Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu ( u)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu (emailu)"

Transkript

1 Materiály pro konzervování předmětů ze skla, porcelánu a smaltu ( u)

2 Materiály pro konzervování předmětů ze skla Sklo je vlastně tuhý roztok směsi solí alkalických kovů a kovů alkalických zemin s kyselinou křemičitou. Barevná skla se získávají barvením skloviny pomocí některých kovů, přídavek olova dává sklu zvláštní lesk a jeho index lomu se blíží k indexu lomu křišťálu. Druhy poškození skla: vznik tenké duhové vrstvy, oddělující se šupinky, tvorba hygroskopických solí ( plačící skla), povrchová nebo celková koroze u předmětů z masivního skla (obzvláště archeologického).

3 Materiály pro konzervování předmětů ze skla - čištění skla Mycí a lešticí směsi pro sklo Odstranění půdních nečistot a produktů koroze - omytí předmětů ze skla: vodně-alkoholickou směsí (1:1) nebo 1 %-ním roztokem kyseliny dusičné s následným omytím ve vodě. Je-li na povrchu skla pórovitá zrnitá vrstva a ph jejího vodného výluhu je větší než 7,5, je možno pro očištění skla použít alkalických roztoků. Např. ponoření skleněného předmětu do 1 %-ního roztoku NaOH na dní (při stálé kontrole) vede k odstranění korozní vrstvy a duhového filmu (povrch skla se stává lesklým). Odstranění posledních zbytků alkálie - předmět se opláchne 1 % roztokem H 2 SO 4 a důkladně se omyje vodou.

4 Materiály pro konzervování předmětů ze skla - čištění skla Zpravidla velmi těžko se odstraňují nečistoty z vitráží. Obtížnost spočívá v tom, že se nesmí poškodit kovová kostra okna (je zhotovena z olova). Mastné saze, které se usazují na sklech vitráží sorbují vodu a kyselé oxidy ze vzduchu a vzniklé kyseliny postupně leptají sklo. K čištění vitráží se proto používají směsi mycích prostředků s hexametafosforečnanem sodným a Chelatonem 3. Přidá-li se do těchto směsí malé množství isopropanolu (3-5 %), vede to k lepšímu odstranění sazí. Pozn. Vitráž -

5 Materiály pro konzervování předmětů ze skla - lepení skla Problémy při lepení skla: Sklo se lepí obecně špatně Praskliny ve skle mají málo členitý povrch a těžko se lepí. Při výběru lepidla je zapotřebí vzít v úvahu, že koeficienty tepelné roztažnosti většiny polymerních lepidel a skla se významně liší. Nejmenší je tento rozdíl u lepidel na bázi epoxidových pryskyřic. Aby se snížil rozdíl mezi koeficienty tepelné roztažnosti, přidávají se do epoxidové pryskyřice skleněné mikrokuličky nebo akrylová pasta. Při výběru lepidla je rozdíl v indexu lomu skla a lepidla (lepený šev je vidět). Je-li rozdíl mezi indexy lomu menší než 0,04 bude lepený šev prakticky nepozorovatelný.

6 Materiály pro konzervování předmětů ze skla - lepení skla Index lomu: n 1 Snellův zákon: n 1 sin = n 2 sin Pro praxi se používá: n rel = n 2 n 1 n 2 Index lomu se zpravidla měří při sodíkovém světle a teplotě 20 C n D 20

7 Materiály pro konzervování předmětů ze skla - lepení skla Problém index lomu skla a lepidla: Indexy lomu skel (archeologických, uměleckých) se mění v širokém rozmezí (od 1,48-1,59), nutno mít k dispozici velký sortiment lepidel s rozdílným indexem lomu. Epoxidové pryskyřice a jejich vytvrzovadla, které se používají pro lepení skla, musí být bezbarvé a podle možnosti se nesmí zbarvovat ani při tepelném nebo světelném stárnutí. Index lomu lepidla je možno měnit přídavky některých látek. Např. přídavek plastifikátorů (dibutylftalátu, polypropylenglykolu) do epoxidových lepidel významně snižuje index lomu, zatímco přídavek vytvrzovadel index lomu zvyšuje. V procesu stárnutí epoxidových lepidel se jejich indexy lomů mění jen málo. V restaurátorské praxi - kyanakrylátová lepidla (sekundová), která se jsou bezbarvá, snadno pronikají do škvír a nesmršťují se.

8 Materiály pro konzervování předmětů z porcelánu a keramiky Porcelán, fajans, předžah neboli biskvit, majolika, terrakota, umělecká keramika - vypalované hmoty, jejímž základem jsou alumosilikátové minerály (hlíny) s různými přísadami. Povrch výrobků z těchto materiálů může být pokryt buď glazurou, smaltem nebo jiných sklovitým materiálem, nebo může mít pod glazurou dekorativní vypálené zdobení barvami, resp. zdobení může být provedeno na glazuře. Výrobky mohou mít pórovitý, nechráněný střep. Na složení a charakteru povrchu často závisí stav a stupeň znečištění předmětu.

9 Materiály pro konzervování předmětů porcelánu a keramiky - čištění Typy nečistot: Oxido-solné, včetně karbonátových aj. jsou běžné na porcelánu a keramice archeologických nálezů (jsou těžko odstranitelné). Kapky a rozteklé barvy. Asfalt a bitumen (živice), přírodní pryskyřice. Zbytky potravin a produkty jejich rozkladu. Zbytky různých lepicích materiálů, používaných při předchozích restaurátorských zásazích. Pro ně je typické, že mají dobrou adhezi k povrchu porcelánu a keramiky. V případě pórovitých materiálů navíc pronikají do značné hloubky.

10 Materiály pro konzervování předmětů porcelánu a keramiky - čištění Minerální nečistoty Dají se opatrně odstranit mechanicky (skalpel, kartáčky, smirkový papír, mikrobruska apod.). K odstranění stop restaurátorského lepení je zapotřebí předmět pomalu zahřát ve vodě při plném ponoření. Lepidla na bázi epoxidových a polyvinylbutyralových polymerů v horké vodě botnají a lze je potom z povrchu odstranit rovněž mechanicky. Nečistoty organického původu - rozpouštědla (ethanol, lakový benzin, aceton, chlorované uhlovodíky). - dobře odstraňují organické nečistoty různé omývací směsi, např. směs dimethylformamidu s toluenem. - je možné také použít vodné roztoky polyfosforečnanů sodných s přídavkem povrchově aktivních látek.

