Metodické doporučení ke zlepšení technické přístupnosti IS/STAG

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Metodické doporučení ke zlepšení technické přístupnosti IS/STAG"

Transkript

1 Metodické doporučení ke zlepšení technické přístupnosti IS/STAG Pro potřeby Pracovní skupiny k přístupnosti informačních systémů na vysokých školách AP3SP zpracoval mgr. Radek Pavlíček, Masarykova univerzita revize č. 1 (17. ledna 2016) zdroj dokumentu: referenční dokument pracovní skupiny:

2 OBSAH Testování Testované oblasti Testované stránky Obecný závěr Doporučení ke zlepšení přístupnosti v jednotlivých oblastech TITULEK STRÁNKY Závěr STRUKTUROVÁNÍ OBSAHU STRÁNKY Nadpisy Seznamy OVLADATELNOST Z KLÁVESNICE NAVIGACE V RÁMCI WEBU Konkrétní příklady řešení ODKAZY NEZÁVISLOST NA VIZUÁLNÍM VNÍMÁNÍ A ROZLOŽENÍ INFORMACÍ DOSTATEK ČASU NA PRÁCI S WEBEM GRAFICKÉ PRVKY ČITELNOST A DOSTATEČNÝ KONTRAST FORMULÁŘE

3 TABULKY

4 Testování IS/STAG Testované oblasti Při testování jsem kladl důraz na odhalení případných chyb a poskytnutí doporučení k nápravě v následujících stěžejních oblastech z hlediska přístupnosti: Titulek stránky Strukturování stránky Ovládání webu z klávesnice Navigace v rámci webu Odkazy Nezávislost na vizuálním vnímání Dostatek času na práci s webem Grafické prvky Čitelnost a barevný kontrast Formuláře Tabulky Testované stránky Testování proběhlo na vybraných stránkách demonstračního portálu systému studijní agendy IS/STAG na adrese Obecný závěr Webové rozhraní systému studijní agendy IS/STAG vykazuje vážné nedostatky z pohledu přístupnosti pro uživatele se specifickými nároky. Mezi nejvážnější patří absence strukturování obsahu stránek pomocí nadpisů (eventuálně technik z metodiky WAI ARIA), závislost na vizuálním vnímání či schopnosti rozpoznávat barvy, nedostatečný barevný kontrast, malé a obtížně čitelné výchozí písmo, atp. Tématem k řešení/diskusi zůstávají netechnické oblasti, které toto metodické doporučení nepokrývá - například orientace ve velkém množství dat, které jsou v řadě agend IS/STAG prezentovány.

5 Doporučení ke zlepšení přístupnosti v jednotlivých oblastech TITULEK STRÁNKY Titulek webové stránky (značka <title> v sekci <head>) je jedním z nedůležitějších prvků pro správnou orientaci na webových stránkách. Titulek stránky charakterizuje její obsah ještě před tím, než se uživateli odprezentuje. Titulek stránky by měl být jasný, jednoznačný a výstižný. Do značky title je třeba umístit název stránky včetně názvu webu, jehož je stránka součástí. Stávající řešení <title>název webu Název stránky</title> poskytuje uživateli informaci o tom, na jakém stránce i na jaké webu webu se uživatel nachází a lze je tedy (s ohledem na krátký název webu - Portál DEMO ZCU) považovat za vyhovující. Závěr Titulek stránky v podobě Název webu Název stránky lze považovat za vyhovující, protože uživateli poskytuje obě důležité informace - na jaké stránce a na jakém webu se právě nachází. STRUKTUROVÁNÍ OBSAHU STRÁNKY Strukturování obsahu webové stránky patří k základním požadavkům, zajišťujícím snadnou přístupnost pro uživatele se zdravotním či jiným handicapem. Správné strukturování korektně vyznačenými nadpisy (HTML elementy h1 až h6) jednotlivých částí pomáhá uživatelům v porozumění tomu, jak je obsah stránky rozvržen, a umožňuje jim také rychle se přesunout právě na tu část stránky, kterou potřebují. Více informací o strukturování pomocí nadpisů lze najít na Podobně, jako je důležité vyznačit nadpisy, je třeba vyznačit i ty části textu, které jsou ze své podstaty seznamem. Uživatel je pak v takovém případě lépe a jednoznačně informován o tom, jaký je mezi položkami vzájemný vztah a může se také mezi nimi efektivněji pohybovat. Nadpisy Ve stávajícím řešení nejsou nadpisy prakticky vůbec použity, což významně ztěžuje orientaci v systému uživatelům odečítačů obrazovky. Pokud už značky pro nadpisy použity jsou, je tak

6 učiněno pouze pro vizuální zvýraznění konkrétních částí textu, ne pro vyznačení struktury obsahu stránky. Vhodně skryté nadpisy pak nejsou použity ani pro vyznačení bloků s menu na jednotlivých stránkách. Seznamy Pro vyznačení položek bloků s menu jsou korektně použity značky pro seznamy..

7 Absence strukturování obsahu stránek pomocí nadpisů je pro uživatele odečítačů obrazovky velkou překážkou v efektivní práci v IS/STAG. Doporučuji proto strukturování pomocí nadpisů doplnit a uživatelům tak poskytnout tento základní orientační mechanismus. OVLADATELNOST Z KLÁVESNICE Celá řada uživatelů nemá možnost pracovat s webem pomocí myši či dotykovým ovládáním. Proto je třeba, aby byl web plně ovladatelný z klávesnice. Uživatel se musí z klávesnice dostat na každý prvek, který může získat focus, a musí jej být schopen z klávesnice ovládat. Většina prvků v rozhraní je bez problémů přístupná z klávesnice, výjimkami jsou prvky Dohledávač, atp., na které se mi nepodařilo přistoupit z klávesnice a stejným způsobem je ovládat. Problematickou oblastí je ale absence vizuálního zvýraznění prvku, který získá focus při ovládání webu z klávesnice. Stávající řešení tuto situaci ošetřuje pouze částečně. Vizuální zvýraznění je realizováno pouze pomocí systémového zvýraznění kurzoru, což pro celou řadu uživatelů nemusí být dostačující. Tuto skutečnost lze snadno ověřit průchodem stránkou opět pomocí klávesy tabulátor. U většiny prvků dochází ke zvýraznění pouze při ovládání stránky pomocí myši. Ukázka vizuální indikace prvku, který získal focus z klávesnice (IS/STAG) a pomocí myši (Uchazeč) Na webu také chybí přeskakovací (skip to) odkazy na důležité části stránky (menu, hlavní obsah). Obsah tooltipů (nápovědných bublin) je přístupný pouze pro uživatele, který s webem pracují pomocí myši. Uživatelé, používající k ovládání webu klávesnici, se s jejich obsahem nemají možnost seznámit.

