Bibliografické a rešeršní služby

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bibliografické a rešeršní služby"

Transkript

1 Bibliografické a rešeršní služby

2 Bibliografie Seznam dokumentů zpracovaných podle určitých zásad, pravidel a hledisek. Účelem je informovat o existenci informačních pramenů. Nauka o seznamech dokumentů, o jejich účelu,způsobech využívání, druzích, historickém vývoji a o metodice a technice jejich zpracování.

3 Bibliografie Teorie, činnost a techniky identifikující a popisující dokumenty. Původní význam biblos grafein opisovači knih. Později se slova začalo používat pro zhotovování seznamu knih.

4 od 5. stol. opisování knih od 16. stol. (teprve novodobě) sestavování, sepisování knih

5 Historické i současné ekvivalenty termínu "bibliografie : Bibliotheca (lat.) Knihopis (čes.) Letopis (rus.), Létopis (čes.)

6 Bibliografie Retrospektivní (orientace v literární produkci zpětně) Souběžná (orientace v současné literární produkci) Oborová, tematická, personální

7 Bibliografický záznam Soubor údajů o dokumentu (autor, název, místo a rok vydání ) Sekundární informace

8 Katalogizace Jmenný a věcný popis dokumentů, tvorba katalogizačních záznamů pro různé druhy katalogů, jádrem zpracování je popis dokumentu umožňující jeho výběr. Nauka o knihovních katalozích a metodika jejich budování a o tvorbě katalogizačních záznamů.

9 Katalogizace x bibliografie Katalogy knihoven poskytují uspořádané informace o existenci primárních informačních pramenů v určité knihovně (o knihovním fondu) Bibliografie informují uživatele o existenci primárních informačních pramenů bez ohledu na to, která knihovna dokument vlastní.

10 Katalogizační x bibliografický záznam Katalogizační záznam objektem katalogizace je jeden konkrétní exemplář dokumentu v určité knihovně, důležitá je signatura knihy. Bibliografický záznam úkolem je naopak vytknout společné znaky celému nákladu knih všem exemplářům současně vzniklým.

11 Rešerše Seznam literatury vytvořený na základě konkrétního požadavku uživatele. Bibliografie na objednávku, pro určitého konkrétního uživatele, který si ji objedná. Většinou placená. Jednorázové nebo průběžné

12 Bibliografická databáze Bibliografický vyhledávací systém ve formě databáze (soubor dat v elektronické formě uložených podle jednoho schématu a zpřístupňovaných počítačem) Databáze, jejíž datovou základnu tvoří bibliografické informace.

13 Česká národní bibliografie (ČNB) Jedním z hlavních úkolů národních knihoven je archivovat dokumenty vydané na jejich území a informovat o nich prostřednictvím národních bibliografií.

14 Česká národní bibliografie (ČNB) Obsahuje záznamy dokumentů vydaných na území ČR (většinou zaslaných do NK jako povinný výtisk, dříve v papírové podobě).

15 Česká národní bibliografie (ČNB) Národní knihovna České republiky tuto povinnost plní již od 20. let 20. století, kdy získala právo tzv. povinného výtisku na knihy. Postupem času se měnilo složení české národní bibliografie přibývaly nové typy dokumentů i způsob její prezentace, od roku 1996 je vydávána v elektronické podobě.

16 ČNB České knihy bibliografické záznamy knih od r. 1901, postupně doplňována i produkce z období ). Česká periodika, grafické dokumenty, hudebniny, kartografické dokumenty, zvukové záznamy, elektronické zdroje

17 ANL články v českých novinách, časopisech a sbornících 50. léta 1991 Bibliografický katalog 1991 počítačová forma 1992 kooperační systém 2012 ANL+ (VISK9) katalogy a databáze přehled bází NKP články

18 České komerční databáze TAM-TAM Anopress plné texty článků ASPI automatizovaný systém právních informací

19 Zahraniční licencované databáze EBSCO SpringerLink ScienceDirect ProQuest Web of Knowledge (součástí Journal Citation Reports)

20 EBSCOhost [Ebsco Publishing] Multioborová databáze společnosti EBSCO Publishing Academic Search Complete obsahuje více naž plnotextových periodik. Pokrývá např. tyto obory - biologie, fyzika, geologie, hudba, chemie, lingvistika, matematika, právo, psychologie, sociologie a mnoho dalších.

21 EBSCOhost Další databáze Business Source Complete - indexuje odborné obchodní periodika bibliografického a plnotextového obsahu. K dispozici jsou také citace s možností vyhledávání pro více než periodik.

22 Proquest Multioborová plnotextová databáze společnosti ProQuest zpřístupňující veškerou vlastní produkci z více než 160 oborů včetně obchodu a ekonomiky, vědy a techniky, medicíny a zdraví, literatury a jazykovědy, společnosti a kultury, umění a historie. Obsahuje kolekci ProQuest Central a ProQuest STM Package.

23 Proquest Přístup do ProQuest STM Package je realizovaný z projektu STMFull: plnotextové databáze pro výzkum a vývoj (CZ.1.05/3.2.00/ ) spolufinancovaného z OP VaVpI.

