Role sester v léčbě závislosti na tabáku Kateřina Malá

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Role sester v léčbě závislosti na tabáku Kateřina Malá"

Transkript

1 Role sester v léčbě závislosti na tabáku Kateřina Malá

2 Fakta o kouření Kouření je nejvýznamnější preventabilní příčinou předčasného úmrtí a disability v ČR Počet kuřáků činí (28 % populace starší 18 let) Kouření dle pohlaví Kouření dětí (13-15 let) 35 % ženy 23 % dívky 37,9 % muži 36 % chlapci 33,4 % Dle údajů WHO (World Health Organization), téměř 17 % lékařů a 40 % sester kouří.

3 Tabákový kouř je karcinogenní Obsahuje > chemických látek Z nich je cca 100 karcinogenních Některé látky mají bezprahový efekt = nejsme schopni určit bezpečnou dávku, i jedna molekula může potenciálně způsobit nádorové bujení.

4 Pasivní kouření = složen z hlavního proudu kouře (main stream, MS) + vedlejšího proudu kouře (side stream, SS) IARC INTERNATIONAL AGENCY FOR RESEARCH ON CANCER OF WHO Tabákový kouř = karcinogen třídy A kategorie prokázané lidské karcinogeny (2004)

5 Nekuřácká legislativa V ČR platí zákon č. 379/2005 a jeho novelizace z roku 2010, který stále povoluje kuřácké, smíšené i nekuřácké restaurace dle preferencí majitele a zakazuje kouření v nemocnicích s výjimkou uzavřených psychiatrických oddělení a detoxů.

6 Co je velmi důležité? Pochopit závislost na tabáku jako nemoc (Dg. F17 dle MKN-10) V ČR ročně na následky kouření tj. 43 denně. Chránit sebe a naše okolí před škodlivými látkami, které se v cigaretovém kouři nacházejí. Cca 1500 na pasivní kouření ročně. Nebagatelizovat kuřáctví.

7 Kuřáci chtějí přestat kouřit a sestry jim v tom mohou pomoci milionů kuřáků v ČR (100 %) 1,75 milionů kuřáků by chtělo přestat kouřit (70 %) 1 milion kuřáků to zkouší každý rok (40 %) Většina přestává jen tak, bez profesionální pomoci, tedy jen asi 30 tisíc kuřáků přestane kouřit (cca 3 %) Alespoň krátká intervence by mohla úspěšnost zvýšit na cca 10 %, tedy by přestalo cca kuřáků

8 Každá z nás může pomoci kuřákům Sestry jako součást zdravotnického týmu mohou mít obrovský podíl na zvýšení úspěšnosti léčby závislosti na tabáku jak v nemocniční, tak ambulantní péči. Léčba by měla být nabízena komplexně celým zdravotnickým personálem včetně sester.

9 Krátká intervence Dle doporučení můžeme vycházet z programu 5A/5P. ASK ADVICE ASSESS ASSIST ARRANGE PTÁT SE PORADIT POSOUDIT POMOCI PLÁNOVAT 3 5 minut hospitalizovaní i ambulantní pacienti Krátkou intervenci, může bez pomoci lékaře, po zaškolení, pro své odborné vědomosti, zvládnout každá sestra. Krátká intervence při každém klinickém kontaktu dle zákona č. 379/2005 je povinná!

10 Krátká intervence Ask / Ptát se ptát se na kuřáctví a zaznamenávat do dokumentace. Správné rozlišení kuřáka od nekuřáka.

11 Rozlišení kuřáka od nekuřáka Pravidelný (denní) kuřák kouří v době šetření nejméně jednu cigaretu denně. Příležitostný kuřák v době šetření kouří, ale méně než jednu cigaretu denně. Bývalý kuřák kouřil, ale v době šetření nekouří (je to minimálně 6 měsíců od poslední cigarety). Nekuřák nevykouřil nikdy 100 a více cigaret. (dle Doporučení pro léčbu závislosti na tabáku)

12 Krátká intervence Advice / Poradit jasná rada přestat kouřit všem kuřákům. Např. Pro Vaše zdraví je nutné přestat kouřit (záleží na pacientovi jak s touto informací naloží) Pacient by měl slyšet tuto informaci od zdravotníka při každém klinickém kontaktu.

13 Krátká intervence Assess / Posoudit posuď ochotu přestat, nechce-li intervence končí, můžeme pouze motivovat: vysvětlit adekvátním způsobem výhody nekouření v konkrétním případě pacienta (např. vzhledem k jejich klinickému nálezu, obtížím, financím, aj.) při další návštěvě opakujeme dotaz na kouření a doporučení přestat (empaticky!!!)

14 Krátká intervence Assist / Pomoci pomoci těm kuřákům, kteří chtějí přestat v rámci svých časových možností: nabídka podpory (předem si připravit náhradní činnost pro kuřácké situace), doporučení náhradní terapie nikotinem, doporučení do specializovaného centra pro závislé na tabáku dle kontaktů

15 Krátká intervence Arrange follow up / Plánovat kontroly plánovat kontrolní návštěvy. Plánování kontrol zvyšuje míru úspěšnosti. Možnost konzultovat problémové situace a hledat náhradní nekuřácká řešení. Úprava farmakoterapie dle potřeb pacienta/abstinenčních příznaků.

16 Proč sestra? Sestra je více dostupná pro pacienty. Užší vztah k pacientovi. Sestra s pacientem tráví více času než lékař. Je dostatečně vzdělaná v poskytování zdravotní péče. Sestra je plně kompetentní k léčbě závislosti na tabáku. Každá sestra komunikuje s pacientem. Při vstupním vyšetřením sestrou se ptát na kuřáckou anamnézu a ihned reagovat.

17 Jaká je skutečnost? I přesto, že mají sestry k léčbě závislosti na tabáku kompetence a velké výhody oproti lékařům, jsou v ČR v této oblasti často nevyužívány a podceňovány. Důvodem jsou nedostatečné zkušenosti a trénink. Zdravotnické školy ani postgraduální vzdělávání dosud u nás adekvátní praxi sestrám standardně nenabízejí.

18 Něco málo z matematiky a statistiky Kouření na pracovišti 1 cigareta 10 minut z pracovní doby; v průměru 5 cigaret za 12-ti hodinovou směnu 1 služba 12 h / 50 min. kouří 1 měsíc = 12 služeb 144 h / 10 h kouří 2 měsíce = 24 služeb 288 h / 20 h kouří 6 měsíců = 72 služeb 864 h / 60 h kouří 1 rok = 144 služeb h / 120 h kouří = 10 dní za rok jsou placeni za to že nepracují a kouří.

19 Něco málo z matematiky a statistiky Kouření na pracovišti 1 cigareta 10 minut z pracovní doby; v průměru 3 cigarety za 8-ti hodinovou směnu 1 služba 8 h / 30 min. kouří 1 měsíc = 20 služeb 160 h / 10 h kouří 2 měsíce = 40 služeb 320 h / 20 h kouří 6 měsíců = 120 služeb 960 h / 60 h kouří 1 rok = 240 služeb h / 120 h kouří = 15 dní za rok jsou placeni za to že nepracují a kouří.

