Výroba průmyslových silikátů. Maltoviny a cement Keramika Sklo

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Výroba průmyslových silikátů. Maltoviny a cement Keramika Sklo"

Transkript

1 Výroba průmyslových silikátů Maltoviny a cement Keramika Sklo

2 Constituent SILIKÁTY OBECNĚ Chemical formula Tricalcium silicate 3 CaO SiO 2 Dicalcium silicate 2 CaO SiO 2 Calcium aluminoferrite 2 CaO (Al 2 O 3, Fe 2 O 3 ) Tricalcium aluminate 3 CaO Al 2 O 3 Free calcium oxide Free magnesium oxide CaO MgO CEMENT Tepelné zpracování oxidů na nové typy sloučenin SKLO Use SiO 2 Al 2 O 3 B O 2 3 Na 2 O K 2 O CaO PbO Lamp bulbs, sealing Lamp tubing Color TV neck Laboratory ware Container-Glass * Window sheet * Plate glass *

3 Suroviny Světová spotřeba surovin pro sklářský a keramický průmysl: jílové suroviny mimo kaolinu 73% cca 10 8 t, vápence 16% 10 8 t, písek křemenný 4,2% 10 7 t, soda 3,2% 10 7 t, kaolin(50% papírny) 2,6% 10 7 t, mastek 0,7% 10 6 t, živec 0,3% 10 6 t.

4 Suroviny s vysokým obsahem CaO a nebo MgO VÁPENEC Vápenec je hornina sedimentárního původu s převažujícím obsahem uhličitanu vápenatého, trigonálního kalcitu CaCO3 (o hustotě d = 2,72 gcm-3). Vápenec bývá zabarven různými příměsemi, většinou železitými, organickými nebo jílovými. Může také obsahovat do 10 % dolomitické složky. Pokud by obsahoval 10 až 50 % dolomitu, jednalo by se o dolomitický vápenec. Pro keramické účely se využívá většinou mletý vápenec s vysokým obsahem kalcitu se zrnitostí pod 1 mm a s nízkým obsahem příměsí, zejména Fe2O3. Při výpalu probíhá rozklad kalcitu. Je to endotermní reakce spojená s úbytkem hmotnosti (čistý kalcit má ztrátu žíháním ZŽ = 44 hmot. %) a zmenšením objemu (ΔV = cca 1,6 %).

5 Plastické suroviny K typickým přírodním surovinám pro keramiku patří jílové plastické suroviny. V současné době je jíl definován jako směsný přírodní materiál, primárně složený z jemně zrnitých materiálů, který je obecně plastický při přiměřeném obsahu vody a který ztvrdne po vysušení či vypálení.pro řadu základních keramických technologií je podstatné to, že v koncentrované vodné suspenzi (s obsahem vody cca 20 hmot. %) poskytují snadno tvarovatelné těsto. Nejvýznamnějšími jílovými minerály z hlediska keramické technologie jsou: kaolinit, illit a montmorillonit. Prvkový vzorec kaolinitu má tvar (Al 2 Si 2 O 5 )(OH) 4, jeho oxidický vzorec kaolinitu je uváděn ve tvaru Al 2 O 3.2SiO 2.2H 2 O. Krystalickou mřížku těchto jílových minerálů tvoří dvě střídající se vrstvy tetraedrů SiO 4 a oktaedrů AlO 6.

6 Výskyt kaolinu

7 Sklářské písky Sklářské písky jsou zrnité světle zbarvené až bílé horniny (křemenné písky nebo pískovce), které se používají po úpravě jako surovina pro výrobu skla. Požadavky na jeho kvalitu (zrnitostní, minerální a chemické složení) se mění podle druhu vyráběného skla. Písky v požadované kvalitě se většinou v přírodě nevyskytují, proto je nutno je upravovat drcením, praním (odstranění odplavitelných částic) a tříděním (docílení požadované zrnitosti). Při výrobě suroviny vyšších jakostí je nutné náročnějšími způsoby úpravy (elektromagnetická separace, flotace aj.) snížit obsahy barvicích kysličníků

8 Výrobky Pojiva Keramika Sklo

9 Základní stavební pojiva Vzdušné maltoviny Sádra Vzdušné vápno Hydraulické maltoviny Hydraulické vápno Cement Portlandský cement

10 Pojiva jsou látky nebo směsi látek, které mají schopnost samovolného zpevňování. Umožňují spojení zrnch anorganických či organických systémů ve větší celek, který má dostatečnou pevnost. Anorganická pojiva vytvářejí v důsledku chemických procesů, jako je hydratace, karbonatace, polymerace nebo jiná chemická reakce, hmoty s měřitelnými mechanickými vlastnostmi, především s měřitelnou pevností. Nejdůležitějším typem anorganických pojiv jsou maltoviny. Maltoviny jsou anorganická prášková pojiva, která se vyrábí z pálených surovin (hornin) a která po promíchání s vodou dávají dobře zpracovatelnou hmotu. Tato hmota po určité době vykazuje dostatečnou pevnost v důsledku reakcí,při nichž vznikají nové chemické sloučeniny a dochází ke vzniku pevné (většinou pórovité) struktury.tradiční dělení maltovin je na maltoviny hydraulické a maltoviny vzdušné. Hydraulické maltoviny se vyznačují tím, že po počátečním zatuhnutí na vzduchu dále tuhnou a tvrdnou na vzduchu i pod vodou. Tato pojiva odolávají trvale působení vody. Patří k nim cement, hydraulické vápno a některé speciálni maltoviny.

11 Sádra Sádra V přítomnosti vody přechází práškovitá sádra CaSO 4.½ H 2 O na soudržný sádrovec CaSO 4.2H 2 O. Na výrobu sádry ze sádrovce stačí teplota okolo 200 C. Sádrovec je jednak běžnější hornina (Kobeřovice u Opavy), dnes je převážně využíván vedlejší produkt různých chemických výrob (fosfosádra z výroby H 3 PO 4 ). Sádra je vynikající modelářský materiál velmi rychle tuhnoucí bez zřetelných objemových změn, dovoluje tedy snadno vytvářet tvarové repliky technických i uměleckých děl s velmi přesným sledováním detailů. V současné době však hlavní spotřeba sádry je ve výrobě sádrokartonových desek, používaných ve stavebnictví pro pohodlnou konstrukci stěn a přepážek s menšími nároky na pevnost.

12 Sádra vyrábí se odvodněním sádrovce (CaSO 4.2H 2 O) teplota 95 až 130 C vzniká polohydrát (CaSO 4.1/2H 2 O) po smíchání s vodou následuje rychlý zpětný exotermický pochod při výrobě sádry vypalováním 900 C vzniká tzv. pomalutuhnoucí sádra (12 až 36 hod.)

13 Vzdušné vápno Hlavní složkou je oxid vápenatý Výroba vypalováním čistého vápence (uhličitanu vápenatého nebo hořečnatovápenatého), není přítomen křemík Vypalování je endotermní pochod děje se v pecích (šachtové, rotační, fluidní)

14 Vápno Pálené vápno, jehož chemickou podstatou je CaO se vyrábí tepelným rozkladem vápence CaCO 3 (s)? CaO(s) + CO 2 (g) v pecích při teplotách nad 900 C. Proces je energeticky náročný, při topení uhlím se vyrobí v moderní vápence něco přes 3 kg CaO na 1 kg uhlí, tedy potřeba tepla je asi 4 GJ/t. Klasické vápenky byly šachtové pece. Později se používaly někdy současně jako generátory oxidu uhličitého, např. při výrobě sody nebo v cukrovarech. Moderní vápenky užívají rotační pece, což je zvolna rotující, mírně zešikmený ležatý válec, ve kterém se pomalu přesypává vápenec v prostředí horkých spalin pevných, kapalných nebo plynných paliv. Typická pec produkuje t vápna za den. Záleží na kvalitě suroviny a dokonalosti procesu, zda se získá CaO vhodné jako čistá chemická surovina, nebo zda produkt obsahuje další příměsi případně nerozložený vápenec, což při použití ve stavebnictví nebo v ocelárnách nebývá zásadní vadou. Produktem klasické vápenky bylo kusové pálené vápno, které se převádělo pomalým kropením vodou (silně exotermní proces s nebezpečím stříkání silně bazického roztoku) na částečně rozpustnou pastu hydroxidu vápenatého - hašené vápno, vhodné pro přípravu malty, omítek a malbu stěn. Při hašení probíhá reakce CaO(s) + H 2 O(l)? Ca(OH) 2 (s) ΔH=-66,5 kj/mol. Při stechiometrickém množství vody za vhodného míchání se průmyslově připravuje práškovitý hydroxid vápenatý, který se dnes distribuuje pod názvem vápenný hydrát. Jeho rozmíchání ve vodě není již operací, vyžadující mimořádnou opatrnost. Smícháním hašeného vápna s pískem a vodou vzniká vápenná malta. Ta po malé ztrátě vody již zachovává tvar; zůstává však měkká. Dále probíhá zrání vápenná malta tvrdne definitivně přijetím CO 2 Ca(OH) 2 + CO 2 - H 2 O? CaCO 3 (s). Pro urychlení zrání se dokonce umísťují někdy na stavbách koše s hořícím koksem, uvolňujícím CO 2.

