Zpřístupnění korporátního webu

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Zpřístupnění korporátního webu"

Transkript

1 [AVG#WEB] Zpřístupnění korporátního webu Vypracovali: Lukáš Kosina Jan Dvořák

2 Zadání Cílem projektu je zpřístupnění korporátních stránek společnosti AVG ( osobám postiženým úplnou ztrátou zraku. Projekt se rozdělí na dvě části. První část se bude skládat z analýzy současného stavu korporátních stránek AVG. Druhá část se bude skládat ze zpřístupnění těchto stránek pro nevidomé. Testování přístupnosti bude testování pomocí čtečky monitoru JAWS ( Screener: 1. Popište svoje zrakové postižení:[pokud odpovíte odpověď c), nepokračujte ve vyplňování dotazníku] 1) úplná slepota 2) částečná slepota 3) žádné zrakové postižení (cíl: účastník s úplnou slepotou, nebo částečnou slepotou) 2. Používáte domácí počítač?[pokud odpovíte odpověď c), nepokračujte ve vyplňování dotazníku] 1) ano, denně 2) ano, ale pouze výjimečně 3) ne (cíl: účastník musí používat domáčí počítač) 3. Jaký operační systém využíváte? 1) Windows 2) Linux/Unix 3) OS Mac 4) jiný (cíl: účastníci s OS Windows budou v tuto fázi upřednostňováni) 4. Používáte internet? [Pokud odpovíte odpověď b), nepokračujte ve vyplňování dotazníku] 1) ano 2) ne (cíl: uživatel internetu) 5. Používáte software ke zvýšení přístupnosti počítače/používání internetu? [Pokud odpovíte odpověď c), přeskočte následující otázku] 1) ano, používám čtečku monitoru 2) ano, používám lupu pro monitor 3) ne (cíl: uživatel s čtečkou monitoru bude upřednostňován) Napište název softwaru, který používáte ke zvýšení přístupnosti:

3 (cíl: cílem je určit široké spektrum různých softwarů) 6. Znáte internetovou stránku 1) ano 2) ne (cíl: uživatelé, kteří znají stránky AVG) Z důvodu vybraného tématu jsme výběr uchazečů pomocí screeneru nedělali, protože jsme měli možnost interview s Jaroslavem Kučerou, nevidomým uživatelem antivirového programu AVG, a tedy patří do naší cílové skupiny. Interview Témata: popis zrakového handicapu popis uživatelova využívání počítače popis činností na internetu popis činnosti softwaru, který uživateli zvyšuje přístupnost PC a internetu zkušenosti se stránkami Otázky: Máte zrakové postižení již od narození? Jak často využíváte PC? Jste schopen si činnost PC (instalace software ) zajistit sám, nebo potřebujete pomoc okolí? Kolik hodin denně strávíte na internetu? Popište činnosti, ke kterým internet využíváte. Je software, který používáte ke zvýšení přístupnosti PC, zdarma? Máte s tímto softwarem někdy problém? Pokud ano, jaký? Existuje ve vašem operačním systému podpora jiných programů pro tento software? Jak hodnotíte stránky firmy AVG? Můžete popsat principy dobře sestavené stránky pro zrakově handicapované?

4 Interview transcriptions Jaroslav Kučera (dále uživatel ) je zrakově postižený od svých 14 let, kdy oslepl od rozbušky. Používá notebook s operačním systémem Windows XP Service Pack 3. Je schopen zajistit si instalaci software, pokud k instalacím používá klasický instalátor. Ke zvýšení přístupnosti využívá uživatel čtečku monitoru JAWS ( a elektronický řádek s Braillovým písmem. Funkce řádku s Braillovým písmem uživatel nemohl předvést, protože v době interview mělo zařízení vybité baterie. Na internetu tráví uživatel několik hodin denně. Mezi nejčastější činnosti patří: čtení odborné literatury i beletrie, sebevzdělávání se, programování v Perlu. Pro stahování software uživatel používá pouze stránky výrobců softwaru, nepreferuje servery, které software zprostředkovávají (konkrétně uvedl server a nevyužívá je. Několikrát během interview uživatel prokázal velmi pokročilou znalost operačního systému aby mohl předvést činnost JAWS software s internetovým prohlížečem (využívá Internet Explorer, který podporuje JAWS), byl nucen nastavit si proxy server. Kromě zmíněného Ms IE by uživatel rád používal i jiné internetové prohlížeče, ty však mají s čtečkou monitoru problémy konkrétně Mozilla Firefox se čtečkou monitoru často havaruje. K vyhledávání na internetu uživatel používá vyhledávač Google ( jenž využívá také prvky ARIA ( které jsou součástí HTML. Tyto prvky, podle zkušeností uživatele, nejsou zpracovávány internetovým prohlížečem, ale jsou posílány přímo čtečce monitoru, která je následně vyhodnocuje. Uživatel nemá rád na internetu flashové programy a obrázkové buttony, protože je čtečka monitoru neumí zpracovat. HTML stránky a některé JS nedělají čtečce monitoru vůbec žádné problémy. Uživatel si však nemohl příklady přístupných JS vybavit. K antivirovému programu AVG se uživatel dostal náhodou během hledání vhodného antivirového programu pro svůj notebook. Po dobrých zkušenostech s trial verzí si zakoupil placenou verzi antiviru AVG. Při návštěvě stránek firmy AVG se ale uživatel orientoval na stránkách obtížně, některá menu nebyla schopna čtečka obrazu vůbec rozpoznat a některým prvkům chyběly popisy (atribut alternativní popis tagu ), takže se pro uživatele staly bezcenné. Stránky také obsahovaly reklamu ve flashi, kterou uživatel nemohl vůbec vnímat. Jediná úprava nastavení internetového prohlížeče, kterou uživatel provedl, je zakázání prvků ActiveX tato úprava však nemá nic společného s přístupností webu, nýbrž s jeho bezpečností.

