Metodika pro výkon dobrovolnické činnosti, úloha dobrovolníků/patronů v komunitní práci KC Routa

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodika pro výkon dobrovolnické činnosti, úloha dobrovolníků/patronů v komunitní práci KC Routa"

Transkript

1 Metodika pro výkon dobrovolnické činnosti, úloha dobrovolníků/patronů v komunitní práci KC Routa Předmluva: Dobrovolnictví je činnost prováděná ve prospěch druhých bez nároku na finanční odměnu. Jelikož jedním ze základních znaků komunitní sociální práce je zmocňování členů komunity k iniciativě a rozvoji vzájemných kompetencí, překonávání bariér, sociálnímu začleňování, mapování potřeb, nalézání zdrojů a zvyšování pocitu vzájemné solidarity, má podpora dobrovolnické činnosti v komunitní práci svou nezastupitelnou úlohu. Prostřednictvím dobrovolnické činnosti lze uvnitř komunity podpořit: občanskou participaci a sdílení mapování potřeb propojování sdílených potřeb mapování zdrojů propojování sdílených zdrojů vzájemnou spolupráci skupinovou solidaritu definici a dosahování reálných cílů zájem komunity mobilizaci komunity rozvoj komunity vzájemný respekt a úctu empatii sociální začleňování občanskou odpovědnost rozvoj svépomocných skupin soběstačnost zájem sebevědomí veřejnosti i cílových skupin mezigenerační vztahy

2 Dobrovolnictvím není: podnikatelská činnost, výdělečná činnost, činnost vykonávaná ve služebním poměru, členském poměru, pracovně právním vztahu, činnost směřující k uspokojování osobních zájmů. Výkon dobrovolnictví v ČR upravuje zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě, který vešel v účinnost v r Podle uvedeného zákona může dobrovolnickou službu na území ČR vykonávat fyzická osoba starší 15 let, v zahraničí pak fyzická osoba starší 18 let. Zákon mimo jiné přesně specifikuje dobrovolnickou službu. Dále rozděluje dobrovolnickou službu na krátkodobou a dlouhodobou (delší než tři měsíce). Vzhledem k tomu, že zákon definuje pojmy dobrovolník a dobrovolnická služba ke konkrétně vyjmenovaným činnostem, organizace fungující bez přímé státní podpory (např. neziskové organizace) nejsou podmínkami tohoto zákona vázány. Zákon je však v mnohém inspirativní a lze z něj čerpat při tvorbě vlastních definic a pravidel. Výkon dobrovolnictví v RC Routa, z.s. Dobrovolnictví/činnost patronů v organizaci RC Routa, z.s. jsou výsledkem aktivizace a depistáže odpovědných pracovníků i dalších osob zapojených do komunitní práce. Vlastnímu výkonu dobrovolnické činnosti předchází sladění představ (s čím pomáhat, komu pomáhat) a potenciálu dobrovolníka (jak pomáhat) s potřebami komunity a možnostmi organizace (např. prostorová omezení, nutnost počátečního zaškolení, metodické vedení, motivace). V komunitní sociální práci je vykonávána dobrovolná činnost, nikoli dobrovolná služba.

3 Realizace dobrovolnictví: mapování lokality, definování potřeb a zdrojů vyhledávání osobností z komunity, tzv. patronů vlastní činnost patronů motivace, benefity a vzdělávání patronů Formy dobrovolnictví obecně: Dobrovolná občanská výpomoc: Spontánní forma pomoci, bez očekávání odměny. Zároveň bez jakýchkoli formalit a registrací (včetně označování slovem dobrovolník). Nejpřirozenější a historicky nejstarší způsob dobrovolnictví, který lidé praktikují např. v rámci rodiny či sousedských vztahů. Dobrovolnictví vzájemně prospěšné: Činnost nejčastěji prováděná v rámci spolků, zájmových organizací či sdružení, v souladu s jejich společnými a předem definovanými cíli (např. ekologické sdružení organizující volnočasové a vzdělávací akce pro rodiny, sdružení osob se specifickými potřebami OZP aj.). Pro tento způsob dobrovolnictví je typické získávání prostředků prostřednictvím finančních/materiálních sbírek a každoroční počet zdarma odpracovaných hodin, jež v konečném důsledku plní předem definovaný závazek (např. úklid komunitní zahrady, sbírka ošacení pro potřebné), či přispívají ke zlepšení života samotných členů vzájemně prospěšného sdružení. Dobrovolnictví veřejně prospěšné: Typické pro neziskové organizace a komunitní práci. Dobrovolníky sdružuje obecná touha pomáhat, případně motivace ke změně (ve společnosti/v komunitě). Členové nemusí být součástí žádného zájmového spolku, sdružení či party, avšak ani to se s veřejně prospěšným dobrovolnictvím nevylučuje. Někdy je obtížné rozlišit hranici mezi vzájemně prospěšným a veřejně prospěšným dobrovolnictvím. Formy dobrovolnictví v RC Routa: Pro komunitní sociální práci je nejtypičtější výkon veřejně prospěšného dobrovolnictví. Dle vykonavatele: Individuální dobrovolnictví: Forma pomoci, kdy jeden člověk pomáhá organizaci vykonávat předem domluvené činnosti. Vede k občanské odpovědnosti, solidaritě a rozvoji zkušeností. Individuální dobrovolník se stává účastníkem komunitní práce, přispívá k rozvoji komunity.

4 Firemní dobrovolnictví: Podpora veřejně prospěšných organizací prostřednictvím potenciálu firem a firemních zaměstnanců. Velmi rozšířeno v zahraničí. V roli dobrovolníků vystupují zaměstnanci, kterým firma/zaměstnavatel proplácí cestovní náklady a čas, případně také pracovní pomůcky a materiál. Viz Zaměstnanci/dobrovolníci investují své úsilí, energii a nápady, pomáhají svou prací a nasazením. Prostřednictvím firemního dobrovolnictví dává firma najevo, že je společensky odpovědná vůči komunitě, životnímu prostředí a regionu, ve kterém působí. Na oplátku mají zaměstnanci příležitost osobně se setkat s veřejně prospěšným prostředím, což velmi dobře rozvíjí osobní hodnoty a pozitivní vztah k zaměstnavateli. Dle způsobu zapojení do komunitní práce: Neformální dobrovolnictví: Obsahem činnosti se blíží běžné sousedské výpomoci. Dobrovolníci nejsou formálně registrováni, svou činnost vykonávají na základě definice požadavků, které se dozví prostřednictvím kontaktních sítí či veřejné výzvy. Formální dobrovolnictví: Individuální vztah je ošetřen identifikací účastníka komunitní práce (vyplněním Monitorovacího listu), případně také smluvně 1, na základě písemných pravidel mezi poskytovatelem pomoci (dobrovolníkem/patronem) a zaštiťující organizací. 2 Dle časového zapojení: Krátkodobé dobrovolnictví: Pomoc při jednorázových činnostech a akcích (např. nasekat dřevo, odvézt pračku, upéct koláč aj.). Dlouhodobé dobrovolnictví: Pomoc s pravidelnými akcemi, doprovázením a intenzivní podporou cílových skupin (např. skupinové aktivity, doučování, návštěvy pečujících osob, sezónní úklid zahrady aj.). 1 Obvyklou součástí smlouvy je závazek odpracování určitého počtu hodin za dané období. 2 Existuje také další druh formálního dobrovolnictví. Jedná se o organizovanou činnost vykonávanou na základě zákona 198/2002 Sb., kvalitativně zaštítěnou dobrovolnickým centrem nebo dobrovolnickou organizací. Bývá personálně ošetřena a manažersky řízena. Spojuje se s řadou benefitů např. pojištění dobrovolníka.

