Organizace a zpracování dat I (NDBI007) RNDr. Michal Žemlička, Ph.D.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Organizace a zpracování dat I (NDBI007) RNDr. Michal Žemlička, Ph.D."

Transkript

1 Úvodní přednáška z Organizace a zpracování dat I (NDBI007) RNDr. Michal Žemlička, Ph.D.

2 Cíl předmětu Obeznámit studenty se základy a specifiky práce se sekundární pamětí. Představit některé specifické periferie. Ukázat, že i v informatice není svět jen černobílý.

3 Zdroje: 1. Přednáška a cvičení; 2. Skripta (Pokorný, J., Žemlička, M.: Základy implementace souborů a databází 2. vydání, Praha, Karolinum 2004, ISBN ) 3. Další literatura seznam uveden na stránce předmětu:

4 Povinnosti Zápočet Primárně udělován za aktivní účast na cvičeních; studenti kombinovaného studia si mohou domluvit jiné podmínky, musí tak však učinit již na začátku semestru. Cvičení se konají jednou za dva týdny vždy dva týdny po sobě je procvičována tatáž látka. Nahrazovat se dá jen na cvičeních, kde se probírá stejná látka. Rozřazení do skupin je prostřednictvím grupíku.

5 Povinnosti Zkouška Proběhne formou testu v zimním zkouškovém období; později bude ještě termín pro opozdilce, test však bude obtížnější nebo naopak: složení zkoušky včas znamená výhodu snížené náročnosti.

6 Rozvrh: Ponděĺı Úterý Středa Čtvrtek 9:00 10:30 10:40 12:10 S3: přednáška S8: Žemlička S8: Lokoč S8: Lokoč 12:20 13:50 14:00 15:30 S8: Žemlička

7 Hierarchie pamětí počítače V počítačích najdeme mnoho různých pamětí: + Registry Vyrovnávací pamět procesoru pamět ová cache + Operační pamět Vyrovnávací pamět pro disky disková cache + Sekundární pamět (disky)

8 Hierarchie pamětí počítače poznámky Na předchozím obrázku směrem vzhůru roste rychlost a cena pamětí, směrem dolů roste kapacita a měla by růst i doba, po kterou si pamět uchová svůj obsah. Paměti označené + programátor vidí, paměti označené se nedají přímo využít jen poskytují iluzi, že pamět o úroveň níže je rychlejší, než ve skutečnosti je.

9 Hierarchie pamětí počítače přístup Některé z algoritmů, které jsme byli zvykĺı používat na datech, co se vejdou do paměti, jsou použitelné i pro práci ve virtuální paměti, která tak může být mnohanásobně větší než dostupná operační pamět. V ostatních případech je rozumnější mít pohyb dat mezi primární a sekundární pamětí co nejvíce pod kontrolou. Téměř vše, čemu se v tomto předmětu budeme věnovat, spadá do té druhé varianty.

10 Co chceme? Práce se sekundární pamětí není jednoduchá, chceme ji proto: 1. co nejvíce zjednodušit 2. co nejvíce urychlit Bohužel tyto snahy jdou proti sobě = Budou třeba kompromisy

11 Co chceme? (2) Můžeme najít takové případy, kdy rychlost a snadnost použití nejdou tak ostře proti sobě. Tyto se pokusíme popsat a naučit se je rozumně využívat. Pokusíme se také o to, aby námi vytvářené aplikace byly dostatečně efektivní při zachování dalších dobrých vlastností, které by software měl mít.

12 Zpracování dat organizace dat na vnějších pamětech pro efektivní zpracování techniky organizace dat ve formě souborů interpretace dat uživatelem konceptuální model dotazovací jazyky vrstvy struktur + zobrazení mezi nimi

13 Troška historie Nejdříve se počítače používaly k lámání šifer a VT výpočtům krátký vstup na začátku, pak dlouhý výpočet a krátký výstup na konci. Kapacita paměti i médíı rostla, cena počítačů šla dolů, mohly být nasazovány i pro rutinní záležitosti pro běžné agendy. Zpočátku šlo pouze o práci dávkovou svezla a připravila se data, pak se počítalo, tisklo a rozvezly se výsledky.

14 Dávkové zpracování dat Posbíraná data Čištění Vyčištěná data Setříděná (použitelná) data Třídění Vlastní zpracování dat

15 Interaktivní zpracování dat data ze zpracovávají hned, jak jsou k dispozici (každý záznam samostatně) máme přehled o aktuálním stavu vyšší nároky na HW (větší zátěž) i SW (složitější vývoj)

16 Hardware k probrání Základní přepisovatelné nosiče: magnetické disky, magnetické pásky, optické disky (CD, DVD, blue-ray), EE- PROM (flash) Složené nosiče: RAID, jukeboxy Další užitečné pojmy: SAN, NAS

17 Náš pohled Jednotlivé nosiče popíšeme s ohledem na vlastnosti významné pro práci se soubory. Vnitřní (operační, volatilní) pamět počítače nazveme primární pamět, vnější (persistentní) paměti (např. magnetická páska, disk) pak sekundární pamětí.

18 Magnetická páska sekvenční přístup buffer (vyrovnávací pamět ) místo v hlavní paměti obsahující jednu stránku (někdy i více) kapacita pásky dána hustotou záznamu, velikostí bloků B a meziblokových mezer IBG a délkou pásky využití pásky U = B/(B + IBG)

19 Magnetická páska umožňuje sekvenční čtení i rychlé převíjení existují speciální zařízení pro kontrolu kvality záznamu aplikace: zálohování proudová data vzácněji přistupovaná rozsáhlá data (spolu s optickými disky)

20 Dnešní magnetické pásky stojany s automaticku výměnou pásek ze zásobníku sálová zařízení kapacita desítky GB až jednotky TB přenosová rychlost až 400 MB/s (lepší než disky) osobní zařízení kapacita desítky GB až jednotky TB přenosová rychlost až 120 MB/s (asi jako disky)

21 Magnetické pásky parametry Příklady systémů lišících se svými parametry: A kapacita 20/40/60 GB zálohování 43,2 GB/hod hledání 60s B kapacita 160 GB rychlost čtení/zápisu 16MB/s (57,6 GB/hod) C kapacita 800 GB rychlost čtení/zápisu 120MB/s