24 Jednotná informační brána Portál k vyhledávání bibliografických informací z různých zdrojů v jednom rozhraní (přístup do placených licencovaných zdrojů pouze pokud má instituce přístup zaplacen).

25 Volně přístupné informační zdroje Ústav pro českou literaturu AV ČR Databáze české literární vědy (období a od 1. srpna 2012) Bibliografie do r ( ) Bibliografie od r Česká literatura v exilu ( )

26 Historický ústav Akademie věd ČR Bibliografická databáze Historického ústavu AV ČR

27 Ústav pro soudobé dějiny AV ČR Katalog článků Ústavu pro české dějiny AV ČR

28 Institut umění Divadelní ústav Databáze online Divadelního ústavu Bibliografie databáze Divadelního ústavu

29 Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského Online katalog vyhledávání-články

30 Národní lékařská knihovna Bibliographia Medica Čechoslovaca (BMČ)

31 Databáze digitalizovaných dokumentů Systém Kramerius určen pro digitalizované knihovní sbírky (knihy, periodika, ale i mapy, hudebniny) Manuscriptorium (rukopisy, prvotisky, staré tisky, E-knihovny nabídky elektronických knih ke čtení i stažení)

32 Bibliografická citace Odkaz v jednom dokumentu na jiný dokument nebo jeho část. Formalizovaný údaj o dokumentu, který autoři bezprostředně použili při přípravě své práce (Diplomové práce, publikační činnost)

33 Bibliografická citace Citační norma ČSN ISO 690 ( ) platná od dokumenty stáhnout dokument v pdf

34 Dotazy a metodická pomoc k bibliografické a rešeršní činnosti: Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě, oddělení bibliografie Tel.: , kl. 207, 208 y: szoke@svkos.cz Mgr. Pavlína Szöke vedoucí oddělení svozilova@svkos.cz PhDr. Věra Svozilová Další kontakty viz:

35 Bibliografické a rešeršní služby Přednáška v knihovnickém kurzu pro školní knihovníky MSVK Ostrava, říjen 2015 PhDr. Věra Svozilová svozilova@svkos.cz

Bibliografické a rešeršní služby. Věra Svozilová

Bibliografické a rešeršní služby. Věra Svozilová Bibliografické a rešeršní služby Věra Svozilová Bibliografie Seznam dokumentů zpracovaných podle určitých zásad, pravidel a hledisek. Účelem je informovat o existenci informačních pramenů. Nauka o seznamech

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2015

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2015 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2015 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2016

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2016 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2016 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům?

Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Česká (národní?) článková bibliografie přežitek, nebo moderní služba čtenářům? Tamara Pršínová Jihočeská vědecká knihovna České Budějovice prsinova @cbvk.cz Knihovny současnosti Olomouc 2014 Historie průkopník

Více

Bibliografické databáze umění vyhledávat v záplavě pramenů relevantní informace

Bibliografické databáze umění vyhledávat v záplavě pramenů relevantní informace Bibliografické databáze umění vyhledávat v záplavě pramenů relevantní informace Jitka Stejskalová Ústav vědeckých informací 1. LF UK Jak si obstarám informace? informační exploze mnoho informací a jak

Více

Vyhledávání v souborných katalozích

Vyhledávání v souborných katalozích Vyhledávání v souborných katalozích Jiskra Jindrová jiskra.jindrova@nkp.cz Souborný katalog ČR CASLIN česká a slovenská informační síť» budován od roku 1995» více než 6 mil. záznamů Funkce» Sdílená katalogizace»

Více

ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Zpracovala: PhDr. Ludmila Benešová

ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE. Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Zpracovala: PhDr. Ludmila Benešová ELEKTRONICKÉ INFORMAČNÍ ZDROJE Jihočeská vědecká knihovna v Českých Budějovicích Zpracovala: PhDr. Ludmila Benešová CÍL ŠKOLENÍ seznámit se s druhy elektronických informačních zdrojů (EIZ) získat orientační

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2014

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2014 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2014 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně

Knihovna váš partner. aneb Mr. Bean v knihovně Knihovna váš partner aneb Mr. Bean v knihovně Úvodní informace Záměrem lekce je představit knihovnu studentům jako partnera při jejich studiu Cílem je zajímavou formou dovést studenty k poznání knihovny

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2013

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2013 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2013 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2012

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2012 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2012 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Karolína Košťálová Elektronicky, online, na dosah: Moderní rešeršní služby NTK,

Karolína Košťálová Elektronicky, online, na dosah: Moderní rešeršní služby NTK, Karolína Košťálová Elektronicky, online, na dosah: Moderní rešeršní služby NTK, 12.3.2013 Uvedeny jsou v Knihovním řádu NK ČR, respektive v Příloze 1: Přehled služeb poskytovaných NK ČR Poskytnutí soupisu

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA JE STÁLE PLATNÁ Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho

Více

KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT

KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT KDE A JAK HLEDAT KONKRÉTNÍ DOKUMENT KDE HLEDAT KNIHU Informace o knihách, které je možné najít a půjčit si v knihovnách, můžete hledat v katalozích knihoven, v souborných katalozích, v České národní bibliografii

Více

Databáze na webu Národní knihovny v Praze

Databáze na webu Národní knihovny v Praze Databáze na webu Národní knihovny v Praze http://www.nkp.cz PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 28. srpna 2018 Národní knihovna