20 Něco málo z matematiky a statistiky Finanční stránka kouření odvykání = ekonomický benefit 1 krabička cigaret denně, průměrná cena cca 70,- 1 den 70,- 2 roky ,- 1 týden 490,- 5 let ,- 1 měsíc 2 100,- 10 let ,- 3 měsíce 6 300,- 20 let ,- 6 měsíců ,- 12 měsíců ,-

21 Něco málo z matematiky a statistiky V ČR je cca sester Kdyby každá z nich pomohla přestat kouřit 1 kuřákovi, znamenalo by to významný pokles prevalence kouření v zemi. = sester pomůže přestat kouřit 1 pacientovi = mínus kuřáků ročně v ČR za rok

22 Klíčové problémy Vysoká prevalence kuřáků mezi zdravotníky (17 % lékaři, až 40 % sester) Léčba závislosti na tabáku není plošně nabízena. Nemáme nekuřácké veřejné prostory. Nízká cena tabákových výrobků. Zdravotníci, kteří kouří, méně intervenují (i tito zdravotníci mohou sami potřebovat pomoc s odvykáním). Areál nemocnic prodej tabákových výrobků, kuřácká místa, nedodržování zákazu kouření v areálu nemocnice.

23 Společnost pro léčbu závislosti na tabáku Organizace sdružující lékaře, sestry a další zdravotníky zabývající se léčbou závislosti na tabáku, prevencí a dalšími aktivitami vedoucími ke snížení spotřeby tabáku v ČR.

24 Sesterská sekce SLZT Součástí SLZT Od roku 2007 kurzy pro sestry: Metodika prevence a léčby závislosti na tabáku, proškoleno > 500 V rámci Nekuřácké nemocnice vyškoleny sestry 6 klinik VFN Akce pro veřejnost měření CO ve výdechu, předávání informací

25 Kurzy pro sestry ve VFN

26 Semináře pro sestry 6 klinik ve VFN

27 Měření CO Mezinárodní nekuřácký den Den bez tabáku

28 Preventivní akce

29 Pracovní postup pro zdravotní sestry Léčba závislosti na tabáku Vydán: SLZT 1. března 2010 Odborný garant: Doc. MUDr. Eva Králíková, CSc. Autoři: Kateřina Malá, Vladislava Felbrová, Stanislava Kulovaná, MUDr. Alexandra Kmeťová, MUDr. Lenka Štěpánková Schválilo prezidium ČAS a Výbor SLZT

30 Součástí doporučení je Etický kodex Etický kodex kontroly tabáku pro profesní organizace lékařů a dalších zdravotníků. Schváleno ČAS na zasedání prezidia. Doporučení s etickým kodexem ke stažení na:

31 Mezinárodní spolupráce Spolupráce s Mezinárodní společností sester v onkologické péči (International Society of Nurses in Cancer Care-ISNCC) od roku 2011 Konference: Role sester v léčbě závislosti na tabáku v onkologické péči pro onkologické sestry ve vedoucích místech. Září 2012 zasedání ISNCC a mezinárodní konference + náš jednodenní workshop (natočen a ve dvou jazycích volně na webu i

32 07/28/12

33 Mezinárodní spolupráce Projekt s ISNCC: Sestry pomáhají pacientům přestat kouřit. Cíl: rozšíření krátké intervence mezi sestry. Skupina sester SLZT - vedoucí projektu pro Slovensko, Slovinsko, Maďarsko a Rumunsko Centrum pro závislé na tabáku VFN - centrem excelence pro tento projekt. E-learningový kurz, který bude přeložen, ohodnocen dle platného kreditního systému a poskytnut sestrám v ČR a Polsku zdarma bude i tento kurz natočen.

34 Návštěva z ISNCC v Centru pro závislé na tabáku s vedením VFN

35 Děkuji za pozornost

Krátká intervence u kuřáků aneb role sester v léčbě závislosti na tabáku Kateřina Malá

Krátká intervence u kuřáků aneb role sester v léčbě závislosti na tabáku Kateřina Malá Krátká intervence u kuřáků aneb role sester v léčbě závislosti na tabáku Kateřina Malá Fakta o kouření Kouření je nejvýznamnější preventabilní příčinou předčasného úmrtí a disability v ČR Počet kuřákůčiní

Více

Zdravotní sestry a závislost na tabáku

Zdravotní sestry a závislost na tabáku Zdravotní sestry a závislost na tabáku Kateřina Malá Společnost pro léčbu závislosti na tabáku Ústřední vojenská nemocnice Vojenská fakultní nemocnice Fakta o kouření Kouření je nejvýznamnější preventabilní

Více

JAK SOUVISÍ UROLOGIE A KOUŘENÍ?

JAK SOUVISÍ UROLOGIE A KOUŘENÍ? JAK SOUVISÍ UROLOGIE A KOUŘENÍ? Eva Králíková Centrum léčby závislosti na tabáku III. interní kliniky a Ústav hygieny a epidemiologie 1.LF UK a VFN, Praha Nádory ledvin a močového měchýře jejich léčba

Více

Doporuèení. pro léèbu závislosti na tabáku

Doporuèení. pro léèbu závislosti na tabáku Doporuèení pro léèbu závislosti na tabáku Kapesní verze Doporuèení pro léèbu závislosti na tabáku E. Králíková 1, S. Býma 2, R. Cífková 3, R. Češka 4, V. Dvořák 5, J. Hamanová 6, K. Horký 7, J. Hradec

Více

Souhrnný přehled. Sestry východní Evropy Centrum excelence pro kontrolu tabáku ČTVRTLETNÍ ZPRAVODAJ 1. ČÍSLO LEDEN 2015

Souhrnný přehled. Sestry východní Evropy Centrum excelence pro kontrolu tabáku ČTVRTLETNÍ ZPRAVODAJ 1. ČÍSLO LEDEN 2015 Sestry východní Evropy Centrum excelence pro kontrolu tabáku Souhrnný přehled Zdravotní sestry jsou svým počtem odhadovaným na 19 milionů celosvětově nejpočetnější skupinou zdravotníků a mají tak ideální

Více

EPIDEMIOLOGIE ZÁVISLOSTI NA TABÁKU U NÁS A VE SVĚTĚ, PASIVNÍ KOUŘENÍ RIZIKO PRO

EPIDEMIOLOGIE ZÁVISLOSTI NA TABÁKU U NÁS A VE SVĚTĚ, PASIVNÍ KOUŘENÍ RIZIKO PRO EPIDEMIOLOGIE ZÁVISLOSTI NA TABÁKU U NÁS A VE SVĚTĚ, PASIVNÍ KOUŘENÍ RIZIKO PRO OKOLÍ ZÁVISLÉHO Eva Králíková Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1.LF UK a VFN, Ústav hygieny a epidemiologie

Více

Nemocnice- přirozené centrum

Nemocnice- přirozené centrum ENSH (European Network of Smoke-free Hospitals) Evropská síť nekuřáckých nemocnic MUDr. Lenka Štěpánková Centrum pro závislé na tabáku III. Interní kliniky VFN a 1. LF UK Nemocnice- přirozené centrum podpory