8 Doporučuji implementovat zvýraznění prvku, který je právě vybrán při ovládání webu z klávesnice, a usnadnit tak uživatelům orientaci na stránce. Způsob jeho zvýraznění může být shodný s tím, který je nyní použit pro zvýraznění při ovládání webu pomocí myši, případně je možné právě aktivní prvek ještě více zvýraznit. Více informací viz Doporučuji také implementovat přeskakovací (skip to) odkazy na konkrétní části stránky. Návrh řešení viz Doporučuji také důležité informace poskytovat jinak, než ve formě tooltipů, s jejichž obsahem se nemají možnost seznámit ti uživatelé, kteří web ovládají výhradně/převážně z klávesnice. Více informací viz Doporučuji také zpřístupnit z klávesnice ty prvky rozhraní, které momentálně přístupné nejsou. NAVIGACE V RÁMCI WEBU Navigace je stěžejním prvkem každého webu. Navigační odkazy uživatel používá k pohybu mezi jednotlivými webovými stránkami, postupuje pomocí nich stromovou strukturou dolů, nahoru či do strany. Aby byla navigace pro uživatele dobře použitelná, musí být vytvořena jednoduchým a intuitivním způsobem, jednotlivé navigační odkazy nesmí být příliš dlouhé, musí být srozumitelné a výstižně vyjadřovat, kam vedou. Uživateli také musí být z navigace zřetelné, v jakém místě struktury se právě nachází. Navigační části na stránkách nejsou uvozeny vhodně skrytými nadpisy a přístup k nim je tak ztížen pro uživatele, kteří jako primární navigační mechanismus pro pohyb po stránce používají právě nadpisy.

9 Konkrétní příklady řešení Vhodně skrytými nadpisy nižší úrovně by bylo vhodné vyznačit následující části webu: Jedná se zejména o bloky s menu, dle potřeby se pak nabízí například uvést vhodně skrytým nadpisem i blok s časovým limitem, atp. Web obsahuje celou řadu nabídek/menu, které nejsou korektně uvozeny (vhodně skrytými) nadpisy. Kvůli lepší navigaci v rámci webu pro uživatele, kteří tuto techniku využívají, doporučuji proto i navigační části uvést vhodně skrytými nadpisy, eventuálně k jejich vyznačení použít role= navigation ze specifikace WAI-ARIA. Bližší informace viz např.

10 ODKAZY Odkazy jsou základem hypertextu a umožňují uživatelům pohyb mezi stránkami. Z textu každého odkazu musí uživatel poznat, kam odkaz vede a co může na cílové stránce očekávat. Text odkazu musí proto být dostatečně výstižný. V případě, že odkaz vede na jiný typ obsahu, než je webová stránka, tj. například na soubory ve formátu PDF, je tato skutečnost zřejmá z označení odkazu. Odkazy jsou od okolního textu dostatečně odlišeny podtržením a barvou a uživatelé by tak s jejich identifikací neměli mít žádný problém. NEZÁVISLOST NA VIZUÁLNÍM VNÍMÁNÍ A ROZLOŽENÍ INFORMACÍ Ne všichni uživatelé jsou schopni vnímat a rozpoznat barvy. Mohou jim tak uniknout souvislosti, které jsou na webu zvýrazněny pouze barvou, určeny vizuálním rozložením, ale tyto vazby nejsou programově určitelné, tzn. nejsou korektně vyznačeny ve zdrojovém kódu. V celé řadě agend jsou použity barvy jako jediné odlišovací kritérium.

11 Na některých místech je také uživatel odkazován na obsah vlevo/vpravo, což nemusí být pro uživatele odečítacích programů či při práci s IS/STAG z mobilního zařízení srozumitelné. Pokud to charakter sdělovaných informací dovoluje, doporučuji se při prezentování informací v maximální možné míře zbavit závislosti na barvách a/nebo vizuálním vnímání rozložení informací. DOSTATEK ČASU NA PRÁCI S WEBEM Ne všichni uživatelé jsou schopni pracovat s webem rychle. Příkladem mohou být uživatelé asistivních technologií, které jim informace překládají lineárně. Je proto důležité poskytnout uživatelům dostatek času k přečtení a k práci s obsahem webu.

12 Pro tuto skupinu uživatelů je také důležité, aby při procházení či interakci s webem samovolně nedocházelo k obnovování obsahu stránky, aniž by uživatel tuto akci vyvolal, či o ní nebyl informován dopředu informován. Pro práci se systémem je definován časový limit, který ale je možné prodloužit. Stávající řešení lze s ohledem na automatické prodloužení přihlášení až na dobu 90 minut považovat za vyhovující. GRAFICKÉ PRVKY Grafické prvky jsou dnes důležitou součástí každého webu, a proto je potřeba, abychom se při jejich používání vyvarovali chyb, které by mohly zamezit získání takto publikované informace handicapovanými uživateli. Celá řada uživatelů není schopna vizuálně vnímat grafické prvky, které jsou umístěny na webových stránkách. Veškeré grafické prvky na stránkách, které nesou informaci, musí mít proto definovánu relevantní textovou alternativu. Použité grafické prvky ve většině případů mají definovánu relevantní textovou alternativu. Výjimkami jsou například pikrogramy u odkazů či prvky které při vypnutém zobrazování obrázků zmizí z rozhraní.

13 Doporučuji definovat relevantní textovou alternativu u všech prvků, které nesou významovou informaci či slouží jako ovládací prvky rozhraní. ČITELNOST A DOSTATEČNÝ KONTRAST U jednotlivých prvků na stránce musí být zajištěn dostatečný barevný kontrast mezi popředím a pozadím tak, aby prezentované informace byly dobře čitelné. Důležité je také definovat dostatečnou výchozí velikost písma a umožnit jeho zvětšování pomocí prostředků prohlížeče. Výchozí velikost písma (typicky 11 px) nelze považovat za dostačující. Bližší informace viz Ve webovém rozhraní se také velmi často vyskytuje písmo s barevným kontrastem, který není oproti pozadí dostatečně kontrastní. Doporučuji zvětšit velikost písma na alespoň ve výše odkazovaném průzkumu 14 px a také se v maximální možné míře vyvarovat používání kombinací barev, které nejsou vzájemně dostatečně kontrastní.

