Babí hora (619,6 m) silnice Staříč Chlebovice

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Babí hora (619,6 m) silnice Staříč Chlebovice"

Transkript

1 PALKOVICKÉ HŮRKY VEŘOVSKÉ VRCHY Kubánkov (660,9 m) Kabátice (601,1 m) Přední Babí hora (586,0 m) Dlouhá (859,4 m) Oprchlice (639,0 m) CHLEBOVICE Babí hora (619,6 m) Červený kámen (690,0 m) silnice Staříč Chlebovice Trojačka (709,8 m) JIH AŽ JIHOZÁPAD Palkovické hůrky část Štramberské vrchoviny, rozčleněná průlomovým údolím Ondřejnice. Nachází se zde přírodní rezervace Palkovické hůrky a přírodní památky Hradní vrch Hukvaldy a Pod Hukvaldskou oborou. Turisticky zajímavá je zřícenina hradu Hukvaldy obklopeného hradní oborou a rozhledna na Kabátici. Chlebovice 760 obyvatel, místní část Frýdku-Místku od roku 1975, vzpomínaná poprvé v roce 1320 pod názvem Nemašchleb. V Chlebovicich se nachází zajímavé včelí muzeum. Veřovské vrchy jsou součástí CHKO Beskydy, nejvyšším vrcholem je Velký Javorník (917,8 m). Ve Veřovských vrších se nachází přírodní památky Prameny Zrzávky, Domorazské louky, Huštýn a Velký Kámen, dále pak přírodní rezervace Trojačka. Červený kámen vrchol na městem Kopřivnicí, nachází se na něm sjezdovka.

2 Hlásnice (558,0) Petřkovická hora (607,9) Puntík (500,9) FRYČOVICE Bílá hora (557,0) Bílá hora (557,0) Jedle (543,5) Starojický kopec (496,2) Strážnice (391,8) NÍZKÝ JESENÍK (ODERSKÉ VRCHY) BRUŠPERK JIHOZÁPAD AŽ ZÁPAD Bílá hora leží mezi městy Kopřivnice a Štramberk. Na vrcholu stojí 43 metrů vysoká víceúčelová věž s vyhlídkovou pošinou ve výšce 26 metrů. Fryčovice Fryčovice mají obyvatel a leží při středověké cestě spojující Hukvaldy s Ostravou. Nejstarší dochovaná zpráva o Fryčovicích pochází z roku Starojický kopec Starojický kopec se zvedá od východního okraje obce Starý Jičín. Na vrcholku tohoto kopce je zřícenina Starojického hradu. Nízký Jeseník je jedním z nejstarších geologických celků střední Evropy. Je tvořen drobami, slepenci a sprašemi, nacházejí se zde také jedny z nejmladších sopek v ČR. Oderské vrchy Hlavní hřeben Oderských vrchů včetně nejvyšších vrcholů se nachází ve vojenském prostoru Libavá a proto je zde pouze omezený přístup.

3 FRYČOVICE letiště Mošnov BRUŠPERK STAŘÍČ Hrubý Jeseník ( Praděd) Nízký Jeseník Vítkovská hornatina STARÁ VES NAD ONDŘEJNICÍ ZÁPAD AŽ SEVEROZÁPAD Fryčovice Fryčovice mají 2157 obyvatel a leží při středověké cestě spojující Hukvaldy s Ostravou. Nejstarší dochovaná zpráva o Fryčovicích pochází z roku Mošnov (letiště) novodobá historie začíná rokem 1956 zahájením stavebních prací na současném letišti. V současnosti je letiště majetkem Moravskoslezského kraje a létají z něj charterové a linkové spoje především do Evropy. Brušperk Počátek historie města Brušperk je dán vydáním lokační listiny roku 1269 olomouckým biskupem Bernem ze Schauenburka. V současné době zde žije 3775 obyvatel. Hrubý Jeseník je nejvyšší pohoří Moravy a Slezska, druhé nejvyšší v ČR. Nachází se zde chráněná krajinná oblast Jeseníky, nejvyšší hora Praděd měří 1491 m. Stará Ves nad Ondřejnicí první písemná zmínka o obci (pod jménem Bruneswerde) se nachází v závěti olomouckého biskupa Bruna z Schaumburka datované 29. listopadu V současné době zde žije 2591 obyvatel.

4 KLIMKOVICE lázně Kamenná (385,1) Důl Staříč II. OSTRAVA - ZÁBŘEH Nízký Jeseník Vítkovská vrchovina OSTRAVA PORUBA OSTRAVA VÝŠKOVICE Přírodní památka Kamenná STAŘÍČ obecní úřad SEVEROZÁPAD AŽ SEVER Klimkovice (lázně sanatoria) léčba pohybového ústrojí, neurologických nemocí, gynekologických a cévních onemocnění. Základem léčby je třetihorní jodobromová voda solanka. Ostrava druhé největší město v České republice dle rozlohy (214 km2), třetí největší město dle počtu obyvatel (316 tis.), 23 městských obvodů Důl Staříč II byl budován od roku 1962, těžba uhlí byla zahájena roku 1971 (zkušební provoz již na podzim 1970) a trvá dosud. Přírodní památka Kamenná lokalita bývalých vápencových lomů je v současnosti porostlá suchomilnými travinnými společenstvy.

