UŽITEČNÉ SEMINÁŘE ODPADOVÉ PŘEDPISY

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "UŽITEČNÉ SEMINÁŘE ODPADOVÉ PŘEDPISY"

Transkript

1 UŽITEČNÉ SEMINÁŘE ODPADOVÉ PŘEDPISY Štěpán Jakl 9. ledna 2019 Praha

2 OBSAH Probíhající novelizace zákona o odpadech nařízení o rtuti, nařízení o ekotoxicitě a související novelizace vyhlášek č. 383/2001 Sb., 294/2005 Sb., 94/2016 Sb. Novela vyhlášky č. 321/2014 Sb. vyhláška č. 210/2018 Sb. Návrh vyhlášky o kritériích pro asfaltovou směs Aktualizace norem pro skládky odpadů Balíček k odpadovému hospodářství novelizace evropských směrnic Návrh nového zákona o odpadech

3 Probíhající novelizace zákona o odpadech nařízení o rtuti, nařízení o ekotoxicitě a související novelizace vyhlášek č. 383/2001 Sb., 294/2005 Sb., 94/2016 Sb.

4 PROBÍHAJÍCÍ NOVELIZACE Změny v souvislosti s nařízením EU 2017/852 o rtuti. Součástí širšího změnového zákona upravujícího dále například chemický zákon. Zapracována rovněž změna v souvislosti s nařízením EU 2017/997 kterým se mění příloha III směrnice Evropského parlamentu a Rady 2008/98/ES, pokud jde o nebezpečnou vlastnost HP 14 ekotoxický Aktuálně schváleno Poslaneckou sněmovnou. V rámci projednávání přijat pozměňovací návrh upravující povinnosti ve zpětném odběru pneumatiky. Zejména úroveň zpětného odběru - navýšena na 70 %

5 NAŘÍZENÍ O RTUTI Stanoveny povinnosti ohlašování pro velké průmyslové podniky, které jsou původci odpadní rtuti. Stanovena povinnost pro provozovatele zařízení, který provádí odstranění rtuti informovat původce o provedení konverze a trvalého uložení. Nastaveny podmínky pro trvalé uložení rtuti. Před uložením povinnost provést konverzi. V rámci adaptace bude do zákona o odpadech doplněn 37 u, který upravuje ohlašování. Papírové hlášení na MŽP a rovněž informace pro původce.

6 SOUVISEJÍCÍ NOVELIZACE VYHLÁŠEK č. 383/2001 Sb. A č. 294/2005 Sb. Vyhláška č. 383/2001 Sb. Oprava chyby po předchozí novelizaci v 4 odst. 5 tak, aby bylo zřejmé, že se výjimky vztahují pouze na nakládání se sedimenty. V 22 stanoveny zvláštní formuláře pro ohlašování kovové rtuti. Vyhláška č. 294/2005 Sb. Upraveny a sjednoceny pojmy související s ukládáním odpadní rtuti, pojem dočasné skladování se nahrazuje pojmem prozatímní uložení. Nastaveny podmínky pro trvalé uložení odpadní rtuti. Odpovídají dosavadním požadavkům skladování.

7 NAŘÍZENÍ O EKOTOXICITĚ Nařízení nastavuje stanovování nebezpečné vlastnosti ekotoxicity výpočtovou metodou převzatou z CLP. Adaptace na nařízení bude v zákoně provedena pouze doplnění poznámky pod čarou, která v současné době odkazuje na nařízení 1357/2014 o nebezpečných vlastnostech. Důležité je, že členským státům je zachována možnost nastavit si vlastní způsob stanovování. ČR si zachová možnost laboratorního stanovení nastaveného ve vyhlášce č. 94/2016 Sb.

8 SOUVISEJÍCÍ NOVELIZACE VYHLÁŠKY č. 94/2016 Sb. Nezbytné upravit vyhlášku č. 94/2016 Sb. tak, aby umožňovala použití výpočtové metody. Od roku 2016 existují dva způsoby stanovení. Zachován starší způsob a zaveden nový bakterie, perloočka, řasa a kontaktní test na salátu. Z nařízení nepřímo vyplývá, že by neměly být prováděny testy na obratlovcích (starší test využívá ryby). Bude upraveno až s novým zákonem o odpadech. Pro přípravu nového prováděcího předpisu bude nezbytné zvážit nastavení odlišných limitů u salátu.

9 NOVELA VYHLÁŠKY č. 321/2014 Sb. VYHLÁŠKA č. 210/ 2018 Sb.

10 Historie vyhlášky č. 321/2014 Sb. V roce 2014 byla poslaneckou novelou zavedena do zákona povinnost odděleného sběru papíru, plastu, skla, kovů a biologicky rozložitelných odpadů v obcích. Povinnost zavést sběr papíru, plastů, skla a kovů vyplývala z čl. 11 směrnice o odpadech. Povinnost sběru biologicky rozložitelných odpadů byla zavedena s ohledem na neplnění cíle pro odklon biologicky rozložitelných odpadů ze skládek.(cíl % produkce roku 1995, cíl %) Obecně je zakázáno BRO skládkovat s výjimkou SKO. Proto je nezbytné zajistit vyšší míru vytřídění. obsahu v

11 Historie vyhlášky č. 321/2014 Sb. Novela zahrnovala zmocnění k vydání vyhlášky, která stanoví rozsah sběru. Vyhláška umožnila obcím splnit povinnosti několika druhy sběrných nádob nebo míst: a) sběrné dvory, b) zařízení podle zákona o odpadech, c) velkoobjemové kontejnery, d) sběrné nádoby, pytlový sběr, nebo kombinací způsobů a) až e) Vyhláška nestanovuje docházkovou vzdálenost ani počet sběrných míst v obci. U biologicky rozložitelných odpadů povinnost nastavena velmi mírně. Dostačující je oddělený sběr BRKO rostlinného původu v období od dubna do října.

12 Novelizace vyhlášky č. 321/2014 Sb. Již při vydání vyhlášky MŽP avizovalo její budoucí zpřísnění. Aktuálně přijata vyhláška č. 210/2018 Sb. Povinnost pro obce zajistit místa pro oddělené soustřeďování BRKO alespoň rostlinného původu po celý rok. Od května Zavedena povinnost pro obce zajistit místa pro oddělené soustřeďování jedlých olejů. Od ledna Povinnost zajištění je splněna, pokud je zajištěno alespoň jedno místo, kam mohou obyvatelé odděleně odkládat.

13 Novelizace vyhlášky č. 321/2014 Sb. V rámci MPŘ na základě připomínek SMO ČR přidána věta: V období od 1. listopadu do 31. března následujícího kalendářního roku může obec přizpůsobit nastavení četnosti svozu klimatickým podmínkám a množství produkovaných biologických odpadů. Tato věta je předmětem častých dotazů, nicméně do jisté míry zbytečná s ohledem na velmi mírné základní nastavení požadavků. Zpracována metodika ve spolupráci Ministerstva vnitra a Ministerstva životního prostředí.

