POZVÁNKA NA. DĚTSKÉ VÁNOCE V KRUŠNÝCH HORÁCH aneb

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "POZVÁNKA NA. DĚTSKÉ VÁNOCE V KRUŠNÝCH HORÁCH aneb"

Transkript

1 POZVÁNKA NA DĚTSKÉ VÁNOCE V KRUŠNÝCH HORÁCH aneb

2 Právě probíhá ten úžasný čas těšení na kouzelnou dlouhou noc vánoční! Doba přípravy na Vánoce se nazývá ADVENT. Adventní čas začíná vždy čtyři neděle před Štědrým dnem. Advent byl dobou zklidnění, tak to alespoň odpovídalo životnímu stylu našich předků za dlouhých prosincových nocí. Zkuste i vy pro letošní rok změnit adventní čas, aby nebyl obdobím shonu, ale časem her a zklidnění před Vánočními svátky. Zdá se vám, že pro samý spěch a shon nemáte na takovéto hraní čas? Zkuste to, určitě zjistíte, že to tak není. Čas, který věnujete svým nejmilejším a sobě, bude tím nejhezčím dárkem, který nenajdete jen pod stromečkem, ale který si budete dávat celý prosinec.

3 Užijte si adventní čas od 30. listopadu 2014 společně s námi na náměstí 1. máje v Chomutově.

4 Otevření vánočního trhu Rozsvícení výzdoby Ohňostroj První adventní neděli, 30. listopadu 2014, se na náměstí 1. máje v Chomutově v 9.00 hodin otevírá vánoční trh. Čekají na vás stánky s vánočním zbožím, medovinou, klobáskou, svařáčkem, perníkem a jinými dobrůtkami. V dalších dnech pak nebude chybět prodej kaprů. Ve vyhřátém vánočním stanu od hodin probíhá bohatý program pro malé i velké. V podvečer vedení města zapálí 1. svíci na adventním věnci, rozsvítí se vánoční strom s vánoční výzdobou města a nebe osvítí tradiční vánoční ohňostroj.

5 Adventní věnec K nejznámějším symbolům předvánočního času patří adventní věnec. Adventní věnec, ať už koupený nebo vlastnoručně vyrobený, pověšený ke stropu, na okno nebo položený na stole či zavěšený na vstupních dveřích, najdeme v mnoha domácnostech. V centru vánočního trhu stojí velký adventní věnec se 4 svícemi. Každou adventní neděli v podvečer zástupci vedení města zapalují společně s dětmi, významnými osobnostmi města, ale také například se zástupci kulturních, sportovních nebo společenských organizací jednu svíci. Adventní kalendář Více než 10 let děti zdobí svými ojedinělými výtvory 24 okének ve velkém adventním kalendáři. Kalendář dotváří vánoční atmosféru na náměstí 1. máje a prezentuje zvyky a tradice Krušnohoří. Čert, Mikuláš a anděl Večer 5. prosince chodil za dětmi Mikuláš s čertem a andělem. Zjišťovali, jestli děti nezlobily, zkoušeli je z básniček a písniček a podle toho nadělovali buď ořechy, perníčky a jablíčka, nebo těm zlobivějším brambory a uhlí. Dnes si většinou na Mikuláše zahrají děti nebo tatínkové ze sousedství, ale pokud ne, mohou si děti nachystat za okno punčochu a čekat, jestli do ní přes noc něco přibude. Punčocha, třeba ze staré tatínkovy podkolenky, vlastnoručně ozdobená barevnými mašličkami, papírovými hvězdičkami nebo postavičkami Mikuláše a čerta si určitě odměnu zaslouží.

6 Vánoční tradice a zvyky Na Štědrý den před večeří si každý rozkrojí pěkné jablíčko napříč (správně by se prý mělo krájet se zavřenýma očima nebo za zády, ovšem pak pozor na úraz). Říkalo se, že ten, kdo má na řezu čistou hvězdu, bude mít v životě štěstí bez mráčku. Na to, abychom jako babičky lili olovo do vody a hádali budoucnost, asi nebudeme mít ten správný materiál, ale postačí roztavit vosk a nalévat jej po malém množství do vody. Vychladlé tvary opatrně vyndáme na ubrousek a můžeme hádat, jestli se nám povedl drak, ospalé káčátko nebo rozkvetlá kytička. Půlky skořápek z ořechů, malé kousky svíček a mísa s vodou - takto za chvíli vytvoříme moře i s lodičkami. Každý si zapálí svíčičku ve skořápce a opatrným fouknutím ji pošle na cestu. Ten, komu dopluje nejdál, bude v příštím roce nejdál cestovat a nejvíc toho pozná. Komu lodička zůstane u břehu, bude užívat lenošení. Děvčata na vdávání zkoušela uhodnout, jestli svatba bude již příští rok a kam se vdají tak, že zády ke dveřím házela přes hlavu botou. Které botka ukazovala špičkou ven ze dveří, ta se vdá někam do daleka, pokud bota spadla podrážkou nahoru, svatba nebude. Můžeme vyzkoušet totéž, komu botka ukazuje ven, ten se podívá do ciziny. Komu ukazuje dovnitř, ten zůstane příští rok doma. Na Štědrý den se zachovával až do večera přísný půst. Dětem, které se nemohou dočkat, se slibuje, že vydrží-li nejíst, uvidí zlaté prasátko. Vánoční cukroví se rozplyne na jazyku a zůstane na ně jen sladká vzpomínka. Vizovické pečivo, tedy pečivo z octového těsta sice není k jídlu, ale potěšit nás může několikrát. Při jeho výrobě si pěkně popovídáme, ozdobíme jím vánoční stůl, okna nebo stromeček a příští rok jej jako ozdůbky můžeme použít znova. Povedenou figurku nebo hvězdičku s červenou mašličkou můžeme přidat k vánočnímu přání nebo použít jako jmenovku ke stolu či dárečku. Stačí jen na mašličku napsat jméno. Nad štědrovečerní tabuli nebo pod lustr v obývacím pokoji věšíme větvičku jmelí. Líbání pod jmelím je stará tradice. Polibek má přinést štěstí, zdraví a lásku do dalšího roku a zajistit, že se lidé zase za rok setkají se všemi svými blízkými.

7 DĚTSKÉ VÁNOCE V KRUŠNÝCH HORÁCH Program plný vánoční atmosféry Od 1. adventní neděle až do 23. prosince probíhá v party stanu na náměstí 1. máje bohatý kulturní program. Od pondělí do pátku vždy od do hodin vystupují děti mateřských a základních škol, společně s místními pěveckými a tanečními soubory a dětmi z uměleckých škol. V sobotu a v neděli je program připraven již od hodin. Je věnován především dětem, ale na své si přijdou i návštěvníci střední a milovníci různých žánrů Moderuje Radek Jirgl VÁNOČNÍ TRH ČERTŮV ŠVAGR (divadlo ANPA) VÁNOČNÍ TVOŘENÍ (dílničky pro děti a jejich rodiče) SPOLEČNÝ ADVENTNÍ KONCERT CHOMUTOVSKÝCH PĚVECKÝCH SBORŮ KŘEST KALENDÁŘE NA ROK 2015 CHOMUTOV Z VÝŠKY ANDĚLSKÁ KŘÍDLA S PŘEKVAPENÍM, (ROZSVÍCENÍ 1. ADVENTNÍ SVÍCE, ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU A VÝZDOBY MĚSTA, OHŇOSTROJ)