5 OSTRAVA - HRABŮVKA Důl Paskov OSTRAVA - KUNČICE (Nová huť - ArcelorMittal) ŘEPIŠTĚ STAŘÍČ ŽABEŇ ŠUMBARK PASKOV - celulózka SEVER AŽ SEVEROVÝCHOD PASKOV První zmínka o obci pochází z roku 1267, nyní má 3898 obyvatel. Důl Paskov je jediný v současnosti činný v ostravské části revíru. Výstavba Biocelu Paskov (celulózka) byla zahájena v OSTRAVA (Nová huť - ArcelorMittal) Stavba začala v roce 1952, do provozu byly železárny uváděny postupně od roku Výrobní činnost společnosti je v současnosti zaměřena především na výrobu a zpracování surového železa a oceli. ŘEPIŠTĚ Byly založeny na konci 13. století pod názvem Barutov - v současnosti mají 1658 obyvatel. ŽABEŇ název obce má původ v tom, že se v minulosti nacházelo v okolí množství mokřadů a rybníků (některé se zachovaly do současnosti). V minulosti se obec jmenovala také Žabno nebo Žabná, aktuálně maá 660 obyvatel ŠUMBARK je částí města Havířov. Poprvé uváděn r. 1438, v roce 1947 se zde započalo s výstavbou prvního havířovského sídliště. Stavba sídliště probíhala v letech

6 LÍSKOVEC SVIADNOV FRÝDEK MÍSTEK SEDLIŠTĚ Slezské beskydy SEVEROVÝCHOD AŽ VÝCHOD LÍSKOVEC Obec vzniklá pravděpodobně na konci 14. století, první písemná zmínka je z roku Od roku 1975 místní část Frýdku-Místku. SEDLIŠTĚ První písemná zmínka o obci je z roku 1350, zajímavostí je dřevěný kostel z roku Obec má 1367 obyvatel. SVIADNOV První zmínka o obci je z roku 1269, na vrchu Štandl se nacházejí zbytky středověkého opevnění, které bylo podle pověsti spojeno chodbou s frýdeckým zámkem. Počet obyvatel je FRÝDEK - MÍSTEK Ves označená jako Friedeberg, později Místek, se objevuje v písemnostech v roce Ke sloučení měst došlo 1.ledna Město tvoří celkem 7 místních částí s 59ti tisíci obyvateli. SLEZSKÉ BESKYDY pohoří nacházející se v Česku i Polsku (většina v Polsku), nejvyšší horou je Skrzycne s 1257 m (na území ČR Velká Čantoryje m).

7 MÍSTEK MORAVSKOSLEZSKÉ BESKYDY Godula (737 m) Prašivá (843 m) Ropice (1082 m) Slavíč ( 1054 m) Travný (1203 m) TĚŠÍNSKÉ BESKYDY Hyundai Čupel (872 m) BAŠKA VÝCHOD AŽ JIHOVÝCHOD CHKO Beskydy Chráněná krajinná oblast Beskydy byla vyhlášena v roce 5. března 1973, jedná se o největší chráněnou oblast České republiky. Rozloha činí 1160 km², les pokrývá 71 % území, nachází se zde přes 50 maloplošných zvlášť chráněných území. Důvodem vyhlášení byly její výjimečné přírodní hodnoty, zejména původní pralesovité lesní porosty s výskytem vzácných karpatských živočišných i rostlinných druhů, druhově pestrá luční společenstva, unikátní povrchové i podzemní pseudokrasové jevy a také mimořádná estetická hodnota a pestrost ojedinělého typu krajiny vzniklého historickým soužitím člověka s tímto územím. Baška Je obec po obou stranách historické moravsko-slezské zemské hranice s 3485 obyvateli.při severovýchodním okraji leží na potoce Baštici rekreačně využívaná vodní nádrž Baška.

8 MORAVSKOSLEZSKÉ BESKYDY Lysá hora (1323 m) Metylovická hůrka (523 m) Smrk (1276 m) Ondřejník (889 m) Palkovické hůrky PALKOVICE ZELINKOVICE JIHOVÝCHOD AŽ JIH Moravskoslezské Beskydy Pohoří Moravskoslezských Beskyd je součástí tzv. Vnějších Karpat, které jsou součástí složitého systému pohoří, zasahujících např. přes slovenské Tatry až do Rumunska. Nejvyšší horou je Lysá hora (1323 m), na jejím vrcholu se nachází vysílač, meteorologická stanice a několik horských chat (v roce 1880 vznikla na Lysé hoře první z nich útulna Albrechta Habsburského). Díky své nadmořské výšce je Lysá hora jednou z nejchladnějších, nejdeštivějších a největrějších v České republice (průměrné roční srážky vykazují hodnotu 1390,8 mm, výška sněhové pokrývky přes 2 m). Ještě další 4 vrcholy přesahují nadmořskou výšku 1200 m: Čertův mlýn, Kněhyně, Smrk a Travný. Palkovice První písemná zpráva o Palkovicích pochází z roku Jejich název pochází od jména Palek (vzniklého ze slova páliti ). V současnosti mají 3006 obyvatel. Ondřejník Ondřejník je část Štramberské vrchoviny. Tento samostatný masiv se táhne od severu na jih přes vrcholy Ondřejník (890 m), Úbočí (864 m), Stanovec (899 m) a nejvyšší vrchol Skalka (964 m). Jediným vrcholem Ondřejníku přístupným po turistické stezce je Skalka, na jejímž jihozápadním svahu se nachází stejnojmenná přírodní rezervace.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem.

1. Palkovické hůrky se zvedají z údolí Ostravice hned za městem. 17. Krajinou Palkovických hůrek Palkovické hůrky jsou při pohledu z Ostravské pánve směrem k jihu k Moravskoslezským Beskydám prvním vyšším horským pásmem prudce se zvedajícím nad mírně zvlněnou plošinou.

Více

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Pracovní list pro žáky 5. ročníku. Žáci doplňují neúplné věty a vyřeší si křížovku. Źáci pracují s příruční mapou.

2581/21/7.1.4/2010 PROJEKTU: Pracovní list pro žáky 5. ročníku. Žáci doplňují neúplné věty a vyřeší si křížovku. Źáci pracují s příruční mapou. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Jakubčovice nad Odrou okres Nový Jičín, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Martina Pajurková NÁZEV: VY_12_INOVACE_1.2.27.5._VL TÉMA: Vlastivěda- souhrnné opakování-

Více

Krkonoše. Smrk. Jeseníky

Krkonoše. Smrk. Jeseníky Krkonoše Nejvyšší pohoří v České republice najdeme na severu Čech při hranici s Polskem. Pokrývá je smrkový les. K nejnápadnějším vrcholům patří Kozí hřbety, Luční hora, Studniční hora a samozřejmě Sněžka.

