Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)"

Transkript

1 Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

2 APLIKOVANÁ MINERALOGIE A PETROGRAFIE 1. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - nesilikátové minerály. 2. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - silikátové minerály. 3. Abraziva - primární a druhotné suroviny. 4. Drahé a dekorační kameny. 5. Suroviny pro žáruvzdorné materiály. 6. Využití jílových minerálů. 7. Sklářské a slévárenské písky. 8. Keramické a cihlářské suroviny. 9. Technické využití hornin ve stavebním průmyslu. Kriteria pro posouzení drceného kameniva, surovin a výrobků hrubé a ušlechtilé kamenické výroby. 10. Petrurgické suroviny - primární a druhotné. 11. Produkty po spalování uhlí (popílky, popely a energosádrovec) jako druhotné suroviny. 12. Velkoobjemové odpady z hutního průmyslu jako významné druhotné suroviny

3 EKONOMIKA NEROSTNÝCH SUROVIN 1. Úvod do ekonomiky nerostných surovin, struktura ekonomiky nerostných surovin. 2. Osvojování ložisek nerostů a ekonomika nerostných surovin, účastníci osvojování ložisek a základy legislativy osvojování ložisek. 3. Cíle a strategie osvojování ložisek, formy ekonomického hodnocení ložisek nerostů. 4. Odvození ekonomicky vytěžitelných zásob ložisek nerostů. 5. Analýza a hodnocení investic. 6. Analýza investic a etapy osvojování ložisek nerostů. 7. Základní charakteristika a cíle oceňování majetku v báňském průmyslu. 8. Stanovení výnosovém hodnoty báňského podniku, hodnota zásob nerostu v ložisku, výsledky oceňování hodnoty báňského majetku a jejich interpretace.. 9. Surovinové trhy, účastníci trhů a jejich organizace. 10. Surovinové trhy, ceny nerostných surovin, vlivy určující dodávky surovin. 11. Základní principy surovinové politiky. 12. Mezinárodní organizace a surovinová politika.

4 GEOFYZIKÁLNÍ METODY V HG A IG 1. Inženýrskogeologická charakteristika horninového prostředí. Fyzikální vlastnosti hornin a jejich ovlivnění vodou. 2. Geofyzikální průzkum hydrogeologických struktur. Geofyzikální vlastnosti vrstev, sedimentárních komplexů, tektonických linií a poruchových zón. 3. Stanovení hydrogeologických parametrů geologických těles a zvodní geofyzikálními metodami. Litologická charakteristika, jílovitost, pórovitost a puklinatost, vlhkost a stupeň nasycení vodou, propustnost, hloubka hladiny podzemní vody, filtrační rychlost a směr proudění. 4. Metodika geofyzikálních prací při řešení hydrogeologických úkolů v regionálním a detailním hydrogeologickém průzkumu. Mělké struktury, delty řek, sedimentární pánve, oblasti neovulkanitů, krasové oblasti, oblasti krystalinika. 5. Metodika geofyzikálních prací při řešení hydrogeologických úkolů v účelovém hydrogeologickém průzkumu. Termální, hypertermální a minerální vody. Znečištění podzemních vod. Meliorační průzkum. 6. Metodika geofyzikálních prací v ložiskové hydrogeologii. Speciální hydrogeologie. Karotáž hydrogeologických vrtů a sledování dynamiky vody ve vrtu. 7. Sledování fyzikálního stavu horninových masívů geofyzikálními metodami. Vymezení kvazihomogeních bloků. Stanovení fyzikálních vlastností geofyzikálními metodami in situ. 8. Sledování přetvářného stavu horninového masívu geofyzikálními metodami. Sledování deformací povrchu a svahových poruch. 9. Geofyzikální průzkum pro inž. - geol. mapy, průzkum základových poměrů pro plošnou povrchovou zástavbu. Průzkum pro liniové stavby. 10. Geofyzikální průzkum pro hydrotechnické stavby (přehrady a PVE). Geofyzikální průzkum pro podzemní stavby. 11. Seizmicita oblasti a její posouzení. Posouzení seizmotektonických poměrů. Metody MSR a DSR. 12. Geofyzikální průzkum pro řešení problémů ochrany a tvorby životního prostředí. Geofyzikální monitoring.

5 HYDRODYNAMICKÉ ZKOUŠKY 1. Metody zjišťování hydraulických parametrů. Hydrodynamické zkoušky-základní systematika a členění. 2. Čerpací zkoušky v podmínkách ustáleného proudění (volná a napjatá hladina). Vyhodnocení přítokových křivek. 3. Čerpací zkoušky v podmínkách neustáleného proudění (volná a napjatá hladina) - typové křivky, bilogaritmická Theisova metoda. 4. Čerpací zkoušky v podmínkách neustáleného proudění (volná a napjatá hladina) semilogaritmická Jacobova metoda. 5. Okrajové podmínky, jejich význam a projevy při hydrodynamických zkouškách, skinový efekt. 6. Stoupací zkoušky. Rozvoj deprese a její zánik. 7. Rozsah a cíle výzkumných prací. 8. Výběr obzorů určených pro ověření čerpacími pokusy. 9. Čerpací pokusy prováděné klasickým způsobem pístováním. 10. Čerpací pokusy prováděné s využitím testerů. 11. Výzkum sond na podzemních zásobnících plynu. 12. Přístrojové vybavení, měření a dokumentace.

6 HYDROGEOCHEMIE 1. Fyzikálně chemické vlastnosti (složení vod, konduktivita, ox.-redukční potenciál, organoleptické vlastnosti vody). 2. Kationy ve vodách: Na,K,Rb,Li,Cs Ca, Mg, Sr, Ba formy výskytu a význam 3. Hliník, mangan a železo - formy výskytu a význam 4. Rizikové prvky: Cu, Ag, Au, Hg, Pb, As, Se, Cr,Co, Ni, Mo - formy výskytu, význam, metody stanovení 5. Halogenidy ve vodách (Fluor, chlor, brom, jod) - formy výskytu, význam, metody stanovení 6. Sloučeniny síry (sírany a sulfidy) a sloučeniny fosforu - formy výskytu, význam, metody stanovení 7. Dusík ve vodách formy výskytu, význam a metody stanovení 8. Oxid uhličitý a jeho iontové formy, vápenato-uhličitanová rovnováha 9. Organické látky ve vodách skupinová stanovení (CHSK, BSK), organický uhlí 10. Organické mikropolutanty ve vodách (nonylfenol, ftaláty, tenzidy) význam, formy výskytu, metody stanovení 11. Organické mikropolutanty ve vodác (PAU, BTEX, PCB, uhlovodíky C10-C40) význam, formy výskytu, metody stanovení 12. Legislativa vypouštění odpadních vod do recipientu, posuzování kontaminace, voda v krajině směrnice ES 60/2000.

7 HYDROGEOLOGIE II 1. Zásady konstrukce a lokalizace odběrových a pozorovací hydrogeologických vrtů. Projevy nedokonalosti vrtů. 2. Čerpací zkoušky v podmínkách ustáleného proudění (volná a napjatá hladina). Čerpací zkoušky v podmínkách neustáleného proudění (Theis, Jacob). Stoupací zkoušky a jejich význam. 3. Okrajové podmínky a jejich význam při vymezení geohydrodynamického systému. Problematika rychlostí filtračních toků, laminární a turbulentní proudění (nelineární zákony filtrace). 4. Zásoby podzemních vod - druhy a jejich stanovení (přírodní zdroje, indukované zdroje, využitelné množství). Klasifikace zásob a zdrojů podzemních vod. 5. Hydrogeologická rajonizace a hydrologické regiony (význam rajónů a regionů, jejich vývoj). Zdroje hydrogeologických informací a možnosti jejich využití. 6. Hydrogeologické práce (projektová příprava - zadání a projekt, provádění prací, vyhodnocování prací, hydrogeologické mapy, řezy a ostatní dokumentace). 7. Základní legislativa v hydrogeologii, ochraně podzemních a povrchových vod. Základní legislativní zásady vedení HG průzkumu. Odborná způsobilost k provádění geologických a HG prací. 8. Základní zásady hydrogeologického průzkumu prostých podzemních vod (úkoly a cíle průzkumu, obsahy jednotlivých etap průzkumu, účelový průzkum, malé - střední a velké akce). 9. Minerální a termální vody (druhy, tvorba, zřídelní struktury, režim zřídel, jímání těchto vod). Ochrana minerálních a termálních vod, problematika likvidace minerálních a termálních vod. 10. Hydrogeologické práce pro účely zřizování skládek odpadů (základní požadavky průzkumu, monitorovací síť, klasifikace prostředí). 11. Ochrana podzemních vod před znečištěním. (příčiny a druhy kontaminace podzemních vod, metody ochrany, způsoby sanace znečištění, pásma hygienické ochrany) 12. Odvodňování dolů a lomů. (přítok vody do důlních děl, odvodňování hlubinných dolů, odvodňování při povrchovém dobývání, odvodňování stavebních jam).