11 Materiály pro konzervování předmětů porcelánu a keramiky - čištění Odstranění povrchových nečistot pomocí kompozic Kompozice na bázi polymerních filmotvorných látek (Na-KMC, PVAlk, PVAD). Směsi obsahují glycerin jako plastifikátor, pro zesílení mycího účinku ethanol a amoniak. Nejhůře se odstraňují nečistoty z keramických povrchů. Lze je odstranit společně s vytvořeným filmem pomocí kompozice následujícího složení: Hm. díly polyvinylalkohol ethylendiamin 5-10 dimethylsulfoxid 5-10 cyklohexanon 5-10 glycerin 5 PAL (alkylsulfonát sodný, alkyldimethylaminoxid) 0,1-0,7 voda do 100 Viskózní čisticí pasta se nanese na očišťovanou část povrchu v tloušťce 2-4 mm a zakryje se polyethylenovou fólií. Za minut (někdy déle) se sejme polyethylenová fólie a vrstva pasty se společně s nečistotami sejme mechanickým způsobem pomocí stěrky nebo tamponem. Lze použít i proudu vody.

12 Materiály pro konzervování předmětů porcelánu a keramiky - lepení Pro lepení předmětů z porcelánu a keramiky se používá omezené množství lepicích látek. glutinová lepidla, voskopryskyřičné tmely, PVB, PBMA, epoxidové pryskyřice a kyanakrylátová (vteřinová) lepidla. vápenato-kaseinová lepidla lepidla na bázi vodního skla. Pozn.: Nejpohodlnější kyanakrylátová lepidla. Nízká viskozita, vytvrzování vlhkostí přítomnou ve vzduchu, tenký lepený spoj, rychlost lepení.

13 Materiály pro konzervování předmětů porcelánu a keramiky lepení a zpevňování Pro lepení velkých a těžkých fragmentů se používají epoxidové pryskyřice (zabezpečují značnou mechanickou pevnost lepeného švu). Keramika se dá slepit pomocí šelakových laků. 30 %-ní roztok šelaku v lihu se nanese na oba povrchy lomu, spojí se a ponechají se přitisknuté zaschnout. Zpevnění keramického střepu lze dosáhnout také odstraněním rozpustných solí a sádry. předmět seobkládá vrstvou mokrého rozmělněného papíru o tloušťce 1-1,5 cm a zabalí se do polyethylenové fólie. aby se zabránilo rozvoji mikroorganismů, přidává se do vody 0,5-1,0 %-ní roztok thymolu v lihu. difuze solí z hloubky keramického střepu probíhá pomalu, proces trvá několik měsíců. mokrý papír je nutno měnit každé 2-3 měsíce.

14 Materiály pro konzervování předmětů porcelánu a keramiky doplňování Doplňovací hmota pro keramiku se zhotovuje obvykle ze sádry. Do rozdělávací vody se přidávají pro zpomalení tuhnutí glutinová lepidla, PVAD, PMAK a jiné přídavky (1-5 %) Pro zvýšení pevnosti odlitků se přidává např. kyselina dusičná, šťavelová, citronová, boritá, borax, AlOH(NO 3 ) 2. Sádru vysoké pevnosti lze získat přídavkem PVAD (do 20 %) do rozdělávací vody. Sádrová směs se odlévá do formy ze silikonového kaučuku. Odlitek se po úplném ztvrdnutí zpevňuje impregnací vodnými % roztoky PVAD, tónuje se akvarelovými barvami. Použitím % roztoku PMAK jako rozdělávací vody pro sádru se získá doplňovací hmota, která tvrdne za hodin za vzniku hutné, velmi pevné, nekřehké hmoty podobné porcelánu. Odlitky se opracovávají mechanickými způsoby leští se, zdobí akvarelovými barvami a pokrývají se bezbarvým lakem.

15 Materiály pro konzervování předmětů porcelánu a keramiky - doplňování Doplňovací hmoty pro porcelán, keramiku a barevný kámen je možno zhotovit přídavkem odpovídajícího plniva do polymerních směsí nejrůznějšího složení. Používají se: sádra, mramorová nebo keramická jemná drť, jemně mletý barevný kámen

16 Materiály pro konzervování předmětů porcelánu a keramiky - Derestaurování výrobků z porcelánu a keramiky Pro lepení výrobků z porcelánu a keramiky a pokrývání ochrannými laky se používá řada polymerních materiálů. Nejjednodušším a zcela bezpečným způsobem derestaurování, tj. rozdělení lepeného švu na jednotlivé části, je pomalé zahřívání předmětu v destilované vodě nebo ve vodě s PAL (v nejjednodušším případě s mýdlem). Voda postupně proniká pod vrstvu lepidla a v důsledku odlišné hodnoty koeficientu tepelné roztažnosti dochází při botnání ke zvětšování jeho objemu a rozlepení jednotlivých dílů porcelánového výrobku. Pro odstranění polymerních laků a lepidel je možno použít organická rozpouštědla (ethanol, aceton, xylen, lakový benzin, chlorované uhlovodíky jako jsou perchlorethylen, chlorid uhličitý, ethery a estery, atd.). Klihy na bázi šelaku a vosko-pryskyřičných tmelů se derestaurují pomocí pyridinu, směsí cyklohexanonu, cyklohexanolu a ethylendiaminu.

17 Materiály pro konzervování smaltu ( u) Smaltem (v cizí literatuře jde o ) se rozumí zchladlá hmota, která vznikla částečným nebo úplným protavením zásaditých a kyselých oxidů a která byla nanesena na kovovou nebo keramickou podložku. Spojení různých kovů (měď, stříbro, zlato, slitiny železa aj.) s průzračnými a neprůzračnými ( hluchými ) místy pomocí smaltu se dají vytvořit výjimečné vjemové možnosti v předmětech užitého i šperkařského umění a v jiných uměleckých dílech.

18 Materiály pro konzervování smaltu ( u) - příprava Příprava smaltu sklotvorné látky (SiO 2, kyselé oxidy B 2 O 3, P 4 O 10 a jiné oxidy) se taví společně s tavidly (uhličitany, dusičnany a sírany alkalických kovů). barvicími komponentami a stabilizátory. Obvyklá vsázka pro přípravu vápenato-sodného skla : křemenný písek, dolomit, vápno, soda, živec a kaolin CaO : Na 2 O : SiO 2 = 1:1:6 Roztavená směs kyselých a zásaditých sklotvorných oxidů tvoří průzračnou hmotu (tzv. fritu), do které se přidávají pro obarvení malá množství různých oxidů nebo solí kovů.