Více

Moderní rehabilitace její organizace a systém zaměřená k inkluzi lidí s poškozením mozku

Moderní rehabilitace její organizace a systém zaměřená k inkluzi lidí s poškozením mozku Moderní rehabilitace její organizace a systém zaměřená k inkluzi lidí s poškozením mozku Doc. MUDr. Olga Švestková, Ph. D. přednostka Kliniky rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty UK a VFN v Praze

Více

Zvýšení schopnosti pracovnělékařských služeb pečovat o zdraví stárnoucí pracovní populace. MUDr. Vladimíra Lipšová SZÚ, CHPPL

Zvýšení schopnosti pracovnělékařských služeb pečovat o zdraví stárnoucí pracovní populace. MUDr. Vladimíra Lipšová SZÚ, CHPPL Zvýšení schopnosti pracovnělékařských služeb pečovat o zdraví stárnoucí pracovní populace MUDr. Vladimíra Lipšová SZÚ, CHPPL Obecné informace o projektu Účastníci Výběr tématu proč? Cíle projektu Cílové

Více

Ověřování metodiky krátkých intervencí v praxi Projekt podpory zdraví MZ 2013 2014

Ověřování metodiky krátkých intervencí v praxi Projekt podpory zdraví MZ 2013 2014 Ověřování metodiky krátkých intervencí v praxi Projekt podpory zdraví MZ 2013 2014 Marie Nejedlá Státní zdravotní ústav KRÁTKÉ INTERVENCE k rizikovým faktorům životního stylu edukační aktivita s cílem

Více

ROLE SESTRY V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU

ROLE SESTRY V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU ROLE SESTRY V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU Eva Králíková Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN, Ústav hygieny a epidemiologie 1. LF UK a VFN 6. jarni konference Prezidia C eske

Více

Národní strategie v prevenci dekubitů a podpora světového dne STOP dekubitům. Nina Müllerová Michaela Hofštetrová Knotková Alice Stranadová

Národní strategie v prevenci dekubitů a podpora světového dne STOP dekubitům. Nina Müllerová Michaela Hofštetrová Knotková Alice Stranadová Národní strategie v prevenci dekubitů a podpora světového dne STOP dekubitům Nina Müllerová Michaela Hofštetrová Knotková Alice Stranadová Deklarace z Rio de Janeira říjen 2011 Prevence dekubitů je jedním

Více

Vybrané kapitoly v péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním I.

Vybrané kapitoly v péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním I. Pozvánka a program Konference a semináře pro nelékařské obory Vybrané kapitoly v péči o pacienty s kardiovaskulárním onemocněním I. Pořádá Aesculap Akademie pod záštitou a ve spolupráci s Českou asociací

Více

Národní program zdraví projekty podpory zdraví 2012

Národní program zdraví projekty podpory zdraví 2012 Dotační program sekce ochrany a podpory veřejného zdraví MZ Národní program zdraví projekty podpory zdraví 2012 Lidmila Hamplová sekce ochrany a podpory veřejného zdraví MZ ČR Evropská zdravotní politika

Více

Podpora zdravív nemocnici Pelhřimov

Podpora zdravív nemocnici Pelhřimov Podpora zdravív nemocnici Pelhřimov Bc. Pavlína Fridrichovská DiS. Koordinátor podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov p.o. Efektivní strategie podpory zdraví III. Praha SZÚ 18.6. 2015 Nemocnice Pelhřimov Všeobecná

Více

Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc

Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP. Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Společnost všeobecného lékařství ČLS JEP Doc. MUDr. Svatopluk Býma, CSc Historické poznámky Dne 29. ledna 1979 byla na poradě ČLS JEP, které se zúčastnili zástupci Spolku lékařů a obvodních lékařů, projednána

Více

120 00 Praha 2, Londýnská 15

120 00 Praha 2, Londýnská 15 PRACOVNÍ POSTUP Pracovní skupina soudní znalci Vydání: 1. 1. 2009 Revize provedena 25. 2. 2009 Revize provedena 1. 10. 2015 Frekvence kontroly: 1x ročně Česká asociace sester Prezidium Odborný garant:

Více

Sestry východní Evropy Centrum excelence pro kontrolu tabáku

Sestry východní Evropy Centrum excelence pro kontrolu tabáku Sestry východní Evropy Centrum excelence pro kontrolu tabáku MAĎARSKO Alžbětina fakultní nemocnice (Soproni Erzsébet Oktató Kórház) a Rehabilitační ústav v Šoproni hostil ve spolupráci s Národním ústavem

Více

Den průmyslové neurologie 15. 10 2014 Praha

Den průmyslové neurologie 15. 10 2014 Praha Klinika pracovního lékařství LF a FN v Olomouci, Klinika pracovního lékařství VFN v Praze SZÚ v Praze Krajská nemocnice Pardubice Neurologická klinika Thomayerovynemocnice Den průmyslové neurologie 15.

Více

PODPOROVÁNO EU. Pozvánka a program. Konference a semináře pro nelékařské obory Kardio vaskulárníonemocnění. z pohledu ošetřovatelské péče

PODPOROVÁNO EU. Pozvánka a program. Konference a semináře pro nelékařské obory Kardio vaskulárníonemocnění. z pohledu ošetřovatelské péče Pozvánka a program PODPOROVÁNO EU Konference a semináře pro nelékařské obory Kardio vaskulárníonemocnění z pohledu ošetřovatelské péče 17. května 2012 Mladá Boleslav Pořádá Aesculap Akademie pod záštitou

Více

Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016

Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016 Dotační programy jako efektivní nástroj podpory zdraví Efektivní strategie podpory zdraví IV., Státní zdravotní ústav, 16. 6. 2016 MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Náměstek ministra zdravotnictví a hlavní

Více

Nová doporučení léčby závislosti na tabáku českých odborných společností

Nová doporučení léčby závislosti na tabáku českých odborných společností Nová doporučení léčby závislosti na tabáku českých odborných společností Centrum pro závislé na tabáku III. interní klinika 1. LF UK a VFN v Praze Eva Králíková, Alexandra Pánková, Lenka Štěpánková, Kamila

Více

O S T R A V S K Á U N I V E R Z I T A Z D R A V O T N Ě S O C I Á L N Í F A K U L T A. P h D r. Y v e t t a V r u b l o v á, P h. D.