Více

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT

Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Společné poznávání Zlínska a Trenčínska aplikací twinningu a ICT Velká Javořina Monika Reňáková, 7. A Velká Javořina ( slovensky Veľká Javorina) je hora v Bílých Karpatech na moravskoslovenském pomezí.

Více

5. TŘÍDA, ZŠ BŘEŢANY

5. TŘÍDA, ZŠ BŘEŢANY 5. TŘÍDA, ZŠ BŘEŢANY ZŠ zpracovala v rámci šablony III/2 DUMy pro: 5. ročník, předmět VL, tematický okruh: Poznáváme naši vlast a historii. Zpracovala: Konečná Denisa, email: deko.de@seznam.cz, prosinec

Více

FRÝDEK-MÍSTEK. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj

FRÝDEK-MÍSTEK. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj Správní obvod Frýdek-Místek se rozkládá na jihovýchodě Moravskoslezského kraje. Je ohraničen ze severovýchodu obcemi správních obvodů Havířov a Český Těšín, na východě obcemi správního obvodu Třinec a

Více

21) 25.5. 2008 (s Janou) Ostrava Stará Bělá Paskov Oprechtice Krmelín Stará Bělá Ostrava

21) 25.5. 2008 (s Janou) Ostrava Stará Bělá Paskov Oprechtice Krmelín Stará Bělá Ostrava Cyklotrasy (2008) 1) 25.2. 2008 Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Brušperk Krmelín Oprechtice Nová Bělá Stará Bělá Ostrava (30 km, průměr 26,4 km/h) 2) 26.2. 2008 Hukvaldy Fryčovice Staříč Oprechtice

Více

Cyklotrasy (2013) 1) (kolo od Jany) Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Brušperk Krmelín Stará Bělá Ostrava (27 km)

Cyklotrasy (2013) 1) (kolo od Jany) Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Brušperk Krmelín Stará Bělá Ostrava (27 km) Cyklotrasy (2013) 1) 6.3. 2013 (kolo od Jany) Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Brušperk Krmelín Stará Bělá Ostrava (27 km) 2) 16.4. 2013 Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Brušperk

Více

Cyklotrasy (2012) 4) 23.3. 2012 (staré kolo)

Cyklotrasy (2012) 4) 23.3. 2012 (staré kolo) Cyklotrasy (2012) 1) 16.3. 2012 (staré kolo) Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Petřvald Mošnov Skotnice Příbor Kopřivnice (Vlčovice) Měrkovice Kozlovice Palkovice Frýdek-Místek (46 km, průměr

Více

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče

4. Přírodní památka Kamenná u Staříče 4. Přírodní památka Kamenná u Staříče Na území dávno opuštěných vápencových lomů v prostoru mezi obcí Staříč a dolem Staříč III, na severovýchodním svahu vrchu Kamenná (385 m n. m.) se vyvinula travnatá

Více

Do 12 tun (MAN TGS 6x4) Do 9 tun (MAN TGM 4x2)

Do 12 tun (MAN TGS 6x4) Do 9 tun (MAN TGM 4x2) Vyberte ve filtru vaše PSČ PSČ Pošta Obec Část obce Do 5 tun (MAN TGL 4x2) Do 9 tun (MAN TGM 4x2) Do 12 tun (MAN TGS 6x4) Do 17 tun (MAN TGX 8x4) Do 24 tun (MAN TGS s přívěsem) Do 28 tun přívěsem) Do 28

Více

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Morava a Slezsko Učební pomůcky:

Mgr. Lenka Zemánková Místo, kde žijeme Severní Morava a Slezsko Učební pomůcky: Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_39 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

Severní Morava a Slezsko

Severní Morava a Slezsko Materiál pro domácí VY_07_Vla5E_40 přípravu žáků: Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovativní metody v prvouce, vlastivědě a zeměpisu Registrační číslo

Více

SEZNAM OBCÍ ITI OSTRAVSKÁ AGLOMERACE

SEZNAM OBCÍ ITI OSTRAVSKÁ AGLOMERACE SEZNAM OBCÍ ITI OSTRAVSKÁ AGLOMERACE Kód územní jednotky Název územní jednotky Úroveň Spadá pod 598925 Albrechtice Obec Karviná 568741 Albrechtičky Obec Nový Jičín 599212 Bartošovice Obec Nový Jičín 598011

Více

VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35

VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35 VY_32_INOVACE_17_PRADĚD_35 Autor: Mgr. Světlana Dlabajová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 11 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 11 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

Brušperk, Střed směr Ostrava

Brušperk, Střed směr Ostrava Brušperk, směr Ostrava Poznámka Spoj Přes Konečná zastávka 4:38 * jede v 6, + 910373 Hotel Bělský les Ostrava, ÚAN 5:10 4:40 * jede v x, 6, + 910371 Dřevoprodej Ostrava, ÚAN 5:06 4:42 * jede v x 910373

Více

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Základní škola Sokolov, Běžecká 2055 pracoviště Boženy Němcové 1784 Název a číslo projektu: Moderní škola, CZ.1.07/1.4.00/21.3331 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění

Více

Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku pro

Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku pro Ráj je nemožné vymezit nějakými hranicemi, kolíky či ploty. Lidé si prostor Českého ráje sami ohraničují především citem, a to se ve svém důsledku projeví tím, kam nejčastěji chodí a kde již při letmém

Více

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT. Moravskoslezský kraj (geografické cvičení)

III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Inovace výuky na GSN prostřednictvím ICT. Moravskoslezský kraj (geografické cvičení) Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7 Šablona: Název projektu: Číslo projektu: Autor: Tematická oblast: Název DUMu: Kód: Datum: 9. 5. 2014 Cílová skupina: Klíčová slova: Anotace: Hlavní pomůcky:

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Evidenční číslo materiálu: 466 Autor: Jan Smija Datum: 17. 4. 2013 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Zeměpis Tematický okruh: Česká republika Téma:

Více

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 4. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR.

MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 4. Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. MĚSTA A KRAJE ČESKÉ REPUBLIKY 4 Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s kraji ČR. BRNO leží na soutoku Svitavy a Svratky je druhým největším městem v ČR najdeme

Více

HAVÍŘOV. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj

HAVÍŘOV. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj Správní obvod Havířov se rozkládá na východě Moravskoslezského kraje. Ze severu je ohraničen obcemi správního obvodu Orlová, na severovýchodě hraničí s obcemi správního obvodu Karviná, na jihovýchodě s

Více

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 080 MSK Příloha č. 1

MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 080 MSK Příloha č. 1 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ 080 MSK Příloha č. 1 Okres Bruntál BR TJ Slavoj Bruntál 44741766 Tělovýchovná jednota Slavoj SKP Bruntál 47656964 Sportovní klub policie TJ Kovohutě Břidličná 00560529 TJ Kovohutě

Více

OSTRAVA. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj 2004 1

OSTRAVA. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj 2004 1 Správní obvod Ostrava se nachází v severovýchodní části Moravskoslezského kraje. Ze severu je ohraničen obcemi správních obvodů Hlučín a Bohumín, na východě jej ohraničují obce správních obvodů Orlová

Více

18. Přírodní rezervace Rybníky

18. Přírodní rezervace Rybníky 18. Přírodní rezervace Rybníky Nedaleko od silnice Kozlovice Tichá, asi v polovině vzdálenosti mezi okraji těchto obcí, byl kdysi rybníček, který již zanikl. Na jeho místě vznikla přirozenou sukcesí mokřadní

Více

REKREAČNÍ KRAJINNÝ CELEK SOBOTÍN 14-42-03, 14-42-04, 14-42-07, 14-42-08, 14-42-12, 14-42-13

REKREAČNÍ KRAJINNÝ CELEK SOBOTÍN 14-42-03, 14-42-04, 14-42-07, 14-42-08, 14-42-12, 14-42-13 REKREAČNÍ KRAJINNÝ CELEK SOBOTÍN 1. Základní údaje Mapové sekce : 14-24-22, 14-24-23, 14-24-24, 14-42-02, Okres : Šumperk Rozloha : 6 520,6 ha 14-42-03, 14-42-04, 14-42-07, 14-42-08, 14-42-12, 14-42-13

Více

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia,

Jeziora Międzybrodzkiego Hrobacza Ląka Krzyż Trzeciego Tysiąclecia, Dnešní výlet nás zavede do hor od našich domovů nepříliš vzdálených, ale prakticky neznámých, do geomorfologického celku nazývaného Beskid Mały. Tento nepříliš rozsáhlý horský celek o délce asi 35 km a

Více

SVĚTOVÉ STRANY hlavní světové strany: vedlejší světové strany:

SVĚTOVÉ STRANY hlavní světové strany: vedlejší světové strany: PRÁCE S MAPOU Anotace: Materiál je určen k výuce vlastivědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základy orientace na mapě a glóbusu, práce s mapou, kompasem. SVĚTOVÉ STRANY hlavní světové strany: sever

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0553 Elektronická podpora zkvalitnění výuky CZ.1.07 Vzděláním pro konkurenceschopnost Projekt je realizován v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurence

Více

RÝMAŘOV. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj

RÝMAŘOV. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj Správní obvod Rýmařov se rozkládá na západní výspě Moravskoslezského kraje. Na severu a východě sousedí s obcemi správního obvodu Bruntál a na západě a jihu jeho hranici tvoří obce Olomouckého kraje. Tento

Více

BÍLOVEC. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj

BÍLOVEC. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj Správní obvod Bílovec leží ve střední části Moravskoslezského kraje. Na severozápadě tvoří jeho hranici obce správního obvodu Opava, na severovýchodě obce správního obvodu Ostrava, na jihovýchodě hraničí

Více

Cyklotrasy (2010) 5) 28.3. 2010 (staré kolo) Ostrava Stará Bělá Nová Bělá Paskov Ostrava-Hrabová Ostrava (21 km, průměr 27,3 km/h)

Cyklotrasy (2010) 5) 28.3. 2010 (staré kolo) Ostrava Stará Bělá Nová Bělá Paskov Ostrava-Hrabová Ostrava (21 km, průměr 27,3 km/h) Cyklotrasy (2010) 1) 19.3. 2010 (staré kolo) Ostrava Proskovice Stará Ves nad Ondřejnicí Brušperk Fryčovice Staříč Oprechtice Nová Bělá Stará Bělá Ostrava (36 km, průměr 25,4 km/h) 2) 20.3. 2010 (staré

Více

Pomozte nám prosím chránit klid hor a jejich obyvatel. Děkujeme, že dodržujete tato omezení.

Pomozte nám prosím chránit klid hor a jejich obyvatel. Děkujeme, že dodržujete tato omezení. OSTRAVICE Na tomto místě jste ještě na Moravě, ale až cestou na Lysou horu přejdete most přes řeku Ostravici, budete ve Slezsku. Řeka Ostravice byla totiž dlouhou dobu nejen hranicí obce, ale už od počátku

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 3 / 2010. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 3 / 2010. Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

Zpravodaj. Číslo 4 / 2010

Zpravodaj. Číslo 4 / 2010 Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 9 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 9 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

VÍTKOV. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj

VÍTKOV. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj Správní obvod Vítkov se rozkládá v jihozápadní části Moravskoslezského kraje. Na jihu hraničí s Olomouckým krajem, ze severu jej ohraničují obce správního obvodu Opava, z východu obce správních obvodů

Více

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY

* Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY * Kraje a krajská města ( Pardubický kraj a kraj Vysočina) 5. třída ZÁKLADNÍ ŠKOLY ZŠ zpracovala v rámci šablony III/2 DUMy pro: 5. ročník, předmět VL, tematický okruh: Poznáváme naši vlast a historii.

