Partnerské zařízení: ZŠ a MŠ, Chomutov, 17. listopadu kopírovat dle počtu žáků. pomůcky: pastelky, fixy

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Partnerské zařízení: ZŠ a MŠ, Chomutov, 17. listopadu 4728. kopírovat dle počtu žáků. pomůcky: pastelky, fixy"

Transkript

1 Audiopomůcka č. 2 Na tom našem dvoře Výukový materiál II. Autor: Mgr. Jiřina Křížová Partnerské zařízení: ZŠ a MŠ, Chomutov, 17. listopadu 4728 Poznámka: texty říkanek a výkladů kopírovat dle počtu žáků pomůcky: pastelky, fixy

2 1. NA TOM NAŠEM DVOŘE Na tom našem dvorečku veselo je, holečku, je tu slyšet od rána kohouta i krocana. Šťastně kvoká slepička, sotva najde zrníčka: Pojďte zobat kuřátka, moje zlatá děťátka! Klove holub do zrní, až volátko naplní. Králíčkové veselí chroupou listí od zelí. Husička má housata žlutá jako ze zlata. Chcete vidět rybníček, plný malých kachniček? Všechny šťastně dovádějí, koupou se a potápějí. A kdo je to za vrátky? Naše kočka s koťátky. Koťata jsou ještě malá, pořád by si jenom hrála. Co to? Kdo to na nás štěk? Nebojte se, náš pes Rek. Hlídá svoje štěňata, malá, hravá, huňatá. Ten náš kozel rohatý uviděl keř šťavnatý: Pojď, kozičko, poběž sem, pěkně se tu napasem! Přihopsej blíž, oslátko, ukaž se nám drobátko! Oslík bystré oči má, umí stříhat ušima: Ouško bílé, ouško šedé, tak to nikdo nedovede. Šest vepříků v ohrádce je na jedné hromádce a každé z těch selátek má růžový kabátek. Mámo, kvičí, než jdou spát, dej nám něco, máme hlad! Běží naše tele hop hop do jetele a za ním dvě krávy do zelené trávy. Až se pěkně napasou, mléko pro nás přinesou. Vyšel beran s ovečkami cestou mezi ohradami a za nimi mek mek mek pár běloučkých jehňátek. Mít kožíšek takový, hopsal bych si jako vy! Jen se napas, hříbátko, přijde zima zakrátko. Až bude vše posečeno, zbude ti už jenom seno, a až snížek napadá, zbělá les i zahrada.

3 2. KOHOUT A SLEPICE Včera, zrovna jako dnes, budí kohout celou ves. Spáči z naší dědinky nemusí mít hodinky. Nanosila slepička do podsady vajíčka. Z vajíček se zakrátko klube první kuřátko. SLEPICE - výklad Slepice, kohout a kuře se správně nazývají kur domácí. Jsou to hrabaví ptáci, kteří pocházejí z jižní Asie. V džungli tam dodnes divoce žije předek našich slepic. Umí létat, i když ztěžka. Na noc vylétá do větví stromů. Ani naše domácí slepice nezapomněly úplně létat. Některá plemena slepic jsou vyšlechtěná na vajíčka, jiná na maso. Když slepice žijí v hejnu na dvoře, mají rozdělené úlohy. V čele hejna je dospělý kohout, který si vybojuje svoje vedoucí místo mezi ostatními kohouty. Na vajíčkách sedí kvočna, která pak vodí kuřátka. Dnes takové slepičí hejno vidíme zřídka. Kuřata se již rodí v líhních. Slepice snášejí vajíčka v jakýchsi továrnách na vejce.

4 3. HUSA Husa, husa, husička ztratila dvě peříčka. Schovám si je na zimu -hned budu mít peřinu! Husa Haj, husičky, haj, přes zelený háj, haj, husičky, popelaté, máte pérka všecky zlaté, haj, husičky, haj, přes zelený háj. HUSA výklad Husa domácí pochází z husy divoké. Je to vodní pták. Od husy divoké se husa domácí hodně liší. Je větší, má peří bílé barvy a létá jen zřídka a těžce. Mává prudce křídly a za velkého křiku uletí kousek. Mezi prsty má plovací blány a ze žlázy pod ocasními pery si mastí peří, aby se jí na rybníce nepromočilo. Dříve se husy chovaly v celých hejnech na venkovských dvorech. Dnes je jejich chov soustředěn na husích farmách. Na vesnici vidíme husy jen ojediněle. Městské děti se husy bojí, protože výhružně syčí a útočí. Stačí však zadupat a husa couvne. Husa se chová pro výtečné maso, peří a tuk. V březnu snáší vejce a vysedí z nich housata. Když kráčí husa po dvoře a za ní běží žlutá housátka, je tady jaro.

5 4. KACHNA Kachna volá káčata, utekla jí za vrata: Kdepak se mi touláte, děti moje buclaté? KACHNA - výklad Kachna je vodní pták. Známe kachny domácí i divoké. Na rybnících a řekách pozorujeme divoké kachny. Nejrozšířenější je pestře zbarvená kachna březňačka. Divoké kachny létají v celých hejnech a hledají potravu. Domácí kachny už neumějí létat, ale životu ve vodě neodvykly. Vydrží na ní celé dny. Kachny se však neumějí potápět. Potravu hledají na mělkém dně. Ponoří hlavu a krk a zadní část těla zůstane nad vodou. Širokým zobákem čvachtají v bahně tak dlouho, dokud nenajdou něco k jídlu. Domácí kachny se chovají ve velkých kachních farmách na březích rybníků. Můžeme je vidět i na vesnických dvorcích. Maso domácí kachny je jemné a patří k oblíbeným pochoutkám.

6 5. KOČKA Kocour jen tak po očku pokukuje na kočku, Jestli nejsou koťata umazaná od bláta. KOČKA - výklad Poznáváš kočku domácí? Patří mezi šelmy kočkovité. Ale mně se nezdá, že by naše kočka Čertík byla šelma. Má špičaté zuby a vtahovací drápy, to je pravda, ale jako šelma se nechová. Nejraději má mléko. Ráno na mě doráží tak dlouho, až jí ho naliji. Ráda žere ryby a sušenky. A jak se umí lísat! To přece pořádná šelma nedělá. Četla jsem, že kočka není u člověka tolik zdomácnělá jako pes. Asi je to pravda, ale naše kočka nás má ráda, a když odjedeme, sedí na plotě a čeká na nás. Když se stane na zahradě něco zvláštního, kočka pro nás běží. Myslím si, že naše kočka už na svého divokého předka zapomněla a stala se opravdovou kočkou domácí.

