FRANTIŠEK KAREL HRON MALÍŘ

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "FRANTIŠEK KAREL HRON MALÍŘ"

Transkript

1 FRANTIŠEK KAREL HRON MALÍŘ FRANTIŠEK KAREL HRON SE OD MLÁDÍ VĚNOVAL LYŽOVÁNÍ. JAKO ČESKÝ REPREZENTANT VYHRÁL NĚKOLIK MISTROVSKÝCH ZÁVODŮ. JEHO PŮVODNÍ ZÁJEM O FIGURÁLNÍ KRESBY POSTUPNĚ PŘEŠEL V MALOVÁNÍ KRAJINEK. NA MNOHA Z NICH POZNÁTE KRKONOŠSKÉ HŘEBENY A CHALOUPKY. F. K. HRON BYL PRVNÍ ČESKÝ ZÁVODNÍK, KTERÝ POUŽÍVAL OBĚ HŮLKY. ZVLÁDNEŠ JE LYŽAŘOVI NA HRONOVĚ POHLEDNICI DOMALOVAT? DOMALUJ ROUBENKU NA HRONOVĚ KRKONOŠSKÉ JARNÍ KRAJINCE.

2 KAMIL VLADISLAV MUTTICH MALÍŘ A ILUSTRÁTOR KAMIL VLADISLAV MUTTICH BYL AKADEMICKÝM MALÍŘEM, ILUSTRÁTOREM A VÁŠNIVÝM LYŽAŘEM. MALOVAL PLAKÁTY, REKLAMY I KRAJINY A DO KRKONOŠSKÉ HISTORIE SE ZAPSAL ROKU 1923 VYTVOŘENÍM SOUBORU TZV. NĚMÝCH ZNAČEK KRKONOŠ. A) B) C) NA MUTTICHOVĚ OBRAZU GLAUBE (VÍRA) SCHÁZÍ DÍVCE MAŠLE, DOMALUJEŠ JI? V JAKÉM POŘADÍ BUDEŠ POTKÁVAT NĚMÉ ZNAČKY KRKONOŠ, KDYŽ SE VYDÁŠ Z VRCHLABÍ PŘES JANSKÉ LÁZNĚ DO PECE POD SNĚŽKOU, A DÁLE NA SNĚŽKU. VÝLET ZAKONČÍŠ PŘESPÁNÍM NA LUČNÍ BOUDĚ.

3 FRANTIŠEK CÍNA JELÍNEK MALÍŘ FRANTIŠEK CÍNA JELÍNEK VYSTUDOVAL AKADEMII VÝTVARNÝCH UMĚNÍ. JEHO SPECIALITOU BYLA MALBA KRAJIN, ALE ZANECHAL PO SOBĚ I KARIKATURY. PŘI NÁVŠTĚVÁCH KRKONOŠ PROPADL LYŽAŘSKÉ VÁŠNI. NA CÍNOVĚ OBRAZE CHYBÍ DVĚ ZÁSADNÍ POMŮCKY, KTERÉ PŘI TVORBĚ KRAJIN POUŽÍVAL. VÍŠ, KTERÉ TO JSOU? DOMALUJ K JELÍNKOVÝM ZASNĚŽENÝM SMRKŮM I CHYBĚJÍCÍ HŘEBENY HOR.

4 OTA BUBENÍČEK MALÍŘ A LOUTKAŘ OTA BUBENÍČEK VYSTUDOVAL MALÍŘSTVÍ V KRAJINÁŘSKÉ TŘÍDĚ. PŘI SVÉ TVORBĚ SE NECHÁVAL INSPIROVAT TAKÉ KRKONOŠEMI, KAM SE VRACEL KAŽDOU ZIMU. JEHO VĚRNÁ VYOBRAZENÍ NAŠEHO KRAJE JSOU KOUZELNÝMI OKÉNKY DO MINULOSTI. PAN BUBENÍČEK SPOLUZAKLÁDAL TAKÉ MARIONETOVÉ DIVADLO. DOMALUJ SVOJI LOUTKU NA PÓDIUM. ZVLÁDNEŠ DOKRESLIT CHALOUPKU UPROSTŘED KRAJINKY PANA BUBENÍČKA?

5 JOSEF JELÍNEK MALÍŘ JOSEF JELÍNEK VYSTUDOVAL FIGURÁLNÍ MALBU. ZÁBĚR JEHO ČINNOSTÍ BYL ŠIROKÝ. RESTAUROVAL, UČIL KRESBU VE ŠLECHTICKÝCH RODINÁCH, STAL SE KRAJINÁŘEM A ZALOŽIL I VLASTNÍ LOUTKOVÉ DIVADLO V NOVÉ PACE. KOLIK LYŽAŘŮ SE ZTRATILO Z OBRAZU JOSEFA JELÍNKA? NAMALUJ SI NÁVRH VLASTNÍ LOUTKY.

6 OTAKAR ŠPANIEL SOCHAŘ A ŘEZBÁŘ OTAKAR ŠPANIEL STUDOVAL VE VÍDNI, PRAZE I PAŘÍŽI. JE ZNÁMÝ ZEJMÉNA SVOJÍ OSOBITOU FORMOU RELIÉFŮ, ALE I NEOKLASICISTNÍMI SOCHAMI. LYŽOVÁNÍ SE VĚNOVAL POUZE REKREAČNĚ. DOKRESLI PODLE SVÉ FANTAZIE ŠPANIELŮV RELIÉF. BUDE TO MUŽ LEZOUCÍ NA SKÁLE? SKOKAN PŘES TYČ? PADAJÍCÍ BRUSLAŘ? NEBO... SOCHU KTERÉHO PREZIDENTA ČESKOSLOVENSKÉ REPUBLIKY VYTVÁŘÍ OTAKAR ŠPANIEL NA FOTOGRAFII? (FOTOGRAFIE JE PŘEVZATA Z ARCHIVU ČT)

7 KAREL PEKÁREK ILUSTRÁTOR KAREL PEKÁREK BAVIL SVÉ LYŽAŘSKÉ KAMARÁDY MALŮVKAMI A KARIKATURAMI. STAL SE ILUSTRÁTOREM ŘADY PLAKÁTŮ, DIPLOMŮ A KNIH S LYŽAŘSKOU TÉMATIKOU. DOKRESLI CHYBĚJÍCÍ OBRÁZKY Z DEVATERA MOUDROSTÍ LYŽAŘŮ, KTERÉ PEKÁREK ILUSTROVAL. DOKRESLI SCHÁZEJÍCÍ FÁZE LYŽAŘOVA LETU PODLE PEKÁRKOVY INSTRUKTÁŽNÍ KRESBY.

