Klára Kobetičová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Klára Kobetičová 12.12.2012. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti"

Transkript

1 3rd SETAC CEE Annual Meeting 2012 Školení účastníků projektu Inovace a rozvoj výuky ekoinovací v bakalářských oborech akreditovaných na FTOP VŠCHT Praha Klára Kobetičová

2 Pořadatel Kraków, Polsko Pořádající organizace: SETAC (the Society of Environmental Toxicology and Chemistry) SETAC je nezisková organizace, která poskytuje fórum pro jednotlivce a instituce, kteří se zabývají studiemi, analýzami a řešeními problémů životního prostředí, řízení a regulací přírodních zdrojů, vzděláváním, výzkumem a vývojem. SETAC podporuje rozvoj principů a postupů ochrany, zlepšení a řízení udržitelného kvality životního prostředí a zachování ekosystémů.

3 SETAC CEE Středoevropská a východoevropská větev: založena roku 2004, prezident středoevropské a východoevropské větve je nyní doc. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D., z MU v Brně. Ke měla tato sekce již 83 členů. - www stránky:

4 SETAC CEE SETAC CEE je nezávislá, nezisková vědecká a odborná organizace, která pracuje jako otevřené multidisciplinární fórum pro biology, chemiky životního prostředí, toxikology, a LifeCycleAssessment(LCA) odborníky ze zemí střední a východní Evropy. Poskytuje příležitosti pro diskusi mezi studenty a pedagogy vysokých škol, zástupci průmyslu a orgány podporujícími uplatňování vědeckých poznatků při ochraně životního prostředí. SETAC CEE pořádá workshopy, vědeckých setkání a školení na témata týkající se chemie životního prostředí, ekotoxikologiea LCA. Důraz je kladen na podporu mladých vědců ze střední a východní Evropy. Důležitým posláním pobočky SETAC CEE je také koordinovat místní národní aktivity spojené s environmentální toxikologií a chemií a podporovat činnosti SETAC v regionu.

5 Uspořádání akce (1) - Místní organizační výbor (Jagiellonian University): Dragan Jevtić, Renata Śliwińska, NatnaelTesfayeHamda, Iwona Giska, HamedAzarbad, Dominika Chmolowska, Ligia Kuriańska Vědecký organizační výbor: Maria Niklińska(předsedající), Jagiellonian University, Poland Ivana Teodorović (zástupce předsedajícího), University of Novi Sad, Serbia Jakub Hofman, Masaryk University, Czech Republic Ryszard Laskowski, Jagiellonian University, Poland Marco Vighi, University of Milano Bicocca, Italy Renata Świergosz-Kowalewska, Jagiellonian University, Poland Agnieszka Bednarska, Syngenta Ltd., United Kingdom Vera Terekhova, Institute of Ecology and Evolution RAS, Russia Barbara Maliszewska-Kordybach, Institute of Soil Science and Plant Cultivation, Poland Zenon Foltynowicz, Poznań University of Economics, Poland

6 Místo konání (1) Jagellonská univerzita třetí Campus, který se nachází v jiho-západní části Krakowa:

7 Místo konání (2) Třetí kampus

8 Odborné zaměření akce cca 50 účastníků Převážně doktorští studenti VŠ a VŠ pracovníci, zástupci výzkumných ústavů a akademií věd. Odborníci: biologové, ekologové, ekotoxikologové, toxikologové, chemici, odborníci zabývající se LCA a ochranou životního prostředí v praxi Jazyk konference - anglický

9 Tematické zaměření akce Názvy sekcí: klíčové přednášky (pozvaný přednášející - významný, celosvětově uznávaný vědec v dané problematice) 1) Akvatický ekosystém 2) Terestrický ekosystém 3) Analýza rizik

10 Akvaticképrostředí 12 přednášek: Kontaminace vodních toků a rybníků těžkými kovy, radionuklidy, látkami se specifickým mechanismem účinku, bioakumulace, toxiny sinic, pesticidy + přednáška klíčového mluvčího (prof. M.H. Depledge) zamyšlení se nad pojmem ekotoxikologie. kam tento vědní obor směřuje

11 Suchozemské prostředí 14 přednášek: Artificiální půda a její využití, biodostupnostkontaminantů v půdě, vliv vlastností půdy na mikrobiální společenstva, vliv klimatu na skladbu mikrobiálních společenstev na vybraných lokalitách, organometalovésloučeniny, bioakumulacekovů u divokých kachen,. + přednáška klíčového mluvčího (Dr. K.vanGestel) zamyšlení se nad pojmem půdní ekotoxikologie. limitace a možnosti tohoto oboru.

12 Keesvan Gestel

13 Analýza ekologických rizik 8 přednášek: Modelování dat modely pro odhad rizik zaměřené např. na druhovou variabilitu, molekulovou toxicitu farmak, + přednáška klíčového mluvčího (Prof. L. Posthuma) na téma Analýza rizik různé koncepty

14 Leo Posthuma

15 Plakátová sekce Věnována všech sekcím Přístupná po celou dobu konference ( ). Prezentace celkem 62 posterů týkající se vodního i suchozemského prostředí a analýzy ekologických rizik.

16 Plakátová sekce

17 Plakátová sekce

18 Nové trendy výzkumu/vývoje v oboru 1) Ekotoxicita nanočástic/nanomateriálů 2) Využití umělé půdy v praxi 3) Ekotoxicita organokovů 4) Využití biochemických markerů 5) Testy zaměřené na chování organismů ve stresových situacích 6) Problematika metabolitů sinic

19 Významnost pro FTOP (1) Všechna témata jsou pro FTOP zajímavá a významná, protože v rámci FTOP se určitá pracoviště naší fakulty dostávají do styku s danou problematikou. Příklady: Skupina Ekotoxikologie a LCA testy ekotoxicity (využití artificiální půdy, nano-ekotoxicita, toxicita dalších látek, zavádění nových metod např. behaviorálních testů, atd.)

20 Významnost pro FTOP (2) Další ústavy FTOP (např. Ústav technologie vody a prostředí) kromě ÚCHOP: problematika sinic, biomarkery (oxidativní stres, atd.). Možnost rozšíření přednášek environmentálního (biologického/ekologického/toxikologického/ ekotoxikologického) charakteru Fakulty Technologie Ochrany Prostředí.

21 Významnost pro ČR Zapojení našich studentů (absolventů) do praxe či spolupráce na jiných českých či zahraničních pracovištích, zabývajících se danou problematikou.

22 Jednotlivá témata v rámci ekoinovací

23 1) Ekotoxicitananočástic/nanomateriálů Nové materiály využitelné v různých odvětvích průmyslu, medicíny a ochrany životního prostředí. Potřeby výzkumu Zaměření se na studium osudu těchto materiálů v životním prostředí, Studium vlivu (toxicity) těchto materiálů na živé organismy.

24 1) Ekotoxicitananočástic/nanomateriálů VŠCHT Syntéza určitých nanomateriálůa nanočástic (kovy), využití k ochraně ŽP (FTOP). Testování toxicity vybraných nanokovů. Možnosti vylepšení Studium toxicity na různých úrovních, studium chování NM v jednotlivých složkách ŽP (voda, půda, sediment). Co bude žádoucí v praxi pro absolventy Znalost vlastností, potenciálu a využití nanomateriálů k ochraně ŽP.

25 2) Využití umělé půdy v praxi? Umělý referenční substráto daném složení, používaný k hodnocení ekotoxicitychemických látek, chemických přípravků, kontaminovaných půd, odpadů a směsí, sedimentů a kompostů. Složení umělé půdy: 70% písek, 10% rašelina, 20% jíl. Potřeby výzkumu Diskuze nad relevantností použití právě tohoto materiálu v praxi.