15 Hydraulické maltoviny (tuhnoucí i pod vodou) Hydraulické vápno mimo oxidu vápenatého a hořečnatého obsahuje též oxid křemičitý, hlinitý a železitý Výroba pálením hydraulických vápenců - teplota pod mezí slinutí Cement křemičitanové cementy (portlandský cement) hlinitanové cementy (tavení vápna s bauxitem) směsné (struskoportlandský cement)

16 Hydraulické vápno Produktem vápenky, do které se nevsazuje čistý vápenec může být směs, obsahující vedle vápna i jisté množství složek cementu. Toto hydraulické vápno vytváří maltu, která tuhne rychleji než běžná vápenná malta, a po ztuhnutí je o něco pevnější a používá se na náročnější zdivo. Podobného účinku lze dosáhnout přimíšením menšího množství cementu k vápnu. Na rozdíl od hašeného vápna se maltová kaše s hydraulickou složkou (nastavovaná malta) nedá dlouhodobě skladovat jako mokrá pasta.

17 Cement Oxidické látky jako 3CaO.SiO 2 (mezinárodně v cementářském zápise označovaný C3S a nazývaný alit), 2CaO.SiO 2 (C2S, belit), 4CaO.Al 2 O 3.Fe 2 O 3 (C4AF, celit) nebo 3CaO.Al 2 O 3 (C3A) (ale i řada podobných) vytvářejí v přítomnosti vody pevné krystalové struktury, které se dobře vážou a spojují se také s křemennými zrny písku a s nejrůznějším kamenivem. Jemné práškovité směsi těchto oxidických látek se označují jako cementy. Z cementu, vody a štěrkopísku vzniká umělý kámen - beton. Výroba cementu je jednou z nevětších procesních technologií; u nás je roční produkce asi 400 kg na obyvatele. Výroba má několik klíčových operací: 1) Namíchání surovin (měně čistý vápenec, jíly, písek, vysokopecní struska, atd.) do vhodného poměru CaO: SiO 2 : Al 2 O 3 : Fe 2 O 3 (neboli v cementářském zápisu C:S:A:F). 2) Namletí na drobné zrno a homogenizace (za sucha nebo za mokra). 3) Vypálení cementářská pec je jedním z největších zařízení procesního průmyslu. Bývá dnes konstruovaná jako šikmý otáčivý válec (spád asi 3%, otáčení 0,5-5 ot/min, délka až 200 m, průměr až 5 m), do něhož se na horním konci uvádí namletá surovina, ve které se materiál při teplotách nad 1400 C částečně taví. Spalováním nejrůznějších paliv se uvnitř dosahuje teploty až 2000 C. Dolním koncem vypadává spečený materiál, nazývaný slínek.. Produkce větší cementářské pece je až t/den. 4) Mletím slínku vzniká jemný cement.

18 Výroba portlandského cementu Složení: trikalciumsilikát (3CaO.SiO2) + dikalciumsilikát (2CaO.SiO2) + hlinitany a železitany vápenaté + sádrovec Surovina: vápenec (zdroj Ca) jíly, hlíny, břidlice (zdroj oxidů Si, Al, Fe) Hlavní operace drcení, mletí, homogenizace (kulové mlýny) tepelné zpracování na slínek (rotační pece) mletí slínku s přísadami na cement

19 Průměrné složení směsi pro výrobu slínku Raw material Chemical Content, wt% formula minimum average Calcium oxide CaO Silicon dioxide SiO maximum Aluminum oxide Al 2 O Iron(III) oxide Fe 2 O

20 Cement - mikrosnímky

21 Cementová pasta s vodou po 45 minutách a 6 hodinách

22 Schéma tvorby hydrátů během hydratace a) porézní struktura b) křemičitan vápenatý hydrát dlouhá vlákna c) křemičitan vápenatý hydrát krátká vlákna d) hydroxid vápenatý e) monosulfáty f) trisulfáty

23 Tepelné zpracování surovin na slínek Cementářská pec: průměr 3 až 4 m délka 40 až 100 m sklon 3 až 7 otáčení 1 až 2 otáčky/min. dolní čelo s hořákem horní čelo dávkování suroviny (35 až 45 cm/min.)

24 Pohled na rotační pec

25 Pohled na šachtový předehřívač

26 Teplotní pásma sušicí pásmo (do 200 C) předehřev (200 až 800 C) kalcinační pásmo (800 až 1200 C) slinovací pásmo (1200 až 1450 C) tvorba slínku chlazení mletí

27 Keramika Anorganický nekovový materiál s heterogenní strukturou. Při výrobě se vychází ze směsí práškových křemičitanů, jílů a hlín, které s vodou tvoří tvárné plastické těsto. Po vytvarování a usušení se provede vypálení v peci na takovou teplotu, kdy hmota zpevní.

28 Keramika Keramika je materiál vzniklý tak, že se chladnutím z taveniny vytvoří zčásti amorfní sklovitá hmota, zčásti vzájemně prorostlá krystalová jehlicovitá struktura. U hrubých keramik (cihlářské výrobky) část suroviny zůstane i při tavení v pevných zrnech, které jsou novou strukturou slinuty do pórézního materiálu. U porcelánu je celá surovina důkladně přetavena. Mezi tím je celá škála materiálů. Nejobvyklejší přírodní suroviny jsou hlinitokřemičitany, vyskytující se v přírodě jako jíly (např. kaolin), dále živec (tavivo), písek (ostřivo). Speciální keramiky jsou žáruvzdorné a odolné vůči chemickým vlivům a k jejich výrobě se používá mnoha dalších uměle připravených směsí oxidů.

29 Keramika - suroviny Plastické suroviny keramické jíly, kaolinit - Al 2 (OH) 4 Si 2 O 5 ostřiva (písek, křemen... taviva (živce, slídy) glazury (vodní suspenze jemně mletých taviv a ostřiv)

30 Keramika - výrobky hrubá keramika cihelná staviva (vypalovací teplota 900 až 1100 C) žáruvzdorné materiály (tavení nad 1600 C) šamot (výroba ze žáruvzdorných jílů = lupků), část lupku se vypálí a po rozemletí se použije jako ostřivo, to je - smíchá se s původním lupkem na tvarovky, ty se poté vypálí při teplotě 1300 až 1500 C) dinas (křemičitý materiál) přeměna křemene na kristobalit (1700 C) magnezitové materiály

31 Keramika - výrobky Jemná keramika kamenina (trubky, dlaždice... hrnčířské zboží kachlové zboží porcelán Smalty postup: smaltéřský kmen, tavením se připraví smaltéřská frita, mletím s vodou se připraví smaltéřská břečka, nanesení na kovový povrch vypalování při cca 800 C.

32 Vypalování keramiky Proces Teplotní úsek ( C) vypařování fyzikálně vázané vody <300 dehydroxidace jílových minerálu spalování organických příměsí a uhlíku usazeného ve střepu průběh vratných a nevratných modifikačních přeměn, rozklad síranů, uhličitanů, oxidů a dalších příměsí reakce složek v pevném stavu tvorba skelné fáze >900 nukleace a krystalizace nových fází > 1000 slinování některých fází v tavenině >1100 rozpouštění některých fází v tavenině >1100

33 Porovnání chemického složení historických porcelánů Původ a složení porcelánu Čína Sévres Míšeň Složka Obsah složky (hmotn.%) SiO 2 70,0 58,0 60,0 Al 2 O 3 22,2 34,5 35,4 CaO 0,8 4,5 0,6 (K,Na) 2 O 6,3 3,0 3,9 Σ 99, ,9

34 SKLO Definice: Sklo je ve fyzikálně chemickém smyslu ztuhlá podchlazená kapalina. Sklo je anorganická látka ve stavu, který je analogickým, plynulým pokračováním kapalného stavu.tato látka však dosáhla ochlazením z roztaveného stavu tak velkého stupně viskozity, že je pro všechny praktické účely pevná. Sklo musí vykazovat amorfní stav, tj. nepřítomnost periodičnosti a symetrie strukturních jednotek na velkou vzdálenost, a dále transformační přeměny při přechodu ze stavu přechlazené kapaliny ve sklo a naopak.

