Milý Ivane, jsi pro mě velkým vzorem, jak smysluplně a naplno se dá prožít život. Vzpomínám na Tebe, opatruj se. Těším se na setkání.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Milý Ivane, jsi pro mě velkým vzorem, jak smysluplně a naplno se dá prožít život. Vzpomínám na Tebe, opatruj se. Těším se na setkání."

Transkript

1

2 Přátelé, chtěl bych ještě jednou poděkovat za milé gratulace a dárečky k narozeninám. Plný dům mých kamarádů v pátek večer byl nejlepším dárkem ze všech. Další den v sobotu jsem oslavil narozeniny na pozvání Evy Fejfarové s dalšími turisty na Sněžce, kam jsme stoupali za krásného slunečného počasí z Pomezních bud přes Jelenku a sestoupili přes Růžohorky do Spáleného Mlýna, kde jsme se odměnili borůvkovou buchtou a kořalkou.

3 Vydařená a příjemná byla i neděle, kdy mne Jitka přesvědčila, abych jel s jičínskými cyklisty na obnovenou silniční vyjížďku Jičín - Praha Jičín, která se jela znovu po 25 letech na trase Jičín Nehvizdy a zpět, což bylo jen 150 km. Jelo se mi výborně a dosáhl jsem i dobrý čas 4 hodiny a 20 minut, což je průměr 35 km za hodinu. Přikládám foto od Tomáše Kudrnáče, který cestou fotil. A nyní jedna omluva všem, kteří dostali poslední deníček ze Santiaga a také Jitce, která provedla korekturu textu. Omylem jsem Mirkovi, který vkládal fotky, poslal text neopravený a tak její práce byla zbytečná; moc mne to mrzí. Přesto jsem dostal mnoho krásných mailů od vás a tak si dovolím alespoň některé citovat: Děkuji ti za krásné psaní. Je to velká inspirace. Tvé deníčky a zprávy z cest jsou velkou motivací a nejen pro mě. Často o tobě vyprávíme přátelům, známým a

4 dáváme jim tebe za příklad. Mnohé překážky na cestách jsou vlastně jen zdánlivé. Protože, jak sám jsi mnohokrát psal, kde je vůle, tam je cesta. Zdena Milý Ivane, jsi pro mě velkým vzorem, jak smysluplně a naplno se dá prožít život. Vzpomínám na Tebe, opatruj se. Těším se na setkání. Lenka Nazdar Ivane, velký poutníku a cestovateli. Vřelý dík za hezké povídání z dalekého putování, které - dá se říci - je už téměř pravidelně zařazeno do Tvého celoročního plánu. Neznám pochopitelně žádné statistiky o tom, kolik Čechů absolvovalo tuto pouť vícekrát, ale myslím, že bys figuroval určitě na předních místech, i když mi je jasné, že o tohle Ti vůbec nejde. Každopádně ale "klobouk dolů". Jirka Ahoj Ivane, Je vidět, že pocity a dojmy santiagského mazáka jsou i při osmé cestě stále velmi silné, intenzivní a inspirující. Užívej si to naplno. Miloš Je vidět, že pokora je v Tobě veliká a jak si vážíš té možnosti jít tuto cestu a pořád se tam vracíš, hodně ti dává. Je dobře, že ji věnuješ svým bližním a taky přátelům, vážíme si toho. Možná i já budu mít někdy tu možnost a jestli se to má stát stane se to. Těším se na vyprávění zážitků. Štěpánka Nazdar Ivane, díky za Santiago, je to neuvěřitelné jaký jsi nezmar. Cestovní zprávu máš opět krásně dokumentovanou

5 Nic bych za to nedal, že chceš pokořit č. 10. Nevím, zda někdo, kromě lidí z okolí Santiaga tam byl tolikrát, zvláště z jiných zemí. Přeji Ti hodně zdaru v dalších cestách a pozdrav Jitce Zdraví LO A nyní už k výstupu na Lysou horu, nejvyšší vrchol Beskyd. Lysá, ta děvuška milá, mdlé kostečky potrápila, tak zní mi stále v uchu, nelez, čerte, na děvuchu! Petr Bezruč Královna Moravskoslezských Beskyd Lysá hora (1323) V neděli mi napsal kamarád Pavel Kůtek, že plánovaný třídenní výlet na kolech v okolí Teplic v Čechách a Krušných horách se odkládá. Zvolil jsem proto náhradní program, což byl odložený výlet z dubna letošního roku, výstup na Lysou horu. Těšil jsem se na výplaz, jak říkal Petr Bezruč, ještě více než na Sněžku. Její oblibu dosvědčuje mnoho turistů proudících k vrcholu od svítání do soumraku, jak jsem mohl pozorovat také já. V úterý už ve 4.30 hodin jsem odjel vlakem přes Hradec Králové a Pardubice, kde jsem stihl opožděné Pendolino do Ostravy

6 Svinova, kde jsem za pouhé 3 minuty pokračoval do Kunčic. Zde už stál vlak do Frýdlantu a cestu jsem dokončil náhradním autobusem do Ostravice, neboť železniční trať je v rekonstrukci. Pendolino bylo téměř prázdné, stavělo jen v Olomouci. Za místenku jsem zaplatil jen 35 Kč, za což jsem obdržel noviny MFDnes a balenou Dobrou vodu. Nemilé překvapení jsem si připravil sám, když jsem ráno do batohu místo Tramínu dal Mattoni s citronovou příchutí. Měl jsem tak najednou 2 litry nealkoholických nápojů na plánované tři dny výletu. Díky Pendolinu jsem do Ostravice přijel téměř o 2 hodiny dříve než jsem plánoval. Přesně v 10 hodin jsem začal své putování. Ostravice, ČD (418) Butořanka (730) Lukšinec (953) Lysá hora (1323) 9 km Zimný (1080) 11.5 km Vyšní Mohelnice (750) 15.5 km Ježánky 18.5 km Visalaje (780) 19 km Penzion Morávka (700) 21 km; převýšení 1250 m. Po červené turistické značce z Ostravice, která leží na stejnojmenné řece mezi Smrkem a Lysou horou, jsem přešel po mostě z Moravy do Slezska. Kolem Bezručova srubu jsem začal stoupat vzhůru po asfaltové silnici lesem do úbočí vršku Smrčina

7 (810) k rozcestníku Butořanka. Odtud už byly hezké výhledy dolů do krajiny, která ale byla v mírném oparu. Teplota byla kolem 10 C, vysoká oblačnost a dost silný vítr. Kamenitá a strmější byla další cesta na Lukšinec, kde se už první turisté vraceli z vrcholu dolů. Poslední část cesty je široká, kamenitá hřebenovka připomínající dálnici k vrcholu Lysé hory. Nahoře nejen silně foukalo, vítr asi 90 km/hodinu, ale začala i hustá mlha. Nebylo tak vidět na Praděd (1491), nejvyšší vrchol Moravy.