19 Materiály pro konzervování smaltu ( u) - příprava Barva smaltu žlutá CdS nebo tzv. neapolská žluť Pb 2 Sb 4 O 7 hnědá červená rubínová směs oxidů železa, zinku a chromu CdS a CdSe koloidně-disperzní zlato pro draselno-olovnatá skla modrá CoO, jiné odstíny se získají po přidání oxidů Mn 2 O 3, SnO 2, Al 2 O 3 a Cr 2 O 3 zelená Cr 2 O 3, přídavky oxidů hliníku, kobaltu, železa umožňují volit odstíny černá černé smalty se tvoří po přídavku směsí oxidů chromu, kobaltu, mědi, niklu, železa nebo manganu. V závislosti na poměru jednotlivých oxidů se získávají odstíny černomodré nebo namodralé. Čistě černá barva se obvykle nedá připravit

20 Materiály pro konzervování smaltu ( u) - příprava Šperkařské smalty ze zařazují obvykle do samostatné skupiny, protože jsou na ně kladeny speciální požadavky, pokud se týče lesku, průzračnosti a indexu lomu. Dále je uveden příklad vsázky jednoho ze šperkařských smaltů: křemen, SiO borax nebo kyselina boritá 0-12,5 soda, Na 2 CO potaš, K 2 CO 3 1,5-11 suřík, Pb 3 O Kazivec, CaF 2 0-2,5 kryolit, Na 3 AlF ledek draselný, KNO arsen 0-4 barvicí oxidy (mědi, železa, kobaltu, chromu nebo manganu % 0,1-5,0 Minimální teplota tavení vsázky o C.

21 Materiály pro konzervování smaltu ( u) - Příčiny poškození smaltu Krása barevného smaltu a jeho odolnost vůči chemickému působení a pevnost jsou dány spojením smaltu s kovem. Křehkost smaltu je příčinou jeho poškození při úderech a ohybech kovového podkladu předmětu. Druhou příčinou může být narušení samotného základu smaltu, tedy skla, jako důsledek vyluhování nebo rekrystalizace. V průběhu procesu vzájemného působení (je velmi pomalé) povrchu smaltu s látkami, které jsou přítomny ve vzduchu (voda, CO2), dochází k postupnému uvolňování kyseliny křemičité a tvorbě uhličitanů a hydroxidů kovů. Tento jev pozorujeme zvláště tehdy, byla-li vsázka zhotovena odchylně od optimálního poměru mezi kyselými a zásaditými oxidy, resp. byl změněn režim tavby a žíhání.

22 Materiály pro konzervování smaltu ( u) - Prostředky pro čištění smaltu a podkladového kovu Postup práce Od tukových nečistot se povrch smaltu čistí omytím lakovým benzinem, benzinem, chloridem uhličitým, perchlorethylenem nebo ethanolem. Potom se odstraňují ty staré restaurátorské zásahy, které byly provedeny olejovými barvami. Dodělávky obvykle na podložce špatně drží, a proto se odstraňují mechanicky. Jestliže dodělávka byla provedena na pojivu neznámého složení, je třeba vybrat směs rozpouštědel, ve které pojivo botná. Používá se aceton, xylen, toluen, amyl- nebo butylacetát, methylcellosolve anebo jejich směsi s halogenovanými uhlovodíky.

23 Materiály pro konzervování smaltu ( u) - Prostředky pro čištění smaltu a podkladového kovu Odstranění oxido-solných nečistot z kovového základu lze dosáhnout pomocí bezvodých směsí, např. směsi glycerinu s ethylendiaminem (10:1), lihovými roztoky PMAK s PVB a glycerinem (85:5:5:5). tato směs tvoří po vyschnutí elastický film, který při snímání odstraní i oxido-solné nečistoty, aniž by se narušila smaltová vrstva.

24 Materiály pro konzervování smaltu ( u) - doplňování smaltu Chybějící části smaltu se restaurují nanesením polymerních obarvených silnovrstvých nátěrů bez rozpouštědla (nesmršťují se). Jako filmotvorné látky se používají epoxidové nebo polyesterové pryskyřice. Barvy a pigmenty v nátěrech na bázi epoxidových pryskyřic postupně mění barvu. Doba, po kterou tyto nátěry slouží, je omezena rozmezím 5-10 let. Nátěry na bázi bezbarvých polyesterových pryskyřic, které mohou být obarveny přídavkem keramických barev, dobře drží na kovu a skle a jsou prakticky věčné. Pigmenty a plniva se přidávají do polyesterové pryskyřice v množství do 60 % její hmotnosti. Pro obarvení polyesterových pryskyřic je možné používat v tuku rozpustná barviva, což umožňuje doplňovat chybějící části na barevném smaltu.

Výroba skla. Historie výroby skla. Suroviny pro výrobu skla

Výroba skla. Historie výroby skla. Suroviny pro výrobu skla Výroba skla Sklo je amorfní (beztvará) průhledná nebo průsvitná látka s širokým uplatněním ve stavebnictví, průmyslu i umění. Je odolné vůči povětrnostním a chemickým vlivům (kromě kyseliny fluorovodíkové,

Více

Lukopren N - silikonové dvousložkové kaučuky

Lukopren N - silikonové dvousložkové kaučuky ISO 9001 - silikonové dvousložkové kaučuky Charakteristika jsou silikonové dvousložkové kaučuky takzvaného kondenzačního typu. Po smíchání pasty s kata-lyzátorem dochází k vulkanizaci v celé hmotě během

Více

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001,

VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí. ze dne 17. října 2001, č. 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

LEPIDLA POUŽÍVANÁ V MUZEJNÍ PRAXI A PRO KONZERVOVÁNÍ A RESTAUROVÁNÍ

LEPIDLA POUŽÍVANÁ V MUZEJNÍ PRAXI A PRO KONZERVOVÁNÍ A RESTAUROVÁNÍ LEPIDLA POUŽÍVANÁ V MUZEJNÍ PRAXI A PRO KONZERVOVÁNÍ A RESTAUROVÁNÍ Lepení se jako účinná technika spojování materiálů, pouţívá jiţ více neţ 6000 let. Zpočátku se pouţívaly pouze přírodní látky, zejména

Více

Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv

Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv Chemické složení surovin Chemie anorganických stavebních pojiv Ing. Milena Pavlíková, Ph.D. K123, D1045 224 354 688, milena.pavlikova@fsv.cvut.cz tpm.fsv.cvut.cz Základní pojmy Materiál Stavební pojiva

Více

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Bc. Magda Sudková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TECHKE_0802

www.zlinskedumy.cz Střední odborná škola Luhačovice Bc. Magda Sudková III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_TECHKE_0802 Suroviny pro výrobu glazur Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělání Vzdělávací obor Tematický okruh Druh učebního materiálu Cílová skupina Anotace Klíčová slova Střední

Více

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb.

Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 381/2001 Sb. Vyhláška Ministerstva životního prostředí, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu

Více

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí

381/2001 Sb. VYHLÁŠKA. Ministerstva životního prostředí 381/2001 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva životního prostředí ze dne 17. října 2001, kterou se stanoví Katalog odpadů, Seznam nebezpečných odpadů a seznamy odpadů a států pro účely vývozu, dovozu a tranzitu odpadů

Více

Povolené odpady: Číslo Kategorie Název odpadu

Povolené odpady: Číslo Kategorie Název odpadu Povolené odpady: Číslo Kategorie 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů Název odpadu 010304 N Hlušina ze zpracování sulfidické rudy obsahující kyseliny nebo kyselinotvorné

Více

Otázky a jejich autorské řešení

Otázky a jejich autorské řešení Otázky a jejich autorské řešení Otázky: 1a Co jsou to amfoterní látky? a. látky krystalizující v krychlové soustavě b. látky beztvaré c. látky, které se chovají jako kyselina nebo jako zásada podle podmínek

Více

PÁJENÍ. Osnova učiva: Druhy pájek. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: STT první Jindřich RAYNOCH 31.10.2012 Název zpracovaného celku: PÁJENÍ A LEPENÍ

PÁJENÍ. Osnova učiva: Druhy pájek. Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: STT první Jindřich RAYNOCH 31.10.2012 Název zpracovaného celku: PÁJENÍ A LEPENÍ Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: STT první Jindřich RAYNOCH 31.10.2012 Název zpracovaného celku: PÁJENÍ A LEPENÍ PÁJENÍ Osnova učiva: Úvod Rozdělení pájek Význam tavidla Metody pájení Stroje a zařízení

Více

Příloha č.1. Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno

Příloha č.1. Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno Seznam odpadů, se kterými bude v zařízení nakládáno Kód odpadu Kategorie 010101 O Odpady z těžby rudných nerostů 010102 O Odpady z těžby nerudných nerostů Název odpadu 010304* N Hlušina ze zpracování sulfidické

Více

Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O

Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O Seznam odpadů sběr, výkup a úprava odpadů, kat. O 01 01 01 Odpady z těžby rudných nerostů 01 01 02 Odpady z těžby nerudných nerostů 01 03 06 Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 01 03 08

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání

EVROPSKÝ PARLAMENT. Dokument ze zasedání EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 Dokument ze zasedání 2009 C6-0223/2005 2003/0139(COD) CS 07/07/2005 Společný postoj Společný postoj Rady ze dne 24. června 2005 k přijetí nařízení Evropského parlamentu a Rady o

Více

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou.

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. 1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. Z hlediska použitelnosti kovů v technické praxi je obvyklé dělení

Více

Měkké pájení. Jak na to? - Měkké pájení

Měkké pájení. Jak na to? - Měkké pájení Měkké pájení Jak na to? - Měkké pájení Uvědomme si, že ručně pájený spoj má mnohem menší kvalitu a životnost než spoj zapájený strojově. V současnosti už nelze používat pouze jeden druh páječky na všechny

Více

Test pro 8. třídy A. 3) Vypočítej kolik potřebuješ gramů soli na přípravu 600 g 5 % roztoku.

Test pro 8. třídy A. 3) Vypočítej kolik potřebuješ gramů soli na přípravu 600 g 5 % roztoku. Test pro 8. třídy A 1) Rozhodni, zda je správné tvrzení: Vzduch je homogenní směs. a) ano b) ne 2) Přiřaď k sobě: a) voda-olej A) suspenze b) křída ve vodě B) emulze c) vzduch C) aerosol 3) Vypočítej kolik

Více

Dalším zvyšováním obsahu chromu a podle aplikace, přidáním molybdenu a dalších slitin, je možné zvýšit odolnost vůči mnohem agresivnějším médiím.

Dalším zvyšováním obsahu chromu a podle aplikace, přidáním molybdenu a dalších slitin, je možné zvýšit odolnost vůči mnohem agresivnějším médiím. Chemická odolnost nerezových materiálů Nerezové oceli jsou definovány tak, že se vyznačují zvláště vysokou odolností vůči chemikáliím. Obecně platí, že obsahují alespoň 12% chromu a nejvýše 1,2% uhlíku.

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování Obor: Nástrojař Ročník: 1. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola Uherský

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1946. Vyhlásené: 22.06.1946 Časová verzia predpisu účinná od: 01.07.1946

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1946. Vyhlásené: 22.06.1946 Časová verzia predpisu účinná od: 01.07.1946 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1946 Vyhlásené: 22.06.1946 Časová verzia predpisu účinná od: 01.07.1946 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 141. V l á d n í n a ř í z e n í ze

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Prvky III. A skupiny Nejdůležitějším a technicky nejvýznamnější kov této skupiny je hliník. Kromě hliníku jsou

Více

Odpady z kompozitních tkanin (impregnované tkaniny, elastomer, plastomer) 040209 O

Odpady z kompozitních tkanin (impregnované tkaniny, elastomer, plastomer) 040209 O Seznam přijímaných odpadů do sběrného dvora Kód Kategorie Název odpadu 010306 O Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 010408 O Odpadní štěrk a kamenivo neuvedené pod číslem 01 04 07 010409

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525)

Identifikace zkušebního postupu/metody PP 621 1.01 (ČSN ISO 9556, ČSN ISO 4935) PP 621 1.02 (ČSN EN 10276-2, ČSN 42 0525) List 1 z 9 Pracoviště zkušební laboratoře: Odd. 621 Laboratoř chemická, fázová a korozní Protokoly o zkouškách podepisuje: Ing. Karel Malaník, CSc. ředitel Laboratoří a zkušeben Ing. Vít Michenka zástupce

Více

141-10-01. ZATŘÍDĚNÍ VE SHODĚ S EN 13888 Kerapoxy je spárovací hmota (G) na bázi reaktivní pryskyřice (G) třídy RG.