5 Typy dobrovolníků: Dobrovolníky lze členit na: Pojmosloví: neregistrované zástupce veřejnosti (nemají vyplněný Monitorovací list účastníka projektu) registrované zástupce veřejnosti (mají vyplněný Monitorovací list účastníka projektu) registrované podpořené osoby z řad cílových skupin (mají vyplněný Monitorovací list účastníka projektu a je jim zároveň poskytována dlouhodobá komplexní podpora) Dobrovolník poskytuje svůj čas a energii ve prospěch jednotlivců či definovaného společenství. Využívá při tom svůj osobní potenciál, jenž je limitován a určen jeho vědomostmi, schopnosti, dovednostmi a případnou zkušeností. 3 Patron versus dobrovolník: Pojem patron v komunitní sociální práci označuje dobrovolníka, který nepodléhá zákonu č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě. Pro účely projektu Komunitní centrum Routa je užívání pojmu patron rovnocenné užívání pojmu dobrovolník. Dobrovolnictví/dobrovolnická činnost je prováděno ve prospěch druhých bez nároku na finanční odměnu. Dobrovolnická služba: Právně zakotvena v zákoně č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě. Organizace, které mají zájem vykonávat dobrovolnickou službu na základě zákona, si mohou podat žádost o akreditaci. Akreditované organizace jsou osvobozeny od daně z příjmu, mohou čerpat dotace a řadu dalších benefitů. RC Routa, z.s. je nezisková organizace, která v rámci projektu Komunitní centrum Routa vykonává dobrovolnickou činnost, nikoli službu. Setkávání dobrovolníků: Pravidelná setkávání pro formálně i neformálně zapojené dobrovolníky, které probíhá v režimu cca jednou za tři měsíce. Na těchto setkáních dochází k motivaci patronů a představování činnosti organizace, sdílení vzájemných zkušeností, seznamování s potenciálem dobrovolníků, definici potřeb a reálných cílů 3 Předchozí zkušenost v dobrovolnické práci je vždy vítána a ceněna.

6 komunity, včetně rozdělení úkolů na plánované akce veřejného charakteru (např. kdo zajistí rekvizity na mikulášskou besídku, kdo si vezme na starost propagaci akce aj.) Proč se stát dobrovolníkem: dobrý pocit z vykonané práce možnost seberealizace testování vlastních hranic možnost poznat nové lidi možnost zjistit více o lidech a místu, kde žiji Dobrovolníkům nabízíme: zajištění úvodního školení a BOZP potvrzení o praxi pro studenty pobyt v příjemném prostředí Komunitního centra zajištění odborného vzdělávání a supervizí v případě zájmu o výkon dobrovolnické služby dle zákona 198/2002 zprostředkování schůzky se spolupracující dobrovolnickou organizací v regionu Koordinátor dobrovolnické činnosti: Pro práci s dobrovolníky je vyčleněna odpovědná osoba na pozici koordinátora. Koordinátor spravuje kontakty na dobrovolníky a přehled poptávaných, nabízených a již vykonaných činností pro účastníky komunitní práce projektu Komunitní centrum Routa. Koordinátor organizuje setkání dobrovolníků, spolupracuje s dalšími organizacemi, zajišťuje vstupní školení a stará se o motivaci patronů. Databázi patronů a činností koordinátor pravidelně aktualizuje, zároveň připravuje poklady pro tvorbu monitorovacích zpráv za dané realizační období projektu. Postup při přijímání nových dobrovolníků: 1. Osobní schůzka s odpovědnou osobu/koordinátorem dobrovolníků. Poskytnutí vstupních informací o fungování projektu a etických zásadách, jimiž se účastníci komunitní práce řídí. 2. Vyjasnění vzájemných očekávání, sladění potenciálu patrona s potřebami/poptávkou v komunitě. 3. Domluva na formě dobrovolnictví. 4. Případná registrace do projektu (vyplnění Monitorovacího listu). 5. Zajištění odpovídajících školení (BOZP, předpisy týkající se bezpečnosti a zvládání nouzových, havarijních a mimořádných událostí; vzdělání či předání

7 zkušenosti pro specifický výkon dobrovolnické činnosti), případný podpis dobrovolnické smlouvy Registrovaným dobrovolníkům z řad podpořených osob (cílové skupiny) určí koordinátor odpovědnou osobu 5, která bude mít na starosti jejich motivaci, aktivizaci a kontrolu. Odpovědná osoba je zodpovědná za včasné předávání informací dobrovolníkům, zadávání práce/úkolů, hodnocení spolupráce aj. 7. Ověření kontaktů a přidání do seznamu dobrovolníků. Otázky, které může potenciální patron očekávat na vstupní schůzce s koordinátorem: Proč se chci stát dobrovolníkem? Již jsem někdy v minulosti jako dobrovolník pracoval? Co od dobrovolnictví očekávám? V jaké oblasti bych chtěl působit? Co mohu nabídnout? Preferuji jednorázovou, krátkodobou nebo dlouhodobou formu výpomoci? Mám nějakou speciální dovednost/zkušenost, která by se dala ve prospěch dobrovolnické činnosti využít? Kolik času mohu dobrovolnictví věnovat? Jak RC Routa propaguje dobrovolnickou činnost: Prostřednictvím letáčků a informačních materiálů koordinátor/pověřený pracovník zveřejňuje tištěné materiály na vývěsných plochách organizace, města a na dalších místech (školy, kavárny, infocentra...) Přímou propagací na veřejných akcích organizace Přímou propagací na akcích pořádaných městem a místními subjekty Na webových stránkách organizace a sociálních sítích Prostřednictvím rozhovorů s návštěvníky Komunitního centra 4 Dobrovolnické smlouvy se ukládají do šanonu označeného K5. 5 To je zpravidla komunitní sociální pracovník.

8 Na co Routa, z.s. potřebuje dobrovolníky: Odborná práce/konzultace (právní, psychologická, PR, IT, fundraising...) Pomoc konkrétnímu člověku (doprovody, hlídání dětí, doučování, návštěvy pečujících a nemocných, pomoc s úklidem domácnosti, společné trávení volného času...) Údržba komunitní zahrady (úklid, sekání trávy, štípání dřeva, plení záhonů, odnos odpadků, odklízení sněhu, hrabání listí, sběr jablek ) Starost o králíky a morčata (zajištění potravin, přivezení podestýlky, úklid kotců, návštěvy veterináře ) Spolupráce při jednorázových akcích, realizace akcí pro veřejnost (občerstvení, rekvizity, výroba a oblékání tematických kostýmů, ozvučení, propagace ) Tvorba a roznos propagačních materiálů, webové stránky, grafické práce Vedení svépomocných skupin Úklid a výzdoba komunitních prostor (jurta, schodiště, sklep ) Drobné opravy v prostorách organizace (typu hodinový manžel) Přívoz/odvoz věcí (do Komunitního centra, příjemcům) a mnoho dalšího, fantazii se meze nekladou... Spolupráce s profesionálním dobrovolnickým centrem: Byla podepsána smlouva mezi vysílající (DC Bene, Brandýs n. L. Stará Boleslav) a přijímající (RC Routa, z.s.) organizací. DC Bene má za úkol poskytovat metodické vedení a podporu dobrovolnické činnosti v KC Routa. Dobrovolníci, kteří jsou zapojeni do komunitní práce v rámci projektu, mohou současně podepsat dobrovolnickou smlouvu v DC Bene a čerpat benefity v podobě pojištění. Více informací: Julie Spieszová, ; docentbene@gmail.com Profesionální dobrovolník Rozvoj dobrovolnictví na lokální úrovni Zajistí supervize a vzdělávání pro dobrovolníky. Zasílá pozvánky a organizuje setkání dobrovolníků. Zaštiťuje pravidelné dobrovolnické akce a účastní se jich např. Otvírání zahrady.

9 Pečuje o stávající patrony organizace, zapůjčuje vlastní dobrovolníky a podílí se na shánění nových dobrovolníků a propagaci dobrovolnické činnosti v regionu. Zajišťuje benefity: pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou dobrovolníkem při výkonu jeho dobrovolné činnosti i za škodu na majetku či zdraví způsobenou dobrovolníkovi. Zajímavé odkazy: Přílohy: Náborový a propagační leták Evidence odpracovaných hodin formulář Na zpracování v rámci projektu Komunitní centrum Routa, reg. č. CZ /0.0/0.0/15_022/ se podílely Markéta Galbavá, DiS. (původní verze), Bc. Andrea Pencová (revidovaná verze).