7 6. PES Pes Na mou duši, pes má uši, kráva rohy, kůň podkovy, na mou duši, na psí uši, na kočičí svědomí. Voříšku, Voříšku, jak se daří blechám? -Podrbej mě na bříšku, honem, honem, spěchám! PES - výklad Pes patří mezi šelmy psovité. Je to dávný přítel člověka. Plemen psů je mnoho. Psi různých plemen se od sebe liší vzhledem, povahou i uplatněním. Někteří jsou dobří hlídači a jsou ostražití i ve spaní. Lovečtí psi svým jemným čichem vystopují zvěř. Policejní psi umí najít stopu i po několika dnech. Jiní psi jsou dobří běžci a mají sílu. V severních krajích je zapřahají do saní. Psi se cvičí k různým činnostem, ale hlavně se musí naučit poslouchat svého pána. Mezi dobrým pánem a jeho psem vznikne silné přátelství. Anežka už pozná vlčáka, bernardýna, jezevčíka, dogu, foxteriéra, chrta. Nejraději má však svoji rezavou Betynu, která se ale do žádného plemene nohodí. Je to hodný a veselý voříšek.

8 7. KOZA Marně volám k noze kozu, neposlouchá dnes. To dá přece zdravý rozum, koza není pes! Koza Koupil jsem si kozu od jednoho ševce, sakramentská koza, ona dojit nechce! Pásl jsem ji jednou na pasece v lese, sakramentská koza, ocas vzhůru nese. KOZA - výklad Koza žije s člověkem už od doby kamenné. Lidé chovají různá plemena koz. U nás je rozšířen především chov kozy české bílé a kozy hnědé. Dříve se na venkově chovaly kozy téměř v každé chalupě. Dnes je můžeme vidět hlavně ve velkých farmách. Kozy mají zvláštní vlastnost. Jsou mlsné a pro voňavé lupení vylezou i na úzkou zeď. Rády trkají a někdy chtějí trknout i člověka. Bolí to, zvláště když je koza pěkně rohatá. Vyjít s kozou po dobrém není jednoduché. Koza je tvrdohlavá a neposlušná. Kozy jsou užitečné. Bývá od nich dost mléka, ze kterého se vyrábějí chutné kozí sýry. Kozy se chovají též pro maso a jemnou srst. Dětem kozy připadají jako malí veselí čertíci z pohádek. Zvláště roztomilá jsou kůzlátka.

9 8. PRASE Prase Když jsem šel okolo trní zeleného, vyskočilo na mě prase z trní, prase vyskočilo a mne poděsilo, že jsem z toho celý bledý. Tahle malá selátka -nestydatá čeládka! U korýtka nejsou smutná, protože jim stále chutná. PRASE - výklad Prase domácí je příbuzné prasete divokého. Zuzanka se chodí dívat k sousedům na prasničku s 10 selátky. Selátka pobíhají kolem maminky a prasnice spokojeně pochrochtává. U nás nemáme jen prasata domácí. V našich lesích žijí i prasata divoká. Mají tvrdou černou srst a po stranách jim z tlamy vyčnívají zuby - páráky a klektáky. Prasata jsou všežravci, to znamená, že se živí potravou rostlinnou i živočišnou. Z prasete divokého byla vyšlechtěna různá plemena prasete domácího, která se od divočáka liší hlavně světlou barvou a tvarem těla. U nás je chov prasat velmi důležitý. Chovají se převážně ve velkovýkrmnách pro maso a sádlo.

10 9. KRÁVA Vyprávěla kravička, že jí chutná travička. A já, milá kravičko, mám chuť zase na mlíčko! KRÁVA - výklad Kráva je nejužitečnější domácí zvíře. Dává nám mléko a maso, které patří mezi základní potraviny. Kráva je samice skotu domácího, samec se nazývá býk, mládě tele. Ve světě se chovají různá plemena skotu. Některá dávají více mléka, jiná více masa. U nás je rozšířen hlavně český skot strakatý a skot černostrakatý. Krávy žijí ve velkých kravínech a můžeme je vidět i v menších chlévech. Nejlépe je jim venku na pastvě nebo alespoň ve výběhu. Krávy jsou velká, vážná a mírná zvířata. Býci jsou naopak divocí a bojovní. Veronika raději k býkům ani nevkročí. Chodí krmit telátka. Dívají se na ni velkýma očima a olizují jí ruku drsným jazykem. Nejraději by si vzala telátko domů, ale co s ním, až vyroste? Do jejího pokojíčku by se pak rozhodně nevešlo.

11 10. KŮŇ Vraník Můj koníček vraný jako malovaný, Hopsa, hejsa, hej! Nožky pěkně zdvíhá, ušima si stříhá, Hopsa, hejsa, hej! Dlouhá černá hříva po větru mu splývá Hopsa, hejsa, hej! Hříbě ani na chvilku neopustí kobylku. Je to jeho máma zlatá, tuze hodná na hříbata. Malování koně Proč se ten kůň tolik směje, proč se tolik řehtá? Markétka ho pastelkami za ušima lechtá. KŮŇ - výklad Kůň je pomocník i přítel člověka. Michala sbírá obrázky koní. Má na nich bělouše, ryzáky, hnědáky, vraníky i grošáky. Někteří koně jsou štíhlí, mají lehčí hlavu i tělo a delší nohy. Vypadají, jako když tančí. Jsou to teplokrevníci a hodí se k jezdeckému sportu. Chladnokrevní koně jsou naopak zavalití s těžkou hlavou a silnýma nohama. Utáhnou i hodně naložený vůz. Naše původní české plemeno je starokladrubský kůň. Jeho předkové byli koně středověkých rytířů. Nejušlechtilejšími koňmi jsou arabský a anglický plnokrevník. Předkové těchto koní jsou známí a slavní. Angličtí plnokrevníci jsou právě ti koně, které často vídáme běhat dostihy. Až Michala povyroste, určitě se stane členkou některého jezdeckého klubu. Už se nemůže dočkat.

12 11. ZÁVĚR KDE JE KDO? Kde je kdo? Kde je kohout? Na dvoře. Kde je myš? V komoře. Pejsek je před síní, kočička v kuchyni. Krávy jsou ve stádě, kozy jsou v zahradě. Bělounký holoubek vyletěl na doubek. Koník je před vrátky, pojedem na svátky. Koníček hrabe zem, do Prahy pojedem. Koníčku, hý!

V tomto pracovním listě mají žáci pomocí hádanek poznat názvy zvířat a zařadit je do vhodného společenství.

