AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO"

Transkript

1 European Asylum Support Office AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO Březen 2014 SUPPORT IS OUR MISSION

2

3 European Asylum Support Office AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO Březen 2014 SUPPORT IS OUR MISSION

4 Europe Direct je služba, která vám pomůže odpovědět na otázky týkající se Evropské unie. Bezplatná telefonní linka ( * ): ( * ) Informace jsou poskytovány zdarma, stejně jako většina telefonních hovorů (někteří operátoři, telefonní automaty nebo hotely však mohou telefonické spojení zpoplatnit). Mnoho doplňujících informací o Evropské unii je k dispozici na internetu. Můžete se s nimi seznámit na portálu Europa ( Lucemburk: Úřad pro publikace Evropské unie, 2014 ISBN doi: /14415 Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu, 2014 Ani úřad EASO ani žádná osoba jednající jeho jménem nenese odpovědnost za možné použití informací uvedených v této publikaci. Reprodukce povolena pod podmínkou uvedení zdroje.

5 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO 3 Obsah Předmluva výkonného ředitele Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu (EASO)... 5 Úvod do azylového kuriukula úřadu EASO... 6 Co označuje pojem azylové kurikulum úřadu EASO?... 7 Jak mohou členské státy osnovy používat?... 7 Moduly azylového kurikula úřadu EASO... 8 Training Cockpit úřadu EASO... 9 Moduly osnov odborné přípravy úřadu EASO Metodika azylového kurikula úřadu EASO Základní moduly Modul o začleňování Modul o technikách dotazování Modul o posuzování důkazů Pokročilé moduly Modul o vypracování a přijímání rozhodnutí Modul o dotazování zranitelných osob Modul o dotazování dětí Modul o informacích o zemích původu Modul o společném evropském azylovém systému Modul o mezinárodních právních předpisech pro uprchlíky a lidských právech Modul o vyloučení Volitelné moduly Modul o ukončení ochrany Modul o procedurální směrnici Modul o dublinském nařízení Modul pro manažery v oblasti azylu... 19

6 Učení je zkušenost. Vše ostatní jsou pouze informace. Albert Einstein

7 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO 5 Předmluva výkonného ředitele Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu (EASO) Vážení kolegové, dohoda o novém balíčku předpisů upravujících azylové záležitosti uzavřená v červnu 2013 představuje pro Evropskou unii historický úspěch, který zajistí další rozvoj společného evropského azylového systému. Nyní, když už jsou zavedeny právní předpisy, je potřeba, abychom je začali společně uskutečňovat v praxi. Odborné vzdělávání hraje v tomto procesu ústřední úlohu. EASO se prostřednictvím azylového kurikula zavazuje podporovat členské státy při zavádění společných norem ochrany pro ty, kteří potřebují mezinárodní ochranu. Jsem přesvědčen, že pouze pomocí vysoce kvalitního a odborného vzdělávání a materiálů pro takové vzdělávání můžeme zajistit společné postupy a plně rozvíjet společný evropský azylový systém. V úřadu EASO jsme odhodláni zajistit, aby naše odborné vzdělávání účastníkům poskytovalo zkušenosti, které rozšíří jejich znalosti a dovednosti, a zároveň budou přispívat k osobnímu rozvoji jednotlivce. Cílem azylového kurikula je vytvořit interaktivní, praktický systém odborného vzdělávání založený na reálných případových studiích. Toho dosahujeme tak, že účastníkům předáváme jak teoretické, tak praktické znalosti a dovednosti, které mohou využívat v každodenním pracovním prostředí. Azylové kuriukulum úřadu EASO je skvělým příkladem praktické spolupráce členských států, jehož cílem je zajistit jednotné chápání společného evropského azylového systému, a vést tímto k harmonizaci azylových postupů v Evropské unii. Žádosti o mezinárodní ochranu by měly být řešeny stejným způsobem, se stejnými zárukami a stejným výsledkem v celé Unii. Toho lze dosáhnout pouze prostřednictvím společného odborného vzdělávání. Dr. Robert K. Visser výkonný ředitel EASO