10 Zkušenosti se zapojením patronů do komunitní práce včetně příkladů dobré praxe dodatek gestorky odborné sociální práce Projekt Komunitní centrum Routa vznikl za účelem rozvoje komunitní sociální práce a na podporu komunitního života v Čelákovicích a blízkém okolí. Realizace projektu probíhala prostřednictvím šestnácti vzájemně navazujících klíčových aktivit. Dobrovolnictví bylo obsahem klíčové aktivity číslo pět konkrétně KA5: Vytvoření, zavedení a podpora pozic patronů i podmínek pro další registrované dobrovolnické služby v rámci komunity. Jednou ze základních myšlenek komunitní práce, na kterou odborní pracovníci projektu spoléhali, bylo rozpohybování stojatých vod, aktivizace občanů, podpora vzájemné solidarity a pomoci v komunitě. Předpokládalo se, že Komunitní centrum bude zčásti fungovat díky samostatným a odpovědným jedincům, kteří si vezmou na starost svůj díl odpovědnosti a práce (ať už z hlediska prostoru nebo činnosti). Aktivní vyhledávání spolehlivých patronů začalo již v srpnu 2016 během přípravné fáze realizace projektu. Komunitní centrum tehdy fungovalo v omezených prostorách, jurta ještě nebyla postavena. Tehdejší gestorka odborné sociální práce zahájila telefonické konzultace se spolupracujícími organizacemi (Hestia, Opři-se, Liga otevřených mužů), které již měly s dobrovolnictvím zkušenosti. Zjišťovala zejména informace týkající se motivace k dobrovolnické činnosti, přínosy a rizika registrované služby aj. Do prosince 2016 bylo uskutečněno několik neformálních setkání s potenciálními zájemci o dobrovolnictví a došlo k zapojení 8 osob (doprovázení v rodině, doučování, vyhledávání pracovních příležitostí v komunitě, plán sousedských setkání aj.). Byl očekáván výrazný zájem o realizaci dané aktivity v propojení s plným provozem Komunitního centra a zahrady. V období od ledna do června 2017 pokračovalo vyhledávání patronů, kteří by měli zájem a zároveň splňovali podmínky pro výkon dobrovolnické činnosti v rámci projektu Komunitního centra Routa. Bylo uskutečněno první setkání dobrovolníků, na kterém však zároveň padlo odmítnutí setkávat se nadále jako svépomocná skupina. V tomto období již bylo zapojeno 18 patronů, podstatnou část však tvořily podpořené osoby z řad cílových skupin. Aktivitu personálně zajišťovaly komunitní sociální pracovnice a pracovnice v Komunitním centru Jurta. Patroni v tomto období pomáhali zejména s hlídáním dětí při veřejných akcích a informační kampaní projektu.

11 Od července do prosince 2017 již bylo do dobrovolnické činnosti zapojeno 33 dospělých osob (z toho 26 formálně). V průběhu daného období došlo k metodickému upřesnění ohledně prokazování činnosti v rámci aktivity KA5 a jejímu oddělní od aktivity KA9 (participace). Bylo rozhodnuto, že registrovaní účastníci z řad cílových skupin budou vykazování v režimu participace, pod KA5 se budou zaznamenávat akce typu setkání dobrovolníků apod. Byl rovněž ustanoven koordinátor dobrovolnické činnosti. Patroni pokračovali ve výše uvedených činnostech, navíc se také příležitostně zapojovali do péče o zahradu, přípravy občerstvení na komunitní akce apod. Bylo uzavřeno celkem několik smluv mezi patronem a přijímací organizací, nedošlo však k naplnění stanoveného závazku ohledně počtu odpracovaných hodin. Začala se objevovat nechuť k evidencím a registraci, většina zájemců o dobrovolnictví preferovala neformální zařazení. V tomto období došlo také k aktualizaci náborového letáku a zesílení informační kampaně. S jedním z dobrovolníků byla zároveň uzavřena dohoda o zabezpečení výkonu odborné praxe (student VOŠ Mills). Koordinátorka dobrovolníků zkontaktovala Dobrovolnické centrum Bene ve Staré Boleslavi za účelem zjištění možné spolupráce. Vedoucí DC Bene se stala rovněž patronem projektu RC Routa a pomohla s informační kampaní. Zároveň se účastnila několika komunitních akcí. Počet patronů zůstal na stabilní úrovni. Začal vyvstávat problém se zástupci cílových skupin, kteří se rovněž zapojovali do dobrovolnické práce. Ne všechny z těchto osob byly schopné fungovat samostatně a jejich činnost vyžadovala přítomnost/dohled odborných pracovníků projektu. V některých okamžicích dobrovolnictví/participace začala připomínat spíše praktický pokus o sociální začleňování formou nácviku pracovních dovedností. To začalo způsobovat napětí v komunitě někteří zástupci veřejnosti vyjádřili negativní hodnocení směrem ke zmiňované aktivizaci, jež probíhala zejména v komunitní zahradě. Dobrovolnictví vykonávané prostřednictvím aktivizovaných účastníků komunitní práce z řad cílových skupin se tak pro některé stalo bariérou samotného vstupu do Komunitního centra. V zájmu zachování rovnováhy a udržení dvojstupňového modelu komunitní práce bylo rozhodnuto, že vyhledávání patronů bude směřováno do řad veřejnosti. V období od ledna do června 2018 bylo ustoupeno od požadavku vyplňování dobrovolnických smluv. Počty dobrovolníků začaly klesat. Z celkového počtu 36 osob se aktivně zapojovalo 7 a někteří dokonce požádali o vyřazení ze seznamu. Na druhou stranu však nutno podotknout, že uvedených 7 patronů samostatně a bezproblémově fungovalo po celou dobu projektu (především v oblasti doučování dětí, přípravy občerstvení, zapojení do programu akcí). V tomto období proběhl pokus o další

12 informační kampaň. Routa potřebovala více samostatných, odpovědných dobrovolníků, kteří by byli schopni fungovat na základě předem daných instrukcí, ale bez nutnosti dalšího dohledu či kontroly. Situaci zkomplikovaly personální změny v organizaci. Koordinátorka dobrovolnické činnosti odešla do jiné, návazné sociální služby. Před svým odchodem se však pokusila zajistit správu aktivity KA5 prostřednictvím navázání spolupráce s Dobrovolnickým centrem Bene. Byla podepsána smlouva mezi vysílající (DC Bene) a příjímací (RC Routa) organizací. DC Bene mělo zajistit metodickou podporu realizačního týmu a nových či stávajících dobrovolníků. Dobrovolnická činnost byla propagována prostřednictvím rozhovoru v regionálním tisku (Nymburský deník), který vedla gestorka odborné sociální práce s vedoucí dobrovolnického centra DC Bene Julií Spietzovou. Představy ohledně spolupráce se nenaplnily, neboť zkušenost ukázala, že přibyl pouze nový mezičlánek, který reálnou situaci v organizaci fakticky neřeší. Aby mohl rozvoj dobrovolnické činnosti v rámci projektu fungovat, bylo nutné, aby ho zajišťovala osoba zevnitř organizace. Nevznikl také žádný zájem ze strany stávajících či nových patronů o podpis dobrovolnické smlouvy v DC Bene, která nabízela benefity v podobě zákonné opory a pojištění. Co se týká dobrovolnické činnosti, ta se rozrostla o přípravu a balení vánočních dárků pro členy komunity ohrožené sociálním vyloučením, výzdobu komunitní zahrady a řemeslné práce na zahradě. V předposledním realizačním období (červenec až prosinec 2018) se nepodařilo navýšit počet samostatných patronů. Projekt se tedy zaměřil na posilování motivace a zpětnou vazbu formou ocenění stávajícím dobrovolníkům. 5 osob projevilo zájem o podpis dobrovolnické smlouvy s DC Bene, avšak záměr nakonec nebyl uskutečněn. Kromě započatých a pravidelných činností se dobrovolníci zapojili do sbírání ovoce a sušení křížal, lakování stolů, třídění knih a přípravy rekvizit na sezónní akce (Mikulášská, Strašidlení v Jiřině). Dobrovolníci se rovněž zasloužili o představování nově plánovaných projektů mezi veřejnost s názvem Náhradní babička, Sousedé plus. Od ledna do června 2019 již neprobíhala žádná náborová informační kampaň či rozšiřování dobrovolnické činnosti. Bylo uskutečněno poslední setkání dobrovolníků, mimo jiné za účasti zástupkyně DC Bene. Několik dobrovolníků pomohlo s přípravou sezónní akce Otevírání zahrady. Počet prověřených a spolupracujících patronů projektu se ustálil na čísle 6. Co se podařilo: Navázat spolupráci s šesti samostatně fungujícími patrony projektu, kteří spolehlivě pomáhali po celé realizační období (doučování aj.).