8 KONTAMINAČNÍ HYDROGEOLOGIE 1. Přehled kontaminantů v podzemních vodách hodnocení kvality vod, anorganické, organické kontaminanty. Bakteriologická kontaminace podzemních vod 2. Transport kontaminantů základní pojmy, přirozená atenuace, transportní procesy, řešení rovnic transportu 3. Obecné zásady a metody průzkumu znečištění metodika, náplň a cíle průzkumu kontaminace, hlavní druhy průzkumných metod a jejich použití pro průzkum saturované a nesaturované zóny 4. Vzorkování podzemních vod a monitorovací systémy- terénní měření, odběr a úprava vzorků 5. Kontaminace kovy chování kovů v podzemní vodě, metodika průzkumu kontaminace kovy 6. Kontaminace organickými látkami kontaminanty a jejich šíření, hydraulika šíření NAPL, distribuce organických látek mezi fázemi, průzkum kontaminace organickými látkami 7. Analýza rizika základní principy, metodika 8. Základy sanace podzemních vod metody sanace saturované zóny 9. Základy sanace metody sanace nesaturované zóny 10. Preventivní ochrana podzemních vod obecná ochrana vod, ochrana tvorby podzemních vod, ochrana vod před nadměrným využíváním, legislativa 11. Ochranná pásma vodních zdrojů, ochrana minerálních vod 12. Rámcová směrnice EU o vodách, vodohospodářské pánování

9 LOŽISKA KAUSTOBIOLITŮ 1. Procesy uhlotvorby a ropotvorby, hlavní faktory a měřítka. 2. Makro a mikropetrografická klasifikace uhlí. 3. Fyzikální a chemicko-technologické vlastnosti kaustobiollitů. 4. Chemicko-technologické klasifikace hnědého a černé uhlí. 5. Stavba uhelných slojí a slojové proplástky. Mocnost a stálost uhelných slojí. 6. Primární a sekundární struktury v uhlí, zvláštní vývoje (pestré vrstvy). 7. Identifikace a korelace uhelných slojí. 8. Česká část hornoslezské pánve. 9. Česká část dolnoslezské pánve, podkrkonošská pánev a uhelné pánve středočeské oblasti. 10. Uhelné pánve brázd ( boskovická brázda, blanická brázda, podorlická brázda). 11. Podkrušnohorské pánve a jihomoravská pánev (jihomoravský lignitový revír). 12. Základy geologie ložisek přírodních uhlovodíkům,jejich ložiska v ČR.

10 LOŽISKA RUD A NERUD 1. Vymezení pojmu ruda a rudní ložisko, chemicko technologická klasifikace rudních ložisek. 2. Genetické klasifikace ložisek rud, časové a prostorové zákonitosti lokalizace rudných ložisek v zemském korovém obalu, metalogenetické členění České republiky. 3. Ložiska kovů skupiny železa. 4. Ložiska těžkých neželezných kovů. 5. Ložiska lehkých neželezných kovů. 6. Ložiska vzácných těžkých neželezných kovů. 7. Ložiska drahých a radioaktivních kovů, problematika ložisek stopových prvků a prvků vzácných zemin. 8. Vymezení pojmu ložiska nerud, technicko-ekonomická klasifikace nerudních ložisek. 9. Stavební suroviny a jejich ložiska v České republice. 10. Suroviny chemického průmyslu a jejich ložiska. 11. Průmyslové suroviny a jejich ložiska. 12. Drahé kameny a jejich ložiska.

11 SEDIMENTOLOGIE 1. Sedimenty a jejich klasifikace, genetické typy sedimentů. 2. Vrstvy a sedimentární textury. 3. Aluviální sedimenty. Aluviální kužely a plošiny. Fluviální sedimenty. 4. Jezerní sedimenty. 5. Glacigenní sedimenty. 6. Eolické sedimenty. 7. Deltové sedimenty základní typy delt. 8. Mělkomořské sedimenty siliciklastické (bariérové ostrovy, laguny, estuária, přílivové plošiny, slané močály). 9. Mělkomořské sedimenty - karbonátové, evaporitové. 10. Hlubokomořské sedimenty hemipelagické (hemipelagická bahna, diatomová bahna) (uloženiny gravitačních a konturových proudů). 11. Eupelagické sedimenty. 12. Sedimentační cykly. Sekvenční stratigrafie.

12 SILIKÁTY 1. Základní látky a systémy v technologii silikátů 2. Difůzní jevy, nukleace a růst nové fáze 3. Rozpouštění pevných látek v taveninách, reakce pevných látek, slinování 4. Technologie skla - charakteristika, vlastnosti roztavených skel, vlastnosti skla 5. Technologie skla - výroba skla, hlavní typy průmyslových skel 6. Sklokeramika 7. Technologie keramiky 8. Keramika na bázi jílových surovin 9. Technická keramika, technická žárovzdorná keramika 10. Žárovzdorné materiály pro průmyslové pece 11. Skelné a krystalické povlaky 12. Anorganická pojiva hydraulická, vzdušná

13 SPECIÁLNÍ INŽENÝRSKÁ GEOLOGIE 1. Charakteristika geotechnických kategorií stavenišť a způsobu inženýrskogeologického průzkumu podle těchto kategorií. 2. Odběr vzorků zemin, skalních hornin a vody, třídy jakosti vzorků, zásady odběru a dokumentace. Popisné, fyzikální, mechanické a technologické vlastnosti hornin; agresivita vody a půdy. 3. Klasifikace těžitelnosti hornin, legislativa a geologický průzkum pro zemní práce. 4. Únosnost a sedaní základových půd - mezní stavy. Metodika průzkumu pro sestavení mnohoúčelových inženýrskogeologických map. Možnosti zpracování archivních materiálu pro inženýrskogeologické účely, geofond ČR. 5. Typy základových konstrukcí - požadavky na průzkum. Popis a zatřídění skalních hornin a zemin podle ČSN a evropských norem. Dokumentace inženýrskogeologických vrtů, konstrukce inženýrskogeologických řezů. 6. Metodika průzkumu a jeho vyhodnocení pro občanské a průmyslové stavby. Vytváření závěrečných zpráv inženýrskogeologického průzkumu. 7. Požadavky na průzkum pro komunikace, násypy, zářezy. Orientační posouzení některých charakteristik zemin, vybrané chemické analýzy vod a zemin pro inženýrskogeologické účely. 8. Inženýrskogeologický průzkum pro přehrady. 9. Metodika průzkumu pro podzemní stavby. Tunelářské klasifikace hornin a horninových masivů. 10. Komplex metod průzkumu a monitoringu svahových deformací. Podklady pro výpočet a modelování stability svahu. 11. Posouzení vlivu seizmicity při inženýrskogeologických průzkumech. Inženýrskogeologické problémy při zlepšování kvality horninového prostředí. 12. Inženýrskogeologický průzkum v poddolovaných územích.

14 STRUKTURNÍ GEOLOGIE 1. Primární a atektonické struktury (primární sedimentární struktury a jejich využití ve strukturní analýze, diapirové struktury a gravitační struktury). 2. Primární struktury magmatitů, impaktní struktury. 3. Síla, napětí, deformace - přetvoření. 4. Elipsoid přetvoření, metody měření přetvoření. Reologické vlastnosti hornin a zemské kůry. 5. Křehká (nespojitá) deformace, pukliny a zlomy- klasifikace, geneze, vztah k ostatním deformacím. 6. Duktilní (spojitá) deformace. Vrásy a vrásové systémy, flexury - mechanismy vrásnění, geometrická a kinematická klasifikace vrás. 7. Kliváž, metamorfní foliace, duktilní střižné zóny, S-C mylonity - tektonity, kinematické indikátory. 8. Tektonika a deformace regionů (struktury Země a desková tektonika). 9. Extenzní tektonika a struktury divergentních zón. 10. Konvergence a tektonika kolizních zón. Akreční klíny - geneze a mechanismy deformace. 11. Vrásovo-příkrovové pásemné orogeny. Příkrovová stavba - geneze, typy příkrovů. 12. Tektonika zón směrných posunů. Transprese. Transtenze.