35 Sklo Amorfní struktura, vzniklá roztavením oxidu křemičitého (písek) a ztuhnutím. Samotný křemen ohřátím začíná měknout až nad 1500 C, obtížně se tedy vyrábí a tvaruje. Vzniklé křemenné sklo je drahé, ale je odolné proti teplotnímu namáhání (rychlý ohřev a chlazení) a propouští výborně UV záření. Příměsi jiných oxidů (obsahujících Na, K, B, Ca, ) uvolňují základní strukturu SiO 2 snižují teplotu měknutí a vznikají "měkčí" skla - snáze tavitelná; měknoucí už okolo 400 C. 95 % všech vyráběných skel jsou skla sodnovápenatá (10-15 % CaO a % Na 2 O hmotnostně). Tepelně odolná skla pro kuchyně i chemické laboratoře (Simax, Pyrex, Jena) obsahují asi 12 % B 2 O 3 a 5 % Na 2 O.

36 SKLO - STRUKTURA

37 SKLO - STRUKTURA

38 Hlavní výrobky ze skla

39 Tepelná roztažnost skla v závislosti na složení a) Glass no. 1990, Iron sealing ; b) Glass no. 0120, Dumet sealing ; b) c) Glass no. 7052, Kovar sealing ; d) Glass no ; c) e) Glass no. 7900, 96 % silica

40 Typy skel - složení Use SiO 2 Al O 2 3 B O 2 3 Na 2 O K O 2 CaO PbO Lamp bulbs, sealing Lamp tubing Color TV neck Laboratory ware Container-Glass * Window sheet * Plate glass *

41 Tepelné vlastnosti skel Glass T g, K T m, K SKELNÝ PŘECHOD TÁNÍ SiO Na 2 Si 3 O Na 2 Si 2 O K 2 Si 4 O K 2 Si 3 O K 2 Si 2 O CaMgSi 2 O NaAlSi 3 O KAlSi 3 O CaAl 2 Si 2 O

42 Sklářské suroviny Sklářský písek (SiO 2, nežádoucí Fe 2 O 3 ) Dolomit (podvojný MgCO 3.CaCO 3 ) Vápenec (CaCO 3 ) Soda kalcinovaná (Na 2 CO 3 ) Síran sodný bezvodý (Na 2 SO 4..čeřicí látka) Hlinité suroviny=živce (Al) Sklářské střepy

43

44 Tavení skla Příprava sklářských surovin Příprava sklářské vsázky = kmen a střepy Vlastní tavení Tavení Čeření Chlazení

45 Tavicí pochody Hrubé tavení a tvorba skloviny Odpar vody (130 C) Tvorba sloučenin v tuhém stavu (600 C) Uhličitany přecházejí na křemičitany a CO 2 (900 C) Tavení eutektických směsí Čeření a homogenizace skloviny Rozpouštění dalších složek (1100 až 1500 C) Čeření = vzestup plynových bublinek (1600 C) Ochlazování skloviny na pracovní teplotu

46 Tavení skla

47

48 Elektrické tavení skla

49 Teplotní profil při tavení skla

50 Zušlechťování plochého skla Tvrzená skla = vytvoření povrchového pnutí Řezání plochého skla (tloušťka cca 4 mm) Ohýbání plochého skla (ohřev na formách) Ohřev v peci na teplotu měknutí skla 800 C Prudké schlazení vzduchem ofukovací zařízení(varhany) Vrstvená skla = lepení Řezání plochého skla (tloušťka cca 2,8 mm) Ohýbání plochého skla (ohřev na formách) Dvě skla slepená poyvinylbutyralovou folií (lisování za tepla)

51 Sklářské formy

52 Výroba lahví

53 Lisování skla

54 Výroba TV obrazovek

55 Výroba plochého skla - FLOAT a) Pec ; b) Roztavený cín ; c) Floatová vana ; d) Řízená atmosféra (dusík + vodík); e) Chladicí sekce ; f) Válečky

56

57 Skelné izolační vrstvy

58 Skelná vlákna

59 Barvení skla Metal Color Titanium Vanadium Chromium no color in concentration ; reduction of Ti(IV) to Ti(III) in high concentration gives slightly violet color ; brown in phosphate glasses vanadium produces a variety of colors because of its variable valence : green in silica glass ; colorless in alkali silicate glass ; olive green in phosphate glass ; brown in borate glass chromium(iii) makes glasses green ; oxidation leads to chromium(v) which is yellow Manganese manganese(iii) makes glasses violet ; manganese(ii) gives a faint yellow Iron Cobalt Nickel Copper iron(ii) gives a green color to glasses molten in neutral or slightly reducing atmosphere ; iron(iii) gives yellow-brown glasses cobalt(iii) gives intense blue color in silicate and phosphate glasses ; pink in lowalkali borate glasses ; green in glasses with very high alkali content nickel(iii) gives olive green or brown color in silicate glasses ; higher alkali oxides give yellow ; lower content, a greenish brown ; blue occurs in some instances copper(ii) gives blue in silicate glasses ; reduction to copper(i) leads to colorless glasses ; green in

60 Silikátový průmysl Křemík jako prvek Křemík leží na rozhraní mezi kovy a nekovy. Je významným polovodičem, užívaným v elektronice. Dá se získat redukcí křemene SiO 2 + 2C Si + 2CO což je také doprovodnou nežádoucí reakcí při výrobě železa. Vzniká tak směs ferosilicium. Pro elektroniku musí být Si mimořádně čistý; např. 1 ppb fosforu (1 mg na 1000 kg již výrazně změní jeho elektrické vlastnosti!). K přečištění je vhodná reakce s plynným chlorovodíkem při 300 ºC, kterou vzniká trichlorsilan obdoba trichlormethanu: Si + 3HCl SiHCl 3 + H 2 Po jeho destilačním přečištění se můžeme vrátit ke křemíku redukcí vodíkem při 1000 ºC SiHCl 3 + H 2 Si + 3HCl Pomalou rekrystalizací po lokálním přetavení křemíkového roubíku vzniká křemíkový monokrystal, základní materiál pro mikroelektroniku. Organokřemičité sloučeniny, ve kterých křemík je vázán stejně jako je uhlík v organických látkách, se obecně nazývají silikony (pozor ale: v angličtině silicon = prvek Si). Připomeňme silikonové kaučuky a silikonové tmely. Sloučeniny, ve kterých vystupuje křemík v anorganické oxidické formě, se nazývají silikáty. Křemičitany - silikáty Křemen, SiO 2, a křemičité minerály tvoří významnou část zemské kůry (obsahuje 28 % Si). Horní zemské vrstvy se podle toho také nazývají geologové Sial (s hliníkem) a Sima (s hořčíkem). Ve hlubší vrstvě, Crofesima, převažuje již chrom a železo. Ačkoliv podle periodické tabulky by se dala očekávat jakási podobnost SiO 2 a CO 2, SiO 2 tvoří polymerní struktury a je to málo reaktivní krystalická pevná látka. V poměrně čisté formě se nalézá SiO 2 jako křemenný písek, významná surovina pro výrobu skla, se kterou se také setkáváme např. při výrobě fosforu nebo karbidu. Křemen se v přírodě vyskytuje také v bezbarvé krystalické formě jako polodrahokam křišťál, jemně zabarvené ametyst, záhněda, růženín atd. a také v amorfní formě jako chalcedon, achát, pazourek, opál. Řada dalších minerálů, hornin a zemin obsahuje křemičitany, které jsou téměř všechny nerozpustné, takže jejich složení zapisujeme častěji mineralogickými vzorci jako kombinaci oxidů, např. draselný živec je K 2 O.Al 2 O 3.6 SiO 2, kaolinit je Al 2 O 3.2 SiO 2.2H 2 O, typické složení skla je Na 2 O CaO 6SiO 2, důležitou složkou cementu je 3CaO.SiO 2. Sklo Amorfní struktura, vzniklá roztavením oxidu křemičitého (písek) a ztuhnutím. Samotný křemen ohřátím začíná měknout až nad 1500 C, obtížně se tedy vyrábí a tvaruje. Vzniklé křemenné sklo je drahé, ale je odolné proti teplotnímu namáhání (rychlý ohřev a chlazení) a propouští výborně UV záření. Příměsi jiných oxidů (obsahujících Na, K, B, Ca, ) uvolňují základní strukturu SiO 2 snižují teplotu měknutí a vznikají "měkčí" skla - snáze tavitelná; měknoucí už okolo 400 C. 95 % všech vyráběných skel jsou skla sodnovápenatá (10-15 % CaO a % Na 2 O hmotnostně). Tepelně odolná skla pro kuchyně i chemické laboratoře (Simax, Pyrex, Jena) obsahují asi 12 % B 2 O 3 a 5 % Na 2 O. Anorganická technologie -vybrané kapitoly 07 1