V tomto pracovním listě mají žáci pomocí hádanek poznat názvy zvířat a zařadit je do vhodného společenství. Šablona č. 7, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Rozmanitost přírody Poznávání zvířat a jejich společenství Ročník 2. Anotace V tomto

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1920

CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Poznáš mě? Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice projekt č. CZ.1.07/1.4.00/21.1920 Název projektu: Učení pro život Č. DUMu: VY_32_INOVACE_38_03 Tématický celek: Gramatika, skladba, sloh Autor: Mgr. Jarmila

Více

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach

OD 13 DO 17 HODIN. Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach OD 13 DO 17 HODIN Zpracovala Nová Milena, spolupracuje Jana Šmardová Koulová korektura webmaster Ing. Vlach Květnový kalendář narozenin našich kamarádů. Ahoj děti, Minulý měsíc jsme si vytvořily Knihu

Více

Kocourek Modroočko. literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd. CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě

Kocourek Modroočko. literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd. CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě Kocourek Modroočko literární beseda pro žáky 1. - 2. tříd CÍL: Seznámení s knihou, ukázka ilustrací Heleny Zmatlíkové, motivace k četbě POMŮCKY: obrázky zavřené oči, otevřené modré oči, hlava kocourka

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02. Co se děje v trávě? Zuzana Musilová Cíl: vnímat živou i neživou přírodu všemi smysly, rozvíjet v dětech schopnost chránit ji a učit se ji chápat, položit základy k celoživotnímu vzdělávání, umět pomoci

Více

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou

Rok v přírodě. (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou 1 Příloha č.6 ke ŠVP Škola hrou Projekt - P5 Rok v přírodě (k průřezovému tématu Enviromentální vzdělávání ) Příloha ŠVP ZV Škola hrou Autor projektu: Mgr.Charlotta Kurcová Přílohy: kniha Tuláček liška

Více

JANA ČERMÁKOVÁ. Vytvořeno pro žáky s lehkou mentální retardací

JANA ČERMÁKOVÁ. Vytvořeno pro žáky s lehkou mentální retardací Identifikátor materiálu: EU 4 33, příběh Tématická oblast: český jazyk - literatura 1. ročníku Materiál obsahuje dva pracovní listy. Úkolem prvního listu je čtení s porozuměním, úkolem druhého listu je

Více

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Cvičení pro uvolnění ruky jsou určeny pro vzdělávání žáků v základní škole speciální a plně respektují

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011. Jak se oblékáme Zuzana Musilová Cíl: vytvářet emočně podporující prostředí, vnímat rytmus a tempo, seznamovat se s novými pojmy, rozšiřovat slovní zásobu,zapojovat sluchovou kontrolu, uvědomovat si změny

Více

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov

Zimní školáček. Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Zimní školáček Časopis pro všechny děti, školáky i dospěláky. Číslo: 21 Vydáno:16. února 2015 ZŠ a MŠ Mošnov Milí čtenáři, Vítám vás na stránkách zimního čísla našeho školního časopisu, který vydáváme

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011. O mamince Zuzana Musilová Cíl: rozvoj schopností vytvářet a rozvíjet citové vztahy k mamince, k rodině, k nejbližším lidem, rozvoj jemné i hrubé motoriky, ve volné hře pomáhat dětem nalézat své místo ve

Více

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná

Organismy. Látky. Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí, většina z nich je však velmi užitečná a v přírodě potřebná Organismy Všechny živé tvory dohromady nazýváme živé organismy (zkráceně "organismy") Živé organismy můžeme roztřídit na čtyři hlavní skupiny: Bakterie drobné, okem neviditelné, některé jsou původci nemocí,

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku O Okolo stolečku Jana Dřímalová, DiS.

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku O Okolo stolečku Jana Dřímalová, DiS. Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku O Okolo stolečku Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, správné motorky mluvidel, slovní zásoby a samostatného vyjadřování

Více

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498

Název projektu: EU Peníze školám. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Název projektu: EU Peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3498 Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_122 Jméno autora: Jana Lanková Třída/ročník: 2. stupeň ZŠ praktické - výuka

Více

IRSKÝ VLKODAV (IRISH WOLFHOUND)

IRSKÝ VLKODAV (IRISH WOLFHOUND) FCI-Standard č. 160 / 02. 04. 2001 / GB IRSKÝ VLKODAV (IRISH WOLFHOUND) ZEMĚ PŮVODU: Irsko DATUM PUBLIKACE PŮVODNÍHO PLATNÉHO STANDARDU: 13.03.2001. VYUŽITÍ: Až do konce 17. století se irští vlkodavové

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.1921

CZ.1.07/1.4.00/21.1921 ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_20_Přírodověda 4. ročník_živočichové na loukách Téma: Živočichové na loukách Vytvořeno: duben 2012 CZ.1.07/1.4.00/21.1921 ŽIVOČICHOVÉ NA LOUKÁCH

Více

S EKOLOGICKÝM PROGRAMEM NA BÍLÉ

S EKOLOGICKÝM PROGRAMEM NA BÍLÉ S EKOLOGICKÝM PROGRAMEM NA BÍLÉ Účastníci: děti a učitelky Mateřské školy Orlová Lutyně K. Dvořáčka 1228 okres Karviná, příspěvková organizace Program vedli: lektoři občanského sdružení ROZCHODNÍK - Ostrava

Více

Škola psího života. Otázky a hry od fenky Rozárky, které Tě naučí, jak žít s pejskem Vytvořeno díky podpoře MČ Praha 11

Škola psího života. Otázky a hry od fenky Rozárky, které Tě naučí, jak žít s pejskem Vytvořeno díky podpoře MČ Praha 11 Škola psího života Otázky a hry od fenky Rozárky, které Tě naučí, jak žít s pejskem Vytvořeno díky podpoře MČ Praha 11 Autor Zaobzor o.s., www.zaobzor-os.cz Druhý díl: Rozárka se učí mluvit pro první a

Více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více

Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Název projektu: Poznáváme sebe a svět, chceme poznat více Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2970 Identifikátor materiálu Název klíčové aktivity I/2-4/28 Inovace a zkvalitnění výuky směřující

Více

Zajímavosti o KOLE. Pořád bylo co zlepšovat a tak na konci 19. století už měla kola duše a pedály opravdu roztáčely zadní kola.