14 FORMULÁŘE U každého formulářového prvku (tj. značky <textarea>, <input type="text">, <input type="radio">, <input type="checkbox"> a <select>) si musí být tvůrce/správce webové stránky jistý, že uživatel bez obtíží pozná, co má do daného prvku vyplnit nebo zvolit. Proto musí mít každý prvek uvedený svůj popisek, ve kterém je jednoznačně uvedeno, jak s prvkem zacházet. V některých výstupních zařízeních je však vazba mezi formulářovým prvkem a jeho nadpisem obtížně rozpoznatelná, proto musí být všechny popisky ke svým formulářovým prvkům jednoznačně přiřazeny pomocí značky <label> a vazebních atributů for (u značky <label>) a id (u značky formulářového prvku). Formuláře musí také být bez obtíží přístupné a ovladatelné z klávesnice. Další informace webaim.org/techniques/forms/ Formuláře v rámci webu jsou z technického úhlu pohledu řešeny přístupně, ve všech testovaných agendách měly formulářové prvky korektně přiřazeny své popisky pomocí značky label a vazebních atributů for a id. V technické rovině lze formuláře považovat za přístupně vytvořené. TABULKY Tabulky jsou primárně určeny k zobrazení tabulárních dat (křížově závislých údajů) a takto s nimi nakládají i asistivní technologie, které se snaží např. nevidomým uživatelům prezentovat tabulky co nejpochopitelnější formou. Takové tabulky proto musí obsahovat prvky <th>, kterými jsou vyznačena záhlaví řádků nebo sloupců a které jsou pomocnými zobrazovacími technologiemi prezentovány před každým řádkem/sloupcem, či dokonce před každou buňkou tabulky. V celé řadě agend jsou prezentována informace formou tabulek. Ty ve většině případů dávají smysl při čtení po řádcích zleva doprava, takže by se seznámení se s jejich obsahem neměli mít uživatelé problém. Jednoduché tabulky, na které jsem narazil ve vybraných agendách, nevykazují z hlediska přístupnosti žádné vážné nedostatky, které by bránily uživatelům seznámit se s jejich obsahem.

Testování přístupnosti v soutěži Zlatý erb Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web

Testování přístupnosti v soutěži Zlatý erb Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web Testování přístupnosti v soutěži Zlatý erb 2015 Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web PROČ PŘÍSTUPNOST TESTUJEME? Zákonná povinnost (Vyhláška o přístupnosti) Web je oficiálním

Více

Přístupnost webů knihoven příklady dobré a špatné praxe. Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web

Přístupnost webů knihoven příklady dobré a špatné praxe. Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web Přístupnost webů knihoven příklady dobré a špatné praxe Radek PAVLÍČEK, TyfloCentrum Brno, o. p. s., projekt Blind Friendly Web Máte rádi CAPTCHA? Líbila by se vám takto prezentovaná stránka vaší knihovny?

Více

WCAG 2.0 prakticky aneb Jak zlepšit přístupnost webových stránek

WCAG 2.0 prakticky aneb Jak zlepšit přístupnost webových stránek WCAG 2.0 prakticky aneb Jak zlepšit přístupnost webových stránek Radek Pavlíček, březen 2010 1 WCAG 2.0 struktura metodiky Princip pravidlo kritérium technika 4 principy Vnímatelnost. Ovladatelnost. Srozumitelnost.

Více

Aktuální trendy v přístupnosti

Aktuální trendy v přístupnosti Aktuální trendy v přístupnosti Radek Pavlíček, duben 2010 Co je přístupnost? Přístupná webová stránka je použitelná pro každého uživatele Internetu, a sice nezávisle na jeho postižení, schopnostech, znalostech,

Více

Nová pravidla přístupného webu pro účely novely Zákona č. 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy, provedenou zákonem č. 81/2006 Sb.

Nová pravidla přístupného webu pro účely novely Zákona č. 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy, provedenou zákonem č. 81/2006 Sb. Nová pravidla přístupného webu pro účely novely Zákona č. 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy, provedenou zákonem č. 81/2006 Sb. Kapitola A: Obsah webových stránek je dostupný a čitelný

Více

Návrh stránek 4IZ228 tvorba webových stránek a aplikací

Návrh stránek 4IZ228 tvorba webových stránek a aplikací 4IZ228 tvorba webových stránek a aplikací Jirka Kosek Poslední modifikace: $Date: 2013/12/12 20:40:58 $ Obsah Úvod... 3 Recept na dobré webové stránky... 4 Použitelnost... 5 Jak se pozná použitelný web...

Více

ZPRÁVA O HODNOCENÍ PŘÍSTUPNOSTI WEBOVÉ PREZENTACE MĚSTA XXXXXXXX

ZPRÁVA O HODNOCENÍ PŘÍSTUPNOSTI WEBOVÉ PREZENTACE MĚSTA XXXXXXXX ZPRÁVA O HODNOCENÍ PŘÍSTUPNOSTI WEBOVÉ PREZENTACE MĚSTA XXXXXXXX Vypracoval: Jan Živný, Obce na webu, s.r.o. V Brně dne XXXXXXXX 1 Cíl hodnocení Tato zpráva je zpracována za účelem zhodnocení přístupnosti

Více

INSPO 2008. Karel Břinda centrum TEREZA, FJFI ČVUT v Praze. Lukáš Marvan Seznam.cz, a.s.

INSPO 2008. Karel Břinda centrum TEREZA, FJFI ČVUT v Praze. Lukáš Marvan Seznam.cz, a.s. INSPO 2008 Karel Břinda centrum TEREZA, FJFI ČVUT v Praze Lukáš Marvan Seznam.cz, a.s. 1 Představení centra TEREZA a Seznamu Počátky a model spolupráce Možnosti přístupu, realizace a testování Dosažené

Více

WCAG 2.1 CS nová pravidla. Dodatek ke WCAG 2.0. Pracovní, orientační překlad.

WCAG 2.1 CS nová pravidla. Dodatek ke WCAG 2.0. Pracovní, orientační překlad. WCAG 2.1 CS nová pravidla Dodatek ke WCAG 2.0 Pracovní, orientační překlad. Obsah WCAG 2.1... 2 Vnímatelnost... 2 Pravidlo 1.3... 2 Kritérium úspěšnosti 1.3.4 Orientace... 2 Kritérium úspěšnosti 1.3.5

Více

Pravidla přístupnosti

Pravidla přístupnosti Pravidla přístupnosti Pravidla přístupnosti Pravidla přístupnosti... 2 Kapitola A: Obsah webových stránek je dostupný a čitelný... 2 Kapitola B: Práci s webovou stránkou řídí uživatel... 4 Kapitola C:

Více

Přístupnost. aby WWW stránky mohla zobrazovat co nejš irš í paleta programů a zařízení myslet na speciální požadavky

Přístupnost. aby WWW stránky mohla zobrazovat co nejš irš í paleta programů a zařízení myslet na speciální požadavky Přístupnost aby WWW stránky mohla zobrazovat co nejš irš í paleta programů a zařízení myslet na speciální požadavky nevidomí a slabozrací negrafičtí klienti (pozor! sem patří i vyhledávací roboti) lidé

Více

Jak vkládat dokumenty do redakčního systému tak, aby byly přístupné

Jak vkládat dokumenty do redakčního systému tak, aby byly přístupné Jak vkládat dokumenty do redakčního systému tak, aby byly přístupné Poznámka: V tomto návodu jsou použity příklady z konkrétní instalace redakčního systému Drupal. Uvedené postupy jsou využitelné i pro

Více

Webová grafika, struktura webu a navigace, použitelnost a přístupnost

Webová grafika, struktura webu a navigace, použitelnost a přístupnost Webová grafika, struktura webu a navigace, použitelnost a přístupnost Martin Kuna martin.kuna@seznam.cz Obsah Webová grafika Rozvržení stránky Typografické zásady Nejčastější chyby Struktura webu a navigace

Více

Tvoříme PŘÍSTUPNÉ STRÁNKY. webové. Připraveno s ohledem na novelu Zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy.