13 Zapojovat dobrovolníky do forem jednorázové pomoci (uháčkovat bačkory do jurty, zabalit dárky, připravit občerstvení na akci aj.). Zapojovat patrony do sezónních a pravidelných akcí (Národní potravinová sbírka, Otevírání zahrady, Mikulášská besídka aj.). Využívat firemní dobrovolnictví prostřednictvím údržba zahrady a drobné řemeslnické práce. S čím jsme se potýkali: Potenciální patroni upřednostňovali fungování v anonymním režimu, nechtěli být nikde evidování. Ustoupili jsme od podepisování dobrovolnických smluv a evidence odpracovaných hodin. Personální změny a odchod koordinátora způsobily, že se o dobrovolníky v poslední třetině projektu neměl kdo starat. Patroni neměli zájem o vzdělávání a supervize, proto jsme tuto ideu nerealizovali. Někteří dobrovolníci z řad registrovaných cílových skupin nebyli schopni fungovat samostatně. Objem práce, kterou pro komunitu udělali, byl v nerovnováze s nutností zajistit personální podporu (motivace, dohled, kontrola). Zapojování dobrovolníků z řad podpořených osob (cílové skupiny projektu) v některých případech neslo projevy nácviku pracovních dovedností a stalo se bariérou veřejnosti pro vstup na komunitní zahradu. Za celé realizované období proběhla 4 plánovaná setkání dobrovolníků (podle původních představ se měli patroni scházet každé 3 měsíce). Závěr: Zjistili jsme, že rozvoj dobrovolnické činnosti v neziskové organizaci je práce takřka na plný úvazek, kterou nelze vykonávat bez patřičného personálního zajištění. Původní ideu fungování dobrovolnictví se nepodařilo naplnit. Jsme vděčni za zmiňovaných 6 fungujících patronů. Vzhledem k úsilí, které bylo vynaloženo na propagaci dobrovolnictví a péči o stávající patrony, však výsledek hodnotím jako neefektivní.

14 Víme, že víte, že v Komunitním centru ROUTA se toho hodně děje. Je zde velké množství aktivit, do kterých se můžete zapojit, odborná pomoc, kterou můžete využít, nebo si jen tak posedět v komunitní zahradě v Jurtě. A napadlo Vás, že i VY byste mohli být toho všeho součástí? Jistě máte co NABÍDNOUT!! ROUTA hledá DOBROVOLNÍKY Každá Vaše pomoc je pro nás důležitá. Uvítáme dobrovolníky - patrony. S čím nám můžete pomoci: odborná práce/ konzultace (právní, psychologická, PR, IT i jakákoliv jiná, např. fundraising) tvorba, údržba webových stránek a grafické práce pro propagaci naší organizace pomoc konkrétnímu člověku doprovody hlídání dětí společné trávení volného času pomoc s úklidem domácnosti doučování dětí účast na provozu Komunitního centra a údržbě komunitní zahrady spolupráce na jednorázových akcích, realizace akcí pro veřejnost pomoc se zajištěním provozu v Dobročinném obchůdku materiální a finanční podpora konkrétního projektu či konkrétního člověka/ rodiny dovoz potravinové pomoci z Tesca Čelákovice (1 x za 2 týdny cca 1 hodina času) roznos letáků a mnoho dalšího, fantazii se meze nekladou Nabízíme Vám: - příjemné prostředí komunitního centra - dobrý pocit z vykonané práce - odborné semináře s různou tematikou - potvrzení o praxi pro studenty NEVÁHEJTE NÁS KONTAKTOVAT Rodinné centrum Routa, z.s. Sedláčkova 107, Čelákovice routa.komunita@gmail.com tel.: ,

15 MÁM ZÁJEM STÁT SE DOBROVOLNÍKEM PATRONEM ROUTY Nechte nám na sebe kontakt a my se Vám ozveme JMÉNO KONTAKT POZNÁMKA (co nabízím, co mě zaujalo, atp.)

16 Klíčová aktivita: KA 5 Evidence odpracovaných hodin pro KC ROUTA PATRON (DOBROVOLNÍK) Jméno a příjmení: DATUM A POČET HODIN VYKONÁVANÁ ČINNOST ODPOVĚDNÁ OSOBA Na zpracování v rámci projektu Komunitní centrum Routa, reg. č. CZ /0.0/0.0/15_022/ se podílela Bc. Andrea Pencová, Bc. Dominika Fijalová

Strategie podpory rozvoje dobrovolnictví Ústeckého kraje

Strategie podpory rozvoje dobrovolnictví Ústeckého kraje Ústeckého kraje 2019 2020 Dvouletá podpora dobrovolnických center Ústeckého kraje v sociální oblasti Předkládá: RADA dobrovolnických center Ústeckého a Karlovarského kraje (neformální rada, přehled členů

Více

Občanské sdružení D.R.A.K.

Občanské sdružení D.R.A.K. Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/

Závěrečná zpráva. Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/ Závěrečná zpráva Odborné praxe pro mladé do 30 let v Ústeckém kraji CZ.1.04/2.1.00/70.00065 1 Obsah DATA REALIZACE PROJEKTU... 3 POPIS PROJEKTU... 4 CÍLOVÁ SKUPINA PROJEKTU... 5 KLÍČOVÉ AKTIVITY PROJEKTU...

Více

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE

INFORMACE O ZAKÁZCE INFORMACE O ZAKÁZCE Občanské sdružení D.R.A.K. Oblačná 450/1, 460 05 Liberec 5 Seminář "Dobrá praxe - IP5, 19.05.2015 Veřejná zakázka č. OLP/136/2014: Zajištění služby sociální prevence sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO

ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO Metodický pokyn Oblastní nemocnice Kladno, a.s. Číslo MP 012 Vydání 4 nemocnice Středočeského kraje Datum 1.10.2012 1.12.2017 ORGANIZACE DOBROVOLNICKÉHO PROGRAMU V OBLASTNÍ NEMOCNICI KLADNO Platnost dokumentu

Více

Dobrovolnictví Role a hodnota ve společnosti. Marek Vyskočil 2014

Dobrovolnictví Role a hodnota ve společnosti. Marek Vyskočil 2014 Dobrovolnictví Role a hodnota ve společnosti Marek Vyskočil 2014 Obsah Úvod do problematiky dobrovolnictví Legislativní praxe Dobrovolnictví v ČR a ve Světě Hodnota dobrovolnické práce Práce s dobrovolníky

Více

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit

Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Příloha č. 2 k výzvě - Popis podporovaných aktivit Podpora typu A 1. Podpora transformace a deinstitucionalizace pobytových sociálních služeb (pro osoby se zdravotním postižením) a zařízení ústavní péče

Více

Asociace pracovníků v rané péči, z.s. Vlachova 1502/20,155 00 Praha 5 Stodůlky, IČ 26641933 www.aprp.cz

Asociace pracovníků v rané péči, z.s. Vlachova 1502/20,155 00 Praha 5 Stodůlky, IČ 26641933 www.aprp.cz Optimální model rané péče Optimální model popisuje službu rané péče při optimálním stavu finančního, personálního a materiálního zabezpečení. Cena služby poskytované optimálním způsobem je 40 000,- Kč

Více

Standard 7. PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ č. rev.: 02/2017

Standard 7. PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ č. rev.: 02/2017 Standard 7 PŘIJÍMÁNÍ A ZAŠKOLOVÁNÍ ZAMĚSTNANCŮ č. rev.: 02/2017 Termín poslední revize: 11. 5. 2017 Návrh revize zpracoval: Návrh revize schválil: PhDr. Tomáš Ochotnický Mgr. Jana Kocourková Termín platnosti

Více

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017

Vnitřní předpis ITY z.s. č. 1/2017 Vnitřní předpis č. 1/2017 1. Cíle a předmět činnosti spolku 2. Organizační řád 3. Kompetence pracovníků v sociální službě 4. Práva a povinnosti zaměstnanců 5. Nouzové a havarijních situace 6. Závěrečné

Více

Představení služby Trojlístek

Představení služby Trojlístek Mgr. Gabriela Vybíralová Představení služby Trojlístek 19. 9. 2014 Trojlístek, sblížení tří generací Cílem služby je navázání vztahu mezi dítětem a náhradní babičkou. Žena zralého věku nabízí zkušenosti