14 NÁVRH VYHLÁŠKY O KRITÉRIÍCH PRO ASFALTOVOU SMĚS

15 VYHLÁŠKA Zpracována ve spolupráci Ministerstva životního prostředí a ministerstva průmyslu a obchodu Aktuálně probíhá vypořádání meziresortního připomínkového řízení. Následně bude nezbytné notifikovat v rámci Evropské komise. Předpokládaná účinnost 1. května Vyhláška stanoví: Upřesňující kritéria, při jejichž splnění je možné považovat znovuzískanou asfaltovou směs za vedlejší produkt a nikoliv odpad. Upřesňující kritéria, při jejichž splnění přestává být znovuzískaná asfaltová směs odpadem. Upřesňující kritéria, při jejichž splnění přestává být asfaltová směs vyrobená z odpadní znovuzískané asfaltové směsi odpadem.

16 ZNOVUZÍSKANÁ ASFALTOVÁ SMĚS Znovuzískanou asfaltová směs nesmí být znečištěna způsobem, který by znemožňoval použití pro konkrétní účel. Znovuzískaná směs rozdělena do čtyř kvalitativních tříd podle obsahu PAU Celkové obsahy parametru PAU 16 (EPA) Jednotka mg/kg suš. Jakostní třída dle Tabulky 1 ZAS-T1 ZAS-T2 ZAS-T3 ZAS-T4 12 >12 25 > >300 Pro zařazení je nezbytné ovzorkovat. Výjimka: směs získaná konstrukční vrstvy vybudované před rokem 2000 může být zařazena jako ZAS T3 bez vzorkování. (výjimkou rovněž recyklace za studena viz dále)

17 ZAS-T1, ZAS-T2 Vyfrézovaná ZAS - vedlejší produkt přímo u původce pokud byla ovzorkována před vybouráním. O vedlejší produkt se jedná vždy pokud použiji technologii recyklace na místě. Konec odpadu pokud původce zařadí jako odpad nebo neprovede vzorkování, v recyklačním zařízení může přestat být odpadem. Vybourané kry jsou odpadem až do okamžiku jejich podrcení na recyklačním centru. Výjimka - můžou být VP, pokud jdou přímo na obalovnu. Omezení způsobu použití: Použití v konstrukčních vrstvách nebo výroba nové asfaltové směsi. Povinnost vybavit průvodní dokumentací včetně kopií protokolů o zkouškách.

18 RECYKLACE ZA STUDENA NA MÍSTĚ Tento postup je jediný možný pro materiál ZAS-T4. Možno provádět i bez vzorkování. Podmínkou použití asfaltového pojiva v podobě asfaltové emulze nebo zpěněného asfaltu samostatně nebo v kombinaci s vhodným hydraulickým pojivem. Použití pouze hydraulického pojiva není přípustné.

19 ASFALTOVÁ SMĚS VYROBENÁ Z ODPADNÍ ZNOVUZÍSKANÉ ASFALTOVÉ SMĚSI Nevztahuje se na výrobu asfaltové směsi, vyrobené ze znovuzískané směsi, která je vedlejším produktem nebo přestala být odpadem. Bude se týkat zejména materiálu ZAS-T3. Obalovna musí být odpadové zařízení podle 14/1. Obsah PAU ve vyrobené asfaltové směsi nepřekročí hodnotu pro jakostní třídu ZAS T2 Způsob prokazování splnění podmínky uvedené v písmeni c) je stanoven v provozním řádu zařízení a provozovatel zařízení postupuje v souladu s tímto způsobem.

20 VZORKOVÁNÍ A ZKOUŠENÍ Vzorkování Certifikovaná odborně způsobilá osoba, akreditovaná laboratoř nebo akreditované odborné pracoviště, jehož způsobilost je garantována odborně způsobilou osobou. Odebírat vzorky může i fyzická osoba, kterou odborně způsobilá osoba proškolila. Postup podle ČSN EN Charakterizace odpadů - Vzorkování odpadů. Četnost m 2 (směsný vzorek m 2 ), t (směsný vzorek t). Zkoušení Akreditovaná laboratoř nebo akreditované odborné pracoviště.

21 AKTUALIZACE NOREM PRO SKLÁDKY ODPADŮ

22 SKLÁDKOVACÍ NORMY Normy jsou součástí práva - vyhláška č. 294/2005 Sb. Přímo odkazuje na jejich použití. ČSN Základní podmínky pro navrhování, výstavbu a provoz skládek ČSN Těsnění skládek ČSN Nakládání s průsakovými vodami ze skládek ČSN Odplynění skládek ČSN Uzavírání a rekultivace skládek ČSN Monitorování skládek TNO Provozní řád skládek

23 HLAVNÍ ZMĚNY NOREM Normy nebyly dlouho aktualizovány. Bylo nezbytné promítnou změny právních předpisů. Aktualizace technických parametrů: Povinnost monitorování těsnosti folie. Pouze u nových skládek. Omezení velikosti aktivní plochy skládky. Nastavení povinnosti denního překryvu. Vymezení šíře rekultivačních vrstev skládky. Vyrovnávací vrstva 0,5 m, max. 1,5 m Odplyňovací vrstva 0,3 m Rekultivační vrstva min. 0,8 tráva, keře - max. 3m - stromy

24 HLAVNÍ ZMĚNY NOREM Jednoznačné vymezení technického zabezpečení skládek a konstrukčních prvků skládky. Technické zabezpečení skládky Účely: překryvy, hrázky vnější a obvodové, cesty a vjezdy, zpevněné plochy Vlastnosti odpadů: bez známek zvodnění, zhutnitelné, bez prašnosti, propustnost Konstrukční prvky skládky Účely: těsnění minerální/folie, potrubí - průsakové vody, skládkový plyn, drenáž, zpětné rozlévání vody, cesty ve 2. fázi

25 BALÍČEK K ODPADOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ NOVELIZACE EVROPSKÝCH SMĚRNIC

26 BALÍČEK K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ První návrh předložen Komisí v prosinci Schválení v EP Schválení na Radě ministrů ŽP Official Journal/Úřední věstník EU, ISSN , L 150, EN Transpozice musí být provedena do Platnost nových zákonů v ČR - červenec Účinnost bude nastavena na

27 BALÍČEK K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ SMĚRNICE O SKLÁDKÁCH Priorita výrazné omezení skládkování odpadů, zejména komunálních odpadů. Definice přímé odkazy na směrnici o odpadech u hlavních pojmů. Členské státy usilují o zajištění toho, aby od roku 2030 nebyl přijímán na skládku žádný odpad vhodný k recyklaci nebo jinému využití, zejména komunální odpad, s výjimkou odpadu, u něhož skládkování vede k nejlepšímu výsledku z hlediska životního prostředí v souladu s článkem 4 směrnice 2008/98/ES. Cíl pro skládkování komunálních odpadů - 10% z produkce komunálních odpadů v roce 2035.

