INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR"

Transkript

1 M I N I S T E R S T V O P R Á C E A S O C I Á L N Í C H V Ě C Í INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ A DŮCHODY ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A PÉČE NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE SOCIÁLNÍ DÁVKY A SOCIÁLNÍ SLUŽBY BYDLENÍ PRÁCE A PODNIKÁNÍ VZDĚLÁNÍ, ŠKOLSTVÍ A NOSTRIFIKACE DOKLADY A POVINNOSTI VŮČI CIZINECKÉ POLICII OBČANSTVÍ A SLUČOVÁNÍ RODIN

2 Dostává se Vám do rukou informační materiál, který je určen především pro Vás, cizince s trvalým pobytem v ČR z nečlenských zemí EU (tzv. třetích zemí). Udělením trvalého pobytu získáváte ve většině oblastí života stejné postavení jako občan ČR, ale setkáte se s některými výjimkami - např. nemáte volební právo, nemůžete pracovat v ozbrojených silách. Účelem tohoto materiálu je poskytnout Vám základní stručné informace z oblastí, se kterými se budete setkávat v běžném životě během svého pobytu v ČR. Tento informační materiál naleznete ke stažení také na v sekci Informační materiály a příručky. POUŽITÉ ZKRATKY ČR EU MPSV ÚP Česká republika Evropská unie Ministerstvo práce a sociálních věcí Úřad práce Vlastní byt nebo dům můžete koupit za stejných podmínek jako český občan. BYDLENÍ Nájemní byt můžete získat od obce, soukromé osoby, stavebního nebo bytového družstva. V České republice existuje několik forem bydlení: vlastnické bydlení - jedná se o byt nebo dům, který je ve Vašem osobním vlastnictví - uzavřete písemnou kupní smlouvu a vlastníkem se stáváte dnem zápisu vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí družstevní bydlení - stáváte se členem družstva a uzavíráte s ním nájemní smlouvu nájemní bydlení - s majitelem bytu uzavřete písemnou nájemní smlouvu a stáváte se nájemcem bytu. Nájemné může být různě vysoké. zvláštní formy bydlení - podnájem, vysokoškolské koleje, komerční ubytovny Na nákup domu nebo bytu můžete využít hypoteční úvěr (informace podávají jednotlivé banky) nebo stavební spoření (informace podávají jednotlivé stavební spořitelny).

3 POVINNOSTI VŮČI CIZINECKÉ POLICII Jste povinen hlásit cizinecké policii změnu místa pobytu do 30 pracovních dnů ode dne změny, pokud předpokládaná změna místa pobytu bude delší než 180 dnů. Jste povinen cizinecké policii hlásit změnu příjmení, osobního stavu, změny údajů obsažených v cestovním dokladu, ohlásit ztrátu, zničení či poškození cestovního dokladu. DOKLADY A POVINNOSTI VŮČI CIZINECKÉ POLICII Do 60 dnů od narození dítěte jste povinen za ně jako zákonný zástupce podat na cizinecké policii žádost o vízum k pobytu nad 90 dnů nebo žádost o povolení k trvalému pobytu. PRŮKAZ O POVOLENÍ K POBYTU Může mít formu štítku vlepeného do cestovního dokladu nebo samostatného dokladu (průkaz). Platnost průkazu je 10 let (5 let u cizince mladšího 15 let). Dobu platnosti průkazu o povolení k pobytu lze o stejnou dobu prodloužit, a to na základě žádosti, kterou jste povinen podat ve lhůtě 90 dnů před uplynutím doby platnosti. POSTAVENÍ DLOUHODOBĚ POBÝVAJÍCÍHO REZIDENTA Základní podmínka pro přiznání je pět let nepřetržitého dlouhodobého pobytu na území ČR. Toto postavení je zpravidla přiznáno již v rozhodnutí o povolení k trvalému pobytu; pokud jste v té době podmínky pro přiznání nesplňoval, jste oprávněn o přiznání zažádat později. Přiznání právního postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta Vás opravňuje požádat o pobytová povolení vydávaná jinými členskými státy EU za výhodnějších podmínek. Žádost o přiznání se podává na oddělení cizinecké policie. - sekce Služby pro veřejnost - v podsekci Rady a služby - v odkazu Občan na úřadě - odkaz 6. Cizinci (Foreigners)

4 PRÁCE A PODNIKÁNÍ V ČR můžete být výdělečně činný buď jako zaměstnanec, nebo jako podnikatel. POKUD JSTE ZAMĚSTNÁN Máte na trhu práce stejná práva a povinnosti jako občané ČR. Tato práva a povinnosti vyplývají zejména ze zákona o zaměstnanosti (č. 435/2004 Sb.) a zákoníku práce (zákon č. 262/2006 Sb.). V ČR tedy můžete pracovat bez pracovního povolení. Máte právo na mzdu, kterou Vám zaměstnavatel vyplatí za Vaši práci. Výši mzdy jste si dohodli při sjednání pracovní smlouvy. Vláda ČR stanovuje výši minimální mzdy a zaměstnavatel nemůže dát zaměstnanci mzdu nižší. Máte právo na dovolenou, a to v rozsahu minimálně 4 týdnů za rok. Vaše práva a povinnosti vůči Vašemu zaměstnavateli vyplývají z Vaší písemně uzavřené pracovní smlouvy. POKUD PODNIKÁTE Podnikat můžete za stejných podmínek jako občané ČR. Podnikat můžete buď na základě živnosti (ohlašovací nebo koncesovaná), nebo obchodní společnosti. Oprávnění provozovat živnost vydává živnostenský odbor městského úřadu v místě Vašeho hlášeného pobytu. Obchodní společnost vzniká dnem zápisu do obchodního rejstříku. Máte povinnost se registrovat na finančním úřadu, správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně.

5 Pokud nemáte zaměstnání, nepodnikáte ani nestudujete formou denního studia, máte právo osobně požádat o zprostředkování vhodného zaměstnání příslušný ÚP. Při splnění zákonem stanovených podmínek jste zařazen do evidence uchazečů o zaměstnání. NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE Jako uchazeč o zaměstnání máte právo na bezplatné zprostředkování zaměstnání, můžete využít nabízených poradenských služeb a ÚP Vám může zabezpečit rekvalifikaci. Při splnění zákonem stanovených podmínek máte právo (nárok) na podporu v nezaměstnanosti nebo případně na podporu při rekvalifikaci. Pokud jste v evidenci uchazečů o zaměstnání, je za Vás hrazeno zdravotní pojištění. Zaměstnání můžete hledat i prostřednictvím agentur práce, inzerce v tisku a na internetu. Jako uchazeč o zaměstnání jste povinen s ÚP spolupracovat a řídit se jeho pokyny. Nebudete-li s ÚP spolupracovat, můžete být sankčně vyřazeni z jeho evidence. Tím ztratíte nárok na podporu v nezaměstanosti a zároveň i na případné dávky státní sociální podpory. Do evidence úřadu práce se můžete pak znovu přihlásit nejdříve za 6 měsíců. Pokud nemáte zaměstnání a nejste v evidenci ÚP, máte povinnost si sám platit zdravotní pojištění.

6 SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ A DŮCHODY PRÁVA V případě stáří, invalidity, ovdovění nebo osiření máte při splnění zákonem stanovených podmínek právo (nárok) na přiznání příslušného důchodu a jeho vyplácení. Ve věci sociálního pojištění a důchodů máte právo se informovat na kterékoliv Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ). Částka, kterou platíte na sociálním pojištění, zahrnuje: důchodové pojištění - v případě stáří, invalidity nebo úmrtí živitele je Vám při splnění zákonem stanovených podmínek přiznán a vyplácen příslušný důchod příspěvek na státní politiku zaměstnanosti - v případě nezaměstnanosti je Vám při splnění zákonem stanovených podmínek přiznána a vyplácena podpora v nezaměstnanosti nemocenské pojištění - v případě onemocnění nebo úrazu, těhotenství nebo mateřství je Vám při splnění zákonem stanovených podmínek přiznána a vyplácena dávka nemocenského pojištění. Tuto část sociálního pojištění nejsou povinni za sebe platit podnikatelé (osoby samostatně výdělečně činné).

