Měřicí systém pro tenzometrická měření sil a vážení

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Měřicí systém pro tenzometrická měření sil a vážení"

Transkript

1 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Měřicí systém pro tenzometrická měření sil a vážení OUJEZDSKÝ, Aleš 1 & SKOTNICA, Jaromír 2 1 Ing., Katedra 455, VŠB TU Ostrava, 17. listopadu 15., Ostrava-Poruba, Ing., jaromir.skotnica@vsb.cz Abstract: V příspěvku jsou stručně nastíněny metody a principy používané pro měření statických a dynamických účinků sil. Podrobněji se práce se zabývá odporovými tenzometry zapojenými do měřicích můstků a jejich napájecími zdroji, přenosem a zesilováním měřených signálů, jejich digitalizací a zpracování pomocí měřicí karty v počítači PC. Dalším úkolem byl návrh programů pro zpracovávání a zaznamenávání měřených hodnot při tenzometrickém měření sil a vážení. Programy jsou realizovány ve vývojovém prostředí Control Web 2000 a umožňují snímat data, vypočítávat parametry a prostřednictvím vizualizačních panelů zobrazovat měřené a vypočítané hodnoty v podobě zobrazovacích polí a grafů na obrazovce počítače PC. Keywords: mechanická deformace, tenzometrický snímač, měřicí zesilovač, počítač PC, program. prostředí Control Web Úvod Měření sil a vážení je nedílnou součástí mnoha technologických procesů a uplatňuje se v širokém spektru při průmyslové výrobě, navrhování strojů, přístrojů, testování odolnosti a zatížitelnosti, ale i v ekonomickém aspektu při nákupu, prodeji, dopravě, ba dokonce je vážení důležitým prvkem v běžném životě každého z nás. Rozvoj v této oblasti je velmi znatelný a pokud se nejdříve používalo principů měření vesměs mechanických, pak nyní se využívá měření založeném na principu převodu neelektrických veličin na veličiny elektrické s vyhodnocením pomocí počítačových systémů s měřicími kartami, které obsahují přesné zesilovače a analogo-digitální převodníky s vysokým rozlišením. Rozvoj v oblasti výpočetní techniky přináší také přehlednější a dokonalejší softwarové rozhraní při komunikaci mezi obslužným uživatelem a měřicím systémem. Přestože jde rozvoj v dané oblasti rychle kupředu i nadále se však používají k počátečnímu převodu neelektrické veličiny (mechanická deformace) na veličinu elektrickou odporových tenzometrů. Tyto však jsou navrhovány pro vysokou přesnost a stabilitu parametrů. K dispozici jsou rovněž stále přesnější měřicí zesilovače, stabilnější napájecí zdroje, vícebitové převodníky a dokonalejší hardwarová zařízení v podobě výpočetních systémů s flexibilním programovým vybavením. 2 Principy měření sil a vážení pomocí tenzometrických snímačů Při řešení snímačů tahových nebo tlakových sil se využívá následujících fyzikálních principů: Deformace tělesa Změny magnetických vlastností tělesa Změny elektrických vlastností tělesa Piezoelektrického jevu

2 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Ostatní řešení (změna rezonanční frekvence mechanického prvku, fotoelasticimetrie apod.) Působením tahové nebo tlakové síly na geometricky a materiálově definované těleso (siloměrný člen) dosáhneme deformaci tohoto tělesa. Velikost deformace můžeme měřit dvěma způsoby: a) Měřením posunutí (změny polohy) b) Měřením mechanického napětí Obrázek 1 - Způsoby měření síly Uspořádání je naznačeno na Obrázku 1. Nosník (2) vetknutý na jednom konci je na volném konci namáhán tahovou nebo tlakovou silou. Velikost síly F můžeme tedy měřit snímačem polohy (posunutí) (3) nebo snímačem mechanického napětí (1). Jako snímače posunutí jsou výhodné především snímače indukčnostní nebo kapacitní. V případě, že budeme měřit u siloměrného členu mechanické napětí, lze využít kteréhokoli tenzometru. Nejlepších výsledků je dosahováno při měření pomocí odporových tenzometrů. Na siloměrném členu je obvykle lepením připevněn celý měřicí můstek a dále jsou zde umístěny obvody pro nulování a teplotní kompenzaci. 2.1 Siloměrná čidla s odporovými tenzometry Princip měření pomocí elektrických odporových tenzometrů je založen na změně elektrického odporu vodiče v závislosti na jeho mechanické deformaci. Podle druhu odporového materiálu lze tyto tenzometry rozdělit na : polovodičové kovové - drátkové kovové fóliové a napařované Označíme-li poměrné prodloužení ε: dl l = ε (2.1) pak pro určitou konečnou změnu odporu R platí rovnice: R = k.ε R (2.2) Veličina k v rovnici (2.2) se nazývá deformační součinitel (příp. k - faktor) a je jí nutno určit experimentálně cejchovním měřením. Pro většinu běžně dostupných tenzometrů bývá k = 2 a pro jejich výrobu se používají materiály, pro které je tento k - faktor konstantní ve velkém rozsahu deformací.

3 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Změny odporu tenzometrů v důsledku jejich deformace při tenzometrických měřeních jsou poměrně velmi malé, pro pružné deformace v rozsahu 10-6 až 10-3 Ω a u tenzometru s nominálním odporem 120 Ω je změna odporů dána dle vztahu: ( 10 ) = 2,4. ( ) R = R. k. ε = [Ω] (2.3) Měření takovýchto malých odporových změn se prakticky provádí pomocí Wheatstonova můstku. Obrázek 2 - Zapojení odporů do Wheatsonova můstku 3 Popis měřicího systému Vlastní aparatura pro tenzometrická měření sil a vážení se skládá z několika částí: Napájecí zdroj Tenzometrický snímač RC Filtr Měřicí zesilovač Měřicí karta PCA 1608A Počítač PC Obrázek 3 - Blokové schéma aparatury pro tenzometrická měření sil a vážení 3.1 Vetknutý nosník Tento nosník byl použit pro měření parametrů odporových tenzometrů a vážení. Na vetknutém nosníku (1) je nalepen celý měřicí můstek se čtyřmi tenzometry (2). Připojen je k napájecímu zdroji a k měřicím vyhodnocovacím obvodům.

4 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Obrázek 4 - Vetknutý nosník s tenzometrickým můstkem Nalepené tenzometry tvoří celý můstek se čtyřmi aktivními tenzometry. Pro shodné tenzometry je výstupní signál dán vztahem: U R = U B. U B. k. ε1 [V] (3.1) R m = U B napájecí napětí [V] k deformační součinitel ε 1 poměrné prodloužení Pro tento tenzometrický můstek udává výrobce deformační součinitel k = 2, Planžeta s tenzometrem Jedná se o kovovou ocelovou planžetu (2) uchycenou na obou koncích (1) a odporovým tenzometrem nalepeným ve středu planžety (3). Planžeta byla použita pro měření základních parametrů odporových tenzometrů. K měření byla pro tuto planžetu vytvořena aplikace Ctvrt_můstek. Obrázek 5 - Planžeta s nalepeným tenzometrem Na planžetě je nalepen jen jeden aktivní tenzometr. Ostatní vysoce stabilní odpory jsou součástí vyhodnocovací elektroniky měřicího systému. Pro výstupní signál z čtvrtmůstku platí vztah: U B R U B U m =. =. k. ε1 [V] (3.2) 4 R 4 Pro tento tenzometr udává výrobce deformační součinitel k = Měřicí zesilovač AD624 Integrované obvody řady AD624 jsou vysoce přesné měřicí zesilovače s nastavitelným zesílením, určené zejména pro zesilování nízkoúrovňových napětí průmyslových čidel (termoelektrických článků, odporových teploměrů, tenzometrických můstků atp.) a pro obecné i náročné přístrojové aplikace.