Více

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14

Naučná stezka - 14 zastavení na Praze 14 Zastavení první... Hloubětín Na místě Hloubětína žili lidé již v 10. století. Jméno obce historické prameny spojují s postavou vladyky Hlupoty. Dnešní podobu získal Hloubětín až v roce 1907. K Praze byl

Více

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/10. Název materiálu: Povrch České republiky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracoval: Pavel Šulák

Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 28/10. Název materiálu: Povrch České republiky. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Zpracoval: Pavel Šulák Číslo materiálu: Název materiálu: Povrch České republiky daltonský list Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1486 Zpracoval: Pavel Šulák Dalton - Povrch České republiky A. pracuj samostatně a tiše B. posledních

Více

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA

DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA 42 4.4 CYKLOTRASA Č. I DOLINKA - MILOŇOV POLANA VYSOKÁ TŘEŠTÍK SÚKENICKÁ - U TABULÍ PINDULA PODŤATÉ -- DOLINKA Popis: Délka: 33,4 km Převýšení: 1049 m Z Dolinky údolím Hanzlová na rozcestí Hanzlová. Zde

Více

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu.

Úkol č. 1: Zadej na internetu ve Wikipedii heslo Valašské muzeum v přírodě do vyhledávače a prohlédni si obrázky lidových staveb ze skanzenu. VY_32_INOVACE_08_ZLÍNSKÝ KRAJ ZAJÍMAVOSTI I. _35 Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Číslo projektu:cz.1.07/1.4.00/21.2400

Více

Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY. Typ území

Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY. Typ území Příloha č. 1 ÚZEMÍ VÝZNAMNÉ Z HLEDISKA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY Chráněné území Omezují činnosti, jež by mohly vést k rušení, poškození nebo k zničení dochovaného stavu území, cenného pro svůj krajinný

Více

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,,ODESKÉ VRCHY A POODŘÍ VE DNE CH 30.4.-3.5.2009

NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,,ODESKÉ VRCHY A POODŘÍ VE DNE CH 30.4.-3.5.2009 NABÍDKA SPORTOVNÍHO ZÁJEZDU,,ODESKÉ VRCHY A POODŘÍ VE DNE CH 30.4.-3.5.2009 Určeno pro pěší turistiku, cykloturistiku (silnice, trek, MTB) Ubytování: 3 noci s polopenzí v ubytovně a penzionu na Zámku Bartošovice(2-5

Více

1. Obora Hukvaldy hlavní alej.

1. Obora Hukvaldy hlavní alej. 16. Obora Hukvaldy Jedním z nejznámějších míst Frýdecko-Místecka a Palkovických hůrek jsou Hukvaldy. Půvabná osada s rozsáhlým hradem a oborou s chovem daňčí a mufloní zvěře. Hrad Hukvaldy dostal jméno

Více

Průvodce "Frýdlant nad Ostravicí"

Průvodce Frýdlant nad Ostravicí Vandr po krásách našich Beskyd. Lysá hora Vrchol 49 32'41.77"N 18 26'49.26"E "Lysá hora je nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd (1323 m n. m.). Z jejího vrcholu, který není zcela zalesněný, se rozbíhají

Více

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37

Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37 Název projektu: ŠKOLA 21 - rozvoj ICT kompetencí na ZŠ Kaznějov reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3428 DUM: VY_32_INOVACE_2/37 jméno autora DUM: Mgr. Naděžda Pluhařová datum (období), ve kterém byl

Více

Krajní body. Česká republika

Krajní body. Česká republika Krajní body Česká republika Poloha Česká republika Poloha Sámova říše (7. století) Velká Morava 9. stol. Boleslavská říše 10. století Přemyslovský stát ve 13. století Lucemburkové (14. stol.) Jagellonci

Více

BRUNTÁL. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj

BRUNTÁL. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj Správní obvod Bruntál se rozkládá v západní části Moravskoslezského kraje. Na severovýchodě hraničí s obcemi spadajícími pod správní obvod Krnov, na východě s obcemi správního obvodu Opava, na jihovýchodě

Více

čas odjezdu z výchozí zastávky Číslo linky název linky změna

čas odjezdu z výchozí zastávky Číslo linky název linky změna Číslo linky název linky 850129 Krnov Karlova Studánka Bruntál Olomouc Prostějov Brno spoj čas odjezdu z výchozí zastávky změna ARRIVA MORAVA a. s. provozovna Bruntál 1 5:05 opožděn o 10 min 3 9:01 opožděn

Více

DODATEK č. 43 ke smlouvě evidenční číslo 02047/2006/DSH

DODATEK č. 43 ke smlouvě evidenční číslo 02047/2006/DSH KUMSP08RFGL0 M DODATEK č. 43 ke smlouvě evidenční číslo 02047/2006/DSH o závazku veřejné služby ve veřejné linkové osobní dopravě k zajištění základní dopravní obslužnosti území Moravskoslezského kraje

Více

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava

Zpravodaj. Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava. Číslo 5 / Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava Českého hydrometeorologického ústavu, pobočky Ostrava, vydává Český hydrometeorologický ústav, pobočka Ostrava, K Myslivně 3/2182, 708 00 Ostrava. Informace a údaje uvedené v tomto materiálu neprošly předepsanou

Více

B.1.13 Větrný park SLEZSKÉ PAVLOVICE

B.1.13 Větrný park SLEZSKÉ PAVLOVICE B.1.13 Větrný park SLEZSKÉ PAVLOVICE B.1.13.1 Popis záměru a lokality Popis záměru Název: Větrný park Slezské Pavlovice Počet VTE: 7 Parametry VTE: výška osy rotoru: 140 m průměr rotoru: 112 m Popis lokality

Více

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 25.1.2010 Mgr.

Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje. 25.1.2010 Mgr. Tento výukový materiál vznikl za přispění Evropské unie, státního rozpočtu ČR a Středočeského kraje 25.1.2010 Mgr. Petra Siřínková OCHRANA PŘÍRODY ČESKÉ REPUBLIKY Ochrana přírody je multidisciplinární,

Více

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu.

