Aplikace dálkového průzkumu Země. Obr. 1 3D model města Mnichov (vlevo) a detekce automobilů a jejich rychlost (vpravo) [1]

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Aplikace dálkového průzkumu Země. Obr. 1 3D model města Mnichov (vlevo) a detekce automobilů a jejich rychlost (vpravo) [1]"

Transkript

1 URBANISMUS Pro lepší porozumění změnám ve městech a jejich dopadech na přírodní zdroje a životní prostředí je nutné pravidelně monitorovat rozvoj měst v prostorovém i časovém měřítku. Různé aspekty dálkového průzkumu země (DPZ) jsou rutinně využívány pro detekci a mapování prvků a změn probíhajících na zemském povrchu, vodních plochách či v atmosféře, které ovlivňují udržitelnost městského prostředí. Tyto změny ovlivňují městské klima, dopravu a mají rovněž sociální a ekonomické dopady. Průběh změn a jejich důsledky mají prostorový charakter, a pokud chceme lépe porozumět změnám a procesům v městských oblastech, musíme vnímat jejich prostorový a časový kontext. Pro rozhodování v oblasti územního plánování je dostupnost kvalitních prostorových dat zásadní. Dostupnost relevantních dat je bohužel často omezená, případně existující data jsou zastaralá, příliš zjednodušená a pořizování nových dat je příliš nákladné. Data Obr. 1 3D model města Mnichov (vlevo) a detekce automobilů a jejich rychlost (vpravo) [1] Družicové snímky zemského povrchu představují nezávislý zdroj dat. Od spuštění internetové platformy "Google Earth" se data DPZ staly součástí běžného využití pro různé účely. Tato data umožňující získání informací o objektech, strukturách a vzorech zemského povrchu v globálním měřítku představují nevyčerpatelný zdroj informací a možností. Vývoj senzorů s prostorovým rozlišením 1 m a lepším umožňuje mapování komplexní městské krajiny i na lokální úrovni. Tyto snímky mohou být pořizovány v celém rozpětí elektromagnetického spektra, které dovoluje detekci objektů a struktur zemského povrchu a jejich stavu ve vysokém rozlišení. Data DPZ dokáží poskytnout detailní analýzy na úrovni jednotlivých budov.

2 Kombinací s automatizovaným zpracováním dat a obrazovými analýzami poskytuje DPZ v urbanistickém plánování řadu informací pro podporu rozhodování v oblasti územního plánování, životního prostředí, ekonomie i v politice. Mapování Obr. 2 Teplota povrchu města Mnichov a okolí [1] Hlavní předností DPZ je poskytování nezávislých, rychlých, aktuálních a relativně nenákladných dat, ze kterých lze snadno získat požadované informace. Řada postupů automatického zpracování dat, např. pomocí vybraných statistických metod, klasifikací nebo využití neuronových sítí vede k získání velmi specifických produktů potřebných pro danou oblast. Příkladem může být kombinace optických družicových dat z více senzorů v kombinaci s digitálním modelem povrchu ve vysokém rozlišení umožňující vytvoření 3D modelu města. Ten je relevantní např. pro identifikaci a kvantifikaci stavebního fondu, vegetace, infrastruktury nebo nerozvinutých oblastí. Navíc kombinace 3D modelu města s hyperspektrálními snímky umožňuje získání podrobných informací o materiálech jednotlivých povrchů. Střešní materiály, typy asfaltu, vegetační typy a jejich stav, mohou být

3 tímto způsobem identifikovány a kvantifikovány. Typické aplikace zahrnují detekci a kvantifikaci stávajících solárních panelů, zelených střech nebo identifikaci střech vhodných pro tento účel. Město není jen spojením budov a ulic. Lidé žijící ve městě a jejich mobilita mění urbanistickou scenérii v živý dynamický systém. Kromě mapování fyzického vzhledu a stavu města dovoluje DPZ také zachycení této mobility. Především letecké systémy DPZ dovolují velmi krátké intervaly sběru dat pro monitorování dopravních proudů, díky čemuž je možné zjistit dopravní situaci nebo monitorovat parkovací oblasti v téměř reálném čase. Využitím těchto algoritmů je dokonce možné detekovat lidí nebo davy, jejich pohyb či směr jejich pohybu, což je základní aplikace v oboru krizového řízení. Vedle dat ve viditelném spektru záření je možné využít i termální infračervené senzory, které umožňují získání informace o povrchové teplotě ve městě, což je zásadní informace pro udržitelné plánování městského prostředí. Analýzy Obr. 3 Mapování růstu měst Mnichov a Drážďany od 70. let [1] Data DPZ mohou být využity pro řadu analýz: časová řada snímků usnadňuje monitorování urbanizace během dlouhých časových období. Např. využitím dat z družic Landsat, dostupných od r. 1972, je možné vytvářet až 40tileté časové řady.

4 Z prostorových analýz nad 3D modelem města ve vysokém rozlišení lze rozlišit různé prostorové úrovně, jako jsou správní jednotky, bloky, uliční síť a menší jednotky. Ty jsou základem pro výpočet fyzických parametrů popisujících a kvantifikujících městskou strukturu: hustotu budov, index podlahové plochy, podíl nepropustných ploch, podíl vegetace nebo dominující střešní materiály. Znalost parametrů na úrovni bloků v kombinaci s parametry na úrovni budov, jako je velikost budovy, výška atd. navíc umožňuje získání informací o městských strukturních typech potřebných pro regionální a městské plánování s objektivními a kvantifikovaných informacemi o městské struktuře. Dostupnost těchto produktů městské struktury je kriticky důležitá v krizovém řízení a hodnocení rizik a nedostatků. Např. současné mapování povodní z družicových snímků umožňuje lokalizaci a kvantifikaci zasažených oblastí, budov nebo infrastruktury jako základ pro záchranné operace a preventivní opatření. Obr. 4 Fyzické parametry a typy městských struktur na úrovni městských bloků [1] Nepřímé hodnocení Zatímco mezi krajinným pokryvem a spektrálním odrazem detekovaným ze snímku existuje relativně přímý a jednoduchý vztah, v případě typu využití krajiny je situace daleko složitější. Nicméně fyzické parametry jako velikost budovy a výška, typ střechy atd. často korelují s využitím budov.

