Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)"

Transkript

1 Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

2 APLIKOVANÁ MINERALOGIE A PETROGRAFIE 1. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - nesilikátové minerály. 2. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - silikátové minerály. 3. Abraziva - primární a druhotné suroviny. 4. Drahé a dekorační kameny. 5. Suroviny pro žáruvzdorné materiály. 6. Využití jílových minerálů. 7. Sklářské a slévárenské písky. 8. Keramické a cihlářské suroviny. 9. Technické využití hornin ve stavebním průmyslu. Kriteria pro posouzení drceného kameniva, surovin a výrobků hrubé a ušlechtilé kamenické výroby. 10. Petrurgické suroviny - primární a druhotné. 11. Produkty po spalování uhlí (popílky, popely a energosádrovec) jako druhotné suroviny. 12. Velkoobjemové odpady z hutního průmyslu jako významné druhotné suroviny

3 EKONOMIKA NEROSTNÝCH SUROVIN 1. Úvod do ekonomiky nerostných surovin, struktura ekonomiky nerostných surovin. 2. Osvojování ložisek nerostů a ekonomika nerostných surovin, účastníci osvojování ložisek a základy legislativy osvojování ložisek. 3. Cíle a strategie osvojování ložisek, formy ekonomického hodnocení ložisek nerostů. 4. Odvození ekonomicky vytěžitelných zásob ložisek nerostů. 5. Analýza a hodnocení investic. 6. Analýza investic a etapy osvojování ložisek nerostů. 7. Základní charakteristika a cíle oceňování majetku v báňském průmyslu. 8. Stanovení výnosovém hodnoty báňského podniku, hodnota zásob nerostu v ložisku, výsledky oceňování hodnoty báňského majetku a jejich interpretace.. 9. Surovinové trhy, účastníci trhů a jejich organizace. 10. Surovinové trhy, ceny nerostných surovin, vlivy určující dodávky surovin. 11. Základní principy surovinové politiky. 12. Mezinárodní organizace a surovinová politika.

4 GEOFYZIKÁLNÍ METODY V HG A IG 1. Inženýrskogeologická charakteristika horninového prostředí. Fyzikální vlastnosti hornin a jejich ovlivnění vodou. 2. Geofyzikální průzkum hydrogeologických struktur. Geofyzikální vlastnosti vrstev, sedimentárních komplexů, tektonických linií a poruchových zón. 3. Stanovení hydrogeologických parametrů geologických těles a zvodní geofyzikálními metodami. Litologická charakteristika, jílovitost, pórovitost a puklinatost, vlhkost a stupeň nasycení vodou, propustnost, hloubka hladiny podzemní vody, filtrační rychlost a směr proudění. 4. Metodika geofyzikálních prací při řešení hydrogeologických úkolů v regionálním a detailním hydrogeologickém průzkumu. Mělké struktury, delty řek, sedimentární pánve, oblasti neovulkanitů, krasové oblasti, oblasti krystalinika. 5. Metodika geofyzikálních prací při řešení hydrogeologických úkolů v účelovém hydrogeologickém průzkumu. Termální, hypertermální a minerální vody. Znečištění podzemních vod. Meliorační průzkum. 6. Metodika geofyzikálních prací v ložiskové hydrogeologii. Speciální hydrogeologie. Karotáž hydrogeologických vrtů a sledování dynamiky vody ve vrtu. 7. Sledování fyzikálního stavu horninových masívů geofyzikálními metodami. Vymezení kvazihomogeních bloků. Stanovení fyzikálních vlastností geofyzikálními metodami in situ. 8. Sledování přetvářného stavu horninového masívu geofyzikálními metodami. Sledování deformací povrchu a svahových poruch. 9. Geofyzikální průzkum pro inž. - geol. mapy, průzkum základových poměrů pro plošnou povrchovou zástavbu. Průzkum pro liniové stavby. 10. Geofyzikální průzkum pro hydrotechnické stavby (přehrady a PVE). Geofyzikální průzkum pro podzemní stavby. 11. Seizmicita oblasti a její posouzení. Posouzení seizmotektonických poměrů. Metody MSR a DSR. 12. Geofyzikální průzkum pro řešení problémů ochrany a tvorby životního prostředí. Geofyzikální monitoring.

5 HYDRODYNAMICKÉ ZKOUŠKY 1. Metody zjišťování hydraulických parametrů. Hydrodynamické zkoušky-základní systematika a členění. 2. Čerpací zkoušky v podmínkách ustáleného proudění (volná a napjatá hladina). Vyhodnocení přítokových křivek. 3. Čerpací zkoušky v podmínkách neustáleného proudění (volná a napjatá hladina) - typové křivky, bilogaritmická Theisova metoda. 4. Čerpací zkoušky v podmínkách neustáleného proudění (volná a napjatá hladina) semilogaritmická Jacobova metoda. 5. Okrajové podmínky, jejich význam a projevy při hydrodynamických zkouškách, skinový efekt. 6. Stoupací zkoušky. Rozvoj deprese a její zánik. 7. Rozsah a cíle výzkumných prací. 8. Výběr obzorů určených pro ověření čerpacími pokusy. 9. Čerpací pokusy prováděné klasickým způsobem pístováním. 10. Čerpací pokusy prováděné s využitím testerů. 11. Výzkum sond na podzemních zásobnících plynu. 12. Přístrojové vybavení, měření a dokumentace.

6 HYDROGEOCHEMIE 1. Fyzikálně chemické vlastnosti (složení vod, konduktivita, ox.-redukční potenciál, organoleptické vlastnosti vody). 2. Kationy ve vodách: Na,K,Rb,Li,Cs Ca, Mg, Sr, Ba formy výskytu a význam 3. Hliník, mangan a železo - formy výskytu a význam 4. Rizikové prvky: Cu, Ag, Au, Hg, Pb, As, Se, Cr,Co, Ni, Mo - formy výskytu, význam, metody stanovení 5. Halogenidy ve vodách (Fluor, chlor, brom, jod) - formy výskytu, význam, metody stanovení 6. Sloučeniny síry (sírany a sulfidy) a sloučeniny fosforu - formy výskytu, význam, metody stanovení 7. Dusík ve vodách formy výskytu, význam a metody stanovení 8. Oxid uhličitý a jeho iontové formy, vápenato-uhličitanová rovnováha 9. Organické látky ve vodách skupinová stanovení (CHSK, BSK), organický uhlí 10. Organické mikropolutanty ve vodách (nonylfenol, ftaláty, tenzidy) význam, formy výskytu, metody stanovení 11. Organické mikropolutanty ve vodác (PAU, BTEX, PCB, uhlovodíky C10-C40) význam, formy výskytu, metody stanovení 12. Legislativa vypouštění odpadních vod do recipientu, posuzování kontaminace, voda v krajině směrnice ES 60/2000.

7 HYDROGEOLOGIE II 1. Zásady konstrukce a lokalizace odběrových a pozorovací hydrogeologických vrtů. Projevy nedokonalosti vrtů. 2. Čerpací zkoušky v podmínkách ustáleného proudění (volná a napjatá hladina). Čerpací zkoušky v podmínkách neustáleného proudění (Theis, Jacob). Stoupací zkoušky a jejich význam. 3. Okrajové podmínky a jejich význam při vymezení geohydrodynamického systému. Problematika rychlostí filtračních toků, laminární a turbulentní proudění (nelineární zákony filtrace). 4. Zásoby podzemních vod - druhy a jejich stanovení (přírodní zdroje, indukované zdroje, využitelné množství). Klasifikace zásob a zdrojů podzemních vod. 5. Hydrogeologická rajonizace a hydrologické regiony (význam rajónů a regionů, jejich vývoj). Zdroje hydrogeologických informací a možnosti jejich využití. 6. Hydrogeologické práce (projektová příprava - zadání a projekt, provádění prací, vyhodnocování prací, hydrogeologické mapy, řezy a ostatní dokumentace). 7. Základní legislativa v hydrogeologii, ochraně podzemních a povrchových vod. Základní legislativní zásady vedení HG průzkumu. Odborná způsobilost k provádění geologických a HG prací. 8. Základní zásady hydrogeologického průzkumu prostých podzemních vod (úkoly a cíle průzkumu, obsahy jednotlivých etap průzkumu, účelový průzkum, malé - střední a velké akce). 9. Minerální a termální vody (druhy, tvorba, zřídelní struktury, režim zřídel, jímání těchto vod). Ochrana minerálních a termálních vod, problematika likvidace minerálních a termálních vod. 10. Hydrogeologické práce pro účely zřizování skládek odpadů (základní požadavky průzkumu, monitorovací síť, klasifikace prostředí). 11. Ochrana podzemních vod před znečištěním. (příčiny a druhy kontaminace podzemních vod, metody ochrany, způsoby sanace znečištění, pásma hygienické ochrany) 12. Odvodňování dolů a lomů. (přítok vody do důlních děl, odvodňování hlubinných dolů, odvodňování při povrchovém dobývání, odvodňování stavebních jam).

