Úvod. Elektřina a teplo

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Úvod. Elektřina a teplo"

Transkript

1

2

3 Elektrárna Komořany Elektrárna v Komořanech začala první energii dodávat už v polovině minulého století. Dnes ji provozuje firma United Energy a zásobuje teplem 35 tisíc domácností v Mostě a Litvínově. Ročně dodá více než 2,5 milionů GJ tepla a téměř 500 tisíc MWh elektrické energie. O elektrárnu a rozvody tepla se starají čtyři stovky zaměstnanců. Jejich cílem je, aby komořanská teplárna spolehlivě dodávala teplo všem odběratelům a přitom co nejméně poškozovala životní prostředí. United Energy také myslí na své okolí finančně pomáhá městům, školám, nemocnicím a dalším, kteří potřebují pomoc, podporuje kulturní a sportovní akce, hlavně pro děti a mládež. V rámci projektu Tepelná Pohoda uskutečňuje také vzdělávací program, jehož součástí je i vaše dnešní návštěva u nás.

4 Úvod Elektřina a teplo Elektrická energie nás provází na každém kroku. Je pro všechny snadno dostupná a mnohdy si ani neuvědomujeme, že ji používáme. Vždyť stačí jen stisknout knoflík a skrytá síla splní naše přání. I teplo nás provází celým životem, stačí si jen vzpomenout na návrat do vyhřátého domova ze zimní procházky, nebo na plnou vanu horké vody. Pojďme si říct něco o tom, jak se elektřina a teplo vyrábějí, a co je třeba k tomu, aby se od nás dostaly až k vám domů, do školy a všude tam, kde je jich třeba.

5 Elektřina Trochu historie a fyziky Lidé znali projevy elektřiny od pradávna. Elektrický výboj v podobě blesku při bouřce si lidé neuměli vysvětlit a přisuzovali jeho vznik nadpřirozeným silám. Dnes víme, že se jedná o přírodní projev statické elektřiny, umíme vysvětlit jeho vznik a díky fyzikům a vědcům umíme přírodu napodobit a využít její zákonitosti k našemu prospěchu. Počátky moderní elektrotechniky a energetiky sahají do 18. století, kdy pánové Galvani, Volta, Faraday a jejich následovníci experimentovali s elektřinou, objevovali jak elektřina funguje a jak ji využít. K velkému rozvoji došlo vlivem průmyslové revoluce v 19. století, kdy dochází k využití parního stroje, jsou zkonstruovány první točivé stroje pro výrobu elektřiny a na konci století vznikají první elektrárny a rozvodné sítě. Následující 20. století je někdy nazýváno stoletím elektřiny. Prakticky celá zeměkoule je opředena elektrickými sítěmi a bez elektřiny si už život skoro neumíme představit. Ale vraťme se ještě na chvíli do historie. Jeden z nejdůležitějších objevů učinil r německý fyzik a lékař Julius Robert Mayer, který definoval zákon o zachování energie, který zjednodušeně říká: energie nevzniká ani nezaniká, pouze se mění její forma Elektřinu a teplo tedy získáváme přeměnou mechanické, tepelné, světelné nebo chemické energie.

6 Elektřina Přeměny energie V současnosti nejčastěji vyrábíme elektřinu nepřímou přeměnou, to znamená: energie v primárním zdroji -> tepelná energie -> mechanická energie -> elektřina Tento způsob výroby elektřiny se používá nejčastěji. Primárními zdroji energie jsou přírodní zdroje fosilní (uhlí, ropa, plyn), uran, voda, sluneční energie, geotermální energie a vítr. K přeměně mechanické energie na elektrickou se používá elektrický generátor. Jedná se o točivý stroj, který využívá fyzikálního jevu zvaného elektromagnetická indukce. Při pohybu vodiče (nejčastěji kovového předmětu) v magnetickém poli vzniká ve vodiči elektrický proud. Generátor, který vyrábí stejnosměrný proud, nazýváme dynamo, generátor vyrábějící střídavý proud se nazývá alternátor.

7 Principy Vodič v magnetickém poli V okolí vodiče, kterým prochází el. proud, se vytváří magnetické pole. Dva souběžné vodiče, kterými prochází proud, na sebe působí přitahují se, nebo se odpuzují. Nahradíme-li jeden z vodičů magnetem, magnetické pole magnetu způsobí vychýlení vodiče, kterým prochází el. proud.

8 Principy Indukce a generátor Opačný jev se nazývá elektromagnetická indukce. Změna magnetického pole v blízkosti vodiče způsobí, že se na vodiči objeví (indukuje) el. napětí a proud. Změnu magnetického pole dosáhneme vzájemným pohybem vodiče a magnetu. Na principu elektromagnetické indukce pracuje třífázový generátor el. proudu. Jednoduché vodiče jsou navinuty do cívek, abychom dosáhli většího působení magnetického pole. Třífázový generátor obsahuje tři vinutí (cívky). Magnetické pole působí díky otáčení rotoru postupně na jednotlivá vinutí, takže na každém vinutí vzniká proud v jiném okamžiku než na ostatních.

9 Třífázový generátor II Principy

10 Elektrárny technologická zařízení sloužící k výrobě elektrické energie první elektrárny na přelomu 19. a 20. století náhrada parního stroje kombinací kotel + parní turbína, náhrada vodního kola vodní turbínou (tepelné a vodní elektrárny) po objevu jaderné reakce první reaktory (v 50. letech 20.st.) a jaderné elektrárny Rozdělení elektráren (podle primárního zdroje energie) tepelné elektrárny, jaderné elektrárny, vodní elektrárny, větrné elektrárny, solární elektrárny (tepelné nebo fotovoltaické), geotermální elektrárny Ekologické rozdělení neobnovitelné spotřebovávají zdroje, jejichž množství je omezené, potenciální regenerace dlouhodobá a hrozí jejich úplné spotřebování (tepelné elektrárny spalující uhlí, ropu, plyn a jaderné elektrárny (uran) obnovitelné spotřebovávají zdroje, které se v přírodě samovolně regenerují nebo je předpokládáno jejich vyčerpání za velmi dlouhou dobu (sluneční energie) - tepelné spalující biomasu, vodní (včetně přílivových), větrné, geotermální a solární Většina elektřiny se v současnosti vyrábí z neobnovitelných zdrojů. S postupným ubýváním zásob fosilních paliv vyvíjejí vyspělé země světa snahu o větší využívání obnovitelných zdrojů.

11 Elektrárny Tepelné elektrárny obvykle kondenzační parní elektrárna spalující fosilní palivo (nejčastěji uhlí) nebo biomasu vzniklým teplem je ohřívána pára, která pohání parní turbínu turbogenerátoru pára odcházející z parní turbíny se někdy dále využívá pro vytápění, ohřev teplé vody nebo k technologickým účelům v průmyslu; tato kombinace významně zvyšuje účinnost využití energie z primárního zdroje (paliva) mezi tepelné elektrárny se občas zařazují i elektrárny plynové, které jsou vybaveny plynovou turbínou nebo spalovacím motorem spalování fosilních paliv v elektrárnách s sebou bohužel přináší i poměrně velký zásah do životního prostředí. Území zasažená těžbou fosilních paliv (v ČR hlavně uhlí) musí být po ukončení těžby rekultivována (zemědělské, lesní a vodní plochy), aby se do nich mohl vrátit život. Při spalování vytěženého paliva vzniká řada škodlivých látek a zároveň také skleníkový plyn oxid uhličitý (CO2), který přispívá ke globálnímu oteplování Země. Současné elektrárny se snaží minimalizovat svůj vliv na životní prostředí. Instalují technická zařízení na zachytávaní škodlivých látek (odlučovače popílku, filtry, odsiřovací zařízení), aby co nejméně zatěžovaly životní prostředí.

