Kapitola č. 6 Chůze naboso

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Kapitola č. 6 Chůze naboso"

Transkript

1 1 Kapitola č. 6 Chůze naboso Vážení přátelé, chůze naboso v posledních letech zažívá svou renesanci. Ale není to žádná módní záležitost, jak by se mohlo zdát. Stačí zabrousit do literatury a hned najdeme několik příkladů: - krásným propagátorem chůze naboso byl známý český básník Jaroslav Vrchlický a jeho nádherné verše: Za trochu lásky šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý... - nebo jistě znáte krásnou písničku Jarka Nohavici Cukrářská bosanova - a do třetice - ve filmu Škola základ života při rozboru básně student Krhounek na otázku profesora: A proč byl chlapeček bos? podává tzv. absolutně logicky-nevyvratitelnou odpověď: Prosím, chlapeček byl bosý, protože neměl botičky. Sami vidíte, že odkazů na chůzi bos je jen v naší české historii bezpočet Tak, už jste doufám poznali, že jsem si z vás hned v úvodu trochu utahoval. Ale je pravdou, že chůze naboso není žádnou novinkou nebo výmyslem moderní doby, její dnešní popularita je spíše jen logickým vyústěním naší stísněně-sešněrované doby. * * * Malá vsuvka v jedné diskusi na internetu jsem se dozvěděl, že: - bosý/chodit bos = chodit bez bot, bez jakékoliv obuvi, mít holé nohy (tedy nemít ani ponožky) - naboso = chodit v obuvi obuté na bosé nohy Zda je to správně, jsem v Ústavu pro český jazyk nezjišťoval. Ale abych to zjednodušil a abychom se vyhnuli nedorozuměním, tak v tomto článku všechny výrazy bos, bosý, naboso, bosky a podobně znamenají stav, kdy je noha bez obuvi, tj. holou nohou přímo na zemi. To jen tak pro případné šťoury a ať v tom máme jasno * * * Známý léčitel Sebastian Kneipp koncem minulého století řekl: "Každý krok bosky znamená jednu minutu života navíc." Chůzi naboso ostatně doporučoval i Vincenz Priessnitz, zakladatel vodoléčby u nás. O vhodnosti chůze naboso při různých onemocněních psali a hovořili již starořečtí, staročínští a egyptští lékaři. A tak se pojďme společně podívat, jak to s tou chůzí naboso vlastně doopravdy je.

2 2 Co se děje při chůzi naboso? Při chůzi bosky vnímáme (přes naše receptory, kterých máme na chodidle přes 2 tisíce), prostředí, kde se pohybujeme. Zároveň se nám také mohou naplno roztáhnout krátké i dlouhé svaly a šlachy nohou, které jsou v botě stažené. Stimulujeme si tak svaly na nohou i celé tělo, posilujeme páteř, což má vliv na postoj, držení těla, koordinaci pohybu a schopnost držet rovnováhu. Při chůzi naboso zvyšujeme aktivitu tepelných i mechanických receptorů, které na chodidlech máme. Proto lidé, kteří soustavně otužují své nohy, mají velmi vyvinutou vlastní termoregulaci. Při bosé chůzi zvyšujeme činnost nervosvalových procesů, působíme na stabilizaci tlaku a na zlepšení okysličení v organismu. V literatuře se lze dočíst, že chůze bez bot nám může pomoci v prevenci nebo dokonce i léčení nejrůznějších deformací, jako jsou ploché nohy a vbočené palce. Dle mého názoru nelze toto tvrzení brát globálně. Pokud problémy či deformity odchytíme v jejich počátcích, může chůzí naboso dojít k nápravě (pokud člověk naboso pravidelně chodí, využívá různé povrchy apod.). U těžších deformit, pokud je již porušena statika a dynamika nohy, tak je míra vlivu chůze bosky popř. případná náprava opravdu velmi individuální. Jak chodit naboso? Chůzi naboso se ve své knize Reflexní terapie jako životní styl (nakladatelství Eminent) věnují i Beáta Patakyová a Julius Pataky, známí reflexologové. Autoři zde doporučují chodit po zemi naboso alespoň 3x týdně po 5 minutách nejlépe ráno, v rose. Pokud se chcete chůzi naboso pravidelně věnovat, je potřeba se začít postupně otužovat, tedy od léta, potom plynule přecházet přes podzim až do zimy a následně pravidelně chodit bosí i ve sněhu a mrazu. Na pravidelnou chůzi naboso si chodidla brzo zvyknou. Potom sama dávají signál, že už dlouho nebyla "vyvenčena"; je v nich cítit nespokojenost, a jakmile se naskytne sebemenší příležitost, ani nevíte jak, a stojíte na zemi s bosýma nohama, uvádí autoři. Autoři také zmiňují, že děti mají silnou tendenci chodit bosé. Rodiče jim to však ze strachu, aby nenastydly nebo se neporanily, nedovolují. To je škoda, protože děti tak přicházejí o potřebnou stimulaci, a navíc se jim do mysli vkládá špatný program: chůze naboso = nastydnutí, případně poranění. S tímto názorem manželů Patakyových se absolutně ztotožňuji.

3 3 Jaký terén je nevhodnější? Nejlepší je přírodní terén, který není rovný (tedy NE asfalt či betonová cesta), vhodný je terén s nerovnostmi, ale bez ostrých hran (jako např. ostré kameny) louka, zatravněná plocha, polní cesta apod. Takovýto terén svou rozmanitostí stimuluje nervová zakončení na plosce nohy, která tímto lépe vnímá terénní nerovnost a je schopna účinným zatnutím svalů nohy tuto nerovnost kopírovat. Určitě si ale dejte pozor, aby na vás v terénu nečíhalo nebezpečí v podobě např. rozbitého skla, psích exkrementů či odhozené banánové slupky Během červnového olomouckého půlmaratonu jsem viděl několik běžců, kteří závod běželi naboso. Vzhledem k tomu, že trasa vedla po asfaltových silnicích a kočičích hlavách, je to výkon více než obdivuhodný. Dovolit si to ale může pouze ten, který se chůzi či běhu naboso věnuje dlouhodobě a jehož nohy si na tento typ terénu zvykly. Je chůze naboso vhodná pro všechny? městské parky nabízejí vhodné zatravněné plochy Přes nesporné výhody, které chůze naboso přináší, jsem přesvědčen, že chůze bosky není vhodná pro každého. Pokud jste zdraví a netrpíte zdravotními problémy či deformitami chodidel, můžu vám chůzi bosky jen doporučit. Také v případě chůze na krátké vzdálenosti či malé procházky v trávě vám určitě nevzniknou žádné problémy. Opatrní by ale měli být ti, kteří mají vrozené vady dolních končetin, páteře, trpí různými deformitami nohou nebo v minulosti podstoupili operace, léčili se z úrazů, apod. Tito lidé by se měli poradit s lékařem, fyzioterapeutem či podiatrem před tím, než začnou chůzi bosky praktikovat.

