebo primárně zaměřená na speciální skupinu uživatelů, avšak přístupná veřejnosti a evidovaná v registru MK. Pověřená knihovna je základní knihovna v kraji (regionu), která na základě smlouvy uzavřené s krajskou knihovnou plní regionální funkce v rozsahu a na území smlouvou vymezeném. Součástí této smlouvy je jmenovitý seznam obsluhovaných knihoven. Obsluhovaná knihovna je základní knihovna, která poskytuje VKIS ve smyslu zákona č. 257/2001 Sb., je evidovaná v registru MK ČR a uzavřela s pověřenou knihovnou smlouvu o poskytování regionálních služeb, v níž je označena jako jejich příjemce. je informační pramen evidovaný jako samostatná jednotka knihovního fondu. Knihovní dokument Knihovní fond je organizovaný, soustavně doplňovaný, odborně zpracovávaný, ochraňovaný a uchovávaný soubor knihovních dokumentů. Výměnný fond je účelově budovaný knihovní fond, který je formou výměnných souborů poskytován obsluhovaným knihovnám, je budován převážně z finančních prostředků na regionální funkce. 15 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

16 Seznam zkratek AKS ICT KF automatizovaný knihovnický systém informační a komunikační technologie knihovní fond k. j. knihovní jednotka KK MK MSK MSVK RF PK VF VISK VKIS krajská knihovna Ministerstvo kultury České republiky Moravskoslezský kraj Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, příspěvková organizace regionální funkce pověřená knihovna výměnný fond program Veřejné informační služby knihoven veřejné knihovnické a informační služby 16 Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

17 Obsah VKIS v MSK... 3 SWOT analýza... 4 Statistické údaje... 5 Strategické cíle... 6 Doplňování knihoven kvalitními informačními zdroji... 6 Zpracování, zpřístupňování a ochrana KF... 7 Rozvoj výpůjčních a informačních služeb knihoven, podpora čtenářství... 8 Rozvoj kooperace v bibliografických a biografických databázích... 9 Ochrana a zpřístupnění kulturního dědictví Zdroje k realizaci Program pro podporu regionálních funkcí knihoven Subjekty zajišťující výkon RF v MSK Nový program MSK k podpoře čtenářství a komunitní role knihoven Rozvojové programy Ministerstva kultury Veřejné informační služby knihoven VISK Knihovna 21. století (K 21) Česká knihovna Definice pojmů Seznam zkratek Obsah Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

18 Hodnocení KONCEPCE ROZVOJE VEŘEJNÝCH KNIHOVNICKÝCH A INFORMAČNÍCH SLUŽEB V MSK NA LÉTA Zpracovala PhDr. Marie Šedá Odsouhlasila Ing. Lea Prchalová Místo a rok vydání Ostrava, Hodnocení koncepce rozvoje VKIS v MSK ( )

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, příspěvková organizace

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, příspěvková organizace Koncepce rozvoje veřejných knihovnických a informačních služeb v Moravskoslezském kraji na léta 2009-2012 1. Úvod Prvořadým cílem systému veřejných knihovnických a informačních služeb je zpřístupňování

Více

Obsah a struktura Koncepce VKIS v kraji Pardubice

Obsah a struktura Koncepce VKIS v kraji Pardubice Obsah a struktura Koncepce VKIS v kraji 11. 12. 6. 2012 Pardubice Jakou koncepci zpracováváme? Koncepce rozvoje regionálních funkcí Koncepce rozvoje VKIS v kraji Časový horizont: 2015, výhled do roku 2020

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2012

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2012 MORAVSKOSLEZSKÁ VĚDECKÁ KNIHOVNA V OSTRAVĚ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE PRACOVNÍCI ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2012 KNIHOVNÍ FONDY DOTACE VZDĚLÁVÁNÍ SEMINÁŘE PORADY

Více

1 Úvod. 1 Dostupné z: 2 Dostupné z:

1 Úvod. 1 Dostupné z:  2 Dostupné z: Roční zpráva hodnocení výkonů regionálních funkcí v Moravskoslezském kraji za rok 2011 2012 1 Úvod Výkon regionálních funkcí v roce 2011 v Moravskoslezském kraji byl stejně jako v předchozích letech organizován

Více

Koncepce rozvoje regionálních funkcí Jihočeské vědecké knihovny do r. 2020

Koncepce rozvoje regionálních funkcí Jihočeské vědecké knihovny do r. 2020 Koncepce rozvoje regionálních funkcí Jihočeské vědecké knihovny do r. 22 Úvod Veřejné knihovnicko-informační služby v kraji poskytuje knihovní síť, tvořená krajskou knihovnou, městskými a místními knihovnami.