5 Znalost těchto parametrů umožňuje i přibližné určení hustoty osídlení obyvatel, dokonce pro jednotlivé dny. Obrázek 5 ukazuje distribuci takových dat o obyvatelstvu na úrovni bloků. Hloubkové analýzy se zaměřují také na korelaci prostorových informací a dat ze sociálně-vědeckých průzkumů. Vzájemné vztahy mezi subjektivními indikátory, jako "odhadovaná a naměřená vzdálenost do městského centra" i objektivními indikátory typu "Měřený podíl vegetace a pocit nedostatku zeleně" v závislosti na lokaci a městské struktuře mohou být analyzovány pro hodnocení kvality života. Dalšími příklady využití dat DPZ jsou monitorování a simulace dopravy, klimatické simulace, modelování růstu měst, podpora epidemiologických a lékařských otázek při lokalizaci ohniska nákaz, výběr oblastí pro investice a mnohé jiné. Obr. 5 Hodnocení počtu obyvatel na úrovni budov / městských bloků [1] Hlavní přínosy DPZ v oblasti urbanismu: Podpora územního plánování pro zajištění udržitelného rozvoje Monitorování urbanistického rozvoje měst Poskytnutí srovnávací báze napříč Evropou Služba monitorování území programu Copernicus využívá družicová data pro získávání detailních prostorových informací o evropských městských oblastech, což je důležitý zdroj dat pro oblast územního plánování. Příklady produktů jsou: Pravidelné vytvářené mapy hlavních urbanizovaných oblastí ve vysokém prostorovém rozlišení (305 míst s okolím s více než obyvateli) Indikátory urbánních oblastí

6 V oblasti územního plánování jsou využitelná jak samotná data DPZ, tak již existující služby vzniklé na podkladě těchto dat (např. Urban Atlas, Corine Land Cover ad., které monitorují evropský krajinný pokryv a jeho změny v pravidelném intervalu). Urban Atlas Obr. 6 Urban atlas pro město Mnichov, zdroj: Copernicus Urban Atlas obsahuje komplexní informace o aktuálním krajinném pokryvu a využití území na území vybraných evropských měst a jejich okolí. Tato data představují cenný materiál nejen pro hodnocení a kontrolu aktuálního rozvoje městských aglomerací dle územního plánu, ale mohou sloužit jako podklad pro zhodnocení rizik a příležitostí v území, od vymezení záplavových území až po identifikaci nových infrastrukturních potřeb. Značnou výhodou je rovněž homogenita dat, s jakou jsou zájmová území pokryta. Při srovnání dat z několika časových horizontů je možné vyhodnotit dynamiku růstu aglomerací a v závislosti na ní také lépe zkoumat faktory, které růst ovlivňují. Z hlediska dopravy má Urban Atlas význam v monitoringu výstavby budov, logistických center nebo nových průmyslových areálů, které jsou na dopravní infrastrukturu úzce navázané a z jejich vzniku lze odhadovat nejen zatížení stávající dopravní infrastruktury, ale zároveň plánovat její optimalizaci, či případné rozšíření.

7 V roce 2010 bylo v atlasu zpracováno území 117 evropských měst s minimálním počtem obyvatel (od r jsou zahrnuta i města nad obyvatel), přičemž aktualizace je plánována každé 1 3 roky. Atlas byl vyhotoven v měřítku 1: Obr. 7 Urban Atlas Hradec Králové a okolí, zdroj: czechspaceportal Návrh více obyvatelných míst Multispektrální družice ve středním a vysokém rozlišení s termálně-infračervenými senzory poskytují informace o teplotě povrchu a tím pomáhají vylepšit urbanistické klimatické předpovědní modely. Lepší porozumění tepelným ostrovům měst umožňuje rozvoj efektivnějších výstražných systémů a zdokonalení urbanistického plánování.

8 Obr. 8 Teplotní vlna v Paříži Tento infračervený snímek zobrazuje průměrnou teplotu vzduchu v oblasti Ile-de-France v noci (22:00 h) v létě Ve středu snímku teplota dosahuje 21 C a více. Teploty postupně klesají směrem k okraji města a venkovu k teplotě 16 C. V létě 2003 byla Evropa zasažena výraznými vlnami tepla. Paříž byla silně zasažena, což vedlo k tisícům úmrtí spojenými s extrémním horkem. Modely naznačují, že v budoucnu se budou teplotní vlny této intenzity vyskytovat každé 3-4 roky. Zdroj: ESA Negativním dopadem neřízeného nárůstu velikosti města je nárůst teploty vzduchu a povrchů v městském prostředí, známý jako tepelný ostrov města (urban heat island, UHI) znázorněný na obrázku 9. Byla zjištěna pozitivní korelace mezi nepropustnými povrchy a teplotou povrchů v rozšiřujících se oblastech, kde nepropustné povrchy se staly teplejšími než okolní oblasti. Městský tepelný ostrov způsobují dva hlavní faktory. Prvním je teplo pohlcené ze slunečního záření tmavými povrchy a vyzářené ve formě tepla. Teplota těchto povrchů může být až o C vyšší než okolní vzduch. Druhým faktorem je relativní nedostatek zeleně, především stromů, které ochlazují okolní prostředí. Výhody termálních infračervených družicových snímků: Lepší porozumění dynamice městských tepelných ostrovů Podpora urbanistů při navrhování více obyvatelných míst s vyšší kvalitou života a vytvoření energetické efektivnosti

9 Obr. 9 Rostoucí teplota v důsledku narůstající velikosti města a počtu obyvatel [2] Několik studii také potvrdilo možnost využití dat DPZ pro analýzu kvality a znečištění ovzduší. Numerické simulace na využívající družicová data byly využity pro hodnocení rozšiřování měst a kvality ovzduší, teploty povrchu a jejich dopadů na obyvatele (Obr. 13).

10 Obr. 10 Ukázka evropské mapy zastavěných oblastí zobrazuje rozsah urbanizovaných ploch (červená) v poměru k přírodním povrchům (černá). Přiblížena oblast Bruselu zobrazuje velké zastavěné plochy v centru města a malé zelené oblasti. Zdroj: ESA Obr. 11 Simulace záplav během hurikánu Irene, odstín modré vyjadřuje hloubku vody, zdroj [3]

11 Obr. 12 Zranitelnost budov při nejvyšší úrovni přílivu při hurikánu Irene, založené na datech LIDAR DEM, Zdroj [3] Rozšiřování měst Obr. 13 Průměrná roční koncentrace oxidu dusičitého (µg/m3) v r. 2007, zdroj: ESA

12 Informace o krajinném pokryvu a využití území získané prostřednictvím DPZ jsou klíčové pro kalibraci mnoha modelů růstů měst. Existuje silný vztah mezi změnou formy krajinného pokryvu a změnou ve funkci využití území. Srovnání důležitých požadavků a environmentálních požadavků mezi optickými (pasivními) a aktivními senzory pro detekci změn a monitorování rozšiřování měst shrnuje obr. 14. Obr. 14 Srovnání optických a aktivních senzorů pro výzkum městského prostředí [2] Družicové snímky ve středním rozlišení jsou široce využívány pro detekci změnu krajinného poryvu resp. růstu měst. Yang a Liu [2] získali informace o uzavřených površích pro charakterizování růstu měst. Snímky DPZ byly také využity pro identifikování dlouhodobých trendů a vzorů v rozšiřování měst a to s využitím různých krajinných metrik. Podobné výsledky docílili i [4], [5], [6], [7]. Družicové snímky ve středním rozlišení ( m) pokrývají velkou oblast, výsledkem je často homogenní vzhled městského prostředí, protože na odrazivosti 1 pixelu ve snímku se podílí více povrchů. Výzkumníci proto využívají data z více zdrojů (DPZ, socioekonomická data ad.) se snímky ve středním rozlišení pro získání přesnějších informací. Např. spojení dat optických dat s daty laserového skenování může vést k nárůstu přesnosti rozlišení heterogenních povrchů. Pro analyzování růstu města a jeho kvantifikaci je možné využít data z družice Landsat s leteckými snímky a statistickými údaji o populaci. Detekce změn a využití území v městském prostředí pouze s využitím družicových dat v malém a středním rozlišení je nedostatečné a je třeba je kombinovat s dalšími zdroji dat. Problém s nejistotou může být vyřešen získáním detailnějších informací o městské struktuře prostřednictvím snímků ve vysokém rozlišení. Prostřednictvím těchto dat byl proveden výzkum