5 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Charakteristické vlastnosti: Nastavitelné zesílení 1, 100, 200, 500 Nízký vstupní offset, drift a šum Vysoká linearita zesílení Velké potlačení vstupního souhlasného napětí Dobré dynamické vlastnosti Vysoký vstupní odpor Široký rozsah napájecích napětí Nastavení zesílení Standardní zesílení 1, 100, 200, 500 se nastaví pomocí vnitřních rezistorů propojením vývodů pouzdra, případně můžeme připojením vhodného odporu na vývody 3 a 16 dosáhnout žádaného zesílení dle vztahu: G = R (3.3) V obvodu byl použit přesný a stabilní odpor R=960 Ω, čímž bylo zesílení nastaveno na hodnotu G=42, Měřicí karta PCA 1608A Multifunkční PC karty řady PCA-1608A jsou vhodnými typy pro aplikace s vyššími požadavky na přesnost a pro měření signálů velkého dynamického rozsahu. Nejzřetelnějším rozdílem PCA-1608A oproti řadě standardních PC karet je samostatné řešení každého analogového kanálu. PC karta obsahuje 4 A/D převodníky (s možnosti rozšíření na 8) společně izolovaných od obvodů počítače. Popsaná struktura umožňuje nejen výrazné zlepšení vstupních parametrů (vyloučení chyby multiplexerů, doplnění funkce antialiasing filtrů apod.), ale navíc i zcela synchronní vzorkování všech analogových signálů. Pro případ většího počtu měřených signálů je karta vybavena multicard master-slave logikou umožňující efektivní rozšiřování systému paralelním řazením více karet; výhoda synchronního vzorkování zůstává zachována pro všechny karty v počítači. Jádrem PC karty je řídicí mikropočítač zpracovávající data ze všech A/D převodníků a kompenzující offset jednotlivých kanálů podle uživatelských dat uložených v paměti EEPROM. Naměřená data jsou přenášena prostřednictvím vyrovnávací paměti typu FIFO umožňující 256x redukovat frekvenci volání přerušení a PC karta PCA-1608A je vhodná i pro aplikace pracující v prostředí Windows. Mimořádnou vlastností PCA-1608A je rovněž oddělení vstupních zesilovačů na samostatné desky; vlastní zásuvná PC karta tak obsahuje pouze A/D převodníky a zásuvky pro umístění dvou čtyřkanálových modulů řady XM Vzhledem k řadě vyráběných typů modulů lze pružně modifikovat vlastnosti vstupních obvodů podle požadavků aplikace, popř. i moduly kombinovat pro současné dosažení různých rozsahů. 4 Vizualizace a vyhodnocení měření v systému Control Web 2000 V prostředí Control Webu byla vytvořena aplikace pro měření s odporovými tenzometry pro vetknutý nosník i pro planžetu s tenzometrem. Pro programování se používá textový a grafický editor, přičemž veškeré vizualizační objekty se programují v grafickém editoru, práce s měřeným signálem jako zpracovávání, převádění, filtrování atp. je programováno v textovém režimu. Signál vstupující do měřicí karty přes vstup AI3 je digitalizován a díky ovladači k němu může přistupovat Control Web jako k proměnné typu real prostřednictvím tzv. kanálu. Následně se s proměnou pracuje v jednotlivých procedurách v textovém režimu. Programovací prostředí v textovém režimu značně připomíná programovací jazyk Pascal.

6 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Syntaxe jednotlivých příkazů, cyklů a procedur je téměř shodná jako v jazyku Pascal. Veškeré operace se vstupní proměnnou se provádějí prostřednictvím programovacích algoritmů. 4.1 Aplikace Můstek Tato aplikace je určená pro měření statických a dynamických sil a to s pomocí dvou přípravků popsaných v kapitole 3.1 a 3.2. Přípravku, vetknutého nosníku, s tenzometrickým můstkem bylo také využito k vytvoření váhy s jmenovitou hmotností 4 kg. Na měřicí kartě PCA 1608A byl používán analogový vstup AI3 s měřicím rozsahem ±250mV. Aplikace je tvořena čtyřmi panely. První panel slouží k měření parametrů použitých tenzometrů, druhý panel je historickým trendem pro archivování a zobrazování měřených hodnot dynamických měření. Třetí panel obsahuje graf pro zobrazení okamžitých průběhů a možností archivace dat do souboru. Čtvrtý panel vytváří vlastní váhu s různými funkcemi. Historický trend a graf zobrazují a archivují přímo okamžité hodnoty ze vstupního kanálu měřicí karty. Pro výpočty parametrů tenzometrů a pro vážení se používá filtrace klouzavým průměrem. Aplikace obsahuje panel Servisní menu, který umožní nastavení se hodnoty ustalovacího intervalu a kalibraci váhy pomocí kalibračního závaží. Ustalovací interval je dán mezemi, ve kterých se může měnit měřená hodnota, aniž by došlo k pohasnutí indikátoru ustálení. Panel Parametry Panel slouží k měření a archivaci parametrů tenzometrů, jako jsou relativní prodloužení ε a poměru R/R. Pro celý můstek platí vztah: u ε = [ ] (4.1) U. k U napájecí napětí můstku [ V ] u výstupní napětí můstku [ V ] k součinitel deformační citlivosti R = R k.ε [ ] (4.2) Před vlastním měřením nejdříve po ustálení napětí provedeme nulování. Nulujeme napětí, které vzniká rozvážením můstku a offsetem měřicího zesilovače. Výpočet se provádí z filtrovaného napětí klouzavým průměrem. Standardně je nastaven klouzavý průměr s 64 prvky. Toto nastavení se dá přepínačem přepnout. Kliknutím na tlačítko Výpočet dojde k vypočítání parametrů. Pomocí tlačítka Archivace uložíme hodnoty do dříve inicializovaného souboru. Data jsou ukládána do databázového souboru s příponou *.DBF, který lze otevřít například v programu Excel.