8 KAROTÁŽ VRTU A SPECIÁLNÍ PRÁCE VE VRTECH 1. Karotážní soupravy. Vliv vrtu a vlastností výplachu na karotážní měření. Způsoby provádění karotážních měření. 2. Elektrické metody karotáže. Magnetická karotáž. Principy metod, způsoby měření, účel využití metod. 3. Radionuklidové metody karotáže. Akustické metody karotáže: Principy metod, způsoby měření, účel využití metod. 4. Metody pro stanovení fyzikálních vlastností kapalin ve vrtu. Principy metod, způsoby měření, účel využití metod. 5. Kvalitativní a semikvantitativní interpretace karotážních záznamů. Sestavení litologického profilu vrtu, vymezení propustných horizontů. 6. Racionální komplexy karotážních měření na ropu, zemní plyn, uhlí, rudy, nerudy, v inženýrskogeologických a hydroheologických vrtech. 7. Kvalitativní a kvantitativní stanovení jílovitosti, pórovitosti, propustnosti a nasycení uhlovodíky. 8. Kvalitativní a kvantitativní stanovení uhelných poloh, rudních a nerudních surovin a jejich vlastností. 9. Karotážní měření v zapažených vrtech (těžební vrty a vrty na podzemní zásobníky plynu). Kontrola hermetičnosti pažnic. Stanovení pohybu kontaktu plyn-ropa-voda. 10. Určení porušenosti hornin z karotážních měření. Stanovení fyzikálněmechanických vlastností provrtávaných hornin. Vyhodnocení výsledků optické karotáže. 11. Metody pro zjišťování technického stavu vrtu 12. Perforační a střelné práce ve vrtech. Odběry horninových vzorků. Mechanická a plynová karotáž.

9 KONTAMINAČNÍ HYDROGEOLOGIE 1. Přehled kontaminantů v podzemních vodách hodnocení kvality vod, anorganické, organické kontaminanty. Bakteriologická kontaminace podzemních vod 2. Transport kontaminantů základní pojmy, přirozená atenuace, transportní procesy, řešení rovnic transportu 3. Obecné zásady a metody průzkumu znečištění metodika, náplň a cíle průzkumu kontaminace, hlavní druhy průzkumných metod a jejich použití pro průzkum saturované a nesaturované zóny 4. Vzorkování podzemních vod a monitorovací systémy- terénní měření, odběr a úprava vzorků 5. Kontaminace kovy chování kovů v podzemní vodě, metodika průzkumu kontaminace kovy 6. Kontaminace organickými látkami kontaminanty a jejich šíření, hydraulika šíření NAPL, distribuce organických látek mezi fázemi, průzkum kontaminace organickými látkami 7. Analýza rizika základní principy, metodika 8. Základy sanace podzemních vod metody sanace saturované zóny 9. Základy sanace metody sanace nesaturované zóny 10. Preventivní ochrana podzemních vod obecná ochrana vod, ochrana tvorby podzemních vod, ochrana vod před nadměrným využíváním, legislativa 11. Ochranná pásma vodních zdrojů, ochrana minerálních vod 12. Rámcová směrnice EU o vodách, vodohospodářské pánování

10 LOŽISKA KAUSTOBIOLITŮ 1. Procesy uhlotvorby a ropotvorby, hlavní faktory a měřítka. 2. Makro a mikropetrografická klasifikace uhlí. 3. Fyzikální a chemicko-technologické vlastnosti kaustobiollitů. 4. Chemicko-technologické klasifikace hnědého a černé uhlí. 5. Stavba uhelných slojí a slojové proplástky. Mocnost a stálost uhelných slojí. 6. Primární a sekundární struktury v uhlí, zvláštní vývoje (pestré vrstvy). 7. Identifikace a korelace uhelných slojí. 8. Česká část hornoslezské pánve. 9. Česká část dolnoslezské pánve, podkrkonošská pánev a uhelné pánve středočeské oblasti. 10. Uhelné pánve brázd ( boskovická brázda, blanická brázda, podorlická brázda). 11. Podkrušnohorské pánve a jihomoravská pánev (jihomoravský lignitový revír). 12. Základy geologie ložisek přírodních uhlovodíkům,jejich ložiska v ČR.

11 LOŽISKA RUD A NERUD 1. Vymezení pojmu ruda a rudní ložisko, chemicko technologická klasifikace rudních ložisek. 2. Genetické klasifikace ložisek rud, časové a prostorové zákonitosti lokalizace rudných ložisek v zemském korovém obalu, metalogenetické členění České republiky. 3. Ložiska kovů skupiny železa. 4. Ložiska těžkých neželezných kovů. 5. Ložiska lehkých neželezných kovů. 6. Ložiska vzácných těžkých neželezných kovů. 7. Ložiska drahých a radioaktivních kovů, problematika ložisek stopových prvků a vzácných zemin. 8. Vymezení pojmu ložiska nerud, technicko-ekonomická klasifikace nerudních ložisek. 9. Stavební suroviny a jejich ložiska v České republice. 10. Suroviny chemického a potravinářského a jejich ložiska. 11. Průmyslové suroviny a jejich ložiska. 12. Drahé kameny a jejich ložiska.

12 LOŽISKOVÁ GEOFYZIKA 1. Projektování geofyzikálních prací. 2. Způsoby zpracování geofyzikálních dat, vydělování anomálií. 3. Kvalitativní, kvantitativní, komplexní interpretace dat. 4. Racionální komplexy geofyzikálních metod, optimalizace geofyzikálního průzkumu. 5. Použití geofyzikálních metod při výzkumu zemského tělesa a stavby zemské kůry. 6. Použití geofyzikálních metod v regionální a strukturní geologii a prognózním oceňování oblastí. 7. Použití geofyzikálních metod při vyhledávání a průzkumu ložisek ropy a zemního plynu. 8. Interpretace karotážních metod na ložiskách ropy a plynu. 9. Použití geofyzikálních metod při vyhledávání a průzkumu ložisek uhlí. 10. Použití geofyzikálních metod při vyhledávání a průzkumu rudných a nerudných ložisek. 11. Použití geofyzikálních metod v inženýrské geologii, geotechnice a stavebnictví. 12. Použití geofyzikálních metod v hydrogeologii

13 SEDIMENTOLOGIE 1. Sedimenty a jejich klasifikace, genetické typy sedimentů. 2. Vrstvy a sedimentární textury. 3. Aluviální sedimenty. Aluviální kužely a plošiny. Fluviální sedimenty. 4. Jezerní sedimenty. 5. Glacigenní sedimenty. 6. Eolické sedimenty. 7. Deltové sedimenty základní typy delt. 8. Mělkomořské sedimenty siliciklastické (bariérové ostrovy, laguny, estuária, přílivové plošiny, slané močály). 9. Mělkomořské sedimenty - karbonátové, evaporitové. 10. Hlubokomořské sedimenty hemipelagické (hemipelagická bahna, diatomová bahna) (uloženiny gravitačních a konturových proudů). 11. Eupelagické sedimenty. 12. Sedimentační cykly. Sekvenční stratigrafie.