141-10-01. ZATŘÍDĚNÍ VE SHODĚ S EN 13888 Kerapoxy je spárovací hmota (G) na bázi reaktivní pryskyřice (G) třídy RG. Dvousložková epoxidová kyselinovzdorná hygienicky nezávadná spárovací hmota (k dispozici v 26 barevných odstínech), pro spáry o šířce nad 3 mm. Lze ji použít i jako lepidlo. 14101 ZATŘÍDĚNÍ VE SHODĚ S

Více

HYDROFOBNÍ IMPREGNACE BETONU

HYDROFOBNÍ IMPREGNACE BETONU V posledních několika letech se na trhu objevilo obrovské množství impregnačních přípravků a distributoři těchto přípravků se předhánějí ve vyzdvihávání předností jedněch přípravků proti druhých. Módním

Více

Základy konzervace pro archeology (UA / A0018) Cvičení průzkum kovových předmětů identifikace kovů

Základy konzervace pro archeology (UA / A0018) Cvičení průzkum kovových předmětů identifikace kovů Základy konzervace pro archeology (UA / A0018) Cvičení průzkum kovových předmětů identifikace kovů V současnosti je pro zjišťování materiálového složení kovových archeologických předmětů nejčastěji využíváno

Více

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Kód odpadu Název odpadu Kategorie Produkce (tun) 010306 Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04 a 01 03 05 O 74,660 010407 Odpady z fyzikálního a chemického

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1947. Vyhlásené: 10.12.1947 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1948

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1947. Vyhlásené: 10.12.1947 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1948 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1947 Vyhlásené: 10.12.1947 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1948 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 197. V l á d n í n a ř í z e n í ze

Více

Výroba stavebních hmot

Výroba stavebních hmot Výroba stavebních hmot 1.Typy stavebních hmot Pojiva = anorganické hmoty, které mohou vázat kamenivo dohromady (tvrdnou s vodou nebo na vzduchu) hydraulická tvrdnou na vzduchu nebo ve vodě (např. cement)

Více

epoxidová pryskyřice s jemnými plnivy a pigmenty. není hořlavá kapalina není hořlavá kapalina cca 500 g/m 2 cca 1 100 g/m 2 cca 1 700 g/m 2

epoxidová pryskyřice s jemnými plnivy a pigmenty. není hořlavá kapalina není hořlavá kapalina cca 500 g/m 2 cca 1 100 g/m 2 cca 1 700 g/m 2 PCI-Rigamuls S 30 Pojivo z reaktivní pryskyřice pro zhotovení chemicky odolných spárovacích a pokládacích malt pro obklady dlaždicemi Výrobní list č.: 143 Vlastnosti produktu Odolný proti chemikáliím,

Více

BARVENÍ BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

BARVENÍ BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Tuto stránku jsem zařadil do mých internetových stránek z důvodů stálých problémů s barvením betonových výrobků, které jsou ve většině případů způsobeny nesprávnými technologickými kroky při barvení betonové

Více

Historie výroby skla na našem území sklo bylo objeveno v polovině 3. tisíciletí př. n. l. v Mezopotámii (teorií objevu skla je více)

Historie výroby skla na našem území sklo bylo objeveno v polovině 3. tisíciletí př. n. l. v Mezopotámii (teorií objevu skla je více) SKLO Historie výroby skla na našem území sklo bylo objeveno v polovině 3. tisíciletí př. n. l. v Mezopotámii (teorií objevu skla je více) první písemná zmínka o skle na našem území pochází až z roku 1162

Více

Výroba skla a keramiky

Výroba skla a keramiky Výroba skla a keramiky 1.Výskyt křemíku v přírodě Křemík se v přírodě vyskytuje ve sloučeninách, nejčastěji jako oxid křemičitý SiO 2. Existují tři různé krystalické modifikace křemen, tridymit a cristobalit.

Více

Přehled povolených odpadů

Přehled povolených odpadů Přehled povolených odpadů kód typ název jedn ktg OTZ 010101 K Odpady z těžby rudných nerostů t O ANO 010102 K Odpady z těžby nerudných nerostů t O ANO 010306 K Jiná hlušina neuvedená pod čísly 01 03 04

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1946. Vyhlásené: 10.12.1946 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1947

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1946. Vyhlásené: 10.12.1946 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1947 ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1946 Vyhlásené: 10.12.1946 Časová verzia predpisu účinná od: 01.01.1947 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 219. V l á d n í n a ř í z e n í ze

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA pojiva jsou takové organické nebo anorganické látky, které mají schopnost spojovat jiné sypké nebo kusové materiály

Více

VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE

VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE 1 VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE Použití práškové metalurgie Prášková metalurgie umožňuje výrobu součástí z práškových směsí kovů navzájem neslévatelných (W-Cu, W-Ag), tj. v tekutém stavu nemísitelných nebo

Více

Přípravky na zjišťování povrchových trhlin 9536 Vyvolávací sprej - bílý 39 9534 Násakový sprej - červený 39 9528 Sprej na hledání netěsností 39

Přípravky na zjišťování povrchových trhlin 9536 Vyvolávací sprej - bílý 39 9534 Násakový sprej - červený 39 9528 Sprej na hledání netěsností 39 Obsah: Strana Tavidla 100 Prášek SH2 pro mosazné pájky 39 102 Pasta SH2 pro mosazné pájky 39 110 Pasta SH1 pro stříbrné pájky 39 111 Pasta SH1 pro stříbrné fólie 39 112 Tekutina SH1 pro stříbrné pájky

Více

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Rady,

PŘÍLOHA. návrhu nařízení Rady, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 16.11.2015 COM(2015) 567 final ANNEX 1 PŘÍLOHA návrhu nařízení Rady, kterým se mění nařízení (EU) č. 1388/2013 o otevření a způsobu správy autonomních celních kvót Unie pro

Více

Horniny a minerály II. část. Přehled nejdůležitějších minerálů

Horniny a minerály II. část. Přehled nejdůležitějších minerálů Horniny a minerály II. část Přehled nejdůležitějších minerálů Minerály rozlišujeme podle mnoha kritérií, ale pro přehled je vytvořeno 9. skupin, které vystihují, do jaké chemické skupiny patří (a to určuje

Více

Anorganická pojiva, cementy, malty

Anorganická pojiva, cementy, malty Anorganická pojiva, cementy, malty Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Anorganická pojiva Definice:

Více

Provozní řád zařízení pro sběr a výkup odpadů Sběrné středisko odpadů Svojšovice

Provozní řád zařízení pro sběr a výkup odpadů Sběrné středisko odpadů Svojšovice ING. MAREK VÁVRA, PORADCE V OBLASTI EKOLOGIE sídlo podnikání:šeříková 1277, 263 01 Dobříš Provozní řád zařízení pro sběr a výkup odpadů Sběrné středisko odpadů Svojšovice Provozovatel: AHV ekologický servis

Více

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů

Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Příloha č. 1 Celková produkce odpadů podle druhů Kód odpadu Název odpadu 10407 Odpady z fyzikálního a chemického zpracování nerudných nerostů obsahující nebezpečné látky N 5,060 10408 Odpadní štěrk a kamenivo

Více

61/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY

61/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY Systém ASPI - stav k.7.0 do částky 80/0 Sb. a 34/0 Sb.m.s. Obsah a text 6/003 Sb. - poslední stav textu 6/003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 9. ledna 003 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 24