7 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Obrázek 6 - Panel Měření parametrů tenzometrů Panel Historický trend Historický trend slouží k zaznamenávání naměřených hodnot při dynamických měření. V menu historického trendu lze data ukládat do databázového souboru *.DBF, data lze také ukládat do souboru *.TVI. Tento soubor uloží celý trend v grafické podobě a zpětně se dá zobrazit v prohlížeči trendů Trendwvr.exe, který je součástí Control Webu Tlačítkem Start trendu se začnou měřená data zobrazovat a přímo ukládat do databázového souboru. Obrázek 7 - Panel "Historický trend" Pokud jsou data naměřena, můžeme si uložena data zobrazit a pracovat s celým trendem. Možností práce s historickým trendem je mnoho a uživatel s pomocí nápovědy velmi jednoduše pronikne do hloubky této problematiky. Panel Graf Tento panel zobrazuje okamžité hodnoty v grafu s možností přímé archivace dat do databázového souboru a následným uložením. Graf funguje jako osciloskopická obrazovka a výhodou oproti historickému trendu je možnost přepínání zesílení v mv/dílek. Díky tomu můžeme přesně zobrazit i malé změny měřeného signálu. Změna zobrazení se provádí multipřepínačem. Měřítko grafu je přizpůsobeno maximálnímu výstupnímu napětí můstku, což je při maximálním zatížení U = 4mV.

8 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Graf se začne zobrazovat stisknutím tlačítka Zobrazení grafu. Tlačítko Smazání grafu slouží k vymazání obrazovky. Pro archivaci je třeba nejlépe inicializovat soubor tlačítkem Inicializace souboru. Pokud už soubor tohoto jména existuje, dojde k vymazání starých dat, případně nenachází-li se tento soubor v dané složce, je vytvořen. Tento soubor potom funguje jako schránka, do které se postupně ukládají naměřené hodnoty. Po ukončení měření je nutno kliknutím na ikonu složky soubor uložit na libovolné místo na disku pod zvoleným názvem. Obrázek 8 - Panel "Graf" Panel Váha Přípravek s vetknutým nosníkem byl vytvořen nejen pro měření dynamických vlastností tenzometrů, ale také pro vážení. Snímače tvoří váhu pro měření hmotnosti do jmenovitého zatížení 4 kg. Váha byla kalibrována přesnými závažími s hmotností 0,25 kg, 0,5 kg, 1 kg a 2 kg. Váhy lze použít pro přesná vážení s přesností na 0,01kg. V servisním menu je možnost přesné kalibrace. Kalibrace se provádí vložením přesného závaží a zadáním hmotnosti závaží do kalibračního menu. Stisknutím tlačítka Kalibruj se přesně nastaví kalibrační konstanta. Obrázek 9 - Panel "Váha" 5 Závěr V příspěvku je stručně popsán model systému pro tenzometrická měření sil a vážení, který byl koncipován jako laboratorní úloha.

9 XXVIII. ASR '2003 Seminar, Instruments and Control, Ostrava, May 6, Vlastní řešení se skládá z několika stěžejních částí. Pro použité odporové tenzometry byl zkonstruován napájecí zdroj, navrhnut měřicí zesilovač a zesílený signál je počítačově zpracováván a vyhodnocován pomocí měřicí karty PCA 1608A s použitím programovacího prostředí Control Web Měřicí zesilovač je tvořen precizním zesilovačem AD 624 fy Analog Devices. Součástí měřicího zesilovače jsou i pomocné obvody tvořeny D/A převodníkem pro kompenzaci pevné zátěže. Napájecí zdroj byl konstrukčně řešen s ohledem na to, že snímače mohou být dosti vzdáleny od vlastního zdroje, a proto je nutno počítat s napěťovým úbytkem na napájecích vodičích, který bude kolísat s okolní teplotou. Proto byl zdroj navržen tak, aby úroveň napájecího napětí byla snímána pomocí dvou zvláštních vodičů přímo na snímačích a přiváděna zpět ke zdroji. Napěťová smyčka dodává porovnávací napětí pro regulátor napájecího zdroje. Jako vývojové programovací prostředí byl použit systém Control Web V grafickém režimu programovacího prostředí byly navrženy jednotlivé panely aplikací, jejich vzhled a rozmístění jednotlivých virtuálních přístrojů. V textovém režimu byly vytvořeny algoritmy zpracovávající měřený signál. Cílem aplikací bylo využít co nejvíce vlastností a výhod systému Control Web k měření, archivování a zobrazování měřených hodnot. 6 Literatura OUJEZDSKÝ, A., Systém pro tenzometrická měření statických a dynamických sil. VSB-TU Ostrava, kat 455, Diplomová práce, HUTYRA, M., DUBEC, M., HORÁK, B Měření neelektrických veličin I. 1. vyd. Ostrava : VŠB, s. ISBN PCA-1608A Uživatelská příručka. Tedia, ControlWeb 2000, Firemní dokumentace online.

Virtuální instrumentace I. Měřicí technika jako součást automatizační techniky. Virtuální instrumentace. LabVIEW. měření je zdrojem informací:

Virtuální instrumentace I. Měřicí technika jako součást automatizační techniky. Virtuální instrumentace. LabVIEW. měření je zdrojem informací: Měřicí technika jako součást automatizační techniky měření je zdrojem informací: o stavu technologického zařízení a o průběhu výrobního procesu, tj. měření pro primární zpracování informací o bezpečnostních

Více

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETICKÝM MŮSTKEM Úvod: Tenzometry se používají např. pro: Měření deformací objektů. Měření síly, tlaku, krouticího momentu, momentu síly, mechanického napětí spojů. Měření zatížení

Více

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA

Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA Příloha č. 3 TECHNICKÉ PARAMETRY PRO DODÁVKU TECHNOLOGIE: UNIVERZÁLNÍ MĚŘICÍ ÚSTŘEDNA 1. Technická specifikace Možnost napájení ze sítě nebo akumulátoru s UPS funkcí - alespoň 2 hodiny provozu z akumulátorů

Více

6. MĚŘENÍ SÍLY A KROUTICÍHO MOMENTU

6. MĚŘENÍ SÍLY A KROUTICÍHO MOMENTU 6. MĚŘENÍ SÍLY A KROUTICÍHO MOMENTU 6.1. Úkol měření 6.1.1. Měření krouticího momentu a úhlu natočení a) Změřte krouticí moment M k a úhel natočení ocelové tyče kruhového průřezu (ČSN 10340). Měření proveďte

Více

MĚŘENÍ A REGULACE TEPLOTY V LABORATORNÍ PRAXI

MĚŘENÍ A REGULACE TEPLOTY V LABORATORNÍ PRAXI MĚŘENÍ A REGULACE TEPLOTY V LABORATORNÍ PRAXI Jaromír Škuta a Lubomír Smutný b a) VŠB-Technická Univerzita Ostrava, 17. listopadu 15, 708 33 Ostrava - Poruba, ČR, jaromir.skuta@vsb.cz b) VŠB-Technická

Více

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný

Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů. Zdeněk Oborný Mikropočítačová vstupně/výstupní jednotka pro řízení tepelných modelů Zdeněk Oborný Freescale 2013 1. Obecné vlastnosti Cílem bylo vytvořit zařízení, které by sloužilo jako modernizovaná náhrada stávající

Více

Zapojení odporových tenzometrů

Zapojení odporových tenzometrů Zapojení odporových tenzometrů Zadání 1) Seznamte se s konstrukcí a použitím lineárních fóliových tenzometrů. 2) Proveďte měření na fóliových tenzometrech zapojených do můstku. 3) Zjistěte rovnici regresní