28 BALÍČEK K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ SMĚRNICE O ODPADECH Cíl pro recyklaci komunálních odpadů - 55% v roce 2025, 60% v roce 2030, 65% v roce 2035 (cíl bude předmětem revize). Povinné třídění bioodpadu - od (revizní klauzule na stanovení cíle pro recyklaci bioodpadu). Povinné třídění textilu - od Povinné třídění nebezpečných složek KO - od Potravinový odpad indikativní redukční cíle pro EU a harmonizovaná metodika vyhodnocení možnosti zavedení cílů pro přípravu k opětovnému použití, opětovné použití, textilní odpad Pouze odděleně tříděný bioodpad bude započítáván do recyklace - phase-out MBÚ.

29 BALÍČEK K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ SMĚRNICE O OBALECH cíle pro recyklaci, pokud jde o konkrétní materiály obsažené v obalovém odpadu: 50 % plastů, 25 % dřeva, 70 % železných kovů, 50 % hliníku, 70 % skla, 75 % papíru a lepenky % veškerých obalových odpadů musí být recyklováno cíle pro recyklaci, pokud jde o konkrétní materiály obsažené v obalovém odpadu: 55 % plastů, 30 % dřeva, 80 % železných kovů, 60 % hliníku, 75 % skla, 85 % papíru a lepenky.

30 BALÍČEK K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ 2018 NOVÉ INICIATIVY EK návrh směrnice o omezení jednorázových plastových výrobků Zcela nová směrnice k omezení jednorázových plastových výrobků. 10 skupin jednorázových plastových výrobků + rybářské sítě. Rozdělení výrobků do skupiny podle požadavků, které bude třeba na tyto výrobky uplatnit (zákaz, snížení spotřeby, rozšířená odpovědnost výrobců, informace pro spotřebitele, příspěvek na úklid, cíle atd.). V současné době vyjednávání s Radou a Evropským parlamentem. Schválení 2019 problematické.

31 ČR kampaň za omezení spotřeby jednorázových plastů. #dostbyloplastu

32 NAVYŠOVÁNÍ RECYKLACE KO Další posilování primárního tříděného sběru. Zavedení povinného tříděného sběru biologicky rozložitelných odpadů (od 2015) celoročně ( v. č. 210/2018 Sb. - od května 2019). Zavedení povinného tříděného sběru olejů a tuků (od 2020). Ekonomické nástroje podporující recyklaci poplatek za skládkování odpadů (Studie EEA - Nastavení slevy pro obce podle úrovně vytřídění v novém zákoně o odpadech. Podpora opětovného použití a center opětovného použití. Finanční podpora z evropských a národních fondů.

33 OMEZOVÁNÍ SKLÁDKOVÁNÍ KO Omezování množství směsného komunálního odpadu. Legislativní zákaz skládkování vybraných odpadů - v legislativě od roku Pro směsné komunální odpady, recyklovatelné a využitelné odpady od roku V návrhu nového zákona výhřevnost, biologická stabilita, seznam recyklovatelných odpadů bude upraven ve vyhlášce. Ekonomické nástroje změna poplatku za skládkování komunálních odpadů.

34 ZÁVĚRY PRO NOVÉ PŘEDPISY Transpozice do 24 měsíců od přijetí. (červenec 2020) Platnost nového zákona o odpadech, zákona o výrobcích s ukončenou životností a novely zákona o obalech červenec 2020, účinnost leden Balíček jednoznačně posiluje orientaci na primární třídění. Nastavení. Bude nastavena sleva na poplatku za skládkování pro obce vztažená k množství vytříděných recyklovatelných složek. Povinné cíle na vytřídění recyklovatelných složek. Omezení skládkování navýšení poplatku za skládkování. Nastavení omezení skládkování První cíl pro recyklaci komunálních odpadů v roce %. Schází pouze 7 let pro navýšenío 17% (v roce 2016 i %).

35 NÁVRH NOVÉHO ZÁKONA O ODPADECH

36 VYLOUČENÍ Z PŮSOBNOSTI Odpady a materiály vyloučené z působnosti zcela emise látek znečišťujících ovzduší radioaktivní odpady vyřazené výbušniny mrtvá těla zvířat, která uhynula jinak než porážkou exkrementy, sláma zeminy a přírodní materiál využité v místě stavby sedimenty přemísťované v rámci povrchových vod půda in situ a budovy trvale spojené s povrchem V rozsahu upraveném jiným zákonem odpadní vody vedlejší živočišné produkty neplatí pro spalování, skládkování, BPS nebo kompostování těžební odpad nepoužitelná léčiva a návykové látky vybrané výrobky (z. o výrobcích s ukončenou životností)

37 DEFINICE ODPADU Odpadem je movitá věc, které se osoba zbavuje nebo má úmysl nebo povinnost zbavit se. Nebude vymezeno zbavování se jako doposud - zavádějící. Domněnka úmyslu zbavit se odpadu pokud věc nelze používat k původnímu účelu. Povinnosti zbavit se věci pokud není používána nebo ji není možné používat k původnímu účelu a ohrožuje životní prostředí, nebo vzniká jako zbytek při výrobě a nesplní požadavky pro vedlejší produkt. V pochybnostech, zda je věc odpadem rozhoduje krajský úřad. Nelze požádat o rozhodování v pochybnostech v případě, že je vedeno řízení o uložení sankce nebo nápravného opatření.

38 VEDLEJŠÍ PRODUKT Nebude obdoba 3 odst. 7, který na VP a produkty z odpadu vztahuje kritéria pro využití odpadu. Vyhláškou může ministerstvo (bez spolugesce) stanovit doplňující kritéria pro jednotlivé VP. Pokud byla nastavena doplňující kritéria vyhláškou povinnost vypracovat průvodní dokumentaci a povinnost každého držitele předávat vedlejší produkt s touto dokumentací.

39 PŘECHOD ODPAD NEODPAD Režimy pro přechod: věci vystupující ze zařízení na přípravu k opětovnému použití Bez povolení Odpady vymezené vyhláškou, nebo nařízením EU, za splnění jejich požadavků. Ze zákona splněn čl. 6 směrnice. Výstup ze zařízení 14/2, pokud splní požadavky vyhlášky, která nastavuje podmínky provozu zařízení. Na základě povolení KÚ Součástí povolení k provozu. Žadatel musí prokázat splnění podmínek čl. 6 a vymezit parametry výstupu. KÚ konzultuje s MPO, KHS a ČIŽP.

40 PŘECHOD ODPAD NEODPAD Konec odpadu nastává v okamžiku zahájení přepravy ze zařízení. S výjimkou zařízení provozovaného bez povolení na základě výjimky. Nastavena povinnost vypracovat ke vzniklému výrobku průvodní dokumentací. A povinnost každého dalšího držitele předávat dalším osobám s touto průvodní dokumentací.

