Právní aspekty rehabilitačních programů. Mgr. Petr Havlíček, doc. Ing. JUDr. Radek Jurčík, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Právní aspekty rehabilitačních programů. Mgr. Petr Havlíček, doc. Ing. JUDr. Radek Jurčík, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš"

Transkript

1 Právní aspekty rehabilitačních programů Mgr. Petr Havlíček, doc. Ing. JUDr. Radek Jurčík, Ph.D., Ing. Pavel Bartoš

2 Charakteristika řešené materie Rehabilitační programy ve smyslu projektu Snižování recidivy u pachatelů trestných činů a přestupků v dopravě pro řidiče, kteří porušují pravidla provozu na pozemních komunikacích, dopustí se přestupků na úseku dopravy nebo spáchají trestné činy v dopravě Směr působení rehabilitačního programu změna postojů a přesvědčení řidičů s problematickým průběhem řidičské praxe, změna chování takových řidičů. Podstata rehabilitačního programu opakovaná účast problematického řidiče na skupinové formě odborného působení.

3 uložení právní povinnosti pachateli trestného činu či přestupku absolvovat výhradně konkrétní formu terapeutického působení přímo zákonem prozatím nemá v českém právním řádu obdoby (terapeutické působení nelze srovnávat např. s institutem ochranného léčení ochranné léčení je důležitým institutem trestního práva, v praxi znamená značné omezení ústavních práv osoby, které je uloženo, lze jej uložit pouze z důvodů nepříčetnosti nebo nebezpečnosti pachatele atd.).

4 Platná právní úprava kvality řidiče Osobní způsobilost věk stanovený pro příslušnou skupinu vozidel ( 83 zákona), zdravotní způsobilost k řízení motorových vozidel ( 84 a násl. zákona), tzv. spolehlivost z hlediska provozu na pozemních komunikacích (tedy že není ve výkonu sankce nebo trestu zákazu činnosti spočívajícího v zákazu řízení motorových vozidel, není povinným v exekuci pozastavením řidičského oprávnění, nebylo jí uloženo v trestním řízení přiměřené omezení spočívající ve zdržení se řízení motorových vozidel, nebo nemá v registru řidičů zaznamenáno 12 bodů, nebo není ve zkušební době podmíněného odložení podání návrhu na potrestání nebo podmíněného zastavení trestního stíhání, pokud se zavázala zdržet se řízení motorových vozidel během této zkušební doby). Odborná způsobilost ( 90 zákona) řidičské oprávnění (získá osoba, která řádně absolvovala praktický výcvik a zkoušku ve smyslu autoškolského zákona)

5 Zdravotní způsobilost Zdravotní způsobilostí se rozumí tělesná a duševní schopnost řidiče k řízení. prokazuje se písemným posudkem. zákon stanoví negativně, kdo není způsobilý k řízení ( 84 odst. 3 zákona) Zdravotně způsobilý k řízení motorového vozidla není ten, kdo má poruchy chování způsobené závislostí na alkoholu nebo jiných psychoaktivních látkách podle posudku o zdravotní způsobilosti pravidelně se ověřuje prostřednictvím lékařských prohlídek V českém právním řádu je povinnost absolvovat povinné lékařské prohlídky zakotvena již od roku 1972 (dnes již zrušenou vyhláškou č. 3/1972 Sb., kterou se měnila vyhláška ministerstva vnitra č. 84/1964 Sb., o řidičských průkazech). Pravidelným lékařským prohlídkám podléhají všichni řidiči, rozdíl je však ve lhůtách a četnosti těchto prohlídek

6 Dopravně psychologické vyšetření Právní úprava dopravně psychologického vyšetření stanoví povinnost podrobit se vyšetření profesionálním řidičům osobám žádajícím o vrácení řidičského oprávnění, které pozbyly proto, že: dosáhly počtu 12 bodů v bodovém hodnocení řidičů, soud jim uložil trest zákaz činnosti řízení motorových vozidel, správní orgán jim uložil zákaz činnosti řízení motorových vozidel na dobu delší než 6 měsíců, nebo byl podmíněně odložen návrh na potrestání nebo podmíněné zastavení trestního stíhání a dotyčná osoba se zavázala zdržet se řízení motorových vozidel.

7 Středisko bezpečné jízdy účast řidiče na školení bezpečné jízdy Předmětem je: kombinace výuky (prohloubení či získání znalostí zejm. z teorie racionálního řízení, zásad bezpečné a defenzivní jízdy, příčin dopravních nehod a jejich předcházení, důsledků protiprávního jednání řidičů apod.) a výcviku (praktické bezpečné a defenzivní jízdy pod dohledem lektora zaměřené na řešení situací, při nichž je ztížena možnost ovládat vozidlo, resp. na předcházení těmto situacím).

8 Bodový systém účel bodového systému sledování, zda se řidiči dopouštějí opakovaně přestupků nebo trestných činů, spáchaných porušením některých vybraných povinností stanovených právními předpisy o provozu na pozemních komunikacích, nebo zda se takového jednání nedopouštějí vytvořit přehledný systém postihu řidičů za vybraná protiprávní jednání a sledovat tzv. recidivu, tedy opakované páchání protiprávního jednání. V bodovém systému jsou za protiprávní jednání body přidělovány - počátečním stavem je čistý bodový rejstřík řidiče. Body lze přidělovat(slovy zákona zaznamenávat) pouze řidičům motorových vozidel (a to dokonce i těm osobám, které řidičským oprávněním vůbec nedisponují); řidičům jiných než motorových vozidel (např. řidič tramvaje, povozu nebo jezdec na koni se body nezaznamenávají.

9 Vnitřní pravidla bodového systému Za některé stanovené přestupky se řidiči uloží pokuta a navíc je mu přidělen různý počet evidenčních bodů, body eviduje obecní úřad obce s rozšířenou působností, ziskem 12 bodů řidič automaticky přichází na 1 rok o řidičský průkaz, k opětovnému získání řidičského průkazu musí řidič opět složit zkoušku, pokud řidiči během 12 měsíců od posledního zaznamenání bodů není uložena pravomocně sankce za přestupek nebo trest za trestný čin spáchaný jednáním zařazeným do bodového systému, odečtou se mu automaticky z jeho bodového konta 4 body. Za dalších 12 měsíců (celkově 24 měsíců), kdy takovému řidiči není uložena sankce nebo trest, se odečítají další 4 body, za stejných podmínek po dalších 12 měsících (celkově 36 měsíců) se odečtou další 4 body, počet bodů nemůže být záporný (dlouhodobou jízdou bez porušování předpisů si řidič nemůže naspořit body do zásoby, stále má pouze 0 bodů), za více přestupků spáchaných současně se zaznamenávají body jen za nejvážnější přestupek, po dobu, kdy je řidiči odebráno řidičské oprávnění, se body neodečítají (protože řidič nemůže řídit motorové vozidlo, nebyl by naplněn účel bodového systému), pokud je řidiči odňato řidičské oprávnění po dosažení 12 bodů a současně je mu uložen trest zákazu činnosti řízení motorových vozidel na dobu delší než 1 rok, smí řidič požádat o navrácení řidičského oprávnění až po uplynutí trestu, po opětovném získání řidičského oprávnění začíná řidič s kontem 0 bodů, počet bodů na kontě se sděluje na žádost, nikoliv automaticky, po dosažení počtu 12 bodů obecní úřad obce s rozšířenou působností vyzve řidiče k odevzdání řidičského průkazu, řidič je povinen odevzdat řidičský průkaz do 5 dnů od oznámení, že dosáhl celkového počtu 12 bodů.