Více

Jak pomáháme našim klientům

Jak pomáháme našim klientům Jak pomáháme našim klientům Praha 6. 10. 2015 Bc. Ludmila Stuchlá Lékařská knihovna Fakultní nemocnice Ostrava Fakultní nemocnice Ostrava Lékařská knihovna FN Ostrava Lékařská knihovna FN Ostrava Počet

Více

ČESKÉ DATABÁZE (nejen v knihovnách),

ČESKÉ DATABÁZE (nejen v knihovnách), partner semináře ČESKÉ DATABÁZE (nejen v knihovnách), úterý 17. 4. 2012, 9,30-16,00 hod. v konferenčním sále Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové, Hradecká 1250. 9,30 Zahájení 9,35 10,45 Databáze

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

České veřejně dostupné. Pavlína Doležalová 2008

České veřejně dostupné. Pavlína Doležalová 2008 České veřejně dostupné elektronické zdroje Pavlína Doležalová 2008 Česká národní bibliografie Souborný katalog ČR (Caslin) Jednotná informační brána JIB Porada zástupců pověřených knihoven Plzeňského kraje,

Více

Informační prameny (Informační zdroje) Mgr. Libuše Krátká

Informační prameny (Informační zdroje) Mgr. Libuše Krátká Informační prameny (Informační zdroje) Mgr. Libuše Krátká Informační zdroje - definice: informační objekt, který obsahuje dostupné informace odpovídající informačním potřebám uživatele libovolný systém

Více

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny

Knihovny typy a počty. Paměťové instituce 2. Muzejní knihovny. Galerijní knihovny Knihovny typy a počty Paměťové instituce 2 (knihovny muzeí, galerií a archivů, knihovny ve zdravotnictví, knihovny Akademie věd ČR) 1 Veřejné 5415 Školní 3896 Muzeí a galerií - 236 Zdravotnické 109 Vysokoškolské

Více

Databáze na webu Národní knihovny v Praze

Databáze na webu Národní knihovny v Praze Databáze na webu Národní knihovny v Praze http://www.nkp.cz PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 3. března 2017 Národní knihovna

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2011

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2011 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2011 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Elektronické informační zdroje v AV ČR

Elektronické informační zdroje v AV ČR Elektronické informační zdroje v AV ČR - 2017 Seminář pro SVI a knihovny ústavů AV ČR Mgr. Iva Burešová Knihovna Akademie věd ČR, v. v. i. 13. 6. 2017 13.6.2017 Elektronické informační zdroje 2 13.6.2017

Více

www: <http://khd.vse.cz/profil-katedry/zakladni-informace/>.

www: <http://khd.vse.cz/profil-katedry/zakladni-informace/>. Volně dostupné elektronické informační zdroje k hospodářským a sociálním dějinám Václava Horčáková Abstrakt: Význam elektronických informačních zdrojů pro studium hospodářských a sociálních dějin stále

Více

České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně

České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně České internetové medicínské zdroje v Národní lékařské knihovně Kateřina Štěchovská Národní lékařská knihovna, Praha stechovs@nlk.cz INFORUM 2005: 11. konference o profesionálních informačních zdrojích

Více

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR. Aleph

Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR. Aleph Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů AV ČR Aleph 9.5.2012 Program Co je nového v Alephu Změny v bázi autorit Elektronické knihy a Vufind Aleph a Google Přechod na vyšší verzi Alephu Aleph základní

Více

Databáze na webu Národní knihovny v Praze

Databáze na webu Národní knihovny v Praze Databáze na webu Národní knihovny v Praze http://www.nkp.cz PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 24. října 2017 Národní knihovna

Více

Podpora zkvalitnění vyhledávání informací. SeminářInformačnívzděláváníuživatelůve veřejných knihovnách Hradec Králové12. 13. 4.

Podpora zkvalitnění vyhledávání informací. SeminářInformačnívzděláváníuživatelůve veřejných knihovnách Hradec Králové12. 13. 4. Informačnízdroje Podpora zkvalitnění vyhledávání informací Pojmy IVU Informačnígramotnost (IG), angl. Information Literacy Následující kompetence jedince: Poznat, kdy je informace potřebná, Vyhledat informaci,

Více

PRAKTICKÉ VYUŽITÍ METODY KONSPEKTU

PRAKTICKÉ VYUŽITÍ METODY KONSPEKTU GABRIELA FILIPOVÁ PRAKTICKÉ VYUŽITÍ METODY KONSPEKTU na příkladu Moravskoslezské vědecké knihovny v Ostravě Metoda Konspekt KONSPEKT Standard pro popis, hodnocení a porovnávání knihovních fondů 26 předmětových

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho místa KOMUKOLIV

Více

Digitální knihovny v České republice

Digitální knihovny v České republice Digitální knihovny v České republice PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 19. května 2019 Digitální knihovna Definice 1,,Integrovaný

Více

Vědecké informace. zaměřené na informační zabezpečení v medicíně. PhDr. David Horváth

Vědecké informace. zaměřené na informační zabezpečení v medicíně. PhDr. David Horváth Vědecké informace v e-výuce zaměřené na informační zabezpečení v medicíně PhDr. David Horváth Ústav vědeckých informací 1. LF UK a VFN Interní doktorand Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK

Více

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ. PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna

FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ. PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna FUNKCE A VYHLEDÁVÁNÍ NA PORTÁLE KNIHOVNY.CZ PhDr. Iva Zadražilová, Moravská zemská knihovna ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho místa KOMUKOLIV

Více

Sto tisíc e-dokumentů na dosah. Hana Nová Jindřiška Pospíšilová

Sto tisíc e-dokumentů na dosah. Hana Nová Jindřiška Pospíšilová Sto tisíc e-dokumentů na dosah Hana Nová Jindřiška Pospíšilová Inforum 2011, 25.5.2011 Informační zdroje pro výzkum (INFOZ) navazuje na předchozí projekty MŠMT zajišťující přístup k EIZ LI2000 (2000-2003)

Více

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková

SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková SLOHOVÁ VÝCHOVA Mgr. Soňa Bečičková ZÍSKÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ INFORMACÍ, KNIHOVNY VY_32_INOVACE_CJ_2_19 OPVK 1.5 EU peníze středním školám CZ.1.07/1.500/34.0116 Modernizace výuky na učilišti ZÍSKÁVÁNÍ A ZPRACOVÁNÍ

Více

Elektronické zdroje Národní technické knihovny

Elektronické zdroje Národní technické knihovny Elektronické zdroje Národní technické knihovny http://www.techlib.cz/cs/katalogy-a-databaze/elektronicke-zdroje/ 1 Elektronické zdroje NTK 24 databází obsahují bibliografické informace 15 zdrojů včetně

Více

Digitální knihovny v České republice

Digitální knihovny v České republice Digitální knihovny v České republice PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Aktualizace: 19. prosince 2016 Digitální knihovna Definice 1 Integrovaný

Více

Akvizice periodické literatury

Akvizice periodické literatury Vnější vlivy Vydavatelská sféra Čtenáři / uživatelé Vnitřní vlivy Profil fondu knihovny (oborové zaměření) Finanční možnosti knihoven Definice seriálu Publikace na jakémkoliv médiu, vydávaná v částech

Více

Elektronické informační zdroje na MENDELU pro oblast práva

Elektronické informační zdroje na MENDELU pro oblast práva Elektronické informační zdroje na MENDELU pro oblast práva Jana Kratochvílová Informační centrum Ústav vědecko-pedagogických informací a služeb Mendelova univerzita v Brně 5. červen 2012 Osnova KDE HLEDAT?

Více

Kde hledat odborné články?

Kde hledat odborné články? Kde hledat odborné články? Martina Machátová E-mail: machat@mzk.cz Tel.: 541 646 170 Poslední aktualizace: 8. června 2015 The Free Library http://www.thefreelibrary.com/ Obsahuje skoro 25 milionů článků

Více

KNIHOVNY A INFORMAČNÍ PRAMENY. Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci

KNIHOVNY A INFORMAČNÍ PRAMENY. Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci KNIHOVNY A INFORMAČNÍ PRAMENY Mgr. Anna Vitásková Vědecká knihovna v Olomouci Vysvětlení některých pojmů Informace V nejobecnějším slova smyslu se informací chápe jako údaj o reálném prostředí, o jeho

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2009 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice doplňován převážně koupí z prostředků přidělených ÚK

Více

Indikátor g) Databáze Academic Search Complete + Business Source Complete R (2011) REGISTROVANÍ ČTENÁŘI/STUDENTI

Indikátor g) Databáze Academic Search Complete + Business Source Complete R (2011) REGISTROVANÍ ČTENÁŘI/STUDENTI Indikátor g) Databáze Academic Search Complete + Business Source Complete R. () INSTITUCE/KNIHOVNY ČTENÁŘI/STUDENTI Z REGISTROVANÝCH VŠ 369 245 22 710 Odborné 63 821 7 983 Krajské 350 215 17 505 Muzea

Více

ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH

ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH ZPŘÍSTUPNĚNÍ A ARCHIVACE PLNÝCH TEXTŮ ČESKÝCH LÉKAŘSKÝCH A ZDRAVOTNICKÝCH ČASOPISŮ Konference Knihovny současnosti 2010 Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák Úvod V roce 2004 zapojení do programu

Více

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2004

Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2004 Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Zpráva o činnosti za rok 2004 Doplňování knihovního fondu Knihovní fond ÚK byl v souladu s rámcovým plánem akvizice fondu doplňován převážně koupí z prostředků přidělených

Více

Referenční služby NTK

Referenční služby NTK Referenční služby NTK Mgr. Alena Pavelová, alena.pavelova@techlib.cz vedoucí oddělení speciálních služeb NTK Moderní referenční služby 1 Referenční středisko STK Moderní referenční služby 2 Referenční

Více

Brána k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Databáze Bibliografie dějin Českých zemí

Brána k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Databáze Bibliografie dějin Českých zemí Brána k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Databáze Bibliografie dějin Českých zemí Václava Horčáková Týden knihoven 2017 Hradec Králové, 5. října 2017 Projekt BDČZ Pokračování projektu