Zajímavosti o KOLE. Pořád bylo co zlepšovat a tak na konci 19. století už měla kola duše a pedály opravdu roztáčely zadní kola. Milé děti, za oknem bude ještě chviličku kralovat zima, ale já už jsem pro Vás připravil jarní číslo mých novin. Mám toto období moc rád. Chvilku prší a chvilku svítí sluníčko. Rád šlapu do kaluží, poslouchám

Více

ptát, jestli nebyl zpracován

ptát, jestli nebyl zpracován Jako duchovní praktikující ptát, jestli nebyl zpracován Když pak jdou domů, bychom měli mít tento koncept, měli bychom hledat své vlastní Já, Boha uvnitř, přirozenost Buddhy, místo tohoto druhu triviální

Více

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Autor: Mgr. Simona Mrázová Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník VČELY Obsah 1. HISTORIE VČELAŘSTVÍ A DRUHY ÚLŮ... 2 2. POPIS ÚLU... 4 3. POPIS VČELY MEDONOSNÉ... 5 4. KDO ŽIJE

Více

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1 Dotazník empirické části bakalářské práce. Příloha č. 2 Dietní plán 1. Ofenzivní fáze

Přílohy. Seznam příloh. Příloha č. 1 Dotazník empirické části bakalářské práce. Příloha č. 2 Dietní plán 1. Ofenzivní fáze Přílohy Seznam příloh Příloha č. 1 Dotazník empirické části bakalářské práce Příloha č. 2 Dietní plán 1. Ofenzivní fáze Příloha č. 3 Dietní plán 2. Alternativní fáze Příloha č. 4 Dietní plán 3. Konsolidační

Více

Třídní vzdělávací program mateřské školy pro školní rok 2012-2013. Za lískovým keřem u veverky Terky

Třídní vzdělávací program mateřské školy pro školní rok 2012-2013. Za lískovým keřem u veverky Terky Mateřská škola Malhotice,příspěvková organizace, okres Přerov Třídní vzdělávací program mateřské školy pro školní rok 2012-2013 Za lískovým keřem u veverky Terky Veverku velmi často potkáváme a pozorujeme

Více

D kujeme za podporu GOAML... Jste skv lí.

D kujeme za podporu GOAML... Jste skv lí. D kujeme za podporu GOAML... Jste skv lí. Tento certifikát má hodnotu jedné ivé a zdravé kozy. Díky pomoci eských dárc nakupuje lov k v tísni tato veselá zví ata pro rodiny v chudých zemích Afriky a Asie.

Více

1 list s 1 1o pta p d a Základní škola a Mateřská škotla ečovice, příspěovrkgoavná izace

1 list s 1 1o pta p d a Základní škola a Mateřská škotla ečovice, příspěovrkgoavná izace 1 1 listo Základ ní škola a Mate řská šk ola Tečovic e, přísp ě vková organiz ace 1 listo 1 Za átek listou se v mate ské kole nesl je t ve znamení podzimu. D ti na vycházkách pozorovaly pestré barvy podzimní

Více

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ)

ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ) ZKUŠEBNÍ ŘÁD PRO ZKOUŠKY TERIÉRŮ A JEZEVČÍKŮ BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY (BZ) BARVÁŘSKÉ ZKOUŠKY BZ Jsou zkouškami, jejichž absolvováním získá pes loveckou upotřebitelnost pro honitby s odstřelem spárkaté zvěře.

Více

Život na louce Na louce motýli včely vosy, čmeláci komáři mouchy, vážky slunéčka sedmitečná kobylku saranče mravence cvrčka Luční rostliny kopretina

Život na louce Na louce motýli včely vosy, čmeláci komáři mouchy, vážky slunéčka sedmitečná kobylku saranče mravence cvrčka Luční rostliny kopretina Život na louce Na louce je živo. Poletuje tu plno nejrůznějšího hmyzu (motýli, včely, vosy, čmeláci, komáři, mouchy, vážky a slunéčka sedmitečná. V trávě můžeme vidět kobylku, saranče, mravence a cvrčka.

Více

SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ. Máš všech pět pohromadě?

SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ. Máš všech pět pohromadě? SMYSLOVÁ ÚSTROJÍ Máš všech pět pohromadě? Pěti hlavními smysly jsou zrak, sluch, hmat, chuť a čich. Smyslové orgány nám umožňují vnímat okolní svět. Většina smyslů se nachází na hlavě. Hmat je uložený

Více

XTC Holešov 15. 1. 2011. A je tu sobota

XTC Holešov 15. 1. 2011. A je tu sobota XTC Holešov 15. 1. 2011 Jako již vždy závod v Holešově pro náš klub začíná již v pátek večer kdy v různě obměněné sestavě vyrážíme pomoci Martinu Kořínkovi se stavbou tratě. Ne jinak tomu bylo i tentokráte.

Více

Ta polévka je horká! varovala chlapce maminka. Nech tu pokličku na pokoji, spálíš se! Mám přece chňapku! odmlouval chlapeček. Tak hloupý, aby zvedal

Ta polévka je horká! varovala chlapce maminka. Nech tu pokličku na pokoji, spálíš se! Mám přece chňapku! odmlouval chlapeček. Tak hloupý, aby zvedal Chlapeček a pokličky Byl jeden chlapeček a ten rád někam nakukoval. Koukal do dutin stromů, koukal do ptačích hnízd, koukal i do myších děr. Na tom vlastně není špatného. Jenže ten chlapeček nahlížel do

Více

Liščí mazurka (taneček)

Liščí mazurka (taneček) Liščí mazurka (taneček) Metla liška pokojíček, metla taky síň, našla v koutku žlutý knoflík, chlubila se s ním. Lišák na ní hej, ten knoflík mi dej, dej, dej! Lišák na ní hej, ten knoflík mi dej. Metla

Více

Zpravodaj Sdružení SRAZ Společně za radostí a zdravím KVĚTEN 2012

Zpravodaj Sdružení SRAZ Společně za radostí a zdravím KVĚTEN 2012 Zpravodaj Sdružení SRAZ Společně za radostí a zdravím Co se u nás zajímavého stalo KVĚTEN 2012 31. března - Výlet do ZOO a promítání fotek z lyžařského kurzu Poslední březnový den jsme uspořádali sraz

Více

Jméno: OPAKOVÁNÍ SAVCI, PTÁCI

Jméno: OPAKOVÁNÍ SAVCI, PTÁCI Jméno: OPAKOVÁNÍ SAVCI, PTÁCI 1)NAPIŠ TŘI SPOLEČNÉ ZNAKY SAVCŮ a)rodí živá mláďata b)sají mateřské mléko c)tělo je pokryto srstí 2)NAPIŠ PĚT SAVCŮ Pes, kočka, kráva, ovce, prase. 3)JAKÝ UŽITEK NÁM POSKYTUJÍ

Více

POPRÁZDNINOVÁ PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ PRO ŠKOLY VŠECH

POPRÁZDNINOVÁ PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ PRO ŠKOLY VŠECH MYŠ NEBO MYŠICE? Motto: Vydejme se za dobrodružstvím po myších cestičkách POPRÁZDNINOVÁ PŘÍRODOVĚDNÁ SOUTĚŽ PRO ŠKOLY VŠECH STUPŇŮ A DALŠÍ KOLEKTIVY Stačí vyplnit tento soutěžní formulář a můžete se na

Více

Katalog pomůcek Montessori a didaktických pomůcek

Katalog pomůcek Montessori a didaktických pomůcek Katalog pomůcek Montessori a didaktických pomůcek 1 Komu? Všechny pomůcky bezplatně zapůjčujeme dětem s těžkým zdravotním postižením prostřednictvím jejich rodin, učitelů, vychovatelů, škol apod. Proč?