10 Závěr k platné právní úpravě již ve stávající právní úpravě jsou zakotveny instituty, jejichž hlavním smyslem je prevence bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích. zdravotní způsobilost dopravně psychologické vyšetření středisko bezpečné jízdy bodový systém

11 Přestupky upravené v přestupkovém zákoně zákaz činnosti lze uložit tomu, kdo: nesplní povinnost uloženou správním orgánem ke zdolání mimořádně naléhavých přepravních potřeb ( 23 odst. 1 písm. b)), poruší povinnost stanovenou zvláštním právním předpisem pro dopravu nebo přepravu nebezpečných věcí, ( 23 odst. 1 písm. d)), užije v provozu na pozemních komunikacích vozidlo označené střešní svítilnou s nápisem TAXI, prostým nápisem TAXI nebo jiným způsobem zaměnitelným s vozidlem poskytujícím taxislužbu k jinému účelu než k výkonu práce řidiče taxislužby ( 23 odst. 1 písm. h)), nebo jako řidič taxislužby poškodí cestujícího na ceně jízdného ( 23 odst. 1 písm. i)),

12 Přestupky upravené v zákoně o silničním provozu zákaz činnosti lze uložit tomu, kdo: řídí vozidlo nebo jede na zvířeti ve stavu vylučujícím způsobilost, který si přivodila požitím alkoholického nápoje nebo užitím jiné návykové látky ( 125c odst. 1 písm. c)), se přes výzvu podle odmítne podrobit vyšetření, zda při řízení vozidla nebo jízdě na zvířeti nebyl ovlivněna alkoholem nebo jinou návykovou látkou ( 125c odst. 1 písm. d)), řídí motorové vozidlo a řídí vozidlo, -není držitelem příslušného řidičského oprávnění podle 81, -byl mu zadržen řidičský průkaz podle 118b odst. 1, - není držitelem platného průkazu profesní způsobilosti řidiče nebo záznamu o profesní způsobilosti řidiče v řidičském průkazu, -není držitelem platného posudku o zdravotní způsobilosti, nebo -pozbyl jako řidič, který je držitelem řidičského průkazu Evropské unie, řidičského průkazu vydaného cizím státem nebo mezinárodního řidičského průkazu vydaného cizím státem, právo k řízení motorového vozidla na území České republiky ( 125c odst. 1 písm. e)) -byl mu zadržen řidičský průkaz podle 118b odst. 1, - není držitelem platného posudku o zdravotní způsobilosti ( 125 odst. 1 písm. e)), -na němž v rozporu s jiným právním předpisem není umístěna registrační značka nebo je umístěna tabulka registrační značky, která nebyla vozidlu přidělena, - jehož tabulka registrační značky je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost, nebo -které je technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích tak závažným způsobem, že bezprostředně ohrožuje ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích ( 125 odst. 1 písm. a)), v rozporu s 5 odst. 2 písm. b) řídí vozidlo nebo jede na zvířeti bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo po užití jiné návykovélátky nebo v takové době po požití alkoholického nápoje nebo užití jiné návykové látky, po kterou je ještě pod vlivem alkoholu nebojiné návykové látky ( 125 odst. 1 písm. b)).

13 Trestné činy v dopravě je přítomno motorové vozidlo(ať už jako prostředek spáchání trestného činu nebo předmět útoku), pachatel je účastníkem silničního provozu, ke spáchání trestného činu dochází v přímé souvislosti se silničním provozem, dochází při nich k opomenutí důležitého faktického úkonu(kontrola, únava, nepozornost, přehlédnutí) a většinou tedy i k porušení právní povinnosti, věcným základem je dopravní nehoda, je přítomen stres a zkratkovité jednání, mají vysoký podíl nedbalostního chování, méně již jednání úmyslného nebo dokonce jednání se zavrženíhodnými pohnutkami, následky jsou mnohdy závažné, riziko, že dosud bezúhonná osoba se stane pachatelem trestného činu při silničním provozu, je podstatně vyšší než u jiné lidské činnosti. Pachateli jsou tedy z největší části zcela normální běžní jedinci, nikoliv osoby deviantní nebo asociální (mají prostě smůlu, že byly v nesprávný čas na nesprávném místě), je obtížné prokázat naplnění skutkové podstaty trestného činu (svalování viny na jiné účastníky, protichůdné znalecké posudky apod.), nepodmíněné tresty odnětí svobody jsou ukládány výjimečně, pachatelem může být kdokoli(i cizinec).

14 Trestné činy, které přímo souvisejí s dopravní nehodou Ublížení na zdraví ( 148 Trestního zákoníku) Těžké ublížení na zdraví z nedbalosti ( 147 Trestního zákoníku) Obecné ohrožení ( 273 Trestního zákoníku)

15 Trestné činy, které s nehodou souvisejí neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku( 151 Trestního zákoníku), ohrožení pod vlivem návykové látky( 274 Trestního zákoníku), poškození a ohrožení provozu obecně prospěšného zařízení z nedbalosti ( 277 Trestního zákoníku) poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti( 294 Trestního zákoníku).

16 Právní následky trestných činů Následkem spáchání trestného činu jsou trestní sankce: tresty a ochranná opatření. V případě trestných činů spáchaných při provozu na pozemních komunikacích lze za nejzávažnějších okolností uložit pachateli až nepodmíněný trest odnětí svobody. V úvahu však také připadá souběžné uložení trestu zákazu činnosti.