Více

Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, Brno. Realizace Terénní osobní asistence

Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, Brno. Realizace Terénní osobní asistence Církevní střední zdravotnická škola s. r. o. Grohova 112/16, 602 00 Brno Realizace Terénní osobní asistence 1 TERÉNNÍ OSOBNÍ ASISTENCE Identifikační číslo: 276 818 66 Identifikátor: 66 144 16 Název zařízení:

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu

Příloha č. 1 Smlouvy o dílo. Popis projektu. Očekávaný přínos projektu Příloha č. 1 Smlouvy o dílo Popis projektu Individuální projekt Libereckého kraje Podpora procesů střednědobého plánování, síťování a financování sociálních služeb v Libereckém kraji (dále jen projekt)

Více

Pravidla dobrovolnictví ve společnosti Háta, o. p. s

Pravidla dobrovolnictví ve společnosti Háta, o. p. s Motto: Dobrovolníci pracují zadarmo proto, protože jsou k nezaplacení. Pravidla dobrovolnictví ve společnosti Háta, o. p. s OBSAH: 1. smysl dobrovolnictví 2. osoba dobrovolníka 3. koordinátor dobrovolníků

Více

Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří. Bc. Andrea Novotná

Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří. Bc. Andrea Novotná Seminář pro žadatele a příjemce projektů Výzvy OPZ v MAS České středohoří Bc. Andrea Novotná 723933559 Vyhlášené výzvy MAS České středohoří - Podpora komunitní sociální práce a komunitních center jako

Více

Hledáte něco a NEVÍTE CO?... možná TO najdete u nás. Tento materiál vznikl za finanční DOBROVOLNICTVÍ V PROJEKTU. Dobrovolníci SOS centra

Hledáte něco a NEVÍTE CO?... možná TO najdete u nás. Tento materiál vznikl za finanční DOBROVOLNICTVÍ V PROJEKTU. Dobrovolníci SOS centra DOBROVOLNICTVÍ V PROJEKTU Dobrovolníci SOS centra Hledáte něco a NEVÍTE CO?... možná TO najdete u nás. Tento materiál vznikl za finanční podpory Operačního programu Praha Adaptabilita, který je spolufinancován

Více

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje

Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Akční plán EVVO Krajské koncepce environmentálního vzdělávání, výchovy a osvěty Zlínského kraje Prioritní oblast 1: Opatření 1.1. Opatření 1.2. Opatření 1.3. Kvalitní vzdělávací a výukové programy Určení

Více

Garantovaná nabídka činností komunitního týmu sociální rehabilitace

Garantovaná nabídka činností komunitního týmu sociální rehabilitace Garantovaná nabídka činností komunitního týmu sociální rehabilitace Služba je zajišťována v rozsahu garantované nabídky činností. Základní činnosti sociální rehabilitace jsou poskytovány zdarma. Doplňkové

Více

Jak podpořit pečující osoby na regionální a lokální úrovni?

Jak podpořit pečující osoby na regionální a lokální úrovni? Kulatý stůl na téma: Jak podpořit pečující osoby na regionální a lokální úrovni? PhDr. Hana Geissler a kolektiv duben květen 2019 2 Blok IV Podpora pečujících občanskou společností a osvěta Celospolečenská

Více

Chcete nahlédnout do života lidí s duševním onemocněním? Tento materiál vznikl za finanční. DOBROVOLNÍCI V DOBRODUŠI Chcete pomáhat? Máte čas?

Chcete nahlédnout do života lidí s duševním onemocněním? Tento materiál vznikl za finanční. DOBROVOLNÍCI V DOBRODUŠI Chcete pomáhat? Máte čas? DOBROVOLNÍCI V DOBRODUŠI Chcete pomáhat? Máte čas? Chcete nahlédnout do života lidí s duševním onemocněním? Tento materiál vznikl za finanční podpory Operačního programu Praha Adaptabilita, který je spolufinancován

Více

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení

Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Model sociální služby Podpora samostatného bydlení Struktura modelu 1. Vymezení typických nepříznivých situací, na které služba reaguje 2. Specifikace potřeb, na které služba reaguje 3. Činnosti služby

Více

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE

PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE Příloha č. 1 Směrnice GŘ č. 17/2015 PLÁN REALIZACE ODBORNÉ PRAXE I. Uchazeč o zaměstnání ABSOLVENT Jméno a příjmení: XXXX Datum narození: XXXX Kontaktní adresa: XXXX Telefon: XXXX Zdravotní stav dobrý:

Více

Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením

Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením Koordinace ucelené rehabilitace osob se zdravotním postižením Pilotní projekt Praha, 22. 10. 2010 Mgr. Pavel Duba, MPSV Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování Ucelená rehabilitace -je souvislá

Více

DOBROVOLNICTVÍ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ. Workshop, Brno

DOBROVOLNICTVÍ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ. Workshop, Brno DOBROVOLNICTVÍ VE VEŘEJNÉ SPRÁVĚ Workshop, Brno 2. 5. 2017 Vypracovala: Mgr. Naděžda Krausová Legislativní ukotvení Mezníkem, přelomovým bodem, pro pomoc dobrovolníků v sociálních službách bylo přijetí

Více

Smlouva v oblasti dlouhodobé dobrovolnické služby

Smlouva v oblasti dlouhodobé dobrovolnické služby Smlouva v oblasti dlouhodobé dobrovolnické služby (uzavřena dle 8 zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů) Článek I Smluvní strany ADRA, o.p.s., IČ 61388122 Klikatá 90c,

Více

Pečovatelská služba. Plán činností 2017

Pečovatelská služba. Plán činností 2017 příspěvková organizace Sokolovská 1761, 735 06 Karviná-Nové Město Pečovatelská služba Závodní 1667, 735 06 Karviná-Nové Město, Pečovatelská služba Plán činností 2017 OBSAH: Údaje o organizaci a PS... 3

Více

Jihomoravský kraj a podpora pečujících. Kulatý stůl FDV, Brno

Jihomoravský kraj a podpora pečujících. Kulatý stůl FDV, Brno Jihomoravský kraj a podpora pečujících Kulatý stůl FDV, Brno 16. 4. 2019 Hlavní cíl rodinné politiky v JMK podpora rodin a ocenění jejího přínosu pro společnost podporou vhodných podmínek a příznivého

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO SO ORP PRACHATICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání pro ORP Prachatice, reg. č. CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000329

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. 10. října 2005. PRP - Nový nástroj k řešení dlouhodobé nezaměstnanosti

TISKOVÁ ZPRÁVA. 10. října 2005. PRP - Nový nástroj k řešení dlouhodobé nezaměstnanosti TISKOVÁ ZPRÁVA 10. října 2005 PRP - Nový nástroj k řešení dlouhodobé nezaměstnanosti Společnost Sodexho Pass Česká Republika, a.s., ve spolupráci s úřady práce ve Znojmě, Vyškově a Hodoníně a s Ministerstvem

Více

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE

KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Bystřice nad Pernštejnem KOMUNIKAČNÍ STRATEGIE PRAVIDLA PRO ZAPOJENÍ DOTČENÉ VEŘEJNOSTI SO ORP Bystřice nad Pernštejnem Verze 1 Září 2016 Město Bystřice nad Pernštejnem

Více

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE

STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE STRATEGICKÝ RÁMEC MÍSTNÍHO AKČNÍHO PLÁNU VZDĚLÁVÁNÍ DO ROKU 2023 PRO ORP IVANČICE Zpracováno v rámci projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Ivančice Registrační číslo projektu: CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000680

Více

Case management. Potřebují titíž lidé využívat více služeb najednou?

Case management. Potřebují titíž lidé využívat více služeb najednou? Case management Máte důvodné obavy, že sociální služby a další aktivity nejsou ve vaší obci/městě poskytovány jednotlivým klientům koordinovaně, dochází k jejich zdvojování, překrývají se služby různých

Více

AKTIVITY PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN. DOMINO cz, o. p. s.

AKTIVITY PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN. DOMINO cz, o. p. s. AKTIVITY PRO ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN DOMINO cz, o. p. s. KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN KOMUNITNÍ CENTRUM PRO RODINU DOMINO NOVÝ JIČÍN JE JEDNÍM

Více

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV?