8 JOSEF RÖSSLER-OŘOVSKÝ MALUJÍCÍ SPORŤÁK JOSEF RÖSSLER-OŘOVSKÝ BYL ZEJMÉNA ČLOVĚKEM S OBROVSKÝM ELÁNEM A PLNÝ ORGANIZAČNÍHO NADŠENÍ PRO SPORTOVNÍ DISCIPLÍNY OD KANOISTIKY AŽ PO LYŽOVÁNÍ. V KRKONOŠÍCH ZAKLÁDAL STANIČNÍ KNIHY, VE KTERÝCH VŽDY ZANECHAL KRESLENOU REPORTÁŽ. ZJISTÍŠ, JAKÉ ZVÍŘE TÁHNE LYŽAŘE NA SPODNÍ ČÁSTI RÖSSLEROVY MALŮVKY SKI-CLUB PROTHESA Z ROKU 1923? DOKRESLI KONEC RÖSSLEROVA KOMIKSU O ZÁCHRANĚ LYŽAŘE BĚHEM TÚRY PO KRKONOŠÍCH.

9 OLDŘICH OPLT MALÍŘ A SJEZDAŘ OLDŘICH OPLT BYL ČESKOSLOVENSKÝM REPREZENTANTEM VE SJEZDU NA LYŽÍCH. ZIMNÍ SPORTY JSOU TAKÉ NEJČASTĚJŠÍM NÁMĚTEM JEHO MALEB. JEDNOTLIVÝM ZÁVODNÍKŮM DOKRESLI ČÍSLA PODLE PŮVODNÍHO OBRAZU. DOKRESLI ČÁST OPLTOVY ZIMNÍ KRAJINKY PODLE SVÉ FANTAZIE.

10 ZBYNĚK SUK KANTOR SPORTU I MALOVÁNÍ ZBYNĚK SUK BYL UČITELEM TĚLOCVIKU A MALOVÁNÍ. ZÁROVEŇ RÁD SPORTOVAL A STAL SE INSTRUKTOREM LYŽOVÁNÍ. MALBA, KTERÉ SE S LÁSKOU VĚNOVAL, JEJ PROVÁZELA CELÝ ŽIVOT. NAJDEŠ TŘI ROZDÍLY MEZI OBRÁZKEM A KOVOVÝMI RYBAMI OD PANA SUKA NAINSTALOVANÝMI V NAŠÍ VÝSTAVĚ? ZKUS DÁT MALBĚ PANA SUKA BARVY PODLE SVÉ NÁLADY. DÁŠ MRAKŮM SMUTNĚ ŠEDOZELENÉ ODSTÍNY, ČI JE PROMĚNÍŠ V ČERVÁNKY? NEBO...

11 JULIUS JELÍNEK MALÍŘ JULIUS JELÍNEK BYL MALÍŘEM A NÁVRHÁŘEM SKLÁŘSKÉHO ATELIÉRU HRABĚTE HARRACHA. STAL SE TAKÉ DLOUHOLETÝM PŘEDSEDOU KLUBU ORGANIZUJÍCÍHO V HARRACHOVĚ ZIMNÍ SPORTOVNÍ AKTIVITY. DOMALUJ PODLE SVÉ FANTAZIE JELÍNKOVU LEDOVOU PLÁŇ. NAVRHNI VLASTNÍ VÝZDOBU SKLENĚNÉ VÁZY. INSPIROVAT SE MŮŽEŠ JELÍNKOVÝMI PŘEDLOHAMI.

12 JOSEF JÍRA MALÍŘ JOSEF JÍRA S BULDOČÍ NEÚSTUPNOSTÍ TRÉNOVAL LYŽOVÁNÍ, PO DVOU VÁŽNÝCH ÚRAZECH SE VŠAK NAPLNO ZAČAL VĚNOVAT MALOVÁNÍ. VYTVOŘIL VLASTNÍ MALÍŘSKÝ SVĚT EXPRESIONISTICKÝH KRAJINEK A KOLÁŽÍ. DOKRESLI KOSTELÍK VE MŘÍČNÉ Z JÍROVA OBRAZU TAK, ABY LADIL S FLEKATOU ABSTRAKCÍ MALÍŘE. DOKRESLI TŘI NÁBOŽENSKÉ SYMBOLY Z JÍROVA AUTOPORTRÉTU.

veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě

veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě PRACOVNÍ LISTY PRO DOSPĚLÉ A N T O N Í N C H I T T U S S I veškerou lásku, jemnější cit srdce svého věnoval jsem té vší malichernosti a podlosti prosté přírodě Antonín Chittussi se narodil roku 1847 v

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. listopad. prosinec

TEMATICKÝ PLÁN. září. říjen. listopad. prosinec Týdenní dotace: 1h/týden Vyučující: Mgr. Lenka Erberová, Mgr. Věra Antalová, Mgr. Vladimíra Hryzlíková, Ročník: 1. (1. A, 1. B, 1. O) Školní rok 2016/2017 UČIVO 1. Zjišťování výtvarných dovedností - volná

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1. 07/1. 4. 00/21.2712 Šablona: VY_32_INOVACE_3_44_Čj Ročník: 3., 4. a 5. Datum vytvoření: 12. 2. 2013 Datum ověření ve výuce: 4.