17 Zmírnění trestněprávních následků trestných činů podmíněně upustit od výkonu zbytku trestu zákazu činnosti ( 90 Trestního zákoníku) podmíněný odklad výkonu trestu ( 81 Trestního zákoníku) podmíněné propuštění z výkonu trestu ( 88 Trestního zákoníku) podmíněné upuštění od potrestání s dohledem ( 48 Trestního zákoníku)

18 Závěr k trestněprávní úpravě Soud již na základě stávající právní úpravy může při rozhodnutí o podmíněném odsouzení, rozhodnutí o podmíněném upuštění od potrestání rozhodnutí o podmíněném propuštění z výkonu trestu odnětí svobody. stanovit odsouzenému přiměřené povinnosti k tomu, aby vedl řádný život. Jednou z těchto povinností může být i povinnost podrobit se vhodnému programu sociálního výcviku a převýchovy ( 48 odst. 4 písm. b) Trestního zákoníku), tedy rehabilitačnímu programu.

19 Vazba na další právní předpisy zákon o Rejstříku trestů Zákon o Probační a mediační službě zákon o informačních systémech veřejné správy

20 Věcný záměr právní úpravy rehabilitačních programů Odůvodněnost věcného záměru: zpomalilo se tempo snižování počtu usmrcených osob nehodovost v ČR zůstává nadprůměrná právní řád již zná jiné více či méně podobné preventivní instituty, nejde o revoluční myšlenku

21 Nástin cílového stavu I Možní adresáti rehabilitačních programů A: Povinné subjekty, tj. osoby které dosáhly v bodovém hodnocení řidičů celkového počtu 12 bodů (a jsou tedy tzv. vybodované), jimž byl soudem nebo správním orgánem uložen trest/sankce spočívající v zákazu činnosti (řízení motorových vozidel). B: Oprávněné subjekty, tj. osoby, které nemají v bodovém hodnocení řidičů zaznamenáno více než 10 bodů za porušení právních předpisů o provozu na pozemních komunikacích ohodnocené méně než 6 body (V rámci zdokonalení způsobilosti řidiče k řízení motorových vozidel by se podrobily účasti a po absolvování programu by jim byly odečteny body)

22 Nástin cílového stavu II předmět rehabilitačních programů vymezený obecně závazným právním předpisem celkové trvání průběh programu frekvence jednotlivých účastí forma (kolektivní vs. individuální) minimální a maximální rozsah účastníků způsob úhrady za účast standardizované písemné potvrzení

23 Realizátor programu právní forma realizátora (fyzická vs. právnická osoba) odbornost(vysokoškolské magisterské studium v oboru psychologie, popř. postgraduální studium dopravní psychologie) akreditace programu Ministerstvem dopravy, nebo Krajským úřadem, nebo zákonná registrace

24 Varianty řešení 1. Nulová varianta Prevence dopravní bezpečnosti zůstane ve stávající podobě, žádné náklady nikomu nevzniknou. 2. Nový právní předpis Nový zákon upravující účast problematických řidičů v rehabilitačních programech. Přijetí nového předpisu by bylo neefektivní za situace, kdy právní řád již zná podobné instituty dopravní bezpečnosti. 3. Začlenění do zákona o silničním provozu Novelou zákona v části první hlava III (ŘIDIČSKÉ OPRÁVNĚNÍ A ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ) vedle dopravně psychologického vyšetření, které je svojí povahou nejbližším preventivním institutem. 4. Začlenění do autoškolského zákona Novelou zákona v části páté hlava (ZDOKONALOVÁNÍ ODBORNÉ ZPŮSOBILOSTI ŘIDIČŮ, KTEŘÍ MAJÍ ZAZNAMENÁNY V REGISTRU ŘIDIČŮ BODY ZA JEDNÁNÍ ZAŘAZENÉ DO BODOVÉHO HODNOCENÍ). Na účast v rehabilitačním kurzu lze nahlížet mj. také jako na systematické formování řidiče edukaci.

25 Dotčené právní předpisy zákon č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů zákon č. 247/2000 Sb. o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů,ve znění pozdějších předpisů zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 257/2000 Sb. o Probační a mediační službě a o změně zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředníchorgánů státní správy České republiky, ve znění pozdějších předpisů, zákona č. 65/1965 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů a zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí (zákon o Probační a mediační službě), ve znění pozdějších předpisů zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů zákon č. 169/1999 Sb., o výkonu trestu odnětí svobody a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 277/2004 Sb., o stanovení zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel, zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel s podmínkou a náležitosti lékařského potvrzení osvědčujícího zdravotní důvody, pro něž se za jízdy nelze na sedadle motorového vozidla připoutat bezpečnostním pásem (vyhláška o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel) vyhláška Ministerstva dopravy č. 156/2008 Sb. o zdokonalování odborné způsobilosti řidičů a o změně vyhlášky č. 167/2002 Sb., kterou se provádí zákon č. 247/2000 Sb., o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů, ve znění zákona č. 478/2001 Sb. vyhláška Ministerstva dopravy č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, ve znění pozdějších předpisů vyhláška Ministerstva spravedlnosti č. 345/1999 Sb., kterou se vydává řád výkonu trestu odnětí svobody usnesení vlády ČR č. 599/2011, Národní strategie bezpečnosti silničního provozu

26 Děkuji za pozornost

Z P R A V O D A J. číslo 87/2016

Z P R A V O D A J. číslo 87/2016 M E T O D I C K Ý Z P R A V O D A J A U T O Š K O L číslo 87/2016 OBSAH: Statistika nehod řidičů MO, NA a BUS za rok 2015 str.2 Pokuty za přestupky a správní delikty v silniční dopravě-část I. (podle zákonů

Více

Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, byl novelizován zákonem č. 48/2016 Sb. Změny vstupují v účinnost od 20. února 2016.

Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, byl novelizován zákonem č. 48/2016 Sb. Změny vstupují v účinnost od 20. února 2016. Zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, byl novelizován zákonem č. 48/2016 Sb. Změny vstupují v účinnost od 20. února 2016. 2 Mezi nemotorová vozidla patří i přípojné vozidlo znění účinné do 19. února

Více

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2015 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů. 4 Srovnání

Více

5800 Odbor dopravněsprávních činností

5800 Odbor dopravněsprávních činností 5800 Odbor dopravněsprávních činností v samostatné působnosti 1 - zajišťuje provoz příjmové pokladny pro odbor i ostatní útvary MMB dislokované v budově Kounicova 67 (vybírá správní, popř. i jiné poplatky,

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 576/3. Pozměňovací návrhy

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y. 4. volební období 576/3. Pozměňovací návrhy P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2004 4. volební období 576/3 Pozměňovací návrhy vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu

Více

Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu:

Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: Přestupky - zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: Novela zákona o silničním provozu zákonem č. 133/2011 Sb., zavedla s účinností od 1. 8. 2011 mimo jiné i nové 125c, 125d a 125e pod názvem Správní