15 TECHNICKÉ PRŮZKUMNÉ PRÁCE 1. Informace získávané průzkumnými pracemi rozdělení technických průzkumných prací, kopné průzkumné práce, zarážené sondy s výnosem a bez výnosu vzorku, podpovrchová průzkumná díla 2. Dynamické a statické penetrační sondování, principy metod, zařízení, vyhodnocování výsledků, použití, výhody a nevýhody 3. Zatěžovací zkoušky, presiometrie, vrtulková zkouška, dilatometrie, Schmidtovo kladívko principy metod a jejich využití 4. Typy výnosu vývrtu na povrch a druhy a způsob odběru vzorků z průzkumných vrtů a jejich charakteristika; druhy informací získávaných z průzkumných vrtů 5. Rozdělení vrtů podle způsobu a účelu jejich provádění, rozdělení dle mobility souprav, dle způsobu přenosu mechanické energie na čelbu vrtu, účelové aplikace vrtných prací injektáž, pilotáž, kotvení, JG, DSM, bezvýkopové technologie 6. Technické prostředky používané pro hloubení průzkumných vrtů a jejich specifika mělké vrty (IG, HG, LG), hlubinné vrtání, důlní a účelové vrty a účelové aplikace vrtných prací 7. Popis a charakteristika základních funkčních celků vrtných souprav 8. Vrtné nástroje používané při provádění průzkumných prací, rozdělení, typy, rozpojitelnost hornin při vrtání, vrtná a pažnicová kolona obecně 9. Sestavy vrtných kolon jádrová a rotarová vrtná kolona, složení, jádrováky typy, konstrukční provedení a jeho vliv na výnos jádra 10. Sestavy pažnicových kolon konstrukce geologicko-průzkumných vrtů, pažení vrtu a cementace, manipulační pažení u mělkých vrtů, hydrogeologická výstroj vrtů, příklady speciálního vystrojení vrtů 11. Vrtný výplach oběh výplachu při vrtání, základní rozdělení výplachů, funkce výplachu ve vrtu, sestava výplachového hospodářství u mělkých a hlubinných vrtů 12. Prostorový průběh vrtu a metody jeho zjišťování, samovolné křivení se vrtů, příčiny, opatření, havárie ve vrtech, úhyby a orientované vrtání, nastupující vrtné technologie

16 TĚŽBA UHLOVODÍKŮ 1. Charakteristika ropných a plynových ložisek. 2. Režimy ropných a plynových ložisek. 3. Otvírka ropných a plynových ložisek. 4. Způsoby vystrojení přípočvové části vrtu. 5. Metody volání přítoku. 6. Metody výzkumu korektorských vrstev a sond. 7. Samočinný způsob těžby. 8. Kompresorový způsob těžby. 9. Těžba kapalin hlubinnými čerpadly. 10. Metody zvyšování výkonnosti sond, druhotné a tercierní těžební metody. 11. Podzemní opravy sond. 12. Vliv těžby uhlovodíků na okolní životní prostředí.

17 UŽITÁ GEOFYZIKA 1. Zpracování tíhových měření. Tíhové anomálie a redukce 2. Přímá a obrácená úloha v gravimetrii. Kvantitativní interpretace tíhových měření 3. Zpracování geomagnetických měření. Magnetické anomálie. 4. Přímá a obrácená úloha v geomagnetice. Kvantitativní interpretace magnetometrických měření 5. Geoelektrické odporové metody odporové profilování, odporová tomografie, VES. Způsoby měření, formy zpracování a presentace výsledků měření 6. Potenciálové a elektromagnetické metody (pozemní varianty). Způsoby měření, formy zpracování a presentace výsledků měření 7. Seismická měření. Metoda přímých a lomených vln. Způsoby měření, formy zpracování, interpretace a presentace výsledků měření 8. Seismická měření. Metoda odražených vln. Způsoby měření, formy zpracování, interpretace a presentace výsledků měření 9. Radiometrické metody. Určování kvalitativních a kvantitativních charakteristik geologického prostředí z hlediska přirozené radioaktivity 10. Metody jaderné geofyziky. Terénní aplikace povrchové a vrtní varianty. Určování fyzikálních charakteristik geologického prostředí in situ 11. Termické metody. Způsoby měření, formy zpracování a presentace výsledků měření 12. Základní fyzikální vlastnosti hornin ovlivňující měřená fyzikální pole a jejich změny. Stanovení těchto vlastností laboratorně a měřením in situ

18 VRTNÉ STROJE A MECHANISMY 1. Základní rozdělení vrtných technologií 2. Vrtné soupravy rozdělení vrtných souprav podle konstrukčního provedení a účelu jejich použití 3. Hlavní funkční zařízení vrtných souprav obecné rozdělení a popis 4. Těžní zařízení vrtných souprav (zvedací zařízení a těžební lana) 5. Vrtací zařízení vrtných souprav používané při vrtání rotačním způsobem 6. Proplachové a čisticí zařízení vrtných souprav 7. Bezpečnostní zařízení vrtných souprav ochrana lidí, vrtné soupravy a vrtu 8. Pohonné zařízení vrtných souprav typy pohonů, mechanismy pro přenos pohonu 9. Měřicí zařízení na vrtných soupravách pro sledování základních parametrů režimu vrtání 10. Technické prostředky pro vrtání rotačně příklepným způsobem 11. Technické prostředky pro vrtání ostatními technologiemi vrtání (náběrné, šnekové, vibrační) 12. Technické prostředky pro vrtání speciálními technologiemi (vrtání s nepřímým proplachem, vrtání usměrněných vrtů atd.)

19 VRTNÝ PRŮZKUM A HLUBINNÉ VRTÁNÍ 1. Druhy vrtů a způsoby jejich provádění při geologickém průzkumu, způsoby výnosu vývrtu na povrch, druhy a způsob odběru vzorků z průzkumných vrtů a jejich charakteristika; druhy informací získávaných z průzkumných vrtů 2. Technické prostředky používané pro hloubení průzkumných vrtů a jejich specifika mělké vrty (IG, HG, LG), hlubinné vrtání, důlní a účelové vrty a účelové aplikace vrtných prací, hlavní funkční celky vrtných souprav 3. Rozpojitelnost hornin při vrtání způsob práce pracovních orgánů vrtacích nástrojů, vyjádření rozpojitelnosti hornin pomocí fyz. mechanických parametrů, 4. Vrtné nástroje rozdělení, konstrukční provedení, druhy vrtných nástrojů 5. Vrtná kolona, složení, práce vrtné kolony ve vrtu, typy namáhání, sestavy VK, jádrováky konstrukce, druhy jádrováků a jejich vliv na výnos jádra 6. Proplach vrtu druhy proplachu vrtu charakteristika, výplachové hospodářství, druhy výplachu, vlastnosti, rozdělení 7. Vyztužování vrtů, pažnicová kolona, namáhání pažnicových kolon, konstrukce vrtu, složení PK, manipulační pažení u mělkých vrtů, hydrogeologická výstroj vrtů, příklady speciálního vystrojení vrtů 8. Cementace vrtu, druhy cementací, technické prostředky a technologické postupy při jejich provádění, kontrola provedení cementace 9. Základní prostorová charakteristika vrtů, způsoby zjišťování průběhu osy vrtu, křivení se vrtů, metody a technické prostředky k zabránění křivení se vrtů,, havárie ve vrtech 10. Vrtání usměrněných vrtů účely hloubení usměrněných vrtů, technické prostředky a technologické postupy při hloubení usměrněných vrtů 11. Vrtné práce v podzemí technická zařízení a technologické postupy používané při jejich provádění; účelové aplikace vrtných prací (pilotáž, mikropilotáž, kotvení, JG, DSM, bezvýkopové technologie 12. Nové směry v technologii hloubení průzkumných vrtů (vrtání ponornými vrtacími kladivy, použití speciálních proplachů při vrtání, CTT, UBD, turbíny a ponorné motory, TD )

20 VÝPOČET ZÁSOB NEROSTNÝCH SUROVIN 1. Účel a využití výpočtů zásob, základní terminologie zásob ložisek nerostných surovin. 2. Zásady klasifikace zásob ložisek nerostných surovin (národní a mezinárodní klasifikace, problémy jejich vztahu). 3. Geologické a vytěžitelné zásoby jejich význam a vzájemný vztah (geologické, technické a ekonomické modely zásob). 4. Podmínky využitelnosti zásob, jejich význam a otázky jejich tvorby.. 5. Základní ložiskové parametry a problémy jejich určování z pohledu výpočtů zásob. 6. Jakostní charakteristika zásob. 7. Hlavní části výpočtu zásob a jejich charakteristika. 8. Tradiční metody výpočtu zásob (metoda geologicko-těžebních bloků, metoda mnohoúhelníků, trojúhelníků, izolinií a řezů). 9. Principy moderních metod výpočtů zásob (statistické interpolační metody, krigovací metody). 10. Zásoby v etapách ložiskového průzkumu a otvírky dolu. 11. Zásoby v etapách přípravy, dobývání a likvidace ložiska. 12. Evidence a bilance zásob ložisek nerostných surovin.

21 ZAKLÁDÁNÍ STAVEB 1. Průzkum staveniště, základové půdy, náročnost staveb, geotechnické kategorie, klasifikace zemin pro zakládání staveb. 2. Popisné a fyzikální vlastnosti zemin ve vztahu k zakládání staveb. 3. Smyková pevnost zemin, měření, hodnocení, vliv pórových tlaků na pevnost. 4. Stlačitelnost zemin, měření, vyhodnocování, polní měření deformačních vlastností. 5. Plošné základy, rozdělení. Výpočet únosnosti základové půdy pro plošné základy, mezní stav únosnosti základové půdy. 6. Rozdělení napětí v podzákladí, výpočet sedání staveb, mezní stavy použitelnosti, limity sedání a nerovnoměrného sedání. 7. Časový vývoj sedání, primární a sekundární konsolidace 8. Hlubinné základy, druhy a rozdělení. Technologie pilot a podzemních stěn. Mikropiloty. 9. Základové stavební jámy, rozdělení. Svahové a pažené jámy, druhy pažení. Podzemní stěny, štětovnicové stěny, záporové pažení. 10. Tlaky zemin na konstrukce, tlak v klidu, aktívní a pasívni tlak, rozdělení tlaku na pažení dle ČSN, opěrné zdi. Výpočet stability svahu dle Pettersona. 11. Zlepšování vlastností zemin, hutnění a jeho kontrola, injektáže, odvodňování stavebních jam. 12. Zakládání staveb ve zvl. podmínkách, území s nebezpečím sesuvů, poddolovaná území, zemětřesení.