Zbraslavský vrch. Trachyandezitová kupovitá vyvýšenina Zbraslavského vrchu. Zbraslavský vrch nadmořská výška: 675 m geologie: trachyandezitový suk, přívodní dráha vulkánu (?) geomorfologické jednotky: Jesenická pahorkatina (Manětínská vrchovina) lokalizace: Karlovarský kraj, okres

Více

Kulturně - společenská města

Kulturně - společenská města Kulturně - společenská města Opava je bývalé královské a zemské město; od roku 1850 až do roku 1948, poté opět od roku 1990 statutární město. Dnes Opava náleží k Moravskoslezském kraji. Město leží v Opavské

Více

ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor

ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor zaokrouhlování na desítky zaokrouhlování na stovky zaokrouhlování na tisíce zaokrouhlování na desetitisíce zaokrouhlování na statisíce 235 431 235 430 532 465

Více

za krásami brněnských lesů

za krásami brněnských lesů za krásami brněnských lesů Obsah Úvod 1 Naučné stezky 2 Naučná stezka lesnická - lesní správa Deblín 4 Naučná stezka lesnická - lesní správa Brno 6 Naučná stezka lesnická - lesní správa Lipůvka 8 Naučná

Více

Odbor mládeže Rady ČRS ve spolupráci s odborem mládeže při výboru územního svazu pro Severní Moravu a Slezsko. pořádají SETKÁNÍ RYBÁŘSKÉ MLÁDEŽE

Odbor mládeže Rady ČRS ve spolupráci s odborem mládeže při výboru územního svazu pro Severní Moravu a Slezsko. pořádají SETKÁNÍ RYBÁŘSKÉ MLÁDEŽE Odbor mládeže Rady ČRS ve spolupráci s odborem mládeže při výboru územního svazu pro Severní Moravu a Slezsko pořádají SETKÁNÍ RYBÁŘSKÉ MLÁDEŽE Horní Bečva 14. - 16. září 2018 MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Moravskoslezský

Více

Historie ochrany přírody a krajiny. Přednáška UOZP

Historie ochrany přírody a krajiny. Přednáška UOZP Historie ochrany přírody a krajiny Přednáška UOZP Počátky První právní akty z 12.-14. století -ochrana lesů, lesních a vodních živočichů, lovených jako zvěř a ryby před pytláctvím Kníže Konrád Ota (1189)

Více

FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ

FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ Správní obvod Frýdlant nad Ostravicí sousedí na jihu z části se Slovenskem a dále se Zlínským krajem. Na západě jeho hranici tvoří obce správního obvod Frenštát pod Radhoštěm, hranici tvoří obce správního

Více

ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor

ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor ZAOKROUHLOVÁNÍ ČÍSEL cesty po vrcholech hor zaokrouhlování na desítky zaokrouhlování na stovky zaokrouhlování na tisíce zaokrouhlování na desetitisíce zaokrouhlování na statisíce 235 431 235 430 532 465

Více

STATISTICKÝ PŘEHLED ZÁSAHOVÉ ČINNOSTI Likvidace obtížného hmyzu

STATISTICKÝ PŘEHLED ZÁSAHOVÉ ČINNOSTI Likvidace obtížného hmyzu HASIČSKÝ ZÁCHRANNÝ SBOR MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Odbor operačního řízení Pracoviště technického zabezpečení a statistiky Integrované bezpečnostní centrum Moravskoslezského kraje STATISTICKÝ PŘEHLED ZÁSAHOVÉ

Více

Kategorie 0, která je určena pro první stupeň základních škol, je rozdělena na tři podskupiny

Kategorie 0, která je určena pro první stupeň základních škol, je rozdělena na tři podskupiny Vážení příznivci historie, milí žáci, v letošním roce se koná již 10. ročník dějepisné soutěže Šumná Ostrava, kterou pro Vás pravidelně připravuje Wichterlovo gymnázium za podpory statutárního města Ostravy.

Více

Správní vývoj okresu Frýdek-Místek. Správní vývoj politického okresu Frýdek

Správní vývoj okresu Frýdek-Místek. Správní vývoj politického okresu Frýdek Správní vývoj okresu Frýdek-Místek Okresní archivy uchovávají písemnosti vzniklé na území okresu. Náš současný okres prošel v minulosti několika územními reorganizacemi, proto se některé prameny k historii

Více

SPOLUFINANCOVÁNO Z PROST EDK EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ

SPOLUFINANCOVÁNO Z PROST EDK EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ SPOLUFINANCOVÁNO Z PROST EDK EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ Obsah odůvodnění Územního plánu Hukvaldy str. 1. Úvod 1 1.1 Údaje o zadání a podkladech 1 1.2 Obsah a rozsah elaborátu 4 1.3 Hlavní cíle

Více

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Autor materiálu: Anotace:

Zařazení materiálu: Šablona: Sada: Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd (V/2) Název materiálu: Autor materiálu: Anotace: Projekt: Příjemce: Tvořivá škola, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.3505 Základní škola Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Sportovní 300, 789 63 Ruda nad Moravou Zařazení materiálu: Šablona: Sada:

Více

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Veřejná vyhláška

KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, Ostrava. Veřejná vyhláška KRAJSKÝ ÚŘAD MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Odbor životního prostředí a zemědělství 28. října 117, 702 18 Ostrava *KUMSX023I7SF* Čj: MSK 55914/2019 Sp. zn.: ŽPZ/9901/2019/Pei 246.2 V5 N Vyřizuje: Ing. Lenka Peichlová

Více

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION

VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION VY_32_INOVACE_D56_VL4-5_NÁŠ_REGION Název: Náš region Autor: Mgr. Milena Hrabalová Škola: Základní škola a Mateřská škola při lázních, Velké Losiny Předmět/ročník: Vlastivěda /4.-5. ročník Datum vytvoření

Více

Telefonní seznam - volební místnosti okres Frýdek-Místek

Telefonní seznam - volební místnosti okres Frýdek-Místek Telefonní seznam - volební místnosti okres Frýdek-Místek obec s poveřeným obecním úřadem obec okrsek č. sídlo okrsku telefonní číslo Baška 1 OÚ Baška Baška 420 734 373 372 Baška 2 Restaurace U Čendy Hodoňovice