8 Vystoupení bubenických souborů Oklep a Tamburo (zuš t. G. Masaryka) Vystoupení tanečního oboru (zuš t. G. Masaryka) Vystoupení hudebního oboru zpěv (zuš t. G. Masaryka) Vystoupení akustického projektu Sun (zuš t. G. Masaryka) Těšíme se na Vánoce (zš, Zahradní) Program dětí Dětského domova Chomutova Středověká řemesla Království Danar Dětské Vánoce v Krušných horách (zdobení vánočních stromků dětmi z Chomutova a Annabergu-Buchholze, společný doprovodný program) Dětské Vánoce v Krušných horách - České Vánoce (MŠ Chomutov, host programu Vánoční muž z Annabergu-Buchholze) Naražení prvního sudu Vánočního speciálu z Prvního občanského pivovaru v Chomutově Vánoční pohádka (ZŠ, Hornická) Hudebníci z Domečku (Středisko volného času Domeček Chomutov) Vánoční show (Divadlo Hnedle Vedle) Moderuje Radek Jirgl Středověká řemesla Království Danar Kouzelné Vánoce aneb Já nejsem Ježíšek, ale Kožíšek Vánoční tvoření (dílničky pro děti a jejich rodiče) Veselá pouť (divadlo Loudadlo) BlueKIWI (hudební skupina) Moderuje Aleš Lehký Hrátky s čertem (divadlo VeTři) Padá hvězda, něco si přej (kabaret divadla Mazec) Staročeská dechovka Rozsvícení 2. svíce na adventním svícnu YO YO Band (koncert) Zpěv, muzika, tanec, vánoční to bude mazec (zš a mš, 17. listopadu) Babičky si odskočily od pečení cukroví - Trio Misura Flamenco (břišní tanečnice Střediska volného času Domeček Chomutov) Vánoční Beethoven D.C. Chomutov Vánoce z Palachovky (ZŠS a MŠ, Palachova) Vánoční čas (zš, Písečná) Čertovská pohádka (ZŠ, Duhová cesta) Vánoční čas (ZŠ, Kadaňská) Legální banda - představení pro marionety (divadlo Nahoď) Na Štěpána není pána (ZŠ, Školní) Tequila band (zuš t. G. Masaryka)

9 Moderuje Aleš Lehký Středověká řemesla Království Danar Vánoční tvoření (dílničky pro děti a jejich rodiče) Pepa Štross a syn A pohádky je kanec (Divadlo Hnedle Vedle pro dospělé) Vánoční country bál (Album a Makovec, taneční skupina Medovina), vstupné do party stanu 80 Kč Moderuje Radek Jirgl Vánoční radovánky s Inkou Rybářovou Folklorní Vánoce (soubory Krušnohor, Skejušan) Ivo Šmoldas v pořadu Co se jinde nedozvíte Fontána, Sweet 60's Rozsvícení 3. svíce na adventním svícnu Fontána, Sweet 60's Ryba rybě povídala (ZŠ, Březenecká) Vánoce v rytmu latina (TŠ Stardance) Vánoční nadílka (pásmo žáků ZŠ, Na Příkopech) Vánoce s flétničkou (ZŠ, Ak. Heyrovského) Vánoční vystoupení malých předškoláků (Montessori rodinná, mateřská škola o.p.s.) Vánoce pod taktovkou rocku (Hudební centrum Chomutov) Pohádkový betlém (Liduščino divadlo) Terry Dance Company BlueKIWI (hudební skupina) Jindra Kejak o Vánocích Moderuje Aleš Lehký Středověká řemesla Království Danar Vánoční tvoření (dílničky pro děti a jejich rodiče) Babičky si odskočily od pečení cukroví -Trio Misura Flamenco (břišní tanečnice Střediska volného času Domeček Chomutov) Richard Nedvěd (stand-up comedy) Saxana je hnedle vedle (Divadlo Hnedle Vedle) Karneval se Šmouly (Agentura Mája) Z babiččiny krabičky a dědečkova kufru (od písniček Karla Hašlera až po songy z První republiky) Vánoční Big band Zdenka Tölga Rozsvícení 4. svíce na adventním svícnu Vánoční Big band Zdenka Tölga Moderuje Lukáš Budai Vánoční show (Divadlo Hnedle Vedle) Pepa Štross a syn Moderuje Lukáš Budai Vánoce s Hafíkem (dětská show plná soutěží) Vánoce jsou tady, Vánoce jsou tady (hudební skupina Úlet) Betlémský autobus - skauti přivezou betlémské světlo Uzavření vánočního trhu Živý betlém v podání umělců agentury J. Stejného

10 Dětské Vánoce v Krušných horách: Kostel sv. Ignáce - adventní koncerty adventní koncert - Zuzana Stirská a Fine Gospel Time + harfa adventní koncert - Hlahol a Komorní orchestr města Chomutova adventní koncert - Ventilky ZUŠ Jirkov adventní koncert - Loutna česká se svým hostem Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby - pěvecké sbory regionu a Komorní orchestr města Chomutova KULTURA A SPORT CHOMUTOV, s.r.o. Městské divadlo Čertovská pohádka (pro děti a jejich rodiče) Vánoce s Fešáky (koncert) Bob a Bobek na cestách (pro děti a jejich rodiče) Kulisárna (městské divadlo) Vltava (koncert) Galerie Lurago - vánoční koncerty Jirkovské seniorky (pěvecký sbor), Slavíček (dětský pěvecký sbor) a Krušnohor (folklórní soubor) Madrigal (soubor Gymnázia Kadaň) Vox Cantabilis (pěvecký sbor) RYTÍŘSKÝ SÁL STAROBYLÉ RADNICE (náměstí 1. máje) Společná vánoční výstava měst Annaberg-Buchholz a Chomutov PODKRUŠNOHORSKÝ ZOOPARK adventní neděle ve Staré Vsi O Kačence a Raráškovi (pohádka pro děti Divadla Láryfáry) Adventní dílny pro malé i velké - výroba adventních věnců z přírodních materiálů a svíček z včelího vosku Mikulášská ve Staré Vsi - Mikulášská show s divadlem Mazec adventní neděle ve Staré Vsi Čertovská show (zábavné vystoupení čertic z Úštěku) Adventní dílny pro malé i velké - výroba vánočních ozdob na stromeček adventní neděle ve Staré Vsi Jak čert zlobivou Káču do pekla dostal (Divadlo VeTři) Vystoupení dětského pěveckého sboru (ZŠ Školní Chomutov) Adventní dílny pro malé i velké - pečení vánočního cukroví v peci adventní neděle ve Staré Vsi - Nadílka pro zvířata Vystoupení hudební skupiny Makovec Adventní dílny pro malé i velké - tradiční vánoční zvyky a nadílka pro zvířata Kino Svět S čerty nejsou žerty (zábavné odpoledne pro děti a jejich rodiče, soutěž o nejhezčí masku, psaní dopisu Ježíškovi) pouze na objednávku pro skupiny a školy otevřeno pro veřejnost, prohlídky každou celou hodinu, tj , 14.00, 15.00, a Aquasvět - oddychové a relaxační centrum Vánoční šupina (zábavné dopoledne pro rodiny s dětmi, soutěž o vánočního kapra) SD arena (tréninková hala) Silvestr na ledě - bruslení s občerstvením na ledě, videoklipy Oblastní Muzeum Chomutov Radnice (náměstí 1. máje) Dětské Vánoce v Krušných horách - tradiční vánoční výstava se sobotním adventním zpíváním (6., 14. a ) Dům Jiřího Popela (Palackého 85) Rukodělné programy pro ZŠ a MŠ na téma Vánoc Vánoční cesta Karla Maye Krušnohorské putování v díle a dílem velkého spisovatele Rodinná kreativní sobota vlastní vánoční dekorace Betlémský autobus skauti občanům Chomutova (náměstí 1. máje) historický autobus Škoda 706 RTO přiveze betlémské světlo sklepení pod Špejcharem (vstup z atria SKKS Chomutov) Čerti z Úštěku a ze Žlutic živě v Chomutově (přijďte se přesvědčit o dobrosrdečnosti českých čertů, kteří s veselou myslí a svým nenapodobitelným smyslem pro spravedlnost jsou svébytným českým unikátem, posláním českého čerta je šířit lásku, humor a očišťovat svět lidí od nekalých úmyslů. Před českým čertem tedy nemusíte varovat své neposedné děti, o které ve světě pekelníků není zájem)

11 Program plný vánoční atmosféry Zdobení vánočních stromků patří již více než 10 let k tradici chomutovských Vánoc. Děti mateřských a základních škol zdobí svůj vánoční stromek. V letošním roce si svůj strom ozdobí i děti z partnerského města Annaberg-Buchholz. Zvonička pro štěstí stojí v blízkosti vánočního stromu a každý si může zazvonit pro štěstí. Ohrada se zvířaty je zpestřením vánočního trhu. Kůzlata a ovečky z chomutovského Podkrušnohorského zooparku se těší velkému zájmu dětí. Poštovna Ježíškovy pošty je připravena nejen pro děti, ale i dospělí mohou napsat svá vánoční přání a nechat si svůj dopis orazítkovat poštovním panáčkem a vhodit ho do kouzelné schránky. Můžete si koupit kalendáře 2015 a vánoční pohlednice města, vánoční hrnek či vánoční svíčku jako dárek pro své nejbližší. Vánoční jízdy lokálky Amálky v centru města patří ke zpestření předvánočního času. Vánoční tvoření bude probíhat každou sobotu v dopoledních hodinách v party stanu na náměstí 1. máje. Děti i dospělí si mohou vytvořit slaměné ozdoby, vánoční svícínky, řetězy na vánoční stromek a spoustu jiných vánočních dekorací. Když sami, či ještě lépe s dětmi přiložíte ruku k dílu a podle návodů vyrobíte nějakou tu vánoční dekoraci, budou to zajisté příjemné rodinné chvilky, které si děti s sebou ponesou po celý život. Vánoční výstavy budou pohlazením i inspirací pro návštěvníky V letošním roce se můžete těšit na Společnou vánoční výstavu měst Annaberg-Buchholz a Chomutov v Rytířském sálu radnice, na tradiční Vánoce v muzeu, ale také na Čertovské sklepy ve sklepení galerie Špejchar.