61 Pro optické účely a pro okrasné broušené sklo je výhodný vyšší index lomu, jaký má olovnaté sklo, obsahující 15 % PbO. Příměsi dalších oxidů mění barvu skla typickým způsobem u obalového skle (lahve), Fe 2 O 3 do hněda, FeO do zelena. Kobaltem se dá dosáhnout modré barvy, stopami zlata rudě červené aj. Sklo se formuje v měkkém stavu do konečného tvaru lisováním, vyfukováním, tabulové sklo se dnes po hrubém vyválcování vyrovnává plovoucí na roztaveném cínu (Float proces). Sklo se dá několikrát recyklovat přetavením; problémem je vnášení nečistot do systému a částečně i vznik krystalických struktur opakovaným přetavováním, takže se vždy přidává čerstvá skářská surovina. Přidáním podstatně většího množství sodného kationtu (Na 2 CO 3 nebo NaOH) se stane křemen snadno tavitelným a vznikne křemičitan sodný Na 2 SiO 3, částečně rozpustný ve vodě. Při rozpouštění se hydrolýzou tvoří gelovitá polymerní kyselina křemičitá, nazývaná "vodní sklo". Vyžíháním tohoto gelu vznikne sklovitý materiál, silikagel, který má tendenci příjímat z okolí vodu a je tedy vhodný jako sušící prostředek v exikátorech. Obarvená zrnka silikagelu v textilních sáčcích se také přibalují k výrobkům, které by mohla vlhkost během skladování a přepravy poškodit. Keramika Keramika je materiál vzniklý tak, že se chladnutím z taveniny vytvoří zčásti amorfní sklovitá hmota, zčásti vzájemně prorostlá krystalová jehlicovitá struktura. U hrubých keramik (cihlářské výrobky) část suroviny zůstane i při tavení v pevných zrnech, které jsou novou strukturou slinuty do pórézního materiálu. U porcelánu je celá surovina důkladně přetavena. Mezi tím je celá škála materiálů. Nejobvyklejší přírodní suroviny jsou hlinitokřemičitany, vyskytující se v přírodě jako jíly (např. kaolin), dále živec (tavivo), písek (ostřivo). Speciální keramiky jsou žáruvzdorné a odolné vůči chemickým vlivům a k jejich výrobě se používá mnoha dalších uměle připravených směsí oxidů. Anorganická technologie -vybrané kapitoly 07 2

62 14 Maltoviny Vápno Pálené vápno, jehož chemickou podstatou je CaO se vyrábí tepelným rozkladem vápence CaCO 3 (s) CaO(s) + CO 2 (g) v pecích při teplotách nad 900 C. Proces je energeticky náročný, při topení uhlím se vyrobí v moderní vápence něco přes 3 kg CaO na 1 kg uhlí, tedy potřeba tepla je asi 4 GJ/t. Klasické vápenky byly šachtové pece. Později se používaly někdy současně jako generátory oxidu uhličitého, např. při výrobě sody nebo v cukrovarech. Moderní vápenky užívají rotační pece, což je zvolna rotující, mírně zešikmený ležatý válec, ve kterém se pomalu přesypává vápenec v prostředí horkých spalin pevných, kapalných nebo plynných paliv. Typická pec produkuje t vápna za den. Záleží na kvalitě suroviny a dokonalosti procesu, zda se získá CaO vhodné jako čistá chemická surovina, nebo zda produkt obsahuje další příměsi případně nerozložený vápenec, což při použití ve stavebnictví nebo v ocelárnách nebývá zásadní vadou. Produktem klasické vápenky bylo kusové pálené vápno, které se převádělo pomalým kropením vodou (silně exotermní proces s nebezpečím stříkání silně bazického roztoku) na částečně rozpustnou pastu hydroxidu vápenatého - hašené vápno, vhodné pro přípravu malty, omítek a malbu stěn. Při hašení probíhá reakce CaO(s) + H 2 O(l) Ca(OH) 2 (s) ΔH=-66,5 kj/mol. Při stechiometrickém množství vody za vhodného míchání se průmyslově připravuje práškovitý hydroxid vápenatý, který se dnes distribuuje pod názvem vápenný hydrát. Jeho rozmíchání ve vodě není již operací, vyžadující mimořádnou opatrnost. Smícháním hašeného vápna s pískem a vodou vzniká vápenná malta. Ta po malé ztrátě vody již zachovává tvar; zůstává však měkká. Dále probíhá zrání vápenná malta tvrdne definitivně přijetím CO 2 Ca(OH) 2 + CO 2 - H 2 O CaCO 3 (s). Pro urychlení zrání se dokonce umísťují někdy na stavbách koše s hořícím koksem, uvolňujícím CO 2. Cement Oxidické látky jako 3CaO.SiO 2 (mezinárodně v cementářském zápise označovaný C3S a nazývaný alit), 2CaO.SiO 2 (C2S, belit), 4CaO.Al 2 O 3.Fe 2 O 3 (C4AF, celit) nebo 3CaO.Al 2 O 3 (C3A) (ale i řada podobných) vytvářejí v přítomnosti vody pevné krystalové struktury, které se dobře vážou a spojují se také s křemennými zrny písku a s nejrůznějším kamenivem. Jemné práškovité směsi těchto oxidických látek se označují jako cementy. Z cementu, vody a štěrkopísku vzniká umělý kámen - beton. Výroba cementu je jednou z nevětších procesních technologií; u nás je roční produkce asi 400 kg na obyvatele. Výroba má několik klíčových operací: 1) Namíchání surovin (měně čistý vápenec, jíly, písek, vysokopecní struska, atd.) do vhodného poměru CaO: SiO 2 : Al 2 O 3 : Fe 2 O 3 (neboli v cementářském zápisu C:S:A:F). 2) Namletí na drobné zrno a homogenizace (za sucha nebo za mokra). 3) Vypálení cementářská pec je jedním z největších zařízení procesního průmyslu. Bývá dnes konstruovaná jako šikmý otáčivý válec (spád asi 3%, otáčení 0,5-5 ot/min, délka až 200 m, průměr až 5 m), do něhož se na horním konci uvádí namletá surovina, ve které se materiál při teplotách nad 1400 C částečně taví. Spalováním nejrůznějších paliv se uvnitř dosahuje teploty až 2000 C. Dolním koncem vypadává spečený materiál, nazývaný slínek.. Produkce větší cementářské pece je až t/den. 4) Mletím slínku vzniká jemný cement. Anorganická technologie -vybrané kapitoly 07 3

63 Cementářský průmysl je kapitálově velmi náročný a spotřebovává také velké množství paliva. (Je však schopen kromě běžných tuhých, kapalných nebo plynných paliv zpracovat i problémová náhradní paliva jako organické látky s obsahem chloru a síry, papírenské kaly, případně i vybrané spalitelné odpady, např. ojeté pneumatiky. V přebytku CaO se zachytí do anorganické formy síra a chlor i těžké kovy. V ohromném objemu produkovaného cementu vzniklé soli nevadí a nevyluhují se příliš ani z betonových bloků do vody. Ukládání větších podílů radioaktivního odpadu do betonu se však nepokládá za dosti bezpečné. Na složení slínku závisí vlastnosti cementu zejména rychlost tvrdnutí a pevnost betonu. Chování cementu po smísení s vodou záleží na podílu jednotlivých složek. Zatímco C3S rychle tuhne a dává pevný produkt, C2S tuhne pomalu. C4AF tuhne pomalu, zajišťuje objemovou stálost a vysokou pevnost, na rozdíl od ostatních složek však netuhne dobře v přebytku vody, C3A tuhne velmi rychle, ale pevnost produktu je menší. Zformovaná betonová kaše zachovává svůj tvar po několikahodinovém stání, zhruba měsíc trvá zrání betonu. Pro velké betonové bloky (přehrady) je třeba lepší pomalejší tuhnutí, při kterém se čerstvá várka betonu při stavbě ještě dobře napojuje na starší nezatuhlou vrstvu, nedochází k nerovnoměrnému zahřívání hydratačním teplem a tudíž nevzniknou vnitřním pnutím trhliny (u zubařského cementu je naproti tomu rychlost tuhnutí prioritní). Protože beton má vysokou odolnost vůči tlaku a nízkou pevnost v tahu, kombinuje se s ocelovými pruty (vysoká pevnost v tahu, malá odolnost vzpěru), vytvářejícími plošné nebo prostorové sítě, čímž vzniká kompozitní materiál železobeton, spojující mechanické výhody oceli a betonu. Podobně může působit i vláknité plnivo, dříve se používalo minerální vlákno asbest (karcinogenní) a vzniklé ploché nebo vlnité desky, užívané hlavně na střešní krytiny, nesly název "Eternit". V posledních desetiletích již vzhledově podobné materiály nebezpečný asbest neobsahují. Skladování: práškovitý cement je tekutý, ve velkém dá se skladovat a přepravovat v nádržích a přepouštět potrubím. Železniční vagóny pro přepravu cementu nesou typickou řadu kulovitých zásobníků. V malém se cement balí do vícevrstvých papírových pytlů. Pro drobné práce se dodává i namíchaná suchá směs cementu s pískem. Pro velké stavby se připravuje již betonová malta z cementu s vodou a patřičným obsahem štěrku a písku v betonárnách a odtud se malta za trvalého míchání přepravuje speciálními auty, vybavenými často čerpadly na maltu. Hydraulické vápno Produktem vápenky, do které se nevsazuje čistý vápenec může být směs, obsahující vedle vápna i jisté množství složek cementu. Toto hydraulické vápno vytváří maltu, která tuhne rychleji než běžná vápenná malta, a po ztuhnutí je o něco pevnější a používá se na náročnější zdivo. Podobného účinku lze dosáhnout přimíšením menšího množství cementu k vápnu. Na rozdíl od hašeného vápna se maltová kaše s hydraulickou složkou (nastavovaná malta) nedá dlouhodobě skladovat jako mokrá pasta. Sádra V přítomnosti vody přechází práškovitá sádra CaSO 4.½ H 2 O na soudržný sádrovec CaSO 4.2H 2 O. Na výrobu sádry ze sádrovce stačí teplota okolo 200 C. Sádrovec je jednak běžnější hornina (Kobeřovice u Opavy), dnes je převážně využíván vedlejší produkt různých chemických výrob (fosfosádra z výroby H 3 PO 4 ). Sádra je vynikající modelářský materiál velmi rychle tuhnoucí bez zřetelných objemových změn, dovoluje tedy snadno vytvářet tvarové repliky technických i uměleckých děl s velmi přesným sledováním detailů. V současné době však hlavní spotřeba sádry je ve výrobě sádrokartonových desek, používaných ve stavebnictví pro pohodlnou konstrukci stěn a přepážek s menšími nároky na pevnost. Anorganická technologie -vybrané kapitoly 07 4