26 FTOP 2) Využití umělé půdy v praxi? Využívání jako referenčního materiálu v testech ekotoxicity(výzkum, studentské práce). Možnosti vylepšení Praxe: náhrada za přírodní referenční půdu? Teorie: současná a budoucí legislativa ČR. Co bude žádoucí v praxi pro absolventy Znalost legislativy, znalost přípravy umělé půdy, znalost výhod a limitací použití umělé referenční půdy.

27 3) Ekotoxicitaorganokovů Organokovy Stálé v prostředí, nedají se metabolizovat nebo vyloučit z organismu. Potřeby výzkumu Jejich ekotoxicita(negativní vliv na vodní a suchozemské organismy) není příliš prozkoumána. FTOP Pouze základní teoretické seznámení studentů s touto skupinou látek v rámci některých přednášek.

28 3) Ekotoxicitaorganokovů Možnosti vylepšení na FTOP Detailnější přednášky, např. doplnění studijních materiálů o informace o toxicitě. Co bude žádoucí v praxi pro absolventy Rozšíření vědomostí. Kontakt (příklad) M.H.Kovacs, NationalInstitute forresearchand DevelopmentofIsotopicand MolecularTechnologies, Donath str. no RO , Cluj-Napore, Romania.

29 4) Využití biochemických markerů Biochemický marker ukazatel určité změny Buňka: - Enzymy podílející se na biotransformaci xenobiotik - Oxidanty (např. Glutathion) - Neurotransmitery (příslušné enzymy): AChE Potřeby výzkumu Jejich větší prosazení v praxi. FTOP Základní teoretické seznámení studentů s těmito metodami výzkumu.

30 4) Využití biochemických markerů Možnosti vylepšení Možnost zavedení těchto metod do praxe? Co bude žádoucí v praxi pro absolventy Rozšíření znalostí těchto metod, jejich potenciální využití pro absolventy, kteří se dále budou zabývat vědeckou činností související s ochranou životního prostředí. Kontakty (příklad) Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí, PřF, MU, Brno, ČR.

31 5) Testy zaměřené na chování organismů ve stresových situacích Behaviorální testy Studium reakce (chování, únik) organismů. Testy půdní (např. žížaly) i vodní (ryby). Potřeby výzkumu Větší prosazení behaviorálních testů v praxi. Dořešení některých nedostatků ohledně designu. FTOP Některých z těchto metod byly zavedeny v rámci vypracování studentských prací.

32 5) Testy zaměřené na chování organismů ve stresových situacích Možnosti vylepšení Možnost zavedení dalších metod na FTOP? Co bude žádoucí v praxi pro absolventy Znalost behaviorálních metod (poznatky, že existují metody, které jsou mnohem citlivější než klasické testy toxicity). Rozšíření klasických parametrů (úmrtnost, vliv na reprodukci, růstové změny) o další endpointy, které povedou k lepšímu pochopení účinků polutantů na organismy.

33 6) Problematika nových metabolitů Sinice (vodní květ) sinic Jejich metabolity (toxiny) mohou způsobovat poměrně vážné zdravotní komplikace (vyrážky, apod.). Daří se objevovat stále nové metabolity (extracelulární) produkované sinicemi jejich směsi estrogenní účinky. Potřeby výzkumu: Identifikace těchto nových látek a jejich mechanismus účinku je ve vývoji.

34 6) Problematika nových toxinů sinic FTOP Základní informace o sinicích a jejich nejznámějším metabolitu mikrocystinu. Možnosti vylepšení Detailnější přednášky, rozšíření poznatků o dalších metabolitech a jejich účincích. Co bude žádoucí v praxi pro absolventy Povědomí o těchto bioaktivních látkách zvláště pro absolventy, kteří budou působit jako vodohospodáři, hygienici, pracovníci laboratoří, apod.

35 Prezentované metody (1) Na konferenci jsme se mohli seznámit se sadou mikrobiotestů Výrobce: Použití: sada testů vodní i suchozemské organismy. Toxkity: Daphniamagna, Daphniapulex, sladkovodní řasy (Selenastrum capricornutum), Toxkit pro sediment: bentický korýš Heterocypris incongruens. Toxkit pro rostliny: pro 3 druhy rostlin.

36 Prezentované metody (2) Výhody Rychlé, levné, malá velikost, organismy jsou uchovávány v dormantnímstavu (cysty) možnost uchovávat v chladu v ledničce, kdykoliv použitelné, každý toxkit obsahuje kromě organismů také materiály a chemikálie pro provedení testu. Vysoká citlivost, standardizace metod srovnatelné s klasickým designem.

37 Prezentované metody (3) Fotodokumentace příklady:

38 Poznatky z konference se hodí zařadit jako ekoinovace do následujících předmětů fakulty Ekologie Základybiologie Základytoxikologieaekologie Základyochrany životníhoprostředí Posuzováníživotníhocyklu

39 Ekoinovace pro předmět Ekologie 1) Biomarkery Biomarkery jsou indikátory chemického i environmentálního stresu na různých úrovních. Obecný princip (organizmálníúroveň): Organismus vystavený stresu únik organismu ze stresujícího mikroprostředí. (sub-buněčná úroveň): Organismus vystavený stresu zvýšená tvorba enzymů nebo endogenních substrátů, methalothioneninů jejich detekce = potvrzení stresu (vyšší citlivost než u klasických parametrů, jako je přežití organismů).

40 Ekoinovace pro předmět Ekologie Téma biomarkerů se hodí do tohoto předmětu, protože ekologie je vědní obor, který se zabývá vztahy mezi organismy a jejich prostředím, do kterého patří i ovlivnění polutanty a další stres. V čem se jedná o ikoinovaci? Rozšíření možnosti použití biochemických markerů v praxi, protože biomarkery jsou schopné indikovat problémy spojené s kontaminací na mnohem nižších hladinách než klasické parametry jako je např. přežívání populace.

41 Ekoinovacepro předmět Ekologie Tématika biomarkerů (stanovení oxidativního stresu, chování) je probírána v mnoha příspěvcích z konference. Příklad pracovišť, kde se touto problematikou zabývají: Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí, PřF, Mu v Brně, ČR. Department ofhydrobiology, FacultyofHydrobiology, University oflatvia, Riga, Latvia.

42 Ekoinovacepro předmět Ekologie 2) Problematika metabolitů sinic Sinice (vodní květ) Jejich metabolity (např. Microcystin) mohou způsobovat poměrně vážné zdravotní komplikace (vyrážky, apod.). Daří se objevovat stále nové aktivní látky produkované sinicemi, které mohou aktivovat receptory pro estrogenní hormony.

43 Ekoinovacepro předmět Základy biologie 1) Problematika metabolitů sinic Sinice (vodní květ) Jejich metabolity (např. Microcystin) mohou způsobovat poměrně vážné zdravotní komplikace (vyrážky, apod.). Daří se objevovat stále nové aktivní látky produkované sinicemi, které mohou aktivovat receptory pro estrogenní hormony.

44 Ekoinovacepro předmět Základy biologie Téma metabolitů vodního květu se hodí do tohoto předmětu, protože ekologie je vědní obor, který se zabývá vztahy mezi organismy a jejich prostředím, do kterého patří i ovlivnění nejen chemickými, ale i přírodními stresory (bioaktivní metabolity sinic). Jedná se o ekoinovaci, protože jde o studium nových metabolitů, u kterých stále ještě není znám mechanismus účinku jejich působení, ani se přesně neví, o jaké látky se přesně jedná (na rozdíl od již dlouhodobě známých metabolitů mikrocystinů).

