ROZSIROVANI A POLITIKA EU

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "ROZSIROVANI A POLITIKA EU"

Transkript

1 ROZSIROVANI A POLITIKA EU - Cílem bylo sdružit průmyslová odvětví, která byla považována za hnací sílu vojenské mašinérie tedy těžbu uhlí a ocelářství - A tak v roce zemí podepsali Pařížskou smlouvu a vytvořilo tak E společenství uhlí a oceli, jehož řízení podléhalo nadnárodnímu orgánu Vysokému úřadu - Proces začleňování států bývalého východního bloku do evropských struktur byl relativně komplikovaný. - Od poloviny 90. let 20. století podalo jedenáct zemí střední a východní Evropy oficiální žádost o členství. - Česká republika tak učinila v roce 1996, kdy svou žádost předala do rukou italského předsednictví. - Od podání žádosti vypracovávala Evropská komise na všechny země badatelské posudky, které sledovaly, do jaké míry tyto země plní čtyři základní podmínky (tzv. Kodaňská kritéria, stanovená roku 1993): stabilita institucí garantujících demokracii, vládu práva a dodržování základních lidských práv, existence fungující tržní ekonomiky, schopnost vyrovnat se s tržními tlaky ES - schopnost přijmout závazky členství Krátce po podpisu Amsterodamské smlouvy, která se stala nenaplněnou ambicí reformovat instituce před rozšířením, byl Komisí uveřejněn soubor dokumentů s názvem Agenda Agenda 2000 představovala pohled na vývoj Evropské unie a její politiku na začátku 21. století. Zabývá se mj. otázkou, jaký dopad bude mít předpokládané Velké rozšíření na Unii, na její jednotlivé politiky a na finanční rámec Unie. - Agenda 2000 znovu zdůraznila, že ještě před přijetím nových členů bude muset být provedena institucionální reforma. - Na základě schopnosti kandidátských zemí dostát kritériím a též na základě monitoringu těchto zemí Evropskou komisí byly státy rozděleny do dvou skupin. - Nejprve, v roce 1997, byla ustavena lucemburská skupina (ČR, Polsko, Maďarsko, Slovinsko, Estonsko a Kypr), čímž mohlo dojít k zahájení rozhovorů s touto šesticí nejlépe připravených zemí. - Až v roce 1999 došlo k vytvoření i helsinské skupiny (Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Malta, Rumunsko a Slovensko), u které bylo též potvrzeno zahájení přístupových rozhovorů. - Zatímco se původně očekával od lucemburské skupiny hladký a relativně časově nenáročný průběh přistupování a uchazečské státy mimo ni neměly jisté, kdy se stanou členem EU, či zdali se členem stanou vůbec, po ustavení helsinské skupiny byly kandidátské státy dány na roveň a záleželo jen na nich, kdy budou schopny vstoupit do EU. - Odpovědi na otázku, jaké bude mít nové rozšíření podobu, napovědělo zasedání Evropské rady v Laekenu na konci roku Zde bylo dohodnuto vytvoření tzv. laekenské skupiny, kterou utvořily státy lucemburské skupiny a nejúspěšnější státy skupiny helsinské. - Zavřené dveře do EU zůstaly Rumunsku a Bulharsku. - Laekenská skupina, čítající deset kandidátských zemí včetně ČR, měla dokončit přístupová vyjednávání do konce roku 2002 a vstoupit v roce Tento harmonogram nového rozšíření byl potvrzen na summitu v Bruselu ve dnech

2 - Úspěšná referenda v kandidátských zemích, která proběhla v průběhu roku 2003, potvrdila trend postupujícího začleňování zemí střední a východní Evropy do evropských struktur. - Stejně úspěšné ratifikace přístupových smluv ve stávajících členských státech EU pak znamenaly, že k 1. květnu 2004 se Patnáctka rozrostla na Pětadvacítku. - Cena, kterou musely kandidátské státy zaplatit za toto velké rozšíření, jež nebylo původně v takové míře plánováno, byla nicméně značná. - Přístupové smlouvy znemožnily novým členům od počátku využívat všech výhod členství. Mezi největší ústupky byla přechodná období pro volný pohyb pracovníků (až na sedm let od přijetí se nesmí pracovníci z nových členských států volně pohybovat za prací v rámci EU, pouze státy Velké Británie, Irska, Nizozemí a Dánska se této ochrany pracovního trhu okamžitě vzdaly), - dále, což bylo bolestné pro zemědělce, byly novým členským státům nakázány přechodné lhůty a i maximální výše pro poskytování přímých plateb do zemědělství. 18. duben zakládající členské státy: Belgie, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko leden ze šestky se stává devítka vstup Dánska, Irska a Spojeného království do EU leden deset členů vstup Řecka do EU leden počet členů EU se zvýšil na 12 vstup Španělska a Portugalska leden 1995 EU má již 15 členů vstupuje Rakousko, Finsko a Švédsko květen zemí Stř. a V Evropy Česká republika, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Polsko, Slovensko, Slovinsko + Kypr a Malta leden dvě země V Evropy, počet členských států se zvyšuje na 27, vstupují Bulharsko a Rumunsko Budoucnost EU CHORVATSKO Po Slovinsku se zotavuje z války nejlépe Stalo se kandidátskou zemí v roce 2004 EU s ním zahájila přístupová jednání 3. října 2005, v týž den jako s Tureckem Problémy se zahájením - neochota Chorvatska spolupracovat s Mezinárodním soudním tribunálem pro bývalou Jugoslávii krátce předtím však Chorvatsko udělalo pokrok při hledání generála Ante Gotoviny, obviněného z válečných zločinů, a tím splnilo zbývající podmínku pro zahájení přístupových jednání. Stabilní tržní ekonomika Je na tom lépe než nové členské státy Rumunsko a Bulharsko co se týče hospodářství i HDP. TURECKO Možný vstup do EU - debaty již po desetiletí podalo přihlášku v roce 1987 kandidátský status - po summitu v Helsinkách v roce 1999 Zahájení přístupových jednání 3. října 2005, Očekávání - přístupové rozhovory budou trvat nejméně 10 let Zastánci přijetí Turecka:

3 stabilizaci jeho institucí a právního řádu posílilo by to význam ekonomiky EU ve světě. pokud by splnilo všechny podmínky pro přijetí, není možné jeho vstup dále oddalovat. vstup do EU - odměnou za dlouholeté členství v NATO pokrok v oblasti ochrany lidských práv. Odpůrci přijetí Turecka většinou území leží v Asii, sousedí s nestabilními zeměmi má špatné vztahy se sousedním Kyprem a Arménií. pochybují o dodržování lidských práv etnické spory s tureckými Kurdy Obavy ze změny mocenské rovnováhy v Evropě (muslimské Turecko - srovnatelný počet obyvatel Německo). MAKEDONIE status kandidátské země 17. prosince 2005, přístupová jednání dosud nezačala vedoucí představitelé EU ocenili pokrok, který Makedonie učinila v politické i hospodářské oblasti bude muset vyřešit spory s Řeckem o název státu Kvůli nevyřešenému sporu již dokonce v dubnu roku 2008 Řecko vetovalo vstup FYROM do NATO s tím, že název Makedonie by mohl vést Skopje k teritoriálním nárokům na území Řecka. Historické území Makedonie totiž zasahuje také do dnešního území Řecka či Bulharska. zmírnit etnické spory mezi Makedonci a menšinovými Albánci Vstup do EU se nepředpokládá do roku POTEN. KANDIDÁTSKÉ ZEMĚ zbývající balkánské státy: Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Srbsko a Kosovo. Černá Hora podala žádost o přijetí 15. prosince 2008, Srbsko pak 22. prosince Evropská unie na nejvyšší úrovni potvrdila příslib konečného členství pro tyto země, pokud splní kritéria pro přistoupení ISLAND 23. července 2009 podal oficiální přihlášku do EU jeho vstup provázejí obavy islandské opozice a části občanů z omezování rybolovu podle vládnoucí sociální demokracie jde o nejlepší způsob vyrovnání se s ekonomickou krizí, která na Islandu proběhla chce také rychle vstoupit do eurozóny přihlášku musí schválit členské státy EU a nakonec se k ní budou vyjadřovat islandští občané v referendu možný vstup do EU se odhaduje mezi lety Země, které žádaly o vstup, ale nestaly se členy Norsko požádalo o vstup do EU v letech 1972 a 1994, v obou případech ale občané hlasovali v referendu proti Norové se obávají ztráty suverenity, hlavně při rozhodování o svém rybářském průmyslu Je to bohatý stát s velkými ložisky ropy a zemního plynu, takže i ekonomické motivy jsou spíše proti vstupu.

4 nečlen EU, ale zapojuje se do práce některých jejích agentur, např. je aktivním členem Evropské agentury pro životní prostředí Země, které žádaly o vstup, ale nestaly se členy Švícarsko V roce 1992 podala švýcarská spolková vláda přihlášku do Evropské unie, bez podpory parlamentu a voličů. Obdobně jako v Norsku občané odmítli v referendu již přístupová jednání Obavy: - ze ztráty švýcarské neutrality, - omezení suverenity - omezení politických práv - zvýšení daní. zvolilo cestu bilaterálních smluv s Unií. např. v rámci Bilaterálních smluv II. vstoupilo roku 2008 do Schengenského prostoru vstup na přelomu let EU tvoří dnes 27 států - EU je se svými 498 miliony obyvatelů lidnatější než USA které mají 305 milionů obyvatel - A má téměř 4 krát více obyvatel než Japonsko - EU a USA jednotlivě představují přibližně 20 procent celosvětové hospodářské produkce (USA 20,69 %, J 6.37 %, EU 22,12 %) - Podíl Japonska dosahuje zhruba 6 % - Produkt na jednoho obyvatele dosahuje ročně v EU eur, ve USA eur a v Japonsku eur Politiky EU je možno členit nejen dle sektoru, kterého se týkají, jako např. u politik států, ale je možno je dělit i dle rozdělení kompetencí mezi Brusel a národní státy. - Maastrichtská smlouva, nebo Smlouva o EU znamenala posun směrem k supranacionálnímu charakteru Společenství a rozdělila agendy Společenství do několika pilířů, které se navzájem odlišují mírou nadnárodního, resp. mezivládního charakteru. - Podle místa podpisu smlouvy a dle rozdělení agend do tří pilířů vznikla myšlenková konstrukce tzv. maastrichtského chrámu. - Do prvního pilíře, kde se striktně začala uplatňovat zásada supranacionality a unijní orgány zde mají proto největší pravomoci. Tam patří vnitřní trh, měnová unie a ochrana primárního práva Evropským soudním dvorem. - Do druhého pilíře byla zařazena Společná zahraniční a bezpečnostní politika (SZBP), která však nadále podléhala konsenzuálnímu řešení. - Třetí pilíř byl určen otázkám kriminality a azylu, který taktéž jako SZBP podléhal společnému postoji a společným opatřením přijímaných jednohlasně. - Od přijetí Smlouvy o EU lze hovořit jednak o Evropském společenství (agenda prvního pilíře) a o Evropské unii zastřešující veškerou agendu všech třech pilířů.

5 Pilířová struktura EU byla kritizována pro svou složitost a nesrozumitelnost pro běžné občany. Zejména po invazi do Iráku se ukázalo, že 2. pilíř EU je velmi nestabilní, protože se členské státy nebyly schopny dohodnout na jednotném postupu. Třetí pilíř procházel od svého vzniku neustálým dynamickým vývojem. Pilířová struktura zanikla účinností Lisabonské smlouvy - nahrazení jednou organizační a právní strukturou. Právním nástupcem se stala Evropská unie. Evropské společenství pro atomovou energii (EURATOM) si přesto zachovalo částečně nezávislý statut a existuje nadále. 1) Evropské společenství (většina společných politik) Nejstarší a nejsilnější pilíř EU; primární a sekundární právo EU; mimo jiné ekonomické, sociální a ekologické záležitosti Úkolem Společenství - podpora harmonického, vyváženého a trvale udržitelného rozvoje hospodářského života, vysoké úrovně zaměstnanosti a sociální ochrany, rovného zacházení s muži a ženami, trvale udržitelného a neinflačního růstu, vysokého stupně konkurenceschopnosti a konvergence ekonomické výkonnosti, vysoké úrovně ochrany a zlepšování kvality životního prostředí, zvyšování životní úrovně a kvality života, hospodářské a sociální soudržnosti a solidarity mezi členskými státy K dosažení cílů: vytvoření jednotného vnitřního trhu se 4 svobodami volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu Má tzv. supranacionální neboli nadnárodní charakter = členské státy EU delegují na ES/EU část své národní suverenity, společné zájmy čl. zemí uskutečňovány prostřednictvím orgánů ES/EU (Rada, Parlament, Komise), většina rozhodnutí přijímána tzv. kvalifikovanou většinou rozhodnutí schválena i když několik čl. zemí hlasuje proti, důležitá rozhodnutí však musí být schválena jednomyslně ES, narozdíl od EU jako takové, má právní subjektivitu a v některých oblastech může uzavírat mezinárodní smlouvy mající vlastní právní řád 2) Společná zahraniční a bezpečnostní politika také obranné (vojenské) záležitosti od 70. let členské země ES tzv. Evropská politická spolupráce, od Maastrichtské smlouvy (1993) Společná zahraniční a bezpečnostní politika (SZBP) - právním základem Hlava V Smlouvy o EU cílem SZBP zabezpečovat společné hodnoty, základní zájmy, nezávislost a integritu Unie, posilovat její bezpečnost, zachovat mír a posilovat mezinárodní bezpečnost, podporovat mezinárodní spolupráci a rozvíjet a upevňovat demokracii a právní stát, jakož i respektování lidských práv a základních svobod mezivládní charakter, rozhodovací i výkonné pravomoci zůstávají v rukou čl. zemí (!), většinou se rozhoduje jednomyslně Hlavním orgánem Rada - sdružuje ministry zahraničí čl. zemí, strategická rozhodnutí přijímají hlavy členských zemí na zasedáních Evropské rady, tzv. summitech EU Amsterdamská smlouva vytvořila funkci Vysokého představitele pro SZBP: od 1999 do Javier Solana (bývalý generální tajemník NATO), nyní Catherine Ashton