Více

Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra

Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Metodický materiál odboru dozoru a kontroly veřejné správy Ministerstva vnitra Další nástroje právní regulace související se zákonným zmocněním k vydávání obecně závazné vyhlášky obce, kterou se stanovuje

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 45 Rozeslána dne 11. dubna 2012 Cena Kč 90, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2012 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 45 Rozeslána dne 11. dubna 2012 Cena Kč 90, O B S A H : Ročník 2012 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Částka 45 Rozeslána dne 11. dubna 2012 Cena Kč 90, O B S A H : 119. Zákon, kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů,

Více

Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů (s účinností od 1. 1. 2009)

Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů (s účinností od 1. 1. 2009) Zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů (s účinností od 1. 1. 2009) 1 Základní ustanovení Orgány státní správy a orgány obce (dále jen "správní orgány") vedou občany k tomu,

Více

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY II. Q 2011

Informace. o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY II. Q 2011 Informace o stavu bodového systému v České republice II. Q 2011 PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body... 2 Bodované přestupky a trestné činy podle jednotlivých zákonů...

Více

Důvodová zpráva. I. Obecná část. A) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace. 1. Důvod předložení a cíle IV.

Důvodová zpráva. I. Obecná část. A) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace. 1. Důvod předložení a cíle IV. Důvodová zpráva IV. I. Obecná část A) Závěrečná zpráva z hodnocení dopadů regulace 1. Důvod předložení a cíle 1.1 Název Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 5 As 123/2011-51 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedkyně JUDr. Lenky Matyášové, soudkyně JUDr. Ludmily Valentové a soudce

Více

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ

TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ TABULKA PŘESTUPKŮ, TRESTNÝCH ČINŮ A BODOVÉHO HODNOCENÍ Stav od 20.2.2016 Jedná se pouze o informativní přehled bez záruky! WWW.YESPOJISTENI.CZ příslušného zákona Skutková podstata protiprávního jednání

Více

vyhlašuje ZÁKON ČÁST PRVNĺ Oddíl první Úvodní ustanovení

vyhlašuje ZÁKON ČÁST PRVNĺ Oddíl první Úvodní ustanovení 410 PŘEDSEDA VLÁDY vyhlašuje úplné znění zákona č. 168/1999 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o pojištění odpovědnosti z

Více

Závěrečná zpráva RIA k návrhu zákona Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých

Závěrečná zpráva RIA k návrhu zákona Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých Závěrečná zpráva RIA k návrhu zákona Návrh zákona, kterým se mění zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších

Více

POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě

POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě POKUTY za přestupky a správní delikty v silniční dopravě Podle zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období. Návrh Zastupitelstva HMP. na vydání. zákona

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období. Návrh Zastupitelstva HMP. na vydání. zákona PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2009 V. volební období 972 Návrh Zastupitelstva HMP na vydání zákona kterým se mění zákon č. 111/1994 Sb., o silniční dopravě, ve znění pozdějších předpisů

Více

STARONOVĚ O SILNIČNÍ DOPRAVĚ

STARONOVĚ O SILNIČNÍ DOPRAVĚ STARONOVĚ O SILNIČNÍ DOPRAVĚ V minulých letech jsme na stránkách našeho časopisu v určitých intervalech publikovali příspěvky, týkající se problematiky dopravy, a to zejména dopravy silniční, která především

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 2 As 35/2004-53 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců JUDr. Vojtěcha Šimíčka a

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Plzeň 2013 Barbora Kovářová Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická Katedra veřejné správy BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Pokuty a sankce ve

Více

7 --- 2.500 20.000 6 měs. - 1 rok 125c / 1b) 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1c) 7 --- 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1d)

7 --- 2.500 20.000 6 měs. - 1 rok 125c / 1b) 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1c) 7 --- 7 --- 25.000 50.000 1-2 roky 125c / 1d) Přestupek (zkráceně) Přestupek Body Řízení pod vlivem alkoholu (nad 0,3 promile) Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost (alkohol, návykové látky) Řízení ve stavu vylučujícím způsobilost (alkohol a návykové

Více

14d) 60 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů.

14d) 60 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů. Zákon č. 183/2017 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich a zákona o některých přestupcích, novelizuje také zákon č. 361/2000 Sb.,

Více

Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, s vyznačením navrhovaných změn a odst. 2

Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, s vyznačením navrhovaných změn a odst. 2 Část první Platné znění příslušných částí zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění zákona č. 337/1992 Sb., zákona č. 344/1992 Sb., zákona č. 359/1992 Sb., zákona č. 67/1993 Sb., zákona č. 290/1993

Více

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, zákonem č. 230/2014 Sb., s účinností od 7. listopadu 2014.

Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, zákonem č. 230/2014 Sb., s účinností od 7. listopadu 2014. Novela zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, zákonem č. 230/2014 Sb., s účinností od 7. listopadu 2014. V současně platném znění dotčených paragrafů uvádíme změny a nová ustanovení na barevném podkladu,

Více

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ( 1) 1 Předmět úpravy Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 a upravuje

ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ ( 1) 1 Předmět úpravy Tento zákon zapracovává příslušné předpisy Evropské unie 1 a upravuje 247/2000 Sb. znění účinné od 20. 2. 2016 247 ZÁKON ze dne 30. června 2000 o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel a o změnách některých zákonů Parlament se usnesl na

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 697/0

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA. VII. volební období 697/0 PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY POSLANECKÁ SNĚMOVNA VII. volební období 697/0 Návrh poslance Martina Plíška na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 36/1967 Sb., o znalcích a tlumočnících, ve znění pozdějších

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 8 As 82/2010-55 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Jana Passera a soudců JUDr. Michala Mazance a Mgr. Davida

Více

69/2006 Sb. ZÁKON ze dne 3. února 2006. o provádění mezinárodních sankcí ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy

69/2006 Sb. ZÁKON ze dne 3. února 2006. o provádění mezinárodních sankcí ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ. Předmět úpravy 69/2006 Sb. ZÁKON ze dne 3. února 2006 o provádění mezinárodních sankcí Ve znění zákona č. 227/2009 Sb., 281/2009 Sb., 139/2011 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ

Více

AKREDITACE DOPRAVNÍCH PSYCHOLOGŮ NA MD

AKREDITACE DOPRAVNÍCH PSYCHOLOGŮ NA MD 1 AKREDITACE DOPRAVNÍCH PSYCHOLOGŮ NA MD současná situace a výhled Právní předpisy 2 Zákon č. 1/1993 Sb., Ústava České republiky Čl. 2 (3) Státní moc slouží všem občanům a lze ji uplatňovat jen v případech,

Více

http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/doprava

http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/doprava 5.6.17.12. Doprava http://www.guard7.cz/lexikon/lexikon-bozp/sektory-bozp/doprava Provozování dopravy je řešeno především v Nařízení vlády č. 168/2002 Sb. a dalšími právními předpisy. Silniční doprava

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky:

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: Strana 2397 204 ZÁKON ze dne 23. července 2015, kterým se mění zákon č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů, zákon č. 269/1994 Sb., o Rejstříku trestů, ve znění pozdějších předpisů,

Více

PROFESNÍ SPOLEČENSTVÍ AUTOŠKOL ČR Vodní 36, 466 01 Jablonec na Nisou tel.: +420 483 711 411 e-mail: info@profiautoskoly.cz web: www.profiautoskoly.