14 SILIKÁTY 1. Základní látky a systémy v technologii silikátů 2. Difůzní jevy, nukleace a růst nové fáze 3. Rozpouštění pevných látek v taveninách, reakce pevných látek, slinování 4. Technologie skla - charakteristika, vlastnosti roztavených skel, vlastnosti skla 5. Technologie skla - výroba skla, hlavní typy průmyslových skel 6. Sklokeramika 7. Technologie keramiky 8. Keramika na bázi jílových surovin 9. Technická keramika, technická žárovzdorná keramika 10. Žárovzdorné materiály pro průmyslové pece 11. Skelné a krystalické povlaky 12. Anorganická pojiva hydraulická, vzdušná

15 SPECIÁLNÍ INŽENÝRSKÁ GEOLOGIE 1. Charakteristika geotechnických kategorií stavenišť a způsobu inženýrskogeologického průzkumu podle těchto kategorií. 2. Odběr vzorků zemin, skalních hornin a vody, třídy jakosti vzorků, zásady odběru a dokumentace. Popisné, fyzikální, mechanické a technologické vlastnosti hornin; agresivita vody a půdy. 3. Klasifikace těžitelnosti hornin, legislativa a geologický průzkum pro zemní práce. 4. Únosnost a sedaní základových půd - mezní stavy. Metodika průzkumu pro sestavení mnohoúčelových inženýrskogeologických map. Možnosti zpracování archivních materiálu pro inženýrskogeologické účely, geofond ČR. 5. Typy základových konstrukcí - požadavky na průzkum. Popis a zatřídění skalních hornin a zemin podle ČSN a evropských norem. Dokumentace inženýrskogeologických vrtů, konstrukce inženýrskogeologických řezů. 6. Metodika průzkumu a jeho vyhodnocení pro občanské a průmyslové stavby. Vytváření závěrečných zpráv inženýrskogeologického průzkumu. 7. Požadavky na průzkum pro komunikace, násypy, zářezy. Orientační posouzení některých charakteristik zemin, vybrané chemické analýzy vod a zemin pro inženýrskogeologické účely. 8. Inženýrskogeologický průzkum pro přehrady. 9. Metodika průzkumu pro podzemní stavby. Tunelářské klasifikace hornin a horninových masivů. 10. Komplex metod průzkumu a monitoringu svahových deformací. Podklady pro výpočet a modelování stability svahu. 11. Posouzení vlivu seizmicity při inženýrskogeologických průzkumech. Inženýrskogeologické problémy při zlepšování kvality horninového prostředí. 12. Inženýrskogeologický průzkum v poddolovaných územích.

16 STRUKTURNÍ GEOLOGIE 1. Primární a atektonické struktury (primární sedimentární struktury a jejich využití ve strukturní analýze, diapirové struktury a gravitační struktury). 2. Primární struktury magmatitů, impaktní struktury. 3. Síla, napětí, deformace - přetvoření. 4. Elipsoid přetvoření, metody měření přetvoření. Reologické vlastnosti hornin a zemské kůry. 5. Křehká (nespojitá) deformace, pukliny a zlomy- klasifikace, geneze, vztah k ostatním deformacím. 6. Duktilní (spojitá) deformace. Vrásy a vrásové systémy, flexury - mechanismy vrásnění, geometrická a kinematická klasifikace vrás. 7. Kliváž, metamorfní foliace, duktilní střižné zóny, S-C mylonity - tektonity, kinematické indikátory. 8. Tektonika a deformace regionů (struktury Země a desková tektonika). 9. Extenzní tektonika a struktury divergentních zón. 10. Konvergence a tektonika kolizních zón. Akreční klíny - geneze a mechanismy deformace. 11. Vrásovo-příkrovové pásemné orogeny. Příkrovová stavba - geneze, typy příkrovů. 12. Tektonika zón směrných posunů. Transprese. Transtenze.

17 TECHNICKÉ PRŮZKUMNÉ PRÁCE 1. Informace získávané průzkumnými pracemi rozdělení technických průzkumných prací, kopné průzkumné práce, zarážené sondy s výnosem a bez výnosu vzorku, podpovrchová průzkumná díla 2. Dynamické a statické penetrační sondování, principy metod, zařízení, vyhodnocování výsledků, použití, výhody a nevýhody 3. Zatěžovací zkoušky, presiometrie, vrtulková zkouška, dilatometrie, Schmidtovo kladívko principy metod a jejich využití 4. Typy výnosu vývrtu na povrch a druhy a způsob odběru vzorků z průzkumných vrtů a jejich charakteristika; druhy informací získávaných z průzkumných vrtů 5. Rozdělení vrtů podle způsobu a účelu jejich provádění, rozdělení dle mobility souprav, dle způsobu přenosu mechanické energie na čelbu vrtu, účelové aplikace vrtných prací injektáž, pilotáž, kotvení, JG, DSM, bezvýkopové technologie 6. Technické prostředky používané pro hloubení průzkumných vrtů a jejich specifika mělké vrty (IG, HG, LG), hlubinné vrtání, důlní a účelové vrty a účelové aplikace vrtných prací 7. Popis a charakteristika základních funkčních celků vrtných souprav 8. Vrtné nástroje používané při provádění průzkumných prací, rozdělení, typy, rozpojitelnost hornin při vrtání, vrtná a pažnicová kolona obecně 9. Sestavy vrtných kolon jádrová a rotarová vrtná kolona, složení, jádrováky typy, konstrukční provedení a jeho vliv na výnos jádra 10. Sestavy pažnicových kolon konstrukce geologicko-průzkumných vrtů, pažení vrtu a cementace, manipulační pažení u mělkých vrtů, hydrogeologická výstroj vrtů, příklady speciálního vystrojení vrtů 11. Vrtný výplach oběh výplachu při vrtání, základní rozdělení výplachů, funkce výplachu ve vrtu, sestava výplachového hospodářství u mělkých a hlubinných vrtů 12. Prostorový průběh vrtu a metody jeho zjišťování, samovolné křivení se vrtů, příčiny, opatření, havárie ve vrtech, úhyby a orientované vrtání, nastupující vrtné technologie

18 TĚŽBA UHLOVODÍKŮ 1. Charakteristika ropných a plynových ložisek. 2. Režimy ropných a plynových ložisek. 3. Otvírka ropných a plynových ložisek. 4. Způsoby vystrojení přípočvové části vrtu. 5. Metody volání přítoku. 6. Metody výzkumu korektorských vrstev a sond. 7. Samočinný způsob těžby. 8. Kompresorový způsob těžby. 9. Těžba kapalin hlubinnými čerpadly. 10. Metody zvyšování výkonnosti sond, druhotné a tercierní těžební metody. 11. Podzemní opravy sond. 12. Vliv těžby uhlovodíků na okolní životní prostředí.

19 UŽITÁ GEOFYZIKA 1. Zpracování tíhových měření. Tíhové anomálie a redukce 2. Přímá a obrácená úloha v gravimetrii. Kvantitativní interpretace tíhových měření 3. Zpracování geomagnetických měření. Magnetické anomálie. 4. Přímá a obrácená úloha v geomagnetice. Kvantitativní interpretace magnetometrických měření 5. Geoelektrické odporové metody odporové profilování, odporová tomografie, VES. Způsoby měření, formy zpracování a presentace výsledků měření 6. Potenciálové a elektromagnetické metody (pozemní varianty). Způsoby měření, formy zpracování a presentace výsledků měření 7. Seismická měření. Metoda přímých a lomených vln. Způsoby měření, formy zpracování, interpretace a presentace výsledků měření 8. Seismická měření. Metoda odražených vln. Způsoby měření, formy zpracování, interpretace a presentace výsledků měření 9. Radiometrické metody. Určování kvalitativních a kvantitativních charakteristik geologického prostředí z hlediska přirozené radioaktivity 10. Metody jaderné geofyziky. Terénní aplikace povrchové a vrtní varianty. Určování fyzikálních charakteristik geologického prostředí in situ 11. Termické metody. Způsoby měření, formy zpracování a presentace výsledků měření 12. Základní fyzikální vlastnosti hornin ovlivňující měřená fyzikální pole a jejich změny. Stanovení těchto vlastností laboratorně a měřením in situ

20 VRTNÉ STROJE A MECHANISMY 1. Základní rozdělení vrtných technologií 2. Vrtné soupravy rozdělení vrtných souprav podle konstrukčního provedení a účelu jejich použití 3. Hlavní funkční zařízení vrtných souprav obecné rozdělení a popis 4. Těžní zařízení vrtných souprav (zvedací zařízení a těžební lana) 5. Vrtací zařízení vrtných souprav používané při vrtání rotačním způsobem 6. Proplachové a čisticí zařízení vrtných souprav 7. Bezpečnostní zařízení vrtných souprav ochrana lidí, vrtné soupravy a vrtu 8. Pohonné zařízení vrtných souprav typy pohonů, mechanismy pro přenos pohonu 9. Měřicí zařízení na vrtných soupravách pro sledování základních parametrů režimu vrtání 10. Technické prostředky pro vrtání rotačně příklepným způsobem 11. Technické prostředky pro vrtání ostatními technologiemi vrtání (náběrné, šnekové, vibrační) 12. Technické prostředky pro vrtání speciálními technologiemi (vrtání s nepřímým proplachem, vrtání usměrněných vrtů atd.)