6 3) Policejní a soudní spolupráce v trestních věcech - právní základ Hlava VI Smlouvy o EU, EU jako prostor svobody, bezpečnosti a práva - jádrem policejní a soudní spolupráce v trestních věcech a spolupráce při předcházení a potírání rasismu a xenofobie - organizovaná i neorganizovaná kriminalita, obchod s lidmi, trestné činy proti dětem, obchod s drogami, obchod se zbraněmi, korupce - mezivládní charakter, nejdůležitější orgán Rada ministrů - cíle dosahovány spoluprací policejních, celních a justičních orgánů členských zemí, agentury Europol a Eurojust, postupnou harmonizací trestního práva - význam vzrostl po teroristických útocích na New York a Washington z 11. září nyní větší důležitost ochrany vnitřní bezpečnosti EU společnými silami

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Boženy Němcové 1784

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím

Více

1. ROZŠIŘOVÁNÍ UNIE rok přistupující stát/y

1. ROZŠIŘOVÁNÍ UNIE rok přistupující stát/y OSNOVA rozšiřování EU kdo může vstoupit? proces rozšiřování politika rozšiřování EU kandidátské země do EU (Turecko, Makedonie, Island, Černá Hora, Srbsko) 1. ROZŠIŘOVÁNÍ UNIE 1957 (6 členských států)

Více

Základní pojem - integrace Motivy vedoucí k evropské integraci Historie Současná EU Instituce EU Organizační struktura EU Politiky EU Diskuse

Základní pojem - integrace Motivy vedoucí k evropské integraci Historie Současná EU Instituce EU Organizační struktura EU Politiky EU Diskuse Základní pojem - integrace Motivy vedoucí k evropské integraci Historie Současná EU Instituce EU Organizační struktura EU Politiky EU Diskuse Budoucnost EU Literatura Proces, jehož obsahem je postupné

Více

SROVNÁVACÍ TABULKY (*) Smlouva o Evropské unii

SROVNÁVACÍ TABULKY (*) Smlouva o Evropské unii 30.3.2010 Úřední věstník Evropské C 83/361 SROVNÁVACÍ TABULKY (*) Smlouva o Evropské unii Dosavadní číslování Smlouvy o Evropské unii HLAVA I SPOLEČNÁ USTANOVENÍ Nové číslování Smlouvy o Evropské unii

Více

RESTREINT UE. Ve Štrasburku dne 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014.

RESTREINT UE. Ve Štrasburku dne 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014. EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Návrh NAŘÍZENÍ RADY, kterým se mění nařízení (ES) č. 2866/98, pokud

Více

(Oznámení) SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KOMISE (2008/C 141/13) Úvod. posilovat nadnárodní mobilitu osob pracujících v odvětví kultury,

(Oznámení) SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KOMISE (2008/C 141/13) Úvod. posilovat nadnárodní mobilitu osob pracujících v odvětví kultury, 7.6.2008 C 141/27 V (Oznámení) SPRÁVNÍ ŘÍZENÍ KOMISE Výzva k předkládání návrhů 2008 Program Kultura (2007 2013) Provádění akcí programu: víceleté projekty spolupráce; akce spolupráce; zvláštní akce (třetí

Více

Historie integrace. Historie integrace. Historie integrace. Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátkov. září 1946. leden 1948.

Historie integrace. Historie integrace. Historie integrace. Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátkov. září 1946. leden 1948. Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátkov tková, Ph.D. Historie evropské ekonomické integrace září 1946 Předseda vlády Velké Británie Sir Winston Churchill vyzývá v Zürichu k založení Spojených států evropských.

Více

PRÁVO EU - ÚVOD. Prezentace VŠFS 2015

PRÁVO EU - ÚVOD. Prezentace VŠFS 2015 PRÁVO EU - ÚVOD 1 Prezentace VŠFS 2015 FORMY INTEGRACE Ekonomická integrace odstraňování obchodních bariér a podpora ekonomické spolupráce. propojují se dosud oddělené národní trhy Politická integrace

Více

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ

ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ ČESKÁ ZEMĚDĚLSKÁ UNIVERZITA V PRAZE FAKULTA PROVOZNĚ EKONOMICKÁ TEZE Sbližování právního řádu ČR a norem EU se zaměřením na vybrané právní odvětví Vedoucí diplomové práce: Mgr. Ivana Hájková Diplomant:

Více

Evropská unie - úvod, historie, instituce a způsob fungování. Ing. Jiří Mach, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze

Evropská unie - úvod, historie, instituce a způsob fungování. Ing. Jiří Mach, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze Evropská unie - úvod, historie, instituce a způsob fungování Ing. Jiří Mach, Ph.D. Česká zemědělská univerzita v Praze Obsah 1. Hlavní specifika EU 2. Vývoj evropské integrace a její cíle 3. Nástroje EU

Více

Alternativní pohledy na ekonomickou výkonnost ekonomiky

Alternativní pohledy na ekonomickou výkonnost ekonomiky Alternativní pohledy na ekonomickou výkonnost ekonomiky Václav Žďárek CES VŠEM Praha vaclav.zdarek@vsem.cz Hospodářská politika nových členských zemí EU VŠB-TU, Ostrava, 22. 23. září 2005 Obsah: Proč tradiční

Více

Institucionální systém EU

Institucionální systém EU Institucionální systém EU Existence institucí Evropské unie je přímo odvozena ze smluv o ESUO, EHS a EURATOM, v kterých členské státy souhlasily s přenesením části svých pravomocí na orgány Společenství.Instituce

Více

Dohody uzavřené mezi Evropskou unií a třetími státy na základě článků 24 a 38 Smlouvy o EU

