Odborné kreslení. (Cvičebnice pro 1. ročník oboru Cukrář Cukrářka) Vhodná i pro žáky se specifickými poruchami učení. Jméno: Třída: Ročník:

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Odborné kreslení. (Cvičebnice pro 1. ročník oboru Cukrář Cukrářka) Vhodná i pro žáky se specifickými poruchami učení. Jméno: Třída: Ročník:"

Transkript

1 Odborné kreslení (Cvičebnice pro 1. ročník oboru Cukrář Cukrářka) Vhodná i pro žáky se specifickými poruchami učení Jméno: Třída: Ročník:

2 Úvod V této cvičebnici jde zejména o to, aby si žák osvojil psaní a kreslení bez podepření ruky. Tím, že dojde k úchopu psací pomůcky, bez podepření ruky jsou tak simulovány podmínky držení zdobící pomůcky při zdobení dortů či kusových zákusků. Cvičebnice je rozdělila na základní okruhy uvolňovací cvičení, jednotahové linie, čáry a ozdobné pásy, nácvik písma, rozdělení základní kruhové plochy. Jednotlivé okruhy na sebe navazují, jednoduché tvary postupně nabírají na obtížnosti a jsou spolu propojeny. První okruh Uvolňovací cvičení se prolíná celou cvičebnicí. Jak držet psací pomůcku? - Uchopte psací pomůcku všemi prsty jedné ruky tak, aby psací špička pomůcky vykukovala pod malíčkem objímajícím psací pomůcku směrem dolů. - Druhý konec, jímž se nepíše, musí procházet mezi palcem a ukazováčkem směrem nahoru. - Za žádnou cenu si také nesmíte podepřít ruku vykonávající činnost psaní či kreslení. V praxi byste totiž opřením ruky znehodnotili svoji dosavadní práci.

3 I. UVOLŇOVACÍ CVIČENÍ 1. Uvolňovací cviky Než začnete se samotným nácvikem psaní a kreslení, je důležité protáhnout si jednotlivé části horních končetin od ramen k prstům. Doporučení pro vyučující pedagogy Je důležité dohlédnout na zachování posloupnosti cviků, které zvyšuje jejich účinnost. Při následujících cvicích je také žádoucí, aby žáci dodržovali pravidlo pěti, to znamená, že každý cvik bude proveden 5x každou rukou na obě strany. Pro zpestření výuky a pro lepší motivaci žáku můžete také zařadit do uvolňovacích cviků stínové divadlo na libovolné téma či kreslení prstem do mouky. Pokyny pro žáky: Dodržujte pravidlo pěti, to znamená, že každý cvik bude proveden 5x každou rukou na obě strany. a) Rozcvičení ramenního kloubu nejprve kružte nataženými pažemi v ramenním kloubu (cvik provádějte ve stoje). b) Rozcvičení loketního kloubu - kružte předloktím v loketním kloubu. c) Rozcvičení zápěstí - kružte zápěstím se zatnutými pěstmi, poté uvolněte pěst a ruku protřepejte. d) Rozcvičení prstů nejprve zavírejte prsty do pěsti. Po té stiskněte palec proti ukazováku, prostředníku, prsteníku a malíčku. Na závěr položte dlaň na stůl, postupně zvedejte a hned zase pokládejte jednotlivé prsty. 2. Uvolňovací tahy Doporučení pro vyučující pedagogy Smyslem uvolňovacích tahů je uvolnění ruky. Nejde tedy o přesnost tahů, ale o jejich plynulost. Je třeba upozornit žáky, že přemýšlení nad přesností tahu zde není žádoucí.

4 Pokyny pro žáky: Cvičení 1. Nejprve obtáhněte předlohu a o řádek níže proveďte vlastní nácvik.

5

6

7 II. JEDNOTAHOVÉ LINIE V praxi se jednotahovými liniemi zdobí spousta druhů cukrářských výrobků například perníky, jednotlivé kusy řezů, rolád či dortů a v neposlední řadě se také často dozdobují servírovací talíře s dezerty. Nejčastěji se ke zdobení využívá cukrářská kakaová poleva, nebo glazura, která se plní do zdobících kornoutů. Obě hmoty rychle tuhnou, proto je velice důležitá rychlost a přesnost jednotlivých tahů. Důsledný nácvik jednotkových linií na papíře velice ovlivní budoucí práci se zdobícím kornoutem. Doporučení pro vyučující pedagogy Zde je tedy žádoucí plynulý, nepřerušovaný pohyb tužky po papíře. Je také vhodné, aby vyučující alespoň některé tahy nejprve předvedl na tabuli několika možnými rozdílnými způsoby. Žák si pak vybere jemu nejvíce vyhovující způsob tahu.

8 Pokyny pro žáky: Cvičení 2. Nejprve obtáhněte předlohu, řádek dokončete vlastním nácvikem.

9

10

11

12 Cvičení 3. Kreslete různé obrazce z kruhů dle vlastní fantazie.

13 III. ČÁRY A OZDOBNÉ PÁSY Nácvikem čar dojde ke zlepšení orientace po papíře a udržení roviny. Tu budete potřebovat zejména v další kapitole pro nácvik písma. Prvotním účelem ozdobných pásů je zdobení bočních stran klasických dortů. Zvládnutí nácviku ozdobných pásů také umožňuje důkladně promyslet a nakreslit si návrh dortu ještě před jeho upečením.

14 Pokyny pro žáky: Cvičení 4. Nejprve odtáhněte plnou linku, po té obtáhněte linku přerušovanou. Ve volném prostoru proveďte vlastní nácvik.