PROFESNÍ SPOLEČENSTVÍ AUTOŠKOL ČR Vodní 36, 466 01 Jablonec na Nisou tel.: +420 483 711 411 e-mail: info@profiautoskoly.cz web: www.profiautoskoly. PROFESNÍ SPOLEČENSTVÍ AUTOŠKOL ČR Vodní 36, 466 01 Jablonec na Nisou tel.: +420 483 711 411 e-mail: info@profiautoskoly.cz web: www.profiautoskoly.cz Ministerstvo dopravy Odbor provozu silničních vozidel

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 3 As 32/2007-48 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy senátu JUDr. Jaroslava Vlašína a soudců JUDr. Milana Kamlacha

Více

ZÁKON České národní rady č. 553/1991 Sb., o obecní policii. Úvodní ustanovení

ZÁKON České národní rady č. 553/1991 Sb., o obecní policii. Úvodní ustanovení ZÁKON České národní rady č. 553/1991 Sb., o obecní policii ve znění zákona č. 67/1993 Sb., 163/1993 Sb., 82/1995 Sb., 153/1995 Sb., 132/2000 Sb., 311/2002 Sb., 320/2002 Sb., 267/2006 Sb. a zákona č. 274/2008

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2007 5. volební období 108 USNESENÍ hospodářského výboru ze 17. schůze konané dne 12.

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2007 5. volební období 108 USNESENÍ hospodářského výboru ze 17. schůze konané dne 12. Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2007 5. volební období 108 USNESENÍ hospodářského výboru ze 17. schůze konané dne 12. září 2007 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 247/2000

Více

Kde lze získat dopravně psychologické vyšetření

Kde lze získat dopravně psychologické vyšetření Příloha Transport magazínu Kde lze získat dopravně psychologické vyšetření Akreditovaní psychologové 2012 3 Dopravně psychologické vyšetření ( 87a, zákona 361/2000 Sb. v platném znění) Dopravně psychologickému

Více

LETOVÉ NAVIGAČNÍ SLUŽBY

LETOVÉ NAVIGAČNÍ SLUŽBY 36 Letecká stavba (1) Leteckou stavbou je a) dráha ke vzletům a přistávání letadel bez zřetele na její stavebně technické provedení, b) dráhy a plochy určené k pohybům a stáním letadel souvisejícím s jejich

Více

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků:

Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Pokuty a bodové hodnoty dopravních přestupků: Přestupky za 1 bod: Nedovolené užití dálnice nebo silnice pro motorová vozidla nemotorovým vozidlem nebo motorovým vozidlem, jehož konstrukce nebo technický

Více

Odbor dopravněsprávních činností

Odbor dopravněsprávních činností Odbor dopravněsprávních činností činnosti byly aktualizovány k 1. 2. 2018 na základě usnesení schůze RMB č. R7/152 (k 1. 4. 2018 přesun do Úseku hospodářsko-technického na základě usnesení RMB č. R7/162)

Více

Ing. Jiří Hlavatý. e-mail: ji.hlavaty@tiscali.cz tel. 469 685 222, 602 449 084. ŽP PROJEKT s.r.o.

Ing. Jiří Hlavatý. e-mail: ji.hlavaty@tiscali.cz tel. 469 685 222, 602 449 084. ŽP PROJEKT s.r.o. Ing. Jiří Hlavatý znalec z oborů a odvětví: vodní hospodářství, stavby vodní, čistota vod a meliorace, ochrana podzemních a povrchových vod, ekologické škody na úseku vodního a odpadového hospodářství

Více

Úplné znění dotčených ustanovení zákona s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. Povinnosti řidiče

Úplné znění dotčených ustanovení zákona s vyznačením navrhovaných změn a doplnění. Povinnosti řidiče Úplné znění dotčených ustanovení zákona s vyznačením navrhovaných změn a doplnění 5 Povinnosti řidiče (1) Řidič je kromě povinností uvedených v 4 dále povinen a) užít vozidlo, které splňuje technické podmínky

Více

Z P R A V O D A J. číslo 83/2014

Z P R A V O D A J. číslo 83/2014 M E T O D I C K Ý Z P R A V O D A J A U T O Š K O L číslo 83/2014 OBSAH: Nehodovost řidičů MO, NA a BUS za 10.měsíců 2014 str. 2 Usměrnění činnosti MD k výkladu 52a odst. 2 zák. č. 247/2000 Sb. str. 3

Více

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická. Katedra veřejné správy BAKALÁŘSKÁ PRÁCE

Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická. Katedra veřejné správy BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Západočeská univerzita v Plzni Fakulta právnická Katedra veřejné správy BAKALÁŘSKÁ PRÁCE Deliktní chování účastníků provozu na pozemních komunikacích a jeho postihy Předkládá: Jana Kloboučníková Vedoucí

Více

ZÁKON. České národní rady. ze dne 6. prosince 1991. o obecní policii. Úvodní ustanovení. [Základní ustanovení]

ZÁKON. České národní rady. ze dne 6. prosince 1991. o obecní policii. Úvodní ustanovení. [Základní ustanovení] 553/1991 Sb. znění účinné od 1. 1. 2015 změněno s účinností od poznámka zákonem č. 267/2006 Sb. 1.1.2015 Novela nemůže být provedena, protože text, který má být změněn, v dotčeném ustanovení není. zákonem

Více

Hospodářská komora České republiky Odbor Informačních míst pro podnikatele OBOROVÁ PŘÍRUČKA. pro

Hospodářská komora České republiky Odbor Informačních míst pro podnikatele OBOROVÁ PŘÍRUČKA. pro Hospodářská komora České republiky Odbor Informačních míst pro podnikatele OBOROVÁ PŘÍRUČKA pro OBCHOD VOJENSKÝM MATERIÁLEM NÁKUP A PRODEJ, PŮJČOVÁNÍ, VÝVOJ, VÝROBA, OPRAVY, ÚPRAVY, USCHOVÁVÁNÍ, SKLADOVÁNÍ,