5 Shrnutí a vyhodnocení interview Během interview jsme zjistili, že uživatel má velice pokročilé znalosti stavby HTML stránek. Pokud jsou stránky dobře sestavené, dokáže číst pomocí procházení stránek po jednotlivých úrovních nadpisu. Na internetových stránkách se pohybuje pomocí klávesových zkratek, které mu umožňují navigaci po konkrétních prvcích webové stránky (tlačítka, rozbalovací seznamy ). Na stránkách knihovny pro nevidomé, které jsou pro nevidomé optimalizovány, se uživatel orientoval zcela bez problémů. Oproti tomu korporátní stránky AVG obsahovaly mnoho prvků, které uživateli orientaci ztěžovaly až znemožňovaly například flashová reklama, kterou čtečka neumí přečíst, se k uživateli nedostala. Prvky bez alternativních popisů byly pro uživatele spíše matoucí. Vylepšení korporátních stránek bychom rozdělili do dvou kroků prvním krokem by měla být komplexní revize stránek, doplnění základních HTML tagů zvyšujících přístupnost webu, zejména s přihlédnutím k radám internetového portálu Na běžného uživatele by tyto úpravy neměly mít žádný vliv. V druhém kroku doplnění informací pro nevidomé uživatele (resp. pro čtečky monitoru), které jsou v současné době nevidomým uživatelům nedostupné (flashová reklama, prvky bez popisku). Běžnému uživateli budou tyto prvky skryty pomocí css stylů, aby jej nerušily na stránkách. Závěr: V současné podobě korporátní stránky AVG nejsou přizpůsobeny nevidomým uživatelům, protože obsahují mnoho prvků, se kterými si neporadí čtečka monitorů, a neobsahují tagy zvyšující přístupnost internetových stránek.

6 Use Cases and Plans: Use-Case 1 Stažení AVG-Antivirus Free: Nevidomý uživatel se rozhodne vybrat si AVG Antivirus jako antivirový program pro svůj operační systém. Vstoupí na internetové stránky AVG. Na internetových stránkách si vybere operační systém, který používá ve svém počítači a stáhne si pro něj nový antivirus. Use-Case 2 - Přečtení portfolia společnosti AVG: Nevidomý uživatel se rozhoduje, zda si má pořídit antivirus AVG na svém počítači. Proto se na korporátních stránkách AVG rozhodne, že si přečte portfolio společnosti AVG. Use-Case 3 - Přečtení bližších informací o produktech AVG pro domácí/podnikové použití Nevidomý uživatel se před stažením nového antiviru musí rozhodnout, jestli potřebuje pro své použití AVG antivirus pro domácí nebo podnikové použití. Use-Case 4 - Aktualizace licence k produktu AVG Po zakoupení a využívání AVG antiviru nevidomý uživatel zjistí, že je se službami AVG antiviru spokojen. Proto se rozhodne si pomocí korporátních stránek AVG prodloužit svoji antivirovou licenci. Plan 1 Stažení AVG-Antivirus Free pro domácí potřeby 1. Načtení stránky 2. Stisk Insert+F7 Systém zobrazí všechny odkazy na stránce 3. Pomocí kláves postupné procházení (přečtení čtečkou) odkazů, dokud se nezastaví u odkazu Pro domácnost. Aktivace odkazu pomocí klávesy ENTER 4. Stisk Insert+F7 Systém zobrazí všechny odkazy na stránce 5. Pomocí kláves postupné procházení (přečtení čtečkou) odkazů, dokud se nezastaví u odkazu AVG-Antivirus FREE Aktivace odkazu pomocí klávesy ENTER 6. Stisk Insert+F7 Systém zobrazí všechny odkazy na stránce 7. Pomocí kláves postupné procházení (přečtení čtečkou) odkazů, dokud se nezastaví u odkazu Stáhnout. Aktivace odkazu pomocí klávesy ENTER 8. Čtečka zinterpretuje dialog pro uložení souboru. Pomocí kláves uživatel vybere možnost Uložit. Čtečka zinterpretuje dialog pro výběr místa pro uložení souboru. Uživatel vyplní jméno souboru a vybere složku, do které se má soubor uložit. Poté aktivuje button Uložit. Tato část již není součástí navrhovaného systému. Plan 2 Přečtení portfolia společnosti AVG 1. Načtení stránky 2. Stisk Insert+F7 Systém zobrazí všechny odkazy na stránce 3. Pomocí kláves postupné procházení (přečtení čtečkou) odkazů, dokud se nezastaví u odkazu Společnost. Aktivace odkazu pomocí klávesy ENTER