Tvoříme PŘÍSTUPNÉ STRÁNKY. webové. Připraveno s ohledem na novelu Zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy. Tvoříme PŘÍSTUPNÉ STRÁNKY webové Připraveno s ohledem na novelu Zákona č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy David Špinar Tvoříme přístupné webové stránky Autor: David Špinar Copyright

Více

Metodický pokyn. Verze 1.00

Metodický pokyn. Verze 1.00 Metodický pokyn k vyhlášce č. 64/2008 Sb., o formě uveřejňování informací souvisejících s výkonem veřejné správy prostřednictvím webových stránek pro osoby se zdravotním postižením (vyhláška o přístupnosti)

Více

Metodický pokyn. Verze 1.00

Metodický pokyn. Verze 1.00 Metodický pokyn k vyhlášce č. 64/2008 Sb., o formě uveřejňování informací souvisejících s výkonem veřejné správy prostřednictvím webových stránek pro osoby se zdravotním postižením (vyhláška o přístupnosti)

Více

19.5.2010 16:16. Datum: 14.5.2010 Zpracoval: Ing. Richard Ruibar

19.5.2010 16:16. Datum: 14.5.2010 Zpracoval: Ing. Richard Ruibar Datum: 14.5.2010 Zpracoval: Ing. Richard Ruibar Kvalita Vzhled v různých prohlížečích Podrobná kontrola vzhledu a funkčnosti v prohlížečích s podílem nad 1% Podrobná kontrola vzhledu a funkčnosti ve vybraných

Více

MAGic 9.50. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK.

MAGic 9.50. Základní funkce a klávesové zkratky. Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. MAGic 9.50 Základní funkce a klávesové zkratky Jako výchozí je MAGic klávesa (MAGicKey) nastavena na klávesu CAPSLOCK. OBECNÉ Spustit program MAGic Zobrazit/Skrýt okno aplikace MAGic Propustit následující

Více

Webová stránka. Matěj Klenka

Webová stránka. Matěj Klenka Webová stránka Matěj Klenka Osobní webová stránka Toto je dokumentace k mé webové stránce This is a documentation to my web page Já, Matěj Klenka, prohlašuji, že má webová stránka byla vytvořena mnou a

Více

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1.

Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM. Manuál pro administrátory. Verze 1. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. PORTÁL KUDY KAM Manuál pro administrátory Verze 1.0 2012 AutoCont CZ a.s. Veškerá práva vyhrazena. Tento

Více

Úvod 1 ČÁST 1 HTML 1 Základy HTML a kaskádových stylů 5

Úvod 1 ČÁST 1 HTML 1 Základy HTML a kaskádových stylů 5 Úvod 1 ČÁST 1 HTML 1 Základy HTML a kaskádových stylů 5 Struktura dokumentu HTML obsah a forma 5 Prvky dokumentu 7 Jméno prvku 7 Atributy prvku 8 Obsah prvku, hierarchie prvků 9 Zastupující jednotky (entity)

Více

Metodický pokyn. Verze 1.10

Metodický pokyn. Verze 1.10 Metodický pokyn k vyhlášce č. 64/2008 Sb., o formě uveřejňování informací souvisejících s výkonem veřejné správy prostřednictvím webových stránek pro osoby se zdravotním postižením (vyhláška o přístupnosti)

Více

ISSS/LORIS/V4DIS 2009 Registrační formulář a informace o konferenčním příspěvku

ISSS/LORIS/V4DIS 2009 Registrační formulář a informace o konferenčním příspěvku ISSS/LORIS/V4DIS 2009 Registrační formulář a informace o konferenčním příspěvku Název příspěvku WCAG 2.0 nový pohled na přístupnost Stručná anotace Příspěvek se zabývá novou metodikou přístupnosti a novými

Více

Best practice Pravidla pro tvorbu přístupného webu

Best practice Pravidla pro tvorbu přístupného webu Ministerstvo informatiky Odbor metodické podpory ISVS Havelkova 2 130 00 Praha 3 Best practice Pravidla pro tvorbu přístupného webu Verze 1.0 Obsah: Předmluva...3 Úvod...3 Pravidla pro tvorbu přístupného

Více

Výsledky testování katalogu Evergreen

Výsledky testování katalogu Evergreen Výsledky testování katalogu Evergreen Slovo úvodem Testování systému Evergreen jsem prováděl na 3 operačních systémech a 3 internetových prohlížečích. Systém Microsoft Windows 7 až 10, internetový prohlížeč

Více

Studie webů automobilek

Studie webů automobilek Studie webů automobilek červen 2006 [manažerské shrnutí] Obsah Obsah... 1 Manažerské shrnutí... 2 Kvalita obsahu a použitelnost webu... 3 Základní nedostatky negativně ovlivňují použitelnost většiny webů...

Více

Nejčastější mýty a omyly v oblasti přístupnosti

Nejčastější mýty a omyly v oblasti přístupnosti Nejčastější mýty a omyly v oblasti přístupnosti Radek Pavlíček, duben 2010 1 Přístupnost je závislá na čase Mění se asistivní technologie, prohlížeče, způsob práce uživatelů. Znalost aktuálního stavu je

Více

Kontrola přístupnosti www stránek

Kontrola přístupnosti www stránek 15 Kontrola přístupnosti www stránek Podle toho, jak znám tvůrce www stránek, můžu myslím směle prohlásit, že mnohem pravděpodobněji vytvoří stránky nepřístupné než přístupné. Není to ale vůbec proto,

Více

ZoomText 11 - Klávesové zkratky

ZoomText 11 - Klávesové zkratky ZoomText 11 - Klávesové zkratky Pro používání ZoomTextu v aplikacích je užitečné naučit se a používat základní klávesové zkratky ZoomTextu. Tyto klávesové zkratky vám umožní upravovat a ovládat nejčastěji

Více

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ ZNALOSTI. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ

Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ ZNALOSTI. pilotního projektu v rámci I. Etapy realizace SIPVZ Střední průmyslová škola a Střední odborné učiliště, Trutnov, Školní 101, tel.: +420 499 813 071, fax: +420 499 814 729, e-mail: skola@spssoutu.cz, URL: http://www.spssoutu.cz Osnova kurzu OBSLUHA PC ZÁKLADNÍ

Více

Informace k e-learningu

Informace k e-learningu Informace k e-learningu Příprava na testy bude probíhat samostatně formou e-learningových školení přístupných způsobem popsaným níže. Zkušební testy, pomocí kterých se budete připravovat na závěrečný test,

Více

HbbTv reklama. Grafický návrh požadavky. Základní pravidla. Rozměry

HbbTv reklama. Grafický návrh požadavky. Základní pravidla. Rozměry HbbTv reklama Grafický návrh požadavky Základní pravidla Při tvorbě grafického návrhu HbbTv aplikace je nutné vycházet z toho, že uživatel je většinou vzdálen od obrazovky více jak 2 m a proto velikost

Více

2. Zásady přístupnosti a použitelnosti webu. Web pro kodéry (Petr Kosnar, ČVUT, FJFI, KFE, PINF 2008)

2. Zásady přístupnosti a použitelnosti webu. Web pro kodéry (Petr Kosnar, ČVUT, FJFI, KFE, PINF 2008) 2. Zásady přístupnosti a použitelnosti webu Web pro kodéry (Petr Kosnar, ČVUT, Obsah Terminologie Minoritní skupiny uživatelů Proč přístupnost? Pravidla tvorby přístupného webu Kontrola přístupnosti Další

Více

Soutěž Zlatý erb 2012 - krajská kola Metodika práce poroty

Soutěž Zlatý erb 2012 - krajská kola Metodika práce poroty Soutěž Zlatý erb 2012 - krajská kola Metodika práce poroty Obsah Soutěž Zlatý erb 2012 - krajská kola Metodika práce poroty... 1 Soutěž Zlatý erb... 2 Činnost předsedy krajské poroty... 2 1. Oznámí pořadateli

Více

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí

VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí VoiceOver v ios s QWERTY klávesnicí Poslední aktualizace článku: 18/11/2015 Tento článek přináší přehled klávesových zkratek, které můžete z QWERTY klávesnice při práci s odečítačem VoiceOver v systému

Více

Uživatelská příručka pro. elektronické podání žádosti o uznání porostů. přístup k výsledkům přehlídek uznávacího řízení

Uživatelská příručka pro. elektronické podání žádosti o uznání porostů. přístup k výsledkům přehlídek uznávacího řízení Uživatelská příručka pro elektronické podání žádosti o uznání porostů a přístup k výsledkům přehlídek uznávacího řízení prostřednictvím Portálu farmáře verze: 1.0 Strana 1 (celkem 14) Vytvořeno dne 3.1.2011

Více

Existuje celá řada volně dostupných nástrojů, které jsou pro účel projektu vhodné, např.

Existuje celá řada volně dostupných nástrojů, které jsou pro účel projektu vhodné, např. TNPW1 PRŮVODCE SEMESTRÁLNÍM PROJEKTEM Jaké téma je vhodné zpracovat? Téměř jakékoli téma se hodí ke zpracování, jehož výstupem jsou webové stránky. Je vhodné začít u témat, která jsou nám blízká. Určitě

Více

T T. Think Together 2011. Petr Benda, Václav Lohr, Martin Havránek THINK TOGETHER

T T. Think Together 2011. Petr Benda, Václav Lohr, Martin Havránek THINK TOGETHER Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Doktorská vědecká konference 7. února 2011 T T THINK TOGETHER Think Together 2011 Audit přístupnosti webových stránek ČZU na základě vyhlášky

Více

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010

Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Zdokonalování gramotnosti v oblasti ICT Pracovní prostředí Word 2003 versus Word 2010 Inovace a modernizace studijních oborů FSpS Vránová Hana 11.7.2012 OBSAH Srovnání pracovního prostředí Word 2003 a

Více

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ

Supernova 16 Ovládací zkratky. Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů LEVÝ CONTROL + PRAVÁ HRANATÁ Supernova 16 Ovládací zkratky Akce Funkce Stolní počítač Přenosný počítač Automatické popisování grafických objektů PRAVÁ HRANATÁ G Otevřít kontextové menu ovládacího panelu ZÁVORKA MEZERNÍK Předčítací

Více

Audit přístupnosti webových stránek Portálu veřejné správy České republiky

Audit přístupnosti webových stránek Portálu veřejné správy České republiky Audit přístupnosti webových stránek Portálu veřejné správy České republiky I. Obsah Audit přístupnosti webových stránek Portálu veřejné správy...1 I. Obsah...1 II. Zhotovitel...1 III. Autorská práva k

Více

Návrh webové prezentace. Internetové publikování

Návrh webové prezentace. Internetové publikování Návrh webové prezentace Internetové publikování 1 Co je webdesign? Jedna z definic Návrh webových stránek nebo webových aplikací s využitím různých technologií Řemeslo, věda nebo umění? Různí autoři se

Více

Obsah Přístupné PDF Přehled klávesových zkratek pro styly a formátování Nadpisy a text odstavce... 3

Obsah Přístupné PDF Přehled klávesových zkratek pro styly a formátování Nadpisy a text odstavce... 3 PDF soubory přístupné pro odečítače obrazovky Obsah Přístupné PDF... 2 Přehled klávesových zkratek pro styly a formátování... 2 Nadpisy a text odstavce... 3 Seznam s odrážkami, číslovaný seznam... 3 Odkaz

Více

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332

ZŠ ÚnO, Bratří Čapků 1332 TS Výuka informatiky I (ovládání textových editorů) Terasoft - možnost instalovat jeden až tři kurzy (cvičení fungují pouze s nainstalovaným vlastním editorem) : o Výuka MS Office Word 2003 o Výuka MS

Více

Test webového prohlížeče v Amazon Kindle Wi-Fi 3G

Test webového prohlížeče v Amazon Kindle Wi-Fi 3G ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE FAKULTA ELEKTROTECHNICKÁ Test webového prohlížeče v Amazon Kindle Wi-Fi 3G Tomáš Gogár 21.3.2011 A4B39TUR - Testování uživatelského rozhraní Obsah Popis přístroje:...

Více

Formuláře. Aby nám mohli uživatelé něco hezného napsat...... třeba co si o nás myslí!

Formuláře. Aby nám mohli uživatelé něco hezného napsat...... třeba co si o nás myslí! Formuláře Aby nám mohli uživatelé něco hezného napsat...... třeba co si o nás myslí! HTML formuláře: Formuláře Možnost, jak uživatel může vložit obsah na web - odeslat data na server - zpracovat data ve

Více

45 Plánovací kalendář

45 Plánovací kalendář 45 Plánovací kalendář Modul Správa majetku slouží ke tvorbě obecných ročních plánů činností organizace. V rámci plánu je třeba definovat oblasti činností, tj. oblasti, ve kterých je možné plánovat. Každá

Více

GOLEM. EUROENERGIE, s.r.o. APLIKACE PRO SPRÁVU DAT ODBĚRNÝCH MÍST ENERGIE UŽIVATELSKÝ MANUÁL.

