život v křídě SPINOSAURUS 252 mil.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "život v křídě SPINOSAURUS 252 mil."

Transkript

1

2 102 život v křídě SPINOSAURUS 252 mil. trias jura křída kenozoikum 201 mil. 145 mil. 66 mil. 0 Spinosaurus Gigantický teropodní dinosaurus, delší a zřejmě i těžší než mohutný Tyrannosaurus rex (strany ), byl možná největším suchozemským predátorem, jakého kdy svět viděl. Spinosaurus je jedním z nejvelkolepějších dosud objevených dinosaurů, ale zároveň také jedním z nejzáhadnějších, neboť bylo nalezeno pouze několik jeho kostí. Podle nich je zřejmé, že to byl obr s nápadnou plachtou na hřbetě, podepřenou zvláštními trnovými výběžky obratlů. Pozůstatky jeho lebky dokládají, že měl velmi dlouhé čelisti s ostrými zuby, které připomínají zuby krokodýlů. Je proto pravděpodobné, že spinosaurus plaval v mělké vodě a lovil tam ryby. Kostěný hřeben Krátký kostěný hřebínek vějířovitého tvaru před očima sloužil jako ozdoba. Pohyblivý krk Dlouhý ohebný krk umožňoval spinosaurovi, aby rychle udeřil svými specializovanými čelistmi. Čelisti k chytání ryb Horní čelist byla podobná krokodýlí, s korunovitě uspořádanými dlouhými zuby v přední části, což bylo ideální k chytání velkých kluzkých ryb. V drobných pórech na čenichu byly možná uloženy tlakové receptory umožňující odhalit kořist v kalné vodě. Zahnuté drápy Silné přední končetiny byly zakončeny třemi prsty se značně velkými zahnutými drápy, zejména na palci. Sloužily zřejmě k vytažení ryby z vody. Prsty spojené plovací blánou Dlouhé prsty zřejmě spojovala plovací blána a pomáhaly spinosaurovi při plavání.

3 Někteří vědci se domnívají, že plachta spinosaura pokračovala i na velké části jeho ocasu. Většina nejlepších fosilních ostatků tohoto dinosaura byla zničena při bombardování za druhé světové války. Nápadná plachta Vysoká plachta na hřbetě opticky dinosaura ještě zvětšovala. Ohebný ocas Obratle naznačují, že spinosaurus měl dlouhý ohebný ocas fungující při plavání jako pádlo. Spinosaurus zřejmě lovil různé velké rybovité obratlovce obývající řeky a jejich ústí, jako byli obří pilouni a latimérie. Šupinatá kůže Kůže byla pravděpodobně šupinatá, stejně jako u většiny ostatních velkých teropodních dinosaurů. dinosaurus SPINOSAURUS Období: mil. let Prostředí: Tropické bažiny Délka: 16 m Potrava: Ryby Nové představy Odborníci se dříve domnívali, že se spinosaurus stavbou svého těla nijak nelišil od jiných velkých predátorů mezi dinosaury a měl dlouhé zadní nohy vhodné k chůzi a běhu po souši. Nové objevy z roku 2014 však ukázaly, že ve skutečnosti měl spinosaurus zadní nohy velmi krátké, avšak s velkými širokými chodidly. Tyto znaky naznačují, že spinosaurus byl téměř jistě plavcem a většinu času trávil v řekách a jejich ústích, kde lovil různé rybovité obratlovce. Pokud vylezl na souš, pohyboval se tam asi po čtyřech.

4

5 LÍHNUTÍ Poté, co strávila chladnou pouštní noc plnou hvězd na hnízdě zahříváním vajec, využívá samice citipatiho ranní slunce, aby se poohlédla po něčem k snědku. Když vstane, prozradí jí tiché volání ozývající se z vajec, že se blíží jejich líhnutí. Během několika minut se mláďata začínají klubat a zanedlouho je jedno z nich už téměř na světě. Mláďata pokrytá prachovým peřím budou záhy schopna následovat svou matku do pouštních křovin, aby tam našla první potravu.

6 126 život v křídě 252 mil. trias jura křída kenozoikum 201 mil. 145 mil. 66 mil. 0 V 30. letech 20. století věřil přinejmenším jeden vědec tomu, že parasaurolofus hledal potravu pod vodou a využíval svůj hřeben jako šnorchl. Široký zobák Tuhý zobák s ostrými hranami se výborně hodil k spásání rostlinné potravy. Vysoký hřbet Díky vysokým výběžkům obratlů byl hřbet mnohem vyšší než u jiných druhů. Po všech čtyřech Silné přední končetiny umožňovaly parasaurolofovi, aby se při hledání potravy pohyboval po všech čtyřech. Parasaurolophus Nápadný kostěný hřeben tohoto elegantního býložravce obsahoval systém kanálků, které musely mít nějakou zvláštní funkci. Pravděpodobně fungovaly jako trubka k vydávání velmi hlasitých houkavých zvuků. Ke konci druhohor se z jedné větve ornitopodů příbuzných iguanodonovi (strany 82 83) vyvinula skupina býložravců se širokými zobáky, kteří se odborně nazývají hadrosauři a přezdívá se jim kachní zobáky. Měli vysoce specializované zuby určené k drcení vláknité rostlinné potravy, které usnadňovalo její trávení. Někteří se vyznačovali nápadným hřebenem vyrůstajícím z vrcholu jejich lebky. Jeden z nejdelších měl parasaurolofus. Téměř jistě mu sloužil k předvádění a také ke svolávání dalších jedinců jeho druhu. Silné zadní končetiny Zadní končetiny měly výkonné svaly připojené k velkým a mohutným kyčelním kostem. Drobné šupiny Na fosilizovaných otiscích kůže parasaurolofa jsou patrny drobné okrouhlé šupiny. Těžký ocas Dlouhý těžký ocas pomáhal dinosaurovi udržovat rovnováhu na zadních končetinách.

