Návrh věcných změn vinařského zákona za SV ČR

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Návrh věcných změn vinařského zákona za SV ČR"

Transkript

1 Návrh věcných změn vinařského zákona za SV ČR Změny stávajícího zákona č. 321/2004 Sb.: Zdroj většiny změn: Bundesgesetzblatt für die Republik Österreich, Jahrgang 2009, Ausgegeben am 17. November 2009, Teil I: 111. Bundesgesetz über den Verkehr mit Wein und Obstwein (Weingesetz 2009) Obecné zdůvodnění: Navržené změny vychází z nového vinařského zákona Rakouska a novely německého vinařského zákona, nejde tedy o nic nad rámec evropských předpisů, naopak se na ně odvolávají, a mají sloužit konzumentům k pochopení změn evropských předpisů bez přerušení dosavadních tradic. Zásadní změnou je zavedení vína bez bližšího údaje o původu jak Česká republika, avšak s uvedením odrůdy a ročníku. Toto víno bude označováno obdobně jako zemské víno a proto musí podléhat obdobným povinnostem. Oproti vínu bez uvedení odrůdy a ročníku (dříve stolnímu vínu) musí být odrůdově typické a prosté vad ve vzhledu, vůni i chuti. Proto nesmí být překročen maximální možný výnos hroznů stanovený pro zemské víno. Poslední věta platí i pro Německo. V rámci nové SOT s vínem se přebírá systém ochrany původu potravin i pro víno. Nově se rozlišuje víno s chráněným původem a vínem bez tohoto. Novela zákona ale stanovuje, že nebude používáno označení Společenství víno s chráněným zeměpisným označením (víno CHZO) ani víno s chráněným označením původu (víno CHOP), ale tradiční pojmy zemské víno (pro víno CHZO) a jakostní víno (pro víno CHOP). Přitom podle nařízení (ES) č. 607/2009 mohou být etikety vytištěné před podle původních předpisů dále používány. 1. K 3 odst. 2 písm. m) stávajícího zákona č. 321/2004 Sb.: Šarže nově definovat s uvedením výjimky pro šlechtitelské účely v malých demižonech. Řešení: Do vyhlášky by se mohlo navrhnout, že vinař může vést ve sklepní evidenci více nádob do velikosti 55 litrů jako jednu šarži. Asi tam bude ale pak podmínka ze strany SZPI, že i nadále budou vedeny záznamy o ošetření této velké šarže a že do oběhu bude uváděna jako homogenní směs. Příklad: Šarže složená z deseti demižonů á 50 l a 8 demižonů á 10 l, celkem tedy 580 l a třeba 10 odrůd. Přidám do 1 demižonu 50 l a 2 demižonů 10 l síru v dávce 70 mg/l. Tzn. zapíši přisíření celé šarže v dávce 8,5 mg/l. Jasně že je to krkolomné, ale stát se nemůže zbavit kontroly ani jedné láhve uváděné na trh, byl by za to sankcionován. Takto by evidence dále probíhala, jen ve větším množství.

2 2. K 3, odst. 2, písm. u) stávajícího zákona č. 321/2004 Sb.: Uvedení do oběhu pro potřeby Vinařského fondu je nutno pojem nově definovat Zdroj inspirace: BGBl. I, , Nr. 111 (Weingesetz 2009), 2, odst. 1, bod 3. Zdůvodnění: Nejasnost v termínu odvodu do VF, formulaci převzít od VF. Rakouský předpis se odkazuje na nařízení č. 178/2002, přesto ho dále precizuje. 3. K 12 stávajícího zákona č. 321/2004 Sb.: Vložit postup rozhodování o výjimkách, ke kterým je oprávněn členský stát (přídavek kyselin). 4. K 16 stávajícího zákona č. 321/2004 Sb.: Společná ustanovení pro označování vypustit odst. 5 uznané soutěže vín. 5. Nový stávajícího zákona č. 321/2004 Sb.: Vadné víno vadným je víno, které je falšované nebo vykazuje choroby či vady. Falšované víno (např. vzniklé zakázaným mísením) nelze dále mísit a uvádět do oběhu pro potravinářské účely. Lze je ale zpracovat na ocet nebo destilát, pokud pak budou zdravotně nezávadné. Produkty, které nejsou falšované, ale jsou nemocné, vadné či mají nedostatky, mohou být míseny s jinými, ale získaná směs může být uvedena do oběhu až když je zbavena všech projevů vad. Zdroj inspirace: BGBl. I, , Nr. 111 (Weingesetz 2009), 6. Zdůvodnění: Nově zavedený samostatný, dříve bylo jeho ustanovení roztroušeno v jiných. Ošetřuje především nově vzniklé případy, např. zakázané mísení vín. Nadále dle předpisů ES platí ve Společenství zákaz mísení vín dovezených ze třetích zemí nebo těchto vín s víny ze Společenství.