12 Tepelné elektrárny Elektrárny

13 Kogenerace

14 Elektrárny Jaderné elektrárny energie se získává přeměnou vazebné energie jader těžkých prvků (uranu 235 nebo plutonia 239) při řetězové štěpné reakce se uvolňuje velké množství tepla, které ohřívá vodu na páru, pára pohání turbínu, turbína generátor. při štěpné reakci vznikají také radioaktivní produkty Výhody JE - malý objem spotřebovaného paliva a velký výstupní výkon - nulové exhalace (elektrárna produkuje pouze odpadní teplo a vodní páru) - nízké výrobní náklady Nevýhody JE - vysoké náklady na výstavbu, - obtížné získávání paliva - riziko havárie s únikem radioaktivních látek Největším problémem je produkce jaderného odpadu, který zůstává radioaktivní po velmi dlouhou dobu a musí být skladován ve speciálních uložištích.

15 Elektrárny Jaderné elektrárny (1) reaktor tzv. aktivní zóna, štěpná reakce uranu obsaženého v palivových článcích produkuje teplo, reakce je řízena regulačními tyčemi, reaktor je chlazen tlakovou vodou (2) parogenerátor je ohříván teplem z reaktoru, vyrobená pára pohání turbínu (4), zároveň slouží k oddělení primárního, radioaktivního, od sekundárního okruhu (3) čerpadlo, (4) parní turbína, (5) generátor elektřiny, (6) kondenzátor, (7) chladicí okruh

16 Elektrárny Vodní elektrárny K výrobě elektřiny využívají potenciální energii vody. Proudící voda roztáčí turbínu, turbína pohání generátor. Rozdělení VE: přehradní (akumulační), spád vytvořen pomocí přehrady jezové (průtočné), spád vytvořen jezem derivační (náhonové), spád vytvořen umělým kanálem přečerpávací - dvě nádrže v různých výškách, v době přebytku energie v síti čerpají vodu ze spodní do horní nádrže a tím energii akumulují; v případě potřeby naopak průtokem vody z horní nádrže do spodní nádrže elektřinu vyrábějí přílivové, využívají energii mořského přílivu Výhody rychlost náběhu - díky zásobě vody v nádrži jsou přečerpávací a přehradní elektrárny téměř okamžitě k dispozici, toto se využívá pro vyrovnávání energetických špiček a pro překlenutí kritické doby při výpadku některé z elektráren do doby najetí záložního zdroje pružnost regulace průtoku vody umožňuje regulaci výroby podle aktuální potřeby zdroj vody pro další využití (přehradní nádrže) ochrana před povodněmi Nevýhody zásah do krajiny a vodních toků - budováním přehrad nebo nádrží Kromě velkých elektráren se na menších tocích stavějí také malé vodní elektrárny (s instalovaným výkonem do 10 MW).

17 Vodní elektrárny Elektrárny

18 Elektrárny Větrné elektrárny elektřina se vyrábí přeměnou kinetické energie vzduchu proudícího mezi oblastmi s různým atmosférickým tlakem (vítr) elektrárnu tvoří vysoký sloup s vrtulí a strojovnou na vrcholu vítr proudící kolem lopatek otáčí vrtulí, vrtule otáčí připojeným generátorem Výhody - obnovitelný zdroj energie - malý vliv na životní prostředí Nevýhody - nestálost dodávek energie (přímá závislost na počasí) - nízká využitelnost větru v ČR (10 a 20%) (některé přímořské oblasti mají až 30 %) - zásah do vzhledu krajiny (vysoké sloupy) - nevýhodná poloha, místa kde fouká se často nacházejí mimo osídlené oblasti, takže je třeba řešit přenos energie z místa výroby na místo spotřeby, někdy i na velké vzdálenosti

19 Větrná elektrárna u obce Pchery na Kladensku Instalovaný výkon: 2 x 3 MW Technologie: WinWinD - WWD3 Průměr rotoru: 100 m Výška osy rotoru: 88 m Průměr věže: min. 3 m, max. 4,65 m Turbíny s rotorem D100 jsou vhodné zejména pro projekty ve vnitrozemí s nižší průměrnou rychlostí větru. Samozřejmostí je optimalizace výkonu pomocí natáčení listů rotoru a on-line komunikace se servisním střediskem.

20 Elektrárny Solární elektrárny pro výrobu elektřiny využívají energii ze slunečního záření fotovoltaická elektrárna využívá fotovoltaického jevu, kdy při dopadu slunečního záření na polovodičovou destičku vzniká malé elektrické napětí kolektorová elektrárna ohřívá v kolektorech vodu na páru, pára pak pohání turbogenerátor Většímu využití solární energie brání zatím vysoká cena solárních článků a také závislost výroby energie na počasí.

21 Elektrárny Geotermální elektrárny Geotermální elektrárny využívají energii zemského jádra, kterou získávají z několik kilometrů hlubokých vrtů do nitra Země. Z těchto vrtů je obvykle získávána pára nebo horká voda. Možnost stavby elektrárny závislí na geologických podmínkách dané lokality. Geotermální energie je nejčastěji uvolňována jako doprovodný jev při sopečné aktivitě, což klade vysoké nároky na stavbu elektrárny v seismicky aktivních oblastech.

22 Elektrárny v ČR Velikost elektrárny můžeme měřit podle jejího výkonu. Výkon představuje okamžité množství energie, které je elektrárna schopna dodat do sítě. Udává se obvykle v megawatech (MW), u menších zdrojů v kilowatech (kw). Největší elektrárnou v ČR je jaderná elektrárna Temelín. Její instalovaný elektrický výkon je 2x 1000 MW. Elektrický výkon tepelných elektráren se pohybuje mezi 200 až 1000 MW. Největšími jsou elektrárny Prunéřov II (1050 MW) a Počerady (1000 MW). Některé tepelné elektrárny vyrábějí spolu s elektřinou také teplo pro vytápění. Tepelné elektrárny mohou kromě fosilních paliv spalovat také biomasu, případně kombinaci obou paliv. Výkon vodních elektráren se pohybuje v desítkách MW, pouze 5 vodních elektráren v ČR má výkon větší než 100 MW. Největší vodní elektrárna v ČR je přečerpávací elektrárna Dlouhé Stráně (650MW). Z přehradních je největší Orlík (364 MW) na Vltavě. Výkony větrných elektráren se pohybují kolem 1-3 MW, stavějí se jednotlivě nebo ve větším počtu (tzv. větrné farmy). Největší farma na Měděnci má 21 větrníků a výkon 42 MW, je ale v ČR jediná, ostatní mají výkon do 10 MW. V ČR funguje také několik solárních elektráren. Jejich výkon nepřekračuje 1 MW.

23 Elektrárny v ČR Rozdělení elektráren v ČR 2007 podle výkonu Jaderné 21% Vodní 12% Větrné 1% Výroba elektřiny v ČR 2007 Jad e rn é 30% Tepelné 66% Ostatní 0,3% Vodní 3% Větrné 0,2% Tepelné 67% Ostatní 0,2% Solární 0,002%

24 Rozvodné soustavy Rozvodnou soustavou nazýváme soubor zařízení, která slouží k přenosu elektřiny z místa výroby na místo spotřeby. Rozeznáváme soustavu přenosovou a distribuční. Přenosová soustava slouží k přenosu energie na větší vzdálenosti a mezi jednotlivými státy. Distribuční soustava slouží k rozvodu elektřiny k zákazníkům (odběratelům). Přenosová a distribuční soustava se obvykle také liší parametry přenášené elektřiny, přenosová soustava obvykle pracuje s vyšším napětím. Rozvodné soustavy se skládají z jednotlivých vedení (dráty na stožárech, kabely v zemi) a rozvoden. Rozvodny slouží k propojení jednotlivých vedení, ke změně parametrů přenášené elektřiny a k ochraně součástí rozvodné soustavy. Rozvodné soustavy pracují s třífázovým střídavým napětím. Na větší vzdálenosti se elektřina přenáší o napětí 400 kv, 220 kv nebo 110 kv. Směrem k odběratelům se napětí snižuje podle druhu odběru až na konečných 220V ve vašich zásuvkách. Soustava je řízena z centrálního dispečinku. Operátoři udržují celou soustavu v rovnováze, tak aby výroba elektřiny odpovídala spotřebě. Regulují výkony elektráren, připojují nebo odpojují jednotlivé zdroje a vedení a sledují síť, aby nedošlo k jejímu poškození vlivem přetížení.