45 Ekoinovace pro předmět Základy biologie 2)Biomarkery Biomarkery jsou indikátory chemického i environmentálního stresu na různých úrovních. Obecný princip (organizmálníúroveň): Organismus vystavený stresu únik organismu ze stresujícího mikroprostředí. (sub-buněčná úroveň): Organismus vystavený stresu zvýšená tvorba enzymů nebo endogenních substrátů, methalothioneninů jejich detekce = potvrzení stresu (vyšší citlivost než u klasických parametrů, jako je přežití či únik organismů).

46 Ekoinovace pro předmět Základy biologie téma biomarkerů se hodí do předmětu Základy biologie, protože biomarkery (sub-buněčná úroveň) obecně popisují procesy probíhající v buňce (tvorba a funkce enzymů, apod.) V čem se jedná o ekoinovaci?rozšíření možnosti použití biochemických markerův praxi, protože biomarkery jsou schopné indikovat problémy spojené s kontaminací na mnohem nižších hladinách než klasické parametry jako je např. přežívání populace.

47 Ekoinovace pro předmět Základy biologie Tématika biomarkerů (stanovení oxidativního stresu) je probírána v mnoha příspěvcích z konference. Příklad pracovišť, kde se touto tématikou zabývají: Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí, PřF, Mu v Brně, ČR. Department of hydrobiology, Facultyof hydrobiology, University oflatvia, Riga, Latvia.

48 Ekoinovace pro předmět Základy toxikologie a ekologie Tuto přednášku lze ekoinovovat všemi trendy.. 1) Ekotoxicita nanočástic/nanomateriálů 2) Využití umělé půdy v praxi? 3) Ekotoxicita organokovů 4) Využití biochemických markerů 5) Testy zaměřené na chování organismů ve stresových situacích 6) Problematika nových metabolitů sinic

49 Ekoinovace pro předmět Základy toxikologie a ekologie.. protože tato přednáška je multidisciplinární a kloubí v sobě obecné poznatky o vztazích mezi živou a neživou přírodou, efektech přírodních i syntetických látek na živé organismy. Jde o ekoinovaci, protože do přednášky lze zahrnout poznatky o toxicitě nově rozpoznaných látek (organokovy, nanomateriály), o efektech ještě neobjevených bioaktivních látkách (produkty sinic) a o nových metodách používaných pro stanovení toxicity látek (behaviorální testy) a o chystaných změnách legislativy v ČR (artificiální půda kontaktní testy).

50 Ekoinovace pro předmět Základy toxikologie a ekologie opřednášky a plakáty zabývající se některým z vybraných trendů se prolínaly celou konferencí. omezi pracoviště, která byla nejvíce zastoupena svými prezentacemi, patří: - Institute of Environmental Sciencies, Jagiellonian University, Kraków, Polsko. - Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí, PřF, MU, Brno, ČR. - RussianInstitute ofagriculturalradiology and Agroecology, Obninsk, Rusko.

51 Ekoinovace pro předmět Základyochrany životníhoprostředí 1) Využití umělé půdy v praxi/ půdní ekotoxikologie v ČR? Vhodnost zařazení do tohoto předmětu: legislativa týkající se půdní ekotoxikologiea využití umělé půdy pro praxi. V čem se jedná o ekoinovaci? Jedná se o chystané novinky ohledně legislativy. Kontakt -jeden z hlavních iniciátorů: Doc. RNDr. Jakub Hofman, Ph.D., RECETOX, PřF, MU, Brno, ČR.

52 Ekoinovace pro předmět Posuzováníživotníhocyklu Seznámení s novou metodou hodnocení Metoda IWM-PL (Integrated Waste Management) Jedná se o metodu, která umožňuje rozšíření sortimentu metod pro LCA metodiku. Hodnocení dopadu odpadů ze spaloven (popílek) tento odpad obsahuje různé polutanty (kovy, organické látky). Nová metoda zahrnuje při výpočtech i strukturu odpadu (složení) a ekonomický dopad. Tato nová metoda založena na: skleníkový efekt, 11 impakt kategorií a 99 ekoindikátorových metod.

53 Ekoinovace pro předmět Posuzováníživotníhocyklu Jedná se o ekoinovaci, protože byl rozšířen model pro hodnocení dopadu emisí ze spalování odpadů. Vhodnost zařazení do tohoto předmětu: Pro rozšíření přehledu o modelování dopadů produktů na životní prostředí.

54 Celkové shrnutí konference (1) Akce pro mě byla profesně zajímavá nové poznatky, navázání nových kontaktů. Pro kolegy profesně jinak zaměřené, by určitě byly zajímavé minimálně přednášky klíčových mluvčích, kteří v nich shrnuli vývoj dané problematiky od počátku až do současnosti a dále samozřejmě také témata, která jsou jim profesně nejblíže nebo témata multidisciplinární a společensky zajímavá.

55 Celkové shrnutí konference (2) Těžko vybrat nejzajímavější přednášku či poster (plakát) např. tedy: 1) plakát, kde se autoři zabývali tím, zda je možné najít korelaci mezi lovením vodních ptáků a množstvím olova z broků v rybnících a zda olovo ze střeliva může vést k otravám ryb. Akci doporučuji ostatním, obzvláště kolegům, kteří se zabývají ekologicko-eko(toxikologickou) problematikou. Příští konání konference (rok 2013) Kraków, Polsko?

56 Děkuji za pozornost.

Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně

Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně Základní informace RNDr. Jakub Hofman, Ph.D. hofman@recetox.muni.cz Bi0005 Úvod do obecné biologie úterý 19/10, 26/10 a 2/11 v 19 hod Kamenice 5, A11/306 Životní

Více

Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně

Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně Základní informace www.recetox.muni.cz www.recetox-education.cz Bi0005 Úvod do studia speciální biologie Podzimní semestr 2012 (1) Co je to ekotoxikologie? Životní

Více

Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně. Základní informace

Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně. Základní informace Studium Ekotoxikologie na PřF MU v Brně Základní informace www.recetox.cz www.sinice.cz CHEMIKÁLIE V PŘÍRODĚ a člověk CHEMIKÁLIE V PŘÍRODĚ a organismy toxicita není jen smrt Chemikálie a nepřímá toxicita

Více

RNDr. Klára Kobetičová, Ph.D.

RNDr. Klára Kobetičová, Ph.D. ENVIRONMENTÁLNÍ TOXIKOLOGIE ÚVODNÍ PŘEDNÁŠKA RNDr. Klára Kobetičová, Ph.D. Laboratoř ekotoxikologie a LCA, Ústav chemie ochrany prostředí, Fakulta technologie ochrany prostředí, VŠCHT Praha ÚVOD Předmět

Více

EKOTOXIKOLOGICKÉ ÚČINKY VYBRANÝCH REZIDUÍ, EKOTOXIKOLOGICKÉ TESTY

EKOTOXIKOLOGICKÉ ÚČINKY VYBRANÝCH REZIDUÍ, EKOTOXIKOLOGICKÉ TESTY EKOTOXIKOLOGICKÉ ÚČINKY VYBRANÝCH REZIDUÍ, EKOTOXIKOLOGICKÉ TESTY Klára Kobetičová Vysoká škola chemicko-technologická v Praze Fakulta technologie ochrany prostředí Ústav chemie ochrany prostředí Centralizovaný

Více

Žádáme o registraci na dobu 5 let (do konce roku 2008) pro nakládání s dvěma VRT - toxiny cyanobakterií - microcystin a anatoxin.