12 Typické české vánoční pokrmy Křížaly jsou sušené stroužky nebo plátky jablek. Vyznačují se sladkou až kyselou chutí podle použité odrůdy jablek. Tradičně se připravují rozkrájením jablka na stroužky. Suší se na tácech, lískách s nepotištěným papírem, nebo zavěšené na provázku. Stopka, bubák a jádro se odstraňují vždy, slupka se většinou ponechává. Někdy se využívají i jako vánoční dekorace Vánočka je druh sladkého pečiva z kynutého těsta, který se v Česku a na Slovensku těší velké oblibě. Jí se nejen o Vánocích, ale i jako sváteční jídlo o víkendech či jiných významných dnech. Často se vánočka konzumuje v kombinaci s máslem, medem, marmeládou, džemem či povidly, nebo lámaná a namáčená v kávě, meltě, mléce apod. Vánočka má svým tvarem připomínat malého Ježíška zabaleného v peřince, je proto symbolem nového života a plodnosti. Vánoční perníčky jsou stále velmi oblíbené a patří mezi základní vánoční cukroví nejen u nás, ale i jinde ve světě. Houbový kuba je tradiční české jídlo, jehož základem jsou kroupy a houby. Podává se především jako polední jídlo na Štědrý den, protože se podle zvyku nemá jíst do štědrovečerní večeře maso. Štědrovečerní večeře Večeře v Čechách tradičně začíná rybí polévkou, jako hlavní jídlo se pak podává obvykle kapr s bramborovým salátem. I se štědrovečerní večeří se pojí krajově mnoho obyčejů, které do určité míry přežívají, neboť dnes je tato večeře nejvýznamnějším rodinným společným jídlem celého roku. Zvyky při štědrovečerní večeři Rybí šupiny se dávají pod talíř, aby přinášely po celý rok dost peněz. Talíř navíc se dával nejenom pro nečekaného hosta, kterého bylo třeba pohostit, ale také z důvodu, aby u stolu byl vždy sudý počet osob. Vstávání od stolu bylo zakázáno. Kdo vstal od štědrovečerního stolu, neměl v následujícím roce štěstí. Tradiční vánoční výzdoba Mezi tradiční vánoční dekorace patří nejen výzdoba stolu stylový vánoční ubrus, prostírání, příbory, svíčky a další dekorace, ale i jiné vánoční dekorace, jako betlém, vánoční stromek, vánoční svícny, adventní věnec, jmelí, chvojí, vánoční hvězda a další drobné či větší dekorace.

13 Mechanický betlém Josefa Fialy obsahující 254 figurek, z toho 93 pohyblivých (postavičky Josefa, Marie, Ježíška, klanění tří králů a dalších), ale především znázorňující stará řemesla a domácí práce můžete na náměstí 1. máje zhlédnout od až do Živý betlém Biblický příběh Marie putující spolu s Josefem do Betléma, kde Marie ve chlévě porodila syna a položila jej do jesliček, nám na Štědrý den 24. prosince od do na náměstí 1. máje představí herci umělecké agentury Jaroslava Stejného.

14 Annaberský vánoční trh od 28. listopadu do 23. prosince 2014 Patří k nejvýznamnějším trhům v Německu a to má svůj důvod. Právě tady, v hlavním městě Krušných hor, ožívá vánoční poselství tradičně a v souladu s hornickými zvyky. V zasněženém historickém centru města na úpatí největšího halového pozdně gotického kostela v Sasku vytváří stánky v typickém krušnohorském stylu a s důrazem na detail jedinečnou atmosféru. OTEVÍRACÍ DOBA Pondělí až čtvrtek: hodin Pátek až neděle: hodin Obklopeni teplým světlem tradičních oblouků a výzdoby v oknech domů prožijete předvánoční čas jedinečným způsobem, jak je to možné jen v Krušných horách. Udělejte si čas na mimořádné zážitky Vánoce jsou nejvíce vzrušujícím obdobím pro děti. Mnohé radosti a rozmanitou zábavu pro malé hosty zajistí hodní skřítci, tzv. Wichtelové. Vánoční muž osobně odpoví na doručené lístky s přáním, společně pečeme chutné cukroví a vyrábíme dárečky pro rodiče, můžeme se projet na ponících, na kolotoči nebo vláčkem Bimmelbahn. Od loňského roku je k mání štola z dílny skřítků Wichtelů, můžete si pohodlně posedět v dole a vychutnat si přestávku s občerstvením. Vánoční dům Erzhammer Čas pohádek s divadelním souborem Hammerbühne , hodin, , a hodin, , hodin, , a hodin , hodin 14. Krušnohorský den štoly cechu pekařů Annaberg / Zschopau za doprovodu hudby a písní z Krušných hor a s ochutnávkou štoly 27. a , vždy v hodin Výroční koncert hornické kapely Frisch Glück z Annabergu-Buchholze / Frohnau e.v. Velká lednová výstava v objektu Haus des Gastes Erzhammer Moje nejmilejší hračka z dětství Speciální výstavy v době Vánoc v muzeu Erzgebirgsmuseum se stříbrným dolem Im Gößner Pekařské a kuchařské umění v době Vánoc a v zimním období Galerie u historického hamru Frohnauer Hammer Kutilské práce obyvatel Krušných hor v zimě. Kostely - Domy plné světla - Krajiny Vánoční muž je tu Po - Pá od hodin Vánoční muž Weihnachtsmann ve své vánoční komnatě na pódiu očekává návštěvu dětí, které přijdou a svěří mu své vánoční přání od hodin očekává Vánoční muž trubače kapely Bergmusikkorps Frisch Glück ve své vánoční komnatě So - Ne tráví Vánoční muž čas od do hodin ve své vánoční komnatě a poté se vydá na procházku po vánočním trhu a všem hodným dětem rozdává sladkosti

15 28. listopad prosinec hodin Zahájení vánočního trhu s roztočením pyramidy Součástí Annaberského vánočního trhu je pyramida s jedinečnými řezbovanými díly na motivy historie města. Jednou ročně postavy ožívají, sestupují z podstavců a představují se návštěvníkům. Vychutnejte si tuto jedinečnou příležitost a hornickou atmosféru Nakrojení štoly, hodin Otevření dílny hodných skřítků Wichtelů Zažijte příchod Vánočního muže a jeho pilných pomocníků. Společně otevřou 24 okének pestrobarevného kalendáře, za nimiž se ukrývají láskyplně uspořádané postavičky ve svých dílnách. V dílnách se tluče kladívkem, paličkuje, peče a provádí mnoho dalších prací. Při následném nakrojení dvoumetrové máslové štoly můžete tuto annaberskou specialitu, která se rozesílá do celého světa jako vánoční pozdrav, ochutnat ADVENT hodin Živý biblický příběh otevření jednoho okénka velké vánoční pyramidy - program uspořádají děti církevních zařízení hodin Lidé slyšte a nechte si vyprávět... - vánoční pozdrav ponocných města a trubačů od sv. Anny hodin Koncert Hornické kapely ze Seiffen ADVENT hodin Koncert hornické kapely Frisch Glück Annaberg-Buchholz / Frohnau e.v hodin Kostel sv. Anny: hornická bohoslužba s představením postav hornického betléma hodin Lidé slyšte a nechte si vyprávět, vánoční pozdrav ponocných města a trubačů od sv. Anny ADVENT hodin Vánoční muž o 3. adventní neděli ve své vánoční komnatě přijme mezinárodního hosta. V minulém roce mu při velké aukci vánočních dárků z vánočního trhu pomáhal děda Mráz. Nechte se překvapit, kdo bude jeho hostem v letošním roce! , hodin - 4. ADVENT Každoroční hornický průvod čítá víc než osob v krojích z celého Saska a hornických regionů z celé Spolkové republiky Německo. Je to nejpůsobivější hornický průvod v době Vánoc. Poté, co průvod projde městem, sejdou se všichni hudebníci před působivou siluetou kostela sv. Anny k velkému společnému hornickému koncertu. S PONOCNÝMI NA CESTÁCH Doprovoďte ponocné našeho města na jejich cestě uličkami historického centra a dozvíte se mnoho zajímavého, veselého a také informace k zamyšlení z historie města , , a HORNICKÝ BETLÉM V jediném kostele v Sasku postaveném cechem horníků, v kostele sv. Marie, můžeme prostřednictvím hornického betléma vnímat úzkou vazbu křesťanské víry s hornickou tradicí. Betlém čítá již 29 řezbovaných postav a každoročně o 2. adventu získá další přírůstek. Obdivujte mimořádné mistrovství krušnohorského řezbářského umění. Otevírací doba hornického kostela (u náměstí): denně hodin MANUFAKTURA SNŮ Zanořit se do jiného světa zapomenout na všední dny, to Vás očekává v zážitkovém muzeu Manufaktur der Träume, tedy Manufaktura snů. Objevte největší soukromou sbírku předmětů krušnohorského lidového umění a žasněte nad tím, jak se láskyplně vyřezané postavy andělů, horníků a louskáčků probouzí k životu. Je to zážitek plný snění pro celou rodinu! Adventní a vánoční koncerty v kostele Sv. Anny hodin Adventní troubení před kostelem sv. Anny hodin Koncert sborového zpěvu s komorním sborem Vysoké hudební školy ve Výmaru hodin Adventní muzicírování při svitu svíček, mládežnický sbor, chrámový pěvecký sbor, pozounový sbor a Collegium Musicum hodin Rudolf Mauersberger: Drážďanská podvečerní bohoslužba hodin Adventní a vánoční koncert se sbory školy Evangelische Schulgemeinschaft Erzgebirge hodin hodin hodin Štědrý den Štědrovečerní bohoslužba s jesličkami Štědrovečerní bohoslužba se znázorněním narození Krista s chlapeckým chrámovým sborem a s konfirmandy Hudební štědrovečerní bohoslužba