GOLEM. EUROENERGIE, s.r.o. APLIKACE PRO SPRÁVU DAT ODBĚRNÝCH MÍST ENERGIE UŽIVATELSKÝ MANUÁL. EUROENERGIE, s.r.o. Pod Javory 1416/38, PRAHA 4, PSČ 148 00 IČ 272 56 103 DIČ CZ272 56 103 mail@euroenergie.cz www.euroenergie.cz GOLEM UŽIVATELSKÝ MANUÁL listopad 2015 GOLEM je webová aplikace umožňující

Více

Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje

Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje Pracovní list č. 14 Microsoft Word 2010 jazykové nástroje, reference I Jazykové nástroje Jazykové nástroje se nachází na pásu karet Revize. Obrázek 1 - Pás karet Revize Nastavení jazyka Nastavení jazyka,

Více

HbbTV reklama. Grafický návrh požadavky

HbbTV reklama. Grafický návrh požadavky HbbTV reklama Grafický návrh požadavky Základní pravidla Při tvorbě grafického návrhu HbbTV aplikace je nutné vycházet z toho, že uživatel je většinou vzdálen od obrazovky více než 2m, a proto by velikost

Více

Ergonomie softwaru. Hana Bydžovská

Ergonomie softwaru. Hana Bydžovská Ergonomie softwaru Hana Bydžovská Osnova přednášky ergonomie jako věda ergonomie práce s počítačem ergonomie softwaru působení softwaru na člověka požadavky na software nežádoucí prvky 2 Ergonomie pojem

Více

1. Začínáme s FrontPage 2003 11

1. Začínáme s FrontPage 2003 11 Úvod 9 1. Začínáme s FrontPage 2003 11 Instalace programu 12 Spuštění a ukončení programu 15 Základní ovládání 16 Hledání souborů 30 Najít a nahradit 31 Tisk 32 Schránka sady Office 34 Nápověda 36 Varianty

Více

Google Apps. weby 1. verze 2012

Google Apps. weby 1. verze 2012 Google Apps weby verze 0 Obsah Obsah... Úvod... Zahájení práce... Nastavení webu... Úprava stránky... Popis prostředí... Rozložení stránky... Nadpis stránky... Úprava textu... Vložení odkazu... 8 Vložení

Více

Připravovaná legislativa pro přístupnost informací a dokumentů. Michal Rada Ministerstvo vnitra

Připravovaná legislativa pro přístupnost informací a dokumentů. Michal Rada Ministerstvo vnitra Připravovaná legislativa pro přístupnost informací a dokumentů Michal Rada Ministerstvo vnitra Governance accessibility Stavíme veřejnou správu a veřejné služby jako přístupné a využitelné pro všechny,

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 0 6 6 0 U k á z k a k n i h

Více

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0

UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0 UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA K INTERNETOVÉ VERZI REGISTRU SČÍTACÍCH OBVODŮ A BUDOV (irso 4.x) VERZE 1.0 OBSAH 1 ÚVOD... 3 1.1 HOME STRÁNKA... 3 1.2 INFORMACE O GENEROVANÉ STRÁNCE... 4 2 VYHLEDÁVÁNÍ V ÚZEMÍ...

Více

Návod pro práci s aplikací

Návod pro práci s aplikací Návod pro práci s aplikací NASTAVENÍ FAKTURACÍ...1 NASTAVENÍ FAKTURAČNÍCH ÚDA JŮ...1 Texty - doklady...1 Fakturační řady Ostatní volby...1 Logo Razítko dokladu...2 NASTAVENÍ DALŠÍCH ÚDA JŮ (SEZNAMŮ HODNOT)...2

Více

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_19 Databáze Databáze Databáze Ing. Petr Vilímek

www.zlinskedumy.cz Pracovní list VY_32_INOVACE_33_19 Databáze Databáze Databáze Ing. Petr Vilímek VY_32_INOVACE_33_19 Pracovní list Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Střední průmyslová škola Zlín Inovace výuky prostřednictvím ICT v

Více

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a. Strana 1 z 9

Nový design ESO9. E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a , P r a h a.   Strana 1 z 9 Nový design ESO9 E S O 9 i n t e r n a t i o n a l a. s. U M l ý n a 2 2 1 4 1 0 0, P r a h a Strana 1 z 9 Úvod... 3 Popis změn... 4 Horní lišta... 4 Strom činností... 5 Prostřední rám... 7 Horní lišta...

Více

MANUÁL. Jak používat administraci webových stránek. Obsah ZÁKLAD... 2 ÚPRAVY POLOŽKY... 3 ÚPRAVY TEXTOVÉ STRÁNKY... 4

MANUÁL. Jak používat administraci webových stránek. Obsah ZÁKLAD... 2 ÚPRAVY POLOŽKY... 3 ÚPRAVY TEXTOVÉ STRÁNKY... 4 MANUÁL Jak používat administraci webových stránek Obsah ZÁKLAD... 2 PŘIHLÁŠENÍ DO ADMINISTRACE... 2 HLAVNÍ MENU... 2 VÝBĚR POLOŽKY... 2 ÚPRAVY POLOŽKY... 3 DETAIL POLOŽKY... 3 ÚPRAVY TEXTOVÉ STRÁNKY...

Více

36 Elektronické knihy

36 Elektronické knihy 36 Elektronické knihy Uživatelský modul Elektronické knihy slouží k přípravě a publikování informací ve formátu HTML. Tento formát je vhodný pro prezentaci informací na internetu a je široce podporován

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0188/352. Pozměňovací návrh. Thomas Händel za Výbor pro zaměstnanost a sociální věci

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0188/352. Pozměňovací návrh. Thomas Händel za Výbor pro zaměstnanost a sociální věci 7.9.2017 A8-0188/352 352 Příloha I oddíl V sloupec 2 písm. D bod 1 a (nový) 1a. Podpůrné služby Podpůrné služby (helpdesky, telefonická centra, technická podpora, přenosové služby a služby odborné přípravy),

Více

Excel 2007 praktická práce

Excel 2007 praktická práce Excel 2007 praktická práce 1 Excel OP LZZ Tento kurz je financován prostřednictvím výzvy č. 40 Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z prostředků Evropského sociálního fondu. 2 Excel Cíl kurzu