3 6. Nový stávajícího zákona č. 321/2004 Sb. (nahrazuje částečně 17 Stolní víno): Víno bez CHOP nebo CHZO (s označením odrůdy nebo ročníku) Víno bez CHOP nebo CHZO bez označení odrůdy nebo ročníku upravuje přímo příslušné nařízení ES Víno bez CHOP nebo CHZO s označením odrůdy nebo ročníku musí vykazovat o max. výnos hroznů 14 t/ha o celkový obsah kyselin min. 4 g/l Odrůdy jako pro zemské víno Zdroj inspirace: BGBl. I, , Nr. 111 (Weingesetz 2009), 8. Zdůvodnění: SOT s vínem přímo definuje víno bez CHOP a CHZO, pokud není označeno odrůdou či ročníkem. Je-li označeno odrůdou či ročníkem, musí členské státy stanovit přísnější kriteria a kontrolu. Proto je předepsán pro takové víno maximální možný výnos a toto musí být ve vzhledu a chuti bez vad a odpovídat odrůdě i ročníku. Oproti tomu víno bez označení odrůdy a ročníku může do jisté míry vykazovat vady, jako např. lehkou sirku, aniž by ztratilo možnost uvádění do oběhu. Obsah veškerých kyselin, stejně jako u zemského vína, nesmí klesnout pod 4 g/l. Podle čl. 118z, odst. 2, písm. c) nař. č. 1234/2007 nelze v případě směsi vín z různých členských států uvádět odrůdu. Je zde možná výjimka, ale cílem ČR je uvádět do oběhu jen odrůdová vína pocházející z území ČR, ne směsi. 7. Nový stávajícího zákona č. 321/2004 Sb. (nahrazuje částečně 17): Zemské víno musí: Pocházet výlučně z uvedené vinařské oblasti a být v této oblasti zpracováno (100 %) Pocházet z vyjmenovaných odrůd (tím se rozumí i všech registrovaných v EU) Cukernatost jako dosud Vykazovat typické odrůdové vlastnosti Celkový obsah kyselin činit nejméně 4 g/l Maximální dosažený výnos hroznů být nižší než 14 t/ha Být prostý vad ve vzhledu, vůni i chuti Označení zemské víno je tradičním názvem podle čl. 118u, odst. 1, písm. a) nařízení (ES) č. 1234/2007 ve vztahu k nařízení (ES) č. 607/2009, příloze XII, části A. Nahrazuje označení víno CHZO pro víno se zeměpisným údajem v duchu čl. 118b, odst. 1, písm. b) nařízení (ES) č. 1234/2007. Název menší geografické jednotky než vinařské oblasti stejně jako jiné označení než zemské víno (zvláště víno CHZO ) se zakazuje. Pokud však hrozny prokazatelně pochází z vlastních registrovaných vinic, může být uvedena mimo vinařské oblasti stejně velkým písmem i vinařská obec.

4 Země původu musí být na etiketě uvedena plným názvem a písmem o velikosti minimálně 4 mm, stejně jako označení zemské víno. Obec nebo její část, v níž má sídlo stáčírna nebo jiná osoba podílející se na uvádění do oběhu, může být na etiketě uvedena písmem maximálně poloviční velikosti ve srovnání s velikostí písma názvu vinařské oblasti. Zdroj inspirace: BGBl. I, , Nr. 111 (Weingesetz 2009), 9. Zdůvodnění: Jsou převážně zachovány dosavadní požadavky. Navíc musí i zemské víno být ve vzhledu a chuti bez vad. Zákon stanovuje, že zemské víno je vínem s CHZO podle čl. 118b, odst. 1, písm. b) nař. č. 1234/2007 a jsou stanoveny vinařské oblasti Čechy a Morava. K tomu je uvedeno, že zemské víno musí pocházet výhradně z hroznů vinařské oblasti, kterou je označena (nikoliv pouze z 85 %, jak umožňují předpisy ES). Aby se zabránilo matení spotřebitele, je na etiketě údaj víno s chráněným zeměpisným označením zakázán. Ze stejného důvodu může být název obce ve spojení se stáčírnou uveden písmem rovnající se max. polovině velikosti písma vinařské oblasti. 8. K 18 stávajícího zákona č. 321/2004 Sb.: Jakostní víno musí: Pocházet z uvedené vinařské podoblasti (85 %) a zpracování musí proběhnout v dané vinařské oblasti Pocházet z vyjmenovaných odrůd Cukernatost jako dosud Vykazovat typické odrůdové vlastnosti a při senzorickém hodnocení musí vyhovět daným kriteriím Vykazovat skutečný obsah alkoholu nejméně 9,0 %, u vín s přívlastkem nejméně 5,0 % Celkový obsah kyselin činit nejméně 4 g/l Maximální dosažený výnos hroznů být nižší než 14 t/ha Být prostý vad ve vzhledu, vůni i chuti Označení jakostní víno je tradičním názvem podle čl. 118u, odst. 1, písm. a) nařízení (ES) č. 1234/2007 ve vztahu k nařízení (ES) č. 607/2009, příloze XII, části A. Nahrazuje označení víno CHOP pro víno se zeměpisným údajem v duchu čl. 118b, odst. 1, písm. b) nařízení (ES) č. 1234/2007. Údaj víno CHOP se na etiketě zakazuje. Na etiketě musí být uvedeno číslo státní zkoušky. Označení názvem menší geografické jednotky než vinařskou podoblastí je povoleno i pokud

5 Víno bylo přislazeno produktem, který byl získán ve stejné vinařské podoblasti Víno vzniklo směsí hroznů, moštů nebo vín z jedné vinařské podoblasti, ale více menších geografických jednotek, jestliže nejméně 85 % bylo získáno z hroznů sklizených v geografické jednotce uvedené na etiketě. MZe se zmocňuje vydat národní předpisy k ochraně původu podle čl. 118f, odst. 6 nař. č. 1234/2007. Zdroj inspirace: BGBl. I, , Nr. 111 (Weingesetz 2009), 10. Zdůvodnění: Jsou většinou zachovány dosavadní požadavky. Víno s CHOP je považováno za vyšší kategorii vína a jeho regulace je převážně ponechána na členském státu, proto mají tyto možnost zpřísnit obecné předpisy. Členské státy mají podle čl. 118f, odst. 6 nař. č. 1234/2007 povinnost vydat národní předpisy k ochraně původu. Původní lhůta k tomu stanovená na 1. srpna 2009 byla posunuta na Odst. 2 proto zmocňuje MZe k vydání těchto předpisů. Aby se zabránilo matení spotřebitele, je na etiketě údaj víno s chráněným označením původu zakázán. 9. K 19 stávajícího zákona č. 321/2004 Sb.: Jakostní víno s přívlastkem Kabinetní víno musí vykazovat nejvýše 9 g/l nezkvašených cukrů a nejvýše 13 % celkového obsahu alkoholu Slámové víno výjimka z 3 měsíců - vykazuje-li mošt již po dvou měsících cukernatost 32 stupňů NM a více, může začít lisování hroznů - pokud nedosáhne mošt cukernatosti alespoň 27 stupňů NM, může být uvedeno do oběhu jako jakostní víno. V žádném případě nemůže být takové víno označeno jako víno s přívlastkem ani nemůže být řezáno s vínem s přívlastkem Zdroj inspirace: BGBl. I, , Nr. 111 (Weingesetz 2009), 11. Zdůvodnění: Jsou zachovány dosavadní požadavky, značení je obdobné jako u vína jakostního. Navíc jsou navržena výše uvedená upřesnění a výjimky. 10. K VOC Bude nutné upravit zákonná ustanovení k VOC.