Dohody uzavřené mezi Evropskou unií a třetími státy na základě článků 24 a 38 Smlouvy o EU Parlament České republiky Kancelář Poslanecké sněmovny Parlamentní institut Dohody uzavřené mezi Evropskou unií a třetími státy na základě článků 24 a 38 Smlouvy o EU Informační podklad č. 3.044 Zpracoval:

Více

Retail Summit 2007 Obchod a stát

Retail Summit 2007 Obchod a stát Retail Summit 2007 Obchod a stát 7.2. 2007 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže 1 Kořeny soutěž ěžního práva EU Princip svobodné hospodářské

Více

EU základní informace

EU základní informace EU základní informace Lucie Hrušková Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Hrušková. Dostupné z Metodického

Více

POLITIKY EVROPSKÉ UNIE

POLITIKY EVROPSKÉ UNIE POLITIKY EVROPSKÉ UNIE Unie působí společně pouze v oblastech, které vymezují Smlouvy (o EHS, o EU). Těmto oblastem se říká politiky EU. SPOLEČNÉ x KOORDINOVANÉ SPOLEČNÉ POLITIKY Jsou klíčovou oblastí

Více

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část

Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Příloha č. 1: Vstupní soubor dat pro země EU 1. část Reálný HDP na obyvatele v Eurech Belgie 27500 27700 27800 28600 29000 29500 30200 30200 29200 29600 29800 29009 Bulharsko 2300 2500 2600 2800 3000 3200

Více

Eurocentrum Praha, 22.3.2007. Úvod do regionální politiky EU v ČR 2007-13

Eurocentrum Praha, 22.3.2007. Úvod do regionální politiky EU v ČR 2007-13 Eurocentrum Praha, 22.3.2007 Úvod do regionální politiky EU v ČR 2007-13 Srovnání cílů regionální politiky EU 2000 2006 2007-2013 Cíle Finanční nástroj Cíle Finanční nástroj Fond soudržnosti Fond soudržnosti

Více

Tomáš Kozelský, EU Office České spořitelny, a.s. Brno, 20. 11. 2015

Tomáš Kozelský, EU Office České spořitelny, a.s. Brno, 20. 11. 2015 Je už Řecko z nejhoršího venku? Problémy členských států EU Tomáš Kozelský, EU Office České spořitelny, a.s. Brno, 20. 11. 2015 1. Situace ve státech EU Růst HDP v EU Výhled ekonomického růstu ve státech

Více

Cíl: definovat zahraniční pracovní cest, vyjmenovat náhrady při zahraniční pracovní cestě a stanovit jejich výši.

Cíl: definovat zahraniční pracovní cest, vyjmenovat náhrady při zahraniční pracovní cestě a stanovit jejich výši. Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Název projektu: OA Přerov Peníze středním školám Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu:

Více

Otázka: Mezinárodní vztahy. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): M.

Otázka: Mezinárodní vztahy. Předmět: Základy společenských věd. Přidal(a): M. Otázka: Mezinárodní vztahy Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): M. studuje je věda o mezinárodních vztazích MV se začínají projevovat po 1.WW Formy mezinárodních vztahů Mezinárodní dohody a smlouvy

Více

V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání

V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání V. Pozice České republiky v mezinárodním srovnání O vynalézavosti a inovačním potenciálu jednotlivých zemí lze s relativně vysokou mírou objektivnosti usuzovat z počtu přihlášek a udělených patentů u velkých

Více

I.1 Teritoriální struktura - postavení k EU

I.1 Teritoriální struktura - postavení k EU I.1 Teritoriální struktura - postavení k EU Z dále uvedeného přehledu vyplývá, že největšími obchodními partnery Austrálie v obchodu se zbožím a službami jsou asijské země (ČLR, Japonsko, ASEAN), země

Více

Návrh. Senátu Parlamentu České republiky

Návrh. Senátu Parlamentu České republiky Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol k Dohodě o programu pracovní dovolené mezi vládou České republiky a vládou Nového Zélandu, podepsaný

Více

Delegace naleznou v příloze dokument COM(2016) 426 final. Příloha: COM(2016) 426 final. 10749/16 bl DGB 2B

Delegace naleznou v příloze dokument COM(2016) 426 final. Příloha: COM(2016) 426 final. 10749/16 bl DGB 2B Rada Evropské unie Brusel 29. června 2016 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0196 (NLE) 10749/16 PROBA 12 RELEX 576 AGRI 380 NÁVRH Odesílatel: Datum přijetí: 28. června 2016 Příjemce: Č. dok. Komise:

Více

Logistika a mezinárodní obchod Evropská unie z pohledu obchodu a logistiky

Logistika a mezinárodní obchod Evropská unie z pohledu obchodu a logistiky Logistika a mezinárodní obchod Evropská unie z pohledu obchodu a logistiky 1 Ekonomická integrace Vzájemné otevírání národních trhů zúčastněných států, jež si vyžaduje určité formy jejich spolupráce a

Více

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2011/0297(COD) 11. 4. 2012. Výboru pro právní záležitosti. pro Hospodářský a měnový výbor

NÁVRH STANOVISKA. CS Jednotná v rozmanitosti CS 2011/0297(COD) 11. 4. 2012. Výboru pro právní záležitosti. pro Hospodářský a měnový výbor EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro právní záležitosti 11. 4. 2012 2011/0297(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro právní záležitosti pro Hospodářský a měnový výbor k návrhu směrnice Evropského parlamentu

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE 21.2.2013 Úřední věstník Evropské unie L 48/23 PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 19. února 2013 o finanční podpoře Unie pro koordinovaný plán kontrol s cílem posoudit rozšíření podvodných praktik při

Více

Platové rozdíly mezi muži a ženami na českém trhu práce a v evropském kontextu. Jana VÁLKOVÁ Brno, 22. 1. 2016

Platové rozdíly mezi muži a ženami na českém trhu práce a v evropském kontextu. Jana VÁLKOVÁ Brno, 22. 1. 2016 Platové rozdíly mezi muži a ženami na českém trhu práce a v evropském kontextu Jana VÁLKOVÁ Brno, 22. 1. 2016 Gender Pay Gap = Platová nerovnost mezi muži a ženami, nejčastěji vyjádřená rozdílem hodinových

Více

Posílení sociálního dialogu v odvětví těžebního průmyslu s využitím mezinárodní spolupráce. Operační program MPSV ČR Lidské zdroje a zaměstnanost

Posílení sociálního dialogu v odvětví těžebního průmyslu s využitím mezinárodní spolupráce. Operační program MPSV ČR Lidské zdroje a zaměstnanost Posílení sociálního dialogu v odvětví těžebního průmyslu s využitím mezinárodní spolupráce Operační program MPSV ČR Lidské zdroje a zaměstnanost Projekt Posilování bipartitního dialogu v odvětvích č. projektu