15 Cvičení 5. Ve volném prostoru proveďte vlastní nácvik.

16

17

18 Cvičení 6. Nejprve obtáhněte a dokončete vzor, po té proveďte vlastní nácvik.

19 Cvičení 7. Ve volném místě pod předlohou proveďte vlastní nácvik.

20

21

22

23 IV. NÁCVIK PÍSMA Písmo je v cukrářském odvětví velice důležitým faktorem, ovlivňujícím celkový vzhled cukrářských výrobků. Požadavky zákazníků jsou stále vyšší a texty na dortech delší a rozmanitější. Je proto důležité procvičit si každé písmeno zvlášť. Po nácviku jednotlivých písmen přejdete v této kapitole k nácviku celých slov. Nejobtížnější částí nácviku psaní je poslední část, kdy je důležité úhledně, rovně, přesně, s dodržením stejných vzdáleností mezi písmeny a slovy, vepsat daný text do určitého tvaru. Doporučení pro vyučující pedagogy Před nácvikem písma je třeba zopakovat si uvolňovací cviky, viz kapitola Uvolňovací cviky. Dále doporučuji, aby si žáci nejprve napsali na papír abecedu tiskacím velkým písmem tak, jak jsou zvyklí. Po té ji porovnali s abecedou předtištěnou ve cvičebnici. Následně je žádoucí, aby vyučující napsal některé písmeno z abecedy na tabuli tak, jak je zvyklý, tvar písmene slovně popsal a v zápětí porovnal s předtištěnou předlohou, aby si žáci uvědomili kritická místa v písmu (sklon, ostré obloučky, neúplné smyčky, atd.) jimi napsaném.

24 Pokyny pro žáky: Cvičení 8. Nejprve obtáhněte písmeno na začátku řádku. Na zbytek řádku proveďte vlastní nácvik opakovaným psaním daného písmene.

25

26 Cvičení Úkol: Do prázdného řádku níže opište předtištěný text. 2. Úkol: Na zbylé místo vytvořte vlastní nápis se slavnostní tématikou. Navrhněte i vlastní okrasné písmo.

27 Cvičení 10. Nejprve obtáhněte písmeno na začátku řádku. Na zbytek řádku proveďte vlastní nácvik opakovaným psaním daného písmene.

28

29 Cvičení Úkol: Do prázdného řádku níže opište předtištěný text. 2. Úkol: Na zbylé místo vytvořte vlastní nápis se slavnostní tématikou. Navrhněte i vlastní okrasné písmo.

30 3. Úkol: Obtáhněte nápis v předloze.

31 Cvičení Úkol: Představte si, že zdobíte perníčky. Do předlohy napište nápis Z LÁSKY.

32 2. Úkol: Zákazník si objednal kulatý dort s nápisem VŠE NEJLEPŠÍ. Dopište proto tento nápis do předlohy.

33 3. Úkol: Váš kamarád měl promoci. Chcete jej překvapit a udělat mu dort. Dopište tedy do následující předlohy nápis K PROMOCI.

34 4. Úkol: Přáním zákazníka je kulatý dort s popisnou cedulkou, na které má být napsáno BABIČCE, VŠE NEJLEPŠÍ K 60. NAROZENINÁM.. Dort dále ozdobte dle vlastní fantazie.

35 V. ROZDĚLENÍ ZÁKLADNÍ KRUHOVÉ PLOCHY Cílem této kapitoly je seznámit se se základním způsobem paprskovitého krájení kulatých dortů. Pro cukrářskou praxi je totiž přesnost dělení, ostrost a rovina řezu velice důležitým faktorem, ovlivňujícím celkový vzhled výrobku. Důležité je také umět si dopředu promyslet a představit rozdělení plochy pro přesnější nazdobení celku dortu tak, aby po nakrájení jednotlivé kousky vypadaly úhledně a stejně.

36 Pokyny pro žáky: Cvičení 13. Překreslete obrazce vedle předlohy, bez použití rýsovacích pomůcek.

37

38

39 Cvičení Úkol: V první šabloně rozdělte plochu dělícími řezy na dvanáct stejných dílů podle předlohy, bez použití pravítka. Dělící řezy jsou vyznačeny šipkami.

40 2. Úkol: Tuhle šablonu nazdobte podle předlohy, bez znázornění podpůrných dělicích čar, které jsou vyznačeny šipkami.

41 Cvičení Úkol: Zákazník si objednal dort obdélníkového tvaru k příležitosti šedesátých narozenin. Jeho základními požadavky je nápis NEJMILEŠÍ BABIČCE a žluté růže. Nakreslete tedy návrh dortu, dbejte na harmonii barev.

42 2. Úkol: Nakreslete návrh třípatrového, svatebního dortu dle vlastní fantazie.

43 3. Úkol: Nakreslete návrh dětského dortu, který si zákazník objednal k pátým narozeninám své dcery. Podmínkou je nápis NATÁLCE a číslo pět.

44 4. Úkol: Nakreslete libovolný nákres netradičního, modelovaného dortu.

45

46

47 Doporučená literatura k samostudiu žáků: 1. BEDNÁŘOVÁ, J., ŠMARDOVÁ, V. Rozvoj grafomotoriky: jak rozvíjet kreslení a psaní. Vyd. 1. Brno: Computer Press, 2006, 80 s. ISBN JANDERKOVÁ, D. Specifické poruchy učení a chování. Vyd. 1. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2010, 51 s. ISBN PEŠOVÁ, I., ŠAMALÍK, M. Poradenská psychologie pro děti a mládež. Vyd. 1. Praha: Grada, 2006, 150 s. ISBN STEJSKALOVÁ, J., MÍŠEK K. Odborné kreslení pro učební obor Cukrář, Cukrářka. Vyd. 1. Praha: Informatorium, 1999, 91 s. ISBN SVOBODOVÁ, J. Metodika rozvoje grafomotoriky a počátečního psaní. Vyd. 3. Praha: Institut pedagogicko-psychologického poradenství ČR, 2001, 34 s.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.

Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. ÚVOD Cvičení pro uvolnění ruky jsou určeny pro vzdělávání žáků v základní škole speciální a plně respektují

Více

RINGO. Průpravná cvičení. Na osla

RINGO. Průpravná cvičení. Na osla RINGO Průpravná cvičení Na osla Zaměření: -fair-play chování - technika a taktika přihrávek -pohyb a orientace v prostou -pohotovost -rychlost -manipulace-rychlá aktuální reakce Pomůcky: ringo kroužek

Více

Miami Lumbar Posteo Pokyny pro pacienta

Miami Lumbar Posteo Pokyny pro pacienta Miami Lumbar Posteo Pokyny pro pacienta páteř www.ossur.com Miami Lumbar Posteo - Pokyny pro aplikaci Tyto pokyny nejsou nadřazeny konkrétním pokynům, které vám dal lékař. Lékař rozhodl, že nošení ortézy

Více

8 Pilates na pěnovém válci

8 Pilates na pěnovém válci 7 SLOVO AUTORKY Pilatesova metoda se zaměřuje na využití hlubokých stabilizačních svalů páteře, na zlepšení držení těla, pružnosti páteře a získání přirozeného svalového tonusu. Filozofií metody je pracovat

Více

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Jak rozvíjet motoriku u. předškoláků?

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog. Jak rozvíjet motoriku u. předškoláků? Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog Jak rozvíjet motoriku u předškoláků? Přednášející Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog, psenickova.petra@centrum.cz lektorka kurzů pro předškoláky

Více

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter.

TIP: Pro vložení konce stránky můžete použít klávesovou zkratku CTRL + Enter. Dialogové okno Sloupce Vložení nového oddílu Pokud chcete mít oddělené jednotlivé části dokumentu (například kapitoly), musíte roz dělit dokument na více oddílů. To mimo jiné umožňuje jinak formátovat

Více

4.5.1 Magnety, magnetické pole

4.5.1 Magnety, magnetické pole 4.5.1 Magnety, magnetické pole Předpoklady: 4101 Pomůcky: magnety, kancelářské sponky, papír, dřevěná dýha, hliníková kulička, měděná kulička (drát), železné piliny, papír, jehla (špendlík), korek (kus

Více

Symmetry. 3,05 m a 3,66 m NÁVODY K MONTÁŽI. Nízkoúdržbové kompozitní zábradlí. fiberondecking.com. Výrobce

Symmetry. 3,05 m a 3,66 m NÁVODY K MONTÁŽI. Nízkoúdržbové kompozitní zábradlí. fiberondecking.com. Výrobce Symmetry Nízkoúdržbové kompozitní zábradlí 3,05 m a 3,66 m NÁVODY K MONTÁŽI Výrobce fiberondecking.com Symmetry Návod k montáži zábradlí 3,05 m a 3,66 m Rovné Potřebné nářadí a materiál: Horní profil zábradlí

Více

Tepelné ztráty v potrubí se sníží až o 80 %.

Tepelné ztráty v potrubí se sníží až o 80 %. Několik rad pro montáž Rady pro montáž izolace Několik rad pro montáž tepelně izolačních trubek TUBEX Předpokladem dobré a účinné funkce tepelně izolačních trubek z lehčeného polyetylénu je správně zvolená

Více

Kreativní malování. s dětmi. Dana Cejpková

Kreativní malování. s dětmi. Dana Cejpková Kreativní malování s dětmi Dana Cejpková Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D

Více

Naviják Seznam náhradních dílů, montážní návod a návod k používání

Naviják Seznam náhradních dílů, montážní návod a návod k používání Naviják Seznam náhradních dílů, montážní návod a návod k používání Naviják Multi VIP 1000 smí být uveden do provozu jen při přesném respektování přibaleného montážního návodu a návodu k používání. Obsah

Více

VY_32_INOVACE_241_Konstrukční spoje_pwp

VY_32_INOVACE_241_Konstrukční spoje_pwp Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor CZ.1.07/1.5.00/34.0880 VY_32_INOVACE_241_Konstrukční spoje_pwp Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Česká Lípa, 28. října 2707, příspěvková

Více

Nohy a kotníky. Došlap na patu

Nohy a kotníky. Došlap na patu Nohy a kotníky Druhá kapitola vám vysvětlila, jak dopad nohy ovlivní výběr správných bot. Správný došlap (dokrok) je však ještě důležitější než boty, a proto se teď pojďme věnovat jeho správné formě. Hlavní

Více

Anketa pro rodiče dětí

Anketa pro rodiče dětí Anketa pro rodiče dětí Příloha I. Vážení rodiče, pro účely své diplomové práce bych Vás ráda požádala, zda odpovíte na několik otázek, předem děkuji za Vámi věnovaný čas. Cílem mé práce je zjistit, zda-li

Více

Bezdrátová sada s klávesnicí a myší. Stručný návod k použití WUR - 0108T

Bezdrátová sada s klávesnicí a myší. Stručný návod k použití WUR - 0108T Bezdrátová sada s klávesnicí a myší WUR - 0108T Obsah Začínáme....................................................... 1 Funkce......................................................... 1 Příprava klávesnice,

Více

Návod Levitační hůlka

Návod Levitační hůlka Návod Levitační hůlka Popis produktu: kouzelnická hůlka, která umožní, aby se vznášel létající mylar. Létající mylar. Svým vzhledem připomíná proužky z folie. Vznáší se pomocí magické hůlky, díky které

Více

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz

Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Projekt Odyssea, www.odyssea.cz Příprava na vyučování s cíli osobnostní a sociální výchovy Název lekce (téma) Plody rostlin Časový rozsah lekce Dvě vyučovací hodiny Věková skupina (ročník) 4.ročník Vzdělávací

Více

Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava

Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava Základní prvky a všeobecná lyžařská průprava na běžeckých lyžích Základními prvky nazýváme prvky elementární přípravy a pohybových dovedností, jejichž zvládnutí

Více

CVIKY PARTERNÍ GYMNASTIKY

CVIKY PARTERNÍ GYMNASTIKY Obsah ÚVOD...9 Poloha uvolnění...12 Změření velikosti krčního zakřivení páteře...14 Změření velikosti bederního zakřivení páteře...16 Izometrické cvičení...18 Formujeme svalový korzet páteře...21 Nebezpečné

Více

FROTT s.r.o. Okružní pila na dřevo - typ HVP 60 A. 5. září 2014 frott@frott.cz

FROTT s.r.o. Okružní pila na dřevo - typ HVP 60 A. 5. září 2014 frott@frott.cz FROTT s.r.o Okružní pila na dřevo - typ HVP 60 A Manuál 5. září 2014 frott@frott.cz Obsah 1 Uvedení stroje do provozu 2 1.1 Připojení stroje na elektrickou síť.............................. 2 1.2 Uvedení

