Operační systém. Komponenty operačního systému. Funkce operačního systému

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Operační systém. Komponenty operačního systému. Funkce operačního systému"

Transkript

1 Operační systém Operační systém je rozhraní mezi uživatelem a počítačem a spravuje další aplikace. Většina počítačů se prodává s nainstalovaným operačním systémem. Rozvoj technologie procesorů přinesl zvýšení počtu provedených instrukcí za sekundu. Mnohé systémy umožňují provádět některé úlohy souběžně. Počítače schopné řídit práci více uživatelů a rozdělovat ji se nazývají síťové servery. Servery používají operační systém síťový operační systém ( Network Operating Systems). Rychlý počítač s tímto systémem spravuje operace pro velké firmy nebo větší Internetové sítě. Komponenty operačního systému Každý operační systém obsahuje tři základní prvky, které plní odlišné funkce: Uživatelské rozhraní uživatel používá pro komunikaci s operačním systémem. K tomu slouží příkazy zadané v příkazovém řádku nebo výběrem myší v grafickém režimu. Jádro je základ operačního systému, je odpovědné za načítání a provozování programů a správu vstupu a výstupu. Systém správy souborů určuje, jakým způsobem operační systém organizuje a spravuje soubory. Soubor obsahuje všechny údaje. Virtuálně jsou všechny informace, které systém uchovává, ve formě souborů. Soubory jsou různého typu, např. programy, datové nebo textové soubory. Většina operačních systémů používá hierarchický systém, který uspořádá soubory ve složkách do stromové struktury. Začátek struktury se nazývá kořenový adresář. Funkce operačního systému Nehledě na velikost počítače a jeho operační systém, musí operační systém poskytovat tyto základní funkce: Správa složek a souborů vytváří strukturu souborů na pevném disku, který ukládá a poskytuje uživateli jeho data. Při ukládání souboru ho operační systém uloží, přidá mu jméno a pamatuje si pro příští načtení, kam soubor uložil. Správa aplikací pokud uživatel požaduje nějaký program, operační systém ho najde a načte do operační paměti. Protože naráz běží několik programů, operační systém musí rozdělovat zdroje počítače.

2 Podpora programových utilit - operační systém používá programové utility pro údržbu a opravy. Tyto utility pomáhají rozpoznávat problémy, hledají ztracené soubory, opravují poškozené soubory a zálohují data. Kontrola hardware - operační systém se nachází mezi programy a BIOSem. BIOS kontroluje hardware. Všechny programy vyžadující hardware k němu přistupují přes operační systém. Operační systém přiděluje hardware přes BIOS nebo přes rozhraní jednotlivých zařízení. Windows 2000 obcházejí systém BIOS a kontrolují hardware přímo. Všechny programy jsou vytvářeny pro specifické operační systémy. Programy napsané pro operační systém UNIX nebudou pracovat v systému Windows. Operační systém dovoluje programátorům vytvářet aplikace bez uvažování o přístupu k hardware. Pokud operační systém nepředával informace mezi aplikací a hardware, programy by měly být přepsány pokaždé, když jsou instalovány na nový počítač. Typy operačních systémů a základní pojmy Při porovnávání operačních systémů se používají tyto základní pojmy: Multiuser dva a více uživatelů mohou pracovat s programy a sdílet vnější zařízení jako je tiskárna ve stejný čas. Multitasking počítač je schopen provádět více aplikací ve stejné době. Multiprocessing počítač může mít několik centrálních procesových jednotek, které programy sdílejí společně. Multithreading program může mít poškozenou malou část, takže může být operačním systémem načtena potřebná část. Nejvíce rozšířené operační systémy: Microsoft Windows NT, 2000 a XP Windows jsou dnes jedny z nejrozšířenějších operačních systémů. Tento operační systém byl vytvořen pro počítače s procesorem Intel a s procesory Intel-kompatibilními. Tento systém pracuje v grafickém režimu. Operační systém Macintosh první počítače Macintosh byly vyrobeny v lednu Systém byl vytvořen tak, aby byl co nejvíce uživatelsky příjemný ve srovnání s počítači se systémem DOS. Poslední verze System X je vysoce funkční a je založena na systému UNIX jako technologii jádra. UNIX je jeden z nejstarších operačních systémů. Byl zaveden koncem šedesátých let. UNIX je populární kvůli možnosti správy počítačových sítí. Je vytvořen pro počítače IBM, HP (Hewlett-Packard) a SUN Microsystems. V současnosti existuje mnoho verzí UNIXu. Jednou z nevíce rozšířených je vysoce populární Linux.

3 Windows, UNIX a Macintosh jsou patentované operační systémy, což znamená, že se musí zakoupit. Linux je operační systém volně šiřitelný, takže se může volně stahovat. Některé placené verze jsou mnohem levnější než operační systémy Windows. DOS Disk Operating Systém Firma Microsoft vytvořila operační systém DOS v roce 1981 pro počítače IBM. Windows 98 a Windows 2000 podporují příkazy DOSu z důvodu kompatibility se staršími verzemi. DOS je soubor programů a příkazů, které se používají pro kontrolu všech počítačových operací. Výpis DOSu se skládá ze tří různých částí: Bootovací soubory tyto soubory se používají během načítání nebo při restartu. Soubory pro správu souborů umožňují spravovat data v systému souborů a složek. Soubory utilit umožňují uživateli spravovat systémové zdroje, problémy systému a konfigurovat systémové nastavení. Programy DOSu pracují vždy na pozadí a dovolují zadávat data klávesnicí, vytvářet strukturu souborů pro ukládání dat na disk a výstup dat na tiskárnu nebo monitor. DOS je odpovědný za vyhledávání a organizaci dat a aplikací na disku. Po zavedení operačních systémů s grafickým režimem se stal DOS zastaralým. Přesto je DOS stále důležitý v mnoha oblastech pro přeprogramování a úpravu starších aplikací, instalace operačního systému Windows na starší počítače. Všechny generace Windows podporují použití příkazů DOSu kvůli zachování kompatibility. Proto je důležité znát základy DOSu před instalací a prací s operačním systémem typu Windows. Základní prvky DOSu DOS je užitečný při odstraňování potíží a jako první pomoc, když nelze načíst operační systém Windows. Zajistí přístup k pevnému disku a umožní spustit diagnostické programy. Ke spuštění DOSu z prostředí Windows se zvolí volba Start Spustit. Základní vlastnosti DOSu jsou: DOS používá příkazový řádek a není uživatelsky přítulný. Nejlepší cesta, jak se ho naučit, je používat ho. DOS nepodporuje víceúlohový režim, běží pouze jeden program v reálném čase. DOS má omezení v použití paměti. DOS je podstatným nástrojem IT profesionálů a používá se hlavně při řešení problémů. Struktura souborů v DOSu Pro porozumění příkazů DOSu je dobré vycházet ze struktury disku. Programy a data se ukládají na disk stejně jako dokumenty do pořadačů a skříní. Programy a data se uspořádávají do adresářů

4 (operační systém Windows používá pojem složka) podobně jako dokumenty do pořadačů. Adresáře se mohou do sebe dále vkládat. Soubor je blok souvisejících dat. Má jméno a chová se jako jedna jednotka. Záznam uchovává informaci o tom, kde se nachází každý adresář, podadresář a soubor na disku. Tyto záznamy se uchovávají v tabulce FAT (File Allocation Table). Od verze Windows 95 se používá rozšířená tabulka FAT32, která umožňuje účinněji využívat místo na disku pro ukládání souborů. Název souboru se skládá ze jména (max. 8 písmen) a přípony (3 znaky). Přípona je od jména oddělena tečkou. Každý soubor má atributy, které popisují soubor: Skrytý (hidden) soubor uživatel při běžném prohledávání tyto soubory nevidí. Jsou to důležité soubory, které chráníme před neoprávněným uživatelem. Soubor je ve výpisu zobrazen po použití speciálního příkazu: dir /ah. Pouze ke čtení uživatel si může soubor otevřít a přečíst, ale nemůže ho změnit. Archivní obsahuje záložní kopii souboru. Systémový soubor operační systém potřebuje tyto soubory k úspěšnému načtení. Struktura a organizace adresářů Pevný disk je organizován na adresáře a podadresáře. Hlavní adresář je nazván kořenový. Všechny ostatní adresáře vycházejí z kořenového adresáře, podobně jako větve stromu. Grafické ztvárnění organizace adresářů se jmenuje stromová struktura. Pro vyhledání souboru potřebujeme znalost o disku, adresáři a podadresářích, kde se soubor nachází. Každý disk je kořenový. První disk bývá označen C. Je zobrazen jako C:\, všechny soubory nebo adresáře se zobrazují s adresou kořenového disku C:\prace nebo C:\prace\ soubor.exe, kde každá úroveň je oddělena zpětným lomítkem. Přehled základních příkazů DOSu Příkazy DOSu jsou instrukce, které DOS přijímá z příkazového řádku. Vnitřní příkazy jako je dir nebo copy jsou součástí programu COMMAND.COM a jsou přístupné vždy, když běží DOS. Jsou načteny do pamětí během úvodního načítacího procesu. Mnoho vnějších příkazů jako je format a xcopy jsou zvláštní programy sídlící v adresáři DOSu. Operační systém obvykle poskytuje uživatelské rozhraní. V DOSu je jím příkazový řádek, který má formu např. C:\>, kde > je tzv. prompt. Za něj se píší příkazy a ukončují se stiskem klávesy Enter. Příkazy DOSu mohou být upřesněny použitím parametrů na konci příkazu. Parametry tvoří jedno písmeno umístěné za lomítkem, např. C:\>dir /w, kde w upravuje formát výpisu adresáře.