22 Magnetický disk médium s přímým přístupem první uvedení na trh 1956 (IBM) dnes mají typicky průměr necelých 3,5 (a jsou i menší 2,5, 1,8, 1, 0,8 ) a kapacity v desítkách až stovkách GB (aktuálně největší běžně dostupné mají 2TB)

23 Magnetický disk pohled z boku osa povrchy hlavy

24 parametry magnetických disků Kapacita dnes: stovky GB až 3TB Otáčky za minutu (RPM; obvykle 3600, 4200, 5400, 7200, 10000, nebo 15000) Průměrné vystavení hlav (seek; 3,2 15 ms) Rozhraní (PATA, SATA, SCSI, SAS, FC)

25 Parametry magnetických disků (2) s (seek) průměrné vystavení hlav z jednoho cylindru na druhý r (rotational delay, latency) čas rovný polovině otáčky disku; průměrné rotační zpoždění btt (block transfer time) čas potřebný k přenosu dat z média či na médium

26 Náhodné čtení z disku Nejdříve je nutné vystavit hlavy na správný cylindr (s seek) pokud už hlavy na daném cylindru nejsou. Pak je třeba počkat, až začátek dat doběhne ke čtecí hlavě (r rotational delay) Nakonec je možné data přečíst (btt block transfer time) s + r + btt

27 Disková pole RAID Redundant Array of Inexpensive Disks Slouží ke zvýšení kapacity, rychlosti, nebo bezpečnosti disků. Navenek se chová jako jediná disková jednotka s pozměněnými vlastnostmi. Existuje celá řada různých uspořádání. Každé z nich vhodné pro jinou aplikaci.

28 RAID 0 schema A1 A2 B1 B2 C1 C2 D1 D2

29 RAID 0 Striping Data rozložena na více disků Není to klasický RAID nedochází k redundanci Při výpadku jediného disku můžeme přijít o veškerá data Zvyšuje výkon jak pro čtení, tak pro zápis Podporováno i velmi levnými řadiči

30 RAID 1 Zrcadlení A A B B C C D D

31 RAID 1 Mirroring Disky instalovány ve dvojicích. Vždy se zapisuje na oba disky v páru. Čtení se ralizuje tam, kde to jde rychleji. Při výpadku jediného disku jej stačí vyměnit a nakopírovat na něj data z jeho partnera. Může přežít i výpadek až n disků z 2n za předpokladu, že z každé dvojice vypadne nejvýše jeden.

32 RAID 0+1, 1+0 Kombinace principů RAID 0 a 1 pro alespoň 4 disky 0+1: stripe + mirror... levné souborové systémy 1+0: mirror + stripe... databáze podpora již u relativně levných a jednoduchých řadičů (0,1,0+1) dostupné na mnoha základních deskách

33 RAID 2 Striping po bitech s Hammingovou paritou VYžaduje synchronizaci disků neprosadil se

34 RAID 3 Pracuje po bitech disky musí být synchronizovány Jeden z disků je vyhrazen pro paritu Rychlé I/O pro sekvenční data Neumí zároveň číst i zapisovat Systém je odolný proti selhání jednoho disku data je možné dopočítat

35 RAID 4 Data jsou zapisována po blocích na jednotlivé disky Jeden z disků je vyhrazen pro paritu Rychlé I/O pro sekvenční data Neumí zároveň číst i zapisovat Systém je odolný proti selhání jednoho disku data je možné dopočítat Úzkým hrdlem je paritní disk pomalý zápis

36 RAID 5 Parita zapisována postupně na různé disky Použitelný od 3 disků výše Rozumný kompromis mezi bezpečností dat, kapacitou a výkonem vyžaduje složitější elektroniku (bývá na řadičích s procesorem a větší pamětí)

37 RAID 6 Odolný proti výpadku až dvou disků Zvýšená redundance Menší využití kapacity Potřebuje složitější řadič Vhodné pro mission-critical aplikace

38 Optické disky CD, DVD, blue-ray,... Informace uchovávána prostřednictvím rozdílné odrazivosti světla Lisované velké série disků se stejným obsahem velmi spolehlivé Modifikovatelné médium (R, RW, RAM) malé série + zálohování + přenos dat (pouze RW a RAM)

39 Optické disky (2) U levných médíı zatím relativně malé kapacity (650MB, 4,7GB). U médíı s rozumnou kapacitou (15GB, 25GB) zas nevyhovuje cena. RW média nejsou určena pro velký počet přepsání prostor pro DVD-RAM. DVD-RAM zatím málo rozšířena a poměrně drahá a pomalá využívána spíše pro multimédia než pro data.

40 Optické disky (3) V posledním roce inzerována média s dlouhou životností šance pro archivaci

41 Jukeboxy Pásky i optické disky mohou mít menší kapacitu, než je třeba požadovaná data jsou pak uložena na více médíıch Jednoduchá média je možné automaticky vyměňovat (stačí jedna či několik málo mechanik + výměnný mechanismus + prostor na desítky či stovky médíı)

42 Jukeboxy (2) Poskytují obrovskou úložnou kapacitu s pomalým přístupem (sekundy) Většinou využity jako terciální pamět jsou tam ukládána data, co se nepotřebují příliš často, ale přesto by měla být dostupná Zálohování dat ze sekundárních pamětí

43 Systémy výměnných disků Zařízení umožňující bezobslužný přístup k více CD nebo DVD diskům Někdy včetně podpory zápisu Několik různých forem: mechanika na více CD stojan s mnoha mechanikami po jednom CD mechanika s přídavným zařízením na výměnu CD (jukebox)

44 Parametry Jukeboxu Až stovky CD/DVD (tj. až 5,5 TB) Může obsahovat i více mechanik Doba výměny disků 2,5 10 s Někdy i možnost otáčet média (u oboustranných)

45 Páskové výměnné systémy Obdobně jako u CD/DVD existují i bezobslužné systémy s jednou či několika málo mechanikami a mnoha páskami Kapacita až přes 10 PB

46 Flash paměti Velmi rychlé Drahé Často jen omezený počet přepsání Dnes běžně dodávané kapacity v jednotkách až desítkách GB ( kĺıčenky ) nebo desítkách až stovkách GB ( SSD solid-state disky )