Více

Informační zdroje pro studenty edních a vysokých škol

Informační zdroje pro studenty edních a vysokých škol Informační zdroje pro studenty středn edních a vysokých škol Iva Burešov ová Knihovna AV ČR, v.v.i. Elektronické informační zdroje v KNAV a AV ČR od 2000 bibliografické a citační, plnotextové, bibliografické,

Více

Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství

Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství Informace, knihovny, katalogy... Přednáška kurzu Informační a databázové systémy v rostlinolékařství Co jsme si slíbili Trochu teorie (informační potřeby, typy informací, informační dokumenty) Trochu praxe

Více

Portál Knihovny.cz. Ing. Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně. Bibliotheca academica, Plzeň

Portál Knihovny.cz. Ing. Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně. Bibliotheca academica, Plzeň Portál Knihovny.cz Ing. Petr Žabička Moravská zemská knihovna v Brně Bibliotheca academica, 31.10.2018 Plzeň ZÁKLADNÍ MYŠLENKA Umožnit přístup ke službám, fondům a informacím o českých knihovnách z jednoho

Více

Elektronické informační zdroje. Dřevařství a příbuzné obory

Elektronické informační zdroje. Dřevařství a příbuzné obory Elektronické informační zdroje Dřevařství a příbuzné obory 2. 11. 2010 Osnova 1. Elektronické informační zdroje (EIZ) na MENDELU Abstraktové databáze Plnotextové databáze 2. Základy tvorby rešeršního dotazu

Více

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková

Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková Lenka Maixnerová, Filip Kříž, Ondřej Horsák, Helena Bouzková 1. Hrozba ztráty tištěných dokumentů způsobená degradací kyselého papíru, který se používal téměř 150 let a poškozením dokumentů častým používáním

Více

Informační vzdělávání PdF

Informační vzdělávání PdF Informační vzdělávání PdF Knihovní katalogy Studijní text k lekci 23. 11. 2012 Knihovna Pedagogické fakulty MU a Centrum informačního vzdělávání FF MU Brno, listopad 2012 1 ELEKTRONICKÉ KNIHOVNÍ KATALOGY

Více

Použití identit ve federativním prostředí, příklady el. zdrojů z knihoven. EurOpen 2016, 17.5.2016 Ing. Jiří Pavlík

Použití identit ve federativním prostředí, příklady el. zdrojů z knihoven. EurOpen 2016, 17.5.2016 Ing. Jiří Pavlík Použití identit ve federativním prostředí, příklady el. zdrojů z knihoven EurOpen 2016, 17.5.2016 Ing. Jiří Pavlík Institucionální přihlášení u el. zdrojů, webových služeb Federativní autentizace Institutional

Více

Úvod do elektronických informačních zdrojů

Úvod do elektronických informačních zdrojů Ústřední knihovna FSS MU Nikola Dynybylová Úvod do elektronických informačních zdrojů FSS MU, 2. 4. 2011 Osnova Stručně o EIZ Tvorba dotazu a vyhledávání E-databáze E-knihy Portál e-časopisů a Metalib

Více

OPUS vzdělanostní síť k výrobním technologiím (reg. č. CZ.1.07/2.4.00/ )

OPUS vzdělanostní síť k výrobním technologiím (reg. č. CZ.1.07/2.4.00/ ) OPUS vzdělanostní síť k výrobním technologiím (reg. č. CZ.1.07/2.4.00/12.0029) Informace kolem nás Vypracovala: Martina Drabantová Kvalitní zdroj informací? Knihovna! 2 Knihovna co, kde, jak? Budova A4/214a

Více

Rešeršní činnost Informační zdroje a jejich využívání

Rešeršní činnost Informační zdroje a jejich využívání Licenční studium PYTHAGORAS Rešeršní činnost Informační zdroje a jejich využívání Ing. Blanka Jankovská blanka.jankovska@upce.cz 5. 2. 2010 Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice CASLIN - Souborný katalog

Více

Management informačních fondů

Management informačních fondů Management informačních fondů Akvizice Knihovnické procesy akvizice zpracování uchovávání zpřístupňování 1 2 Akvizice Akvizice získávání dokumentů, popř. informací do fondu knihovny budování fondu primárních,

Více

Informační zdroje na Univerzitě Palackého. Seminář Knihovny UP Podzim 2010

Informační zdroje na Univerzitě Palackého. Seminář Knihovny UP Podzim 2010 Informační zdroje na Univerzitě Palackého Seminář Knihovny UP Podzim 2010 Jak bude seminář probíhat Trocha teorie nikomu neublíží Správná formulace požadavku k vyhledávání Práce s databází Orientace ve

Více

Virtuáln. lní knihovny přístup k dokumentům a službám kdykoliv a odkudkoliv

Virtuáln. lní knihovny přístup k dokumentům a službám kdykoliv a odkudkoliv Virtuáln lní knihovny přístup k dokumentům a službám kdykoliv a odkudkoliv Jitka Stejskalová Ústav vědeckých informací 1. LF UK od klasické knihovny k virtuální za vše mohou počítače a Internet relační

Více

Pořizování informačních zdrojů pro VaV v ČR (současnost a budoucnost?)