Více

ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2015

ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2015 ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2015 ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2015 BŘEZEN 2016 OSTRAVA ISBN 978-80-7054-231-6 MORAVSKOSLEZSKÁ

Více

Koncepce rozvoje VKIS v Moravskoslezském kraji na léta

Koncepce rozvoje VKIS v Moravskoslezském kraji na léta Koncepce rozvoje VKIS v Moravskoslezském kraji na léta 2013-2016 Postup prací Workshop sekce SDRUK pro regionální funkce, Pardubice. 11.-12. 6. Metodika příprav krajských koncepcí rozvoje VKIS. Připravil

Více

PROGRAM PODPORY ZAJIŠTĚNÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V JIHOMORAVSKÉM KRAJI

PROGRAM PODPORY ZAJIŠTĚNÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V JIHOMORAVSKÉM KRAJI PROGRAM PODPORY ZAJIŠTĚNÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V JIHOMORAVSKÉM KRAJI Článek I Základní ustanovení Dotační program podpory zajištění regionálních funkcí knihoven v Jihomoravském kraji (dále Program)

Více

ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2017

ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2017 ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2017 ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2017 MORAVSKOSLEZSKÁ VĚDECKÁ KNIHOVNA V OSTRAVĚ, PŘÍSPĚVKOVÁ

Více

ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2016

ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2016 ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2016 ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2016 BŘEZEN 2017 OSTRAVA ISBN 978-80-7054-237-8 MORAVSKOSLEZSKÁ

Více

Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny

Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny Koncepce rozvoje knihoven a muzejní knihovny Jarmila Okrouhlíková 35. seminář knihovníku muzeí a galerií AMG 6. 9. 8. 9. 2011 Charakteristika muzejních knihoven Jedny z nejstarších veřejných odborných

Více

Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF. V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky,

Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF. V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky, Novelizace Metodického pokynu a standardu pro RF V. Pillerová, Národní knihovna ČR Liberec, Workshop pro metodiky, 18.10.2018 3 nové body Úloha knihovny pověřené výkonem regionálních funkcí Úloha zřizovatele

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na. Vsetín 24.4.2013 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz

Koncepce rozvoje knihoven ČR na. Vsetín 24.4.2013 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015 Vsetín 24.4.2013 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Dostupnost internetu kdykoliv a kdekoliv Prodej a využívání eknih Autorský zákon Masová digitalizace

Více

Jak pomáhají velké knihovny menším aneb Systém regionálních funkcí v Královéhradeckém kraji

Jak pomáhají velké knihovny menším aneb Systém regionálních funkcí v Královéhradeckém kraji Jak pomáhají velké knihovny menším aneb Systém regionálních funkcí v Královéhradeckém kraji Eva Svobodová, z podkladů Andrey Součkové, SVK HK Seminář pro starosty KMHK, 14. 4. 2016 Poslání veřejné knihovny

Více

DOTACE STATISTIKY EKONOMICKÉ UKAZATELE FONDY REVIZE VZDĚLÁVÁNÍ SEMINÁŘE LIDÉ VÝPOČETNÍ TECHNIKA ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ

DOTACE STATISTIKY EKONOMICKÉ UKAZATELE FONDY REVIZE VZDĚLÁVÁNÍ SEMINÁŘE LIDÉ VÝPOČETNÍ TECHNIKA ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ DOTACE STATISTIKY EKONOMICKÉ UKAZATELE FONDY REVIZE VZDĚLÁVÁNÍ SEMINÁŘE LIDÉ VÝPOČETNÍ TECHNIKA ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2014 ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ

Více

STANDARDY v knihovnách MSK. Ostrava, listopad 2010

STANDARDY v knihovnách MSK. Ostrava, listopad 2010 STANDARDY v knihovnách MSK 2005 2009 Ostrava, listopad 2010 O čem budeme hovořit? Veřejné sluţby Standardy VKIS Knihovny v MSK a jejich hodnocení Naplňování (či nenaplňování) standardů Knihovnické sluţby

Více

Grantové programy na podporu knihoven. Rekvalifikační kurs Vít Richter Národní knihovna ČR

Grantové programy na podporu knihoven. Rekvalifikační kurs Vít Richter Národní knihovna ČR Grantové programy na podporu knihoven Rekvalifikační kurs 24.2.2016 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Hlavní témata Dotační politika knihoven a knihovní zákon Dotační programy pro knihovny

Více

ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2013

ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2013 ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2013 ROČNÍ ZPRÁVA RF 2013 ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2013 BŘEZEN 2013 OSTRAVA ISBN 978-80-7054-190-6

Více

ZÁSADY ZAJIŠTĚNÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN VE ZLÍNSKÉM KRAJI. Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín, duben 2006

ZÁSADY ZAJIŠTĚNÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN VE ZLÍNSKÉM KRAJI. Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín, duben 2006 ZÁSADY ZAJIŠTĚNÍ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN VE ZLÍNSKÉM KRAJI Krajská knihovna Františka Bartoše Zlín, duben 2006 1. Úvod Knihovny svou činností zajišťují základní lidské právo na rovný přístup k informacím,

Více

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová

Základní legislativní dokumenty. Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Zákony, doporučení Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb.