7 2 m délka nejdelší lebky parasaurolofa včetně jeho hřebenu. 127 Lebka a hřeben Dlouhý kostěný hřeben byl součástí lebky. U zde vyobrazeného druhu Parasaurolophus walkeri byl stejně dlouhý jako lebka. Hřeben pokrývala kůže a možná byl také kožní blánou spojen s krkem zvířete. dinosaurus PARASAUROLOPHUS Období: mil. let Prostředí: Husté lesy Délka: 9,5 m Potrava: Listy Kostěná trubka Dutý hřeben parasaurolofa obsahoval kanálky, které navazovaly na dýchací cesty v nose, tak trochu jako kostěná verze sloního chobotu. Je možné, že hřeben sloužil k vydávání podobných troubivých zvuků, jež pomáhaly zvířatům v hustém lese, aby zůstala ve vzájemném kontaktu. U každého druhu byl hřeben odlišný, takže se lišily i jejich zvuky. Vzduch z plic je vydechován přes nosní dutinu do hřebene. nozdra Vzduch prochází hřebenem a při vydechování nozdrami vytváří troubivý zvuk. LEBKA PARASAUROLOFA

8 mil. trias jura křída kenozoikum 201 mil. 145 mil. 66 mil. 0 sada zubů v mnoha řadách Zuby k drcení Početné řady stoliček tvořily v každé čelisti širokou hrbolatou drticí plochu. Tyto sady zubů se neustále obnovovaly, když nové zuby rostoucí zespodu nahrazovaly zuby staré a opotřebované. Široký zobák Kosti tvořící přední část čelistí byly širší než kosti ve zbylé části čenichu. Rýhy na nich vyznačují, kde se k nim připojoval rohovitý zobák s ostrými hranami, který byl ještě širší. Modifikované ruce Ruce sloužily jako přední nohy, s třemi prsty spojenými k sobě, které pomáhaly nést hmotnost zvířete. Dlouhý ocas Výztužné šlachy udržovaly ocas natažený a vysoko nad zemí. V nalezených kostech edmontosaurů chybějí kusy, které z nich vykousli tyranosauři. Některé rány se však zhojily, což ukazuje, že útok někdy selhal. Chůze po čtyřech Edmontosaurus chodil obvykle po čtyřech, zvláště když se pásl na zemi. Většinu jeho hmotnosti však nesly dlouhé statné zadní končetiny, na nichž se mohl i vztyčit, aby dosáhl na olistěné větve vysokých stromů. KOSTRA EDMONTOSAURA Šupinatá kůže Na některých úžasných fosiliích edmontosaurů se dochovaly velké plochy neporušené kůže. Víme tak, že kůži pokrývaly šupiny, které se vzájemně nepřekrývaly. Šupiny byly vzhledem k velikosti zvířete docela malé a většinou od sebe oddělené ještě menšími šupinkami.

9 Dlouhé zadní nohy Zadní končetiny měly statné silné kosti a byly mnohem delší než přední. Silné prsty Na každé zadní končetině byly tři mohutné prsty zakončené tupými zaoblenými kopýtky. Tyrannosaurus Tyranosaurus představoval smrtelné nebezpečí pro četná zvířata a byl i nenasytným predátorem edmontosaurů. Edmontosaurus Edmontosaurus s ostrým zobákem a stoličkami, které patřily k nejúčinnějším, jaké se kdy vyvinuly, byl jedním z nejúspěšnějších býložravců svrchní křídy. Přesto byl zároveň také jednou z běžných kořistí nejproslulejšího zabijáka té doby tyranosaura (strany ). Hadrosauři neboli dinosauři s kachním zobákem patřili k nejspecializovanějším ornitopodům. Jejich charakteristickým znakem byl zobák podobný kachnímu a různě tvarovaný podle druhu přijímané potravy. Edmontosaurus patřil k největším a měl neobvykle široký zobák vhodný k přijímání velkého množství potravy najednou, aniž by při tom zvíře přestalo ve vybírání dalšího sousta. V jeho zavalitém těle byla uložena objemná trávicí soustava, která dokázala zpracovat cokoli, zvláště pokud byla potrava předtím rozžvýkána na kaši zuby připomínajícími mlýnské kameny. Edmontosaurus se vyskytoval v Severní Americe ve stejném prostředí jako Tyrannosaurus rex, což potvrzují důkazy na některých jeho fosilních kostech. dinosaurus EDMONTOSAURUS Období: mil. let Prostředí: Planiny a bažiny Délka: 13 m Potrava: Listy a plody

10 138 život v křídě TRICERATOPS 252 mil. trias jura křída kenozoikum 201 mil. 145 mil. 66 mil. 0 Triceratops Třírohý triceratops byl jedním z posledních a největších ceratopsidů skupiny býložravců proslavených svými nápadnými rohy a krčními límci. Triceratops byl sice velký jako slon, ale svou stavbou (nízko nesená hlava, odstrašující rohy) připomínal spíše nosorožce. Jako ostatní ceratopsidi měl také velký kostěný límec vybíhající ze zadní části lebky a překrývající krk. Pro zvíře, které obývalo v Severní Americe stejná prostředí jako obávaný tyranosaurus (strany ), šlo o užitečnou obrannou pomůcku. Krční límec byl lemován trny, takže působil velmi dramatickým dojmem a mohl hrát významnou roli, když si rivalové soupeřící o teritorium nebo rozmnožovací partnery poměřovali své síly. Krční límec Límec tvořila pevná kost, kterou pokrývala šupinatá kůže. Kostěné ostny Ostny po obvodu límce způsobovaly, že vypadal ještě impozantněji. Dlouhé rohy Dva rohy na čele byly dlouhé až 1,3 m, měly ostré špičky a silné kostěné jádro. Šupinatá kůže Fragmenty fosilizované kůže dokládají, že byla pokryta šupinami. Zuby ke krájení Těsně nahloučené řady stoliček se zařezávaly do rostlinné potravy jako nůžky. Na některých kostech triceratopsů jsou viditelná poškození způsobená zuby tyranosaurů, ale existuje i důkaz o tom, že triceratops mohl útok tyranosaura přežít a možná ho i zabít. Triceratops a Torosaurus Triceratops žil ve stejné době a na stejných místech jako jiný ceratopsid s ještě větším krčním límcem, známý jako torosaurus. Někteří badatelé se domnívají, že v případě triceratopse jde o mladší verzi stejného zvířete, které se po dospění změnilo v torosaura. Důkazy ale nejsou přesvědčivé a většina vědců s tím nesouhlasí. TOROSAURUS delší krční límec

11 Když byly v roce 1887 nalezeny první rohy triceratopse, byly považovány za rohy obřího vymřelého bizona. Triceratops byl jedním z mála dinosaurů, kteří přežili až do samého konce druhohor. 139 dinosaurus TRICERATOPS Období: mil. let Prostředí: Zalesněné pláně Délka: 9 m Potrava: Nízké rostliny kostěné jádro kryla rohovinová pochva ostrý papouščí zobák Obří lebka S délkou až 2,4 m patří ohromná lebka triceratopse mezi fosilizovanými lebkami dinosaurů k největším. Je také mimořádně silná a často zůstala zachována jako fosilie, zatímco jiné části mrtvého zvířete se rozpadly na prach. Na všech čtyřech Jako většina ceratopsidů, i triceratops nosil svou hmotnost na všech čtyřech končetinách. Přední nohy měly jen po třech drápech.