8 Pod vrcholem je 4 m vysoký dřevěný kříž na památku všech, kteří zde zahynuli, a nebylo jich málo. Některé křížky jsou z nedávné doby. Výstup v zimě je asi velmi náročný a při silném větru, sněhu či ledu, který tu bývá dlouho, dosti krutý. Dominantou na vrcholu je vysílač Českých radiokomunikací a je tu několik nových staveb před dokončením. Já jsem navštívil pouze suterén chaty Emila Zátopka, kde je možné se občerstvit anebo alespoň ohřát. Výhled z vrcholu musí být krásný, pokud nefouká a hlavně není mlha: na hřebeny a do údolí Beskyd, Jeseníků, Malou a Velkou Fatru, Vysoké a Nízké Tatry a Martinské hole. Podobné výstupy či lašsky výplazy na nejvyšší vrchol Beskyd uskutečňoval často už v první republice český básník Petr Bezruč. Po Bezručovi ja také pojmenován nejstarší turistický výšlap v Evropě, tzv. Berzučův výplaz. Dolů jsem sestupoval také po červené turistické značce po kamenité cestě; nejprve po sjezdovce a poté lesem, kdy jsem často křižoval silnici, která vede až na vrchol a jezdili po ní i cyklisté.

9 Výjezd je dlouhý 8 km a stoupání cca 550 m; třeba se o něj pokusím příště. Fotil jsem jen málo, neboť vlivem chladu se na displeji ukázalo: baterie jsou vybité. Ve Visalajích jsem sestoupil na silnici, kde byl uzavřený hotel a pokračoval lesem podle směrovek k penzionu v osadě Morávka 496. Zde dole v údolí stojí pěkný velký dům na samotě, kde hospodaří manželé Hrčkovi. Příjemným překvapením bylo ve sklepení točené pivo Radegast a vinný sklípek s kvalitním výběrem vín. Doporučuji navštívit: b.hrckova@seznam.cz, tel Po večeři ke gazdovskému oštěpku jsem si vybral moravský Golden Wine Tramín ze Zaječí. S majitelem penzionu jsem si ve sklípku příjemně povídal nejen o životě Valachů. V penzionu je možnost vaření, což jsem využil stejně jako internet; vše za 250 Kč. Paní majitelka mi dokonce poskytla baterky ze svého fotoaparátu; super péče o hosty st Penzion (700) - Visolaje 1.5 km Bílý Kříž /890) 3.5 km Súlov (943) 4.5 km Doroťanka (700) 7.5 km Konečná (711) 11 km Bobek (871) 14.5 km Hlochanka (762) 18 km - chata Kmínek 21 km Masarykova chata 23.5 km Bumbálka 25 km; převýšení 1150 m. Výborně odpočatý jsem se rozloučil s majiteli penzionu po snídani už v 7.15 hodin. Rozednělo se zde o hodinu dříve než před týdnem ve Španělsku a počasí bylo po ránu nádherné, slunečné s teplotou 10 C.

10 Na silnici u parkoviště v Lisalajích se zdravím s turistou a fotografem Karlem Thomayerem z Uherského Brodu, který zde přespal ve své dodávce a zrovna snídal. O 2 roky mladší sympatický muž s podobnými názory na svět a život, pozitivně naladěný člověk, mi zpestřil pěkné ráno. Odtud jsem začal stoupat po modré turistické značce smrkovým lesem na Bílý Kříž na Súlov, kde je mnoho rekreačních budov, ale bohužel některé už chátrají a jsou na prodej. Bílý kříž byl postaven už v roce 1830, kdy zde pašeráci tabáku zabili hlídajícího finance, a vrah musel postavit kříž. Nahoru a dolů vede cesta po Slovensko

11 české hranici k horské hospůdce Doroťanka, která byla ještě zavřená. Podobná je cesta smrkovým lesem s mnoha kalužemi či blátem nahoru a dolů do hraniční obce Konečná. Odtud je strmý výstup na vyhlídkový bod Bobek, kde jsem potkal první dvojici turistů. Bylo právě poledne, vhodný čas k obědu, ale já měl jen málo chleba a mnoho masa a zeleniny. Dáma mi ochotně nabídla dva čerstvé rohlíky, což jsem rád přijal; dobří lidé stále žijí. Počasí bylo pro chůzi příjemné, ale nikoliv pro focení; okolní hřebeny spíše v oparu, neboť bylo teplo a ani vítr nefoukal. Všechny chaty po cestě byly zavřené včetně chaty na Kmínku, která bývá v provozu celoročně.

12 Teprve zrekonstruovaná Masarykova chata po 23.5 km byla otevřená a vrchní mi říkal, že jsem dnes teprve čtvrtý host. Horská chata je na pomezí České a Slovenské republiky. Před chatou je nový historický dřevěný sloup Česko Slovenské vzájemnosti od roku 2014 s nápisem Poznajme sa, buďme priatelia. Byl vztyčen na počest 90. let založení chaty na Beskydě. Vrchní mi ohřál fazolovou polévku a daroval propisovací tužku, neboť moje mi vypověděla službu už v poledne (podobně jako baterie u foťáku včera). Nedovolal jsem se na chatu Třeštík, kde jsem chtěl spát, a tak jsem začal uvažovat o návratu domů o den dříve. Vrchní mi sdělil, že za 22 minut, tj. v hodin odjíždí autobus z Bumbálky do Valašského Meziříčí. Proto jsem rychlým přesunem zdolal posledních 1.5 km. Autobus však nepřijel včas a navíc jsem zjistil, že nejede do Valašského Meziříčí, ale do Ostravy.