13 prostorového rozšiřování měst, tendence a vzory rozšiřování, identifikace neplánovaného rozšiřování jakož i velikosti, hustoty a struktur městských oblastí. ESA a NASA reportují výrazný postup ve využívání družicových dat pro urbanismus, které bude přispívat k vytváření přesnějších a detailnějších map, dovolujícím bezprecedentní porozumění dynamice růstu měst a jejich rozšiřování. Obr. 15 Porovnání několika generací družic [2] Obr. 16 Vyhodnocení krajinného pokryvu města Minneapolis [8] Zdroje

14 [1] [2] [3] [4] Du P et al (2010) Monitoring urban land cover and vegetation change by multi-temporal remote sensing information. Min Sci Technol (China) 20(6): [5] Taubenböck H et al (2009) Urbanization in India spatiotemporal analysis using remote sensing data. Comput Environ Urban Syst 33(3): [6] Abd El-Kawy OR et al (2011) Land use and land cover change detection in the western Nile delta of Egypt using remote sensing data. Appl Geogr 31(2): [7] Schneider A (2012) Monitoring land cover change in urban and peri-urban areas using dense time stacks of Landsat satellite data and a data mining approach. Remote Sens Environ 124: [8] ESA, Copernicus

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země

Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země Ing. Jiří Fejfar, Ph.D. Dálkový průzkum Země strana 2 Co je DPZ Dálkový průzkum je umění rozdělit svět na množství malých barevných čtverečků, se kterými si lze hrát na počítači a odhalovat jejich neuvěřitelný

Více

GIS ANALÝZA VLIVU DÁLNIČNÍ SÍTĚ NA OKOLNÍ KRAJINU. Veronika Berková 1

GIS ANALÝZA VLIVU DÁLNIČNÍ SÍTĚ NA OKOLNÍ KRAJINU. Veronika Berková 1 GIS ANALÝZA VLIVU DÁLNIČNÍ SÍTĚ NA OKOLNÍ KRAJINU Veronika Berková 1 1 Katedra mapování a kartografie, Fakulta stavební, ČVUT, Thákurova 7, 166 29, Praha, ČR veronika.berkova@fsv.cvut.cz Abstrakt. Metody

Více

GMES PRODUKTY A SLUŽBY ZALOŽENÉ NA DPZ PRO PODPORU ROZHODOVÁNÍ STÁTNÍ SPRÁVY A SAMOSPRÁVY

GMES PRODUKTY A SLUŽBY ZALOŽENÉ NA DPZ PRO PODPORU ROZHODOVÁNÍ STÁTNÍ SPRÁVY A SAMOSPRÁVY GMES PRODUKTY A SLUŽBY ZALOŽENÉ NA DPZ PRO PODPORU ROZHODOVÁNÍ STÁTNÍ SPRÁVY A SAMOSPRÁVY Kateřina Jupová, Tomáš Soukup GISAT s.r.o. Charkovská 7, 101 00 Praha 10 katerina.jupova@gisat.cz tomas.soukup@gisat.cz

Více

Dálkový průzkum Země DPZ. Zdeněk Janoš JAN789

Dálkový průzkum Země DPZ. Zdeněk Janoš JAN789 Dálkový průzkum Země DPZ Zdeněk Janoš JAN789 Obsah: Úvod Co je DPZ (Dálkový Průzkum Země) Historie DPZ Rozdělení metod DPZ Využití DPZ Projekty využívající data DPZ Současné družicové systémy Zdroje Závěr

Více

Mapování Země z vesmíru (úvod do metod dálkového průzkumu Země) Petr Dobrovolný Geografický ústav přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně

Mapování Země z vesmíru (úvod do metod dálkového průzkumu Země) Petr Dobrovolný Geografický ústav přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně Mapování Země z vesmíru (úvod do metod dálkového průzkumu Země) Petr Dobrovolný Geografický ústav přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně Obsah přednášky 1. Přehled základních pojmů 2. Tvorba

Více

Data a služby programu Copernicus

Data a služby programu Copernicus Data a služby programu Copernicus Lenka Hladíková CENIA Oddělení mapových služeb Lenka Hladíková CENIA, česká informační agentura životního prostředí Videokonference se zástupci krajských úřadů Praha,

Více

Fyzikální podstata DPZ

Fyzikální podstata DPZ Elektromagnetické záření Vlnová teorie vlna elektrického (E) a magnetického (M) pole šíří se rychlostí světla (c) Charakteristiky záření: vlnová délka (λ) frekvence (ν) Fyzikální podstata DPZ Petr Dobrovolný

Více

RYBNÍKY POHLEDEM Z VÝŠKY

RYBNÍKY POHLEDEM Z VÝŠKY RYBNÍKY POHLEDEM Z VÝŠKY HODNOCENÍ KVALITY VODY A EUTROFIZACE POMOCÍ DÁLKOVÉHO PRŮZKUMU ZEMĚ Jakub Brom, Václav Nedbal a Jindřich Duras TAČR Gama TG03010027 Posílení aktivit proof-of-concept na Jihočeské

Více

TRENDY ROZVOJE DPZ A JEJICH MOŽNOSTI VYUŽITÍ PRO INVENTARIZACI KONTAMINOVANÝCH MÍST

TRENDY ROZVOJE DPZ A JEJICH MOŽNOSTI VYUŽITÍ PRO INVENTARIZACI KONTAMINOVANÝCH MÍST Lenka Hladíková Simona Losmanová CENIA Oddělení mapových služeb TRENDY ROZVOJE DPZ A JEJICH MOŽNOSTI VYUŽITÍ PRO INVENTARIZACI KONTAMINOVANÝCH MÍST Podpora a propagace oblasti 4.2 - Odstraňování starých

Více

DPZ Dálkový Průzkum Země. Luděk Augusta Aug007, Vojtěch Lysoněk Lys034

DPZ Dálkový Průzkum Země. Luděk Augusta Aug007, Vojtěch Lysoněk Lys034 DPZ Dálkový Průzkum Země 1 Obsah Úvod Historie DPZ Techniky DPZ Ukázky 2 DPZ znamená Dálkový průzkum Země nám dává informace o vlastnostech objektů na zemském povrchu s využitím informací získaných v globálním

Více

Současné možnosti dálkového průzkumu pro hodnocení heterogenity půd a porostů na orné půdě