Více

Základní umělecká škola Sokolov, Staré náměstí 37, 356 01 Sokolov

Základní umělecká škola Sokolov, Staré náměstí 37, 356 01 Sokolov Základní umělecká škola Sokolov, Staré náměstí 37, 356 01 Sokolov Název projektu Podpora profesního rozvoje pedagogických pracovníků ZUŠ Karlovarského kraje při zavádění nových studijních oborů v rámci

Více

MANUÁL PRO DOMÁCÍ TRÉNINK AQUABIKE I

MANUÁL PRO DOMÁCÍ TRÉNINK AQUABIKE I MANUÁL PRO DOMÁCÍ TRÉNINK AQUABIKE I Základní tréninkový plán Ve spolupráci s PhDr.Hanou Dolenskou R Centrum na Homolce AQUABIKE kondičně-rehabilitační cvičení - jízda na kole ve vodě Aquabike, neboli

Více

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů.

Mezní kalibry. Druhy kalibrů podle přesnosti: - dílenské kalibry - používají ve výrobě, - porovnávací kalibry - pro kontrolu dílenských kalibrů. Mezní kalibry Mezními kalibry zjistíme, zda je rozměr součástky v povolených mezích, tj. v toleranci. Mají dobrou a zmetkovou stranu. Zmetková strana je označená červenou barvou. Délka zmetkové části je

Více

www.palis.cz www.palis.eu PALISgym ČIKITA

www.palis.cz www.palis.eu PALISgym ČIKITA PALISgym ČIKITA NÁVOD K MONTÁŽI sestavy PALISgym typ Čikita Rozbalte stavebnici a zkontrolujte její úplnost. Stavebnice PALISgym typ Čikita obsahuje tyto komponenty: Věž se střechou 4 ks sloupek 90 x 90

Více

Název: O co nejvyšší věž

Název: O co nejvyšší věž Název: O co nejvyšší věž Výukové materiály Téma: Pevnost, stabilita, síly Úroveň: 1. stupeň ZŠ Tematický celek: Jak se co dělá Věci a jejich původ (Suroviny a jejich zdroje) Předmět (obor): prvouka a přírodopis

Více

NÁVOD K POUŢITÍ BEZPEČNOSTNÍ ZÁSADY, PROVOZ A ÚDRŢBA PRO MECHANICKÝ KLÍN

NÁVOD K POUŢITÍ BEZPEČNOSTNÍ ZÁSADY, PROVOZ A ÚDRŢBA PRO MECHANICKÝ KLÍN BRANO a.s., 747 41 Hradec nad Moravicí Česká republika tel.:+420/ 553 632 316, 553 632 303 http://www.brano.eu; zz-info@brano.eu; info@brano.eu NÁVOD K POUŢITÍ BEZPEČNOSTNÍ ZÁSADY, PROVOZ A ÚDRŢBA PRO

Více

Charakteristika kurzu BE4

Charakteristika kurzu BE4 CZ.1.07/3.2.03/04.0040 - Partnerská síť Aktivní angličtina s online lektory strana 1 z 6 Charakteristika kurzu BE4 Aktualizace: 31. 3. 2015 Kurz vytvořil: Jazyková škola ATHENA s.r.o. Kurz ověřil: Jazyková

Více

STREČINK PRO NOHEJBALISTY. 1.) Svaly krku a šíje. 2.) Svaly horní části trupu. 3.) Prsní svaly

STREČINK PRO NOHEJBALISTY. 1.) Svaly krku a šíje. 2.) Svaly horní části trupu. 3.) Prsní svaly STREČINK PRO NOHEJBALISTY Jednotlivé cviky provádějte opakovaně, minimálně 3x, POMALU a vždy s výdechem. Při cvičeních ve dvojicích dávejte pozor a respektujte svého partnera. Toto cvičení je vhodné doplnit

Více

KROK ZA KROKEM K POZNÁNÍ

KROK ZA KROKEM K POZNÁNÍ Í ť í ť ě á á í á ý á í á Í č Č é á ř á Í ů á ří ňáč ů á í ýř á ý ý á á í š ů ý KROK ZA KROKEM K POZNÁNÍ Podpůrná příprava prvňáčků Pracovní listy 1 10 Náplň: ROZHOVOŘENÍ ŽÁKŮ, ZBAVENÍ OSTYCHU A STRACHU

Více

Pokud chcete spíše stimulovat chodidla, tedy jakoby je probudit, využijte spíše tvrdší povrch a třeba i větší průměr.

Pokud chcete spíše stimulovat chodidla, tedy jakoby je probudit, využijte spíše tvrdší povrch a třeba i větší průměr. Pomůcky pro nohy 1. Masážní ježci Nejdostupnější pomůckou, která dělá nohám dobře, jsou nejspíše různí masážní ježci menší nebo větší míčky s ostny. Pro účely relaxační jsou vhodní ti měkčí a menší. Chodidla

Více

Používání klávesnice. Zobrazit vše. V tomto článku

Používání klávesnice. Zobrazit vše. V tomto článku Stránka č. 1 z 7 Zobrazit vše Používání klávesnice V tomto článku Jak jsou klávesy uspořádány? Psaní textu Použití klávesových zkratek Používání navigačních kláves Použití numerické klávesnice Tři zvláštní

Více

VYKAZOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VÝZKUMU A VÝVOJE

VYKAZOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VÝZKUMU A VÝVOJE VYKAZOVÁNÍ VÝSLEDKŮ VÝZKUMU A VÝVOJE I. Úvodní informace Vedení fakulty upozorňuje akademické pracovníky a doktorandy na následující skutečnosti: V souvislosti s probíhající reformou výzkumu a vývoje v

Více

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 57 08 22

NÁVOD K OBSLUZE. Obj. č.: 57 08 22 NÁVOD K OBSLUZE Obj. č.: 57 08 22 Účel použití čerpadla Výkonné a robustní čerpadlo k vyprazdňování zahradních rybníčků, k čerpání vody ze sklepů, plaveckých bazénků, vsakovacích jam nebo ze zaplavených

Více

Aktivity s GPS 3. Měření některých fyzikálních veličin

Aktivity s GPS 3. Měření některých fyzikálních veličin Aktivity s GPS 3 Měření některých fyzikálních veličin Autor: L. Dvořák Cílem materiálu je pomoci vyučujícím s přípravou a následně i s provedením terénního cvičení s využitím GPS přijímačů se žáky II.