13 Také odtud je ale dobré spojení směrem do Prahy. V hodin mi však zastavil mladý řidič s novým Fordem z Rožnova, který se nabídl, že mne odveze až k nádraží. Celou cestu jsme se příjemně bavili a před vystoupením mi řekl, že jsem první stopař, kterému v životě zastavil. Nestačil jsem se zeptat proč, neboť jsem spěchal na vlakové nádraží. Tam mi pokladní sdělila, že dnes se už do Jičína nedostanu. Reagoval jsem okamžitě vyhledáním stanoviště autobusu č. 5 do Valašského Meziříčí, který byl v hodin už na odjezdu. Na vlakovém nádraží jsem vystoupil v hodin, kde rychlík EC Fatra ze Slovenska měl odjíždět v hodin. Bohužel měl na příjezdu 50 minut zpoždění, které jsem využil v nádražní restauraci k obědu a večeři zároveň. Poloprázdným expresem jsem cestoval sám v kupé. Až ve stanici Česká Třebová jsem požádal mladší sympatickou průvodčí o možnost kontaktovat dispečera, aby pozdržel odjezd vlaku z Pardubic do Hradce

14 Králové, neboť to byla jediná možnost dostat se ten den domů. Podařilo se! Vlak z Pardubic odjel o 10 minut později a já i další tři cestující byli nadmíru spokojeni. Ještě jsem stačil mladé mamince v jiném stavu a s menším dítětem pomoci přenést těžkou tašku do čekajícího vlaku; dobrý malý skutek za všechna dobra, která mne za dva dny potkala. Ve hodin jsem moc spokojený vystoupil v Jičíně a doma mne čekala Jitka sledující TV. Končím své psaní opět s bardem slezského národa, Petrem Bezručem, o tom, kde jsem se toulal celé dva dny, tj. překrásnými lesy. Slezské lesy Jste tak jak já, slezské lesy, mé lesy. Smutek se na kmen a koruny věsí, hledíte teskno a hledíte přísně, jak moje myšlenky, jak moje písně. Padá z vás jehličí v noci a v mlze, porobeného to národa slze. Padáte sekerou na rozkaz z Vídně, hynete pomalu, hynete klidně! Mlčíte, hynete, smrkové moře, bez konce, bez konce, slezské vy hoře! Závěr: nesmírně úspěšné dva dny za málo peněz a plný zážitků; život není o penězích. V Jičíně 9. října 2014 I v a n Jitka Press Jičín Copyright Jitka 2014

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách

9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách 9. zimní přechod 12. - 15. 2. 2015 Javorníky a Vsetínské vrchy v Beskydech na sněžnicích, lyžích nebo jen v pohorkách Také v pořadí již třetí deníček v letošním roce začnu trochu netradičně. Přikládám

Více

Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013

Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013 Vlastní motto: Byl to krásný pohled do krajiny a nitra. Lužické hory ve dnech 28. - 29. 9. 2013 Nejprve mi dovolte, abych poděkoval za všechny maily, které jsem dostal od vás po návratu ze svého putování

Více

Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014

Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014 Koho Bůh miluje, tomu dovolí žít v Jeseníkách. Hrubý Jeseník Praděd 1492 m n. m. 28. - 29. 1. 2014 Jsou to jen dva týdny, kdy jsem byl naposledy v Jeseníkách. Tehdy jsem Hrubý Jeseník, druhé nejvyšší pohoří

Více

Beskydy letos již počtvrté

Beskydy letos již počtvrté Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide; černooký bača ovečky zatáčá. Aj, bačo, bačo náš, černú košulku máš; kdo ti ju vypere, když maměnky nemáš? Beskydy letos již počtvrté ve dnech 3. - 5. 6. 2014. Na pozvání

Více

Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010

Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010 Českomoravská vrchovina 10. - 11.11.2010 Krajem českých malířů Mimořádně teplý podzim mě opět vylákal do přírody a už jsem vyměnil kolo za pohorky. Připravil jsem si dvoudenní výlet na malebnou a nedalekou

Více

Rychlebských hor 23.-24.11.2010

Rychlebských hor 23.-24.11.2010 Z horoskopu pro dnešní den 23.11.2010 mají váhy napsáno: Zatímco okolím zmítají rozporuplné nálady, Vás se nic nedotkne. Rozhodli jste se, že se nebudete stresovat a počkáte, jak to všechno dopadne. Ano

Více

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE

Barevný podzim SLAVNOSTNÍ PŘEDÁVÁNÍ SLABIKÁŘE Barevný podzim Ve čtvrtek 30. října 2014 se uskutečnila akce s názvem Barevný podzim, které se mohly zúčastnit děti z prvního stupně. Barevný podzim spočívá v tom, že si děti mohly určit skupinky anebo

Více

Polské Krkonoše

Polské Krkonoše Diderot: Volný čas tvoří nejdůležitější část našeho života. Polské Krkonoše 15.11.2010 Szklarská Poroba Jakuszyce Orle Před několika týdny bylo s přispěním EU obnoveno vlakové spojení mezi Harrachovem

Více

Pro dětský sen udělám cokoliv, třeba vyběhnu na Sněžku. Sněžka 28. 10. 2013 již 21. ročník (od vyhlášení samostatné České republiky)

Pro dětský sen udělám cokoliv, třeba vyběhnu na Sněžku. Sněžka 28. 10. 2013 již 21. ročník (od vyhlášení samostatné České republiky) Pro dětský sen udělám cokoliv, třeba vyběhnu na Sněžku. Sněžka 28. 10. 2013 již 21. ročník (od vyhlášení samostatné České republiky) Z kroniky založené 28. 10. 1993 opisuji první státní svátek ČR a Sněžka

Více

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací

Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací Stránka č. 1 z 5 Hřebenovka Nízkých Tater: 5 krásných dní nad civilizací 10. září 2007 9:31 Jít a dívat se minimálně pět dní na lidskou civilizaci jenom shora! Tenhle nevšední zážitek si můžete dopřát,

Více

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě

TeGe. 1.číslo Říjen 2012. Deváťáci na Lysé hoře. Maškarák na škole v přírodě Deváťáci na Lysé hoře TeGe Maškarák na škole v přírodě 1.číslo Říjen 2012 16 Ahoj kluci a holky, letos spadá příprava časopisu TEGEMÁK žákovskému parlamentu na rozdíl od předchozích let, kdy byl vydáván

Více

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního

Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního Olympiáda ve Vencouveru se zlomila do druhé půlky a my se vydali na letošní běžky do rodiště jednoho z potencionálních medailistů tohoto zimního klání, do okolí Klínovce na hřebeny Krušných hor. Ty jsou

Více

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku?

Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? Stránka č. 1 z 5 Veľký bok: nejvýše položené letiště na Slovensku? 20. srpna 2008 6:00 Výstup na Veľký bok (1 727 m) v Nízkých Tatrách je fyzicky, časově i orientačně náročný. Pokud sem však zamíříte,

Více

Lyžování v Rakousku last VELIKONOCE Dachstein West hotel polopenze wellness skipas autobus delegát

Lyžování v Rakousku last VELIKONOCE Dachstein West hotel polopenze wellness skipas autobus delegát Lyžování v Rakousku last VELIKONOCE Dachstein West hotel polopenze wellness skipas autobus delegát 5 - denní zájezd Last moment VELIKONOCE, AKČNÍ NABÍDKA lyžování v Rakousku JARNÍ PRÁZDNINY a prodloužené

Více

Z i m n í s p o r t y

Z i m n í s p o r t y Z i m n í s p o r t y Sjezdové lyžování: Červenohorské sedlo Kontakt: +420 583 215 118 Ceník lyžování Skipas Dospělý Děti (do 12-ti let) Bodový (25, 50, 100 b.) 160-300 - 500 Kč 110-190 - 300 Kč Bodový