Žádáme o registraci na dobu 5 let (do konce roku 2008) pro nakládání s dvěma VRT - toxiny cyanobakterií - microcystin a anatoxin. --------------------VZOR--------------------- Pro: Státní úřad pro jadernou bezpečnost RNDr. Karin Šedivá, OKZCHBZ Senovážné nám. 9 110 00 Praha 1 Věc: Žádost o registraci pro nakládání s VRT Vážení přátelé,

Více

Roční zpráva o činnosti vědecké. společnosti Česká společnost. experimentální biologie rostlin za. rok 2010

Roční zpráva o činnosti vědecké. společnosti Česká společnost. experimentální biologie rostlin za. rok 2010 Roční zpráva o činnosti vědecké společnosti Česká společnost experimentální biologie rostlin za rok 2010 ZÁKLADNÍ INFORMACE O SPOLEČNOSTI Předseda společnosti prof. RNDr. Lubomír Nátr, DrSc. Počet členů

Více

V ý p i s. habilitační přednášky: Možnosti zneužití průmyslových škodlivin a agrochemikálií v terorismu.

V ý p i s. habilitační přednášky: Možnosti zneužití průmyslových škodlivin a agrochemikálií v terorismu. v Hradci Králové dne 30. ledna 2012 pořízený za účelem zveřejnění přijatého usnesení 12. Návrh na přijetí Usnesení z jednání VR FVZ a hlasování o návrhu aklamací schválila u s n e s e n í : 1. odsouhlasila

Více

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ

UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ UNIVERZITA KARLOVA V PRAZE FARMACEUTICKÁ FAKULTA V HRADCI KRÁLOVÉ 500 05 Hradec Králové, Heyrovského 1203, Česká republika, http://www.faf.cuni.cz tel. +420495067111, fax +420495518002 V Hradci Králové,

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2.

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM. D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 7. ročník D. Kvasničková a kol.: Ekologický přírodopis pro 7. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, 1. a 2. část Očekávané

Více

Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje

Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/20.005 Klíčová aktivita č. 2 Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje Na realizaci

Více

Přehled finančně podpořených témat prací SOČ pro rok 2011/2012. vedoucí

Přehled finančně podpořených témat prací SOČ pro rok 2011/2012. vedoucí Přehled finančně podpořených témat prací SOČ pro rok 2011/2012 název instituce vedoucí jméno řešitel škola 1 2 3 Souboj osteoblastů a osteoklastů při remodelaci kostí Návrh polohovacího zařízení řízené

Více

PROGRAM KONFERENCE ANALYTIKA ODPADŮ 30. 11. 2011

PROGRAM KONFERENCE ANALYTIKA ODPADŮ 30. 11. 2011 3. cirkulář PROGRAMOVÝ A ORGANIZAČNÍ VÝBOR Vás zve na konferenci, jejímž cílem je ověřit si zájem o problematiku analytiky odpadů a v kladném případě zahájit pravidelná setkávání odborné veřejnosti, která

Více

Univerzita Hradec Králové Přírodovědecká fakulta katedra biologie

Univerzita Hradec Králové Přírodovědecká fakulta katedra biologie Univerzita Hradec Králové Přírodovědecká fakulta katedra biologie Populační ekologie, stanovištní nároky a generativní reprodukce kriticky ohrožených druhů cévnatých rostlin ČR (Adenophora liliifolia,

Více

Libor Hájek, , Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, Přírodovědecká fakulta, Šlechtitelů 27, Olomouc

Libor Hájek, , Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, Přírodovědecká fakulta, Šlechtitelů 27, Olomouc Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Setkání ředitelů fakultních škol Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum polní pokusy OP Výzkum a vývoj pro inovace:

Více

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost

Informace o studiu. Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína. studijní programy pro zdravou budoucnost Informace o studiu Životní prostředí a zdraví Matematická biologie a biomedicína studijní programy pro zdravou budoucnost Proč RECETOX? Výzkumné centrum RECETOX poskytuje vzdělání v zajímavých oborech

Více

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č.

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č. Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/20.005 Klíčová aktivita č. 02 Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje Na realizaci

Více

Učební osnovy předmětu Biologie

Učební osnovy předmětu Biologie (kvinta a sexta) Učební osnovy předmětu Biologie Charakteristika předmětu Vyučovací předmět vychází ze vzdělávací oblasti Člověk a příroda, vzdělávacích oborů Biologie a Geologie. Integruje část vzdělávacího

Více

doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. Ing. Helena Burešová VŠCHT Praha

doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. Ing. Helena Burešová VŠCHT Praha doc. Ing. Vladimír Kočí, Ph.D. Ing. Helena Burešová VŠCHT Praha Zásady zpracování studie proveditelnosti opatření pro nápravu závadného stavu kontaminovaných lokalit uvádí mezi primární kritéria výběru

Více

= hodnocení biologického vlivu stresorů od

= hodnocení biologického vlivu stresorů od Ekotoxikologie na PřF MU = hodnocení biologického vlivu stresorů od molekulární a buněčné úrovně až po úroveň systémovou dběry vzorků, terénní studie, laboratorní studie Hodnocení toxicity vzorků, jejich

Více

Pondělník 15. Vážené studentky a vážení studenti, oslovuji Vás 15. číslem Pondělníku a zároveň prvním v novém kalendářním roce 2013.

Pondělník 15. Vážené studentky a vážení studenti, oslovuji Vás 15. číslem Pondělníku a zároveň prvním v novém kalendářním roce 2013. Pondělník 15 Pondělní zpravodaj pro studenty Přírodovědecké fakulty UP v Olomouci ZS 2012/2013 Vážené studentky a vážení studenti, oslovuji Vás 15. číslem Pondělníku a zároveň prvním v novém kalendářním

Více

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Vítejte! 15. a 16. ledna 2016. 9.00 13.00 hod. v pátek 9.00 12.00 hod. v sobotu. Lítám v cloudu, houpu se v síti!

DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Vítejte! 15. a 16. ledna 2016. 9.00 13.00 hod. v pátek 9.00 12.00 hod. v sobotu. Lítám v cloudu, houpu se v síti! DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 15. a 16. ledna 2016 9.00 13.00 hod. v pátek 9.00 12.00 hod. v sobotu Lítám v cloudu, houpu se v síti! Prakticky, dravě, fenomenálně. Využijte možnosti osobního kontaktu s pracovníky

Více

Sylabus pro předmět Mlékárenské technologie

Sylabus pro předmět Mlékárenské technologie Sylabus pro předmět Kód předmětu: MLTE Název v jazyce výuky: Název česky: Název anglicky: Dairy Technology Počet přidělených ECTS kreditů: 6 Forma výuky předmětu: Prezenční 2/2 Forma a požadavky na ukončení

Více

Tab. 1.1 Souhrnné výsledky hospodaření za rok 2012 (Kč) Výnosy Náklady Hospodářský výsledek

Tab. 1.1 Souhrnné výsledky hospodaření za rok 2012 (Kč) Výnosy Náklady Hospodářský výsledek červen 2013 Finanční prostředky fakulty jsou získávány z příspěvku a institucionální podpory MŠMT univerzitě a podle metodiky MŠMT a stanovených pravidel, schválených AS UHK, jsou rozdělovány na fakulty.