5 Nejčastější příkazy DOSu: Attrib používá se k nastavení, zobrazení nebo změně čtyř atributů souborů nebo adresářů: jen ke čtení, archivní, systémový a skrytý. Jde o externí příkaz. Znaménko plus nebo mínus znamená nastavení. Formát je attrib [ + nebo - ] [znak] [adresář/jméno souboru], znak je určen typem souboru, r jen ke čtení, a archivní, s systémový, h - skrytý. Del vymaže daný soubor, je totožný s příkazem erase. del [adresář/jméno souboru] /[parametr] Edit externí příkaz sloužící k prohlížení, tvorbě a úpravě souboru. Forma: edit [adresář/jméno souboru] /[ parametr], kde parametry jsou b- monochromní mód, h ukazuje maximální možný počet řádek, r- načte soubor v podobě pouze pro čtení. Format externí příkaz, který maže všechny informace na floppy disku nebo pevném disku. Používá se k přípravě disku před instalací Windows. Formát: format [adresář/jméno souboru] /[parametr]. Parametry jsou: q rychlé formátování bez smazání tabulky FAT, takže můžeme obnovit soubory, s zkopíruje systémové soubory na formátovaný disk, u vše zformátuje a všechna předchozí data a také FAT tabulka jsou smazané. Fdisk - externí příkaz dovolující uživateli zrušit nebo vytvořit rozdělení na pevném disku. Používá se před instalací Windows, je ve formátu: fdisk /[parametr], obvykle je to /status. Scandisk příkaz DOSu vytvořený pro vyhledání a opravu chyb na pevném nebo floppy disku. Formát je: scandisk /[parametr]. Parametry jsou: all kontroluje a opravuje všechny lokální adresáře, checkonly pouze kontroluje a neopravuje, autofix automaticky určuje chyby a ukládá ztracené clustery. Mem - externí příkaz ukazuje, jak je rozdělená paměť. Má formát: mem /[ parametr]. Parametry jsou: c- seznam programů právě načtených do paměti a kolik paměti používají, d- seznam programů a složek které se právě načítají do paměti, e seznam volného místa v konvenční a vyšší paměti, p přestávka po výpisu jednotlivých obrazovek. Copy používá se pro kopírování jednoho nebo více souborů, může být také použit pro tvorbu nového disku. More ukazuje výstup na obrazovku, má formát: : more[jméno souboru] Další příkazy jsou jednoduché a nemají parametry: Cd změna adresáře. Mkdir nebo md vytvoření nového adresáře. Rmdir nebo rd zrušení prázdného adresáře, může být použit po zrušení všech podadresářů a souborů. Deltree zruší adresář se všemi jeho soubory a podadresáři.

6 Vytvoření bootovací diskety DOS Počítač není vždy schopen nastartovat. Jako řešení problému je vytvoření záložní načítací diskety. Tato disketa může být využita před instalací operačního systému na novém počítači. Disketa musí obsahovat tři nezbytné systémové soubory: COMMAND.COM IO.SYS MSDOS.SYS Také musí obsahovat soubor drvspace.bin. Tento soubor je nutný pouze pro přečtení disku, který má být zmenšen kompresí. Na disketě by měly být také diagnostické programy. Postup vytvoření bootovací diskety: Zapněte počítač. Vložte prázdnou disketu do jednotky. Napište format A: /s a stiskněte Enter. Napište sys A: když je disketa už naformátovaná, stiskněte Enter. Načtení systému z diskety Spouštěcí disketa DOSu se používá pro načtení z příkazového řádku. První sekce diskety obsahuje zaváděcí sektor, kde je uložena informace o tom, jak je organizována disketa. Někdy obsahuje malý MBR (Master boot record), který má dvě části: zaváděcí záznam a tabulku oblastí. Fyzicky je umístěn v sektoru 0 a v nulté stopě. MBR načte tabulku oblastí a najde aktivní oblast, ze které se bude načítat operační systém. Usnadňuje tak přípravu před načtením BIOSu. Pro načtení systému musíte umístit disketu do floppy jednotky a zapnout počítač. BIOS spustí krátký program, který zavede systémové soubory z disku do operační paměti. Pokud systém provádí standardní načtení, zobrazí datum a čas, poté zobrazí prompt A:\, což znamená, že DOS běží a aktuální disk je disk A.

7 Konfigurační soubory DOSu Operační systém MS-DOS obsahuje dva důležité konfigurační soubory: AUTOEXEC.BAT a CONFIG.SYS. Používají se k optimalizaci systému. Na začátku načítacího procesu procedura BIOSu prověřuje kořenový adresář spouštěcí diskety a hledá CONFIG.SYS. Poté vyhledá překladač COMMAND.COM a nakonec vyhledá v kořenovém adresáři soubor AUTOEXEC.BAT. Soubory AUTOEXEC.BAT a CONFIG.SYS jsou podstatné při optimalizaci systémové paměti a použití disků. Pořadí souborů DOSu při načtení: IO.SYS MSDOS.SYS CONFIG.SYS COMMAND.COM AUTOEXEC.BAT Správa paměti Typy pamětí Operační systém používá fyzickou paměť a virtuální paměť. Fyzická paměť je RAM, také se jí říká systémová. Dělí se na čtyři kategorie: konvenční, vyšší, vysoká a rozšířená. Logické rozdělení paměti bylo vytvořeno pro první počítače typu IBM, kdy maximum velikosti paměti bylo 1 MB. Prvních 640 KB bylo určeno pro operační systém a uživatele, dalších 384 KB vyšší pro BIOS a utility. Od verze Windows 9x podporuje jiný typ fyzické paměti, virtuální paměť je řešena dále. Konvenční paměť obsahuje všechny adresy mezi 0 a 640 KB. Také se jí říká základní paměť. Je to místo, kde pracují programy. Rezervovaná nebo-li vyšší paměť (UM) zabírá adresy mezi 640 a 1024 KB (do 1 MB). Volné paměťové bloky jsou nazvány UMB. Tuto paměť využívají programy BIOSu, funkce plug-and-play a grafické karty. Část mezi 96 KB a 160 KB z celkových 384 KB využívá správce paměti, např. program EMM386.EXE. Rozšiřování sběrnice a potřeba většího místa v paměti způsobila zpřístupnění paměti nad 1 MB. První princip používal stránkovou paměť expanded. Data jsou posílána na jednotlivé stránky přes přepínač. Tato paměť je využívána rezidentními rutinami. Rozšířená (Extended) paměť nepotřebuje žádné přepínače, přímé adresování paměti zajišťuje paměťový manažer XMS. Program se jmenuje HIMEM.SYS. Vysoká (High) paměť zabírá prvních 64 KB rozšířené paměti, tuto paměť využívá DOS a některé aplikace běžící pod DOSem.