Více

Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat

Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat Stránka č. 1 z 8 Přechod rumunské Rodny, jednoho z nejhezčích pohoří Karpat 25. srpna 2010 5:00 Každým rokem se snažíme zmapovat několik nových karpatských pohoří. Letos padla konečně volba na Rodnu, hory

Více

Západní Krkonoše 15.12.2009

Západní Krkonoše 15.12.2009 Motto: Když cestují, zvláště nyní, maximálně využívám svobodu, kterou mám. Nemám rád rutinu, stereotyp, nudu. Mám rád změnu, nevědět co nastane za chvíli, zítra, kde budu nocovat, koho nového potkám. Západní

Více

Obsah. Redakční sloupek

Obsah. Redakční sloupek Ročník:1 Číslo:3 1 Obsah 3. Něco z historie tratí a lokomotiv 4. Historické dny tramvají v Pražské MHD 5. Zajímavosti z metra 6. Historie železnice v Českých zemích 8. Foto čísla, sběratelská karta Redakční

Více

Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace

Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace Motto: I cesta může být cíl. Jubilejní 20. ročník výstupu na Sněžku 2012 rekapitulace Pouze 22 odvážných účastníků se odhodlalo vystoupit na nejvyšší horu Česka v zimních podmínkách v neděli, ve sváteční

Více

Turistika Frýdlant n. O. PLÁN ČINNOSTI NA ROK 2015. Člen KČT, reg. č. 113208

Turistika Frýdlant n. O. PLÁN ČINNOSTI NA ROK 2015. Člen KČT, reg. č. 113208 Turistika Frýdlant n. O. PLÁN ČINNOSTI NA ROK 2015 Člen KČT, reg. č. 113208 Vážení turisté, předkládáme vám plán turistických akcí na rok 2015. Účastníci nejsou pojištěni. Proto prosíme, nezapomínejte

Více

Vlakem kolem republiky za dva dny

Vlakem kolem republiky za dva dny Vlakem kolem republiky za dva dny 20. 21. 2008 1432 km za 273 Kč Při úspěšné cestě vlakem kolem republiky za čtyři dny před loňskými vánocemi jsem cestoval převážně podél státních hranic, tzn. v pohraničí

Více

CESTOVNÍ RUCH BEZ BARIÉR Reg. číslo: CZ.1.10/2.2.00/07.00938. Neobvyklý nápad může být příkladem pro ostatní

CESTOVNÍ RUCH BEZ BARIÉR Reg. číslo: CZ.1.10/2.2.00/07.00938. Neobvyklý nápad může být příkladem pro ostatní CESTOVNÍ RUCH BEZ BARIÉR Reg. číslo: CZ.1.10/2.2.00/07.00938 Neobvyklý nápad může být příkladem pro ostatní Čtyřiaosmdesátiletá Vlasta Galasová se na penzi přestěhovala do Frýdlantu nad Ostravicí. Má tak

Více

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce.

Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 OBSAH. Na str. 4 si pøeètìte povídání o letošní kouzelnické galapøehlídce. Šprdzpravodaj Sdružení dìtí a mládeže pro volný èas, pøírodu a recesi Interní nepravidelník sdružení Vychází jednou za uherský mìsíc Èíslo 42 ze dne 25. 4. 2000 Nikdo neví, kam se jede Cyklistický jídelníèek

Více

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6

49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 49. ČEZ Jizerská 50 8. 10. 1. 2 0 1 6 Již po 49. se letos konala v Bedřichově Jizerská 50. Bohužel bylo málo sněhu a musela být uzpůsobena speciální 4km trať, lépe řečeno okruh, který byl zasněžován a

Více

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách'

Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' Stránka č. 1 z 6 Nejlevnější chatu střední Evropy najdete ve 'slovenských Jeseníkách' 15. srpna 2007 Východní část Slovenského Rudohoří, které se táhne v délce téměř 200 km od Zvolena po Košice, nese název

Více

Chrudim. Světový den bez tabáku

Chrudim. Světový den bez tabáku Světový den bez tabáku aneb cesta za čistým vzduchem 2010 v i 1 Světový den bez tabáku vyhlásila Světová zdravotnická organizace (WHO) poprvé v roce 1988. Kampaň každoročně připadá na poslední květnový

Více

Já hraji na klávesy - N. Matesová

Já hraji na klávesy - N. Matesová L. Šindlerová Já hraji na klávesy - N. Matesová Na klávesy hraju letos poprvé, ale už umím mnoho písniček, například Maličká su, Když jsem jel do Prahy, Vadí nevadí, Okoř a mnoho dalších písniček. Na klávesy

Více

Telefonní budka. Varovný telefonát

Telefonní budka. Varovný telefonát MEZI NEBEM A ZEMÍ Mezi nebem a zemí Telefonní budka Tohle se prý stalo nedávno, někde na Kladně. Jednu mladou dívku právě proti její vůli opustil přítel a k tomu se přidaly jak problémy ve škole, tak

Více

Valné shromáždění 2007.

Valné shromáždění 2007. Valné shromáždění 2007....když už chystáme VÁNOCE DEBRUJÁRŮ, tak proč nepřidat zrovna pozvání a informace k valnému shromáždění, že jo? Těšíme se, že se nás v roce oslav 15. výročí založení AMD ČR sejde

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 2.1.2009 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

outdoor BESKYDY A JAVORNÍKY 30 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce Grada Publishing

outdoor BESKYDY A JAVORNÍKY 30 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce Grada Publishing outdoor 30 tipů, kam na výlet Outdoorový průvodce BESKYDY A JAVORNÍKY Grada Publishing Jakub Turek a kolektiv Outdoorový průvodce BESKYDY A JAVORNÍKY Kolektiv autorů Horydoly.cz: Martina Vampulová, Jan

Více

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ

2. DEN PŘÍJEZD A ZAHÁJENÍ Klub Pathfinder O prázdninách se naši pathfindeři zúčastnili mezinárodního evropského CAMPOREE, které připravilo Interevropské oddělení dětí a mládeže. CO JE CAMPOREE Týdenní až desetidenní prázdninové

Více

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd.

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. Štědrý den u nás doma O. Polcar Už od rána jsme s mojí sestřičkou Zuzankou čekali na Ježíška. Maminka řekla, že musíme počkat do večera. Celý den jsme byli oba hodní.