TYRANNOSAURUS. Význam: tyranský ještěr. VELIKOSTNÍ SROVNÁNÍ Výskyt: Severní Amerika (USA) Období: Délka: Výška:

TYRANNOSAURUS. Význam: tyranský ještěr. VELIKOSTNÍ SROVNÁNÍ Výskyt: Severní Amerika (USA) Období: Délka: Výška: 172 Pozdní křída TYRANNOSAURUS Význam: tyranský ještěr Tyrannosaurus je nepopiratelný král dinosauřího světa. Obludnost tohoto predátora je proslulá, je dinosauří obdobou rockové hvězdy. Žádný jiný dinosaur

Více

VY_52_INOVACE_02.10 1/5 5.2.02.10 Ptáci stavba těla, chování Ptáci opeření vládci vzduchu

VY_52_INOVACE_02.10 1/5 5.2.02.10 Ptáci stavba těla, chování Ptáci opeření vládci vzduchu 1/5 5.2.02.10 Ptáci opeření vládci vzduchu Cíl objasnit vznik a vývoj ptáků - chápat vývojové zdokonalení stavby těla, přizpůsobení k letu - popsat vnější a vnitřní stavbu těla - zařadit podle znaků ptáky

Více

Třída: SAVCI (MAMMALIA)

Třída: SAVCI (MAMMALIA) Obecná charakteristika savců Třída: SAVCI (MAMMALIA) Savci jsou vývojově nejvyspělejší obratlovci. Ve fylogenetickém vývoji vznikli s plazů zvaných savcovití plazi. První savci se na Zemi objevili asi

Více

Pravěcí. vládci oblohy. Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba

Pravěcí. vládci oblohy. Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba Pravěcí vládci oblohy Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba Dobrý den, děti. Schválně zkuste uhodnout, kdo jsme. Létáme v oblacích a velmi obratně dokážeme klouzat na vzdušných vírech i prolétávat mezi

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_12. Člověk I.

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_12. Člověk I. Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_12 Člověk I. Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP

Více

Danone Kostíci- Dinosauři Putování s dinosaury Desková hra Vypravte se společně s Kostíky do druhohor na odvážnou výpravu mezi dinosaury. Při putování se setkáte s nejznámějšími představiteli této živočišné

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663

EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 EU PENÍZE ŠKOLÁM NÁZEV PROJEKTU : MÁME RÁDI TECHNIKU REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU :CZ.1.07/1.4.00/21.0663 Speciální základní škola a Praktická škola Trmice Fűgnerova 22 400 04 1 Identifikátor materiálu:

Více

Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ

Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ Základní škola Panenský Týnec PROJEKTOVÝ DEN I. STUPNĚ Název projektu: DOMÁCÍ ZVÍŘATA Téma: Kočka a pes 1. den: 24. září 2010 2.den Kde: Louny kino Škola Panenský Týnec - následný projekt Věková kategorie:

Více

MINI MODEL LIDSKÉ KOSTRY S MALOVANÝMI SVALY NA PODSTAVCI A18/5

MINI MODEL LIDSKÉ KOSTRY S MALOVANÝMI SVALY NA PODSTAVCI A18/5 Kosti (levá strana): Lebka 1. Kost čelní 2. Kost temenní 3. Kost týlní 4. Šev korunový 5. Šev šípový 6. Šev lambdový 7. Kost nosní 8. Horní čelist 9. Kost lícní 10.Kost spánková a) Výběžek lícní kosti

Více

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků

VY_52_INOVACE_02.15 1/11 5.2.02.15. Ptačí obři a trpaslíci. Vývoj ptáků 1/11 5.2.02.15 Ptačí obři a trpaslíci běžci Afrika, J. Amerika, Asie, mohutné tělo, dlouhý krk, malá hlava s plochým zobákem, křídla zakrnělá nelétají, silné nohy rychlý běh, nemá vyvinutý hřeben, prapor

Více

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé)

RYBY. Nejpočetnější skupina obratlovců. Studenokrevní. Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Přírodopis VII. RYBY Nejpočetnější skupina obratlovců Studenokrevní Rozmanitý tvar těla (vřetenovité, zploštělé) Dýchání - žábrami (kryté skřelemi), O2 rozpuštěný ve vodě Tělo kryto kůží - šupiny Plynový

Více

VY_52_INOVACE_129.notebook. March 1, 2013. Jak vypadá Země? 4 2 18:10 4 2 2:38 2 28 1:41 2 28 1:41 2 28 3:53 2 28 3:33

VY_52_INOVACE_129.notebook. March 1, 2013. Jak vypadá Země? 4 2 18:10 4 2 2:38 2 28 1:41 2 28 1:41 2 28 3:53 2 28 3:33 Předmět: Přírodověda Základní škola Nový Bor, náměstí Míru 128, okres Česká Lípa, příspěvková organizace e mail: info@zsnamesti.cz; www.zsnamesti.cz; telefon: 487 722 010; fax: 487 722 378 Registrační

Více

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo.

Živočichové. Všichni živočichové mají jednu věc společnou živí se jinými živými organismy. Téměř všichni se mohou pohybovat z místa na místo. Živočišná říše Živočišná říše Živočišná říše je obrovská. Skládá se z pěti skupin obratlovců, zvaných savci, ptáci, plazi, obojživelníci a ryby. Kromě nich však existuje velké množství živočichů, které

Více

Věk dinosaurů. Věk dinosaurů ÉRA DRUHOHOR. Z čeho poznáme, jak dinosauři vypadali?