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 07. Chemické složení cementu Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona:

Více

ANORGANICKÁ POJIVA - VÁPNO

ANORGANICKÁ POJIVA - VÁPNO ANORGANICKÁ POJIVA - VÁPNO Vzdušné vápno Vzdušné vápno je typickým představitelem vzdušných pojiv a zároveň patří k nejdéle používaným pojivům vůbec. Technicky vzato je vápno názvem pro oxid vápenatý (CaO)

Více

- Máte před sebou studijní materiál na téma KOVY ALKALICKÝCH ZEMIN, který obsahuje nejdůležitější fakta z této oblasti. - Doporučuji také prostudovat příslušnou kapitolu v učebnici PŘEHLED STŘEDOŠKOLSKÉ

Více

STAVEBNÍ HMOTY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 26. 4. 2013. Ročník: devátý

STAVEBNÍ HMOTY. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 26. 4. 2013. Ročník: devátý STAVEBNÍ HMOTY Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 26. 4. 2013 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Chemie a společnost 1 Anotace: Žáci se seznámí s historickými

Více

Keramika. Heterogenní hmota obsahující krystalické složky a póry, příp. skelnou fázi

Keramika. Heterogenní hmota obsahující krystalické složky a póry, příp. skelnou fázi Keramika Struktura Heterogenní hmota obsahující krystalické složky a póry, příp. skelnou fázi Typologie keramiky Nasákavost > 5 %: Nasákavost < 5 %: stavební žárovzdorná technická (el. a tepel. izolátory,

Více

Sklo chemické složení, vlastnosti, druhy skel a jejich použití

Sklo chemické složení, vlastnosti, druhy skel a jejich použití Sklo chemické složení, vlastnosti, druhy skel a jejich použití Jak je definováno sklo? ztuhlá tavenina průhledných křemičitanů (pevný roztok) homogenní amorfní látka (bez pravidelné vnitřní struktury,

Více

Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva a malty I. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D.

Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva a malty I. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D. Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY Pojiva a malty I. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D. Pojiva - důležité místo ve stavebnictví - podstatná složka kompozitů staviv Pojiva

Více

CZ.1.07/1.5.00/

CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0556 Číslo materiálu VY_32_INOVACE_ZF_POS_20 Cement - vlastnosti Název školy Autor Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola, Příbram II, Hrabákova

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla

Nauka o materiálu. Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Nauka o materiálu Přednáška č.12 Keramické materiály a anorganická nekovová skla Úvod Keramika a nekovová skla jsou ve srovnání s kovy velmi křehké. Jejich pevnost v tahu je nízká a finálnímu lomu nepředchází

Více

Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv

Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv Ing. Milena Pavlíková, Ph.D. K123, D1045 224 354 688, milena.pavlikova@fsv.cvut.cz tpm.fsv.cvut.cz Základní pojmy Materiál Stavební pojiva

Více

Výroba stavebních hmot

Výroba stavebních hmot Výroba stavebních hmot 1.Typy stavebních hmot Pojiva = anorganické hmoty, které mohou vázat kamenivo dohromady (tvrdnou s vodou nebo na vzduchu) hydraulická tvrdnou na vzduchu nebo ve vodě (např. cement)

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity

Nauka o materiálu. Přednáška č.14 Kompozity Nauka o materiálu Úvod Technické materiály, které jsou určeny k dalšímu technologickému zpracování zahrnují širokou škálu možného chemického složení, různou vnitřní stavbu a různé vlastnosti. Je nutno

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 Úvodní obrazovka Menu (vlevo nahoře) Návrat na hlavní stránku Obsah Výsledky Poznámky Záložky edunet Konec Chemie 2 (pro 12-16 let) LangMaster Obsah (střední část) výběr tématu - dvojklikem v seznamu témat

Více

DUM č. 4 v sadě. 24. Ch-2 Anorganická chemie

DUM č. 4 v sadě. 24. Ch-2 Anorganická chemie projekt GML Brno Docens DUM č. 4 v sadě 24. Ch-2 Anorganická chemie Autor: Aleš Mareček Datum: 26.09.2014 Ročník: 2A Anotace DUMu: Materiál je určen pro druhý ročník čtyřletého a šestý ročník víceletého

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu

Speciální ZŠ a MŠ Adresa. U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

1996D0603 CS 12.06.2003 002.001 1

1996D0603 CS 12.06.2003 002.001 1 1996D0603 CS 12.06.2003 002.001 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 4. října 1996, kterým se stanoví

Více

Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva a malty II. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D.

Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva a malty II. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D. Ústav stavebního zkušebnictví Středisko radiační defektoskopie STAVEBNÍ LÁTKY Pojiva a malty II. Ing. Lubomír Vítek, Ph.D. silikátový (křemičitanový ) cement - Nejrozšířenější stavební pojivo - ČSN EN

Více

kapitola 25 - tabulková část

kapitola 25 - tabulková část 2500 00 00 00/80 SŮL; SÍRA; ZEMINY A KAMENY; SÁDROVCOVÉ MATERIÁLY, VÁPNO A CEMENT 2501 00 00 00/80 Sůl (včetně stolní soli a denaturované soli) a čistý chlorid sodný, též ve vodném roztoku, nebo obsahující

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA pojiva jsou takové organické nebo anorganické látky, které mají schopnost spojovat jiné sypké nebo kusové materiály

Více

Kysličníková skla. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008

Kysličníková skla. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Kysličníková skla Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Druhy amorfních látek Přírodní skla Vulkanická skla : zásaditá 45 až 50 % SiO 2 sideromelan kyselá

Více

Anorganická pojiva, cementy, malty

Anorganická pojiva, cementy, malty Anorganická pojiva, cementy, malty Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Anorganická pojiva Definice:

Více

JEMNOZRNNÉ BETONY S ČÁSTEČNOU NÁHRADOU CEMENTU PŘÍRODNÍM ZEOLITEM

JEMNOZRNNÉ BETONY S ČÁSTEČNOU NÁHRADOU CEMENTU PŘÍRODNÍM ZEOLITEM JEMNOZRNNÉ BETONY S ČÁSTEČNOU NÁHRADOU CEMENTU PŘÍRODNÍM ZEOLITEM Pavla Rovnaníková, Martin Sedlmajer, Martin Vyšvařil Fakulta stavební VUT v Brně Seminář Vápno, cement, ekologie, Skalský Dvůr 12. 14.