Více

CO NÁS ČEKÁ. Výjezdní zasedání knihoven, Hradec nad Moravicí 15.5.2013

CO NÁS ČEKÁ. Výjezdní zasedání knihoven, Hradec nad Moravicí 15.5.2013 CO NÁS ČEKÁ A NEMINE Výjezdní zasedání knihoven, Hradec nad Moravicí 15.5.2013 NOVINKY LET 2012-2013 Koncepce rozvoje knihoven Celostátní koncepce Krajské koncepce Hodnocení podle Standardu VKIS Změny

Více

Základní legislativní dokumenty

Základní legislativní dokumenty Mgr. Monika Oravová Základní legislativní dokumenty Knihovní zákon 257/2001 Sb. Autorský zákon 121/2000 Sb. Zákon o ochraně osobních údajů 101/2000 Sb. Manifest UNESCO a IFLA o školních knihovnách Doporučení

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta Ostrava Národní knihovna ČR

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta Ostrava Národní knihovna ČR Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015 Ostrava 14.3.2013 Národní ČR vit.richter@nkp.cz Dostupnost internetu kdykoliv a kdekoliv Prodej a využívání eknih Autorský zákon Masová digitalizace knihovních

Více

Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2009

Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2009 Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2009 Analýza Standardu veřejných knihovnických a informačních služeb v Jihomoravském kraji Ministerstvo kultury České

Více

Standard pro doplňování a aktualizace knihovního fondu

Standard pro doplňování a aktualizace knihovního fondu Standard pro doplňování a aktualizace knihovního fondu Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje Uherské Hradiště, 27. dubna 2016 Standard pro doplňování a aktualizaci knihovního fondu

Více

KNIHOVNICKÁ STATISTIKA A JEJÍ VYUŽITÍ

KNIHOVNICKÁ STATISTIKA A JEJÍ VYUŽITÍ KNIHOVNICKÁ STATISTIKA A JEJÍ VYUŽITÍ Porada RF Bílovec 16.11.2016 STATISTIKA POVINNOST Každoroční statistické šetření je ze zákona povinné NIPOS, Kult (MK) 12-01 Můžeme ovlivnit, co budeme vykazovat!

Více

Plnění Standardu VKIS v knihovnách Moravskoslezského kraje

Plnění Standardu VKIS v knihovnách Moravskoslezského kraje MORAVSKOSLEZSKÁ VĚDECKÁ KNIHOVNA V OSTRAVĚ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Plnění Standardu VKIS v knihovnách Moravskoslezského kraje 2005-2009 Plnění Standardu VKIS vychází z materiálů poskytovaných knihovnami

Více

Systémy knihoven, spolupráce knihoven, regionální funkce knihoven

Systémy knihoven, spolupráce knihoven, regionální funkce knihoven Systémy knihoven, spolupráce knihoven, regionální funkce knihoven Vladana Pillerová, Knihovnický institut NK ČR, Rekvalifikační knihovnický kurz NK ČR, 27.4.2017 KNIHOVNY V ČR Komu knihovny slouží? (pro

Více

1. Vymezení pojmů. v Praze zřízená hl.m. Prahou.

1. Vymezení pojmů. v Praze zřízená hl.m. Prahou. Metodický pokyn odboru umění a knihoven Ministerstva kultury k zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven a jejich koordinaci na území České republiky podle 2 písm. h), 9 odst. 2 písm. g) a 11 odst.

Více

ZÁSADY pro zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven v Moravskoslezském kraji

ZÁSADY pro zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven v Moravskoslezském kraji Příloha č.: 1 k materiálu č.: 9/6 Počet stran přílohy: 13 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZASTUPITELSTVO KRAJE *) ZÁSADY pro zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven v Moravskoslezském kraji Schváleno usnesením

Více

KONCEPCE ROZVOJE KNIHOVEN V ČESKÉ REPUBLICE 2004-2010 NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA V PRAZE PHDR.HELENA BOUZKOVÁ PHDR.EVA LESENKOVÁ,PH.D.

KONCEPCE ROZVOJE KNIHOVEN V ČESKÉ REPUBLICE 2004-2010 NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA V PRAZE PHDR.HELENA BOUZKOVÁ PHDR.EVA LESENKOVÁ,PH.D. KONCEPCE ROZVOJE KNIHOVEN V ČESKÉ REPUBLICE 2004-2010 NÁRODNÍ LÉKAŘSKÁ KNIHOVNA V PRAZE PHDR.HELENA BOUZKOVÁ PHDR.EVA LESENKOVÁ,PH.D. KONCEPCE ROZVOJE KNIHOVEN V ČESKÉ REPUBLICE 2004 2010: realizace ve

Více

Metodický pokyn Ministerstva kultury k zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven a jejich koordinaci na území České republiky

Metodický pokyn Ministerstva kultury k zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven a jejich koordinaci na území České republiky Metodický pokyn Ministerstva kultury k zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven a jejich koordinaci na území České republiky Úvod Regionální funkce knihoven, poskytované podle 2 písm. h) zákona č.

Více

Aktualizace standardu VKIS

Aktualizace standardu VKIS Aktualizace standardu VKIS 15.9.2010 Knihovny současnosti 2010 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Hlavní témata Současný stav přípravy novely standardu VKIS Pojetí standardu, kategorizace knihoven

Více

Grantové programy na podporu knihoven. Roman Giebisch Národní knihovna ČR

Grantové programy na podporu knihoven. Roman Giebisch Národní knihovna ČR Grantové programy na podporu knihoven Roman Giebisch Národní knihovna ČR Informace o programech Knihovní zákon: podpora knihoven Provozovateli knihovny mohou být z peněžních prostředků státního rozpočtu,

Více

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015. Brno 19.11.2013 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz

Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015. Brno 19.11.2013 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 2015 Brno 19.11.2013 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Quo vadis knihovno? Roadshow 2013, Brno 19.11.2013 Není to ten nejsilnější, kdo přežije,

Více

Koncepce rozvoje knihoven včeské republice na léta 2011 2015 včetně internetizace knihoven. schválena vládou ČR dne 11. ledna 2012