Více

Odhad věku živé zvěře. Myslivost Ing. Martin ERNST

Odhad věku živé zvěře. Myslivost Ing. Martin ERNST Odhad věku živé zvěře Cvičen ení z předmp edmětu Myslivost Ing. Martin ERNST Posláním člověka od pravěku bylo a zůstz stává lovit, ne vraždit. Jen volové si to pletou! (Jan Werich) Věk k u zvěř ěře: 1)

Více

No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv

No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv No tak jo. Asi bych si měla začít dělat poznámky, protože se mi děje něco strašně divného a já nevím: 1. jak se jmenuju 2. jak se jmenuje kdokoliv jiný 3. kde jsem 4. jak jsem se sem dostala 5. kde bydlím

Více

Soutěž Život kolem nás 2016 II. kolo

Soutěž Život kolem nás 2016 II. kolo Soutěž Život kolem nás 2016 II. kolo Identifikace školy, obec: Třídní kolektiv: Na zimu se musí všechno živé připravit, aby přežilo. Jiná přizpůsobení k přezimování mají rostliny, jiná živočichové. Následující

Více

NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES.

NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES. NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES PROJEKT POSTUPNÉ PŘEMĚNY NEPŮVODNÍ PONIČENÉ SMRKOVÉ MONOKULTURY NA SMÍŠENÝ LES A JEDNOU I PRALES. PROJEKT NOVÝ PRALES NAUČNÁ STEZKA NOVÝ PRALES V roce 2010 se Nový Prales rozkládá

Více

AMERICKÁ AKITA (American Akita)

AMERICKÁ AKITA (American Akita) F É D É R AT I O N C Y N O L O G I Q U E I N T E R N AT I O N A L E Secretariat General: 13, Place Albert I B 6530 THUIN (Belgie) F.C.I. - Standard č. 344 / 05.01.2006 / GB AMERICKÁ AKITA (American Akita)

Více

Aktivita: Poslech bez textu nebo opakování textu. Rozstříhat a skládat nebo řadit pomocí čísel. Kontrola poslechem.

Aktivita: Poslech bez textu nebo opakování textu. Rozstříhat a skládat nebo řadit pomocí čísel. Kontrola poslechem. Lekce 11 Komunikace: Studenti se naučí základní slovní zásobu a komunikaci na téma Lidské tělo a U doktora. Budou umět podat základní informace o svém zdravotním stavu a porozumí jednoduše formulovaným

Více

VÝROČNÍ ZPRÁVA 2009 KYNOLOGICKÝ KLUB DRAHELČICE RUDNÁ, O.S. Obsah ÚVODNÍ SLOVO...3 DŮVOD EXISTENCE A CÍLE OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ...3 LIDÉ V OBČANSKÉM SDRUŽENÍ...4 ČINNOST V ROCE 2009...4 Výcvik základní poslušnosti

Více

Škola v přírodě Přimda III.A září 2008

Škola v přírodě Přimda III.A září 2008 Škola v přírodě Přimda III.A září 2008 Začal nový školní rok. Ze třídy nám odešli někteří spolužáci do jiných tříd nebo se odstěhovali. A zase nám přišli noví spolužáci parta hokejistů. Potřebovali jsme

Více

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011.

Projekt Podpora rozvoje emočního vývoje, předčtenářských dovedností a moderních metod vzdělávání v MŠ reg. č.: CZ.1.07/1.3.50/02.0011. Barevné září Zuzana Musilová Cíl: podporovat předčtenářské dovednosti, sluchové rozlišování (písmeno na začátku jména), uvolňovat ramenní i zápěstní kloub pro přípravu na psaní, dát dětem najevo příslušnost

Více

Název: O co nejvyšší věž

Název: O co nejvyšší věž Název: O co nejvyšší věž Výukové materiály Téma: Pevnost, stabilita, síly Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Jak se co dělá Věci a jejich původ (Suroviny a jejich zdroje) Předmět (obor): prvouka a přírodopis

Více

VŠEZNÁLKOVY NOVINY Č. 4 Třídy 5.B Ahoj spolužáci 1. až 5. tříd! V tomto vánočním čísle na vás čeká spousta čtení a luštění. Vánoční příběh, pohádkový test, pohádka Hrnečku vař, kterou jistě neznáte. Nechybí

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Předmět Prameny 6. 7. třída (pro 3. 9. třídy) Základní

Více

DĚTSKÝ KLUB/ŠKOLKA K2 mateřská škola s integrovaným lesním programem. Charakteristika školního vzdělávacího programu ROSTEME S PŘÍBĚHY

DĚTSKÝ KLUB/ŠKOLKA K2 mateřská škola s integrovaným lesním programem. Charakteristika školního vzdělávacího programu ROSTEME S PŘÍBĚHY METODIKA DĚTSKÝ KLUB/ŠKOLKA K2 mateřská škola s integrovaným lesním programem Charakteristika školního vzdělávacího programu ROSTEME S PŘÍBĚHY Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti. 1 Obsah 1. Charakteristika

Více

PTÁCI VY_12_INOVACE_PRV.123.21

PTÁCI VY_12_INOVACE_PRV.123.21 PTÁCI VY_12_INOVACE_PRV.123.21 Mgr.Charlotta Kurcová září 2011 Já a můj svět, Prvouka 1. 3.ročník Téma: Ptáci Podtéma: dělení ptáků, stálé a stěhovavé druhy, stavba ptačího těla, ptačí hnízdo. Anotace:

Více

PŘÍVLASTEK VOLNÝ A TĚSNÝ

PŘÍVLASTEK VOLNÝ A TĚSNÝ PŘÍVLASTEK VOLNÝ A TĚSNÝ Co to je přívlastek? - větný člen, který závisí na podstatném jméně ve větě a rozvíjí jeho význam - shodný přívlastek se shoduje v pádě s podstatným jménem, neshodný ani to - napsat

Více

Už jsou tady ty bláznivé ženské, říkají si nejspíš místní dělníci, kteří je pozorují zpoza stromů. Nataša neví, co ji baví víc, jestli pohled na

Už jsou tady ty bláznivé ženské, říkají si nejspíš místní dělníci, kteří je pozorují zpoza stromů. Nataša neví, co ji baví víc, jestli pohled na Už jsou tady ty bláznivé ženské, říkají si nejspíš místní dělníci, kteří je pozorují zpoza stromů. Nataša neví, co ji baví víc, jestli pohled na rozpaky těch statných mužů s krumpáči a lopatami, nebo na

Více

Ej horenka horuje. 1. Ej, horenka horuje, ej, panenka banuje, ej, horenko nehoruj, ej, panenko nebanuj.