4 4 Bosé běhání S vlnou chůze naboso se vynořila i spousta běžců, kteří běhají naboso. Zde platí stejná pravidla jako pro chůzi na bosý běh je potřeba si začít postupně zvykat, zprvu jen krátké vzdálenosti (pár stovek metrů) a postupně přidávat, vybírat si ze začátku vhodný terén a postupně nohy otužovat. V současné době se spolu s během naboso objevila záplava bot pro bosé běžce, které imitují běh naboso tzv. minimalistická obuv, barefoot obuv, fivefingers a další. Barefoot obuv Tloušťka podrážky barefoot se pohybuje od 3 do 6 mm. Podrážka je stejně široká po celé své délce, má tedy nulový sklon mezi špičkou a patou (je v jedné rovině s přední částí chodidla). Barefoot obuv také nemá žádnou podporu nožní klenby. Špička boty je anatomicky tvarovaná, což zaručuje prstům přirozený pohyb nezávisle na sobě. Minimalistické boty Podrážka je silnější než u barefoot bot (o cca 4-7 mm) a noha má tak větší sklon. Prostor pro prsty je řešen podobně jako u klasické obuvi. Můžeme se zde také setkat s menším množstvím pěnové výplně, noha je tak stále částečně tlumena a nemá bezprostřední kontakt s povrchem, jako je tomu u barefoot obuvi. Fivefingers Boty fivefingers se liší tím, že každý prst je v botě oddělen a tím pracuje sám za sebe. Naše chodidlo má 5 prstů a má k tomu důvod pokud umožníme každému prstu pracovat, noha se přizpůsobuje potřebám pohybu a terénu a funguje jako dokonalý stabilizační a tlumící systém. Podrážka je vysoká cca 3-4 mm. Standardní běžecká obuv Standardní běžecká bota je výrazně odpružená, podrážka má mezi patou a špičkou výrazný sklon, čímž sice tlumí dopady při běhu, ale může nutit běžce našlapovat na střed chodidla či na patu (běžec pak může mít po určité době problémy s bolestí kolen, kloubů a kyčlí). Správné našlapování by ale mělo být při běhu na špičku, což barefoot, minimalistická obuv a fivefingers umožňují (dopad na špičku tlumí nárazy a dochází k menšímu zatížení kolen a zad). Nelze ale obecně říci, které z výše uvedených bot jsou nejlepší a není ani mým záměrem propagovat určitou značku. Záleží na každém individuálně, v jaké je kondici, jaký je jeho zdravotní stav, jak často se věnuje chůzi či běhu naboso apod., je potřeba boty vyzkoušet a zjistit, jak vám sedí. Doporučuji navštívit specializované prodejny, ve kterých vám poradí. V každém případě jsou různé druhy těchto bot vhodné jako ochrana před horkým či hrbolatým terénem a mohou eliminovat nebezpečí poranění od střepů či ostrých hran.

5 5 Závěr ano či ne? Když cestujete po zemích, kde lidé chodí běžně bosi (např. Indie, Indonésie, Sri Lanka, Vietnam, Afrika atd.), tak málokde najdete člověka, který by měl výraznou deformaci či nějaké patologické změny na nohou. Pokud tedy chodíte bosi pravidelně, jsou výhody takovéto chůze veliké. Bohužel v našich tzv. civilizovaných zemích se takovéto chůzi věnujeme pouze velmi omezeně, nejsme tedy často schopni všech výhod chůze naboso plně využít. Jsme jednak příliš zhýčkaní a také u nás panuje přílišná obava ze zranění. Já osobně vám chůzi naboso doporučuji za mě tedy ANO. Nicméně, jako u jiných aktivit, i zde platí pravidlo zlaté střední cesty. Vybírejte VHODNÝ terén, otužujte se POSTUPNĚ (nezačínejte s chůzí naboso na podzim či v zimě), dejte pozor na vaše zdravotní omezení a hlavně chůzi naboso si užívejte! Jakmile vám začne být chůze naboso nepříjemná nebo dokonce bolestivá, je nejvyšší čas ji ukončit. Nedávno jsem se vracel domů parkem a přede mnou šla mladá dáma v upjatém business kostýmku. Byla velmi elegantní a víte co? Celou cestu parkem šla vedle asfaltové cestičky po trávě a lodičky na vysokém podpatku držela v ruce. A o tom to je. Pokud máte chuť se vyzout, tak to udělejte, kousek trávy naleznete všude. A uvidíte, že si to vaše nohy spolu s vámi užijí... Váš Jiří Nežádal P.S. Poznámka nakonec aneb lingvistické okénko. Anglicky se bosá noha řekne bare foot /čti bér fút/. Víte, jak to vzniklo? V historických dobách, kdy ještě muži po úspěšných bojích oslavovali své vítězství v krčmách, se velmi často stávalo, že zde propili veškerý svůj majetek i ošacení, včetně bot. Odcházeli tak z baru bosky a těmto kymácejícím se figurkách s bosýma nohama se začalo říkat bar foot (barová noha). Později se slova spojila a mezi ně vklouzlo tzv. němé e No dobře, tak ne. Bare anglicky znamená holý, bosý a foot je jednoduše chodidlo V příští kapitole nás čeká téma: - nemoci a problémy - úrazy

Názory odborníků (lékařů) na používání reflexologické kamenné desky

Názory odborníků (lékařů) na používání reflexologické kamenné desky Názory odborníků (lékařů) na používání reflexologické kamenné desky MUDr. Marie SOUČKOVÁ, ortoped-podiatr, prezidentka České podiatrické společnosti MUDr. Ivan KRUPA, odborný lékař rehabilitace, Olomouc

Více

Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy

Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy 1 Kapitola č. 3 Výběr obuvi dle typu nohy Vážení přátelé, každý odborník přes nohy ví, že různé problémy, které se vyskytují na noze či na chodidle, jsou velmi často důsledkem nošení nevhodné obuvi. Jaká

Více

TRÉNINK FOTO: RUNCZECH

TRÉNINK FOTO: RUNCZECH FOTO: RUNCZECH 52 JAN PEŠAVA Rodák z Jablonce nad Nisou je držitelem českého rekordu v běhu na 10 000 metrů, v roce 1998 tuto trať zaběhl za 27:47,90! Také na silnici uměl desítku pod 29 minut a půlmaraton

Více

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem,

Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, 1 2 Tato brožura, byla vypracována jako součást bakalářské práce na téma Pohybová aktivita dětí v období dospívání. Je určená mladým dospívajícím lidem, kterým zdraví jejich pohybového aparátu není lhostejné.