41 PŮVODCE ODPADU V souladu se směrnicí bude původcem odpadu každý, při jehož činnosti vzniká odpad, i nepodnikající FO. Nepodnikající má povinnosti srovnatelné se současnou úpravou. Původcem komunálního odpadu odložených v rámci obecního systému bude jako nyní obec (i u zapojených původců). Pokud odpad vzniká při činnosti více osob nebo prováděné na základě smluvního vztahu, původce odpadu je ten, kdo provádí fyzicky činnost a stává se vlastníkem. Původcem odpadu může být kdokoliv jiný z těchto osob, pokud tak vyplývá ze vzájemných smluv. V případě komunálních odpadů a odpadů z obalů vznikajících v nemovité věci, s výjimkou odpadů z domácnosti, možnost převedení původcovství na vlastníka nemovitosti.

42 PŮVODCE ODPADU Původce je vlastníkem odpadu až do předání do zařízení. Výjimkou je případ, kdy provede provozovatel zařízení kompletní přejímku v místě nakládky. Navýšení ohlašovacího limitu pro původce u nebezpečných odpadů na 600 Kg. ŠKOLNÍ SBĚR Škola může přebírat odpady papíru, plastu a kovů. Škola se převzetím stává vlastníkem odpadu a obec původcem. Škola plní ve vztahu k převzatým odpadům všechny povinnosti původce odpadu. Škola předá do 15. ledna obci údaje, obec zahrne do hlášení.

43 ČERNÉ SKLÁDKY Pokud není možné zjistit osobu odpovědnou za odpad, vyzve ORP vlastníka pozemku k odklizení odpadu, nemá povinnosti, ale pokud neodklidí do 30 dnů ORP může: - uložit vlastníkovi pozemku, aby na vlastní náklady zabezpečil místo, kde se nachází nelegálně soustředěný odpad, proti dalšímu návozu odpadu, - zabezpečit odpad, který ohrožuje životní prostředí, před únikem škodlivin do okolního prostředí na náklady ORP, nebo - nelegálně soustředěný odpad předat do zařízení určeného pro nakládání s odpady na náklady ORP (dotace SFŽP). Vlastník musí strpět přítomnost osob odklízejících nebo zajišťujících odpad. Může se tomu vyhnout pokud dodatečně odpad odklidí.

44 ZAŘÍZENÍ Povolení mobilního zařízení ke sběru se uděluje na dobu určitou, nejvýše však na 5 let. Ostatní zařízení pouze pravidelné zhodnocení souladu s platným právem. Jednou za šest let. Obec bude nově ze zákona účastníkem všech řízení o povolení provozu zařízení na jejím území. Zachována výjimka 14/2, ale v souladu se směrnicí pouze pro zařízení, vymezená v příloze, za stanovených podmínek. Nemusí mít provozní řád. (kovohutě, papírny, malá zařízení pro zpracování BRO). Musí ohlásit provoz zařízení. Nově povinnost sjednat pojištění odpovědnosti za škodu na životním prostředí, na zdraví a na věci způsobenou provozem zařízení.

45 KOMUNÁLNÍ ODPAD Obce původcem odpadu od občanů a zapojených živnostníků. Živnostníci budou mít možnost zapojit se se svým KO do systému. Pro tyto odpady nevedou evidenci a neohlašují. Poplatek pro občany bude upraven v zákoně o místních poplatcích. Obec bude moci zvolit zpoplatněním na hlavu nebo podle produkce SKO, objednaný objem, skutečný objem nebo skutečná hmotnost. Nebude smlouva. Povinnost pro obce splnit nastavený cíl pro oddělené soustřeďování recyklovatelných složek %, % a % Původci KO budou muset, pokud umožňují odhazovat odpady do košů, zajistit místa pro oddělené odkládání papíru, plastů, skla a kovů.

46 ZÁKON O VYBRANÝCH VÝROBCÍCH S Vybranými výrobky jsou: a) Elektrozařízení b) Baterie a akumulátory c) Pneumatiky d) Vozidla UKONČENOU ŽIVOTNOSTÍ Nově budou výrobky ve zpětném odběru odpadem, bude pro ně ale nastaven zjednodušený odpadový režim. Nastavení cílů podle novelizovaných směrnic. Povinnost odevzdat výrobek pouze v místě zpětného odběru, poslednímu prodejci nebo jiné osobě určené výrobcem. Zpětně odebraný výrobek smí být předán pouze osobě oprávněné k jeho zpracování. Do předání nesmí být předmětem úpravy, využití nebo odstranění.

47 ZÁKON O VYBRANÝCH VÝROBCÍCH S UKONČENOU ŽIVOTNOSTÍ Zjednodušený odpadový režim Až do okamžiku předání zpracovateli nebo k přeshraniční přepravě. Není povinnost povolení k provozování zařízení k nakládání s odpady, zařazovat odpad podle kategorií, vést standardní evidenci odpadů a zasílat hlášení o odpadech a zařízeních k nakládání s odpady. Nové nastavení kolektivního plnění Řada omezení provozovatele kolektivního sytému. Mimo jiné nesmí podnikat v oblasti nakládání s opady. Nastavení podmínek pro existenci více kolektivních systémů (vyplývá ze směrnice o odpadech) Musí provádět ekomodulaci.

48 DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Štěpán Jakl

ZMĚNY EVROPSKÉ ODPADOVÉ LEGISLATIVY V NÁVAZNOSTI NA ČESKÝ PRÁVNÍ SYSTÉM. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

ZMĚNY EVROPSKÉ ODPADOVÉ LEGISLATIVY V NÁVAZNOSTI NA ČESKÝ PRÁVNÍ SYSTÉM. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl ZMĚNY EVROPSKÉ ODPADOVÉ LEGISLATIVY V NÁVAZNOSTI NA ČESKÝ PRÁVNÍ SYSTÉM Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl NOVELIZACE ZÁKONA O ODPADECH V NÁVAZNOSTI NA NAŘÍZENÍ O RTUTI A NAŘÍZENÍ O EKOTOXICITĚ Změny v souvislosti

Více

UŽITEČNÉ SEMINÁŘE ODPADOVÉ PŘEDPISY

UŽITEČNÉ SEMINÁŘE ODPADOVÉ PŘEDPISY UŽITEČNÉ SEMINÁŘE ODPADOVÉ PŘEDPISY Štěpán Jakl 9. ledna 2019 Praha OBSAH Probíhající novelizace zákona o odpadech nařízení o rtuti, nařízení o ekotoxicitě a související novelizace vyhlášek č. 383/2001

Více

Nový zákon o odpadech

Nový zákon o odpadech Nový zákon o odpadech Příprava nového zákona o odpadech Harmonogram 2010 - Rozšířené teze rozvoje odpadového hospodářství. 2011 - První verze věcných záměrů. Březen 2015 schválení věcných záměrů nových

Více

Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Obsah prezentace Příprava nové legislativy v odpadovém hospodářství VZ zákona o odpadech Vyloučení z působnosti Definice odpadu

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA O ODPADECH A PROVÁDĚCÍCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Analytika odpadů Litomyšl, 21. 11. 2018 NOVÁ EVROPSKÁ LEGISLATIVA SCHVÁLENÝ BALÍČEK

Více

Česká a evropská odpadová legislativa. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Česká a evropská odpadová legislativa. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Česká a evropská odpadová legislativa Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Ohlášení zařízení na použití upravených kalů na ZPF Nová vyhláška č. 437/2016 Sb., která od 1. ledna 2017 zcela nahradila dosavadní vyhlášku