8 Další typy paměti Paměť RAM a virtuální paměť jsou dva důležité druhy paměti. Virtuální paměť není viditelná, vytváří se na pevném disku. Jednotky pevného disku jsou upraveny tak, že část se chová jako RAM. Kombinace virtuální paměti a skutečné fyzické paměti vytváří iluzi větší operační paměti než je opravdu instalovaná v systému. Virtuální paměť je základem pro multitasking ve verzi Windows 9x. Bylo by složité používat tolik různých verzí software bez virtuální paměti. Pro odkládání dat se používá systém swap, software se jmenuje MM (Memory Manager) nebo MMU (Memory Management Unit). Protože pevný disk je pomalejší než operační paměť, je i virtuální paměť pomalejší než ostatní typy pamětí. Virtuální paměť je využívaná operačními systémy Windows 9x, NT, 2000 a XP, UNIX, Linux. Starší operační systémy používaly stálý swap soubor s pevně danou velikostí. Současné systémy používají dočasné (temporary) swap soubory s variabilní velikostí. Jsou vytvořeny při startu počítače. Zkontrolovat virtuální paměť přes volby: Control Panel Systém Výkon. Je dobré ponechat implicitní nastavení pro virtuální paměť: Nastavení virtuální paměti spravuje systém Windows, předejdete tak možným chybám.

9 Konflikty pamětí Je mnoho důvodů vyvolávajících paměťové konflikty. Konflikt může např. způsobit současná práce dvou správců paměti. K diagnostice se používají různé nástroje, např. Microsoft Diagnostics. Paměťový konflikt může vést ke stavu zvaném: generální chyba ochrany GPF(General Protection Fault), kdy se objeví tzv. modrá obrazovka smrti. To označuje, že došlo k chybě a nabízí volby pro uživatele. Nejčastěji je nejlepší restart systému. GPF byla zavedena od 16-bitových Windows 3.x. K chybě GPF obvykle dojde, když aplikace se silně pokusí narušit integritu systému. Pokus použít paměťovou adresu nebo místo obsazené jinou aplikací. Pokus pracovat s chybným hardwarovým rozhraním. Pokus získat si přímý přístup k systémovému hardware. Další konfliktní situace můžou nastat při použití mnoha rezidentních rutin, které se snaží použít stejné místo nebo adresu ve vyšší paměti ve stejný čas. Diagnostické utility se používají pro diagnostiku chyb. Po identifikaci konfliktních aplikací může být problém vyřešen zvětšením paměti. Reálná nebo chráněná paměťová adresace Reálná paměťová adresace znamená, že software jako je DOS a jeho aplikace mohou adresovat pouze prvních 1024 KB (1 MB) operační paměti. Mikroprocesor adresuje prvních 1024 KB konvenční paměti podle reálné adresy místa v paměti. Kvůli přímému přístupu do paměti vyvolá případná chyba zastavení běhu počítače a jeho restart. Chráněná paměťová adresace je doplňkem reálné paměťové adresace. Na rozdíl od první dovolí programu zhavarovat bez toho, aby narušil celý systém. Předpokladem této adresace je, že jedna část paměti neovlivňuje jinou část, využívanou dalším programem. Když je používána, program je omezen vlastní vymezenou částí paměti, ale má přístup do paměti nad 1 MB, k tomu je třeba použít čip. Programy, které běží souběžně, jsou nejprve po žádosti čipu ochráněny operačním systémem. Operační systém může spravovat více programů souběžně. Přístup do paměti, k ovladačům a přenos mezi

10 vstupními a výstupními zařízeními je 32bitový. Tento mód používají jak Windows 2000 tak i Windows XP. Aplikace jsou chráněny před použitím paměti vyhrazené jiné, právě běžící aplikaci. Virtual Real Mode procesor umožňuje aplikacím běžícím v reálném módu pracovat i v protected módu, takže aplikace DOSu mohou běžet i v operačním systému Windows XP. Compatibility Mode vytváří prostředí dřívějších operačních systémů pro aplikace nekompatibilní se současným operačním systémem. NTFS, FAT Nejdůležitějším a největším rozdílem mezi operačními systémy Windows je Windows NT File System (NTFS) a File Allocation Table (FAT), tedy systémy uspořádání souborů. Jejich hlavní funkcí je ukládání a načtení dat z pevného disku. Systém správy souborů na disku určuje, jak budou data organizována, optimalizována a obnovována. Systém FAT Systém FAT vytvořil v roce 1976 Bill Gates pro správu souborů. Tento systém používá tabulku s adresami pro soubory. Jako první začala tento systém používat firma Intel v procesoru Intel 8086 a stala se základem první verze DOSu. Nový systém NTFS byl poprvé použit ve verzi Windows NT a přinesl mnoho nových nástrojů pro uživatele. Každý správce systému musí znát jejich rozdíly. Systém FAT16 Jde o 16tibitový systém používaný v operačních systémech DOS, Windows 3.1 a prvních verzích Windows95. Možnost zadávání jména souboru je omezena na 8 znaků a jeho příponu na 3 znaky. Další byte je vyhrazen atributu souboru. Jejich typy: S systémový soubor. H skrytý soubor. A archivní soubor. R soubor pouze pro čtení. Dále je zde zaznamenán datum a čas poslední změny. Systém poskytuje dva důležité nástroje: CHKDSK a SCANDISK, které zajišťují, aby se při problémech neztrácela data. Tyto programy kontrolují podle FAT tabulky stav každého záznamu na disku. Najdou obsazená místa v paměti bez názvu souboru a zeptají se uživatele, zda chce soubory prohlédnout nebo smazat a označit jako volné místo. Jejich používání udržuje běh systému v optimálním stavu. Největším rozdílem mezi systémy FAT16, FAT32 a NTFS je způsob uspořádání a ukládání souborů na disku tak, aby bylo co nejlépe využité místo. Systém FAT16 umí pracovat s oblastmi do 2 GB. Soubory jsou ukládány do clusterů(alokačních jednotek). Pevný disk je rozdělen do sektorů o velikosti 512 B. Sektory se sdružují do clusterů. Jeden cluster je obsazen jedním souborem nezávisle na velikosti. Velikost clusteru závisí na velikosti disku a možností tabulky FAT, která umí pracovat s určitým konečným počtem clusterů.

11 Systém FAT32 Pracuje na stejném principu jako FAT16, ale používá větší místo pro zápis jména a adresy souboru. Proto používá více clusterů s méně sektory. Podporuje tak pevné disky s kapacitou až do 2048 GB. Výhoda menšího množství sektorů v clusteru je v tom, že zůstává méně neobsazeného místa na disku. Další výhodou tohoto systému je, že na rozdíl od systému FAT16, který umístil kořenový adresář přesně na začátek disku, dovoluje FAT32 kořenový adresář umístit kamkoliv na disk. V případě poškození začátku disku byl u FAT16 už nepoužitelný, ale systém FAT32 umožňuje přemístit kořenový adresář a místo opravit. FAT32 si také vytváří záložní kopii tabulky a hlavně ji může při případné chybě v hlavní tabulce použít. Systém NTFS Tento systém byl původně vytvořen pro Windows NT, ale používají ho i současné verze Windows 2000 a XP. Tyto systémy mohou také používat systém FAT, ale pak se nemůžou využít všechny jejich možnosti. Původní verze byla označena jako NTFS4, Windows 2000 používají verzi NTFS5, která obsahuje zejména vylepšení bezpečnosti. Také umožnila administrátorovi nastavit pro uživatele velikost místa na disku. Víceuživatelské systém potřebuje také nastavovat práva pro soubory a složky a také umožnit sdílení po síti, k tomu systém používá seznamy DACL(Discretionary Access Control List) a SACL(Systém Access Control List). NTFS poskytuje efektivnější správu souborů na velkých discích ve srovnání s oběma systémy FAT, tento systém by měl zvládat správu disků i příštích 20 let. Systém FAT používá také pouze 8bitovou znakovou ASCII sadu, která nedovoluje používat národní znaky v názvech souborů a složek. Systém NTFS používá 16bitovou znakovou Unicode sadu, umožňující používat národní sady znaků. Operační systémy Windows NT, 2000 a XP byly vytvořeny tak, aby je začaly používat i velké firmy. Vylepšilo se zejména zabezpečení a správa velkých datových souborů. Systém NTFS používá při své práci transakce, tedy rozložení operace na dílčí akce. Transakce je úspěšně provedena pouze tehdy, pokud úspěšně projdou všechny akce. V opačném případě, po havárii v některém kroku, zůstane stav stejný, jako před transakcí. Další výhodou je, že když systém objeví poškozený sektor, přemapuje cluster a vadný sektor už nebude používán. Velikost disku Velikost clusteru 512 MB nebo méně 512 bytů 513 MB 1024 MB 1 KB 1025 MB 2048 MB 2 KB 2049 MB 4096 MB 4 KB 4097 MB 8192 MB 8 KB 8193 MB MB 32 KB MB a více 64 KB