7 POVINNOSTI Máte povinnost hradit sociální pojištění vždy, pokud jste zaměstnáni v rozsahu zakládajícím účast na pojištění (platí jej za Vás zaměstnavatel) nebo podnikáte (platíte sami). Jestliže nemáte žádný příjem (nepracujete ani nepodnikáte), tuto povinnost nemáte. Důchody Druhy důchodů: starobní, plný invalidní, částečný invalidní, vdovský a vdovecký, sirotčí. O jejich nároku, výši a výplatě rozhoduje Česká správa sociálního zabezpečení v Praze na základě žádosti o důchod uplatněné na OSSZ podle místa trvalého pobytu. Jsem cizinec s trvalým pobytem, mám v ČR nárok na výplatu starobního důchodu? Nárok na starobní důchod Vám vznikne, pokud jste byl pojištěn minimálně 25 let a dosáhl důchodového věku, nebo jste byl pojištěn minimálně 15 let a dosáhl aspoň 65 let věku. Při posuzování nároku na důchod se stanoveným způsobem přihlíží i k dobám pojištění získaným na území členských států EU nebo ve třetích státech, pokud s nimi má ČR uzavřenou příslušnou mezinárodní smlouvu.

8 SOCIÁLNÍ DÁVKY A SOCIÁLNÍ SLUŽBY PRÁVA V případě, že se nalézáte v sociální situaci, kterou nejste z objektivních důvodů schopen sám vyřešit (např. máte nezaopatřené děti, jste nezaměstnaný, nemáte dostatečný příjem), máte právo zažádat o sociální dávky. Ty se dělí na dávky státní sociální podpory a dávky pomoci v hmotné nouzi. Máte právo na využívání sociálních služeb (např. sociální poradenství, osobní asistence, pečovatelská služba, domovy pro seniory, azylové domy, příspěvek na péči) a mimořádnou okamžitou pomoc. POVINNOSTI V případě žádosti o sociální dávky je nutné splnit potřebné náležitosti, tj. uvést složení rodiny, doložit příjem, splnit podmínky nároku. Pokud se nalézáte v situaci, kterou řeší státní sociální podpora a kterou je např. nízký příjem rodiny s dětmi, zvýšené náklady rodiny v důsledku péče o děti či jejich výchovy a obživy, narození dítěte, úmrtí a další, nejprve musíte zažádat o tyto dávky státní sociální podpory, teprve pak v případě, že nemáte dostatečné prostředky na zajištění obživy nebo bydlení, o dávky pomoci v hmotné nouzi. Jste povinni dodržovat pokyny a požadavky sociálních pracovníků příslušných úřadů, tak jak to vyžaduje zákon.

9 Dávky státní sociální podpory Přídavek na dítě, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, dávky pěstounské péče, porodné, pohřebné. O tyto dávky můžete žádat na příslušném kontaktním místě ÚP (v Praze na úřadu městské části) v místě, kde jste hlášen k trvalému pobytu. Dávky pomoci v hmotné nouzi Příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc. O tyto dávky můžete žádat na sociálním odboru pověřeného obecního úřadu v místě, kde jste hlášen k trvalému pobytu. Sociální služby Jsou poskytovány zejména obcemi, kraji, nestátními neziskovými organizacemi nebo MPSV. Sociální služby zajišťují pomoc např. při péči o vlastní osobu, zajištění stravování, ubytování, pomoc při zajištění chodu domácnosti, ošetřování, poskytnutí informace, psychosociální pomoc. V případě, že Vám zdravotní stav nedovoluje o sebe pečovat, můžete si zažádat o příspěvek na péči, a to na městském úřadě příslušném dle adresy hlášeného pobytu. Musí osoba s trvalým pobytem při žádosti o sociální dávky splňovat podmínku 1 roku pobytu? Ne. Cizinec s trvalým pobytem podmínku 1 roku pobytu splňovat nemusí - ode dne udělení trvalého pobytu má stejný přístup k sociálním dávkovým systémům jako český občan.

10 ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A PÉČE Jakmile získáte trvalý pobyt, máte povinnost být zdravotně pojištěni v rámci veřejného zdravotního pojištění a toto zdravotní pojištění musí být hrazeno. Bez ohledu na to, zda máte dosud platné smluvní zdravotní pojištění, jakmile dostanete trvalý pobyt, musíte si sjednat veřejné zdravotní pojištění u Vámi zvolené pojišťovny. Pokud veřejné zdravotní pojištění neprodleně neuzavřete a nezačnete hradit, vznikne Vám dluh, ke kterému se Vám bude přičítat penále. V konečné fázi může být tento dluh vymáhán soudní cestou (exekuce). I v případě, že již jste veřejným pojištěncem (např. jste zaměstnancem), je třeba tuto změnu (získání trvalého pobytu) pojišťovně neprodleně nahlásit. PRÁVA Máte stejná práva jako každý pojištěnec - občan ČR, zejména právo: vybrat si zdravotní pojišťovnu vybrat si lékaře a zdravotnické zařízení, které jsou ve smluvním vztahu k příslušné zdravotní pojišťovně Odjíždím dlouhodobě do zahraničí, co bude s mým zdravotním pojištěním v ČR? Pokud odjíždíte na dobu delší než 6 měsíců, je možné se odhlásit od Vašeho pojištění v ČR a sjednat si nové pojištění v zahraničí. Po návratu do ČR pak české pojišťovně doložíte doklad o placení pojištění v zahraničí. Pokud tak neučiníte, v ČR Vám vznikne dluh na pojištění, který po Vás bude vymáhán.

11 POVINNOSTI Pojištěnci vznikají rovněž povinnosti, mezi které patří zejména: povinnost hradit příslušné zdravotní pojišťovně pojistné za zaměstnance hradí pojistné zaměstnavatel stát hradí pojistné za děti nebo studenty denního studia do 26 let, osoby pečující o děti ve věku do 4 let, uchazeče o zaměstnání registrované na ÚP a důchodce v případě, že jste nezaměstnaný, nejste v evidenci ÚP nebo podnikáte, hradíte si pojištění sami prokazovat se při poskytování zdravotní péče platným průkazem pojištěnce uhradit poplatek za návštěvu lékaře (neplatí pro preventivní prohlídky) a poplatek za výdej léků léky, které na lékařský předpis obdržíte v lékárně, mohou být plně nebo částečně hrazeny zdravotní pojišťovnou, ale můžete se setkat i s tím, že po Vás bude vyžadována celá částka. O placení léků by Vás měl lékař vždy informovat. Jsem podnikatel a mám řádně zaplaceno smluvní (soukromé) zdravotní pojištění do Ke dni mi byl udělen trvalý pobyt - platí mi i nadále moje soukromé zdravotní pojištění? Dnem získání trvalého pobytu automaticky spadáte do povinného veřejného zdravotního pojištění, které musíte hradit. Vaše soukromé zdravotní pojištění automaticky nezaniká, pojišťovna ho zruší na Vaši žádost, ale vzniklý přeplatek za zbývající období Vám nemusí být vrácen - záleží na podmínkách konkrétní pojistné smlouvy. - sekce"cizinec" v odkazu "Syst é m zdravotnictví a zdravotní pojištění"