Více

Novinky 2017/2018 v legislativě OH. Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí 26. dubna 2018

Novinky 2017/2018 v legislativě OH. Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí 26. dubna 2018 Novinky 2017/2018 v legislativě OH Ing. Gabriela Bulková Ministerstvo životního prostředí 26. dubna 2018 Osnova přednášky Adaptace na Nařízení o rtuti a Nařízení o ekotoxicitě Vyhlášky, novelizace: Změna

Více

Legislativní změny v oblasti odpadového hospodářství Povinnosti v podnikové ekologii v roce 2017

Legislativní změny v oblasti odpadového hospodářství Povinnosti v podnikové ekologii v roce 2017 Legislativní změny v oblasti odpadového hospodářství Povinnosti v podnikové ekologii v roce 2017 Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Obsah prezentace Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské

Více

NAKLÁDÁNÍ S ODPADY V ČR PO PŘIJETÍ BALÍČKU K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ

NAKLÁDÁNÍ S ODPADY V ČR PO PŘIJETÍ BALÍČKU K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ NAKLÁDÁNÍ S ODPADY V ČR PO PŘIJETÍ BALÍČKU K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ Štěpán Jakl Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Kulatý stůl - odpady 19. 6. 2018 OBSAH 1. Nová evropská legislativa k oběhovému

Více

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ

NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ NAKLÁDÁNÍ S BIOODPADY V ČESKÉ REPUBLICE LEGISLATIVA A PODPORA VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Bioodpady a jejich využití, legislativa a praxe 19. března 2019

Více

NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ NOVÁ LEGISLATIVA ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ V ČR A PŘECHOD NA OBĚHOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí VOD-KA 2019 21. května 2019, MŽP, Praha EVROPSKÝ KONTEXT NOVÉ LEGISLATIVY

Více

VÝZVY V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM V ČESKÉ REPUBLICE

VÝZVY V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM V ČESKÉ REPUBLICE VÝZVY V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM V ČESKÉ REPUBLICE Vojtěch Pilnáček Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Odpadové hospodářství obcí ČR 31. 5. 2018, Praha NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍMI

Více

LEGISLATIVA V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S BRO A ČOV KALY V ČR

LEGISLATIVA V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S BRO A ČOV KALY V ČR LEGISLATIVA V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S BRO A ČOV KALY V ČR Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Ministerstvo zemědělství, Praha 2. 11. 2017 ČESKÁ REPUBLIKA ČESKÁ ODPADOVÁ POLITIKA DO

Více

PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ NA ÚROVNI EU A ČR

PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ NA ÚROVNI EU A ČR PŘIPRAVOVANÉ ZMĚNY PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ NA ÚROVNI EU A ČR Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Aktuální výzvy odpadového hospodářství 18. října 2017,

Více

CEP V PRÁVNÍCH PŘEDPISECH: JAKÉ ZMĚNY NÁS ČEKAJÍ?

CEP V PRÁVNÍCH PŘEDPISECH: JAKÉ ZMĚNY NÁS ČEKAJÍ? CEP V PRÁVNÍCH PŘEDPISECH: JAKÉ ZMĚNY NÁS ČEKAJÍ? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Waste to Energy 2018 Energetické využití odpadu 2018 22. března 2018 Praha Czech Waste-2-Energy

Více

AKTUALIZACE TECHNICKÝCH NOREM V OBLASTI SKLÁDKOVÁNÍ ODPADŮ

AKTUALIZACE TECHNICKÝCH NOREM V OBLASTI SKLÁDKOVÁNÍ ODPADŮ AKTUALIZACE TECHNICKÝCH NOREM V OBLASTI SKLÁDKOVÁNÍ ODPADŮ Ing. Bc. Jan Maršák, Ph. D. Mgr. Vojtěch Pilnáček Konference Analytika odpadů, Litomyšl 21. 11. 2018 OBSAH Legislativní rámec pro skládkování

Více

Odůvodnění I. OBECNÁ ČÁST

Odůvodnění I. OBECNÁ ČÁST Odůvodnění I. OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů Primárním cílem předloženého návrhu vyhlášky je provedení zákona, jímž je realizována adaptace

Více

VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR

VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR Konference Analytika odpadů II 27. listopadu 2012 Žďár nad Sázavou VĚCNÝ ZÁMĚR ZÁKONA O ODPADECH + POH ČR Andrea Jonášová Odbor odpadů Věcný záměr zákona o odpadech hlavní změny oproti současnému stavu

Více

Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy. Ing. Petra Paulová

Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy. Ing. Petra Paulová Povinnosti obcí při nakládání s odpady, dle současné platné legislativy Ing. Petra Paulová ODPAD ve smyslu zákona Výjimky, na které se zákon o odpadech nevztahuje: a1 Léčiva Radioaktivní odpady Mrtvá těla,

Více

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014

Legislativa v odpadovém hospodářství a obce. Velehrad 4.12.2014 Legislativa v odpadovém hospodářství a obce Velehrad 4.12.2014 Ing. Jana Káčerová Krajský úřad Zlínského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Legislativa v odpadovém hospodářství 1. Zákon č. 185/2001

Více

M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra

M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra M etodický mater iál odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Právní předpisy a jejich ustanovení související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce o stanovení

Více

NOVÝ ZÁKON O ODPADECH = PŘECHOD K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ ČR. Jaromír MANHART Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí.

NOVÝ ZÁKON O ODPADECH = PŘECHOD K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ ČR. Jaromír MANHART Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí. NOVÝ ZÁKON O ODPADECH = PŘECHOD K OBĚHOVÉMU HOSPODÁŘSTVÍ ČR Jaromír MANHART Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Praha květen 2019 10 priorit zákona o odpadech 1. Zlepšení naplňování hierarchie

Více

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001

Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 O b e c H r á d e k Obecně závazná vyhláška obce Hrádek č. 1/2001 o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecní zastupitelstvo obce Hrádek schválilo na svém zasedání dne 11. prosince 2001 podle

Více

VÝZVY V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM V ČESKÉ REPUBLICE

VÝZVY V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM V ČESKÉ REPUBLICE VÝZVY V OBLASTI NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM ODPADEM V ČESKÉ REPUBLICE Vojtěch Pilnáček Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Letní škola Zdravých Měst 6. 6. 2018, Praha NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍMI ODPADY

Více

Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Přehled změn, které přináší ekoauditová novela zákona o odpadech (zákon č. 169/2013 Sb.) a jejich dopad na povinnosti vyplývající z odpadové legislativy Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Důvody přijetí vychází

Více

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb.