O S T R A V S K Á U N I V E R Z I T A Z D R A V O T N Ě S O C I Á L N Í F A K U L T A. P h D r. Y v e t t a V r u b l o v á, P h. D. O S T R A V S K Á U N I V E R Z I T A Z D R A V O T N Ě S O C I Á L N Í F A K U L T A O R G A N I Z A C E K L I N I C K Ý C H P R A X Í P h D r. Y v e t t a V r u b l o v á, P h. D. OSTRAVA 2006 Význam

Více

UŽÍVÁNÍ TABÁKU INFORMACE A PRACOVNÍ POSTUP PRO INTERVENCI SESTRY

UŽÍVÁNÍ TABÁKU INFORMACE A PRACOVNÍ POSTUP PRO INTERVENCI SESTRY UŽÍVÁNÍ TABÁKU INFORMACE A PRACOVNÍ POSTUP PRO INTERVENCI SESTRY 25 UŽÍVÁNÍ TABÁKU INFORMACE A PRACOVNÍ POSTUP PRO INTERVENCI SESTRY Kateřina Malá, Bc. Vladislava Felbrová, Stanislava Kulovaná, Mgr. Iveta

Více

Hodnocení změn v postojích studentů intervenovaných

Hodnocení změn v postojích studentů intervenovaných Hodnocení změn v postojích studentů intervenovaných programem NEKUŘÁCKÉ ZDRAVOTNICTVÍ SZŠ Svitavy 4. ročník školní rok 2004/2005 zpracováno v září 2005 OBSAH strana Úvod 2 1. Kouření studentů 4 2. Kuřácké

Více

Vliv konzumace alkoholu na riziko vzniku rakoviny v české populaci

Vliv konzumace alkoholu na riziko vzniku rakoviny v české populaci Vliv konzumace alkoholu na riziko vzniku rakoviny v české populaci RNDr. Michala Lustigová, Ph.D. 1,2 1 Státní zdravotní ústav, 2 Přírodovědecká fakulta UK Struktura prezentace Epidemiologický profil české

Více

Konference a semináře pro nelékařské obory Cerebro vaskulárníonemocnění

Konference a semináře pro nelékařské obory Cerebro vaskulárníonemocnění Pozvánka a program PODPOROVÁNO EU Konference a semináře pro nelékařské obory Cerebro vaskulárníonemocnění z pohledu ošetřovatelské péče 3. dubna 2012 Česká Lípa Pořádá Aesculap Akademie pod záštitou a

Více

TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN

TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN TRAUMATOLOGICKÝ PLÁN Tvorba, metodika, realizace Jarmila Kohoutová Petr Hubáček garanti krizové řízení FNOL Workshop Traumatologické plánování, hromadný příjem do nemocnice, Teoretické ústavy LF UP Olomouc,

Více

PODPOROVÁNO EU. Pozvánka a program. Konference a semináře pro nelékařské obory Cerebro vaskulárníonemocnění. z pohledu ošetřovatelské péče

PODPOROVÁNO EU. Pozvánka a program. Konference a semináře pro nelékařské obory Cerebro vaskulárníonemocnění. z pohledu ošetřovatelské péče Pozvánka a program PODPOROVÁNO EU Konference a semináře pro nelékařské obory Cerebro vaskulárníonemocnění z pohledu ošetřovatelské péče 29. března 2012 Pořádá Aesculap Akademie pod záštitou a ve spolupráci

Více

Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků při profesní organizaci ČAS

Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků při profesní organizaci ČAS Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků při profesní organizaci ČAS Jindra Kracíková, Jindřiška Pavlicová Sněm předsedkyň, Praha 23.11.2012 Pracovní skupina pro bezpečí zdravotníků - složení Bc. Jindra

Více

Slovo úvodem. prof. MUDr. Eva Králíková, CSc., předseda Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku

Slovo úvodem. prof. MUDr. Eva Králíková, CSc., předseda Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Slovo úvodem Po léta jsem svým kolegům z rozvinutých zemí (USA, Austrálie, Kanada, UK a další) záviděla samozřejmou spolupráci se sestrami. Zájem sester o kouření pacientů je tam standardní součástí kvalitní

Více

Subjektivní hodnocení kvality života - WHODAS 2.0

Subjektivní hodnocení kvality života - WHODAS 2.0 Subjektivní hodnocení kvality života - WHODAS 2.0 20. 5. 2016 MUDr. Bc. Petra Sládková, Ph.D. Klinika rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze

Více

Z historie ochrany zdraví při práci v Moravskoslezském kraji

Z historie ochrany zdraví při práci v Moravskoslezském kraji KRAJSKÁ HYGIENICKÁ STANICE MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE SE SÍDLEM V OSTRAVĚ Z historie ochrany zdraví při práci v Moravskoslezském kraji Kolektiv pracovníků odboru hygieny práce KHS MSK Ostrava Krajskáhygienickástanice

Více

Physio-Control defibrilátory a systémy pro KPR

Physio-Control defibrilátory a systémy pro KPR Společnost Medsol s.r.o. Vám nabízí špičkové produkty a služby předních světových výrobců zdravotnické techniky, informačních systémů a spotřebního materiálu. Naší specializací jsou systémy a technologie

Více

UŽÍVÁNÍ TABÁKU INFORMACE A PRACOVNÍ POSTUP PRO INTERVENCI SESTRY

UŽÍVÁNÍ TABÁKU INFORMACE A PRACOVNÍ POSTUP PRO INTERVENCI SESTRY UŽÍVÁNÍ TABÁKU INFORMACE A PRACOVNÍ POSTUP PRO INTERVENCI SESTRY 1 UŽÍVÁNÍ TABÁKU INFORMACE A PRACOVNÍ POSTUP PRO INTERVENCI SESTRY Kateřina Malá, Bc. Vladislava Felbrová, Stanislava Kulovaná, Mgr. Iveta

Více

Žebříček českých nemocnic pro r. 2010

Žebříček českých nemocnic pro r. 2010 Žebříček českých nemocnic pro r. 2010 Tisková zpráva V rámci Středoevropské odborné konference Efektivní nemocnice 2010 (29.-30.11.2010, hotel Clarion Praha) proběhlo oficiální vyhlášení žebříčku českých

Více

Užívání tabáku a alkoholu v České republice: Zpráva o situaci za období posledních deseti let

Užívání tabáku a alkoholu v České republice: Zpráva o situaci za období posledních deseti let Užívání tabáku a alkoholu v České republice: Zpráva o situaci za období posledních deseti let Hana Sovinová Ladislav Csémy Státní zdravotní ústav, 2014 Věra Kernová Užívání tabáku a alkoholu v České republice:

Více

Vliv konzumace alkoholu na riziko vzniku rakoviny v české populaci

Vliv konzumace alkoholu na riziko vzniku rakoviny v české populaci Vliv konzumace alkoholu na riziko vzniku rakoviny v české populaci Michala Lustigová Národní ústav duševního zdraví Přírodovědecká fakulta UK michala.lustigova@gmail.com AT konference, 2. 6.6. 2019, Seč

Více

Jakou budoucnost pro paliativní Pár poznámek a otázek pro workshop v rámci projektu Nadace Open Society Fund

Jakou budoucnost pro paliativní Pár poznámek a otázek pro workshop v rámci projektu Nadace Open Society Fund Jakou budoucnost pro paliativní Pár poznámek a otázek pro workshop v rámci projektu Nadace Open Society Fund Paliativní v republice 12.4.03 Osnova 1. Co je paliativní 2. Paliativní medicína jako nová specializace?

Více

GSK Q&A pro organizace hájící zájmy pacientů: 04 říjen 2013 použití pouze jako odpověď na dotazy pacientských organizací

GSK Q&A pro organizace hájící zájmy pacientů: 04 říjen 2013 použití pouze jako odpověď na dotazy pacientských organizací Vážení, jak asi víte, UPPMD shromáždila dotazy pacientských organizací a rodin, a požádala GSK o odpovědi. V příloze naleznete odpovědi, které jsme dnes od GSK obdrželi. Další odpovědi budou brzy následovat.