25

26 Teplo Teplo, stejně jako elektřina, je druhem energie. Jeho jednotkou je Joule, obvykle se můžeme setkat s megajouly nebo gigajouly. Vyrobené teplo nejčastěji používáme k vytápění a ohřevu teplé vody. Umožňuje nám nejenom přežít klimaticky nepříznivé období roku, ale také umožňuje abychom mohli i v zimě pracovat, učit se, bavit se a vykonávat mnoho dalších činností bez ohledu na nepříznivé klimatické podmínky. Nejběžnějším způsobem získávání tepla je hoření. Jako palivo se používá uhlí, topný olej, zemní plyn, koks, dřevo, biomasa. Teplo umíme získávat také ze země, ze slunečního záření nebo z některých chemických reakcí. Teplo umíme vyrobit také pomocí elektřiny. Teplo se prostředím šíří třemi základními způsoby: Vedením - energie se postupně šíří v nepohyblivé hmotě Prouděním -k přenosu tepla dochází promícháváním různě ohřátých částí hmoty Tepelným zářením - energie ve formě elektromagnetických vln je vyzařována ze zdroje a pohlcována ozařovaným tělesem. Tyto principy využíváme při výrobě a distribuci tepla odběratelům.

27 Centrální teplo Teplo se vyrábí lokálně nebo centrálně. Lokální vytápění znamená, že vyrobené teplo se spotřebuje přímo na místě spotřeby. Vytápěný prostor musí mít vlastní zdroj tepla. Příkladem může být třeba rodinný dům vytápěný kotlem na zemní plyn. Centrální vytápění znamená, že teplo se vyrábí ve velkém centrálním zdroji (nebo více zdrojích) a prostřednictvím soustavy rozvodů tepla se dopravuje do místa spotřeby. Hovoříme pak o soustavě CZT neboli o soustavě Centralizovaného Zásobování Teplem. Soustava CZT se skládá z jednoho nebo více zdrojů tepla výměníkové a čerpací stanice primárních rozvodů tepla výměníkových stanic sekundárních rozvodů tepla a teplé vody tepelných spotřebičů (radiátorů) Výhody CZT Vyšší účinnost při využití paliva díky společné výrobě tepla a elektřiny tzv. kogeneraci Ekologie díky CZT se snižuje počet malých lokálních kotelen, které přispívají ke zvyšování emisí v obydlených lokalitách (zejména ve městech). Bezpečnost teplonosným médiem je obvykle voda ve formě horké vody nebo páry, tedy látka netoxická, bezpečná, neškodící člověku ani životnímu prostředí.

28 Teplo soustava CZT

29 Výměník tepla Základní součástí předávací (výměníkové) stanice je zařízení, které zajišťuje přenos tepelné energie mezi jednotlivými okruhy tepelné soustavy tepelný výměník. V současnosti se nejčastěji používají výměníky deskové a trubkové (tzv. protiproudé). Výměníky se nepoužívají pouze pro vytápění, ale také v potravinářském nebo chemickém průmyslu.

30 Předávací stanice Kompaktní předávací stanice. Předávací stanice.

31 Doporučení ke studiu Pokud vás dnešní exkurze zaujala a přemýšlíte o tom, že byste třeba mohli v budoucnu pracovat v energetice, doporučujeme vám pokračovat ve studiu na následujících školách: Střední průmyslová škola, Most, Topolová 864, tel , obory: Strojírenství, Management strojírenství, Provoz a ekonomika dopravy, Technické lyceum Střední průmyslová škola, Chomutov, Školní 50, tel , obor: Elektrotechnika a strojírenství se specializacemi - automatizační systémy, automatizované konstrukce ve strojírenství, silnoproudá elektrotechnika, výpočetní systémy, elektronická a sdělovací technika a digitální telekomunikační technika. Střední škola Educhem, a.s., Okružní 128, Meziboří, tel , obory: Aplikovaná chemie, Mechanik elektronik Schola Humanitas Litvínov, střední odborná škola pro ochranu a obnovu životního prostředí Ukrajinská 379, Litvínov, tel , obory: Ochrana a obnova životního prostředí, Přírodovědné lyceum Střední škola energetická a stavební Chomutov Na Průhoně 4800, Chomutov, tel , vybrané obory: Mechanik silnoproudých zařízení, Mechanik elektronik, Mechatronika, Strojírenská a elektrotechnická zařízení Bližší informace o možnostech studia vám rádi poskytnou pracovníci uvedených škol. Informace můžete získat také na webových stránkách škol.

32 Použitá literatura a zdroje: archiv United Energy právní nástupce, a.s., Encyklopedie energie v1.0 (SIMOP s.r.o.), J. Opava - Elektřina kolem nás (Albatros), Dětská encyklopedie, fyz. pokusy-videa webové stránky společností Pražská Teplárenská, ČEPS, Danfoss, Systherm, Roční zpráva ERÚ za r. 2007, Wikipedia otevřená encyklopedie

ÚVOD. V jejich stínu pak na trhu nalezneme i tzv. větrné mikroelektrárny, které se vyznačují malý

ÚVOD. V jejich stínu pak na trhu nalezneme i tzv. větrné mikroelektrárny, které se vyznačují malý Mikroelektrárny ÚVOD Vedle solárních článků pro potřeby výroby el. energie, jsou k dispozici i další možnosti. Jednou jsou i větrné elektrárny. Pro účely malých výkonů slouží malé a mikroelektrárny malých

Více

Možnosti vytápění: Čím můžete topit? A za kolik?

Možnosti vytápění: Čím můžete topit? A za kolik? Možnosti vytápění: Čím můžete topit? A za kolik? Vytápět dům lze v dnešní době různě. Jak ale vybrat ten správný způsob vytápění? Jaký je rozdíl mezi topením v pasivním domě a v domě s vyšší spotřebou

Více

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA

METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA METODIKA PRO NÁVRH TEPELNÉHO ČERPADLA SYSTÉMU VZDUCH-VODA Získávání tepla ze vzduchu Tepelná čerpadla odebírající teplo ze vzduchu jsou označovaná jako vzduch-voda" případně vzduch-vzduch". Teplo obsažené

Více

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu

Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solární kolektory pro rodinný dům: Stačí 1 metr čtvereční na osobu Solárně-termické kolektory, které slouží pro ohřev teplé vody nebo přitápění, již nejsou žádnou novinkou. Na co si dát ale při jejich

Více

Vítězslav Bártl. červen 2013

Vítězslav Bártl. červen 2013 VY_32_INOVACE_VB19_K Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, tematický okruh, téma Anotace Vítězslav

Více

Základní ustanovení. změněno s účinností od poznámka vyhláškou č. 289/2013 Sb. 31.10.2013. a) mezi přepravní soustavou a

Základní ustanovení. změněno s účinností od poznámka vyhláškou č. 289/2013 Sb. 31.10.2013. a) mezi přepravní soustavou a změněno s účinností od poznámka vyhláškou č 289/203 Sb 30203 08 VYHLÁŠKA ze dne 4 dubna 20 o měření plynu a o způsobu stanovení náhrady škody při neoprávněném odběru, neoprávněné dodávce, neoprávněném

Více

VYUŽITÍ ENERGIE VĚTRU

VYUŽITÍ ENERGIE VĚTRU INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 VYUŽITÍ ENERGIE VĚTRU ING. JAROSLAV

Více

Den otevřených dveří Elektrárny Třebovice

Den otevřených dveří Elektrárny Třebovice Veolia Energie ČR Vás zve na Den otevřených dveří Elektrárny Třebovice v sobotu 21. května 2016 od 9 do 16 hodin Můžete se těšit na: prohlídku provozu elektrárny výstavu fotografií z historie a současnosti

Více

Klasická tepelná elektrárna [1]

Klasická tepelná elektrárna [1] Klasická tepelná elektrárna [1] 1 Číslo projektu Název školy Předmět Tematický okruh Téma CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE

Více

Fototermika a fotovoltaika [1]

Fototermika a fotovoltaika [1] Fototermika a fotovoltaika [1] Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh

Více

Obnovitelné zdroje energie OZE OZE ČR A VE SVĚTĚ, DEFINICE, POTENCIÁL. Doc. Ing. Tomáš Dlouhý CSc.