22 ZŘIZOVÁNÍ A PROVOZ PZP 1. Historie a perspektivy uskladňování zemního plynu v PZP, typy podzemních zásobníků. 2. Problémy uskladňování plynu v akviferových strukturách, hodnocení vhodných uskladňovacích objektů, parametry charakterizující cyklický provoz PZP. 3. Stanovení nezbytného počtu sond pro provoz zásobníků, lokalizace zásobníkových sond. 4. Stanovení základních parametrů PZP. 5. Vystrojení zásobníkových sond ústí, stvol vrtu, přípočvová část. 6. Nadzemní zařízení PZP, kompresorová stanice, čištění plynu, sušení plynu, sběrné sítě na zásobnících. 7. Podzemní opravy sond. 8. Chemické metody intenzifikace přítoku, mechanicko-dynamické metody intenzikace přítoku, ostatní metody intenzifikace přítoku. 9. Nadzemní povrchové zařízení zásobníku kontrola, údržby, opravy, havarijní plán. 10. Sledování a ověřování hermetičnosti PZP, aktivní ochrana zařízení PZP proti korozi. 11. Projektování PZP průvodní zpráva základní údaje, technické údaje (všeobecné), technické údaje (technologická část), technické údaje (stavební část). 12. Přehled PZP v ČR.

23 REGIONÁLNÍ GEOLOGIE 1. Pozice Českého masivu a Západních Karpat v rámci geologické stavby Evropy, zonalita evropských variscid. 2. Moldanubická oblast 3. Barrandiensko-tepelská oblast bohemikum. 4. Saxothuringikum - krušnohorské krystalinikum. 5. Lugikum - západosudetská oblast. 6. Moravosilezikum - moravskoslezská oblast. 7. Permokarbonský vývoj na území Českého masivu. 8. Vývoj Českého masivu v období mesozoika. 9. Vývoj Českého masivu v terciéru. 10. Západní Karpaty, základní tektonické členění. Vztah Českého masivu a Západních Karpat. 11. Vnější Západní Karpaty, tektonické členění, vývoj. 12. Kvartérní vývoj na území České republiky.

24 HYDROGEOLOGIE 1. Obecné zákonitosti akumulace a proudění tekutin v horninách (voda, ropa a plyn v horninách zemské kůry, kolektory-izolátory, propustné-nepropustné prostředí, zdroje energie tekutin). 2. Rozdělení vody na zemi (hydrosféra a její dělení, vody podpovrchové. Pásmo aerace a saturace. Rovnice hydrologické bilance (její prvky, stanovení, principy a zásady minimalizující její nepřesnost). 3. Geohydrodynamické systémy (s volnou a napjatou hladinou, krasové systémy, systematika podle dynamiky vod a podle výměny vody se zemským povrchem, okrajové podmínky). 4. Režim podzemních vod a režimní pozorování (chronologická čára a její složky, frekvenční křivka, čára překročení). Základní charakteristiky režimů u systémů s volnou, napjatou hladinou a systémů krasových. 5. Hydraulické vlastnosti hornin (pórovitost, puklinatost, propustnost), tekutin (měrná hmotnost, měrná tíže, hydrostatický tlak, stlačitelnost) a zvodněného prostředí (koef. hydraulické vodivosti, transmisivita, storativita, tlaková a hladinová vodivost). 6. Hydrodynamické základy proudění podzemních vod (Darcyho zákon, zákon spojitosti toku obecná rovnice kontinuity, obecná diferenciální rovnice filtrace) 7. Systematika druhů filtračních toků - základní charakteristiky a přehled základních přítokových rovnic. 8. Depresní kužel (tvar a charakteristiky). Interference depresí - základní výpočetní vztahy. 9. Metody zjišťování hydraulických parametrů (empirické vzorce, laboratorní zkoušky, hydrodynamické testy). 10. Fyzikální, senzorické a chemické vlastnosti podzemních vod (kvalitativní vlastnosti podzemních vod, geneze a vlastnosti obsahů makrosložek v podzemních vodách, metody zpracování hydrochemických dat). 11. Základy hydrometrie povrchových toků a podzemních vod. (základní metody měření a zpracování hydrologických dat, říční síť a její charakteristiky). 12. Ochrana podzemních vod před znečištěním. (příčiny a druhy kontaminace podzemních vod, metody ochrany, způsoby sanace znečištění, pásma hygienické ochrany ochranná pásma). *nelze zapsat k SZZ v případě, že již byl předmět absolvován u státní závěrečné zkoušky v bakalářském studiu

25 INŽENÝRSKÁ GEOLOGIE 1. Základní složky geologického prostředí charakterizující inženýrskogeologické poměry. 2. Inženýrskogeologický průzkum, legislativa, zásady, metody atd. 3. Charakteristika a klasifikace hornin v inženýrské geologii. 4. Inženýrskogeologická charakteristika a klasifikace horninových masívů, struktura horninového masívu, kvazihomogenita. 5. Napjatost horninových masivů, geologické příčiny, výpočet, metody měření. 6. Popisné, fyzikální, mechanické a technologické vlastnosti hornin, agresivita vody a půdy. 7. Inženýrskogeologické mapy - metodika a metody pro tvorbu map, jejich typy, náplň a využití. 8. Tvary reliéfu a jejich geneze ovlivňující realizaci inženýrských záměrů, geomorfologické mapy. 9. Geodynamické procesy podmiňující poruchy inženýrských objektů. 10. Základní typy svahových pohybů a deformací, příčiny vzniku a rozvoje, regionální rozšíření v ČR. 11. Antropogenní procesy vlivy důlní činnosti, jímání vody, indukovaná a technická seizmicita ad. 12. Popis a zásady vytváření závěrečných zpráv inženýrskogeologického průzkumu. *nelze zapsat k SZZ v případě, že již byl předmět absolvován u státní závěrečné zkoušky v bakalářském studiu

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium)

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) HOSPODAŘENÍ S VODOU 1. Voda a její význam jako surovina a složka ŽP, obnovitelné a neobnovitelné zdroje, členění vody dle použití požadavky na

Více

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium)

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) Hydrogeologie 1. Obecné zákonitosti akumulace a proudění tekutin v horninách (voda, ropa a plyn v horninách zemské kůry, kolektory-izolátory,

Více

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) APLIKOVANÁ MINERALOGIE A PETROGRAFIE 1. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - nesilikátové minerály. 2. Využití nerudních nerostů

Více

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM

HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM HYDROGEOLOGICKÝ PRŮZKUM Hydrogeologie Hydrogeologie je obor zabývající se podzemními vodami, jejich původem, podmínkami výskytu, zákony pohybu, jejich fyzikálními a chemickými vlastnostmi a jejich interakcí

Více

Mechanika hornin. Přednáška 4. Geotechnický průzkum

Mechanika hornin. Přednáška 4. Geotechnický průzkum Mechanika hornin Přednáška 4 Geotechnický průzkum Mechanika hornin - přednáška 4 1 Hlavní úkoly geotechnického průzkumu Zjištění inženýrsko-geologických poměrů v zájmovém území Zjištění fyzikálních, fyzikálněmechanických

Více

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi.