Více

OCHRANA ZDRAVÍ PŘED KOUŘENÍM, ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ A PREVENCE

OCHRANA ZDRAVÍ PŘED KOUŘENÍM, ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ A PREVENCE OCHRANA ZDRAVÍ PŘED KOUŘENÍM, ODVYKÁNÍ KOUŘENÍ A PREVENCE OCHRANA VEŘEJNÉHO ZDRAVÍ ZDRAVOTNÍ LABORANT M G R. J A N A F I A L O V Á, P H. D. Ú S T A V O C H R A N Y A P O D P O R Y Z D R A V Í J A R O 2

Více

PÉČE O ZDRAVÍ ZAMĚSTNANCŮ

PÉČE O ZDRAVÍ ZAMĚSTNANCŮ MONITORING MEDIÁLNÍCH VÝSTUPŮ PÉČE O ZDRAVÍ ZAMĚSTNANCŮ Období: 15. 10. 26. 10. 2015 Počet výstupů: 35 Readership: 8 362 031 Zpracovala: Mgr. Veronika Ostrá OBSAH ČTK, 15. 10. 2015... 4 ČESKÉ NOVINY, 15.

Více

PODPOROVÁNO EU. Pozvánka a program. Konference a semináře pro nelékařské obory Kardio vaskulárníonemocnění. z pohledu ošetřovatelské péče

PODPOROVÁNO EU. Pozvánka a program. Konference a semináře pro nelékařské obory Kardio vaskulárníonemocnění. z pohledu ošetřovatelské péče Pozvánka a program PODPOROVÁNO EU Konference a semináře pro nelékařské obory Kardio vaskulárníonemocnění z pohledu ošetřovatelské péče 17. května 2012 Mladá Boleslav Pořádá Aesculap Akademie pod záštitou

Více

Výcvikový program. Časná identifikace a krátká intervence ve změně životního stylu

Výcvikový program. Časná identifikace a krátká intervence ve změně životního stylu Výcvikový program Časná identifikace a krátká intervence ve změně životního stylu MUDr. Hana Sovinová, Mgr. Dana Fragnerová MVDr. Kateřina Janovská, Mgr. Jolana Keprtová Praha 11. října 2013 Východiska,

Více

Péče o zdraví stárnoucí pracovní populace

Péče o zdraví stárnoucí pracovní populace Péče o zdraví stárnoucí pracovní populace (projekt ) MUDr. Vladimíra Lipšová SZÚ, CHPPL Informace o projektu Účastníci Výběr tématu Cíle, cílové skupiny E-learning Web anketa, výsledky Závěr, kontakty

Více

PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU,

PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU, PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU, pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. PLÍCE SI PAMATUJÍ I JEDINOU CIGARETU Plíce

Více

LYMFOM HELP, o.s. / P ODZIM 2013. l tter

LYMFOM HELP, o.s. / P ODZIM 2013. l tter LYMFOM HELP, o.s. / P ODZIM 2013 Informace News l t letter lett l tter Obsah podzimního vydání 2 Obsah 3 Úvodní slovo 4 Nová informační brožura pro pacienty: Nemoc a naše psychika 5 Pohybové aktivity pro

Více

Informační bulletin III. Q 2005

Informační bulletin III. Q 2005 Informační bulletin III. Q 2005 Vydává Státní zdravotní ústav, Odborná skupina prevence závislostí, Šrobárova 48, 100 42 Praha 10, tel. 267 082 328, fax: 267 310 291 Soutěž o nejzdařilejší akci v rámci

Více

Informační bulletin III. Q 2007. Vydává Státní zdravotní ústav KMVP Šrobárova 48, 100 42 Praha 10

Informační bulletin III. Q 2007. Vydává Státní zdravotní ústav KMVP Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Informační bulletin III. Q 2007 Vydává Státní zdravotní ústav KMVP Šrobárova 48, 100 42 Praha 10 Soutěž o nejzdařilejší akci v rámci Mezinárodního nekuřáckého dne 2007 určeno pro Střední zdravotnické a

Více

Ondřej Nývlt DEMOGRAFICKÁ DATA O (NE)ZAMĚSTNANOSTI POPULACE 50+ V ČR. 10. 9. 2014 - Workshop e-capacit8

Ondřej Nývlt DEMOGRAFICKÁ DATA O (NE)ZAMĚSTNANOSTI POPULACE 50+ V ČR. 10. 9. 2014 - Workshop e-capacit8 DEMOGRAFICKÁ DATA O (NE)ZAMĚSTNANOSTI POPULACE 50+ V ČR Ondřej Nývlt 10. 9. 2014 - Workshop e-capacit8 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz 1 Zdroje dat demografie, trh práce,

Více

PROGRAMY SPECIFICKÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE VE ŠKOLÁCH

PROGRAMY SPECIFICKÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE VE ŠKOLÁCH PROGRAMY SPECIFICKÉ PRIMÁRNÍ PREVENCE VE ŠKOLÁCH PhDr. Pavel Letý konference Mladiství a návykové látky možnosti pomoci v Moravskoslezském kraji Ostrava 15. 9. 2015 SPECIFICKÁ PRIMÁRNÍ PREVENCE Aktivity

Více

SOUČASNÉ MOŽNOSTI LÉČBY ZÁVISLOSTI NA TABÁKU OD AMBULANTNÍCH ORDINACÍ PO NEMOCNICE, VÍCEČETNÉ

SOUČASNÉ MOŽNOSTI LÉČBY ZÁVISLOSTI NA TABÁKU OD AMBULANTNÍCH ORDINACÍ PO NEMOCNICE, VÍCEČETNÉ SOUČASNÉ MOŽNOSTI LÉČBY ZÁVISLOSTI NA TABÁKU OD AMBULANTNÍCH ORDINACÍ PO NEMOCNICE, VÍCEČETNÉ ZÁVISLOSTI Eva Králíková Ústav hygieny a epidemiologie 1.LF UK a VFN, Centrum léčby závislosti na tabáku III.