Obnovitelné zdroje energie OZE OZE ČR A VE SVĚTĚ, DEFINICE, POTENCIÁL. Doc. Ing. Tomáš Dlouhý CSc. Struktura přednášek Obnovitelné zdroje energie OZE Doc. Ing. Tomáš Dlouhý CSc. 1. OZE v ČR a ve světě 2. Vodní energie 3. Větrná energie 4. Solární energie fotovoltaické panely 5. Solární energie solární

Více

Roční výkaz o produkci energie z obnovitelných a ostatních zdrojů

Roční výkaz o produkci energie z obnovitelných a ostatních zdrojů Roční výkaz o produkci energie z obnovitelných a ostatních zdrojů za rok 2015 Eng (MPO) 4-01 Schváleno ČSÚ pro MPO ČV 111/15 ze dne 30.10.2014 v rámci Programu statistických zjišťování na rok 2015 Výkaz

Více

Teplárna České Budějovice, a.s. Představenstvo společnosti

Teplárna České Budějovice, a.s. Představenstvo společnosti Teplárna České Budějovice, a.s. Představenstvo společnosti Stávající stav -zdroje zdroj Novohradská 2 x 117 MW t (K11 a K12), 2 x 89 MW t (K9 a K10), kombinovaná výroba KVTE, výstupní parametry páry: 220

Více

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV

Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Oblastní stavební bytové družstvo, Jeronýmova 425/15, Děčín IV Směrnice pro vyúčtování služeb spojených s bydlením Platnost směrnice: - tato směrnice je platná pro městské byty ve správě OSBD, Děčín IV

Více

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010

Metoda Lokální multiplikátor LM3. Lokální multiplikátor obecně. Ing. Stanislav Kutáček. červen 2010 Metoda Lokální multiplikátor LM3 Ing. Stanislav Kutáček červen 2010 Lokální multiplikátor obecně Lokální multiplikátor 1, vyvinutý v londýnské New Economics Foundation (NEF), 2 pomáhá popsat míru lokalizace

Více

TEPELNÁ ČERPADLA ALTERNATIVNÍ ZDROJE TEPLA

TEPELNÁ ČERPADLA ALTERNATIVNÍ ZDROJE TEPLA INOVACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH ZAMĚŘENÉ NA VYUŽÍVÁNÍ ENERGETICKÝCH ZDROJŮ PRO 21. STOLETÍ A NA JEJICH DOPAD NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ CZ.1.07/1.1.00/08.0010 TEPELNÁ ČERPADLA ALTERNATIVNÍ

Více

Příklady na téma Úspory energie ve městech, obcích a regionech Jihočeského kraje

Příklady na téma Úspory energie ve městech, obcích a regionech Jihočeského kraje Příklady na téma Úspory energie ve městech, obcích a regionech Jihočeského kraje Využití obnovitelných zdrojů energie v Jihočeském kraji závěry UEK Z bilancí dostupné biomasy v Jihočeském kraji vyplývá,

Více

Dohřev vody ze solárního systému

Dohřev vody ze solárního systému Dohřev vody ze solárního systému Datum: 2.2.2009 Autor: Mgr. Jan Dvořák Solární soustava a dohřevné zařízení musí být jeden navzájem sladěný a efektivně pracující systém, který maximalizuje efektivitu

Více

51/2006 Sb. ze dne 17. února 2006. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě

51/2006 Sb. ze dne 17. února 2006. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě 51/2006 Sb. ze dne 17. února 2006 o podmínkách připojení k elektrizační soustavě Změna: 81/2010 Sb. Energetický regulační úřad stanoví podle 98 odst. 7 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a

Více

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt FLEXI - Elektřina, platný od 1. 1. 2016 do 30. 06. 2018.

Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt FLEXI - Elektřina, platný od 1. 1. 2016 do 30. 06. 2018. Ceník dodávky elektrické energie Pražské plynárenské, a. s. Produkt FLEXI - Elektřina, platný od 1. 1. 2016 do 30. 06. 2018. Působnost a účinnost ceníku Ceník obsahuje ceny elektrické energie (dále jen

Více

Malé vodní elektrárny

Malé vodní elektrárny Malé vodní elektrárny Malé vodní elektrárny slouží k ekologicky šetrné výrobě elektrické energie. Mohou využívat potenciálu i těch vodních toků, které mají kolísavý průtok vody a jsou silně závislé na

Více

Mgr. Veronika Hase. Seminář: : Problematika emisí z malých zdrojů. Karlov pod Pradědem dem 21. 22. 10. 2010

Mgr. Veronika Hase. Seminář: : Problematika emisí z malých zdrojů. Karlov pod Pradědem dem 21. 22. 10. 2010 Řešení ekologizace lokáln lního vytápění ve městm stě Orlová Ing. Rafał Chłond Mgr. Veronika Hase Seminář: : Problematika emisí z malých zdrojů znečišťov ování Karlov pod Pradědem dem 21. 22. 10. 2010

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Elektrické napětí Elektrické napětí je definováno jako rozdíl elektrických potenciálů mezi dvěma body v prostoru.

Více

Jaderný palivový cyklus

Jaderný palivový cyklus Jaderný palivový cyklus Číslo projektu Název školy Předmět CZ.1.07/1.5.00/34.0425 INTEGROVANÁ STŘEDNÍ ŠKOLA TECHNICKÁ BENEŠOV Černoleská 1997, 256 01 Benešov BIOLOGIE A EKOLOGIE Tematický okruh Téma Klasické

Více

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2009

Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 2009 Zpráva o vlivu ReTOS Varnsdorf s.r.o. na životní prostředí, 29 Stejně jako v minulém roce předkládáme veřejnosti ucelenou zprávu o vlivu na životní prostředí. Prioritou naší společnosti je ochrana životního

Více

Obnovitelné zdroje energie v roce 2010

Obnovitelné zdroje energie v roce 2010 Obnovitelné zdroje energie Obnovitelné zdroje energie v roce 2010 Výsledky statistického zjišťování říjen 2011 Oddělení surovinové a energetické statistiky Impressum Ing. Aleš Bufka oddělení surovinové

Více

VÝROBNY ELEKTŘINY - PŘIPOJENÍ NA SÍŤ ČEZ Distribuce, a. s.

