Automobilová maziva. Motorové oleje

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Automobilová maziva. Motorové oleje"

Transkript

1 Automobilová maziva Jako automobilová maziva můžeme nazvat soubor olejů a plastických maziv používaných k mazání, případně k přenosu síly v automobilech a jiných mobilních prostředcích. Pro konečného uživatele však mají z tohoto souboru praktický význam zejména motorové a převodové oleje. Motorové oleje Motorový olej je bezesporu technologicky nejsložitější olejářský výrobek, jehož vlastnosti jsou dány řadou mnohdy protichůdných technických požadavků a parametrů. Pro ilustraci lze uvést několik oblastí, které vyjadřují požadavky, jež výrobci motorů kladou na motorový olej. Oblast tření a opotřebení: minimalizace tření a opotřebení snížení spotřeby paliva odolnost olejového filmu proti protržení žádná povrchová poškození (pitting) uchování honovacích stop určité reakční teploty přísad přilnavost k třecím plochám Oblast teploty a viskozity: tepelná stabilita odolnost proti oxidaci stanovený pokles viskozity za vysoké teploty viskozita, protočení motoru, čerpatelnost, tekutost za nízkých teplot co možná nejmenší závislost viskozity na teplotě mechanická stabilita ve střihu Oblast čistoty - žádné zbytky: disperzní schopnosti detergentní účinky žádné uvolňování pístních kroužků - žádné zapékání pístních kroužků zabránění vzniku horkých kalů zabránění vzniku studených kalů odolnost vůči vodě žádné usazeniny na ventilech žádná tvorba usazenin ve spalovacím prostoru žádné samozápaly Oblast dalších důležitých fyzikálních a chemických vlastností: ochrana před korozí neutralizační vlastnosti tepelná a oxidační stabilita snášenlivost s neželeznými kovy a laky snášenlivost s elastomerovým těsněním

2 potlačení pěnivosti dobrá odlučivost vzduchu těsnící schopnost nízká těkavost dobrá tepelná vodivost - chladicí účinnost Oblast aplikace: mísitelnost a snášenlivost s ostatními motorovými oleji záběhové vlastnosti dlouhé výměnné intervaly použitelnost v různých typech motorů trvale stejná kvalita žádné pachové zatížení žádné negativní vlivy na zdraví a životní prostředí Z uvedeného je patrná náročnost výroby motorového oleje, jehož kvalita se odvíjí od dokonalé technologie výrobců a co nejdůslednějšího splnění uvedených požadavků. Pro výběr optimálního motorového oleje z hlediska konečného uživatele jsou však postačující pouze dvě základní specifikace, a to jeho viskozitní a výkonnostní kategorie. Převodové oleje U převodových olejů není situace tak složitá jako u olejů motorových, musejí však splňovat rovněž celou řadu požadavků výrobců např.: minimální opotřebení převodovky úspora paliva výborné nízkoteplotní vlastnosti dlouhodobá (celoživotní) náplň převodovky snadné řazení nízká hlučnost univerzálnost použití výborné antikorozní vlastnosti nízká pěnivost snášenlivost s těsnícími materiály Pro výběr optimálního převodového oleje z hlediska konečného uživatele jsou rovněž postačující dvě základní specifikace. Viskozitní SAE a výkonová podle API GL viz dále.

3 Viskozita olejů Motorový olej je technologicky velmi složitý výrobek, jehož vlastnosti jsou klasifikovány řadou technických parametrů. Pro výběr optimálního motorového oleje z hlediska konečného uživatele jsou důležité především tyto dva základní specifikace: Viskozitní a výkonová. Viskozita (neboli míra vnitřního tření) mazacího oleje není konstantní veličina, ale závisí na okolních podmínkách. Během činnosti motoru dochází ke změnám teploty a tlaku a je žádoucí, aby se viskozita oleje za těchto podmínek měnila co nejméně. Závislost viskozity oleje na teplotě je vyjádřena tzv. viskozitním indexem (VI). Čím vyšší je hodnota VI, tím méně se mění viskozita při změnách teploty v motoru. Viskozitní index se uvádí v katalozích výrobců automobilových maziv. Pro běžné označení viskozitních vlastností motorového oleje se používá výhradně klasifikace SAE (Society of Automotive Engineers, USA). Tato norma používá pro klasifikaci olejů 6 zimních tříd označených číslem a písmenem"w"(z angl. Winter) a 5 letních tříd označených číslem. Číslo je bezrozměrné a nevyjadřuje vztah k žádné fyzikální veličině. Přesto je jistou analogií k viskozitě.čím je tedy jeho hodnota vyšší, tím je i takto označený olej za dané teploty viskóznější. Zimní třídy*: OW, 5W, 10W, 15W, 20W a 25W Letní třídy*: 20, 30, 40, 50 a 60 *) norma SAE J300 Zimní označení vymezuje tzv. "startovatelnost" motoru při nízkých teplotách. Obecně platí, že čím nižší je číslo zimní třídy, tím nižší může být teplota okolí při zachování tekutosti oleje dostatečné pro snadné spuštění motoru, tzn. olej není příliš viskózní ("hustý"). Oleje OW umožňují bezproblémové startování motoru i při teplotách pod -50 C, oleje 5W při teplotách okolo -40 C atd. (platí pouze orientačně, tento údaj závisí do značné míry také na typu a velikosti motoru). Letní označení garantuje dostatečnou viskozitu oleje za vysokých letních teplot. Obecně platí, že čím vyšší je číslo letní třídy, tím vyšší může být teplota okolí při zabezpečení dostatečného mazání motoru, tzn. olej není příliš nízkoviskózní, což by zapříčinilo trhání mazacího filmu. V praxi se ukázalo, že pro evropské klimatické podmínky jsou třídy 40, resp. 50 plně dostačující, oleje třídy 60 mohou zapříčinit mírné snížení výkonu motoru. V současné době se prakticky výhradně používají tzv. vícestupňové ("multigrade") motorové oleje, které umožňují celoroční bezpečné mazání motoru za rozmanitých klimatických podmínek. Označují se kombinací zimní a letní třídy, typické jsou např.: OW-40, 5W-40 nebo 5W-50, 10W-40 a 15W-40.

4 Viskozita v praxi Zařazování oleje do viskózní třídy SAE a ISO-VG je prováděno na základě měření viskozity u nového, nepoužitého oleje. Avšak již několik desítek hodin provozu může změnit viskozitu použitého oleje. Olej může intenzívním mícháním snížit svoji viskozitu nebo vlivem oxidace svoji viskozitu zvýšit. Změna viskozity může být i tak významná, že se olej dostane do jiné viskózní třídy SAE nebo ISO-VG. To může mít velice nepříznivý dopad na trvanlivost zařízení, které je olejem mazáno. Bez ohledu na to, jaký olej používáte, je ideální viskozita ta, která zabezpečí ideální mazání, minimální opotřebení a spotřebu síly na překonání viskozity maziva. Je určena kombinací: a) Teploty b) Zatížení c) Rychlosti Pokud dojde ke změně některého z těchto parametrů, mazání již není ideální. a) Vliv teploty na výběr viskozity Výběr vhodné viskozity oleje závisí na jeho provozní teplotě. Čím je provozní teplota vyšší, tím vyšší musí být viskozita použitého oleje (jinak by došlo k neúměrnému ztenčení mazacího filmu a zhoršení mazání). Proto musí být například jednorozsahový olej SAE 30 nahrazen olejem SAE 20 pokud dojde ke snížení provozní teploty a naopak SAE 40 nebo SAE 50 pokud dojde ke zvýšení provozní teploty. b) Vliv zatížení na výběr viskozity Vhodná viskozita oleje závistí na zatížení oleje. Čím je zatížení vyšší, tím je vyžadována vyšší viskozita oleje (vyšší viskózní třída ). Proto může být pro motor, pro který je předepsán normálně olej SAE 30 v režimu vysokého zatížení použit olej SAE 40 nebo SAE 50. c) Vliv rychlosti na výběr viskozity Se vzrůstající rychlostí vzájemného pohybu mazaných ploch se olej dostává obtížněji do mazacího prostoru a je z něj rychleji vytlačován. Čím je vzájemná rychlost pohybujících se ploch vyšší, tím musí být viskozita použitého oleje nižší. Proto například vysokootáčkové motory a převodovky vyžadují oleje s nižší viskozitou než nízkootáčkové. Vlivy změny teploty, zatížení a rychlosti se mohou někdy kompenzovat. Zvýšení zatížení motoru může být kompenzováno zvýšením otáček motoru. Například při jízdě do kopce (vzrůst zatížení - nutná vyšší viskozita) je zařazen nižší rychlostní stupeň čímž dojde ke zvýšení otáček motoru (vzrůst rychlosti - nutná nižší viskozita). Nejvhodnější viskozita zůstává v tomto případě nezměněna a je jakýmsi kompromisem. Některé oleje s vysokým viskozitním indexem (vícerozsahové oleje u kterých se změnou teploty dochází pouze k malé změně viskozity) dokáží zabezpečit dobré mazání i při větším rozsahu změn teploty, zatížení a rychlosti a proto jsou univerzálnější a mohou být využívány ve větším množství aplikací.