Více

NOVÉ TRENDY A TECHNOLOGIE V OŠETŘOVATELSKÉ PÉČI. Aplikace metody krátkých intervencí v praxi

NOVÉ TRENDY A TECHNOLOGIE V OŠETŘOVATELSKÉ PÉČI. Aplikace metody krátkých intervencí v praxi 13. mezinárodní konference NOVÉ TRENDY A TECHNOLOGIE V OŠETŘOVATELSKÉ PÉČI 3. dubna 2018 Aplikace metody krátkých intervencí v praxi Aplikace metody krátkých intervencí v prevenci HIV/AIDS a ostatních

Více

Krevní tlak, prehypertenze, hypertenze a příjem soli

Krevní tlak, prehypertenze, hypertenze a příjem soli Krevní tlak, prehypertenze, hypertenze a příjem soli Prof. MUDr. Jan Janda, CSc. Pediatrická klinika FN Motol Snižování spotřeby soli ve školním stravování seminář dne 16. října 2013 ve Státním zdravotním

Více

Program. Sjezd zdravotnických pracovníků v oboru ARIP

Program. Sjezd zdravotnických pracovníků v oboru ARIP Fakultní nemocnice Ostrava Anesteziologicko-resuscitační klinika pod záštitou ředitele FN Ostrava MUDr. Svatopluka Němečka, MBA pořádá Sjezd zdravotnických pracovníků v oboru ARIP Program 2. - 3. října

Více

alkoholu a Jana Nedbalová,, KHS Pk Výchova kek CCVJ, o.p.s. 28. ledna 2015

alkoholu a Jana Nedbalová,, KHS Pk Výchova kek CCVJ, o.p.s. 28. ledna 2015 Prevalence užíváníu alkoholu a tabáku v ČR Jana Nedbalová,, KHS Pk Výchova kek zdraví v pedagogické praxi, Přehled studií HBSC (WHO) 11, 13, 15letí (2002, 2006, 2010) GYTS (Global Youth Tobacco Survey)

Více

PODPOROVÁNO EU. Pozvánka a program. Konference a semináře pro nelékařské obory Kardio vaskulárníonemocnění. z pohledu ošetřovatelské péče

PODPOROVÁNO EU. Pozvánka a program. Konference a semináře pro nelékařské obory Kardio vaskulárníonemocnění. z pohledu ošetřovatelské péče Pozvánka a program PODPOROVÁNO EU Konference a semináře pro nelékařské obory Kardio vaskulárníonemocnění z pohledu ošetřovatelské péče 05. 06. 2012 Pořádá Aesculap Akademie pod záštitou a ve spolupráci

Více

Informační bulletin I. Q 2005

Informační bulletin I. Q 2005 Informační bulletin I. Q 2005 Vydává Státní zdravotní ústav, Odborná skupina prevence závislostí, Šrobárova 48, 100 42 Praha 10, tel. 267 082 328, fax: 267 310 291 Rámcová úmluva o kontrole tabáku vstoupila

Více

Zážitkové vzdělávání v péči o seniory

Zážitkové vzdělávání v péči o seniory Projekt: Zážitkové vzdělávání v péči o seniory Svitavská nemocnice, a.s. Kollárova 643/7 568 25 Svitavy ICO: 275 20 552 SEKCE 2: Ošetřovatelsko-medicínská oblast Vedoucí projektového týmu a kontaktní osoba:

Více

IV. ROČNÍK KONFERENCE O KLINICKÝCH KLASIFIKAČNÍCH A TERMINOLOGICKÝCH SYSTÉMECH A JEJICH POUŽITÍ V ČESKÉM ZDRAVOTNICTVÍ

IV. ROČNÍK KONFERENCE O KLINICKÝCH KLASIFIKAČNÍCH A TERMINOLOGICKÝCH SYSTÉMECH A JEJICH POUŽITÍ V ČESKÉM ZDRAVOTNICTVÍ IV. ROČNÍK KONFERENCE O KLINICKÝCH KLASIFIKAČNÍCH A TERMINOLOGICKÝCH SYSTÉMECH A JEJICH POUŽITÍ V ČESKÉM ZDRAVOTNICTVÍ Pracovní verze programu hlavního dne konference 22. října 2019 8:00 9:00 REGISTRACE

Více

www.sdruzeniobcan.cz Data o zásadní škodlivosti kouření a jeho negativních ekonomických

www.sdruzeniobcan.cz Data o zásadní škodlivosti kouření a jeho negativních ekonomických dialogem k reformě Občan v síti Přitažlivost kouření je dána rituály s ním spojenými, archetypálním kouzlem založení a předávání ohně, magnetem zakázaného ovoce a rolí vstupenky do atraktivní sociální

Více

PODPOROVÁNO EU. Pozvánka a program. Konference a semináře pro nelékařské obory Onkologická onemocnění. z pohledu ošetřovatelské péče

PODPOROVÁNO EU. Pozvánka a program. Konference a semináře pro nelékařské obory Onkologická onemocnění. z pohledu ošetřovatelské péče Pozvánka a program PODPOROVÁNO EU Konference a semináře pro nelékařské obory Onkologická onemocnění z pohledu ošetřovatelské péče 18. dubna 2012 Havlíčkův Brod Pořádá Aesculap Akademie pod záštitou a ve

Více

V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013

V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013 Výuka paliativní péče v bakalářských a navazujících magisterských oborech Fakulty zdravotnických studií V. česko-slovenská konference paliativní medicíny Brno 2013 PhDr. Kateřina Čermáková, DiS. Průmyslová

Více

NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012

NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 NÁVRH TÉMAT BAKALÁŘSKÝCH PRACÍ PRO AKADEMICKÝ ROK 2011/2012 Studijní program: Ošetřovatelství Studijní obor: Všeobecná sestra Forma studia: Prezenční a kombinovaná Akademický rok: 2011/2012 Jedná se o

Více

CO BUDE ZNAMENAT REFORMA PRO VZDĚLÁVÁNÍ PSYCHIATRICKÝCH SESTER

CO BUDE ZNAMENAT REFORMA PRO VZDĚLÁVÁNÍ PSYCHIATRICKÝCH SESTER CO BUDE ZNAMENAT REFORMA PRO VZDĚLÁVÁNÍ PSYCHIATRICKÝCH SESTER Mgr. Tomáš Petr, Ph.D. 33.konference sociální psychiatrie, Přerov, 22.11.2014 Obsah Stávající situace Vzdělávání psychiatrických sester Mezinárodní

Více

Projekt EQUIP. Školení tutorů

Projekt EQUIP. Školení tutorů Projekt EQUIP Školení tutorů EQUIP - OTEVŘENÉ VZDĚLÁVÁNÍ PRO EKONOMIKU ZNALOSTÍ projekt rozvoje e-learningu na Vysoké škole finanční a správní Součást operačního programu: Praha Adaptabilita Cílem projektu

Více

23.5.2012. Zařízení prokazatelně hlásí pacienty do Národního registru uživatelů lékařsky indikovaných substitučních látek (NRULISL).

23.5.2012. Zařízení prokazatelně hlásí pacienty do Národního registru uživatelů lékařsky indikovaných substitučních látek (NRULISL). 9. SUBSTITUČNÍ LÉČBA Ambulantní časově předem neomezená udržovací léčba substituční látkou. Je určena osobám závislým na opiátech často s přítomností psychických a somatických komplikací. Jejím cílem je

Více

ČESKÁ SPOLEČNOST PRO ZDRAVOTNICKOU TECHNIKU ČESKÁ ASOCIACE SESTER SPOLEČNOST RADIOLOGICKÝCH ASISTENTŮ ČR SPOLEČNOST BMI A LÉKAŘSKÉ INFORMATIKY ČLS J. E. P. pořádají konferenci pod záštitou primátora města

Více

"Rodina pohledem dítěte"

Rodina pohledem dítěte "Rodina pohledem dítěte" 1 STŘEDA 19.5.2010 9.00 10.30 11.00 12.30 14.00 15.30 16.00 17.30 19.30 21.00 AULA ZAHÁJENÍ KONFERENCE PhDr. B. LÁNYOVÁ Mám rád mámu a tátu, ale Prof. PhDr. S. KRATOCHVÍL, CSc.