Více

Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi!

Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi! » Nebolestivá bederní páteř a pohybovně volná pánev jsou důležité pro správnou chůzi. undrey/fotky & Foto Pilates cvičení pro každého jaro je za dveřmi! Také se těšíte na jaro až odložíte čepice, šály

Více

Korektor vybočeného palcového kloubu

Korektor vybočeného palcového kloubu INOVATIVNÍ ORTOPEDICKÝ PŘÍSTUP Korektor vybočeného palcového kloubu Přečtěte si informace o výrobku před jeho použitím! c ˇ esky Dlaha Hallufix používá se k léčbě vybočeného palce (Hallux valgus): nesprávná

Více

Intenzivní péče o nohy

Intenzivní péče o nohy Servisní centrum Hradec Králové Intenzivní péče o nohy Texty z webináře Tento webinář obsahoval navíc mluvené slovo. Na stránkách najdete jeho filmový záznam. Přednáší Soňa Navrátilová www.tiandeservis.cz

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Zásady při

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Zásady při Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Roman Grmela, Ph.D. Název materiálu: Zásady při provádění pohybových aktivit Označení materiálu: Datum

Více

katalog NOVÉ CESTY, NOVÁ CHŮZE. feeling & function

katalog NOVÉ CESTY, NOVÁ CHŮZE. feeling & function katalog NOVÉ CESTY, NOVÁ CHŮZE. VLOŽKY DO OBUVI A KOMFORT PRO CHODIDLA feeling & function OBSAH CELOROČNÍ... 06 Leder Leder Aktiv Leder Exquisit Barfuß Cotton Coco Aktivkohle Bamboo Bamboo Comfort Summer

Více

NE-LI BOSKY, Z NOHOU TROSKY

NE-LI BOSKY, Z NOHOU TROSKY NE-LI BOSKY, Z NOHOU TROSKY Povídání o úžasných nohách, o špatných botách, o rodinných výletech a zdravé, příjemné chůzi naboso Igor Slouka 1 Obsah Autor, předmluva... 3 Mějme nohy rádi, jsou to kamarádi...

Více

VÝBAVA SROVNÁVACÍ TEST TRÉNINKOVÝCH BOT NA SILNICI. Tradice vítězí

VÝBAVA SROVNÁVACÍ TEST TRÉNINKOVÝCH BOT NA SILNICI. Tradice vítězí SROVNÁVACÍ TEST TRÉNINKOVÝCH BOT NA SILNICI Tradice vítězí 22 NĚKTERÉ ZNAČKY SÁZEJÍ NA KONZERVATIVNOST A JIŽ ŘADU LET POUZE LEHCE INOVUJÍ SVÉ OSVĚDČENÉ MODELY. DO TROJICE NEJLEPŠÍCH MODELŮ TESTU SE PROSADILY

Více

Nemoci ohrožující dětské nožičky

Nemoci ohrožující dětské nožičky Nemoci ohrožující dětské nožičky Přestože 99 % dětí se rodí se zdravýma nohama, již 30 % prvňáčků přichází do školy s nohama výrazně poškozenýma. Příčinou je nesprávná obuv. Nebezpečí nošení zdravotně

Více

Počítače a zdravotní problémy - RSI

Počítače a zdravotní problémy - RSI Počítače a zdravotní problémy - RSI Pro mnohé nás jsou počítače zdrojem obživy, ale i zábavy. Trávíme před monitorem desítky hodin, ať už se věnujeme seriózní práci, hraní her nebo ubíjíme čas flirtováním

Více

NOVINKA www.scholl.cz

NOVINKA www.scholl.cz NOVINKA Naše chodidla odvádějí velký kus práce, protože... Inovativní technologie Scholl GelActiv Chůze jako po gelovém polštářku!... 60 % našeho života strávíme na nohou. při běhu jsou naše chodidla zatěžována

Více

pokud nelze použít zhotovené zdravotnické prostředky; mechanická ochrana, stabilizace, fixace, korekce v daném segmentu těla; ne pro lehká postižení

pokud nelze použít zhotovené zdravotnické prostředky; mechanická ochrana, stabilizace, fixace, korekce v daném segmentu těla; ne pro lehká postižení VYSVĚTLIVKY dohoda v rámci PS dohoda v rámci KS ROZHODNUTÍ MZ v důsledku nedohody v rámci PS a následné nedohody u KS Kategorizační strom 04.09.01 ortézy pro hlavu a krk - individuálně 04.09.01.01 ortézy

Více

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch.

Vhodnost. Je vyráběna ve Švýcarsku firmou Puris AG. Pro více informací navštivte www.puris.ch. O kúře CO JE DETOXIKACE? Detoxikace je proces, který tělo denně vykonává, kdy jsou toxiny uvolňovány a odstraňovány pomocí jater, plic, ledvin, lymfatického systému a kůže. Dnešní strava s vysokým obsahem

Více

Punkevní jeskyně a Macocha

Punkevní jeskyně a Macocha Punkevní jeskyně a Macocha Punkevní jeskyně a Macocha krasová oblast Punkevní jeskyně a Macocha jsou jednou z nejznámějších krasových oblastí v celé ČR. V jejich okolí lze nalézt i další zajímavé lokality,

Více

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace

Vlastní praxe 1. Sarvótan relaxace Vlastní praxe Jak již bylo řečeno, jedná se o sestavu velmi dynamických cviků, které musí být vykonávány v přesném pořadí tak, jak budou uvedeny nyní. Popis jednotlivých cviků jsem doplnila dokumentujícími

Více

Nadváha a obezita, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová

Nadváha a obezita, PaedDr. & Mgr. Hana Čechová Nadváha a obezita, věčné téma PaedDr. & Mgr. Hana Čechová I u štíhlého člověka může v určitém období dojít k postupnému přibývání na váze. Základní problém spočívá v tom, že výživa je nejčastěji nadměrná

Více

Jak obouvá své děti mladá maminka?