Více

SKUPINA ČEZ GRAFICKÝ MANUÁL PRO WEBOVÉ STRÁNKY SKUPINY ČEZ / VERZE 06/2014

SKUPINA ČEZ GRAFICKÝ MANUÁL PRO WEBOVÉ STRÁNKY SKUPINY ČEZ / VERZE 06/2014 GRAFICKÝ MANUÁL PRO WEBOVÉ STRÁNKY SKUPINY ČEZ / VERZE 06/0 OBSAH ZÁKLADNÍ PRAVIDLA JEDNOTLIVÉ ŠABLONY UNIVERZÁLNÍ MODULY 0 Základní pravidla 0 Práce s grafickým manuálem 05 Barevné schéma 06 Typografie

Více

Analýza webových stránek metodikou WebRating

Analýza webových stránek metodikou WebRating Analýza webových stránek metodikou WebRating stručné shrnutí metodiky pro předmět Aplikace informačních technologií Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů, Praha Ivan Vágner 2009-2010 Dostupnost

Více

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress

MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress MANUÁL K OBSLUZE REDAKČNÍHO SYSTÉMU / wordpress www.webdevel.cz Webdevel s.r.o. IČ 285 97 192 DIČ CZ28597192 W www.webdevel.cz E info@webdevel.cz Ostrava Obránců míru 863/7 703 00 Ostrava Vítkovice M 603

Více

Průvodce aplikací Webový portál Portal-uc.gtsce.com

Průvodce aplikací Webový portál Portal-uc.gtsce.com Průvodce aplikací Webový portál Portal-uc.gtsce.com Obsah 1 Přihlášení... 3 2 Změna hesla... 3 3 Hlavní stránka aplikace základní popis... 3 4 Použití interaktivní nápovědy... 4 5 Úprava jména uživatele...

Více

Studijní průvodce e-learningovými kurzy

Studijní průvodce e-learningovými kurzy Studijní průvodce e-learningovými kurzy Obsah průvodce: 1. METODICKÝ PRŮVODCE... 2 1.1. PRŮBĚŽNÉ TESTY - AUTOTESTY... 2 1.2. ZÁVĚREČNÝ TEST... 2 2. PRŮVODCE OVLÁDÁNÍM UŽIVATELSKÉHO PROSTŘEDÍ... 3 2.1.

Více

Studijní informační systém KOS ikos přístup pro referenty

Studijní informační systém KOS ikos přístup pro referenty Studijní informační systém KOS ikos přístup pro referenty Pro práci se studijním informačním systémem AMU se používají dvě různé aplikace, které však pracují se společnými daty. Studenti a učitelé pracují

Více

Novinky ISÚI a VDP verze

Novinky ISÚI a VDP verze Novinky ISÚI a VDP verze 2.6 https://ruian.cuzk.cz/ Verze dokumentu Popis změn Datum vydání 1.0 Nový dokument 3. 5. 2019 Obsah 1. ZMĚNY V ISÚI... 4 1.1 Nové uživatelské rozhraní ISÚI...4 1.1.1 Fungující

Více

NOVÉ GRAFICKÉ UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ (GUI)

NOVÉ GRAFICKÉ UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ (GUI) NOVÉ GRAFICKÉ UŽIVATELSKÉ ROZHRANÍ (GUI) UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA TYP DOKUMENTU: NÁVOD VYHOTOVIL: PETR VONDRÁČEK DATUM VYHOTOVENÍ: 29.3.2012 PLATNOST OD: 29.3.2012 CÍLOVÁ SKUPINA: UŽIVATELÉ B2B PORTÁLU GROW

Více

WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM

WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WordPress manuál A3 WEBOVÉ STRÁNKY ŠKOLY A REDAKČNÍ SYSTÉM WordPress manuál Ing. Karel Rejthar 16. 6. 2015-1 - OBSAH WordPress manuál......................................

Více

Příprava dokumentů textovým procesorem II.

Příprava dokumentů textovým procesorem II. Příprava dokumentů textovým procesorem II. Zpracování textu v textovém procesoru Microsoft Word 2007 Petr Včelák vcelak@kiv.zcu.cz Katedra informatiky a výpočetní techniky, Fakulta aplikovaných věd, Západočeská

Více

Internetové publikování. Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111) e-mail: petr.zamostny@vscht.

Internetové publikování. Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111) e-mail: petr.zamostny@vscht. Internetové publikování Doc. Ing. Petr Zámostný, Ph.D. místnost: A-72a tel.: 4222, 4167 (sekretariát ústavu 111) e-mail: petr.zamostny@vscht.cz Internetové publikování CSS 3. část Vztahy mezi elementy»

Více

Studijní průvodce e-learningovým kurzem. STRUKTURÁLNÍ FONDY A PROJEKTY v období 2007-2013

Studijní průvodce e-learningovým kurzem. STRUKTURÁLNÍ FONDY A PROJEKTY v období 2007-2013 Studijní průvodce e-learningovým kurzem STRUKTURÁLNÍ FONDY A PROJEKTY v období 2007-2013 Obsah průvodce: 1. METODICKÝ PRŮVODCE... 2 2. PRŮVODCE OVLÁDÁNÍM UŽIVATELSKÉHO PROSTŘEDÍ... 4 3. TECHNICKÝ PRŮVODCE...

Více

stupného webu accessibility) Přístupnost (accessibility( ivatelů (Web bez bariér) bez ohledu na uživatele asné zdravotní

stupného webu accessibility) Přístupnost (accessibility( ivatelů (Web bez bariér) bez ohledu na uživatele asné zdravotní Zásady přístupnp stupného webu (Web bez bariér) r) Přístupnost (accessibility( accessibility) Web je přístupný p všem v bez ohledu na uživatele Na jejich trvalé či i dočasn asné zdravotní nesnáze Na jejich

Více

apilot - První kroky Publikační platforma apilot První kroky

apilot - První kroky Publikační platforma apilot První kroky Publikační platforma apilot První kroky Přihlášení https://domena.apilot.cz Po přihlášení Po přihlášení Nástěnka - aktualizace platformy novinky - tipy, triky (nastavení poštovních klientů) - aktivita

Více

DESETIMINUTOVKY HTML - DOVEDNOSTI TÉMATA:

DESETIMINUTOVKY HTML - DOVEDNOSTI TÉMATA: DESETIMINUTOVKY HTML - DOVEDNOSTI TÉMATA: 1 Obsah HTML... 1 ZÁKLADNÍ STRUKTURA WEB STRÁNKY... 1 OBSAH HLAVIČKY WEB STRÁNKY... 1 ZÁKLADNÍ HTML LAYOUT WEB STRÁNKY... 1 ZOBRAZOVANÁ HLAVIČKA WEB STRÁNKY...