5 Viskozitní třídy olejů pro motorová vozidla jsou klasifikovány normou SAE J300 následovně: Motorové oleje: Viskózní třída SAE Viskozita ve studeném stavu max. viskozita [mpa.s] *hraniční čerpací teplota [ C] minimální viskozita [mm2/s] Viskozita při 100 C maximální viskozita [mm2/s] HTHS 150 C minimální viskozita [mpa.s] 0W 6200 při -35 C -40 3, W 6600 při -30 C -35 3, W 7000 při -25 C -30 4, W 7000 při -20 C -25 5, W 9500 při -15 C -20 5, W při -10 C -15 9, ,6 < 9,3 2, ,3 < 12,5 2, ,5 < 16,3 2,9** ,5 < 16,3 3,7*** ,3 < 21,9 3, ,9 < 26,1 3,7 Poznámka: * - teplota, při níž je viskozita [mpa.s] ** - platí pro 0W40, 5W40, 10W40 *** - platí pro 15W40, 20W40, 25W40, 40 Čím je číslo viskozitní třídy vyšší, tím je olej více viskózní. U každé viskozitní třídy je definována minimální viskozita při vysoké teplotě 100 C (garance, že olej bude i při vysoké teplotě dostatečně viskózní a udrží se v mazacím prostoru). Písmeno "W"(z anglického Winter) u nižších viskózních tříd upozorňuje na to, že je u viskozitní třídy navíc definována maximální hodnota viskozity při nízkých teplotách (garance, že i při nízkých teplotách mazivo příliš neztuhne). Podle toho, zda viskozita oleje vyhovuje pouze jedné viskózní třídě nebo více třídám, dělíme oleje na jednorozsahové a vícerozsahové. Příkladem jednorozsahového oleje je olej s označením SAE 10W (splňuje nároky pouze jedné viskózní třídy 10W), příkladem vícerozsahového oleje je olej s označením SAE 10W-40 (splňuje nároky viskozitní třídy 10W i viskozitní třídy 40). Doporučené viskozitní třídy SAE motorových olejů podle vnějších teplot ( C)

6 Výkonnostní třídy olejů Pro každý olej stanoví výrobce oblast, ve které je vhodné olej používat. Oblast použití oleje je závislá především na jeho chemickém složení (složení základových olejů, obsahu aditiv) a z něj plynoucích fyzikálních vlastnostech. Proto hovoříme o motorových, převodových, hydraulických, potravinářských a dalších olejích. Kromě toho, že se olej řadí do jedné (nebo i více) výše zmíněných skupin, může mu být přidělena tzv. výkonnostní třída. Výkonností třída určuje, jaké zatížení je olej schopen snášet, aniž by výrazným způsobem došlo ke zhoršení jeho funkce. a) Automobilové oleje Motorové a převodové oleje do motorových vozidel jsou rozděleny do výkonnostních tříd dle evropské normy ACEA (Association des Constructeurs Européens d' Automobiles) nebo americké normy API (American Petroleum Institut).Výrobci automobilů požadují, aby olej použitý pro mazání motoru nebo převodů vyhovoval určité výkonností třídě definované v mezinárodních normě ACEA / API nebo výkonností třídě, kterou si výrobce sám definuje (podnikové normě výroce, např. podniková norma VW odpovídá přibližně mezinárodní normě ACEA E3). Výrobci olejů proto své produkty nechávají testovat dle mezinárodních norem a norem výrobců. Výsledkem je, že u svých výrobků uvádějí, jaké normy olej splňuje. Výkonnostní třídy olejů dle ACEA Označení tříd A - Benzínové motory B - Dieselové motory osobních automobilů, dodávek a lehkých užitkových vozidel E - Dieselové motory těžkých užitkových vozidel C - Zážehové a vznětové motory osazené částicovými filtry Výkonnostní třída ACEA Použití oleje HTHS [mpa.s] A1, B1 Standardní olej, normální intervaly výměny 2,9-3,5 A2, B2 Standardní olej, normální intervaly výměny (Již neplatné) > 3,5 A3, B3 Olej pro vysokou zátěž, možnost prodloužení intervalu výměny > 3,5 B4 Jako B3 + možno použít pro dieselové motory s přímým vstřikováním > 3,5 A4 Rezervováno pro oleje pro benzínové motory s přímým vstřikováním - A5, B5 Jako A3 / B4, avšak se sníženou viskozitou HTHS 2,9-3,5 E1 Již neplatné od 3/2000 >= 3,5 E2 Standardní olej, normální intervaly výměny >= 3,5 E3 Olej pro vysokou zátěž, možnost prodloužení intervalu výměny (Již neplatná) >= 3,5 E4 Olej pro extrémě vysokou zátěž, možnost prodloužení intervalu výměny >= 3,5 E5 Olej pro vysokou zátěž, možnost prodloužení intervalu výměny >= 3,5 E6 Vysoce stabilní oleje podporující čistotu pístů, snižující opotřebení (včetně působením sazí) a zajišťující stálé mazání. Olej je doporučován pro moderní, vysoce zatěžované vznětové motory, splňující emisní limity Euro 1-4. Umožňuje prodloužené výměnné >= 3,5

7 E7 intervaly dle doporučení výrobce. Je vhodný pro motory se systémy EGR (Exhaust Gas Recirculation), DPF (Diesel Particulate Filter) a SCR NO x (Selective Catalitic Reduction). Třída E6 je zvláště doporučována pro motory s DPF systémy, které spalují palivo s nízkým obsahem síry (50 ppm). Stabilní oleje zabraňující usazování nečistot na pístech a vzniku zrcadlových ploch na stěnách válců. Omezuje opotřebení (včetně působením sazí), vznik úsad v turbodmychadlu. Olej je doporučován pro moderní, vysoce zatěžované vznětové motory splňující emisní limity Euro 1-4. Umožňuje prodloužené výměnné intervaly dle doporučení výrobce. Je vhodný pro většinu motorů se systémy EGR (Exhaust Gas Recirculation) a SCR NO x (Selective Catalitic Reduction). není vhodný pro systémy DPF (Diesel Particulate Filter). >= 3,5 Výkonnostní třída ACEA C1 C2 C3 C4 Použití oleje Stabilní olej kompatibilní s katalyzátorem pro vysoce výkonné zážehové i vznětové motory osobních a lehkých nákladních automobilů se systémy DPF (Diesel Particulate Filter) a TWC (Three Way Catalyst), které vyžadují nízkoviskózní oleje se sníženým obsahem SAPS (Sulfate Ash Phosphorus Sulfur - sulfátový popel, síra, fosfor) a HTHS vyšší než 2.9 mpa.s. Tyto oleje prodlužují životnost systémů DPF a TWC a snižují spotřebu paliva. Stabilní olej kompatibilní s katalyzátorem pro vysoce výkonné zážehové i vznětové motory osobních a lehkých nákladních automobilů se systémy DPF (Diesel Particulate Filter) a TWC (Three Way Catalyst), které vyžadují nízkoviskózní oleje s HTHS vyšší než 2.9 mpa.s. Tyto oleje prodlužují životnost systémů DPF a TWC a snižují spotřebu paliva. Stabilní olej kompatibilní s katalyzátorem pro automobily se systémy DPF (Diesel Particulate Filter) a TWC (Three Way Catalyst). Tyto oleje prodlužují životnost těchto systémů. Stabilní olej kompatibilní s katalyzátorem pro automobily se systémy DPF (Diesel Particulate Filter) a TWC (Three Way Catalyst). Tyto oleje prodlužují životnost těchto systémů. (platná od roku 2006) HTHS [mpa.s] > 2,9 > 2,9 > 3,5 > 3,5 Výkonnostní specifikace ACEA a jejich požadavky na chemické složení oleje a viskozitu HTHS Ttřídy a kategorie ACEA Sulfátový popel % hm. Fosfor % hm. Síra % hm. Vyskozita při 150 C HTHS [mpa.s] ACEA A1/B1 max. 1,3 2,9-3,5 ACEA A3/B3 max. 1,5 min. 3,5 ACEA A3/B4 max. 1,6 min. 3,5 ACEA A5/B5 max. 1,6 2,9-3,5 ACEA C1 max. 0,5 max. 0,05 max. 0,2 min. 2,9 ACEA C2 max. 0,8 0,07-0,09 max. 0,3 min. 2,9 ACEA C3 max. 0,8 0,07-0,09 max. 0,3 min. 3,5 ACEA C4 max. 0,5 max. 0,09 max. 0,2 min. 3,5 ACEA E2 max. 2,0 min. 3,5 ACEA E4 max. 2,0 min. 3,5 ACEA E6 max. 1,0 max. 0,08 max. 0,3 min. 3,5 ACEA E7 max. 2,0 min. 3,5