- skutečný obsah alkoholu v procentech objemových. víno z ( ), vyrobeno v ( ), výrobek z ( )

- skutečný obsah alkoholu v procentech objemových. víno z ( ), vyrobeno v ( ), výrobek z ( ) POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ VÍNA Nařízení EP a R (EU) č. 1308/2013, kterým se stanoví společná organizace trhů se zemědělskými produkty - U výrobků uvedených v příloze VII části II bodech 1 až 11, 13, 15,

Více

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Bronislav Pavelka, Ivanka Dubenská, Jiří Kodeš

Státní zemědělská a potravinářská inspekce Bronislav Pavelka, Ivanka Dubenská, Jiří Kodeš Průvodní doklady k vinařským produktům- Valtice 10.9.2014 Státní zemědělská a potravinářská inspekce Bronislav Pavelka, Ivanka Dubenská, Jiří Kodeš Právní rámec Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU)

Více

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období. 56. USNESENÍ zemědělského výboru ze 14. schůze dne 26.

Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA volební období. 56. USNESENÍ zemědělského výboru ze 14. schůze dne 26. Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2011 6. volební období 56. USNESENÍ zemědělského výboru ze 14. schůze dne 26. května 2011 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 321/2004 Sb., o

Více

Strana 3066 Sbírka zákonů č. 256 / 2011 Částka 89

Strana 3066 Sbírka zákonů č. 256 / 2011 Částka 89 Strana 3066 Sbírka zákonů č. 256 / 2011 Částka 89 256 ZÁKON ze dne 20. července 2011, kterým se mění zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon

Více

Základní systémy hodnocení v Evropě

Základní systémy hodnocení v Evropě Základní systémy hodnocení v Evropě Vinařské zóny v Evropě: - zóna A (Německo, Lucembursko, Čechy) - zóna B (Bádensko, Elsasko, Morava, Rakousko,Švýcarsko) - zóna C 1, C 2, C 3 Francie, Španělsko, Portugalsko,

Více

Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC MODRE

Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC MODRE C.j.: 3 r Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC MODRE HORY 43585/2016-MZE ČI. I. 000251703175 Úvodní ustanovení PČ: P26286/2016-CMZE Zaevid.: 27.07.2016 10:03 Přílohy: 6/17 1.1. Zapsaný spolek VOC

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2001 3. volební období 621/2 Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 115/1995 Sb., o vinohradnictví

Více

Pár poznámek k novele vinařského zákona.

Pár poznámek k novele vinařského zákona. Pár poznámek k novele vinařského zákona. Po dlouhodobé přípravě schválila 18. 1. 2016 vláda návrh MZe na novelizaci Zákona o vinohradnictví a vinařství. Dne 21. 1. 2016 bylo znění novely zveřejněno na

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Profil aktualizovaného znění: VYHLÁŠKA

SBÍRKA ZÁKONŮ. Profil aktualizovaného znění: VYHLÁŠKA SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se provádějí některá ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství Citace pův. předpisu: 323/2004

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operač í progra : Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělává í pro ko kure es hop ost Hotelová škola, V šší od

Více

NÁVOD NA PODÁVÁNÍ POVINNÝCH PROHLÁŠENÍ. Veškeré údaje na prohlášeních musí být přesné a úplné, napsané čitelně slouží ke strojovému zpracování.

NÁVOD NA PODÁVÁNÍ POVINNÝCH PROHLÁŠENÍ. Veškeré údaje na prohlášeních musí být přesné a úplné, napsané čitelně slouží ke strojovému zpracování. Hroznová 2 www.ukzuz.cz IČO: 00020338 656 06 Brno ID DS: ugbaiq7 DIČ: CZ00020338 NÁVOD NA PODÁVÁNÍ POVINNÝCH PROHLÁŠENÍ Tento materiál je informativního charakteru, slouží pouze jako pomůcka při vyplňování

Více

USNESENÍ zemědělského výboru z 53. schůze dne 14. listopadu 2001

USNESENÍ zemědělského výboru z 53. schůze dne 14. listopadu 2001 Parlament České republiky POSLANECKÁ SNĚMOVNA 2001 3. volební období 170. USNESENÍ zemědělského výboru z 53. schůze dne 14. listopadu 2001 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 115/1995 Sb.,

Více

FORUM MORAVIUM 2009 STATUT NOMINAČNÍ SOUTĚŽE VÍN VELKOPAVLOVICKÉ VINAŘSKÉ PODOBLASTI 2009

FORUM MORAVIUM 2009 STATUT NOMINAČNÍ SOUTĚŽE VÍN VELKOPAVLOVICKÉ VINAŘSKÉ PODOBLASTI 2009 FORUM MORAVIUM 2009 STATUT NOMINAČNÍ SOUTĚŽE VÍN VELKOPAVLOVICKÉ VINAŘSKÉ PODOBLASTI 2009 1.Pořadatel soutěže Soutěž je organizována občanským sdružením Forum Moravium. Organizátor má právo na vyloučení

Více

Zpráva o činnnosti - situace

Zpráva o činnnosti - situace 1 Zpráva o činnnosti - situace Tibor Nyitray Svaz vinařů České republiky, z. s. Žižkovská 1230 Velké Bílovice tibor.nyitray@svcr.cz www.svcr.cz 2 Základní údaje (k 31. 12. 2018) Produkční potenciál 18700

Více

Novela vinařského zákona - vinohradnictví VÍNO ENVI Mikulov. Státní zemědělská a potravinářská inspekce Lukáš Landauf

Novela vinařského zákona - vinohradnictví VÍNO ENVI Mikulov. Státní zemědělská a potravinářská inspekce Lukáš Landauf Novela vinařského zákona - vinohradnictví VÍNO ENVI 2018 - Mikulov Státní zemědělská a potravinářská inspekce Lukáš Landauf 22. února 2018 Právní rámec zákon č. 26/2017 Sb. kterým se mění zákon č. 321/2004

Více

Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC MIKULOV

Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC MIKULOV v 59857/2011-MZE Pt: P13B87/2011-CMZE Zawid.: 26.03.2011 09:46 PoCat listů: 1 Č.Í.: 1/2/2010 Dltlr+iv Wllohy: tuta 6/18 J Podmínky a pravidla pro udělení označení VOC MIKULOV a. i. Úvodní ustanovení 1.1.