Více

Kouzelné. Anna Šmalcová Z PAPÍRU 2 KRAJKY

Kouzelné. Anna Šmalcová Z PAPÍRU 2 KRAJKY Kouzelné Anna Šmalcová KRAJKY Z PAPÍRU 2 ˇ krabicky a dekorace Ȭ ǰȱ Ȭȱ Ȭ Ć ȱ þ ę Çȱ ȱ ² stiȱ ȱ ȱ+ Ç ȱ»ȱ ȱ»ǰȱ ǰȱ ǰȱ»ȱ² ȱ grafika: Martin Ondra, www.martinondra.cz Kouzelné krajky z papíru 2 krabicky a dekorace

Více

OPTIMUM M A S C H I N E N - G E R M A N Y

OPTIMUM M A S C H I N E N - G E R M A N Y www.1bow.cz tel. 585 378 012 OPTIMUM Návod k obsluze Verze 1.1 Dělící hlava TA 125 Návod pečlivě uschovejte pro další použití! OPTIMUM Dělící hlava 1 Rozsah aplikací Dělící hlava TA 125 se používá jako

Více

Obsah. Trocha právničiny

Obsah. Trocha právničiny Trocha právničiny - Pokud se vám můj ebook líbí, řekněte o tom svým známým. Pošlete jim odkaz na webovou stránku, kde si jej mohou zakoupit. Ebook je mým duševním vlastnictvím a jeho tvorba mě stála spoustu

Více

Model mitózy Kat. číslo 103.7491

Model mitózy Kat. číslo 103.7491 Model mitózy Kat. číslo 103.7491 Mitóza Mitóza, nazývaná také nepřímé jaderné dělení nebo ekvační dělení, je nejvíce rozšířená forma rozmnožování buněk. Buňka (mateřská buňka) se přitom rozdělí na 2 dceřiné

Více

Návod k obezdění pro krbové vložky

Návod k obezdění pro krbové vložky Návod k obezdění pro krbové vložky Za pomoci tohoto podrobného návodu k obezdění si můžete zhotovit kvalitní teplovzdušný krb s extrémně vysokým výkonem a dlouhou tepelnou setrvačností za minimální cenu.

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.14 Konstrukce stolového a lůžkového nábytku

Více

M ě s t s k ý f o t b a l o v ý k l u b D o b ř í š. Cestovní náhrady

M ě s t s k ý f o t b a l o v ý k l u b D o b ř í š. Cestovní náhrady Metodický pokyn výboru MFK č. 1/2008 - rev. 2 Cestovní náhrady 1. ÚVOD Občanské sdružení MFK Dobříš je neziskovovou organizací, která vyvíjí svoji činnost v oblasti sportu, sportovního vyžití mládeže i

Více

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce

Žáci mají k dispozici pracovní list. Formou kolektivní diskuze a výkladu si osvojí grafickou minimalizaci zápisu logické funkce Číslo projektu Číslo materiálu Název školy Autor Název Téma hodiny Předmět Ročník /y/ CZ.1.07/1.5.00/34.0394 VY_32_INOVACE_9_ČT_1.09_ grafická minimalizace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště,

Více

Autodesk Inventor 8 vysunutí

Autodesk Inventor 8 vysunutí Nyní je náčrt posazen rohem do počátku souřadného systému. Autodesk Inventor 8 vysunutí Následující text popisuje vznik 3D modelu pomocí příkazu Vysunout. Vyjdeme z náčrtu na obrázku 1. Obrázek 1: Náčrt

Více

Město Mariánské Lázně

Město Mariánské Lázně Město Mariánské Lázně Pravidla pro poskytování dotací na sportovní činnost Město Mariánské Lázně rozhodlo dne 11.12.2012 usnesením zastupitelstva města č. ZM/481/12 vydat tato Pravidla pro poskytování

Více

ZÁKON 250/2000 ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ 2016 A.

ZÁKON 250/2000 ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ DOTACÍ 2016 A. Město Brandýs nad Labem - Stará Boleslav (dále jen jako město ) vyhlašuje v souladu se zákonem č. 250/2000 Sb. Zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů (dále jen jako ZÁKON ) PROGRAM PRO POSKYTOVÁNÍ

Více

Rozšířená nastavení. Kapitola 4

Rozšířená nastavení. Kapitola 4 Kapitola 4 Rozšířená nastavení 4 Nástroje databáze Jak již bylo zmíněno, BCM používá jako úložiště veškerých informací databázi SQL, která běží na všech lokálních počítačích s BCM. Jeden z počítačů nebo

Více

Matematický model malířského robota

Matematický model malířského robota Matematický model malířského robota Ing. Michal Bruzl 1,a, Ing. Vyacheslav Usmanov 2,b, doc. Ing. Pavel Svoboda, CSc. 3,c,Ing. Rostislav Šulc, Ph.D. 4,d 1,2,3,4 Katedra technologie staveb (K122), Fakulta

Více

Rehabilitace u dětí s DMD X J A N S K A A @ S E Z N A M. C Z

Rehabilitace u dětí s DMD X J A N S K A A @ S E Z N A M. C Z Rehabilitace u dětí s DMD M G R. A N N A J Á N S K Á X J A N S K A A @ S E Z N A M. C Z Období diagnostiky a nejčastější projevy Nejčastěji mezi 3. 5. rokem života První známky patrné již od narození:

Více

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře

Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře Podrobný postup pro vygenerování a zaslání Žádosti o podporu a příloh OPR přes Portál farmáře 3. a 4. výzva příjmu žádostí Operačního programu Rybářství (2014 2020) V následujícím dokumentu je uveden podrobný