Pořizování informačních zdrojů pro VaV v ČR (současnost a budoucnost?) Pořizování informačních zdrojů pro VaV v ČR (současnost a budoucnost?) Karel Aim Akademie věd České republiky Struktura: - Současný systém pořizování informačních zdrojů pro VaV - Situace v Akademii věd

Více

Meziknihovní výpůjční služby a elektronické dodávání dokumentů využití v malých knihovnách

Meziknihovní výpůjční služby a elektronické dodávání dokumentů využití v malých knihovnách Meziknihovní výpůjční služby a elektronické dodávání dokumentů využití v malých knihovnách Karel Votípka Národní knihovna České republiky Regionální funkce knihoven, Plzeň 12.-13.10. 2011 Charakteristika

Více

Elektronické inf. zdroje

Elektronické inf. zdroje Elektronické inf. zdroje Internet, tj. samostatné stránky, články atd. Předmětové katalogy Plnotextové báze, digitální knihovny Katalogy knihoven Internet Vyhledávače najdou jen dokumenty, které předtím

Více

Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Diplomový seminář 1

Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu. Diplomový seminář 1 Metodický list pro 1. soustředění kombinovaného Mgr. studia předmětu Diplomový seminář 1 Název tematického celku: Význam a úroveň závěrečné práce, volba tématu a Zadání závěrečné práce Cíl : Vysvětlit

Více

Hledám knihu, časopis

Hledám knihu, časopis Hledám knihu, časopis návod na vyhledávání v online katalogu aleph.mzk.cz Elektronický katalog Vyhledávání Elektronický katalog MZK najdete na adrese aleph.mzk.cz. Objeví se přihlašovací okno. Pokud se

Více

Knihovnické informace. Vyhledávání ve zdrojích Knihovnického institutu

Knihovnické informace. Vyhledávání ve zdrojích Knihovnického institutu Knihovnické informace Vyhledávání ve zdrojích Knihovnického institutu Knihovnický institut Národní knihovny Vzdělávací oddělení Referát VKIS Studijní a informační oddělení Knihovnický institut Národní

Více

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP

Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP Seminář pro vedoucí knihoven asviústavů AV ČR ASEP 5. 5. 2016 ASEP bibliografická databáze repozitář Online katalog Repozitář Analytika ASEP Novinky ASEP Evidence výsledků vědecké práce ústavů AV ČR od

Více

VYHLEDÁVÁNÍ PLNÝCH TEXTŮ. 16. 3. 2016 Mgr. Adam Kolín, NLK

VYHLEDÁVÁNÍ PLNÝCH TEXTŮ. 16. 3. 2016 Mgr. Adam Kolín, NLK VYHLEDÁVÁNÍ PLNÝCH TEXTŮ 16. 3. 2016 Mgr. Adam Kolín, NLK Co nás čeká Jak najít plný text? A jak se k němu dostat Vyhledávání ve zdrojích NLK Tipy na vyhledávání ve volných zdrojích Plné texty v NLK Registrovaný

Více

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK

Novinky v e-zdrojích NLK. Adéla Jarolímková, NLK Novinky v e-zdrojích NLK Adéla Jarolímková, NLK E-knihy EBSCO ebook 3 tituly, trvalý nákup Přístup pro jednoho uživatele (současně) Možnost online prohlížení i off-line stažení do počítače, čtečky či jiného

Více

Uchazeč / příjemce podpory

Uchazeč / příjemce podpory Uchazeč / příjemce podpory Identifikace pracoviště, tj. místa realizace projektu: Uveďte úplný název pracoviště, tj. samostatné organizační složky, kde bude projekt řešen, jeho sídlo (úplná adresa) a začlenění

Více

Speciální digitální knihovny

Speciální digitální knihovny Speciální digitální knihovny PhDr. Martina Machátová Moravská zemská knihovna v Brně Tel.: 541 646 170 E-mail: machat@mzk.cz Poslední aktualizace: 20. května 2019 Webarchiv https://www.webarchiv.cz/cs

Více

České digitalizační projekty, jejich výsledky a agregace

České digitalizační projekty, jejich výsledky a agregace České digitalizační projekty, jejich výsledky a agregace Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Konference Knihovny současnosti 10. 9. 2015, Olomouc Obsah Digitalizační projekty Výsledky průzkumu

Více

Elektronické informační zdroje pro chemické obory. Seminář Agronomická fakulta, MENDELU Ústav chemie a biochemie

Elektronické informační zdroje pro chemické obory. Seminář Agronomická fakulta, MENDELU Ústav chemie a biochemie Elektronické informační zdroje pro chemické obory Seminář 21.9.2018 Agronomická fakulta, MENDELU Ústav chemie a biochemie 2 Elektronické informační zdroje http://uvis.mendelu.cz/elektronicke-informacnizdroje

Více

EBSCO Information Services a více než 60ti letá tradice. Ostrava, Vysoká škola báňská, TU

EBSCO Information Services a více než 60ti letá tradice. Ostrava, Vysoká škola báňská, TU Společnost EBSCO Information Services a více než 60ti letá tradice Vás srdečně vítá na konferenci Ostrava, Vysoká škola báňská, TU Přináší více zdrojů pro Vaši knihovnu pouze více problémů? EBSCO ví, jak