Současné možnosti dálkového průzkumu pro hodnocení heterogenity půd a porostů na orné půdě Současné možnosti dálkového průzkumu pro hodnocení heterogenity půd a porostů na orné půdě František Zemek, Miroslav Pikl Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v. v. i., Brno CzechGlobe I. Sekce klimatických

Více

DPZ Dálkový průzkum Země. Lukáš Kamp, KAM077

DPZ Dálkový průzkum Země. Lukáš Kamp, KAM077 DPZ Dálkový průzkum Země Lukáš Kamp, KAM077 Dálkový průzkum Země je věda i umění získávat užitečné informace o objektech, plochách či jevech prostřednictvím dat měřených na zařízeních, která s těmito zkoumanými

Více

LAND COVER V ČR SLUŽBA COPERNICUS PRO MONITOROVÁNÍ ÚZEMÍ NÁRODNÍ DATOVÁ SADA KRAJINNÉHO POKRYVU

LAND COVER V ČR SLUŽBA COPERNICUS PRO MONITOROVÁNÍ ÚZEMÍ NÁRODNÍ DATOVÁ SADA KRAJINNÉHO POKRYVU LAND COVER V ČR SLUŽBA COPERNICUS PRO MONITOROVÁNÍ ÚZEMÍ NÁRODNÍ DATOVÁ SADA KRAJINNÉHO POKRYVU Zbyněk Stein CENIA, česká informační agentura životního prostředí ISSS, HRADEC KRÁLOVÉ, 1. 4. 2019 1 Služba

Více

Mapování urbanizovaných ploch a úrovně jejich zastavění

Mapování urbanizovaných ploch a úrovně jejich zastavění Mapování urbanizovaných ploch a úrovně jejich zastavění Miroslav Kopecký Jan Kolomazník Luboš Kučera Geoinformatika ve veřejné správě 2008, Brno Organizační zajištění projektu Mapování urbanizovaných ploch

Více

Červené bahno. kolontár, maďarsko. PŘípadová studie

Červené bahno. kolontár, maďarsko. PŘípadová studie Červené bahno kolontár, maďarsko PŘípadová studie 1 BLOM spolu s Karoly Robert College dokončil analýzu průběhu ekologické katastrofy v Kolontáru v Maďarsku. Dr. Tomor Tamás, Karoly Robert College, tomor@karolyrobert.hu

Více

Dálkový průzkum země v mikrovlnné části spektra

Dálkový průzkum země v mikrovlnné části spektra Pasivní mikrovlnné snímání Dálkový průzkum země v mikrovlnné části spektra Pasivní mikrovlnné snímání Těmito metodami je měřena přirozená dlouhovlnná energie vyzářená objekty na zemském povrchu. Systémy

Více

Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů

Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů Rozvoj urbánních adaptačních strategií s využitím ekosystémově založených přístupů Eliška K. Lorencová, David Vačkář, Adam Emmer, Zuzana V. Harmáčková a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.

Více

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu:

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu: Zdroje dat GIS Primární Sekundární Geodetická měření GPS DPZ (RS), fotogrametrie Digitální formy tištěných map Kartografické podklady (vlastní nákresy a měření) Vstup dat do GISu: Data přímo v potřebném

Více

DPZ - Ib Interpretace snímků

DPZ - Ib Interpretace snímků DPZ - Ib Interpretace snímků Ing. Tomáš Dolanský 2007 Co je DPZ? Bezkontaktní metoda poznávání Zaměřuje se na tvar, velikost a vlastnosti objektů a jevů na zemském povrchu K poznávání využívá vlastností

Více

CENIA pro životní prostředí analýza prostorových dat, vizualizace dat a hodnocení životního prostředí na jejich základě

CENIA pro životní prostředí analýza prostorových dat, vizualizace dat a hodnocení životního prostředí na jejich základě CENIA pro životní prostředí analýza prostorových dat, vizualizace dat a hodnocení životního prostředí na jejich základě Zbyněk Stein, Alžběta Kodetová, Tereza Kochová, Průhonice Životní prostředí prostředí

Více

Metody hodnocení sucha v lesních porostech. Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais

Metody hodnocení sucha v lesních porostech. Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais Metody hodnocení sucha v lesních porostech Kateřina N. Hellebrandová, Vít Šrámek, Martin Hais Hodnocení sucha v lesních porostech ve velkém prostorovém měřítku sucho jako primární stresový faktor i jako

Více

TAČR gama PoC Remote Guard

TAČR gama PoC Remote Guard TAČR gama PoC Remote Guard Detekce znečištění povrchových vod řasami a sinicemi metodami dálkového průzkumu Země a spektrálního měření Václav Nedbal Jakub Brom, Jindřich Duras, Petr Císař, Mohammadmehdi

Více

Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled)

Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled) Dálkový průzkum Země (úvod, základní pojmy, historický přehled) Základní východiska Dálkový průzkum získávání informací o objektech na dálku. Vychází z těchto předpokladů: Petr Dobrovolný Geografický ústav

Více

DPZ - IIa Radiometrické základy

DPZ - IIa Radiometrické základy DPZ - IIa Radiometrické základy Ing. Tomáš Dolanský Definice DPZ DPZ = dálkový průzkum Země Remote Sensing (Angl.) Fernerkundung (Něm.) Teledetection (Fr.) Informace o objektu získává bezkontaktním měřením

Více

Využití dat Urban Atlas v oblasti územního plánování v Praze

Využití dat Urban Atlas v oblasti územního plánování v Praze Využití dat Urban Atlas v oblasti územního plánování v Praze Mgr. Eliška Bradová Mgr. Jiří Čtyroký Mgr. Michal Pochmann Útvar rozvoje hl. m. Prahy URM Útvar rozvoje hl. m. Prahy (URM) Plánování města Územní

Více

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum

Průběh průměrných ročních teplot vzduchu (ºC) v období na stanici Praha- Klementinum Změna klimatu v ČR Trend změn na území ČR probíhá v kontextu se změnami klimatu v Evropě. Dvě hlavní klimatologické charakteristiky, které probíhajícím změnám klimatického systému Země nejvýrazněji podléhají

Více

SUBURBANIZACE (CZ) GEOGRAFIE OBYVATELSTVA A OSÍDLENÍ II/9

SUBURBANIZACE (CZ) GEOGRAFIE OBYVATELSTVA A OSÍDLENÍ II/9 SUBURBANIZACE (CZ) GEOGRAFIE OBYVATELSTVA A OSÍDLENÍ II/9 SUBURBANIZACE Suburbanizace přesun obyvatel, jejich aktivit a některých funkcí z jádrového města do zázemí Suburbánní rozvoj nesouvisí s odlivem

Více

Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření

Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření Adaptace na změnu klimatu ve městech: pomocí přírodě blízkých opatření Eliška Krkoška Lorencová, David Vačkář, Eva Streberová, Adam Pártl, Zuzana Harmáčková Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Konference

Více

Využití snímků Landsat pro detekci změn urbanizovaného území

Využití snímků Landsat pro detekci změn urbanizovaného území Využití snímků Landsat pro detekci změn urbanizovaného území Jan Harbula, Jakub Miřijovský Univerzita Palackého, Přírodovědecá fakulta, Katedra geoinformatiky, Tř. Svobody 26, 77146 Olomouc, Česká republika;

Více

Data a technické nástroje pro studium krajiny (GIS, DPZ)

Data a technické nástroje pro studium krajiny (GIS, DPZ) Data a technické nástroje pro studium krajiny (GIS, DPZ) 1 Co je GIS Geografický informační systém je informační systém, který umožňuje ukládat, spravovat a analyzovat prostorová data data o geografické

Více

Jak se projevuje změna klimatu v Praze?

Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Jak se projevuje změna klimatu v Praze? Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Katedra fyziky atmosféry Matematicko-fyzikální fakulta Univerzita Karlova Větší růst letních dnů

Více

Využití dálkového průzkumu pro lokálně cílenou agrotechniku polních plodin. Vojtěch Lukas a kol.

Využití dálkového průzkumu pro lokálně cílenou agrotechniku polních plodin. Vojtěch Lukas a kol. Využití dálkového průzkumu pro lokálně cílenou agrotechniku polních plodin Vojtěch Lukas a kol. Ústav agrosystémů a bioklimatologie (MENDELU) B G R Red edge NIR Úvod Dálkový průzkum Země (DPZ) Distanční

Více

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze

Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Zranitelnost vůči dopadům klimatické změny v Praze Eliška K. Lorencová, David Vačkář, Adam Emmer, Zuzana V. Harmáčková a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Seminář Návrh Strategie adaptace

Více

Zkušenosti s využíváním dat Urban Atlasu pro potřeby územního plánování v Praze

Zkušenosti s využíváním dat Urban Atlasu pro potřeby územního plánování v Praze Zkušenosti s využíváním dat Urban Atlasu pro potřeby územního plánování v Praze Mgr. Eliška Bradová Mgr. Jiří Čtyroký Mgr. Michal Pochmann Útvar rozvoje hl. m. Prahy URM Útvar rozvoje hl. m. Prahy (URM)

Více

Digitální technická mapa Moravskoslezského kraje

Digitální technická mapa Moravskoslezského kraje Digitální technická mapa Moravskoslezského kraje Datum: - 1 - Digitální technická mapa je mapové dílo velkého měřítka, které se skládá z mapy povrchové situace a z průběhů sítí technické infrastruktury

Více

Č ást 2 Kompozice v nepravých barvách Datové formáty Neřízená klasifikace. Program přednášky

Č ást 2 Kompozice v nepravých barvách Datové formáty Neřízená klasifikace. Program přednášky DPZ Č ást Kompozice v nepravých barvách Datové formáty Neřízená klasifikace Program přednášky Popis využití pásem Landsat TM Vhodnost kombinací pásem TM Datové formáty Klasifikace obrazu Neřízená klasifikace

Více

Evropský program Copernicus: Přechod do provozní fáze

Evropský program Copernicus: Přechod do provozní fáze Evropský program Copernicus: Přechod do provozní fáze Lenka Hladíková CENIA Oddělení mapových služeb Lenka Hladíková CENIA, česká informační agentura životního prostředí Geoinformace ve veřejné správě

Více

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu:

Zdroje dat GIS. Digitální formy tištěných map. Vstup dat do GISu: Zdroje dat GIS Primární Sekundární Geodetická měření GPS DPZ (RS), fotogrametrie Digitální formy tištěných map Kartografické podklady (vlastní nákresy a měření) Vstup dat do GISu: Data přímo v potřebném

Více

Hodnocení zranitelnosti hl.m. Prahy vůči dopadům klimatické změny

Hodnocení zranitelnosti hl.m. Prahy vůči dopadům klimatické změny Hodnocení zranitelnosti hl.m. Prahy vůči dopadům klimatické změny Eliška K. Lorencová, Petr Bašta, Adam Emmer, David Vačkář Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. Konference k přípravě Implementačního

Více

Copernicus Masters. Lenka Hladíková CENIA, česká informační agentura životního prostředí. Lenka Hladíková CENIA. Seminář Gate2Space Praha, 9. 12.

Copernicus Masters. Lenka Hladíková CENIA, česká informační agentura životního prostředí. Lenka Hladíková CENIA. Seminář Gate2Space Praha, 9. 12. Copernicus Masters Lenka Hladíková Lenka Hladíková CENIA, česká informační agentura životního prostředí CENIA Oddělení mapových služeb Seminář Gate2Space Praha, 9. 12. 2014 1 Osnova prezentace 1) Evropský

Více

Circular Flow Land Use Management (CircUse) strategický přístup k managementu udržitelného využívání území

Circular Flow Land Use Management (CircUse) strategický přístup k managementu udržitelného využívání území Circular Flow Land Use Management (CircUse) CircUse strategický přístup k managementu udržitelného využívání území Jiřina Bergatt Jackson Institut pro udržitelný rozvoj sídel o.s, www.urbaninfo.cz, www.brownfields.cz,

Více

Využití DPZ v Národní inventarizaci lesů (NIL2) - potenciál dat GMES/Copernicus

Využití DPZ v Národní inventarizaci lesů (NIL2) - potenciál dat GMES/Copernicus Využití DPZ v Národní inventarizaci lesů (NIL2) - potenciál dat GMES/Copernicus Filip Hájek Forest Management Institute Czech Republic hajek.filip@uhul.cz 2. české uživatelské fórum GMES/Copernicus, 29.

Více

Strojové učení a dolování dat. Vybrané partie dolování dat 2016/17 Jan Šimbera

Strojové učení a dolování dat. Vybrané partie dolování dat 2016/17 Jan Šimbera Strojové učení a dolování dat vgeografii Vybrané partie dolování dat 2016/17 Jan Šimbera simberaj@natur.cuni.cz Kde v geografii? Získávání prostorově podrobných dat Prostorová dezagregace Analýza dat dálkového

Více

CORINE LAND COVER. Jana Bašistová CENIA, česká informační agentura životního prostředí. 3. české uživatelské fórum Copernicus.