Více

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF TULKA (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF TULKA (* 1846-1882) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1873-1882 (1940) Značka fondu: 35 Číslo evidenčního listu NAD: 47 Evidenční číslo inventáře: 140 Zpracovaly:

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE AUGUSTA NEKOLOVÁ-JAREŠOVÁ (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE AUGUSTA NEKOLOVÁ-JAREŠOVÁ (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE AUGUSTA NEKOLOVÁ-JAREŠOVÁ (* 1890 1919) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1903 1919 (1963) Značka fondu: 33 Číslo evidenčního listu NAD: 103 Evidenční číslo inventáře:

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ZDENĚK DVOŘÁK (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ZDENĚK DVOŘÁK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ZDENĚK DVOŘÁK (* 1897 1943) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1931 1939 Značka fondu: 89 Číslo evidenčního listu NAD: 110 Evidenční číslo inventáře: 157 Zpracovala:

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 2 týdně, povinný Rostliny v prostředí Žák: uvědomí si a zaznamená tvary, barvy a linie sleduje základní přírodní zákonitosti ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA Ekosystémy Prvouka Prvouka -

Více

JULIUS MAŘÁK (* ) Inventář osobního fondu

JULIUS MAŘÁK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JULIUS MAŘÁK (* 1832-1899) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu:1871 1899 (1960) Značka fondu: 10 Číslo evidenčního listu NAD: 31 Evidenční číslo inventáře: 128 Zpracovala:

Více

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012

Malířstv. řství 19. století. zimní semestr 2012 Malířstv řství 19. století zimní semestr 2012 Malířství 19. století Malířství v Čechách 1790 1840 ( generace zakladatelů ) Příčiny nepříznivé situace oslabení tradiční mecenášské úlohy církve; složitá

Více

JAN SMETANA (* ) Inventář osobního fondu

JAN SMETANA (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN SMETANA (* 1918-1998) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1943 1991 Značka fondu: 143 Číslo evidenčního listu NAD: 162 Evidenční číslo inventáře: 120 Zpracovala:

Více

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace

ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace Název školy: Číslo projektu: ZŠ Vyškov, Na Vyhlídce 12, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.3425 Název materiálu: VY_12_INOVACE_02_Vl_30_Josef Václav Myslbek Tematický okruh: I/2 Čtenářská a informační

Více

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p

ZÁPIS DO PRVNÍCH TŘÍD V polovině měsíce se rozběhly po celé republice zápisy do prvních tříd. Podívat se k nám do školy v rámci Dní otevřených dveří p LEDEN Leden je ve znamení konce pololetí, ale také nového začátku... Naše škola začala hledat svoje nové prvňáčky, a že se jí v tom daří! Nové pro nás byly informace o mořských želvách, kterým chceme pomáhat

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: 1.,, Vnitřní řád školní družiny (příloha) 2. Zápisní lístek 3. Pokyny pro zájemce ŠD 4.

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE KAREL ŠPILLAR (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE KAREL ŠPILLAR (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE KAREL ŠPILLAR (* 1871 1939) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: (1854) 1894 1939 (1974) Značka fondu: 72 Číslo evidenčního listu NAD: 4 Evidenční číslo inventáře: 158

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE FRANTIŠEK TAVÍK ŠIMON (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE FRANTIŠEK TAVÍK ŠIMON (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE FRANTIŠEK TAVÍK ŠIMON (* 1877-1942) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1904-1937 Značka fondu: 22 Číslo evidenčního listu NAD: 17 Evidenční číslo inventáře: 91

Více

ADOLF ZAHEL (* ) Inventář osobního fondu

ADOLF ZAHEL (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ADOLF ZAHEL (* 1888-1958) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1909-1958 (1959) Značka fondu: 133 Číslo evidenčního listu NAD: 147 Evidenční číslo inventáře: 99

Více

Zamýšlená akvizice výtvarného umění

Zamýšlená akvizice výtvarného umění Zamýšlená akvizice výtvarného umění Slovní a fotografická dokumentace (přední a zadní strana) souboru výtvarných děl akademického malíře Václava Zemana: 1) Modré goloásky, návrh filmového plakátu, 1970

Více

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu

JAN KONŮPEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN KONŮPEK (* 1883-1950) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1917-1944 (1964) Značka fondu: 13 Číslo evidenčního listu NAD: 42 Evidenční číslo inventáře: 133 Zpracovala:

Více

Ročník VII. Výtvarná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed.

Ročník VII. Výtvarná výchova. Období Učivo téma Metody a formy práce- kurzívou. Průřezová témata. Kompetence Očekávané výstupy. Mezipřed. IX Barevné cvičení Podzim Kolik barev má podzim Tempera, akvarel Detail obličeje oko, ucho, ústa Hlava z profilu Hlava en face Kresba tužkou Beseda o umění J. Mánes: Josefína Video Mistrovská díla z českých

Více

FRANTIŠEK KAVÁN (* ) Inventář osobního fondu

FRANTIŠEK KAVÁN (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE FRANTIŠEK KAVÁN (* 1866-1941) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1898-1937 (1946) Značka fondu: 5 Číslo evidenčního listu NAD: 22 Evidenční číslo inventáře: 130 Zpracovala:

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Malířství

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice. Malířství Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Malířství Jméno a příjmení: Dana Kopecká Třída: 5.A Školní rok: 2013/2014 Garant / konzultant: Mgr. Nina Dyčenková Datum odevzdání: 31. 03. 2014

Více

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu

VÁCLAV KNOTEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE VÁCLAV KNOTEK (* 1891-1954) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1902 1951 Značka fondu: 48 Číslo evidenčního listu NAD: 40 Evidenční číslo inventáře: 146 Zpracovala:

Více

Výtvarná výchova charakteristika předmětu

Výtvarná výchova charakteristika předmětu charakteristika předmětu Časové, obsahové a organizační vymezení Ročník prima sekunda tercie kvarta kvinta sexta septima oktáva Hodinová dotace 2 2 1 1 2 2 - - V rámci předmětu Výtvarná výchova RVP ZV

Více

OLYMPIJSKÝ VÍTĚZ Z FRENŠTÁTU POD RADHOŠTĚM

OLYMPIJSKÝ VÍTĚZ Z FRENŠTÁTU POD RADHOŠTĚM OLYMPIJSKÝ VÍTĚZ Z FRENŠTÁTU POD RADHOŠTĚM 4.2.1941 Frenštát pod Radhoštěm - 20.1.2012 Nový Jičín Český skokan na lyžích, olympijský vítěz a český lyžař století OBRÁZKY ZE ŽIVOTA JIŘÍHO RAŠKY Jiří Raška

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN PROUSEK (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN PROUSEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JAN PROUSEK (* 1857-1914) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1895-1912 Značka fondu: 63 Číslo evidenčního listu NAD: 104 Evidenční číslo inventáře: 113 Zpracovala: Lucie

Více

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05

CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. České výtvarné umění na přelomu 19. a 20. století VY_32_INOVACE_21_05 Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE MARIE NETOUŠKOVÁ (* ) KAMIL LHOTÁK (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE MARIE NETOUŠKOVÁ (* ) KAMIL LHOTÁK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE MARIE NETOUŠKOVÁ (* 1931-2002) KAMIL LHOTÁK (* 1912-1990) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: (1905) 1946-2002 (2003) Značka fondu: 147 Číslo evidenčního listu NAD: 167

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ARNOŠT HOFBAUER (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ARNOŠT HOFBAUER (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE ARNOŠT HOFBAUER (* 1869 1944) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1900 1944 (1954) Značka fondu: 98 Číslo evidenčního listu NAD: 67 Evidenční číslo inventáře: 174 Zpracovala:

Více

Anotace Autorka Výstavy. Plastiky Obrazy Kresby Mandaly Mozaiky

Anotace Autorka Výstavy. Plastiky Obrazy Kresby Mandaly Mozaiky Anotace Autorka Výstavy Plastiky Obrazy Kresby Mandaly Mozaiky Prostředí jenž kolem sebe každý z nás každodenně vytváří je ovlivněno touhou po životě. Její hodnotu máme nastavenou uvnitř svého srdce a

Více

Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem.

Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem. Poj Pojďte dál, projděte branami poznání. Každá z nich otevírá další kousek cesty Masarykovým životem. P KOVÁRNA Kovárna narození a dětství Tomáše Masaryka Místnost symbolizuje chudé prostředí a dětství

Více

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy

Výtvarná výchova. 8. ročník. Výtvarné vyjádření zajímavých přírodních tvarů studijní, případně fantazií dotvořené práce. Barvy výtvarné hry a etudy list 1 / 5 Vv časová dotace: 1 hod / týden Výtvarná výchova 8. ročník uplatňuje představivost, fantazii a výtvarné myšlení ve vlastním výtvarném projevu experimentuje s různými druhy linie orientuje se

Více

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1.

Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Ročník: 1. Ročník: 1. - rozpozná a pojmenovává prvky vizuálně obrazného vyjádření (linie, tvary, objemy, barvy, objekty), porovnává je a třídí na základě odlišností vycházejících z jeho zkušeností, vjemů, zážitků

Více

LES OD KOŘENŮ NAD KORUNY. Pro nejmenší. Les od kořenů nad koruny pro nejmenší l 1

LES OD KOŘENŮ NAD KORUNY. Pro nejmenší. Les od kořenů nad koruny pro nejmenší l 1 LES OD KOŘENŮ NAD KORUNY Pro nejmenší Les od kořenů nad koruny pro nejmenší l 1 Správa Krkonošského národního parku se snaží pěstovat pěkné lesy. Okolo Stezky korunami stromů Krkonoše je takový pěkný les.

Více

Pořadatel: AKLVK ALPINE PRO ve spolupráci s HS Krkonoše, ČHS a městem Janské Lázně. Termín konání: sobota 7.1.2006, Janské Lázně kolonáda

Pořadatel: AKLVK ALPINE PRO ve spolupráci s HS Krkonoše, ČHS a městem Janské Lázně. Termín konání: sobota 7.1.2006, Janské Lázně kolonáda Pořadatel: AKLVK ALPINE PRO ve spolupráci s HS Krkonoše, ČHS a městem Termín konání: sobota 7.1.2006, kolonáda Kategorie: A - ženy od 21 let, muži 21 39 let, muži 40 a víc (od r.n.1966) - pro členy ČHS

Více

JOSEF PEKÁREK (* ) Inventář osobního fondu

JOSEF PEKÁREK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JOSEF PEKÁREK (* 873-930) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 885 930 (960) Značka fondu: 6 Číslo evidenčního listu NAD: 24 Evidenční číslo inventáře: 98 Zpracovala:

Více

PRÁZDNINY V MUZEU 2. 7. 31. 8. 2013

PRÁZDNINY V MUZEU 2. 7. 31. 8. 2013 PRÁZDNINY V MUZEU 2. 7. 31. 8. 2013 pro organizované skupiny, příměstské tábory, DD, kolektivy dětí a mládeže a rodiče s dětmi Projekt byl podpořen Královéhradeckým krajem www.muzeumhk.cz Interaktivní

Více

VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy. Gymnázium Havlíčkův Brod

VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy. Gymnázium Havlíčkův Brod VÝTVARNÉ KURZY týdenní družební akce výtvarné výchovy Gymnázium Havlíčkův Brod Informace o výtvarném kurzu Naše škola ve spolupráci s Gymnáziem Vrchlabí nabízí studentům od školního roku 2010/ 2011 odborně

Více

Jaro Léto Podzim Zima

Jaro Léto Podzim Zima číslo 2/2011 MODRÁK Informační občasník pro členy lyžařského oddílu a příznivce Modrého dolu Lyžařská školka a škola únor - březen 2012 V MODRÉM DOLE Lyžařky a lyžaři, s postupujícím podzimem vrcholí i

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_119_VV9 KUBISMUS Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková Kubismus Kubismus je umělecká směr, která se zrodil v Paříži

Více

22. základní škola Plzeň

22. základní škola Plzeň 22. základní škola Plzeň Třída: 7. A Jméno: Lenka Hirmanová Datum:29. 11. 2008 1 Skoro každý měl ve školce stejný sen, co by chtěl dělat Jako malá jsem měla různé zájmy, i když některé se moc nezměnily.