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/07

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/07 Číslo materiálu: Název materiálu: Evropská unie - tvorba portfolia Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Mgr. Pavel Šulák Tvorba portfolia Pracuj s učebnicí na straně 66-68, připravenými texty

Více

Integrační snahy před II. světovou válkou a v jejím průběhu

Integrační snahy před II. světovou válkou a v jejím průběhu Integrační snahy před II. světovou válkou a v jejím průběhu Panevropské hnutí - hrabě Richard Nicolaus Coudenhove-Kalergi - 20. léta - myšlenka evropské federace (Panevropská unie) Aristide Briand - v

Více

ČEŠI A INTERNET V ROCE 2014

ČEŠI A INTERNET V ROCE 2014 ČEŠI A INTERNET V ROCE 2014 Romana Malečková Tisková konference, 2.12. 2014, Praha ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, 100 82 Praha 10 www.czso.cz Domácnosti a informační technologie (% domácností)

Více

Podklady k projektu STAŇ SE NA DEN TVŮRCEM EVROPSKÉ POLITIKY

Podklady k projektu STAŇ SE NA DEN TVŮRCEM EVROPSKÉ POLITIKY Podklady k projektu STAŇ SE NA DEN TVŮRCEM EVROPSKÉ POLITIKY světa ve fotbale nebo při pořádání významných politických vrcholných schůzek. Toto obnovení hraničních kontrol však trvalo pouze na nezbytně

Více

Co je to Schengen? Podklady k projektu STAŇ SE NA DEN TVŮRCEM EVROPSKÉ POLITIKY

Co je to Schengen? Podklady k projektu STAŇ SE NA DEN TVŮRCEM EVROPSKÉ POLITIKY Co je to Schengen? V současnosti Schengen představuje především tzv. schengenský prostor, v jehož rámci nejsou na společných státních hranicích vykonávány hraniční kontroly a hranice lze tedy překračovat

Více

Hodnocení stavu vybraných oblastí veřejného života a očekávaný vývoj v roce 2009

Hodnocení stavu vybraných oblastí veřejného života a očekávaný vývoj v roce 2009 Ps00 TISKOVÁ ZPRÁVA Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologický ústav AV ČR, v.v.i. Jilská, Praha Tel./fax: 0 E-mail: michal.veselsky@soc.cas.cz Hodnocení stavu vybraných oblastí veřejného života

Více

ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU

ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU ENERGETICKÉ PRIORITY PRO EVROPU Prezentace pana J.M. Barrosa, předsedy Evropské komise, na zasedání Evropské rady dne 4. února 2011 Obsah 1 I. Proč na energetické politice záleží II. Proč musíme jednat

Více

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie

Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie 1 Zaměření Program pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI) je celoevropský nástroj financování, který

Více

Příprava a realizace mezinárodních výzkumů v počátečním vzdělávání a jejich zveřejnění CZ.1.07/4.1.00/06.0021. Výsledky mezinárodních šetření

Příprava a realizace mezinárodních výzkumů v počátečním vzdělávání a jejich zveřejnění CZ.1.07/4.1.00/06.0021. Výsledky mezinárodních šetření Kompetence I Příprava a realizace mezinárodních výzkumů v počátečním vzdělávání a jejich zveřejnění CZ.1.07/4.1.00/06.0021 Výsledky mezinárodních šetření PIRLS 2011 a TIMSS 2011 PIRLS 2011 TIMSS 2011 2

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 77.150.10 2007 Hliník a slitiny hliníku - Fólie - Část 3: Mezní úchylky rozměrů ČSN EN 546-3 42 7321 Srpen Aluminium and aluminium alloys - Foil - Part 3: Tolerances on dimensions

Více

Po stopách Evropské unie

Po stopách Evropské unie Po stopách Evropské unie Obsah Úvod 6 Přehled významných konfliktů v Evropě za posledních 300 let 6 Historický vývoj ES/EU 8 Vývoj v 50. letech 8 1950 Schumanova deklarace...............................

Více

Postavení českého trhu práce v rámci EU

Postavení českého trhu práce v rámci EU 29. 7. 2015 Postavení českého trhu práce v rámci EU Pravidelná analýza trhu práce se zaměřuje na mezinárodní srovnání indikátorů strategie zaměstnanosti - Evropa 2020. Pro splnění cíle ohledně zvýšení

Více

F Zdravotnictví. Více informací k tomuto tématu naleznete na: ictvi

F Zdravotnictví. Více informací k tomuto tématu naleznete na:  ictvi Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) ve spolupráci s ČSÚ sleduje od roku 2003 údaje o vybavenosti zdravotnických zařízení v ČR informačními technologiemi, a to prostřednictvím vyčerpávajícího

Více

Svaz průmyslu a dopravy ČR

Svaz průmyslu a dopravy ČR Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů a podnikatelů v České republice i v zahraničí. Prosazuje podmínky pro rozvoj

Více

Anotace: Tato prezentace je zaměřena na soustavu soudů v ČR. Zahrnuje výklad, doplňování pojmů, samostatnou práci a opakování látky.

Anotace: Tato prezentace je zaměřena na soustavu soudů v ČR. Zahrnuje výklad, doplňování pojmů, samostatnou práci a opakování látky. Název školy:střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 Číslo projektu:cz.1.07/1.5.00/34.0639 Název materiálu:vy_32_inovace_03.03 Téma sady: Soudnictví Ročník: Nástavbové studium, 1.-4.ročník

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ]

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh. NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ] KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ Návrh V Bruselu dne... C NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. / ze dne [ ] kterým se stanoví technické požadavky a správní postupy v souvislosti s neobchodním letovým provozem a kterým

Více

Část II. UDRŽITELNÝ ROZVOJ v praxi měst a regionů

Část II. UDRŽITELNÝ ROZVOJ v praxi měst a regionů Část II. AKREDITOVANÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM UDRŽITELNÝ ROZVOJ v praxi měst a regionů [ Principy udržitelného rozvoje v návaznosti na strategické plánování a kvalitu života ] POSLÁNÍ VEŘEJNÉ SPRÁVY Oficiální

Více

Analytické podklady pro politiku VaVaI

Analytické podklady pro politiku VaVaI Analytické podklady pro politiku VaVaI Státní rozpočet nástroj politiky VaVaI 18. března 2011 Strategický přístup k tvorbě a implementaci politiky VaVaI 2 Státní rozpočet důležitý nástroj politiky VaVaI

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ČTVRTÁ ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ ČTVRTÁ ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU CS CS CS KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 23.7.2008 KOM(2008) 486 v konečném znění ČTVRTÁ ZPRÁVA KOMISE RADĚ A EVROPSKÉMU PARLAMENTU ohledně přetrvávajících případů, ve kterých některé třetí