Více

Přípravné práce natěračské -doporučené aplikace

Přípravné práce natěračské -doporučené aplikace Přípravné práce natěračské -doporučené aplikace Na přípravě jakéhokoliv podkladu závisí kvalita nátěru, stěrky,penetrace. Špatně připravený podklad může mít za následek praskání, odlupování a nedokonalou

Více

Základní formy využití polymerů. Aditivy do polymerních látek Plasty Nátěrové hmoty Vlákna

Základní formy využití polymerů. Aditivy do polymerních látek Plasty Nátěrové hmoty Vlákna Základní formy využití polymerů Aditivy do polymerních látek Plasty Nátěrové hmoty Vlákna ADITIVY DO POLYMERŮ POLMER + ADITIVUM = PLAST. PŘÍDAVNÉ LÁTKY DO HDPE/PP ZBYTKY KATALYTICKÉHO SYSTÉMU (SiO2, chromocen,

Více

TECHNOLOGICKÉ DISCIPLÍNY

TECHNOLOGICKÉ DISCIPLÍNY PROJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST MODERNIZACE VÝUKY NOVĚ ZŘÍZENÉHO ATELIÉRU DESIGNU SKLA REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/2.2.00/15.0451 TECHNOLOGICKÉ DISCIPLÍNY Vlastnosti materiálů

Více

Mgr. Ladislav Blahuta

Mgr. Ladislav Blahuta Mgr. Ladislav Blahuta Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám - OP VK 1.5. Výuková sada SLÉVÁRENSTVÍ,

Více

Vlastnosti systému TCA tepelně vodivé lepidlo ICA izotropní lepidla ACA anizotropní lepidla Nehořlavé produkty Jedno- a dvousložkové epoxidy

Vlastnosti systému TCA tepelně vodivé lepidlo ICA izotropní lepidla ACA anizotropní lepidla Nehořlavé produkty Jedno- a dvousložkové epoxidy Elecolit Elektricky a tepelně vodivá lepidla Vlastnosti systému TCA tepelně vodivé lepidlo ICA izotropní lepidla ACA anizotropní lepidla Nehořlavé produkty Jedno- a dvousložkové y Výhody Vhodné do malé

Více

PŘÍLOHA. návrhu NAŘÍZENÍ RADY,

PŘÍLOHA. návrhu NAŘÍZENÍ RADY, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.11.2014 COM(2014) 693 final ANNEX 1 PŘÍLOHA [ ] návrhu NAŘÍZENÍ RADY, kterým se mění nařízení (EU) č. 1388/2013 o otevření a způsobu správy autonomních celních kvót Unie

Více

Pájení. Ke spojení dojde vlivem difuze a rozpustnosti pájky v základním materiálu.

Pájení. Ke spojení dojde vlivem difuze a rozpustnosti pájky v základním materiálu. Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 IČO: 47813121 Projekt: OP VK 1.5 Název operačního programu: Typ šablony klíčové aktivity:

Více

systém epoxidové pryskyřice s jemnými plnivy a pigmenty kapalina není hořlavá kapalina není hořlavá

systém epoxidové pryskyřice s jemnými plnivy a pigmenty kapalina není hořlavá kapalina není hořlavá PCI-Schwimmbadfuge Epoxidová spárovací hmota pro keramické obklady v trvale mokrém a vlhkém prostředí Výrobní list č.: 164 Údaje o zpracování/technická data Materiálně technologická data Materiálová báze

Více

Analýza nedestruktivní průzkum stavu předloženého železného předmětu

Analýza nedestruktivní průzkum stavu předloženého železného předmětu Podklady pro cvičení: ŽELEZO Úkol č. 1 Analýza nedestruktivní průzkum stavu předloženého železného předmětu Při průzkumu postupujeme podle metodiky humanitních věd a uplatňujeme standardní hodnocení historických

Více

TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV. 1. Definice koroze. Soli, oxidy. 2.Rozdělení koroze. Obsah: Činitelé ovlivňující korozi H 2 O, O 2

TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV. 1. Definice koroze. Soli, oxidy. 2.Rozdělení koroze. Obsah: Činitelé ovlivňující korozi H 2 O, O 2 TECHNOLOGIE POVRCHOVÝCH ÚPRAV Obsah: 1. Definice koroze 2. Rozdělení koroze 3. Ochrana proti korozi 4. Kontrolní otázky 1. Definice koroze Koroze je rozrušování materiálu vlivem okolního prostředí Činitelé

Více

Nauka o materiálu. Přednáška č.11 Neželezné kovy a jejich slitiny

Nauka o materiálu. Přednáška č.11 Neželezné kovy a jejich slitiny Nauka o materiálu Rozdělení neželezných kovů a slitin Jako kritérium pro rozdělení do skupin se volí teplota tání s př přihlédnutím na další vlastnosti (hustota, chemická stálost..) Neželezné kovy s nízkou

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

Umělý kámen užití a vlastnosti

Umělý kámen užití a vlastnosti Umělý kámen užití a vlastnosti 1. 2. 2010 Při obnově nebo restaurování kamenných objektů sochařských děl, architektonických prvků apod. se často setkáváme s potřebou doplnění chybějících částí. Jsou v

Více

Koroze Ch_021_Chemické reakce_koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková

Koroze Ch_021_Chemické reakce_koroze Autor: Ing. Mariana Mrázková Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního

Více

VY_32_INOVACE_A 02 15

VY_32_INOVACE_A 02 15 Název a adresa školy: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace, Praskova 399/8, Opava, 746 01 Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory

Více

Oborový workshop pro ZŠ CHEMIE

Oborový workshop pro ZŠ CHEMIE PRAKTICKÁ VÝUKA PŘÍRODOVĚDNÝCH PŘEDMĚTŮ NA ZŠ A SŠ CZ.1.07/1.1.30/02.0024 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Oborový workshop pro ZŠ CHEMIE

Více

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 30.12.2015 CS L 345/1 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ RADY (EU) 2015/2448 ze dne 14. prosince 2015, kterým se mění nařízení (EU) č. 1388/2013 o otevření a způsobu správy autonomních celních

Více

Přechodné prvky, jejich vlastnosti a sloučeniny

Přechodné prvky, jejich vlastnosti a sloučeniny Přechodné prvky, jejich vlastnosti a sloučeniny - jsou to d-prvky, nazývají se také přechodné prvky - v PSP jsou umístěny mezi s a p prvky - nacházejí se ve 4. 7. periodě - atomy přechodných prvků mají