ZÁKON O ODPADECH ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ. č.. 185/2001 Sb. ZÁKON O ODPADECH NEBEZPEČNÝ ODPAD PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ Odpady potravinářské výroby Mgr. Kateřina Járová, Ph.D. Zákon č. 185/2001 Sb., o a o změně některých dalších zákonů Vyhláška č. 93/2016 Sb.,

Více

NOVÝ ZÁKON O ODPADECH V ČESKÉ REPUBLICE

NOVÝ ZÁKON O ODPADECH V ČESKÉ REPUBLICE NOVÝ ZÁKON O ODPADECH V ČESKÉ REPUBLICE Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí ENVIRO 2016, Ostravice, 22. 23. 9. 2016 OBSAH PREZENTACE Nová legislativa odpadového hospodářství Data o

Více

VYHLÁŠKA. ze dne 2019,

VYHLÁŠKA. ze dne 2019, II. Návrh VYHLÁŠKA ze dne 2019, kterou se stanoví kritéria, při jejichž splnění je znovuzískaná asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem, a kritéria, při jejichž splnění asfaltová směs

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Dny teplárenství a energetiky Hradec Králové, 22. dubna 2015 Odpady v ČR probuzeny Zákon

Více

Výhled pro nakládání s BRO v ČR

Výhled pro nakládání s BRO v ČR Výhled pro nakládání s BRO v ČR Kamila Součková MŽP Odbor odpadů Nový zákon o odpadech Platná legislativa OH ČR Rozšířené teze rozvoje OH v ČR (schváleny vládou 25. srpna 2010) Věcné záměry zákon o odpadech

Více

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3

AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3 AKTUÁLNÍ ZMĚNY ZÁKONA, PŘÍPRAVA NOVÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ, POH, DATA O ODPADECH V ČR, OPŽP PO3 Tomáš Kovařík Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Biomasa & Energetika, 24. listopadu

Více

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR

Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Strategie odpadového hospodářství EU a ČR Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Energetická bezpečnost Prahy & Odpad jako energie Praha, 18. května 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU

Více

Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů

Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO. Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Vyhláška stanovující rozsah a způsob zajištění odděleného soustřeďování BRKO Kristýna HUSÁKOVÁ odbor odpadů Obsah prezentace Přehled právních předpisů v oblasti nakládání s BRKO Novela zákona o odpadech

Více

POJETÍ KONCE ODPADU V NOVÉ LEGISLATIVĚ ODPADŮ VE VZTAHU K PALIVŮM Z ODPADŮ

POJETÍ KONCE ODPADU V NOVÉ LEGISLATIVĚ ODPADŮ VE VZTAHU K PALIVŮM Z ODPADŮ POJETÍ KONCE ODPADU V NOVÉ LEGISLATIVĚ ODPADŮ VE VZTAHU K PALIVŮM Z ODPADŮ Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Konference Ochrana ovzduší ve státní správě 2016, Třebíč, 8. 10. 11.

Více

č. 130/2019 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2019 o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem

č. 130/2019 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2019 o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem č. 130/2019 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 23. května 2019 o kritériích, při jejichž splnění je asfaltová směs vedlejším produktem nebo přestává být odpadem Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ Ing. Zdeněk Fildán PŘÍRUČKA PRO ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ PODLE ZÁKONA Č. 185/2001 SB., O ODPADECH Příručka pro oblast životního prostředí Příručka pro oblast životního prostředí Obsah: 1.0 Úvod 1.1 Stručný

Více

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013

Obec Chlístov. Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 Obec Chlístov Obecně závazná vyhláška obce Chlístov č. 1/2013 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem na

Více

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů

Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Odpadové hospodářství obce a energetické využití odpadů Mgr. Pavel Drahovzal starosta obce Velký Osek Výkonný ředitel Kanceláře Svazu měst a obcí České republiky Legisla(va odpadového hospodářství - východiskem

Více

Čl. 1. Základní ustanovení

Čl. 1. Základní ustanovení MĚSTO TŘEBOŇ Obecně závazná vyhláška č. 3/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Třeboň, včetně

Více

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období

Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje na období 2016-2025 1 Účel POH Středočeského kraje Plán odpadového hospodářství Středočeského kraje (POH SK) je zpracován na základě 43 zákona č. 185/2001

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2016 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu na území města Čáslav Zastupitelstvo města Čáslav se usneslo podle

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV

STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV STATUTÁRNÍ MĚSTO PŘEROV Obecně závazná vyhláška č. 3/2015, o nakládání s komunálním odpadem na území města Přerova Zastupitelstvo města Přerova se na svém zasedání dne 7. září 2015 usneslo vydat na základě

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2014 7. volební období. USNESENÍ výboru pro životní prostředí z 8. schůze dne 21.

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2014 7. volební období. USNESENÍ výboru pro životní prostředí z 8. schůze dne 21. PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2014 7. volební období 32 USNESENÍ výboru pro životní prostředí z 8. schůze dne 21. května 2014 Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 185/2001 Sb.,

Více

Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně

Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně Legislativní vymezení: Bioodpady a jejich třídění v obcích. Využití biomasy z údržby veřejné zeleně Ing. Adam Moravec (CZ Biom) research and innovation programme under grant agreement No 646443. Obsah

Více

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014

Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Projekt je realizován v rámci OP Slovenská republika Česká republika, který je spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj Ing. Jana Hellemannová 11. září 2014 Obsah prezentace Co je komunální

Více

Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO

Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO Aktuální situace v právních předpisech týkajících se biologicky rozložitelných odpadů, zvážení možnosti podpory odbytu kompostů vyrobených z BRKO Odpadové dny 2010 Mendlova univerzita, Brno 23.9.2010 Bc.

Více

Vyhláška k opětovnému použití znovuzískané asfaltové směsi

Vyhláška k opětovnému použití znovuzískané asfaltové směsi Vyhláška k opětovnému použití znovuzískané asfaltové směsi Ing. Jan Valentin, Ph.D. (alternují: Ing. Petr Svoboda a Ing. Petr Mondschein, Ph.D.) ZDROJE ZPRACOVÁNÍ, VÝROBA SMĚSÍ ZABUDOVÁNÍ DO KONSTRUKCE

Více

Obecně závazná vyhláška č. 7/2008

Obecně závazná vyhláška č. 7/2008 Obecně závazná vyhláška č. 7/2008 o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Třince Zastupitelstvo města Třinec se na svém

Více

Aktuální novelizace odpadové legislativy. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Aktuální novelizace odpadové legislativy. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Aktuální novelizace odpadové legislativy Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Obsah prezentace 1) Zákon č. 229/2014 Sb. Průběh projednání Požadavky na sběr odpadů v obcích vyhláška č. 321/2014 Sb. Zákaz skládkování

Více

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové

Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové Obecně závazná vyhláška č. 3 /2015 Statutárního města Hradec Králové o nakládání s komunálním a stavebním odpadem a o systému komunitního kompostování Zastupitelstvo města Hradec Králové se na svém zasedání

Více

Obecně závazná vyhláška obce Vranov Pro rok 2003

Obecně závazná vyhláška obce Vranov Pro rok 2003 Obecně závazná vyhláška obce Vranov Pro rok 2003 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně systému nakládání se stavebním odpadem

Více

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky

Část I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ. Čl. 1 Působnost vyhlášky M Ě S T O V A M B E R K Obecně závazná vyhláška města Vamberk č. 1/2003 ze dne 28. dubna 2003, o nakládání s komunálním odpadem na území města Vamberk, ve znění vyhlášek č. 3/2003 a č. 2/2006 Zastupitelstvo