CORINE LAND COVER. Jana Bašistová CENIA, česká informační agentura životního prostředí. 3. české uživatelské fórum Copernicus. CORINE LAND COVER Jana Bašistová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Jana Bašistová 3. české uživatelské fórum Copernicus Praha, 10. 6. 2014 CENIA Oddělení mapových služeb 1 Osnova prezentace

Více

Objektově orientovaná fuzzy klasifikace krajinného pokryvu (land cover) se zaměřením na zemědělskou krajinu

Objektově orientovaná fuzzy klasifikace krajinného pokryvu (land cover) se zaměřením na zemědělskou krajinu Objektově orientovaná fuzzy klasifikace krajinného pokryvu (land cover) se zaměřením na zemědělskou krajinu Lukáš Brodský 1, Tomáš Soukup 1 1 GISAT Praha, Charkovska 7 101 00, Praha 10, Česká republika

Více

Využití obrazové korelace leteckých měřických snímků pro potřeby aktualizace budov v ZABAGED

Využití obrazové korelace leteckých měřických snímků pro potřeby aktualizace budov v ZABAGED Využití obrazové korelace leteckých měřických snímků pro potřeby aktualizace budov v ZABAGED Vojtěch HRON Odbor sběru dat ZABAGED Zeměměřický úřad Praha Katedra geomatiky Fakulta stavební ČVUT v Praze

Více

Hodnocení zdravotního stavu lesů: potenciál časových řad. Petr Lukeš

Hodnocení zdravotního stavu lesů: potenciál časových řad. Petr Lukeš Hodnocení zdravotního stavu lesů: potenciál časových řad Petr Lukeš Obsah 1. Vegetace, fenologie, časové řady a jejich analýza 2. Sentinel 2 jako zdroj časových řad vysokého prostorového rozlišení 3. Hodnocení

Více

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení

Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení Rozvoj adaptačních strategií ve městech s využitím přírodě blízkých řešení David Vačkář, Eliška Krkoška Lorencová, Adam Emmer, a kol. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. (CzechGlobe) Projekt UrbanAdapt

Více

Systémy dálkového průzkumu Země

Systémy dálkového průzkumu Země Lucie Kupková, Přemysl Štych Katedra aplikované geoinformatiky a kartografie PřF UK v Praze E-mail: lucie.kupkova@gmail.com, stych@natur.cuni.cz Systémy dálkového průzkumu Země O čem bude přednáška Co

Více

Opensource ve vědě satelitní dálkový průzkum Země

Opensource ve vědě satelitní dálkový průzkum Země Opensource ve vědě satelitní dálkový průzkum Země Petr Lukeš Centrum výzkumu globální změny, AV ČR, v.v.i. Ústav hospodářské úpravy lesa 1. Dálkový průzkum Země a Czechglobe / ÚHÚL 2. Svobodná data 3.

Více

Evropský program Copernicus: Přechod do provozní fáze

Evropský program Copernicus: Přechod do provozní fáze Evropský program Copernicus: Přechod do provozní fáze Lenka Hladíková CENIA Oddělení mapových služeb Lenka Hladíková CENIA, česká informační agentura životního prostředí 3. české uživatelské fórum Copernicus

Více

Vliv města na interakce mezi klimatem a kvalitou ovzduší

Vliv města na interakce mezi klimatem a kvalitou ovzduší Vliv města na interakce mezi klimatem a kvalitou ovzduší, Tomáš Halenka, Michal Belda, Kateřina Šindelářová Matematicko-fyzikální fakulta UK v Praze Katedra meteorologie a ochrany prostředí Projekt TEPELNÝ

Více

4. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA

4. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA 4. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA O čem je mapový oddíl ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA? Oddíl obsahuje tři mapové dvojlisty, které se věnují základním charakteristikám vývoje počtu a rozmístění obyvatelstva v českých

Více

Adaptační strategie hlavního města Prahy na klimatickou změnu

Adaptační strategie hlavního města Prahy na klimatickou změnu Postup zpracování Adaptační strategie hlavního města Prahy na klimatickou změnu Mária Kazmuková,IPR Praha Seminář Adaptace území n změnu klimatu Praha 5. 12. 2016 CI2 Vize Strategie hl. m. Prahy na změny

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

Použití radarových dat pro mapování povodní. Lena Halounová ISPRS Congress Director, České vysoké učení technické v Praze

Použití radarových dat pro mapování povodní. Lena Halounová ISPRS Congress Director, České vysoké učení technické v Praze Použití radarových dat pro mapování povodní Lena Halounová ISPRS Congress Director, České vysoké učení technické v Praze 1 Porovnání 2002 x 2013 Dvě největší povodně během posledních 100 let v Praze 2

Více

Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů. Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav

Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů. Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav Tepelný ostrov v Praze a možnosti zmírnění jeho negativních dopadů Michal Žák (Pavel Zahradníček) Český hydrometeorologický ústav 0,8 0,6 0,4 0,2 0,0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Teplota pozdě odpoledne

Více

Příprava Implementačního plánu. Adaptační strategie hlavního města Prahy na změnu klimatu. Mária Kazmuková, Magistrát hl. m. Prahy

Příprava Implementačního plánu. Adaptační strategie hlavního města Prahy na změnu klimatu. Mária Kazmuková, Magistrát hl. m. Prahy Příprava Implementačního plánu Adaptační strategie hlavního města Prahy na změnu klimatu Mária Kazmuková, Magistrát hl. m. Prahy Návrh struktury přípravy Strategie hl. m. Prahy na klimatickou změnu: Analýza

Více

GMES aktivity v oblasti monitorování krajinného pokryvu (land monitoring)

GMES aktivity v oblasti monitorování krajinného pokryvu (land monitoring) GMES aktivity v oblasti monitorování krajinného pokryvu (land monitoring) Datové zdroje ze stávajících aktivit, výhled Jan Kolomazník, Tomáš Soukup GISAT Inspirujme se spoluprací, Průhonice 24.-25. listopadu

Více

Č ást 1 Základníprincipy, senzory, multispektrálnídata. Co je DPZ?

Č ást 1 Základníprincipy, senzory, multispektrálnídata. Co je DPZ? DPZ Č ást 1 Základníprincipy, senzory, multispektrálnídata Co je DPZ? Dálkový průzkum získávání informacío objektech na dálku, tj. bez přímého kontaktu se zkoumaný mi jevy a procesy. upraveno podle Lillesand

Více

ELEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM PRO POTŘEBY DPZ

ELEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM PRO POTŘEBY DPZ ELEKTROMAGNETICKÉ SPEKTRUM PRO POTŘEBY DPZ Ultrafialové záření UV 0,1-0,4 μm Viditelné záření VIS 0,4-0,7 μm Infračervené blízké záření NIR 0,7-1,4 μm Infračervené střední záření MIR 1,4-3 μm Tepelné záření

Více

DPZ. Modelování s daty DPZ. Poměrové indexy. Vegetační indexy. Část 4. Modelování s daty DPZ Multitemporální analýza

DPZ. Modelování s daty DPZ. Poměrové indexy. Vegetační indexy. Část 4. Modelování s daty DPZ Multitemporální analýza Část 4 DPZ Modelování s daty DPZ Multitemporální analýza Modelování s daty DPZ Spektrální / vegetační indexy aritmetické operace s dvěma či více pásmy cíl na základě znalosti spektrální odrazivosti zvýraznit

Více

Vizuální interpretace leteckých a družicových snímků u dospívajících

Vizuální interpretace leteckých a družicových snímků u dospívajících Vizuální interpretace leteckých a družicových snímků u dospívajících Hana Svatoňová, PdF MU Brno 23. mezinárodní geografická konference Brno 2015 Interpretace leteckých a satelitních snímků 2013 výzkumné

Více

Automatická detekce anomálií při geofyzikálním průzkumu. Lenka Kosková Třísková NTI TUL Doktorandský seminář, 8. 6. 2011