12 Windows XP Windows XP Home Edition je nejlevnější verze, určená pro běžné domácí užívání. Mohou se používat na většině počítačů a notebooků, protože má minimální požadavky na systém. Má mnoho vylepšení ve srovnání s Windows 2000 a zejména předchozích Windows 9x, např. vylepšení softwarové a hardwarové kompatibility, jednoduché zabezpečení, nová přihlašovací obrazovka, rychlejší nastavování, podpora multimédií a hraní her. Windows XP Proffesional obsahuje vše, co základní verze a navíc poskytuje zabezpečení, síťovou podporu a podporu nejnovějšího hardware. Jádro obou verzí je stejné. Také správa souborů, prohlížeč, správa digitálních zařízení, většina systémových prostředků a nástrojů na řešení problémů jsou stejné. Rozšíření verze Windows XP Proffesional navíc od verze Windows XP Home Edition: Power user nový Remote Desktop umožňuje připojení mobilních uživatelů a jejich spolupracujících počítačů. Administrátorský systém je schopen řídit i vzdálené klienty v síti. Automatický systém obnovy umí obnovit systém i po chybě znemožňující načtení. Windows XP Proffesional podporuje dynamické disky. Windows XP Home Edition podporuje pouze základní typ disku a neobsahuje Internetovou informační službu. Správa - Windows XP Proffesional poskytuje rozšířenou správu operačního systému. Může se používat k přihlášení do aktivní adresářové domény. Podporuje také hromadnou metodu uživatelských domén. Obsahuje také nástroj řízení změn a konfigurace, nazvaný IntelliMinor. Profily Roaming s Windows XP Proffesional se uživatelé mohou přihlásit k jakémukoliv počítači v síti, automaticky upraví nastavení. Profil uživatele je uložen ve sdílené síťové složce. Tato informace se zkopíruje na pevný disk počítače, ke kterému se uživatel přihlásí. Po odhlášení uživatele se informace o profilu kopíruje zpátky do sdílené složky. Spolupracující rozmístění - Windows XP Proffesional byly vytvořeny pro použití v síti a obsahují podporu pro více jazyků. Poskytují také Sysprep podporu, která se používá pro instalaci operačního systému na více počítačích pracujících ve velké síti. Síťové možnosti - Windows XP Proffesional podporuje rozšířené síťové možnosti, které operační systém potřebuje při použití ve velké síti. Patří sem SNMP(Simple Network Managment Protocol jednoduchý síťový správní protokol), uživatelské rozhraní IP Security (bezpečnosti), SAP Agent, Client Service pro síť, Network Monitor a jednoduché TCP/IP služby.

13 Windows XP Proffesional 64bitový je první 64bitový operační systém firmy Microsoft. Byl vytvořen tak, aby vyhovoval specializovaným technickým aplikacím. Je určen pro umělce tvořící digitálně, 3D animátory, tvůrce her, inženýry, kteří vytvářejí složité modulace a simulace. Také velké finanční aplikace využijí možnost používat při výpočtech větší datové typy. Další využití mají i v Internetových aplikacích jako je e-obchod, získávání dat, on-line transakce, multimediální aplikace. 32bitová verze je nadále vhodná pro uživatele používající 32bitové aplikace a nepracující s velkými daty. Systém je postaven na 64bitovém procesoru Intel Itanium a vyžaduje také 64bitovou základní desku. Tato verze má výhodu rozšíření reálného typu, což umožnilo zvýšit i počet operací prováděných současně. Tato verze také podporuje větší paměť RAM až do 16 GB, 1TB paměti cache a 512 TB stránek souborů, umožňuje použít až 16 terabytů pro virtuální paměť. To vše podstatně zvyšuje výkon ve srovnání s 32bitovou verzí. Windows XP Media Center je speciálně určen pro počítače používané jako zábavné centrum. Je vytvořen tak, aby splnil všechny požadavky uživatelů, kteří chtějí mít doma digitální multimediální centrum. Centrum umožňuje sledovat živě TV, nahrávat televizní pořady, poslouchat hudbu, prohlížet fotografie, přehrávat DVD. Tento operační systém vyžaduje i technickou podporu: Rozšiřující grafickou kartu. TV turner a připojení k TV signálu přes kabel, anténu nebo satelitní přijímač. Převaděč TV signálu pro uložení na pevný disk. Digitální audio výstup umožňující propojení s domácím systémem. Ovládání je bezdrátové (pomocí infra paprsků). Registry Registrové soubory jsou důležitou součástí bootovacího procesu Windows XP. Tyto registry mají přesně daná jména, začínají HKEY_ a druhá část jména je určena podle části operačního systému, který kontroluje. Do registrů se ukládají všechna nastavení Windows. Pokud uživatel provede změny nastavení Kontrolního panelu, systému zabezpečení, organizace souborů a instalovaného software, změny se zapíší do Registrů. Každý uživatel má svoji sekci v Registrech. Z ní se bere vlastní nastavení Windows po přihlášení každého uživatele. Srdcem operačního systému je jádro NT, soubor se jmenuje NTOSKRNL.EXE. Spouští přihlašovací soubor WINLOGON.EXE a zobrazuje uvítací obrazovku Windows XP. Pokud bootuje počítač jednotka SCSI, Windows kopírují během instalace soubor NTBOOTDD.SYS.

14 Po instalaci se další změny konfigurace provádí pomocí těchto aplikací: Msconfig umožňuje nastavit programy běžící na pozadí a také kontrolovat služby Windows. Regedit umožňuje editovat registry, chybný zásah do souborů může způsobit problémy a reinstalaci operačního systému. Windows se mohou načíst v různých módech. Pokud se během načítání stiskne klávesa F8, bude zobrazena obrazovka nabídky Rozšířeného počátečního nastavení (Windows Advanced Startup Options menu), kde zvolíte mod: Safe Mode spustí Windows, ale načte pouze ovladače základních komponent. Safe Mode s podporou sítě navíc načte i ovladače síťových komponent. Safe Mode s příkazovým řádkem Windows nepoužívají grafické rozhraní, ale textové. Poslední známá dobrá konfigurace použije nastavení z doby, kdy byly Windows naposled úspěšně spuštěny, kopie nastavení je uložena v Registrech. Přehled nejčastějších závad a jejich řešení Popis závady Řešení problému Počítač nedokončí načtení Windows. Načtěte systém do počítače v Safe modu a odinstalujte naposled nainstalované aplikace. Počítač nemůže načíst Windows a hlásí invalid Vyndejte disketu nebo CD z jednotek a prověřte, systems disk. že je jako jednotka pro načtení systému nastaven pevný disk. Po aktualizaci video ovladačů zobrazuje pouze v Obnovte původní ovladač. 16 barevném VGA módu. Používáte volbu ze dvou operačních systémů, ale Pověřte, že soubor boot.ini není porušený a jeho nemáte přístup k druhému OS. obsah je v pořádku. Uživatel dostal varování, že pevný disk bude Spusťte utilitu Disk Cleanup na odstranění brzy zaplněn. dočasných souborů. Uživatel dostal chybové hlášení, že aplikace Požádejte o sdělení jména požadované služby a nemůže pracovat, protože neběží požadovaná znovu ji spusťte. služba.

2.Části operačního systému

2.Části operačního systému 2.Části operačního systému Operační systém je softwarový program který poskytuje rozhraní mezi uživatelem a počítačem a řídí tisíce aplikace. Většina počítačových systémů je prodávána s nějakým nainstalovaným

Více

Maturitní téma: Operační MS-DOS

Maturitní téma: Operační MS-DOS Maturitní téma: Operační MS-DOS OS - základní softwarové vybavení každého, počítače. DOS byl diskový operační systém určený pro práci na počítačích kompaktabilních s počítači IBM PC. MSDOS poskytoval uživateli

Více

Souborové systémy a logická struktura dat (principy, porovnání, příklady).