Více

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU

Pro Hané. Kniha vyšla díky laskavé podpoøe firem. doc. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA 100+1 OTÁZEK A ODPOVÌDÍ O KREVNÍM TLAKU Podìkování Dìkuji všem, kteøí byli nápomocni pøi vzniku této knihy pacientùm za zvídavé dotazy, rodinì, že to se mnou vydržela, a dceøi Markétce, která pomohla pøevést doktorštinu do èeštiny. Autorka Kniha

Více

Mezinárodní klasifikace funkčních schopností WHODAS + ostatní nástroje

Mezinárodní klasifikace funkčních schopností WHODAS + ostatní nástroje Mezinárodní klasifikace funkčních schopností WHODAS + ostatní nástroje MUDr. Bc. Petra Sládková, Ph.D. Klinika rehabilitačního lékařství 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice

Více

III. KONGRES ČESKÉ PNEUMOLOGICKÉ A FTIZEOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI ČLS JEP. XXI. SETKÁNÍ PNEUMOLOGŮ a V. SETKÁNÍ PNEUMOLOGŮ A PNEUMOCHIRURGŮ

III. KONGRES ČESKÉ PNEUMOLOGICKÉ A FTIZEOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI ČLS JEP. XXI. SETKÁNÍ PNEUMOLOGŮ a V. SETKÁNÍ PNEUMOLOGŮ A PNEUMOCHIRURGŮ III. KONGRES ČESKÉ PNEUMOLOGICKÉ A FTIZEOLOGICKÉ SPOLEČNOSTI ČLS JEP XXI. SETKÁNÍ PNEUMOLOGŮ a V. SETKÁNÍ PNEUMOLOGŮ A PNEUMOCHIRURGŮ XIII. TOMÁNKŮV DEN BRONCHOLOGIE pořádá Česká pneumologická a ftizeologická

Více

Závěrečná konference 22. 4. 2013 Hotel ILF, Kongresové centrum

Závěrečná konference 22. 4. 2013 Hotel ILF, Kongresové centrum Závěrečná konference 22. 4. 2013 Hotel ILF, Kongresové centrum Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí nelékařských zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků ve zdravotnictví se

Více

Hygiena ve zdravotnických zařízeních a prevence nozokomiálních nákaz

Hygiena ve zdravotnických zařízeních a prevence nozokomiálních nákaz I. informace VIII. kongres s mezinárodní účastí Hygiena ve zdravotnických zařízeních a prevence nozokomiálních nákaz Pořádá Aesculap Akademie ve spolupráci se SNH a CSS Sport V Hotel Hrotovice 17. 19.

Více

Chronické nemoci jako hlavní faktor nárůstu nákladů na. faktory. MUDr. Alena Šteflová, PhD. Kancelář WHO v ČR

Chronické nemoci jako hlavní faktor nárůstu nákladů na. faktory. MUDr. Alena Šteflová, PhD. Kancelář WHO v ČR Chronické nemoci jako hlavní faktor nárůstu nákladů na zdravotnictví a jejich rizikové faktory MUDr. Alena Šteflová, PhD. Kancelář WHO v ČR Příčiny úmrtí v roce 2005, celosvětově Neinfekční nemoci NonCommunicable

Více

Zásadní milníky vývoje oboru prvních 20 let po vzniku oddělení pro léčbu závislostí na alkoholu u Apolináře. Matěj Černý

Zásadní milníky vývoje oboru prvních 20 let po vzniku oddělení pro léčbu závislostí na alkoholu u Apolináře. Matěj Černý Zásadní milníky vývoje oboru prvních 20 let po vzniku oddělení pro léčbu závislostí na alkoholu u Apolináře Matěj Černý Obsah přednášky Co předcházelo rozvoji protialkoholní léčby po roce 1948 Legislativní

Více

ZÁVISLOST NA TABÁKU ZAČÍNÁ V

ZÁVISLOST NA TABÁKU ZAČÍNÁ V ZÁVISLOST NA TABÁKU ZAČÍNÁ V DĚTSTVÍ, PROJEKT EU ACCESS Špindlerův Mlýn, 28.4.2010 MUDr. Alexandra Kmeťová MUDr. Eva Králíková Centrum pro závislé na tabáku III. interní kliniky 1. LF UK a VFN, Praha dg.

Více

Analytická zpráva a přehled stavu registru k 25. 1. 2012:

Analytická zpráva a přehled stavu registru k 25. 1. 2012: Age Related Macular Degeneration in Patients in the Czech Republic Analytická zpráva a přehled stavu registru k 25. 1. 2012: 12měsíční a 24měsíční sledování určeno pro VZP jako doklad mapující v diagnostické

Více

B. SPECIÁLNÍ ČÁST OBSAH

B. SPECIÁLNÍ ČÁST OBSAH . SPEIÁLNÍ ČÁST OSH 1. Detoxifikace 2. Terénní programy 3. Kontaktní a poradenské služby 4. mbulantní léčba 5. Stacionární programy 6. Krátkodobá a střednědobá ústavní léčba 7. Rezidenční péče v terapeutických

Více

A RIZIKOVÉ. ková, závislosti z tabáku III.interní kliniky 1.LF UK a VFN. integrace tní konference s mezinárodn

A RIZIKOVÉ. ková, závislosti z tabáku III.interní kliniky 1.LF UK a VFN. integrace tní konference s mezinárodn KOUŘEN ENÍ TABÁKU A RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ Eva Králíkov ková, Lenka Štěpánková Centrum léčby l závislosti z na tabáku III.interní kliniky 1.LF UK a VFN Primárn rní prevence rizikového chování specializace versus

Více

Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta

Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta 2015-2017 1. Zlepšení informovanosti o Cíle Úkoly Termín Výstupy Gestor Spolupráce Předpoklady 1.1. Provoz, rozvoj a aktualizace webových portálů pro ;

Více

INHALAČNÍ A DERMÁLNÍ EXPOZICE TOLUENDIISOKYANÁTU (TDI) Kučera Ivan, KHS Královéhradeckého kraje

INHALAČNÍ A DERMÁLNÍ EXPOZICE TOLUENDIISOKYANÁTU (TDI) Kučera Ivan, KHS Královéhradeckého kraje INHALAČNÍ A DERMÁLNÍ EXPOZICE TOLUENDIISOKYANÁTU (TDI) Kučera Ivan, KHS Královéhradeckého kraje Sledované látky 2,4-toluendiisokyanát (2,4-TDI) 2,6-toluendiisokyanát (2,6-TDI) V praxi se využívá jejich

Více

Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta 2015-2017

Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta 2015-2017 Národní akční plán pro vzácná onemocnění na léta 2015-2017 1. Zlepšení informovanosti o Cíle Úkoly Termín Výstupy Gestor Spolupráce Předpoklady 1.1. Provoz, rozvoj a aktualizace webových portálů pro ;