Více

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY 2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Otázky k úloze (domácí příprava): Jaká je teplota kompenzačního spoje ( studeného konce ), na kterou koriguje kompenzační krabice? Dá se to zjistit jednoduchým měřením? Čemu

Více

MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Úkoly měření: 1. Změřte napětí termočlánku a) přímo pomocí ručního multimetru a stolního multimetru U3401A. Při výpočtu teploty uvažte skutečnou teplotu srovnávacího spoje termočlánku,

Více

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ DEFORMACE

SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ DEFORMACE SNÍMAČE PRO MĚŘENÍ DEFORMACE 8.1. Odporové tenzometry 8.2. Optické tenzometry 8.3. Bezkontaktní optické metody 8.1. ODOPROVÉ TENZOMETRY 8.1.1. Princip měření deformace 8.1.2. Kovové tenzometry 8.1.3. Polovodičové

Více

Měřící a senzorová technika

Měřící a senzorová technika VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ Měřící a senzorová technika Semestrální projekt Vypracovali: Petr Osadník Akademický rok: 2006/2007 Semestr: zimní Původní zadání úlohy

Více

e, přičemž R Pro termistor, který máte k dispozici, platí rovnice

e, přičemž R Pro termistor, který máte k dispozici, platí rovnice Nakreslete schéma vyhodnocovacího obvodu pro kapacitní senzor. Základní hodnota kapacity senzoru pf se mění maximálně o pf. omu má odpovídat výstupní napěťový rozsah V až V. Pro základní (klidovou) hodnotu

Více

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Úvod: 2. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY Termočlánky patří mezi nejpoužívanější senzory teploty v průmyslu. Fungují v širokém rozsahu teplot od kryogenních (- 200 C) po velmi vysoké (2500 C). Jsou velmi robustní

Více

Měření neelektrických veličin. Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování

Měření neelektrických veličin. Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování Měření neelektrických veličin Fakulta strojního inženýrství VUT v Brně Ústav konstruování Obsah Struktura měřicího řetězce Senzory Technické parametry senzorů Obrazová příloha Měření neelektrických veličin

Více

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr

11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr 11. Odporový snímač teploty, měřicí systém a bezkontaktní teploměr Otázky k úloze (domácí příprava): Pro jakou teplotu je U = 0 v případě použití převodníku s posunutou nulou dle obr. 1 (senzor Pt 100,

Více

1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI

1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI 1 SENZORY SÍLY, TLAKU A HMOTNOSTI Senzory používající ve většině případů princip převodu síly, tlaku a tíhy na deformaci. Využívají fyzikálních účinků síly. Časově proměnná síla vyvolá zrychlení a hmotnosti

Více

Technická dokumentace. typ TENZ

Technická dokumentace. typ TENZ TENZOMETRICKÉ typ TENZ2301 MĚŘIDLO www.aterm.cz 1 Obsah 1. Úvod list 3 2. Obecný popis a připojení přístroje 4 3. Obsluha a nastavení přístroje 5 a) Obsluha přístroje 5 b) Poměrná deformace 5 c) Připojení

Více

6. MĚŘENÍ SÍLY A KROUTICÍHO MOMENTU

6. MĚŘENÍ SÍLY A KROUTICÍHO MOMENTU 6. MĚŘENÍ SÍLY A ROUTICÍHO MOMENTU 6.1. Úkol měření 6.1.1. Měření krouticího momentu a úhlu natočení a) Změřte krouticí moment M k a úhel natočení ocelové tyče kruhového průřezu (ČSN 10340). Měření proveďte

Více

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY

9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY Úvod do metrologie - 49-9. ČIDLA A PŘEVODNÍKY (V.LYSENKO) Čidlo (senzor, detektor, receptor) je em jedné fyzikální veličiny na jinou fyzikální veličinu. Snímač (senzor + obvod pro zpracování ) je to člen

Více

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu

popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu 9. Čidla napětí a proudu Čas ke studiu: 15 minut Cíl Po prostudování tohoto odstavce budete umět popsat princip činnosti základních zapojení čidel napětí a proudu samostatně změřit zadanou úlohu Výklad

Více

Výhody/Použití. Varianty. prostředí. Flexibilní vícekomponentní měřící. Třída přesnosti 0,0025. Měřící zesilovač. Ovládání dotykovou obrazovkou

Výhody/Použití. Varianty. prostředí. Flexibilní vícekomponentní měřící. Třída přesnosti 0,0025. Měřící zesilovač. Ovládání dotykovou obrazovkou Datový list Měřící zesilovač MCMpro Výhody/Použití Flexibilní vícekomponentní měřící zesilovač Třída přesnosti 0,0025 Konfigurovatelný uživatelský software Ovládání dotykovou obrazovkou Konfigurovatelné

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Šum AD24USB a možnosti střídavé modulace

Šum AD24USB a možnosti střídavé modulace Šum AD24USB a možnosti střídavé modulace Vstup USB měřicího modulu AD24USB je tvořen diferenciálním nízkošumovým zesilovačem s bipolárními operačními zesilovači. Charakteristickou vlastností těchto zesilovačů

Více

DMD 333H DMD 333H. Diferenční snímač tlaku pro technologické. Kapacitní čidlo tlaku - Komunikace HART Jmenovitý rozsah od 0 7,5 kpa do kpa

DMD 333H DMD 333H. Diferenční snímač tlaku pro technologické. Kapacitní čidlo tlaku - Komunikace HART Jmenovitý rozsah od 0 7,5 kpa do kpa Diferenční snímač tlaku pro technologické procesy Kapacitní čidlo tlaku - Komunikace HART Jmenovitý rozsah od 0 7,5 kpa do 0 200 kpa Popis Typ DMD 333H je inteligentní snímač tlaku s vynikající dlouhodobou

Více

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Měřicí řetězec. měřicí zesilovač. převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku Měřicí řetězec fyzikální veličina snímač měřicí zesilovač A/D převodník počítač převod fyz. veličiny na elektrickou (odpor, proud, napětí, kmitočet...) převod na napětí a přizpůsobení rozsahu převodníku

Více

TENZOMETRY tenzometr Použití tenzometrie Popis tenzometru a druhy odporovými polovodičovými

TENZOMETRY tenzometr Použití tenzometrie Popis tenzometru a druhy odporovými polovodičovými TENZOMETRY V současnosti obvyklý elektrický tenzometr je pasivní elektrotechnická součástka používaná k nepřímému měření mechanického napětí na povrchu součásti prostřednictvím měření její deformace. Souvislost

Více

MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC. 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 RS232 DRAK 4 U1 U2 U3 U4

MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC. 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 RS232 DRAK 4 U1 U2 U3 U4 MĚŘICÍ PŘÍSTROJ PRO PC 4 VSTUPY: 0 10 V ZESÍLENÍ : 1x, 2x, 4x, 8x VÝSTUP: LINKA RS232 U1 U2 U3 U4 DRAK 4 RS232 POPIS Měřicí přístroj DRAK 4 je určen pro měření napětí až čtyř signálů a jejich přenos po