Projekt ROZVOJ CO ZAPOJENÍM DO PROJEKTU ROZVOJ ZÍSKÁVÁ DĚTSKÝ DOMOV? Projekt ROZVOJ Náš dětský domov je zapojen do projektu Rozvoj, který realizuje Rozmarýna o.p.s. ve spolupráci s partnerem o.s. SES, SEbe - Spolu v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,

Více

Podpora lidí s PAS osobní asistencí

Podpora lidí s PAS osobní asistencí Asociace pomáhající lidem s autismem APLA-JM o.s. Podpora lidí s PAS osobní asistencí Ing. Tomáš Dostál Mgr. Pavla Krňávková APLA-JM o.s. Vznik v roce 2002 z iniciativy rodičů dětí s autismem, odborníků

Více

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014

Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Zpráva o činnosti za období od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2014 Název střediska: Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Terénní programy, id. 3645646 Kapacita služby: V danou chvíli je možno poskytnout službu

Více

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od STANDARD Č.9 Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od 3. 5. 2017 Organizační struktura a počet pracovních míst Stanovení počtu a struktury zaměstnanců je v kompetenci ředitele

Více

Vyúčtování účelové dotace a závěrečná zpráva Program MŠMT na podporu integrace romské komunity v roce 2011

Vyúčtování účelové dotace a závěrečná zpráva Program MŠMT na podporu integrace romské komunity v roce 2011 Vyúčtování účelové dotace a závěrečná zpráva Program MŠMT na podporu integrace romské komunity v roce 2011 Číslo rozhodnutí 5515 066 11 Poskytovatel dotace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

Více

Fond pro nestátní neziskové organizace - Seminář pro žadatele o grant. 2. výzva

Fond pro nestátní neziskové organizace - Seminář pro žadatele o grant. 2. výzva Fond pro nestátní neziskové organizace - Seminář pro žadatele o grant 2. výzva Program semináře Specifika 2. výzvy FNNO Prioritní oblasti FNNO Doplňkové granty v rámci Fondu pro bilaterální spolupráci

Více

Požadavky na vykazování údajů o poskytovaných sociálních službách v rámci Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV

Požadavky na vykazování údajů o poskytovaných sociálních službách v rámci Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV Požadavky na vykazování údajů o poskytovaných sociálních službách v rámci Individuálního projektu Služby sociální prevence v Královéhradeckém kraji IV Dokumentace služby - Jednání se zájemcem o službu

Více

Sdružení SPLAV-IROP-Výchova a vzdělávání-investice I.

Sdružení SPLAV-IROP-Výchova a vzdělávání-investice I. MAS Sdružení SPLAV jako nositel strategie komunitně vedeného místního rozvoje Strategie komunitně vedeného místního rozvoje pro území MAS Sdružení SPLAV na období 2014 2020 vyhlašuje 2.výzvu k předkládání

Více

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy?

VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? VEŘEJNÉ KNIHOVNY: tradiční místa občanského vzdělávání Jak využít tradici pro dnešní výzvy? KONFERENCE KNIHOVNY SOUČASNOSTI 2012 Pardubice, 13.9.2012 Mgr. Petr Čáp Občanské vzdělávání Demokracie se opírá

Více

Komunitní list H L A S A T E L informuje:

Komunitní list H L A S A T E L informuje: Komunitní list H L A S A T E L informuje: srpen 2016, ČÍSLO 1. Vážení a milí příznivci RC Routa! Léto se pomalu blíží ke konci a před námi je začátek nového školního roku. V Routě vrcholí období letních

Více

PODPIS PRACOVNÍKA JMÉNO A PŘÍJMENÍ STANDARD Č. 3 : Jednání se zájemcem o službu. všechny zaměstnance sociální služby

PODPIS PRACOVNÍKA JMÉNO A PŘÍJMENÍ STANDARD Č. 3 : Jednání se zájemcem o službu. všechny zaměstnance sociální služby STANDARD Č. 3 : ZÁVAZNÉ PRO: Jednání se zájemcem o službu všechny zaměstnance sociální služby studenty odborné praxe, dobrovolníky, praktikanty ZPRACOVAL: SCHVÁLIL: kolektiv zaměstnanců Bc. Miroslav Nosek

Více

ŘÁD Služby veřejného zájmu. ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci)

ŘÁD Služby veřejného zájmu. ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci) ŘÁD Služby veřejného zájmu Pro služby poskytované společností ARR Agentura regionálního rozvoje, spol. s r.o. (se sídlem v Liberci) ODDÍL I. OBECNÉ PODMÍNKY Článek 1 Předmět úpravy 1. Účelem řádu Služby

Více

PŘÍKLAD PROJEKTU NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI

PŘÍKLAD PROJEKTU NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI PŘÍKLAD PROJEKTU NA PODPORU ZAMĚSTNANOSTI Ing. Zuzana Trojanová 12. 9. 2016 Praha 20. 9. 2016 Olomouc ZÁKLAD ÚSPĚŠNÉHO PROJEKTU Individuální přístup k osobám z cílových skupin Respektování specifických

Více

Model SRS pro mateřská centra. Sympozion Praha Linda Pačesová

Model SRS pro mateřská centra. Sympozion Praha Linda Pačesová Model SRS pro mateřská centra Sympozion Praha 18. 5. 2015 Linda Pačesová Obsah prezentace Model SRS pro mateřská centra: Řetězec řešení Cílová skupina MC Jaké oblasti sociálních problémů řeší MC? Využití

Více

Výroční zpráva. Občanské sdružení PROHANDICAP. Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte.

Výroční zpráva. Občanské sdružení PROHANDICAP. Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte. Výroční zpráva 2014 Hlavní smysl v tomto životě je pomáhat druhým. A pokud jim nemůžete pomoci, aspoň jim neubližujte. Dalajláma Občanské sdružení PROHANDICAP Telefon: 474 653 502 U Dubu 1562 431 11 Jirkov

Více

2.2 Rozvoj dobrovolnictví a podpora Pardubického kraje

2.2 Rozvoj dobrovolnictví a podpora Pardubického kraje Odborná konference s workshopem Rozvoj dobrovolnictví v ČR 2.2 Rozvoj dobrovolnictví a podpora Pardubického kraje Ing. Pavel Šotola; Ing. Kateřina Netolická Pardubický kraj Web: https://www.pardubickykraj.cz/

Více

KŘESADLO. Cena pro dobrovolníky v Jihomoravském kraji UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA

KŘESADLO. Cena pro dobrovolníky v Jihomoravském kraji UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA KŘESADLO Cena pro dobrovolníky v Jihomoravském kraji UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA Úvodem Motto: Cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci Hlavním cílem udělování ceny Křesadlo je ocenit práci dobrovolníků,

Více

Veřejně prospěšný program pro rok 2019

Veřejně prospěšný program pro rok 2019 Ministerstvo vnitra (kancelář náměstka ministra vnitra pro řízení sekce ekonomiky a provozu) v souladu se zákonem č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů (rozpočtová

Více

Šance pro středoškoláky

Šance pro středoškoláky Závěrečná konference k projektu Šance pro středoškoláky CZ 1.04/2.1.00/13.00071 11. prosince 2012 Olomouc Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje

Více

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s.

Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí. ANIMA VIVA o.s. Projekt OP RLZ CZ. 04.1.03/2.1.25.2/2306 Začlenění skupin ohrožených sociální exkluzí ANIMA VIVA o.s. O nás Jsme občanské sdružení ANIMA VIVA o. s., které vzniklo z iniciativy svépomocné organizace rodičů

Více

TROJLÍSTEK. sblížení tří generací

TROJLÍSTEK. sblížení tří generací TROJLÍSTEK sblížení tří generací TROJLÍSTEK sblížení tří generací rodiče děti náhradní babičky služba nabízí partnerství mezi rodinami s dětmi a náhradními babičkami Proč služba vznikla? nedostatek míst

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLY část: 50. ORGANIZAČNÍ ŘÁD GRANTOVÉHO PROJEKTU ŠKOLA PRO MĚ 2 Spisový/ skartační znak Vypracoval: Schválil: Směrnice nabývá platnosti ode dne: 1. 10. 2012 A.1/A10 Mgr. Michaela Hanyšová,

Více

Příloha č. 1. Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava

Příloha č. 1. Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve statutárním městě Opava 2016 ÚVOD Manuál pro vykazování ukazatelů v sociálních službách a souvisejících aktivitách ve

Více

Charita Valašské Klobouky Školní 944, Valašské Klobouky IČO

Charita Valašské Klobouky Školní 944, Valašské Klobouky IČO Popis realizace poskytování sociálních služeb Název poskytovatele Druh služby Forma služby Název zařízení a místo poskytování Charita Valašské Klobouky Pečovatelská služba Terénní, ambulantní Charitní

Více

Dobrovolnictví. v programu D-klubu

Dobrovolnictví. v programu D-klubu Dobrovolnictví v programu D-klubu " Dobrovolníci pracují zadarmo proto, protože jsou k nezaplacení." DOBROVOLNICTVÍ A DOBROVOLNÍCI Dobrovolnictví je vědomá, svobodně zvolená činnost ve prospěch těch, kteří

Více

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK

Příloha č. 1 k textu 4. výzvy GG 1.1 OPVK Popis podporovaných aktivit oblasti podpory č. 1. 1 Popis jednotlivých aktivit oblastí podpory je pro žadatele pouze orientační, není závazný ani konečný. 1. Vytváření podmínek pro implementaci školních

Více

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í

MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č.j.: 597/2016 MĚSTSKÁ ČÁST PRAHA 3 Rada městské části U S N E S E N Í č. 544 ze dne 20.07.2016 Uzavření Smlouvy o smlouvě budoucí o spolupráci pro zajištění projektu Komunitní centrum Žižkov mezi městskou

Více

DOTAZNÍK DO ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY O REALIZACI PROJEKTU

DOTAZNÍK DO ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY O REALIZACI PROJEKTU DOTAZNÍK DO ZÁVĚREČNÉ ZPRÁVY O REALIZACI PROJEKTU Datum odeslání 3.7.2018 14:12:49 IP adresa 10.226.4.71 Odkazující URL ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKY PROJEKTU Uveďte registrační číslo vašeho projektu: CZ.03.1.52/0.0/0.0/15_002/0001970

Více

PRAVIDLA PRO DOBROVOLNÍKY. v Klubu Nezbeda

PRAVIDLA PRO DOBROVOLNÍKY. v Klubu Nezbeda PRAVIDLA PRO DOBROVOLNÍKY v Klubu Nezbeda Vytvořily: Mgr. Alena Kopidolová vedoucí Klubu Nezbeda sociální pracovnice Jana Boščíková pracovnice v sociálních službách kontaktní osoba pro dobrovolníky Mgr.

Více

SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY

SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SPRÁVNÁ VOLBA OBORU - ZAČÁTEK DOBRÉ KARIÉRY Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.11/01.0041 Partneři projektu 1 Operační

Více

MŠMT poř. č. 8 I. Název legislativního úkolu MŠMT MV, II.

MŠMT poř. č. 8 I. Název legislativního úkolu MŠMT MV, II. MŠMT poř. č. 8 I. Název legislativního úkolu návrh zákona o dobrovolnictví Předkladatel Spolupřed- kladatel 1 Stanovený termín předložení vládě Předpokládaný termín nabytí účinnosti MŠMT MV, 12.12 06.13

Více

PROJEKT ZDRAVÉ MĚSTO A MÍSTNÍ AGENDA 21 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ na rok 2018

PROJEKT ZDRAVÉ MĚSTO A MÍSTNÍ AGENDA 21 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ na rok 2018 PROJEKT ZDRAVÉ MĚSTO A MÍSTNÍ AGENDA 21 PLÁN ZLEPŠOVÁNÍ na rok 2018 ÚVOD Plán zlepšování je nástrojem, který pomáhá přehledně formulovat, jakého zlepšení má být v daném roce, v rámci projektu Zdravého

Více

I. CÍL A ZAMĚŘENÍ GRANTOVÉ VÝZVY 2016

I. CÍL A ZAMĚŘENÍ GRANTOVÉ VÝZVY 2016 Nadace Proměny Karla Komárka (dále jen nadace ) vyhlašuje Grantovou výzvu 2016 v programu Proměň své město (dále také jen grantová výzva nebo výzva ). Program Proměň své město (dále jen program ) se zaměřuje

Více

GRUNDTVIG. evropský program pro podporu vzdělávání dospělých

GRUNDTVIG. evropský program pro podporu vzdělávání dospělých GRUNDTVIG evropský program pro podporu vzdělávání dospělých PROGRAM CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ Comenius primární a sekundární vzdělávání Leonardo da Vinci odborné vzdělávání a příprava Erasmus terciární vzdělávání

Více

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit

Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných aktivit Příloha č. 1 k Výzvě č. 02 k předkládání grantových projektů v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání Podrobný popis podporovaných

Více

Pravidla pro lektory PRIDE

Pravidla pro lektory PRIDE Pravidla pro lektory PRIDE 1. Výcvik lektorů PRIDE 1.1. Lektorem PRIDE se stává odborník (tj. člověk, který má pracovní zkušenosti z oblasti náhradní rodinné péče) nebo zkušený náhradní rodič po absolvování

Více

VEŘEJNÁ SLUŽBA A DOBROVOLNICTVÍ V OBCI

VEŘEJNÁ SLUŽBA A DOBROVOLNICTVÍ V OBCI . Tematická sekce NSZM VEŘEJNÁ SLUŽBA A DOBROVOLNICTVÍ V OBCI HESTIA Národní dobrovolnické centrum Praha, 16. května 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak

Více

Jiří Tošner

Jiří Tošner HESTIA - Centrum pro dobrovolnictví, z. ú. Na Poříčí 1041/12, 110 00 Praha 1 tel.: 224 872 075 e-mail: info@hest.cz www.hest.cz, www.dobrovolnik.cz Dobrovolnictví v komunitě - - cesta k občanské soudržnosti

Více

Vymezení podporovaných aktivit

Vymezení podporovaných aktivit I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Vymezení podporovaných aktivit pro předkládání žádostí o finanční podporu v rámci globálního grantu Jihomoravského kraje v OP VK Oblast podpory 1.2

Více

Adorea dobrovolnické centrum Vsetín,o.s.

Adorea dobrovolnické centrum Vsetín,o.s. Adorea dobrovolnické centrum Vsetín,o.s. Naše činnost Medializace a propagace dobrovolnictví Vyhledávání dobrovolníků a jejich výcvik Koordinace dobrovolnictví Spolupráce s přijímajícími organizacemi Realizace

Více

OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD)

OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD) OPZ - IP 2.3 KOMUNITNĚ VEDENÝ MÍSTNÍ ROZVOJ (CLLD) SEMINÁŘ PRO MAS PRAHA 29. 7. 2015 VĚCNÉ ZAMĚŘENÍ OPZ IP 2.3 CLLD Specifický cíl 2.3.1: Zvýšit zapojení lokálních aktérů do řešení problémů nezaměstnanosti

Více

Metodický pokyn č. 3

Metodický pokyn č. 3 Metodický pokyn č. 3 Poradna pro cizince a uprchlíky DIECÉZNÍ KATOLICKÁ CHARITA HRADEC KRÁLOVÉ Velké náměstí 37/46, 500 01 Hradec Králové, IČO: 42197449 Název: Provozní řád poradny pro cizince a uprchlíky

Více

Realizační plán rozvoje sociálních služeb na rok 2016

Realizační plán rozvoje sociálních služeb na rok 2016 Realizační plán rozvoje sociálních služeb na rok 2016 Cíl 1. Podpora řešení bytové problematiky v regionu Opatření 1.1. Zpracování koncepce sociálního bydlení v Rokycanech Město Rokycany schválilo svoji

Více

Pravidla dotačního programu pro poskytování dotací z rozpočtu obce Nivnice

Pravidla dotačního programu pro poskytování dotací z rozpočtu obce Nivnice Pravidla dotačního programu pro poskytování dotací z rozpočtu obce Nivnice Program upravuje poskytování dotací v souladu se zákonem č. 128/2000 Sb., o obcích, ve znění pozdějších předpisů, a zákonem č.

Více

TOTEM regionální dobrovolnické centrum PROJEKT ZEITBANK 55+

TOTEM regionální dobrovolnické centrum PROJEKT ZEITBANK 55+ TOTEM regionální dobrovolnické centrum PROJEKT ZEITBANK 55+ Co je TOTEM RDC? Posláním TOTEM RDC je vytvářet pozitivní a funkční mezilidské vztahy, jak v rámci rodiny, tak v širším kontextu občanské společnosti.