VÝROBNY ELEKTŘINY - PŘIPOJENÍ NA SÍŤ ČEZ Distribuce, a. s. VÝROBNY ELEKTŘINY - PŘIPOJENÍ NA SÍŤ ČEZ Distribuce, a. s. Vydává ČEZ Distribuce, a. s. 1.9.2005 www.cez-distribuce.cz Obsah 1 ÚVOD... 3 2 VŠEOBECNÉ PODMÍNKY... 3 3 PODMÍNKY PRO PROVOZ VE... 3 4 KONTROLA

Více

Komentované Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 9/2004 ze dne 20. října 2004, k cenám tepelné energie

Komentované Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 9/2004 ze dne 20. října 2004, k cenám tepelné energie Komentované Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 9/2004 ze dne 20. října 2004, k cenám tepelné energie Energetický regulační úřad (dále jen Úřad ) podle 2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti

Více

VYHLÁŠKA Č. 51 ze dne 17. února 2006 o podmínkách připojení k elektrizační soustavě

VYHLÁŠKA Č. 51 ze dne 17. února 2006 o podmínkách připojení k elektrizační soustavě VYHLÁŠKA Č. 51 ze dne 17. února 2006 o podmínkách připojení k elektrizační soustavě Energetický regulační úřad stanoví podle 98 odst. 7 zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a o výkonu státní

Více

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu

7. Domy a byty. 7.1. Charakteristika domovního fondu 7. Domy a byty Sčítání lidu, domů a bytů 2011 podléhají všechny domy, které jsou určeny k bydlení (např. rodinné, bytové domy), ubytovací zařízení určená k bydlení (domovy důchodců, penziony pro důchodce,

Více

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu (z pohledu ERÚ) Petr Kusý Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad www.eru.

Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu (z pohledu ERÚ) Petr Kusý Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad www.eru. Podpora výroby elektřiny z biomasy a bioplynu (z pohledu ERÚ) Petr Kusý Odbor elektroenergetiky Energetický regulační úřad www.eru.cz Obsah prezentace Stručné představení ERÚ Zákon č. 180/2005 Sb. o podpoře

Více

Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů

Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů Monitorovací indikátor: 06.43.10 Počet nově vytvořených/inovovaných produktů Akce: Přednáška, KA 5 Číslo přednášky: 17 Téma: HYDROENERGETIKA Lektor: Ing. Petr Konáš Třída/y: 3ME, 1MSA Datum konání: 5.

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období. Vládní návrh. na vydání. zákona

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období. Vládní návrh. na vydání. zákona PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období 968 Vládní návrh na vydání zákona kterým se mění zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a

Více

AUDIT OBLASTÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE K HODNOCENÍ KATEGORIE A MA21. Téma: 3 Udržitelná spotřeba

AUDIT OBLASTÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE K HODNOCENÍ KATEGORIE A MA21. Téma: 3 Udržitelná spotřeba AUDIT OBLASTÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE K HODNOCENÍ KATEGORIE A MA21 Téma: 3 Udržitelná spotřeba MÍSTO: VSETÍN VYPRACOVALI: ING. RADOMÍR ZIMEK A KOLEKTIV PRACOVNÍKŮ MĚSTSKÉHO ÚŘADU VSETÍN OBDOBÍ HODNOCENÍ:

Více

Nezávisle na energetických sítích

Nezávisle na energetických sítích I když se nám ale podaří postavit vynikající pasivní dům, nezbavíme se potřeby odebírat elektřinu ze sítě. Nechceme-li se s tím smířit, musíme si pořídit vlastní zdroj. Protože při nákupu nafty pro pohon

Více

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník

Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník Metodické pokyny k pracovnímu listu č. 11 ZPRACOVÁNÍ ODPADŮ A JEJICH VYUŽITÍ ČLOVĚKEM 7. ročník DOPORUČENÝ ČAS NA VYPRACOVÁNÍ: 20 minut INFORMACE K TÉMATU: CIVILIZACE PLNÁ ODPADŮ Produkce odpadů stále

Více

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 5/2007 ze dne 17. září 2007, k cenám tepelné energie

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 5/2007 ze dne 17. září 2007, k cenám tepelné energie Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 5/2007 ze dne 17. září 2007, k cenám tepelné energie Energetický regulační úřad (dále jen Úřad ) podle 2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů

Více

Obytná budova musí z hlediska elektrických rozvodů splňovat požadavky na:

Obytná budova musí z hlediska elektrických rozvodů splňovat požadavky na: Vnitřní elektrické rozvody Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D. Fakulta elektrotechniky a informatiky VŠB TUO Katedra elektrotechniky http://fei1.vsb.cz/kat420 Technická zařízení budov III Fakulta stavební Elektrické

Více

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA

269/2015 Sb. VYHLÁŠKA 269/2015 Sb. - rozúčtování nákladů na vytápění a příprava teplé vody pro dům - poslední stav textu 269/2015 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 30. září 2015 o rozúčtování nákladů na vytápění a společnou přípravu teplé

Více

% STĚNY OKNA INFILTRA STŘECHA PODLAHA 35 CE 30 25 35% 20 25% 15 20% 10 10% 10% 5

% STĚNY OKNA INFILTRA STŘECHA PODLAHA 35 CE 30 25 35% 20 25% 15 20% 10 10% 10% 5 Obecně o smyslu zateplení : Každému, kdo se o to zajímá, je jasné, kterým směrem se ubírají ceny energie a jak dramaticky rostou náklady na vytápění objektů. Týká se to jak domácností, tak kanceláří, výrobních

Více

Posouzení stávající soustavy vytápění. Posouzení stávající soustavy vytápění. Semináře JOULE 2012 Ing. Vladimír Galad galad@volny.

Posouzení stávající soustavy vytápění. Posouzení stávající soustavy vytápění. Semináře JOULE 2012 Ing. Vladimír Galad galad@volny. Posouzení stávající soustavy vytápění ÚVOD Připomeňme si, že existuje několik typů soustav pro vytápění a s nástupem nových technologií a využívání netradičních a obnovitelných zdrojů tepla přibývá řada

Více

Zemní plyn. Vznik zemního plynu. Vlastnosti zemního plynu

Zemní plyn. Vznik zemního plynu. Vlastnosti zemního plynu Zemní plyn Zemní plyn je přírodní směs plynných uhlovodíků s převažujícím podílem methanu. Využívat se začal na počátku 19. století, ale historie zemního plynu sahá až do období 2000 let př. n. l., kdy

Více

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642

Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55. modul Sklad. 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Programový komplet pro evidence provozu jídelny v. 2.55 modul Sklad 2001 Sviták Bechyně Ladislav Sviták hotline: 608/253 642 Obsah 1 Programový komplet pro evidenci provozu jídelny modul SKLAD...3 1.1

Více

MMEE cv.4-2011 Stanovení množství obchodovatelného zboží mezi zákazníkem a dodavatelem

MMEE cv.4-2011 Stanovení množství obchodovatelného zboží mezi zákazníkem a dodavatelem MMEE cv.4-2011 Stanovení množství obchodovatelného zboží mezi zákazníkem a dodavatelem Cíl: Stanovit množství obchodovatelného zboží (předmět směny) na energetickém trhu? Diagram odběru, zatížení spotřebitele

Více

MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979. Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem

MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979. Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem MDT xxx TECHNICKÁ NORMA ŽELEZNIC Schválena: 01.06.1979 TNŽ 34 2612 Generální Ředitelství Českých drah Ochrana zabezpečovacích zařízení před požárem TNŽ 34 2612 Tato oborová norma stanoví základní technické

Více

Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty.

Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty. Pravidla o poskytování a rozúčtování plnění nezbytných při užívání bytových a nebytových jednotek v domech s byty. Preambule Rada města Slavičín se usnesla podle 102 odst.3 zákona č. 128/2000Sb., vydat

Více

SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU MECHANIK INSTALATÉRSKÝCH A ELEKTROTECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ 39-41-L/02 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 TŘÍDA 4ME

SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU MECHANIK INSTALATÉRSKÝCH A ELEKTROTECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ 39-41-L/02 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 TŘÍDA 4ME SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU MECHANIK INSTALATÉRSKÝCH A ELEKTROTECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ 39-41-L/02 ŠKOLNÍ ROK 2015/2016 TŘÍDA 4ME PŘEDMĚT: INSTALACE TECHNICKÝCH ZAŘÍZENÍ BUDOV Okruh č. 1 DRUHY

Více

Solární soustavy pro bytové domy Tomáš Matuška

Solární soustavy pro bytové domy Tomáš Matuška Solární soustavy pro bytové domy Tomáš Matuška Československá společnost pro sluneční energii (ČSSE) Novotného lávka 5 116 68 Praha 1 Česká republika info@solarnispolecnost.cz Bytové domy v ČR sčítání

Více

Jaderná energie. Obrázek atomů železa pomocí řádkovacího tunelového mikroskopu

Jaderná energie. Obrázek atomů železa pomocí řádkovacího tunelového mikroskopu Jaderná energie Atom Všechny věci kolem nás se skládají z atomů. Atom obsahuje jádro (tvořené protony a neutrony) a obal tvořený elektrony. Protony a elektrony jsou částice elektricky nabité, neutron je

Více

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec

ISŠT Mělník. Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566, 276 01 Mělník Ing.František Moravec ISŠT Mělník Číslo projektu Označení materiálu Název školy Autor Tematická oblast Ročník Anotace CZ.1.07/1.5.00/34.0061 VY_32_INOVACE_H.3.03 Integrovaná střední škola technická Mělník, K učilišti 2566,

Více

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2008 ze dne 2. září 2008, k cenám tepelné energie

Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2008 ze dne 2. září 2008, k cenám tepelné energie Cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu č. 7/2008 ze dne 2. září 2008, k cenám tepelné energie Energetický regulační úřad (dále jen Úřad ) podle 2c zákona č. 265/1991 Sb., o působnosti orgánů

Více

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU

A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU A. PODÍL JEDNOTLIVÝCH DRUHŮ DOPRAVY NA DĚLBĚ PŘEPRAVNÍ PRÁCE A VLIV DÉLKY VYKONANÉ CESTY NA POUŽITÍ DOPRAVNÍHO PROSTŘEDKU Ing. Jiří Čarský, Ph.D. (Duben 2007) Komplexní přehled o podílu jednotlivých druhů

Více

Instal a a l c a e c e O ZE E v e v eř e e ř jnýc ý h c h b udová v c á h Jiř Ji í í K al a i l n i a

Instal a a l c a e c e O ZE E v e v eř e e ř jnýc ý h c h b udová v c á h Jiř Ji í í K al a i l n i a Instalace OZE ve veřejných budovách Jiří Kalina 1/21 Rozdělení OZE Výroba tepla a chladu solární termické systémy spalování biomasy tepelná čerpadla Výroba elektrické energie solární fotovoltaické systémy

Více

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM

1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM 1 ŘÍZENÍ S POSILOVAČEM Účel : Snížení ovládací síly při běžném převodu řízení. Poznámka : Pro natočení rejdových kol u vozidel s velkým zatížením řídící nápravy je nutno vyvinout velkou ovládací sílu její

Více

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.20 EU OP VK. Zdroje energie

Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.20 EU OP VK. Zdroje energie Identifikace vzdělávacího materiálu VY_52_INOVACE_F.9.A.20 EU OP VK Škola, adresa Autor ZŠ Smetanova 1509, Přelouč Mgr. Ladislav Hejný Období tvorby VM Únor 2012 Ročník 9. Předmět Fyzika Zdroje energie

Více

SPRÁVNÍ OBVOD ORP VRCHLABÍ

SPRÁVNÍ OBVOD ORP VRCHLABÍ SPRÁVNÍ OBVOD ORP VRCHLABÍ 1. ZÁKLADNÍ ÚDAJE O ŘEŠENÉM ÚZEMÍ Správní území města Vrchlabí má rozlohu 27,7 km 2 a je členěno na 3 katastrální území. K 1. 1. 2009 zde trvale ţilo 13 037 obyvatel (zdroj:čsú).

Více

Měření elektrického proudu

Měření elektrického proudu Měření elektrického proudu Měření elektrického proudu proud měříme ampérmetrem ampérmetrřadíme vždy do sériově k měřenému obvodu ideální ampérmetr má nulový vnitřní odpor na skutečném ampérmetru vzniká

Více

KOMENTÁŘ K SLDB 2011 V PLZEŇSKÉM KRAJI

KOMENTÁŘ K SLDB 2011 V PLZEŇSKÉM KRAJI KOMENTÁŘ K SLDB 2011 V PLZEŇSKÉM KRAJI Definitivní výsledky Sčítání lidu, domů a bytů 2011 jsou poprvé zpracovány podle místa obvyklého bydliště sčítaných osob. Při porovnávání s předchozími sčítáními

Více

Přeplňování zážehových motorů

Přeplňování zážehových motorů Přeplňování zážehových motorů Cílem přeplňování ZM je především zvýšení výkonu motoru (ale i zlepšení hospodárnosti provozu a snižování obsahu škodlivin ve výfukových plynech). Zvyšování výkonu, resp.

Více

k OBSLUZE a instalaci TŘÍCESTNÉ MÍSÍCÍ ARMATURY VERNER ČSN EN ISO 9001: 2009

k OBSLUZE a instalaci TŘÍCESTNÉ MÍSÍCÍ ARMATURY VERNER ČSN EN ISO 9001: 2009 NÁVOD k OBSLUZE a instalaci v TŘÍCESTNÉ MÍSÍCÍ ARMATURY VERNER ČSN EN ISO 9001: 2009 NÁVOD K OBSLUZE OBSAH 1. CHARAKTERISTIKA, ÚČEL A POUŽITÍ 2 2. TECHNICKÝ POPIS 2 3. TECHNICKÉ PARAMETRY 2 4. MONTÁŽ

Více

Člověk a příroda - Přírodopis - 9. ročník. POZNÁMKY (průřezová témata, mezipředmětové vztahy) PŘEDMĚTOVÉ KOMPETENCE OČEKÁVANÉ VÝSTUPY UČIVO

Člověk a příroda - Přírodopis - 9. ročník. POZNÁMKY (průřezová témata, mezipředmětové vztahy) PŘEDMĚTOVÉ KOMPETENCE OČEKÁVANÉ VÝSTUPY UČIVO - způsobu myšlení, které vyžaduje ověřování vyslovovaných domněnek o přírodních faktech více nezávislými způsoby - charakterizuje postavení Země ve Sluneční soustavě a význam vytvoření základních podmínek

Více

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012

VY_62_INOVACE_VK64. Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 VY_62_INOVACE_VK64 Jméno autora výukového materiálu Věra Keselicová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Červen 2012 Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace 8. ročník

Více

D. ZKUŠEBNÍ OTÁZKY PRO ENERGETICKÉ SPECIALISTY OPRÁVNĚNÉ K PROVÁDĚNÍ KONTROL KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ

D. ZKUŠEBNÍ OTÁZKY PRO ENERGETICKÉ SPECIALISTY OPRÁVNĚNÉ K PROVÁDĚNÍ KONTROL KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ D. ZKUŠEBNÍ OTÁZKY PRO ENERGETICKÉ SPECIALISTY OPRÁVNĚNÉ K PROVÁDĚNÍ KONTROL KLIMATIZAČNÍCH SYSTÉMŮ Ministerstvo průmyslu a obchodu 2015 ENERGETICKÝ AUDIT, ENERGETICKÝ POSUDEK A SOUVISEJÍCÍ LEGISLATIVA