12 VZDĚLÁNÍ, ŠKOLSTVÍ A NOSTRIFIKACE POVINNOSTI PRÁVA Máte právo na rovný přístup ke vzdělání (školský zákon a vysokoškolský zákon). Máte právo na bezplatné základní a střední vzdělání ve školách zřízených státem, krajem či obcí. Máte právo studovat zdarma na veřejných a státních vysokých školách do 26 let Vašeho věku ve studijních programech uskutečňovaných v českém jazyce. Své dítě ve věku od 3 do 6 let můžete přihlásit do předškolního vzdělávání v mateřských školách. Po ukončení základního vzdělání je možné přihlásit se na střední školu (gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště) Po složení maturitní zkoušky na střední škole je možné se přihlásit k přijímacímu řízení na vyšší odbornou či vysokou školu. Máte povinnost své dítě ve věku od 6 do 15 let pravidelně posílat do základní školy, kde absolvuje povinnou devítiletou školní docházku (při neopodstatněném zanedbávání docházky dítěte do školy můžete být sankcionováni). NOSTRIFIKACE VZDĚLÁNÍ Pokud jste držitelem zahraničního dokladu o dosaženém vzdělání, můžete požádat o nostrifikaci vzdělání. V případě zahraničních vysvědčení ze základních, středních a vyšších odborných škol rozhoduje o nostrifikaci příslušný krajský úřad v regionu Vašeho místa hlášeného pobytu. Pokud si chcete nostrifikovat vysokoškolské vzdělání, žádost podáváte na: rektorát veřejné vysoké školy s obsahově obdobným akreditovaným studijním programem Ministerstvo obrany, jde-li o vzdělání získané v oblasti vojenství Ministerstvo vnitra, jde-li o vzdělání získané v oblasti bezpečnostních sil (př. Policejní akademie) Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, jde-li o vzdělání získané v Afghánistánu (pouze některé), Bulharsku, Slovinsku, Bosně a Hercegovině, Polsku, Maďarsku, Gruzii, Turkmenistánu, Tádžikistánu.

13 STÁTNÍ OBČANSTVÍ ČR České státní občanství můžete získat udělením na základě žádosti. Na státní občanství není právní nárok. Musíte splňovat těchto pět podmínek: mít v ČR pět let trvalý pobyt prokázat, že nabytím občanství ČR pozbudete dosavadní státní občanství (existují ale i výjimky) nebýt v posledních pěti letech pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin znalost českého jazyka plnit povinnosti stanovené vybranými právními předpisy (např. zákon o pobytu cizinců, zákon o veřejném zdravotním pojištění) Všechny podmínky je možno v zákonem stanovených případech prominout, nelze ale prominout podmínku týkající se úmyslně spáchaných trestných činů. OBČANSTVÍ A SLUČOVÁNÍ RODIN SLUČOVÁNÍ RODINY V případě, že Vaši nejbližší příbuzní doposud pobývají v zahraničí a mají zájem žít v České republice, jsou oprávněni zažádat o povolení k dlouhodobému pobytu za účelem společného soužití rodiny. Žádost může podat Váš manžel, manželka, nezletilé nebo zletilé nezaopatřené dítě, osamělý rodič, pokud je starší 65 let nebo se o sebe nedokáže ze zdravotních důvodů sám postarat. O sloučení rodiny nelze žádat v případě jiných příbuzných, např. sourozenců či zletilých zaopatřených dětí. Žádost je nutno podat na kterémkoli zastupitelském úřadu ČR v zahraničí (výjimky stanovuje zákon).

14 PŘEHLED NESTÁTNÍCH NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍ (NNO) POSKYTUJÍCÍCH PORADENSTVÍ CIZINCŮM Upozornění: Některé poradny neposkytují poradenství každý den. Návštěvu doporučujeme předem objednat telefonicky či em. PORADENSTVÍ JE POSKYTOVÁNO ZDARMA!! HLAVNÍ MĚSTO PRAHA + STŘEDOČESKÝ KRAJ Arcidiecézní charita Praha Londýnská 44, Praha 2, tel , , fax: Berkat a Komunitní centrum InBáze Rumunská 24, Praha 2 tel./fax: , Berkat - mobil: berkat@berkat.cz InBáze - mobil: , inbaze@berkat.cz / Centrum pro integraci cizinců (CIC) Kubelíkova 55, Praha 3 tel CIC mohou kontaktovat zájemci o službu z celé ČR. Sociální poradenství je poskytováno v kanceláři CIC v Praze nebo v terénu (např. v místě bydliště, na úřadech). Terénní poradenství není zajišťováno na území krajů Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského. info@cicpraha.org / Centrum pro otázky migrace (COM) Senovážná 2, Praha 1 tel migrace@refug.cz / META o. s. - Sdružení pro příležitosti mladých migrantů Poradenské a informační centrum pro mladé migranty (PIC) Rumunská 29, Praha 2 tel./fax: , tel vodnanska@meta-os.cz nebo info@metaos.cz / Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU Praha) Kovářská 4, Praha 9, Libeň tel , , fax: opu@opu.cz / Poradna pro integraci (PPI) Senovážná 2, Praha 1 tel , , tel./fax: praha@ p-p-i.cz / Poradna pro občanství, občanská a lidská práva (PPO) Petrská 29, Praha 1 tel.: , , , , , (i faxové) poradna@poradna-prava.cz poradna@iol.cz / Poradna pro uprchlíky (PPU) Senovážná ulice 2, Praha 1 tel poradna@refug.cz / JIHOČESKÝ KRAJ Diecézní charita České Budějovice Kanovická 16/405, České Budějovice tel./fax: info@charitacb.cz / Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) v prostorách: 1. provozní budova společnosti MEI Czech Offices, s.r.o. Žižkova 1, České Budějovice tel lucie.machalova@opu.cz JIHOMORAVSKÝ KRAJ Diecézní charita Brno oddělení migrace Šumavská 33, Brno tel , migrace.dchbrno@caritas.cz Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Leitnerova 9/682, Brno tel./fax: , tel opu.brno@opu.cz / Sdružení občanů zabývajících se emigranty (SOZE) Mostecká 5, Brno tel , fax: soze@soze.cz / KARLOVARSKÝ KRAJ Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Západní 1407/63, Karlovy Vary tel lucie.machalova@opu.cz KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ Poradna pro cizince a uprchlíky Diecézní Charita Hradec Králové Velké náměstí 37, Hradec Králové tel , fax: jan.koci@hk.caritas.cz, poradna.cizinci@hk.caritas.cz / LIBERECKÝ KRAJ Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) v prostorách: ANNOLK U Nisy 362/6, Liberec tel dana.faktorova@opu.cz