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ. Profil aktualizovaného znění: ZÁKON

SBÍRKA ZÁKONŮ. Profil aktualizovaného znění: ZÁKON SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Zákon o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) Citace

Více

Druhy vína. Ing. Miroslava Teichmanová

Druhy vína. Ing. Miroslava Teichmanová Druhy vína Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Výroba bílého

Více

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y

P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P A R L A M E N T Č E S K É R E P U B L I K Y P o s l a n e c k á s n ě m o v n a 2004 4. volební období 498/2 Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu zákona o vinohradnictví a vinařství a o změně některých

Více

STATUT. nominačního předkola Národní soutěže vín. mikulovské vinařské podoblasti

STATUT. nominačního předkola Národní soutěže vín. mikulovské vinařské podoblasti STATUT nominačního předkola Národní soutěže vín 1. Úvodní ustanovení mikulovské vinařské podoblasti 2010 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem v mikulovské vinařské podoblasti.

Více

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o vinohradnictví a vinařství. Čl. I

ČÁST PRVNÍ Změna zákona o vinohradnictví a vinařství. Čl. I ZÁKON ze dne 2006, kterým se mění zákon č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství), ve znění pozdějších předpisů, a zákon

Více

ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství)

ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) ZÁKON 321 ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) Změna: 179/2005 Sb. Parlament se usnesl na tomto zákoně České

Více

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornakefdgpa) III. ODŮVODNĚNÍ

Zákony pro lidi - Monitor změn (https://apps.odok.cz/attachment/-/down/2ornakefdgpa) III. ODŮVODNĚNÍ III. ODŮVODNĚNÍ OBECNÁ ČÁST 1. Vysvětlení nezbytnosti navrhované právní úpravy, odůvodnění jejích hlavních principů Návrh vyhlášky o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství je

Více

HLAVA II VINOHRADNICTVÍ

HLAVA II VINOHRADNICTVÍ 4 Vinohradnictví a vinařství HLAVA II VINOHRADNICTVÍ 4 Stanovené pěstitelské oblasti (1) Stanovenou pěstitelskou oblastí pro jakostní víno stanovené pěstitelské oblasti (dále jen jakostní víno stanovené

Více

Statut. Soutěže vín. KRÁL VÍN České republiky

Statut. Soutěže vín. KRÁL VÍN České republiky Statut Soutěže vín KRÁL České republiky 2015 1. Pořadatel soutěže Soutěž je organizována společností Black Point spol. s r.o., Skvrňov 30, 281 44 Zásmuky. Organizátor má právo na vyloučení vzorků, které

Více

Soutěž je organizována společností Black Point, s.r.o. Organizátor má právo na vyloučení vzorků, které nesplňují tento statut.

Soutěž je organizována společností Black Point, s.r.o. Organizátor má právo na vyloučení vzorků, které nesplňují tento statut. Statut soutěže JAROVÍN ROSÉ 1. Pořadatel soutěže Soutěž je organizována společností Black Point, s.r.o. Organizátor má právo na vyloučení vzorků, které nesplňují tento statut. 2. Určení soutěže Soutěž

Více

Co chutná mladým? Statut soutěže

Co chutná mladým? Statut soutěže 1. Pořadatel soutěže Co chutná mladým? 2019 Statut soutěže Soutěž je organizována spolkem MLADÍ VINAŘI, z.s. Organizátor má právo na vyloučení vzorků, které nesplňují tento statut. Hodnocení soutěžních

Více

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. mikulovská podoblast

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. mikulovská podoblast 1. Úvodní ustanovení STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN mikulovská podoblast 2011 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem v mikulovské vinařské podoblasti. Cílem soutěže je nominace

Více

Zatřiďování vín ročníku 2012 do apelačního systému VOC Znojmo

Zatřiďování vín ročníku 2012 do apelačního systému VOC Znojmo TISKOVÁ ZPRÁVA Zatřiďování vín ročníku 2012 do apelačního systému VOC Znojmo 16. dubna 2013, Znojmo, Loucký klášter V letošním roce, stejně jako v předchozích dvou letech 15 vinařství, které jsou členy

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ OVOCNÝCH VÍN A CIDERŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ OVOCNÝCH VÍN A CIDERŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ OVOCNÝCH VÍN A CIDERŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Vládní návrh. zákon ze dne ,

PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období. Vládní návrh. zákon ze dne , PARLAMENT ČESKÉ REPUBLIKY Poslanecká sněmovna 2003 IV. volební období 498 Vládní návrh zákon ze dne...2003, o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ LIHOVIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ LIHOVIN. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ LIHOVIN Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam

Více

Statut. Soutěže vín. KRÁL VÍN České republiky 2016

Statut. Soutěže vín. KRÁL VÍN České republiky 2016 Statut Soutěže vín KRÁL České republiky 2016 1. Pořadatel soutěže Soutěž je organizována společností Black Point spol. s r.o., Skvrňov 30, 281 44 Zásmuky. Organizátor má právo na vyloučení vzorků, které

Více

STATUT. 15. ročníku soutěžní výstavy vín. I. Poslání a cíl. Termín a místo konání

STATUT. 15. ročníku soutěžní výstavy vín. I. Poslání a cíl. Termín a místo konání STATUT 15. ročníku soutěžní výstavy vín O HUSTOPEČSKOU PEČEŤ 2019 I. Poslání a cíl Soutěžní přehlídka vín O Hustopečskou pečeť navazuje na dlouhou vinařskou tradici města Hustopečí. Vinná réva se v Hustopečích

Více

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah

Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah 2013R1337 CS 17.12.2013 000.002 1 Tento dokument je třeba brát jako dokumentační nástroj a instituce nenesou jakoukoli odpovědnost za jeho obsah B PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1337/2013 ze dne 13.