Více

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 21.12.2016 COM(2016) 829 final ANNEX 1 PŘÍLOHA SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Přizpůsobení stropu vlastních zdrojů a stropu prostředků na závazky v souvislosti

Více

NATO. Lucie Hrušková. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

NATO. Lucie Hrušková. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám NATO Lucie Hrušková Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lucie Hrušková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Více

EU fakta Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK

EU fakta Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK EU fakta Prezentace pro žáky Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK 1 Evropská unie Svazek demokratických evropských zemí Organizace pro mezinárodní spolupráci

Více

Evropská ústava stručně

Evropská ústava stručně Evropská ústava stručně Úvodní charakteristika Návrh evropské ústavní smlouvy je hlavním výsledkem Konventu. Pokud bude schválena Mezivládní konferencí a ratifikována ve všech členských státech EU, stane

Více

Důchodováreforma Mýty a fakta

Důchodováreforma Mýty a fakta Důchodováreforma Mýty a fakta Petr Nečas, předseda vlády 21.5.2013 Mýtus č. 1: Reforma není třeba Realita: Bez reformy se neobejdeme! Podíl věkových skupin (%) 71 71 71 64 63 60 55 55 15 15 15 20 23 27

Více

Informační materiál pro jednání Výboru pro evropské záležitosti dne 18. května 2007

Informační materiál pro jednání Výboru pro evropské záležitosti dne 18. května 2007 Informační materiál pro jednání Výboru pro evropské záležitosti dne 18. května 2007 NÁVRH REFORMY SPOLEČNÉ ORGANIZACE TRHU S OVOCEM A ZELENINOU Ing. Josef Palán Parlament České republiky Kancelář Poslanecké

Více

Právní aspekty náhrady škody způsobené zvláště chráněnými živočichy, zejména kormoránem velkým na rybách. Rybožraví predátoři Zdeněk Horáček

Právní aspekty náhrady škody způsobené zvláště chráněnými živočichy, zejména kormoránem velkým na rybách. Rybožraví predátoři Zdeněk Horáček Právní aspekty náhrady škody způsobené zvláště chráněnými živočichy, zejména kormoránem velkým na rybách Rybožraví predátoři Zdeněk Horáček Právní úprava náhrady škody vybranými živočichy Obecná východiska

Více

Statistická ročenka. Centra mezistátních úhrad styčného orgánu ČR v oblasti zdravotní péče

Statistická ročenka. Centra mezistátních úhrad styčného orgánu ČR v oblasti zdravotní péče Statistická ročenka Centra mezistátních úhrad styčného orgánu ČR v oblasti zdravotní péče 2010 1 Úvod Existence relevantních statistických podkladů je základním předpokladem rozumného hodnocení uplynulých

Více

Vyjádření k oznámení k záměru přeložka silnice II/240 ( R7-D8) úsek mezi rychlostní silnicí R7, dálnice D8 a silnicí II. třídy č.

Vyjádření k oznámení k záměru přeložka silnice II/240 ( R7-D8) úsek mezi rychlostní silnicí R7, dálnice D8 a silnicí II. třídy č. Krajský úřad Středočeského kraje Odbor životního prostředí a zemědělství Středočeského kraje Zborovská 11 150 21 Praha 5 OBECNÍ ÚŘAD obce Velké Přílepy Pražská 162 252 64 Velké Přílepy Vyjádření k oznámení

Více

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu

ení nehodovosti Centrum dopravního výzkumu Bezpečná silniční infrastruktura: klíč ke snížen ení nehodovosti Mikulík Josef,, Eksler Vojtech Centrum dopravního výzkumu Proč infastruktura? 60% smrtelných nehod v EU25 v extravilánu Infrastruktura má

Více

PROHLÁŠENÍ PŘIPOJENÁ K ZÁVĚREČNÉMU AKTU MEZIVLÁDNÍ KONFERENCE, KTERÁ PŘIJALA LISABONSKOU SMLOUVU

PROHLÁŠENÍ PŘIPOJENÁ K ZÁVĚREČNÉMU AKTU MEZIVLÁDNÍ KONFERENCE, KTERÁ PŘIJALA LISABONSKOU SMLOUVU 30.3.2010 Úřední věstník Evropské unie C 83/335 PROHLÁŠENÍ PŘIPOJENÁ K ZÁVĚREČNÉMU AKTU MEZIVLÁDNÍ KONFERENCE, KTERÁ PŘIJALA LISABONSKOU SMLOUVU podepsanou dne 13. prosince 2007 30.3.2010 Úřední věstník

Více

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692

Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Zadavatel: Moravskoslezský kraj se sídlem Ostrava, 28. října 117, PSČ 702 18 IČ: 70890692 Veřejná zakázka: Úvěrový rámec na předfinancování a spolufinancování projektů zadávaná v otevřeném řízení podle

Více

SŠ didakika. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory Pro www.fineprint.cz

SŠ didakika. PDF byl vytvořen zkušební verzí FinePrint pdffactory Pro www.fineprint.cz SŠ didakika Pojem, předmět a vývoj didaktiky, didaktika geografie jako vědní obor Úkoly didaktiky geografie Učební plány geografie na středních školách (gymnázia, SOŠ, OA) Názorné metody v geografii na

Více

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED Directorate-General for Communication Public Opinion Monitoring Unit V Bruselu dne 30. ledna 2015 Eurobarometr Evropského parlamentu (EB/PE 82.4) Eurobarometr Evropského parlamentu 2014 ANALYTICKÝ PŘEHLED

Více

Návrh. Senátu Parlamentu České republiky

Návrh. Senátu Parlamentu České republiky 303 10. funkční období 303 Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol o přístupu Černé Hory k Severoatlantické smlouvě 2016 Návrh U S N E S

Více

Mezinárodní finance. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1

Mezinárodní finance. Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí 1 Základní definice Mezinárodní finance chápeme jako systém peněžních vztahů, jejichž prostřednictvím dochází k pohybu peněžních fondů

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Třetí pololetní zpráva o fungování schengenského prostoru za období od 1. listopadu 2012 do 30.

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Třetí pololetní zpráva o fungování schengenského prostoru za období od 1. listopadu 2012 do 30. EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 31.5.2013 COM(2013) 326 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Třetí pololetní zpráva o fungování schengenského prostoru za období od 1. listopadu 2012 do 30. dubna

Více

Historie 14. Otázka číslo: 1. K pokusu o státní převrat v SSSR došlo v roce: 1989 (je možná pouze jedna správná odpověď) Otázka číslo: 2

Historie 14. Otázka číslo: 1. K pokusu o státní převrat v SSSR došlo v roce: 1989 (je možná pouze jedna správná odpověď) Otázka číslo: 2 Historie 14 Otázka číslo: 1 K pokusu o státní převrat v SSSR došlo v roce: 1991 1990 1989 Otázka číslo: 2 Prvním nekomunistickým předsedou vlády po roce 1945 byl v Polsku: W. Jaruzelski T. Mazowiecki L.