7 4. Pomocí klávesy H (přechod mezi titulky) přechod k požadovanému článku. 5. Pomocí kláves Ctrl+Insert+ aktivace čtení článku. Plan 3 Přečtení bližších informací o produktech AVG pro domácí/podnikové použití 1. Načtení stránky 2. Stisk Insert+F7 Systém zobrazí všechny odkazy na stránce 3. Pomocí kláves postupné procházení (přečtení čtečkou) odkazů, dokud se nezastaví u odkazu Pro domácnost nebo Pro podniky. Aktivace odkazu pomocí klávesy ENTER 4. Pomocí klávesy H (přechod mezi titulky) přechod k požadovanému produktu. 5. Pomocí klávesy Tab přechod na odkaz s titulkem Více informací. Aktivace přechodu na cílovou stránku odkazu klávesou ENTER. 6. Pomocí klávesy H přechod mezi titulky (vlastnostmi produktu) a jejich detailní čtení klávesovou zkratkou Ctrl+Insert+ Plan 4 Aktualizace licence k produktu AVG 1. Načtení stránky 2. Stisk Insert+F7 Systém zobrazí všechny odkazy na stránce 3. Pomocí kláves postupné procházení (přečtení čtečkou) odkazů, dokud se nezastaví u odkazu Prodloužit licenci AVG. Aktivace odkazu pomocí klávesy ENTER. Zobrazení stránky s informacemi pro prodloužení licence. 4. Pomocí klávesy H (přechod mezi titulky) přechod k Rychlý upgrade 5. Pomocí klávesy H (přechod mezi titulky) přechod k požadovanému produktu 6. Pomocí klávesy Tab přechod na následující odkaz Zakoupit a jeho aktivace klávesou ENTER. Zobrazení nákupního košíku s možností přečtení detailů. 7. Stisk Insert+F7 Systém zobrazí všechny odkazy na stránce 8. Pomocí kláves postupné procházení (přečtení čtečkou) odkazů, dokud se nezastaví u odkazu Pokračovat. Aktivace odkazu pomocí klávesy ENTER. Zobrazení se formuláře pro vyplnění kontaktních a platebních informací. 9. Přechod mezi jednotlivými kolonkami formuláře pomocí klávesy Tab. 10. Po vyplnění formuláře stisk Insert+F7 Systém zobrazí všechny odkazy na stránce. 11. Pomocí kláves postupné procházení (přečtení čtečkou) odkazů, dokud se nezastaví u odkazu Pokračovat. Aktivace odkazu pomocí klávesy ENTER. Stránka pro stažení produktu. 12. UC1 8

8 HTA:

9 Sketches: 1) 2)

10 3) 4) 5)

11 Popisy ke sketches: 1) Specifika prostředí, ve kterém se nevidomý pohybuje. 2) Pohled na pracovní prostředí PC a na prostředky, se kterými nevidomý může komunikovat s PC. 3) Specifikace možných smyslů nevidomých pro příjem informací z vnějšího světa - sluch, hmat. 4) Myšlenka převodu textu do hmatatelné či zvukové podoby. 5) Aby bylo možné převést stránky na text (který bude následně převoditelný na hmatatelnou či zvukovou podobu), je třeba je nějakým způsobem převést do hierarchické struktury, která posléze bude převoditelná dle požadavků na text.

12 StoryBoard: Příklad práce se systémem, kdy čtečka reaguje na jednotlivé klávesové zkratky a určuje výstup podle požadavků uživatele.

[AVG#WEB] Zpřístupnění korporátního webu

[AVG#WEB] Zpřístupnění korporátního webu [AVG#WEB] Zpřístupnění korporátního webu Vypracovali: Lukáš Kosina Jan Dvořák Zadání Cílem projektu je zpřístupnění korporátních stránek společnosti AVG ( http://www.avg.com) osobám postiženým úplnou ztrátou

Více

Zpřístupnění korporátního webu

Zpřístupnění korporátního webu [AVG#WEB] Zpřístupnění korporátního webu Vypracovali: Lukáš Kosina Jan Dvořák Zadání Cílem projektu je zpřístupnění korporátních stránek společnosti AVG ( http://www.avg.com) osobám postiženým úplnou ztrátou

Více

AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut.

AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut. AVG_ANTIVIR Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut.cz Zadání Tento projekt se zabývá zpřístupněním uživatelského

Více

Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s.

Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s. Návod k vydání kvalifikovaného certifikátu společnosti První certifikační autorita, a.s. Důležité upozornění: žádost o certifikát je nutné generovat na stejném počítači, na který budete následně vydaný

Více

Z-E4626 ZJEDNODUŠENÝ NÁVOD K POUŽITÍ

Z-E4626 ZJEDNODUŠENÝ NÁVOD K POUŽITÍ Z-E4626 ZJEDNODUŠENÝ NÁVOD K POUŽITÍ CZ OBSAH PŘEHLED ZAŘÍZENÍ PŘEHLED O TÉTO PŘÍRUČCE... str. 02 BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... str. 02 PŘED PRVNÍM POUŽITÍM... str. 02 SYSTÉM ZENEC 5 6 7 PŘEHLED ZAŘÍZENÍ SYSTÉM

Více

AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut.

AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut. AVG_ANTIVIR Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut.cz Zadání Tento projekt se zabývá zpřístupněním uživatelského

Více

(NUR) Pavel Janovský, Martin Schaefer CVUT FEL, Otevřená informatika

(NUR) Pavel Janovský, Martin Schaefer CVUT FEL, Otevřená informatika Přístupnost AVG stránek Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelského rozhraní (NUR) CVUT FEL, Otevřená informatika 29. října 2011 1 Obsah 1 Deliverable 1 3 1.1 Školní zadání.......................................

Více

2 Popis softwaru Administrative Management Center

2 Popis softwaru Administrative Management Center Testovací protokol USB token ikey 4000 1 Úvod 1.1 Testovaný produkt Hardware: USB token ikey 4000 Software: Administrative Management Center 7.0 Service Pack 8 SafeNet Borderless Security 7.0 Service Pack

Více

První přihlášení do datové schránky krok za krokem

První přihlášení do datové schránky krok za krokem První přihlášení do datové schránky krok za krokem Dostali jste do rukou přístupové údaje ke vstupu do Vaší datové schránky a nevíte, kde začít? Stačí pět základních kroků, aby Vaše datová schránka byla

Více

ICT plán školy. Úvod. Současný stav

ICT plán školy. Úvod. Současný stav Základní škola Strž, Dvůr Králové nad Labem, E. Krásnohorské 2919 ICT plán Č.j.: 125/2010 Účinnost od: 1. 9. 2010 Spisový znak: 2 2 Skartační znak: A 5 Vypracoval: Mgr. Šárka Šantrochová Změny: ICT plán

Více

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU

INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU INSTALACE SOFTWARE A AKTIVACE PRODUKTU NÁVOD www.aktion.cz Obsah: Instalace aplikačního a komunikačního serveru str. 03 Instalace Windows klienta na jiný počítač v síti str. 08 Aktivace produktu str. 11

Více

TECHNICKÉ POŽADAVKY PORTÁLU

TECHNICKÉ POŽADAVKY PORTÁLU Vážení učitelé, dostává se Vám do rukou průvodce e-learningovým interaktivním portálem HAIR. Naším cílem je poskytnout Vám nástroj, který umožní využít nejnovější technologie ve výuce cizích jazyků odborně

Více

w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness

w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness w1se elektronické bankovnictví pro korporátní klienty v rámci portálu ebankingforbusiness Instalační příručka verze 11 Obsah Obsah 2 1. Instalace w1se od A do Z v pěti krocích... 3 I. Instalace Javy...