47 Připojování vnějších pamětí Disky připojovány většinou přímo (DAS direct attached storage), nebo přes sít (NAS network attached storage), případně se chovají jako bloková úložiště (SAN storage area network) SAN i NAS se dají pořídit jak velká, tak SOHO; pozor, někdy je výkon SOHO zařízení velmi nízký

48 Bezpečnost dat RAID bývá bezpečnější než samotné disky (s výjimkou RAID 0), ale i zde může dojít ke ztrátám dat = je třeba zálohovat, případně využívat další typy pamětí (diskové a páskové jukeboxy) Kritické systémy i jejich záložní kopie je důležité mít umístěné na dostatečně vzdálených a různých místech (požáry, povodně)

49 Virtualizace Stále častěji dochází k virtualizaci serverů. Je proto nezbytné vědět, zda disky, které považujeme za nezávislé, nejsou ve skutečnosti jen virtuálními zařízeními na tomtéž fyzickém zařízení. Mohlo by to ovlivnit jak rychlost práce, tak bezpečnost dat. Některé úlohy z virtualizace mohou i těžit virtualizovaná zařízení bývají mnohdy vybavena většími vyrovnávacími pamětmi, případně zapojena tak, že mají vyšší výkon, než běžná zařízení.

50 Vnější paměti Mnoho druhů lišících se rychlostí, dodávanou kapacitou i cenou Platí, že velké kapacity bývají dostupné pomalu, malé kapacity rychleji nebo jsou silně miniaturizovány Je možné vytvářet kaskády pamětí

51 Záznam Logický kolekce souvisejících položek hodnot atributů Fyzický logický záznam doplněný o oddělovače, definice délek, zarážky,... délka fyzického záznamu R

52 Typ záznamu dán jmény a doménami atributů A j : dom(a j ) A 1 : D 1,..., A n : D n

53 Fyzický a logický záznam Logický záznam množina atributů Fyzický záznam (délky R) fyzická reprezentace logického záznamu na médiu (může obsahovat pomocná data navíc) Fyzické záznamy se ukládají do fyzických stránek (bloků jejich velikost značíme B) Bloky jsou minimální entitou přenášenou mezi primární a sekundární pamětí

54 Blokovací faktor, blokování Blokovací faktor (b) poměr B/R Blokování (umíst ování záznamů do bloků); říkáme, že záznamy jsou: neblokované b = 1, B = R; blokované b > 1; přerostlé b < 1; Pro implementaci je důležité, zda se R mění, či nikoliv budeme předpokládat, že se nemění.

Organizace a zpracování dat I

Organizace a zpracování dat I NDBI007 Organizace a zpracování dat I Úložiště, složená úložiště, záznamy, soubory RNDr. Michal Žemlička, Ph.D. Hierarchie pamětí počítače V počítačích najdeme mnoho různých pamětí: + Registry Vyrovnávací

Více

OZD. 2. ledna 2013. Logický (Objekty, atributy,...) objekty stejného typu.

OZD. 2. ledna 2013. Logický (Objekty, atributy,...) objekty stejného typu. OZD 2. ledna 2013 1 Paměti Hierarchie: Registry Cache (nejsou viditelné) Primární pamět (RAM) Pamět druhé úrovně (Disky, trvalá úložiště), pomalá Pamět třetí úrovně (CD, pásky) 1.1 Paměti druhé úrovně

Více

Kapitola 10: Diskové a souborové struktury. Klasifikace fyzických médií. Fyzická média

Kapitola 10: Diskové a souborové struktury. Klasifikace fyzických médií. Fyzická média - 10.1 - Kapitola 10: Diskové a souborové struktury Přehled fyzických ukládacích médií Magnetické disky RAID (Redundant Array of Inexpensive Disks) Terciární úložiště Přístup k médiu Souborové organizace

Více

pole Princip 1. Zvýšení rychlosti. 2. Zvýšení bezpečnosti uložených dat (proti ztrátě).

pole Princip 1. Zvýšení rychlosti. 2. Zvýšení bezpečnosti uložených dat (proti ztrátě). Rozdělení celkové kapacity disků mezi několik diskových jednotek. Princip Důvody:. Zvýšení rychlosti. Paralelní práce většího počtu diskových jednotek.. Zvýšení bezpečnosti uložených dat (proti ztrátě).

Více

Přednáška. Úložiště dat: HDD, SDD, RAID, DAS, NAS, SAN. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Úložiště dat: HDD, SDD, RAID, DAS, NAS, SAN. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Úložiště dat: HDD, SDD, RAID, DAS, NAS, SAN. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována

Více

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ

VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA FAKULTA STROJNÍ DATABÁZOVÉ SYSTÉMY ZÁLOHOVÁNÍ DAT V DATABÁZI Ing. Lukáš OTTE, Ph.D. Ostrava 2013 Tento studijní materiál vznikl za finanční podpory Evropského

Více

Externí paměti 1 Feromagnetické

Externí paměti 1 Feromagnetické Technické prostředky počítačové techniky Informační systémy 2 Externí paměti 1 Feromagnetické IS2-4 1 Dnešní info: Informační systémy 2 05 Informační systémy 2 Simulace kyberútoku Novinky Internetu Projekt

Více

PA152: Efektivní využívání DB 2. Datová úložiště. Vlastislav Dohnal

PA152: Efektivní využívání DB 2. Datová úložiště. Vlastislav Dohnal PA152: Efektivní využívání DB 2. Datová úložiště Vlastislav Dohnal Optimalizace přístupu na disk Omezení náhodných přístupů Velikost bloku Diskové pole PA152, Vlastislav Dohnal, FI MUNI, 2013 2 Omezení

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bohuslava Čežíková.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bohuslava Čežíková. Datová úložiště Množství počítačem zpracovávaných dat, jejich uložení, zálohování a archivace vyžaduje potřebu jejich uložení. Data jsou ukládána do úložišť, aby byla zachována po určitou dobu. Tato doba

Více

Organizace a zpracování dat I

Organizace a zpracování dat I DBI007 Organizace a zpracování dat I Složená úložiště, záznamy, soubory RNDr. Michal Žemlička, Ph.D. Důležitá organizační připomenutí Zkoušku lze skládat, i když ještě nejsou splněny všechny podmínky pro

Více

Růst datových potřeb Pojem velkokapacitní se mění v čase Dříve několik MB, dnes stovky GB až TB