Souborové systémy a logická struktura dat (principy, porovnání, příklady). $TECH 13 Str. 1/5 Souborové systémy a logická struktura dat (principy, porovnání, příklady). Vymezení základních pojmů Soubor První definice: označuje pojmenovanou posloupnost bytů uloženou na nějakém

Více

IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals

IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals IT ESS II. 1. Operating Systém Fundamentals Srovnání desktopových OS a NOSs workstation síťové OS (NOSs) jednouživatelské jednoúlohové bez vzdáleného přístupu místní přístup k souborům poskytují a zpřístupňují

Více

Logická organizace paměti Josef Horálek

Logická organizace paměti Josef Horálek Logická organizace paměti Josef Horálek Logická organizace paměti = Paměť využívají = uživatelské aplikace = operační systém = bios HW zařízení = uloženy adresy I/O zařízení atd. = Logická organizace paměti

Více

MS WINDOWS I. řada operačních systémů firmy Microsoft *1985 -? Historie. Práce ve Windows XP. Architektura. Instalace. Spouštění

MS WINDOWS I. řada operačních systémů firmy Microsoft *1985 -? Historie. Práce ve Windows XP. Architektura. Instalace. Spouštění MS WINDOWS I řada operačních systémů firmy Microsoft *1985 -? Historie Práce ve Windows XP Architektura Instalace Spouštění HISTORIE I MS-DOS 1981, první OS firmy Microsoft, pro IBM PC 16b, textový, jednouživatelský,

Více

Operační systémy 1. Přednáška číslo 11 3. 5. 2010. Souborové systémy

Operační systémy 1. Přednáška číslo 11 3. 5. 2010. Souborové systémy Operační systémy 1 Přednáška číslo 11 3. 5. 2010 Souborové systémy Dělení dle bezpečnosti Souborové systémy s okamžitým zápisem pouze jeden druh operace a další musí čekat. Data se nemohou ztratit, ale

Více

SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE

SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE OPERAČNÍ SYSTÉMY SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE JÍST. OPERAČNÍ SYSTÉMY PŮVODNĚ VYVINUTY K ŘÍZENÍ SLOŽITÝCH VSTUPNÍCH A VÝSTUPNÍCH

Více

Zálohování v MS Windows 10

Zálohování v MS Windows 10 Zálohování v MS Windows 10 Historie souborů Způsob zálohování jako v MS Windows 8.1 Nastavení Aktualizace a zabezpečení Zálohování nebo Ovládací panely Systém a zabezpečení - Historie souborů Přidat jednotku

Více

9. Sítě MS Windows. Distribuce Windows. Obchodní označení. Jednoduchý OS pro osobní počítače, pouze FAT, základní podpora peer to peer sítí,

9. Sítě MS Windows. Distribuce Windows. Obchodní označení. Jednoduchý OS pro osobní počítače, pouze FAT, základní podpora peer to peer sítí, 9. Sítě MS Windows MS Windows existoval ve 2 vývojových větvích 9x a NT, tyto později byly sloučeny. V současnosti existují aktuální verze Windows XP a Windows 2003 Server. (Očekává se vydání Windows Vista)

Více

Téma 12: Správa diskových jednotek a system souborů. Téma 12: Správa diskových jednotek a systémů souborů

Téma 12: Správa diskových jednotek a system souborů. Téma 12: Správa diskových jednotek a systémů souborů Téma 12: Správa diskových jednotek a systémů souborů 1 Teoretické znalosti V tomto cvičení se podíváte na práci s diskovými jednotkami. Naučíte se používat nástroj správy disků, který se poprvé objevil

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIII - 2.3.4 Rozdělení HDD Obor: Mechanik Elektronik Ročník: 3. Zpracoval(a): Bc. Martin Fojtík Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Projekt je spolufinancován

Více

František Hudek. únor ročník

František Hudek. únor ročník VY_32_INOVACE_FH01_WIN Jméno autora výukového materiálu Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen Ročník, pro který je VM určen Vzdělávací oblast, obor, okruh, téma Anotace František Hudek únor 2013 6.

Více

SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE JÍST.

SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE JÍST. OPERAČNÍ SYSTÉMY SÁM O SOBĚ DOKÁŽE POČÍTAČ DĚLAT JEN O MÁLO VÍC NEŽ TO, ŽE PO ZAPNUTÍ, PODOBNĚ JAKO KOJENEC PO PROBUZENÍ, CHCE JÍST. OPERAČNÍ SYSTÉMY PŮVODNĚ VYVINUTY K ŘÍZENÍ SLOŽITÝCH VSTUPNÍCH A VÝSTUPNÍCH

Více

DUM 11 téma: Úvod do příkazové řádky

DUM 11 téma: Úvod do příkazové řádky DUM 11 téma: Úvod do příkazové řádky ze sady: 03 tematický okruh sady: Tvorba skript a maker ze šablony: 10 Algoritmizace a programování určeno pro: 1-2. ročník vzdělávací obor: 18-20-M/01 Informační technologie

Více

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky

Kapitola 1: Úvod. 1.1 Obsah balení. 1.2 Požadavky na systém. Česky Kapitola 1: Úvod 1.1 Obsah balení Po obdržení televizního adaptéru TVGo A03 zkontrolujte, zda balení USB TV Super Mini obsahuje následující položky. Adaptér TVGo A03 Disk CD s ovladači Dálkový ovladač

Více

úvod Historie operačních systémů

úvod Historie operačních systémů Historie operačních systémů úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav

Více

monolitická vrstvená virtuální počítač / stroj modulární struktura Klient server struktura

monolitická vrstvená virtuální počítač / stroj modulární struktura Klient server struktura IBM PC 5150 MS DOS 1981 (7 verzí) DR DOS, APPLE DOS, PC DOS 1. 3. Windows grafická nástavba na DOS Windows 95 1. operační systém jako takový, Windows XP 2001, podporovány do 2014, x86 a Windows 2000 Professional

Více

Konfigurace Windows 7

Konfigurace Windows 7 Konfigurace Windows 7 Klíčové pojmy: Uživatelská a systémová konfigurace, UAC, Rodičovská kontrola. Uživatelská konfigurace Vzhled Grafické rozhraní Aero Nabízí průhlednost, 3D efekty Zvyšuje nároky na

Více

Operační systémy (OS)

Operační systémy (OS) Operační systémy (OS) Operační systém Základní softwarové vybavení Ovládá technické vybavení počítače Tvoří rozhraní mezi aplikačními (uživatelskými) programy a hardwarem organizace přístupu k datům spouštění

Více

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií

Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávání v informačních a komunikačních technologií VY_32_INOVACE_31_15 Škola Název projektu, reg. č. Vzdělávací oblast Vzdělávací obor Tematický okruh Téma Tematická oblast Název Autor Vytvořeno, pro obor, ročník Anotace Přínos/cílové kompetence Střední

Více

Téma 7: Konfigurace počítačů se systémem Windows 7 III. Téma 7: Konfigurace počítačů se systémem Windows 7 III

Téma 7: Konfigurace počítačů se systémem Windows 7 III. Téma 7: Konfigurace počítačů se systémem Windows 7 III Téma 7: Konfigurace počítačů se systémem Windows 7 III 1 Teoretické znalosti V tomto cvičení se dozvíte, jak funguje nástroj Ověření podpisu souboru. Vyzkoušíte si práci si ověřit podpisy systémových souborů

Více

Instalace OS, nastavení systému

Instalace OS, nastavení systému ZVT Instalace OS, nastavení systému SW vybavení PC HW hardware zařízení počítače (+ firmware těchto zařízení, BIOS VGA, ) BIOS basic input output systém poskytuje služby OS, uložen v paměti na MB. (Nastavení

Více

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KAPITOLA 1 - ZÁKLADNÍ POJMY INFORMAČNÍCH A KOMUNIKAČNÍCH TECHNOLOGIÍ KLÍČOVÉ POJMY technické vybavení počítače uchování dat vstupní a výstupní zařízení, paměti, data v počítači počítačové sítě sociální

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: 17 Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

OPERAČNÍ SYSTÉMY. Operační systém je prostředník mezi hardwarem (technickým vybavením počítače) a určitým programem, který uživatel používá.