Více

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část

7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část Základy sálavého vytápění (2162063) 7. Stropní chlazení, Sálavé panely a pasy - 1. část 30. 3. 2016 Ing. Jindřich Boháč Obsah přednášek ZSV 1. Obecný úvod o sdílení tepla 2. Tepelná pohoda 3. Velkoplošné

Více

Masážní a zeštíhlovací pás H4304. Návod k použití

Masážní a zeštíhlovací pás H4304. Návod k použití Masážní a zeštíhlovací pás H4304 Návod k použití Vážení zákazníci, před použitím výrobku si prosím důkladně přečtěte instrukce v tomto návodu. Najdete zde důležitá bezpečnostní upozornění ohledně používání

Více

Organizační řád základní školy

Organizační řád základní školy Základní škola a mateřská škola Čáslavice, č. 110, 675 24 Čáslavice Organizační řád základní školy Č. j.: Část: Školní řád Vypracoval: Pedagogická rada Schválil: 3.9.2015 - pedagogická rada, Projednáno

Více

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 03 VYSUNUTÍ TAŽENÍM A SPOJENÍM PROFILŮ.]

Aplikované úlohy Solid Edge. SPŠSE a VOŠ Liberec. Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 03 VYSUNUTÍ TAŽENÍM A SPOJENÍM PROFILŮ.] Aplikované úlohy Solid Edge SPŠSE a VOŠ Liberec Ing. Jiří Haňáček [ÚLOHA 03 VYSUNUTÍ TAŽENÍM A SPOJENÍM PROFILŮ.] 1 CÍL KAPITOLY Cílem této kapitoly je naučit uživatele efektivně navrhovat objekty v režimu

Více

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA

Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E INSPEKČNÍ ZPRÁVA Č E S K Á Š K O L N Í I N S P E K C E Čj.:154 37/99-11089 Signatura: bo4bs104 Oblastní pracoviště č. 15 Zlín Okresní pracoviště Vsetín INSPEKČNÍ ZPRÁVA Škola: Základní škola Kunovice 756 44 Kunovice 43

Více

Montážní příručka. Joola Clima Výr.číslo: 12600

Montážní příručka. Joola Clima Výr.číslo: 12600 Montážní příručka Joola Clima Výr.číslo: 12600 22 mm hliníkové sendvičové desky - skládací, nastavovací Automatické skládací nohy EN 14468-1C Rekreační sporty - Vysoká kvalita Důležité informace: Prosím

Více

Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace

Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace II. Provoz a vnitřní režim školy 1. Provoz školy a) Provoz školy probíhá ve všedních dnech, od 7:00 do 15:30 hodin. b) Školní budova se otevírá v 7:00 hodin. c) Dohled nad žáky je zajištěn po celou dobu

Více

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA

STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA STÍRÁNÍ NEČISTOT, OLEJŮ A EMULZÍ Z KOVOVÝCH PÁSŮ VE VÁLCOVNÁCH ZA STUDENA ÚVOD Při válcování za studena je povrch vyválcovaného plechu znečištěn oleji či emulzemi, popř. dalšími nečistotami. Nežádoucí

Více

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Kokory

Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Kokory Vyhodnocení dotazníkového průzkumu v obci Kokory V průběhu října a listopadu 2011 bylo v obci Kokory provedeno anonymní dotazníkové šetření. V náhodně vybraných domácnostech tazatelka zjišťovala zkušenosti

Více

I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti)

I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti) I nohy si chtějí hrát! (cvičení nejen pro děti) Máte doma děti a nevíte, čím je motivovat, přitáhnout ke cvičení a zapojit některé aktivity do jejich dne? Mám pro vás sadu cvičení, které se dají velmi

Více

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit

VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit VI. Finanční gramotnost šablony klíčových aktivit Číslo klíčové aktivity VI/2 Název klíčové aktivity Vazba na podporovanou aktivitu z PD OP VK Cíle realizace klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky

Více

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8605. CS Příručka pro uživatele

Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8605. CS Příručka pro uživatele Register your product and get support at www.philips.com/welcome HP8605 CS Příručka pro uživatele HP8605 a b c d e f g h i j 10 sec. Čeština 1 Gratulujeme Gratulujeme k nákupu a vítáme vás mezi uživateli

Více

Školní kolo soutěže Mladý programátor 2016, kategorie A, B

Školní kolo soutěže Mladý programátor 2016, kategorie A, B Doporučené hodnocení školního kola: Hodnotit mohou buď učitelé školy, tým rodičů nebo si žáci, kteří se zúčastní soutěže, mohou ohodnotit úlohy navzájem sami (v tomto případě doporučujeme, aby si žáci

Více

Krok za krokem basket balem

Krok za krokem basket balem Krok za krokem basket balem Pro všechny rodiče, učitele a trenéry, kteří mají zájem o sestavení řízeného, bezpečného a hlavně zábavného basketbalového programu pro naše děti. Hry na zahřátí Hry na zahřátí

Více

2) Když dělám zápis z učebnice nebo z jiného tištěného textu, vybírám to nejdůležitější. Do sešitu zapisuji co nejvíce heslovitě.

2) Když dělám zápis z učebnice nebo z jiného tištěného textu, vybírám to nejdůležitější. Do sešitu zapisuji co nejvíce heslovitě. 20 nejdůležitějších zásad, abychom se něco naučili 1) Vždy se snažím pochopit to, co se právě učím. Nikdy se neučím nazpaměť to, čemu nerozumím. 2) Když dělám zápis z učebnice nebo z jiného tištěného textu,

Více

Výroba Hofmanových bočních louček pomocí hoblovky. Napsal uživatel Milan Čáp Čtvrtek, 30 Duben 2009 17:47

Výroba Hofmanových bočních louček pomocí hoblovky. Napsal uživatel Milan Čáp Čtvrtek, 30 Duben 2009 17:47 Zveřejňujeme příspěvek, který byl před časem publikován ve Včelařských novinách. Tento elektronický včelařský web je již delší dobu mimo provoz, proto návod na výrobu bočních louček Hoffmanova typu dnes