8 Výkonnostní třídy olejů dle API Oleje pro benzínové motory Výkonnostní třída API SM Status Současná Použití oleje Pro všechny současné motory. Kategorie zavedena 30. listopadu Oleje klasifikace SM obsahují aditiva pro kontrolu deposit, pro snížení oxidace oleje, snížení opotřebení a aditiva zlepšující vlastnosti oleje za nízkých teplot. SL Současná Pro všechny současné motory i starší motory. Kategorie zavedena roku SJ Současná Pro motory z roku 1996 a mladší. SH Zastaralá Pro motory z roku 1996 a starší. Olej obsahuje aditiva pro kontrolu deposit, pro snížení oxidace oleje, snížení opotřebení a aditiva proti korozi. SG Zastaralá Pro motory z roku Olej obsahuje aditiva pro kontrolu deposit, pro snížení oxidace oleje, snížení opotřebení a aditiva proti korozi. SF Zastaralá Pro motory z roku Obsahuje aditiva pro zvýšení oxidační stability a aditiva proti opotřebení, aditiva pro kontrolu tvorby usazenin za nízké i vysoké teploty, pro ochranu proti opotřebení a korozi. SE Zastaralá Pro motory z roku Obsahuje aditiva zabraňující oxidaci oleje, aditiva pro kontrolu tvorby usazenin za nízké i vysoké teploty, pro ochranu proti opotřebení a korozi. SD Zastaralá Pro motory z roku Obsahuje aditiva pro kontrolu tvorby usazenin za nízké i vysoké teploty, pro ochranu proti opotřebení a korozi. SC Zastaralá Pro motory z roku Obsahuje aditiva pro kontrolu tvorby usazenin za nízké i vysoké teploty, pro ochranu proti opotřebení a korozi. SB Zastaralá Pro starší motory vyžadující minimální ochranu aditivy. Lze použít pouze je-li výslovně požadováno výrobcem. SA Zastaralá Pro starší motory, bez nároku na výkon a ochranu. Lze použít pouze je-li výslovně požadováno výrobcem. Oleje pro dieselové motory Výkonnostní třída API CI-4 CH-4 CG-4 Status Současná Současná Současná Použití oleje Zavedena v září Pro vysoko-rychlostní čtyřdobé motory, u kterých je vyžadováno splnění výfukových emisních norem roku 2004 zavedených v roce CI-4 oleje mají speciální složení a trvanlivost pro užití v motorech s recirkulací výfukových zplodin (EGR). Jsou určeny pro použití v motorech, které používají palivo s hmotnostním obsahem síry do 0.5%. Může být použit místo CD, CE, CF-4, CG-4 a CH-4 olejů. Zavedena v roce Pro vysoko-rychlostní čtyřdobé motory, u kterých je vyžadováno splnění výfukových emisních norem z roku CH-4 oleje mají speciální složení pro užití s palivem s hmotnostním obsahem síry do 0.5%. Může být použit místo CD, CE, CF-4 a CG-4 olejů. Zavedena v roce Pro vysoce zatížené, vysoko rychlostní, čtyřdobé motory uživající palivo s hmotnostním obsahem síry do 0.5%. CG-4 oleje jsou požadovány pro motory splňující emisní normy z roku Může být použit místo CD, CE a CF-4 olejů. CF-4 Současná Zavedena v roce Pro vysoko-rychlostní, čtyřdobé, atmosféricky plněné motory a motory s turbodmychadlem. Může být použit místo CE olejů. CF-2 Současná Zavedena v roce Pro vysoce zatížené, dvoudobé motory. Může být použit místo CD-II olejů. CF Současná Zavedena v roce Pro off-road motory s nepřímým vstřikováním a motory používající palivo s hmotnostním objemem síry nad 0.5%. Může být použit místo CD olejů. CE Zastaralá Zavedeno v roce Pro vysoko-rychlostní, čtyřdobé, atmosféricky plněné motory a motory s turbodmychadlem. Může být použit místo CC a CD olejů. CD-II Zastaralá Zavedeno v roce Pro dvoudobé motory. CD Zastaralá Zavedeno v roce Pro určité atmosféricky plněné motory a motory s turbodmychadlem. CC Zastaralá Pro motory z roku CB Zastaralá Pro středně zatížené motory z roku 1949 až CA Zastaralá Pro lehce zatížené motory z roku

9 Klasifikace API Tato norma dělí motorové oleje podle typu motoru na zážehové (benzínové), označené písmenem "S" (= Service) a vznětové (naftové), označené písmenem "C" (= Commercial). Výkonnostní stupeň je vyjádřen pro daný typ motoru dalším písmenem (od "A" výše). V zásadě platí, že čím je toto písmeno dále v abecedě, tím kvalitnější je olej. Je-li jako první uvedena specifikace "S", je olej určen prioritně pro benzínové motory, pokud "C", pak je určen pro naftové motory. Např. SJ/CF - olej prioritně pro benzínové motory, použitelný i pro naftové motory CE/SG - olej prioritně pro naftové motory, použitelný i pro benzínové motory Klasifikace API odráží vývoj automobilových olejů na americkém kontinentu, proto u vyšších tříd plně nevyhovuje podmínkám pro evropské motory (americké a evropské motory jsou konstrukčně, objemově a výkonově odlišné, což se projevuje - mimo jiné - v odlišných nárocích na obsah přísad tvořících při spalování popel). V současné době jsou používány následující výkonnostní třídy API: SE (od r. 1972) SF (od r. 1980) SG (od r. 1989) SH (od r. 1993) SJ (od r. 1997) SL (od r. 2001) SM (od r. 2004) CC (od r. 1961) CD (od r. 1955) oleje pro velmi vysoké namáhání, splňující požadavky výrobců motorů vyrobených od roku 1971 do roku 1979 oleje pro velmi vysoké zatížení motorů vyrobených v letech 1980 až 1989, oproti SE vylepšené protioděrové vlastnosti, oxidační stabilita a ochrana proti tvorbě úsad oleje pro motory vyrobené po roce 1989, splňující nejpřísnější požadavky na minimalizaci opotřebení a sníženou tvorbu kalů vlastnosti jako SG, testováno podle náročnějšího zkušebního protokolu CMA (CMA = Chemical Manufacturers Association) specifikace olejů pro zážehové motory, která zohledňuje nejpřísnější emisní limity a nároky na úsporu paliva pro všechny současné motory i starší motory. Kategorie zavedena roku pro všechny současné motory. Kategorie zavedena 30. listopadu Oleje klasifikace SM obsahují aditiva pro kontrolu deposit, pro snížení oxidace oleje, snížení opotřebení a aditiva zlepšující vlastnosti oleje za nízkých teplot. oleje pro mírně přeplňované vznětové motory pracující ve středně náročných a náročných podmínkách, obsahující protikorozní přísady a přísady bránící tvorbě vysokoteplotních úsad (pro modely ) oleje pro vysoce zatěžované, přeplňované vznětové motory s kompresorem pracující při vysokých otáčkách a s různě kvalitním palivem, obsahují přísady bránící tvorbě vysokoteplotních úsad a korozi ložisek (pro modely )

10 CE (od r. 1984) CF (od r. 1994) CF-2 (od r. 1994) CF-4 (od r. 1990) CG-4 (od r. 1994) CH-4 (od r. 1998) CI-4 (od r. 2002) oleje pro vysoce namáhané přeplňované rychloběžné motory s přímým vstřikováním (pro modely od r. 1983) oleje pro motory s nepřímým vstřikováním bez kontroly emisí, oproti CD vyšší odolnost proti tvorbě úsad na pístu a korozi ložisek oleje pro dvoudobé motory vyžadující účinnou kontrolu otěru a tvorby úsad oleje pro čtyřdobé motory těžkých nákladních vozů pracujících s nejvyšším stupněm přeplňování v nejnáročnějších podmínkách, zejména pro těžké tahače v dálničním provozu (pro modely od r. 1990) oleje pro čtyřdobé vysokootáčkové motory vozů pracujících v nejnáročnějších silničních i terénních podmínkách. V současné době nejvyšší specifikace olejů pro vznětové motory Zavedena v roce Pro vysoko-rychlostní čtyřdobé motory, u kterých je vyžadováno splnění výfukových emisních norem z roku CH-4 oleje mají speciální složení pro užití s palivem s hmotnostním obsahem síry do 0.5%. Může být použit místo CD, CE, CF-4 a CG-4 olejů. Zavedena v září Pro vysoko-rychlostní čtyřdobé motory, u kterých je vyžadováno splnění výfukových emisních norem roku 2004 zavedených v roce CI-4 oleje mají speciální složení a trvanlivost pro užití v motorech s recirkulací výfukových zplodin (EGR). Jsou určeny pro použití v motorech, které používají palivo s hmotnostním obsahem síry do 0.5%. Může být použit místo CD, CE, CF-4, CG-4 a CH-4 olejů.

11 Aditiva - přísady do olejů Co jsou to aditiva? Aditiva jsou chemické přísady, které zlepšují vlastnosti olejů a plastických maziv. Druhy aditiv a jejich množství se liší podle způsobu užití maziva. Obsah aditiv v mazivu se pohybuje v rozsahu od 1 do 25%. Druhy a množství aditiv stanovují výrobci na základě norem a praktických zkoušek. Chemická struktura aditiv 1) Polární aditiva Velké množství aditiv jsou tzv. povrchově aktivní - polární látky. Polární látky jsou chemické látky, jejichž molekuly jsou nesymetrické a proto na jejich koncích vznikají elektrické náboje. Těmito náboji jsou molekuly přitahovány k povrchům, např. k povrchu pístu ve válci motoru. Polární aditiva utvoří na povrchu tenký film, který v závislosti na chemickém složení aditiva zvyšuje odolnost proti korozi, proti usazování nečistot, proti poškození vysokým tlakem apod. 2) Nepolární aditiva Nepolární aditiva nejsou povrchově aktivní, tzn. že nejsou přitahována k povrchům, ale jsou rozptýlena v celém objemu maziva rovnoměrně. Přesto jsou tato aditiva velice významná - zlepšují vizkozitu maziva, snižují bod tuhnutí maziva, chrání gumová těsnění proti poškození, apod. Popis jednotlivých typů aditiv S povrchovým účinkem a) Detergenty Zamezují usazování nečistot na površích, případné již vytvořené nečistoty rozpouštějí. Díky detergentům mazivo lépe přilne k mazaným plochám. Detergenty hrají významnou roli např. při ochraně pístu ve válci, kde vlivem vysokých teplot dochází k uvolňování uhlíku, který má tendenci se usazovat na pracovních plochách pístu. Vzniklé usazeniny způsobují vznik netěsností vlivem mechanického poškození (poškrábání) nebo změnou tvaru zapříčiněnou nánosem nečistot. b) Disperzanty Zabraňují tvorbě usazenin, které se tvoří především za nižších provozních teplot. Disperzanty obalí mikroskopické mechanické nebo kapalné nečistoty a zamezí tak jejich koncentraci a usazování. Nečistoty se vlivem disperzantu vznášení rovnoměrně v celém objemu maziva. Zamezí se tak zablokování olejových kanálů a filtrů. c) Zlepšující ochranu proti vysokému tlaku a opotřebení (EP, AW) Tato aditiva chrání před opotřebením ocelové části, které se o sebe třou pod vysokým tlakem (např. ozubená kola). Aditiva vytvoří chemickou reakcí na povrchu kovu odolné vrstvy, které zamezí kontaktu kov na kov. d) Zvyšující ochranu proti korozi Tato aditiva vytvářejí na povrchu kovů ochranný film, který zabraňuje tvorbě koroze (brání oxidaci kovového povrchu). K oxidaci povrchů kovů může docházet například vlivem agresivních sloučenin vznikajících ve válci motoru při spalování palivové směsi.