16 Ať pocit štěstí, radosti, se v duších vašich rozhostí, když Štědrý den k vám zavítá. Ať láska ve vašich srdcích ukrytá, se mocným proudem vyroní, když zvoneček sváteční tiše zazvoní. Krásné, pokojné vánoční svátky, zdraví štěstí v novém roce Vydává statutární město Chomutov. Změna programu vyhrazena.

Seiffen Olbernhau Neuhausen - Deutschkatharinenberg

Seiffen Olbernhau Neuhausen - Deutschkatharinenberg Lesná Jirkov Chomutov Nová Ves v Horách Hora Svaté Kateřiny Litvínov - Meziboří Seiffen Olbernhau Neuhausen - Deutschkatharinenberg 1 25. 11. 2015 Olbernhau Muzeum Olbernhau Vernisáž vánoční výstavy Archa

Více

akce 2015 Program akcí města www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz

akce 2015 Program akcí města www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz akce 2015 Program akcí města ChomutovA www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz leden únor březen duben LEDEN 3.1. 17.00 TŘÍKRÁLOVÝ KONCERT HAPPY SMILE Rytířský sál radnice, happy-smile.wz.cz 4.1. 11.00

Více

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015. Odbor školství a sociálních věcí

MATERIÁL. pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015. Odbor školství a sociálních věcí MĚSTO HRANICE MATERIÁL pro zasedání Zastupitelstva města Hranic, dne 12. 11. 2015 Bod programu: 18 Předkládá: Okruh zpracovatelů: Zpracoval: Rada města Odbor školství a sociálních věcí Mgr. Vojtěch Bušina,

Více

Týden 23. 11. - 29. 11. 2013

Týden 23. 11. - 29. 11. 2013 správný cíl Vaší cesty Týden 23. 11. - 29. 11. 2013 Galerie moderního umění v Hradci Králové se rozsahem a kvalitou svých uměleckých sbírek řadí mezi nejvýznamnější galerie v České republice. Proto si

Více

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK

ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ŠKOLNÍČEK MŠ NOVÝ HRÁDEK ZIMA ZPRÁVY ZE ŽIVOTA ŠKOLKY Je tu prosinec a přicházíme s dalším číslem našeho časopisu. První tři měsíce utekly jako voda, všichni si zvykli na každodenní kolotoč a děti se pomalu

Více

Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30

Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30 TOULCŮV DVŮR AKCE LISTOPAD 2015 Středa 4.11.2015 / Jak zvládnout setkání s hroznýšem či chřestýšem aneb uprchlí / od 17:30 V našem hlavním městě se stále častěji setkáváme s různými plazími uprchlíky z

Více

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec

Lidové zvyky a obyčeje - prosinec Lidové zvyky a obyčeje - prosinec určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. úvod: Život lidí v minulosti měl pevněji daný řád než dnes. Tento

Více

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek

Oslavy Vánoc v cizích zemích Aleš Kůtek Vážení čtenáři! Dnešním dnem k Vám přichází poslední číslo našeho školního časopisu v roce 2006. Blíží se Vánoce, proto nám dovolte, abychom Vám všem, našim příznivcům, popřáli šťastné a veselé prožití

Více

Plán výchovy 2014/2015

Plán výchovy 2014/2015 Plán výchovy 2014/2015 Září - Seznámení s novým školním rokem - Seznámení s chodem školy, okolím, příprava dětí do školy - Výběr zájmových kroužků keramický sportovní rybářský dopravní pantomima - Víkendové

Více

KULTURA SPORT 2015. Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015.

KULTURA SPORT 2015. Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015. KULTURA SPORT 2015 Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2015. VYDALO MĚSTSKÉ KULTURNÍ STŘEDISKO KLATOVY LEDEN - ÚNOR 1. ledna PŘIVÍTÁNÍ NOVÉHO ROKU 2015

Více

KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016

KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016 KALENDÁŘ AKCÍ NA ROK 2016 UŽIJTE SI KAŽDÝ DEN ROKU 2016! LEDEN 14. 1. Husův sbor O SKAUTINGU A JIZERSKÝCH HORÁCH vyprávění Jiřího Veselého doprovázené promítáním 16. 1. Restaurace a minipivovar Veselka

Více

ZÁŘÍ 2015 CHOMUTOVA. Program akcí města. www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz

ZÁŘÍ 2015 CHOMUTOVA. Program akcí města. www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz ZÁŘÍ 2015 Program akcí města CHOMUTOVA www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz výstavy VÝSTAVY 1. 9.- 30.9. PO PÁ 9.00 18.00, SO 9.00 12.00 MEZI SVĚTY OČIMA GENERACÍ SKKS výstavní síň knihovny, SKKS 474

Více

Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr

Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr Vánoční bohoslužby a betlémy 2015/2016 výběr Bohoslužby v ostatních kostelích najdete na stránkách Arcibiskupství pražského: http://bohosluzby.apha.cz/ nebo http://www.krestanskevanoce.cz/?k=praha Cizojazyčné

Více

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd.

ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd. Štědrý den u nás doma O. Polcar Už od rána jsme s mojí sestřičkou Zuzankou čekali na Ježíška. Maminka řekla, že musíme počkat do večera. Celý den jsme byli oba hodní.

Více

KULTURA A SPORT 2013 Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2013

KULTURA A SPORT 2013 Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2013 KULTURA A SPORT 2013 Stručný přehled hlavních společenských, kulturních a sportovních akcí v Klatovech v roce 2013 LEDEN 1. ledna PŘIVÍTÁNÍ NOVÉHO ROKU 2013 Náměstí Míru, začátek v 17.00 hodin. 15. ledna

Více

KULTURNÍ PŘEHLED ADVENTNÍCH A SILVESTROVSKÝCH AKCÍ

KULTURNÍ PŘEHLED ADVENTNÍCH A SILVESTROVSKÝCH AKCÍ KULTURNÍ PŘEHLED ADVENTNÍCH A SILVESTROVSKÝCH AKCÍ 26. listopadu Vánoční strom pro Jedličkův ústav v Liberci, smyslem celého projektu je udělat radost klientům Jedličkova ústavu během Vánočních svátků,

Více

KALENDÁŘ AKCÍ 2016 v JANSKÝCH LÁZNÍCH

KALENDÁŘ AKCÍ 2016 v JANSKÝCH LÁZNÍCH KALENDÁŘ AKCÍ 2016 v JANSKÝCH LÁZNÍCH Velikonoční dělánky 19. 3. 2016 Janské Lázně, Obchodní akademie Olgy Havlové Veselá a voňavá akce plná jarního a velikonočního tvoření je určena dětem všech věkových

Více

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV

INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV INFORMAČNÍ ZPRAVODAJ KLUBU POHÁDKA ROUSÍNOV Leden únor 2008 Pravidelné schůzky se konají na adrese: Skálova 35 (nad Salonem Kleopatra) v tyto dny: Pondělí: 15:30 17:30 herna pro děti Středa: 9:30 11:30

Více

AKCE MKS 2016. den akce místo čas. filmová představení. neděle 31.1. divadelní představení DS Háta kinosál Mže 19,00 hod.