Více

Plasty - druhy a možnosti využití

Plasty - druhy a možnosti využití Plasty - druhy a možnosti využití První plasty (dříve označované jako umělé hmoty) byly vyrobeny v polovině minulého století. Jedním z nejstarších je celuloid. Vyrábí se z celulózy (celulóza tvoří stěny

Více

Ocel lakovaná. pozinkovaná. Koncentrace. Ocel

Ocel lakovaná. pozinkovaná. Koncentrace. Ocel Chemická odolnost materiálů - orientační srovnání Ano ve světle zeleném poli znamená, že lze materiál použít. Ano- v tmavě zeleném poli znamená, že materiál lze použít dočasně s výhradami. Ne* ve žlutém

Více

Contact Kyanoakrylátová lepidla. New. super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá. Pen-System

Contact Kyanoakrylátová lepidla. New. super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá. Pen-System New Pen-System R Contact Kyanoakrylátová lepidla super rychlá ekonomická univerzální spolehlivá 1 Contact WEICON Contact kyanoakrylátová lepidla jsou za studena vytvrzující jednokomponentní lepidla bez

Více

Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N

Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N Seznam odpadů sběr a výkup odpadů, kat. N Seznam je platný i pro odpady z přílohy č. 1 zařazené podle katalogu odpadů do kategorie O ostatní odpad majících nebezpečné vlastnosti a zařazené do kategorie

Více

Kovové povlaky. Kovové povlaky. Z hlediska funkce. V el. vodivém prostředí. velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) tloušťka pórovitost

Kovové povlaky. Kovové povlaky. Z hlediska funkce. V el. vodivém prostředí. velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) tloušťka pórovitost Kovové povlaky Kovové povlaky Kovové povlaky velmi ušlechtilé méně ušlechtile (vzhledem k železu) Z hlediska funkce tloušťka pórovitost V el. vodivém prostředí katodický anodický charakter 2 Kovové povlaky

Více

EPOXY SYSTÉMY - STAVEBNÍ CHEMIE CHS-EPOXY 455 APLIKAČNÍ LIST. Pojivo pro polymermalty a polymerbetony, bezrozpouštědlové, bez ftalátu

EPOXY SYSTÉMY - STAVEBNÍ CHEMIE CHS-EPOXY 455 APLIKAČNÍ LIST. Pojivo pro polymermalty a polymerbetony, bezrozpouštědlové, bez ftalátu CHS-EPOXY 455 Pojivo pro polymermalty a polymerbetony, bezrozpouštědlové, bez ftalátu CHARAKTERISTIKA Epoxidová pryskyřice CHS-EPOXY 455 (složka A) s odpovídajícím tvrdidlem (složka A) je navržena k použití

Více

Technologický postup LUKOPREN N

Technologický postup LUKOPREN N Lučební závody a.s. Kolín Pražská 54, 280 24 Kolín, Česká republika tel.: +420 321 741 545-7, fax: +420 321 721 578 e-mail: odbyt@lucebni.cz, http://www.lucebni.cz Technologický postup pro výrobu forem

Více

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012

České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 České technické normy řady 80 (textilní suroviny a výrobky), platné k listopadu 2012 Označení Třídící znak Název normy 8000 Textilní průmysl, všeobecně ČSN 800001 800001 Textilie. Třídění a základní názvy

Více

Informationen zu Promat 1000 C

Informationen zu Promat 1000 C Informationen zu Promat 1000 C 38 1 0 0 0 C Úspora energie snížením tepelného toku Kalciumsilikát, minerální vlákna a mikroporézní izolační desky firmy Promat zajistí výbornou tepelnou izolaci a úsporu

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0456

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0456 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0456 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_698 Jméno autora: Blanka Nováková Třída/ročník:

Více

Lepené spoje. Přilnutí lepidla ke spojovaným součástem je způsobeno: Dřevo, plasty, keramika, sklo, kovy a různé kombinace těchto materiálů.

Lepené spoje. Přilnutí lepidla ke spojovaným součástem je způsobeno: Dřevo, plasty, keramika, sklo, kovy a různé kombinace těchto materiálů. Lepené spoje Lepené spoje patří mezi spoje nerozebíratelné. Lepení je postup spojování stejných nebo různých materiálů pomocí lepidla. Lepeny jsou dnes vnější plochy letadel, mostů, střešních a okenních

Více

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003. O b e c n á u s t a n o v e n í

NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003. O b e c n á u s t a n o v e n í NAŘÍZENÍ VLÁDY č. 61 ze dne 29. ledna 2003 o ukazatelích a hodnotách přípustného znečištění povrchových vod a odpadních vod, náležitostech povolení k vypouštění odpadních vod do vod povrchových a do kanalizací

Více

Materiálové listy Datum vydání: 15.2.2010. Polyuretanové deskové a blokové mateiály

Materiálové listy Datum vydání: 15.2.2010. Polyuretanové deskové a blokové mateiály Polyuretanové deskové a blokové mateiály Obsah 1 NECURON 100 2 NECURON 160 3 NECURON 250 4 NECURON 301 5 NECURON 480 6 NECURON 540 7 NECURON 620 8 NECURON 651 9 NECURON 770 10 NECURON 840 11 NECURON 1001

Více

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení:

Konstrukční lepidla. Pro náročné požadavky. Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Lepení: Konstrukční lepidla Pro náročné požadavky Proč používat konstrukční lepidla Henkel? Sortiment konstrukčních lepidel společnosti Henkel zahrnuje širokou nabídku řešení pro různé požadavky a podmínky, které

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. Ročník: 1. pro obory zakončené maturitní zkouškou

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. Ročník: 1. pro obory zakončené maturitní zkouškou Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu:

Více

KLINGER-KGS Ocelo-gumové těsnění

KLINGER-KGS Ocelo-gumové těsnění KLINGER-KGS Ocelo-gumové těsnění Oblast použití je tam, kde se vyžaduje bezpečné utěsnění vody, odpadních vod, plynů, vzduchu, kyselin, louhů a uhlovodíků. Je vhodné pro všechny příruby z oceli, nerezavějící

Více

Silikonové hladící prostředky. Silikonový nástřik. Ruční stříkací láhev pro silikonový hladící prostředek 500 ml nádoba bez obsahu

Silikonové hladící prostředky. Silikonový nástřik. Ruční stříkací láhev pro silikonový hladící prostředek 500 ml nádoba bez obsahu Silikonový nástřik Zlepšuje přilnavost silikonových těsnících hmot na savých, porésních podkladech ( např. beton, dřevo apod. ). Zabraňuje korozi na lesklých a pozinkovaných železných, hliníkových, ocelových,

Více

A07-3 - Polyuret. tmely Weicon

A07-3 - Polyuret. tmely Weicon A07-3 - Polyuret. tmely Weicon AQUA - FLEX ČERNÝ 310ml -NO- VINKA- obj. číslo: 9453970 Lepicí a těsnící látka, flexibilní, pevná, odolná Speciální lepicí a těsnící látka pro široké spektrum aplikací, zejména

Více

Construction. Směs na bázi cementu pro samonivelační podlahy s vysokou provozní zátěží pro tloušťku vrstvy 5-15 mm. Popis výrobku.