Růst datových potřeb Pojem velkokapacitní se mění v čase Dříve několik MB, dnes stovky GB až TB Záznamová média Informační systémy 2 Záznamová média Růst datových potřeb Pojem velkokapacitní se mění v čase Dříve několik MB, dnes stovky GB až TB 30.4.2015 IS2-2015-06 1 Děrné štítky Karton + díry Děrná

Více

Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky

Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Příloha č.2 - Technická specifikace předmětu veřejné zakázky Popis stávajícího řešení u zadavatele Česká centra (dále jen ČC ) provozují 8 fyzických serverů, připojené k local storage. Servery jsou rozděleny

Více

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Název školy: Základní škola a Mateřská škola Žalany Číslo projektu: CZ. 1.07/1.4.00/21.3210 Téma sady: Informatika pro devátý ročník Název DUM: VY_32_INOVACE_5A_19_Paměti_počítače Vyučovací předmět: Informatika

Více

Dlouhodobá archivace digitálních dat

Dlouhodobá archivace digitálních dat Dlouhodobá archivace digitálních dat Walter Schorge Brno 18.10.2011 Praha 25.10.2011 O čem budeme hovořit Zdroje dat v muzejní práci Živá data, zálohování a archivace Média pro uchovávání dat typy, výhody

Více

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje.

Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Server je v informatice obecné označení pro počítač, který poskytuje nějaké služby nebo počítačový program, který tyto služby realizuje. Servery jsou buď umístěny volně nebo ve speciální místnosti, kterou

Více

Disková pole (RAID) 1

Disková pole (RAID) 1 Disková pole (RAID) 1 Architektury RAID Důvod zavedení RAID: reakce na zvyšující se rychlost procesoru. Pozice diskové paměti v klasickém personálním počítači vyhovuje pro aplikace s jedním uživatelem.

Více

Datová úložiště. Zdroj: IBM

Datová úložiště. Zdroj: IBM Datová úložiště Zdroj: IBM Malé ohlédnutí Malé ohlédnutí Malé ohlédnutí (?) Ukládání dat domácí Uložení na pevný disk počítače Použití pro malé objemy Typicky domácí a kancelářské použití Když záloha,

Více

Vnější paměti. Vnější paměti. Dělení podle materiálu a fyzikálních principů

Vnější paměti. Vnější paměti. Dělení podle materiálu a fyzikálních principů Vnější paměti Cílem této kapitoly je seznámit s principy činnosti a základní stavbou vnějších pamětí, které jsou nezbytné pro práci počítače a dlouhodobé uchování dat. Klíčové pojmy: Paměťové médium, přenosová

Více

Informační a komunikační technologie

Informační a komunikační technologie Informační a komunikační technologie 8. www.isspolygr.cz Vytvořil: Ing. David Adamovský Strana: 1 Škola Integrovaná střední škola polygrafická Ročník Název projektu 1. ročník SOŠ Interaktivní metody zdokonalující

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ OPTIMALIZACE DATOVÝCH ÚLOŽIŠŤ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ OPTIMALIZACE DATOVÝCH ÚLOŽIŠŤ BAKALÁŘSKÁ PRÁCE FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS OPTIMALIZACE DATOVÝCH ÚLOŽIŠŤ OPTIMIZATION

Více

2.1 Obecné parametry 2.1.1 Obecné parametry Rack serveru

2.1 Obecné parametry 2.1.1 Obecné parametry Rack serveru . Obecné parametry.. Obecné parametry Rack serveru Redundantní napájecí zdroje v počtu a výkonu odpovídajícímu specifikovanému řešení. Redundantní ventilátory v počtu odpovídajícímu specifikovanému řešení

Více

Disková pole (RAID) 1

Disková pole (RAID) 1 Disková pole (RAID) 1 Architektury RAID Důvod zavedení RAID: reakce na zvyšující se rychlost procesoru. Pozice diskové paměti v klasickém personálním počítači vyhovuje pro aplikace s jedním uživatelem.

Více

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností a hlavnímu parametry.

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností a hlavnímu parametry. Paměti Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností a hlavnímu parametry. Klíčové pojmy: paměť, RAM, rozdělení pamětí, ROM, vnitřní paměť, vnější paměť. Úvod Operační paměť

Více

Disková pole (RAID) 1

Disková pole (RAID) 1 Disková pole (RAID) 1 Architektury RAID Základní myšlenka: snaha o zpracování dat paralelně. Pozice diskové paměti v klasickém personálním počítači vyhovuje pro aplikace s jedním uživatelem. Řešení: data

Více

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností, budoucností a hlavními parametry.

Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností, budoucností a hlavními parametry. Paměti Cílem kapitoly je seznámit studenta s pamětmi. Jejich minulostí, současností, budoucností a hlavními parametry. Klíčové pojmy: paměť, RAM, rozdělení pamětí, ROM, vnitřní paměť, vnější paměť. Úvod

Více

Příloha č. 2A Zadávací dokumentace k Veřejné zakázce Dodávka technologického řešení pro Geoportál

Příloha č. 2A Zadávací dokumentace k Veřejné zakázce Dodávka technologického řešení pro Geoportál Konkrétní specifikace poptávaného technologického vybavení Servery základní přehled: Příloha č. 2A P.č. název účel OS CPU (počet RAM HDD jader) 1 WEB1 firewall, reverzní proxy není součástí dodávky 4 8

Více

zadávaná v otevřeném řízení v souladu s ust. 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů

zadávaná v otevřeném řízení v souladu s ust. 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY v souladu s 156 zákona č. 137/2006, Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů Nadlimitní veřejná zakázka na dodávky zadávaná v otevřeném řízení v souladu s ust.