8 6 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO Úvod do azylového kuriukula úřadu EASO Podpora je naším posláním! Jedním z hlavních nástrojů úřadu EASO při poskytování podpory členským státům EU je azylové kurikulum úřadu EASO. EASO považuje azylové kurikulum za praktický nástroj přispívající k účinnému a harmonizovanému provádění společného evropského azylového systému, který byl zřízen haagským programem a následně stockholmským programem. V tomto ohledu přijal úřad EASO strategii odborného vzdělávání (která je k dispozici také na webové stránce úřadu EASO s cílem stanovit zásady a postupy, kterými se bude agentura řídit při plnění svěřených úkolů v oblasti odborného vzdělávání, jak stanoví článek 6 nařízení (EU) č. 439/2010 o zřízení úřadu EASO: Podpůrný úřad zavede a rozvíjí odbornou přípravu dostupnou členům všech vnitrostátních správních orgánů a soudů, jakož i vnitrostátních služeb, jež jsou příslušné v členských státech pro záležitosti v oblasti azylu ( ). Podpůrný úřad tuto odbornou přípravu rozvíjí v úzké spolupráci s orgány členských států příslušnými pro oblast azylu a případně využívá odborných znalostí akademických institucí a dalších příslušných organizací. ( ) Poskytovaná odborná příprava by měla být vysoce kvalitní a měla by definovat hlavní zásady a osvědčené postupy s cílem přispět k většímu sblížení administrativních postupů i rozhodnutí a právních postupů za plného dodržení nezávislosti vnitrostátních soudů. Článek 4 odst. 3 směrnice o společných řízeních pro přiznávání a odnímání statusu mezinárodní ochrany (2013/32/EU) stanoví, že: Členské státy zajistí, aby pracovníci rozhodujícího orgánu ( ) byli řádně vyškoleni. ( ) Členské státy také zohlední příslušná školení stanovená a vypracovaná Evropským podpůrným úřadem pro otázky azylu (EASO), přičemž konkrétně odkazuje na seznam uvedený v čl. 6 odst. 4 nařízení o EASO. Každoroční vzdělávací aktivity v rámci azylového kurikula jsou podrobně stanoveny v pracovním programu úřadu EASO.

9 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO 7 Co označuje pojem azylové kurikulum úřadu EASO? Společný systém odborného vzdělávání vytvořený primárně pro úředníky posuzující žádosti o mezinárodní ochranu a další odborníky pracující v oblasti azylových záležitostí v celé EU. Systém odborného vzdělávání zahrnující hlavní aspekty azylového řízení prostřednictvím série interaktivních modulů. Metoda kombinovaného vzdělávání umožňující teoretický i praktický přístup k odbornému vzdělávání prostřednictvím kombinace metod e learningu a prezenčních lekcí. Kvalitní materiály odborného vzdělávání vypracované týmy odborníků z různých členských států. Materiály jsou pravidelně aktualizovány a revidovány za podpory referenční skupiny úřadu EASO, která je tvořena různými mezinárodními organizacemi a zainteresovanými představiteli občanské společnosti, akademické obce a soudcovských sborů. Sérii modulů odborného vzdělávání vypracovaných v angličtině, které jsou postupně překládány do národních jazyků členských států. Jak mohou členské státy osnovy používat? Azylové kurikulum úřadu EASO je primárně určeno vnitrostátním azylovým orgánům v celé EU. Může sloužit jako stálý nástroj, jehož pomocí mohou členské státy vytvářet rámec odborného vzdělávání pro pracovníky, kteří pracují v oblasti azylu, nebo jako doplněk stávajících vnitrostátních struktur odborného vzdělávání prostřednictvím kvalitních a společně vypracovaných materiálů odborného vzdělávání. Azylové kurikulum úřadu EASO mohou členské státy využívat také ad hoc v rámci nouzové nebo speciální podpory v reakci na specifické situace.