Více

STÁTNÍ PLÁNY PRO ZAVÁDĚNÍ PALIV S NÍZKÝM NEBO NULOVÝM OBSAHEM SÍRY V ČLENSKÝCH ZEMÍCH CEMT

STÁTNÍ PLÁNY PRO ZAVÁDĚNÍ PALIV S NÍZKÝM NEBO NULOVÝM OBSAHEM SÍRY V ČLENSKÝCH ZEMÍCH CEMT STÁTNÍ PLÁNY PRO ZAVÁDĚNÍ PALIV S NÍZKÝM NEBO NULOVÝM OBSAHEM SÍRY V ČLENSKÝCH ZEMÍCH CEMT Únor 2003 Tento dokument je určen pro informaci v souvislosti s předložením návrhu usnesení o palivech bez obsahu

Více

DŮVODY SPOLUPRÁCE BRICS

DŮVODY SPOLUPRÁCE BRICS EU A ZEMĚ BRIC BRIC Brazílie, Rusko, Indie, Čína Někdy BRICS zahrnuje i Jižní Afriku Termín Goldman Sachs z roku 2001 4 ekonomiky, které v budoucnosti budou velmi významné Od roku 2006 kooperují, ale nepříliš

Více

Schengen. 11.3.2009, Pardubice

Schengen. 11.3.2009, Pardubice Schengen 11.3.2009, Pardubice Schengen, Lucembursko 1 527 obyvatel, LAU II Počátky Schengenu uzavření tzv. Saarbrőckenské dohody, sjednána mezi SRN a Francií, 13.6.1984 důsledek protestůřidičů TIR proti

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 97.220.40 2007 Horolezecká výzbroj - Smyčky - Bezpečnostní požadavky a zkušební metody ČSN EN 566 94 2003 Září Mountaineering equipment - Slings - Safety requirements and test

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze

Česká zemědělská univerzita v Praze Česká zemědělská univerzita v Praze Fakulta provozně ekonomická Dopady vstupu České republiky do EU na celní orgány ČR Vypracoval: Jiří Masařík Vedoucí diplomové práce: RNDr. PhDr. Michal Kubálek, Ph.D.

Více

JAK JSME NA TOM A CO S TÍM? ANEB SITUACE, TRENDY A OPATŘENÍ NA ZVÝŠENÍ ZASTOUPENÍ ŽEN NA TRHU PRÁCE A VE VEDENÍ FIREM V ČR

JAK JSME NA TOM A CO S TÍM? ANEB SITUACE, TRENDY A OPATŘENÍ NA ZVÝŠENÍ ZASTOUPENÍ ŽEN NA TRHU PRÁCE A VE VEDENÍ FIREM V ČR JAK JSME NA TOM A CO S TÍM? ANEB SITUACE, TRENDY A OPATŘENÍ NA ZVÝŠENÍ ZASTOUPENÍ ŽEN NA TRHU PRÁCE A VE VEDENÍ FIREM V ČR Hana Maříková Sociologický ústav Akademie věd ČR v.v.i. 12/11/2015 FIRMA ROKU

Více

ZÁKON. ze dne 2015, Čl. I. Změna zákona o církvích a náboženských společnostech

ZÁKON. ze dne 2015, Čl. I. Změna zákona o církvích a náboženských společnostech ZÁKON ze dne 2015, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů (zákon o církvích a náboženských společnostech),

Více

KOMORA SOCIÁLNÍCH PODNIKŮ

KOMORA SOCIÁLNÍCH PODNIKŮ Ing. Marek Juha místopředseda představenstva - CÍLE - Zasazovat se o popularizaci sociálního podnikání Prosazování podpory sociálních podnikatelů a sociálních podniků Usilovat o vytvoření kvalitní spolupráce

Více

Petr Zahradník VSTUP DO EVROPSKÉ UNIE přínosy a náklady konvergence

Petr Zahradník VSTUP DO EVROPSKÉ UNIE přínosy a náklady konvergence A 383577 Petr Zahradník VSTUP DO EVROPSKÉ UNIE přínosy a náklady konvergence OHBECK Obsah Předmluva recenzenta Úvod Seznam použitých zkratek V IX XI ČÁST I. Předmět a institucionální rámec evropské integrace

Více

Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta. Teze k diplomové práci. Právo na označení výrobků a služeb

Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta. Teze k diplomové práci. Právo na označení výrobků a služeb Česká zemědělská univerzita v Praze Provozně ekonomická fakulta Teze k diplomové práci Právo na označení výrobků a služeb Vedoucí diplomové práce: JUDr. Eva Kadlecová Diplomant: Kateřina Martinková Praha

Více

Ceník přepravce BALIKSERVIS Doba přepravy

Ceník přepravce BALIKSERVIS Doba přepravy Ceník přepravce BALIKSERVIS 1 2 3 5 10 15 20 25 30 40 50 70 100 150 200 300 400 500 700 1-1 1 55 550 596 685 716 974 1 236 1 565 1 893 2 469 2 993 SK SK 1 SK 5 90 179 180 190 211 232 239 255 272 304 349

Více

PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět : Konsolidované znění Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie

PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět : Konsolidované znění Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 15. dubna 2008 (OR. fr) 6655/08 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět : Konsolidované znění Smlouvy o Evropské unii a Smlouvy o fungování Evropské unie ÚVODNÍ POZNÁMKA Tato publikace

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více

Kolik platí Češi za elektřinu a plyn? Nové porovnání evropských států

Kolik platí Češi za elektřinu a plyn? Nové porovnání evropských států DOMÁCÍ ZAHRANIČÍ EKONOMIKA SPORT NÁZORY MAGAZÍN AUTO VIDEO DANĚ NAKUPOVÁNÍ PRÁCE UŠETŘI PENÍZE JAK NA REKONSTRUKCE Kolik platí Češi za elektřinu a plyn? Nové porovnání evropských států před 3 minutami

Více

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR

PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PLÁNOVÁNÍ, ZÍSKÁVÁNÍ A VÝBĚR PRACOVNÍKŮ Kateřina Legnerová Mail: katerina.legnerova@fhs.cuni.cz SYSTÉM ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Předvýběr Ukončení PP Získávání zaměstnanců Výběr Vnější podmínky Plánování