Více

Zřízení technologického centra ORP Dobruška

Zřízení technologického centra ORP Dobruška Příloha č. Technická specifikace. části zakázky: Zřízení technologického centra ORP Dobruška položka číslo Popis blade chassis pro servery: provedení do racku kapacita minimálně 8x dvouprocesorový blade

Více

2.10 Vnější paměti. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu

2.10 Vnější paměti. Střední průmyslová škola strojnická Vsetín. Ing. Martin Baričák. Název šablony Název DUMu. Předmět Druh učebního materiálu Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Tematická oblast Předmět Druh učebního materiálu Anotace Vybavení, pomůcky Ověřeno ve výuce dne, třída Střední průmyslová škola strojnická Vsetín

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky

Specifikace předmětu veřejné zakázky Specifikace předmětu veřejné zakázky Servery budou pocházet z oficiálních distribučních kanálů. Záruky a servis budou garantovány výrobcem. V rámci požadavku na typy zařízení budou v rámci každého typu

Více

ZÁLOHOVÁNÍ DAT A DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ

ZÁLOHOVÁNÍ DAT A DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS ZÁLOHOVÁNÍ DAT A DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ DATA BACKUP

Více

1x server pro distanční vzdělávání (výpočtový server)

1x server pro distanční vzdělávání (výpočtový server) Příloha č. 5 1x server pro distanční vzdělávání (výpočtový server) CPU 1 CPU mark >= 19970, podpora virtualizace ve virtualizaci RAM Volitelně Celkem >= 128 GB HDD 2 kapacita >= 2TB, SATA, min 7200 RPM,

Více

Hardware ZÁKLADNÍ JEDNOTKA

Hardware ZÁKLADNÍ JEDNOTKA Hardware ZÁKLADNÍ JEDNOTKA RNDr. Jan Preclík, Ph.D. Ing. Dalibor Vích Jiráskovo gymnázium Náchod Skříň počítače case druhy Desktop Midi tower Middle tower Big tower Hardware - základní jednotka 2 Základní

Více

Operační systémy 1. Přednáška číslo 10 26. 4. 2010. Struktura odkládacích zařízení

Operační systémy 1. Přednáška číslo 10 26. 4. 2010. Struktura odkládacích zařízení Operační systémy 1 Přednáška číslo 10 26. 4. 2010 Struktura odkládacích zařízení Základní pojmy Paměťové médium periferní zařízení nejvyšší důležitosti samotný OS je obvykle uložen na paměťovém zařízení.

Více

Zabezpečení dat. Literatura: Pavel Roubal: Informatika a výpočetní technika pro střední školy str. 76-84

Zabezpečení dat. Literatura: Pavel Roubal: Informatika a výpočetní technika pro střední školy str. 76-84 Zabezpečení dat Literatura: Pavel Roubal: Informatika a výpočetní technika pro střední školy str. 76-84 Data mají cenu zlata. mnoho lidí a firem má většinu potřebných informací uloženu ve formě počítačových

Více

CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC

CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC CHARAKTERISTIKY MODELŮ PC Historie: červenec 1980 skupina 12 pracovníků firmy IBM byla pověřena vývojem osobního počítače 12. srpna 1981 byl počítač veřejně prezentován do konce r. 1983 400 000 prodaných

Více

HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně

HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně ZVT HW počítače co se nalézá uvnitř počítačové skříně HW vybavení PC Hardware Vnitřní (uvnitř počítačové skříně) Vnější ( ) Základní HW základní jednotka + zobrazovací zařízení + klávesnice + (myš) Vnější

Více

Operační systémy 2. Struktura odkládacích zařízení Přednáška číslo 10

Operační systémy 2. Struktura odkládacích zařízení Přednáška číslo 10 Operační systémy 2 Struktura odkládacích zařízení Přednáška číslo 10 Základní pojmy Paměťové médium periferní zařízení nejvyšší důležitosti samotný OS je obvykle uložen na paměťovém zařízení. Proto je

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Architektura paměťového a periferního podsystému České vysoké učení technické, Fakulta elektrotechnická A4M36PAP Pokročílé architektury počítačů Ver.1.00 2010 1 Motivace

Více

Hardware Základní pojmy. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1122_Hardware Základní pojmy_pwp

Hardware Základní pojmy. Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1122_Hardware Základní pojmy_pwp Základní pojmy Autor: Ing. Jan Nožička SOŠ a SOU Česká Lípa VY_32_INOVACE_1122_Hardware Základní pojmy_pwp Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu:

Více

Výpočetní technika pro město Moravská Třebová

Výpočetní technika pro město Moravská Třebová Město Moravská Třebová nám. T. G. Masaryka 29, 571 01 Moravská Třebová vydává podle vnitřního předpisu č. 4/2011, Směrnice rady města Moravská Třebová pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu výzvu

Více

Funkce cache Vnější paměti Signálové přenosy v PC Systémové sběrnice Interface

Funkce cache Vnější paměti Signálové přenosy v PC Systémové sběrnice Interface Informatika 2 Technické prostředky počítačové techniky - 3 Přednáší: doc. Ing. Jan Skrbek, Dr. - KIN Přednášky: středa 14 20 15 55 Spojení: e-mail: jan.skrbek@tul.cz 16 10 17 45 tel.: 48 535 2442 Obsah:

Více

Pevné disky, fyzická struktura, geometrie disku

Pevné disky, fyzická struktura, geometrie disku Pevné disky, fyzická struktura, geometrie disku plotny pevného disku magnetické hlavy elektronika disku zabudována v pouzdře pevného disku většinou inegrováno v základní desce, z níž je vyveden konektor

Více

Zálohovací zařízení pro repozitář jazykových dat a digitálního materiálu pro jazykový výzkum

Zálohovací zařízení pro repozitář jazykových dat a digitálního materiálu pro jazykový výzkum Příloha č. 2 Zadávací dokumentace Technické specifikace část I. Zálohovací zařízení pro repozitář jazykových dat a digitálního materiálu pro jazykový výzkum Jedná se o dodávku technického vybavení pro

Více

INTEGRACE IS DO STÁVAJÍCÍ HW A SW ARCHITEKTURY

INTEGRACE IS DO STÁVAJÍCÍ HW A SW ARCHITEKTURY INTEGRACE IS DO STÁVAJÍCÍ HW A SW ARCHITEKTURY Dušan Kajzar Slezská univerzita v Opavě, Filozoficko-přírodovědecká fakulta, Bezručovo nám. 13, 746 00 Opava, e-mail: d.kajzar@c-box.cz Česká pošta, s.p.,

Více

I/O systém Vnější paměti. PB 169 Počítačové sítě a operační systémy

I/O systém Vnější paměti. PB 169 Počítačové sítě a operační systémy PB 169 Počítačové sítě a operační systémy I/O systém Vnější paměti 1 Hardware HW pro I/O je značně rozmanitý Existují však určité běžně používané prvky port sběrnice (bus) řadič (host adapter, controller)