Více

Uživatelská dokumentace

Uživatelská dokumentace Uživatelská dokumentace (provozní řád) Veřejný výpis údajů z registru osob Vytvořeno dne: 30.5.2012 Aktualizováno: 25.6.2012 Verze: 1.0 2012 MVČR Obsah 1. Přihlášení do centrály Czech POINT...3 1.1. Přihlášení...

Více

Fotografování portrétů pro nevidomé

Fotografování portrétů pro nevidomé Fotografování portrétů pro nevidomé Deliverable 2 Matěj Mihal, Milan Víšek, Tomáš Skalický České vysoké učení technické Fakulta elektrotechnická Technická 2, Praha 6 V Praze, dne 1. března 2014 D2: Electronic

Více

Vítejte na Zemi... multimediální ročenka životního prostředí

Vítejte na Zemi... multimediální ročenka životního prostředí Vítejte na Zemi... multimediální ročenka životního prostředí SPOUŠTĚNÍ CD Prezentace se spouští dvojklikem na soubor index.html. Otevře se váš výchozí internetový prohlížeč, např. Internet Explorer. V

Více

================================================================================ =====

================================================================================ ===== Název: VY_32_INOVACE_PG4101 Základní struktura HTML stránky Datum vytvoření: 01 / 2012 Anotace: DUM seznamuje se základní strukturou a členěním HTML stránky, s jednotlivými složkami - HTML, CSS, externí

Více

Průvodce aplikací GTS Webový portál www.centrex.gts.cz. Strana 1 z 12

Průvodce aplikací GTS Webový portál www.centrex.gts.cz. Strana 1 z 12 Průvodce aplikací GTS Webový portál www.centrex.gts.cz Strana 1 z 12 Obsah 1 Přihlášení... 3 2 Změna hesla... 4 3 Hlavní stránka aplikace základní popis... 4 4 Použití interaktivní nápovědy... 4 5 Úprava

Více

Územní plán Ústí nad Labem

Územní plán Ústí nad Labem mapová aplikace Územní plán Ústí nad Labem Návod na ovládání veřejné mapové aplikace: Územní plán Ústí nad Labem Logo, název Panel nástrojů Vrstvy Odkazy Výběr podkladové mapy Rychlá navigace Hledání Obsah

Více

Záznam uživatelského testování "Pojištění před zahraniční cestou"

Záznam uživatelského testování Pojištění před zahraniční cestou Záznam uživatelského testování "Pojištění před zahraniční cestou" Vypracoval: Filip Zwyrtek Testované internetové stránky pojišťoven (http://www.ceskapojistovna.cz/) (http://www.csob.cz/) Česká podnikatelská

Více

PowerPoint 2010. Kurz 2, 3. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221

PowerPoint 2010. Kurz 2, 3. Inovace a modernizace studijních oborů FSpS (IMPACT) CZ.1.07/2.2.00/28.0221 PowerPoint 2010 Kurz 2, 3 CZ.1.07/2.2.00/28.0221 Jak by měla vypadat prezentace v PowerPointu Typy na správnou prezentaci Základním prvkem prezentace je text kontrola opakujících se slov v prezentaci Texty

Více

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE WEBOVÝM PORTáLEM

TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE WEBOVÝM PORTáLEM TELEFONNí LiNKA PREMiUM PRŮVODCE WEBOVÝM PORTáLEM úvod Webový portál služby Telefonní linka Premium slouží k ovládání hovorů pomocí PC (vytáčení kliknutím, přijmutí, ) a nastavování funkcí telefonní linky

Více

Uživatelská příručka

Uživatelská příručka Uživatelská příručka fakultního informačního systému NETFEI, určeného pro evidenci odborných praxí studentů FEI VŠB - TU Ostrava pro roli Garant OBSAH Obecné informace... 2 Firmy... 3 Témata praxí... 4

Více

Základní práce v souborovém manažeru

Základní práce v souborovém manažeru Základní práce v souborovém manažeru 18-20-M/01 Informační technologie Základní pojmy a prostředky pro programování webových stránek Zvládnutí nástrojů typických pro programování webových aplikací Základní

Více

Návrh uživatelských rozhraní NOV-WEB. Jakub Bartoš, Pavel Dvořák, Jakub Motyčka, Kamil Procházka

Návrh uživatelských rozhraní NOV-WEB. Jakub Bartoš, Pavel Dvořák, Jakub Motyčka, Kamil Procházka Návrh uživatelských rozhraní D3 NOV-WEB Web pro stránky předmětů Jakub Bartoš, Pavel Dvořák, Jakub Motyčka, Kamil Procházka Prototyp - Prototyp je vytvořen formou webové stránky. Výchozí stránka prototypu

Více

Výpis editace prvků za období

Výpis editace prvků za období Výpis editace prvků za období Aktualizováno k datu 26. 6. 2018 Výpis editace prvků za období 1/18 Obsah Obsah... 2 1. Úvod... 3 2. Základní popis funkce... 3 2.1 Export zvolené sestavy... 5 2.1.1 PDF výstup...

Více

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází

Tiskové sestavy. Zdroj záznamu pro tiskovou sestavu. Průvodce sestavou. Použití databází Tiskové sestavy Tiskové sestavy se v aplikaci Access používají na finální tisk informací z databáze. Tisknout se dají všechny objekty, které jsme si vytvořili, ale tiskové sestavy slouží k tisku záznamů

Více

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010

Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010 Tlačítka a další prvky vestavěných panelů nástrojů a nabídek (CommandBar) a jejich Control ID ve verzi Excel 2010 Pozn. Od verze Excelu 2007 jsou klasické panely nástrojů skryty. Jejich nástroje mohou

Více

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice

Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Strategie ochrany před negativními dopady povodní a erozními jevy přírodě blízkými opatřeními v České republice Návod k prezentačnímu mapovému portálu Obsah: 1. Úvod... 3 2. Obecná část mapového portálu...

Více

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13

Obsah. 1 Úvod do Visia 2003 15. 2 Práce se soubory 47. Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 Předmluva 11 Typografická konvence použitá v knize 13 1 Úvod do Visia 2003 15 Visio se představuje 16 Výchozí podmínky 16 Spuštění a ukončení Visia 18 Způsoby spuštění Visia 18 Ukončení práce s Visiem

Více

ZSF web a intranet manuál

ZSF web a intranet manuál ZSF web a intranet manuál Verze pro školení 11.7.2013. Návody - Jak udělat...? WYSIWYG editor TinyMCE Takto vypadá prostředí WYSIWYG editoru TinyMCE Jak formátovat strukturu stránky? Nadpis, podnadpis,

Více

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007

3 Formuláře a sestavy Příklad 1 Access 2007 TÉMA: Vytváření formulářů Správce databáze Naše zahrada předpokládá, že bude s vytvořenou databází pracovat více uživatelů. Je třeba proto navrhnout a vytvořit formuláře pro přístup k datům. Zadání: Otevřete

Více