Více

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383

Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Základní škola Karviná Nové Město tř. Družby 1383 Projekt OP VK oblast podpory 1.4 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3526 Název projektu:

Více

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Rožnov pod Radhoštěm

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM Rožnov pod Radhoštěm Nejméně obcí v rámci jednotlivých správních obvodů Zlínského kraje zahrnuje správní obvod Rožnov pod Radhoštěm. Zaujímá asi 6 % rozlohy kraje a svou rozlohou i počtem obyvatel leží uprostřed mezi mi správními

Více

Církevní památky Regionu Slezská brána

Církevní památky Regionu Slezská brána Církevní památky Regionu Slezská brána Řepiště Šenov Sedliště Paskov Vratimov Václavovice Kaňovice Žabeň Region Slezská brána Úvodní slovo Řepiště Velikost území,01 Počet obyvatel 1 705 Mírová 17 739 31

Více

B.1.19 Větrná elektrárna STARÝ JIČÍN

B.1.19 Větrná elektrárna STARÝ JIČÍN B.1.19 Větrná elektrárna STARÝ JIČÍN B.1.19.1 Popis záměru a lokality Popis záměru Název: Větrná elektrárna Starý Jičín Počet VTE: 1 Parametry VTE: výška osy rotoru: 100 m průměr rotoru: 100 m Popis lokality

Více

Kvantitativní bilance povodněmi ohrožených ploch podle správních obvodů obcí

Kvantitativní bilance povodněmi ohrožených ploch podle správních obvodů obcí Kvantitativní bilance povodněmi ohrožených ploch podle správních obvodů obcí Zasažená plocha ů (budov) [m 2 ] Bělá 0,000-30,700 94 523917 Bělá pod Pradědem 5 399 4 744 112 544 0 0 0 0 0 0 0 0 0 569356

Více

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem?

Labe. Bílina. Morava. Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Labe v Ústí nad Labem? Labe Česká řeka s největším povodím. Pramení v Krkonoších, území naší republiky opouští za Hřenskem. Otázka: Která řeka se vlévá do Labe v Ústí nad Labem? Bílina Vlévá se zleva do Labe v Ústí nad Labem.

Více

Profesionální (synoptické) meteorologické stanice a jiná měření v Jeseníkách

Profesionální (synoptické) meteorologické stanice a jiná měření v Jeseníkách ČESKÁ METEOROLOGICKÁ SPOLEČNOST Profesionální (synoptické) meteorologické stanice a jiná měření v Jeseníkách Pavel Lipina Lysá hora 120 let meteorologických měření a pozorování Bezručova chata, Lysá hora

Více

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby

Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby Přírodní rezervací Račí údolí přes Čertovy kazatelny a zříceninu hradu Rychleby 16.4.2010 Josef Franc Hluboce zaříznuté sedm kilometrů dlouhé Račí údolí, jehož ústí leží zhruba dva kilometry jihozápadně

Více

B.1.15b Větrná elektrárna BŘEZOVÁ JIH

B.1.15b Větrná elektrárna BŘEZOVÁ JIH B.1.15b Větrná elektrárna BŘEZOVÁ JIH B.1.15b.1 Popis záměru a lokality Popis záměru Název: Větrná elektrárna Březová Gručovice Počet VTE: 2 Parametry VTE: výška osy rotoru: 140 m průměr rotoru: 112 m

Více

TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko. Iveta Hennetmairová

TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko. Iveta Hennetmairová TR Severozápadní Čechy TO Krušné hory a Podkrušnohoří TO České Švýcarsko Iveta Hennetmairová Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno

Více

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3.

Předmět: Regionální turistické služby. Ročník: IV. Téma: Regiony ČR. Vypracoval: Mgr. Jaromír Šebek Materiál: VY_32_INOVACE_129 Datum: 11.3. Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 65-42-M/02 Cestovní ruch Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Regionální turistické služby Ročník: IV.

Více

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku

Čeřínek. Skalní mísy Přední skála u Čeřínku. Formanská studánka u Čeřínku Čeřínek Vrch Čeřínek (761 m) s přírodním parkem stejného jména leží asi 10 km západně od Jihlavy a asi 5 km východně od Nového Rychnova. Území téměř celého parku je pokryto smíšenými lesy. V severozápadní

Více

Příslušné obce (města) Části obce, sídla Katastrální území Staré Město Kunčice Kunčice pod Králickým Sněžníkem Nová Seninka Nová Seninka Staré Město

Příslušné obce (města) Části obce, sídla Katastrální území Staré Město Kunčice Kunčice pod Králickým Sněžníkem Nová Seninka Nová Seninka Staré Město REKREAČNÍ KRAJINNÝ CELEK STARÉ MĚSTO POD SNĚŽNÍKEM 1. Základní údaje Mapové sekce : 14-21-24, 14-21-25, 14-23-04, 14-23-05, 14-23-08, 14-23-09, 14-23-10, 14-23-13, 14-23-14, 14-23-15, 14-23-18, 14-23-19,

Více

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková

ČESKÝ KRUMLOV. Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Tereza Išková ČESKÝ KRUMLOV Pohlednicový pohled na město Český Krumlov. 2 HISTORIE MĚSTA ČESKÝ KRUMLOV Jméno města Krumlov je odvozováno z německého výrazu "Krumme Aue", který je překládán

Více

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz

PDF vytvořeno zkušební verzí pdffactory www.fineprint.cz 900 880 860 840 820 800 780 760 740 720 700 680 660 640 620 600 580 560 540 520 500 480 460 Petrovice Petrovy boudy Pod Větrnou Hraniční cesta Nová Lesní zátiší Spálené Sokolí Důl Stará sjezdovka Mnichov

Více

Obora Hukvaldy s velkým množstvím starých stromů je významnou lokalitou ohroženého brouka páchníka hnědého. 1. Brouk páchník hnědý.