Více

V.7.2 Výtvarná výchova

V.7.2 Výtvarná výchova 1/7 V.7.2 Výtvarná výchova V.7.2.I 1. stupeň V.7.2.I. 1 Charakteristika předmětu Obsahové, časové a organizační vymezení Ve výtvarné výchově se žáci seznamují prostřednictvím činností s výrazovými prostředky

Více

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah

Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah Vzdělávací obor - Výtvarná výchova - obsah 6. ročník 1. ROZVÍJENÍ Kompetence k učení SMYSLOVÉ Kompetence k řešení problémů CITLIVOSTI Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Žák vybírá,

Více

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2.

6.2. II.stupeň. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 2. 6.2. II.stupeň Vzdělávací oblast: Umění a kultura 6.2.12. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 2. stupeň Obsahové vymezení Vzdělávání v této oblasti přináší umělecké

Více

FRANTIŠEK MACHÁČEK (* ) Inventář osobního fondu

FRANTIŠEK MACHÁČEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE FRANTIŠEK MACHÁČEK (* 1882-1945) Inventář osobního fondu Časové rozmezí fondu: 1806 1931 Značka fondu: 104 Číslo evidenčního listu NAD: 122 Evidenční číslo inventáře: 73

Více

Pro školní rok 2012/13 vyhlašuji následující témata povinné a nepovinné profilové části maturitní zkoušky:

Pro školní rok 2012/13 vyhlašuji následující témata povinné a nepovinné profilové části maturitní zkoušky: Pro školní rok 2012/13 vyhlašuji následující témata povinné a nepovinné profilové části maturitní zkoušky: Platí pro profilovou část maturitní zkoušky jarního a podzimního zkušebního období. Termíny konání

Více

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen

TEMATICKÝ PLÁN. září říjen TEMATICKÝ PLÁN Předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Týdenní dotace: 2h/týden Vyučující: Mgr. Lenka Roubalová Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 UČIVO 1. Ve světě

Více

Vyobrazení. 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší

Vyobrazení. 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší Vyobrazení 1. Mikoláš Aleš: Dva poutníci přicházející do Prahy, pravděpodobně 1869, kresba perem tuší 2. Mikoláš Aleš: Zasviť mi ty slunko zlaté na 3. Mikoláš Aleš: Májový triptych poslední z vlasti krok,

Více

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň

6.1. I.stupeň. Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA. Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň 6.1. I.stupeň Vzdělávací oblast: 6.1.7. Vyučovací předmět: VÝTVARNÁ VÝCHOVA Charakteristika vyučovacího předmětu 1. stupeň Vzdělávání ve vyučovacím předmětu Výtvarná výchova : - směřuje k podchycení a

Více

Masarykova základní škola Klášterec nad Orlicí ŠVP ZV - plán výchovně vzdělávací práce školní družiny - příloha č. 1 - Časový plán vzdělávání ZÁŘÍ

Masarykova základní škola Klášterec nad Orlicí ŠVP ZV - plán výchovně vzdělávací práce školní družiny - příloha č. 1 - Časový plán vzdělávání ZÁŘÍ ZÁŘÍ TÉMATA: NAŠE ŠKOLA, ŠD, KAMARÁDI, OBEC A OKOLÍ, BEZPEČNOST- DOPRAVA - rozhovory s dětmi o nových zážitcích - seznamovací hry (vytváření kamarádských vztahů, seznámení s pravidly chování ve školní

Více

Bucharovou cestou přes tři kopce na Horní Mísečky

Bucharovou cestou přes tři kopce na Horní Mísečky Bucharovou cestou přes tři kopce na Horní Mísečky Začínáme u centrálního parkoviště v centru Benecka. Červená turistická značka odtud vystoupá k úbočí Žalého na Přední Žalý. Na jeho vrcholu nechal postavit

Více

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků

Výtvarná výchova. Charakteristika vyučovacího předmětu. Výchovné a vzdělávací strategie pro rozvíjení klíčových kompetencí žáků Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Obsahové, časové a organizační vymezení Výtvarná výchova Charakteristika vyučovacího předmětu 1. 5. ročník 2 hodiny týdně Vzdělávací obor Výtvarná výchova zahrnuje využití

Více

Jakub. Karolína. Milí čtenáři,

Jakub. Karolína. Milí čtenáři, Milí čtenáři, máme tady třetí měsíc v roce 2017. Blíží se první jarní den, sluneční paprsky se pomalu prodírají přes mraky a nás to stále více láká ven. I přes to doufáme, že si nenecháte ujít už dvacáté

Více

1. dobročinná aukce. obrazů na téma Provence

1. dobročinná aukce. obrazů na téma Provence 1. dobročinná aukce obrazů na téma Provence Aukce se koná v sobotu 21. 5. 2016 ve FLORIAN CAFÉ v České Lípě. PROGRAM 10:00 příchod hostů, prohlídka obrazů a akvarelů 11:00 zahájení dobročinné aukce 13:00

Více

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad

Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Poštovní věstník Český telekomunikační úřad Částka 10 Ročník 2009 Praha 30. října 2009 OBSAH: SDĚLENÍ ČESKÉHO TELEKOMUNIKAČNÍHO ÚŘADU 31 Ověření dodržování pravidel pro přiřazování nákladů na jednotlivé