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi. MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR SILNIČNÍ INFRASTRUKTURY TP-76 TECHNICKÉ PODMÍNKY GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM PRO POZEMNÍ KOMUNIKACE Část A Zásady geotechnického průzkumu Schváleno : MD-OSI č.j. 485/09-910-IPK/1 ze

Více

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium)

Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) Okruhy SZZ Geologické inženýrství (navazující Mgr. studium) APLIKOVANÁ MINERALOGIE A PETROGRAFIE 1. Využití nerudních nerostů v průmyslových odvětvích - nesilikátové minerály. 2. Využití nerudních nerostů

Více

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium)

Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) Okruhy SZZ Krajinné vodní hospodářství (bakalářské studium) GEOMORFOLOGIE 1. Základy klasifikace georeliéfu, geomorfologická terminologie 2. Globální geomorfologii tektonika litosférických desek 3. Strukturní

Více

Přírodní zdroje cíl: orientace v oblasti využití přírodních zdrojů a dopady na územněplánovací záměr

Přírodní zdroje cíl: orientace v oblasti využití přírodních zdrojů a dopady na územněplánovací záměr Geologie 4. přednáška Přírodní zdroje cíl: orientace v oblasti využití přírodních zdrojů a dopady na územněplánovací záměr přírodní zdroje (ve smyslu zákona 17/1991 Sb. 7 jsou definovány ): jsou ty části

Více

Příloha č. 1 ke Směrnici děkanky č. 5/2014 pro magisterské přijímací řízení FSv ČVUT v Praze

Příloha č. 1 ke Směrnici děkanky č. 5/2014 pro magisterské přijímací řízení FSv ČVUT v Praze RÁMCOVÉ POŽADAVKY K PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKCE DO MAGISTERSKÉHO STUDIA FAKULTY STAVEBNÍ ČVUT v PRAZE a Konstrukce pozemních staveb Civil Engineering Building Structures Konstrukce pozemních staveb Požadavky na

Více

GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112

GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112 ODVĚTVOVÁ TECHNICKÁ NORMA VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ Leden 2014 MZe ČR GEOLOGICKÝ PRŮZKUM PRO ZEMĚDĚLSKÉ VYUŽÍVÁNÍ KRAJINY TNV 75 4112 Obsah Strana Předmluva... 2 Úvod. 3 1 Předmět normy... 4 2 Citované dokumenty...

Více

Ložisková hydrogeologie. Úvod

Ložisková hydrogeologie. Úvod Ložisková hydrogeologie Úvod Tématický přehled 1. Úvod 2. Hydrogeologická klasifikace ložisek nerostných surovin 3. Hydrogeologické práce při průzkumu ložisek nerostných surovin 4. Přítoky důlních vod

Více

Modelové hodnocení proudění podzemní vody v hydrogeologických rajonech Třeboňska

Modelové hodnocení proudění podzemní vody v hydrogeologických rajonech Třeboňska Modelové hodnocení proudění podzemní vody v hydrogeologických rajonech Třeboňska HGR 2140 Třeboňská pánev jižní část HGR 2151 Třeboňská pánev severní část HGR 2152 Třeboňská pánev střední část Mgr. Michal

Více

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení

R O Z H O D N U T Í. integrované povolení Liberec 10. září 2004 Č. j.: KULK 96/2004 Vyřizuje: Ťoková Kateřina Tel.: 485 226 385 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor životního prostředí a zemědělství

Více

Depos Horní Suchá, a.s. Skládka odpadů Solecká Integrované povolení čj. ŽPZ/2802/03/Kl ze dne 17. 9. 2003, ve znění pozdějších změn

Depos Horní Suchá, a.s. Skládka odpadů Solecká Integrované povolení čj. ŽPZ/2802/03/Kl ze dne 17. 9. 2003, ve znění pozdějších změn V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti

Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti Stručné shrnutí údajů uvedených v žádosti 1.Identifikace provozovatele (žadatele) Biosolid, s.r.o. Kostelanská 2128 686 03 Staré Město IČ : 26136830 2.Popis zařízení a přehled případných hlavních variant

Více

33. Která geosyntetika mohou být použita jako filtr? 34. Které prvky se používají k vyztužování zemin? 35. Co je to creep (zemin, geosyntetik)? 36.

33. Která geosyntetika mohou být použita jako filtr? 34. Které prvky se používají k vyztužování zemin? 35. Co je to creep (zemin, geosyntetik)? 36. Geotechnika 1. Podle kterého předpisu se navrhuje a provádí geotechnický průzkum pro PK? 2. Jaké jsou kategorie metod odběru vzorků zemin? 3. Kolik je tříd kvality vzorků zemin pro laboratorní zkoušky?

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu GEOTECHNICKÝ ENGINEERING & SERVICE ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA o inženýrskogeologickém průzkumu Název úkolu : Krchleby, rekonstrukce mostu ev. č. 18323-1 (most přes Srbický potok) Číslo úkolu : 2014-1 - 072 Odběratel

Více

Podle výskytu - vody podzemní a vody povrchové Podzemní vody - podzemní a jeskynní jezírka, podzemní toky, vody skalní a půdní Povrchové vody -

Podle výskytu - vody podzemní a vody povrchové Podzemní vody - podzemní a jeskynní jezírka, podzemní toky, vody skalní a půdní Povrchové vody - Druhy a typy vod Podle výskytu - vody podzemní a vody povrchové Podzemní vody - podzemní a jeskynní jezírka, podzemní toky, vody skalní a půdní Povrchové vody - stojaté (lentické) a tekoucí (lotické) Z

Více

Univerzita Karlova v Praze. Přírodovědecká fakulta. Studijní program: Geologie. Studijní obor: Geotechnologie. Petr Vorlíček

Univerzita Karlova v Praze. Přírodovědecká fakulta. Studijní program: Geologie. Studijní obor: Geotechnologie. Petr Vorlíček Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Studijní program: Geologie Studijní obor: Geotechnologie Petr Vorlíček Vrtné technologie v hydrogeologickém průzkumu Drilling technologies in hydrogeological

Více

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi

VY_32_INOVACE_04.01 1/5 3.2.04.1 Geologické vědy Geologie věda o Zemi 1/5 3.2.04.1 Geologie věda o Zemi cíl vyjmenovat obory zabývající se výzkumem Země - objasnit jejich význam působení Geologie zabývá se studiem neživé přírody - studuje vztah neživé přírody k organismům

Více

SANACE PROSTŘED EDÍ. Likvidace ekologických zátěžz. ěží Biodegradce

SANACE PROSTŘED EDÍ. Likvidace ekologických zátěžz. ěží Biodegradce SANACE PROSTŘED EDÍ Likvidace ekologických zátěžz ěží Biodegradce O co jde? Za starou ekologickou zátěžz považujeme závaz važnou kontaminaci horninového prostřed edí,, podzemních nebo povrchových vod,,

Více

VÝVOJ CHARAKTERU DŮLNÍCH VOD ZATOPENÉHO LOŽISKA ZADNÍ CHODOV

VÝVOJ CHARAKTERU DŮLNÍCH VOD ZATOPENÉHO LOŽISKA ZADNÍ CHODOV VÝVOJ CHARAKTERU DŮLNÍCH VOD ZATOPENÉHO LOŽISKA ZADNÍ CHODOV 1) Karel LUSK, DIAMO, s. p., Máchova 21, 471 27 Stráž pod Ralskem, e-mail: lusk@diamo.cz 2) Milan VŠETEČKA,DIAMO, s. p., Máchova 21, 471 27

Více

1. Ochrana ovzduší a emisní limity

1. Ochrana ovzduší a emisní limity 1. Ochrana ovzduší a emisní limity 1.1 Emisní limity nejsou stanoveny. Ze zařízení nedochází k vypouštění látek, pro které by byl emisní limit stanoven. 1.2 Integrované povolení se vydává ke změně stavby

Více

Metody sanace přírodních útvarů

Metody sanace přírodních útvarů Metody sanace přírodních útvarů 1. Klasifikace přírodních útvarů, geodynamických procesů se zaměřením na svahové pohyby. 2. Charakteristika svahových pohybů. 3. Podmiňující faktory přírodní. 4. Podmiňující

Více

NÍ ÚDAJE STAVBY A INVESTORA...

NÍ ÚDAJE STAVBY A INVESTORA... Obsah: 1. ÚVOD... 2 2. IDENTIFIKAČNÍ ÚDAJE STAVBY A INVESTORA... 2 2.1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O STAVBĚ... 3 2.2. VLIV STAVBY NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ... 4 2.3. LEGISLATIVNÍ POŽADAVKY... 4 2.4. ODOLNOST A ZABEZPEČENÍ

Více

Okruhy pro bakalářské zkoušky z oboru Technologie konzervování restaurování, specializace kovové materiály Dějiny umění

Okruhy pro bakalářské zkoušky z oboru Technologie konzervování restaurování, specializace kovové materiály Dějiny umění Okruhy pro bakalářské zkoušky z oboru Technologie konzervování restaurování, specializace kovové materiály Materiály památkových objektů kovy Volitelný chemický: Anorganická chemie 1. Románské umění (Francie,

Více

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD

LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD LIKVIDACE SPLAŠKOVÝCH ODPADNÍCH VOD Ing. Stanislav Frolík, Ph.D. - katedra technických zařízení budov - 1 Obsah přednášky legislativa, pojmy zdroje znečištění ukazatele znečištění způsoby likvidace odpadních

Více

T E R M I N O L O G I E

T E R M I N O L O G I E 800-2 Zvláštní zakládání objektů T E R M I N O L O G I E A Armokoš pro provázání betonových konstrukcí je výztuž, která není staticky posuzována z hlediska únosnosti vlastní piloty a slouží pro spojení

Více

Zakázka: D111029 Stavba: Sanace svahu Olešnice poškozeného přívalovými dešti v srpnu 2010 I. etapa Objekt: SO 201 Sanace svahu