Jak obouvá své děti mladá maminka? V obchodech nám postupně zmizela obuv od českých výrobců. Větší výrobci už nejsou a boty jsou většinou dováženy z jiných zemí. Naše baťovská tradice nám zbyla už jako vzpomínka. Dovážené boty nemají tak

Více

AUTORSKÉ PROHLÁŠENÍ. Souhlasím s umístěním závěrečné práce na webu ČUDK a s jejím využitím pro studijní účely. Kroměříž, duben 2007.

AUTORSKÉ PROHLÁŠENÍ. Souhlasím s umístěním závěrečné práce na webu ČUDK a s jejím využitím pro studijní účely. Kroměříž, duben 2007. ČESKÁ UNIE DENTO KARATE-DO KONEXE A NAČASOVÁNÍ TECHNIK ÚDERŮ Závěrečná práce školení trenérů III. třídy Vypracoval: Halaška Miroslav Kroměříž 2007 AUTORSKÉ PROHLÁŠENÍ Prohlašuji, že jsem závěrečnou práci

Více

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků

Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může. pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků Je jednou z nejstarších a nejpřirozenějších léčebných metod, která může pomoci udržovat vaše zdraví v přirozeném stavu. Díky různým formám doteků dochází ke zlepšení prokrvení masírovaných oblastí. Okysličují

Více

Kdo byl tento doktor vody a bylinek? Pět pilířů Kneippovy terapie. 9 Voda 10 Pohyb 10 Bylinky 11 Strava 11 Rovnováha

Kdo byl tento doktor vody a bylinek? Pět pilířů Kneippovy terapie. 9 Voda 10 Pohyb 10 Bylinky 11 Strava 11 Rovnováha O B S A H 1 FARÁŘ PÍŠE DĚJINY 6 9 Kdo byl tento doktor vody a bylinek? Pět pilířů Kneippovy terapie 9 Voda 10 Pohyb 10 Bylinky 11 Strava 11 Rovnováha 2 VODA (HYDROTERAPIE) 12 13 17 19 Životabudič voda

Více

Kolik čeho a jak často?

Kolik čeho a jak často? Dávám dítěti vše, co potřebuje? Mám ho nutit, když se v jídle jen tak šťourá? Jak velké porce by mělo jíst? To jsou otázky, které trápí mnohé maminky. Nebojte se, a nehledejte v tom zbytečné složitosti.

Více

Výroční zpráva za rok 2013

Výroční zpráva za rok 2013 Výroční zpráva za rok 2013 Poděkování Nadační fond Algo patří k malým nadačním fondům disponujícím omezenými finančními prostředky. O to více se snaží o maximální využití těchto prostředků za účelem zcela

Více

JAK PŮSOBÍ AKTIVNÍ SED NA ŽIDLI THERAPIA?

JAK PŮSOBÍ AKTIVNÍ SED NA ŽIDLI THERAPIA? JAK PŮSOBÍ AKTIVNÍ SED NA ŽIDLI THERAPIA? Zpracovala Zuzana Beranová fyzioterapeutka rehabilitace Zdravíčko Krnov 2009-03-04 a M1 dodává: spoluautorka židle THERAPIA (paní Beranová je příliš skromná) CÍL

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena

Více

Koncepce řízení školy/školského zařízení na dobu 6 let

Koncepce řízení školy/školského zařízení na dobu 6 let Koncepce řízení školy/školského zařízení na dobu 6 let Úvod Než jsem se pustil do práce na této koncepci, stále jsem si připomínal, že musí obsahovat/zohledňovat představy, potřeby či požadavky pracovníků

Více

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes?

Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Zrcadlo reality aneb kde je zakopaný pes? Tento článek bych nechtěl, aby byl vnímán čtenáři jako reakce na 2 ne zrovna povedené poslední víkendové turnaje (ne vždy se daří a vyhrává, i hokej je jen sport

Více

Čáp ve sněhu reportáž od Jitky Havlové

Čáp ve sněhu reportáž od Jitky Havlové Bylo nebylo, na světě se objevil internet. Už je to hodně dávno, takže o tom moc nevíme... Co je nám však známo, prý se tehdy nejeden svobodomyslný člověk radoval, že má konečně k dispozici médium, kde

Více

ORTOPEDICKÉ VADY NOHOU

ORTOPEDICKÉ VADY NOHOU ORTOPEDICKÉ VADY NOHOU - dělíme na získané a vrozené Vrozené vady nohou Kososvislá noha (pes equinovarus) : noha vtočená dovnitř měkké tkáně a hlavně vazy jsou zkráceny na vnitřní straně a v plosce chůze

Více

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance)

EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) EmoTrance slabikář (Dr. Silvia Hartmann, tvůrkyně metody EmoTrance) 1. Emoce jsou velmi důležité. - Emoce působí na naše tělo a mohou vyvolat onemocnění. - Emoce působí na naši mysl a mohou způsobit, že

Více

Před používáním tohoto výrobku si přečtěte a pochopte tento návod. Výr. Číslo 2340

Před používáním tohoto výrobku si přečtěte a pochopte tento návod. Výr. Číslo 2340 Před používáním tohoto výrobku si přečtěte a pochopte tento návod. Výr. Číslo 2340 Nabíjení baterie Po každé jízdě vypnout. Když ponecháte bez používání, baterie se nebude muset dát nabít. Opravy a

Více

POLÁRIUM, CHLADOVÁ TERAPIE, LÉČBA MRAZEM, CRYSAUNA, KRYOTERAPIE

POLÁRIUM, CHLADOVÁ TERAPIE, LÉČBA MRAZEM, CRYSAUNA, KRYOTERAPIE Vážení přátelé, u příležitosti 1. narozenin provozu naší solné jeskyně SOLANKA, si Vám dovolujeme představit nové zařízení, o jehož provoz budou rozšířeny naše služby tato revoluční regenerační metoda

Více

Proč nemám zdravé nohy?