Více

Možnosti spolupráce při šíření výsledků výzkumu a vývoje

Možnosti spolupráce při šíření výsledků výzkumu a vývoje 1 z 11 22.11.2007 20:17 Dobrý den, vstoupili jste na stránky dotazníku Možnosti spolupráce při šíření výsledků výzkumu a vývoje. Cílem dotazníku je zmapovat potřeby vědeckovýzkumného sektoru v ČR a zajistit

Více

Elektronické informační zdroje na MENDELU

Elektronické informační zdroje na MENDELU Elektronické informační zdroje na MENDELU Osnova 1) Elektronické informační zdroje oborové 2) Elektronické informační zdroje multioborové 3) České databáze článků 4) Základy tvorby rešeršního dotazu 5)

Více

Speciální informační služby pro zdravotníky v Národní lékařské knihovně PhDr. Eva Lesenková, Ph.D. Mgr. Adéla Jarolímková, Ph.D.

Speciální informační služby pro zdravotníky v Národní lékařské knihovně PhDr. Eva Lesenková, Ph.D. Mgr. Adéla Jarolímková, Ph.D. Speciální informační služby pro zdravotníky v Národní lékařské knihovně PhDr. Eva Lesenková, Ph.D. Mgr. Adéla Jarolímková, Ph.D. Národní lékařská knihovna Praha specializovaná veřejná knihovna (Knihovní

Více

b) počet realizovaných přístupů/výpůjček plných textů (ročně/ na uživatele dle standardizovaných statistik) /*

b) počet realizovaných přístupů/výpůjček plných textů (ročně/ na uživatele dle standardizovaných statistik) /* všech konsorcií za rok a REGISTROVANÍ ČTENÁŘI 783 281 Počet (b) - do všech EIZ 5% z registr.čt. VÝZK.PRAC. Všichni až 23 402 25 488 2 013 772 2,5709 41,1899 48 890 Cílové hodnoty u (b) podle návrhu projektu

Více

Elektronické informační zdroje pro pedagogiku a vzdělávání

Elektronické informační zdroje pro pedagogiku a vzdělávání Elektronické informační zdroje pro pedagogiku a vzdělávání 26. 1. 2011 Osnova 1. Elektronické informační zdroje (EIZ) na MENDELU Abstraktové databáze Plnotextové databáze 2. Základy tvorby rešeršního dotazu

Více

Katalogizační pravidla a jejich použití v praxi. Lenka Maixnerová, Michal Záviška Národní lékařská knihovna

Katalogizační pravidla a jejich použití v praxi. Lenka Maixnerová, Michal Záviška Národní lékařská knihovna Katalogizační pravidla a jejich použití v praxi Lenka Maixnerová, Michal Záviška Národní lékařská knihovna NLK Ústřední specializovaná knihovna Buduje knihovní fond domácí a zahraniční literatury z oblasti

Více

Elektronické informační zdroje v AV ČR

Elektronické informační zdroje v AV ČR Elektronické informační zdroje v AV ČR - 2018 Seminář pro vedoucí knihoven a SVI ústavů Akademie věd ČR Knihovna AV ČR, v. v. i. 16.5.2018 EIZ v KNAV - shrnutí V roce 2018 předplacen přístup do 24 plnotextových,

Více

Novinky v oborové bráně Umění a architektura (ART) http://art.jib.cz

Novinky v oborové bráně Umění a architektura (ART) http://art.jib.cz Novinky v oborové bráně Umění a architektura (ART) http://art.jib.cz Květa Hartmanová Uměleckoprůmyslové museum v Praze Petr Novák Ústav výpočetní techniky UK Brána ART se představuje navazuje na projekt

Více

Využití Oborové brány TECH

Využití Oborové brány TECH Využití Oborové brány TECH 1.1.29 31.12.29 Vypracováno v Oddělení speciálních služeb NTK kontakt: reference@techlib.cz - 1 - Obsah Kvantitativní ukazatele návštěvnosti Oborové brány TECH... 3 Návštěvníci...

Více

CSA Library School Program RefWorks v ČR. Eva Marvanová Národní knihovna ČR

CSA Library School Program RefWorks v ČR. Eva Marvanová Národní knihovna ČR CSA Library School Program RefWorks v ČR Eva Marvanová eva.marvanova@nkp.cz Národní knihovna ČR Společnost RefWorks byla založena v roce 2001 týmem odborníků v oblasti bibliografických databází. RefWorks

Více

PERSONÁLNÍ AUTORITY UŽITEČNÁ POMŮCKA NEJEN PRO KNIHOVNÍKY David Piňos, Lenka Maixnerová, Michal Záviška

PERSONÁLNÍ AUTORITY UŽITEČNÁ POMŮCKA NEJEN PRO KNIHOVNÍKY David Piňos, Lenka Maixnerová, Michal Záviška 184 PERSONÁLNÍ AUTORITY UŽITEČNÁ POMŮCKA NEJEN PRO KNIHOVNÍKY David Piňos, Lenka Maixnerová, Michal Záviška Anotace Národní lékařská knihovna v Praze (dále jen NLK) se již od roku 2000 zabývá budováním

Více

VYUŽÍVÁNÍ ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Mgr. Olga Halamová

VYUŽÍVÁNÍ ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Mgr. Olga Halamová VYUŽÍVÁNÍ ELEKTRONICKÝCH INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Mgr. Olga Halamová studijní materiál ke kurzu Odborné publikování, citační etika a autorské právo s podporou ICT Fakulta informatiky a managementu Univerzity