Věk dinosaurů. Věk dinosaurů ÉRA DRUHOHOR. Z čeho poznáme, jak dinosauři vypadali? Věk dinosaurů Věk dinosaurů Planeta Země má neuvěřitelně dlouhou historii, protože vznikla před zhruba 4,6 miliardy let. Geologové rozdělují toto časové období na velké části zvané éry. Dinosauři žili

Více

1. číslo POJĎTE S NÁMI DO PRAVĚKU! JAK Á TAJEMSTVÍ SKRÝ VALI DRUHOHORNÍ

1. číslo POJĎTE S NÁMI DO PRAVĚKU! JAK Á TAJEMSTVÍ SKRÝ VALI DRUHOHORNÍ ilovník y Nejlepší časopis pro m dinosaurů. Cena 59 Kč/2,30 Číslo 1/2012, duben-květen 1. číslo POJĎTE S NÁMI DO PRAVĚKU! JAK Á TAJEMSTVÍ SKRÝ VALI DRUHOHORNÍ? I Ř Ě T Š E J A MEG hádanky! ří au os in

Více

Standard plemene tak, jak ho uvádí ČMKU. Rhodéský ridgeback (Rhodesian Ridgeback) PŘEKLAD: Jochen H.Eberhardt

Standard plemene tak, jak ho uvádí ČMKU. Rhodéský ridgeback (Rhodesian Ridgeback) PŘEKLAD: Jochen H.Eberhardt Standard plemene tak, jak ho uvádí ČMKU Rhodéský ridgeback (Rhodesian Ridgeback) PŘEKLAD: Jochen H.Eberhardt ZEMĚ PŮVODU: Jižní Afrika. Standard zpracovaly kynologické organizace Kennel Union of South

Více

Letouni. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 3. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis

Letouni. Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová. Datum (období) tvorby: 3. 9. 2012. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: přírodopis Letouni Autor: Mgr. Vlasta Hlobilová Datum (období) tvorby: 3. 9. 2012 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: přírodopis Anotace: Žáci se seznámí s řádem savců, který zvládl aktivní let. Letouni znaky: - Jediní

Více

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06.

FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. FÉDÉRATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE SECRÉTARIAT GÉNÉRAL: 13, Place Albert 1 B 653 THUIN (Belg. ) FCI - Standard č. 291/16. 06. 1999/D EURASIER ZEMĚ PŮVODU: Německo DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO

Více

Název: Hrdličkovo muzeum

Název: Hrdličkovo muzeum Název: Hrdličkovo muzeum Autor: Paed.Dr. Ludmila Pipková Název školy: Gymnázium Jana Nerudy, škola hl. města Prahy Předmět: biologie Mezipředmětové vztahy: geografie, dějepis Ročník: 4., 5. (2. a 3. ročník

Více

Australopithecus- 1,2,6,13,14, Homo habilis-3,7,15,19,20 Homo erectus-4,8,16,17,21, Homo sapiens neanderthalensis-5,9,18,22,23

Australopithecus- 1,2,6,13,14, Homo habilis-3,7,15,19,20 Homo erectus-4,8,16,17,21, Homo sapiens neanderthalensis-5,9,18,22,23 Interaktivní hra, její součástí je rozmístění fotografií a informací po třídě (identifikace dle čísla) žáci obdrží jmenovku Homo sapiens, Homo habilis, Homo erectus a Australopithecus a mají si vybrat,

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: Třída/ročník: Datum vytvoření: č. materiálu: VY_52_INOVACE_027

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

nakreslila Iva Vyhnánková

nakreslila Iva Vyhnánková praveké omalovánky nakreslila Iva Vyhnánková ilustration Iva Vyhnánková, 2012 TRILOBIT Trilobiti byli blízcí příbuzní dnešních pavouků nebo krabů. Většina z nich brázdila mořské dno a požírala menší živočichy

Více

Dinosauří. rekordmani Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba

Dinosauří. rekordmani Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba Dinosauří rekordmani Vladimír Socha Ilustrace Petr Modlitba Ahoj, kluci a holky máte rádi dinosaury? Ale proč se vůbec ptám? Samozřejmě, že je rádi máte. Byla to totiž naprosto fantastická stvoření. Dinosauři

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 16.9.2009 Mgr.

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 16.9.2009 Mgr. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 16.9.2009 Mgr. Petra Siřínková DRUHOHORY DRUHOHORY TRIAS JURA KŘÍDA TRIAS Před 230 milióny let Usazování

Více

Speciální ZŠ a MŠ Adresa

Speciální ZŠ a MŠ Adresa Subjekt Speciální ZŠ a MŠ Adresa U Červeného kostela 110, 415 01 TEPLICE Číslo op. programu CZ. 1. 07 Název op. programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo výzvy 21 Název výzvy Žádost o fin. podporu

Více

Pracovní pozice - pracovník zámečnické a strojní dílny

Pracovní pozice - pracovník zámečnické a strojní dílny f Pracovní pozice - pracovník zámečnické a strojní dílny číslo NEBEZPEČÍ PRAVDĚPODOBNOST ZÁVAŽNOST HODNOTA RIZIKA BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ 1 Uklouznutí 2 Pád předmětu z výšky 3 Manipulace při zvedání břemene

Více

a) paleontologie b) mineralogie c) petrologie

a) paleontologie b) mineralogie c) petrologie Jak se nazývá věda, která se zabývá studiem zkamenělin? paleontologie mineralogie petrologie Tvoje odpověď: paleontologie Paleontologie je přírodní věda o životě v průběhu vývoje života na zemi (v jednotlivých

Více

Přednáška Mohli žít lidé s dinosaury?

Přednáška Mohli žít lidé s dinosaury? Přednáška Mohli žít lidé s dinosaury? Osnova přednášky: 1) obecně o dinosaurech a nálezech 2) nálezy, které odporují všeobecně přijímanému časování (ICA, Angkor, Anasazi, Skotsko,...) nálezy Acambaro (sochy

Více

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím

Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se stavbou těla savců. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. srst chlupy pesíky podsada línání drápy nehty

Více

- nadčeleď Tarsoidea je v rámci nižších primátů, ale i v rámci celého řádu Primates zcela unikátní. - tato nadčeleď má jedinou čeleď Tarsiidae s

- nadčeleď Tarsoidea je v rámci nižších primátů, ale i v rámci celého řádu Primates zcela unikátní. - tato nadčeleď má jedinou čeleď Tarsiidae s Tarsius - nadčeleď Tarsoidea je v rámci nižších primátů, ale i v rámci celého řádu Primates zcela unikátní. - tato nadčeleď má jedinou čeleď Tarsiidae s jediným rodem Tarsius nártoun. - systematické postavení

Více

9IS15P7 Plazi původ, vývoj. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 15

9IS15P7 Plazi původ, vývoj. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 15 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 15 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 29.11.2013 1 Plazi původ, vývoj Předmět: Ročník: Škola adresa:

Více

BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya Psovaya Borzaya)

BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya Psovaya Borzaya) F E D E R A T I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N A T I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I.-Standard č. 193 / 22.11.2006 / D, GB BARZOJ RUSKÝ CHRT (Russkaya

Více

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier)

RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) 10.01.2011/EN FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (AISBL) SECRETARIAT GENERAL: 13, Place Albert 1 er B 6530 Thuin (Belgique) FCI-Standard N 327 RUSKÝ ČERNÝ TERIÉR (Russkiy Tchiorny Terrier) PŘEKLAD FCI:

Více

1. Příprava kůže ptáka před navléknutím na model...5. 1.6. Stahování hlavy..6. 1.7. Čištění kůže, lebky a končetin 10. 1.10. Tumblerování.