AKCE MKS 2016. den akce místo čas. filmová představení. neděle 31.1. divadelní představení DS Háta kinosál Mže 19,00 hod. den akce místo čas středa *změna vyhrazena* filmová představení kino Mže 17,30 pro děti 19,00 pro dospělé neděle 31.1. divadelní představení DS Háta 19,00 pátek 5.2.. divadelní premiéra Sborovna 19,30

Více

www.ceradice.cz Vydání 1/2015

www.ceradice.cz Vydání 1/2015 www.ceradice.cz Vydání 1/2015 Vážení spoluobčané, máte před sebou první vydání Čeradického plátku v roce 2015, ve kterém se budete opět dozvídat novinky o naší obci. Opět vám bude doručován do schránek,

Více

leden 2015 ChomutovA Program akcí města www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz

leden 2015 ChomutovA Program akcí města www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz leden 2015 Program akcí města ChomutovA www.chomutov-mesto.cz www.echomutov.cz výstavy VÝSTAVY 1. 31.1. Po Ne 9.00 16.00 EVROPOU Z JIHU NA SEVER výstava fotografií Martina a Ondry Pelánkových. PZOO, tel.:

Více

Sociální služby jsou financovány z dotací KÚ Ústí nad Labem a Komunitního plánu města Most od října do prosince 2015

Sociální služby jsou financovány z dotací KÚ Ústí nad Labem a Komunitního plánu města Most od října do prosince 2015 Měsíčník Obrnického centra sociálních služeb, příspěvkové organizace ROČNÍK II. ČÍSLO 12. PROSINEC 2015 Sociální služby jsou financovány z dotací KÚ Ústí nad Labem a Komunitního plánu města Most od října

Více

ADVENTNÍ AKCE V LIBERCI 2015

ADVENTNÍ AKCE V LIBERCI 2015 ADVENTNÍ AKCE V LIBERCI 2015 23. 11. 2015-31. 1. 2016 Prodejní výstava českých vánočních ozdob, Městské informační centrum Liberec, www.visitliberec.eu V městském informačním centru můžete zakoupit tradiční

Více

PROSINEC MIKULÁŠ VE ŠKOLE

PROSINEC MIKULÁŠ VE ŠKOLE PROSINEC Poslední měsíc roku se nesl i ve škole především ve znamení čekání a těšení se na vánoce. Ať už to byl Mikuláš, Den školy s tradičními trhy, divadelním představením a cheerleadingovým vystoupením

Více

Akce v Sušici a okolí leden 2015

Akce v Sušici a okolí leden 2015 hrad Kašperk 3.1. 4.1. 8.1. 8.1. 9.1. 9.1. 10.1. Akce v Sušici a okolí leden 2015, kostel sv. Václava, od 9:00 hodin Vánoce 2014 ve farnosti Slavnost Matky Boží, Panny Marie mše sv. s rodinami Hrad Kašperk,

Více

Akce v Sušici a okolí prosinec 2013

Akce v Sušici a okolí prosinec 2013 1.12. 1.12. 1.12. Volšovy 4.12. 4.12. 5.12. chata Rovina, Zimní stadion, od 13:00 hodin Veřejné bruslení bruslení pro veřejnost v době od 13:00 do 14:30 hodin., Zimní stadion, od 15:00 hodin, Náměstí Svobody,

Více

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně

Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně Kalendář kulturních akcí ve Slavičíně BŘEZEN 2016 Městské infocentrum Slavičín Mladotické nábřeží 849 763 21 Slavičín tel.: 577 342 251 e-mail: kultura@mesto-slavicin.cz www.mesto-slavicin.cz Městská knihovna

Více

Úvodem. Zasedání zastupitelstva obce. Vážení občané, vážení čtenáři,

Úvodem. Zasedání zastupitelstva obce. Vážení občané, vážení čtenáři, Číslo 3 2015 1 Úvodem Vážení občané, vážení čtenáři, Letos se naposled setkáváme na stránkách našeho občasníku. Není to dlouho, co jsme pročítali stránky podzimního čísla a už je tady zimní vydání. Podzim

Více

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka...

Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka... Slovo paní ředitelky..1 Štědrý den v kuchyni 2 Slovo od sociální pracovnice.. 3 Vánoční aktivity...4-5 Příspěvky uživatelů...6-8 Křížovka.....9 Přání...10 Vánoce jsou jedním z nejkrásnějších období roku.

Více

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti,

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti, Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz Milí rodiče a milé děti, už skutečně ubývá dne a brzy se šeří, proto se nám blíží čas Martinských slavností. Sejdeme se na Švagrově v sobotu 9. 11. 2013

Více

Červen. Červenec SRPEN

Červen. Červenec SRPEN Leden 01 02 Únor 17 18 19 21 22 23 24 25 26 27 28 04 Duben 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 05 Květen Březen 17 18 19 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 03 LEDEN V lednu panuje v oblasti zvyků a

Více

Slavnosti Pernštejnského panství 2012. 5. - 8. července KULTURNÍ PROGRAM. 18:30 THE MORIBUNDUS -koncert skupiny při Gymnáziu Bystřice n.p.

Slavnosti Pernštejnského panství 2012. 5. - 8. července KULTURNÍ PROGRAM. 18:30 THE MORIBUNDUS -koncert skupiny při Gymnáziu Bystřice n.p. Slavnosti Pernštejnského panství 2012 5. - 8. července KULTURNÍ PROGRAM NEDVĚDICE U RYBNÍKA Pořadatel Městys Nedvědice 5.7. ČTVRTEK 18:30 THE MORIBUNDUS -koncert skupiny při Gymnáziu Bystřice n.p. 20:00-01:00

Více

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK-MÍSTEK V PROSINCI 2013

PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK-MÍSTEK V PROSINCI 2013 PŘEHLED AKCÍ MUZEA BESKYD FRÝDEK-MÍSTEK V PROSINCI 2013 FRÝDECKÝ ZÁMEK TEL.: 558 630 051, 558 628 001 FAX. : 558 630 452 e-mail: info@muzeumbeskyd.com www.muzeumbeskyd.com Otevírací doba: út, st, pá 8,00-12,00

Více

Aktivní senioři Praha 15 v roce 2015

Aktivní senioři Praha 15 v roce 2015 Ze života v Praze 15 Aktivní senioři Praha 15 v roce 2015 Rok 2015 jsme zahájili návštěvou pražských muzeí. Navštívili jsme muzeum Židovské, Poštovní a nevynechali ani Zemědělské muzeum. Zajímavá byla

Více

Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA

Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA Téma: vánoční a předvánoční zvyky Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA Autor: Lucia Baranová a Monika Beranová Cíle programu: seznámit se a připomenout si zvyky spojené s Vánocemi Aktivita 1 : poznávání

Více

Kalendář KULTURNÍCH a SPORTOVNÍCH akcí

Kalendář KULTURNÍCH a SPORTOVNÍCH akcí Kalendář KULTURNÍCH a SPORTOVNÍCH akcí 2016 ÚNOR 1. 29. 2 Krása zvířat výstava Michaely Burdové, Romantická krajina ve fotografii výstava Jiřího Valíčka a Jany Černoškové, 16. 2. Zahájení jarních kurzů

Více

naší školy Ročník 21. 2. číslo

naší školy Ročník 21. 2. číslo naší školy Ročník 21. 2. číslo 2015/2016 JAK TO MÁME MY? VÁCLAV BUREŠ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: PERNÍČKY OBLÍBENÁ KOLEDA: ROLNIČKY CO CHCE K VÁNOCŮM: OUTDOOROVOU KAMERU VIKTORIE BÍLKOVÁ OBLÍBENÉ CUKROVÍ: LINECKÉ

Více

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014

Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Zámecké noviny Informační magazín Domova Na Zámku Lysá nad Labem Speciál - prosinec 2014 Vánoce klepou na zámecké dveře a blíží se konec roku 2014. Vánoční svátky přinášejí radost a otevírají srdce Ať