Více

Důležité praktické poznatky z konference 36thSymposium on CapillaryChromatography

Důležité praktické poznatky z konference 36thSymposium on CapillaryChromatography Důležité praktické poznatky z konference 36thSymposium on CapillaryChromatography Školení účastníků projektu Inovace a rozvoj výuky ekoinovací v bakalářských oborech akreditovaných na FTOP VŠCHT Praha

Více

CENTRUM PRO INOVACE V OBORU

CENTRUM PRO INOVACE V OBORU CENTRUM PRO INOVACE V OBORU NANOMATERIÁLŮ A NANOTECHNOLOGIÍ Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v.v.i. Projekt Centrum pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií s číslem CZ 2.16/3.1.00/21089

Více

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí

Environmentální výchova základní podmínky života, ekosystémy, lidské aktivity a problémy životního prostředí, vztah člověka k prostředí Předmět: PŘÍRODOPIS Vzdělávací oblast: ČLOVĚK A PŘÍRODA Charakteristika předmětu Časové a organizační vymezení předmětu Průřezová témata Metody a formy práce Předmět vede žáky k seznámení s živou i neživou

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0415 Inovujeme, inovujeme Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tematická Odborná biologie, část biologie Společná pro

Více

Metodické doporučení SZÚ pro hodnocení škodlivých a. nežádoucích látek uvolňujících se z vybraných skupin. výrobků pro stavby do vody a půdy.

Metodické doporučení SZÚ pro hodnocení škodlivých a. nežádoucích látek uvolňujících se z vybraných skupin. výrobků pro stavby do vody a půdy. Acta hygienica, epidemiologica et microbiologica č. 3/2001 Metodické doporučení SZÚ pro hodnocení škodlivých a nežádoucích látek uvolňujících se z vybraných skupin výrobků pro stavby do vody a půdy. Centrum

Více

Tematický plán učiva BIOLOGIE

Tematický plán učiva BIOLOGIE Tematický plán učiva BIOLOGIE Třída: Prima Počet hodin za školní rok: 66 h 1. POZNÁVÁME PŘÍRODU 2. LES 2.1 Rostliny a houby našich lesů 2.2 Lesní patra 2.3 Živočichové v lesích 2.4 Vztahy živočichů a rostlin

Více

Základní charakteristika výzkumné činnosti Ústavu fyzikální chemie

Základní charakteristika výzkumné činnosti Ústavu fyzikální chemie Základní charakteristika výzkumné činnosti Ústavu fyzikální chemie Základním předmětem výzkumu prováděného ústavem je chemická termodynamika a její aplikace pro popis vybraných vlastností chemických systémů

Více

Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů/oborů na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně

Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů/oborů na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů/oborů na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně duben 2013 O hodnocení doktorských studijních programů rozhodla

Více

Význam znalostí vlastností nebezpečných látek a jejich působení na člověka pro studenty Policejní akademie České republiky v Praze

Význam znalostí vlastností nebezpečných látek a jejich působení na člověka pro studenty Policejní akademie České republiky v Praze Ing. Lubomír Polívka Význam znalostí vlastností nebezpečných látek a jejich působení na člověka pro studenty Policejní akademie České republiky v Praze Anotace Článek se zabývá potřebou a významem znalostí

Více

INTERNET A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ

INTERNET A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ VIII. ročník mezinárodní konference INTERNET A BEZPEČNOST ORGANIZACÍ pod záštitou Doc. PhDr. Vnislava Nováčka, CSc., děkana Fakulty managementu a ekonomiky Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně Fakulta managementu

Více

Informace o projektu APSYS

Informace o projektu APSYS Informace o projektu APSYS Název projektu: Aplikovatelný systém dalšího vzdělávání ve VaV Poskytovatel podpory: Evropský sociální fond, přes MŠMT Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Datum

Více

III. ČESKOSLOVENSKÁ AKADEMIE VĚD A DALŠÍ INSTITUCE

III. ČESKOSLOVENSKÁ AKADEMIE VĚD A DALŠÍ INSTITUCE OBSAH Úvodem 11 I. SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ Pozdrav prof. Ing. Rudolfa Zahradníka, DrSc., předsedy Akademie věd ČR 15 Pozdrav prof. PhDr. Miloslava Petruska, CSc., prorektora University Karlovy 19 Pozdrav prof.

Více

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ KOLEGIA DĚKANA FSE UJEP

ZÁPIS Z JEDNÁNÍ KOLEGIA DĚKANA FSE UJEP ZÁPIS Z JEDNÁNÍ KOLEGIA DĚKANA FSE UJEP Datum konání: 9. 10. 2013 Čas od 14.00 do 16.30 hod Jednání řídil: RNDr. Jaroslav Koutský, Ph.D. děkan Jednání zapsala: Alena Trefilová Místo konání: Přítomni: FSE

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0880. pracovní list. Hygiena a toxikologie. Experimentální toxikologie. Mgr. Alexandra Šlegrová

CZ.1.07/1.5.00/34.0880. pracovní list. Hygiena a toxikologie. Experimentální toxikologie. Mgr. Alexandra Šlegrová Název školy Číslo projektu STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA a STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ, Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková organizace CZ.1.07/1.5.00/34.0880 Název projektu Klíčová aktivita Označení materiálu:

Více

Zkušenosti s tvorbou a řešením TP IGA AF MENDELU

Zkušenosti s tvorbou a řešením TP IGA AF MENDELU Zkušenosti s tvorbou a řešením TP IGA AF MENDELU Ing. Tomáš Vyhnánek, Ph.D. Ústav biologie rostlin AF MENDELU Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru

Více

Ing. Dagmar Sirotková. Výsledky řešení výzkumného záměru

Ing. Dagmar Sirotková. Výsledky řešení výzkumného záměru Ing. Dagmar Sirotková Výsledky řešení výzkumného záměru zákon o odpadech 33a pojmy a) biologicky rozložitelným odpadem - jakýkoli odpad, který podléhá aerobnímu nebo anaerobnímu rozkladu, b) biologickým

Více

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět

Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Člověk a příroda přírodopis volitelný předmět 3. období 9. ročník Jan Stoklasa a kol. : Organismy, prostředí, člověk /učebnice přírodopisu pro 9. roč.

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze. Ústav ekológie lesa Slovenskej akadémie vied. Vás srdečně zvou

Česká zemědělská univerzita v Praze. Ústav ekológie lesa Slovenskej akadémie vied. Vás srdečně zvou Česká zemědělská univerzita v Praze & Vás srdečně zvou na mezinárodní konferenci Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2015 se zaměřením na problematiku variability počasí a jeho

Více

FYTOREMEDIACE LÉČIV A JEJICH REZIDUÍ

FYTOREMEDIACE LÉČIV A JEJICH REZIDUÍ FYTOREMEDIACE LÉČIV A JEJICH REZIDUÍ Petr Soudek Ústav experimentální botaniky Akademie věd ČR Centralizovaný rozvojový projekt MŠMT č. C29: Integrovaný systém vzdělávání v oblasti výskytu a eliminace

Více

Mikrokosmy&mezokosmy. BM pro MU

Mikrokosmy&mezokosmy. BM pro MU Mikrokosmy&mezokosmy BM pro MU Klasifikace Nejednotná Mikrokosmy 1-13.000litrů Mezokosmy 13 (15) 000 a více litrů (FAO 1.000litrů) Otevřené (vždy, výjimky pouze CO 2 pokusy) Dno umělé/přírodní- rostlé

Více

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium)

Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) Okruhy SZZ Voda strategická surovina (navazující studium) HOSPODAŘENÍ S VODOU 1. Voda a její význam jako surovina a složka ŽP, obnovitelné a neobnovitelné zdroje, členění vody dle použití požadavky na

Více

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM

ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM Vyučovací předmět : Období ročník : Učební texty : Přírodopis 3. období 9. ročník Danuše Kvasničková, Ekologický přírodopis pro 9. ročník ZŠ a nižší ročníky víceletých gymnázií, nakl. Fortuna Praha 1998

Více

Program: 1. Zahájení a projednání programu zasedání prof. Ing. Karel Melzoch, CSc.