15 Poradna pro dlouhodobě legálně usazené cizince v České Lípě Farní charita Česká Lípa Dubická 2189, Česká Lípa tel , cizinci@fchcl.cz MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Poradna pro migranty a uprchlíky Ostrava Charita Sv. Alexandra Jeremenkova 8, Ostrava - Vítkovice tel , fax: milan.koplik@tiscali.cz OLOMOUCKÝ KRAJ Sdružení občanů zabývajících se emigranty (SOZE) Ostružnická 28, Olomouc tel soze@soze.cz PARDUBICKÝ KRAJ Most pro lidská práva 17. listopadu 216, Pardubice tel./fax: , info@mostlp.org Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) v prostorách: SKP-Centrum Bělehradská 513, Pardubice tel alena.manakova@opu.cz PLZEŇSKÝ KRAJ Diecézní charita Plzeň Poradna pro cizince a uprchlíky Cukrovarská 16, Plzeň tel./fax: poradna@dchp.cz Občanské sdružení STUDNICE Krátká 1003/2, Plzeň-Město tel./fax: jiri.laciga@cca.cz Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) v prostorách: YWAM Plzeň Boženy Němcové 9, Plzeň tel lucie.machalova@opu.cz ÚSTECKÝ KRAJ Diecézní charita Litoměřice Dómské náměstí 10, Litoměřice tel./fax.: , tel migrace@dchltm.cz O.s. východních Slovanů OBERIG Informační a vzdělávací středisko Slovanský dům, Horova 8, Ústí nad Labem - město tel , oberig@ .cz Komunitní multikulturní centrum PPI Ústí nad Labem Horova 6, Ústí nad Labem tel , tel./fax: usti@ p-p-i.cz KRAJ VYSOČINA Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) v prostorách: Sdružení na podporu mezinárodního přátelství Slunce třída Legionářů 15, Jihlava tel alena.manakova@opu.cz Občanská poradna Jihlava Žižkova 13, Jihlava tel opj@volny.cz Občanská poradna Třebíč Dreuschuchova 17, Třebíč tel obcanskaporadna@seznam.cz ZLÍNSKÝ KRAJ ARGO, Společnost dobré vůle, Zlín Tř. T. Bati 1276/24, Zlín tel./fax: argokalinova@post.cz Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) v prostorách: Obchodní centrum Zlín, Areál Svitu, budova 16/3 u nádraží UAN, Zlín tel alena.manakova@opu.cz Sdružení občanů zabývajících se emigranty (SOZE) 2. května 2385, Zlín tel soze@soze.cz

16

INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR

INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ A DŮCHODY ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A PÉČE NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE SOCIÁLNÍ DÁVKY A SOCIÁLNÍ SLUŽBY BYDLENÍ DOKLADY A POVINNOSTI VŮČI CIZINECKÉ

Více

Trvalý pobyt pro cizince na území Čr

Trvalý pobyt pro cizince na území Čr CZ Trvalý pobyt pro cizince Čr CZ Trvalý pobyt pro cizince ČR Trvalý pobyt je pobytový status pro cizince, který splní zákonné podmínky. Může být umožněn na základě: Povolení k pobytu pro občany ze zemí

Více

INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR 2013

INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR 2013 INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR 2013 ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A PÉČE NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ A DŮCHODY SOCIÁLNÍ DÁVKY A SOCIÁLNÍ SLUŽBY BYDLENÍ DOKLADY A POVINNOSTI VŮČI

Více

Příloha č. 1 Nestátní neziskové organizace pomáhající cizincům na území ČR

Příloha č. 1 Nestátní neziskové organizace pomáhající cizincům na území ČR Příloha č. 1 Nestátní neziskové organizace pomáhající cizincům na území ČR HLAVNÍ MĚSTO PRAHA + STŘEDOČESKÝ KRAJ Arcidiecézní charita Praha Středisko migrace Poradna pro uprchlíky a migranty tel. 224 813

Více

117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře

117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře 117/1995 Sb. ZÁKON ze dne 26. května 1995 o státní sociální podpoře (platí od 15. 81. 7. 2017 do 30. 914. 8. 2017) ve znění zákona č. 137/1996 Sb., zákona č. 132/1997 Sb., zákona č. 242/1997 Sb., v úplném

Více

Podnikání cizinců z tzv. třetích zemí

Podnikání cizinců z tzv. třetích zemí Schéma: Podnikání cizinců z tzv. třetích zemí Živnostenský úřad---- Obchodní rejstřík ----- Cizinecká policie --------Finanční úřad----- Každý žadatel o dlouhodobý pobyt se musí dostavit na Živnostenský

Více

CZ DLOUHODOBÉ POBYTY

CZ DLOUHODOBÉ POBYTY DLOUHODOBÉ POBYTY DLOUHODOBÉ POBYTY POVINNÉ PODMÍNKY ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ DŮCHODOVÉ NEMOCENSKÉ POJIŠTĚNÍ PRACOVNÍ POVOLENÍ ŽIVNOSTENSKÝ LIST S JAKÝMI ÚŘADY SE CIZINEC S DLOUHODOBÝM POBYTEM

Více

Metodický pokyn č. 1/2011

Metodický pokyn č. 1/2011 Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Odbor rodiny a dávkových systémů Č. j.: 2011/4258-21 V Praze dne 17. ledna 2011 Vyřizuje: Mgr. Petr Beck, PaedDr. Petr Niederle Metodický pokyn č. 1/2011 k rozšíření

Více

SLUČOVÁNÍ RODINY. Praktické informace. pro azylanty a držitele doplňkové ochrany: SLUČOVÁNÍ RODINY

SLUČOVÁNÍ RODINY. Praktické informace. pro azylanty a držitele doplňkové ochrany: SLUČOVÁNÍ RODINY SLUČOVÁNÍ RODINY Praktické informace pro azylanty a držitele doplňkové ochrany: SLUČOVÁNÍ RODINY 1/ KDO MŮŽE POŽÁDAT O SLOUČENÍ RODINY?? Rodinný příslušník cizince, který v ČR už pobývá a má zde status

Více

MANUÁL. Žadatel o udělení mezinárodní ochrany a povolení k zaměstnání. Žadatel o udělení mezinárodní ochrany a zákon č. 435/2004 Sb.

MANUÁL. Žadatel o udělení mezinárodní ochrany a povolení k zaměstnání. Žadatel o udělení mezinárodní ochrany a zákon č. 435/2004 Sb. MANUÁL Žadatel o udělení mezinárodní ochrany a povolení k zaměstnání Žadatel o udělení mezinárodní ochrany a zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti Adresář krajských pracovišť úřadů práce České republiky

Více

Pojišťovnictví EKO4 Ing. Pavlína Štréglová. Pojišťovnictví

Pojišťovnictví EKO4 Ing. Pavlína Štréglová. Pojišťovnictví Rozdělení 1. Zákonné Pojišťovnictví Uzavírá se automaticky po nahlášení, registraci Povinné platby, vyplývá ze zákona Nesjednává se smlouva Pro všechny občany stejné podmínky Patří sem: o Zdravotní pojištění

Více

Služby a aktivity Asistence při hledání práce. Asistence při hledání školy.

Služby a aktivity Asistence při hledání práce. Asistence při hledání školy. Název a rok založení ARGO, Společnost dobré vůle / 1991 Třída Tomáše Bati 1276 761 87 Zlín Telefon: 577 434 562 Email: argokalinova@post.cz Kurzy ČJ. Asistence při hledání práce. Asistence při hledání

Více

Klasifikace informační databáze

Klasifikace informační databáze INFORMAČNÍ DATABÁZE KLASIFIKACE AKTUALIZACE: 1.1. 2008 ASOCIACE OBČANSKÝCH PORADEN Tachovské náměstí 3, Praha 3, 130 00 tel./fax 222 780 599 i Klasifikace informační databáze 1. Sociální dávky občanských

Více

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE

ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE ZÁKLADNÍ REGISTRAČNÍ POVINNOSTI PODNIKATELŮ VŮČI FINANČNÍM ÚŘADŮM, OKRESNÍM SPRÁVÁM SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ A ÚŘADŮM PRÁCE 1 Podnikatel fyzická osoba 1.1 Zahájení podnikatelské činnosti 1.1.1 Podnikatel

Více

b) od 50 % do 79 %, považuje se dítě či osoba za dlouhodobě zdravotně postiženou,

b) od 50 % do 79 %, považuje se dítě či osoba za dlouhodobě zdravotně postiženou, o peněžních dávkách státní sociální podpory a sociální péče Státní sociální podpora Systém státní sociální podpory je upraven zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.