1. Příprava kůže ptáka před navléknutím na model...5. 1.6. Stahování hlavy..6. 1.7. Čištění kůže, lebky a končetin 10. 1.10. Tumblerování. Abstrakt Tato publikace kompletně popisuje preparátorské metody dánského ornitologického preparátora Petera Sunesena, který je trojnásobným držitelem evropského a světového prvenství v preparaci ptactva.

Více

Losos obecný - Salmo salar

Losos obecný - Salmo salar Losos obecný - Salmo salar Losos obecný je jednou z nejzajímavějších ryb. Asi nejvíce fascinoval lidi tah losů z moře na vzdálená trdliště na horním toku řek a jejich sebezničující vůle překonat všechny

Více

Dinosauři. Co jsou dinosauři? Doba dinosaurů

Dinosauři. Co jsou dinosauři? Doba dinosaurů Dinosauři Co jsou dinosauři? Ještě nedávno charakteristika dinosaurů zněla: obrovští, pomalí, studenokrevní plazi, kteří vymřeli bez potomků před 65 milióny let. A dnes? Nemálo paleontologů se přiklání

Více

Standard FCI č. 51 / 14.11.2000 / F FINSKÝ HONIČ. (Suomenajokoira)

Standard FCI č. 51 / 14.11.2000 / F FINSKÝ HONIČ. (Suomenajokoira) Standard FCI č. 51 / 14.11.2000 / F FINSKÝ HONIČ (Suomenajokoira) 2 PŘEKLAD DO FRANCOUZŠTINY : Dr.J.-M. Paschoud a Prof. R. Triquet. PŘEKLAD DO ČEŠTINY : Helena Dvořáková PŮVOD : Finsko. DATUM ZVEŘEJNĚNÍ

Více

Reportáž Miami Seaquarium 2011

Reportáž Miami Seaquarium 2011 Reportáž Miami Seaquarium 2011 Adresa: Miami Seaquarium 4400 Rickenbacker Causeway Miami, Fl 33149 Tel.: (305) 361-5705 Web: http://www.miamiseaquarium.com/ Mají otevřeno 365 dní v roce, raději si to však

Více

Ptáček (metodický list č. 1)

Ptáček (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Dřevo a příbuzné materiály Ptáček (metodický list č. 1) Skupina metodických listů Název a číslo metodického listu Vzdělávací oblast Tematický okruh

Více

VY_32_INOVACE_DVK1101

VY_32_INOVACE_DVK1101 PRAVĚKÉ UMĚNÍ VY_32_INOVACE_DVK1101 Autor: Vznik: Téma: Předmět: Anotace: Mgr. Jan Souček 09 / 2012 Pravěké umění DVK / 1. ročník Charakteristika a periodizace pravěkého umění PRAVĚK JAKO HISTORICKÉ OBDOBÍ

Více

temeno hrdlo křídlo hruď břicho ocas běhák

temeno hrdlo křídlo hruď břicho ocas běhák Ptáci vnější a vnitřní stavba těla Historie ptáků začíná již v období druhohor, podle nejnovějších poznatků se ptáci vyvinuli z dinosaurů (jsou i považování přímo za jejich podskupinu). Ptáci jsou teplokrevní

Více

VY_32_INOVACE_11.04 1/15 3.2.11.4 Kosterní soustava Orgánové soustavy člověka

VY_32_INOVACE_11.04 1/15 3.2.11.4 Kosterní soustava Orgánové soustavy člověka 1/15 3.2.11.4 Orgánové soustavy člověka Cíl popsat vnější a vnitřní stavbu kostí - rozlišit tvary kostí a jejich spojení - chápat potřebu správné výživy - vysvětlit růst kostí - znát části lidské kostry

Více

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze

Archeologické oddělení NPÚ Praha Národní památkový ústav územní odborné pracoviště v hlavním městě Praze rok: 2003-2004, číslo výzkumu: 1/03 a 1/04 PRAHA 1 NOVÉ MĚSTO NÁMĚSTÍ REPUBLIKY - čp. 1078/II a 1079/II - areál bývalých kasáren Jiřího z Poděbrad Archeologické oddělení NPÚ se na výzkumu podílelo částí

Více

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI

VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI VĚNOVÁNO TĚM, KTEŘÍ KRÁČELI PŘED NÁMI O příbytcích starých Slovanů Slované osídlili vlídné, úrodné oblasti kolem řek, jež byly nezbytným zdrojem vody, ale také potravy. K postavení svých obydlí si vybírali

Více

Akupuntura(akupresura) na cesty

Akupuntura(akupresura) na cesty Akupuntura(akupresura) na cesty 1. Základní body TS 4 v 1. meziprstním prostoru ve výši středu 1. záprstní kosti Ž 36 tři proporcionální cuny (palce) pod čéškou, jeden prst vně od hrany holenní kosti Bod

Více

Čas potřebný k prostudování učiva kapitoly: 0,5 + 2 hodiny (teorie + samostudium v učebnici, literatuře, internetu)

Čas potřebný k prostudování učiva kapitoly: 0,5 + 2 hodiny (teorie + samostudium v učebnici, literatuře, internetu) Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Určeno pro Sekce Předmět 6. 7. třída Základní / Nemocní / Zvýšený zájem / EVVO

Více

Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování

Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování Šablona č. 01.30 Přírodopis Savci opakování Anotace: Opakování učiva o savcích. Autor: Ing. Ivana Přikrylová Očekávaný výstup: Pracovní list je vhodný k opakování učiva o savcích. Speciální vzdělávací

Více

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm.

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm. Marek Hák 25.1.2013 Popis Tygr indický je kočkovitá šelma (Panthera tigris tigris) také zvaný tygr bengálský je nejpočetnější poddruh tygra. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, Indii a Bangladéši.