21 VRTNÝ PRŮZKUM A HLUBINNÉ VRTÁNÍ 1. Druhy vrtů a způsoby jejich provádění při geologickém průzkumu, způsoby výnosu vývrtu na povrch, druhy a způsob odběru vzorků z průzkumných vrtů a jejich charakteristika; druhy informací získávaných z průzkumných vrtů 2. Technické prostředky používané pro hloubení průzkumných vrtů a jejich specifika mělké vrty (IG, HG, LG), hlubinné vrtání, důlní a účelové vrty a účelové aplikace vrtných prací, hlavní funkční celky vrtných souprav 3. Rozpojitelnost hornin při vrtání způsob práce pracovních orgánů vrtacích nástrojů, vyjádření rozpojitelnosti hornin pomocí fyz. mechanických parametrů, 4. Vrtné nástroje rozdělení, konstrukční provedení, druhy vrtných nástrojů 5. Vrtná kolona, složení, práce vrtné kolony ve vrtu, typy namáhání, sestavy VK, jádrováky konstrukce, druhy jádrováků a jejich vliv na výnos jádra 6. Proplach vrtu druhy proplachu vrtu charakteristika, výplachové hospodářství, druhy výplachu, vlastnosti, rozdělení 7. Vyztužování vrtů, pažnicová kolona, namáhání pažnicových kolon, konstrukce vrtu, složení PK, manipulační pažení u mělkých vrtů, hydrogeologická výstroj vrtů, příklady speciálního vystrojení vrtů 8. Cementace vrtu, druhy cementací, technické prostředky a technologické postupy při jejich provádění, kontrola provedení cementace 9. Základní prostorová charakteristika vrtů, způsoby zjišťování průběhu osy vrtu, křivení se vrtů, metody a technické prostředky k zabránění křivení se vrtů,, havárie ve vrtech 10. Vrtání usměrněných vrtů účely hloubení usměrněných vrtů, technické prostředky a technologické postupy při hloubení usměrněných vrtů 11. Vrtné práce v podzemí technická zařízení a technologické postupy používané při jejich provádění; účelové aplikace vrtných prací (pilotáž, mikropilotáž, kotvení, JG, DSM, bezvýkopové technologie 12. Nové směry v technologii hloubení průzkumných vrtů (vrtání ponornými vrtacími kladivy, použití speciálních proplachů při vrtání, CTT, UBD, turbíny a ponorné motory, TD )

22 VÝPOČET ZÁSOB NEROSTNÝCH SUROVIN 1. Účel a využití výpočtů zásob, základní terminologie zásob ložisek nerostných surovin. 2. Zásady klasifikace zásob ložisek nerostných surovin (národní a mezinárodní klasifikace, problémy jejich vztahu). 3. Geologické a vytěžitelné zásoby jejich význam a vzájemný vztah (geologické, technické a ekonomické modely zásob). 4. Podmínky využitelnosti zásob, jejich význam a otázky jejich tvorby.. 5. Základní ložiskové parametry a problémy jejich určování z pohledu výpočtů zásob. 6. Jakostní charakteristika zásob. 7. Hlavní části výpočtu zásob a jejich charakteristika. 8. Tradiční metody výpočtu zásob (metoda geologicko-těžebních bloků, metoda mnohoúhelníků, trojúhelníků, izolinií a řezů). 9. Principy moderních metod výpočtů zásob (statistické interpolační metody, krigovací metody). 10. Zásoby v etapách ložiskového průzkumu a otvírky dolu. 11. Zásoby v etapách přípravy, dobývání a likvidace ložiska. 12. Evidence a bilance zásob ložisek nerostných surovin.

23 ZAKLÁDÁNÍ STAVEB 1. Průzkum staveniště, základové půdy, náročnost staveb, geotechnické kategorie, klasifikace zemin pro zakládání staveb. 2. Popisné a fyzikální vlastnosti zemin ve vztahu k zakládání staveb. 3. Smyková pevnost zemin, měření, hodnocení, vliv pórových tlaků na pevnost. 4. Stlačitelnost zemin, měření, vyhodnocování, polní měření deformačních vlastností. 5. Plošné základy, rozdělení. Výpočet únosnosti základové půdy pro plošné základy, mezní stav únosnosti základové půdy. 6. Rozdělení napětí v podzákladí, výpočet sedání staveb, mezní stavy použitelnosti, limity sedání a nerovnoměrného sedání. 7. Časový vývoj sedání, primární a sekundární konsolidace 8. Hlubinné základy, druhy a rozdělení. Technologie pilot a podzemních stěn. Mikropiloty. 9. Základové stavební jámy, rozdělení. Svahové a pažené jámy, druhy pažení. Podzemní stěny, štětovnicové stěny, záporové pažení. 10. Tlaky zemin na konstrukce, tlak v klidu, aktívní a pasívni tlak, rozdělení tlaku na pažení dle ČSN, opěrné zdi. Výpočet stability svahu dle Pettersona. 11. Zlepšování vlastností zemin, hutnění a jeho kontrola, injektáže, odvodňování stavebních jam. 12. Zakládání staveb ve zvl. podmínkách, území s nebezpečím sesuvů, poddolovaná území, zemětřesení.

24 ZŘIZOVÁNÍ A PROVOZ PZP 1. Historie a perspektivy uskladňování zemního plynu v PZP, typy podzemních zásobníků. 2. Problémy uskladňování plynu v akviferových strukturách, hodnocení vhodných uskladňovacích objektů, parametry charakterizující cyklický provoz PZP. 3. Stanovení nezbytného počtu sond pro provoz zásobníků, lokalizace zásobníkových sond. 4. Stanovení základních parametrů PZP. 5. Vystrojení zásobníkových sond ústí, stvol vrtu, přípočvová část. 6. Nadzemní zařízení PZP, kompresorová stanice, čištění plynu, sušení plynu, sběrné sítě na zásobnících. 7. Podzemní opravy sond. 8. Chemické metody intenzifikace přítoku, mechanicko-dynamické metody intenzikace přítoku, ostatní metody intenzifikace přítoku. 9. Nadzemní povrchové zařízení zásobníku kontrola, údržby, opravy, havarijní plán. 10. Sledování a ověřování hermetičnosti PZP, aktivní ochrana zařízení PZP proti korozi. 11. Projektování PZP průvodní zpráva základní údaje, technické údaje (všeobecné), technické údaje (technologická část), technické údaje (stavební část). 12. Přehled PZP v ČR.

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) APLIKOVANÁ MINERALOGIE A PETROGRAFIE 1. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - nesilikátové minerály. 2. Využití nerudních nerostů

Více

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) APLIKOVANÁ MINERALOGIE A PETROGRAFIE 1. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - nesilikátové minerály. 2. Využití nerudních nerostů

Více

Geotechnický průzkum hlavní úkoly

Geotechnický průzkum hlavní úkoly Geotechnický průzkum hlavní úkoly * optimální vedení trasy z hlediska inženýrskogeologických poměrů * stávající stabilitu území, resp. změny stabilitních poměrů v souvislosti s výstavbou * polohu, velikost

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více

Geotechnický průzkum

Geotechnický průzkum Geotechnický průzkum jednotlivé metody jsou vysoce účinné jen v určitém typu horniny volba vhodné metody je závislá na výstižné klasifikaci horniny v celé dotčené oblasti (např. po celé délce trasy tunelu)

Více

Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty

Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty Geofyzika jako klíčová metoda pro vyhledávání hydrogeologických struktur v Mohelnické brázdě a v povodí Blaty Skácelová Z., Česká geologická služba pracoviště Jeseník Co je základním principem geofyzikálního

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / II. REPETORIUM NORMY platné ČSN EN ISO 14688 1 Geotechnický průzkum a zkoušení Pojmenovánía zatřiďování zemin Část 1: pojmenování

Více

Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů

Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů 1) Průzkum přírodních stavebních surovin metodika ložiskové geologie do ig se nezařazuje provádění: specializovaná průzkumná pracoviště úkoly:

Více

Geotechnický průzkum

Geotechnický průzkum Geotechnický průzkum Hlavní úkoly: Zjištění inženýrskogeologických poměrů v zájmovém území Zjištění fyzikálních, fyzikálněmechanických a technologických vlastností horninového masivu a hornin Stanovení

Více

Geofyzikální metody IG průzkumu

Geofyzikální metody IG průzkumu Geofyzikální metody IG průzkumu - využívají k diagnostice geotechnického prostředí fyzikálních polí (přirozených nebo uměle vyvolaných) - metody: - gravimetrické - magnetometrické - radiometrické - geotermometrické

Více

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji

Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Předběžné výsledky technických prací, realizovaných v rámci projektu v Olomouckém kraji Jiří Michna hydogeologie, GEOtest, a.s. Součástí projektu Rebilance zásob podzemních vod byly v rámci aktivity 4

Více

Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území.

Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území. Karotáž metoda pro zjišťování pohybu kontaminace a jeho souvislostí s geologickou a tektonickou stavbou území. AQUATEST a.s. Geologická 4 152 00 Praha 5 www.aquatest.cz E-mail prochazka@aquatest.cz karotaz@aquatest.cz

Více

Geotechnika Inženýrská geologie Hydrogeologie Sanační geologie Geofyzikální průzkum Předprojektová příprava

Geotechnika Inženýrská geologie Hydrogeologie Sanační geologie Geofyzikální průzkum Předprojektová příprava Geotechnika Inženýrská geologie Hydrogeologie Sanační geologie Geofyzikální průzkum Předprojektová příprava nabídka společnosti NOZA, s. r. o. www.nozasro.cz Profil firmy NOZA, s. r. o. Hlavním cílem a

Více

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium)

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) HOSPODAŘENÍ S VODOU 1. Voda a její význam jako surovina a složka ŽP, obnovitelné a neobnovitelné zdroje, členění vody dle použití požadavky na

Více

Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba

Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba Přehled provedených prací a použité metody Česká geologická služba Renáta Kadlecová a kol. Cíle projektu Zhodnotit přírodní zdroje podzemních vod v 56 rajonech s použitím moderních technologií, včetně

Více

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČSN P Inženýrskogeologický průzkum. Ground investigation. Obsah. Strana. Předmluva 4.

PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČSN P Inženýrskogeologický průzkum. Ground investigation. Obsah. Strana. Předmluva 4. PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.020 Listopad 2016 ČSN P 73 1005 Inženýrskogeologický průzkum Ground investigation Obsah Strana Předmluva 4 Úvod 6 1 Předmět normy 7 2 Citované dokumenty 7 3 Termíny

Více

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, Ph.D. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, Ph.D. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1 MECHANIKA HORNIN Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, Ph.D. Kontakt: matous.hilar@fsv.cvut.cz Mechanika hornin - přednáška 1 1 Doporučená literatura: Pruška, J. (2002): Geomechanika Mechanika hornin. ČVUT

Více

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model

Využitelné množství p.v. hydrologický bilanční model x hydraulický model Vodním zdrojem jsou povrch. a podz. vody, které jsou využívány, nebo mohou být využívány pro uspokojení potřeb člověka, zejména pro pitné účely ( 2 (8) z.254/2001sb.) Zdroje podzemní vody jsou přednostně

Více

Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika

Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika Zpracoval: Mgr. Michal Havlík Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika Kapitola 4 - GEOLOGIE A TEPELNÉ

Více

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU

ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU Příloha č. 11 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O UDĚLENÍ SOUHLASU [ 17 vodního zákona] 1. Žadatel Obchodní firma nebo název / Jméno, popřípadě jména,

Více

Obsah. Obsah: 3 1. Úvod 9

Obsah. Obsah: 3 1. Úvod 9 Obsah: 3 1. Úvod 9 2. Vesmír, jeho složení a vznik 12 2.1.Hvězdy 12 2.2. Slunce 14 2.3. Sluneční soustava 15 2.3.1. Vznik sluneční soustavy 16 2.3.2. Vnější planety 18 2.3.3. Terestrické planety 20 2.3.4.

Více

Zájmová oblast M 1 : 50 000

Zájmová oblast M 1 : 50 000 S Zájmová oblast Podklad získán ze serveru www.cuzk.cz dne 23.1.2013 M 1 : 50 000 AKCE: Proseč Analýza rizik bývalé sběrny druhotných surovin ve městě Proseč u Skutče Projekt realizace průzkumných prací

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / III. DOKUMENTACE VRTŮ DOKUMENTACE VRTŮ Vrt nejčastější průzkumné dílo (především vig průzkumu) Dokumentace vrtu jednou znejběžnějších

Více

Státnicové otázky NMG TNS AR 2018/2019

Státnicové otázky NMG TNS AR 2018/2019 HORNICKÁ GEOMECHANIKA (P) (otázky ke státním zkouškám, Těžba nerostných surovin) 1. Fyzikální vlastnosti hornin ve vztahu k hornické geomechanice. 2. Mechanické vlastnosti hornin ve vztahu k hornické geomechanice.

Více

VÝSLEDKY GEOLOGICKÝCH A VRTNÝCH PRACÍ. Stanislav Čech

VÝSLEDKY GEOLOGICKÝCH A VRTNÝCH PRACÍ. Stanislav Čech VÝSLEDKY GEOLOGICKÝCH A VRTNÝCH PRACÍ Stanislav Čech ČESKÁ KŘÍDOVÁ PÁNEV ČKP je jednou z největších sedimentárních pánví českého masivu a zároveň jedním z nejvýznamnějších rezervoárů podzemních vod v ČR

Více

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY výstavba (urbanizace) doprava zemědělské a lesnické hospodaření rozvoj a ochrana těžby nerostných surovin, vodních a energetických zdrojů vodní hospodářství

Více

PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště

PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště 6.3.2018 PVP Bukov výzkumné pracoviště pro demonstraci bezpečnosti a proveditelnosti úložného systému hlubinného úložiště Jan Smutek, Jiří Slovák, Lukáš Vondrovic, Jaromír Augusta Obsah Úvod Koncept Hlubinného

Více

Rebilance zásob podzemních vod

Rebilance zásob podzemních vod Rebilance zásob podzemních vod Česká geologická služba Doba řešení projektu 7/2010 12/2015 náklady: 623 mil. Kč Konec projektu 3/2016 Renáta Kadlecová a kol. OPŽP - Prioritní osa 6, oblast podpory 6.6.

Více

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium)

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) GEOMORFOLOGIE 1. Základy klasifikace georeliéfu, geomorfologická terminologie 2. Globální geomorfologii tektonika litosférických desek 3. Strukturní

Více

Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních vrstev

Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních vrstev Seminář na aktuální téma v oboru hydrogeologie - Ostrava, 11112010 Geologické průzkumy v praxi ověřování hydrogeologických poměrů a provádění polních testů pro posouzení možností vsakování vod do půdních

Více

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN

MECHANIKA HORNIN A ZEMIN MECHANIKA HORNIN A ZEMIN podklady k přednáškám doc. Ing. Kořínek Robert, CSc. Místnost: C 314 Telefon: 597 321 942 E-mail: robert.korinek@vsb.cz Internetové stránky: fast10.vsb.cz/korinek Katedra geotechniky

Více

VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT. RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s.

VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT. RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s. VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s. EXPERT je soustavou kalkulátorů, které zjednodušují práci při zpracovávání hydrogeologických

Více

Těžba, úprava a skladování zemního plynu. Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D.

Těžba, úprava a skladování zemního plynu. Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D. Těžba, úprava a skladování zemního plynu Ing. Tomáš Hlinčík, Ph.D. Světové prokázané zásoby zemního plynu v roce 2008 byly 185,2 x 10 12 m 3 Severní Amerika 8,9 5% Austrálie a Oceánie 15,4 8% Střední a

Více

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha

Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Řešení problémů nedostatečných zdrojů vody v důsledku sucha Mgr. Lucie Potočárová Obsah Výskyt vody na Zemi Úkoly vodního hospodářství Nové zdroje podzemní vody Potřebná administrativa Výskyt vody na Zemi

Více

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Průzkumné metody v geotechnice VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnika Aplikovaná geologie (inženýrská geologie a hydrogeologie; IG + HG)? Geomechanika (GM)

Více

MĚSTO RALSKO NÁHLOV OVĚŘOVACÍ VRT PODKLAD PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

MĚSTO RALSKO NÁHLOV OVĚŘOVACÍ VRT PODKLAD PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ MĚSTO RALSKO NÁHLOV OVĚŘOVACÍ VRT PODKLAD PRO VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ ÚNOR 2015 1. Technický projekt hydrogeologického opěrného a ověřovacího vrtu pro vrtanou studnu PIC 1 Náhlov Po odvrtání ověřovacího vrtu bude

Více

ZAKLÁDÁNÍ STAVEB VE ZVLÁŠTNÍCH PODMÍNKÁCH

ZAKLÁDÁNÍ STAVEB VE ZVLÁŠTNÍCH PODMÍNKÁCH ZAKLÁDÁNÍ STAVEB VE ZVLÁŠTNÍCH PODMÍNKÁCH ZAKLÁDÁNÍ NA NÁSYPECH Skladba násypů jako: zeminy, odpad z těžby nerostů nebo průmyslový odpad. Důležité: ukládání jako hutněný nebo nehutněný materiál. Nejnebezpečnější

Více

TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA

TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA Konference Alternativní zdroje energie 2016 21. a 22. června 2016 Kroměříž TEPELNÉ VLASTNOSTI HORNIN A JEJICH VLIV NA VYUŽITÍ ZEMNÍHO TEPLA Mgr. Michal Havlík, Ing. arch. Pavel Cihelka, Stavební geologie

Více

GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz

GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz Předmět a náplň vyjádření osoby s odbornou způsobilostí hydrogeologa Vymezení legislativního rámce geologického práva, metodika průzkumu Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz

Více

Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I.

Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I. Poptávka služeb Zajištění hydrodynamických zkoušek na vrtu SM-2 v lokalitě Ševarlije Doboj, Bosna a Hercegovina Technické zadání vč. přílohy I. Technické zadání: Předmětem prací je realizace hydrodynamických

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém posouzení

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém posouzení GEOTECHNICKÝ ENGINEERING & SERVICE ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém posouzení Název úkolu : Horní Lhota, polní cesty Číslo úkolu : 2013-1 - 089 Odběratel : Gepard spol. s r.o., Štefánikova 52,

Více

ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE

ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE ZÁKLADOVÉ KONSTRUKCE POZEMNÍ STAVITELSTVÍ II. DOC. ING. MILOSLAV PAVLÍK, CSC. Základové konstrukce Hlavní funkce: přenos zatížení do základové půdy ochrana před negativními účinky základové půdy ornice

Více

Ložisková hydrogeologie. V. Odvodnění a zatápění ložisek

Ložisková hydrogeologie. V. Odvodnění a zatápění ložisek Ložisková hydrogeologie V. Odvodnění a zatápění ložisek Lokalizace jam z hlediska odvodňování Projekt výstavby (rozšíření, rekonstrukce) výhledová studie střet zájmů, ekonomická těžitelnost, vliv na HG

Více

Spolupráce Mongolska a České republiky v oblasti geologie, vodohospodářských prací a environmentálních projektů

Spolupráce Mongolska a České republiky v oblasti geologie, vodohospodářských prací a environmentálních projektů Spolupráce Mongolska a České republiky v oblasti geologie, vodohospodářských prací a environmentálních projektů Praha, březen 2011 Přestavení firmy GEOMIN, její činnost v Asii ČINNOSTI FIRMY: HYDROGEOLOGICKÉ

Více

ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN. Stanovení vlhkosti zemin

ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN. Stanovení vlhkosti zemin ZÁKLADNÍ ZKOUŠKY PRO ZATŘÍDĚNÍ, POJMENOVÁNÍ A POPIS ZEMIN Stanovení vlhkosti zemin ČSN ISO/TS 17892-1 Vlhkost zeminy Základní zkouška pro zatřídění, pojmenování a popis Příklady dalšího použití: stanovení

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více

Hydrogeologie a právo k část 1.

Hydrogeologie a právo k část 1. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 1. Pro začátek několik úvodních proklamací Ústava ČR v hlavě 1, článku 1, odstavci 1 říká, že Česká republika je svrchovaný, jednotný a demokratický právní stát založený

Více

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1

MECHANIKA HORNIN. Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: Mechanika hornin - přednáška 1 1 MECHANIKA HORNIN Vyučující: Doc. Ing. Matouš Hilar, PhD. Kontakt: matous.hilar@fsv.cvut.cz Mechanika hornin - přednáška 1 1 Doporučená literatura: Geomechanika Mechanika hornin, Pruška, ČVUT, 2002 Mechanika

Více

PŘÍRODNÍ ZDROJE. (zákon 17/1991 Sb.) Nerostné suroviny Voda v povrchových recipientech. Úrodné půdy Kvalitní základové půdy = GEOPOTENCIÁLY

PŘÍRODNÍ ZDROJE. (zákon 17/1991 Sb.) Nerostné suroviny Voda v povrchových recipientech. Úrodné půdy Kvalitní základové půdy = GEOPOTENCIÁLY PŘÍRODNÍ ZDROJE (zákon 17/1991 Sb.) Nerostné suroviny Voda v povrchových recipientech Podzemní voda Úrodné půdy Kvalitní základové půdy = GEOPOTENCIÁLY GEOFAKTORY složky a procesy geologického prostředí,ovlivňující:

Více

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1

PODZEMNÍ VODA. J. Pruška MH 9. přednáška 1 PODZEMNÍ VODA Komplikuje a zhoršuje geologické podmínky výstavby Ovlivňuje fyzikálně- mechanické vlastnosti Je faktorem současných geodynamických procesů Komplikuje zakládání staveb Podzemní stavby mění

Více

Centrum AdMaS Struktura centra Vývoj pokročilých stavebních materiálů Vývoj pokročilých konstrukcí a technologií

Centrum AdMaS Struktura centra Vývoj pokročilých stavebních materiálů Vývoj pokročilých konstrukcí a technologií Centrum AdMaS (Advanced Materials, Structures and Technologies) je moderní centrum vědy a komplexní výzkumná instituce v oblasti stavebnictví, která je součástí Fakulty stavební Vysokého učení technického

Více

1 Geotechnický průzkum

1 Geotechnický průzkum 1 Geotechnický průzkum Geotechnický průzkum musí poskytnout dostatečné údaje o základové půdě a podzemní vodě na staveništi a v jeho okolí pro sestavení prostorového modelu geologických a hydrogeologických

Více

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Průzkumné metody v geotechnice. VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Průzkumné metody v geotechnice VŠB-TUO - Fakulta stavební Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnika Aplikovaná geologie (inženýrská geologie a hydrogeologie; IG + HG)? Geomechanika (GM)

Více

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY výstavba (urbanizace) doprava zemědělské a lesnické hospodaření rozvoj a ochrana těžby nerostných surovin, vodních a energetických zdrojů vodní hospodářství

Více

edb žný hydrogeologický pr zkum Hodov ... z provedené erpací zkoušky na vrtu

edb žný hydrogeologický pr zkum Hodov ... z provedené erpací zkoušky na vrtu Tak ne předběžný hydrogeologický průzkum Hodov... z provedené čerpací zkoušky na vrtu ČI 1 vyplývá, že při čerpání vydatnosti 0,2 l/s (1 000 l/den) poklesla hladina ve vrtu zhruba o 1/3 (ustálená HPV před

Více

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb.

ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb. ŽÁDOST O VYDÁNÍ ZÁVAZNÉHO STANOVISKA dle ust. 37 zák. č. 164/2001 Sb. 1) ŽADATEL: a) Fyzická osoba Jméno:. Bydliště:... Příjmení:.. PSČ: Titul:. Podpis:... b) Fyzická osoba podnikající: Jméno:. Místo podnikání:

Více

1 Úvod. Poklesová kotlina - prostorová úloha

1 Úvod. Poklesová kotlina - prostorová úloha Poklesové kotliny 1 Úvod Projekt musí obsahovat volbu tunelovací metody a případných sanačních opatření, vedoucích ke snížení deformací předpověď poklesu terénu nad výrubem stanovení mezních hodnot deformací

Více

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ CHRÁNĚNÁ LOŽISKOVÁ ÚZEMÍ. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu. Právní předpisy

LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ CHRÁNĚNÁ LOŽISKOVÁ ÚZEMÍ. Objekt limitování. Důvody limitování. Vyjádření limitu. Právní předpisy Ústav územního rozvoje, Jakubské nám. 3, 658 34 Brno Tel.: +420542423111, www.uur.cz, e-mail: sekretariat@uur.cz LIMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ Dostupnost: http://www.uur.cz/default.asp?id=2591 5.4.101 CHRÁNĚNÁ

Více

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K 02

HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. V I M P E R K 02 HYDROPRŮZKUM Č. BUDĚJOVICE s.r.o. Pekárenská 81, 370 04 České Budějovice, 387428697, e-mail h ydropruzku m@hydropruzku m.cz H P V I M P E R K 02 h y d r o g e o l o g i c k é p o s o u z e n í m o ž n