Více

Monitorovací ukazatele. sledované rozvojovými partnerstvími

Monitorovací ukazatele. sledované rozvojovými partnerstvími Monitorovací ukazatele sledované rozvojovými partnerstvími 1 Obsah prezentace: princip monitorování širší kontext monitorovacích indikátorů u Programu Iniciativy Společenství EQUAL společné minimum EK

Více

Standard č. 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby. Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace

Standard č. 1. Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby. Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace Standard č. 1 Cíle a způsoby činnosti pověřené osoby Vydal: Mgr. Bc. Romana Svobodová Schválil: Mgr. Bc. Romana Svobodová, ředitelka organizace Datum: 11. 12. 2014 Revize č.: Stran: 1-5 Kritérium 1a Pověřená

Více

Osobní asistence. Plán činností 2017

Osobní asistence. Plán činností 2017 příspěvková organizace Sokolovská 1761, 735 06 Karviná-Nové Město Osobní asistence Sokolovská 1761, 735 06 Karviná-Nové Město Osobní asistence Plán činností 2017 OBSAH: Údaje o organizaci a OA.... 3 Úkoly

Více

Svaz účetních regionální organizace

Svaz účetních regionální organizace Svaz účetních regionální organizace Po té, co jsme si v našem seriálu ke 45. výročí založení Svazu účetních udělali procházku historií, mezinárodními vztahy a jeho celorepublikovým významem, podíváme se

Více

Popis podporovaných aktivit Podpora zaměstnanosti

Popis podporovaných aktivit Podpora zaměstnanosti Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit Podpora zaměstnanosti A) Příprava osob z cílových skupin ke vstupu či návratu na trh práce a) Nástroje a činnosti vedoucí k motivaci a aktivizaci cílových skupin

Více

METODIKA. Dětské zastupitelstvo jako nástroj spolurozhodování o našem městě ÚVOD INFORMACE O DĚTSKÉM ZASTUPITELSTVU

METODIKA. Dětské zastupitelstvo jako nástroj spolurozhodování o našem městě ÚVOD INFORMACE O DĚTSKÉM ZASTUPITELSTVU METODIKA Dětské zastupitelstvo jako nástroj spolurozhodování o našem městě ÚVOD Právě se vám do rukou dostala metodika Jak zřídit dětské zastupitelstvo. Metodika je výstupem dvou česko-francouzských aktivit

Více

Znaky a vodítka procesu deinstitucionalizace (transformace ústavní péče v péči komunitní)

Znaky a vodítka procesu deinstitucionalizace (transformace ústavní péče v péči komunitní) Znaky a vodítka procesu deinstitucionalizace (transformace ústavní péče v péči komunitní) aktivita 5.1 Zpracování indikátorů hodnocení Kritérií transformace, humanizace a deinstitucionalizace vybraných

Více

Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období březen srpen 2017

Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období březen srpen 2017 Projekt: Podpora inkluzivního vzdělávání v Krnově CZ.02.3.61/0.0/0.0/15_007/0000170 Doučovací klub EUROTOPIA.CZ, o.p.s. Souhrnná zpráva za období březen srpen 2017 Úspěšně pokračujeme v doučování dětí

Více

Realizace vzdělávacích seminářů směřujících k zajištění posilování sociálního dialogu na všech jeho úrovních

Realizace vzdělávacích seminářů směřujících k zajištění posilování sociálního dialogu na všech jeho úrovních 1. Popis projektu 1.1 Název projektu Realizace vzdělávacích seminářů směřujících k zajištění posilování sociálního dialogu na všech jeho úrovních 1.2 Požadovaná částka Požadovaná částka (výše dotace) 4

Více

TOTEM regionální dobrovolnické centrum

TOTEM regionální dobrovolnické centrum TOTEM regionální dobrovolnické centrum Posláním TOTEM RDC je vytvářet pozitivní a funkční mezilidské vztahy, jak v rámci rodiny, tak v širším kontextu občanské společnosti 1999 2014 DLOUHODOBÉ CÍLE A LINIE

Více

2.5 Příklady dobré praxe: FOKUS Vysočina

2.5 Příklady dobré praxe: FOKUS Vysočina Odborná konference s workshopem Rozvoj dobrovolnictví v ČR 2.5 Příklady dobré praxe: FOKUS Vysočina Andrea Kozojedová, Iveta Krčálová, DiS. FOKUS Vysočina Dobrovolnická centra Web: http://accendo.cz E-mail:

Více

Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č

Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č SPOLEČNĚ-JEKHETANE, o. p. s. U Tiskárny 515/3, 702 00 OSTRAVA IČ: 68145209 Popis personálního zajištění služby Občanská poradna SPOLEČNĚ-JEKHETANE poskytované v Moravskoslezském kraji reg. č. 5344963 Aktualizace

Více

STANDARD 1 Cíle a způsoby činnosti zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc

STANDARD 1 Cíle a způsoby činnosti zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc STANDARD 1 Cíle a způsoby činnosti zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc a) Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc má písemně definováno a zveřejněno poslání, cíle, cílovou skupinu a zásady

Více

Dobrovolnictví a komerční firmy

Dobrovolnictví a komerční firmy Na Poříčí 1041/12, 110 00 Praha 1 tel.: 224 872 075 e-mail: info@hest.cz http://www.hest.cz http://www.dobrovolnik.cz Dobrovolnictví a komerční firmy Jiří Tošner 2.6.2014 1 I. Mýty o dobrovolnictví Dobrovolnictví

Více

Spolupráce s dobrovolníky v Občanské poradně REMEDIUM. Dobrovolnictví pod Řípem Mgr. Lena Tomšů, 26.5.2011

Spolupráce s dobrovolníky v Občanské poradně REMEDIUM. Dobrovolnictví pod Řípem Mgr. Lena Tomšů, 26.5.2011 Spolupráce s dobrovolníky v Občanské poradně REMEDIUM Dobrovolnictví pod Řípem Mgr. Lena Tomšů, 26.5.2011 Občanské sdružení REMEDIUM Podpora a realizace činností vedoucích ke zvyšování kompetence občanů

Více

Zpráva o činnosti. za období od do

Zpráva o činnosti. za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2016 do 31.12.2016 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita

Více

Návrh Komunitního plánu sociálních služeb a aktivit na období pro oblast Šluknovska. Proces konzultací v období. 1. srpna 25.

Návrh Komunitního plánu sociálních služeb a aktivit na období pro oblast Šluknovska. Proces konzultací v období. 1. srpna 25. MAS Český sever a spolupracující organizace zapojené v procesu komunitního plánování sociálních služeb a aktivit na území Šluknovsko, které je tvořeno 18 obcemi (dále jen KPPSSŠ) Návrh KPSSŠ byl realizován

Více

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od 1. 3. 2015

Křižovnická pečovatelská služba. Personální a organizační zajištění pečovatelské služby Platnost od 1. 3. 2015 STANDARD Č.9 Personální a organizační zajištění Platnost od 1. 3. 2015 Organizační struktura a počet pracovních míst Stanovení počtu a struktury zaměstnanců je v kompetenci ředitele KPS. Struktura zaměstnanců

Více

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE

PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE PROGRAM PRO PĚSTOUNSKÉ RODINY SLEZSKÉ DIAKONIE Název dokumentu: Informovanost o výkonu sociálně-právní ochrany a činnosti pověřené osoby Druh dokumentu: Základní dokument revidovaný Identifikační znak:

Více

Strategický rámec MAP

Strategický rámec MAP Místní akční plány rozvoje vzdělávání ORP Milevsko CZ.02.3.68/0.0/0.0/15_005/0000032 Strategický rámec pro ORP Milevsko Platná aktuální verze k 1. červenci 2016 Obsah 1 Vize... 3 2 Popis zapojení aktérů...

Více

MÍSTO, KDE ŽIJEME (2015 2016)

MÍSTO, KDE ŽIJEME (2015 2016) MÍSTO, KDE ŽIJEME (2015 2016) UZÁVĚRKA: 30. ČERVNA 2015. Nadace VIA vyhlašuje 10. ročník programu Místo, kde žijeme. Generálním partnerem je společnost NET4GAS, s. r. o., partnerem je skupina Hornbach.

Více