Více

Česká národní rada se usnesla na tomto zákoně: Základní ustanovení

Česká národní rada se usnesla na tomto zákoně: Základní ustanovení 200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17.května 1990 o přestupcích ve znění zákonů č. 337/1992 Sb., č. 344/1992 Sb., č. 359/1992 Sb., č. 67/1993 Sb., č. 290/1993 Sb., č. 134/1994 Sb., č. 82/1995

Více

Za co jsou body od 1. července 2013

Za co jsou body od 1. července 2013 Za co jsou body od 1. července 2013 Porušení předpisů při provozu na pozemních komunikacích řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění ( 22/1 e) bod 1)

Více

200/1990 Sb. ZÁKON. České národní rady

200/1990 Sb. ZÁKON. České národní rady 200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17.května 1990 o přestupcích Změna: 337/1992 Sb., 344/1992 Sb., 359/1992 Sb. Změna: 67/1993 Sb. Změna: 290/1993 Sb. Změna: 134/1994 Sb. Změna: 82/1995 Sb. Změna:

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 As 19/2009-93 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Miluše Doškové a soudců Mgr. Radovana Havelce a JUDr. Vojtěcha

Více

OSOBNÍ DOPRAVA. H. Bezpečnost silničního provozu

OSOBNÍ DOPRAVA. H. Bezpečnost silničního provozu OSOBNÍ DOPRAVA H. Bezpečnost silničního provozu 1. Náklady na povinné dopravně psychologické vyšetření osoby, která žádá o vrácení řidičského oprávnění, hradí: a) tato osoba b) zaměstnavatel řidiče, jehož

Více

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY Ročník 2002 SBÍRKA PŘEDPISŮ ČESKÉ REPUBLIKY PROFIL AKTUALIZOVANÉHO ZNĚNÍ: Titul původního předpisu: Zákon o Státní zemědělské a potravinářské inspekci a o změně některých souvisejících zákonů Citace pův.

Více

Vydání cestovního dokladu

Vydání cestovního dokladu 4. Základní informace k životní situaci Vydání cestovního dokladu Cestovní doklad je veřejná listina opravňující občana k překračování státních hranic České republiky přes hraniční přechod, nestanoví-li

Více

361/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 14. září 2000 o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) ČÁST PRVNÍ

361/2000 Sb. ZÁKON. ze dne 14. září 2000 o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) ČÁST PRVNÍ Změna: 60/2001 Sb. Změna: 478/2001 Sb. Změna: 62/2002 Sb. Změna: 311/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 436/2003 Sb. Změna: 53/2004 Sb. Změna: 229/2005 Sb. Změna: 76/2006 Sb. Změna: 411/2005 Sb., 226/2006 Sb.

Více

Z P R A V O D A J A U T O Š K O L

Z P R A V O D A J A U T O Š K O L M E T O D I C K Ý Z P R A V O D A J A U T O Š K O L číslo 80/2013 OBSAH: Nehodovost řidičů MO, NA, BUS za ¾ roku 2013 str. 2 Digitální tachograf usměrnění činnosti změna str. 3 Usměrnění činnosti ŘO sk.

Více

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ OBECNÁ USTANOVENÍ 361/2003 Sb. ZÁKON ze dne 23. září 2003 o služebním poměru příslušníků bezpečnostních sborů Změna: 186/2004 Sb. Změna: 436/2004 Sb. Změna: 586/2004 Sb., 626/2004 Sb. Změna: 253/2005 Sb. Změna: 169/2005

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 2008/0062(COD) 9. 7. 2008

EVROPSKÝ PARLAMENT NÁVRH STANOVISKA. Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 2008/0062(COD) 9. 7. 2008 EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 2008/0062(COD) 9. 7. 2008 NÁVRH STANOVISKA Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci pro Výbor pro dopravu

Více

553/1991 Sb. ZÁKON. České národní rady

553/1991 Sb. ZÁKON. České národní rady Změna: 67/1993 Sb. Změna: 163/1993 Sb. Změna: 82/1995 Sb. Změna: 153/1995 Sb. Změna: 132/2000 Sb. Změna: 311/2002 Sb., 320/2002 Sb. Změna: 274/2008 Sb. Změna: 227/2009 Sb. Změna: 427/2010 Sb. Změna: 375/2011

Více

Ing. Erlebach Lumír. Střední vzdělávání s MZ / 3 ročník. Technologie řízení dopravy- registry dopravců. Dopravce, registr, centrální registr, evidence

Ing. Erlebach Lumír. Střední vzdělávání s MZ / 3 ročník. Technologie řízení dopravy- registry dopravců. Dopravce, registr, centrální registr, evidence Registry dopravců Autor Datum vytvoření Září 2013 Ing. Erlebach Lumír Obory/ročník Předmět Tematická oblast Klíčová slova Anotace Metodické pokyny Střední vzdělávání s MZ / 3 ročník Technologie řízení

Více

Zvýšení kvalifikace. Právní úprava

Zvýšení kvalifikace. Právní úprava ZAMĚSTNANECKÉ BENEFITY OD A DO Z str. 1 Právní úprava Zákon č. 262/2006 Sb., zákoník práce (ZP) 2 odst. 1 a 2 stanoví, že práva nebo povinnosti v pracovněprávních vztazích mohou být upraveny odchylně od

Více

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel

Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel Metodický zpravodaj autoškol č. 83/2014 školení řidičů Posuzování zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel Zdroj: BOZP info.cz (Státní zdravotní ústav) Zdravotní způsobilost řidiče motorových

Více

PŘESTUPKY A BODOVÝ SYSTÉM OD 1. 1. 2009

PŘESTUPKY A BODOVÝ SYSTÉM OD 1. 1. 2009 PŘESTUPKY A BODOVÝ SYSTÉM OD.. 2009 22 zákona č. 200/990 Sb. o přestupcích v tabulce a související bodové hodnocení přestupků Od st. Pís m. a Bo d Skutková podstata přestupku Přestupku se dopustí ten,

Více

(1) Obecní policie je orgánem obce, který zřizuje a zrušuje obecní zastupitelstvo obecně závaznou vyhláškou.

(1) Obecní policie je orgánem obce, který zřizuje a zrušuje obecní zastupitelstvo obecně závaznou vyhláškou. 553/1991 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 6. prosince 1991 o obecní policii ve znění zákonů č. 67/1993 Sb., č. 163/93 Sb., č. 82/1995 Sb., č. 153/1995 Sb., č. 132/2000 Sb., č. 311/2002 Sb., č. 320/2002

Více

Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, (neoficiální znění se stavem ke dni 1.

Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, (neoficiální znění se stavem ke dni 1. Zákon č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, (neoficiální znění se stavem ke dni 1. lednu 2016) ve znění zákona č. 140/2001 Sb., zákona č. 151/2002 Sb.,

Více

Problematika alkoholu, provozní zaměstnanci u zaměstnavatelských subjektů na železnici - SŽDC, ČD, a.s., ČD Cargo, a.s.

Problematika alkoholu, provozní zaměstnanci u zaměstnavatelských subjektů na železnici - SŽDC, ČD, a.s., ČD Cargo, a.s. Problematika alkoholu, provozní zaměstnanci u zaměstnavatelských subjektů na železnici - SŽDC, ČD, a.s., ČD Cargo, a.s. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 7 As 74/2008-47 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátu složeném z předsedy JUDr. Jaroslava Hubáčka a soudců JUDr. Elišky Cihlářové a

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 As 104/2008-45 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Lenky Matyášové, Ph.D. a soudců JUDr. Jakuba Camrdy,

Více

Zákon č. 523/1992 Sb. Aktuální znění k 1. 1. 2016

Zákon č. 523/1992 Sb. Aktuální znění k 1. 1. 2016 523 ZÁKON České národní rady ze dne 20. října 1992 o daňovém poradenství a Komoře daňových poradců České republiky ve znění zákona č. 170/2004 Sb., zákona č. 284/2004 Sb., zákona č. 70/2006 Sb., zákona

Více

Zvláštnosti řízení o přestupcích podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších změn a doplnění

Zvláštnosti řízení o přestupcích podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších změn a doplnění Zvláštnosti řízení o přestupcích podle zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích, ve znění pozdějších změn a doplnění Řízení o přestupcích je zvláštním druhem správního řízení. Je upraveno v zákoně č. 200/1990

Více

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: HLAVA I Obecná ustanovení

Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: HLAVA I Obecná ustanovení 379/2005 Sb. ZÁKON ze dne 19. srpna 2005 o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů ve znění zákona č. 225/2006

Více

1 Předmět úpravy. 1a Priority v oblasti sportu. 2 Základní pojmy

1 Předmět úpravy. 1a Priority v oblasti sportu. 2 Základní pojmy 115 ZÁKON ze dne 28. února 2001 o podpoře sportu Parlament se usnesl na tomto zákoně České republiky: 1 Předmět úpravy Tento zákon vymezuje postavení sportu ve společnosti jako veřejně prospěšné činnosti

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 07 VY 32 INOVACE 0114 0307 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

Právní úprava kontrolního postupu při výkonu správního dozoru a působnost připravovaného zákona o kontrole 1)

Právní úprava kontrolního postupu při výkonu správního dozoru a působnost připravovaného zákona o kontrole 1) Miloslava Hálová Právní úprava kontrolního postupu při výkonu správního dozoru a působnost připravovaného zákona o kontrole 1) I. Kontrola je nedílnou součástí jakékoli účelné a cílevědomé lidské činnosti.

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (

Zákony pro lidi - Monitor změn ( Platné znění příslušných ustanovení vyhlášky č. 31/2001 Sb., o řidičských průkazech a o registru řidičů, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění V. ČÁST PRVNÍ ŘIDIČSKÉ PRŮKAZY

Více

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1948. Vyhlásené: 04.05.1948 Časová verzia predpisu účinná od: 15.06.1945 do: 26.12.

ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY. Ročník 1948. Vyhlásené: 04.05.1948 Časová verzia predpisu účinná od: 15.06.1945 do: 26.12. ZBIERKA ZÁKONOV SLOVENSKEJ REPUBLIKY Ročník 1948 Vyhlásené: 04.05.1948 Časová verzia predpisu účinná od: 15.06.1945 do: 26.12.1962 Obsah tohto dokumentu má informatívny charakter. 87 Z á k o n ze dne 15.

Více

O PAT Ř E N Í D Ě K A N A Č. 17/

O PAT Ř E N Í D Ě K A N A Č. 17/ Univerzita Karlova v Praze 116 39 Praha 1-Nové Město Pedagogická fakulta M. D. Rettigové č. 4 IČ: 00216208, DIČ: CZ00216208 O PAT Ř E N Í D Ě K A N A Č. 17/ 2 0 1 1 ČJ. 14864/2011 Zpracoval: právník fakulty

Více

I/5 Živnostenské podnikání

I/5 Živnostenské podnikání I Oblast územního rozvoje, koncepcí rozvoje I/5 Živnostenské podnikání Cíl kapitoly Cílem kapitoly je seznámit vedoucí úředníky ÚSC s prameny právní úpravy a s obsahem rozhodujících pramenů v oblasti živnostenského

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y 2 As 38/2010-70 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedy JUDr. Vojtěcha Šimíčka a soudců JUDr. Miluše Doškové a Mgr. Radovana

Více

200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady

200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady 200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17.května 1990 o přestupcích Změna: 337/1992 Sb., 344/1992 Sb., 359/1992 Sb. Změna: 67/1993 Sb. Změna: 290/1993 Sb. Změna: 134/1994 Sb. Změna: 82/1995 Sb. Změna:

Více

9. funkční období. Návrh zákona o směnárenské činnosti. (Navazuje na sněmovní tisk č. 845 z 6. volebního období PS PČR)

9. funkční období. Návrh zákona o směnárenské činnosti. (Navazuje na sněmovní tisk č. 845 z 6. volebního období PS PČR) 140 9. funkční období 140 Návrh zákona o směnárenské činnosti (Navazuje na sněmovní tisk č. 845 z 6. volebního období PS PČR) Lhůta pro projednání Senátem uplyne 28. srpna 2013 2013 ZÁKON ze dne 2013 o

Více

200/1990 Sb. ZÁKON. České národní rady

200/1990 Sb. ZÁKON. České národní rady 200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17.května 1990 o přestupcích Změna: 337/1992 Sb., 344/1992 Sb., 359/1992 Sb. Změna: 67/1993 Sb. Změna: 290/1993 Sb. Změna: 134/1994 Sb. Změna: 82/1995 Sb. Změna:

Více

N á v r h VYHLÁŠKA. ze dne.. 2013,

N á v r h VYHLÁŠKA. ze dne.. 2013, N á v r h VYHLÁŠKA ze dne.. 2013, o náležitostech průkazu zaměstnanců orgánů sociálního zabezpečení a orgánů nemocenského pojištění pověřených kontrolou plnění povinností uložených zaměstnavatelům a osobám

Více

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY (1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2017 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů.