Koncepce rozvoje knihoven včeské republice na léta 2011 2015 včetně internetizace knihoven. schválena vládou ČR dne 11. ledna 2012 Koncepce rozvoje knihoven včeské republice na léta 2011 2015 včetně internetizace knihoven schválena vládou ČR dne 11. ledna 2012 6 základních oblastí koncepce Digitalizace knihovních fondů, ochrana a

Více

PRIORITY PROGRAMU VISK 3. Národní knihovna ČR roman.giebisch@nkp.cz

PRIORITY PROGRAMU VISK 3. Národní knihovna ČR roman.giebisch@nkp.cz PRIORITY PROGRAMU VISK 3 Roman Giebisch Národní knihovna ČR roman.giebisch@nkp.cz VISK 3 v letech 2001-2009 Podprogram VISK 3 Informační centra veřejných knihoven je primárně orientován na podporu vybudování

Více

KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE

KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE KNIHOVNY 2017 VÝBĚR ZE ZÁKLADNÍCH STATISTICKÝCH ÚDAJŮ O KULTUŘE V ČESKÉ REPUBLICE NÁRODNÍ INFORMAČNÍ A PORADENSKÉ STŘEDISKO PRO KULTURU CENTRUM INFORMACÍ A STATISTIK KULTURY www.nipos-mk.cz KNIHOVNY Předmětem

Více

Knihovna jako systém

Knihovna jako systém Knihovna jako systém Co je to knihovna druh informačního systému funkce knihoven zprostředkování informací získávání informací zpracování informací pokr. podle zákona 257/2001Sb. po všech novelizacích:

Více

Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 nejen v číslech

Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 nejen v číslech Knihovny Zlínského kraje v roce 2013 nejen v číslech 9. setkání starostů obcí a knihovníků okresu Zlín 26. března 2014 Obsah Neprofesionální knihovny Zlínského kraje v roce 2013 - trendy Regionální knihovnické

Více

Standard pro doplňování a aktualizaci KF PRAHA, K I NK, 2016 VÍT RICHTER, M A R I E ŠEDÁ

Standard pro doplňování a aktualizaci KF PRAHA, K I NK, 2016 VÍT RICHTER, M A R I E ŠEDÁ Standard pro doplňování a aktualizaci KF PRAHA, K I NK, 2016 VÍT RICHTER, M A R I E ŠEDÁ Zdůvodnění standardu Pravidelná aktualizace i nákup KF nástroj pro udržení zdravého stavu fondu knihovny udržení

Více

Plníme Standard VKIS? Srovnání let 2005 a 2012

Plníme Standard VKIS? Srovnání let 2005 a 2012 Plníme Standard VKIS? Srovnání let 2005 a 2012 Mgr. Vladana Pillerová, PhDr. Vít Richter Národní knihovna ČR Celostátní seminář Regionální funkce knihoven 2013 22.10.2013 Pardubice od roku 2005 Cíl standardu

Více

Bibliografické a rešeršní služby

Bibliografické a rešeršní služby Bibliografické a rešeršní služby Bibliografie Seznam dokumentů zpracovaných podle určitých zásad, pravidel a hledisek. Účelem je informovat o existenci informačních pramenů. Nauka o seznamech dokumentů,

Více

KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 2015-2020 MGR. MARTINA BARTÁKOVÁ

KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 2015-2020 MGR. MARTINA BARTÁKOVÁ KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI 2015-2020 MGR. MARTINA BARTÁKOVÁ Koncepce RF JMK představuje střednědobý plán rozvoje regionálních funkcí v Jihomoravském kraji na období 2015-2020.

Více

Dotační zdroje pro paměťové instituce Digitalizace. 6. 3. 2013, Praha

Dotační zdroje pro paměťové instituce Digitalizace. 6. 3. 2013, Praha Dotační zdroje pro paměťové instituce Digitalizace 6. 3. 2013, Praha Přehled Komunitární programy řízené přímo Bruselem Strukturální fondy EU řízené českými orgány ČR rozpočet Komunitární programy CIP

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZASTUPITELSTVO KRAJE. Z Á S A D Y zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven v Moravskoslezském kraji

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZASTUPITELSTVO KRAJE. Z Á S A D Y zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven v Moravskoslezském kraji MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ ZASTUPITELSTVO KRAJE Z Á S A D Y zajištění výkonu regionálních funkcí knihoven v Moravskoslezském kraji Schváleno zastupitelstvem kraje usnesením č. 20/1781 ze dne 22. 11. 2007 s účinností

Více

Standard pro dobrou knihovnu Vít Richter Národní knihovna ČR

Standard pro dobrou knihovnu Vít Richter Národní knihovna ČR Standard pro dobrou knihovnu 14.9.2016 Vít Richter Národní knihovna ČR http://knihovnam.nkp.cz/docs/bench/standard_pro_dobrou.pdf od roku 2005 Cíl standardu VKIS Stanovit podmínky činnosti knihovny, které

Více

Možnosti vzdělávání školních knihovníků JAK?