Více

PLAZI A KROKODÝLOVÉ PROJEKT EU PENÍZE ŠKOLÁM OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST VY_52_INOVACE_273 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘÍRODOPIS ROČNÍK: 7 ZNAKY PLAZŮ

Více

10+3 nejpodivnější záhady 1. Čínské mozaikové linie Tyto podivné linie se nacházejí v Číně na souřadnicích: 40 27 28.56 N, 93 23 34.42 E. Asi proto, že se jedná o Čínu, není k dispozici moc informací.

Více

Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení

Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení Tři mozky tři odlišné způsoby myšlení Náš mozek se vyvíjel více než 200 milionů let. Byla to období, kdy na zemi vládli plazi, pak savci a následně primáti. V těchto obdobích se postupně vyvíjely všechny

Více

ARCHEOLOGICKÝ ÚSTAV AV Č R PRAHA, v.v.i. Letenská 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana; www.arup.cas.cz

ARCHEOLOGICKÝ ÚSTAV AV Č R PRAHA, v.v.i. Letenská 4, 118 01 Praha 1 - Malá Strana; www.arup.cas.cz ARCHEOLOGICKÝ ÚSTAV AV Č R PRAHA, v.v.i. Letenská 4, 118 01 Praha 1 Malá Strana; www.arup.cas.cz Oddělení záchranných výzkumů, pracoviště Restaurátorské laboratoře V Holešovičkách 41, 18000 Praha 8; tel.

Více

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011

STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT. verze k 1. 1. 2011 STANDARD PLEMEN A BAREVNÝCH RÁZŮ MORČAT verze k 1. 1. 2011 ČESKÝ SVAZ CHOVATELŮ Ústřední odborná komise chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců Česká republika Standard plemen a barevných rázů morčat

Více

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně

Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49. Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výuka moderně Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0205 Šablona: III/2 Přírodovědné

Více

JACK RUSSELL TERIÉR (JACK RUSSELL TERRIER)

JACK RUSSELL TERIÉR (JACK RUSSELL TERRIER) FCI-Standard č. 345 / 09. 08. 2004/ GB JACK RUSSELL TERIÉR (JACK RUSSELL TERRIER) ZEMĚ PŮVODU: Anglie ZEMĚ VÝVOJE: Austrálie DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 25.10.2000. VYUŽITÍ: Dobrý pracovní

Více

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava:

Otázka: Opěrná soustava. Předmět: Biologie. Přidal(a): Kostra. Kosterní (opěrná) soustava: Otázka: Opěrná soustava Předmět: Biologie Přidal(a): Kostra Kosterní (opěrná) soustava: základem je kost, soubor kostí v těle = kostra 206 230 kostí (novorozenec 300) tvoří pouze 14% tělesné hmotnosti

Více

Metodika pro učitele Ptačí svět SŠ

Metodika pro učitele Ptačí svět SŠ Metodika pro učitele Ptačí svět SŠ Základní charakteristika výukového programu: Popis: Program je určen k zopakování učiva k probranému tématu Ptáci. Žáci pracují s tabletem uvnitř a také venku v okolí

Více

Vážení milovníci přírody, milé děti,

Vážení milovníci přírody, milé děti, Vážení milovníci přírody, milé děti, obdrželi jste brožurku Mezinárodní komise pro ochranu Odry před znečištěním s názvem Hmyz. Jsme mezinárodní organizace, která působí na území České republiky, Polské

Více

ŠELMY. většinou loví živou kořist (predátoři) pružné a svalnaté tělo, rychlí a mrštní. dobrý sluch, čich, zrak i hmat

ŠELMY. většinou loví živou kořist (predátoři) pružné a svalnaté tělo, rychlí a mrštní. dobrý sluch, čich, zrak i hmat ŠELMY většinou loví živou kořist (predátoři) pružné a svalnaté tělo, rychlí a mrštní dobrý sluch, čich, zrak i hmat mají dlouhé špičáky a tzv. trháky (poslední třenový zub v horní čelisti a první stolička

Více

S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů. Panama J O S E F O P A T R N Ý. N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4

S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů. Panama J O S E F O P A T R N Ý. N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4 S t r u č n á h i s t o r i e s t á t ů Panama J O S E F O P A T R N Ý N a k l a d a t e l s t v í L i b r i, P r a h a 2 0 0 4 Prof. PhDr. Josef Opatrný, CSc., 2004 Libri, 2004 ISBN 80-7277-216-3 Obsah

Více

Kolmonočka lekavá. Štěpán Valenta

Kolmonočka lekavá. Štěpán Valenta Kolmonočka lekavá Kolmonočka lekavá je rostlina z planety zvané Abratz. Na své planetě má velmi výhodné podmínky k životu, protože se tu ještě nevyvinuli býložravci, takže tu rostou rostliny ve velkém

Více

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého:

PRVNÍ POMOC ZÁKLADNÍ ÚKONY PRVNÍ POMOCI: Polohování postiženého: PRVNÍ POMOC ZÁSADY poskytování první pomoci: - cílem je záchrana života raněných při úrazech, vážném onemocnění a hromadném neštěstí, - je nutno ji poskytnout okamžitě, - nesmí dojít k poškození zdraví

Více

Vývoj rodu homo. 1. Kde jsme se vzali? 2. Proč bipedie? 3. První předchůdce člověka Australopitéci?

Vývoj rodu homo. 1. Kde jsme se vzali? 2. Proč bipedie? 3. První předchůdce člověka Australopitéci? Vývoj rodu homo 1. Kde jsme se vzali? Je těžké vystopovat linii člověka. Předpokládá se, že různé druhy žili spolu, mohli se (asi) mezi sebou množit a tím mohli vznikat další druhy. Zajímavé je, že existují

Více

Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 06.05.1988

Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 06.05.1988 F E D E R AT I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N AT I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I.-Standard č. 113 / 01.12.1989 / D BRIARD (Berger de Brie) ZEMĚ PŮVODU:

Více

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06. Plazi

Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06. Plazi Základní škola praktická Halenkov VY_32_INOVACE_03_03_06 Plazi Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3185 Klíčová aktivita III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zařazení učiva v rámci ŠVP Přírodopis

Více

Pohybové ústrojí. kosti chrupavky vazy klouby

Pohybové ústrojí. kosti chrupavky vazy klouby POHYBOVÉ ÚSTROJÍ Pohybové ústrojí Pasivní složka - kostra Aktivní složka - svaly kosti chrupavky vazy klouby Kosterní soustava Kostěná část kostry Chrupavčitá část kostry reziduum po chrupavčitém modelu

Více

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň.