Více

ZNOJEMSKÝ ADVENT 2008. Masarykovo náměstí

ZNOJEMSKÝ ADVENT 2008. Masarykovo náměstí ZNOJEMSKÝ ADVENT 2008 Masarykovo náměstí 30.11. Zahájení Adventu 2008 16.30 Slavnostní fanfáry Znojemských žesťů 16.35 Proslov starosty města Ing. Petra Nezvedy Posvěcení adventního věnce děkanem Jindřichem

Více

LEDEN ÚNOR 23. 28. 24. 27. VALAŠSKÝ BÁL 19.00 h Společenský dům Tradiční bál, jehož pořadatelem je soubor Radhošť. www.radhost.cz

LEDEN ÚNOR 23. 28. 24. 27. VALAŠSKÝ BÁL 19.00 h Společenský dům Tradiční bál, jehož pořadatelem je soubor Radhošť. www.radhost.cz LEDEN 23. VALAŠSKÝ BÁL 19.00 h Společenský dům Tradiční bál, jehož pořadatelem je soubor Radhošť. www.radhost.cz 28. TOULKY ČESKOU MINULOSTÍ 17.30 h Městská knihovna Beseda s tvůrci legendárního pořadu

Více

Slavnosti Pernštejnského panství 2012

Slavnosti Pernštejnského panství 2012 Slavnosti Pernštejnského panství 2012 5. - 8. 7. 2012 Mapa Nedvědice - orientační plánek parkovišť a stanoviště vrtulníku 1 parkoviště u hřbitova Kovářová Štěpánov nad Svratkou 2 parkoviště u kostela 3

Více

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016

KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KULTURNÍ AKCE - KVĚTEN 2016 KINO 1. neděle 17.00 Kniha džunglí 3D Dobrodružný film USA, P 3. úterý 19.00 Spotlight Životopisný film USA s čes. titulky, 12-N 4. středa 19.00 Jak se zbavit nevěsty ČR komedie,

Více

Kalendář akcí v Železnohorském regionu prosinec 2015. termín konání čas konání název akce místo konání popis/detailní informace o akci

Kalendář akcí v Železnohorském regionu prosinec 2015. termín konání čas konání název akce místo konání popis/detailní informace o akci Nám. Míru 288, 538 03, IČO 27009076 Kalendář akcí v Železnohorském regionu prosinec 2015 termín konání čas konání název akce místo konání popis/detailní informace o akci 7. 10. - 15. 12. Literární soutěž

Více

1 ) VÁNOČNÍ TRHY 2 ) FOTOGRAFIE JIŘÍHO HAVLA

1 ) VÁNOČNÍ TRHY 2 ) FOTOGRAFIE JIŘÍHO HAVLA 1 ) VÁNOČNÍ TRHY Místo konání: Rokytnice nad Jizerou, Dolní náměstí Více informací: Město Rokytnice n/j, tel. 481 522 001, info@mesto-rokytnice.cz Přijďte nakoupit dárečky pro své blízké, vánoční ozdoby,

Více

2/2014-2015 www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz

2/2014-2015 www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz 2/2014-2015 www.7zskolin.cz 5 Kč www.7zskolin.cz Vánoce je označení pro zimní období, v němž je podle křesťanské tradice slaveno narození Ježíše Krista. S Vánocemi souvisí doba adventní, která Vánocům

Více

20. a 21. května státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. PŘELOŽENO NA 20. A 21.6.www.zamek frydlant.cz

20. a 21. května státní zámek Frýdlant: Zpřístupnění hradní věže. PŘELOŽENO NA 20. A 21.6.www.zamek frydlant.cz Pozvání na hrady a zámky v květnu zámek Náchod snižuje na státní zámek vstupné, správa hradu a zámku Frýdlant se omlouvá za změnu již zveřejněných termínů speciálních prohlídek knihovny a věže Sychrov,

Více

HROZEN PLNÝ NÁPADŮ CHARAKTERISTIKA PROJEKTU:

HROZEN PLNÝ NÁPADŮ CHARAKTERISTIKA PROJEKTU: Název projektu: HROZEN PLNÝ NÁPADŮ Termín realizace projektu: 3.1.2007 21.12.2007 Realizátor projektu: CHARAKTERISTIKA PROJEKTU: Město Hluboká nad Vltavou - Osadní výbor Hroznějovice Garant projektu: Mgr.

Více

RAKOVNICKO. kalendář akcí. www.rakovnicko.info. Kde nebudete vědět kam dřív. Rakovnicko. Kde nebudete vědět kam dřív

RAKOVNICKO. kalendář akcí. www.rakovnicko.info. Kde nebudete vědět kam dřív. Rakovnicko. Kde nebudete vědět kam dřív PRAHA RAKOVNICKO Kde nebudete vědět kam dřív kalendář akcí HISTORICKÉ SLAVNOSTI, SYMPOZIA, DIVADELNÍ A HUDEBNÍ FESTIVALY, CYKLISTICKÉ AKCE, JARMARKY ŘEMESEL ATD. 2009 Řezbářské sympozium v Přílepích Rakovnicko

Více

Tisková zpráva Městské slavnosti Zrcadlo umění 14.6. 2010 20.6. 2010 Pořadatelé: Kulturní centrum Pardubice, ZUŠ Pardubice Polabiny

Tisková zpráva Městské slavnosti Zrcadlo umění 14.6. 2010 20.6. 2010 Pořadatelé: Kulturní centrum Pardubice, ZUŠ Pardubice Polabiny Tisková zpráva Městské slavnosti Zrcadlo umění 14.6. 2010 20.6. 2010 Pořadatelé: Kulturní centrum Pardubice, ZUŠ Pardubice Polabiny V Pardubicích 8.6.2010 Festival Zrcadlo umění slaví letos 10 let své

Více

Učitelství 1. stupně ZŠ

Učitelství 1. stupně ZŠ MASARYKOVA UNIVERZITA Pedagogická fakulta Poříčí 7, 603 00 Brno KATEDRA BIOLOGIE PRACOVIŠTĚ KEJBALY Učitelství 1. stupně ZŠ magisterské studium TÉMA: Svátek svatého Mikuláše Předmět: Aranţování a úprava

Více

Těšte se na Silvestrovský velkolepý ohňostroj! 4/2014

Těšte se na Silvestrovský velkolepý ohňostroj! 4/2014 Těšte se na Silvestrovský velkolepý ohňostroj! 4/2014 Mikuláš v naší obci Vánoční jarmark Běh do schodu Zavírání studánek Vítání nových občánků Výsledky voleb 2014 v naší obci Zastupitelstvo obce Dolní

Více

Přehled kulturních akcí v členských obcích svazku v r. 2008

Přehled kulturních akcí v členských obcích svazku v r. 2008 Leden Datum obec akce Kde 2.1. Prušánky Ohňostroj k uvítání Nového roku 5.1. Dolní Bojanovice Vinařský ples Obecní dům 5.1. Kostice Krojový ples Sokolovna 6.1. Josefov Tříkrálová sbírka 11.1. Prušánky

Více

PLÁN PRÁCE ZUŠ JIRKOV NA ŠKOLNÍ ROK 2012/2013

PLÁN PRÁCE ZUŠ JIRKOV NA ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 PLÁN PRÁCE ZUŠ JIRKOV NA ŠKOLNÍ ROK 2012/2013 AKCE TERMÍN MÍSTO ZAJIŠŤUJE Soustředění školního orchestru RED DWARF 28.-31.8.2012 Blatno Liebig,Hefner,Šobáň BAND Koncert Ventilek v Praze 1.9.2012 Praha

Více

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015

(PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 (PO)ŠKOLÁČEK číslo 1 ročník II. prosinec 2015 Milí čtenáři, v ruce držíte 2. díl časopisu (Po)Školáček. Předešlý díl vydali naši minulí páťáci. V tomto díle se dozvíte něco o adventu a bude tam i hodně

Více

HARMONOGRAM ZAHÁJENÍ LÁZEŇSKÉ SEZONY 2016

HARMONOGRAM ZAHÁJENÍ LÁZEŇSKÉ SEZONY 2016 HARMONOGRAM ZAHÁJENÍ LÁZEŇSKÉ SEZONY 2016 Sokolský vrch moderuje Kateřina Janstová PÁLENÍ ČARODĚJNIC 30.4. 2016 sobota 17:00 21:00 Skákací hrad pro děti (vstupné zdarma) 17:00 21:00 Malování na dětské

Více

prosinec 2012 ročník XI číslo 4

prosinec 2012 ročník XI číslo 4 prosinec 2012 ročník XI číslo 4 Trochu obav a pytel legrace a dobrot Letošní mikulášskou nadílku zajistili žáci z 6.A (čert klečící Erik Skalník, stojící zleva čert Terka Kampová, anděl Kristýna Hřídelová,

Více

Dům kultury Uherský Brod

Dům kultury Uherský Brod Dům kultury Uherský Brod Program na : září 2015 čt 3.9. KALEIDOSKOP JANA REJŽKA Poslechový klubový pořad předního českého kritika a publicisty. Představí hudbu, kterou v běžném rozhlasovém vysílání neuslyšíte.