Možnosti vzdělávání školních knihovníků JAK? Možnosti vzdělávání školních knihovníků JAK? Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě centrum pro vzdělávání knihovníků v Moravskoslezském kraji Oddělení služeb knihovnám Regionální vzdělávací centrum

Více

Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana a Moravská zemská knihovna v Brně

Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana a Moravská zemská knihovna v Brně Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana a Moravská zemská knihovna 10 Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E. Macana a Moravská zemská knihovna v Brně 10 (1) Knihovna a tiskárna pro nevidomé K. E.

Více

Jak si stojíme se statistikami? Seminář neprofesionálních knihoven a

Jak si stojíme se statistikami? Seminář neprofesionálních knihoven a Jak si stojíme se statistikami? Seminář neprofesionálních knihoven 16. 8. a 17.8. 2016 Regionální služby Zajišťují: KBBB a 4 profesionální knihovny: Uherský Brod Bojkovice Starý Hrozenkov Ostrožská Nová

Více

KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V KRAJI VYSOČINA V LETECH 2012 2015

KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V KRAJI VYSOČINA V LETECH 2012 2015 KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V KRAJI VYSOČINA V LETECH 2012 2015 KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY HAVLÍČKŮV BROD leden 2012 I. Analýza regionálních funkcí 1. Úvod 1.1 Vymezení pojmů 1.2 Legislativní rámec,

Více

KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V KRAJI VYSOČINA V LETECH 2012 2015

KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V KRAJI VYSOČINA V LETECH 2012 2015 KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V KRAJI VYSOČINA V LETECH 2012 2015 KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY HAVLÍČKŮV BROD leden 2012 I. Analýza regionálních funkcí 1. Úvod 1.1 Vymezení pojmů 1.2 Legislativní rámec,

Více

Článek 1. Cíle a působnost standardu VKIS 1) Cílem standardu VKIS je zlepšení dostupnosti a kvality VKIS jejich uživatelům.

Článek 1. Cíle a působnost standardu VKIS 1) Cílem standardu VKIS je zlepšení dostupnosti a kvality VKIS jejich uživatelům. Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území České republiky

Více

KONCEPCE ROZVOJE VKIS V MSK

KONCEPCE ROZVOJE VKIS V MSK KONCEPCE ROZVOJE VKIS V MSK Východiska a další směřování Ostrava, 2012 Základním kamenem úspěchu je spolupráce. Čím aktivnější komunitu se nám podaří vytvořit, tím dynamičtější a účinnější budou její výsledky.

Více

Novela standardů VKIS

Novela standardů VKIS Novela standardů VKIS 5.11.2010 OSTRAVA Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Hlavní témata Současný stav přípravy novely standardu VKIS Pojetí standardu, kategorizace knihoven Plnění a problémy stávajícího

Více

Kterak regionální funkce pomohly na Novojičínsku

Kterak regionální funkce pomohly na Novojičínsku Kterak regionální funkce pomohly na Novojičínsku Renáta Domoráková René Lossmann Městská knihovna v Novém Jičíně Stav před rokem 2002 1989 transformace veřejného knihovnictví 1993 zanikla Okresní knihovna

Více

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Schváleno usnesením Rady Plzeňského kraje č. 4677/11 1 Pravidla poskytování a čerpání finančních

Více

KOMENTÁŘ. 1. Poradenská a konzultační činnost. 2. Statistika knihovnických činností dle KULT (MK) Vzdělávání knihovníků, semináře

KOMENTÁŘ. 1. Poradenská a konzultační činnost. 2. Statistika knihovnických činností dle KULT (MK) Vzdělávání knihovníků, semináře KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VÝKAZU VÝKONU RF POVĚŘENÝCH KNIHOVEN Název knihovny: Regionální knihovna Karviná Moravskoslezský kraj období: rok 2014 počet obsluhovaných knihoven 26 počet pracovníků zajišťující

Více

Jak plníme standard knihovnických a informačních služeb. Vladana Pillerová, NK ČR, Pardubice,

Jak plníme standard knihovnických a informačních služeb. Vladana Pillerová, NK ČR, Pardubice, Jak plníme standard knihovnických a informačních služeb Vladana Pillerová, NK ČR, Pardubice, 20.10.2015 CO JE STANDARD Metodický pokyn Ministerstva kultury, vydaný v roce 2005, aktualizovaný v roce 2011

Více

KONCEPCE SYSTÉMU VEŘEJNÝCH KNIHOVEN A VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V KRAJI VYSOČINA V LETECH 2007-2011

KONCEPCE SYSTÉMU VEŘEJNÝCH KNIHOVEN A VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V KRAJI VYSOČINA V LETECH 2007-2011 KONCEPCE SYSTÉMU VEŘEJNÝCH KNIHOVEN A VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ V KRAJI VYSOČINA V LETECH 2007-2011 KRAJSKÁ KNIHOVNA VYSOČINY HAVLÍČKŮV BROD listopad 2007 I. Analýza současného stavu veřejných knihoven

Více

Role regionálních funkcí v oblasti vzdělávání knihovníků se zaměřením na zkušenosti ve Zlínském kraji

Role regionálních funkcí v oblasti vzdělávání knihovníků se zaměřením na zkušenosti ve Zlínském kraji Role regionálních funkcí v oblasti vzdělávání knihovníků se zaměřením na zkušenosti ve Zlínském kraji 25. října 2017, Regionální funkce knihoven, Pardubice Obsah Regionální funkce knihoven ve Zlínském