OPERAČNÍ SYSTÉMY. Operační systém je prostředník mezi hardwarem (technickým vybavením počítače) a určitým programem, který uživatel používá. Operační systém je prostředník mezi hardwarem (technickým vybavením počítače) a určitým programem, který uživatel používá. Co vše provádí operační systém: Organizuje přístup a využívání zdrojů počítače

Více

Ope p r e a r čn č í s ys y té t m é y y Windo d w o s Stručný přehled

Ope p r e a r čn č í s ys y té t m é y y Windo d w o s Stručný přehled Windows 2008 R2 - úvod Jan Žák Operační systémy Windows Stručný přehled Klientské OS Windows 95, 98, ME Windows NT Windows 2000 Windows XP Windows Vista Windows 7 Windows CE, Windows Mobile Windows Phone

Více

2.2 Acronis True Image 19

2.2 Acronis True Image 19 Obsah Kniha první Acronis True Image 9.0 1. Úvod 15 1.1 Co je Acronis True Image? 15 1.2 Co je nového v aplikaci Acronis True Image 9.0? 15 1.3 Jaký je rozdíl mezi zálohami a diskovými obrazy disků/diskových

Více

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál

CMS. Centrální monitorovací systém. Manuál Centrální Monitorovací Systém manuál CMS Centrální monitorovací systém Manuál VARIANT plus, spol. s.r.o., U Obůrky 5, 674 01 TŘEBÍČ, tel.: 565 659 600 technická linka 565 659 630 (pracovní doba 8.00 16:30)

Více

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ

IMPLEMENTACE OPERAČNÍHO SYSTÉMU LINUX DO VÝUKY INFORMAČNÍCH TECHNOLOGIÍ Identifikační údaje školy Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Číslo a název materiálu Anotace Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace

Více

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů

P D S - 5 P. Psychologický diagnostický systém. Instalační manuál. Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů P D S - 5 P Psychologický diagnostický systém Instalační manuál Popis instalace a odinstalace programu Popis instalace USB driverů GETA Centrum s.r.o. 04 / 2012 GETA Centrum s.r.o. Nad Spádem 9/206, 147

Více

Patrol Management System 2.0

Patrol Management System 2.0 Patrol Management System 2.0 Uživatelský manuál RF 5000 Obsah 1 Základní popis aplikačního prostředí 1.1 Hardwarové požadavky 1.2 Aplikační prostředí 1.3 Instalace software 2 Jak používat software 2.1

Více

LINUX ADRESÁŘOVÁ STRUKTURA. Co to, hrome, je? V této lekci se budeme brouzdat adresáři. SPŠ Teplice - 3.V

LINUX ADRESÁŘOVÁ STRUKTURA. Co to, hrome, je? V této lekci se budeme brouzdat adresáři. SPŠ Teplice - 3.V LINUX ADRESÁŘOVÁ STRUKTURA Co to, hrome, je? V této lekci se budeme brouzdat adresáři. KOŘENOVÝ ADRESÁŘ kořen = root tak se mu říká Ve skutečnosti se jmenuje / (lomítko, slash). Vše ostatní je v ubuntu

Více

Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka.

Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka. 1 Disky, adresáře (složky) a soubory Disky Pro označení disku se používají písmena velké abecedy, za nimiž následuje dvojtečka. A:, B: C:, D:, E:, F: až Z: - označení disketových mechanik - ostatní disky

Více

Souborové systémy. Architektura disku

Souborové systémy. Architektura disku Souborové systémy Architektura disku Disk je tvořen několika plotnami s jedním nebo dvěma povrchy, na každém povrchu je několik soustředných kružnic (cylindrů) a na každém několik úseků (sektorů). Příklad

Více

Nahrávání image flash do jednotek APT81xx, PPC81xx

Nahrávání image flash do jednotek APT81xx, PPC81xx AP0048 APLIKAČNÍ POZNÁMKA Nahrávání image flash do jednotek APT81xx, PPC81xx Abstrakt Postup pro stažení a zpětného nahrání obsahu NAND flash disku integrovaného na CPU modulu jednotek APT81xx a PPC81xx

Více

4.2. Odhlásit se Šifrování hesla Sepnutí výstupních relé Antipassback Zobrazení všech dat...

4.2. Odhlásit se Šifrování hesla Sepnutí výstupních relé Antipassback Zobrazení všech dat... Obsah 1. ÚVOD...3 2. EDITOVÁNÍ DAT V PAMĚTI ŘÍDÍCÍ JEDNOTKY...3 3. PRVNÍ SPUŠTĚNÍ PROGRAMU...3 4. POPIS MENU PŘIHLÁŠENÍ...5 4.1. Přihlásit se...6 4.2. Odhlásit se...6 4.3. Změna hesla...6 4.4. Šifrování

Více

Operační systémy 2. Struktura odkládacích zařízení Přednáška číslo 10

Operační systémy 2. Struktura odkládacích zařízení Přednáška číslo 10 Operační systémy 2 Struktura odkládacích zařízení Přednáška číslo 10 Základní pojmy Paměťové médium periferní zařízení nejvyšší důležitosti samotný OS je obvykle uložen na paměťovém zařízení. Proto je

Více

MS Windows 7. Milan Myšák. Příručka ke kurzu. Milan Myšák

MS Windows 7. Milan Myšák. Příručka ke kurzu. Milan Myšák MS Windows 7 Milan Myšák Příručka ke kurzu Milan Myšák Vývoj MS Windows Historické verze (do Win Me a Win NT 4.0) Windows XP (2001) Windows 7 (2009) Windows 2000 Windows Vista (2007) Windows 8 (2012) Milan

Více

Operační systémy 1. Přednáška číslo 10 26. 4. 2010. Struktura odkládacích zařízení

Operační systémy 1. Přednáška číslo 10 26. 4. 2010. Struktura odkládacích zařízení Operační systémy 1 Přednáška číslo 10 26. 4. 2010 Struktura odkládacích zařízení Základní pojmy Paměťové médium periferní zařízení nejvyšší důležitosti samotný OS je obvykle uložen na paměťovém zařízení.

Více

Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Server 11

Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Server 11 Stručná instalační příručka SUSE Linux Enterprise Server 11 RYCHLÝ ÚVODNÍ LIST NOVELL Při instalaci nové verze systému SUSE Linux Enterprise 11 postupujte podle následujících pokynů. Tento dokument obsahuje

Více

Téma 8: Konfigurace počítačů se systémem Windows 7 IV

Téma 8: Konfigurace počítačů se systémem Windows 7 IV Téma 8: Konfigurace počítačů se systémem Windows 7 IV 1 Teoretické znalosti V tomto cvičení budete pracovat se správou vlastností systému, postupně projdete všechny karty tohoto nastavení a vyzkoušíte

Více

1 Uživatelská dokumentace

1 Uživatelská dokumentace 1 Uživatelská dokumentace Systém pro závodění aut řízených umělou inteligencí je zaměřen na závodění aut v prostředí internetu. Kromě toho umožňuje testovat jednotlivé řidiče bez nutnosti vytvářet závod

Více

Obsah. Kapitola 1 Skříně počítačů 15. Kapitola 2 Základní deska (mainboard) 19. Kapitola 3 Napájecí zdroj 25. Úvod 11

Obsah. Kapitola 1 Skříně počítačů 15. Kapitola 2 Základní deska (mainboard) 19. Kapitola 3 Napájecí zdroj 25. Úvod 11 Obsah Úvod 11 Informace o použitém hardwaru 12 Několik poznámek k Windows 13 Windows XP 13 Windows Vista 13 Kapitola 1 Skříně počítačů 15 Typy skříní 15 Desktop 15 Tower (věžová provedení) 15 Rozměry skříní

Více

GeoPlan. Administrátorská příručka. Výstup byl vytvořen s finanční podporou TA ČR v rámci projektu TA02011056. Verze 1.0

GeoPlan. Administrátorská příručka. Výstup byl vytvořen s finanční podporou TA ČR v rámci projektu TA02011056. Verze 1.0 GeoPlan Administrátorská příručka Verze Výstup byl vytvořen s finanční podporou TA ČR v rámci projektu TA02011056 2 Obsah 1 Úvod... 4 1.1 Systémové požadavky... 4 2 Instalace systému... 5 2.1 Instalace

Více

Logická struktura pevného disku

Logická struktura pevného disku Logická struktura pevného disku Slouží k uchovávání základních informací o paměťovém prostoru pevného disku 1. Tyto informace umožňují především: přehlednou organizaci a správu dat na pevném disku, nalezení

Více

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1

MBus Explorer MULTI. Uživatelský manuál V. 1.1 MBus Explorer MULTI Uživatelský manuál V. 1.1 Obsah Sběr dat ze sběrnice Mbus...3 Instalace...3 Spuštění programu...3 Program MBus Explorer Multi...3 Konfigurace sítí...5 Konfigurace přístrojů...6 Nastavení

Více

TGMmini. začínáme. komplexní dodávky a zprovoznění servopohonů dodávky řídicích systémů

TGMmini. začínáme. komplexní dodávky a zprovoznění servopohonů dodávky řídicích systémů TGMmini začínáme Olomoucká 1290/79-1 - Fax: +420 548 141 890 Historie revizí dokumentu datum verze popis 20. 10. 2017 1.0 Olomoucká 1290/79-2 - Fax: +420 548 141 890 Obsah TGMmini... 1 Historie revizí

Více

Zahájit skenování ze skla tiskárny nebo z automatického podavače dokumentů (ADF). Přistupovat k souborům se skeny uloženým v poštovní schránce.