Více

Sociální pojištění. Bc. Alena Kozubová

Sociální pojištění. Bc. Alena Kozubová Sociální pojištění Bc. Alena Kozubová Právní norma Zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení Zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění - upravuje nárok na důchod a stanovení

Více

KONTAKTY NA NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO) PŮSOBÍCÍ V OBLASTI INTEGRACE CIZINCŮ

KONTAKTY NA NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO) PŮSOBÍCÍ V OBLASTI INTEGRACE CIZINCŮ KONTAKTY NA NESTÁTNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO) PŮSOBÍCÍ V OBLASTI INTEGRACE CIZINCŮ PŘEHLED NNO POSKYTUJÍCÍCH PORADENSTVÍ CIZINCŮM Upozornění: Některé poradny neposkytují poradenství každý den. Návštěvu

Více

Sociální politika. Březen 2012

Sociální politika. Březen 2012 Sociální politika Březen 2012 V oblasti sociální politiky máme Systém státní sociální podpory Dávky vyplácí úřady práce Státní politiku zaměstnanosti Dávky vyplácí úřady práce Systém sociálního zabezpečení

Více

Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, s vyznačením navrhovaných změn a doplnění k 1. lednu 2014

Více

Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1

Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1 Sociální zabezpečení v ČR 2 24.2.2014 1 1. Vznik a vývoj sociálního zabezpečení ve světě a na území Česka. Obecná teorie konstrukce dávky. 2. Struktura sociálního zabezpečení v ČR, organizace a provádění

Více

Zpracoval: Magion Praha s.r.o., květen 2012 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI

Zpracoval: Magion Praha s.r.o., květen 2012 EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI PODNIKÁNÍ V INVALIDNÍM DŮCHODU Studijní materiál pro účastníky kurzu Začínající podnikatel pořádaného o. s. Okamžik. Tento kurz je financován z Evropského sociálního fondu v rámci Operačního programu Praha-Adaptabilita.

Více

Praha - bytové prostory

Praha - bytové prostory Praha - bytové prostory Praha 1 Praha 2 Garsonka 3 750 000 13 000 2 770 000 12 000 Byt 2+1 6 900 000 19 000 4 100 000 15 000 Byt 3+1 10 100 000 21 000 5 200 000 16 000 Byt 4+1 11 500 000 35 000 7 000 000

Více

Otázky k testu 2. název kurzu: SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ

Otázky k testu 2. název kurzu: SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ název kurzu: SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ číslo kurzu: SPP726/SPR726 vyučující: Mgr. Ludmila Sedláková kontakt: e-mail: sed.ludmila@seznam.cz termíny konzultací v roce 2015: 19. září, 31. října, 28. listopadu

Více

Praha - bytové prostory

Praha - bytové prostory Praha - bytové prostory Praha 1 Praha 2 Garsonka 3 690 000 13 500 2 630 000 12 500 Byt 2+1 6 700 000 20 000 3 900 000 17 000 Byt 3+1 9 900 000 22 000 5 600 000 18 000 Byt 4+1 10 110 000 30 000 7 000 000

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Daň z příjmů - fyzické osoby VY_32_INOVACE_345. Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_345

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649. Daň z příjmů - fyzické osoby VY_32_INOVACE_345. Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_345 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Název školy: Střední zdravotnická škola a Obchodní akademie, Rumburk, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0649

Více

SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ Mgr. Ing. Šárka Dytková Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace Tento výukový materiál byl zpracován v rámci akce EU peníze středním školám

Více

MINIMÁLNÍ ÚROVEŇ POSKYTOVANÝCH SLUŽEB V OP RUMBURK platné od 1. 9. 2009. 1. 2. 3. 4. Info Rada Akt.pomoc Asistence

MINIMÁLNÍ ÚROVEŇ POSKYTOVANÝCH SLUŽEB V OP RUMBURK platné od 1. 9. 2009. 1. 2. 3. 4. Info Rada Akt.pomoc Asistence MINIMÁLNÍ ÚROVEŇ POSKYTOVANÝCH SLUŽEB V OP RUMBURK platné od 1. 9. 2009 1. 2. 3. 4. Info Rada Akt.pomoc Asistence 1. Sociální dávky - celkem 1.1. Dávky státní sociální podpory 1.1.1. Dávky poskytované

Více

Muž/ Žena Datum narození Jméno/jména Místo a stát narození.. Příjmení. Rodné číslo v ČR. Rodné příjmení... Státní příslušnost.

Muž/ Žena Datum narození Jméno/jména Místo a stát narození.. Příjmení. Rodné číslo v ČR. Rodné příjmení... Státní příslušnost. Dotazník pro určení státu bydliště pro účely dávek státní sociální podpory dávek pomoci v hmotné nouzi dávek pro osoby se zdravotním postižením Muž/ Žena Datum narození Jméno/jména Místo a stát narození..

Více

Seznam příloh. Systémy sociálního zabezpečení v České republice. Dávky a služby poskytované z nepojistných subsystémů

Seznam příloh. Systémy sociálního zabezpečení v České republice. Dávky a služby poskytované z nepojistných subsystémů Seznam příloh Příloha č. 1: Systémy sociálního zabezpečení v České republice Příloha č. 2: Dávky a služby poskytované z pojistných subsystémů sociálního zabezpečení v České republice Příloha č. 3: Dávky

Více

I. pilíř. SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Vyplácí: ČSSZ (OSSZ, PSSZ, MSSZ)

I. pilíř. SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Vyplácí: ČSSZ (OSSZ, PSSZ, MSSZ) I. pilíř SOCIÁLNÍ POJIŠTĚNÍ Vyplácí: ČSSZ (OSSZ, PSSZ, MSSZ) Dávky vyplácené z I. pilíře a) dávky nemocenského pojištění b) dávky důchodového pojištění c) státní politika zaměstnanosti (podpora v nezaměstnanosti

Více

Čárový kód č. j. PROHLÁŠENÍ. o osobních, majetkových a výdělkových poměrech pro osvobození od soudních poplatků a ustanovení zástupce

Čárový kód č. j. PROHLÁŠENÍ. o osobních, majetkových a výdělkových poměrech pro osvobození od soudních poplatků a ustanovení zástupce Čárový kód č. j. PROHLÁŠENÍ o osobních, majetkových a výdělkových poměrech pro osvobození od soudních poplatků a ustanovení zástupce ve věci: I. OSOBNÍ POMĚRY: 1. Jméno: 2. Příjmení: 3. Datum narození:

Více

Rodinný rozpočet. - na základě pojištění - nemocenská. - důchod. - státní politiky zaměstnanosti. - dávky státní sociální podpory

Rodinný rozpočet. - na základě pojištění - nemocenská. - důchod. - státní politiky zaměstnanosti. - dávky státní sociální podpory Rodinný rozpočet Doporučený postup: 1. Sepsat všechny čisté příjmy domácnosti (rodiny) 2. Sepsat seznam všech měsíčních výdajů 3. Porovnat rozdíl mezi příjmy a výdaji Příjmy: - plat,mzda (na základě pracovního

Více

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY Žadatel Příjmení: Rodné číslo: Rodinný stav: Trvalý pobyt v Praze 2 od: Adresa trvalého pobytu: Jméno: Telefon: E-mail: Státní občanství: Adresa faktického

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo sociálního zabezpečení

Metodické listy pro kombinované studium předmětu. Právo sociálního zabezpečení Metodické listy pro kombinované studium předmětu Právo sociálního zabezpečení Základním cílem kurzu je získání celkového přehledu o právní úpravě soustavy sociálního zabezpečení v České republice a jednotlivých

Více

Osobní údaje Právní titul zpracování Kategorie příjemců. výsledků ve cizinců), adresa pro