12 e) Upravující tření Tato aditiva upravují tření mezi třecími plochami na požadovanou hodnotu. Přesná hodnota tření ploch je požadována například v automatických převodovkách, retardérech. Olej zlepšující f) Zlepšující viskozitu Tato aditiva stabilizují viskozitu maziva, tzn. viskozita maziva je méně závislá na teplotě(viz. viskozitní index). Tím rozšiřují teplotní rozsah, v jakém je mazivo schopno plnit svou funkci. Se snižující se teplotou viskozita maziva stoupá a naopak, se zvyšující teplotou viskozita maziva klesá. Změny viskozity maziva mají dopad rovněž na tloušťku mazacího filmu a na ztráty energie, které vznikají překonáváním odporu maziva. g) Snižující bod tuhnutí Tato aditiva snižují možnost shlukování parafinů v mazivu za nízkých teplot. Při nízkých teplotách dochází u minerálních olejů k vylučování a shlukování parafínů a tudíž ke zvyšování hustoty. Zvýšená hustota maziva a jeho nekonzistentnost zhoršuje kvalitu mazání a zvyšuje ztráty energie z důvodu překonávání odporu maziva. h) Chránicí elastomery Tato aditiva zpomalují stárnutí gumových a umělohmotných částí, které jsou ve styku s mazivem (například těsnění) tím, že zamezují vyplavení změkčovadel / chemické degradaci elastomerů / obsažených v gumových a plastových dílech. Elastomery zajišťují, aby gumové a plastové části byly stále elastické (pružné). Olej chránící i) Zpomalovače stárnutí Tato aditiva omezují chemickou degradaci maziva, ke které dochází především za vyšších teplot. Likvidací oxidačních činidel zamezují vzniku nežádoucích chemických sloučenin, které zkracují životnost maziva. Degradací mazivo tmavne a dochází ke zvyšování viskozity. j) Deaktivátory kovů Tato aditiva zabraňují chemickým reakcím probíhajícím na povrhu mikroskopických kovových částeček přítomných v mazivu (ocel, měď). Kovové částečky, které vznikají třením kovu o kov působí jako katalyzátor chemických degradačních procesů. Vytvořením ochranného filmu kolem částeček kovu je zamezeno katalytickým chemickým reakcím a je tudíž zpomaleno stárnutí maziva. k) Snižující pěnivost Tato aditiva potlačují vznik olejové pěny. Intenzivním promícháváním oleje se vzduchem dochází k tvorbě pěny, která urychluje stárnutí maziva (usnadňuje oxidaci), zvyšuje stlačitelnost maziva (vznikají problémy u hydraulických soustav, motorů, kompresorů a převodovek) a může způsobit i únik maziva ze zařízení.

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

oleje Zetor Prodlužte životnost svého traktoru používáním originálních olejů Zetor

oleje Zetor Prodlužte životnost svého traktoru používáním originálních olejů Zetor originální oleje Zetor Prodlužte životnost svého traktoru používáním originálních olejů Zetor 15W 40 L-SAPS Motorový olej Zetor pro naftové motory Stage IIIB s filtrem pevných částic. Balení (10 l, 60

Více

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační číslo projektu: CZ.1.07/2.2.00/28.0326 PROJEKT

Více

Provozní degradace motocyklového oleje

Provozní degradace motocyklového oleje Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání Oddělení expertního inženýrství Provozní degradace motocyklového oleje Diplomová práce Vedoucí diplomové práce: Ing. et Ing. Petr Dostál, Ph.D.

Více

Obsah. Motorový olej 4-8

Obsah. Motorový olej 4-8 2015 Obsah Motorový olej 4-8 Hledáte ten správný motorový olej pro Váš kamion? Potřebujete vysokou kvalitu za rozumnou cenu? Pak pro Vás bude motorový olej Urania ten pravý. Jedná se o značku olejů pro

Více

WYNN S HPLS (přísada do převodovek)

WYNN S HPLS (přísada do převodovek) Technická zpráva WYNN S HPLS (přísada do převodovek) Dovoz do ČR: Top Oil Services, k. s., Nádraždí 5, 346 01 Horšovský Týn www.wynns.cz strana 1. z 10 Wynn s HPLS s novým složením Nejnovější chemická

Více

1. URČENÍ 2. FORMULACE 3. TOXICITA

1. URČENÍ 2. FORMULACE 3. TOXICITA 1. URČENÍ Olej tankový SAE 10W/30 podle těchto podmínek je určen k celoročnímu mazání převodového, hydraulického ústrojí a kompresorů určené tankové techniky. Tankový olej podle těchto VJS PHM je určen

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Provozní kapaliny

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Provozní kapaliny Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: 2.10. Obor: Autokarosář Ročník: 2. Provozní kapaliny Zpracoval(a): Bc. Petr Ondrůšek, Ing. Richard Hasík Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Obsah

Více

Motorové oleje. Ceník Auto-Lemi, s.r.o. Bylany 81 Bylany 53801 www.auto-lemi.cz. Motorové a převodové oleje EUROL. 1. Multi-Use 15W40 SL/CI-4

Motorové oleje. Ceník Auto-Lemi, s.r.o. Bylany 81 Bylany 53801 www.auto-lemi.cz. Motorové a převodové oleje EUROL. 1. Multi-Use 15W40 SL/CI-4 Motorové a převodové oleje EUROL Motorové oleje Ceník Auto-Lemi, s.r.o. 1. Multi-Use 15W40 SL/CI-4 Výrobce EUROL Viskozitní třída SAE: SAE 15W-40 výkonnostní klasifikace: API SL/CL-4/CH-4/CG-4/CF-4 ACEA:

Více

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ

TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ TECHNOLOGIE OCHRANY OVZDUŠÍ Přednáška č. 9 Snímek 1. Osnova přednášky Základní údaje o automobilové dopravě Princip funkce spalovacího motoru Přehled emisí ze spalovacích motorů Metody omezování emisí

Více

Je celkem zbytečné pro pojíždění po městě kupovat drahý plně syntetický olej, polosyntetika shodných specifikací nám zajistí stejnou ochranu motoru.

Je celkem zbytečné pro pojíždění po městě kupovat drahý plně syntetický olej, polosyntetika shodných specifikací nám zajistí stejnou ochranu motoru. Doporučené oleje a jejich výměna (revidováno 7.9.2005) Jelikož se často na debatě řeší, jaké by se měli používat oleje, tak jsem vyrobil krátký článeček o tomto tématu. 1/ MOTOROVÉ OLEJE V první řadě si

Více

VOJENSKÉ JAKOSTNÍ SPECIFIKACE POHONNÝCH HMOT, MAZIV A PROVOZNÍCH KAPALIN

VOJENSKÉ JAKOSTNÍ SPECIFIKACE POHONNÝCH HMOT, MAZIV A PROVOZNÍCH KAPALIN GENERÁLNÍ ŠTÁB ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VOJENSKÉ JAKOSTNÍ SPECIFIKACE POHONNÝCH HMOT, MAZIV A PROVOZNÍCH KAPALIN 3-6 - P Olej převodový hypoidní 85W/140H NATO Code: O-228 Odpovídá normě: STANAG 7091 SAE

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Nové trendy v povrchových úpravách materiálů chromování, komaxitování Obor: Nástrojař Ročník: 1. Zpracoval(a): Pavel Rožek Střední průmyslová škola Uherský

Více

SEKCE LOGISTIKY GŠ AČR. Hydraulické kapaliny, převodové systémy, pozemní technika 1. URČENÍ 2. FORMULACE

SEKCE LOGISTIKY GŠ AČR. Hydraulické kapaliny, převodové systémy, pozemní technika 1. URČENÍ 2. FORMULACE SEKCE LOGISTIKY GŠ AČR V O J E N S K É J A K O S T N Í P O D M Í N K Y P H M Hydraulické kapaliny, převodové systémy, pozemní technika VJP PHM číslo : Kapalina typu ATF-DII pro hydrodynamické automatické

Více

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006. Mazání motoru

Projekt: Autodiagnostika pro žáky SŠ - COPT Kroměříž, Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.38/01.0006. Mazání motoru Mazání motoru Soustava mazání motoru musí zásobovat součásti motoru dostatečným množstvím mazacího oleje a přitom musí být zajištěn správný tlak oleje. Úkolem mazací soustavy je: - mazání snížení tření

Více

Obsah. Motorový olej 4-16

Obsah. Motorový olej 4-16 2015 Obsah Motorový olej 4-16 Selenia - oleje pro všestranné využití Petronas Lubricants International je jediný výrobce motorových olejů a maziv přímo spojený s automobilovým koncernem. Charakterizuje

Více

SOUVISLOSTI MEZI OMEZOVÁNÍM EMISÍ, ZMĚNAMI V KONSTRUKCI AUTOMOBILOVÝCH MOTORŮ A ZMĚNAMI VE SLOŽENÍ AUTOMOBILOVÝCH MOTOROVÝCH OLEJŮ

SOUVISLOSTI MEZI OMEZOVÁNÍM EMISÍ, ZMĚNAMI V KONSTRUKCI AUTOMOBILOVÝCH MOTORŮ A ZMĚNAMI VE SLOŽENÍ AUTOMOBILOVÝCH MOTOROVÝCH OLEJŮ SEMESTRÁLNÍ PRÁCE - TRIBOLOGIE SOUVISLOSTI MEZI OMEZOVÁNÍM EMISÍ, ZMĚNAMI V KONSTRUKCI AUTOMOBILOVÝCH MOTORŮ A ZMĚNAMI VE SLOŽENÍ AUTOMOBILOVÝCH MOTOROVÝCH OLEJŮ Zadavatel práce: Ing. Petr Dobeš, CSc.