Více

Přechod Moravskoslezských Beskyd

Přechod Moravskoslezských Beskyd Přechod Moravskoslezských Beskyd 22. 25. 4. 2010 Motivem této cesty (kromě zopakování si poznání překrásné palety hor ve východním cípu Moravy při hranicích s Polskem a Slovenskem) byla závěrečná příprava

Více

4. zimní přechod hřebene hor Beskydy

4. zimní přechod hřebene hor Beskydy 4. zimní přechod hřebene hor Beskydy 17. - 20. 2. 2011 Každý den je malý život, každé probuzení je malé narození, každé ráno je malé mládí a každé usínání je malá smrt. Arthur Schopenhauer Ve čtvrtek 20.

Více

PROJEKT PŘEKONEJ SÁM SEBE SE PŘEHOUPL Z FÁZE PŘÍPRAV DO FÁZE SAMOTNÉ REALIZACE HLAVNÍ ČÁSTI PROJEKTU VÍKENDOVÝ MARATON

PROJEKT PŘEKONEJ SÁM SEBE SE PŘEHOUPL Z FÁZE PŘÍPRAV DO FÁZE SAMOTNÉ REALIZACE HLAVNÍ ČÁSTI PROJEKTU VÍKENDOVÝ MARATON PROJEKT PŘEKONEJ SÁM SEBE SE PŘEHOUPL Z FÁZE PŘÍPRAV DO FÁZE SAMOTNÉ REALIZACE HLAVNÍ ČÁSTI PROJEKTU VÍKENDOVÝ MARATON 34 BYZMAG MĚSÍČNÍK PRO PODPORU PODNIKÁNÍ V ČR Víkendový maraton probíhá v období květen

Více

Národní park Stolové hory (Polsko) 2. 5. 2012

Národní park Stolové hory (Polsko) 2. 5. 2012 Národní park Stolové hory (Polsko) 2. 5. 2012 První máj jsem slavil dopoledním pohodovým výletem do Špindlerova Mlýna na silničním tréninkovém kole, což bylo tam i zpět 105 km a stačilo mi k tomu 3,5 hodiny.

Více

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE

GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 1 Tereza Čierníková GIO: PŘÍBĚH AFRICKÉHO CHLAPCE 2 PROLOG Henry Vans znovu objíždí svět! Cestopisec Henry Vans, který po svých deseti letech cestování nasbíral tisíce a tisíce informací o zemích z celého

Více

Strážníci besedovali se seniory v Komunitním centru Máj

Strážníci besedovali se seniory v Komunitním centru Máj Pondělí, 26. října 2015 Zdroj: Regiony24.cz (odkaz) Rubrika: AKTUÁLNĚ/ SPOLEČNOST Strážníci besedovali se seniory v Komunitním centru Máj Strážníci besedovali se seniory v Komunitním centru Máj. V pátek

Více

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny

Vánoce Výlet Pendolinem Vánoční prázdniny Silvestr 2012 - Ondra Polcar Na Silvestra jsme se sestrou Zuzankou byli ve Všetatech u babičky a dědy.zuzka usnula brzo,ale my s bratrancem Adamem jsme se dívali na televizi a ujídali dobroty co babička

Více

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost.

1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 1. Nákladní automobil ujede nejprve 6 km rychlostí 30 km/h a potom 24 km rychlostí 60 km/h. Určete jeho průměrnou rychlost. 2. Cyklista jede z osady do města. První polovinu cesty vedoucí přes kopec jel

Více

JE TADY JARO 2013 evidenční číslo: MK ČR E 15309

JE TADY JARO 2013 evidenční číslo: MK ČR E 15309 JE TADY JARO 2013 evidenční číslo: MK ČR E 15309 Vyhlášení veřejné sbírky na rekonstrukci ROZHLEDNY NA KŘÍŽKÁCH Účelem sbírky je záchrana a zhodnocení tohoto místa pro současné i příští generace a z tohoto

Více

Spolek RADOST z. s., Výroční zpráva 2015

Spolek RADOST z. s., Výroční zpráva 2015 Spolek RADOST z. s., Výroční zpráva 2015 1 z 13 Historie a poslání: Spolek RADOST vznikl v roce 2010 v Teplicích nad Metují - na základě předchozí dobrovolné činnosti členů sdružení v organizování kulturně

Více

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště. Srpen 2010

Časopis chráněného bydlení Mnichovo Hradiště. Srpen 2010 Zásnuby 2010 Zdravíme Vás, čtenáře, tento časopis vznikl jako zpravodaj pro uživatele a přátele chráněného bydlení, které je zřizováno Domovem Pod Skalami Kurovodice. Jeho prostřednictvím se budeme snažit

Více

Jízdní řád 2015 v mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah

Jízdní řád 2015 v mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah Praha, 19. listopadu 2014 Jízdní řád 2015 v mezistátní a vnitrostátní dálkové dopravě Českých drah Dvouhodinový interval rychlovlaků railjet mezi Prahou, Brnem, Vídní a Grazem, zkrácení cesty mezi hlavním

Více

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013

Číslo 3. Ročník III. Březen 2013 Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš Matějíček, Michal Vlach Školní ilustrovaný magazín III. základní

Více

Závěrečná zpráva. Pracovní stáž na HZS Nízké Tatry Jasná. 4.1. 4.4.2010 Hlaváček Jan, Kadlec Jan

Závěrečná zpráva. Pracovní stáž na HZS Nízké Tatry Jasná. 4.1. 4.4.2010 Hlaváček Jan, Kadlec Jan Závěrečná zpráva Pracovní stáž na HZS Nízké Tatry Jasná 4.1. 4.4.2010 Hlaváček Jan, Kadlec Jan 1 Od studentů ke stážistům Jednou z radostí studia oboru zdravotnický záchranář na JČU je i možnost absolvovat

Více

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012

OKRES VE VOLEJBALE. ZŠ Svitavy, Riegrova 4 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13. květen, červen 2012 MĚSÍČNÍK ŠKOLNÍCH NOVIN ROČNÍK 13 ZŠ Svitavy, Riegrova 4 květen, červen 2012 OKRES VE VOLEJBALE KINDERIÁDA 2. 5. 2012 jsme šli na Kinderiádu. Přípravu jsme zahájili rozcvičkou. Po ní jsme odešli na jednotlivá

Více

Jak jsme se měli na horách...