Osobní údaje Právní titul zpracování Kategorie příjemců. výsledků ve cizinců), adresa pro : Zajištění přijímání ke ve střední škole Průběh středního Informace o osobních, účelu, kategoriích subjektů, právních důvodech narození, rodné číslo (u oborů podle ustanovení zákona s maturitní zkouškou),

Více

Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci

Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci Veřejná služba z pohledu ÚP ČR Veřejný ochránce práv 19.10.2017 Generální ředitelství ÚP ČR Odbor pro sociální věci Obsah prezentace 1. Statistické údaje 2. Platné předpisy 3. Částka živobytí 4. Veřejná

Více

ZÁKLADNÍ KROKY K INTEGRACI CIZINCŮ

ZÁKLADNÍ KROKY K INTEGRACI CIZINCŮ ZÁKLADNÍ KROKY K INTEGRACI CIZINCŮ PORADNA PRO INTEGRACI Poradna pro integraci, občanské sdružení již 11 let pomáhá uprchlíkům s přiznaným azylem a dalším cizincům, kteří na území ČR dlouhodobě žijí, s

Více

CENOVÉ MAPY ČESKÉ REPUBLIKY

CENOVÉ MAPY ČESKÉ REPUBLIKY str. 60 CENOVÉ MAPY ČESKÉ REPUBLIKY Ústecký Liberecký Královéhradecký Karlovarský Praha Plzeňský Středočeský Jihočeský Pardubický Jihomoravský Zlínský BYTOVÉ PROSTORY Praha 1 Praha 2 PRODEJ PRONÁJEM PRODEJ

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v srpnu 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v srpnu 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v srpnu 2014 Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

Správce údajů : Střední průmyslová škola elektrotechnická, Havířov, příspěvková organizace

Správce údajů : Střední průmyslová škola elektrotechnická, Havířov, příspěvková organizace Správce údajů : Střední průmyslová škola elektrotechnická, Havířov, příspěvková organizace Účel zpracování Kategorie subjektu údajů Kategorie osobních údajů Právní klasifikace Kategorie příjemců Doba uchování

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červnu 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červnu 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červnu 2014 Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné

Více

Správce údajů: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace Účel zpracování. Subjekt údajů. Doba uchování

Správce údajů: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace Účel zpracování. Subjekt údajů. Doba uchování : Informace o osobních, účelu, kategoriích subjektů, právních důvodech a době jejich Zajištění přijímání ke ve střední škole Průběh středního narození, rodné číslo (u oborů s maturitní zkouškou), státní

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Chomutovská 459, 431 51 Klášterec nad Ohří. Sociální péče. Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S

Gymnázium a Střední odborná škola, Chomutovská 459, 431 51 Klášterec nad Ohří. Sociální péče. Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S Sociální péče Jméno: Věra Hráčková Třída: IV. S Obsah 1. Teoretická část... 3 1.1 Prameny... 3 1.2 Pojmy... 3 1.3 Postupy... 4 1.4 Správa... 4 1.5 Doporučení... 5 2. Praktická část... 6 2 1. Teoretická

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v červenci Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

Zaměstnávání cizinců v ČR 31.3.2012 ACERT KONFERENCE BŘEZEN 2012

Zaměstnávání cizinců v ČR 31.3.2012 ACERT KONFERENCE BŘEZEN 2012 Zaměstnávání cizinců v ČR 31.3.2012 ACERT KONFERENCE BŘEZEN 2012 Úvod - legislativa Zákony upravující pobyt cizinců na území ČR: z.č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, v platném znění; z.č. 262/2006 Sb.,

Více

Úřad práce a celoživotní vzdělávání

Úřad práce a celoživotní vzdělávání Úřad práce a celoživotní vzdělávání Nezaměstnanost Česká republika Středočeský kraj Vývoj počtu nezaměstnaných a volných pracovních míst Zaměstnanost ZAMĚSTNANOST Zprostředkování zaměstnání Evidence uchazečů

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v dubnu 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v dubnu 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v dubnu 2014 Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

ŽÁDOST O PRÁVNÍ SLUŽBU PRO FYZICKOU OSOBU ( 18c zákona o advokacii) Jméno a příjmení. Datum narození:...

ŽÁDOST O PRÁVNÍ SLUŽBU PRO FYZICKOU OSOBU ( 18c zákona o advokacii) Jméno a příjmení. Datum narození:... Česká advokátní komora ŽÁDOST O PRÁVNÍ SLUŽBU PRO FYZICKOU OSOBU ( 18c zákona o advokacii) I. IDENTIFIKACE ŽADATELE: Jméno a příjmení:. Datum narození:... Stav [svobodný(á), ženatý (vdaná), rozvedený(á),

Více

Účel zpracování osobních údajů: Zpracování osobních údajů pro účely vedení agendy Zvláštní příjemce dávky důchodového pojištění

Účel zpracování osobních údajů: Zpracování osobních údajů pro účely vedení agendy Zvláštní příjemce dávky důchodového pojištění ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ODBOR: SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ŠKOLSTVÍ Oddělení: sociálních služeb a bydlení 1. Agenda zvláštní příjemce dávky důchodového pojištění Zpracování osobních údajů pro účely vedení agendy

Více

Osobní údaje Právní titul zpracování Kategorie příjemců. výsledků ve cizinců), adresa pro

Osobní údaje Právní titul zpracování Kategorie příjemců. výsledků ve cizinců), adresa pro : Zajištění přijímání ke ve střední škole Průběh středního Informace o osobních, účelu, kategoriích subjektů, právních důvodech narození, rodné číslo (u oborů s maturitní zkouškou), státní Centru pro občanství,

Více

- 2,3 % na nemocenské pojištění - 21,5 % na důchodové pojištění - 1,2 příspěvek na státní politiku zaměstnanosti

- 2,3 % na nemocenské pojištění - 21,5 % na důchodové pojištění - 1,2 příspěvek na státní politiku zaměstnanosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0498 Název projektu: OA Přerov Peníze středním školám Číslo a název oblasti podpory: 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Realizace projektu:

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. Do slepé mapy doplň názvy krajů a krajských měst: Vyznač do mapy sousedící státy: Vybarvi státní vlajku:

ČESKÁ REPUBLIKA. Do slepé mapy doplň názvy krajů a krajských měst: Vyznač do mapy sousedící státy: Vybarvi státní vlajku: ČESKÁ REPUBLIKA Do slepé mapy doplň názvy krajů a krajských měst: Vyznač do mapy sousedící státy: Vybarvi státní vlajku: Která historická území tvoří ČR? http://www.zemepis.com/images/slmapy/krajem.jpg

Více

Informace pro osoby, kterým byla udělena mezinárodní ochrana formou doplňkové ochrany

Informace pro osoby, kterým byla udělena mezinárodní ochrana formou doplňkové ochrany Informace pro osoby, kterým byla udělena mezinárodní ochrana formou doplňkové ochrany PEČLIVĚ PŘEČTĚTE A USCHOVEJTE PRO POZDĚJŠÍ POTŘEBU!!! Dnes Vám bylo předáno rozhodnutí o udělení mezinárodní ochrany

Více

Osobní údaje Právní titul zpracování Kategorie příjemců. výsledků ve cizinců), adresa pro. informace o schopnostech, 8/2012 Sb.,

Osobní údaje Právní titul zpracování Kategorie příjemců. výsledků ve cizinců), adresa pro. informace o schopnostech, 8/2012 Sb., Zajištění přijímání ke ve střední škole Průběh středního narození, rodné číslo (u oborů s maturitní zkouškou), státní Centru pro občanství, místo trvalého zjišťování pobytu, místo pobytu (u 353/2016 Sb.,

Více

Správce údajů: Střední škola teleinformatiky, Ostrava, příspěvková organizace. Subjekt údajů. Účel zpracování. Doba uchování.