Více

VOJENSKÉ JAKOSTNÍ SPECIFIKACE POHONNÝCH HMOT, MAZIV A PROVOZNÍCH KAPALIN

VOJENSKÉ JAKOSTNÍ SPECIFIKACE POHONNÝCH HMOT, MAZIV A PROVOZNÍCH KAPALIN GENERÁLNÍ ŠTÁB ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VOJENSKÉ JAKOSTNÍ SPECIFIKACE POHONNÝCH HMOT, MAZIV A PROVOZNÍCH KAPALIN 2-4 L Olej letecký motorový syntetický 5 cst NATO Code: O-156 Odpovídá normě: MIL-PRF-23699F

Více

MOTOROVÝ OLEJ PRO DIESELOVÉ MOTORY

MOTOROVÝ OLEJ PRO DIESELOVÉ MOTORY MOTOROVÝ OLEJ PRO DIESELOVÉ MOTORY EXOL POWER MOTOROVÝ OLEJ SAE 15W 40 / API CF-4 Pro vysoko-rychlostní, tydobé, atmosféricky plnné motory a motory s turbodmychadlem. Vysoce výkonný motorový olej pro naftové

Více

OBJEVTE KOMPLETNÍ SORTIMENT ORIGINÁLNÍCH MOTOROVÝCH OLEJŮ MITSUBISHI MOTORS MITSUBISHI SERVIS

OBJEVTE KOMPLETNÍ SORTIMENT ORIGINÁLNÍCH MOTOROVÝCH OLEJŮ MITSUBISHI MOTORS MITSUBISHI SERVIS OBJEVTE KOMPLETNÍ SORTIMENT ORIGINÁLNÍCH MOTOROVÝCH OLEJŮ MITSUBISHI SERVIS Společnost vyvinula kompletní řadu motorových olejů, které přinášejí nejlepší výkonnost motorů a prodlužují jejich životnost

Více

Obsah. Motorový olej 4 Motorové oleje pro dvoutaktní motory 9 Motorové oleje pro čtyřtaktní motory 11

Obsah. Motorový olej 4 Motorové oleje pro dvoutaktní motory 9 Motorové oleje pro čtyřtaktní motory 11 2015 Obsah Motorový olej 4 Motorové oleje pro dvoutaktní motory 9 Motorové oleje pro čtyřtaktní motory 11 Syntium - oleje pro všestranné využití Petronas Lubricants International je jediný výrobce motorových

Více

Sortiment výrobků. motocykly, lodě, sněžné skútry a speciální výrobky

Sortiment výrobků. motocykly, lodě, sněžné skútry a speciální výrobky Sortiment výrobků 4T 2T motocykly, lodě, sněžné skútry a speciální výrobky OBSAH REPSOL MOTO 4T 4 5 REPSOL MOTO RACING 4T REPSOL MOTO RACING HMEOC 4T REPSOL MOTO SINTETICO 4T REPSOL MOTO SPORT 4T REPSOL

Více

MAZÁNÍ MOBILNÍCH PRACOVNÍCH STROJŮ (TRAKTORŮ)

MAZÁNÍ MOBILNÍCH PRACOVNÍCH STROJŮ (TRAKTORŮ) MAZÁNÍ MOBILNÍCH PRACOVNÍCH STROJŮ (TRAKTORŮ) Roman Zahradnik Vysoké učení technické v Brně, Fakulta strojního inženýrství, Technická 2, 616 69 Brno, Česká republika Mazání strojů patří mezi nejdůležitější

Více

PROČ SE ODŘÍKAT ZKUŠENOSTÍ CITROËN? PRŮVODCE MAZIVY

PROČ SE ODŘÍKAT ZKUŠENOSTÍ CITROËN? PRŮVODCE MAZIVY PROČ SE ODŘÍKAT ZKUŠENOSTÍ CITROËN? PRŮVODCE MAZIVY VÝMĚNA OLEJE JE PRO VAŠE VOZIDLO VELMI DŮLEŽITÁ KDY PROVÁDĚT VÝMĚNU OLEJE? Olej v motoru je nutné pravidelně vyměňovat za nové mazivo odpovídající normám

Více

Limity plynných emisí dráhových motorů a způsoby jejich snižování

Limity plynných emisí dráhových motorů a způsoby jejich snižování Jaromír Bittner 1, Jaroslav Ježek 2 Limity plynných emisí dráhových motorů a způsoby jejich snižování Klíčová slova: spalovací motor, emise škodlivých látek, vyhlášky UIC, směrnice EU Negativní vliv emisí

Více

Oleje pro osobni automobily

Oleje pro osobni automobily Oleje pro osobni automobily Mobil 1 ESP Formula 5W-30 Moderní výkonný syntetický motorový olej Mobil 1 ESP Formula 5W-30 je moderní výkonný syntetický olej, který je navržen tak, aby motoru poskytoval

Více

Soudečková ložiska SKF Explorer

Soudečková ložiska SKF Explorer Soudečková ložiska SKF Explorer Definují průmyslový standard znovu The Power of Knowledge Engineering Konkurence je stále tvrdší. Právě pro takové podmínky jsou určena soudečková ložiska SKF. Časová osa

Více

Sortiment, kvalita a užitné vlastnosti pohonných hmot do roku 2020 Kulatý stůl Hotel Pramen 24.6.2014. Ing.Vladimír Třebický

Sortiment, kvalita a užitné vlastnosti pohonných hmot do roku 2020 Kulatý stůl Hotel Pramen 24.6.2014. Ing.Vladimír Třebický Sortiment, kvalita a užitné vlastnosti pohonných hmot do roku 2020 Kulatý stůl Hotel Pramen 24.6.2014 Ing.Vladimír Třebický Vývoj tržního sortimentu paliv Současná kvalita a nejbližší vývoj tržního sortimentu

Více

MĚŘENÍ EMISÍ VOZIDEL V PROVOZU JAK NA ODHALOVÁNÍ ODSTRANĚNÝCH DPF. Ing. Pavel Štěrba, Ph.D.

MĚŘENÍ EMISÍ VOZIDEL V PROVOZU JAK NA ODHALOVÁNÍ ODSTRANĚNÝCH DPF. Ing. Pavel Štěrba, Ph.D. MĚŘENÍ EMISÍ VOZIDEL V PROVOZU JAK NA ODHALOVÁNÍ ODSTRANĚNÝCH DPF Ing. Pavel Štěrba, Ph.D. Koho se problematika týká leden duben červen září říjen listopad Motory Zážehové S nepřímým vstřikem S přímým

Více

ZVYŠTE VÝKON SVÉHO MOTOCYKLU! MOL DYNAMIC MOTO MOTOROVÉ OLEJE PRO EXTRÉMNÍ VÝKON

ZVYŠTE VÝKON SVÉHO MOTOCYKLU! MOL DYNAMIC MOTO MOTOROVÉ OLEJE PRO EXTRÉMNÍ VÝKON ZVYŠTE VÝKON SVÉHO MOTOCYKLU! MOTOROVÉ OLEJE PRO EXTRÉMNÍ VÝKON TECHNOLOGIE ELASTICKÉ VRSTVY TECHNOLOGIE ELASTICKÉ VRSTVY PRO EXTRÉMNÍ VÝKON Naše syntetické motorové oleje se speciálním složením vytváří

Více

Vývoj maziv. Autor: Ing. Jan Jehlička Datum: Místo: Velké Losiny

Vývoj maziv. Autor: Ing. Jan Jehlička Datum: Místo: Velké Losiny Vývoj maziv Autor: Ing. Jan Jehlička Datum: 1.6.2017 Místo: Velké Losiny Vývoj oleje Olej s aprobací Např. motorový olej Olej bez aprobace Např. řezný olej Dle instrukcí aditiváře Formulace je neměnná

Více

Plastická maziva SKF, přípravky a zařízení pro mazání

Plastická maziva SKF, přípravky a zařízení pro mazání Plastická maziva SKF, přípravky a zařízení pro mazání Tisíce nároků na mazání jeden zdroj znalostí z oblasti mazání Za více než 100 let působení v oblasti točivých strojů získala společnost SKF rozsáhlé

Více

MOL MAZIVA PRO NÁKLADNÍ DOPRAVU

MOL MAZIVA PRO NÁKLADNÍ DOPRAVU MAZIVA PRO NÁKLADNÍ DOPRAVU SPOLEHLIVĚJŠÍ PROVOZ, KILOMETRY BEZ STAROSTÍ EFEKTIVNĚJŠÍ PROVOZ Pro každou dopravní společnost je důležitý spolehlivý a ekonomický provoz vozidel. Vhodně zvolená maziva hrají

Více

PROVOZ, DIAGNOSTIKA A ÚDRŽBA STROJŮ

PROVOZ, DIAGNOSTIKA A ÚDRŽBA STROJŮ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ PROVOZ, DIAGNOSTIKA A ÚDRŽBA STROJŮ Tribometrie, tribotechniky strojních součástí doc. Ing. Helebrant František, CSc. Ing. Hrabec Ladislav,

Více

Rychlejší. Silnější. Lepší pro Váš motor. XTL TECHNOLOGY. Novinka: Převratná technologie v motorových olejích