Ej horenka horuje. 1. Ej, horenka horuje, ej, panenka banuje, ej, horenko nehoruj, ej, panenko nebanuj. Ej horenka horuje 1. Ej, horenka horuje, ej, panenka banuje, ej, horenko nehoruj, ej, panenko nebanuj. 2. Ej, běžela ovečka, ej, hore do kopečka, ej, a beránek za nu, ej, vyskočil si na ňu. 3. Ej, gajdošku

Více

VY_32_INOVACE_ PRV3,4,5 FIC158. Ptáci

VY_32_INOVACE_ PRV3,4,5 FIC158. Ptáci VY_32_INOVACE_ PRV3,4,5 FIC158 Ptáci Jméno autora: Kristýna Ficová Datum vytvoření: květen 2012 Ročník: 3., 4., 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Prvouka Téma: Ptáci Anotace: Pracovní

Více

Einsteinova hádanka. Pokud si nevíte rady, podívejte se na další stránku. Patříte mezi 2 % nejinteligentnějších lidí na světě?

Einsteinova hádanka. Pokud si nevíte rady, podívejte se na další stránku. Patříte mezi 2 % nejinteligentnějších lidí na světě? Einsteinova hádanka. Patříte mezi 2 % nejinteligentnějších lidí na světě? Einstein vytvořil tuto hádanku v minulém století. Tvrdil, že 98% lidí na světě není schopno ji vyřešit. Budete-li mít tabulku celou

Více

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá Lekce 5: Úvod roční období V dnešní lekci si budeme povídat o počasí. Bez ohledu na to, ve kterém teplotním pásu žijete, vaše dítě by mělo znát, jak se počasí v Čechách mění v průběhu roku. Pokud žijete

Více

Ještě ta Bobova Rosolovka mozkovitá: Strana 2/5

Ještě ta Bobova Rosolovka mozkovitá: Strana 2/5 Děčínská hlíva 2006 Michal Šulc, 13. 1. 2006 Je to už skoro týden, ale protože šlo o vycházku velmi zajímavou a dobrodružnou, nedá mi to a musím se k ní vrátit. Mám na mysli akcičku "Děčínská hlíva 2006",

Více

Príbehy víly Brezinky

Príbehy víly Brezinky Lenka Vydrová Príbehy víly Brezinky KAZDA Kapitola I. překvapení Slunce zvědavě vyjuklo z peřin a namířilo první zářivé paprsky na lesní palouček. Všechno živé jako kdyby čekalo na tento jemný pokyn a

Více

JAK JSEM DOSTALA PRVNÍ LYŽE

JAK JSEM DOSTALA PRVNÍ LYŽE JAK JSEM DOSTALA PRVNÍ LYŽE V kraji pod horami prý děti přicházejí na svět s lyžemi na nohou. Já jsem se ale narodila bez nich. Mně je přinesl Ježíšek, když mi bylo pět let. Překvapil mě. Každý rok jsem

Více

Materiál slouží k přiblížení a pochopení křesťanského svátku Velikonoc, konkrétně předvelikonočních nedělí.

Materiál slouží k přiblížení a pochopení křesťanského svátku Velikonoc, konkrétně předvelikonočních nedělí. Šablona č. IV, sada č. 1 Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Člověk a jeho svět Člověk a jeho svět Křesťanské svátky Téma Předvelikonoční neděle I. Ročník 3. Anotace Materiál slouží k přiblížení

Více

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích

Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích Veterinární a hygienické podmínky prodeje živočišných produktů v tržnicích a na tržištích v tržnicích a na tržištích, kde byl příslušnými orgány povolen prodej živočišných produktů, lze prodávat jen zdravotně

Více

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Autor: Mgr. Jana Doležalová Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník FARMÁŘ A DOMÁCÍ ZVÍŘATA Obsah PRÁCE FARMÁŘE... 2 PRASE DOMÁCÍ... 3 KRÁVA TUR DOMÁCÍ... 5 KOZA DOMÁCÍ... 7 OVCE

Více

VY_32_INOVACE_02.12 1/8 3.2.02.12 Měkkýši Měkkýši živočichové s měkkým tělem

VY_32_INOVACE_02.12 1/8 3.2.02.12 Měkkýši Měkkýši živočichové s měkkým tělem 1/8 3.2.02.12 živočichové s měkkým tělem cíl - popsat stavbu těla jednotlivých živočišných tříd - rozlišit různé způsoby života, stavby těla, životně důležitých orgánů - název podle měkkého, nečlánkovaného

Více

ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTSKÉHO RYBÁŘSKÉHO KROUŽKU ZA ROK 2015

ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTSKÉHO RYBÁŘSKÉHO KROUŽKU ZA ROK 2015 1 ZPRÁVA O ČINNOSTI DĚTSKÉHO RYBÁŘSKÉHO KROUŽKU ZA ROK 2015 Zprávu o činnosti dětského rybářského kroužku za rok 2014 kterou jsem vám přečetl na loňské výroční schůzi, jsem ukončil vánoční schůzkou. Rok

Více

Školka blízká přírodě 2013/2014

Školka blízká přírodě 2013/2014 Školka blízká přírodě 2013/2014 Mateřská škola, Praha 13, Husníkova 2076 Husníkova 2076/6, 158 00 Praha 5 Charakteristika školy Jsme sídlištní mateřská škola. Máme pět tříd. Chodí k nám 120 dětí. Pracujeme

Více

DOMESTIKACE, PLEMENA. CHOV ZVÍŘAT I Masopustová, R., Gardiánová, I., Čapková, Z., Andrejsová, L.