Obora Hukvaldy s velkým množstvím starých stromů je významnou lokalitou ohroženého brouka páchníka hnědého. 1. Brouk páchník hnědý. 10. Lokality soustavy Natura 2000 Natura 2000 je soustava chráněných území evropského významu, vytvářená podle jednotných kritérií v rámci Evropské unie pro ochranu vybraných ohrožených, vzácných či jinak

Více

1. Podbeskydská pahorkatina - typické tvary flyšových pohoří táhlé oblé tvary hor tvořených měkkými horninami.

1. Podbeskydská pahorkatina - typické tvary flyšových pohoří táhlé oblé tvary hor tvořených měkkými horninami. 11. Karpatský flyš geologický základ okolí Frýdku-Místku Je všeobecně známo, že Frýdecko-Místecko geologicky náleží do Karpatské soustavy, která je součástí Alpsko-Himalájské systému. Podbeskydská pahorkatina

Více

ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SPRÁVNÍHO OBVODU ORP VIMPERK

ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SPRÁVNÍHO OBVODU ORP VIMPERK ÚZEMNÍ STUDIE KRAJINY SPRÁVNÍHO OBVODU ORP VIMPERK, červen 2018 Komentovaná fotodokumentace Pořizovatel: Zhotovitel: Město Vimperk, Steinbrenerova 6, 385 17 Vimperk, prostřednictvím Městského úřadu Vimperk,

Více

TŘINEC. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj 2004 1

TŘINEC. Správní obvody obcí s rozšířenou působností Moravskoslezský kraj 2004 1 Správní obvod Třinec se nachází na jihovýchodě Moravskoslezského kraje. Z východu jej ohraničuje státní hranice se Slovenskem, na jihu obce správního obvodu Jablunkov, na západě obce obvodu Frýdek-Místek

Více

TTP 302A Tabulka 9 Změna č. 8 Účinnost od Strana Trať 302A

TTP 302A Tabulka 9 Změna č. 8 Účinnost od Strana Trať 302A 302A Tabulka 9 Změna č. 8 Účinnost od 30.12.2004 Strana 1 Začátek trati: Ostrava uhelné nádraží Konec trati: Valašské Meziříčí Trať 302A Vlakové nadúseky: Obsahuje vlakové úseky: 2120 OSTRAVA UHELNÉ NÁDRAŢÍ

Více

Národní parky I. K. Kovářová a K. Čapková, 2005

Národní parky I. K. Kovářová a K. Čapková, 2005 EVROPA Národní parky I K. Kovářová a K. Čapková, 2005 Národní parky Velkoplošné chráněné území, jehož značnou část zaujímají přirozené, nebo lidskou činností málo ovlivněné ekosystémy, v němž rostliny,

Více

: Ostrava - Muglinov. Panel č.: Město Okres Kraj. Adresa. : Ostrava : Moravskoslezský. směr do centra. : Betonářská. Umístění panelu : Komunikace :

: Ostrava - Muglinov. Panel č.: Město Okres Kraj. Adresa. : Ostrava : Moravskoslezský. směr do centra. : Betonářská. Umístění panelu : Komunikace : 8600017 - Muglinov : Betonářská směr do centra 8600021 - Výškovice : Proskovická směr na Mošnov, Nový Jičín,Olomouc 8600023 - Moravská Ostrava :Slovenská docentra od Olomouce, Opavy 8600025 - Moravská

Více

Brownfields v Moravskoslezském kraji

Brownfields v Moravskoslezském kraji Brownfields v Moravskoslezském kraji Agentura pro regionální rozvoj, a.s. Ostrava, 22. 10. 2015 Jiří Piskorz Agentura pro regionální rozvoj Založena v roce 1993 Stoprocentní vlastník Moravskoslezský kraj

Více

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách.

Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. Cílem je realizace inventarizačních průzkumů vybraných skupin organismů na níže uvedených lokalitách. motýli Průzkum bude zaměřen na denní i noční motýly. Výstupem bude zpráva se seznamem nalezených druhů

Více

Cyklotrasy Pobeskydí

Cyklotrasy Pobeskydí Cyklotrasy Pobeskydí 36 km 33 km 50 km 40 km 30 km Z Fryčovic po startu vyjedete vpravo směrem na Rychaltice po cyklostezce 6006. Za mostem v Rychalticích podjedete hlavní silnici a odbočíte vpravo na

Více

Kraj Vysočina. Pardubický kraj. November 07, DUM VL 14, Pardubický kraj, Kraj Vysočina.notebook

Kraj Vysočina. Pardubický kraj. November 07, DUM VL 14, Pardubický kraj, Kraj Vysočina.notebook Pardubický kraj http://commons.wikimedia.org/wiki/file%3apardubick%c3%bd_kraj_in_czech_republic.svg Kraj Vysočina http://commons.wikimedia.org/wiki/file:kraj_vysocina.svg 1 Pardubický kraj leží ve východních

Více

Kategorie 0, která je určena pro první stupeň základních škol, je rozdělena na tři podskupiny

Kategorie 0, která je určena pro první stupeň základních škol, je rozdělena na tři podskupiny Vážení příznivci historie, milí žáci, v letošním roce se koná již 10. ročník dějepisné soutěže Šumná Ostrava, kterou pro Vás pravidelně připravuje Wichterlovo gymnázium za podpory statutárního města Ostravy.

Více

VY_32_INOVACE_09_Krušnohorská subprovincie_11

VY_32_INOVACE_09_Krušnohorská subprovincie_11 VY_32_INOVACE_09_Krušnohorská subprovincie_11 AUTOR: VĚRA JANSKÁ ŠKOLA: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Název projektu: Zkvalitnění ICT ve slušovské škole Datum: listopad 2012

Více

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL

3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL 3. PŘ ÍRODNÍ PODMÍNKY 3.1. KRAJINNÝ POTENCIÁL Významným specifickým prvkem města je jeho sepětí s krajinou. Dramatická konfigurace terénu s množstvím drobných vodních toků a lesnatých strání, údolní poloha

Více