Více

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY (1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2018 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů.

Více

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY

(1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY (1. pololetí) INFORMACE o stavu bodového systému v České republice PŘESTUPKY A TRESTNÉ ČINY Rok 2016 Obsah Návod Ministerstva dopravy Jak nedostat body 3 Souhrn a evidence jednání podle jednotlivých zákonů.

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 115 Rozeslána dne 27. září 2013 Cena Kč 82, O B S A H :

SBÍRKA ZÁKONŮ. Ročník 2013 ČESKÁ REPUBLIKA. Částka 115 Rozeslána dne 27. září 2013 Cena Kč 82, O B S A H : Ročník 2013 SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÁ REPUBLIKA Rozeslána dne 27. září 2013 Cena Kč 82, O B S A H : 300. Zákon o Vojenské policii a o změně některých zákonů (zákon o Vojenské policii) 301. Vyhláška o stanovení

Více

200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady. ze dne 17.května 1990

200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady. ze dne 17.května 1990 200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17.května 1990 o přestupcích Změna: 337/1992 Sb., 344/1992 Sb., 359/1992 Sb. Změna: 67/1993 Sb. Změna: 290/1993 Sb. Změna: 134/1994 Sb. Změna: 82/1995 Sb. Změna:

Více

Vydání cestovního dokladu

Vydání cestovního dokladu 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Vydání cestovního dokladu 04. Základní informace k životní situaci Cestovní pas se strojově čitelnými údaji a s nosičem dat s biometrickými

Více

ČÁST PRVNÍ. Obecná část. ASPI JU827 Strana 1 18.11.2011 10:59:29

ČÁST PRVNÍ. Obecná část. ASPI JU827 Strana 1 18.11.2011 10:59:29 200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17.května 1990 o přestupcích Změna: 337/1992 Sb., 344/1992 Sb., 359/1992 Sb. Změna: 67/1993 Sb. Změna: 290/1993 Sb. Změna: 134/1994 Sb. Změna: 82/1995 Sb. Změna:

Více

ČÁST PRVNÍ. Účel zákona

ČÁST PRVNÍ. Účel zákona 20/1987 Sb. ČÁST PRVNÍ ZÁKON Základní ustanovení České národní rady 1 [Komentář] ze dne 30. března 1987, Účel zákona o státní památkové péči (ve znění zákona ČNR č. 425/1990 Sb.) Změna: 242/1992 Sb. Změna:

Více

SMĚRNICE REKTORA č. 5/2001. pro používání vozidel Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a vozidel zaměstnanců na pracovních cestách

SMĚRNICE REKTORA č. 5/2001. pro používání vozidel Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a vozidel zaměstnanců na pracovních cestách SMĚRNICE REKTORA č. 5/2001 pro používání vozidel Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a vozidel zaměstnanců na pracovních cestách Rozdělovník: rektor, kvestor, tajemníci fakult, vedoucí všech rektorátních pracovišť,

Více

Podklad pro veřejnou diskuzi k přijetí nové obecně závazné vyhlášky

Podklad pro veřejnou diskuzi k přijetí nové obecně závazné vyhlášky Podklad pro veřejnou diskuzi k přijetí nové obecně závazné vyhlášky Zpracováno jako podklad pro zasedání Rady města České Budějovice konané dne 27. 6. 2012. Podle právního stavu ke dni 1. 6. 2012. Zpracoval

Více

Teorie práva. Právní odpovědnost a její druhy. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz

Teorie práva. Právní odpovědnost a její druhy. JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Teorie práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D. Petr.Cechak@mail.vsfs.cz Odpovědnost způsobilost nést následky za své činy svobodná vůle determinismus vs. antideterminismus - do jaké míry lidské jednání je výsledkem

Více

ZÁKON O SILNIČNÍM PROVOZU

ZÁKON O SILNIČNÍM PROVOZU ZÁKON O SILNIČNÍM PROVOZU Úplné znění účinné od 1. července 2010 Změny účinné od 1. července 2010 (podle novely provedené zákonem č. 227/2009 Sb.) jsou v tomto úplném znění zákona zvýrazněny následovně:

Více

Úkoly MP a povinnosti strážníka (vybrané části zákona)

Úkoly MP a povinnosti strážníka (vybrané části zákona) Zákon č. 553/1991 Sb., o obecní policii Úkoly MP a povinnosti strážníka (vybrané části zákona) (1) Obecní policie je orgánem obce, který zřizuje a zrušuje obecní zastupitelstvo obecně závaznou vyhláškou.

Více

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT

EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT EVROPSKÁ UNIE EVROPSKÝ PARLAMENT RADA Štrasburk 11. března 2008 (OR. en) 2005/0191 (COD) LEX 888 PE-CONS 3601/x/08 REV x AVIATION 9 CODEC 30 NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY O SPOLEČNÝCH PRAVIDLECH

Více

Pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení

Pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy České republiky Č.j.: 14 269/2001-26 Pracovní řád pro zaměstnance škol a školských zařízení Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vydává podle 58 písm.

Více

200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady

200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady Systém ASPI - stav k 26.11.2012 do částky 145/2012 Sb. a 49/2012 Sb.m.s. Obsah a text 200/1990 Sb. - poslední stav textu 200/1990 Sb. ZÁKON České národní rady ze dne 17.května 1990 o přestupcích Změna:

Více

Správní právo dálkové studium. XII. Policie ČR, obecní policie. A) Policie ČR

Správní právo dálkové studium. XII. Policie ČR, obecní policie. A) Policie ČR Správní právo dálkové studium XII. Policie ČR, obecní policie A) Policie ČR zákon č. 273/2008 Sb., o policii ČR další úprava je obsažena např. v trestním řádu, zákonu o provozu na pozemních komunikacích,

Více

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD ČESKÉHO SVAZU ORIENTAČNÍCH SPORTŮ

DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD ČESKÉHO SVAZU ORIENTAČNÍCH SPORTŮ DISCIPLINÁRNÍ ŘÁD ČESKÉHO SVAZU ORIENTAČNÍCH SPORTŮ (dále jen disciplinární řád ) Článek I. - Úvodní ustanovení 1. Disciplinární řád napomáhá tomu, aby členové Českého svazu orientačních sportů (dále jen

Více

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y

R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y č. j. 5 As 10/2011-111 ČESKÁ REPUBLIKA R O Z S U D E K J M É N E M R E P U B L I K Y Nejvyšší správní soud rozhodl v senátě složeném z předsedkyně JUDr. Ludmily Valentové a soudců JUDr. Lenky Matyášové

Více