Více

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016

PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 PLÁN ŠKOLNÍ DRUŽINY 2015-2016 Na začátku školního roku při nástupu do školní družiny dostane každý žák pro rodiče: Zápisní lístek (u zápisu) Pokyny pro zájemce ŠD Notýsek školní družiny,,vnitřní řád školní

Více

JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ. Ateliér Výchovné dramatiky pro Neslyšící PAN DOKTOR ANEB VÝCHOVA KE ZDRAVÍ

JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ. Ateliér Výchovné dramatiky pro Neslyšící PAN DOKTOR ANEB VÝCHOVA KE ZDRAVÍ JANÁČKOVA AKADEMIE MÚZICKÝCH UMĚNÍ V BRNĚ Ateliér Výchovné dramatiky pro Neslyšící PAN DOKTOR ANEB VÝCHOVA KE ZDRAVÍ Projekt dramatické výchovy zaměřený na výchovu ke zdraví BcA. Aneta Hegyiová 2018 O

Více

Významné osobnosti Moravskotřebovska a Jevíčska

Významné osobnosti Moravskotřebovska a Jevíčska Příručka pro učitele Významné osobnosti Moravskotřebovska a Jevíčska Bc. Zdenka Šafaříková ANNA GLÄSEROVÁ - GROMESOVÁ (1801-1825) hrdinka legendárního příběhu o lásce z počátku 19. století, založeného

Více

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché

Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché Avantgardní umělecké hnutí počátku 20. století Revoluční pojetí prostoru (zobrazování předmětů z více úhlů najednou pomocí rozkladu na jednoduché geometrické tvary) Používána byla především krychle (lat.

Více

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová

PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009. VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová PLÁN ČINNOSTI ŠKOLNÍ DRUŽINY A ŠKOLNÍHO KLUBU ŠKOLNÍ ROK: 2008/2009 VEDOUCÍ ODDĚLENÍ ŠD A ŠK: Božena Grosmutová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Plán

Více

Katharina Grosse & Maria Lassnig

Katharina Grosse & Maria Lassnig Katharina Grosse & Maria Lassnig Národní galerie v Praze, Veletržní palác Dne 17. 4. se vydala třída K4 na exkurzi, v rámci předmětu dějin umění, do Veletržního paláce, kde probíhaly výstavy umělkyň Kathariny

Více

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_52_INOVACE_37_Významný rok 1848 AUTOR: Mgr. Lenka Klíčová ROČNÍK:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_52_INOVACE_37_Významný rok 1848 AUTOR: Mgr. Lenka Klíčová ROČNÍK: NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: 600 150 585 NÁZEV: VY_52_INOVACE_37_Významný rok 1848 AUTOR: Mgr. Lenka Klíčová ROČNÍK: 5. DATUM: 5. 12. 2011 VZDĚL. OBOR, TÉMA: Člověk a jeho

Více

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JIŘÍ JELÍNEK (* ) Inventář osobního fondu

ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JIŘÍ JELÍNEK (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE JIŘÍ JELÍNEK (* 1901 1941) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1918 1941 (1946) Značka fondu: 80 Číslo evidenčního listu NAD: 1 Evidenční číslo inventáře: 179 Zpracovala:

Více

Příloha 10 UMĚLI JSME PRACOVAT, ALE TAKÉ SE VĚNOVAT SVÝM ZÁLIBÁM, BAVIT, ZASMÁT A SPORTOVAT

Příloha 10 UMĚLI JSME PRACOVAT, ALE TAKÉ SE VĚNOVAT SVÝM ZÁLIBÁM, BAVIT, ZASMÁT A SPORTOVAT UMĚLI JSME PRACOVAT, ALE TAKÉ SE VĚNOVAT SVÝM ZÁLIBÁM, BAVIT, ZASMÁT A SPORTOVAT Příloha 10 Nejen prací živ je člověk toto krédo platilo i pro většinu příslušníků Vojenského zeměpisného ústavu. Práce vyžadující

Více

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus

Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber. Host večera Tomáš Klus Galerie Českých center a Soroptimist klub Praha si Vás dovolují pozvat na exkluzivní aukci čtyř uměleckých děl předních českých umělců Boris Jirků Vladimír Suchánek Dana Kyndrová Ivan Gruber v úterý 28.

Více

www.sklovitraz-skuhravy.cz

www.sklovitraz-skuhravy.cz www.sklovitraz-skuhravy.cz příklady restaurátorských prácí RESTAUROVÁNÍ VITRAJÍ CHRÁMU SV. BARBORY v kutné hoře Pohled na velkou malovanou vitraj západního průčelí z roku 1903 od Františka Urbana Poslední

Více

MARTIN SALCMAN (* ) Inventář osobního fondu

MARTIN SALCMAN (* ) Inventář osobního fondu ARCHIV NÁRODNÍ GALERIE V PRAZE MARTIN SALCMAN (* 1896 1979) Inventář osobního fondu Časové rozmezí: 1933 1974 Značka fondu: 71 Číslo evidenčního listu NAD: 111 Evidenční číslo inventáře: 63 Zpracovala:

Více

Napsal uživatel Jan Melena Čtvrtek, 16 Listopad :21 - Aktualizováno Čtvrtek, 16 Listopad :31

Napsal uživatel Jan Melena Čtvrtek, 16 Listopad :21 - Aktualizováno Čtvrtek, 16 Listopad :31 Od pondělí 13. listopadu je možné v galerii Peron navštívit výstavu Dana Trantiny a Petra Sadofsky (vlevo na snímku) nazvanou Last minute Mars - All inclusive 2017. Jak název výstavy napovídá, jedná se

Více

Josef Zítek Josef Schulz Františka Ženíška

Josef Zítek Josef Schulz Františka Ženíška REALISMUS V ČECHÁCH Národní divadlo Prozatimní divadlo 1865-1881 Josef Zítek návrh budovy ND (po požáru roku 1881 projekt převzal Josef Schulz) základní kámen z významných míst české země (Říp, Blaník,

Více

Výtěžek aukce je určen na pomoc seniorům, kteří využívají služeb Charity Frýdek-Místek.