Zakázka: D111029 Stavba: Sanace svahu Olešnice poškozeného přívalovými dešti v srpnu 2010 I. etapa Objekt: SO 201 Sanace svahu 1 Technická zpráva ke statickému výpočtu... 2 1.1 Identifikační údaje... 2 1.1.1 Stavba... 2 1.1.2 Investor... 2 1.1.3 Projektant... 2 1.1.4 Ostatní... 2 1.2 Základní údaje o zdi... 3 1.3 Technický popis

Více

v oblastech těžt ěžby nerostných surovin

v oblastech těžt ěžby nerostných surovin Jímání podzemní vody v oblastech těžt ěžby nerostných surovin Arnošt G r m e l a Naďa R a p a n t o v á Konference Podzemní vody ve vodárenské praxi 28. března 2014 Dolní Morava Důlní a těžebníčinnost

Více

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb

Dokumentace průzkumných děl a podzemních staveb Dokumentace průzkumných děl d l a podzemních staveb jarní semestr 2014 / II. REPETORIUM NORMY platné ČSN EN ISO 14688 1 Geotechnický průzkum a zkoušení Pojmenovánía zatřiďování zemin Část 1: pojmenování

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003. O b e c n á u s t a n o v e n í

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003. O b e c n á u s t a n o v e n í NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací

Více

GEMATEST spol. s r.o. Laboratoře pro geotechniku a ekologii

GEMATEST spol. s r.o. Laboratoře pro geotechniku a ekologii GEMATEST spol. s r.o. CENÍK Laboratoř analytické chemie Černošice tel: +420 251 642 189 fax.: +420 251 642 154 mobil: +420 604 960 836 +420 605 765 448 analytika@gematest.cz www.gematest.cz Platnost od:

Více

OBECNÁ FYTOTECHNIKA BLOK: VÝŽIVA ROSTLIN A HNOJENÍ Témata konzultací: Základní principy výživy rostlin. Složení rostlin. Agrochemické vlastnosti půd a půdní úrodnost. Hnojiva, organická hnojiva, minerální

Více

Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů

Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů Inženýrskogeologický průzkum přirozených stavebních materiálů 1) Průzkum přírodních stavebních surovin metodika ložiskové geologie do ig se nezařazuje provádění: specializovaná průzkumná pracoviště úkoly:

Více

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod

Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Sanace kontaminovaného území Plzeň Libušín kombinací několika sanačních metod Jana Kolářová 1, Petr Kvapil 2, Vít Holeček 2 1) DEKONTA a.s., Volutová 2523, 158 00 Praha 5 2) AQUATEST a.s., Geologická 4,

Více

NÁVRH CERTIFIKOVANÉ METODIKY

NÁVRH CERTIFIKOVANÉ METODIKY NÁVRH CERTIFIKOVANÉ METODIKY Metodika vodních tlakových zkoušek v prostředí pevných hornin s nízkou propustností Projekt FR-TI 3/325 Autoři: Mgr. Lenka Rukavičková, Ph.D. Mgr. Jan Holeček Vladimír Bláha

Více

Hydrosféra - (vodní obal Země) soubor všeho vodstva Země povrchové vody, podpovrchové vody, vody obsažené v atmosféře a vody v živých organismech.

Hydrosféra - (vodní obal Země) soubor všeho vodstva Země povrchové vody, podpovrchové vody, vody obsažené v atmosféře a vody v živých organismech. Hydrosféra - (vodní obal Země) soubor všeho vodstva Země povrchové vody, podpovrchové vody, vody obsažené v atmosféře a vody v živých organismech. hydrologie hydrogeografie oceánografie hydrogeologie Hydrologický

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Imagine the result 1

Imagine the result 1 j ARCADIS CZ a.s., divize Geotechnika Pekárenská 81 372 13 České Budějovice Tel +420 387 425 663 Fax +420 387 319 035 www.arcadis.cz Podnik místního hospodářství Hluboká nad Vltavou Vltavská 287 373 41

Více

Jak získáváme hydrogeologická data pro modelování toku podzemní vody v puklinovém prostředí

Jak získáváme hydrogeologická data pro modelování toku podzemní vody v puklinovém prostředí Výzkumné centrum Pokročilé sanační technologie a procesy Jak získáváme hydrogeologická data pro modelování toku podzemní vody v puklinovém prostředí L. Rukavičková Česká geologická služba http://centrum-sanace.tul.cz

Více

Studium a využití mokřadních systémů pro čištění ídůlních vod. Ing. Irena Šupíková

Studium a využití mokřadních systémů pro čištění ídůlních vod. Ing. Irena Šupíková Studium a využití mokřadních systémů pro čištění ídůlních vod Ing. Irena Šupíková Obsah práce Téma -přírodní geochemické procesy a podmínky pro čištění kyselých DV (Fe, Mn, sírany) - sanační pilotní systém

Více

Moravsko-slezská oblast (Brunovistulikum a její varisky přepracované částí - moravosilezikum) Kadomský fundament (580 725 Ma staré

Moravsko-slezská oblast (Brunovistulikum a její varisky přepracované částí - moravosilezikum) Kadomský fundament (580 725 Ma staré Moravsko-slezská oblast (Brunovistulikum a její varisky přepracované částí - moravosilezikum) Kadomský fundament (580 725 Ma staré granidoidy, metasedimenty, metavulkanity), samostatný mikroblok, který

Více

AKREDITOVANÁ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ č.1489 AKREDITOVÁNA ČESKÝM INSTITUTEM PRO AKREDITACI, o.p.s. DLE ČSN EN ISO/IEC 17025:2005

AKREDITOVANÁ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ č.1489 AKREDITOVÁNA ČESKÝM INSTITUTEM PRO AKREDITACI, o.p.s. DLE ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 United Energy, a.s. Teplárenská č.p.2 434 03 Komořany u Mostu IČO: 273 09 959 DIČ: CZ27309959 AKREDITOVANÁ ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ č.1489 AKREDITOVÁNA ČESKÝM INSTITUTEM PRO AKREDITACI, o.p.s. DLE ČSN EN ISO/IEC

Více

1. Žadatel 1) (k žádosti písmene A, B, C)

1. Žadatel 1) (k žádosti písmene A, B, C) Městský úřad Otrokovice odbor životního prostředí nám. 3. května 1340 765 23 Otrokovice A) ŽÁDOST O STAVEBNÍ POVOLENÍ K VODNÍMU DÍLU ( 15 vodního zákona) B) ŽÁDOST O POVOLENÍ K NAKLÁDÁNÍ S PODZEMNÍMI VODAMI

Více

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin

I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I. Morfologie toku s ohledem na bilanci transportu plavenin a splavenin I.1. Tvar koryta a jeho vývoj Klima, tvar krajiny, vegetace a geologie povodí určují morfologii vodního toku (neovlivněného antropologickou

Více

TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV. 1. Definice koroze. Soli, oxidy. 2.Rozdělení koroze. Obsah: Činitelé ovlivňující korozi H 2 O, O 2

TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV. 1. Definice koroze. Soli, oxidy. 2.Rozdělení koroze. Obsah: Činitelé ovlivňující korozi H 2 O, O 2 TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV Obsah: 1. Definice koroze 2. Rozdělení koroze 3. Ochrana proti korozi 4. Kontrolní otázky 1. Definice koroze Koroze je rozrušování materiálu vlivem okolního prostředí Činitelé

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA Směsi Látky a jejich vlastnosti Předmět a význam chemie Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor (předmět): Chemie - ročník: PRIMA Téma Učivo Výstupy Kódy Dle RVP Školní (ročníkové) PT K Předmět

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 29. ledna 2003

NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 29. ledna 2003 61 NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 29. ledna 2003 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací

Více

integrované povolení

integrované povolení V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

S E Z N A M T E C H N I C K Ý C H N O R E M

S E Z N A M T E C H N I C K Ý C H N O R E M S E Z N A M T E C H N I C K Ý C H N O R E M V O D N Í H O S P O D Á Ř S T V Í KVALITA PŮDY O D P A D O V É H O S P O D Á Ř S T V Í stav k 1.1.2016 Sweco Hydroprojekt a.s. Centrum technické normalizace

Více

2 Kotvení stavebních konstrukcí

2 Kotvení stavebních konstrukcí 2 Kotvení stavebních konstrukcí Kotvení stavebních konstrukcí je velmi frekventovanou metodou speciálního zakládání, která umožňuje přenos tahových sil z konstrukce do horninového prostředí, případně slouží

Více

Geofyzika klíčová metoda pro průzkum hydrogeologických struktur. Zhodnocení projektu Rebilance

Geofyzika klíčová metoda pro průzkum hydrogeologických struktur. Zhodnocení projektu Rebilance Geofyzika klíčová metoda pro průzkum hydrogeologických struktur. Zhodnocení projektu Rebilance Skácelová Z., Česká geologická služba pracoviště Jeseník Proč geofyzika? Základní princip geofyzikálního průzkumu:

Více

TÉMATICKÉ OKRUHY KE SZZ 2013/14 ING PLASTIKÁŘSKÁ TECHNOLOGIE

TÉMATICKÉ OKRUHY KE SZZ 2013/14 ING PLASTIKÁŘSKÁ TECHNOLOGIE TÉMATICKÉ OKRUHY KE SZZ 2013/14 PLASTIKÁŘSKÁ TECHNOLOGIE 1. Rovnice toku a třídění z reologického hlediska podle průběhu tokové křivky. 2. Aktivační energie viskózního toku Arteniova rovnice. 3. Kapilární

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2. Faktory

Více

TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ VRTANÝCH PILOT

TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ VRTANÝCH PILOT TECHNOLOGIE PROVÁDĚNÍ VRTANÝCH PILOT Technologický postup: a) vyvrtání či vyhloubení vrtu b) přípravné práce c) armování a betonáž d) odpažení a úprava hlavy AD c) zapuštění a osazení armokoše betonáž

Více

Geotechnické a diagnostické průzkumy při opravách TT. 44. zasedání odborné skupiny tramvajové trati, 2. 3.11. 2011, Liberec

Geotechnické a diagnostické průzkumy při opravách TT. 44. zasedání odborné skupiny tramvajové trati, 2. 3.11. 2011, Liberec Geotechnické a diagnostické průzkumy při opravách TT Průzkumy, měření, monitoring Příprava Výstavba Provoz Opravy Geofyzikální a geologické průzkumy pro liniové stavby Podklady pro projekt Geotechnický

Více

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení

R O Z H O D N U T Í. změnu integrovaného povolení Liberec 29. října 2008 Č. j.: KULK/59542/2008 Sp. zn.: ORVZŽP/1/2008 Vyřizuje: Bc. Lenka Maryšková Tel.: 485 226 499 Adresátům dle rozdělovníku R O Z H O D N U T Í Krajský úřad Libereckého kraje, odbor

Více

HAVÁRIE. Havárie na vodách. Znečištění. Důvody vzniku havárií

HAVÁRIE. Havárie na vodách. Znečištění. Důvody vzniku havárií HAVÁRIE Definice Povinnosti při havárii Důvody vzniku havárií Likvidace havárií na podzemních vodách Likvidace havárií na povrchových vodách Havárie na vodách zák. č. 254/2001 Sb.: mimořádně závažné zhoršení

Více

Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika

Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika Zpracoval: Mgr. Michal Havlík Geologie a tepelné vlastnosti hornin Projektování vrtů pro tepelná čerpadla na základě geologických předpokladů vliv na vodní režim, rizika Kapitola 4 - GEOLOGIE A TEPELNÉ

Více

DOLNÍ KOUNICE. Inženýrsko-geologický prùzkum

DOLNÍ KOUNICE. Inženýrsko-geologický prùzkum DOLNÍ KOUNICE Inženýrsko-geologický prùzkum OHSAS 18001 kvìten 2015 GEODRILL s.r.o., Bìlohorská 2115/6,, tel.: +420 544 525 240, fax: +420 549 273 293, e-mail: info@geodrill.cz Zaveden integrovaný systém

Více

Geotechnický průzkum hlavní úkoly

Geotechnický průzkum hlavní úkoly Geotechnický průzkum hlavní úkoly * optimální vedení trasy z hlediska inženýrskogeologických poměrů * stávající stabilitu území, resp. změny stabilitních poměrů v souvislosti s výstavbou * polohu, velikost

Více

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb.

590/2002 Sb. VYHLÁŠKA. ze dne 19. prosince 2002. o technických požadavcích pro vodní díla. Změna: 367/2005 Sb. 590/2002 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 19. prosince 2002 o technických požadavcích pro vodní díla Změna: 367/2005 Sb. Ministerstvo zemědělství stanoví podle 143 odst. 4 písm. b) zákona č. 50/1976 Sb., o územním

Více

Zájmová oblast M 1 : 50 000

Zájmová oblast M 1 : 50 000 S Zájmová oblast Podklad získán ze serveru www.cuzk.cz dne 23.1.2013 M 1 : 50 000 AKCE: Proseč Analýza rizik bývalé sběrny druhotných surovin ve městě Proseč u Skutče Projekt realizace průzkumných prací

Více

Ochrana půdy. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín

Ochrana půdy. Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Ochrana půdy Ing. Petr Stloukal Ústav ochrany životního prostředí Fakulta technologická Univerzita Tomáše Bati Zlín Obsah přednášky Vlastnosti půdy Změna kvality půdy Ochrana před chemickou degradací -

Více

Sanace následků hydrochemické těžby uranu v severočeské křídě

Sanace následků hydrochemické těžby uranu v severočeské křídě Sanace následků hydrochemické těžby uranu v severočeské křídě Injektáž alkalických vod do zakyseleného pórového prostředí rozpadavých pískovců Ladislav Gombos DIAMO, s. p., o. z. Těžba a úprava uranu 471

Více

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY

CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY CÍL ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ RACIONÁLNÍ VYUŽITÍ KRAJINY výstavba (urbanizace) doprava zemědělské a lesnické hospodaření rozvoj a ochrana těžby nerostných surovin, vodních a energetických zdrojů vodní hospodářství

Více

10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách

10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách 10. Minerální výživa rostlin na extrémních půdách Extrémní půdy: Kyselé Alkalické Zasolené Kontaminované těžkými kovy Kyselé půdy Procesy vedoucí k acidifikaci (abnormálnímu okyselení): Zvětrávání hornin

Více

Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla

Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla Metodický pokyn ČAH č. 2/2008 k vyhlášce č. 590/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla 1. ÚVOD Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 590,/2002 Sb. o technických požadavcích pro vodní díla, po

Více

Odpady a recyklace. Přednáška č.10 Legislativa v OH. Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství. Ing. Martin Dočkal, Ph.D.

Odpady a recyklace. Přednáška č.10 Legislativa v OH. Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství. Ing. Martin Dočkal, Ph.D. Odpady a recyklace Přednáška č.10 Legislativa v OH Předpisy v odp. hospodářství zákony vyhlášky technické normy Ostatní důležitá legislativa v oblasti ŽP Zákon 185/2001 Sb. (novela 154/2010,... 223/2015

Více

Biologie - Kvarta Biologie kvarta Výchovné a vzdělávací strategie Učivo ŠVP výstupy

Biologie - Kvarta Biologie kvarta Výchovné a vzdělávací strategie Učivo ŠVP výstupy - Kvarta Biologie Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence k učení Kompetence pracovní vědy

Více

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb.

Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě ROZDÍLOVÁ ZKOUŠKA k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. 2015 Rozdílová zkouška k autorizaci podle zákona č. 360/1992 Sb. OBSAH Úvod...

Více

Sborník geologických věd Journal of Geological Sciences

Sborník geologických věd Journal of Geological Sciences Sborník geologických věd Journal of Geological Sciences Hydrogeologie, INŽENÝRSKÁ GEOLOGIE hydrogeology, ENGINEERING GEOLOGY 23 Česká geologická služba praha 2006 Vědecký redaktor doc. RNDr. Zbyněk Hrkal,

Více

Konference Těžba a její dopady na ŽP V, Ostrava, duben 2014 NÁSLEDKY 140 LET INTENZIVNÍHO PRŮMYSLOVÉHO VYUŽÍVÁNÍ LOKALITY TROJICE

Konference Těžba a její dopady na ŽP V, Ostrava, duben 2014 NÁSLEDKY 140 LET INTENZIVNÍHO PRŮMYSLOVÉHO VYUŽÍVÁNÍ LOKALITY TROJICE Konference Těžba a její dopady na ŽP V, Ostrava, duben 2014 NÁSLEDKY 140 LET INTENZIVNÍHO PRŮMYSLOVÉHO VYUŽÍVÁNÍ LOKALITY TROJICE Přehledná situace lokality ZOO Halda Ema Výstaviště Slezskoostravský hrad

Více

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ

DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ DOPADY NA MIKROKLIMA, KVALITU OVZDUŠÍ, EKOSYSTÉMY VODY A PŮDY V RÁMCI HYDRICKÉ REKULTIVACE HNĚDOUHELNÝCH LOMŮ Milena Vágnerová 1), Jan Brejcha 1), Michal Řehoř 1), Zbyněk Sokol 2), Martin Neruda 3), Jana

Více

PROJEKT DVOUKOLEJNÝCH ŽELEZNIČNÍCH TUNELŮ HALÁ HUBA A HNĚVKOVSKÝ I. NA TRAŤOVÉM ÚSEKU ZÁBŘEH - KRASÍKOV

PROJEKT DVOUKOLEJNÝCH ŽELEZNIČNÍCH TUNELŮ HALÁ HUBA A HNĚVKOVSKÝ I. NA TRAŤOVÉM ÚSEKU ZÁBŘEH - KRASÍKOV PROJEKT DVOUKOLEJNÝCH ŽELEZNIČNÍCH TUNELŮ HALÁ HUBA A HNĚVKOVSKÝ I. NA TRAŤOVÉM ÚSEKU ZÁBŘEH - KRASÍKOV Ing. Libor Mařík, ILF Consulting Engineers, s. r. o. 1 ÚVOD Příspěvek pojednává o technickém řešení