Jak jsme se měli na horách... Jak jsme se měli na horách......aneb zaručeně neověřené informace z lyžařského kurzu 2010! Neděle 7.2.2010 - den první Dnes v pravé poledne jsme konečně vyrazili se školou na lyžařský kurz na Šumavu. Pan

Více

Starohamerský. Zpravodaj ŘÍJEN 2012 VYDÁVÁ OBEC STARÉ HAMRY

Starohamerský. Zpravodaj ŘÍJEN 2012 VYDÁVÁ OBEC STARÉ HAMRY Starohamerský Zpravodaj ŘÍJEN 2012 VYDÁVÁ OBEC STARÉ HAMRY Vymetání a kontrola komínů dodatečný termín Z důvodu velkého počtu žadatelů o vymetení a kontrolu komínů byl provádějící firmou Kominictví Czyz

Více

2. číslo / 2015 únor 2015

2. číslo / 2015 únor 2015 2. číslo / 2015 únor 2015 Ta dobrá zpráva je, že jste všichni přežili první pololetí a ta druhá, že do prázdnin zbývá ještě téměř celý školní půlrok. Ten se dá proučit, proživořit, pronesmyslovat nebo

Více

OHŘE 89. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz

OHŘE 89. PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz OHŘE 89 Letošní výprava na Ohři byla dosti kuriózní. Na řeku, která měla právě v tuto dobu 14 cm pod stav a podle zpráv Československého rozhlasu byla absolutně nesjízdná se vydaly pouze 3 posádky. Z nich

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Únor 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Zimní radovánky...........1 Zábavné sportovní odpoledne.......2 Valentýnské dopoledne..3

Více

Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009)

Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009) Národní parky Nordlandu čili severního Norska (18-23.7. 2009) Při naší cestě Nordlandem krajem seveřanů jsme navštívili kromě Moysalenu na Vestrálech ještě 3 další národní parky. Hranice NP Rago a NP Borgefjell.

Více

Taxi pro opilé - kontakt Praha, Brno, Ostrava, Karlovy Vary, Liberec, Plzeň, Pardubice - Alkoholik.cz

Taxi pro opilé - kontakt Praha, Brno, Ostrava, Karlovy Vary, Liberec, Plzeň, Pardubice - Alkoholik.cz Taxi pro opilce, andělé, želvy, SOS... říkejte jim, jak chcete, ale když se po večírku vymotáte z restaurace omámeni alkoholem, budou to právě oni, kdo vás dopraví domů a uloží čtyřkolového miláčka ke

Více

Chřiby, 11.4.2015. Přejezd autobusu : dále po 432, doleva 50 Buchlovice odb. Zlechov Tupesy Velehrad

Chřiby, 11.4.2015. Přejezd autobusu : dále po 432, doleva 50 Buchlovice odb. Zlechov Tupesy Velehrad Chřiby, 11.4.2015 Trasa autobusu: Ostrava D1 exit 298 Lipník - 47 Přerov - 55 Říkovice - D1 exit 258 Kroměříž 367 Kroměříž kruh. objezd nám. Míru 1.výjezd 432 Važany Šelešovice Zdounky Roští n Přejezd

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 24.3.2009 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

Předem nezbývá nic jiného, než poděkovat vedení našeho SC, že mi a mým kamarádům tento výjezd umožnili a zprostředkovali nám lupeny.

Předem nezbývá nic jiného, než poděkovat vedení našeho SC, že mi a mým kamarádům tento výjezd umožnili a zprostředkovali nám lupeny. Předem nezbývá nic jiného, než poděkovat vedení našeho SC, že mi a mým kamarádům tento výjezd umožnili a zprostředkovali nám lupeny. Děkuju :-) Už je tomu asi 5 let co jsem začal snít tenhle sen. Kdysi

Více

Podzim na Malém Stožci foto Petr Mader

Podzim na Malém Stožci foto Petr Mader Výroční zpráva 2010 Podzim na Malém Stožci foto Petr Mader Obsah 1. Úvodní slovo 2. Sdružení a členové sdružení 3. Činnost v roce 2010 Lanterna Futuri Lužický horský spolek 4. Zpráva o hospodaření Přátelé

Více

Průvodce "Průvodce Harrachov"

Průvodce Průvodce Harrachov Mumlavský vodopád Vodopád 50 46'13.44"N 15 27'19.98"E Když pojedete okolo Harrachova, nenechte si ujít návštěvu Mumlavského vodopádu, ke kterému dojdete podél řeky Mumlavy, jak jinak. Na tohle překrásné

Více

Na Kralický Sněžník za pramenem Moravy

Na Kralický Sněžník za pramenem Moravy Motto: Pohyb je alfa a omega mého života. Na Kralický Sněžník za pramenem Moravy 11. 11. 2013 Kralický Sněžník (1424) je masiv na pomezí Rychlebských hor a Orlických hor. Řeka Morava je symbolem života

Více

IV. závěrečné kolo Českého poháru starších žáků Hradec Králové 21.- 22. 03. 2009 7. kolo KP starších žáků Nový Jičín 15. 03. 2009

IV. závěrečné kolo Českého poháru starších žáků Hradec Králové 21.- 22. 03. 2009 7. kolo KP starších žáků Nový Jičín 15. 03. 2009 IV. závěrečné kolo Českého poháru starších žáků Hradec Králové 21.- 22. 03. 2009 7. kolo KP starších žáků Nový Jičín 15. 03. 2009 V pátek 20.3. odpoledne jsme se ve Svinově vecpali do rychlíku. Drozdi

Více

KLUB SVĚTA ENERGIE KLUBOVÉ ZPRÁVY. Ohlédnutí za 8. setkáním Klubu Světa energie

KLUB SVĚTA ENERGIE KLUBOVÉ ZPRÁVY. Ohlédnutí za 8. setkáním Klubu Světa energie KLUB SVĚTA ENERGIE KLUBOVÉ ZPRÁVY Ohlédnutí za 8. setkáním Klubu Světa energie Ve dnech 14. až 15. května proběhl v Plzni další, tentokrát již osmý díl pravidelného setkání členů Klubu Světa energie. Tématem

Více

ZPRAVODAJ. KUFRu a ÚSVITu zima 2015/2016

ZPRAVODAJ. KUFRu a ÚSVITu zima 2015/2016 ZPRAVODAJ KUFRu a ÚSVITu zima 2015/2016 1., 8., 15. a 22.12. 5., 12., 19. a 26.1. úterky Do sauny s Kufrem 19.-20.12. sobotní noc Noční přechod 26.12.-2.1.2016 týden Vánoce s KUFRem 16.1. sobota S Úsvitem

Více

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008)

Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Na kole okolo Lac de Ste Croix a Grand Canyon du Verdon (26-27.10.2008) Vítejte Vjezd na silnici nad Gorges du Verdon Vrcholem našeho cyklistického snažení tady byl dvoudenní okruh okolo jezera de Ste.

Více

Veškerá pestrost, celý půvab i všechna krása života je složena ze světla a stínu. L. N. Tolstoj Napsáno na kovové mříži kovem v Adršpašských skalách.

Veškerá pestrost, celý půvab i všechna krása života je složena ze světla a stínu. L. N. Tolstoj Napsáno na kovové mříži kovem v Adršpašských skalách. Veškerá pestrost, celý půvab i všechna krása života je složena ze světla a stínu. L. N. Tolstoj Napsáno na kovové mříži kovem v Adršpašských skalách. V pátek 27.4. jsem odjel vlakem v 6.33 hodin z Jičína

Více

Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014

Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014 Přehled zpráv 19.2.2014-20.2.2014 Betynka Vybíráte porodnici?... 2 19.2.2014 Betynka str. 56 Miminko Českolipský deník Na okrese se šíří zaječí mor. Nejvíc u Brenné... 3 20.2.2014 Českolipský deník str.