DOMESTIKACE, PLEMENA. CHOV ZVÍŘAT I Masopustová, R., Gardiánová, I., Čapková, Z., Andrejsová, L. DOMESTIKACE, PLEMENA CHOV ZVÍŘAT I Masopustová, R., Gardiánová, I., Čapková, Z., Andrejsová, L. Druh základní taxonomická jednotka skupina zvířat, která má: shodné znaky a vlastnosti normální plodnost

Více

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952

Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku. Alžběta Čerevková učo: 330952 Znalectví středověké hmotné kultury referát Koňský postroj ve středověku Alžběta Čerevková učo: 330952 Úvod Středověk je považován za zlatý věk koně, neboť využití tohoto všestranného zvířete můžeme pozorovat

Více

Satyr temminckův- tragopan temminckii

Satyr temminckův- tragopan temminckii Satyr temminckův- tragopan temminckii Tento v současné době nejčastěji chovaný zástupce satyrů a i nejvíce rozšířený zástupce satyrů, byl do Evropy poprvé dovezen v roce a to v roce 1864 do ZOO Londýn.

Více

Počet hráčů: 2-4 Věk: od 10 let Hrací doba: cca 45 minut. byliny = 3 body (5/5) lebka (0/10)

Počet hráčů: 2-4 Věk: od 10 let Hrací doba: cca 45 minut. byliny = 3 body (5/5) lebka (0/10) Počet hráčů: 2-4 Věk: od 10 let Hrací doba: cca 45 minut Obsah 200 destiček: 112 letních a 88 zimních destiček Potrava bobule = 1 bod (30 letních/30 zimních destiček) hlízy = 2 body (18/18) Vzácný majetek

Více

Název: Robinson Jedlé a jedovaté

Název: Robinson Jedlé a jedovaté Název: Robinson Jedlé a jedovaté Téma: Uchovávání potravin, jedlé a jedovaté Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Výživa a zdraví Výukové materiály Předmět (obor): prvouka, přírodověda Doporučený věk

Více

Matematický KLOKAN 2009 www.matematickyklokan.net. kategorie Benjamín

Matematický KLOKAN 2009 www.matematickyklokan.net. kategorie Benjamín Matematický KLOKAN 2009 www.matematickyklokan.net kategorie Benjamín Úlohy za 3 body 1. Hodnota kterého výrazu je sudé číslo? (A) 200 + 9 (B) 200 9 (C) 200 9 (D) 2 + 0 + 0 + 9 (E) 2 0 + 0 + 9 2. Kolik

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je L. Sinkulová 1/7 5.2.02.8 - želvy tělo pokryto krunýřem /kostěné desky s rohovitými štítky/, horní a dolní štít - většina želv zatahuje do krunýře hlavu, nohy, ocas - na nohách a ocasu rohovité štítky a šupiny - nemají

Více

Jak jednat. se stavebním úřadem. Michal Lalík. e s. stavebnímu zákonu z praxe

Jak jednat. se stavebním úřadem. Michal Lalík. e s. stavebnímu zákonu z praxe Jak jednat se stavebním úřadem 148 Michal Lalík ne nejčastější ejčastějš jč tějš ší otázky ot ázk y a odpovědi odpově ědi ě di ke e s stavebnímu zákonu z praxe o éh ěn zd te kt u je o ro js P a o Ukazka

Více

Centrum sociálních služeb Prostějov, p. o. Lidická 86, 796 01 Prostějov. Poskytované služby: domov pro seniory a domov se zvláštním režimem

Centrum sociálních služeb Prostějov, p. o. Lidická 86, 796 01 Prostějov. Poskytované služby: domov pro seniory a domov se zvláštním režimem Centrum sociálních služeb Prostějov, p. o. Lidická 86, 796 01 Prostějov Poskytované služby: domov pro seniory a domov se zvláštním režimem ČTYŘLÍSTEK PRO ŠTĚSTÍ -------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2012 - I.termín. 1. Vypište z textu a) 3 slova významově souřadná se slovem zajíc:

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKY 2012 - I.termín. 1. Vypište z textu a) 3 slova významově souřadná se slovem zajíc: ČESKÝ JAZYK Obor: 79-41-K/81 Součet bodů: Opravil: Kontroloval: Milí uchazeči a uchazečky, přijímací zkouškou vás bude provázet mírně upravený text Davida Grossmanna, jehož název je záměrně vypuštěn. Není-li

Více

Dieta šetřící. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA

Dieta šetřící. Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA Dieta šetřící Leidemanová Blanka Vrchní nutriční terapeut NEMOCNICE JIHLAVA Dietu podáváme: Při vředové chorobě žaludku a dvanáctníku v klidovém období při chronických chorobách jater po infarktu myokardu

Více

Venčení a hlídání NEjen psů a koček

Venčení a hlídání NEjen psů a koček Venčení a hlídání NEjen psů a koček Všichni víme, že v životě někdy nastanou situace, kdy náš mazlíček s námi nemůže být všude. Můžou to být krátkodobé situace jako zdržení se v práci, návštěva divadla,

Více

ZELENÉ LISTY Číslo 1., Září 2015

ZELENÉ LISTY Číslo 1., Září 2015 ZELENÉ LISTY Číslo 1., Září 2015 Pár slov na začátek.. Vítáme nové žáky, ale i žáky, kteří navštěvují naší školu už nějaký pátek v novém školním roce. Doufáme, že se všem bude dařit a budou poslouchat

Více

ROMANTICKÁ SCENÉRIE. ( Z CYKLU ZNÁM RUCE TVOŘÍCÍ A RUCE BOŘÍCÍ.)

ROMANTICKÁ SCENÉRIE. ( Z CYKLU ZNÁM RUCE TVOŘÍCÍ A RUCE BOŘÍCÍ.) PAVEL NOVOTNÝ Malířská a grafická tvorba od r.1967, restaurátorská tvorba a bezpečnostní ošetření malířských děl od r.1975 Zakládající člen Unie výtvarných umělců České republiky r.1990 ROMANTICKÁ SCENÉRIE.