Více

Odsávač pár ZRW. Návod k obsluze

Odsávač pár ZRW. Návod k obsluze Odsávač pár ZRW Návod k obsluze 1 Vážený zákazník Stali jste se uživatelem kuchyňského odsávače typu ZRW. Tento odsávač byl navržen a vyroben hlavně s novým vzhledem pro uspokojení vašich očekávání a určitě

Více

Jak vybrat outdoorový nůž

Jak vybrat outdoorový nůž Jak vybrat outdoorový nůž Hledáme nůž, který nám umožní výrobu různých předmětů. Pro činnosti, jako je vyřezávání, zahrocování kůlů či třeba dlabání zářezů, nesmí být nůž příliš těžký. Takový nůž vede

Více

Manuel d'utilisation Benutzerhandbuch Manual del Usuario Manuale utente

Manuel d'utilisation Benutzerhandbuch Manual del Usuario Manuale utente Manuel d'utilisation Benutzerhandbuch Manual del Usuario Manuale utente bsah 2 2 3 4 4 5 7 7 7 9 9 11 11 12 12 13 13 14 14 15 16 16 16 1 4 5 1 2 3 3 2 Link Power 6 4 Sensor 7 8 5 6 9 7 8 1 9 10 10 Link

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ)

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku. Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s. Fakulta ekonomických studií katedra řízení podniku Předmět: ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ (B-RLZ) Téma 7: HODNOCENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU, ODMĚŇOVÁNÍ ŘÍZENÍ PRACOVNÍHO VÝKONU

Více

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti

NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti NÁZEV/TÉMA: Období dospělosti Vyučovací předmět: Psychologie a komunikace Škola: SZŠ a VOŠZ Znojmo Učitel: Mgr. Olga Černá Třída + počet žáků: 2. ročník, obor ZA, 24 žáků Časová jednotka: 1 vyučovací jednotka

Více

Truhlářská dílna PLÁN PRÁCE NA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016

Truhlářská dílna PLÁN PRÁCE NA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 Truhlářská dílna PLÁN PRÁCE NA ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 v Oselcích dne: 25. 8. 2015 Organizace pracovního dne na úseku praktické výchovy pro školní rok 2015/2016 Pracovní doba žáků : začátek výuky - 7:30/8:30

Více

Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel

Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel Informace o zkoušce k získání profesního osvědčení učitele výuky a výcviku řízení motorových vozidel 1. Náležitosti přihlášky ke zkoušce: údaje o žadateli: - příjmení, jméno, titul; - datum narození a

Více

Jak jednat. se stavebním úřadem. Michal Lalík. e s. stavebnímu zákonu z praxe

Jak jednat. se stavebním úřadem. Michal Lalík. e s. stavebnímu zákonu z praxe Jak jednat se stavebním úřadem 148 Michal Lalík ne nejčastější ejčastějš jč tějš ší otázky ot ázk y a odpovědi odpově ědi ě di ke e s stavebnímu zákonu z praxe o éh ěn zd te kt u je o ro js P a o Ukazka

Více

Cesta kolem světa za 80 dní. Cesta kolem světa pro 2-6 hráčů od 10 let od Michaela Rienecka, Kosmos 2004

Cesta kolem světa za 80 dní. Cesta kolem světa pro 2-6 hráčů od 10 let od Michaela Rienecka, Kosmos 2004 Cesta kolem světa za 80 dní. Cesta kolem světa pro 2-6 hráčů od 10 let od Michaela Rienecka, Kosmos 2004 Hra je nejlépe hratelná ve 3-5 hráčích, při 6 hráčích se neúměrně prodlužuje. Speciální pravidla

Více

Katalog vzdělávání 2015

Katalog vzdělávání 2015 Katalog vzdělávání 2015 Obsah Osobnostní rozvoj... 3 1. Komunikační dovednosti... 3 2. Prezentační dovednosti... 3 3. Lektorské dovednosti a kompetence... 3 4. Vyjednávání v každodenní praxi... 4 5. Jak

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY

ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY ZÁKLADNÍ ŠKOLA BŘECLAV, SLOVÁCKÁ 40 ORGANIZAČNÍ ŘÁD ŠKOLNÍ VÝLETY (platný od 12.4.2016) Projednáno na provozní poradě v dubnu 2016 Mgr. Iva Jobánková ředitelka školy 1 Obecná ustanovení Na základě ustanovení

Více

HBG 60 ODSAVAČ PAR. Návod k instalaci a obsluze

HBG 60 ODSAVAČ PAR. Návod k instalaci a obsluze HBG 60 ODSAVAČ PAR Návod k instalaci a obsluze 1 POPIS Odsavač par lze instalovat ve filtrační nebo odtahové verzi. Filtrační verze (obr. 1) odsavač odsává vzduch z kuchyně nasycený párami a zápachy, čistí

Více

Příloha 1) Pohybové hry

Příloha 1) Pohybové hry Příloha 1) Pohybové hry Had leze z díry Chůze ve vázaném zástupu v rytmu říkadla: Had leze z díry, vystrkuje kníry, Bába se ho lekla, na kolena klekla. Sledujeme, zda si děti pamatují říkanku, jaká je

Více

2.3.6 Vektory - shrnutí

2.3.6 Vektory - shrnutí .3.6 Vektory - shrnutí Předpoklady: 0070 Pomůcky: lano, tři knížky, závaží 5 kg Pedagogická poznámka: V úvodu řešíme poslední příklad z minulé hodiny. Př. : Jirka s Honzou nesou společně tašku. Jirkovo

Více

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55 modul Sklad 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Obsah 1 Programový komplet pro evidenci provozu jídelny modul SKLAD...3 1.1

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce

Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická. Obor veřejná správa a regionální rozvoj. Diplomová práce Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Obor veřejná správa a regionální rozvoj Diplomová práce Problémy obce při zpracování rozpočtu obce TEZE Diplomant: Vedoucí diplomové práce:

Více

01. Identifikační kód. 02. Kód. 03. Pojmenování (název) životní situace. 04. Základní informace k životní situaci

01. Identifikační kód. 02. Kód. 03. Pojmenování (název) životní situace. 04. Základní informace k životní situaci 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání průkazu profesní způsobilosti řidiče 04. Základní informace k životní situaci Průkaz profesní způsobilosti řidiče se vydává