Více

D. DOKUMENTACE PROVOZNÍCH SOUBOR DPS 01.1. KOGENERA NÍ JEDNOTKA + PLYNOVÉ KOTLE TECHNICKÁ ZPRÁVA

D. DOKUMENTACE PROVOZNÍCH SOUBOR DPS 01.1. KOGENERA NÍ JEDNOTKA + PLYNOVÉ KOTLE TECHNICKÁ ZPRÁVA D. DOKUMENTACE PROVOZNÍCH SOUBOR DPS 01.1. KOGENERA NÍ JEDNOTKA + PLYNOVÉ KOTLE TECHNICKÁ ZPRÁVA STAVBA: VÝM NA ZDROJE VYTÁP NÍ MENERGO a.s. Hlávkova 463/6, Ostrava, P ívoz, PS 702 00, I 286 38 298 ÁST:

Více

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI PODÁNÍ ŽÁDOSTI O PODPORU V RÁMCI INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU, SC 2.5, VÝZVA Č

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI PODÁNÍ ŽÁDOSTI O PODPORU V RÁMCI INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU, SC 2.5, VÝZVA Č NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ PŘI PODÁNÍ ŽÁDOSTI O PODPORU V RÁMCI INTEGROVANÉHO REGIONÁLNÍHO OPERAČNÍHO PROGRAMU, SC 2.5, VÝZVA Č. 16 ENERGETICKÉ ÚSPORY V BYTOVÝCH DOMECH S ohledem na zjištění učiněná při posuzování

Více

RAY. Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku

RAY. Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku RAY Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku RAY Závěsné elektrické kotle pro vytápění a přípravu teplé vody v externím zásobníku Řada závěsných elektrokotlů RAY

Více

Ochrana před bleskem a přepětím staveb z pohledu soudního znalce

Ochrana před bleskem a přepětím staveb z pohledu soudního znalce Ochrana před bleskem a přepětím staveb z pohledu soudního znalce Ing. Jiří Kutáč znalec obor: elektrotechnika specializace: ochrana před bleskem a přepětím jiri.kutac@dehn.cz; www.dehn.cz Klíčová slova

Více

Jak vyzrát na odpad? NEJLEPŠÍ ODPAD JE TEN, KTERÝ VŮBEC NEVZNIKNE.

Jak vyzrát na odpad? NEJLEPŠÍ ODPAD JE TEN, KTERÝ VŮBEC NEVZNIKNE. ODPADY Jak vyzrát na odpad? NEJLEPŠÍ ODPAD JE TEN, KTERÝ VŮBEC NEVZNIKNE. Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne. nekupujte, co nepotřebujete dejte starým věcem nový smysl upřednostněte nebalené

Více

Havarijní plán. pro provozovatele lokální distribuční soustavy ŽĎAS, a.s. Adresa : ŽĎAS, a.s. Strojírenská 6 591 71 Žďár nad Sázavou IČO: 46347160

Havarijní plán. pro provozovatele lokální distribuční soustavy ŽĎAS, a.s. Adresa : ŽĎAS, a.s. Strojírenská 6 591 71 Žďár nad Sázavou IČO: 46347160 Havarijní plán pro provozovatele lokální distribuční soustavy ŽĎAS, a.s. Adresa : ŽĎAS, a.s. Strojírenská 6 591 71 Žďár nad Sázavou IČO: 46347160 Držitel licence č.120101584 skupina 12 distribuce elektřiny

Více

Nezávislost na veřejném zásobování vodou a odvádění odpadních vod

Nezávislost na veřejném zásobování vodou a odvádění odpadních vod Nezávislost na veřejném zásobování vodou a odvádění odpadních vod Ing. Marcela Synáčková,CSc. ČVUT v Praze Fakulta stavební, Katedra zdravotního a ekologického inženýrství Kolik vody potřebujeme? Potřeba

Více

Přehled právních předpisů ve vztahu k energetice

Přehled právních předpisů ve vztahu k energetice Přehled právních předpisů ve vztahu k energetice číslo ve Sbírce zákonů název předpisu řešená problematika paragraf 406/2000 359/2003 694/2004 177/2006 406/2006 (úplné znění k 1.1.2006) 574/2006 393/2007

Více

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES V. Ustanovení Obsah Celex č. Ustanovení

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou ES V. Ustanovení Obsah Celex č. Ustanovení Změna energetického zákona 1 Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU ze dne 25. října 2012 o energetické účinnosti, o změně směrnic 2009/125/ES a 2010/30/EU a o zrušení směrnic 2004/8/ES a 2006/32/ES.

Více

PROGRAM TEPLO BIOMASOU

PROGRAM TEPLO BIOMASOU PROGRAM TEPLO BIOMASOU Obsah 1 Úvod...2 2 Varianty řešení...2 3 Kritéria pro výběr projektů...3 4 Přínosy...3 4.1. Přínosy energetické...4 4.2 Přínosy environmentální...4 4.3 Přínosy ekonomické...6 5 Finanční

Více

1.7. Mechanické kmitání

1.7. Mechanické kmitání 1.7. Mechanické kmitání. 1. Umět vysvětlit princip netlumeného kmitavého pohybu.. Umět srovnat periodický kmitavý pohyb s periodickým pohybem po kružnici. 3. Znát charakteristické veličiny periodického

Více

Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy

Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy Přednášející Ing. Daniel Šmíd produktový manažer podlahové systémy Anhydritová x Cementová podlaha Otázka: Který z těchto materiálů je lepší?... každý materiál má své výhody i omezení Základní kladené

Více

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou.

ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem), udržet všechna kola ve stálém styku s vozovkou. 4 ODPRUŽENÍ Souhrn prvků automobilu, které vytvářejí pružné spojení mezi nápravami a nástavbou (karosérií). ÚČEL zmírnit rázy a otřesy karosérie od nerovnosti vozovky, zmenšit namáhání rámu (zejména krutem),

Více

VITOCROSSAL. Plynový kondenzační kotel Jmenovitý tepelný výkon: Vitocrossal 200: 87 až 311 kw Vitocrossal 300: 87 až 978 kw

VITOCROSSAL. Plynový kondenzační kotel Jmenovitý tepelný výkon: Vitocrossal 200: 87 až 311 kw Vitocrossal 300: 87 až 978 kw VITOCROSSAL Plynový kondenzační kotel Jmenovitý tepelný výkon: Vitocrossal 200: 87 až 311 kw Vitocrossal 300: 87 až 978 kw 2 Plynový kondenzační kotel Vitocrossal, 87 až 978 kw Vitocrossal špičková kondenzační

Více

Veřejné připomínky k cenovému rozhodnutí, kterým se stanovují regulované ceny související s dodávkou elektřiny

Veřejné připomínky k cenovému rozhodnutí, kterým se stanovují regulované ceny související s dodávkou elektřiny Veřejné připomínky k cenovému rozhodnutí, kterým se stanovují regulované ceny související s dodávkou elektřiny Kategorie připomínky Rezervovaná kapacita výrobců první kategorie Subjekt Připomínka Vyhodnocení

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.3 HŘÍDELOVÉ SPOJKY Spojky jsou strojní části, kterými je spojen hřídel hnacího ústrojí s hřídelem ústrojí

Více

TEPLO NA JIHLAVSKU. PILOTNÍ PROJEKT solární predehrev teplé vody SHRNUTÍ TOPNÉ SEZÓNY VYÚČTOVÁNÍ NÁKLADU ZA ROK 2014. číslo 5, červenec 2015

TEPLO NA JIHLAVSKU. PILOTNÍ PROJEKT solární predehrev teplé vody SHRNUTÍ TOPNÉ SEZÓNY VYÚČTOVÁNÍ NÁKLADU ZA ROK 2014. číslo 5, červenec 2015 číslo 5, červenec 2015 TEPLO NA JIHLAVSKU INFORMAČNÍ LISTY O DODÁVCE TEPLA A TEPLÉ VODY SPOLEČNOSTI JIHLAVSKÉ KOTELNY, s.r.o. PILOTNÍ PROJEKT solární predehrev teplé vody SHRNUTÍ TOPNÉ SEZÓNY VYÚČTOVÁNÍ