Více

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík hanzlmi4@fel.cvut.cz

Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík hanzlmi4@fel.cvut.cz Zpravodajský web pro televizi Michal Hanzlík hanzlmi4@fel.cvut.cz Návrh a implementace uživatelského rozhraní (NUR) Zadání Navrhněte webový výstup zpravodajského serveru pro televizní prostředí řešte zejména

Více

Regionální knihovní systémy. Ing. Jiří Šilha, LANius s.r.o.

Regionální knihovní systémy. Ing. Jiří Šilha, LANius s.r.o. Regionální knihovní systémy Ing. Jiří Šilha, LANius s.r.o. Regionální služby knihoven Krajská knihovna: Vyhodnocuje statistiku knihovnických činností za celý kraj. Provádí sběr dat za kraj, vytváří krajský

Více

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE. Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0

UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE. Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0 UŽIVATELSKÁ DOKUMENTACE PRO DODAVATELE Stav ke dni 1. 8. 2013 v. 2.0 Obsah: 1 Úvod... 3 1.1 Definice a zkratky... 4 1.2 Podmínky provozu... 4 1.3 Pokyny k užívání dokumentu... 4 1.4 Obecné informace o

Více

- doplnění dotazu před provedením výmazu dlaždice nebo všech dlaždic

- doplnění dotazu před provedením výmazu dlaždice nebo všech dlaždic V01.35-24 14.02.2015 - první uvolněná verze programu V01.35-25 15.02.2015 - doplnění dotazu před provedením výmazu dlaždice nebo všech dlaždic - po stisku pravého tlačítka myši s ukazatelem nad dlaždicí

Více

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP001 Sweex USB Internet Phone with Display

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP001 Sweex USB Internet Phone with Display IP001 Sweex USB Internet Phone with Display Úvod Především vám mnohokrát děkujeme za zakoupení Sweex USB Internet Phone with Display. Pomocí tohoto snadno zapojitelného telefonu můžete volat přes Internet.

Více

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP002 Sweex USB Internet Phone

českém Úvod Obsah krabice Specifikace Požadavky na systém SWEEX.COM IP002 Sweex USB Internet Phone IP002 Sweex USB Internet Phone Úvod Především vám mnohokrát děkujeme za zakoupení Sweex USB Internet Phone. Pomocí tohoto snadno zapojitelného telefonu můžete volat přes Internet. Pro dosažení bezchybné

Více

SMS Manager & HAIRSOFT MANUÁL

SMS Manager & HAIRSOFT MANUÁL SMS Manager & HAIRSOFT MANUÁL Poznámka: a) Pro chod SMS je nutný internet. b) Podporovaný systém je Windows 7, Windows 8, 8.1, Windows 10 c) SMS jsou dostupné pouze pro území České Republiky Postup: 1.

Více

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení

MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení MANUÁL uživatelská příručka Speciální IT systémové řešení Číslo projektu: CZ.2.17/2.1.00/37012 Název projektu: Na svobodu připraven! Období realizace: 1.1.2015 31.10.2015 Řešení bylo vyvinuto v rámci realizace

Více

QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe

QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe OBSAH Obsah QuarkXPress 9.2 - soubor ReadMe...4 Požadavky na systém...5 Požadavky na systém: Mac OS...5 Požadavky na systém: Windows...5 Instalování: Mac OS...6 Provedení

Více

DATA ARTICLE. AiP Beroun s.r.o.

DATA ARTICLE. AiP Beroun s.r.o. DATA ARTICLE AiP Beroun s.r.o. OBSAH 1 Úvod... 1 2 Vlastnosti Data Article... 1 2.1 Požadavky koncových uživatelů... 1 2.2 Požadavky na zajištění bezpečnosti a důvěryhodnosti obsahu... 1 3 Implementace

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka PC výkaznictví JASU (program pro zpracování účetního výkaznictví) březen 2012 Dodavatel: MÚZO Praha s.r.o. Politických vězňů 15 P.O.Box 36 111 21 Praha 1 telefon: 224 091 619 fax:

Více

Varování: před aktualizací odpojte ipod, během aktualizace nevypínejte přístroj a neodpojujte flash disk s aktualizačními soubory!

Varování: před aktualizací odpojte ipod, během aktualizace nevypínejte přístroj a neodpojujte flash disk s aktualizačními soubory! Aktualizace map přístrojů ZENEC Pro aktualizaci map na přístroje ZENEC budeme potřebovat na PC s přístupem k rychlému internetu, nainstalovaný naviextras Toolbox, který je ke stažení na adrese: https://www.naviextras.com/shop/portal/downloads

Více

Technická dokumentace

Technická dokumentace Příloha č. 1 k veřejné zakázce malého rozsahu Technická dokumentace Obsah 1 Předpoklady... 3 1.1 Účel... 3 1.2 Přínosy pro uživatele... 3 2 Popis předmětu plnění... 3 2.1 Funkční specifikace řešení...