Proč nemám zdravé nohy? Hledejte mezi pěti nejčastějšími příčinami Vlaďka Botlíková Jak moc naše geny ovlivňují zdravotní problémy nohou, jejich deformity a vady? Nebo si víc škodíme sami? A jaké bývají nejčastější příčiny zdravotních

Více

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz

NÁVOD JAK NA TO. autor: Josef Cvrček. www.vydelavej-focenim.cz NÁVOD JAK NA TO autor: Josef Cvrček www.vydelavej-focenim.cz Důležité upozornění Pokud chcete z tohoto návodu dostat, co nejvíce, doporučuji se NEJPRVE podívat na video, které tento návod doprovází. Ve

Více

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni)

1. Sprint na 60 m (jeden pokus v jednom dni) 2. Skok do dálky z rozběhu (tři pokusy v jednom dni) 1. Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1. 1. 2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být varováni všichni závodníci v daném běhu. Kdo zaviní

Více

Lidská páteř (aneb trocha anatomie)

Lidská páteř (aneb trocha anatomie) Zdravá záda a správné dýchání doma i ve škole Dagmar Dupalová, Kateřina Neumannová, Martina Šlachtová -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

Zdůvodů legislativních požadavků

Zdůvodů legislativních požadavků Kapitola 4 Děti s fyzickými nebo psychickými problémy Zdůvodů legislativních požadavků a také pro řadu objektivních přínosů jsou v mnoha předškolních zařízeních do programů výchovné péče integrovány děti

Více

BOSU. Balanc Trainer. návod k použití

BOSU. Balanc Trainer. návod k použití V - V BOSU návod k použití ÚVODNÍ SLOVO Gratulujeme k pořízení BOSU Balanc Trainer. Nákupem tohoto fitness nářadí jste udělali první krok vedoucí ke zlepšení své celkové kondice, stejně jako rovnováhy,

Více

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková

--- Ukázka z titulu --- Myšlení uzdravuje. Jarmila Mandžuková ÚVOD Při otevření této knihy se možná ptáte, k čemu je potřeba další kniha o zdraví, když už jich byly napsány stovky? Asi máte pravdu, ale můj velký zájem o možnosti sebeléčení s cílem pomoci sama sobě

Více

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D.

Tvorba elektronické studijní opory. Mgr. Libuše Danielová, PhDr. H. Kisvetrová, Ph.D. Tvorba elektronické studijní opory Záhlaví: Název studijního předmětu Téma Název kapitoly Autor - autoři Ošetřovatelská péče v geriatrii Rehabilitační ošetřovatelství Rehabilitační prostředky Mgr. Libuše

Více

KONDICE. Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty

KONDICE. Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty Půlmaraton, závod pro všechny nejen běžce specialisty 38 PŮLMARATON. JIŽ TA PŮLKA V NÁZVU MŮŽE PRO MNOHÉ BĚŽCE ZNAMENAT MÉNĚ VÝZNAMNOU VZDÁLENOST. PŘESTO ZÁVOD NA 21 097,5 METRU LÁKÁ SPOUSTU VYTRVALCŮ.

Více

Nečinnost ohrožuje naše tělo

Nečinnost ohrožuje naše tělo » Pohyb patří k jaru. Nejlepší jsou denní procházky a víkendové pěší túry. I na ty je však třeba se připravit. Nečinnost ohrožuje naše tělo aneb s turistikou od jara až do podzimu Jaro! Konečně je zde!

Více

www.rehabilitacenj.wz.cz

www.rehabilitacenj.wz.cz Co mohou mít společné bolesti hlavy, šíje, bederní páteře, bolesti kolen nebo kyčlí, křeče lýtek a chodidel, otoky nohou, deformity chodidel jako vbočený palec či kladívkové prsty? Špatně zvolená obuv,

Více

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová

Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Moravská Třebová Vzdělávací materiál pro pacienty a personál Nemocnice následné péče Kolektiv pracovníků rehabilitace 2015 1 Bolesti zad jsou v současnosti jedním z nejčastějších důvodů pracovní neschopnosti. Tímto problémem

Více

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem

Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování. Bezpečná manipulace s klientem Bronzový Standard SANATORY č. 5 Polohování Bezpečná manipulace s klientem Autoři: Jana Tichá, Lukáš Stehno Asociace penzionů pro seniory, z.s., K Višňovce 1095, Pardubice 530 02, www.appscr.cz Obsah Úvod...

Více

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče

Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče Recenze klientů Lůžkového oddělení následné péče r. 2015 - Zdravotnický personál dělá vše pro to, aby pacient opět dostal chuť do života podle stávajících možností. - Dodržování doby návštěv. Ve 14 hod.

Více

Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY

Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY Daniela Kováøová MINUTOVÉ POVÍDKY Nová vlna 2013 Copyright Daniela Kováøová, 2007, 2013 Photo Pavel Janouškovec, 2003-2013 Copyright Nová vlna, Praha, 2007, 2013 ISBN 978-80-85845-14-3 Tyto povídky jsou

Více

KVALITOU OBOUVÁNÍ KE SNÍŽENÍ ÚRAZŮ VE ŠKOLÁCH HEALTH FOOTWEAR TO REDUCE ACCIDENTS AT SCHOOLS

KVALITOU OBOUVÁNÍ KE SNÍŽENÍ ÚRAZŮ VE ŠKOLÁCH HEALTH FOOTWEAR TO REDUCE ACCIDENTS AT SCHOOLS KVALITOU OBOUVÁNÍ KE SNÍŽENÍ ÚRAZŮ VE ŠKOLÁCH HEALTH FOOTWEAR TO REDUCE ACCIDENTS AT SCHOOLS Kongres APTO 2011 - Martin Autoři: PhDr. Vlasta Mayerová, Ing. Marcela Palánová, Ing. Radim Kocourek Rozsah:

Více

Cvičení při plochých nohách

Cvičení při plochých nohách Prešovská Univerzita v Prešově Pedagogická fakulta Cvičení při plochých nohách (seminární práce 3TVY/KZDTV/04) Andrea Černá, 4.ročník U1ST (ERASMUS mobilita) Cvičení při plochých nohách Lidská noha má

Více

ÚVODNÍ SLOVO ŘEDITELE MUDr. Petera Hajduka

ÚVODNÍ SLOVO ŘEDITELE MUDr. Petera Hajduka AURA MEDICAL CLINIC NEWSLETTER LISTOPAD 2014 Milí klienti, taky máte pocit, že léto snad ani nebylo? Dny jsou stále kratší a chladnější a na spoustu z nás padá depka.. Nebo je to už opravdová deprese?