Program: 1. Zahájení a projednání programu zasedání prof. Ing. Karel Melzoch, CSc. Fakulta potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze Z á p i s z 2. řádného zasedání vědecké rady fakulty ze dne 27.května 2010 ve velké zasedací síni rektorátu,

Více

Zápis ze zasedání Vědecké rady Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích dne 27. 4. 2016

Zápis ze zasedání Vědecké rady Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích dne 27. 4. 2016 Zápis ze zasedání Vědecké rady Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích dne 27. 4. 2016 Přítomni: prof. RNDr. František Vácha, Ph.D., doc. Ing. MgA. David Boukal, Ph.D., prof.

Více

Speciální den otevřených dveří pro partnerské střední školy 21. 11. 2008 na 8 fakultách Masarykovy univerzity

Speciální den otevřených dveří pro partnerské střední školy 21. 11. 2008 na 8 fakultách Masarykovy univerzity Speciální den otevřených dveří pro partnerské střední školy 21. 11. 2008 na 8 fakultách Masarykovy univerzity V letošním roce proběhne speciální den otevřených dveří na 8 fakultách. Přírodovědecká fakulta

Více

Institut celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně

Institut celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně INFORMACE O STUDIU Institut celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity v Brně Institut celoživotního vzdělávání (ICV) vznikl v roce 2003, kdy se zaměřoval zejména na projekt Univerzity třetího věku,

Více

PROJEKTOVÁ ŽÁDOST. Vážený pane děkane!

PROJEKTOVÁ ŽÁDOST. Vážený pane děkane! Vážený pane děkane! V souvislosti s Vaší žádostí ze dne 2. 12. 2014 o vyjádření k souladu projektu Rozvoj DSP Farmacie s jeho realizací ze strany Farmaceutické fakulty VFU Brno bych chtěl zejména zdůraznit,

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI RADY VĚDECKÝCH SPOLEČNOSTÍ ČESKÉ REPUBLIKY

ZPRÁVA O ČINNOSTI RADY VĚDECKÝCH SPOLEČNOSTÍ ČESKÉ REPUBLIKY ZPRÁVA O ČINNOSTI RADY VĚDECKÝCH SPOLEČNOSTÍ ČESKÉ REPUBLIKY 2010 2 Výroční zpráva Rady vědeckých společností ČR za rok 2010 Rada vědeckých společností České republiky (RVS ČR) je nezávislé neziskové dobrovolné

Více

Jaro 2010 Kateřina Slavíčková

Jaro 2010 Kateřina Slavíčková Jaro 2010 Kateřina Slavíčková Obsah: 1. Biologické vědy. 2. Chemie a fyzika v biologii koloběh látek a tok energie. 3. Buňka, tkáně, pletiva, orgány, orgánové soustavy, organismus. 4. Metabolismus. 5.

Více

Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIH-1018/15-H. Střední škola vizuální tvorby, s.r.o.

Česká školní inspekce Královéhradecký inspektorát INSPEKČNÍ ZPRÁVA. Čj. ČŠIH-1018/15-H. Střední škola vizuální tvorby, s.r.o. INSPEKČNÍ ZPRÁVA Čj. ČŠIH-1018/15-H Název právnické osoby vykonávající činnost školy Sídlo E-mail právnické osoby Střední škola vizuální tvorby, s.r.o. Černilovská 7, 500 03 Hradec Králové - Rusek info@vizualskola.cz

Více

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9. Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Škola: Střední škola obchodní, České Budějovice, Husova 9 Projekt MŠMT ČR: EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0536 Název projektu školy: Výuka s ICT na SŠ obchodní České Budějovice Šablona

Více

vyučující. Dopad projektu byl zjišťován pomocí dotazníkového šetření. Dotazníky

vyučující. Dopad projektu byl zjišťován pomocí dotazníkového šetření. Dotazníky 1. Evaluace projektu Cílem evaluace projektu bylo analyzovat a zhodnotit dopad projektu na účastníky žáky a vyučující. Dopad projektu byl zjišťován pomocí dotazníkového šetření. Dotazníky umožňovaly porovnat

Více

1. Úvod Přehled akreditovaných DSP/DSO: Hospodářská politika a správa

1. Úvod Přehled akreditovaných DSP/DSO: Hospodářská politika a správa Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Ekonomické fakultě Vysoké školy báňské Technické univerzity Ostrava září 2012 O hodnocení doktorských studijních programů

Více

Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie

Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie Moduly jako prostředek inovace v intergaci výuky moderní fyziky a chemie Zkrácený název: Inovace studia fyziky a chemie UPOL, MU 2012-2014 OP VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Cíle projektu Inovace studijních

Více

Odpady a kontaminace. Produkce domovního odpadu

Odpady a kontaminace. Produkce domovního odpadu TDO Odpady a kontaminace Cvičení č.2 Produkce domovního odpadu Domovní odpad Vlivy na produkci a složení Zadání výzkumu v domácnostech Katedra hydromeliorací a krajinného inženýrství Ing. Martin Dočkal,

Více

Analýza rizik (01) Základní pojmy a definice

Analýza rizik (01) Základní pojmy a definice Centre of Excellence Analýza rizik (01) Základní pojmy a definice Ivan Holoubek RECETOX, Masaryk University, Brno, CR holoubek@recetox. recetox.muni.cz; http://recetox.muni muni.cz Analýza rizik Risk analysis

Více

Základní látky znečišťující životní prostředí

Základní látky znečišťující životní prostředí Základní látky znečišťující životní prostředí Vliv chemických látek na prostředí chemie výrazně zasahuje do vzájemných vztahů člověka a prostředí člověk běžně používá chemické látky: v domácnosti, průmyslu,

Více

Repetitorium chemie 2014

Repetitorium chemie 2014 Repetitorium chemie 2014 Povídání o praktické chemii nejen pro (mikro)biology Úvodní přednáška ke spíše praktickému kursu laboratorní chemie pro biology Součástí přednášky je praktický návod na obsluhu

Více

Evropské fórum vědy a techniky praha

Evropské fórum vědy a techniky praha Evropské fórum vědy a techniky praha EFEKTIVITA EVROPSKÉ VĚDY A JEJÍ KONKURENCESCHOPNOST VŮČI SVĚTU 22. květen 2008, Praha www.ceskahlava.cz GENERÁLNÍ PARTNEŘI: MEDIÁLNÍ PARTNEŘI: Datum konání: 22. květen

Více

Kurzu zúčastňovalo 177 posluchačů ale jen 59 posluchaček

Kurzu zúčastňovalo 177 posluchačů ale jen 59 posluchaček Zpráva o Jihomoravském zimním oblastním kurzu. 2008-2009 Kurz probíhal o sobotách od listopadu do března v zasedačce OV KSČM Brno-město. Během tohoto období proběhlo v 8 přednáškových dnech 16 dvouhodinových

Více

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci vyhlašuje 6. ročník studentské grantové soutěže na UP