10 8 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO Moduly azylového kurikula úřadu EASO Azylové kurikulum úřadu EASO zahrnuje řadu interaktivních modulů, které pokrývají celou oblast mezinárodní ochrany. Poskytují posluchačům jak teoretické znalosti, tak praktické dovednosti, které jsou nezbytné k plnění jejich každodenních úkolů v rámci společného evropského azylového systému. Azylové kurikulum je vytvořeno odborníky z členských států v oblasti mezinárodní ochrany. Nabízí snadný, přesto však účinný způsob, jehož prostřednictvím mohou absolventi rozvíjet kompetence nezbytné pro svou každodenní práci. Jednotlivé moduly jsou vytvářeny v rámci, který stanoví Úmluva OSN o uprchlících z roku 1951 a její Protokol z roku 1967, právní nástroje společného evropského azylového systému i další příslušné mezinárodní a evropské právní předpisy. Příklady uvedené v jednotlivých modulech jsou založeny na skutečných scénářích a zdůrazňují osvědčené postupy v oblasti mezinárodní ochrany. Úřad EASO zajišťuje zachování kvality azylového kurikula prostřednictvím pravidelných aktualizací s pomocí odborníků z členských států a referenční skupiny úřadu EASO. V roce 2013 úřad EASO také začal vytvářet příručky k jednotlivým modulům azylového kurikula. Tyto příručky mají sloužit jako referenční nástroj pro absolventy jednotlivých modulů. Odborníci pracující v oblasti azylových záležitostí budou mít příručky shrnující hlavní prvky jednotlivých modulů azylového kurikula k dispozici při své každodenní práci. Příručky mají dále sloužit jako nástroj, který posluchačům pomůže zachovat si znalosti a dovednosti získané během odborného vzdělávání. Při každodenní práci budou moci dále přemýšlet o znalostech a rozvíjet schopnosti a kompetence, které získali během odborného vzdělávání v jednotlivých modulech.

11 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO 9 Training Cockpit úřadu EASO Úřad EASO vytvořil systém pro sběr a analýzu dat o činnostech souvisejících s odborným vzděláváním, jak na vnitrostátní úrovni, tak na úrovni EU. Systém Training Cockpit poskytuje soubor nástrojů pro sběr statistických dat a kvantitativní analýzu dat a nabízí grafický přehled implementace azylového kurikula úřadu EASO na úrovni členských států. Pomocí různých integrovaných nástrojů Training Cockpit pomáhá členským státům v procesu stanovování a udržování národních cílů v oblasti odborného vzdělávání v souvislosti s azylovým kurikulem úřadu EASO. Tyto nástroje rovněž zahrnují přijímání specifických doporučení pro odborné vzdělávání a poskytování plánů odborného vzdělávání pro jednotlivé členské státy.

12 10 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO Moduly osnov odborné přípravy úřadu EASO Dotazování dětí Dotazování zranitelných osob Dublinské nařízení Gender, genderová identita a sexuální orientace (bude vypracován v roce 2014) Informace o zemích původu Mezinárodní právní předpisy pro uprchlíky a lidská práva Modul o přijímání žadatelů o mezinárodní ochranu (bude vypracován v roce 2014) Modul pro manažery (bude dokončen v roce 2014) Posuzování důkazů Směrnice o azylovém řízení Společný evropský azylový systém Techniky dotazování Ukončení ochrany Vyloučení Vypracování a přijímání rozhodnutí Začleňování

13 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO 11 Metodika azylového kurikula úřadu EASO Metodika azylového kurikula úřadu EASO zohledňuje konkrétní potřeby úředníků posuzujících žádosti o azyl z hlediska odborného vzdělávání. Byl vypracován soubor základních, pokročilých a volitelných modulů s cílem zajistit, aby se posluchačům dostalo odborného vzdělání v oblastech, které jsou klíčové pro plnění jejich příslušných rolí. Navrhované základní moduly mají za úkol zajistit, aby úředníci rozhodující o žádostech o azyl v celé EU obdrželi stejné základní odborné vzdělání. Dále moduly v kategorii pokročilé a volitelné pomohou uživateli při zvyšování úrovně specializace. Kategorie pokročilých a volitelných modulů umožňuje poskytnout členským státům flexibilitu při určování potřeb jednotlivých azylových úředníků.