Výtěžek aukce je určen na pomoc seniorům, kteří využívají služeb Charity Frýdek-Místek. CHARITA FRÝDEK-MÍSTEK Skutečná radost nepramení z bohatství ani z lidské chvály, ale z vykonání něčeho užitečného. W. T. Grenfell KATALOG K AUKCI VÝTVARNÝCH DĚL Výtěžek aukce je určen na pomoc seniorům,

Více

Prezentace slouží pro výkladovou část hodiny. Má také funkci názorně-demonstrační a to díky mnohým obrazovým ukázkám. Součástí je i zápis do sešitu.

Prezentace slouží pro výkladovou část hodiny. Má také funkci názorně-demonstrační a to díky mnohým obrazovým ukázkám. Součástí je i zápis do sešitu. Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Inovace

Více

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš

Vážení hosté benefičního večera, KATALOG DRAŽENÝCH UMĚLECKÝCH DĚL. Mgr. Jiří Pitaš Vážení hosté benefičního večera, jsem rád, že se po roce potkáváme v čase adventu na XI. ročníku benefiční akce pro SKP-CENTRUM, o.p.s. Dovolte mi, přivítat Vás zde v Rytířském sále pardubického zámku,

Více

Umělecké studio a zahrada BUBEC. Inspirativní prostor pro Vaši společnost Nabídka workshopů a netradičních eventů

Umělecké studio a zahrada BUBEC. Inspirativní prostor pro Vaši společnost Nabídka workshopů a netradičních eventů Umělecké studio a zahrada BUBEC Inspirativní prostor pro Vaši společnost Nabídka workshopů a netradičních eventů O studiu BUBEC Umělecké studio BUBEC založili v roce 2000 sochař Čestmír Suška, režisér

Více

KRONIKÁŘ NOVÝCH ČASŮ. MALÍŘ A KRESLÍŘ HUGO BOETTINGER ( ) Metodický list

KRONIKÁŘ NOVÝCH ČASŮ. MALÍŘ A KRESLÍŘ HUGO BOETTINGER ( ) Metodický list KRONIKÁŘ NOVÝCH ČASŮ. MALÍŘ A KRESLÍŘ HUGO BOETTINGER (1880-1934) Západočeská galerie v Plzni, výstavní síň Masné krámy, tel: 377 908 535 11. 10 2016 8. 1. 2017 Metodický list Autorky: Martina Slancová

Více

Fond Bedřich Piskač. Inventář

Fond Bedřich Piskač. Inventář Fond Bedřich Piskač Inventář Adriana Primusová Oddělení dokumentace, Ústav dějin umění AV ČR Praha 2005 Obsah I. Úvod 1. Bedřich Piskač...... 4 2. Fond Bedřich Piskač..... 5 II. Inventář 6 III. Databáze..

Více

MUO dětem, žákům a studentům

MUO dětem, žákům a studentům MUO dětem, žákům a studentům nabídka vzdělávacích programů Muzea umění Olomouc http://www.olmuart.cz/vzdelavani facebook: MUO dětem září říjen 2015 Arcidiecézní muzeum Kroměříž Tel: 778 714 935 / email:

Více

TALENT PRAHY 8. Josefem LADOU. s malířem, ilustrátorem a spisovatelem. Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8

TALENT PRAHY 8. Josefem LADOU. s malířem, ilustrátorem a spisovatelem. Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8 TALENT PRAHY 8 s malířem, ilustrátorem a spisovatelem Josefem LADOU Talentová soutěž pro základní školy Prahy 8 ÚVOD V letošním roce oslavíme 130 let od narození Josefa Lady a 60 let od jeho úmrtí, celou

Více

Krajina v historickém kontextu byla vždy kategorií, kde se nejpříměji rozvíjel vztah člověka k univerzu. ZS, 1986

Krajina v historickém kontextu byla vždy kategorií, kde se nejpříměji rozvíjel vztah člověka k univerzu. ZS, 1986 Ohře, 1953, olej / plátno, 74 98 cm, soukromá sbírka Krajina v historickém kontextu byla vždy kategorií, kde se nejpříměji rozvíjel vztah člověka k univerzu. ZS, 1986 ( 8 ) Setkání s krajinou (1950 1960)

Více

Odpovědi na vaše otázky k Online škole kresby a malby

Odpovědi na vaše otázky k Online škole kresby a malby Není třeba se bránit vnímání nových aspektů věcí, když se člověk dlouho dívá na skvrnu na zdi uhlí v krbu mraky, plynoucí řeku; a když se na ně pozorně podíváte, objevíte některé dost podivuhodné věci.

Více

ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE

ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE ŘEDITEL STŘEDNÍ UMĚLECKÉ ŠKOLY, OSTRAVA, PŘÍSPĚVKOVÉ ORGANIZACE v souladu s ustanovením 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., ve znění zákona č. 49/2009 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

FIREMNÍ AKCE / ZÁŽITKY V PŘÍRODĚ ADRENALIN SKIRESORT.CZ

FIREMNÍ AKCE / ZÁŽITKY V PŘÍRODĚ ADRENALIN SKIRESORT.CZ FIREMNÍ AKCE / ZÁŽITKY V PŘÍRODĚ ADRENALIN SKIRESORT.CZ KDO JSME? Jsme SkiResort Live. V zimě provozujeme moderní lyžařskou školu, půjčovnu, servis a test centrum prvotřídního lyžařského vybavení Salomon

Více

Turistická chata ve Špindlerově Mlýně

Turistická chata ve Špindlerově Mlýně Turistická chata ve Špindlerově Mlýně Nově zrekonstruovaná Turistická chata ve Špindlerově Mlýně nabízí velmi levné a stylové ubytování v srdci lyžařského areálu Svatý Petr. Cena od 150,-Kč na osobu. -

Více

Seznam žádostí o dotaci v 5. výzvě MAS Krkonoše, o. s. pořadí projektů dle získaných bodů

Seznam žádostí o dotaci v 5. výzvě MAS Krkonoše, o. s. pořadí projektů dle získaných bodů Seznam žádostí o aci v 5. výzvě MAS Krkonoše, o. s. pořadí projektů dle získaných Fiche č. 1 Návštěva Číslo Název žadatele Název Místo realiz Pož. 1. No Limits o.s. Horsemanship v Krkonoších Lánov 60 271.425

Více

Praktická stáž: Rakousko, program Erasmus

Praktická stáž: Rakousko, program Erasmus Praktická stáž: Rakousko, program Erasmus Jméno: Dominika Medová Fakulta, obor studia a ročník: Fakulta restaurování, Restaurování a konzervace uměleckých děl na papíru a souvisejících materiálech, roč.