Construction. Směs na bázi cementu pro samonivelační podlahy s vysokou provozní zátěží pro tloušťku vrstvy 5-15 mm. Popis výrobku. Technický list Datum vydání 03/2011 Identifikační č.: 010803010080000032 Verze č. 03 Sikafloor Level -T2 Směs na bázi cementu pro samonivelační podlahy s vysokou provozní zátěží pro tloušťku vrstvy 5-15

Více

COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍKOVOU BARIÉROU

COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍKOVOU BARIÉROU COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍKOVOU BARIÉROU COBRAPEX TRUBKA S KYSLÍK. BARIÉROU 2.1. COBRATEX TRUBKA COBRAPEX trubka s EVOH (ethylen vinyl alkohol) kyslíkovou bariérou z vysokohustotního polyethylenu síťovaného

Více

SGS Czech Republic, s.r.o. Zkušební laboratoř U Trati 42, 100 00, Praha 10

SGS Czech Republic, s.r.o. Zkušební laboratoř U Trati 42, 100 00, Praha 10 Příloha je nedílnou součástí Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Laboratoř Praha U Trati 42, Praha 10, 100 00 2. Laboratoř Kolín Ovčárecká 314, Kolín V, 280 00 3. Mobilní laboratoř U Trati 42, Praha 10,

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Pájení a lepení

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009. Pájení a lepení Princip pájení: Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Pájení a lepení Pájením získáváme pevné nerozebíratelné spoje součástí ze stejnorodého a často

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 701/2014 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č.: 701/2014 ze dne: Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU

TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU Základy technologie lepení V současnosti se technologie lepení stala jednou ze základních technologií spojování kovů, plastů i kombinovaných systémů materiálů

Více

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č: 446/2018 ze dne:

Příloha je nedílnou součástí osvědčení o akreditaci č: 446/2018 ze dne: Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

Identifikace zkušebního postupu/metody SOP 5.1 (ČSN )

Identifikace zkušebního postupu/metody SOP 5.1 (ČSN ) Laboratoř je způsobilá aktualizovat normy identifikující zkušební postupy. Laboratoř uplatňuje flexibilní přístup k rozsahu akreditace upřesněný v dodatku. Aktuální seznam činností prováděných v rámci

Více

Chemické látky a jejich vlastnosti

Chemické látky a jejich vlastnosti Chemické látky a jejich vlastnosti Chemické látky jsou všude kolem nás: suroviny uhlí [1] písek zemní plyn [2] rozdílná teplota plamene [3] ropa dřevo Chemické látky jsou všude kolem nás: uměle vyrobené

Více

Sada 2 Klempířská technologie

Sada 2 Klempířská technologie S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 2 Klempířská technologie 37. Ochrana proti korozi nátěry Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284

Více

www.spreje.cz CONTACT Kyanoakrylátová lepidla Superrychlá Úsporná Mnohostranná Trvalá

www.spreje.cz CONTACT Kyanoakrylátová lepidla Superrychlá Úsporná Mnohostranná Trvalá CONTACT Kyanoakrylátová lepidla Superrychlá Úsporná Mnohostranná Trvalá CONTACT kyanoakrylátové lepidlo Superrychlé, hospodárné, trvanlivé a s mnohostranným využitím. Contact kyanoakrylátová lepidla jsou

Více

Sklo chemické složení, vlastnosti, druhy skel a jejich použití

Sklo chemické složení, vlastnosti, druhy skel a jejich použití Sklo chemické složení, vlastnosti, druhy skel a jejich použití Jak je definováno sklo? ztuhlá tavenina průhledných křemičitanů (pevný roztok) homogenní amorfní látka (bez pravidelné vnitřní struktury,

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T E R I Á L Y _ P W P Název školy: Číslo a název projektu:

Více

1 PÁJENÍ Nerozebíratelné spojení kovů pomocí pájky s nižší teplotou tavení, než je teplota tavení spojovaných kovů.

1 PÁJENÍ Nerozebíratelné spojení kovů pomocí pájky s nižší teplotou tavení, než je teplota tavení spojovaných kovů. 1 PÁJENÍ Nerozebíratelné spojení kovů pomocí pájky s nižší teplotou tavení, než je teplota tavení spojovaných kovů. Výhody pájení : spojování všech běžných kovů, skla a keramiky, spojování konstrukčních

Více

Balíček k oběhovému hospodářství PŘÍLOHY. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady,

Balíček k oběhovému hospodářství PŘÍLOHY. návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 17.3.2016 COM(2016) 157 final ANNEXES 1 to 5 Balíček k oběhovému hospodářství PŘÍLOHY návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví pravidla pro dodávání

Více

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008

Keramika. Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Keramika Technická univerzita v Liberci Nekovové materiály, 5. MI Doc. Ing. K. Daďourek 2008 Tuhost a váha materiálů Keramika má největší tuhost z technických materiálů Keramika je lehčí než kovy, ale

Více

Technologie pro úpravu bazénové vody

Technologie pro úpravu bazénové vody Technologie pro úpravu GHC Invest, s.r.o. Korunovační 6 170 00 Praha 7 info@ghcinvest.cz Příměsi významné pro úpravu Anorganické látky přírodního původu - kationty kovů (Cu +/2+, Fe 2+/3+, Mn 2+, Ca 2+,

Více

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015

Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015 Seznam technických návodů k NV č. 163/2002 Sb., ve znění NV č. 312/2005 Sb. pro rok 2015 Seznam-skupina-podskup. zcela / částečně Název skupiny výrobků Název podskupiny výrobků přešlo pod CPR 01_01_01

Více

TECHNICKÝ LIST L A M I N A Č N Í P R Y S K Y Ř I C E L 285 T U Ž I D L A 285, 286, 287. Návod k použití, technické listy

TECHNICKÝ LIST L A M I N A Č N Í P R Y S K Y Ř I C E L 285 T U Ž I D L A 285, 286, 287. Návod k použití, technické listy TECHNICKÝ LIST L A M I N A Č N Í P R Y S K Y Ř I C E T U Ž I D L A 285, 286, 287 Návod k použití, technické listy Charakteristika Schválení: Německý federální úřad pro letectví Použití: výroba kluzáků,

Více