Více

MĚSTO CHODOV OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 1/2017,

MĚSTO CHODOV OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA. č. 1/2017, MĚSTO CHODOV OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA č. 1/2017, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálního odpadu a systém nakládání se stavebním odpadem (o

Více

Povinnosti obcí při nakládání s odpady

Povinnosti obcí při nakládání s odpady Povinnosti obcí při nakládání s odpady Setkání starostů, Ostrava 17. 2. 2009 1 Zákon o odpadech (185/2001 Sb.) Příprava nového zákona o odpadech návaznost na novou Směrnici vnitřní připomínkové řízení

Více

Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy

Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy Zákon o odpadech a jeho prováděcí předpisy Mgr. Viktor Havlice Ministerstvo životního prostředí Vršovická 65 Praha 10, 100 10 Ústředna: +420-267 121 111 Fax: ++420-2-6731-0308 Email: info@env.cz Obsah

Více

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2016. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2016. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecně závazná vyhláška č. 1/2016 Zastupitelstvo města Nové Město nad Metují se na svém zasedání dne 25. února 2016 usneslo vydat na základě 10 písm. d) a 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Vojtěch Pilnáček Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Regionální setkání starostů Regionservis Dětenice, 14. května 2015 Odpady v ČR probuzeny

Více

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015

OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň. Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 OBEC Nasavrky, Nasavrky 31, 565 01 Choceň Obecně závazná vyhláška obce Nasavrky č. 1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů včetně

Více

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2013. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem

Obecně závazná vyhláška. č. 1/2013. o nakládání s komunálním a se stavebním odpadem Obecně závazná vyhláška č. 1/2013 Zastupitelstvo města Nové Město nad Metují se na svém zasedání dne 20. června 2013 usneslo vydat na základě 10 písm. d) a 84 odst. 2 písm. h) zákona č. 128/2000 Sb., o

Více

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 1/2015, O SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM

OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 1/2015, O SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM MĚSTO OTROKOVICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA OTROKOVICE č. 1/2015, O SYSTÉMU NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A STAVEBNÍM ODPADEM Zastupitelstvo města Otrokovice rozhodlo dne 16. dubna 2015 usnesením č. ZMO/45/04/15

Více

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ JIHOČESKÉHO KRAJE TÁBOR

ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ JIHOČESKÉHO KRAJE TÁBOR ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ A MĚST SETKÁNÍ STAROSTŮ A MÍSTOSTAROSTŮ JIHOČESKÉHO KRAJE 17.1.2019 TÁBOR OBSAH PREZENTACE Shrnutí povinností obcí současné a připravované Evidence odpadů a ohlašování Přeprava

Více

Čl.1. Působnost Závaznost vyhlášky

Čl.1. Působnost Závaznost vyhlášky Obecně závazná vyhláška Obce Mačkov č.1/2009 O systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na jejích katastrálních územích, včetně systému

Více

budoucnost odpadového hospodářství /se zaměřením na komunální odpady/

budoucnost odpadového hospodářství /se zaměřením na komunální odpady/ Aktuální novela zákona o odpadech a budoucnost odpadového hospodářství /se zaměřením na komunální odpady/ Zákon č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů - účinnost od 1.1.2002 1 -

Více

Obecně závazná vyhláška obce Černiv č.6\2015

Obecně závazná vyhláška obce Černiv č.6\2015 Obecně závazná vyhláška obce Černiv č.6\2015 Obecně závazná vyhláška obce Černiv č. 6/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Více

Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě

Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě Nová vyhláška o podmínkách použití upravených kalů na zemědělské půdě Kristýna Husáková Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí VOD-KA 2017 24. května 2017 Legislativa EU a ČR Směrnice Rady 86/278/ES

Více

MOŽNOSTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM PO ROCE 2024

MOŽNOSTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM PO ROCE 2024 MOŽNOSTI NAKLÁDÁNÍ S ODPADEM PO ROCE 2024 Mgr. Pavel Drahovzal výkonný ředitel 1 PRÁVNÍ RÁMEC ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ OBCÍ Zákon č.185/2001 Sb. Významné omezení skládkování odpadů v ČR Zákaz skládkování

Více

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem

Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Obec Ondřejov Obecně závazná vyhláška č. 1/2011 o nakládání s komunálním a stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Ondřejov schválilo na svém zasedání dne 26. 1. 2011 podle ustanovení 10 písm. d) zákona

Více

Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1 Účel vyhlášky

Část I. Obecná ustanovení. Čl. 1 Účel vyhlášky VYHLÁŠKA OBCE VĚŽKY č. 2/2001 Kterou se stanoví shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systému nakládání se stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Věžky vydává

Více

Energetické využívání odpadů připravovaná legislativa. Jana Střihavková odbor odpadů

Energetické využívání odpadů připravovaná legislativa. Jana Střihavková odbor odpadů Energetické využívání odpadů připravovaná legislativa Jana Střihavková odbor odpadů Zákon č. 185/2001 Sb. 23 spalování odpadů odstraňování D10 využívání R1 Energetické využívání odpadů podle zákona o odpadech

Více

o nakládání s komunálním odpadem

o nakládání s komunálním odpadem Obecně závazná vyhláška města Nejdek č. 3 / 2008 o nakládání s komunálním odpadem Město Nejdek na základě usnesení č. ZM/242/9/08 zastupitelstva města ze dne 10. dubna 2008, ve smyslu ustanovení 17 odst.

Více

MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015

MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015 MĚSTO ČESKÁ LÍPA Obecně závazná vyhláška č. 3/2015 kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů, včetně systému nakládání se stavebním odpadem

Více

Aktuální novelizace zákona o odpadech. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Aktuální novelizace zákona o odpadech. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Aktuální novelizace zákona o odpadech Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Důvody přípravy novely Výtky Evropské komise k transpozici rámcové směrnice o odpadech. (vyloučení z působnosti, definice, hierarchie, plány

Více

Oběhové hospodářství

Oběhové hospodářství Oběhové hospodářství Prioritní strategie EU pro nakládání s odpady Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Seminář Ekomonitor Praha, 9. 11. 2015 OBSAH PREZENTACE Strategie EU pro odpadové

Více

odpadové NEBO oběhové hospodářství, to je oč tu běží? Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D. SUEZ Využití zdrojů a.s.

odpadové NEBO oběhové hospodářství, to je oč tu běží? Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D. SUEZ Využití zdrojů a.s. odpadové NEBO oběhové hospodářství, to je oč tu běží? Dipl. Ing. Zdeněk Horsák, Ph.D. SUEZ Využití zdrojů a.s. SUEZ ready for the resource revolution zastoupení v 70 zemích 81 000 zaměstnanců obrat 15,1

Více

Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Přehled změn, které přináší ekoauditová novela zákona o odpadech (zákon č. 169/2013 Sb.) a jejich dopad na povinnosti vyplývající z odpadové legislativy Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Důvody přijetí vychází