Správce údajů: Střední škola teleinformatiky, Ostrava, příspěvková organizace. Subjekt údajů. Účel zpracování. Doba uchování. : Informace o osobních, účelu, kategoriích subjektů, právních důvodech a době jejich Osobní údaje Právní titul Kategorie Zajištění přijímání ke ve střední škole Průběh středního narození, rodné číslo (u

Více

Správce údajů: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace Účel zpracování. Subjekt údajů. Doba uchování

Správce údajů: Střední škola průmyslová a umělecká, Opava, příspěvková organizace Účel zpracování. Subjekt údajů. Doba uchování : Informace o osobních, účelu, kategoriích subjektů, právních důvodech a době jejich Osobní údaje Právní titul Kategorie Zajištění přijímání ke ve střední škole Průběh středního narození, rodné číslo (u

Více

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008

ITA, SMART Notebook, Version 10.0.187.1 23:35:24 Jul 30 2008 Masarykova základní škola Klatovy, tř. Národních mučedníků 185, 339 01 Klatovy; ( 376312154, fax 376326089 E-mail: skola@maszskt.investtel.cz; internet: www.maszskt.investtel.cz Kód přílohy vzdělávací

Více

Systém státní sociální podpory

Systém státní sociální podpory Modul 5 Sociálně - právní minimum Lekce č. 7 Systém státní sociální podpory Výuka tohoto kurzu je realizovaná v rámci projektu: Podpora celoživotního vzdělávání pracovníků poskytovatelů sociálních služeb

Více

Chronologický seznam nařízení, zákonů a vyhlášek 1956/54 Sb. Zákon o nemocenském pojištění zaměstnanců 1961/140 Sb. Trestní zákon 1961/141 Sb.

Chronologický seznam nařízení, zákonů a vyhlášek 1956/54 Sb. Zákon o nemocenském pojištění zaměstnanců 1961/140 Sb. Trestní zákon 1961/141 Sb. Chronologický seznam nařízení, zákonů a vyhlášek 1956/54 Sb. Zákon o nemocenském pojištění zaměstnanců 1961/140 Sb. Trestní zákon 1961/141 Sb. Zákon o trestním řízení soudním (trestní řád) 1963/94 Sb.

Více

Osobní údaje Právní titul zpracování Kategorie příjemců. výsledků ve cizinců), adresa pro. ke kterému byl žák přijat ke

Osobní údaje Právní titul zpracování Kategorie příjemců. výsledků ve cizinců), adresa pro. ke kterému byl žák přijat ke Zajištění přijímání ke ve střední škole Průběh středního Informace o osobních, účelu, kategoriích subjektů, právních důvodech a době jejich Osobní údaje Právní titul Kategorie narození, rodné číslo (u

Více

Státní sociální podpora

Státní sociální podpora Státní sociální podpora Systém státní sociální podpory je upraven zákonem č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů. Státní správu podle tohoto zákona vykonávají od 1.4.2004

Více

Subjekt údajů Osobní údaje Právní titul zpracování Kategorie příjemců

Subjekt údajů Osobní údaje Právní titul zpracování Kategorie příjemců Informace o osobních údajů, účelu, kategoriích subjektů údajů, právních důvodech a době jejich Subjekt údajů Osobní údaje Právní titul Kategorie příjemců Zajištění přijímání ke ve střední škole Uchazeč/žák

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Zpráva o situaci na trhu práce Plzeňský kraj Březen 2013 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 31. 3. 2013 bylo

Více

Systém daní a sociálního pojištění v ČR

Systém daní a sociálního pojištění v ČR Systém daní a sociálního pojištění v ČR Základní rozlišení Přímé daně Nepřímé daně Přímé daně Daň z příjmu fyzických osob Sazba 15 procent ze superhrubé mzdy Daň z příjmu právnických osob 19 procent ze

Více

Informace o zpracování osobních údajů, účelu,

Informace o zpracování osobních údajů, účelu, Zajištění Žák Jméno a příjmení, datum Plnění právní povinnosti Správce 10 let přijímání ke narození, rodné číslo (u oborů podle ustanovení zákona č. předává vzdělávání ve s maturitní zkouškou), státní

Více

Platné znění příslušných ustanovení zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění příslušných ustanovení zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, s vyznačením navrhovaných změn Platné znění příslušných ustanovení zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, s vyznačením navrhovaných změn 3 Osoba, která není v hmotné nouzi (1) Nestanoví-li tento zákon jinak, osobou v hmotné

Více

INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR 2016

INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR 2016 INFORMACE PRO CIZINCE S TRVALÝM POBYTEM V ČR 2016 ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ A PÉČE NEZAMĚSTNANOST A ÚŘAD PRÁCE SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ A DŮCHODY SOCIÁLNÍ DÁVKY A SOCIÁLNÍ SLUŽBY BYDLENÍ DOKLADY A POVINNOSTI VŮČI

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v prosinci Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi,

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů Správce údajů: Zajištění přijímání ke vzdělávání ve střední škole Jméno a příjmení, datum narození, rodné číslo (u oborů s maturitní zkouškou), státní občanství, místo

Více

OBSAH. Úvod... 13 Seznam použitých zkratek... 15 Přehled souvisejících právních předpisů... 17 Přehled právní úpravy zaměstnávání cizinců...

OBSAH. Úvod... 13 Seznam použitých zkratek... 15 Přehled souvisejících právních předpisů... 17 Přehled právní úpravy zaměstnávání cizinců... Úvod.......................................................................... 13 Seznam použitých zkratek.................................................... 15 Přehled souvisejících právních předpisů......................................

Více

PRÁVNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ČR Mgr. Ivana Štěpánková

PRÁVNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ČR Mgr. Ivana Štěpánková PRÁVNÍ ÚPRAVA SOCIÁLNÍCH SLUŽEB V ČR Mgr. Ivana Štěpánková SPOLEČNÝ ZÁKLAD Zákon FS ČSSR č.100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení Zákon ČNR č. 114/1988 Sb., o působnosti orgánů ČR v sociálním zabezpečení

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Plzeňský kraj Srpen 2013 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky K 31. 8. 2013 bylo v Plzeňském kraji evidováno celkem

Více

Právní úprava. Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi.

Právní úprava. Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. Právní úprava Zákon č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. je definováno jako minimální hranice příjmů osob, která se považuje za nezbytnou k zajištění

Více

V budoucího maximálního zisku. Moje heslo je: Projekt ociální rádce není dotován z Odborný t. laik nemusí mít v. Jeho j. jednat.

V budoucího maximálního zisku. Moje heslo je: Projekt ociální rádce není dotován z Odborný t. laik nemusí mít v. Jeho j. jednat. 2 Tento e- o ZDE. V budoucího maximálního zisku. Projekt ociální rádce není dotován z Odborný t Moje heslo je: pnosti. - laik nemusí mít v. R Jeho j jednat. Víte, kolik nás sociální systém stojí? drý?...nemáte

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v listopadu 2014

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v listopadu 2014 Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v u Obsah: strana 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 4 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky

Více

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v únoru 2017 Obsah:

Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v únoru 2017 Obsah: Informace o vyplacených dávkách v resortu MPSV ČR v u Obsah: 1) Dávky důchodového pojištění 2 2) Dávky nemocenského pojištění 3 3) Podpory v nezaměstnanosti 5 4) Dávky pomoci v hmotné nouzi, dávky pro

Více

Centrum pro integraci cizinců (CIC)... 14

Centrum pro integraci cizinců (CIC)... 14 Kontakty na organizace a instituce působící v oblasti integrace cizinců (15.5.2014) Kontakty na organizace a instituce působící v oblasti integrace cizinců... 1 Arcidiecézní charita Praha Středisko migrace...