Více

7.7. Netvarové žáromateriály

7.7. Netvarové žáromateriály 7.7. Netvarové žáromateriály Podle ČSN EN 1402-1 Směsi schopné zpracování do různých tvarů Žárovzdorné materiály tvarové netvarové hutné izolační izolační hutné Hlinitokřemičité = kyselé Zásadité do 7%

Více

VÁPNO A STANOVENÍ PH. Stavební hmoty I

VÁPNO A STANOVENÍ PH. Stavební hmoty I VÁPNO A STANOVENÍ PH Stavební hmoty I Není vápno jako vápno!!! Vzdušné x Hydraulické Vzdušné vápno Užíváno již od starověku, na našem území od období Velké Moravy (technologický import) Pálené vápno -

Více

Chemické složení (%): SiO 2 6 Al 2 O 3 38 42 Fe 2 O 3 13 17 CaO 36 40 MgO < 1,5 SO 3 < 0,4

Chemické složení (%): SiO 2 6 Al 2 O 3 38 42 Fe 2 O 3 13 17 CaO 36 40 MgO < 1,5 SO 3 < 0,4 Všeobecně je normálně tuhnoucí, ale rychle tvrdnoucí hlinitanový cement s vysokou počáteční pevností. Na základě jeho výrobního postupu, jeho chemického složení a jeho schopnosti tuhnutí se výrazně liší

Více

5.9.2010. Polokovy. Polokovy

5.9.2010. Polokovy. Polokovy Polokovy Polokovy 1 Vlastnosti polokovů metaloidy Prvky s vlastnostmi na rozhraní kovů a nekovů B, Si, As, Te Prvek Kovové vlastnosti Nekovové vlastnosti Bor (B) Křemík (Si) Arsen (A Elektropositivní ve

Více

Vzdušné x Hydraulické

Vzdušné x Hydraulické VÁPNO A STANOVENÍ PH Stavební hmoty I Není vápno jako vápno!!! Vzdušné x Hydraulické Vzdušné vápno Užíváno již od starověku, na našem území od období Velké Moravy (technologický import) Pálené vápno -

Více

Stavební hmoty. -skupiny podle chemické podstaty hlavní složky, nikoliv podle použití:

Stavební hmoty. -skupiny podle chemické podstaty hlavní složky, nikoliv podle použití: -skupiny podle chemické podstaty hlavní složky, nikoliv podle použití: Stavební hmoty Horniny a výrobky z kamene Keramické výrobky Cihlářské výrobky Obkladové materiály Kamenina Žárovzdorné výrobky Sklo

Více

HOŘČÍK KOVY ALKALICKÝCH ZEMIN. Pozn. Elektronová konfigurace valenční vrstvy ns 2

HOŘČÍK KOVY ALKALICKÝCH ZEMIN. Pozn. Elektronová konfigurace valenční vrstvy ns 2 HOŘČÍK KOVY ALKALICKÝCH ZEMIN Pozn. Elektronová konfigurace valenční vrstvy ns 2 Hořčík Vlastnosti: - stříbrolesklý, měkký, kujný kov s nízkou hustotou (1,74 g.cm -3 ) - diagonální podobnost s lithiem

Více

3. Zdravotnická keramika

3. Zdravotnická keramika 3. Zdravotnická keramika Obvykle slinutý jemnozrnný střep (NV do 1 %) vysoká pevnost v ohybu, Střep s homogenní mikrostrukturou, je bílý, vždy glazovaný, Vitreous China, Diturvit (porcelánová kamenina

Více

P2 prvky - IV.A skupina - otázka z chemie

P2 prvky - IV.A skupina - otázka z chemie Otázka: P 2 prvky - IV.A skupina Předmět: Chemie Přidal(a): Johana IV.A skupina = p 2 prvky Prvky s valenčními elektrony v orbitalech s a p Elektronová konfigurace ns 2 np 2 4 valenční elektrony A skupina,

Více

Sloučeniny uhlíku a křemíku

Sloučeniny uhlíku a křemíku Sloučeniny uhlíku a křemíku Temacká oblast : Chemie anorganická chemie Datum vytvoření: 27. 8. 2012 Ročník: 2. ročník čtyřletého gymnázia (sexta osmiletého gymnázia) Stručný obsah: Nejdůležitější sloučeniny

Více

Stavební technologie

Stavební technologie S třední škola stavební Jihlava Stavební technologie 6. Prostý beton Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2 - inovace a

Více

3. Soda a potaš Ing. Miroslav Richter, Ph.D., EUR ING

3. Soda a potaš Ing. Miroslav Richter, Ph.D., EUR ING ODBORNÉ VZDĚLÁVÁNÍ ÚŘEDNÍKŮ PRO VÝKON STÁTNÍ SPRÁVY OCHRANY OVZDUŠÍ V ČESKÉ REPUBLICE 3. Soda a potaš Ing. Miroslav Richter, Ph.D., EUR ING Výroby sody a potaše Suroviny, Přehled výrobních technologií

Více

KOROZE KONSTRUKCÍ. Ing. Zdeněk Vávra

KOROZE KONSTRUKCÍ. Ing. Zdeněk Vávra KOROZE KONSTRUKCÍ Ing. Zdeněk Vávra www.betosan.cz, vavra.z@betosan.cz +420 602 145 570 Skladba betonu Cement Kamenivo Voda Přísady a příměsi Cementový kámen (tmel) Kamenivo vzduch Návrhové parametry betonu

Více

Keramická technologie

Keramická technologie Keramika Slovo označuje rozmanité výrobky vzniklé vypalováním z vhodných přírodních surovin jílů, hlíny, křemene aj. První nálezy keramických nádob pocházejí podle archeologů už ze 7. tisíciletí př.n.l.

Více

statigrafie barevných vrstev identifikace pigmentů určení složení omítek typ pojiva a kameniva, zrnitost kameniva

statigrafie barevných vrstev identifikace pigmentů určení složení omítek typ pojiva a kameniva, zrnitost kameniva Chemicko-technologický průzkum Akce: Průzkum a restaurování fragmentů nástěnných maleb na východní stěně presbytáře kostela sv. Martina v St. Martin (Dolní Rakousko) Zadání průzkumu: statigrafie barevných

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice KAPITOLA 3: POJIVA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora

Více

Elektrochemie. Koroze anorganických nekovových materiálů. Anorganické nekovové materiály. Mechanismy. Základní mechanismy koroze

Elektrochemie. Koroze anorganických nekovových materiálů. Anorganické nekovové materiály. Mechanismy. Základní mechanismy koroze Koroze anorganických nekovových materiálů Anorganické nekovové materiály Keramika Sklo Stavební hmoty Anorganická pojiva vápno, sádra, cement Přírodní horniny Sklo, keramika, stavební hmoty 1 2 Mechanismy

Více

Horniny a minerály II. část. Přehled nejdůležitějších minerálů

Horniny a minerály II. část. Přehled nejdůležitějších minerálů Horniny a minerály II. část Přehled nejdůležitějších minerálů Minerály rozlišujeme podle mnoha kritérií, ale pro přehled je vytvořeno 9. skupin, které vystihují, do jaké chemické skupiny patří (a to určuje

Více

Zdroj: 1.název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1

Zdroj: 1.název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 Horniny Zdroj: 1.název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2.www.unium.cz/materialy/cvut/fsv/pr ednasky- svoboda-m6153-p1.html

Více

Využití vysokopecní strusky a přírodního anhydritu k přípravě struskosíranového pojiva

Využití vysokopecní strusky a přírodního anhydritu k přípravě struskosíranového pojiva Úvod Využití vysokopecní strusky a přírodního anhydritu k přípravě struskosíranového pojiva Dominik Gazdič, Marcela Fridrichová, Jan Novák, VUT FAST Brno V současnosti je ve stavebním průmyslu stále větší

Více

VÝZNAMNÉ OXIDY. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiřina Borovičková

VÝZNAMNÉ OXIDY. Základní škola Kladno, Vašatova 1438 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jiřina Borovičková VY_32_INOVACE_CHE_278 VÝZNAMNÉ OXIDY Autor: Jiřina Borovičková Ing. Použití: 8. ročník Datum vypracování: 15.3.2013 Datum pilotáže: 21. 3. 2013 Metodika: : seznámit žáky s důležitými oxidy, vysvětlit jejich

Více

S prvky 1. 2. skupiny. prvky 1. skupiny alkalické kovy

S prvky 1. 2. skupiny. prvky 1. skupiny alkalické kovy S prvky 1. 2. skupiny mají valenční orbitalu s1 nebo 2e - typické z chem. hlediska nejreaktivnější kovy, protože mají nejmenší ionizační energii reaktivita roste spolu s rostoucím protonovým číslem Snadno

Více

DUM č. 6 v sadě. 24. Ch-2 Anorganická chemie

DUM č. 6 v sadě. 24. Ch-2 Anorganická chemie projekt GML Brno Docens DUM č. 6 v sadě 24. Ch-2 Anorganická chemie Autor: Aleš Mareček Datum: 26.09.2014 Ročník: 2A Anotace DUMu: Materiál je určen pro druhý ročník čtyřletého a šestý ročník víceletého