Automatická detekce anomálií při geofyzikálním průzkumu. Lenka Kosková Třísková NTI TUL Doktorandský seminář, 8. 6. 2011 Automatická detekce anomálií při geofyzikálním průzkumu Lenka Kosková Třísková NTI TUL Doktorandský seminář, 8. 6. 2011 Cíle doktorandské práce Seminář 10. 11. 2010 Najít, implementovat, ověřit a do praxe

Více

Národní Inventarizace Lesů. Radim Adolt, Analyticko-metodické Centrum NIL (ACNIL), Kroměříž

Národní Inventarizace Lesů. Radim Adolt, Analyticko-metodické Centrum NIL (ACNIL), Kroměříž Národní Inventarizace Lesů Radim Adolt, Analyticko-metodické Centrum NIL (ACNIL), Kroměříž Principy NIL V souladu s mezinárodně doporučeným postupem je nezbytné nejprve analyzovat krajinný pokryv jako

Více

Využití digitální stereofotogrammetrie jako podpůrných dat pro automatizovanou tvorbu lesnických tematických map

Využití digitální stereofotogrammetrie jako podpůrných dat pro automatizovanou tvorbu lesnických tematických map Využití digitální stereofotogrammetrie jako podpůrných dat pro automatizovanou tvorbu lesnických tematických map Filip Hájek a kolektiv Pracoviště fotogrammetrie a DPZ ÚHÚL pob. Frýdek-Místek hajek.filip@uhul.cz

Více

Anotace předmětu. Dálkový průzkum Země. Odkazy. Literatura. Definice DPZ. Doc. Dr. Ing. Jiří Horák Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava

Anotace předmětu. Dálkový průzkum Země. Odkazy. Literatura. Definice DPZ. Doc. Dr. Ing. Jiří Horák Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava Anotace předmětu Dálkový průzkum Země Doc. Dr. Ing. Jiří Horák Institut geoinformatiky VŠB-TU Ostrava Elektromagnetické záření, elektromagnetické spektrum. Radiometrické veličiny. Zdroje záření. Interakce

Více

Digitální fotogrammetrie

Digitální fotogrammetrie Osnova prezentace Definice Sběr dat Zpracování dat Metody Princip Aplikace Definice Fotogrammetrie je umění, věda a technika získávání informací o fyzických objektech a prostředí skrz proces zaznamenávání,

Více

3. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA

3. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA 3. ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA O čem je mapový oddíl ROZMÍSTĚNÍ OBYVATELSTVA? Mapový oddíl obsahuje tři mapové listy, které se věnují základním charakteristikám vývoje počtu a rozmístění obyvatelstva v českých

Více

MONITORING EROZNÍHO POŠKOZENÍ PŮD POMOCÍ METOD DPZ USING REMOTE SENSING FOR MONITORING OF SOIL DEGRADATION BY EROSION

MONITORING EROZNÍHO POŠKOZENÍ PŮD POMOCÍ METOD DPZ USING REMOTE SENSING FOR MONITORING OF SOIL DEGRADATION BY EROSION MONITORING EROZNÍHO POŠKOZENÍ PŮD POMOCÍ METOD DPZ USING REMOTE SENSING FOR MONITORING OF SOIL DEGRADATION BY EROSION 2013 ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ, KATEDRA HYDROMELIORACÍ

Více

(zejména na tocích a v příbřežních zónách)

(zejména na tocích a v příbřežních zónách) (zejména na tocích a v příbřežních zónách) Kateřina Uhlířová 24.2.2011 Odborný seminář VÚV T.G.M., v.v.i. Výzkum na pracovišti VÚV Úvod od 2009, VZ 0002071101 - Výzkum a ochrana hydrosféry - 3624 možnosti

Více

Tvorba indikátorů pro udržitelnou mobilitu a sběr dat. Ing. Luděk Dostál

Tvorba indikátorů pro udržitelnou mobilitu a sběr dat. Ing. Luděk Dostál Tvorba indikátorů pro udržitelnou mobilitu a sběr dat Ing. Luděk Dostál Společné evropské indikátory ukazatele, hodnotící rozvoj města a kvalitu života obyvatel využitelné pro vedení města pro informovanost

Více

Dálkový průzkum Země

Dálkový průzkum Země Dálkový průzkum Země KGI/APGPS RNDr. Vilém Pechanec, Ph.D. Univerzita Palackého v Olomouci Univerzita Palackého v Olomouci INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Environmentální vzdělávání rozvíjející uplatnění

Více

Hodnocení zdravotního stavu lesa pomocí nových metod dálkového průzkumu Země

Hodnocení zdravotního stavu lesa pomocí nových metod dálkového průzkumu Země Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem Hodnocení zdravotního stavu lesa pomocí nových metod dálkového průzkumu Země Petr Lukeš, Marek Mlčoušek, Štěpán Křístek a kol. Hlavní cíl 1. Zpracování

Více

KVALITA DAT POUŽITÁ APLIKACE. Správnost výsledku použití GIS ovlivňuje:

KVALITA DAT POUŽITÁ APLIKACE. Správnost výsledku použití GIS ovlivňuje: KVALITA DAT Správnost výsledku použití GIS ovlivňuje: POUŽITÁ APLIKACE Kvalita dat v databázi Kvalita modelu, tj. teoretického popisu krajinných objektů a jevů Způsob použití funkcí GIS při přepisu modelu

Více

Indikátory monitoringu adaptací

Indikátory monitoringu adaptací Indikátory monitoringu adaptací III. etapa Příprava monitoringu adaptací řešení v rámci veřejné zakázky Vyhotovení podkladů pro přípravu Implementačního plánu Strategie adaptace HMP na klimatickou změnu,

Více

MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO

MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO MAPY NAŽIVO PRO VÁŠ GIS PALIVO MICHAL SÝKORA TOPGIS, S.R.O. 4.6.2015 1 PROGRAM PREZENTACE Seznam.cz TopGis, s.r.o. O společných mapách O přístupu k mapám Nástroje pro práci s Mapy.cz GisOnline - GisManager

Více

SEKCE A: DOPADY SUBURBANIZACE NA KRAJINU A URBANISMUS METROPOLITNÍCH REGIONŮ

SEKCE A: DOPADY SUBURBANIZACE NA KRAJINU A URBANISMUS METROPOLITNÍCH REGIONŮ SEKCE A: DOPADY SUBURBANIZACE NA KRAJINU A URBANISMUS METROPOLITNÍCH REGIONŮ Moderují: Tomáš Chuman, Lucie Kupková Panelisté: Karel Maier, Lucie Tučková, Jaromír Kosejk, Roman Bukáček Suburbanizace v České

Více

p r o g r a m u C o p e r n i c u s

p r o g r a m u C o p e r n i c u s A k t u á l n í s t a v p r o g r a m u C o p e r n i c u s Kateřina Nohelová, Ministerstvo životního prostředí EU EU @EU www.copernicus.eu Z á k l a d n í i n f o r m a c e Program EU pro monitorování

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Útěchovice pod Stražištěm zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR

aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické dostupnosti bydlení v ČR 1 aktivita A0705 Metodická a faktografická příprava řešení regionálních disparit ve fyzické

Více

Faktory ovlivňující intenzitu záření. Spektrální chování objektů. Spektrální odrazivost. Spektrální chování. Spektrální chování objektů [ ]

Faktory ovlivňující intenzitu záření. Spektrální chování objektů. Spektrální odrazivost. Spektrální chování. Spektrální chování objektů [ ] Faktory ovlivňující intenzitu záření Elektromagnetické záření je při průchodu atmosférou i po svém dopadu na zemský povrch významně modifikováno. Intenzita odraženého krátkovlnného záření, ale i intenzita

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Zhořec zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Změna klimatu dnes a zítra

Změna klimatu dnes a zítra Změna klimatu dnes a zítra a jakou roli v ní hraje člověk Radan HUTH Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy Ústav fyziky atmosféry AV ČR, v.v.i. Ústav výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i. O čem to bude?