Více

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice

ČESKÉ VÁNOCE. vánoční zvyky a tradice ČESKÉ VÁNOCE vánoční zvyky a tradice O Vánocích: Vánoce jsou svátky klidu a míru. V křesťanské tradici jsou oslavou narození Ježíše Krista. Přípravu na Vánoce představuje advent, období čtyř týdnů před

Více

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám

Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám Ročník 2., vydání 2. Vánoční speciál prosinec 2010 Úvodník Čau lidi, těšíte se na Vánoce? My ano, a proto jsme se rozhodli, že vám zkrátíme čekání vánočním speciálem. Náš speciál je zdarma, protože vám

Více

Město Krupka Přehled kulturních a společenských akcí

Město Krupka Přehled kulturních a společenských akcí Město Krupka Přehled kulturních a společenských akcí Kontakt: Městský úřad Krupka Tel.: 417 861 253; E-mail.: info@mukrupka.cz; www.krupka-mesto.cz VÁNOČNÍ KONCERT Název akce : Místo konání : kostel Nanebevzetí

Více

VÁNOCE VE MĚSTĚ 2008

VÁNOCE VE MĚSTĚ 2008 29.11. 10.00 Malé divadlo Červená Karkulka loutkohra Jihočeského divadla 29.11. 16.30 Náměstí Přemysla Otakara II. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu pořádá statutární město České Budějovice 30.11.

Více

Zpráva za oblast školství, kultury a sportu. Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz

Zpráva za oblast školství, kultury a sportu. Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz Zpráva za oblast školství, kultury a sportu Pro jednání ZM 18. 2. 2013 www.kostelecno.cz Školy a školská zařízení zřizovaná městem Mateřské školy zřizuje město dvě. Nedostatek míst v mateřských školách

Více

Strana 1 (celkem 8) Občasník Obce Vysočina Dne: 11.12.2013 ZPRAVODAJ č. 5/2013

Strana 1 (celkem 8) Občasník Obce Vysočina Dne: 11.12.2013 ZPRAVODAJ č. 5/2013 Strana 1 (celkem 8) Občasník Obce Vysočina Dne: 11.12.2013 ZPRAVODAJ č. 5/2013 Vážení spoluobčané, poslední měsíc roku 2013 se blíží do své poloviny a my můžeme pomalu hodnotit, jaký ten rok s třináctkou

Více

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace Základní škola a Mateřská škola Mírov okres Šumperk, příspěvková organizace VZDĚLÁVACÍ KONCEPCE ZŠ V souladu se vzdělávací koncepcí je vyučováno v 5. ročníku podle učebních osnov Základní škola, které

Více

Kaple sv. Barbory na frýdeckém zámku. úterý 4.12. 17.00 Mše svatá

Kaple sv. Barbory na frýdeckém zámku. úterý 4.12. 17.00 Mše svatá Datum Čas Název akce Místo konání sobota 1.12. 15.00-18.00 Doneste si zvoneček, rozsvítíme stromeček aneb VELKÝ POHÁDKOVÝ MEJDAN Vánoční dílny neděle 2.12. 09.00-18.00 Advent na náměstí - Reprodukovaná

Více

Tiskové zprávy ze dne 16. 12. 2013

Tiskové zprávy ze dne 16. 12. 2013 Tiskové zprávy ze dne 16. 12. 2013 V Jirkově bude působit Armáda spásy. Jako první v celém kraji Cesta naděje končí, nastupuje Armáda spásy. V Jirkově přebírá sociální služby po místním občanském sdružení.

Více

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen prosinec 2015. Mateřské školy

Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen prosinec 2015. Mateřské školy Příloha č. 1 RM 27/8 Přehled plánovaných akcí pro rodiče dětí, žáků a ostatní veřejnost období: říjen 2015 Mateřské školy Mateřská škola Přerov, Dvořákova 23 Vánoční dílničky s rodiči 2. 3. týden v prosinci

Více

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová

Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Tipy na slavení Vánoc s dětmi Ráchel Bícová Zaměřte pozornost dítěte na Ježíše a rodinu Vyrobte dětem adventní kalendář s biblickými verši (ze Starého i Nového zákona vztahující se k narození Pána Ježíše)

Více

ČASOVÝ PRŮVODCE DOPROVODNÝMI AKCEMI BRNĚNSKÁ MUZEJNÍ NOC 2008

ČASOVÝ PRŮVODCE DOPROVODNÝMI AKCEMI BRNĚNSKÁ MUZEJNÍ NOC 2008 ČASOVÝ PRŮVODCE DOPROVODNÝMI AKCEMI BRNĚNSKÁ MUZEJNÍ NOC 2008 Moravská galerie v Brně 18.00 00.30 h (poslední vstup ve 24.00 h) Muzeum města Brna 18.00 00.30 h (kasematy, expozice a Východní křídlo končí

Více

PODZIM - září říjen listopad

PODZIM - září říjen listopad ZPRÁVA O ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY PŘI ZŠ A MŠ ŘEČANY N. L. VE ŠKOLNÍM ROCE 2013/2014 Příloha 2 Ve školním roce 2013/2014 bylo ve školní družině zapsáno celkem 50 dětí z 1. 4. třídy. Otevřena byla 2 oddělení.

Více

Zpravodaj. obce Dobratice

Zpravodaj. obce Dobratice Zpravodaj obce Dobratice www.dobratice.cz Dne 18. 3. 2010 č. 3/2010 Další zasedání zastupitelstva Obce Dobratice se bude konat ve středu 14. dubna 2010 v 17. 00 hodin v zasedací místnosti Obecního úřadu

Více

Vánoce & Zima. Cena za kus: 77,29 Kč. Cena za kus: 50,52 Kč

Vánoce & Zima. Cena za kus: 77,29 Kč. Cena za kus: 50,52 Kč Vánoce & Zima S blížícími se Vánocemi přinášíme nabídku produktů s vánoční a zimní tématikou. Věříme, že Vás produkty zaujmou a zpříjemní Vám čas strávený v pohodlí domova. Keramická konvice v kabátku

Více

Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov. PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057

Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov. PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057 Základní škola a mateřská škola, Dolní Branná, okres Trutnov PROJEKT ŽIVOT V POHYBU Reg. císlo projektu: CZ.1.07/1.1.20/02.0057 MINISOUSTŘEDĚNÍ EKOLOGICKÉ VÝCHOVY - ŽÁCI 18. 19. 12. 2014 Realizační tým

Více

Číslo 2. Ročník II. Únor 2012

Číslo 2. Ročník II. Únor 2012 Školní ilustrovaný magazín III. základní školy Jindřichův Hradec Redakční rada: Jan Matoušek, Jakub Matoušek, Adéla Šímová, Aneta Camrdová, Barbora Primaková, Kristýna Horáková, Simona Miláčková, Tomáš

Více

velikonocní Sylva Šporková

velikonocní Sylva Šporková velikonocní tvorení Sylva Šporková Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické

Více

Ozve-li se v září hrom,bude v zimě zavát každý strom. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. 1. oddělení. 2. oddělení

Ozve-li se v září hrom,bude v zimě zavát každý strom. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. 1. oddělení. 2. oddělení Ozve-li se v září hrom,bude v zimě zavát každý strom. Divoké husy na odletu - konec i babímu létu. 1. oddělení 2. oddělení 4. oddělení 5. oddělení 1. oddělení - Podzimní skřítek 1. odd. a 2. odd. Draci

Více

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a

UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ. Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a UHLÍŘOVSKÝ KULTURNÍ ZPRAVODAJ Které roční období je obdobím přílivu čerstvých sil, počátku nového života a dobou naděje na novou úrodu, plodnost, nové vztahy? Je to samozřejmě JARO. S jarem přichází všechno

Více

Leden 2014. Únor 2014. Březen 2014

Leden 2014. Únor 2014. Březen 2014 Leden 2014 To bylo těšení na vánoce a už jsou za námi. Všichni jsme dostali nějaký dárek. Někteří byli navštívit své rodiny. Uteklo to velice rychle a je tady nový rok 2014. Přejeme si, aby byl příjemný

Více

Co nás čeká v měsíci PROSINCI?