Více

Zatřiďování vín ročníku 2013 do apelačního systému VOC Znojmo

Zatřiďování vín ročníku 2013 do apelačního systému VOC Znojmo TISKOVÁ ZPRÁVA Zatřiďování vín ročníku 2013 do apelačního systému VOC Znojmo 16. dubna 2014, Znojmo, Loucký klášter V letošním roce, stejně jako v předchozích pěti letech, ale ve větším počtu členů 17

Více

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. slovácká podoblast

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. slovácká podoblast 1. Úvodní ustanovení STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN slovácká podoblast 2011 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem ve slovácké vinařské podoblasti. Cílem soutěže je nominace vín

Více

STATUT. Národní soutěže vín. velkopavlovické vinařské podoblasti

STATUT. Národní soutěže vín. velkopavlovické vinařské podoblasti STATUT Národní soutěže vín velkopavlovické vinařské podoblasti 1. Úvodní ustanovení 2015 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem ve velkopavlovické vinařské podoblasti. Cílem

Více

STATUT. 13. ročníku soutěžní výstavy vín. I. Poslání a cíl. Termín a místo konání

STATUT. 13. ročníku soutěžní výstavy vín. I. Poslání a cíl. Termín a místo konání STATUT 13. ročníku soutěžní výstavy vín O HUSTOPEČSKOU PEČEŤ 2017 I. Poslání a cíl Soutěžní přehlídka vín O Hustopečskou pečeť navazuje na dlouhou vinařskou tradici města Hustopečí. Vinná réva se v Hustopečích

Více

ČÁST PRVNÍ VINOHRADNICTVÍ A VINAŘSTVÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ

ČÁST PRVNÍ VINOHRADNICTVÍ A VINAŘSTVÍ HLAVA I OBECNÁ USTANOVENÍ 321/2004 Sb. ZÁKON ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) Změna: 179/2005 Sb. Změna: 411/2005 Sb. Změna: 444/2005

Více

Předkládá: 1. K čl. I, bodu 19 a k čl. 1 novelizačnímu bodu 9 (návrh obsahuje variantu I a II) 14a

Předkládá: 1. K čl. I, bodu 19 a k čl. 1 novelizačnímu bodu 9 (návrh obsahuje variantu I a II) 14a Pozměňovací návrhy k vládnímu návrhu novely zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) (sněmovní tisk 712) Předkládá:

Více

Malá encyklopedie českých a moravských vín

Malá encyklopedie českých a moravských vín Pravidla a systém hodnocení Vína jsou zařazena a hodnocena v 5 kategoriích: Bílá vína do 15 g zbytkového cukru Růžová vína a clarety do 15 g zbytkového cukru Červená vína do 15 g zbytkového cukru Vína

Více

Uživatelská příručka k podávání elektronických prohlášení v rámci Registru vinic na portálu eagri

Uživatelská příručka k podávání elektronických prohlášení v rámci Registru vinic na portálu eagri Uživatelská příručka k podávání elektronických prohlášení v rámci Registru vinic na portálu eagri Prohlášení o sklizni Prohlášení o produkci Prohlášení o zásobách CCV Informační systémy 2013 1 Obsah 1

Více

FORUM MORAVIUM 2015. statut soutěže vín. Velkopavlovické vinařské podoblasti

FORUM MORAVIUM 2015. statut soutěže vín. Velkopavlovické vinařské podoblasti FORUM MORAVIUM 2015 statut soutěže vín Velkopavlovické vinařské podoblasti Úvodní ustanovení Tradiční soutěž vín založená v roce 2005, specializovaná na vína z Velkopavlovické vinařské podoblasti. Veřejná

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PIVA

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PIVA POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ PIVA Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam složek

Více

Biopotravina roku 2013

Biopotravina roku 2013 Biopotravina roku 2013 12. ročník soutěže o nejlépe hodnocené víno vyrobené z ekologicky pěstovaných hroznů Statut soutěže I. Pořadatelé a odborný garant 1. PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců 2. Sdružení

Více

VYHLÁŠKA ze dne 21. března 2017 o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství

VYHLÁŠKA ze dne 21. března 2017 o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství Strana 954 Sbírka zákonů č. 88 / 2017 88 VYHLÁŠKA ze dne 21. března 2017 o provedení některých ustanovení zákona o vinohradnictví a vinařství Ministerstvo zemědělství stanoví podle 42 zákona č. 321/2004

Více

321/2004 Sb. ZÁKON ze dne 29. dubna 2004 ČÁST PRVNÍ VINOHRADNICTVÍ A VINAŘSTVÍ

321/2004 Sb. ZÁKON ze dne 29. dubna 2004 ČÁST PRVNÍ VINOHRADNICTVÍ A VINAŘSTVÍ 321/2004 Sb. ZÁKON ze dne 29. dubna 2004 o vinohradnictví a vinařství a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o vinohradnictví a vinařství) Změna: 179/2005 Sb. Změna: 411/2005 Sb. Změna: 444/2005

Více

Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 12. konference o zdravotní nezávadnosti výroby a zpracování potravin živočišného původu Odbor potravinářské výroby a legislativy

Více

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ

ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Mikulov 17.2.2017 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ ISO 9001: 2008 www.ukzuz.cz 1 Registr vinic, novela zákona o vinohradnictví a vinařství Mikulov 17.2.2017 Gruna Rostislav ing. Oddělení