Více

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog GEOMETRICKÉ TVARY, tematická výuka s předškoláky

Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog GEOMETRICKÉ TVARY, tematická výuka s předškoláky Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog GEOMETRICKÉ TVARY, tematická výuka s předškoláky Přednášející Mgr. Petra Pšeničková, DiS., speciální pedagog psenickova.petra@centrum.cz lektorka kurzů pro

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.17 Technická příprava výroby Kapitola 5

Více

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky

KLADENÍ VEDENÍ. VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky VŠB TU Ostrava Fakulta elektrotechniky a informatiky Katedra obecné elektrotechniky KLADENÍ VEDENÍ 1. Hlavní zásady pro stavbu vedení 2. Způsoby kladení vedení Ostrava, prosinec 2003 Ing. Ctirad Koudelka,

Více

Návod k montáži MOBILIS ELITE. Návod před montáží pečlivě prostudujte

Návod k montáži MOBILIS ELITE. Návod před montáží pečlivě prostudujte MOBILIS ELITE Návod k montáži Návod před montáží pečlivě prostudujte S ohledem na stálý vývoj výrobků si firma Fels vyhrazuje právo na změny. Zdíkovská 22, 150 00 Praha 5 Tel.: 00420-257 210 114, Fax:

Více

13. Sítě WAN. Rozlehlé sítě WAN. Počítačové sítě I. 1 (6) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme rozlehlé sítě typu WAN. Doba nutná k nastudování

13. Sítě WAN. Rozlehlé sítě WAN. Počítačové sítě I. 1 (6) KST/IPS1. Studijní cíl. Představíme rozlehlé sítě typu WAN. Doba nutná k nastudování 13. Sítě WAN Studijní cíl Představíme rozlehlé sítě typu WAN. Doba nutná k nastudování 2 hodiny Rozlehlé sítě WAN Uvedená kapitola vychází ze zdroje [1]. Rozlehlé sítě umožňují komunikaci (přenos dat,

Více

4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů

4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů 4. cvičení: Pole kruhové, rovinné, Tělesa editace těles (sjednocení, rozdíl, ), tvorba složených objektů Příklad 1: Pracujte v pohledu Shora. Sestrojte kružnici se středem [0,0,0], poloměrem 10 a kružnici

Více

CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice. Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY

CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice. Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY CENTRUM PÉČE O MATKU A DÍTĚ Vítkovická porodnice Baby Friendly Hospital INFORMACE PRO NASTÁVAJÍCÍ MAMINKY Informace pro nastávající maminky Milá maminko, právě prožíváte jedno z nejkrásnějších období ve

Více

Igems R9 je dodáván s novým USB klíčem. Pro nový klíč již není vyžadována instalace softwarových ovladačů. R9 však stále podporuje staré typy klíčů.

Igems R9 je dodáván s novým USB klíčem. Pro nový klíč již není vyžadována instalace softwarových ovladačů. R9 však stále podporuje staré typy klíčů. Kapitola 1. Hlavní příkazy a příkazy CAD Vylepšená jazyková podpora Byla vylepšena jazyková podpora v Igems R9. USB klíč Igems R9 je dodáván s novým USB klíčem. Pro nový klíč již není vyžadována instalace

Více

4. ročník. Zpracovala: Mgr. Zuzana Ryzí, ZŠ Lysice, 1. stupeň

4. ročník. Zpracovala: Mgr. Zuzana Ryzí, ZŠ Lysice, 1. stupeň Zpracovala: Mgr. Zuzana Ryzí, ZŠ Lysice, 1. stupeň 1. Anotace Úkol je zařazen do vzdělávací oblasti Jazyk a jazyková komunikace. Žáci budou řešit úkoly společně, ve dvojicích, ale i ve skupině. Každá skupina

Více

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I

2.2.10 Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Slovní úlohy vedoucí na lineární rovnice I Předpoklady: 0, 06 Pedagogická poznámka: Řešení slovních úloh představuje pro značnou část studentů nejobtížnější část matematiky Důvod je jednoduchý Po celou

Více

TIP 13 NAJDĚTE SI, CO VÁM VYHOVUJE

TIP 13 NAJDĚTE SI, CO VÁM VYHOVUJE TIP 13 NAJDĚTE SI, CO VÁM VYHOVUJE Kdesi na pokraji vašich schopností existuje místo, kde se učíte nejlépe a nejrychleji. To je to pravé, co vám vyhovuje. Toto místo najdete následujícím způsobem: [Komfortní

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

FOND VYSOČINY NÁZEV GP

FOND VYSOČINY NÁZEV GP RF-04-2009-01, př. 1upr1 Počet stran: 6 FOND VYSOČINY Výzva k předkládání projektů vyhlášená v souladu se Statutem účelového Fondu Vysočiny 1) Název programu: NÁZEV GP Grantový program na podporu 2) Celkový

Více

Hoblíky s nízkým úhlem (výbrusem nahoru)

Hoblíky s nízkým úhlem (výbrusem nahoru) Hoblíky s nízkým úhlem (výbrusem nahoru) Hoblíky s nízkým úhlem Veritas, jsou univerzálními a účelnými pomocníky pro práci se dřevem. Uložení želízka výbrusem směrem nahoru (bevel up) umožňuje měnit úhel

Více

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ

27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ČÁST DRUHÁ Systém ASPI - stav k 24.4.2016 do částky 48/2016 Sb. a 9/2016 Sb.m.s. - RA852 27/2016 Sb. - vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami - poslední stav textu 27/2016 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 21. ledna

Více

1 BUBNOVÁ BRZDA. Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi.

1 BUBNOVÁ BRZDA. Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi. 1 BUBNOVÁ BRZDA Bubnové brzdy používané u vozidel jsou třecí s vnitřními brzdovými čelistmi. Nejdůležitější části bubnové brzdy : brzdový buben, brzdové čelisti, rozporné zařízení, vratné pružiny, štít

Více