Více

Zapojení teploměrů. Zadání. Schéma zapojení

Zapojení teploměrů. Zadání. Schéma zapojení Zapojení teploměrů V této úloze je potřeba zapojit elektrickou pícku a zahřát na požadovanou teplotu, dále zapojit dané teploměry dle zadání a porovnávat jejich dynamické vlastnosti, tj. jejich přechodové

Více

ELEKTRONICKÉ ZOBRAZOVACÍ SYSTÉMY

ELEKTRONICKÉ ZOBRAZOVACÍ SYSTÉMY ZOBRAZOVACÍ SLOUPEC S MIKROPROCESOREM Zobrazovací sloupec s mikroprocesorem je určen k zobrazení rozměrového i tvarového měření prováděného staticky či dynamicky. Naměřená hodnota se zobrazuje na osmimístném

Více

Číslicové multimetry. základním blokem je stejnosměrný číslicový voltmetr

Číslicové multimetry. základním blokem je stejnosměrný číslicový voltmetr Měření IV Číslicové multimetry základním blokem je stejnosměrný číslicový voltmetr Číslicové multimetry VD vstupní dělič a Z zesilovač slouží ke změně rozsahů a úpravu signálu ST/SS usměrňovač převodník

Více

TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY

TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY TENZOMETRICKÉ PŘEVODNÍKY řady TZP s aktivním frekvenčním filtrem www.aterm.cz 1 Obsah 1. Úvod 3 2. Obecný popis tenzometrického převodníku 3 3. Technický popis tenzometrického převodníku 4 4. Nastavení

Více

ŠESTNÁCTIKANÁLOVÝ A/D PŘEVODNÍK ±30 mv až ±12 V DC, 16 bitů

ŠESTNÁCTIKANÁLOVÝ A/D PŘEVODNÍK ±30 mv až ±12 V DC, 16 bitů ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Připojení 16 analogových vstupů Měření stejnosměrných napěťových signálů Základní rozsahy ±120mV nebo ±12V Další rozsahy ±30mV nebo ±3V Rozlišení 16 bitů Přesnost 0,05% z rozsahu

Více

VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA A VELMI RYCHLÝ PŘEVODNÍK

VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA A VELMI RYCHLÝ PŘEVODNÍK SWIFT VYHODNOCOVACÍ JEDNOTKA A VELMI RYCHLÝ PŘEVODNÍK Vysoké rozlišení : 24 bitů AD převodníku s 16 000 000 interních dílků a 100 000 externích dílků Velká rychlost čtení: 2400 měření za sekundu Displej

Více

Vážicí technologie. Tenzometrické snímače zatížení. Thomas Hesse Thomas.hesse@hbm.com. www.hbm.com

Vážicí technologie. Tenzometrické snímače zatížení. Thomas Hesse Thomas.hesse@hbm.com. www.hbm.com Vážicí technologie Tenzometrické snímače zatížení Thomas Hesse Thomas.hesse@hbm.com www.hbm.com Referenční kilogramové závaží 31.07.09, Slide 2 Hottinger Baldwin Messtechnik GmbH Thomas Hesse Co je to

Více

5. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY

5. MĚŘENÍ TEPLOTY TERMOČLÁNKY . MĚŘENÍ TEPLOTY TEMOČLÁNKY Úkol měření Ověření funkce dvoudrátového převodníku XT pro měření teploty termoelektrickými články (termočlánky) a kompenzace studeného konce polovodičovým přechodem PN.. Ověřte

Více

Měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu s přenosem dat přes internet a zobrazování na WEB stránce

Měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu s přenosem dat přes internet a zobrazování na WEB stránce ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta elektrotechnická Katedra mikroelektroniky Měření teploty, tlaku a vlhkosti vzduchu s přenosem dat přes internet a zobrazování na WEB stránce Zadání Stávající

Více

1 SENZORY V MECHATRONICKÝCH SOUSTAVÁCH

1 SENZORY V MECHATRONICKÝCH SOUSTAVÁCH 1 V MECHATRONICKÝCH SOUSTAVÁCH Senzor - důležitá součást většiny moderních elektronických zařízení. Účel: Zjišťovat přítomnost různých fyzikálních, většinou neelektrických veličin, a umožnit další zpracování

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TZD13546DA1 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla

Více

Základní pojmy. p= [Pa, N, m S. Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy. diference. tlaková. Přetlak. atmosférický tlak. Podtlak.

Základní pojmy. p= [Pa, N, m S. Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy. diference. tlaková. Přetlak. atmosférický tlak. Podtlak. Základní pojmy Definice tlaku: Síla působící kolmo na jednotku plochy F p= [Pa, N, m S 2 ] p Přetlak tlaková diference atmosférický tlak absolutní tlak Podtlak absolutní nula t 2 ozdělení tlakoměrů Podle

Více

Detektory kovů řady Vistus

Detektory kovů řady Vistus Technické údaje Detektory kovů řady Vistus Dotykový displej Multifrekvenční technologie Vyšší vyhledávací citlivost Kratší bezkovová zóna Větší odolnost proti rušení 1 Základní popis zařízení Detektory

Více

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

AD4RS. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485. Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007 Poslední aktualizace: 15.6 2009 09:58 Počet stran:

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM

9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM 9. MĚŘENÍ SÍLY TENZOMETRICKÝM MŮSTKEM Úkoly měření: 1. Změřte převodní charakteristiku deformačního snímače síly v rozsahu 0 10 kg 1. 2. Určete hmotnost neznámého závaží. 3. Ověřte, zda lze měření zpřesnit

Více

Prostředky automatického řízení Úloha č.1 kalibrace snímačů tlaků

Prostředky automatického řízení Úloha č.1 kalibrace snímačů tlaků VŠB-TU OSTRAVA 2005/2006 Prostředky automatického řízení Úloha č.1 kalibrace snímačů tlaků Jiří Gürtler SN 171 Zadání: 1. Úloha regulace tlaku vzduchu ve vzdušníku. a) Seznamte se s zapojením soustavy

Více

MĚŘIČ DÉLKY DELK2320

MĚŘIČ DÉLKY DELK2320 MĚŘIČ DÉLKY DELK2320 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda s příslušnými

Více

16. Číslicový měřicí systém se sběrnicí IEEE 488 (základní seznámení)

16. Číslicový měřicí systém se sběrnicí IEEE 488 (základní seznámení) 16. Číslicový měřicí systém se sběrnicí IEEE 488 (základní seznámení) Úkol měření a) Seznamte se s propojením přístrojů při měření převodní charakteristiky převodníku U f podle obr. 1. b) Seznamte se s

Více

Teorie měření a regulace

Teorie měření a regulace Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb Teorie měření a regulace měření hladiny 2 P-10b-hl ZS 2015/2016 2015 - Ing. Václav Rada, CSc. Hladinoměry Principy, vlastnosti, použití Jedním ze základních

Více

Projekt - Voltmetr. Přednáška 3 - část A3B38MMP, 2015 J. Fischer kat. měření, ČVUT - FEL, Praha. A3B38MMP, 2015, J.Fischer, kat. měření, ČVUT - FEL 1