Zahájit skenování ze skla tiskárny nebo z automatického podavače dokumentů (ADF). Přistupovat k souborům se skeny uloženým v poštovní schránce. Fiery Remote Scan Program Fiery Remote Scan umožňuje spravovat skenování na serveru Fiery server a na tiskárně ze vzdáleného počítače. Prostřednictvím programu Fiery Remote Scan můžete provádět tyto akce:

Více

NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST

NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST NÁVOD PRO INSTALACI APLIKACE PRIORITY KM HODNOCENÍ PRIORIT PŘI ŘEŠENÍ KONTAMINOVANÝCH MÍST 1. Požadavky na vybavení počítače a obsah CD 1.1. Technické požadavky a požadavky na operační systém K využívání

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence schopnost, který je spolufinancován

Více

Systém adresace paměti

Systém adresace paměti Systém adresace paměti Základní pojmy Adresa fyzická - adresa, která je přenesena na adresní sběrnici a fyzicky adresuje hlavní paměť logická - adresa, kterou má k dispozici proces k adresaci přiděleného

Více

Operační systém MS Windows XP Professional

Operační systém MS Windows XP Professional Operační systém MS Windows XP Professional Operační systém základní programové vybavení počítače zprostředkovává komunikaci uživatele s počítačem s technickým vybavením počítače s aplikačním programovým

Více

Archive Player Divar Series. Návod k obsluze

Archive Player Divar Series. Návod k obsluze Archive Player Divar Series cs Návod k obsluze Archive Player Obsah cs 3 Obsah 1 Úvod 4 2 Použití 5 2.1 Spuštění programu 5 2.2 Popis hlavního okna 6 2.3 Tlačítko Otevřít 6 2.4 Pohledy kamery 6 2.5 Tlačítko

Více

BIOS. Autor: Bc. Miroslav Světlík

BIOS. Autor: Bc. Miroslav Světlík BIOS Autor: Bc. Miroslav Světlík Škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, příspěvková organizace Kód: VY_32_INOVACE_ICT_837 1. 11. 2012 1 1. BIOS

Více

Souborový systém (File System FS) Souborové systémy. Souborová fragmentace. Disková fragmentace. Organizace dat na pevném disku

Souborový systém (File System FS) Souborové systémy. Souborová fragmentace. Disková fragmentace. Organizace dat na pevném disku Výpočetní technika I Souborové systémy Souborový systém (File System FS) Způsob organizace informací (souborů) ukládaných na bloková zařízení paměťová média (disky, pásky, CD, DVD, BD,...) počítače. Souborový

Více

SADA VY_32_INOVACE_PP1

SADA VY_32_INOVACE_PP1 SADA VY_32_INOVACE_PP1 Přehled anotačních tabulek k dvaceti výukovým materiálům vytvořených Ing. Janem Prašivkou. Kontakt na tvůrce těchto DUM: prasivka@szesro.cz Úvod do informatiky VY_32_INOVACE_PP1.PRA.01

Více

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta

VirtualBox desktopová virtualizace. Zdeněk Merta VirtualBox desktopová virtualizace Zdeněk Merta 15.3.2009 VirtualBox dektopová virtualizace Stránka 2 ze 14 VirtualBox Multiplatformní virtualizační nástroj. Částečně založen na virtualizačním nástroji

Více

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů

Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů Vzdálená správa v cloudu až pro 250 počítačů S pomocí ESET Cloud Administratoru můžete řídit zabezpečení vaší podnikové sítě bez nutnosti nákupu, instalace nebo údržby dalšího hardwaru. Řešení je poskytováno

Více

Před instalací 25 Minimální požadavky na systém Linux a Windows na jednom disku Zrušení instalace Mandriva Linuxu...

Před instalací 25 Minimální požadavky na systém Linux a Windows na jednom disku Zrušení instalace Mandriva Linuxu... Obsah Úvodem 9 Typografické konvence.............................. 10 Změny oproti předchozím verzím......................... 11 Změny v českém vydání.............................. 18 Informace o aktualizaci

Více

Střední škola spojů a informatiky Tábor

Střední škola spojů a informatiky Tábor BIOS BIOS je základní vstupně výstupní systém. Skládá se z programových kódů, které kontrolují všechny základní operační komponenty počítačového systému. Posledním krokem konfigurace nového počítače je

Více

Instalace programu ProVIS

Instalace programu ProVIS Instalace programu ProVIS Tento program umožňuje instalovat program ProVIS. Umožňuje vybrat, kam se bude instalovat, a jednotlivé součásti instalace. Instalace probíhá v několika krocích. Každý krok má

Více

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání.

WINDOWS 7 ZÁKLADY. Na konci roku 2012 přišly na trh nové Windows 8, které revolučně mění ovládání a jsou orientovány především na dotykové ovládání. WINDOWS 7 ZÁKLADY Microsoft Windows 7 je grafický operační systém a celá rodina operačních systémů Windows je nejrozšířenější operační systém používaný v domácnostech na světě. Jeho předchůdci byli Windows

Více

Paměťová média. Motto dne: Z Berkeley vzešly dvě důležité věci LSD a BSD. Nevěříme, že je to náhoda.

Paměťová média. Motto dne: Z Berkeley vzešly dvě důležité věci LSD a BSD. Nevěříme, že je to náhoda. Paměťová média Motto dne: Z Berkeley vzešly dvě důležité věci LSD a BSD. Nevěříme, že je to náhoda. Základní pojmy Paměťové médium periferní zařízení nejvyšší důležitosti samotný OS je obvykle uložen na

Více

Windows 10 (5. třída)

Windows 10 (5. třída) Windows 10 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na Pracovní ploše ikona Student 17 (se jménem přihlášeného uživatele) ikona Tento počítač

Více

Paměťový podsystém počítače

Paměťový podsystém počítače Paměťový podsystém počítače typy pamětových systémů počítače virtuální paměť stránkování segmentace rychlá vyrovnávací paměť 30.1.2013 O. Novák: CIE6 1 Organizace paměťového systému počítače Paměťová hierarchie...

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Operační systém a textový editor,

Více

Přednáška 2. Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 2

Přednáška 2. Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. Úvod do Operačních Systémů Přednáška 2 Přednáška 2 Systémy souborů OS UNIX. Nástroje pro práci se souborovým systémem. 1 Systém souborů (FS) I 2 Systém souborů II Logický systém souborů pro běžného uživatele se jeví jako jediná homogenní struktura

Více

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP

Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Technologické postupy práce s aktovkou IS MPP Modul plánování a přezkoumávání, verze 1.20 vypracovala společnost ASD Software, s.r.o. dokument ze dne 27. 3. 2013, verze 1.01 Technologické postupy práce

Více

IPZ laboratoře Struktura pevného disku L305 Cvičení 1 Cvičící:

IPZ laboratoře Struktura pevného disku L305 Cvičení 1 Cvičící: IPZ laboratoře Struktura pevného disku L305 Cvičení 1 2012 Cvičící: Šimek Václav, Mičulka Lukáš, Šimková Marcela, Tříska Vít Obsah cvičení Fyzická struktura pevného disku Geometrie, rozhraní, základní

Více

Návod na instalaci a použití programu

Návod na instalaci a použití programu Návod na instalaci a použití programu Minimální konfigurace: Pro zajištění funkčnosti a správné činnosti SW E-mentor je potřeba software požívat na PC s následujícími minimálními parametry: procesor Core

Více

SUSE Linux Enterprise Desktop 10

SUSE Linux Enterprise Desktop 10 SUSE Linux Enterprise Desktop 10 SP1 Úvodní instalační příručka SP1 Novell SUSE Linux Enterprise Desktop 10 ÚVODNÍ PŘ ÍRUČ KA 16. bř ezen 2007 www.novell.com Vítá vás systém SUSE Linux Enterprise Desktop

Více

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA do spojů ALCOMA Verze dokumentu: 1.6 Datum vydání: 19.10.2010 Poslední úprava: 13.01.2014 www.alcoma.cz OBSAH str. 1. DEFINICE PROBLÉMU... 1 2. BLOKOVÉ SCHÉMA POSTUPU... 2 3. PODROBNÝ POPIS POSTUPU:...