Rektor Univerzity Palackého v Olomouci vyhlašuje 6. ročník studentské grantové soutěže na UP Rektor Univerzity Palackého v Olomouci vyhlašuje 6. ročník studentské grantové soutěže na UP Cílem studentské grantové soutěže je podpora projektů realizovaných studenty doktorského nebo magisterského

Více

Životní prostředí. Učební osnova předmětu. Pojetí vyučovacího předmětu. Studijní obor: Aplikovaná chemie. Zaměření:

Životní prostředí. Učební osnova předmětu. Pojetí vyučovacího předmětu. Studijní obor: Aplikovaná chemie. Zaměření: Učební osnova předmětu Životní prostředí Studijní obor: Aplikovaná chemie Zaměření: ochrana životního prostředí Forma vzdělávání: denní Celkový počet vyučovacích hodin za studium: 225 3. ročník: 33 týdnů

Více

Slezská Univerzita v Opavě. Bulletin z mezinárodní konference

Slezská Univerzita v Opavě. Bulletin z mezinárodní konference Slezská Univerzita v Opavě Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné Bulletin z mezinárodní konference PERSPEKTIVY BANKOVNICTVÍ PO ROCE 2000 VE SVĚTĚ A V ČESKÉ REPUBLICE 7. mezinárodní konference pořádaná

Více

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5.

PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE. PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. PROPOJENÍ VĚDY, VÝZKUMU, VZDĚLÁVÁNÍ A PODNIKOVÉ PRAXE PhDr. Dana Pokorná, Ph.D. Mgr. Jiřina Sojková, Státní zámek Sychrov, 21. 23. 5. 2012 APSYS Aplikovatelný systém dalšího vzdělávání pracovníků ve vědě

Více

Fakulta životního prostředí v Ústí nad Labem. Pokročilé metody studia speciace polutantů. (prozatímní učební text, srpen 2012)

Fakulta životního prostředí v Ústí nad Labem. Pokročilé metody studia speciace polutantů. (prozatímní učební text, srpen 2012) Fakulta životního prostředí v Ústí nad Labem Pokročilé metody studia speciace polutantů (prozatímní učební text, srpen 2012) Obsah kurzu: 1. Obecné strategie speciační analýzy. a. Úvod do problematiky

Více

Vladimír Kočí 12.12.2012. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti

Vladimír Kočí 12.12.2012. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti International Conference on Sustainable Energy Engineering and Application Biomass and Solar Energy for Sustainabe Development Školení účastníků projektu Inovace a rozvoj výuky ekoinovací v bakalářských

Více

Školní plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO)

Školní plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Školní plán environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty (EVVO) Název školy: EDUCA Parddubice Střední odborná škola, s. r. o. Ředitelka školy: Ing. Lenka Rolečková Koordinátor EVVO: Mgr. Markéta Procházková

Více

Živé systémy v ekotoxikologii - úvod - Luděk Bláha, PřF MU

Živé systémy v ekotoxikologii - úvod - Luděk Bláha, PřF MU Živé systémy v ekotoxikologii - úvod - Luděk Bláha, PřF MU Co by si student(ka) měl(a) odnést? Znát a vysvětlit pojmy a chápat význam v ekotoxikologii pro - úrovně a hierarchie biologické organizace -

Více

NÁVRH ODBORNÉHO PROGRAMU

NÁVRH ODBORNÉHO PROGRAMU NÁVRH ODBORNÉHO PROGRAMU Finální verze, ze dne 29.5.2013 12.06.2013 10:30 11:30 Bufet menzy Tisková konference: Pouze pro zvané hosty 12:00 18:00 1. přednáškový blok: Připravenost státní správy a samosprávy

Více

PERSPEKTIVES OF WEGETABLE WASTE COMPOSTING PERSPEKTIVY KOMPOSTOVÁNÍ ZELENINOVÉHO ODPADU

PERSPEKTIVES OF WEGETABLE WASTE COMPOSTING PERSPEKTIVY KOMPOSTOVÁNÍ ZELENINOVÉHO ODPADU PERSPEKTIVES OF WEGETABLE WASTE COMPOSTING PERSPEKTIVY KOMPOSTOVÁNÍ ZELENINOVÉHO ODPADU Mach P., Tesařová M., Mareček J. Department of Agriculture, Food and Environmental Engineering, Faculty of Agronomy,

Více

Libraries in the Digital age (LIDA) 2012 University of Zadar, Zadar, Chorvatsko 18. 6. 2012 22. 6. 2012

Libraries in the Digital age (LIDA) 2012 University of Zadar, Zadar, Chorvatsko 18. 6. 2012 22. 6. 2012 Cestovní zpráva 1 Libraries in the Digital age (LIDA) 2012 University of Zadar, Zadar, Chorvatsko 18. 6. 2012 22. 6. 2012 Part I, 18-20 June: CHANGES in the world of library services: Evolution and innovation

Více

ICCC 2014. Protokol o konání konference. Zvyšování praktických kompetencí a odborné kvalifikace v oblasti technického vzdělávání.

ICCC 2014. Protokol o konání konference. Zvyšování praktických kompetencí a odborné kvalifikace v oblasti technického vzdělávání. Protokol o konání konference ICCC 2014 Registrační číslo projektu CZ.1.07/2.4.00/31.0162 * Název projektu Zvyšování praktických kompetencí a odborné kvalifikace v oblasti technického vzdělávání Místo konání

Více

Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany

Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Fakultě vojenského zdravotnictví Univerzity obrany červen 2013 O zahájení hodnocení doktorských studijních programů (dále

Více

SCIENTIFIC REFLECTION OF SECURITY SCIENCE

SCIENTIFIC REFLECTION OF SECURITY SCIENCE POLICEJNÍ AKADEMIE ČESKÉ REPUBLIKY V PRAZE a AKADÉMIA POLICAJNÉHO ZBORU V BRATISLAVE katedra informatiky a manažmentu pořádají VIRTUÁLNÍ VĚDECKOU KONFERENCI s mezinárodní účastí SCIENTIFIC REFLECTION OF

Více

Studijní obor Sociologie a sociální antropologie B6703

Studijní obor Sociologie a sociální antropologie B6703 Studijní obor Sociologie a sociální B6703 Cíle a charakteristika studijního oboru Studijní kombinace sociologie sociální a kulturní je chybějícím článkem při přípravě studentů na celou řadu povolání, v

Více

I. Sekaniny1804 Přírodopis

I. Sekaniny1804 Přírodopis Přírodopis Charakteristika vyučovacího předmětu Obsahové, organizační a časové vymezení Vyučovací předmět Přírodopis je součástí vzdělávací oblasti Člověk a příroda. Vzdělávání v předmětu Přírodopis směřuje

Více

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č.

Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Klíčová aktivita č. Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/20.005 Klíčová aktivita č. 02 Interdisciplinární vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje Na realizaci

Více

EXCELENCE A INTERNACIONALIZACE

EXCELENCE A INTERNACIONALIZACE EXCELENCE A INTERNACIONALIZACE 27. 11. 2013 Ivo Frébort http://www.cr-hana.eu/if/frebort.htm PROGRAM EXCELENCE A INTERNACIONALIZACE EXCELENCE VE VĚDĚ A VÝUCE: vysoká úroveň výzkumných a vzdělávacích týmů;

Více

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti

Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti Otevřená věda III popularizace přírodovědných oborů a komunikace výzkumu a vývoje ve společnosti OVIII - cíle Zajistit kvalifikované lidské zdroje pro vědu a výzkum (VaV pracovníky, pedagogy, studenty)

Více

Výroční zpráva České společnosti pro mechaniku za rok 2003

Výroční zpráva České společnosti pro mechaniku za rok 2003 Výroční zpráva České společnosti pro mechaniku za rok 2003 Přínos pro společnost Česká společnost pro mechaniku byla v roce 2003 organizována ve 3 místních pobočkách (Brno, Liberec, Plzeň) s ústředím v

Více

Zápis z vědecké rady Z VR/ F3-01/09. Zápis ze zasedání Vědecké rady Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze, které se konalo dne 25.