Více

S námi uděláte krok správným směrem

S námi uděláte krok správným směrem CS S námi uděláte krok správným směrem Jak jsou na tom vaše chodidla? Stav nohou se často mění pomalu a riziko problémů se navyšuje s věkem. Mezi obvyklé problémy nohou patří problémy s kůží a nehty, a

Více

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání

Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání » Pobyt u vody a na sluníčku vleže na dece přímo vybízí ke zdravému pohybu. Stačí 15 minut! Dnešních 15 minut bude o letním plavání Přenesme se do reality roku 2013 červen: povodně, červenec: tropická

Více

Běhám, běháš, běháme

Běhám, běháš, běháme metodická PŘÍLOha ČaSOPISU ČaSPV POhyB Je život 1/2008 Příloha č. 43 Běhám, běháš, běháme Bc. Antonín Morávek Grafická úprava Olga Pokorná pohyb_2_08_priloha.indd 1 19.5.2008 13:59:42 Pohyb je život www.caspv.cz

Více

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život

Motto: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE. Učíme se pro život SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA U Červeného kostela 110, TEPLICE Leden 2012 Motto: Učíme se pro život Obsah : Beseda s policií.........1 Sportovní dopoledne..........2 INFO ze ZŠ a MŠ v nemocnici..3-4

Více

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8)

UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) UŽIVATELSKÝ MANUÁL CZ IN 7766 MultiTrainer insportline Advance (TR8) 1 OBSAH BEZPEČNOSTNÍ POKYNY... 3 ÚDRŽBA... 4 POKYNY KE CVIČENÍ... 4 SESTAVENÍ A MOŽNOST PŘESTAVENÍ... 5 PŘIPEVNĚNÍ... 6 ZÁRUČNÍ PODMÍNKY,

Více

KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA

KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA KOSTRA KONČETIN OPĚRNÁ SOUSTAVA obr. č. 1 KOSTRA funkce: určuje tvar těla, opora těla, ochrana vnitřních orgánů, spolu se svaly zajišťuje pohyb průměrný počet kostí v dospělosti 206 210 kostí (v dětství

Více

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3)

Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3) Jak na první airsoftovou akci? (díl. 3) Dnešní díl se bude věnovat balení a cestování na akci. Na co si dát pozor, na co nezapomenout. Balení na akci Předpokládejme, že nejedete autem, protože jinak je

Více

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci

Multiglot www.multiglot.eu 2010 Ludmila Černá. Jaro a ptáci Lekce 8: Prohloubení znalostí roční období Jaro a ptáci V Čechách je přes zimu docela velká zima, proto někteří ptáci odlétají na zimu do teplých krajů. Na jaře se zase vrací zpátky, aby v Čechách, kde

Více

1. REKVALIFIKAČNÍ MASÉRSKÝ KURZ

1. REKVALIFIKAČNÍ MASÉRSKÝ KURZ INPROV, s.r.o Čichnova 23, 624 00 Brno-Komín Mobil: 601 331 995 Zapsáno v OR u KS Brno, oddíl C, vložka 44777 Vážený přátelé, Již 24-tým rokem Vám nabízíme plán vzdělávacích akcií zejména pro maséry, kosmetičky,

Více

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D.

S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. Převzato z časopisu PARKINSON č. 46 S doc. MUDr. Martinem Vališem, Ph.D. hovořila Zdislava Freund Už je to deset let, co jsem se strachem poprvé vkročila do extrapyramidové poradny Neurologické kliniky

Více

Postupy manipulace s pacienty umožňující předcházet vzniku MSD u pracovníků ve zdravotnictví

Postupy manipulace s pacienty umožňující předcházet vzniku MSD u pracovníků ve zdravotnictví 28 Postupy manipulace s pacienty umožňující předcházet vzniku MSD u pracovníků ve zdravotnictví Úvod Muskuloskeletální poruchy (MSD) související s prací jsou mezi zaměstnanci nemocnic závažným problémem,

Více

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze?

Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Může se cvičit při osteoporóze? Otázky a odpovědi Co je to parterní gymnastika? Je to soubor cvičení, která se provádějí na rovné podložce v horizontální poloze. Hlavní výhoda a přednost před ostatními cvičeními pohybového ústrojí je

Více

Strana. 4.1.1. Barvy koní 19. 4.1. Morfologické vlastnosti. 4.1.2. Odznaky koní 24. 4.2.1. Konstituce 29. 4.2.2. Temperament 30

Strana. 4.1.1. Barvy koní 19. 4.1. Morfologické vlastnosti. 4.1.2. Odznaky koní 24. 4.2.1. Konstituce 29. 4.2.2. Temperament 30 1. Úvodem... 1 2. Vývoj koně 3 3. Historie podkovářství 9 4. Chovatelské faktory 19 4.1. Morfologické vlastnosti 4.1.1. Barvy koní 19 4.1.2. Odznaky koní 24 4.2.1. Konstituce 29 4.2. Fyziologické vlastnosti

Více

Zpět k přírodě, zpět k sobě: přes jógu, byliny a duchovno

Zpět k přírodě, zpět k sobě: přes jógu, byliny a duchovno Daniela Pilařová 02. 04. 2013 Pocházím ze Zlína, na severní Moravu jsem přišla studovat a nyní žiju v Rychvaldu. Už třináct let provozuji agenturu Redigo, ve které společně se svými externisty připravuji

Více

Oceňovací tabulka plnění za trvalé následky úrazu. kód 001 371. Zásady pro hodnocení trvalých následků úrazu (tn)

Oceňovací tabulka plnění za trvalé následky úrazu. kód 001 371. Zásady pro hodnocení trvalých následků úrazu (tn) Oceňovací tabulka plnění za trvalé následky úrazu kód 001 371 Zásady pro hodnocení trvalých následků úrazu (tn) Pojišťovna České spořitelny, a.s., Vienna Insurance Group, poskytuje pojistné plnění za trvalé

Více

Bulletin červenec 2012

Bulletin červenec 2012 Bulletin červenec 2012 Cítit se skvěle na duši i těle Zdravotní středisko Lhotská 2072/3, 193 00 Praha 9 - Horní Počernice ROZHOVOR aneb PŘEDSTAVUJEME... V tomto čísle Bulletinu představujeme paní Mgr.