Více

LEHKÉ BETONY A MALTY

LEHKÉ BETONY A MALTY Betony a malty s nízkou objemovou hmotností jsou velmi žádané materiály, protože pomocí těchto materiálů lze dosáhnout významných úspor energii, potřebných k provozu staveb. Používání materiálů s nízkou

Více

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice

Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích. Institute of Technology And Business In České Budějovice 5. KERAMIKA, SKLO, SKLOKERAMIKA STRUKTURA, ZÁKLADNÍ DRUHY, VLASTNOSTI, POUŽITÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento

Více

Technologické zabezpečení skládek

Technologické zabezpečení skládek CELIO a.s. Technologické zabezpečení skládek I skládka inertního odpadu O skládka ostatního odpadu - skládka nebezpečného odpadu Kód ázev odpadu Využití 01 01 01 O Odpady z těžby rudných nerostů 01 01

Více

Recyklace stavebního odpadu

Recyklace stavebního odpadu Recyklace stavebního odpadu Stavební odpad Stavební odpad, který vzniká při budování staveb nebo při jejich demolicích, představuje významný podíl lidské společnosti. Recyklace se stává novým environmentálním

Více

Sklo definice, vlastnosti, výroba. LF MU Brno Brýlová technologie

Sklo definice, vlastnosti, výroba. LF MU Brno Brýlová technologie Sklo definice, vlastnosti, výroba LF MU Brno Brýlová technologie Definice skla Sklo je tvrdý, křehký, špatně vodivý materiál, který praská, jestliže je vystaven prudkým teplotním změnám (např. ochlazení)

Více

Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu)

Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu) Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu) Materiály pro konzervování předmětů ze skla Sklo je vlastně tuhý roztok směsi solí alkalických kovů a kovů alkalických zemin s kyselinou

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Prvky IV. A skupiny Uhlík (chemická značka C, latinsky Carboneum) je chemický prvek, který je základem všech

Více

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK)

JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) Ing. Jan Závitkovský e-mail: jan.zavitkovsky@centrum.cz

Více

6. Výpal Výpal pálicí křivky

6. Výpal Výpal pálicí křivky 6. Výpal Výpal = tepelné zpracování keramické výrobní směsi podle pálicí křivky. - ekonomicky náročný proces (30-50 % ceny výrobku), - výlisek definitivně ztrácí své plastické vlastnosti. 6.1 Procesy ve

Více

ztuhnutím pyrosolu taveniny, v níž je dispergován plyn, kapalina nebo tuhá látka fotochemickým rozkladem krystalů některých solí

ztuhnutím pyrosolu taveniny, v níž je dispergován plyn, kapalina nebo tuhá látka fotochemickým rozkladem krystalů některých solí a pevným kapalným plynným disperzním podílem chovají se jako pevné látky i když přítomnost částic disperzního podílu v pevné látce obvykle značně mění její vlastnosti, zvláště mechanické a optické Stabilita

Více

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu

Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu Materiály Základní požadavky: mechanické a fyzikální vlastnosti materiálu nesmí se měnit při provozních podmínkách mechanické vlastnosti jsou funkcí teploty vliv zpracování u kovových materiálů (např.

Více

O X I D Y. Ing. Lubor Hajduch ZŠ Újezd Kyjov

O X I D Y. Ing. Lubor Hajduch ZŠ Újezd Kyjov O X I D Y Ing. Lubor Hajduch ZŠ Újezd Kyjov CO TO JSOU OXIDY? Oxidy (starší název kysličníky) jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku, kromě vodíku. Mezi oxidy patří mnoho nerostů, průmyslových

Více

Keramika. Keramika. Kaolin. Suroviny. Keramika. Úvod, suroviny pro keramiku a jejich zpracování, glazury, vypalování

Keramika. Keramika. Kaolin. Suroviny. Keramika. Úvod, suroviny pro keramiku a jejich zpracování, glazury, vypalování Keramika Keramika Umělecké nebo užitné předměty vyrobené z anorganických, nekovových materiálů pálením Hrubá keramika cihlářské výrobky, předměty určené ke stavební a průmyslové výrobě Jemná keramika užitkové

Více

J. Kubíček FSI Brno 2018

J. Kubíček FSI Brno 2018 J. Kubíček FSI Brno 2018 Fosfátování je povrchová úprava, kdy se na povrch povlakovaného kovu vylučují nerozpustné fosforečnany. Povlak vzniká reakcí iontů z pracovní lázně s ionty rozpuštěnými z povrchu

Více

SOLI A JEJICH VYUŽITÍ. Soli bezkyslíkatých kyselin Soli kyslíkatých kyselin Hydrogensoli Hydráty solí

SOLI A JEJICH VYUŽITÍ. Soli bezkyslíkatých kyselin Soli kyslíkatých kyselin Hydrogensoli Hydráty solí SOLI A JEJICH VYUŽITÍ Soli bezkyslíkatých kyselin Soli kyslíkatých kyselin Hydrogensoli Hydráty solí POUŽITÍ SOLÍ Zemědělství dusičnany, draselné soli, fosforečnany. Stavebnictví, sochařství vápenaté soli.

Více

SOLI. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 12. 4. 2013. Ročník: osmý

SOLI. Autor: Mgr. Stanislava Bubíková. Datum (období) tvorby: 12. 4. 2013. Ročník: osmý SOLI Autor: Mgr. Stanislava Bubíková Datum (období) tvorby: 12. 4. 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda / Chemie / Anorganické sloučeniny 1 Anotace: Žáci se seznámí s vlastnostmi solí,

Více

5. Nekovy sı ra. 1) Obecná charakteristika nekovů. 2) Síra a její vlastnosti

5. Nekovy sı ra. 1) Obecná charakteristika nekovů. 2) Síra a její vlastnosti 5. Nekovy sı ra 1) Obecná charakteristika nekovů 2) Síra a její vlastnosti 1) Obecná charakteristika nekovů Jedna ze tří chemických skupin prvků. Nekovy mají vysokou elektronegativitu. Jsou to prvky uspořádané

Více

CO JE AKVATRON? VÝHODY IZOLACÍ AKVATRONEM

CO JE AKVATRON? VÝHODY IZOLACÍ AKVATRONEM CO JE AKVATRON? Tento hydroizolační systém se řadí do skupiny silikátových hydroizolačních hmot, které pracují na krystalizační bázi. Hydroizolační systém AKVATRON si již získal mezi těmito výrobky své

Více

Pojiva BI 01 STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva I Doc. Ing. Oldřich Hoffmann, CSc.

Pojiva BI 01 STAVEBNÍ LÁTKY. Pojiva I Doc. Ing. Oldřich Hoffmann, CSc. Pojiva I Doc. Ing. Oldřich Hoffmann, CSc. Pojiva - důležité místo ve stavebnictví - podstatná složka kompozitů staviv definice: Pojiva jsou organické nebo anorganické látky, které se mísí s plnivy na směsi,

Více

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov

Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co to jsou stavební materiály (staviva)? materiály anorganického nebo organického původu používané k výstavbě budov Co patří mezi stavební materiály? pojiva, malty betonové a železobetonové výrobky cihlářské

Více

Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty

Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty Projekt TIPs názvem FR-TI4/714 Výzkum a inovace úprav horninového prostředí vápennými aditivy Fyzikálně mechanické, fyzikálně chemické

Více

Cihlářské výrobky - technologie výroby

Cihlářské výrobky - technologie výroby Cihlářské výrobky - technologie výroby Keramické výrobky Keramika materiály vyrobené z anorganických surovin na bázi silikátů tvarováním a vypalováním. Obsahuje menší či větší množství pórů. Keramické

Více

Horniny a minerály II. část. Přehled nejdůležitějších minerálů

Horniny a minerály II. část. Přehled nejdůležitějších minerálů Horniny a minerály II. část Přehled nejdůležitějších minerálů Minerály rozlišujeme podle mnoha kritérií, ale pro přehled je vytvořeno 9. skupin, které vystihují, do jaké chemické skupiny patří (a to určuje

Více

Mineralogický systém skupina VIII - křemičitany

Mineralogický systém skupina VIII - křemičitany Mineralogický systém skupina VIII - křemičitany Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 16. 10. 2012 Ročník: devátý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s vybranými zástupci

Více

SiO 2, AL 2 O 3,Ca(OH) 2 DOC. ING. MILENA PAVLÍKOVÁ, PH.D.