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0637 Šablona III/2 č. materiálu VY_32_INOVACE_90 Jméno autora Mgr. Jana Machová Vzdělávací oblast

Více

PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY

PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY PROSINEC 2014 ADVENT PLNÝ ANDĚLŮ Celý prosinec se nesl v andělské náladě. Ve školce po celý advent poletovaly dvě velké andělky obklopené spousty malých andělíčků. BABIČKY A DĚDEČKOVÉ DO ŠKOLY Jelikož

Více

Časopis MŠ. Prosinec 2015

Časopis MŠ. Prosinec 2015 Základní škola a Mateřská škola Ústí nad Labem, Jitřní 277, příspěvková organizace Časopis MŠ Prosinec 2015 Vydává: Mateřská škola Ústí nad Labem Brná Sebuzínská 42 Tel: 475 541 175 Mobil: 720 619 239

Více

ŠKOLNÍ ČASOPIS 2013 2014 JARO JE TADY REDAKCE

ŠKOLNÍ ČASOPIS 2013 2014 JARO JE TADY REDAKCE ŠKOLNÍ ČASOPIS 2013 2014 JARO JE TADY REDAKCE Když se zima už nachýlí, někdy v druhé polovině února či počátkem března, když jednou zrána uslyšíte nesměle zahvízdat kosa JARO JE TADY. Ilustrace k textu

Více

Slovo starosty. Váţení spoluobčané,

Slovo starosty. Váţení spoluobčané, Slovo starosty Váţení spoluobčané, Krakovanské svatováclavské posvícení se nezadrţitelně blíţí a s ním i vydání Novin Krakovan a Boţce. Posvícení přichází po prázdninách, které byly pro obec na rozdíl

Více

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku L. Malujeme jaro

Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku L. Malujeme jaro Kolektivní logopedické cvičení pro hlásku L Malujeme jaro Jana Dřímalová, DiS. Cíl: rozvoj sluchového vnímání a fonematického sluchu, slovní zásoby, správné motoriky mluvidel, artikulace, zapojení jemné

Více

27/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 10. prosince 2001,

27/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne 10. prosince 2001, 27/2002 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 10. prosince 2001, kterým se stanoví způsob organizace práce a pracovních postupů, které je zaměstnavatel povinen zajistit při práci související s chovem zvířat Vláda

Více

PŘÍPRAVA A PODMÍNKY PRO UVOLNĚNÍ

PŘÍPRAVA A PODMÍNKY PRO UVOLNĚNÍ 38 PŘÍPRAVA A PODMÍNKY PRO UVOLNĚNÍ Podmínky Prostředí Při snaze o navození uvolnění často podceňujeme vliv prostředí. Nevnímáme, jaký vliv na nás má nevhodná teplota, nepřirozená poloha těla nebo těsný

Více

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785,

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Edita Havránková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, Start : 1) Děti si nejdříve dobře prohlédnou obrázek a vzápětí doplňují správná čísla do vět, které předčítá paní učitelka: V jednom starém strašidelném mlýně bydlely... čarodějnice Elvíra a Xyloféna.

Více

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. Sladký domov. 10. číslo červen 2011

Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00. Sladký domov. 10. číslo červen 2011 Střední odborná škola stavební a zahradnická, Učňovská 1, Praha 9, 190 00 Sladký domov 10. číslo červen 2011 Slovo vychovatelky DM na konci školního roku... Tak jako jednou všechno končí, tak brzy skončí

Více

Václav Říha Šípková Růženka

Václav Říha Šípková Růženka Václav Říha Šípková Růženka Text byl volně upraven v Městské knihovně v Praze podle pohádky Václava Říhy z díla Zvířátka a Petrovští. Další pohádky naleznete online na www stránkách Městské knihovny v

Více

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové

Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Školní vzdělávací program školní družiny Základní školy a mateřské škol Černožice, okres Hradec Králové Číslo jednací: 113/2007 Předkladatel : Základní škola a mateřská škola, Černožice, okres Hradec Králové

Více

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích

Tak mě tady máš. Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Tak mě tady máš Znáš všechna ta místa Na mapách, kde chtěli jsme jít Co teď jsou úplně čistá jak První sníh a poslední smích Rozum a cit hlad nebo žízeň Na duši klid jen v hlavě mi zní I když chci spát

Více

Josef a jeho bratři. Text biblického příběhu: www.deti.vira.cz Nakreslil: Jan Brázdil

Josef a jeho bratři. Text biblického příběhu: www.deti.vira.cz Nakreslil: Jan Brázdil Josef a jeho bratři Text biblického příběhu: www.deti.vira.cz Nakreslil: Jan Brázdil Jákob měl dvanáct synů. Jmenovali se Ruben, Šimeón, Levi, Juda, Isachar a Zabulon (synové Ley), Gád a Ašer (synové Zilpy,

Více

Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený

Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený PLZEŇ PRO VČELY Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený VČELY Včela medonosná nedokáže žít sama jako jedinec, ale vytváří superorganismus, tvořený královnou, včelami a trubci. V úlu je jich

Více

PRÁZDNINOVÉ POČTENÍ ZE ŠKOLY

PRÁZDNINOVÉ POČTENÍ ZE ŠKOLY PRÁZDNINOVÉ POČTENÍ ZE ŠKOLY Vážení rodiče žáků naší ZŠ Ostopovice, zdravíme vás a přejeme pěkný zbytek léta. Předkládáme vám aktuality z naší organizace od 2. 9. 2013. Organizace a změny výuky: ZŠ 1.

Více

M ě s t s k ý f o t b a l o v ý k l u b D o b ř í š. Cestovní náhrady

M ě s t s k ý f o t b a l o v ý k l u b D o b ř í š. Cestovní náhrady Metodický pokyn výboru MFK č. 1/2008 - rev. 2 Cestovní náhrady 1. ÚVOD Občanské sdružení MFK Dobříš je neziskovovou organizací, která vyvíjí svoji činnost v oblasti sportu, sportovního vyžití mládeže i

Více

Nebe, Boží nádherný domov

Nebe, Boží nádherný domov Bible pro děti představuje Nebe, Boží nádherný domov Napsal: Edward Hughes Ilustrovali: Lazarus Upravili: Sarah S. Přeložila: Jana Jersakova Vydala: Bible for Children www.m1914.org 2011 Bible for Children,

Více

DOPROVODNÉ PROGRAMY. Komentované prohlídky. Power jóga v galerii

DOPROVODNÉ PROGRAMY. Komentované prohlídky. Power jóga v galerii DOPROVODNÉ PROGRAMY KVĚTEN DUBEN 2015 Komentované prohlídky Power jóga v galerii RODIČE A DĚTI Rezervace vlkova@adamgallery.cz míst na dílny na emailu vlkova@adamgallery.cz. 2. 5. 16:00 18:00 Dětský výtvarný

Více

OTÁZKY K ÚSTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM 2012

OTÁZKY K ÚSTNÍM ZÁVĚREČNÝM ZKOUŠKÁM 2012 Obor: Kuchař číšník se zaměřením na kuchyň 65 51 H/ 01 školní rok 2011 2012 1 a) Česká kuchyně uveďte nejžádanější a nejznámější pokrmy této kuchyně. Sestavte menu o čtyřech chodech včetně technologických

Více