Rychlejší. Silnější. Lepší pro Váš motor. XTL TECHNOLOGY. Novinka: Převratná technologie v motorových olejích Rychlejší. Silnější. Lepší pro Váš motor. XTL TM TECHNOLOGY Novinka: Převratná technologie v motorových olejích Moderní motory, vyšší zatížení motorových olejů. Moderní automobilové motorové oleje, které

Více

Moderní mazací oleje pro automobily

Moderní mazací oleje pro automobily Moderní mazací oleje pro automobily Ivana Václavíčková, Paramo, a.s., Přerovská 560, 530 06 Pardubice, e-mail:ivana.vaclavickova@paramo.cz Autosalon 10.červen 2009 Automobilové oleje 1 Téma Trendy vývoje

Více

Specifikace motorových olejů. Viskozitní specifikace motorových olejů. Pa.s 0W-40 5W-40 10W-40 15W-40

Specifikace motorových olejů. Viskozitní specifikace motorových olejů. Pa.s 0W-40 5W-40 10W-40 15W-40 Specifikace motorových olejů Motorové oleje mají zásadní vliv na provoz motoru. Kromě jejich hlavní mazací funkce i za ztížených podmínek je požadováno od motorového oleje také chlazení (odvod tepla vzniklého

Více

Emise zážehových motorů

Emise zážehových motorů Emise zážehových motorů Složení výfukových plynů zážehového motoru 1. Plynné složky: - oxid uhličitý CO 2 - oxid uhelnatý CO - oxidy dusíku NO x (majorita NO) - nespálené uhlovodíky HC (CH x ) Nejvýznamnější

Více

SGS Czech Republic, s.r.o. Zkušební laboratoř U Trati 42, 100 00, Praha 10

SGS Czech Republic, s.r.o. Zkušební laboratoř U Trati 42, 100 00, Praha 10 Příloha je nedílnou součástí Pracoviště zkušební laboratoře: 1. Laboratoř Praha U Trati 42, Praha 10, 100 00 2. Laboratoř Kolín Ovčárecká 314, Kolín V, 280 00 3. Mobilní laboratoř U Trati 42, Praha 10,

Více

Akumulátory Bosch: Výhody pro podnikání s akumulátory

Akumulátory Bosch: Výhody pro podnikání s akumulátory Akumulátory Bosch: Výhody pro podnikání s akumulátory Rychlé a výkonné startování Bezpečné startování v chladném počasí nebo při vysokých teplotách v motorovém prostoru. Kompaktní řada akumulátorů Široké

Více

Směšovací poměr a emise

Směšovací poměr a emise Směšovací poměr a emise Hmotnostní poměr mezi palivem a okysličovadlem - u motorů provozovaných v atmosféře, je okysličovadlem okolní vzduch Složení vzduchu: (objemové podíly) - 78% dusík N 2-21% kyslík

Více

Mazání spalovacích turbín

Mazání spalovacích turbín Mazání spalovacích turbín Jiří Trnka Počítačová Podpora Konstruování, Vysoké Učení Technické v Brně, Technická 2, 616 69 Brno, Česká Republika ABSTRACT (PŘEDMĚT) Pro citlivá zařízení jako jsou právě spalovací

Více

DRIVEN BY QUALITY NOVÉ MOTORY EURO 6 TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM

DRIVEN BY QUALITY NOVÉ MOTORY EURO 6 TRUCKS PARTS FINANCE WWW.DAF.COM NOVÉ MOTORY EURO 6 SÍLA EFEKTIVITY Nové modely DAF XF, CF a LF Euro 6 dostanou kompletně novou řadu špičkových motorů PACCAR. Od nejmenšího motoru PX-5 pro řadu LF po nejvýkonnější typ MX-13 s výkonem

Více

SHELL HELIX MOTOROVÉ OLEJE

SHELL HELIX MOTOROVÉ OLEJE SHELL HELIX MOTOROVÉ OLEJE SHELL HELIX ULTRA NOVÝ POHLED NA SYNTETICKÉ MOTOROVÉ OLEJE Motorové oleje Shell Helix Ultra představují řadu motorových olejů nejvyšší kvality vyvinuté za použití unikátní technologie

Více

Scotch- W eld akrylová lepidla DP8405NS zelené DP8410NS zelené

Scotch- W eld akrylová lepidla DP8405NS zelené DP8410NS zelené Scotch- W eld akrylová lepidla Technický list únor 2014 Popis produktu 3M Scotch-Weld DP8405NS a DP8410NS jsou vysoce výkonná dvousložková akrylová lepidla, která nabízejí vynikající pevnost ve střihu,

Více

PROFESIONÁLNÍ CHEMIE BG PRO ÚDRŽBU AUTOMATICKÉ PŘEVODOVKY A MOTORU!!!

PROFESIONÁLNÍ CHEMIE BG PRO ÚDRŽBU AUTOMATICKÉ PŘEVODOVKY A MOTORU!!! Page 1 of 5 PROFESIONÁLNÍ CHEMIE BG PRO ÚDRŽBU AUTOMATICKÉ PŘEVODOVKY A MOTORU!!! BG 106 Rychlé čištění automatické převodovky BG 106-149,- Rychlé čištění automatické převodovky - výplach pro automatické

Více

MOL DYNAMIC PRÉMIOVÉ MOTOROVÉ OLEJE DVOJITÁ OCHRANNÁ VRSTVA PRO MAXIMÁLNÍ VÝKON

MOL DYNAMIC PRÉMIOVÉ MOTOROVÉ OLEJE DVOJITÁ OCHRANNÁ VRSTVA PRO MAXIMÁLNÍ VÝKON PRÉMIOVÉ MOTOROVÉ OLEJE DVOJITÁ OCHRANNÁ VRSTVA PRO MAXIMÁLNÍ VÝKON DVOJITÁ OCHRANNÁ VRSTVA PŘI EXTRÉMNÍM ZATÍŽENÍ KAPALNÝ MAZACÍ FILM PŘI BĚŽNÉM ZATÍŽENÍ DYNAMIC TECHNOLOGIE DVOJITÉHO MAZACÍHO FILMU (DDF)

Více

MOL MAZIVA PRO ZEMĚDĚLSKOU TECHNIKU SPECIÁLNÍ OCHRANA I PŘI EXTRÉMNÍM ZATÍŽENÍ A V NÁROČNÝCH PODMÍNKÁCH

MOL MAZIVA PRO ZEMĚDĚLSKOU TECHNIKU SPECIÁLNÍ OCHRANA I PŘI EXTRÉMNÍM ZATÍŽENÍ A V NÁROČNÝCH PODMÍNKÁCH MOL MAZIVA PRO ZEMĚDĚLSKOU TECHNIKU SPECIÁLNÍ OCHRANA I PŘI EXTRÉMNÍM ZATÍŽENÍ A V NÁROČNÝCH PODMÍNKÁCH SPOLEHLIVÝ PROVOZ I VE VELMI NÁROČNÝCH PODMÍNKÁCH Náhlá selhání zemědělské techniky pracující pod

Více

201/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Strana 1 / 81. ze dne 2. května 2012. o ochraně ovzduší

201/2012 Sb. ZÁKON ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Strana 1 / 81. ze dne 2. května 2012. o ochraně ovzduší 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ 1 (1) Ochranou ovzduší se rozumí předcházení znečišťování ovzduší

Více

Tření je přítel i nepřítel

Tření je přítel i nepřítel Tření je přítel i nepřítel VIDEO K TÉMATU: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10319921345-rande-s-fyzikou/video/ Tření je v určitých případech i prospěšné. Jde o to, že řada lidí si myslí, že tření má

Více

PŘEDSTAVUJEME SHELL RIMULA OLEJE PRO VYSOCE VÝKONNÉ MOTORY

PŘEDSTAVUJEME SHELL RIMULA OLEJE PRO VYSOCE VÝKONNÉ MOTORY PŘEDSTAVUJEME SHELL RIMULA OLEJE PRO VYSOCE VÝKONNÉ MOTORY TECHNOLOGIE PRO NÁROČNÉ OLEJE ŘADY SHELL RIMULA SE PŘIZPŮSOBÍ JAKÝMKOLIV POŽADAVKŮM Chcete mít jistotu, že motorový olej, který používáte, bude

Více

POZEMNÍ KOMUNIKACE II

POZEMNÍ KOMUNIKACE II VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ DR. ING. MICHAL VARAUS POZEMNÍ KOMUNIKACE II MODUL 3 ASFALTOVÁ POJIVA STUDIJNÍ OPORY PRO STUDIJNÍ PROGRAMY S KOMBINOVANOU FORMOU STUDIA Pozemní komunikace

Více

PLNĚNÍ EMISNÍCH NOREM U TRAKTOROVÝCH MOTORŮ

PLNĚNÍ EMISNÍCH NOREM U TRAKTOROVÝCH MOTORŮ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ ÚSTAV AUTOMOBILNÍHO A DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ FACULTY OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF AUTOMOTIVE ENGINEERING

Více

Využití vodíku v dopravě

Využití vodíku v dopravě Využití vodíku v dopravě Vodík - vlastnosti nejběžnější prvek ve vesmíru (90 % všech atomů a 75 % celkové hmotnosti) na Zemi hlavně ve formě sloučenin (hlavně voda H 2 O) hořlavý plyn lehčí než vzduch

Více

Vzduchové čističe MANN+HUMMEL

Vzduchové čističe MANN+HUMMEL Vzduchové čističe MANN+HUMMEL Průmyslové filtry MANN+HUMMEL Skupina MANN+HUMMEL je mezinárodní koncern s centrálou v německém Ludwigsburgu. Firma má přibližně. zaměstnancůve více než pobočkách na celém