Projekt - Voltmetr. Přednáška 3 - část A3B38MMP, 2015 J. Fischer kat. měření, ČVUT - FEL, Praha. A3B38MMP, 2015, J.Fischer, kat. měření, ČVUT - FEL 1 Projekt - Voltmetr Přednáška 3 - část A3B38MMP, 2015 J. Fischer kat. měření, ČVUT - FEL, Praha A3B38MMP, 2015, J.Fischer, kat. měření, ČVUT - FEL 1 Náplň Projekt Voltmetr Princip převodu Obvodové řešení

Více

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ Term

Technická dokumentace MĚŘIČ TEPLOTY. typ Term MĚŘIČ TEPLOTY typ Term2205 www.aterm.cz 1 1. Úvod Tento výrobek byl zkonstruován podle současného stavu techniky a odpovídá platným evropským a národním normám a směrnicím. U výrobku byla doložena shoda

Více

VŠB-TU Ostrava 2006/2007. Měřící a senzorová technika Návrh měřícího řetězce. Ondřej Winkler

VŠB-TU Ostrava 2006/2007. Měřící a senzorová technika Návrh měřícího řetězce. Ondřej Winkler VŠB-TU Ostrava 2006/2007 Měřící a senzorová technika Návrh měřícího řetězce Ondřej Winkler SN171 Zadání: Navrhněte měřicí řetězec měření deformace zajišťující zjištění modulu pružnosti kompozitního materiálu.

Více

DESKA ANALOGOVÝCH VSTUPŮ ±24mA DC, 16 bitů

DESKA ANALOGOVÝCH VSTUPŮ ±24mA DC, 16 bitů ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA Připojení analogových vstupů Doba převodu A/D ms Vstupní rozsah ±ma, ±ma DC Rozlišení vstupů bitů Přesnost vstupů 0,0% z rozsahu Galvanické oddělení vstupů od systému a od sebe

Více

LABORATORNÍ TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

LABORATORNÍ TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK LABORATORNÍ TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK pro měření poměrné deformace typ www.aterm.cz 1 O B S A H 1. Úvod list 3 2. Obecný popis 4 3. Obsluha přístroje 4 4. Poměrná deformace 5 5. Technické parametry 6 6.

Více

NÁVOD K OBSLUZE konfigurační SW CS-484

NÁVOD K OBSLUZE konfigurační SW CS-484 NÁVOD K OBSLUZE konfigurační SW CS-484 OBSAH 1. Popis 2. Propojení modulu s PC 3. Instalace a spuštění programu CS-484 4. POPIS JEDNOTLIVÝCH ZÁLOŽEK 4.1. Připojení 4.1.1 Připojení modulu 4.2. Nastavení

Více

Systémy pro měření, diagnostiku a testování prototypů II. Odůvodnění vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c) ZVZ

Systémy pro měření, diagnostiku a testování prototypů II. Odůvodnění vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c) ZVZ Název veřejné zakázky: Systémy pro měření, diagnostiku a testování prototypů II. Odůvodnění vymezení technických podmínek podle 156 odst. 1 písm. c) ZVZ Technická podmínka: Odůvodnění Zaškolení obsluhy:

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK S DIGITÁLNÍM NULOVÁNÍM typ TENZ 2215 ve skříňce DIN35 www.aterm.cz 1 1. ÚVOD...3 2. OBECNÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO PŘEVODNÍKU...4 3. TECHNICKÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO PŘEVODNÍKU...4

Více

Kompaktní mikroprocesorový regulátor MRS 04

Kompaktní mikroprocesorový regulátor MRS 04 Kompaktní mikroprocesorový regulátor MRS 04 Dvojitý čtyřmístný displej LED Čtyři vstupy Čtyři výstupy Regulace: on/off, proporcionální, PID, PID třístavová Přístupové heslo Alarmové funkce Přiřazení vstupu

Více

A/D a D/A PŘEVODNÍK 0(4) až 24 ma DC, 16 bitů

A/D a D/A PŘEVODNÍK 0(4) až 24 ma DC, 16 bitů Deska obsahuje osm samostatných galvanicky oddělených vstupních A/D převod-níků pro měření stejnosměrných proudových signálů 0(4) 20 ma z technologických převodníků a snímačů a čtyři samostatné galvanicky

Více

LEVEL INSTRUMENTS. Multifunkční snímač vlhkosti a teploty s volitelným alarmovým výstupem

LEVEL INSTRUMENTS. Multifunkční snímač vlhkosti a teploty s volitelným alarmovým výstupem LEVEL INSTRUMENTS EE23 Multifunkční snímač vlhkosti a teploty s volitelným alarmovým výstupem Snímač EE23 je jednoduchý multifunkční přístroj, jenž vyniká vysokou přesností, jednoduchou instalací a údržbou.

Více

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr

Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr Kompenzovaný vstupní dělič Analogový nízkofrekvenční milivoltmetr. Zadání: A. Na předloženém kompenzovaném vstupní děliči k nf milivoltmetru se vstupní impedancí Z vst = MΩ 25 pf, pro dělící poměry :2,

Více

Prostředky automatického řízení Úloha č.5 Zapojení PLC do hvězdy

Prostředky automatického řízení Úloha č.5 Zapojení PLC do hvězdy VŠB-TU OSTRAVA 2005/2006 Prostředky automatického řízení Úloha č.5 Zapojení PLC do hvězdy Jiří Gürtler SN 7 Zadání:. Seznamte se s laboratorní úlohou využívající PLC k reálnému řízení a aplikaci systému

Více

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2. Jan Krystek

EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2. Jan Krystek EXPERIMENTÁLNÍ MECHANIKA 2 4. přednáška Jan Krystek 15. března 2018 ODPOROVÁ TENZOMETRIE Elektrická odporová tenzometrie je nepřímá metoda. Poměrné prodloužení je určováno na základě poměrné změny elektrického

Více

4. Zpracování signálu ze snímačů

4. Zpracování signálu ze snímačů 4. Zpracování signálu ze snímačů Snímače technologických veličin, pasivní i aktivní, zpravidla potřebují převodník, který transformuje jejich výstupní signál na vhodnější formu pro další zpracování. Tak

Více

MĚŘENÍ TEPLOTY. MĚŘENÍ ODPOROVÝM SNÍMAČEM S Pt 100

MĚŘENÍ TEPLOTY. MĚŘENÍ ODPOROVÝM SNÍMAČEM S Pt 100 MĚŘENÍ TEPLOTY 1. úloha MĚŘENÍ ODPOROVÝM SNÍMAČEM S Pt 100 Úkol měření: 1. Změřte statickou charakteristiku R t = f(t) odporového snímače s Pt 100 v rozsahu teplot od 25 C do 80 C. Měření proveďte prostřednictvím

Více

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy

Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy Mikrosenzory a mikroelektromechanické systémy Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. Ústav mikroelektroniky U7/104 Tel. 54114 6163 hubalek@feec.vutbr.cz http://www.umel.feec.vutbr.cz/~hubalek Obsah Úvod do senzorové

Více

Automatické testování netěsností vzduchem. Přístroje JWF na testování netěsností, série 400

Automatické testování netěsností vzduchem. Přístroje JWF na testování netěsností, série 400 Automatické testování netěsností vzduchem Přístroje JWF na testování netěsností, série 400 Nejmodernější technologie testování netěsností: Přístroje JWF pro testování netěsností, série 400 Pro každý postup

Více

Tenzometrické měřidlo typ TENZ2345BE

Tenzometrické měřidlo typ TENZ2345BE Tenzometrické měřidlo typ TENZ2345BE www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ... 4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ A ČTENÍ DAT... 4 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ... 5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ... 7

Více

Ukončení programu ISES se provádí prostřednictvím menu programu: Experiment Konec nebo podobně jako u ostatních aplikací OS Microsoft Windows.