Přiřazování pojmů. Kontrakce myokardu. Aorta. Plicnice. Pravá komora. Levá komora. 5-8 plicních žil. Horní a dolní dutá žíla. Pravá předsíň. VÝVOJ PLODU Opakování 1. Z jakých částí se skládá krev? 2. Uveďte funkci jednotlivých složek krve. 3. Vysvětlete pojmy: antigen, imunita, imunizace. 4. Vysvětlete činnost srdce. 5. Popište složení srdce.

Více

Anotace: Žáci se během prezentace seznámili s kosterní soustavou, s nejdůležitějšími částmi kost. soustavy. Prezentace trvala 35 minut.

Anotace: Žáci se během prezentace seznámili s kosterní soustavou, s nejdůležitějšími částmi kost. soustavy. Prezentace trvala 35 minut. Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: PAVLÍNA SEDLÁKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_CJS_13 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Ročník: 5. Druh učebního materiálu: prezentace Číslo projektu:

Více

Vypracování časové osy: žáci použijí obě poloviny sešitu. Nadpis: Vývoj člověka

Vypracování časové osy: žáci použijí obě poloviny sešitu. Nadpis: Vývoj člověka VÝVOJ ČLOVĚKA: Vypracování časové osy: žáci použijí obě poloviny sešitu. Nadpis: Vývoj člověka - blíže levému okraji narýsují tužkou přímku, kterou rozdělí po 5cm (miliony let), každých 5cm rozdělí po

Více

Historie číselných soustav

Historie číselných soustav Historie číselných soustav Pravěcí lidé si při počítání vystačili s prsty na rukou. Přibližně před 6000 lety však došlo ke změně. Na Středním východě se lidé naučili ochočovat si zvířata a pěstovat plodiny

Více

Základní škola Benešov, Dukelská ulice 4/ 2007-2008

Základní škola Benešov, Dukelská ulice 4/ 2007-2008 Základní škola Benešov, Dukelská ulice 4/ 2007-2008 STRANA 1 Přicházíme k vám s posledním číslem časopisu Labyrint v letošním školním roce. Doufáme, že zde najdete mnoho zajímavého. Toto číslo je věnováno

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart)

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) HOVAWART (Hovawart) FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) ZEMĚ PŮVODU: Německo HOVAWART (Hovawart) DATUM PUBLIKACE ORIGINÁLNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 12.01.1998

Více

Stavba kosti (Viz BIOLOGIE ČLOVĚKA, s. 12-13) Mechanické vlastnosti kosti. Vznik a vývoj kosti

Stavba kosti (Viz BIOLOGIE ČLOVĚKA, s. 12-13) Mechanické vlastnosti kosti. Vznik a vývoj kosti S_Kost1a.doc S O U S T A V A K O S T E R N Í Autor textu: RNDr. Miroslav TURJAP, 2004. Určeno: Jako pomocný text pro žáky III. ročníku gymnázia. Odkazy: Novotný, I. - Hruška, M. : BIOLOGIE ČLOVĚKA. Praha,

Více

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého

Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého Bonitace psů a fen alpského brakýře jezevčíkovitého I. Všeobecné Podkladem těchto hodnocení exteriéru jsou rasové znaky, uvedené ve standardu pro alpskou braku jezevčíkovitou. Hodnocení smí být prováděno

Více

Biologická olympiáda

Biologická olympiáda Česká zemědělská univerzita v Praze Ústřední komise Biologické olympiády Biologická olympiáda 50. ročník školní rok 2015 2016 Zadání školního kola kategorie D Praha 2015 Teoretická část test V otázkách

Více

PLAZI (Reptilia) Systém Třída: Plazi Podtřída: Haterie Podtřída: Želvy Podtřída: Krokodýli Podtřída: Šupinatí Řád: Ještěři Řád: Hadi

PLAZI (Reptilia) Systém Třída: Plazi Podtřída: Haterie Podtřída: Želvy Podtřída: Krokodýli Podtřída: Šupinatí Řád: Ještěři Řád: Hadi PLAZI (Reptilia) Systém Třída: Plazi Podtřída: Haterie Podtřída: Želvy Podtřída: Krokodýli Podtřída: Šupinatí Řád: Ještěři Řád: Hadi PLAZI Obecná charakteristika plazů o suchozemští živočichové o evolučně

Více

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, 779 00 OLOMOUC tel.: 585 427 142, 775 116 442; fax: 585 422 713 e-mail: kundrum@centrum.cz; www.zs-mozartova.cz Projekt: ŠKOLA RADOSTI, ŠKOLA

Více

SUDOKOPYTNÍCI. našlapují na 2 prostřední prsty, zbylé 2 menší jsou výš prsty kryté kopýtky (paznehty) býložraví

SUDOKOPYTNÍCI. našlapují na 2 prostřední prsty, zbylé 2 menší jsou výš prsty kryté kopýtky (paznehty) býložraví SUDOKOPYTNÍCI našlapují na 2 prostřední prsty, zbylé 2 menší jsou výš prsty kryté kopýtky (paznehty) býložraví Dělení: Nepřežvýkaví Přežvýkavci: a) Jelenovití b) Turovití c) Žirafy Velbloudi srovnání končetiny

Více

Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek...". Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi

Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek.... Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi Slon nosí hrdě svůj chobot, lev hřívu a jaguár skvrny, velbloud zase svůj hrb a kohout hřebínek...". Jediný tvor se od svých živých druhů na zemi liší a je stále nespokojen s tím, jak vypadá - je to č

Více

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08.

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE. SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08. FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE SECRETARIAT GENERAL: 14, rue Léopold II, 6530 THUIN (Belgique) F.C.I. - Standard Nr. 166 / 30.08.91 / D Aktualizováno: 9. 2. 2011 CELKOVÝ ZJEV: Německý ovčák je pes

Více

Herrerasaurus. Období pozdního triasu před miliony let. Odkud ho známe? Jak vypadal? Krutý raný predátor PÁNI!