Více

Přípravný den projekt Kameny a voda

Přípravný den projekt Kameny a voda Přípravný den projekt Kameny a voda Cíl exkurze pro studenty gymnázia Praktické osvojení teoretických znalostí z výuky Získání obecných i technologických znalostí o těžbě a zpracování kamene Shlédnutí

Více

PROBLEMATIKA ZMĚN VODNÍHO REŽIMU V DŮSLEDKU HORNICKÉ ČINNOSTI V ZÁPADNÍ ČÁSTI SHP

PROBLEMATIKA ZMĚN VODNÍHO REŽIMU V DŮSLEDKU HORNICKÉ ČINNOSTI V ZÁPADNÍ ČÁSTI SHP PROBLEMATIKA ZMĚN VODNÍHO REŽIMU V DŮSLEDKU HORNICKÉ ČINNOSTI V ZÁPADNÍ ČÁSTI SHP Ing. Lukáš Žižka, Ing. Josef Halíř, Ph.D. Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s.,budovatelů 2830, 434 37 Most ABSTRAKT: V zájmovém

Více

Bioklimatológia a voda v krajine 11. 14. Septembra 2006

Bioklimatológia a voda v krajine 11. 14. Septembra 2006 Bioklimatológia a voda v krajine 11. 14. Septembra 2006 Ekotechnika spol. s r.o., Martin Jurkovič 1 ZAŘÍZENÍ A PŘÍSTROJE PRO MONITORING ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Prezentace přístrojů a zařízení firem: Eijkelkamp

Více

zapažovací systémy pro studny na vodu

zapažovací systémy pro studny na vodu VŠEOBECNÉ ÚDAJE strana: PVC Chemické vlastnosti PVC Fyzikální vlastnosti Požadavky na kvalitu POPIS VÝROBKŮ strana: Zapažovací trubky Filtrační trubky Vršky a zátky zapažovacího potrubí Filtry se souvislou

Více

Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola. IČO 241580 tel. 241 940 454 podatelna@psary.cz

Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola. IČO 241580 tel. 241 940 454 podatelna@psary.cz Rev. Datum Důvod vydání dokumentu, druh změny Vypracoval Tech. kontrola Objednatel: Zhotovitel: Projekt Obec Psáry Pražská 137 252 44 Psáry HW PROJEKT s r.o. Pod Lázní 2 140 00 Praha 4 IČO 241580 tel.

Více

3. HYDROLOGICKÉ POMĚRY

3. HYDROLOGICKÉ POMĚRY Tunel Umiray Macua, Filipíny hydrogeologický monitoring Jitka Novotná1, Pavel Blaha2, Roman Duras3 1 GEOtest, a.s., Brno, Šmahova 112 novotna@geotest.cz 2 GEOtest, a.s., Brno, Šmahova 112 blaha@geotest.cz

Více

61/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

61/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY Systém ASPI - stav k.7.0 do částky 80/0 Sb. a 34/0 Sb.m.s. Obsah a text 6/003 Sb. - poslední stav textu 6/003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 9. ledna 003 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových

Více

Příloha č.: 1 ze dne: 17.9.2010 je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 381/2010 ze dne: 17.9.2010

Příloha č.: 1 ze dne: 17.9.2010 je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 381/2010 ze dne: 17.9.2010 List 1 z 7 Pracoviště zkušební laboratoře: 1 Pracoviště Ústí nad Labem Protokoly o zkouškách podepisuje: Ing. Jan Šafář,CSc. Mgr. Jiří Čmelík,Ph.D. Ing. Michaela Krejčová Vedoucí zkušební laboratoře Vedoucí

Více

OBJEDNATEL Obec Běloky Běloky 19 273 53 Hostouň GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM RENOVOVANÉ HRÁZE RYBNÍKA V OBCI

OBJEDNATEL Obec Běloky Běloky 19 273 53 Hostouň GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM RENOVOVANÉ HRÁZE RYBNÍKA V OBCI KOMPLEXNÍ GEOLOGICKÝ A GEOFYZIKÁLNÍ PRŮZKUM KONTAKTY: GEOTREND s.r.o. Smečenská 183, 274 01 SLANÝ tel.: 312 521 115 tel., fax: 312 525 706 e-mail: geotrend@geotrend.cz URL: www.geotrend.cz IDENTIFIKACE:

Více

(Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE

(Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE 25.6.2010 Úřední věstník Evropské unie C 167/1 IV (Informace) INFORMACE ORGÁNŮ, INSTITUCÍ A JINÝCH SUBJEKTŮ EVROPSKÉ UNIE EVROPSKÁ KOMISE Sdělení Komise v rámci provádění směrnice Rady 89/106/EHS ze dne

Více

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě

Studny ZDENĚK ZELINKA. Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny 158 ZDENĚK ZELINKA Kopané a vrtané studny bez sporů se sousedy a škodlivých látek ve vodě Studny Zdeněk Zelinka GRADA PUBLISHING Obsah Úvod... 7 1 Co je podzemní voda... 8 1.1 Voda průlinová...

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ

MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ Přírodovědecká fakulta Vítězslav Straka Zhodnocení dosavadních průzkumných prací v oblasti ložiska uhlovodíků Uhřice Jih a jejich aplikace při posuzování využitelnosti ložiska

Více

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA ZEMĚ VODA

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA ZEMĚ VODA METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA ZEMĚ VODA Získávání tepla ze země Pro jímání tepla ze zemního masivu se s největším úspěchem používá speciální plastové potrubí, ve kterém koluje ekologicky odbouratelná

Více

VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT. RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s.

VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT. RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s. VYUŽITÍ SYSTÉMU EXPERT PRO ZPRACOVÁNÍ A INTERPRETACI HYDROGEOLOGICKÝCH DAT RNDr.František Pastuszek VODNÍ ZDROJE, a.s. EXPERT je soustavou kalkulátorů, které zjednodušují práci při zpracovávání hydrogeologických

Více

Chemie. Charakteristika předmětu

Chemie. Charakteristika předmětu Vzdělávací obor : Chemie Chemie Charakteristika předmětu Chemie je zahrnuta do vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Chemie je vyučována v 8. a 9. ročníku s hodinovou dotací 2 hodiny týdně. Převáţná část

Více

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení

Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Úplné znění výrokové části integrovaného povolení Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. V souladu s 19a odst. 7 zákona o integrované prevenci je rozhodné znění výrokových částí

Více

Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O

Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O 01 01 01 Odpady z těžby rudných nerostů 01 01 02 Odpady z těžby nerudných nerostů 01 03 06 Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 01 03 08

Více

Matematický model nástroj pro hodnocení parametrů transportu kontaminantů

Matematický model nástroj pro hodnocení parametrů transportu kontaminantů Matematický model nástroj pro hodnocení parametrů transportu kontaminantů Transport chlorovaných uhlovodíků z výrobního areálu Transporta Chrudim a.s. 28. 29. listopadu 27, Litomyšl PROGEO s.r.o. : Ing.

Více

Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku

Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku Pracovní list: Opakování učiva 8. ročníku Komentář ke hře: 1. Třída se rozdělí do čtyř skupin. Vždy spolu soupeří dvě skupiny a vítězné skupiny se pak utkají ve finále. 2. Každé z čísel skrývá otázku.

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: Chemie. Třída: tercie. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák: Průřezová témata

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda. Vyučovací předmět: Chemie. Třída: tercie. Očekávané výstupy. Poznámky. Přesahy. Žák: Průřezová témata Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vyučovací předmět: Chemie Třída: tercie Očekávané výstupy Uvede příklady chemického děje a čím se zabývá chemie Rozliší tělesa a látky Rozpozná na příkladech fyzikální

Více

Odpady a kontaminace. Černé skládky kolem nás Vaše černá skládka

Odpady a kontaminace. Černé skládky kolem nás Vaše černá skládka Odpady a kontaminace Cvičení č.7 Černé skládky kolem nás Vaše černá skládka Staré ekologické zátěže Negativa černých skládek Zdroje informací o SEZ Identifikace černé skládky - zadání Katedra hydromeliorací

Více

SPSKS. 1.2 Význam bezpečnosti práce pro hornické provozy

SPSKS. 1.2 Význam bezpečnosti práce pro hornické provozy Obsah 1 Úvod... 3 1.1 Zaměření a význam předmětu... 3 1.2 Význam bezpečnosti práce pro hornické provozy... 3 1.3 Právní úprava bezpečnosti a ochrany zdraví při práci... 4 1.4 Odpovědnost za dodržování

Více

R O ZHO D N U T Í. o změně č. 3 integrovaného povolení

R O ZHO D N U T Í. o změně č. 3 integrovaného povolení KRAJSKÝ ÚŘAD PLZEŇSKÉHO KRAJE ODBOR ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ Škroupova 18, 306 13 Plzeň Naše č. j.: ŽP/7052/14 Spis. zn.: ZN/1634/ŽP/14 Počet listů: 9 Počet příloh: 4 Počet listů příloh: 128 Vyřizuje: Mgr.

Více