Více

Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí

Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí NÁZEV PROJEKTU: Databáze invazivních vstupů jako zdroj dat pro účinnou kontrolu infekcí Projekt do soutěže Bezpečná nemocnice na téma: Co můžeme udělat (děláme) pro zdravotníky, aby mohli poskytovat bezpečnou

Více

Sluneční svit a prostředí mají své zákony. Jaroslav Peterka

Sluneční svit a prostředí mají své zákony. Jaroslav Peterka Kam teče podpora fotovoltaiky? Bronislav Bechník, odborný portál TZB Info V souvislosti s rozvojem fotovoltaiky se objevila celá řada mýtů. Patří k nim například tvrzení, že fotovoltaický panel nevyrobí

Více

Manuální, technická a elektrozručnost

Manuální, technická a elektrozručnost Manuální, technická a elektrozručnost Realizace praktických úloh zaměřených na dovednosti v oblastech: Vybavení elektrolaboratoře Schématické značky, základy pájení Fyzikální principy činnosti základních

Více

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Zásady pro určení nájemného z bytů a nebytových prostorů, záloh na plnění poskytovaná s užíváním bytů a nebytových prostorů a jejich vyúčtování

Více

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE

MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Vyšší odborná škola informačních služeb, Praha Institute of Technology, Sligo MUZEA V PŘÍRODĚ A LIDOVÁ ARCHITEKTURA STŘEDOČESKÉHO KRAJE Research Methods and Project Projekt ročníkové práce Student: Magda

Více

DaF-PROJEKT s.r.o. Hornopolní 131/12, Ostrava - Moravská Ostrava, 70200 (Soukromá projekční a inženýrská kancelář) TECHNICKÁ ZPRÁVA

DaF-PROJEKT s.r.o. Hornopolní 131/12, Ostrava - Moravská Ostrava, 70200 (Soukromá projekční a inženýrská kancelář) TECHNICKÁ ZPRÁVA TECHNICKÁ ZPRÁVA Dokumentace pro provádění stavby část PD D.1.1 Stavební část Název akce: Ostrava rekonstrukce technologie ohřevu ÚT a TUV 136V314000001 Investor: Vězeňská služba České republiky, Vazební

Více

3. Výzva programu NZÚ pro Rodinné domy

3. Výzva programu NZÚ pro Rodinné domy 3. Výzva programu NZÚ pro Rodinné domy Základní informace: vyčleněná alokace: při vyhlášení výzvy 500 mil. Kč + průběžné doplňován alokace (dle výnosů prodeje emisních povolenek), příjem žádostí: 22. 10.

Více

Antény. Zpracoval: Ing. Jiří. Sehnal. 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén

Antény. Zpracoval: Ing. Jiří. Sehnal. 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén ANTÉNY Sehnal Zpracoval: Ing. Jiří Antény 1.Napájecí vedení 2.Charakteristické vlastnosti antén a základní druhy antén Pod pojmem anténa rozumíme obecně prvek, který zprostředkuje přechod elektromagnetické

Více

TISKOVÁ ZPRÁVA. Rozvoj větrných elektráren v ČR vyvolá miliardové náklady 6.6.2005

TISKOVÁ ZPRÁVA. Rozvoj větrných elektráren v ČR vyvolá miliardové náklady 6.6.2005 6.6.2005 TISKOVÁ ZPRÁVA Rozvoj větrných elektráren v ČR vyvolá miliardové náklady Budoucí rozvoj větrných elektráren v ČR bude vyžadovat náklady v elektrizační soustavě, které do roku 2010 mohou dosáhnout

Více

Klimatická neutralita budov do roku 2050

Klimatická neutralita budov do roku 2050 Klimatická neutralita budov do roku 2050 Dr. Burkhard Schulze Darup, Augraben 96, D-90476 Nürnberg, schulze-darup@schulzedarup.de 1 Základní otázky Aby mohly být dosaženy globální cíle ochrany klimatu,

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.1 MĚŘENÍ ZÁKLADNÍCH EL. VELIČIN

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ MEII - 3.1 MĚŘENÍ ZÁKLADNÍCH EL. VELIČIN Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEII - 3.1 MĚŘENÍ ZÁKLADNÍCH EL. VELIČIN Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 2. Zpracoval(a): Jiří Kolář Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Projekt

Více

N á v r h VYHLÁŠKA. č. /2015 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě

N á v r h VYHLÁŠKA. č. /2015 Sb. o podmínkách připojení k elektrizační soustavě N á v r h VYHLÁŠKA č. /2015 Sb. ze dne o podmínkách připojení k elektrizační soustavě Energetický regulační úřad (dále jen Úřad ) stanoví podle 98a odst. 2 písm. g) zákona č. 458/2000 Sb., o podmínkách

Více

Cvičná firma: studijní opora. Brno: Tribun EU 2014, s. 27-29. 2

Cvičná firma: studijní opora. Brno: Tribun EU 2014, s. 27-29. 2 1. Základní nastavení ekonomického software POHODA 1 Malé a střední podniky velmi často pracují s programem POHODA, který se neřadí k sofistikovanějším programům jako je např. Money S3 nebo Premiér, ale

Více

ODBORNÝ ENERGETICKÝ SEMINÁŘ

ODBORNÝ ENERGETICKÝ SEMINÁŘ ODBORNÝ ENERGETICKÝ SEMINÁŘ PROBLEMATIKA UNBUNDLINGU ČEZ Distribuce, a. s. POSTAVENÍ DISTRIBUTORŮ ELEKTŘINY NA TRHU S ELEKTŘINOU Provozovatelé distribučních soustav (např. ČEZ Distribuce, a. s.) regulovaný

Více

Obecní Zpravodaj IV/2015

Obecní Zpravodaj IV/2015 Obecní Zpravodaj IV/2015 Vážení spoluobčané, Předkládáme Vám aktuální informace z našich obcí: Realizované akce Znovuodhalení pomníku obětem první světové války Dne 28. října, byl v Květinově, znovu odhalen

Více

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov

Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Stavební bytové družstvo Pelhřimov, K Silu 1154, 393 01 Pelhřimov Zásady pro určení nájemného z bytů a nebytových prostorů, záloh na plnění poskytovaná s užíváním bytů a nebytových prostorů a jejich vyúčtování

Více

1. POLOVODIČOVÁ DIODA 1N4148 JAKO USMĚRŇOVAČ

1. POLOVODIČOVÁ DIODA 1N4148 JAKO USMĚRŇOVAČ 1. POLOVODIČOVÁ DIODA JAKO SMĚRŇOVAČ Zadání laboratorní úlohy a) Zaznamenejte datum a čas měření, atmosférické podmínky, při nichž dané měření probíhá (teplota, tlak, vlhkost). b) Proednictvím digitálního

Více

Střídavý proud v životě (energetika)

Střídavý proud v životě (energetika) Střídavý prod v životě (energetika) Přeměna energie se sktečňje v elektrárnách. Zde pracjí výkonné generátory střídavého napětí alternátory. V energetice se vyžívá střídavé napětí o frekvenci 50 Hz, které

Více

Nízké škodliviny a efektivní způsob provozu

Nízké škodliviny a efektivní způsob provozu Změny vyhrazeny Logano S161 a zvláštnosti Moderní koncept kotle ocelový teplovodní zplyňovací kotel pro spalování dřeva v jedno- i vícegeneračních rodinných domech 2 velikosti kotle o jmenovitém tepelném

Více

Seminář pro zastupitele SMJNN 13.1.2014

Seminář pro zastupitele SMJNN 13.1.2014 PROJEKT REVITALIZACE CZT PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Jablonecká energetická a.s. Seminář pro zastupitele SMJNN 13.1.2014 VÝCHOZÍ STAV Prosinec 2013 dokončena změna vlastnictví MVV na SMJN, dekapitalizace o 150,5

Více