Více

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459

Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Tento dokument vznikl v rámci projektu Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0459 Název školy: Střední odborné učiliště Valašské Klobouky REDIZO: 600014517 Autor: Ing.

Více

Žádost o pronájem bytu v domech s pečovatelskou službou (DPS) v majetku města Třebíče

Žádost o pronájem bytu v domech s pečovatelskou službou (DPS) v majetku města Třebíče Žádost o pronájem bytu v domech s pečovatelskou službou (DPS) v majetku města Třebíče Tato žádost se týká pronájmu bytů v následujících domech s pečovatelskou službou, které jsou v majetku města Třebíče:

Více

2. Vstup do podnikání fyzická osoba

2. Vstup do podnikání fyzická osoba Odbor obecní živnostenský úřad Praktické rady - Jak postupovat při žádosti o živnostenské oprávnění Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem,

Více

Záznam o činnostech zpracování vedený dle čl. 30 odst. 1 GDPR o ochraně osobních údajů

Záznam o činnostech zpracování vedený dle čl. 30 odst. 1 GDPR o ochraně osobních údajů vedený dle čl. 30 odst. 1 o ochraně osobních údajů Správce: Úřad městské části Praha, Zenklova 1/35, Praha Libeň, 00, IČO: 0003, telefon: 05 111, email: posta@praha.cz pověřenec pro ochranu osobních údajů:

Více

Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn

Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn Platné znění částí zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, s vyznačením navrhovaných změn 3 Vymezení některých pojmů V tomto zákoně se rozumí a) pojištěncem fyzická osoba, která je účastna pojištění;

Více

Podnikání cizinců z tzv. třetích zemí získání dlouhodobého Pobytu za účelem Podnikání*

Podnikání cizinců z tzv. třetích zemí získání dlouhodobého Pobytu za účelem Podnikání* Podnikání cizinců z tzv. třetích zemí získání dlouhodobého Pobytu za účelem Podnikání* * Leták byl zhotoven v roce 2010. V souvislosti s předpokládanými změnami v legislativě na počátku roku 2011 nemusí

Více

Realizace politiky zaměstnanosti a informace o nepojistných sociálních dávkách ve vztahu k migrantům ze třetích zemí

Realizace politiky zaměstnanosti a informace o nepojistných sociálních dávkách ve vztahu k migrantům ze třetích zemí Realizace politiky zaměstnanosti a informace o nepojistných sociálních dávkách ve vztahu k migrantům ze třetích zemí Kompetence Ministerstva práce a sociálních věcí vymezit záměry státní politiky zaměstnanosti

Více

Při vzniku pracovního poměru budeme od zaměstnance vyžadovat:

Při vzniku pracovního poměru budeme od zaměstnance vyžadovat: Vznik pracovního poměru strana 14 4.4 DOKLADY PŘI VZNIKU PRACOVNÍHO POMĚRU 4.4.1 Doklady předkládané zaměstnancem Při vzniku pracovního poměru budeme od zaměstnance vyžadovat: 1. Osobní dotazník a životopis

Více

OBEC SEBRANICE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE SEBRANICE č. 1/2018,

OBEC SEBRANICE. OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE SEBRANICE č. 1/2018, OBEC SEBRANICE OBECNĚ ZÁVAZNÁ VYHLÁŠKA OBCE SEBRANICE č. 1/2018, o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů Zastupitelstvo

Více

38/2005 Sb. VYHLÁŠKA

38/2005 Sb. VYHLÁŠKA 38/2005 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 7. ledna 2004, kterou se mění vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 342/1997 Sb., kterou se stanoví postup při uznávání nemocí z povolání a vydává seznam zdravotnických zařízení,

Více

Základní pojmy a výpočty mezd

Základní pojmy a výpočty mezd Základní pojmy a výpočty mezd Hrubá a čistá mzda, částka k výplatě Základní mzda, pobídkové složky a náhrady mzdy tvoří hrubou mzdu. Hrubá mzda se snižuje o určité částky. Především to je zdravotní pojištění

Více

Žádost o přidělení obecního bytu

Žádost o přidělení obecního bytu Žádost o přidělení obecního bytu Na adrese: číslo bytu:. Příjmení: Datum narození: Jméno: Rodinný stav: Trvalé bydliště: Telefon:. Příjmení: Datum narození: Jméno: Rodinný stav: Trvalé bydliště: Telefon:

Více

Systém finančních dávek určených převážně pro rodiny s nezaopatřenými dětmi.

Systém finančních dávek určených převážně pro rodiny s nezaopatřenými dětmi. Otázka: Státní sociální podpora Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Dorilas Státní sociální podpora druhy dávek, nárokovost Státní sociální podpora je třetím pilířem sociální politiky Systém

Více

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni. Měsíční statistická zpráva

Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni. Měsíční statistická zpráva Úřad práce České republiky krajská pobočka v Plzni Měsíční statistická zpráva duben 2015 Zpracoval: Tomáš Moravec, DiS. http://portal.mpsv.cz/upcr/kp/plk/statistiky Informace o nezaměstnanosti v Plzeňském

Více

342/1997 Sb. VYHLÁŠKA

342/1997 Sb. VYHLÁŠKA 342/1997 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zdravotnictví ze dne 12. prosince 1997, kterou se stanoví postup při uznávání nemocí z povolání a vydává seznam zdravotnických zařízení, která tyto nemoci uznávají Změna:

Více

ČÁST PRVNÍ Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů

ČÁST PRVNÍ Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů ČÁST PRVNÍ Platné znění částí zákona č. 326/1999 Sb., o pobytu cizinců na území České republiky a o změně některých zákonů, ve znění zákona č. 140/2001 Sb., zákona č. 151/2002 Sb., zákona č. 217/2002 Sb.,

Více

Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení. Ing. Mgr. Tomáš Klusák

Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení. Ing. Mgr. Tomáš Klusák Pracovní právo a právo sociálního zabezpečení Ing. Mgr. Tomáš Klusák bsah přednášky Pracovní právo a jeho prameny Účastníci PP vztahů a pracovní poměr Právo sociálního zabezpečení 2 Pracovní právo Prameny:

Více

359/1999 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 1999 o sociálně právní ochraně dětí

359/1999 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 1999 o sociálně právní ochraně dětí 359/1999 Sb. ZÁKON ze dne 9. prosince 1999 o sociálně právní ochraně dětí (platí od 15. 81. 7. 2017 do 31. 1014. 8. 2017) ve znění zákona č. 257/2000 Sb., zákona č. 272/2001 Sb., zákona č. 309/2002 Sb.,

Více

Doklady prokazující odbornou způsobilost (uvedené výše) mohou být nahrazeny doklady o:

Doklady prokazující odbornou způsobilost (uvedené výše) mohou být nahrazeny doklady o: Ohlášení řemeslné živnosti pro fyzické osoby s bydlištěm mimo území České republiky (Zahraniční fyzická osoba kromě občanů členských států EU, EHP a Švýcarska) Živností je ve smyslu 2 živnostenského zákona

Více

Informace o zpracování osobních údajů, účelu, kategoriích subjektů údajů právních důvodech zpracování a době jejich uchování Účel

Informace o zpracování osobních údajů, účelu, kategoriích subjektů údajů právních důvodech zpracování a době jejich uchování Účel Zajištění přijetí do základní školy a k povinné školní docházce Dítě Nepředává se s výjimkou plnění povinné školní docházky v jiné než spádové škole podle ustanovení 36 zákona č. 561/2006 Sb. 10 let Průběh

Více

Registrované partnerství

Registrované partnerství 01. Identifikační kód 02. Kód 03. Pojmenování (název) životní situace Registrované partnerství 04. Základní informace k životní situaci Registrované partnerství je trvalé společenství dvou osob stejného

Více