Více

DSM-320 bezdrátový přehrávač médií. Dálkový ovladač s bateriemi

DSM-320 bezdrátový přehrávač médií. Dálkový ovladač s bateriemi Toto zařízení splňuje podmínky pro zařízení UPnP AV a Intel Network Media. Než začnete DSM-320 Bezdrátový přehrávač médií Budete potřebovat následující vybavení: Počítač s procesorem min. 500 MHz, min.

Více

Systém souborů (file system, FS)

Systém souborů (file system, FS) UNIX systém souborů (file system) 1 Systém souborů (file system, FS)! slouží k uchování dat na vnějším paměťovém médiu a zajišťuje přístup ke struktuře dat! pro uživatele možnost ukládat data a opět je

Více

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1

UniLog-D. v1.01 návod k obsluze software. Strana 1 UniLog-D v1.01 návod k obsluze software Strana 1 UniLog-D je PC program, který slouží k přípravě karty pro záznam událostí aplikací přístroje M-BOX, dále pak k prohlížení, vyhodnocení a exportům zaznamenaných

Více

Slovník pro Acronis True Image 2017

Slovník pro Acronis True Image 2017 Slovník pro Acronis True Image 2017 A Acronis Secure Zone Spolehlivý diskový oddíl určený k zálohování (str. 172) na pevném disku. Výhody: Umožňuje obnovení disku na stejný disk, kde je umístěna záloha

Více

DSM-320 bezdrátový přehrávač médií. Ethernetový kabel (CAT 5 UTP/nepřekřížený) Dálkový ovladač s bateriemi

DSM-320 bezdrátový přehrávač médií. Ethernetový kabel (CAT 5 UTP/nepřekřížený) Dálkový ovladač s bateriemi Toto zařízení pracuje s následujícími operačními systémy: Windows XP, 2000, Me a 98SE Než začnete DSM-320 Bezdrátový přehrávač médií Budete potřebovat následující vybavení: Počítač s procesorem min. 500

Více

4x standardní vstupy

4x standardní vstupy Uvedení do provozu Toto DVR je speciálně vyrobeno pro USB rozhraní, USB3104 převádí videosignál pomocí USB do počítače. Má vkusný černý design a malou velikost, umožňuje jednoduché připojení k počítači.

Více

http://www.zlinskedumy.cz

http://www.zlinskedumy.cz Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast Autor Ročník 1 Obor CZ.1.07/1.5.00/34.0514 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Operační systém a textový editor,

Více

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka

Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Aktualizace softwaru Uživatelská příručka Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je ochranná známka Microsoft Corporation registrovaná v USA. Informace uvedené v této příručce

Více

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz

Instalace a první spuštění programu. www.zoner.cz Instalace a první spuštění programu www.zoner.cz CZ Průvodce instalací Z nabídky instalačního CD vyberte Zoner Photo Studio 13 v požadované jazykové verzi * a klikněte na položku Instalace programu. Pokud

Více

Windows XP. Operační systém Windows: Uložen na C:\Windows Důležité adresáře:

Windows XP. Operační systém Windows: Uložen na C:\Windows Důležité adresáře: Windows XP Operační systém Windows: Uložen na C:\Windows Důležité adresáře: Program Files nainstalované aplikace, hry apod Documents and Settings (Vista, 7 Users) Data a nastavení jednotlivých uživatelů

Více

Operační systém. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Operační systém. Mgr. Renáta Rellová. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Operační systém Mgr. Renáta Rellová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Renáta Rellová. Dostupné z Metodického

Více

Identifikátor materiálu: ICT-1-17

Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Identifikátor materiálu: ICT-1-17 Předmět Informační a komunikační technologie Téma materiálu Operační systémy Autor Ing. Bohuslav Nepovím Anotace Student si procvičí / osvojí operační systémy. Druh učebního

Více

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51

Stručný obsah. Úvod 15. KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19. KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41. KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 Stručný obsah Úvod 15 KAPITOLA 1 První kroky v systému Windows 8 19 KAPITOLA 2 Hlavní panel a jeho možnosti 41 KAPITOLA 3 Soubory a složky 51 KAPITOLA 4 Práce se schránkou 85 KAPITOLA 5 Osobní přizpůsobení

Více

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA

Vložení expiračního kódu do spojů ALCOMA do spojů ALCOMA Verze dokumentu: 1.7 Datum vydání: 19.10.2010 Poslední úprava: 18.10.2017 www.alcoma.cz OBSAH str. 1. ÚVOD... CHYBA! ZÁLOŽKA NENÍ DEFINOVÁNA. 2. FACTORY TIME... 4 3. BLOKOVÉ SCHÉMA POSTUPU...

Více

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4

INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 INSTALAČNÍ POSTUP PRO APLIKACI ELIŠKA 4 1. Dříve než spustíte instalaci Vítáme Vás při instalaci nové verze aplikace eliška. Před samotnou instalací, prosím, ověřte, že jsou splněné následující podmínky:

Více

4 Microsoft Windows XP Jednoduše

4 Microsoft Windows XP Jednoduše Obsah ÚVOD Nové zkušenosti s novými Windows XP 11 Vaším cílem je: 11 A. Hraní her, využívání encyklopedií a výukových programů, účetnictví 11 B. Procházení WWW stránek Internetu, využívání elektronické

Více

Nastavení programu pro práci v síti

Nastavení programu pro práci v síti Nastavení programu pro práci v síti Upozornění: následující text nelze chápat jako kompletní instalační instrukce - jedná se pouze stručný návod, který z principu nemůže popsat všechny možné stavy ve vašem

Více

Minimální požadavky na systém... 21 Linux a Windows na jednom disku... 22 Zrušení instalace Mandriva Linuxu... 23

Minimální požadavky na systém... 21 Linux a Windows na jednom disku... 22 Zrušení instalace Mandriva Linuxu... 23 Obsah Úvodem 9 Typografické konvence.............................. 10 Změny oproti předchozí verzi Mandriva Linuxu.................. 11 Informace o aktualizaci z verze 2006....................... 17 Poděkování....................................

Více

Windows 8.1 (5. třída)

Windows 8.1 (5. třída) Windows 8.1 (5. třída) Pracovní plocha: takto vypadá Pracovní plocha u nás ve škole - pozadí Pracovní plochy - ikony na pracovní ploše - Hlavní panel - ikony na Hlavním panelu (zvýrazněná ikona spuštěné

Více

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz

aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz aneb velice zjednodušené vysvětlení základních funkcí a možností systému Vypracoval: Tomáš Dluhoš E-mail: tomas.d@centrum.cz Operační systém Windows - první operační systém Windows byl představen v roce

Více

Informatika 5.ročník

Informatika 5.ročník Informatika 5.ročník vztahy,průř.témata září umí korektně zapnout a vypnout stanici a přihlásit se do a odhlásit ze sítě, využívá základní standartní funkce počítače a jeho nejběžnější periferie Postup

Více

Nástroj Setup. Uživatelská příručka

Nástroj Setup. Uživatelská příručka Nástroj Setup Uživatelská příručka Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Windows je registrovaná ochranná známka Microsoft Corporation v USA. Informace uvedené v této příručce se mohou

Více

Návod pro Windows XP. Příprava

Návod pro Windows XP. Příprava Návod pro Windows XP Tento návod popisuje nastavení operačního systému Windows XP SP2 v české verzi pro připojení do bezdrátové sítě eduroam. Předpokládá se, že uživatel má již nainstalovány (většinou

Více

Konfigurační software DTConfig

Konfigurační software DTConfig Konfigurační software DTConfig Uživatelský manuál Víceúčastnický 2-drátový systém Obsah Úvod... 3 Instalace USB programátoru a ovládačů... 4 Spuštění software XtendLan DTConfig... 5 Připojení dveřní stanice...

Více

Obsah. Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11

Obsah. Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11 Úvod 9 Komu je kniha určena 11 Konvence použité v knize 11 KAPITOLA 1 Instalace a úvod do Windows Vista 13 Instalace z disku DVD 14 Volba uživatelského účtu 16 První kroky v grafickém rozhraní 18 Práce

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: MEIII - 2.3.5.2 Instalace stanice Windows popis Obor: Mechanik elektronik Ročník: 3. Zpracoval(a): Bc. Martin Fojtík Střední průmyslová škola Uherský Brod,

Více