Více

UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ. Výroční zpráva Univerzitní knihovny Univerzity Hradec Králové za rok 2013

UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ. Výroční zpráva Univerzitní knihovny Univerzity Hradec Králové za rok 2013 UNIVERZITA HRADEC KRÁLOVÉ Výroční zpráva Univerzitní knihovny Univerzity Hradec Králové za rok 2013 Úvod V roce 2013 v rámci modernizace knihovního systému Advanced Rapid Library byla provedena aktualizace

Více

Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy. Bc. Jaroslava Citová, DiS. Národní knihovna ČR Knihovnický institut

Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy. Bc. Jaroslava Citová, DiS. Národní knihovna ČR Knihovnický institut Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy Bc. Jaroslava Citová, DiS. Národní knihovna ČR Knihovnický institut Databáze TDKIV Výkladová databáze vysvětlující významy odborných termínů

Více

KNIHOVNY ČR - LÉKAŘSKÉ KNIHOVNY Seminář IPVZ Co umí knihovna 2.září 2010 CO UMÍ KNIHOVNA místa zpřístupňování tištěných dokumentů 16.století - staletý vývoj v polovině 90. let minulého století první online

Více

Oborová brána Umění a architektura (ART)

Oborová brána Umění a architektura (ART) knihovna Oborová brána Umění a architektura (ART) http://art.jib.cz Květa Hartmanová Knihovna Uměleckoprůmyslového musea hartmanova@upm.cz Oborová brána ART vzniká a je rozvíjena jako součást projektu

Více

Zpracování fondů.

Zpracování fondů. Zpracování fondů Edita.Lichtenbergova@nkp.cz Základní informace Zpracování fondů = katalogizace Výsledkem procesu katalogizace je záznam, který umožní zpřístupnění zdroje uživateli. Co katalogizujeme?

Více

Informační zabezpečení studia na Zahradnické fakultě MENDELU. Elektronické informační zdroje

Informační zabezpečení studia na Zahradnické fakultě MENDELU. Elektronické informační zdroje Informační zabezpečení studia na Zahradnické fakultě MENDELU Elektronické informační zdroje 2. prosince 2015 Obsah Elektronické informační zdroje oborové Elektronické informační zdroje multioborové Základy

Více

Web of Science. Přednáška kurzu informační a databázové systémy v rostlinolékařství

Web of Science. Přednáška kurzu informační a databázové systémy v rostlinolékařství Web of Science Přednáška kurzu informační a databázové systémy v rostlinolékařství O čem jsme si povídali Představení nejvýznamnějších databází přístupných na JU Práce s databází CAB Abstracts přístup

Více

Chemická informatika. terciální. výzkumné zprávy, patenty, normy, firemní a šedá literaura.

Chemická informatika. terciální. výzkumné zprávy, patenty, normy, firemní a šedá literaura. Jakýkoliv vědecký výzkum nelze provádět bez předchozího studia literatury - proto je dobré vědět, jak co nejrychleji a nejefektivněji vyhledat požadované informace. Vědeckou literaturu lze členit podle

Více

Digitalizace a digitální knihovny v České republice

Digitalizace a digitální knihovny v České republice Digitalizace a digitální knihovny v České republice Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Královéhradecká knihovnická konference 21. 11. 2017, Hradec Králové 20 let digitalizace v ČR Novodobé dokumenty

Více

Praktické možnosti online vzdělávání pro knihovníky

Praktické možnosti online vzdělávání pro knihovníky Praktické možnosti online vzdělávání pro knihovníky PhDr. Linda Jansová, Ph.D. (linda.jansova@nkp.cz) Kateřina Nekolová, M.A. (katerina.nekolova@nkp.cz) přednáší PhDr. Vít Richter (vit.richter@nkp.cz)

Více

Elektronické informační zdroje ve výuce odborných předmětů na Ústavu informatiky FPF SU v Opavě

Elektronické informační zdroje ve výuce odborných předmětů na Ústavu informatiky FPF SU v Opavě Elektronické informační zdroje ve výuce odborných předmětů na Ústavu informatiky FPF SU v Opavě Jindra Planková Ústav informatiky, Slezská univerzita FPF, Opava jindra.plankova@fpf.slu.cz INFORUM 2013:

Více

Možnosti vzdělávání školních knihovníků JAK?

Možnosti vzdělávání školních knihovníků JAK? Možnosti vzdělávání školních knihovníků JAK? Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě centrum pro vzdělávání knihovníků v Moravskoslezském kraji Oddělení služeb knihovnám Regionální vzdělávací centrum

Více

Zhodnocení projektu VISK 9/I za rok 2014 Doplňování vybraných záznamů článků do báze ANL v krajských a odborných knihovnách

Zhodnocení projektu VISK 9/I za rok 2014 Doplňování vybraných záznamů článků do báze ANL v krajských a odborných knihovnách Zhodnocení projektu VISK 9/I za rok 2014 Doplňování vybraných záznamů článků do báze ANL v krajských a odborných knihovnách Po zrušení oddělení článkové bibliografie a ukončení vlastního analytického zpracování

Více