Více

PEDOLOGICKÁ A GEOMECHANICKÁ CHARAKTERISTIKA ZEMIN SVAHU A BŘEHŮ JEZERA MOST

PEDOLOGICKÁ A GEOMECHANICKÁ CHARAKTERISTIKA ZEMIN SVAHU A BŘEHŮ JEZERA MOST PEDOLOGICKÁ A GEOMECHANICKÁ CHARAKTERISTIKA ZEMIN SVAHU A BŘEHŮ JEZERA MOST RNDR. M. Řehoř, Ph.D. Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Most ÚVOD - Hydrická rekultivace bývalého povrchového dolu Ležáky Most

Více

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM Hydrogeologie Hydrogeologie je obor zabývající se podzemními vodami, jejich původem, podmínkami výskytu, zákony pohybu, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi a jejich interakcí

Více

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách

70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách 70. výročí uranového průmyslu v České republice 50 let těžby uranu v severních Čechách Ing. Tomáš Rychtařík ředitel DIAMO, s. p., Máchova 201, 471 27 Stráž pod Ralskem, Hornické sympozium 2016 Příbram

Více

Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY

Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY Dokončovací sanační práce na lokalitě Všejany les KOZÍ HŘBETY Letecký petrolej (kerosin): složitá směs uhlovodíků získaná destilací ropy. Počet uhlíkových atomů převážně v rozmezí C 6 až C 16. Zdraví

Více

Rizika po ukončení aktivní těžby černého uhlí Průmyslová krajina 9. diskusní panel,

Rizika po ukončení aktivní těžby černého uhlí Průmyslová krajina 9. diskusní panel, Rizika po ukončení aktivní těžby černého uhlí Průmyslová krajina 9. diskusní panel, 24. 11. 2016 Clean energy and climate change mitigation globally Green Gas DPB, a.s. Region ovlivněný důsledky hornické

Více

GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU

GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM TĚLESA ŽELEZNIČNÍHO SPODKU Ing. Radek Bernatík SŽDC, s.o., Ředitelství, Obor traťového hospodářství, Praha 1. Úvod Geotechnický průzkum je soubor činností vedoucích ke zjištění a posouzení

Více

TECHNOLOGIE RAŽBY - PRŮZKUMNÁ ŠTOLA 0079 ŠPEJCHAR - PELC - TYROLKA

TECHNOLOGIE RAŽBY - PRŮZKUMNÁ ŠTOLA 0079 ŠPEJCHAR - PELC - TYROLKA Úvod Ing. Josef Krátký S 5 Energie-stavební a báňská a.s. TECHNOLOGIE RAŽBY - PRŮZKUMNÁ ŠTOLA 0079 ŠPEJCHAR - PELC - TYROLKA Stavba 0079 Špejchar-Pelc-Tyrolka je součástí městského okruhu v Praze, má celkovou

Více

Vybrané zákony, normy a vyhlášky. Zákon o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Zákon o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon)

Vybrané zákony, normy a vyhlášky. Zákon o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon) Zákon o ochraně a využití nerostného bohatství (horní zákon) Vybrané zákony, normy a vyhlášky Zákon č. 254/2001 Sb. Zákon č. 44/1988 Sb., Zákon č. 62/1988 Sb. Zákon č. 61/1988 Sb. ČSN 75 5115 ČSN 73 6614 Vyhláška č. 368/2004 Sb. Vyhláška č. 369/2004 Sb. Vyhláška

Více

Rizika vyplývající ze starých ekologických zátěží. Zbyněk Vencelides

Rizika vyplývající ze starých ekologických zátěží. Zbyněk Vencelides Rizika vyplývající ze starých ekologických zátěží Zbyněk Vencelides vencelides.z@opv.cz Význam podzemní vody Zdroj: USGS 10.9.2015 Podzemní voda jako přírodní zdroj MF Dnes 16.3.2015 10.9.2015 Staré ekologické

Více

PRÍRODNÍ ˇ ANALOG. Studium dlouhodobého chování a migrace uranu a thoria v prostředí jílových sedimentů. Změna projektu č. 1.

PRÍRODNÍ ˇ ANALOG. Studium dlouhodobého chování a migrace uranu a thoria v prostředí jílových sedimentů. Změna projektu č. 1. Technická zpráva PRÍRODNÍ ˇ ANALOG Studium dlouhodobého chování a migrace uranu a thoria v prostředí jílových sedimentů Změna projektu č. 1 Ústav jaderného výzkumu Řež a.s. Ing. Mirek Hercík Říjen 2003

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 93.080.10; 93.080.01 Únor 2010 ČSN 73 6133 Návrh a provádění zemního tělesa pozemních komunikací Road earthwork Design and execution Nahrazení předchozích norem Touto normou se

Více

ÚVOD DO PROBLEMATIKY Výklad základních pojmů v oboru aplikované geochemie a kontaminační geologie

ÚVOD DO PROBLEMATIKY Výklad základních pojmů v oboru aplikované geochemie a kontaminační geologie ÚVOD DO PROBLEMATIKY Výklad základních pojmů v oboru aplikované geochemie a kontaminační geologie Ing. Radim Ptáček, Ph.D GEOoffice, s.r.o., kontaktní e-mail: ptacek@geooffice.cz Základní pojmy Jsou podrobně

Více

INŽENÝRSKOGEOLOGICKÁ RAJONIZACE

INŽENÝRSKOGEOLOGICKÁ RAJONIZACE INŽENÝRSKOGEOLOGICKÁ RAJONIZACE Posudek číslo: 50 Datum: 13. červen 2008 Lokalizace: souřadnice středu vybraného území (S-JTSK): X = 1153808, Y = 496222 katastrální území: Vsetín obec: Vsetín Zlínský kraj

Více

1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald

1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald * 1. Zajištění průzkumných prací pro stabilizaci vodohospodářské situace v hraničním prostoru Cínovec/Zinwald zhotovitel: ATE CR, a.s. doba řešení: únor až srpen 2012 2. Společný přeshraniční návrh na

Více

Možnosti využití slojového metanu v České republice

Možnosti využití slojového metanu v České republice Možnosti využití slojového metanu v České republice XIX. ročník mezinárodní konference ENERGETIKA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2015 Rožnov pod Radhoštěm 9.-10. září 2015 Využití zemního plynu v palivoenergetickém

Více

Mechanika hornin. Přednáška 4. Geotechnický průzkum

Mechanika hornin. Přednáška 4. Geotechnický průzkum Mechanika hornin Přednáška 4 Geotechnický průzkum Mechanika hornin - přednáška 4 1 Hlavní úkoly geotechnického průzkumu Zjištění inženýrsko-geologických poměrů v zájmovém území Zjištění fyzikálních, fyzikálněmechanických

Více

ČSN EN OPRAVA 1

ČSN EN OPRAVA 1 ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.060.01; 91.120.20 Říjen 2010 Eurokód 7: Navrhování geotechnických konstrukcí Část 2: Průzkum a zkoušení základové půdy ČSN EN 1997-2 OPRAVA 1 73 1000 idt EN 1997-2:2007/AC:2010-06

Více

Proudění podzemní vody

Proudění podzemní vody Podpovrchová voda krystalická a strukturní voda vázaná fyzikálně-chemicky adsorpční vázaná molekulárními silami na povrchu částic hygroskopická (pevně vázaná) obalová (volně vázaná) volná voda kapilární

Více

Role vodoprávn v ochraně povrchových a podzemních vod. RNDr. Daniela Pačesná, Ph.D. Magistrát města Hradec Králové

Role vodoprávn v ochraně povrchových a podzemních vod. RNDr. Daniela Pačesná, Ph.D. Magistrát města Hradec Králové Role vodoprávn vního úřadu v ochraně povrchových a podzemních vod RNDr. Daniela Pačesná, Ph.D. Magistrát města Hradec Králové Legislativa ochrana vod 38 zákona č. 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých

Více

ŽÁDOST O STANOVENÍ ZPŮSOBU A PODMÍNEK PRO VYPOUŠTĚNÍ DŮLNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH NEBO PODZEMNÍCH NEBO JEHO ZMĚNU

ŽÁDOST O STANOVENÍ ZPŮSOBU A PODMÍNEK PRO VYPOUŠTĚNÍ DŮLNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH NEBO PODZEMNÍCH NEBO JEHO ZMĚNU Příloha č. 22 k vyhlášce č. 183/2018 Sb. Adresa místně a věcně příslušného vodoprávního úřadu ŽÁDOST O STANOVENÍ ZPŮSOBU A PODMÍNEK PRO VYPOUŠTĚNÍ DŮLNÍCH VOD DO VOD POVRCHOVÝCH NEBO PODZEMNÍCH NEBO JEHO

Více

Kopané, hloubené stavby

Kopané, hloubené stavby Kopané, hloubené stavby 25/08/2014 2014 Karel Vojtasík - Geotechnické stavby 1 OBSAH Charakteristika kopaných hloubených GS Jámy Pažící konstrukce Zatížení pažící konstrukce Řešení pažící konstrukce Stabilita

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring stavebních jam doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Geotechnický monitoring učební texty, přednášky Monitoring přehradních hrází doc. RNDr. Eva Hrubešová, Ph.D. Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009.