Více

OBSAH. Předmluva 13 Poděkování 14. 1. Přehled dnešního vývoje webů 15. 2. Design pro minulost, přítomnost i budoucnost 33

OBSAH. Předmluva 13 Poděkování 14. 1. Přehled dnešního vývoje webů 15. 2. Design pro minulost, přítomnost i budoucnost 33 OBSAH Předmluva 13 Poděkování 14 1. Přehled dnešního vývoje webů 15 Definice webdesignu 16 Sedm pravidel webdesignu 19 Tři filozofie webdesignu 20 Filozofie použitelnosti 21 Filozofie multimédií 25 Filozofie

Více

QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe

QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe OBSAH Obsah QuarkXPress 9.5 - soubor ReadMe...4 Požadavky na systém...5 Požadavky na systém: Mac OS...5 Požadavky na systém: Windows...5 Instalování: Mac OS...7 Provedení

Více

ICT plán Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Příbram I, Jiráskovy sady 113 Školní rok 2015/2016

ICT plán Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Příbram I, Jiráskovy sady 113 Školní rok 2015/2016 ICT plán Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Příbram I, Jiráskovy sady 113 Školní rok 2015/2016 Telefon : 318 623 231, Fax: 318 624 067, IČ: 000 66702 www : www.szs.pb.cz, e-mail

Více

Analýza dat na PC I.

Analýza dat na PC I. Lékařská a Přírodovědecká fakulta, Masarykova univerzita Analýza dat na PC I. Základy programu STATISTICA IBA výuka 2008/2009 StatSoft, Inc., http://www.statsoft.com/, http://www.statsoft.cz Verze pro

Více

Programové vybavení počítače

Programové vybavení počítače Programové vybavení počítače Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov IKT Tematický okruh Téma Počítač Programové

Více

TS-509 Pro Turbo NAS. instalační příručka

TS-509 Pro Turbo NAS. instalační příručka TS-509 Pro Turbo NAS instalační příručka 1 TS-509 obsah balení Děkujeme Vám za zakoupení TS-509 Turbo NAS serveru. Následující příručka vás provede jeho nastavením. Před přípravou NASu na spuštění zkontrolujte,

Více

Testovací protokol čipová karta etoken PRO SmartCard 32K

Testovací protokol čipová karta etoken PRO SmartCard 32K Testovací protokol čipová karta etoken PRO SmartCard 32K 1 Úvod 1.1 Testovaný produkt Hardware: Software: etoken PKI Client 4.5.52 Datum testování: 17. 11. 2009 čipová karta Aladdin etoken PRO Smart Card

Více

Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer

Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer Generování žádostí o kvalifikovaný certifikát a instalace certifikátu Uživatelská příručka pro prohlížeč Internet Explorer 1 První certifikační autorita, a.s. 8.9.2011 Obsah 1. Úvod... 3 2. Požadavky na

Více

Přihlášení uživatele do aplikace

Přihlášení uživatele do aplikace Informační systém GRANTY modul hodnocení Vypracováno pro MHMP Přihlášení uživatele do aplikace GRANTY modul Hodnocení vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne: 23. 8. 2016, verze 1.03

Více

MATURITNÍ PRÁCE dokumentace

MATURITNÍ PRÁCE dokumentace MATURITNÍ PRÁCE dokumentace Jídelníček SŠIEŘ pro Android Martin Bartoň školní rok: 2012/2013 obor: třída: Počítačové systémy PS4.A ABSTRAKT Práce je zaměřená na problematiku tvorby Android aplikací,

Více

[AVG-WEB] Zpřístupnění korporátního webu

[AVG-WEB] Zpřístupnění korporátního webu [AVG-WEB] Zpřístupnění korporátního webu ČVUT FEL, OI, 1. ročník, cermam14@fel.cvut.cz, boksajak@fel.cvut.cz, svobop24@fel.cvut.cz 1 Zadání Semestrální práce je zaměřena na testování a návrh změn korporátního

Více

XEF SmartClient Instalační manuál

XEF SmartClient Instalační manuál XEF SmartClient Instalační manuál Požadavky na stanici uživatele Microsoft Windows XP, Windows Vista nebo Windows 7, vždy s nainstalovaným posledním Service Packem. Microsoft Internet Explorer alespoň

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA TS-109 NAS

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA TS-109 NAS UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA TS-109 NAS Server 1 součásti balení TS-109 NAS server Napájecí adaptér Kabel k adaptéru CD s programy Šrouby Síťový kabel Stojánek Následující příručka popisuje instalaci a nastavení

Více

Hudební přehrávač. mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL

Hudební přehrávač. mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Obsah Hudební přehrávač mivvy record M5 UŽIVATELSKÝ MANUÁL Upozornění Parametry Popis displeje Základní operace Systémové menu Poslech hudby Záznam zvuku Správce souborů Prohlížeč obrázků FM rádio Elektronické

Více

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace

9. Software: programové vybavení počítače, aplikace 9. Software: programové vybavení počítače, aplikace Software (SW) je programové vybavení počítače, které nám umožňuje faktickou práci na počítači tvorbu dokumentů, tabulek, úpravy obrázků, elektronickou

Více

Návod na samoaktivaci

Návod na samoaktivaci Návod na samoaktivaci služby internet AKtivACe SluŽeB POMOCí instalátoru Pro zahájení instalace Vašeho nového připojení od naší společnosti propojte utp kabel s nástěnnou netbox zásuvkou a RJ-45 konektorem

Více

Hlavní cíle: Dílčí cíle: ICT PLÁN ŠKOLY NA ROK 2012-2013. STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA OBCHODNÍ s. r. o. Broumovská 839, 460 01 Liberec 6 REDIZO: 600010520

Hlavní cíle: Dílčí cíle: ICT PLÁN ŠKOLY NA ROK 2012-2013. STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA OBCHODNÍ s. r. o. Broumovská 839, 460 01 Liberec 6 REDIZO: 600010520 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA OBCHODNÍ s. r. o. Broumovská 839, 460 01 Liberec 6 tel:482 750 141 e-mail: skola@soso.liberec.cz http://www.soso.cz fax:482 750 137 REDIZO: 600010520 Hlavní cíle: ICT PLÁN ŠKOLY NA