Více

Pracovní list Jdeme do divadla 3/01. Toto je Stavovské divadlo. Byl/a jsi tu někdy na nějakém představení? vybarvi

Pracovní list Jdeme do divadla 3/01. Toto je Stavovské divadlo. Byl/a jsi tu někdy na nějakém představení? vybarvi Jméno žáka:... Pracovní list Jdeme do divadla Milé děti, společně nás teď čeká velká slavnostní událost. Půjdeme totiž do divadla! Divadlo je místo, kam se můžeme jít podívat na pěknou pohádku, balet,

Více

Velká válka Češi na bojištích Evropy

Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy k putovní výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy Pracovní listy jsou zpracovány jako doplňková vzdělávací pomůcka k výstavě Velká válka Češi na bojištích Evropy. Pracovní listy lze

Více

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15

Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Výroční zpráva předmětové komise výtvarné výchovy za školní rok 204-15 Ve školním roce 2014-15 probíhala výuka výtvarné výuky v časových dotacích: Prima celá třída, 2 hodiny týdně Sekunda celá třída, 2

Více

Kalendář událostí 3 obcí 2014

Kalendář událostí 3 obcí 2014 Kalendář událostí 3 obcí 2014 Ples SDH Prostřední Lánov - ples hasičů s tombolou 11. 1. 2014 Lánov Pořadatel: SDH Prostřední Lánov, Petr Paulů, 604 230 934 Myslivecký ples - tradiční ples myslivců s bohatou

Více

Učební osnovy pracovní

Učební osnovy pracovní ZV Základní vzdělávání 1 týdně, povinný Základní postupy, prostředky a materiály Žák: seznámí se se základními výtvarnými postupy, materiály, nástroji a barvami volí si a využívá prostředky k výtvarnému

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Výtvarná výchova (Umění a kultura) Učební plán předmětu Ročník 7 Dotace 2 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA: - Lidské

Více

...předmět se nepovažuje za předmět o sobě, ale spíš za znak nějaké ideje, jehož prostřednictvím může být vyjádřena.

...předmět se nepovažuje za předmět o sobě, ale spíš za znak nějaké ideje, jehož prostřednictvím může být vyjádřena. SYMBOLISMUS Symbolismus společný názor generace umělců na konci 19. stol. reakce na naturalismus v literatuře a impresionismus v malířství symbolismus X realismus Předstvitelé: Gustav Moreau Odilon Redon

Více

Informační centrum pro mládež Šumperk

Informační centrum pro mládež Šumperk KONCERT NA JEVIŠTI: REMEMBER KAREL KRYL 20. 9. 2017 od 19 hodin, Kulturní dům Šumperk Vzpomínkový koncert Pavla Foltána a Petra Bubláka věnovaný národnímu bardovi Karlovi Krylovi. Oba umělci zazpívají

Více

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace

Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Základní škola, Ostrava-Poruba, I. Sekaniny 1804, příspěvková organizace Název projektu Zkvalitnění vzdělávání na ZŠ I.Sekaniny - Škola pro 21. století Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1475

Více

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda

O autorovi básní a autorech obrazů: Mgr. Jaroslav Pivoda Jaroslav Pivoda Procházky životem počet stran 178, plnobarevný tisk vazba pevná běžná cena 499 Kč včetně DPH naše cena 449 Kč včetně DPH cena K M K 399 Kč včetně DPH ISBN 978-80-86930-64-0 Vydal Jaroslav

Více

Tento sešit patří: je členem oddílu: na pionýrské skupině:

Tento sešit patří: je členem oddílu: na pionýrské skupině: MLÁĎÁTKA Tento sešit patří: Místo pro vlepení fotografie je členem oddílu: na pionýrské skupině: Místo pro vlepení oddílové fotografie C1A Jméno mého vedoucího Doplň jméno oddílového vedoucího podle vzoru.

Více

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zuman František

Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea. Zuman František Národní technické muzeum Archiv Národního technického muzea Zuman František (1890-1950) Prozatímní inventární seznam NAD č. 589 evidenční pomůcka č. 211 Honzáková Valerie Praha 1971 František Zuman (2.

Více

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C ROMANTISMUS Bartoníčková Eliška, Tercie C Vznik a charakteristika slohu umělecký a myšlenkový směr časově souběžný s klasicismem a empírem (1.pol.19.stol.) reakce na studenou racionalitu klasicismu příčiny

Více

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden

Výtvarná výchova. Počet vyučovacích hodin za týden 1 Počet vyučovacích hodin za týden Celkem 1. ročník 2. ročník 3. ročník 4. ročník 5. ročník 6. ročník 7. ročník 8. ročník 9. ročník 1 1 1 2 2 1 1 2 2 13 Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný Povinný

Více

6. ročník. Výtvarná výchova

6. ročník. Výtvarná výchova list 1 / 5 Vv časová dotace: 2 hod / týden Výtvarná výchova 6. ročník vybírá, vytváří a pojmenovává co nejširší škálu vizuálně obrazných vyjádření a jejich vztahů uplatňuje je pro vyjádření vlastních zkušeností,

Více