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 16. dubna 2013 (OR. en) 8481/13 DENLEG 34 AGRI 240 PRŮVODNÍ POZNÁMKA Odesílatel: Evropská komise Datum přijetí: 11. dubna 2013 Příjemce: Generální sekretariát Rady Č. dok. Komise:

Více

Aplikace snížené sazby daně z přidané hodnoty u piva

Aplikace snížené sazby daně z přidané hodnoty u piva VYBRANÁ TÉMATA Aplikace snížené sazby daně z přidané hodnoty u piva Obsah Úvod... 3 Příloha I... 5 Prameny:... 6 Vybraná témata č. 3/2016 únor 2016 Autor: Josef Palán AKTUÁLNÍ VYDÁNÍ: Název: Aplikace snížené

Více

Evropská Unie. Bohdálek Kamil

Evropská Unie. Bohdálek Kamil Evropská Unie Bohdálek Kamil 5. 5. 2014 Historie EU Evropská unie vznikla roku 1992 1952 Vznik Evropského sdružení uhlí a oceli 1957 ESUO zakládá Evropské hospodářské společenství 1992Podepsání smlouvy

Více

Obsah prezentace. NSRR a rámec politiky soudržnosti. NSRR a operační programy, 1. strategický cíl Konkurenceschopná česká ekonomika

Obsah prezentace. NSRR a rámec politiky soudržnosti. NSRR a operační programy, 1. strategický cíl Konkurenceschopná česká ekonomika NSRR a operační programy, 1. strategický cíl Konkurenceschopná česká ekonomika Konference OPPI podpora českým podnikům v průběhu sedmi let nového programovacího období 4. prosince 2007, Praha Ing. Martin

Více

Vy_32_Inovace_08_Evropa pracovní list

Vy_32_Inovace_08_Evropa pracovní list Vy_32_Inovace_08_Evropa pracovní list Základní škola Jindřicha Pravečka Výprachtice 390 Reg.č. CZ.1.07/1.4.00/21.1674 Autor: Bc. Petr Grossmann Anotace Digitální studijní materiál je věnován učivo zeměpisu

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŢÁKY

VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŢÁKY PROJEKT Zlepšení podmínek výuky učebních oborů CZ.1.07./1.1.06/01.0079 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky VÝUKOVÝ MATERIÁL PRO ŢÁKY Vyučovací

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 3-6

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 3-6 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro dopravu a cestovní ruch 2. 2. 2010 2009/0110(COD) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 3-6 Návrh zprávy Brian Simpson (PE430.973v01-00) o návrhu rozhodnutí Evropského parlamentu a

Více

JEDNACÍ ŘÁD FORMÁTOVÉHO VÝBORU NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY

JEDNACÍ ŘÁD FORMÁTOVÉHO VÝBORU NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY JEDNACÍ ŘÁD FORMÁTOVÉHO VÝBORU NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ KNIHOVNY Článek 1 Úvodní ustanovení 1. Jednací řád Formátového výboru Národní digitální knihovny upravuje zejména způsob svolávání zasedání, účasti, rozhodování

Více

SDĚLENÍ určené těm, kteří se chtějí obrátit na EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA

SDĚLENÍ určené těm, kteří se chtějí obrátit na EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA (Cze) (18/01/2007) SDĚLENÍ určené těm, kteří se chtějí obrátit na EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA I. JAKÉ ZÁLEŽITOSTI MŮŽE SOUD PROJEDNÁVAT? 1. Evropský soud pro lidská práva je mezinárodní institucí, která

Více

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele,

a. vymezení obchodních podmínek veřejné zakázky ve vztahu k potřebám zadavatele, Doporučení MMR k postupu zadavatelů při zpracování odůvodnění účelnosti veřejné zakázky, při stanovení obchodních podmínek pro veřejné zakázky na stavební práce a při vymezení podrobností předmětu veřejné

Více

1 Hlavní město Praha. Počet zastupitelů: 63 Počet obyvatel: 1 246 240 Rozloha kraje: 496 km 2. 2 Středočeský kraj

1 Hlavní město Praha. Počet zastupitelů: 63 Počet obyvatel: 1 246 240 Rozloha kraje: 496 km 2. 2 Středočeský kraj P R O F I L EDITORIAL Asociace krajů, která byla založena v roce 2001, je zájmovým sdružením všech 13 českých a moravských krajů a hlavního města Prahy. Hlavním cílem Asociace krajů je prosazování společných

Více

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR Číslo projektu Název projektu školy Klíčová aktivita III/2 EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.4.00/21.2146

Více

Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika

Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika 02.11.2010 Dunajská strategie Prioritám Dunajské strategie bude kralovat životní prostředí a ekonomika Další z projektů regionálního partnerství podporovaného Evropskou unií, tzv. Dunajská strategie, se

Více

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava

Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Pravidla pro publicitu v rámci Operačního programu Doprava Prioritní osa 7 -Technická pomoc Praha - prosinec 2010 Verze 1.0 Ministerstvo dopravy www.opd.cz OBSAH Úvod...3 Obecná pravidla...4 Legislativní

Více

1. Cizinci v České republice

1. Cizinci v České republice 1. Cizinci v České republice Počet cizinců v ČR se již delší dobu udržuje na přibližně stejné úrovni, přičemž na území České republiky bylo k 31. 12. 2011 evidováno 434 153 osob III. Pokud vezmeme v úvahu

Více

Údaje o rozšíření používání ICT v závislosti na pohlaví sledovaných jednotlivců najdete v publikaci: Zaostřeno na ženy a muže.

Údaje o rozšíření používání ICT v závislosti na pohlaví sledovaných jednotlivců najdete v publikaci: Zaostřeno na ženy a muže. Český statistický úřad (ČSÚ) zjišťuje od roku 2005 podrobné informace o uživatelích osobního počítače a internetu v dospělé populaci, a to prostřednictvím samostatného ročního statistického zjišťování:

Více

Euro a stabilizační role měnové politiky. 95. Žofínské fórum Euro s otazníky? V Česku v představách, na Slovensku realita Praha, 13.

Euro a stabilizační role měnové politiky. 95. Žofínské fórum Euro s otazníky? V Česku v představách, na Slovensku realita Praha, 13. Euro a stabilizační role měnové politiky Zdeněk k TůmaT 95. Žofínské fórum Euro s otazníky? V Česku v představách, na Slovensku realita Praha, 13. listopadu 2008 Co nás spojuje a v čem se lišíme Režim

Více

EU peníze středním školám digitální učební materiál

EU peníze středním školám digitální učební materiál EU peníze středním školám digitální učební materiál Číslo projektu: Číslo a název šablony klíčové aktivity: CZ.1.07/1.5.00/34.0515 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblast,

Více