Více

Parametrizace, harmonogram

Parametrizace, harmonogram Parametrizace, harmonogram Modul slouží pro parametrizování informačního systému a pro vytváření časového plánu akademického roku na fakultě. Fakulty si v něm zadávají a specifikují potřebné "časové značky"

Více

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2

VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 VZDĚLÁVACÍ MATERIÁL III/2 Vy_32_inovace_005_Pl7 Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor (okruh): Vyučovací předmět: Téma: Očekávaný výstup: Klíčová slova: Informační a komunikační technologie Informatika Informatika

Více

Generování žádostí o certifikát Uživatelská příručka pro prohlížeč Apple Safari

Generování žádostí o certifikát Uživatelská příručka pro prohlížeč Apple Safari Generování žádostí o certifikát Uživatelská příručka pro prohlížeč Apple Safari První certifikační autorita, a.s. 12.8.2011 Verze 7.07 Obsah 1. Úvod... 3 2. Požadavky na software... 3 3. Instalace kořenového

Více

AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut.

AVG_ANTIVIR. Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut. AVG_ANTIVIR Semestrální projekt předmětu Návrh uživatelských rozhraní Julie Partyková, partyjul@fel.cvut.cz Ondřej Mirtes, mirteond@fel.cvut.cz Zadání Tento projekt se zabývá zpřístupněním uživatelského

Více

Testovací protokol USB token etoken PRO 32K

Testovací protokol USB token etoken PRO 32K Testovací protokol USB token etoken PRO 32K 1 Úvod 1.1 Testovaný produkt Hardware: USB token Aladdin etoken PRO 32K Software: etoken PKI Client 4.5.52 Datum testování: 17. 11. 2009 1.2 Konfigurace testovacího

Více

Práce s velkými sestavami

Práce s velkými sestavami Práce s velkými sestavami Číslo publikace spse01650 Práce s velkými sestavami Číslo publikace spse01650 Poznámky a omezení vlastnických práv Tento software a související dokumentace je majetkem společnosti

Více

1. Jak pracuje počítač 3. Už víme, jak pracuje počítač, ale jak se pracuje s počítačem? 9

1. Jak pracuje počítač 3. Už víme, jak pracuje počítač, ale jak se pracuje s počítačem? 9 Počítače pro úplné začátečníky Obsah 1. Jak pracuje počítač 3 Základní princip je velmi jednoduchý 3 Dokumenty a nástroje (datové soubory a programy) 3 Složky (adresáře) 4 Jak to tedy vlastně funguje 5

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Konfigurace webového prohlížeče Verze 01-04 2013 e-utilityreport - vyjadřování k existenci sítí OBSAH OBSAH... 2 1. O SLUŽBĚ E-UTILITYREPORT... 2 2. NASTAVENÍ PROSTŘEDÍ... 3 2.1

Více

1. Uživatelská úprava příkazů I.

1. Uživatelská úprava příkazů I. 1. Uživatelská úprava příkazů I. Studijní cíl Tento blok kurzu vysvětluje, jak zadávat příkazy operačního systému během práce v AutoCADu a jak vytvářet zkratky pro často používané příkazy a dočasně předefinovat

Více

Výpočetní technika. PRACOVNÍ LIST č. 5. Ing. Luděk Richter

Výpočetní technika. PRACOVNÍ LIST č. 5. Ing. Luděk Richter Výpočetní technika PRACOVNÍ LIST č. 5 Ing. Luděk Richter Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

Identifikátor materiálu: ICT-3-55

Identifikátor materiálu: ICT-3-55 Identifikátor materiálu: ICT-3-55 Předmět Téma sady Téma materiálu Informační a komunikační technologie Počítačové sítě, Internet Funkce a přehled internetových prohlížečů Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace

Více

České vysoké učení technické v Praze

České vysoké učení technické v Praze České vysoké učení technické v Praze Fakulta elektrotechnická Testování programu Free Easy CD/DVD Burner 5.1.0 Semestrální práce B2 z předmětu A7B39TUR Vypracovali: David Rozenberg Tomáš Pavlík Pavel Chráska

Více

Zadávací dokumentace k výběrovému řízení na dodávku výpočetní a kancelářské techniky

Zadávací dokumentace k výběrovému řízení na dodávku výpočetní a kancelářské techniky Zadavatel: Gender Studies, o. p. s. Sídlem: Klimentská 17 110 00 Praha 1 Kancelář: Gorazdova 20 120 00 Praha 2 IČO: 25737058 Tel.: 224 915 666 nebo 224 913 350 Fax: 224 915 666 e-mail: gender.info@ecn.cz

Více

Nutné kroky a nastavení prohlížeče pro přístup do systému REGIS. Autor: Ing. Marek Pučelík

Nutné kroky a nastavení prohlížeče pro přístup do systému REGIS. Autor: Ing. Marek Pučelík Nutné kroky a nastavení prohlížeče pro přístup do systému REGIS Autor: Ing. Marek Pučelík Vytvořeno dne: 2. dubna 2013 1 Obsah 1. Návod na instalaci certifikátu ČNB... 3 Úvod... 3 Úvodní stránka aplikace...