Více

JISTOTY A NEJISTOTY KNIHOVEN MUZEÍ A GALERIÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Štěpánka Běhalová Komise knihovníků AMG Muzeum Jindřichohradecka

JISTOTY A NEJISTOTY KNIHOVEN MUZEÍ A GALERIÍ V ČESKÉ REPUBLICE. Štěpánka Běhalová Komise knihovníků AMG Muzeum Jindřichohradecka JISTOTY A NEJISTOTY KNIHOVEN MUZEÍ A GALERIÍ V ČESKÉ REPUBLICE Štěpánka Běhalová Komise knihovníků AMG Muzeum Jindřichohradecka I. Z dávnověku muzejních knihoven Nejstarší muzea a jejich knihovny SLEZSKÉ

Více

15 let programu regionálních funkcí knihoven a jeho význam v Koncepci rozvoje knihoven na léta s výhledem do roku 2025

15 let programu regionálních funkcí knihoven a jeho význam v Koncepci rozvoje knihoven na léta s výhledem do roku 2025 15 let programu regionálních funkcí knihoven a jeho význam v Koncepci rozvoje knihoven na léta 2016-2020 s výhledem do roku 2025 Vít Richter Národní knihovna ČR Pardubice Regionální funkce knihoven 2015

Více

Aktualizace 2011. Porada vedoucích pracovníků regionálních oddělení pověřených knihoven JMK Moravská zemská knihovna v Brně 23. 5.

Aktualizace 2011. Porada vedoucích pracovníků regionálních oddělení pověřených knihoven JMK Moravská zemská knihovna v Brně 23. 5. Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu veřejných knihovnických a informačních služeb poskytovaných knihovnami zřizovanými a/nebo provozovanými obcemi a kraji na území České republiky

Více

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Schváleno usnesením Rady Plzeňského kraje č. 3929/08 ze dne 20. 05. 2008 1 Pravidla poskytování

Více

RK-11-2016-45, př. 1upr1 počet stran: 18. KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V KRAJI VYSOČINA na léta 2016 2020

RK-11-2016-45, př. 1upr1 počet stran: 18. KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V KRAJI VYSOČINA na léta 2016 2020 RK-11-2016-45, př. 1upr1 počet stran: 18 KONCEPCE VÝKONU REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ KNIHOVEN V KRAJI VYSOČINA na léta 2016 2020 březen 2016 I. Analýza regionálních funkcí knihoven 1. Úvod 1.1 Vymezení pojmů 1.2

Více

Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy

Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy Knihovní fond, muzejní sbírka a archivní fond z pohledu české legislativy Vít Richter Seminář CASLIN 2004 7.9. 2004 Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz Mobil: 603 223 627 1 Hlavní témata Definice knihovního

Více

Co nás čeká v knihovnické profesi. PhDr. Marie Šedá

Co nás čeká v knihovnické profesi. PhDr. Marie Šedá Co nás čeká v knihovnické profesi PhDr. Marie Šedá seda@svkos.cz Proměny kraje a obyvatelstva úbytek obyvatelstva 1 2002 2005 2011* 2015 1 258 215 1 250 769 1 230 220 1 213 311 demografické stárnutí narůstající

Více

Informací není nikdy dost Aneb co je dobré vědět. Seminář neprofesionálních knihoven pobočka Mařatice a Knihovna FK Uh.

Informací není nikdy dost Aneb co je dobré vědět. Seminář neprofesionálních knihoven pobočka Mařatice a Knihovna FK Uh. Informací není nikdy dost Aneb co je dobré vědět Seminář neprofesionálních knihoven 1. 8. pobočka Mařatice a 2. 8. 2017 Knihovna FK Uh. Brod Co bude obsahem? Služby knihoven knihovnám Regionální služby

Více

nabídka regionálních funkcí ných kn.

nabídka regionálních funkcí ných kn. okresní střediskov á profesionál ní neprofesio nální celkem Profesioná lní neprofesio nální celkem Příl. č. 1 knihovna kooperace počet knihoven počet zapojených kn. počet pověře- ných kn. nabídka regionálních

Více

Dotační program MK ČR VISK 3

Dotační program MK ČR VISK 3 Dotační program MK ČR VISK 3 Vít Richter Národní knihovna ČR vit.richter@nkp.cz 5. 9. 2017 41. celostátního semináře knihovníků muzeí a galerií Plzeň VISK Veřejné informačních služby knihoven Dotační program

Více

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji

Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Pravidla poskytování a čerpání finančních prostředků na výkon regionálních funkcí knihoven v Plzeňském kraji Schváleno usnesením Rady Plzeňského kraje č. 844/13 ze dne 17.06.2013 1 Pravidla poskytování

Více

Centrální adresář knihoven

Centrální adresář knihoven Centrální adresář knihoven informace o stavu projektu Sloučení báze Adresáře knihoven a informačních institucí v ČR (ADR) a Evidence knihoven MK ČR (EK) Seminář Regionální funkce Pardubice 20.-21.10.2015

Více

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE

KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KRAJSKÁ KNIHOVNA FRANTIŠKA BARTOŠE, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE KONCEPCE ROZVOJE ORGANIZACE V LETECH 2006 2015 1. Charakteristika organizace Krajská knihovna Františka Bartoše, příspěvková organizace zřizovatel:

Více

Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2016

Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2016 Vyhodnocení plnění standardu VKIS ve veřejných knihovnách Jihomoravského kraje v roce 2016 Analýza Standardu veřejných knihovnických a informačních služeb v Jihomoravském kraji Obsah 1. Úvod... 3 2. Plnění

Více

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně Knihovna váš partner aneb Mr. Bean v knihovně Úvodní informace Záměrem lekce je představit knihovnu studentům jako partnera při jejich studiu Cílem je zajímavou formou dovést studenty k poznání knihovny

Více

Regionální funkce v MSK. Porada profesionálních knihoven MS kraje Ostrava 2016 PhDr. Marie Šedá

Regionální funkce v MSK. Porada profesionálních knihoven MS kraje Ostrava 2016 PhDr. Marie Šedá Regionální funkce v MSK Porada profesionálních knihoven MS kraje Ostrava 2016 PhDr. Marie Šedá seda@svkos.cz Rekapitulace 2001 Prostějovská výzva 2002 - obnova spolupráce, vznik REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ 2003,

Více

NÁVRH NOVÉ STRATEGIE ROZVOJE KNIHOVEN

NÁVRH NOVÉ STRATEGIE ROZVOJE KNIHOVEN NÁVRH NOVÉ STRATEGIE ROZVOJE KNIHOVEN 2003 2005 Vít Richter, Národní knihovna ČR Úvodem Na 7. konferenci Knihovny současnosti v roce 1999 byla vyhlášena Strategii knihoven ČR 1999 2003 kterou připravovala

Více

Knihovní řád knihovny Ústavu informatiky Akademie věd České republiky, v.v.i.

Knihovní řád knihovny Ústavu informatiky Akademie věd České republiky, v.v.i. Knihovní řád knihovny Ústavu informatiky Akademie věd České republiky, v.v.i. Základní ustanovení Právní zakotvení V souladu se zákonem ČNR č. 283/1992 Sb., o Akademii věd České republiky, ve znění pozdějších

Více

Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství

Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství Co jsme si slíbili Trochu teorie (informační potřeby, typy informací, informační dokumenty) Trochu praxe

Více

Standard pro doplňování a aktualizaci KF

Standard pro doplňování a aktualizaci KF Standard pro doplňování a aktualizaci KF PRAHA, KI NK, 2015 aneb knihovníci jako lovci a sběrači 23.11.2015 MP - AKVIZICE A AKTUALIZACE KF 2 Zdůvodnění standardu Pravidelná aktualizace i nákup KF nástroj

Více

Regionální funkce služba knihovnám a obcím. Seminář pro starosty a knihovníky Zlínského kraje Slušovice,

Regionální funkce služba knihovnám a obcím. Seminář pro starosty a knihovníky Zlínského kraje Slušovice, Regionální funkce služba knihovnám a obcím Seminář pro starosty a knihovníky Zlínského kraje Slušovice, 6. 4. 2016 Co se dozvíte? Jak fungovaly regionální funkce knihovan v okrese Zlín? Statistické trendy

Více

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG

Koncepce rozvoje knihovny v letech Knihovna VŠLG Koncepce rozvoje knihovny v letech 2016 2020 Činnost knihoven je veřejnou službou a knihovny jsou považovány za instituce veřejného zájmu. Jsou nástrojem základního lidského práva na rovný přístup k informacím,

Více

1. Poradenská a konzultační činnost

1. Poradenská a konzultační činnost Komentář ke Statistickému výkazu výkonu regionálních funkcí pověřených knihoven Název knihovny: Městská knihovna Frýdek-Místek, příspěvková organizace Moravskoslezský kraj období: rok 2010 počet obsluhovaných

Více

České veřejně dostupné. Pavlína Doležalová 2008

České veřejně dostupné. Pavlína Doležalová 2008 České veřejně dostupné elektronické zdroje Pavlína Doležalová 2008 Česká národní bibliografie Souborný katalog ČR (Caslin) Jednotná informační brána JIB Porada zástupců pověřených knihoven Plzeňského kraje,

Více

VYHODNOCENÍ STANDARDU VEŘEJNÝCH KNIHOVNICKÝCH A INFORMAČNÍCH SLUŽEB V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI

VYHODNOCENÍ STANDARDU VEŘEJNÝCH KNIHOVNICKÝCH A INFORMAČNÍCH SLUŽEB V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI VYHODNOCENÍ STANDARDU VEŘEJNÝCH KNIHOVNICKÝCH A INFORMAČNÍCH SLUŽEB V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 206-207 ÚVOD Metodický pokyn Ministerstva kultury k vymezení standardu knihovnických a informačních služeb poskytovaných

Více

Péče o knihovní fond

Péče o knihovní fond Péče o knihovní fond Věčné dilema knihovníků Jak budovat, nebo pečovat o knihovní fond, aby přivedl do knihovny co nejvíce uživatelů a uspokojil jejich nejširší zájmy??????????????????????? Úvod 1. Aktualizace

Více

REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN V ROCE 2017 V ČR. Liberec, , Workshop metodiků

REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN V ROCE 2017 V ČR. Liberec, , Workshop metodiků REGIONÁLNÍ FUNKCE KNIHOVEN V ROCE 2017 V ČR Liberec, 17.10.2017, Workshop metodiků ROK 2017 Rok 2017 byl již 16. rokem nepřetržitého fungování Programu regionálních funkcí a současně 13. rokem, kdy program