Ukončení programu ISES se provádí prostřednictvím menu programu: Experiment Konec nebo podobně jako u ostatních aplikací OS Microsoft Windows. Po ukončení jsou naměřená data součástí experimentu. Zpracování výsledků provádíme v rámci aktivního panelu v okně experimentu a to pouze na jednom, uživatelem zvoleném zobrazení. Máme-li v jednom okně

Více

Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000

Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000 Oddělovací zesilovač VariTrans P 15000 Profesionál na galvanické oddělení a převod standardních signálů Flexibilní a extrémně přesný s kalibrovanými rozsahy Univerzální napájení 20 253 Vac/dc Bezpečné

Více

Kapacitní senzory. ε r2. Změna kapacity důsledkem změny X. b) c) ε r1. a) aktivní plochy elektrod. b)vzdálenosti elektrod

Kapacitní senzory. ε r2. Změna kapacity důsledkem změny X. b) c) ε r1. a) aktivní plochy elektrod. b)vzdálenosti elektrod Kapacitní senzory a) b) c) ε r1 Změna kapacity důsledkem změny a) aktivní plochy elektrod d) ε r2 ε r1 e) ε r2 b)vzdálenosti elektrod c)plochy dvou dielektrik s různou permitivitou d) tloušťky dvou dielektrik

Více

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava Popis produktu Systém T-DIDACTIC představuje vysoce sofistikovaný systém pro výuku elektroniky, automatizace, číslicové a měřící techniky, popř. dalších elektrotechnických oborů na středních a vysokých

Více

Měření a automatizace

Měření a automatizace Měření a automatizace Číslicové měřící přístroje - princip činnosti - metody převodu napětí na číslo - chyby číslicových měřících přístrojů Základní pojmy v automatizaci - řízení, ovládání, regulace -

Více

ZVLÁŠTNOSTI PRAKTICKÉHO POUŽÍVÁNÍ DYNAMOMETRU KISTLER PŘI BROUŠENÍ S PROCESNÍMI KAPALINAMI

ZVLÁŠTNOSTI PRAKTICKÉHO POUŽÍVÁNÍ DYNAMOMETRU KISTLER PŘI BROUŠENÍ S PROCESNÍMI KAPALINAMI ZVLÁŠTNOSTI PRAKTICKÉHO POUŽÍVÁNÍ DYNAMOMETRU KISTLER PŘI BROUŠENÍ S PROCESNÍMI KAPALINAMI Ing. Jaroslav VOTOČEK Technická univerzita v Liberci, Studentská 2, 461 17 Liberec, tel. +420 485 353 371, e-mail:

Více

Měřicí přístroje a měřicí metody

Měřicí přístroje a měřicí metody Měřicí přístroje a měřicí metody Základní elektrické veličiny určují kvalitativně i kvantitativně stav elektrických obvodů a objektů. Neelektrické fyzikální veličiny lze převést na elektrické veličiny

Více

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485

4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace linkami RS232 nebo RS485 měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace linkami RS232 nebo RS485 13. ledna 2017 w w w. p a p o u c h. c o m 0294.01.02 Katalogový list Vytvořen: 4.5.2007

Více

JUMO LOGOSCREEN 600. Dotyková budoucnost záznamu: Obrazovkový zapisovač

JUMO LOGOSCREEN 600. Dotyková budoucnost záznamu: Obrazovkový zapisovač JUMO LOGOSCREEN 600 Dotyková budoucnost záznamu: Obrazovkový zapisovač Nová generace Obrazovkový zapisovač JUMO LOGOSCREEN 600 je nový úvodní model řady LOGOSCREEN, který je určen pro skutečný provoz na

Více

Tenzometrické měřidlo typ TENZ2345BE

Tenzometrické měřidlo typ TENZ2345BE Tenzometrické měřidlo typ TENZ2345BE www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ... 4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ A ČTENÍ DAT... 4 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ... 5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ... 7

Více

Tenzometrické měřidlo

Tenzometrické měřidlo Tenzometrické měřidlo typ Tenz2345 www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ... 4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ... 4 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ... 5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ... 7 6. TECHNICKÉ PARAMETRY...

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce)

Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce) Kovove a) Snimače prilozne (obr) dratkove (navinuty drat) foliove (kovova folie na podlozce) b) Snimace lepene dratkove (navinuty drat na podlozce) foliove (kovova folie na podlozce) Ad a) Odporove dratky

Více

VY_32_INOVACE_AUT-2.N-11-MERENI A REGULACE. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno

VY_32_INOVACE_AUT-2.N-11-MERENI A REGULACE. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník CZ.1.07/1.5.00/34.0581 VY_32_INOVACE_AUT-2.N-11-MERENI A REGULACE Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Dubno Ing. Jiří

Více

Středoškolská technika SCI-Lab

Středoškolská technika SCI-Lab Středoškolská technika 2016 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT SCI-Lab Kamil Mudruňka Gymnázium Dašická 1083 Dašická 1083, Pardubice O projektu SCI-Lab je program napsaný v jazyce

Více

Uživatelská příručka. 06/2018 Technické změny vyhrazeny.

Uživatelská příručka. 06/2018 Technické změny vyhrazeny. Uživatelská příručka 1 OBSAH 1 ÚVOD... 3 1.1 Merbon SCADA... 3 1.1.1 K čemu program slouží...3 2 Přihlášení a odhlášení z programu... 4 3 Projekty... 5 3.1 Výběr zobrazení... 5 3.2 Schémata... 6 3.3 Grafy...

Více

7. MĚŘENÍ LINEÁRNÍHO POSUVU

7. MĚŘENÍ LINEÁRNÍHO POSUVU 7. MĚŘENÍ LINEÁRNÍHO POSUVU Seznamte se s fyzikálními principy a funkcí následujících senzorů polohy: o odporový o optický inkrementální o diferenciální indukční s pohyblivým jádrem LVDT 1. Odporový a

Více

Přípravek pro měření posuvů a deformací v průběhu svařování a chladnutí se zaměřením na využití pro numerické simulace.