Více

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká

Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo. EU peníze školám. Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1044 Název projektu: Šablona číslo/název: Zpracoval: Předmět: Název

Více

DOPORUČOVÁNÍ VÝROBKŮ PRŮVODCE GO GUIDE VYBAVTE SE

DOPORUČOVÁNÍ VÝROBKŮ PRŮVODCE GO GUIDE VYBAVTE SE DOPORUČOVÁNÍ VÝROBKŮ PRŮVODCE GO GUIDE ÚVOD DOPORUČOVÁNÍ VÝROBKŮ CO A PROČ WARM-UP Stejně jako se pan Bowerman snažil poskytnout svým sportovcům vítěznou výhodu, i vaším úkolem je zajistit, aby zákazníci

Více

Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa:

Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa: Téma hodiny: Anatomie ženského pohlavního ústrojí + návštěva gynekologa: 1) vejcovody 8) vaječníky 2) močový měchýř 9) tračník 3) stydká kost 10) děloha 4) bod G 11) poševní klenba 5) klitoris 12) děložní

Více

ZANÍCENÍ KAPITOLA PÁTÁ

ZANÍCENÍ KAPITOLA PÁTÁ KAPITOLA PÁTÁ ZANÍCENÍ Řečník je ztělesněním obrovského množství zanícení a zápalu pro věc. Předtím než v lidech vyvolá nějaké emoce, musí jimi být sám pohlcen. Předtím než je pohne k slzám, musí mu po

Více

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti,

Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz. Milí rodiče a milé děti, Vernířovice 172 788 15 Velké Losiny www.svagrov.cz Milí rodiče a milé děti, už skutečně ubývá dne a brzy se šeří, proto se nám blíží čas Martinských slavností. Sejdeme se na Švagrově v sobotu 9. 11. 2013

Více

ORTOPEDICKÁ KLINIKA. kařské fakulty a FN Motol Přednosta: Doc. MUDr. Tomáš Trč, CSc., MBA. Praha FN Motol

ORTOPEDICKÁ KLINIKA. kařské fakulty a FN Motol Přednosta: Doc. MUDr. Tomáš Trč, CSc., MBA. Praha FN Motol ORTOPEDICKÁ KLINIKA UK - 2.léka DĚTÍ A DOSPĚLÝCH kařské fakulty a FN Motol Přednosta: Doc. MUDr. Tomáš Trč, CSc., MBA Praha FN Motol Ortopedická léčba deformity nohy u Morbus Charcot-Marie-Tooth Smetana

Více

Bezpečnost práce v obchodu a veřejném stravování

Bezpečnost práce v obchodu a veřejném stravování SPRÁVNÁ PRAXE PRO MALÉ A STŘEDNÍ PODNIKY BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI 11 Bezpečnost práce v obchodu a veřejném stravování Obsah 1 Úvod 2 2 Zásady pro zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví při

Více

Kapitola č. 13 Nohy a korekce stélkami

Kapitola č. 13 Nohy a korekce stélkami 1 Kapitola č. 13 Nohy a korekce stélkami Vážení přátelé, v minulé kapitole jsme si představili jednu z technik vyšetření nohou a chodidel (The Six Tests ) a nyní na toto téma navážeme a podíváme se na

Více

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a

Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a Ahoj kamarádi, pokud mě ještě neznáte, jmenuji se Foxík. A hrozně rád bych byl vaším kamarádem. Mohli bychom si spolu povídat o tom, co jsme zažili a čemu jsme se naučili. Máma s tátou mi říkali, že se

Více

CESTA DO LADAKHU 1.-18.9. 2016. Osmnáctidenní himalájská prožitková a transformační Cesta

CESTA DO LADAKHU 1.-18.9. 2016. Osmnáctidenní himalájská prožitková a transformační Cesta CESTA DO LADAKHU 1.-18.9. 2016 Osmnáctidenní himalájská prožitková a transformační Cesta Po příletu do Lehu se aklimatizujeme v centru Ladakhu a poté se vydáme na Cestu napříč horami, kde objevíme magická

Více

Projekt pro školky zdravá dětská noha

Projekt pro školky zdravá dětská noha Projekt pro školky zdravá dětská noha Unikátní patentová technologie Diagnostický systém optické podografie (termografie) a počítačové vyšetření chodidla Realizátor projektu: Pavel Ihnát, Diagnostik a

Více

Znáte svou pohybovou zdatnost?

Znáte svou pohybovou zdatnost? » Šest jednoduchých testů, které vám poskytnou informaci o vaší kondici pohybového svalového systému. casagrandelor/fotky&foto Znáte svou pohybovou zdatnost? Odpočinek od pracovního shonu a často stresových

Více

CESTOVNÍ RUCH BEZ BARIÉR Reg. číslo: CZ.1.10/2.2.00/07.00938

CESTOVNÍ RUCH BEZ BARIÉR Reg. číslo: CZ.1.10/2.2.00/07.00938 CESTOVNÍ RUCH BEZ BARIÉR Reg. číslo: CZ.1.10/2.2.00/07.00938 Běžky nebo pěšky Mrazy mínus patnáct pod nulou už dávno pominuly, sníh roztává, na ulicích vznikají plytká jezera a zima se s námi pomalu loučí.