Více

Obec H A B Ř Í. Obecně závazná vyhláška č. 3/2003

Obec H A B Ř Í. Obecně závazná vyhláška č. 3/2003 Obec H A B Ř Í Obecně závazná vyhláška č. 3/2003 o systému shormažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území obce Habří, včetně systému nakládání

Více

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Setkání starostů a místostarostů Libereckého kraje Liberec,

Více

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období

Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období Plán odpadového hospodářství Moravskoslezského kraje pro období 2016-2026 Zpracoval(a): Zpracoval: Mgr. Daniel Havlík Datum: 19. 4. 2016 Základní informace souhlasné stanovisko SEA vydáno MŽP dne 22. prosince

Více

Vedlejší produkt Odpad neodpad. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl

Vedlejší produkt Odpad neodpad. Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Vedlejší produkt Odpad neodpad Mgr. et Mgr. Štěpán Jakl Rámcová směrnice o odpadech Rámcová směrnice přináší definované výjimky z odpadového režimu Přeneseno z rozhodnutí ESD v konkrétních případech Do

Více

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí

Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Strategie odpadového hospodářství ČR Ministerstva životního prostředí Jaromír Manhart Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Setkání starostů a místostarostů Jihočeského kraje Tábor,

Více

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov 2017-2026 Závazná část Objednatel Zhotovitel statutární město Havířov IWMC, s.r.o. Svornosti 86/2 Na Pankráci 332/14 Havířov 736 01 Havířov-Město

Více

O nakládání s komunálním odpadem

O nakládání s komunálním odpadem Obec Sadov na základě usnesení zastupitelstva obce ze dne 19.12.2001 v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení) a v souladu s odst. 2 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých

Více

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část

Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov Závazná část Plán odpadového hospodářství statutárního města Havířov 2017-2026 Závazná část Objednatel Zhotovitel statutární město Havířov IWMC, s.r.o. Svornosti 86/2 Na Pankráci 332/14 Havířov 736 01 Havířov-Město

Více

Obecně závazná vyhláška. č. 3/2010,

Obecně závazná vyhláška. č. 3/2010, Obecně závazná vyhláška č. 3/2010, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na správním území města Český Brod a systém

Více

vznikajících u právnických osob nebo fyzických osob oprávněných k podnikání,

vznikajících u právnických osob nebo fyzických osob oprávněných k podnikání, OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA MĚSTA ŽELEZNÁ RUDA č.1/2015 o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů na území města Železná Ruda. Zastupitelstvo

Více

ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

ČÁST I. ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ Město Nový Knín Obecně závazná vyhláška města Nový Knín č. 1/2011, o stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města,

Více

MĚSTO HOŘICE. Obecně závazná vyhláška města Hořice č. 1/2006

MĚSTO HOŘICE. Obecně závazná vyhláška města Hořice č. 1/2006 MĚSTO HOŘICE Obecně závazná vyhláška města Hořice č. 1/2006 O stanovení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Hořice,

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2014 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL PŘEDPISU: Titul předpisu: Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 352/2005 Sb., o podrobnostech nakládání s elektrozařízeními a elektroodpady a o bližších

Více

Ing. Jana Zuberová, Ing. Dagmar Vološinová ZÁKAZ UKLÁDÁNÍ RECYKLOVATELNÝCH A VYUŽITELNÝCH ODPADŮ NA SKLÁDKY

Ing. Jana Zuberová, Ing. Dagmar Vološinová ZÁKAZ UKLÁDÁNÍ RECYKLOVATELNÝCH A VYUŽITELNÝCH ODPADŮ NA SKLÁDKY Ing. Jana Zuberová, Ing. Dagmar Vološinová ZÁKAZ UKLÁDÁNÍ RECYKLOVATELNÝCH A VYUŽITELNÝCH ODPADŮ NA SKLÁDKY Zákaz ukládání recyklovatelných a využitelných odpadů novela č. 229/2014 Sb. zákona č. 185/2001

Více

Obecně závazná vyhláška č. 1/2006 města Opočno

Obecně závazná vyhláška č. 1/2006 města Opočno Obecně závazná vyhláška č. 1/2006 města Opočno o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajících na území města Opočna, včetně systému nakládání

Více

č. 1/2012 Čl. 2 Základní pojmy

č. 1/2012 Čl. 2 Základní pojmy Obecně závazná vyhláška obce Slatina o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a stavebního odpadu č. 1/2012 Zastupitelstvo obce Slatina schválilo dne

Více

Možnosti nakládání s SKO - Přehled legislativy limitující třídící technologie

Možnosti nakládání s SKO - Přehled legislativy limitující třídící technologie Česká asociace odpadového hospodářství Možnosti nakládání s SKO - Přehled legislativy limitující třídící technologie Praha, 23. 11. 2017 Ing. Petr Havelka výkonný ředitel ČAOH V České republice Zákon o

Více

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice

Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Odpadové hospodářství a jeho výhled v České republice Martin Harák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí Ostrava, 17. září 2015 Zákon o odpadech Poslední novelizace zákon č. 223/2015 Sb. Zákon

Více

Čl. I. Základní ustanovení

Čl. I. Základní ustanovení Město Třeboň Obecně závazná vyhláška č. 5/2006., kterou se mění a doplňuje vyhláška č. 5/2001, o systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů vznikajícím

Více

Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR

Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR Strategie rozvoje nakládání s odpady v obcích a městech ČR základní podklad pro tvorbu legislativy OH v ČR Konference Odpady 2011 Plzeň, 15. 11. 2011 Pohled měst a obcí na udržitelné odpadové hospodářství:

Více

Část prvá Základní ustanovení

Část prvá Základní ustanovení OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA k zabezpečení systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a nakládání se stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Heřmanov se dne 2.

Více

Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE

Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE Vyhláška č. 01/2002 OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE HRADEŠICE O NAKLÁDÁNÍ S KOMUNÁLNÍM A SE STAVEBNÍM ODPADEM NA ÚZEMÍ OBCE HRADEŠICE Obecní zastupitelstvo v Hradešicích vydává podle 84 odst. 2 písm. i) zákona

Více

O B E C M A L Š O V I C E

O B E C M A L Š O V I C E O B E C M A L Š O V I C E Obecně závazná vyhláška č. 1/2015, kterou se stanoví systém shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a systém nakládání se stavebním

Více

odpadového hospodářství

odpadového hospodářství Setkání starostů Královehradeckého kraje Novinky v legislativě odpadového hospodářství JAROMÍR M A NHA R T Zámek Dětenice 13. května 2008 Zákon o odpadech a obalech č. 185/2001 Sb., o odpadech úplné a

Více

Obecně závazná vyhláška č. 2/2001 obce Osvětimany

Obecně závazná vyhláška č. 2/2001 obce Osvětimany Obecně závazná vyhláška č. 2/2001 obce Osvětimany o nakládání s komunálním odpadem a se stavebním odpadem Zastupitelstvo obce Osvětimany se usneslo na svém zasedání dne 15. listopadu 2001 vydat podle ust.

Více