Herrerasaurus. Období pozdního triasu před miliony let. Odkud ho známe? Jak vypadal? Krutý raný predátor PÁNI! Období pozdního triasu před 216 199 miliony let Herrerasaurus Krutý raný predátor Herrerasaurus byl silný predátor a jeden z nejranějších dosud objevených dvounohých masožravých dinosaurů období triasu,

Více

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18

9IS18P7 Plazi krokodýli. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075. Šablona: III/2. Sada: VY_32_INOVACE_9IS. Pořadové číslo: 18 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_9IS Pořadové číslo: 18 Ověření ve výuce Třída: 7.A Datum: 13.12.2013 1 Plazi krokodýli Předmět: Ročník: Škola adresa:

Více

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ

NÁVOD K POUŽITÍ. Jak používat PAIN GONE. Jak PAIN GONE pracuje? Od jaké bolesti PAIN GONE uleví? POUZE K VNĚJŠÍMU POUŽITÍ NÁVOD K POUŽITÍ Jak používat PAIN GONE PAIN GONE je připraven k okamžitému použití a nevyžaduje žádnou přípravu. Vezměte PAIN GONE do ruky a pevně obepněte ukazováček kolem kovového kroužku. Přiložte PAIN

Více

Medim spol. s r.o., Selská 80, 614 00 Brno. AM110-0018 "Max" kostra se znázorněnými

Medim spol. s r.o., Selská 80, 614 00 Brno. AM110-0018 Max kostra se znázorněnými Kostry v životní velikosti AM110-0015 "Stan" standardní kostra na pojízdném stojanu, výška 170 cm AM110-0016 "Stan" standardní kostra, závěsná verze, výška 186 cm AM110-0017 "Stan" standardní kostra, vyztužený

Více

KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA

KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA obr. č. 1 KOSTRA funkce: určuje tvar těla, opora těla, ochrana vnitřních orgánů, spolu se svaly zajišťuje pohyb průměrný počet kostí v dospělosti 206 210 kostí (v dětství

Více

Okoun říční - Perca fluviatilis

Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční - Perca fluviatilis Okoun říční je značně rozšířenou rybou celého severního mírného pásu. Obývá Evropu, značnou část Asie a také Severní Ameriku. kde žije poddruh P. fluviatilis flavescens

Více

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO?

Jací jsme? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? Dokážete správně napsat jména na popisky u výběhů opic v liberecké ZOO? PAVIÁNI Jací jsme? Na Zemi přilétá delegace ze spřátelené části vesmíru, která se velmi zajímá o život na naší planetě. Úkolem vašeho

Více

FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR

FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR FCI standard č.: 98 / 29.11.2000 / D NĚMECKÝ DRÁTOSRSTÝ OHAŘ DEUTSCH DRAHTHAAR ZEMĚ PŮVODU: Německo. DATUM PUBLIKACE PLATNÉHO ORIGINÁLNÍHO STANDARDU: 25. 10. 2000. POUŽITÍ: V souladu s jeho určením všestranně

Více

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010

OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 OLOMOUC V PRAVĚKU Autor: Tereza Bundilová Brno 2010 Anotace Semestrová práce je zaměřena na pravěké archeologické prameny v Olomouci a jejím okolí. Vybrala jsem si příměstské části Nemilany a Slavonín,

Více

VY_52_INOVACE_ / Savci přehled hlavních skupin Přehled hlavních skupin savců

VY_52_INOVACE_ / Savci přehled hlavních skupin Přehled hlavních skupin savců 1/5 5.2.02.20 Přehled hlavních skupin savců Cíl seznámit se s hlavními skupinami savců - znát zástupce skupin - odvodit jejich místo a způsob života - chápat rozdíl v jejich vývinu - popsat jejich přizpůsobení

Více

MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768

MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 ; MEDVĚDOVITÍ Mgr. Jaroslav Víšek II. pololetí 2011/2012 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 charakteristika čeledi: - největší žijící šelmy s mohutnou hlavou a zakrnělým ocasem

Více

22. základní škola Plzeň, příspěvková organizace Na Dlouhých 49, 312 09 Plzeň. Absolventská práce ŠELMY. Karolína Sedláková IX. B

22. základní škola Plzeň, příspěvková organizace Na Dlouhých 49, 312 09 Plzeň. Absolventská práce ŠELMY. Karolína Sedláková IX. B 22. základní škola Plzeň, příspěvková organizace Na Dlouhých 49, 312 09 Plzeň Absolventská práce ŠELMY Karolína Sedláková IX. B Vedoucí absolventské práce: Mgr. Lucie Kepková Školní rok 2009/2010 Prohlašuji,

Více

Víte, že? Orel skalní. Ptáci

Víte, že? Orel skalní. Ptáci Orel skalní Délka těla: 80 až 95 cm Rozpětí křídel: 195 až 230 cm Orel skalní patří k největším ptákům dravcům vůbec. Nejčastěji ho můžete zahlédnout letícího. Orel představuje velmi elegantního letce,

Více

PRIMITIVNÍ PAPRSKOPLOUTVÍ POKRAČOVÁNÍ

PRIMITIVNÍ PAPRSKOPLOUTVÍ POKRAČOVÁNÍ 36 RYBY PRVNÍ OBRATLOVCI RYBY PRVNÍ OBRATLOVCI 37 PRIMITIVNÍ PAPRSKOPLOUTVÍ POKRAČOVÁNÍ NÁZEV Palaeoniscum OBDOBÍ pozdní perm VÝSKYT Evropa (Anglie a Německo), Grónsko, Severní Amerika (USA) VELIKOST délka

Více

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká

Koníček mořský. Jehla velká, hranatá, uzoučká Amur bílý - žije v rybnících a řekách - původně z Asie (řeka Amur) - živí se makrovegetací (vodní rostliny, řasy) - v Čechách má délku kolem 1m a hmotnosti 15-20kg - rychle se stal velmi oblíbenou rybou

Více

Obří prvky: jak postavit větší kostky

Obří prvky: jak postavit větší kostky Obří prvky: jak postavit větší kostky KAPITOLA 5 V této kapitole: Zvětšení měřítka: jak na to Ostatní měřítka: která fungují a proč Shrnutí: obří kostky jsou jen začátek V kapitole 3 jsme pracovali s měřítkem

Více

Aplikovaná ergonomie - cvičení (antropometrie)

Aplikovaná ergonomie - cvičení (antropometrie) Aplikovaná ergonomie - cvičení (antropometrie) Antropometrie je jedna ze základních výzkumných metod antropologie, tedy věda o člověku, jeho vývoji v čase, prostore, kultuře apod. Antropometrie je systém

Více

Druhohory. Veronika Honzová a Daniela Sodomková 8.B

Druhohory.  Veronika Honzová a Daniela Sodomková 8.B Druhohory http://tmsvet.wz.cz/obrazky4.html Veronika Honzová a Daniela Sodomková 8.B Rozdělení druhohor Živočichové Vymření ještěrů Druhohory http://www.os-obroda.cz/grafika/clanky/ucebnice06-prvohory.jpg

Více