Více

K O N C E P C E R O Z V O J E R E G I O N Í C H F U N K C Í V J I H O M O R A V S K É M K R A J I V L E T E C H 2 0 1 1 2 0 1 4

K O N C E P C E R O Z V O J E R E G I O N Í C H F U N K C Í V J I H O M O R A V S K É M K R A J I V L E T E C H 2 0 1 1 2 0 1 4 Kounicova 65a, 601 87 Brno Tel.: 541 646 111, fax: 541 646 100 IČO: 00094943, www.mzk.cz K O N C E P C E R O Z V O J E R E G I O N Í C H F U N K C Í V J I H O M O R A V S K É M K R A J I V L E T E C H

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ KONCEPCE ROZVOJE VEŘEJNÝCH KNIHOVNICKÝCH A INFORMAČNÍCH SLUŽEB V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI NA LÉTA 2014 2020 (Koncepce knihovnictví) Zpracoval: Odbor územního plánování, stavebního řádu

Více

ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2018

ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2018 ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2018 ROČNÍ ZPRÁVA HODNOCENÍ VÝKONŮ REGIONÁLNÍCH FUNKCÍ MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 2018 MORAVSKOSLEZSKÁ VĚDECKÁ KNIHOVNA V OSTRAVĚ, PŘÍSPĚVKOVÁ

Více

REGIONÁLNÍ FUNKCE V ROCE Porada sekce SDRUK pro RF, Praha,28. května 2015

REGIONÁLNÍ FUNKCE V ROCE Porada sekce SDRUK pro RF, Praha,28. května 2015 REGIONÁLNÍ FUNKCE V ROCE 2014 Porada sekce SDRUK pro RF, Praha,28. května 2015 ZÁKLADNÍ PODMÍNKY ROK 2013 SLUŽBY PLNILO S POČTEM METODIKŮ SLUŽBY VYUŽÍVALO FINANČNÍ DOTACE Z KRAJE 86 POVĚŘENÝCH KNIHOVEN

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Základní ustanovení

ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ. Článek 1 Úvodní ustanovení. Článek 2 Základní ustanovení ORGANIZAČNÍ ŘÁD KNIHOVNY UNIVERZITY TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ Rozdělovník: rektor, kvestor, děkani fakult, tajemníci fakult, ředitel KMZ, vedoucí všech rektorátních pracovišť Zpracoval: PhDr. Ondřej Fabián

Více

0 Statistický výkaz výkonu regionálních funkcí Rok 2014

0 Statistický výkaz výkonu regionálních funkcí Rok 2014 0 Statistický výkaz výkonu regionálních funkcí Rok 2014 1 Kraj Plzeňský 2 Knihovna města Plzně, p. o. 3 Počet pracovníků zajišťujích regionální funkce 0,750 4 Počet obsluhovaných knihoven 14 5 Poradenská

Více

Zásady regionálních funkcí knihoven ve Zlínském kraji. Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje Vsetín, 24.

Zásady regionálních funkcí knihoven ve Zlínském kraji. Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje Vsetín, 24. Zásady regionálních funkcí knihoven ve Zlínském kraji Seminář pracovníků profesionálních knihoven Zlínského kraje Vsetín, 24. dubna 2013 Obsah Příprava koncepce rozvoje regionálních funkcí ve Zlínském

Více

Školní informační centrum (ŠIC)

Školní informační centrum (ŠIC) Školní informační centrum (ŠIC) Před rokem to všechno začalo Bc. Romana Cichá ŠKOLA 21. STOLETÍ - ŠKOLA INFORMACÍ INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM

Více

KOMENTÁŘ. Počet obsloužených knihoven 26 Celkem poskytnuto konzultací 54 Metodické návštěvy 37

KOMENTÁŘ. Počet obsloužených knihoven 26 Celkem poskytnuto konzultací 54 Metodické návštěvy 37 KOMENTÁŘ KE STATISTICKÉMU VÝKAZU VÝKONU RF POVĚŘENÝCH KNIHOVEN Název knihovny: Městská knihovna Frýdek-Místek, p.o. Moravskoslezský kraj období: rok 2013 počet obsluhovaných knihoven 26 počet pracovníků

Více

REGIONÁLNÍ FUNKCE V ROCE Porada sekce SDRUK pro RF, Praha, 12. dubna 2018

REGIONÁLNÍ FUNKCE V ROCE Porada sekce SDRUK pro RF, Praha, 12. dubna 2018 REGIONÁLNÍ FUNKCE V ROCE 2017 Porada sekce SDRUK pro RF, Praha, 12. dubna 2018 ROK 2017 Rok 2017 byl již 16. rokem nepřetržitého fungování Programu regionálních funkcí a současně 13. rokem, kdy program

Více

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům?

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Tamara Pršínová Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice prsinova @cbvk.cz Knihovny současnosti Olomouc 2014 Historie průkopník

Více

Akvizice periodické literatury

Akvizice periodické literatury Vnější vlivy Vydavatelská sféra Čtenáři / uživatelé Vnitřní vlivy Profil fondu knihovny (oborové zaměření) Finanční možnosti knihoven Definice seriálu Publikace na jakémkoliv médiu, vydávaná v částech

Více