SiO 2, AL 2 O 3,Ca(OH) 2 DOC. ING. MILENA PAVLÍKOVÁ, PH.D. SiO 2, AL 2 O 3,Ca(OH) 2 DOC. ING. MILENA PAVLÍKOVÁ, PH.D. K123, D1045 224 354 688, milena.pavlikova @fsv.cvut.cz www.tpm.fsv.cvut.cz Podmínky udělení zápočtu a zkoušky Zápočtový test za 50 bodů Zápočet

Více

Křemík a jeho sloučeniny

Křemík a jeho sloučeniny Křemík a jeho sloučeniny Mgr. Jana Pertlová Copyright istudium, 2008, http://www.istudium.cz Žádná část této publikace nesmí být publikována a šířena žádným způsobem a v žádné podobě bez výslovného svolení

Více

Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ VY_32_INOVACE_06B_05_Vlastnosti kovů, hliník_test ANOTACE

Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ VY_32_INOVACE_06B_05_Vlastnosti kovů, hliník_test ANOTACE ŠKOLA: Gymnázium Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Monika ŠLÉGLOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_06B_05_Vlastnosti kovů, hliník_test TEMA: KOVY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/34.0816 DATUM

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_102_Soli AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15. 9.

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_102_Soli AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15. 9. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV:VY_32_INOVACE_102_Soli AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 9., 15. 9. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Chemie, Soli ČÍSLO PROJEKTU: OPVK

Více

Datum: 14. 2. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.

Datum: 14. 2. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34. Datum: 14. 2. 2013 Projekt: Využití ICT techniky především v uměleckém vzdělávání Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.1013 Číslo DUM: VY_32_INOVACE_467A Škola: Akademie - VOŠ, Gymn. a SOŠUP Světlá nad

Více

CHEMICKÉ VÝPOČTY HMOTNOST REAKTANTŮ A PRODUKTŮ PŘI CHEMICKÉ REAKCI PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST

CHEMICKÉ VÝPOČTY HMOTNOST REAKTANTŮ A PRODUKTŮ PŘI CHEMICKÉ REAKCI PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST CHEMICKÉ VÝPOČTY HMOTNOST REAKTANTŮ A PRODUKTŮ PŘI CHEMICKÉ REAKCI PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VÝPOČET HMOTNOSTI REAKTANTŮ A PRODUKTŮ PŘI CHEMICKÉ REAKCI

Více

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Keramika Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Tuhost a váha materiálů Keramika má největší tuhost z technických materiálů Keramika je lehčí než kovy, ale

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KERAMIKA

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KERAMIKA JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) KERAMIKA soudržný materiál z přírodních anorganických surovin s podílem skelné fáze získává se vymodelováním požadovaného tvaru

Více

J.Kubíček 2018 FSI Brno

J.Kubíček 2018 FSI Brno J.Kubíček 2018 FSI Brno Chemicko-tepelným zpracováním označujeme způsoby difúzního sycení povrchu různými prvky. Nasycujícími (resp. legujícími) prvky mohou být kovy i nekovy. Cílem chemickotepelného zpracování

Více

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější.

Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Nejjednodušší prvek. Na Zemi tvoří vodík asi 15 % atomů všech prvků. Chemické slučování je děj, při kterém z látek jednodušších vznikají látky složitější. Vodík tvoří dvouatomové molekuly, je lehčí než

Více

Základy materiálového inženýrství. Křehké materiály Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010

Základy materiálového inženýrství. Křehké materiály Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Základy materiálového inženýrství Křehké materiály Katedra materiálu, Strojní fakulta Technická univerzita v Liberci Doc. Ing. Karel Daďourek, 2010 Základní charakteristiky křehkých materiálů Křehký lom

Více

Sklářské a bižuterní materiály 2005/06

Sklářské a bižuterní materiály 2005/06 Sklářské a bižuterní materiály 005/06 Cvičení 4 Výpočet parametru Y z hmotnostních a molárních % Vlastnosti skla a skloviny Viskozita. Viskozitní křivka. Výpočet pomocí Vogel-Fulcher-Tammannovy rovnice.

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Tematická oblast, název DUMu: Autor: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Název odpadu. 010307 N Jiné odpady z fyzikálního a chemického zpracování rudných nerostů obsahující nebezpečné látky x

Název odpadu. 010307 N Jiné odpady z fyzikálního a chemického zpracování rudných nerostů obsahující nebezpečné látky x 5. Stabilizace CELIO a.s. Název odpadu 010304 N Hlušina ze zpracování sulfidické rudy obsahující kyseliny nebo kyselinotvorné látky x 010305 N Jiná hlušina obsahující nebezpečné látky x 010307 N Jiné odpady

Více

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové

Typy zlepšování zeminy. Hloubkové Mělké - povrchové Zlepšování zemin Zlepšování základové půdy se týká především zvětšení smykové pevnosti, zmenšení deformací nebo i zmenšení propustnosti. Změnu vlastností základové půdy lze dosáhnout například jejím nahrazováním

Více

Směsi stmelené hydraulickými pojivy

Směsi stmelené hydraulickými pojivy Směsi stmelené hydraulickými pojivy Silniční stavby 2 Stmelené směsi hydraulickými pojivy Zeminy Kamenivo Požadavky na zeminy Nejsou specifikovány v normě jako u kameniva 95 % velikosti zrn pod 63 mm (u

Více

Výroba skla a keramiky

Výroba skla a keramiky Výroba skla a keramiky 1.Výskyt křemíku v přírodě Křemík se v přírodě vyskytuje ve sloučeninách, nejčastěji jako oxid křemičitý SiO 2. Existují tři různé krystalické modifikace křemen, tridymit a cristobalit.

Více

Kód a ceník odpadů ukládaných na skládce Klenovice Technické služby Tábor s.r.o.

Kód a ceník odpadů ukládaných na skládce Klenovice Technické služby Tábor s.r.o. Kód a ceník odpadů ukládaných na skládce Klenovice Technické služby Tábor s.r.o. Celková cena s DPH = ( ( cena Kč/t + finanční rezerva ) x %DPH ) + základní poplatek obci Identifikační kód: CZC00517 ZÚJ

Více

Prášková metalurgie. 1 Postup výroby slinutých materiálů. 1.1 Výroba kovových prášků. 1.2 Lisování pórovitého výlisku

Prášková metalurgie. 1 Postup výroby slinutých materiálů. 1.1 Výroba kovových prášků. 1.2 Lisování pórovitého výlisku Pomocí práškové metalurgie se vyrábí slitiny z kovů, které jsou v tekutém stavu vzájemně nerozpustné a proto netvoří slitiny nebo slitiny z vysoce tavitelných kovů (např. wolframu). 1 Postup výroby slinutých

Více

Ch - Soli. Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s využitím odkazu na www.jarjurek.cz.

Ch - Soli. Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s využitím odkazu na www.jarjurek.cz. Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s využitím odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE Tento dokument byl kompletně vytvořen, sestaven a vytištěn

Více

Ch - Hydroxidy VARIACE

Ch - Hydroxidy VARIACE Ch - Hydroxidy Autor: Mgr. Jaromír JUŘEK Kopírování a jakékoliv další využití výukového materiálu je povoleno pouze s uvedením odkazu na www.jarjurek.cz. VARIACE 1 Tento dokument byl kompletně vytvořen,

Více

ANORGANICKÁ POJIVA (studijní opory)

ANORGANICKÁ POJIVA (studijní opory) Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství ANORGANICKÁ POJIVA (studijní opory) Michaela Topinková Ostrava 2013 Recenzent: Ing. Filip Ovčačík, Ph.D.

Více

Střelečské písky se těží od roku Lokalita Střeleč se nalézá 12 km severozápadně od Jičína u obce Hrdoňovice.

Střelečské písky se těží od roku Lokalita Střeleč se nalézá 12 km severozápadně od Jičína u obce Hrdoňovice. Sklopísek Střeleč, a. s. je výrobce a dodavatel vysoce kvalitních sklářských, slévárenských, technických a sportovních písků. Mletím písků v neželezném prostředí se dále vyrábějí mikromleté písky - křemenné

Více

CELIO a.s. Skládka inertního odpadu S IO

CELIO a.s. Skládka inertního odpadu S IO CELIO a.s. CZU00158 Skládka inertního odpadu S IO Odpad musí splňovat výluh č. I Kód Název odpadu Příjem Rozbor 01 01 01 O Odpady z těžby rudných nerostů 01 01 02 O Odpady z těžby nerudných nerostů 01

Více

Environmentální geomorfologie

Environmentální geomorfologie Nováková Jana Environmentální geomorfologie Chemické zvětrávání Zemská kůra vrstva žulová (= granitová = Sial) vrstva bazaltová (čedičová = Sima, cca 70 km) Názvy granitová a čedičová vrstva neznamenají

Více

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala

ÚPRAVA VODY V ENERGETICE. Ing. Jiří Tomčala ÚPRAVA VODY V ENERGETICE Ing. Jiří Tomčala Úvod Voda je v elektrárnách po palivu nejdůležitější surovinou Její množství v provozních systémech elektráren je mnohonásobně větší než množství spotřebovaného

Více