Více

KOUŘENÍ V TĚHOTENSTVÍ A MOTIVACE KE ZMĚNĚ

KOUŘENÍ V TĚHOTENSTVÍ A MOTIVACE KE ZMĚNĚ KOUŘENÍ V TĚHOTENSTVÍ A MOTIVACE KE ZMĚNĚ Markéta Šídová, Lenka Šťastná Regionální konference ESF projektu NETAD Bílá místa na mapě adiktologických služeb 12. prosince 2013 ÚVOD Těhotenství a budoucí rodičovství

Více

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi

Lenka Válková. Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Lenka Válková Rehabilitace kognitivních funkcí v ošetřovatelské praxi Poděkování Vedení Fakultní nemocnice Ostrava Vedení Traumatologického centra FNO, doc. MUDr. Leopoldu Plevovi, CSc., vrchní sestře

Více

Prevence rakoviny. doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU

Prevence rakoviny. doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Prevence rakoviny doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU 1 EPIDEMIOLOGIE Osnova = Výskyt rakoviny u nás a ve světě, časový vývoj, souvislosti s rizikovými faktory ETIOLOGIE

Více

Péče o pacienty s diagnózami F50.0 F50.9 - poruchy přijímání potravy v psychiatrických lůžkových zařízeních ČR

Péče o pacienty s diagnózami F50.0 F50.9 - poruchy přijímání potravy v psychiatrických lůžkových zařízeních ČR Aktuální informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky České republiky Praha 25. 11. 2011 60 Péče o pacienty s diagnózami F50.0 F50.9 - poruchy přijímání potravy v psychiatrických lůžkových zařízeních

Více

Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky

Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky Zdravotní stav a vybrané ukazatele demografické statistiky MUDr. Růžena Kubínová ředitelka monitoringu Odbor hygieny životního prostředí Státní zdravotní ústav Zdravotní stav české populace Očekávaná délka

Více

Zpráva občanského sdružení České myelomové skupiny za rok 2010

Zpráva občanského sdružení České myelomové skupiny za rok 2010 Zpráva občanského sdružení České myelomové skupiny za rok 2010 Česká myelomová skupina je občanské sdružení lékařů a dalších vědeckých a odborných pracovníků, jejichž cílem je výzkum, diagnostika a terapie

Více

Katedra psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého volomouci 2

Katedra psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého volomouci 2 Návrh čtyř-úrovňovéhomodelu kvalifikačních stupňů pro pracovníky vprimární prevenci rizikového chování ve školství konkrétní příklady možné aplikace vpraxi Charvát, M. 1, Jurystová, L. 2, Miovský, M. 2

Více

VÝVOJ PREVALENCE KUŘÁCTVÍ V DOSPĚLÉ POPULACI ČR NÁZORY A POSTOJE OBČANŮ ČR K PROBLEMATICE KOUŘENÍ (OBDOBÍ 1997 2007) VÝZKUMNÁ ZPRÁVA

VÝVOJ PREVALENCE KUŘÁCTVÍ V DOSPĚLÉ POPULACI ČR NÁZORY A POSTOJE OBČANŮ ČR K PROBLEMATICE KOUŘENÍ (OBDOBÍ 1997 2007) VÝZKUMNÁ ZPRÁVA VÝVOJ PREVALENCE KUŘÁCTVÍ V DOSPĚLÉ POPULACI ČR NÁZORY A POSTOJE OBČANŮ ČR K PROBLEMATICE KOUŘENÍ (OBDOBÍ 1997 2007) VÝZKUMNÁ ZPRÁVA Autorský kolektiv: MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Petr Sadílek, PhDr. Ladislav

Více

Katalog otevřených kurzů

Katalog otevřených kurzů 2016 Jeseniova 47 Praha 3 Katalog otevřených kurzů G, z. s. Semináře G GPR1 Syndrom vyhoření GPR2 Psychosomatika aneb jak lze vést léčivý rozhovor GPR3 Moje duševní hygiena a pohoda vs. moji pacienti a

Více

Erdostein. ve fenotypově specifické léčbě CHOPN. Jaromír Zatloukal. Klinika plicních nemocí a TBC, FN a LF UP Olomouc

Erdostein. ve fenotypově specifické léčbě CHOPN. Jaromír Zatloukal. Klinika plicních nemocí a TBC, FN a LF UP Olomouc Erdostein ve fenotypově specifické léčbě CHOPN Jaromír Zatloukal Klinika plicních nemocí a TBC, FN a LF UP Olomouc Kongres České pneumologické a ftizeologické společnosti Olomouc, 19.9.2014 CHOPN dle Čes.nár.standardu

Více

Užívání tabáku a nerovnosti v evropském regionu WHO: Co říkají fakta a co z nich plyne pro programy v oblasti prevence a podpory zdraví?

Užívání tabáku a nerovnosti v evropském regionu WHO: Co říkají fakta a co z nich plyne pro programy v oblasti prevence a podpory zdraví? Užívání tabáku a nerovnosti v evropském regionu WHO: Co říkají fakta a co z nich plyne pro programy v oblasti prevence a podpory zdraví? Rula N. Khoury Evropská úřadovna WHO 22. září 2011 Cíl 1: Přehled

Více

Eva Havrdová et al. Roztroušená skleróza. v praxi. Galén

Eva Havrdová et al. Roztroušená skleróza. v praxi. Galén Eva Havrdová et al. Roztroušená skleróza v praxi Galén Hlavní autorka a pořadatelka prof. MUDr. Eva Havrdová, CSc. Neurologická klinika 1. LF UK a VFN, Praha Recenzent MUDr. Jiří Piťha Centrum pro diagnostiku

Více

JUDr. Mgr. Vladimíra Těšitelová. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

JUDr. Mgr. Vladimíra Těšitelová. Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR PROGRAM KONFERENCE Úterý 7. listopadu 2017 8:30 9:30 REGISTRACE 9:30 9:45 Zahájení konference doc. RNDr. Ladislav Dušek, Ph.D. JUDr. Mgr. Vladimíra Těšitelová prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc., MBA Česká

Více

Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením

Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením Prevence užívání návykových látek nemoci způsobené kouřením určeno pro žáky sekundy víceletého gymnázia CZ.1.07/1.1.00/14.0143 Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. RAKOVINA PLIC Její projevy: kašel tzv.

Více

Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno

Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno ŠKOLNÍ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM ZDRAVOTNICKÉ LYCEUM od 1. 1. 2012 1 Církevní střední zdravotnická škola s.r.o. Grohova 14/16, 602 00 Brno

Více

or80331 TISKOVÁ ZPRÁVA Občané o kouření

or80331 TISKOVÁ ZPRÁVA Občané o kouření TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská 1, Praha 1 Tel./fax: 286 840 129 E-mail: marketa.skodova@soc.cas.cz Občané o kouření Technické parametry Výzkum:

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta zdravotnických studií Katedra ošetřovatelství a porodní asistence. Sborník příspěvků

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta zdravotnických studií Katedra ošetřovatelství a porodní asistence. Sborník příspěvků Západočeská univerzita v Plzni Fakulta zdravotnických studií Sborník příspěvků Celostátní konference s mezinárodní účastí pro studenty programu Ošetřovatelství a Porodní asistence, všeobecné sestry a porodní

Více