Více

Software. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Software. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Software Mgr. Renáta Rellová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renáta Rellová. Dostupné z Metodického portálu

Více

Nástroj WebMaker TXV 003 28.01 první vydání Únor 2009 změny vyhrazeny

Nástroj WebMaker TXV 003 28.01 první vydání Únor 2009 změny vyhrazeny Nástroj WebMaker TXV 003 28.01 první vydání Únor 2009 změny vyhrazeny 1 TXV 003 28.01 Historie změn Datum Vydání Popis změn Únor 2009 1 První verze (odpovídá stavu nástroje ve verzi 1.6.2) Obsah 1 Úvod...3

Více

Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit

Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit Jazykový test Uživatelská příručka pro účastníky mobilit Učte se jazyky s Erasmus+ OLS němčina angličtina španělština francouzština italština nizozemština Copyright 2015 ALTISSIA International S.A. Všechna

Více

NÁVOD KE SNADNÉ INSTALACI IP TELEFONU YEALINK W52P

NÁVOD KE SNADNÉ INSTALACI IP TELEFONU YEALINK W52P NÁVOD KE SNADNÉ INSTALACI IP TELEFONU YEALINK W52P NÁVOD KE SNADNÉ INSTALACI IP TELEFONU YEALINK W52P Vážený zákazníku, vítáme Vás v síti T-Mobile. Velmi si vážíme Vaší volby využívat službu Hlasová linka

Více

SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora ICT Plán - 2012

SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora ICT Plán - 2012 Verze 1.00-12 Vypracoval: Ing Josef Treml Datum: 31. 1. 2012 Stávající stav SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora Tento ICT plán vychází z Metodického pokynu MŠMT, č.j. 30799/2005-551. ICT plán je v PDF podobě

Více

Nastavení provozního prostředí webového prohlížeče pro aplikaci

Nastavení provozního prostředí webového prohlížeče pro aplikaci Nastavení provozního prostředí webového prohlížeče pro aplikaci IS o ISVS - Informační systém o informačních systémech veřejné správy verze 2.03.00 pro uživatele vypracovala společnost ASD Software, s.r.o.

Více

Chyby v prohlížečích, které v nich byly klidně deset let. Jiří Nápravník

Chyby v prohlížečích, které v nich byly klidně deset let. Jiří Nápravník Chyby v prohlížečích, které v nich byly klidně deset let Jiří Nápravník 1 Jednotlivé části Důvod vytvoření analýzy Podíl na trhu mezi prohlížeči Podíl na trhu mezi op. systémy Způsob analýzy a použité

Více

Aktualizační systém Progres

Aktualizační systém Progres Aktualizační systém Progres Obecně o systému Celý obsah webu se skládá z článků, fotogalerii, novinek, systémových bloků atd., které jsou vždy vloženy do nějaké rubriky položky v menu, podmenu, přip. mimo

Více

Anglická slovíčka http://www.ajslovicka.cz/

Anglická slovíčka http://www.ajslovicka.cz/ Anglická slovíčka http://www.ajslovicka.cz/ Uživatelská dokumentace Revize 1.1 platná ke dni 14. 4. 2013 Napsal: MUDr. Ing. Martin Krejčí Obsah Úvod...4 Konvence a značení...4 Základní informace o aplikaci...5

Více

ICT PLÁN ŠKOLY. Spisový / skartační znak. Č. j.: P01/2015. Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace

ICT PLÁN ŠKOLY. Spisový / skartační znak. Č. j.: P01/2015. Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Želešice, příspěvková organizace Č. j.: P01/2015 Vypracoval: Schválil: Rozsah platnosti: ICT PLÁN ŠKOLY se sídlem 24. dubna 270, 664 43 Želešice IČO 49459767 Spisový / skartační

Více

VAR-NET INTEGRAL Manuál správce VNI 5.1 VAR-NET INTEGRAL. verze 0.2. Manuál správce VNI 5.1

VAR-NET INTEGRAL Manuál správce VNI 5.1 VAR-NET INTEGRAL. verze 0.2. Manuál správce VNI 5.1 Manuál správce VNI 5.1 verze 0.2 Manuál správce VNI 5.1 VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 655 (pracovní doba 7:30 15:00) www.variant.cz isb@variant.cz

Více

Příručka pro zájemce o status externího hodnotitele projektů OP VVV

Příručka pro zájemce o status externího hodnotitele projektů OP VVV Příručka pro zájemce o status externího hodnotitele projektů OP VVV Verze: 1.0 Duben 2015 Stránka 1 z 34 O B S A H Úvod... 3 A) Pravidla a procesy hodnocení... 3 1. Externí hodnotitelé a jejich role...

Více

Co se realizovalo v přecházejícím roce:

Co se realizovalo v přecházejícím roce: MATEŘSKÁ ŠKOLA A ZÁKLADNÍ ŠKOLA PRO TĚLESNĚ POSTIŢENÉ, BRNO, KOCIÁNKA 6 ICT plán školy na období od.9. 200 do 30.6. 20 (dle metodického pokynu MŠMT č.j. 30 799/2005-55) Co se realizovalo v přecházejícím

Více

NÁVOD jak na webinář přes WizIQ

NÁVOD jak na webinář přes WizIQ NÁVOD jak na webinář přes WizIQ Obsah: Jak se dostanu na webinář?... 2 Použití manuálu bez tisku... 2 Co potřebuji k připojení na webinář?... 2 Jak se dostanu do vzdělávací třídy?... 2 Adobe Flash Enabler...

Více

Elektronická pošta v síti WEBnet

Elektronická pošta v síti WEBnet Elektronická pošta v síti WEBnet Miloš Wimmer Laboratoř počítačových systémů Tato dokumentace popisuje celkovou filozofii systému elektronické pošty v počítačové síti Západočeské univerzity.