Více

Termín konání: sobota 29 srpna. sobota 5. září 2015

Termín konání: sobota 29 srpna. sobota 5. září 2015 Termín konání: sobota 29 srpna. sobota 5. září 2015 Ubytování: Bzenec, Hotel a Penzion Junior. Ubytování v penzionu je ve studiích, vždy 2 pokoje se společným sociálním zařízením. K dispozici pro celý

Více

Martina Bábíčková, Ph.D. 04.05.2014

Martina Bábíčková, Ph.D. 04.05.2014 Jméno Martina Bábíčková, Ph.D. Datum 04.05.2014 Ročník 7. Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Vzdělávací obor Informatika Tematický okruh Textový editor Téma klíčová slova Novinová strana

Více

července účastníků vedoucí: Jenda Schulz

července účastníků vedoucí: Jenda Schulz 5. - 8. července 2007 19 účastníků vedoucí: Jenda Schulz Odjezd vlakem 5.22. asi 20 minut zpoždění. Při nastupování do vlaku nastaly problémy. Vlak byl totiž úplně přecpaný a byl problém i nastoupit. Měli

Více

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny?

Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Proč si všichni na střední musí připadat jako králové nebo královny? Nikdo si mě za celý týden ani nevšiml. Jsem jen další nová studentka na nové škole. Přestoupila jsem z té minulé z toho důvodu, že se

Více

Výroční zpráva. kmen Okwaho. Jaro 2014

Výroční zpráva. kmen Okwaho. Jaro 2014 Výroční zpráva kmen Okwaho Jaro 2014 O kmeni Okwaho OKWAHO je woodcrafterský kmen, který od roku 1999 působí v Hranicích. Slovo okwaho znamená v jazyce indiánského kmene Irokézů vlk. Původně jsme byli

Více

CESTOVNÍ RUCH BEZ BARIÉR Reg. číslo: CZ.1.10/2.2.00/07.00938

CESTOVNÍ RUCH BEZ BARIÉR Reg. číslo: CZ.1.10/2.2.00/07.00938 CESTOVNÍ RUCH BEZ BARIÉR Reg. číslo: CZ.1.10/2.2.00/07.00938 Běžky nebo pěšky Mrazy mínus patnáct pod nulou už dávno pominuly, sníh roztává, na ulicích vznikají plytká jezera a zima se s námi pomalu loučí.

Více

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída

Napsal Roman Jaroš, VIII. třída Naše poslední společné dobrodružství začalo v pondělí 2. června. Vlakem a posléze autobusem jsme dojeli do Roztok u Křivoklátu a odtud pokračovali pěšky ke známé chatě Emílovně. Ta byla cílovým místem

Více

Výroční zpráva KV ARENA TEAM 2015

Výroční zpráva KV ARENA TEAM 2015 Výroční zpráva KV ARENA TEAM 2015 Obsah Obsah KV Arena Team 1 Finanční souhrn za rok 2015 2 Přehled závodů 3 Foto KV Arena Team 5 Str. 01 KV Arena Team KV Arena Team Kdo jsme? Tento tým je složený ze zaměstnanců

Více

I. kolo kategorie Z5

I. kolo kategorie Z5 62. ročník Matematické olympiády I. kolo kategorie Z5 Z5 I 1 Maminka zaplatila v knihkupectví 2 700 Kč. Platila dvěma druhy bankovek, dvousetkorunovými a pětisetkorunovými, a přesně. Kolik kterých bankovek

Více

Turistický zpravodaj. Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1

Turistický zpravodaj. Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1 Turistický zpravodaj Časopis Klubu českých turistů v Kralupech nad Vltavou Číslo 1/2014 Ročník XXVII. KČT Kralupy nad Vltavou www.kralupska-turistika.cz 1 Časopis Turistický zpravodaj je občasník Klubu

Více

SETKÁNÍ ALBRECHTIC 41. ROČNÍK 2014

SETKÁNÍ ALBRECHTIC 41. ROČNÍK 2014 SETKÁNÍ ALBRECHTIC 41. ROČNÍK 2014 POŘADATEL ALBRECHTICE V JIZERSKÝCH HORÁCH SETKÁNÍ ALBRECHTIC 2014 1 OHLÉDNUTÍ ZA 41. ŠTÍTEM ALBRECHTIC 2014 ALBRECHTICE V JIZERSKÝCH HORÁCH 27. - 29.6.2014 Naše obec

Více

amortizace náhrada za PHM průměrná spotřeba náhrada za PHM celkem jízdné Cestovné pracovní list.notebook základní náhrada u osobních vozidel 3,70 Kč

amortizace náhrada za PHM průměrná spotřeba náhrada za PHM celkem jízdné Cestovné pracovní list.notebook základní náhrada u osobních vozidel 3,70 Kč JÍZDNÉ Zaměstnanec Michal Polívka jel na služební cestu do Prahy. Místo výkonu práce má ve smlouvě sjednáno Chrudim. Jel vlastním autem. Ujel celkem 390 km (2 * 195 km). Jeho auto Citroen C5 má v technickém

Více

EV4. Cyklostezka EuroVelo 4, H. Počernice Polabí.

EV4. Cyklostezka EuroVelo 4, H. Počernice Polabí. Cyklostezka EuroVelo 4, H. Počernice Polabí. Mezinárodní cyklostezka EuroVelo 4 (západní Čechy jižní Morava) má v úseku z Prahy po Labe na území hl. města Prahy (po Čertousy) značení EV4 a také A 26. Na

Více

Univerzita Pardubice Dopravní Fakulta Jana Pernera. Rozvoj cyklistické dopravy v Beskydech. Bc. Martin Gelnar

Univerzita Pardubice Dopravní Fakulta Jana Pernera. Rozvoj cyklistické dopravy v Beskydech. Bc. Martin Gelnar Univerzita Pardubice Dopravní Fakulta Jana Pernera Rozvoj cyklistické dopravy v Beskydech Bc. Martin Gelnar Diplomová práce 2008 SOUHRN Diplomová práce se zabývá rozvojem cyklistické dopravy v Beskydech.

Více

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně

Projektové noviny. Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny Vypravily jsme se s pracovníky Projektových Novin zjistit,co se děje dne 3.3.2005 na projektovém dni ZŠ Masarykova v Kolíně Projektové noviny vám připravily: Jak to všechno začalo? str.