Více

Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů)

Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů) I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů) Číslo zakázky: Název programu: Operační program Vzdělávání

Více

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS

BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS ZÁLOHOVÁNÍ DAT FIRMY DATA BACKUP COMPANIES

Více

Administrace OS Unix. filesystém UFS mount snapshot RAID

Administrace OS Unix. filesystém UFS mount snapshot RAID Administrace OS Unix filesystém UFS mount snapshot RAID Ing. Zdeněk Muzikář, CSc., Ing. Jan Žďárek, Ph.D. Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského sociálního

Více

Diskové pole IBM Storwize V7000 Unified

Diskové pole IBM Storwize V7000 Unified Diskové pole IBM Storwize V7000 Unified 1. Rozpis komponent diskového pole A. Hardware: Produkt Popis Množství 2076-324 IBM Storwize V7000 Disk Control Enclosure 1 10 Storage Engine Preload 1 3514 400GB

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 17 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Přednáška. Správa paměti I. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012

Přednáška. Správa paměti I. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Přednáška Správa paměti I. Katedra počítačových systémů FIT, České vysoké učení technické v Praze Jan Trdlička, 2012 Příprava studijního programu Informatika je podporována projektem financovaným z Evropského

Více

Principy operačních systémů. Lekce 7: Souborový systém

Principy operačních systémů. Lekce 7: Souborový systém Principy operačních systémů Lekce 7: Souborový systém Souborový systém Souborový systém (anglicky file system) je označení pro způsob organizace dat ve formě souborů (a většinou i adresářů) tak, aby k

Více

Bezpečnostní mechanismy serverové infrastruktury

Bezpečnostní mechanismy serverové infrastruktury Bezpečnostní mechanismy serverové infrastruktury Miroslav Novotný Setkání správců NIS Seč, 19. 20.5.2008 Bezpečnostní hrozby Výskyt bezpečnostních incidentů za poslední dva roky a trend výskytu: 1. SPAM,

Více

Hyperkonvergovaná řešení jako základní stavební blok moderního IT

Hyperkonvergovaná řešení jako základní stavební blok moderního IT Hyperkonvergovaná řešení jako základní stavební blok moderního IT Jan Cipra Hyperkonvergovaná infrastruktura Gartner Says Hyperconverged Integrated Systems Will Be Mainstream in Five Years http://www.gartner.com/newsroom/id/3308017

Více

FLASH NOVÉ HRANICE DOSAŽITELNÉHO

FLASH NOVÉ HRANICE DOSAŽITELNÉHO 1 FLASH NOVÉ HRANICE DOSAŽITELNÉHO Jaroslav Vašek 2 Evoluce výkonu 10TB RAW bez flash Back-end výkon při použití nejmenších disků v dané době 1999 2002 2013 140x 73GB_10k 70x 146GB_15k 35x 300GB_15k Symmetrix

Více

nutné smazat zároveň i všechna ostatní zainteresovaná paměťová místa přepisovaném

nutné smazat zároveň i všechna ostatní zainteresovaná paměťová místa přepisovaném - SSD - SSD - Princip fungování a základní vlastnosti SSD disky jsou zcela tiché, což je způsobeno jejich principem zápisu, který je stejný jako u USB flashdisků. SSD zařízení neobsahují žádné pohyblivé

Více

Základní jednotka procvičování

Základní jednotka procvičování Základní jednotka procvičování EU peníze středním školám Didaktický učební materiál Anotace Označení DUMU: VY_32_INOVACE_IT1.11 Předmět: Informatika a výpočetní technika Tematická oblast: Úvod do studia

Více

Architektura vnějších pamětí

Architektura vnějších pamětí Architektura vnějších pamětí Standardizace rozhraní, SAN-NAS, RAID a jiní, X36PZA Periferní zařízení M. Šnorek Obsah přednášky Rozhraní diskových jednotek. ST 506/412, IDE/ATA, PATA, SATA. SCSI vývoj rozhraní,

Více

Linux RAID, LVM. 27. listopadu 2012. Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko.

Linux RAID, LVM. 27. listopadu 2012. Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Linux RAID, LVM Ondřej Caletka 27. listopadu 2012 Uvedené dílo podléhá licenci Creative Commons Uved te autora 3.0 Česko. Ondřej Caletka (CESNET, z.s.p.o.) Linux RAID, LVM 27. listopadu 2012 1 / 17 Obsah

Více

ReDefine Midrange Storage VNX/VNXe. Václav Šindelář, EMC

ReDefine Midrange Storage VNX/VNXe. Václav Šindelář, EMC ReDefine Midrange Storage VNX/VNXe Václav Šindelář, EMC 1 Rok 2000 2 FLASH disky mění disková pole Design storage systemů je limitován rozdílnou technologií disků Kapacita disků a jejich IOPS 1.2 1 400GB

Více

Zodpovědná osoba: 28.11.2011, do 09.00 h

Zodpovědná osoba: 28.11.2011, do 09.00 h VÝZVA K PODÁNÍ NABÍDKY NA PLNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY MALÉHO ROZSAHU: Lhůta pro podání nabídek: 28.11.2011, do 09.00 h Zodpovědná osoba: Ing. Martin Tauchen, MBA +420 377 103 639 tauchen@fnplzen.cz V souladu

Více

Forenzní analytická jednotka - technická specifikace (9 ks)

Forenzní analytická jednotka - technická specifikace (9 ks) Technická specifikace ČÁST 1 Název veřejné zakázky ČÁST 1 Technologická obměna a doplnění informačními technologiemi HW- Část 1 Termín a místo plnění Termín plnění od vybraní subjektu a uzavření smlouvy

Více

Technické prostředky počítačové techniky

Technické prostředky počítačové techniky Informatika 2 06 Technické prostředky počítačové techniky Externí paměti 2 Nemagnetická média IS2-4 1 Aktuality ze světa ICT Informační systémy 2 Simulace kyberútoku Projekt Fénix 2 Master boot record

Více

Výzva k podání nabídek

Výzva k podání nabídek Výzva k podání nabídek (pro účely uveřejnění na www.msmt.cz nebo www stránkách krajů) Číslo zakázky: Název programu: Registrační číslo projektu Název projektu: Název zakázky: Předmět zakázky (služba/dodávka/stavební

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.1 Logické obvody Kapitola 25 Vnější paměti

Více

Technická specifikace vymezené části 1 SERVER

Technická specifikace vymezené části 1 SERVER Technická specifikace vymezené části 1 SERVER 1 Předmět vymezené části 1.1 Předmětem veřejné zakázky je dodávka a moderního a spolehlivého serverového řešení pro potřeby Krajského ředitelství PČR Karlovarského

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Zdeněk Dostál Ročník: 1. Hardware.