Přípravek pro měření posuvů a deformací v průběhu svařování a chladnutí se zaměřením na využití pro numerické simulace. KSP-2012-G-FV-02 Přípravek pro měření posuvů a deformací v průběhu svařování a chladnutí se zaměřením na využití pro numerické simulace (Typ výstupu G) Ing. Jaromír Moravec, Ph.D. V Liberci dne 21. prosince

Více

MIKROTHERM 825. Monitorovací program MT825C1

MIKROTHERM 825. Monitorovací program MT825C1 MIKROTHERM 825 Monitorovací program MT825C1 MT825C1 08/10 Rev.3 THERMOPROZESS s.r.o. Reigrova 2668/6c 370 01 České Budějovice tel.: +420 387 313 182 fax: +420 385 340 947 E-MAIL: info@thermoprozess.cz

Více

Inteligentní převodníky SMART. Univerzální vícevstupový programovatelný převodník. 6xS

Inteligentní převodníky SMART. Univerzální vícevstupový programovatelný převodník. 6xS Univerzální vícevstupový programovatelný převodník 6xS 6 vstupů: DC napětí, DC proud, Pt100, Pt1000, Ni100, Ni1000, termočlánek, ( po dohodě i jiné ) 6 výstupních proudových signálů 4-20mA (vzájemně galvanicky

Více

Meo S-H: software pro kompletní diagnostiku intenzity a vlnoplochy

Meo S-H: software pro kompletní diagnostiku intenzity a vlnoplochy Centrum Digitální Optiky Meo S-H: software pro kompletní diagnostiku intenzity a vlnoplochy Výzkumná zpráva projektu Identifikační čí slo výstupu: TE01020229DV003 Pracovní balíček: Zpracování dat S-H senzoru

Více

PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 4 Hierarchická struktura řízení

PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 4 Hierarchická struktura řízení VŠB-TU Ostrava SN171 PROSTŘEDKY AUTOMATICKÉHO ŘÍZENÍ Úloha č. 4 Hierarchická struktura řízení Datum měření: 4.4.2007 Vypracoval:Ondřej Winkler Spolupracoval:Martin Valas Zadání: 1. Seznamte se s dílčími

Více

Experimentální techniky. Ing. Martin Bušek, Ph.D.

Experimentální techniky. Ing. Martin Bušek, Ph.D. Experimentální techniky Ing. Martin Bušek, Ph.D. Anotace předmětu Předmět seznamuje studenty s obecnými pravidly a metodikami provádění experimentů. Cílem předmětu je zvládnutí experimentálního procesu

Více

DRAK 3 INTELIGENTNÍ A/D PŘEVODNÍK. 3 VSTUPY: 0(4) - 20mA, 0-5/10V VÝSTUP: LINKA RS485 MODUL NA DIN LIŠTU RS485

DRAK 3 INTELIGENTNÍ A/D PŘEVODNÍK. 3 VSTUPY: 0(4) - 20mA, 0-5/10V VÝSTUP: LINKA RS485 MODUL NA DIN LIŠTU RS485 INTELIGENTNÍ A/D PŘEVODNÍK 3 VSTUPY: 0(4) - 20mA, 0-5/10V VÝSTUP: LINKA MODUL NA DIN LIŠTU U1 U2 I3 DRAK 3 POPIS Modul DRAK 3 je určen pro měření až tří analogových signálů a jejich přenos po lince do

Více

TP 304337/b P - POPIS ARCHIVACE TYP 457 - Měřič INMAT 57 a INMAT 57D

TP 304337/b P - POPIS ARCHIVACE TYP 457 - Měřič INMAT 57 a INMAT 57D Měřič tepla a chladu, vyhodnocovací jednotka průtoku plynu INMAT 57S a INMAT 57D POPIS ARCHIVACE typ 457 OBSAH Možnosti archivace v měřiči INMAT 57 a INMAT 57D... 1 Bilance... 1 Uživatelská archivace...

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK typ TENZ2109-5 Výrobu a servis zařízení provádí: ATERM, Nad Hřištěm 206, 765 02 Otrokovice Telefon/Fax: 577 932 759 Mobil: 603 217 899 E-mail: matulik@aterm.cz Internet: http://www.aterm.cz

Více

Prostředky automatického řízení

Prostředky automatického řízení VŠB-Technická Univerzita Ostrava SN2AUT01 Prostředky automatického řízení Návrh měřícího a řídicího řetězce Vypracoval: Pavel Matoška Zadání : Navrhněte měřicí řetězec pro vzdálené měření průtoku vzduchu

Více

Tenzometrické měřidlo

Tenzometrické měřidlo Tenzometrické měřidlo typ www.aterm.cz 1 Obsah 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS ZAŘÍZENÍ...4 3. POPIS OBSLUHY ZAŘÍZENÍ...5 4. KALIBRACE ZAŘÍZENÍ...5 5. BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ A ELEKTROMAGNETICKÁ KOMPATIBILITA...7

Více

Technická specifikace LOGGERY D/R/S

Technická specifikace LOGGERY D/R/S Technická specifikace LOGGERY D/R/S Revision DD 280113-CZ D3633 (T+RH+DOTYKOVÁ SONDA) Str. 2 D3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str. 4 D3120 (T+RH) Str. 6 S3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str. 8 R3121 (T+RH+EXT. SONDA) Str.

Více

Robustní provedení Robustní vodicí sloupec i měřicí hlava Vysoce přesný měřicí systém s kontrolní měřicí hlavou, systém není citlivý na nečistoty

Robustní provedení Robustní vodicí sloupec i měřicí hlava Vysoce přesný měřicí systém s kontrolní měřicí hlavou, systém není citlivý na nečistoty - 2-16 Nový výškoměr Chcete-li dosáhnout přesných výsledků jednoduše a rychleji, je zde nový výškoměr. Výškoměr je použitelný v dílně i ve výrobě. Přesně jak to od našich měřidel očekáváte. Uživatelsky

Více

Programovatelná řídící jednotka REG10. návod k instalaci a použití 2.část Program RS03-02 regulátor pro řízení servopohonů

Programovatelná řídící jednotka REG10. návod k instalaci a použití 2.část Program RS03-02 regulátor pro řízení servopohonů Obsah: Programovatelná řídící jednotka REG10 návod k instalaci a použití 2.část Program RS03-02 regulátor pro řízení servopohonů 1.0 Obecný popis... 1 1.1 Popis programu... 1 1.2 Popis zobrazení... 2 1.3

Více

AD4USB. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace i napájení přes USB

AD4USB. měřící převodník. 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma. komunikace i napájení přes USB měřící převodník 4x vstup pro měření unifikovaného signálu 0 10 V, 0 20 ma, 4 20 ma komunikace i napájení přes USB 3. června 2014 w w w. p a p o u c h. c o m 0295 Katalogový list Vytvořen: 5.6.2007 Poslední

Více

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK

TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK TENZOMETRICKÝ PŘEVODNÍK čtyřkanálový s napěťovým výstupem www.aterm.cz 1 1. ÚVOD... 3 2. OBECNÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO PŘEVODNÍKU... 4 3. TECHNICKÝ POPIS TENZOMETRICKÉHO PŘEVODNÍKU... 4 4. NASTAVENÍ TENZOMETRICKÉHO

Více

Novar 314RS. Regulátor jalového výkonu. Vlastnosti. pro kompenzaci rychlých změn účiníku (rozběh motorů atd.)

Novar 314RS. Regulátor jalového výkonu. Vlastnosti. pro kompenzaci rychlých změn účiníku (rozběh motorů atd.) Novar 314RS Regulátor jalového výkonu Vlastnosti pro kompenzaci rychlých změn účiníku (rozběh motorů atd.) 8 reléových stupňů pro standardní kompenzaci + alarmové relé 6 tranzistorových výstupů pro připojení

Více