Co nás čeká v měsíci PROSINCI? Co nás čeká v měsíci PROSINCI? 2.12. Malý Mikulášský program divadlo s nadílkou 4.12. Školou chodí Mikuláš 5.12. Čertovské vystoupení na zámku 1. a 2. ročník V průběhu měsíce prosince jezdíme v pondělí

Více

DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU

DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU ZIMA 2010/II ZPRÁVY Z DOMOVA Dostává se Vám do rukou druhé vydání čtvrtletníku vydávaného v zařízení, které možná znáte nebo byste ho chtěli více poznat a tím je DOMOV NA STŘÍBRNÉM VRCHU v Rokytnici v

Více

zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy

zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy Středisko služeb školám a Zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Brno Hybešova 15, 602 00 Brno zve na výtvarné a keramické vzdělávací programy Tvořivá, taneční a pohybová výchova pro mladší

Více

Zpravodaj obce. Poplatky za psy v roce 2015 Připomínáme všem občanům, že do 31. května 2015 je potřeba na OÚ uhradit poplatky za naše psy:

Zpravodaj obce. Poplatky za psy v roce 2015 Připomínáme všem občanům, že do 31. května 2015 je potřeba na OÚ uhradit poplatky za naše psy: Zpravodaj obce MIKOLAJICE Březen 2015 Váţení a milí občané, v tomto vydání obecního zpravodaje Vám opět přinášíme důležité informace o dění v obci Mikolajice. Také se v několika řádcích ohlédneme za již

Více

ZAHÁJENÍ LÁZEŇSKÉ SEZÓNY 2016

ZAHÁJENÍ LÁZEŇSKÉ SEZÓNY 2016 ZAHÁJENÍ LÁZEŇSKÉ SEZÓNY 2016 Mariánské Lázně 13. 15. května 2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK

VÁNOČNÍ VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK VÁNOČNÍ ZPĚVNÍČEK Jak jsi krásné neviňátko Narodil se Kristus Pán Prosinec Půjdem spolu do Betléma D7 D7 1. Jak jsi krásné neviňátko vprostřed bídy nebožátko. D7 Před tebou padáme,dary

Více

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk!

2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! 2. velikonoční vydání školního časopisu Lusk! Milí žáci a žákyně, toto číslo vám přináší velikonoční tradice a zvyky různých zemí, hádanky, komiks Speciální agent i pohled na Velikonoce očima vašich spolužáků,

Více

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny

PiŠtinoviny. PiŠtinoviny 1 1 Vážení rodiče flétnistů (a snad i již čtenářsky zdatní flétnisté samotní), velikonoční svátky snad definitivně uzavřely zimní období a s nastupujícími jarními dny přicházíme s dalším číslem našeho

Více

ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2013 2014

ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2013 2014 ČINNOSTI A AKCE MATEŘSKÉ ŠKOLY ŠKOLNÍ ROK 2013 2014 ZÁŘÍ HURÁ DO ŠKOLKY! Tak jako každý rok se otevřeli dveře školky a do mateřské školky přišly nejen děti, které mateřskou školu již navštěvovaly, ale

Více

datum název akce pořadatel místo konání poznámka leden 28.1. Abonentní koncert - Eva Urbanová MěKS 19:00 hod., Frenštát p.r. velký sál Domu kultury

datum název akce pořadatel místo konání poznámka leden 28.1. Abonentní koncert - Eva Urbanová MěKS 19:00 hod., Frenštát p.r. velký sál Domu kultury Akce 2016 datum název akce pořadatel místo konání poznámka leden 28.1. Abonentní koncert - Eva Urbanová MěKS 19:00 hod., Frenštát p.r. velký sál Domu kultury změna vyhrazena 29.1. POLOLETÍ V MUZEU Muzeum

Více

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010

pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň PROSINEC 2010 pro farnosti Březina, Boseň, Kněžmost, Loukov, Loukovec, Mnichovo Hradiště, Mukařov, Přepeře a Všeň Drazí přátelé, f a r n í l i s t PROSINEC 2010 Přijď, Pane Jeţíši, ty, kterého národy očekávají, a potěš

Více

BUMBLE BEE NEWS. Šťastný nový rok vám všem!

BUMBLE BEE NEWS. Šťastný nový rok vám všem! BUMBLE BEE NEWS 2015 NOVINKY, KTERÉ JINDE NENAJDETE Šťastný nový rok vám všem! Věříme, že jste všichni prožili krásné Vánoce i vánoční volno! Doufáme, že vám Ježíšek nadělil vše, co jste si přáli a že

Více

Jihlavské listy. Třebíčský deník

Jihlavské listy. Třebíčský deník Jihlavské listy 18.08.2015 - (jv) - Kultura - str. 09 Vernisáž a dvě nové knihy o historii Brtnice BRTNICE - Dvě knihy o historii Brtnice budou představeny v nadcházejících dnech. Výstava obrazů Aloise

Více

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání

PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání PROSINEC, LEDEN, ÚNOR 2016 8. vydání Mateřská škola Přeštice, ulice Dukelská 1 Vážení rodiče, opět se společně s námi setkáváte díky časopisu Dukeláček, který Vám i nadále bude přinášet dění v naší mateřské

Více

DRŽOVICKÝ ZPRAVODAJ LIST č. 5 / 2015

DRŽOVICKÝ ZPRAVODAJ LIST č. 5 / 2015 LIST č. 5 / 2015 Ročník 10 Vážení spoluobčané, podzim, který byl letos opravdu příjemně teplý a krásně barevný, nás pomalu a jistě opouští. Doufáme, že jste stihli zazimovat své zahrádky a připravili se

Více

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK

NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK NABÍDKA VÝUKOVÝCH PROGRAMŮ A PŘEDNÁŠEK Školní rok 2015/2016 OBSAH 1. stálé výukové programy STRANA 4 Památník Velké Moravy STRANA 7 Galerie Slováckého Muzea STRANA 10 Hlavní budova 2. přednášky a prohlídky

Více

19. ročník SLAVNOSTÍ PĚTILISTÉ RŮŽE

19. ročník SLAVNOSTÍ PĚTILISTÉ RŮŽE Pátek 17. 6. 2005 19. ročník SLAVNOSTÍ PĚTILISTÉ RŮŽE Český Krumlov, 17. - 19. 6. 2005 PROGRAM 1. nádvoří Státního hradu a zámku Český Krumlov 10.00 Staročeský jarmark do 20.00 hodin 17.00 Koncert heligonkářky

Více

Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky

Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky KRONIKA 2007 Přišli k nám Tři králové aneb tradice a zvyky Maminky napekly pro Tři krále koláčky. Děti si vyrobily královské čepice, zpívaly koledy a četly příběh Tří králů. Ttříkrálové odpoledne nám ještě

Více

Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu

Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu Svitavy, 28. listopadu 2018 Rozsvícení vánočního stromu a čas adventu Blíží se konec roku a s ním vánoční období, během kterého trávíme čas s rodinou a užíváme si pohodové atmosféry. Jsme rádi, že naše

Více

Živý venkov tradice a současnost. Popis a fotodokumentace k jednotlivým akcím:

Živý venkov tradice a současnost. Popis a fotodokumentace k jednotlivým akcím: Živý venkov tradice a současnost Popis a fotodokumentace k jednotlivým akcím: Den Země Běchary - 23.4. osvětová akce Projektový den pro žáky základních škol zaměřený na ochranu životního prostředí, třídění

Více

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče

Základní škola a mateřská škola Rudoltice. Informace pro rodiče Základní škola a mateřská škola Rudoltice Informace pro rodiče Základní informace o mateřské škole Mateřská škola je součástí celého komplexu Základní školy a mateřské školy Rudoltice, který zahrnuje základní

Více

UHERSKÉ HRADIŠTĚ. Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska UHERSKÉ HRADIŠTĚ HISTORICKÉ MĚSTO ROKU 2011

UHERSKÉ HRADIŠTĚ. Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska UHERSKÉ HRADIŠTĚ HISTORICKÉ MĚSTO ROKU 2011 Putování po historických městech Čech, Moravy a Slezska TOP týden v Uherském Hradišti a okolí ve dnech 13. 21. června 2014 Pátek 13. června Staňte se součástí mezinárodního ekologického festivalu V případě,

Více