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0290. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Zdeněk Dostál Ročník: 1. Hardware. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední škola Cheb, Obrněné brigády 6, 350 11 Cheb Číslo projektu:

Více

Osnova přednášky. Formáty uložení dat. Vyjádření hodnot datového typu. Vyjádření hodnot datového typu. Datové formáty. Výpočetní technika I

Osnova přednášky. Formáty uložení dat. Vyjádření hodnot datového typu. Vyjádření hodnot datového typu. Datové formáty. Výpočetní technika I Osnova přednášky 2/36 Formáty uložení dat Ing Pavel Haluza ústav informatiky PEF MENDELU v Brně haluza@mendelucz vyjádření hodnot datového typu formátová specifikace textový a binární formát otevřený a

Více

ZÁLOHOVÁNÍ DAT A DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ

ZÁLOHOVÁNÍ DAT A DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA PODNIKATELSKÁ ÚSTAV INFORMATIKY FACULTY OF BUSINESS AND MANAGEMENT INSTITUTE OF INFORMATICS ZÁLOHOVÁNÍ DAT A DATOVÁ ÚLOŽIŠTĚ DATA BACKUP

Více

Bezpečn č os o t t dat

Bezpečn č os o t t dat Bezpečnost dat Richard Biječek Samostatný pevný disk RAID (Redundant Array of Independent Disks) SW implementace (Dynamické disky) HW řešení (BIOS, Řadič disků) Externí disková pole iscsi Fiber Channel

Více

Operační systémy. Přednáška 7: Správa paměti I

Operační systémy. Přednáška 7: Správa paměti I Operační systémy Přednáška 7: Správa paměti I 1 Správa paměti (SP) Memory Management Unit (MMU) hardware umístěný na CPU čipu např. překládá logické adresy na fyzické adresy, Memory Manager software, který

Více

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu

Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Výzva k podání nabídky včetně zadávací dokumentace na veřejnou zakázku malého rozsahu Zadavatel Úřední název zadavatele: GENERÁLNÍ ŘEDITELSTVÍ CEL IČO: 71214011 Sídlo/místo podnikání: Budějovická 1387/7

Více

Datasheet Fujitsu ETERNUS DX200 S3 Diskové systémy

Datasheet Fujitsu ETERNUS DX200 S3 Diskové systémy Datasheet Fujitsu ETERNUS DX200 S3 Diskové systémy Kompaktní úložiště pro malé a střední podniky a pobočky ETERNUS DX Úložiště dat pro podniky ETERNUS DX200 S3 Úložiště řady ETERNUS DX společnosti Fujitsu

Více

Technická specifikace předmětu zakázky

Technická specifikace předmětu zakázky Příloha č. 1 Technická specifikace předmětu zakázky zakázky: Zadavatel: Dodávka ICT vybavení Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně, Ruská 355, 353 69 Mariánské Lázně POLOŽKA č. 1 PC SESTAVA 34

Více

Pokročilé architektury počítačů

Pokročilé architektury počítačů Pokročilé architektury počítačů Architektura IO podsystému České vysoké učení technické, Fakulta elektrotechnická A4M36PAP Pokročílé architektury počítačů Ver.1.00 2010 1 Co je úkolem? Propojit jednotlivé

Více

Architektura počítače

Architektura počítače Architektura počítače Výpočetní systém HIERARCHICKÁ STRUKTURA Úroveň aplikačních programů Úroveň obecných funkčních programů Úroveň vyšších programovacích jazyků a prostředí Úroveň základních programovacích

Více

Nimbus Data All Flash Systems

Nimbus Data All Flash Systems Moderní a spolehlivá řešení pro ukládání dat Nimbus Data All Flash Systems David Gottvald GAPP System All-Flash Systems Budoucnost je v technologii All-Flash Array. Performance poskytuje konzistentní a

Více

MARIE PACS S PACSem hezky od podlahy když se data sypou!

MARIE PACS S PACSem hezky od podlahy když se data sypou! MARIE PACS S PACSem hezky od podlahy když se data sypou! Telemedicína, Brno, 3. března 2014 RNDr. Milan Pilný MARIE PACS Je to systém pro práci s obrazovými DICOM daty v medicíně. Je klasifikován jako

Více

Část 1. Technická specifikace. Posílení ochrany demokratické společnosti proti terorismu a extremismu

Část 1. Technická specifikace. Posílení ochrany demokratické společnosti proti terorismu a extremismu příloha č. 1 k PPR-15689-2/ČJ-2013-990656 Část 1 Technická specifikace Posílení ochrany demokratické společnosti proti terorismu a extremismu Předmět Veřejné zakázky: Řešení pro dodání speciálního SW pro

Více

Paměti cache. Cache může být realizována softwarově nebo hardwarově.

Paměti cache. Cache může být realizována softwarově nebo hardwarově. Paměti cache Cache je označení pro vyrovnávací paměť nacházející se mezi dvěma subsystémy s rozdílnou přenosovou rychlostí, a jak již její název vypovídá, tak tuto rychlost vyrovnává. Cache může být realizována

Více

Tabulka splnění technických požadavků

Tabulka splnění technických požadavků Příloha č. 1 Tabulka splnění technických požadavků Technická specifikace diskového pole AOPK Požadavek na funkcionalitu Rozšíření stávající skupiny diskových polí Dell EqualLogic PS4110E a EqualLogic 4110X

Více

Projekt 7006/2014 SDAT - Sběr dat pro potřeby ČNB. Návrh realizace řešení

Projekt 7006/2014 SDAT - Sběr dat pro potřeby ČNB. Návrh realizace řešení Projekt 7006/2014 SDAT - Sběr dat pro potřeby ČNB Návrh realizace řešení Tento dokument obsahuje informace důvěrného charakteru a informace v něm obsažené jsou vlastnictvím České národní banky. Žádná část