Zápis z vědecké rady Z VR/ F3-01/09. Zápis ze zasedání Vědecké rady Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze, které se konalo dne 25. Strana 1/ 5 Program: 1. Zahájení - prof. Ing. Jaromír Veber, CSc. Zápis ze zasedání Vědecké rady Fakulty podnikohospodářské VŠE v Praze, které se konalo dne 25. února 2009 2. Habilitační řízení PhDr. Ing.

Více

PROGRAM KONFERENCE - 17. října 2011. PROGRAM KONFERENCE - 18. října 2011

PROGRAM KONFERENCE - 17. října 2011. PROGRAM KONFERENCE - 18. října 2011 PROGRAMOVÝ VÝBOR doc. Dr. Ing. Martin Kubal doc. Dr. Ing. Miroslav Černík, CSc. doc. Ing. Jiří Burkhard, CSc. Ing. Jaroslav Nosek, Ph.D. prof. Ing. František Kaštánek, DrSc. RNDr. Ľubomír Jurkovič, PhD.

Více

1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU

1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO DLOUHODOBÉHO ZÁMĚRU Vysoká škola zdravotnická, o. p. s. Praha 5, Duškova 7 Aktualizovaný dlouhodobý záměr vzdělávací a výzkumné, vývojové, umělecké nebo další tvůrčí činnosti na rok 2014 1 OBSAH 1. VÝCHODISKA AKTUALIZOVANÉHO

Více

spolupráce Vás zve na seminář: Abstrakt potenciál oblasti číslem k financování. projektu aplikacích. nicméně zůstává z důvodu administrativních

spolupráce Vás zve na seminář: Abstrakt potenciál oblasti číslem k financování. projektu aplikacích. nicméně zůstává z důvodu administrativních Vás zve na seminář: Projekt NANOLABSYS s názvem Mezináro odní spolupráce v oblasti "in vivo" zobrazovacích technik Prof. Ing. René Kizek, Ph.D. Abstrakt Rozvoj lidského potenciálu v oblasti výzkumu a inovací,

Více

Zápis ze zasedání vědecké rady FP VUT v Brně, konaného dne 11. května 2012

Zápis ze zasedání vědecké rady FP VUT v Brně, konaného dne 11. května 2012 Zápis ze zasedání vědecké rady FP VUT v Brně, konaného dne 11. května 2012 Přítomni: doc. Putnová, prof. Geršlová, prof. Honzík, prof. Hřebíček, doc. Chalupský, prof. Jurová, doc. Koch, prof. Koráb, Ing.

Více

CEBIO smysl a cíl národní biotechnologické platformy

CEBIO smysl a cíl národní biotechnologické platformy CEBIO smysl a cíl národní biotechnologické platformy Libor Grubhoffer a kol. 13. 5. 2014, Clarion Congress Hotel České Budějovice Česká biotechnologická platforma CEBIO Česká biotechnologická platforma

Více

Význam fakultních škol pro Přírodovědeckou fakultu UK a význam Přírodovědecké fakulty pro fakultní školy

Význam fakultních škol pro Přírodovědeckou fakultu UK a význam Přírodovědecké fakulty pro fakultní školy Význam fakultních škol pro Přírodovědeckou fakultu UK a význam Přírodovědecké fakulty pro fakultní školy doc. RNDr. Markéta Martínková, Ph.D. studijní proděkanka Přírodní vědy školám - setkání představitelů

Více

Zápis z 13. zasedání kolegia rektora dne 19. ledna 2015

Zápis z 13. zasedání kolegia rektora dne 19. ledna 2015 Zápis z 13. zasedání kolegia rektora dne 19. ledna 2015 Přítomni: Prof. MUDr. Tomáš Zima, DrSc., MBA rektor UK Prof. JUDr. Aleš Gerloch, CSc. prorektor UK Prof. RNDr. Jan Hála, DrSc. prorektor UK Doc.

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA CHEMICKÁ ÚSTAV CHEMIE A TECHNOLOGIE OCHRANY ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ FACULTY OF CHEMISTRY INSTITUTE OF CHEMISTRY AND TECHNOLOGY OF ENVIRONMENTAL

Více

Bakalářský stupeň studia V odborném studiu lze na Přírodovědecké fakultě JU studovat několik biologicky zaměřených oborů, které mají mnohaletou

Bakalářský stupeň studia V odborném studiu lze na Přírodovědecké fakultě JU studovat několik biologicky zaměřených oborů, které mají mnohaletou Bakalářský stupeň studia V odborném studiu lze na Přírodovědecké fakultě JU studovat několik biologicky zaměřených oborů, které mají mnohaletou historii spojenou s Biologickou fakultou JU: Biofyzika -

Více

Česká Republika Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, Hroznová 2, Brno www.ukzuz.cz

Česká Republika Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, Hroznová 2, Brno www.ukzuz.cz Česká Republika Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský organizační složka státu, Hroznová 2, Brno www.ukzuz.cz POUŽÍVÁNÍ ORGANICKÝCH A ORGANOMINERÁLNÍCH HNOJIV (KOMPOSTŮ) VYROBENÝCH PŘI POUŽITÍ

Více

Za ÚPS se návštěvy zúčastnili: prof. Ing. Jan Uhlíř, CSc., prof. Ing. Milan Růžička, CSc. a prof. Ing. Václav Sklenička, DrSc.

Za ÚPS se návštěvy zúčastnili: prof. Ing. Jan Uhlíř, CSc., prof. Ing. Milan Růžička, CSc. a prof. Ing. Václav Sklenička, DrSc. Závěrečná zpráva Akreditační komise o hodnocení doktorských studijních programů na Fakultě strojního Vysokého učení technického v Brně listopad 2012 O hodnocení doktorských studijních programů rozhodla

Více

Centrum experimentálního výzkumu chorob krevního oběhu a orgánových náhrad

Centrum experimentálního výzkumu chorob krevního oběhu a orgánových náhrad Centrum experimentálního výzkumu chorob krevního oběhu a orgánových náhrad Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský fond pro regionální rozvoj Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Operační

Více

Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí

Hygiena a toxikologie, 3. ročník, Ekologie a životní prostředí Název školy: Číslo a název projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: Označení materiálu: Typ materiálu: Předmět, ročník, obor: Číslo a název sady: Téma: Jméno a příjmení autora: STŘEDNÍ ODBORNÁ

Více

BEZPEČNOST V REGIONECH

BEZPEČNOST V REGIONECH si Vás dovoluje pozvat na II. mezinárodní vědeckou konferenci BEZPEČNOST V REGIONECH která se uskuteční dne 27. dubna 2016 pod záštitou plk. Mgr. Ing. Rostislava Richtera ředitele Institutu ochrany obyvatel

Více

Systém organizovaného zvaní do screeningu zhoubných nádorů v ČR

Systém organizovaného zvaní do screeningu zhoubných nádorů v ČR Systém organizovaného zvaní do screeningu zhoubných nádorů v ČR METODIKA - IMPLEMENTACE Ladislav Dušek Institut biostatistiky a analýz Masarykova universita, Brno www.iba.muni.cz KDO bude zvát a KOHO bude

Více