Více

KDO SE V TOM MÁ VYZNAT? POŽADAVKY VÝROBCŮ AUTOMOBILŮ NA MOTOROVÉ OLEJE

KDO SE V TOM MÁ VYZNAT? POŽADAVKY VÝROBCŮ AUTOMOBILŮ NA MOTOROVÉ OLEJE AUTOR: Jaroslav Černýi FOTO: archivi KDO SE V TOM MÁ VYZNAT? POŽADAVKY VÝROBCŮ AUTOMOBILŮ NA MOTOROVÉ OLEJE Spolu s naším spolupracovníkem Jaroslavem Černým z VŠCHT v Praze se opět vracíme k tématu výkonových

Více

GEL PROFFESIONAL LINE G10 INHIBITOR KOROZE A TVORBY ŘAS pro topné systémy

GEL PROFFESIONAL LINE G10 INHIBITOR KOROZE A TVORBY ŘAS pro topné systémy NOVÉ PŘÍPRAVKY V SORTIMENTU GEL S.P.A. 090601 181 GEL PROFFESIONAL LINE G10 INHIBITOR KOROZE A TVORBY ŘAS pro topné systémy Přípravek snižující riziko koroze, tvorbu usazenin a řas pro všechny typy otopných

Více

TSCA (USA) AICS (Australia) CEPA (Canada) Oxid titaničitý 13463-67-7 236-675-5 Registrováno 1-558 23000-25000

TSCA (USA) AICS (Australia) CEPA (Canada) Oxid titaničitý 13463-67-7 236-675-5 Registrováno 1-558 23000-25000 Bezpečnostní list 1. Informace o produktu a společnosti Specifikace produktu: Produktový model: Výrobce: Gens Nano - Fotokatalitický sol Sterile Green Earth Nano Science Inc. 181 University Avenue, Suite

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 0 3 _ N E K O V O V É T E C H N I C K É M A T E R I Á L Y _ P W P Název školy: Číslo a název projektu:

Více

NOVINKY 04/2016. Sonda pro čistič sání a EGR ventilu - 1 ks katalogové číslo: 043-683006

NOVINKY 04/2016. Sonda pro čistič sání a EGR ventilu - 1 ks katalogové číslo: 043-683006 Čistič sání, škrtících klapek a EGR ventilů - odstraňuje uhlíkové usazeniny a pryskyřici, zlepšuje průchod vzduchu sáním, zabraňuje ztrátě výkonu a zlepšuje hodnoty výfukových emisí - vhodný pro benzinové

Více

MTD OHV Series FORM NO. 769-08890B. jqa=mêççìåíë=^âíáéåöéëéääëåü~ñí= =p~~êäêωåâéå= =déêã~åó

MTD OHV Series FORM NO. 769-08890B. jqa=mêççìåíë=^âíáéåöéëéääëåü~ñí= =p~~êäêωåâéå= =déêã~åó MTD OHV Series J15 FORM NO. 769-08890B jqa=mêççìåíë=^âíáéåöéëéääëåü~ñí= =p~~êäêωåâéå= =déêã~åó 4 11 19 27 35 43 51 58 65 72 79 87 96 104 112 119 126 134 141 148 155 162 171 179 188 197 206 213 221

Více

BG Produkty na snížení paliva a emisí ( Servis vstřikování, ventilů a spalovacího prostoru )

BG Produkty na snížení paliva a emisí ( Servis vstřikování, ventilů a spalovacího prostoru ) BG Produkty na snížení paliva a emisí ( Servis vstřikování, ventilů a spalovacího prostoru ) BG 244 TOP výrobek! Profesionální a nejsilnější servis naftových motorů. Pro zvýšené nároky nejmodernějších

Více

č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování

č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování č. 337/2010 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 22. listopadu 2010 o emisních limitech a dalších podmínkách provozu ostatních stacionárních zdrojů znečišťování ovzduší emitujících a užívajících těkavé organické látky

Více

WYNN S SUPER CHARGE. Technická zpráva SUPER CHARGE. Dovoz do ČR: Top Oil Services, k. s., Nádraždí 5, 346 01 Horšovský Týn. www.wynns.

WYNN S SUPER CHARGE. Technická zpráva SUPER CHARGE. Dovoz do ČR: Top Oil Services, k. s., Nádraždí 5, 346 01 Horšovský Týn. www.wynns. Technická zpráva SUPER CHARGE Dovoz do ČR: Top Oil Services, k. s., Nádraždí 5, 346 01 Horšovský Týn www.wynns.cz strana 1. z 8 Wynn s Super Charge 1. Úvod a) viskozita oleje: Viskozita je mírou pro vnitřní

Více

BUY SMART Zelené nakupování je chytrá volba Nakupování a ochrana klimatu Výkonnostní tabulky pro nakupování vozidel Podporováno www.buy-smart.

BUY SMART Zelené nakupování je chytrá volba Nakupování a ochrana klimatu Výkonnostní tabulky pro nakupování vozidel Podporováno www.buy-smart. BUY SMART Zelené nakupování je chytrá volba Nakupování a ochrana klimatu Výkonnostní tabulky pro nakupování vozidel Podporováno www.buy-smart.info Nakupování a ochrana klimatu... 1 1. Výkonnostní tabulka

Více

Pro každý konstrukční díl to správné mazivo Vybraná maziva pro ložiska, lineární vedení, převody, řetězy, šrouby a kompresory

Pro každý konstrukční díl to správné mazivo Vybraná maziva pro ložiska, lineární vedení, převody, řetězy, šrouby a kompresory your global specialist Podrobná informace Pro každý konstrukční díl to správné mazivo Vybraná maziva pro ložiska, lineární vedení, převody, řetězy, šrouby a kompresory Pro lepší pochopení výběru produktu

Více

Vstřikování Bosch-_Motronic

Vstřikování Bosch-_Motronic Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla čtvrtý NĚMEC V. 20.12.2013 Název zpracovaného celku: Vstřikování Bosch-_Motronic Systém Bosch-Motronic je vyšším stupněm elektronického řízení motoru

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ODDĚLENÍ EXPERTNÍHO INŽENÝRSTVÍ

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ODDĚLENÍ EXPERTNÍHO INŽENÝRSTVÍ MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ INSTITUT CELOŽIVOTNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ODDĚLENÍ EXPERTNÍHO INŽENÝRSTVÍ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BRNO 2013 MICHAELA SOBOTKOVÁ Mendelova univerzita v Brně Institut celoživotního vzdělávání

Více

DOPORUČENÁ MAZIVA V ROCE 2007

DOPORUČENÁ MAZIVA V ROCE 2007 Platné normy Zatřídění motorových olejů těmito uznávanými organizacemi : S.A.E : Society of Automotive Engineers API : American Petroleum Institute ACEA : Association des Constructeurs Européens d'automobiles

Více

Hydraulické kapaliny

Hydraulické kapaliny Hydraulické kapaliny Ing. Petr DOBEŠ, CSc. dobes.petr@cimcool.net březen 2012 Maziva pro průmysl - vývoj Mazání strojů (oleje, plastická maziva, speciality) Technologické kapaliny (obrábění, tváření, tepelné

Více

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou.

1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. 1 ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI TECHNICKÝCH MATERIÁLŮ Vlastnosti kovů a jejich slitin jsou dány především jejich chemickým složením a strukturou. Z hlediska použitelnosti kovů v technické praxi je obvyklé dělení

Více

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

VÝROBA BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Tato stránka je určena především pro drobné stavebníky, kteří vyrábějí beton doma v ambulantních podmínkách. Na této stránce najdete stručné návody jak namíchat betonovou směs a jaké zásady dodržel při

Více

Péče a údržba systémů pro ochranu dýchacích orgánů

Péče a údržba systémů pro ochranu dýchacích orgánů Péče a údržba systémů pro ochranu dýchacích orgánů Pro dosažení optimálního výkonu a pohodlí by si měl uživatel zvyknout denně kontrolovat všechny součásti dýchacího systému. Následující tabulka představuje

Více

Životnost povrchové úpravy

Životnost povrchové úpravy téma materiály & technologie Životnost povrchové úpravy dřevěných stavebně-truhlářských konstrukcí a dílů Faktorů ovlivňujících životnost dřeva a jeho povrchové úpravy existuje široká škála a uplatňují

Více

A Sloupkové stojánky. B Broušené desky a lišty. C Transportní a upínací elementy. D Vodící prvky. E Přesné díly. F Pružiny. G Elastomery H FIBROCHEMIE

A Sloupkové stojánky. B Broušené desky a lišty. C Transportní a upínací elementy. D Vodící prvky. E Přesné díly. F Pružiny. G Elastomery H FIBROCHEMIE A Sloupkové stojánky Litinové, ocelové a hliníkové Sloupkové stojánky - malé lisy, konstrukce sestav, rychlovýměnné stojánky B Broušené desky a lišty C Transportní a upínací elementy D Vodící prvky E Přesné

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ AGRONOMICKÁ FAKULTA BAKALÁŘSKÁ PRÁCE BRNO 2018 JIŘÍ STEINER Mendelova univerzita v Brně Agronomická fakulta Ústav techniky a automobilové dopravy Nové trendy v motocyklových

Více

Průvodce světem olověných akumulátorů

Průvodce světem olověných akumulátorů Průvodce světem olověných akumulátorů Olověné akumulátory jsou složeny z olověných článků (elektrod) usazených v elektrolytu, přičemž každý článek nezatíženého akumulátoru poskytuje napětí 2,1 V. Články

Více

č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší

č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší č. 201/2012 Sb. ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Ve znění: Předpis č. K datu Poznámka 64/2014 Sb. (k 1.5.2014) mění 28, 29 a 36 87/2014 Sb. (k 1.6.2014) mění 11, 12, 15, 17, 20, 37, 39, 41

Více

Vše, co musíte vědět o MAZIVECH DOPORUČUJE

Vše, co musíte vědět o MAZIVECH DOPORUČUJE Vše, co musíte vědět o MAZIVECH DOPORUČUJE VŠE, CO MUSÍTE VĚDĚT O MAZIVECH Výměna oleje je 1. podmínkou údržby. PROČ PROVÁDĚT VÝMĚNU OLEJE? Je nezbytné pravidelně měnit motorový olej a používat maziva

Více

Sbírka zákonů ČR. Předpis č. 201/2012 Sb. Zákon o ochraně ovzduší ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Ze dne 02.05.2012 Částka 69/2012 Účinnost od 01.09.