Více

Grafické adaptéry a monitory

Grafické adaptéry a monitory Grafické adaptéry a monitory 1 Základní pojmy Rozlišení: počet zobrazovaných bodů na celou obrazovku Příklad: monitor VGA s rozlišením 640 x 480 bodů (pixelů) na každém řádku je 640 bodů, řádků je 480

Více

Polovodičové paměti. Polovodičové paměti. - Paměti Flash ROM - použití v počítačích k uchování informací o konfiguraci, Princip zápisu a čtení

Polovodičové paměti. Polovodičové paměti. - Paměti Flash ROM - použití v počítačích k uchování informací o konfiguraci, Princip zápisu a čtení Polovodičové paměti Cílem této kapitoly je seznámit s principy činnosti a základní stavbou moderních polovodičových vnějších pamětí, které jsou nezbytné pro práci počítače, dalších mobilních zařízení a

Více

Praktická cvičení- teoretická průprava

Praktická cvičení- teoretická průprava Praktická cvičení- teoretická průprava Struktura počítače odvozená z IBM compatible : Blokové schéma a vrstvový model, OS, účel a základní princip funkce, HW PC- zdroje, Základní deska, členění CPU, Typy

Více

Datová centra a úložiště. Jaroslav G. Křemének g.j.kremenek@gmail.com

Datová centra a úložiště. Jaroslav G. Křemének g.j.kremenek@gmail.com Datová centra a úložiště Jaroslav G. Křemének g.j.kremenek@gmail.com České národní datové úložiště Součást rojektu CESNET Rozšíření národní informační infrastruktury ro VaV v regionech (eiger) Náklady

Více

STORAGE školení. 15. a 30.1.2015. Copyright 2015 FUJITSU

STORAGE školení. 15. a 30.1.2015. Copyright 2015 FUJITSU STORAGE školení 15. a 30.1.2015 Fujitsu Storage produktové portfolio ETERNUS DX ETERNUS LT ETERNUS CS NetApp FAS NetApp E Series 1 Nabídka - ETERNUS DX Entry Nová řada ETERNUS DX entry a midrange systémů

Více

Výklad učiva: Co je to počítač?

Výklad učiva: Co je to počítač? Výklad učiva: Co je to počítač? Počítač je v informatice elektronické zařízení a výpočetní technika, která zpracovává data pomocí předem vytvořeného programu. Současný počítač se skládá z hardware, které

Více

Datová úložiště v roce 2017 aneb jak si vybrat to správné?

Datová úložiště v roce 2017 aneb jak si vybrat to správné? Datová úložiště v roce 2017 aneb jak si vybrat to správné? Jan Cipra, David Gottvald Datové úložiště dle architektury Proprietární HW Komoditní HW Bloková Unity VMAX SCxx MDxx ExtremeIO Unity VSA Souborová

Více

Martina Bábíčková, Ph.D. 15.11.2013

Martina Bábíčková, Ph.D. 15.11.2013 Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 15.11.2013 Ročník 7. Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informatika Tematický okruh Teorie, textový editor Téma klíčová slova Hardware,

Více

Paměť počítače. dočasná / trvalá. Parametry pamětí : kapacita ( udává kolik dat se do paměti vejde )

Paměť počítače. dočasná / trvalá. Parametry pamětí : kapacita ( udává kolik dat se do paměti vejde ) Paměť počítače Paměť počítače dočasná / trvalá Paměť je místo pro dočasné (krátkodobé) nebo trvalé (dlouhodobé) uložení dat a programů. V počítače najdeme hlavní paměť a různé pomocné přídavné paměti.

Více

Martin Moravec Run Rate Program Leader +420 731 435 916 martinxmoravec@cz.ibm.com

Martin Moravec Run Rate Program Leader +420 731 435 916 martinxmoravec@cz.ibm.com System x Smarter systems for smarter planet. IBM System x High volume portfolio a aktuální promo akce Martin Moravec Run Rate Program Leader +420 731 435 916 martinxmoravec@cz.ibm.com For IBM Sellers and

Více

Ing. Šárka Endrlová, starostka. Ing. Jana Dvořáková. jana.dvorakova@cmud.cz

Ing. Šárka Endrlová, starostka. Ing. Jana Dvořáková. jana.dvorakova@cmud.cz Dodatečná informace č. 3 k nadlimitní veřejné zakázce, zadávané formou otevřeného řízení podle 27 zákona č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon ) Název veřejné

Více

Předmět: informační a komunikační technologie

Předmět: informační a komunikační technologie Předmět: informační a komunikační technologie Výukový materiál Název projektu: Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0799 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE

INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA Katedra informačních systémů Studijní opora předmětu INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE oboru Sociální práce ve veřejné správě KS

Více

Výzva k podání nabídky v zadávacím řízení k veřejné zakázce malého rozsahu na dodávku s názvem Výměna vybavení počítačové učebny

Výzva k podání nabídky v zadávacím řízení k veřejné zakázce malého rozsahu na dodávku s názvem Výměna vybavení počítačové učebny FAKULTNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA PŘI PEDAGOGICKÉ FAKULTĚ UNIVERZITY KARLOVY ZÁKLADNÍ ŠKOLA PÍSNICKÁ V PRAZE 12, PÍSNICKÁ 760/11, PRAHA 4 KAMÝK IČ: 613 882 54, TEL.: 241 470 306, ZSPISNICKA@ZSPISNICKA.CZ, WWW.ZSPISNICKA.CZ

Více

Technická specifikace předmětu zakázky

Technická specifikace předmětu zakázky Příloha č. 1 Technická specifikace předmětu zakázky zakázky: Zadavatel: Dodávka ICT vybavení Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně, Ruská 355, 353 69 Mariánské Lázně POLOŽKA č. 1 PC SESTAVA 34

Více

Pevne disky a SSD disky

Pevne disky a SSD disky Pevne disky a SSD disky Základní kostra: a. Co je pevný disk, základní popis konstrukce b. Co je SSD disk c. Porovnat mezi sebou z hlediska použití, výhod, nevýhod d. Parametry pevných a ssd disků e. Připojovací

Více

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY

ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY ODŮVODNĚNÍ VEŘEJNÉ ZAKÁZKY v souladu s 156 zákona č. 137/2006, Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů Nadlimitní veřejná zakázka na dodávky zadávaná v otevřeném řízení v souladu s ust.

Více