Více

HYPERSPEKTRÁLNÍ METODY

HYPERSPEKTRÁLNÍ METODY HYPERSPEKTRÁLNÍ METODY ((metody, principy (satelitní i letecké), senzory a družice, metody klasifikace, příklady využití, softwarové možnosti)) I.seminární práce k předmětu DÁLKOVÝ PRŮZKUM ZEMĚ (REMOTE

Více

OKRUHY OTÁZEK K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE Z GEOGRAFIE

OKRUHY OTÁZEK K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE Z GEOGRAFIE OKRUHY OTÁZEK K BAKALÁŘSKÉ ZKOUŠCE Z GEOGRAFIE Okruhy otázek státní závěrečné zkoušky z předmětu zeměpis se skládají ze tří částí, které odpovídají skladbě předmětů v bakalářském studiu. Otázky A) Geografie

Více

Videometrie,, LIDAR, Radarová data

Videometrie,, LIDAR, Radarová data Videometrie,, LIDAR, Radarová data Jakub Šulc Videometrie Dokumentace skutečného stavu území a objektů na něm n m se nacházej zejícíchch Technologie využívá digitáln lní formát minidv Digitáln lní kamera

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Vysoká Lhota zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

Termovizní snímkování tepelných ostrovů v Hradci Králové

Termovizní snímkování tepelných ostrovů v Hradci Králové Termovizní snímkování tepelných ostrovů v Hradci Králové Ve dnech 18. a 19. srpna mezi 11. a 14. hodinou se uskutečnilo termovizní snímkování některých veřejných prostorů bezpilotním prostředkem dronem

Více

Dálkový průzkum Země. Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU

Dálkový průzkum Země. Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU Dálkový průzkum Země Ústav geoinformačních technologií Lesnická a dřevařská fakulta MENDELU Analogová a digitální data Fotografický snímek vs. digitální obrazový záznam Elektromagnetické záření lze zaznamenat

Více

VYBRANÉ METODICKÉ PŘÍSTUPY PRO HODNOCENÍ ZMĚN V KRAJINĚ METODAMI DÁLKOVÉHO PRŮZKUMU ZEMĚ V POVODÍ OTAVY

VYBRANÉ METODICKÉ PŘÍSTUPY PRO HODNOCENÍ ZMĚN V KRAJINĚ METODAMI DÁLKOVÉHO PRŮZKUMU ZEMĚ V POVODÍ OTAVY VYBRANÉ METODICKÉ PŘÍSTUPY PRO HODNOCENÍ ZMĚN V KRAJINĚ METODAMI DÁLKOVÉHO PRŮZKUMU ZEMĚ V POVODÍ OTAVY MARTIN HAIS*, ALEXANDRA KRÁLOVÁ*, KAROLÍNA MACHÁČKOVÁ* * Katedra fyzické geografie a geoekologie,

Více

Rozvoj metodiky tvorby map znečištění. Jan Horálek Pavel Kurfürst, Nina Benešová, Roman Juras, Jana Ďoubalová

Rozvoj metodiky tvorby map znečištění. Jan Horálek Pavel Kurfürst, Nina Benešová, Roman Juras, Jana Ďoubalová Rozvoj metodiky tvorby map znečištění Jan Horálek Pavel Kurfürst, Nina Benešová, Roman Juras, Jana Ďoubalová 1. Stávající metodika mapování a její použití 2. Rozvoj mapování NO 2 pomocí LC a dopravních

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Lesná zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou působností

Více

doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. Ing. Petra Štěrbová

doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. Ing. Petra Štěrbová XV. mezinárodní kolokvium o regionálních vědách Valtice, 20. 22. června 2012 VYHODNOCENÍ VZTAHU A DOPADŮ ÚZEMNÍCH A STRATEGICKÝCH ROZVOJOVÝCH DOKUMENTŮ doc. Ing. arch. Vladimíra Šilhánková, Ph.D. Ing.

Více

Kosmické aktivity v ČR

Kosmické aktivity v ČR Kosmické aktivity v ČR Ing. Ondřej Šváb vedoucí oddělení Evropské komické agentury a kosmických programů Odbor kosmických technologií a družicových systémů Ministerstvo dopravy Význam kosmických aktivit

Více

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad)

Základní informace (Zdroj: Český statistický úřad) Rozbor udržitelného rozvoje území obce Dobrá Voda u Pacova zpracovaný v souladu s ustanoveními zákona č. 183/2006 Sb. a vyhlášky č. 500/2006 Sb. jako součást územně analytických podkladů obce s rozšířenou

Více

Využití volně dostupných družicových dat v zemědělství. Lukas V., Řezník T., Charvát jr., K., Charvát, K.

Využití volně dostupných družicových dat v zemědělství. Lukas V., Řezník T., Charvát jr., K., Charvát, K. Využití volně dostupných družicových dat v zemědělství Lukas V., Řezník T., Charvát jr., K., Charvát, K. B G R Red edge NIR Úvod Dálkový průzkum Země (DPZ) Metody DPZ hodnotí porost na základě spektrálních

Více

Návrh Implementačního plánu Strategie adaptace hl. m. Prahy na klimatickou změnu

Návrh Implementačního plánu Strategie adaptace hl. m. Prahy na klimatickou změnu Návrh Implementačního plánu Strategie adaptace hl. m. Prahy na klimatickou změnu 2018-19 Mária Kazmuková, Štěpán Kyjovský, Odbor ochrany prostředí, Magistrát hl. m. Prahy Konference k přípravě Implementačního

Více

Gisat. Družicová data. Přehled dostupných dat a jejich využití

Gisat. Družicová data. Přehled dostupných dat a jejich využití Gisat Družicová data Přehled dostupných dat a jejich využití Družicové snímky se v posledním desetiletí staly jedním z nejčastěji využívaných zdrojů geografické informace v mnoha oborech lidské činnosti.

Více

Ing. Zuzana Trhlínová 2

Ing. Zuzana Trhlínová 2 Proměny funkcí sídel URBANIZACE 8.12.2013 Ing. Zuzana Trhlínová 1 Proměny funkcí sídel Faktory ekonomické, sociální, politické Proces urbanizace Proces suburbanizace 8.12.2013 Ing. Zuzana Trhlínová 2 Proces

Více