Více

Instalace aplikace Profibanka

Instalace aplikace Profibanka Instalace aplikace OBSAH STAŽENÍ A PŘÍPRAVA INSTALAČNÍCH SOUBORŮ... 2 Kliknutím na text se rychle Stažení instalačního zdroje... 2 dostanete na požadovanou Příprava instalačních souborů rozbalení... 3

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce:

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0185. Název projektu: Moderní škola 21. století. Zařazení materiálu: Ověření materiálu ve výuce: STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, 277 11 Neratovice, tel.: 315 682 314, IČO: 683 834 95, IZO: 110 450 639 Ředitelství školy: Spojovací 632, 277 11 Neratovice tel.:

Více

Seznámení s rozhraním Virtuální polytechnické knihovny (VPK)

Seznámení s rozhraním Virtuální polytechnické knihovny (VPK) 210 mm Seznámení s rozhraním Virtuální polytechnické knihovny (VPK) Národní technická knihovna ČR www.vpk.cz www.techlib.cz seznámení s rozhraním VPK 1 210 mm Virtuální polytechnická knihovna je unikátní

Více

Obsah. Úvod... 7 O digitálním videu... 14. Nahrávání videa... 28. Editace videa... 40

Obsah. Úvod... 7 O digitálním videu... 14. Nahrávání videa... 28. Editace videa... 40 Obsah Nadpis kapitoly Úvod... 7 O digitálním videu... 14 1.1 Teoretický úvod...14 1.2 Co potřebujete pro zpracování digitálního videa...16 1.3 Jak získat program Pinnacle Studio Plus...17 1.4 Malá vsuvka

Více

Obsah. Seznámení s prostředím Excelu. Poděkování 25 O přiloženém CD 26 Co je na CD 26 Použití CD 26 Systémové požadavky 26 Podpora 27

Obsah. Seznámení s prostředím Excelu. Poděkování 25 O přiloženém CD 26 Co je na CD 26 Použití CD 26 Systémové požadavky 26 Podpora 27 Obsah Poděkování 25 O přiloženém CD 26 Co je na CD 26 Použití CD 26 Systémové požadavky 26 Podpora 27 Konvence použité v této knize 28 Textové konvence 28 Grafické konvence 28 ČÁST 1 Seznámení s prostředím

Více

ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5

ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5 ALFIS 2014 komplexní ekonomický systém verze 2014.5 Návod na instalaci Fuksa Ladislav Sedlčanská 1327/65 140 00 Praha 4 Tel. 223 010 785, 603 463 137 E-mail alfis@fksoft.cz Web www.alfis.cz, www.fksoft.cz

Více

V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž:

V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž: KAPITOLA 2 Začínáme V této kapitole se naučíte základnímu ovládání programu ZoomText, totiž: Jak ZoomText instalujete a aktivujete. Jak ZoomText spustíte a ukončíte. Jak ZoomText zapnete a vypnete. Jak

Více

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20

Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20 Informační systém ISOP 7-13 Vypracováno pro CzechInvest Konfigurace pracovní stanice pro ISOP-Centrum verze 1.08.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. Dokument ze dne 24.3.2009, verze 1.00 Konfigurace

Více

Obsah 1/11. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory http://www.fineprint.cz

Obsah 1/11. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory http://www.fineprint.cz Obsah Obsah... 1 1. Obchodní politika pro školství Zeměpis ČR, Evropa a Svět... 2 Obchodní a dodací podmínky... 2 Další služby pro školy a jejich žáky... 2 2. Prohlášení výrobce o poskytnutí licence učitelům...

Více

P O M Ů C K Y U R Č E N É L I D E M S E Z R A K O V Ý M P O S T I Ţ E N Í M H R A Z E N É Ú Ř A D E M

P O M Ů C K Y U R Č E N É L I D E M S E Z R A K O V Ý M P O S T I Ţ E N Í M H R A Z E N É Ú Ř A D E M P O M Ů C K Y U R Č E N É L I D E M S E Z R A K O V Ý M P O S T I Ţ E N Í M H R A Z E N É Ú Ř A D E M Pomůcky jsou seřazeny podle jednotlivých poloţek, jak je uvádí Příloha č. 4 k vyhlášce č. 182/1991

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace Verze 14-06 2010 Stahování DTMM (v rámci služby Geodata Distribution) OBSAH OBSAH...2 1. O MAPOVÉM SERVERU...3 2. NASTAVENÍ PROSTŘEDÍ...3 2.1 Hardwarové požadavky...3 2.2 Softwarové

Více

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží

Objednávky OBX. Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Objednávky OBX Objednávkový systém určený k instalaci na PC u zákazníka pro tvorbu offline objednávek zboží Obsah Úvod Instalace aplikace, spuštění Konfigurace aplikace První načtení ceníku Principy ovládání

Více

Uživatelská příručka pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny. Projekt DMS modul Faktury

Uživatelská příručka pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny. Projekt DMS modul Faktury S Y C O N I X, a. s. Freyova 12 Telefon: +420 2 83 10 90 10 190 00 Praha 9 Fax: +420 2 83 10 90 11 Česká republika w w w. s y c o n i x. c z pro Účetní / Vedoucí finanční účtárny Projekt DMS modul Faktury

Více

Databázový systém Matylda

Databázový systém Matylda Databázový systém Matylda Návrh softwarového projektu Vývojový tým Předpokládaný počet řešitelů: 5 Vedoucí: Mgr. Martin Nečaský Ph.D. Motivace V současné době se mnoho nákupů odehrává v internetových obchodech.

Více

Mediální komunikace. Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D. 4. 11. 2015

Mediální komunikace. Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D. 4. 11. 2015 Mediální komunikace Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů PhDr. Peter Jan Kosmály, Ph.D. 4. 11. 2015 Public relations, žurnalistika a komunikační kanály Základní prvky přenosu sdělení (lineární

Více

Programové vybavení počítačů operační systémy

Programové vybavení počítačů operační systémy Programové vybavení počítačů operační systémy Operační systém Základní program, který oživuje hardware a poskytuje prostředí pro ostatní programy Řídí využití procesoru, síťovou komunikaci, tisk, ovládá

Více

českém Úvod Obsah balení IP004 Sweex Wireless Internet Phone

českém Úvod Obsah balení IP004 Sweex Wireless Internet Phone IP004 Sweex Wireless Internet Phone Úvod Především bychom vám chtěli poděkovat za zakoupení zařízení Sweex Wireless Internet Phone. S tímto internetovým telefonem si můžete rychle a snadno začít povídat

Více