Více

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů

Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů Střední průmyslová škola stavební, Liberec 1, Sokolovské náměstí 14, příspěvková organizace Témata profilové části ústní maturitní zkoušky z odborných předmětů STAVEBNÍ KONSTRUKCE Školní rok: 2018 / 2019

Více

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství

Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Katedra geotechniky a podzemního stavitelství Zakládání staveb Průzkum staveniště a napětí v základové půdě doc. Dr. Ing. Hynek Lahuta Inovace studijního oboru Geotechnika CZ.1.07/2.2.00/28.0009. Tento

Více

Využití katastrální mapy v důlním měřictví

Využití katastrální mapy v důlním měřictví VŠB - Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta 12. Mezinárodní konference o katastru 53. Geodetické informační dny Využití katastrální mapy v důlním měřictví BRNO 2018 Pavel Černota, Hanka

Více

Hodnocení krajiny z hlediska geověd. V. Kachlík, Ústav geologie a paleontologie PřF UK Praha, Albertov 6, Praha 2

Hodnocení krajiny z hlediska geověd. V. Kachlík, Ústav geologie a paleontologie PřF UK Praha, Albertov 6, Praha 2 Hodnocení krajiny z hlediska geověd V. Kachlík, Ústav geologie a paleontologie PřF UK Praha, Albertov 6, Praha 2 Tvářnost krajiny co ji ovlivňuje? Tvářnost krajiny je výsledkem činnosti: Endogenních gelogických

Více

INTERPRETACE PUKLINOVÉ SÍTĚ NA ZÁKLADĚ TERÉNNÍCH MĚŘENÍ

INTERPRETACE PUKLINOVÉ SÍTĚ NA ZÁKLADĚ TERÉNNÍCH MĚŘENÍ INTERPRETACE PUKLINOVÉ SÍTĚ NA ZÁKLADĚ TERÉNNÍCH MĚŘENÍ Metody a nástroje hodnocení vlivu inženýrských bariér na vzdálené interakce v prostředí hlubinného úložiště Projekt č.:1h-pk/31 MPO ČR Metody a nástroje

Více

VII. VLIVY NA HORNINOVÉ PROSTŘEDÍ

VII. VLIVY NA HORNINOVÉ PROSTŘEDÍ VII. VLIVY NA HORNINOVÉ PROSTŘEDÍ Horninové prostředí jako jedna ze základních složek životního prostředí ovlivňuje svojí stavbou a vlastnostmi využití řešeného území prostřednictvím těchto faktorů: zdroje

Více

Studium vlivu pokračováním těžby hnědého uhlí v dole Turów na podzemní a povrchové vody v ČR. Mgr. Zdeněk Venera, Ph.D. a kol.

Studium vlivu pokračováním těžby hnědého uhlí v dole Turów na podzemní a povrchové vody v ČR. Mgr. Zdeněk Venera, Ph.D. a kol. Studium vlivu pokračováním těžby hnědého uhlí v dole Turów na podzemní a povrchové vody v ČR Mgr. Zdeněk Venera, Ph.D. a kol. 1 Záměr rozšíření a prohloubení těžby na dole Turów o cca 100 m a do těsné

Více

MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI

MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI MOŽNOSTI GEOFYZIKÁLNÍCH MĚŘENÍ PŘI ŘEŠENÍ STARÝCH EKOLOGICKÝCH ZÁTĚŽÍ SPOJENÝCH S HOSPODÁŘSTVÍM S POHONNÝMI HMOTAMI RNDr. Jaroslav Bárta, CSc. 1, RNDr.. Dušan Dostál 1, Mgr. Jaroslav Jirků 2 1) G IMPULS

Více

podzemních staveb jarní semestr 2014

podzemních staveb jarní semestr 2014 Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 ÚVODNÍ INFORMACE O STUDIU Rozsah 1/1 Přednášky Úterý 9:00 11:00 Cvičení Úterý 9:00 11:00 Nepravidelně Hodnocení Ukončení Podle aktuálně

Více

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 5.

Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012. část 5. Hydrogeologie a právo k 1.1. 2012 část 5. Zasakování srážkových vod do půdní vrstvy Právní začlenění: 5, odstavec 3 zákona č. 254/2001 Sb. říká, že: Při provádění staveb nebo jejich změn nebo změn jejich

Více

Složení a vlastnosti přírodních vod

Složení a vlastnosti přírodních vod Vodní zdroje Složení a vlastnosti přírodních vod Podzemní vody obsahují především železo, mangan, sulfan, oxid uhličitý, radon a amonné ionty. Povrchové vody obsahují především suspendované a koloidní

Více

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi.

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi. MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR SILNIČNÍ INFRASTRUKTURY TP-76 TECHNICKÉ PODMÍNKY GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM PRO POZEMNÍ KOMUNIKACE Část A Zásady geotechnického průzkumu Schváleno : MD-OSI č.j. 485/09-910-IPK/1 ze

Více

Základové konstrukce (3)

Základové konstrukce (3) ČVUT v Praze Fakulta stavební KONSTRUKCE POZEMNÍCH STAVEB 2 - K Základové konstrukce (3) Ing. Jiří Pazderka, Ph.D. Katedra konstrukcí pozemních staveb K124 Zpracováno v návaznosti na přednášky Prof. Ing.

Více

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové Zlepšování zemin Zlepšování základové půdy se týká především zvětšení smykové pevnosti, zmenšení deformací nebo i zmenšení propustnosti. Změnu vlastností základové půdy lze dosáhnout například jejím nahrazováním

Více

POUŽITÍ PERMEABILILNÍCH REAKTIVNÍCH BARIÉR PRO SANACI CHLOROVANÝCH UHLOVODÍKŮ IN-SITU Miroslav Černík, Romana Šuráňová Petr Kvapil, Jaroslav Nosek

POUŽITÍ PERMEABILILNÍCH REAKTIVNÍCH BARIÉR PRO SANACI CHLOROVANÝCH UHLOVODÍKŮ IN-SITU Miroslav Černík, Romana Šuráňová Petr Kvapil, Jaroslav Nosek Výzkumné centrum ARTEC Pokročilé sanační technologie a procesy POUŽITÍ PERMEABILILNÍCH REAKTIVNÍCH BARIÉR PRO SANACI CHLOROVANÝCH UHLOVODÍKŮ IN-SITU Miroslav Černík, Romana Šuráňová Petr Kvapil, Jaroslav

Více

TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ.

TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ. TECHNICKÉ ASPEKTY SANACE LOKALITY S VERTIKÁLNÍ STRATIFIKACÍ CHLOROVANÝCH ETHYLENŮ V HORNINOVÉM PROSTŘEDÍ. Jaroslav Hrabal, MEGA a.s., Drahobejlova 1452/54, 190 00 Praha 9 Pracoviště Stráž pod Ralskem Dagmar

Více

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ A INTERAKCÍ HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ V OBLASTI NEOVLIVNĚNÉ TĚŽBOU URANU

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ A INTERAKCÍ HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ V OBLASTI NEOVLIVNĚNÉ TĚŽBOU URANU OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ A INTERAKCÍ HORNINOVÉHO PROSTŘEDÍ V OBLASTI NEOVLIVNĚNÉ TĚŽBOU URANU VLADIMÍR EKERT, LADISLAV GOMBOS, VÁCLAV MUŽÍK DIAMO, státní podnik odštěpný závod Těžba a úprava uranu Stráž pod

Více

Česká geologická služba

Česká geologická služba Česká geologická služba Ing. Petr Kycl petr.kycl@geology.cz Přeshraniční spolupráce pro rozvoj železniční dopravy Sasko ČR (číslo projektu: 100283037) 1 Základní informace o ČGS Založena 1919 331 zaměstnanců

Více