Více

Proč využít našich služeb? Jsme největší nezávislá síť led obrazovek v České republice. OBSAH Rodné listy obrazovek

Proč využít našich služeb? Jsme největší nezávislá síť led obrazovek v České republice. OBSAH Rodné listy obrazovek Proč využít našich služeb? Jsme největší nezávislá síť led obrazovek v České republice OBSAH Rodné listy obrazovek Hl. M. Praha Praha Palladium.......................................... 4 Praha Atrium

Více

Hurá do školy. Beseda s Policií ČR. Školní akademie. Jedeme na výlet. Bezpečně nejen do školy. Výtvarka trochu jinak. Dušíkoviny

Hurá do školy. Beseda s Policií ČR. Školní akademie. Jedeme na výlet. Bezpečně nejen do školy. Výtvarka trochu jinak. Dušíkoviny Bezpečně nejen do školy Hurá do školy Beseda s Policií ČR Jedeme na výlet Školní akademie Výtvarka trochu jinak Dušíkoviny Jaké byly? O tom nám napsali naši žáci. Tak se podívejte. Prázdniny v kempu u

Více

Náš Zlukov. Číslo 5/2011 ročník I

Náš Zlukov. Číslo 5/2011 ročník I DVOUMĚSÍČNÍK PRO ZLUKOVSKÉ OBČANY Náš Zlukov Číslo 5/2011 ročník I Zdarma Vážení spoluobčané, pomalu opadaly zbytky podzimního listí a příroda jakoby ztratila barvy a hlasy. Vše se obléklo do tonů šedé

Více

Zajímavosti o olympijských hrách

Zajímavosti o olympijských hrách Ahoj kluci a holky, pomalu se blíží doba letního slunovratu a léto. Určitě se už těšíte, až odložíte školní brašny a budete moct ráno dlouho spát a chvilku zapomenout na úkoly a povinnosti ve škole. Máte

Více

Sledujte vývěsní skříňku v lékárně. Sobota 30.ledna 2016 K soutoku Moravy a Bečvy

Sledujte vývěsní skříňku v lékárně. Sobota 30.ledna 2016 K soutoku Moravy a Bečvy Motto: Nedej na první pohled, podívej se podruhé! Vážení přátelé turistiky. Tento kalendář je určen pro všechny milovníky pohybu v přírodě, kterým nabízíme tyto akce na 1.pololetí r. 2016. Sledujte však,

Více

Ferraty v okolí Hallstattu

Ferraty v okolí Hallstattu Ferraty v okolí Hallstattu pá 12.6.2015 ne 14.6.2015 Zdravím všechny sportovně založené milovníky hor a zájemce o vyzkoušení této návykové sportovní aktivity. Na následujících stránkách najdete pár základních

Více

Deník školy v přírodě 3.C, 4. a 5. tříd v Jiřetíně od 8. do 15. května 2010.

Deník školy v přírodě 3.C, 4. a 5. tříd v Jiřetíně od 8. do 15. května 2010. Deník školy v přírodě 3.C, 4. a 5. tříd v Jiřetíně od 8. do 15. května 2010. První den sobota 8. května 2010. (Kliknutím otevřete fotoalbum) Je již pravidlem, že čtvrtým a pátým ročníkům přeje štěstí při

Více

Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015. A. Mašek

Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015. A. Mašek E. Brodníčková Výuka na dopravním hřišti 23.10. 2015 A. Mašek Náš Pavlík č. 2 říjen 2015 Vydává ZŠ Pavlíkov, okres Rakovník s dětskou redakční radou pod vedením p. ředitele P. Šilera. Tel.: 313 533 756,

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 23.6.2009 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3

ŠKOLTÝN. Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 ŠKOLTÝN Školní časopis Základní školy v Týnci nad Labem 15. ročník Číslo 3 Obsah 1. Lyžařský výcvikový kurz 2. Tři králové, zápis do 1. třídy 3. Zimní škola v přírodě 4. Vánoční laťka, florbal starší dívky

Více

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor

NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014. Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor NEJENRODIČOVSKÝ INFORMÁTOR TÁBOR 2014 Důležité informace než odjedeme na letní skautský tábor Po celý rok přicházíme jako skauti do kontaktu s přírodou. Až tábor nás k ní ale přiblíží natolik, abychom

Více

Brno a okolí čeká během letních prázdnin řada náročných výluk v železniční dopravě

Brno a okolí čeká během letních prázdnin řada náročných výluk v železniční dopravě Brno, 1. července 2011 Brno a okolí čeká během letních prázdnin řada náročných výluk v železniční dopravě V průběhu letních prázdnin proběhnou v Brně a jeho okolí náročné výluky železniční dopravy. Správa

Více

Metodika průvodcovské a animátorské činnosti

Metodika průvodcovské a animátorské činnosti Metodika průvodcovské a animátorské činnosti Přednáška na úvod praktických cvičení Mgr. Pavel Koura Průvodce práce průvodce má mnoho rovin (průvodce zájezdu, místní průvodce, průvodce v památkovém objektu)

Více

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE

HELICOPTER EMERGENCY MEDICAL SERVICE Media Monitoring TÉMA 1. Helicopter emergency medical service, Letecká záchranná služba 2. Rafťáci VYHOTOVENO 1.6.2010 MONITOROVANÉ ZDROJE Tištěná média Televize a rozhlas Agenturní zpravodajství OBDOBÍ

Více

1/2012 3/2011 Veselé velikonoce, bohatou pomlázku přejeme všem našim občanům. zastupitelstvo obce

1/2012 3/2011 Veselé velikonoce, bohatou pomlázku přejeme všem našim občanům. zastupitelstvo obce ÚSTECKÝ ZPRAVODAJ Březen (obecní čtvrtletník líbilo a registrace: nestíhali MK jsme ČR dolévat E 19788) do várnice s kohoutkem 1/2013 1/2012 3/2011 Veselé velikonoce, bohatou pomlázku přejeme všem našim

Více

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm

1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm 1. Na stole jsou tři hromádky jablek. Na první je o třináct jablek méně než na druhé, na třetí hromádce je o osm jablek více než na první. Kolik jablek je dohromady na stole, víš-li, že na druhé hromádce

Více

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně.

Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. Lekce 18 Na návštěvě. V jídelně. 18.1 Struktury Co bude k obědu/k večeři? Dejte mi míň masa. Můžu dostat víc knedlíků? Proč nechceš jíst vepřové? Nesmím jíst vepřové, protože jsem muslim. Olga se seznámila

Více

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno

10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno 10.číslo Červen 2015 Ročník XXVI. Měsíčník turistického oddílu mládeže Roháči 2713 Kladno Co nás čeká v červnu a o prázdninách? 4.6. Oddílovka 5.-7.6. Pleskoty v Českém Ráji (závěrečný turnaj ve víceboji)

Více