Více

Vyžadování průvodních dokladů při uvádění do oběhu vinařských produktů

Vyžadování průvodních dokladů při uvádění do oběhu vinařských produktů Vyžadování průvodních dokladů při uvádění do oběhu vinařských produktů Povinnost zajistit identifikovatelnost a sledovatelnost produktu je obecně stanovena v čl. 18 nařízení (ES) č.178/2002. Specifickým

Více

Jak má postupovat vinař při prodeji sudového vína ve vinotéce (vinotékaři)

Jak má postupovat vinař při prodeji sudového vína ve vinotéce (vinotékaři) Jak má postupovat vinař při prodeji sudového vína ve vinotéce (vinotékaři) Tento dokument zohledňuje právní stav dle novely 1 zákona č. 321/2004 Sb., o vinohradnictví a vinařství, ve znění pozdějších předpisů,

Více

SPOLEČNOST valtické vinné trhy. ve spolupráci se Střední odbornou školou vinařskou a Středním odborným učilištěm zahradnickým ve Valticích STATUT

SPOLEČNOST valtické vinné trhy. ve spolupráci se Střední odbornou školou vinařskou a Středním odborným učilištěm zahradnickým ve Valticích STATUT SPOLEČNOST valtické vinné trhy ve spolupráci se Střední odbornou školou vinařskou a Středním odborným učilištěm zahradnickým ve Valticích STATUT 48. ročník valtických vinných trhů 2015 Celostátní výstava

Více

Postup při odběru vzorku pri zatřiďování vín VOC MODRÉ HORY

Postup při odběru vzorku pri zatřiďování vín VOC MODRÉ HORY 23156/201 6-MZE 000245586519 PČ: P14239/2016-CMZE Zaeviď: 20.04.2016 10:12 Počet listu' 1 Přílohy: 11/38 C.J.lll Postup při odběru vzorku pri zatřiďování vín VOC MODRÉ HORY Při odběru vzorků vína pro hodnocení

Více

Fond mikroprojektů. Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů

Fond mikroprojektů. Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů Fond mikroprojektů Sekundární produkty révy vinné - nové turistické lákadlo vinařských regionů Unterprodukte der Rebe - eine neue Touristenattraktion der Weinregionen Spolufinancováno Evropskou unií z

Více

Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova NÁVRH STANOVISKA. pro Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin

Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova NÁVRH STANOVISKA. pro Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro zemědělství a rozvoj venkova 10. 3. 2011 2010/0254(COD) NÁVRH STANOVISKA Výboru pro zemědělství a rozvoj venkova pro Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a

Více

meditrina ženy vína 5. ročník mezinárodní soutěže vín statut soutěže

meditrina ženy vína 5. ročník mezinárodní soutěže vín statut soutěže meditrina ženy vína 5. ročník mezinárodní soutěže vín statut soutěže MEDITRINA je mezinárodní soutěž vín pořádaná a hodnocená ženami, konaná v souladu s Národními standardy certifikovaných soutěží vín

Více

Aktuální situace ze sklizně 2014 Obchod s vínem v ČR Návrhy opatření proti černému trhu s tichým vínem

Aktuální situace ze sklizně 2014 Obchod s vínem v ČR Návrhy opatření proti černému trhu s tichým vínem 1 Aktuální situace ze sklizně 2014 Obchod s vínem v ČR Návrhy opatření proti černému trhu s tichým vínem Tibor Nyitray Svaz vinařů České republiky Žižkovská 1230 Velké Bílovice tibor.nyitray@svcr.cz www.svcr.cz

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více

STATUT. nominačního předkola Národní soutěže vín. slovácké vinařské podoblasti

STATUT. nominačního předkola Národní soutěže vín. slovácké vinařské podoblasti STATUT nominačního předkola Národní soutěže vín 1. Úvodní ustanovení slovácké vinařské podoblasti 2010 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem ve slovácké vinařské podoblasti.

Více

IceWine du Monde 2011

IceWine du Monde 2011 Statut mezinárodní soutěže ledových a slámových vín 1. ročník IceWine du Monde 2011 Lednicko-valtický areál Czech Republic 1. Úvodní ustanovení Cílem mezinárodní soutěže vín IceWine du Monde je provést

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU. Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDU Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči - podnik, který zpracovává a uvádí do oběhu med od různých chovatelů musí požádat KVS o schválení a registraci podniku =>pouze u medu

Více

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 29/2012 ze dne 13. ledna 2012 o obchodních normách pro olivový olej

PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 29/2012 ze dne 13. ledna 2012 o obchodních normách pro olivový olej L 12/14 Úřední věstník Evropské unie 14.1.2012 PROVÁDĚCÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 29/2012 ze dne 13. ledna 2012 o obchodních normách pro olivový olej (kodifikované znění) EVROPSKÁ KOMISE, s ohledem na Smlouvu

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDOVINY. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDOVINY. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ MEDOVINY Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam

Více

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Vinařské oblasti Čechy

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Vinařské oblasti Čechy 1. Úvodní ustanovení STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN Vinařské oblasti Čechy 2014 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem ve vinařské oblasti Čechy. Cílem soutěže je nominace vín

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NÁPOJŮ NA BÁZI PIVA. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NÁPOJŮ NA BÁZI PIVA. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ NÁPOJŮ NA BÁZI PIVA Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název

Více

ČESKÁ REPUBLIKA ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Držitel certifikátu ISO 9001:2008

ČESKÁ REPUBLIKA ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Držitel certifikátu ISO 9001:2008 ČESKÁ REPUBLIKA ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ Držitel certifikátu ISO 9001:2008 NÁVOD NA PODÁVÁNÍ POVINNÝCH PROHLÁŠENÍ ve vinařském roce 2011/2012 Tento materiál je informativního charakteru,

Více

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Znojemská podoblast

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Znojemská podoblast 1. Úvodní ustanovení STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN Znojemská podoblast 2015 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem ve znojemské vinařské podoblasti. Cílem soutěže je nominace

Více

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU. Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod., apod.)

Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU. Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod., apod.) Ustanovení (část,, odst., písm., apod.) Navrhovaný právní předpis (resp. jiný právní předpis) Rozdílová tabulka návrhu předpisu ČR s legislativou EU Obsah Celex č. Ustanovení (čl., odst., písm., bod.,

Více

Statut. Soutěže vín. KRÁL VÍN České republiky

Statut. Soutěže vín. KRÁL VÍN České republiky Statut Soutěže vín KRÁL VÍN České republiky 2012 1. Pořadatel soutěže Soutěž je organizována společností Black Point spol. s r.o., Skvrňov 30, 281 44 Zásmuky. Organizátor má právo na vyloučení vzorků,

Více

Statut soutěže KRÁL VÍN České republiky 2018

Statut soutěže KRÁL VÍN České republiky 2018 Statut soutěže KRÁL VÍN České republiky 2018 1. Pořadatel soutěže Soutěž je organizována společností Black Point spol. s r.o., Skvrňov 30, 281 44 Zásmuky 2. Určení soutěže Soutěž je otevřena pro všechna

Více

STATUT. 51. ročník Valtických vinných trhů Celostátní výstava vín s mezinárodní účastí *IČO: *

STATUT. 51. ročník Valtických vinných trhů Celostátní výstava vín s mezinárodní účastí *IČO: * Společnost Valtické vinné trhy ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích STATUT 51. ročník Valtických vinných trhů 2018 Celostátní výstava vín s mezinárodní účastí SPOLEČNOST VALTICKÉ VINNÉ

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operač í progra : Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělává í pro ko kure es hop ost Hotelová škola, V šší od

Více

Statut. Soutěže vín. KRÁL VÍN České republiky 2017

Statut. Soutěže vín. KRÁL VÍN České republiky 2017 Statut Soutěže vín KRÁL České republiky 2017 1. Pořadatel soutěže Soutěž je organizována společností Black Point spol. s r.o., Skvrňov 30, 281 44 Zásmuky. Organizátor má právo na vyloučení vzorků, které

Více

STATUT. Národní soutěže vín. znojemské vinařské podoblasti

STATUT. Národní soutěže vín. znojemské vinařské podoblasti 1. Úvodní ustanovení STATUT Národní soutěže vín znojemské vinařské podoblasti 2011 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem ve znojemské vinařské podoblasti. Cílem soutěže je

Více

Statut. Soutěže vín. KRÁL VÍN České republiky 2017 JARNÍ HODNOCENÍ KATEGORIE PERLIVÝCH A ŠUMIVÝCH VÍN

Statut. Soutěže vín. KRÁL VÍN České republiky 2017 JARNÍ HODNOCENÍ KATEGORIE PERLIVÝCH A ŠUMIVÝCH VÍN Statut Soutěže vín KRÁL České republiky 2017 JARNÍ HODNOCENÍ KATEGORIE PERLIVÝCH A ŠUMIVÝCH 1. Pořadatel soutěže Soutěž je organizována společností Black Point spol. s r.o., Skvrňov 30, 281 44 Zásmuky.

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KVASNÉHO OCTA. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KVASNÉHO OCTA. Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ KVASNÉHO OCTA Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam

Více

Uživatelská příručka Registr vinic na portálu eagri (základní popis funkcí a formulářů)

Uživatelská příručka Registr vinic na portálu eagri (základní popis funkcí a formulářů) Uživatelská příručka Registr vinic na portálu eagri (základní popis funkcí a formulářů) CCV Informační systémy 20144 1 Evidence vydaných verzí dokumentu: Verze Datum vydání Popis změn 1.0 1.6 23. 12. 2009

Více

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství,

s ohledem na Smlouvu o založení Evropského společenství, L 193/60 Úřední věstník Evropské unie 2472009 NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č 607/2009 ze dne 14 července 2009, kterým se stanoví některá prováděcí pravidla k nařízení Rady (ES) č 479/2008, pokud jde o chráněná

Více

Certifikace služeb vinařské turistiky - přehled kategorií a kritérií

Certifikace služeb vinařské turistiky - přehled kategorií a kritérií Certifikace služeb vinařské turistiky - přehled kategorií a kritérií Nadace Partnerství, Národní vinařské centrum, o.p.s., 2008 Kategorie pro I. etapu (srpen září 2008) certifikace služeb vinařské turistiky

Více

Statut. Mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX AUSTERLITZ. Konané ve Slavkově u Brna 17.8. a v Brně 24.8.

Statut. Mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX AUSTERLITZ. Konané ve Slavkově u Brna 17.8. a v Brně 24.8. Statut Mezinárodní soutěže vín GRAND PRIX AUSTERLITZ Konané ve Slavkově u Brna 17.8. a v Brně 24.8. 1. Pořadatel soutěže Soutěž je organizována firmou ORIONREAL, spol. s r.o., známky MORAVSKÁ BANKA VÍN,

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÉ SOLI, KOŘENÍ A OCHUCOVADEL

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÉ SOLI, KOŘENÍ A OCHUCOVADEL POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ JEDLÉ SOLI, KOŘENÍ A OCHUCOVADEL Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo

Více

STATUT MIKROREGIONÁLNÍ SOUTĚŽ VÍN. 30 vín Modrých Hor

STATUT MIKROREGIONÁLNÍ SOUTĚŽ VÍN. 30 vín Modrých Hor 1. Úvodní ustanovení STATUT MIKROREGIONÁLNÍ SOUTĚŽ VÍN 30 vín Modrých Hor 2015 Posláním soutěže je porovnání vín s původem v regionu obcí Modrých Hor. Soutěž je otevřena pro všechny výrobce vína působících

Více

Pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku č. 72

Pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku č. 72 Pozměňovací návrhy ke sněmovnímu tisku č. 72 PS140010597 posl. K. Tureček_01 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČOKOLÁDY A ČOKOLÁDOVÝCH BONBONŮ

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČOKOLÁDY A ČOKOLÁDOVÝCH BONBONŮ POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ ČOKOLÁDY A ČOKOLÁDOVÝCH BONBONŮ Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo

Více

IceWine du Monde 2012

IceWine du Monde 2012 Statut mezinárodní soutěže ledových, slámových a ostatních sladkých vín 2. ročník IceWine du Monde 2012 Lednicko-valtický areál Czech Republic 1. Úvodní ustanovení Cílem mezinárodní soutěže vín IceWine

Více

Nominační výstavy mohou nominovat 40% nejlépe ohodnocených vín s původem v ČR. Jakostní zatřídění

Nominační výstavy mohou nominovat 40% nejlépe ohodnocených vín s původem v ČR. Jakostní zatřídění Statut soutěže SALON VÍN ČESKÉ REPUBLIKY 2009 Podmínky účasti Část 1 Soutěž je organizována Národním vinařským centrem, o.p.s., Zámek 1, Valtice. Část 2 Soutěž je otevřena pro všechna vína vyrobená z hroznů

Více

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Velkopavlovická podoblast

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Velkopavlovická podoblast 1. Úvodní ustanovení STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN Velkopavlovická podoblast 2017 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. Cílem soutěže

Více

STATUT Národní soutěže vín Znojemské vinařské podoblasti 2018

STATUT Národní soutěže vín Znojemské vinařské podoblasti 2018 STATUT Národní soutěže vín Znojemské vinařské podoblasti 2018 1. Úvodní ustanovení Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem ve Znojemské vinařské podoblasti. Cílem soutěže je

Více

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Mikulovská podoblast

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Mikulovská podoblast 1. Úvodní ustanovení STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN Mikulovská podoblast 2017 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem v mikulovské vinařské podoblasti. Cílem soutěže je nominace

Více

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Mikulovská podoblast

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Mikulovská podoblast 1. Úvodní ustanovení STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN Mikulovská podoblast 2018 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem v mikulovské vinařské podoblasti. Cílem soutěže je nominace

Více

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Vinařské oblast Čechy

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Vinařské oblast Čechy 1. Úvodní ustanovení STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN Vinařské oblast Čechy 2016 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem ve VO Čechy. Cílem soutěže je nominace vín do Salonu vín národní

Více

BULLETIN SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ČESKÉ REPUBLIKY Č. 1/2009

BULLETIN SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ČESKÉ REPUBLIKY Č. 1/2009 ÚSTŘEDNÍ KONTROLNÍ A ZKUŠEBNÍ ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÝ se sídlem v Brně, 656 06 Brno, Hroznová 2 BULLETIN SEMENÁŘSKÉ KONTROLY ČESKÉ REPUBLIKY Č. 1/2009 Ing. Jaroslav Schenk Vedoucí oddělení osiva a sadby Brno

Více

Hotel Skanzen nabídka služeb. Centrum slováckých tradic. Statut výstavy

Hotel Skanzen nabídka služeb. Centrum slováckých tradic. Statut výstavy Hotel Skanzen nabídka služeb Centrum slováckých tradic Statut výstavy Poslání a cíl výstavy Posláním výstavy je nabídnout veřejnosti možnost degustace nejlépe hodnocených vín Slovácké vinařské podoblasti

Více

Výroba osiva požadavky na kvalitu osiva a sadby, úřední zkoušky, uznávání osiva. Ing. Barbora Dobiášová ÚKZÚZ, odbor osiv a sadby

Výroba osiva požadavky na kvalitu osiva a sadby, úřední zkoušky, uznávání osiva. Ing. Barbora Dobiášová ÚKZÚZ, odbor osiv a sadby Výroba osiva požadavky na kvalitu osiva a sadby, úřední zkoušky, uznávání osiva Ing. Barbora Dobiášová ÚKZÚZ, odbor osiv a sadby Přehled současné legislativy Zákon č. 219/2003 Sb., o oběhu osiva a sadby,

Více

Metodický pokyn č. 2/2015

Metodický pokyn č. 2/2015 Metodický pokyn č. 2/2015 kterým se stanovují specifická pravidla pro udělování výjimek z pravidel ekologického zemědělství v případě katastrofických událostí Č. j.: 53159/2015-MZE-17252 Určeno: Osobám

Více

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKROVINEK

POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKROVINEK POŽADAVKY NA OZNAČOVÁNÍ CUKROVINEK Nařízení EP a R (EU) č. 1169/2011, o poskytování informací o potravinách spotřebitelům 1. Název potraviny - Zákonný název, příp. vžitý název nebo popisný název 2. Seznam

Více

REGISTR VINIC VÍNO ORIGINÁLNÍ CERTIFIKACE NA PORTÁLU FARMÁŘE (UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA) CCV Informační systémy

REGISTR VINIC VÍNO ORIGINÁLNÍ CERTIFIKACE NA PORTÁLU FARMÁŘE (UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA) CCV Informační systémy REGISTR VINIC VÍNO ORIGINÁLNÍ CERTIFIKACE NA PORTÁLU FARMÁŘE (UŽIVATELSKÁ PŘÍRUČKA) CCV Informační systémy 20177 1 TABULKA VERZÍ Verze Datum Popis Autor 1.0 15. 03. 2012 Založení dokumentu 2.0 15. 05.

Více

č.194/2002 rozeslána dne 22.5.2002 Vyhláška Ministerstva zemědělství ze dne 7. května 2002,

č.194/2002 rozeslána dne 22.5.2002 Vyhláška Ministerstva zemědělství ze dne 7. května 2002, č.194/2002 rozeslána dne 22.5.2002 Vyhláška Ministerstva zemědělství ze dne 7. května 2002, kterou se mění vyhláška Ministerstva zemědělství č. 297/2000 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona

Více

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Mikulovská podoblast

STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN. Mikulovská podoblast 1. Úvodní ustanovení STATUT NÁRODNÍ SOUTĚŽ VÍN Mikulovská podoblast 2016 Posláním soutěže je zvýšení odborné úrovně a porovnání vín s původem v Mikulovské vinařské podoblasti. Cílem soutěže je nominace

Více