Více

Deník mých kachních let. Září. 10. září

Deník mých kachních let. Září. 10. září Deník mých kachních let Září 10. září Kdybych začínala psát o deset dní dříve, bylo by zrovna 1. září. Den, na který jsem se těšila po několik let pravidelně, protože začínala škola. V novém a voňavém

Více

Vážení a milí čtenáři,zjistil jsem,že s vámi tento měsíc slavím takové malé jubileum.právě jsou to dva roky co jsem se stal patronem tohoto časopisu

Vážení a milí čtenáři,zjistil jsem,že s vámi tento měsíc slavím takové malé jubileum.právě jsou to dva roky co jsem se stal patronem tohoto časopisu Vážení a milí čtenáři,zjistil jsem,že s vámi tento měsíc slavím takové malé jubileum.právě jsou to dva roky co jsem se stal patronem tohoto časopisu a pravidelně,každý měsíc do něj přispívám v této rubrice

Více

Přírodověda 4. ročník

Přírodověda 4. ročník Přírodověda 4. ročník Očekávaný výstup Školní výstup Učivo Mezipředmětové vztahy, průřezová témata Zkoumá základní společenstva ve vybraných lokalitách regionů, zdůvodní podstatné vzájemné vztahy mezi

Více

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus)

OKRESNÍ KOLA 2014. Sprint na 60 m (jeden pokus) PRAVIDLA DISCIPLÍN PRAVIDLA DISCIPLÍN OKRESNÍ KOLA 2014 Sprint na 60 m Z nízkého startu, podle pravidel atletiky platných od 1.1.2010, startování jako ve vícebojích, tj. po prvním chybném startu musí být

Více

ÚVOD. Působení obkladu

ÚVOD. Působení obkladu ÚVOD Pro většinu z nás je zdraví a dlouhověkost hlavním cílem našeho snažení. V závislosti na úrovni svého podvědomí se o něj staráme méně či více aktivně. Abychom mohli začít s úvahami na dané téma, musíme

Více

Termální a fotografické snímky účinků uzemnění Termální a fotografické snímky účinků uzemnění

Termální a fotografické snímky účinků uzemnění Termální a fotografické snímky účinků uzemnění Termální a fotografické snímky účinků uzemnění Termální a fotografické snímky účinků uzemnění Obr. 1. Zánět z pohledu infračerveného zobrazování. Kamery pro termální zobrazování zaznamenaly nepatrné změny

Více

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika

Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství. Eroika 1 2 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství Eroika 3 Blanka Kubešová, 2008 Eroika, 2008 ISBN 978-80-86337-74-6 4 Blanka Kubešová Žoržína Ztracené dětství 5 6 7 mámě 8 krajino dětství, chtěl bych se k

Více

V.Fejfarová, A. Jirkovská, R.Bém, M.Dubský, V.Wosková, A. Němcová, M.Křížová. Centrum diabetologie IKEM, Praha

V.Fejfarová, A. Jirkovská, R.Bém, M.Dubský, V.Wosková, A. Němcová, M.Křížová. Centrum diabetologie IKEM, Praha V.Fejfarová, A. Jirkovská, R.Bém, M.Dubský, V.Wosková, A. Němcová, M.Křížová Centrum diabetologie IKEM, Praha Úvod: V léčbě odlehčením lze využít u pacientů se SDN celou řadu odlehčovacích pomůcek: Sériově

Více

Je moje šlapka zdravá?

Je moje šlapka zdravá? Pět jednoduchých testů stavu chodidel Vlaďka Botlíková Vyzkoušejte si pět jednoduchých diagnostických postupů. Není na tom nic složitého. Dávají jen orientační výsledky, ale spolehlivě zachytí nejčastější

Více

obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte.

obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte. 60 [6] Otočte dítě na břicho. Namasírujte mu záda. Začněte u ramen a pokračujte po obou stranách zad směrem dolů. Samotnou páteř vynechejte. [7] Dokončete masáž. Obraťte dítě na záda a lehce mu jezděte

Více

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem

Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Třídní vzdělávací plán ŠVP PV Rok s kocourkem Matyášem Integrovaný blok Tématický okruh (celek) Témata Co je nám nejblíže To jsou moji kamarádi CO JE KOLEM NÁS Co najdeme v naší třídě Už znáš celou školku

Více

Pro výběr vhodných cvičebních tvarů je důležité znát umístění a funkci jednotlivých svalů:

Pro výběr vhodných cvičebních tvarů je důležité znát umístění a funkci jednotlivých svalů: Oblast bederní Uvolňování, protahování v oblasti bederní páteře a posilování břišních svalů vhodnými cviky a ve správné posloupnosti je důležitou prevencí bolesti zad. Bederní páteř a křížobederní přechod

Více

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil

STREČINK. Sestava základních cviků pro kanoistiku. Zpracoval : Pavel Navrátil STREČINK Sestava základních cviků pro kanoistiku Zpracoval : Pavel Navrátil 1 Co je strečink? STREČINK je účinná metoda, která umí přirozeně a šetrně připravit svaly na zvýšenou zátěž (sport) anebo také

Více

KATALOG VENKOVNÍCH FITNESS PRVKŮ

KATALOG VENKOVNÍCH FITNESS PRVKŮ KATALOG VENKOVNÍCH FITNESS PRVKŮ VARIANTA NEREZ Běžec Funkce: Procvičování a zvyšování ohebnos horních i dolních konče n, zvyšování fyzické kondice. Místo pro instalaci: 3x2 m Kormidlo Funkce: Procvičování

Více

5 tipů, jak vybrat dětské odrážedlo

5 tipů, jak vybrat dětské odrážedlo 5 tipů, jak vybrat dětské odrážedlo Projděte si 5 tipů, jak vybrat dětské odrážedlo, které vám pomůžou se zorientovat v široké nabídce produktů a ujasnit si, které parametry jsou pro výběr dětského odrážedla

Více

www.berta.cz WELLNESS MASÁŽE

www.berta.cz WELLNESS MASÁŽE WELLNESS MASÁŽE INDICKÁ ANTISTRESOVÁ MASÁŽ MASÁŽ HLAVY, ŠÍJE, RAMEN A HORNÍ ČÁSTI PAŽÍ Tradiční indická masáž hlavy (champi) je stará více než tisíc let a praktikovala se jako součást ayurvédského učení.

Více

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera

Neměl by vůbec nic. že jsme našli partnera Když mladý muž Neměl by vůbec nic. stejného smýšlení. slyšel ropuchu mluvit tak odvážně a logicky, beznadějně se zamiloval. Od té doby se pokaždé, cestou ze školy u ní zastavil na kus řeči. Jednoho dne,

Více

Dámská konopná obuv - jaro - léto

Dámská konopná obuv - jaro - léto Dámská konopná obuv - jaro - léto Lehkost Velikost: 36-40 Cena: 1.470 Kč Elegance Velikost: 36-40, kůže či provedení Cena: 2.450 Kč Ornament Velikost: 36-40, kůže či Cena: 1.270 Kč Dámská konopná obuv

Více