Sbírka zákonů ČR. Předpis č. 201/2012 Sb. Zákon o ochraně ovzduší ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Ze dne 02.05.2012 Částka 69/2012 Účinnost od 01.09. Sbírka zákonů ČR Předpis č. 201/2012 Zákon o ochraně ovzduší Ze dne 02.05.2012 Částka 69/2012 Účinnost od 01.09.2012 Aktuální verze 201 ZÁKON ze dne 2. května 2012 o ochraně ovzduší Parlament se usnesl

Více

DYNAPAC Stroje pro práci s betonem

DYNAPAC Stroje pro práci s betonem DYNAPAC Stroje pro práci s betonem Vibrační hladicí lať BV30 Návod k obsluze a katalog náhradních dílů BV30 - IS - 10631 1 - CZE Bezpečnostní pokyny - STROJE: Poháněné: elektrickým proudem, stlačeným vzduchem,

Více

Obsah ÚVOD... 5. 1.1 Definice... 5 1.2 Popis výrobku... 6 1.3 Princip tìsnosti... 6 1.4 Výroba... 7 1.5 Oznaèování... 7 2. PROVEDENÍ HTK...

Obsah ÚVOD... 5. 1.1 Definice... 5 1.2 Popis výrobku... 6 1.3 Princip tìsnosti... 6 1.4 Výroba... 7 1.5 Oznaèování... 7 2. PROVEDENÍ HTK... Obsah ÚVOD... 5 1. OBECNÁ ÈÁST... 5 1.1 Definice... 5 1.2 Popis výrobku... 6 1.3 Princip tìsnosti... 6 1.4 Výroba... 7 1.5 Oznaèování... 7 2. PROVEDENÍ HTK... 9 2.1 Standardní provedení... 9 2.2 Zvláštní

Více

SEKCE LOGISTIKY GŠ AČR

SEKCE LOGISTIKY GŠ AČR SEKCE LOGISTIKY GŠ AČR V O J E N S K É J A K O S T N Í P O D M Í N K Y P H M Mazací oleje, převodové systémy, bojová a taktická vozidla VJP PHM číslo : Olej převodový pro extrémní tlaky 75W 3-3 - P / 98

Více

20/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. kterým se stanoví technické požadavky na jednoduché tlakové nádoby

20/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. kterým se stanoví technické požadavky na jednoduché tlakové nádoby 20/2003 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY kterým se stanoví technické požadavky na jednoduché tlakové nádoby Vláda nařizuje podle 22 zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a o změně a doplnění některých

Více

VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE

VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE 1 VÝROBKY PRÁŠKOVÉ METALURGIE Použití práškové metalurgie Prášková metalurgie umožňuje výrobu součástí z práškových směsí kovů navzájem neslévatelných (W-Cu, W-Ag), tj. v tekutém stavu nemísitelných nebo

Více

Construction. 2-komponentní epoxidová samonivelační stěrka s možností vysokého plnění křemičitým pískem. Popis výrobku. Testy.

Construction. 2-komponentní epoxidová samonivelační stěrka s možností vysokého plnění křemičitým pískem. Popis výrobku. Testy. Technický list Vydání 05/2011 Identifikační č.: 02 08 01 02 013 0 000006 2-komponentní epoxidová samonivelační stěrka s možností vysokého plnění křemičitým pískem Construction Popis výrobku Použití Výhody

Více

your global specialist Mazací systémy pro jednobodové a vícebodové mazání.

your global specialist Mazací systémy pro jednobodové a vícebodové mazání. your global specialist Mazací systémy pro jednobodové a vícebodové mazání. Správné mazivo ve správný čas na správném místě Automatické dávkování - Vaše výhody ve zkratce Pro každou aplikaci odpovídající

Více

1. URČENÍ 2. FORMULACE

1. URČENÍ 2. FORMULACE 1. URČENÍ Olej motorový SVP 15W/40 je určen k celoročnímu mazání nepřeplňovaných i vysoce přeplňovaných vznětových motorů, zážehových motorů bez i s katalyzátory a pro mazání čelních ozubených převodů

Více

Motory -Emise škodlivin ve výfukových plynech

Motory -Emise škodlivin ve výfukových plynech Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. Název zpracovaného celku: Motory -Emise škodlivin ve výfukových plynech Výfukové plyny jsou produkty vnitřního spalování paliva ve spalovacích

Více

Evropská organizace pro technická schválení ETAG 005. Vydání z března 2000

Evropská organizace pro technická schválení ETAG 005. Vydání z března 2000 Evropská organizace pro technická schválení ETAG 005 Vydání z března 2000 ŘÍDÍCÍ POKYN PRO EVROPSKÁ TECHNICKÁ SCHVÁLENÍ LITÉ STŘEŠNÍ HYDROIZOLAČNÍ SESTAVY (Liquid applied roof waterproofing kits) Revize

Více

VOJENSKÉ JAKOSTNÍ SPECIFIKACE POHONNÝCH HMOT, MAZIV A PROVOZNÍCH KAPALIN

VOJENSKÉ JAKOSTNÍ SPECIFIKACE POHONNÝCH HMOT, MAZIV A PROVOZNÍCH KAPALIN GENERÁLNÍ ŠTÁB ARMÁDY ČESKÉ REPUBLIKY VOJENSKÉ JAKOSTNÍ SPECIFIKACE POHONNÝCH HMOT, MAZIV A PROVOZNÍCH KAPALIN 6-1 - P Kapalina brzdová DOT-4 NATO Code: H - 542 Odpovídá normě: SAE J 1703, DOT-4 STANAG

Více

Předčištění odpadních vod, decentrální čištění odpadních vod. Energetické systémy budov I

Předčištění odpadních vod, decentrální čištění odpadních vod. Energetické systémy budov I Předčištění odpadních vod, decentrální čištění odpadních vod Energetické systémy budov I 1 Decentrální čištění odpadních vod -domovní čistírna odpadních vod několik variant lišící se technologicky, ale

Více

Vibrační pěchy Originál. Od vynálezce a lídra na světovém trhu

Vibrační pěchy Originál. Od vynálezce a lídra na světovém trhu TECHNICKÉ ÚDAJE BS 65-V Délka x šířka x výška mm 673 x 343 x 965 Přepravní rozměry (d x š x v) mm 690 x 380 x 990 Velikost hutnicího nástavce (š x d) mm 280 x 336 Provozní hmotnost kg 68 Přepravní hmotnost

Více

Elastická lepidla a těsnicí materiály

Elastická lepidla a těsnicí materiály Elastická lepidla a těsnicí materiály Katalog WEICON 161 Lepidla a těsnicí hmoty Technické spreje Elastická lepidla a těsnicí materiály Elastická lepidla a těsnicí materiály se dnes používají v mnoha oblastech

Více

TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU

TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU TECHNOLOGIE LEPENÍ V AUTOMOBILOVÉM PRŮMYSLU Základy technologie lepení V současnosti se technologie lepení stala jednou ze základních technologií spojování kovů, plastů i kombinovaných systémů materiálů

Více

Jakost vody. Pro tepelné zdroje vyrobené z nerezové oceli s provozními teplotami do 100 C. Provozní deník 6 720 806 967 (2013/02) CZ

Jakost vody. Pro tepelné zdroje vyrobené z nerezové oceli s provozními teplotami do 100 C. Provozní deník 6 720 806 967 (2013/02) CZ Provozní deník Jakost vody 6 720 806 966-01.1ITL Pro tepelné zdroje vyrobené z nerezové oceli s provozními teplotami do 100 C 6 720 806 967 (2013/02) CZ Obsah Obsah 1 Kvalita vody..........................................

Více

Aplikace vybraných experimentálních metod v tribotechnické diagnostice

Aplikace vybraných experimentálních metod v tribotechnické diagnostice Digitální knihovna Univerzity Pardubice DSpace Repository Univerzita Pardubice http://dspace.org Diplomové práce / Theses KDP DFJP (Ing.) 2010 Aplikace vybraných experimentálních metod v tribotechnické

Více

TECHNICKÁ CHEMIE PRO PRŮMYSL A OPRAVÁRENSTVÍ

TECHNICKÁ CHEMIE PRO PRŮMYSL A OPRAVÁRENSTVÍ TECHNICKÁ CHEMIE PRO PRŮMYSL A OPRAVÁRENSTVÍ praxí ověřené výrobky pro řešení zákaznických požadavků produktové poradenství a technická podpora možnost praktického odzkoušení vzorků možnost uzavření plánu

Více

KLUZNÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

KLUZNÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích KLUZNÁ LOŽISKA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů

Více

Stanislav Růžička. Katalog produktů firmy CINOL

Stanislav Růžička. Katalog produktů firmy CINOL Stanislav Růžička Katalog produktů firmy CINOL 5W - 40 Benzin/Diesel Motorový olej doporučen pro použití ve všech moderních benzínových a vznětových motorech osobních vozidel, včetně motorů s turbodmychadly,

Více