14 12 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO ZÁKLADNÍ MODULY Začleňování Techniky dotazování Posuzování důkazů POKROČILÉ MODULY Vypracování a přijímání rozhodnutí Dotazování zranitelných osob Dotazování dětí Informace o zemích původu Společný evropský azylový systém Mezinárodní právní předpisy pro uprchlíky a lidská práva Gender, genderová identita a sexuální orientace Vyloučení VOLITELNÉ MODULY Ukončení ochrany Směrnice o azylovém řízení Dublinské nařízení Modul o přijímání žadatelů o mezinárodní ochranu Modul pro manažery

15 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO 13 Základní moduly 1. Modul o začleňování Modul o začleňování poskytuje odborné vzdělání týkající se výkladu a provádění Ženevské úmluvy z roku 1951 a jejího vztahu k přepracovanému znění kvalifikační směrnice EU. Tento modul strukturovaným a interaktivním způsobem představuje definici uprchlíka a důvody pro udělení doplňkové ochrany. Dále vysvětluje klíčové termíny, jako jsou: pronásledování, v souvislosti s příručkou Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) i přepracovaným zněním kvalifikační směrnice, důvody pronásledování podle úmluvy, tj. rasa, náboženské vyznání, národnost, politický názor a konkrétní sociální skupina, souvislost mezi pronásledováním (odůvodněná obava) a důvody podle úmluvy, hlavní zásada non-refoulement a další důležité aspekty, které musí osoba splňovat, aby mohla být označena za uprchlíka a požívat doplňkovou ochranu. V tomto modulu se účastníci naučí klíčové termíny a díky využívání reálných případových studií budou mít příležitost tyto koncepty použít v praxi. 2. Modul o technikách dotazování Tento modul se zabývá jedním ze základních prvků řízení o mezinárodní ochraně. Ve většině případů by posuzování, zda žadatel potřebuje mezinárodní ochranu, vycházelo zpravidla z informací získaných během osobního pohovoru. Cílem tohoto modulu je pomoci úředníkům posuzujícím žádosti o mezinárodní ochranu získat znalosti, dovednosti a přístupy, na jejichž základě budou schopni vést osobní pohovory profesionálním způsobem s přihlédnutím k příslušnému právnímu rámci. Tento modul se věnuje teoretickým aspektům a příslušné legislativě z velmi praktického úhlu pohledu. Podporuje používání metody strukturovaných pohovorů a předkládá účastníkům příklady osvědčených postupů, včetně tipů, jak zvládnout náročné situace při pohovorech a jak psát komplexní a účinné zprávy o pohovorech. Další specializované znalosti o tématu pohovorů lze získat prostřednictvím modulů o dotazování dětí a o dotazování zranitelných osob.

16 14 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO 3. Modul o posuzování důkazů Posuzování důkazů lze definovat jako základní metodu zjišťování skutečností i žádosti o mezinárodní ochranu prostřednictvím posuzování a porovnávání dostupných důkazů. Celkovým cílem tohoto modulu je minimalizovat riziko, že podobné případy nebudou posuzovány stejně kvůli různým přístupům při posuzování důkazů v různých členských státech. Jeho účelem je rovněž vybavit úředníky posuzující žádosti o mezinárodní ochranu znalostmi a dovednostmi, které potřebují k tomu, aby důkazy posuzovali spravedlivě a konzistentně. Modul se věnuje teoretickým aspektům a příslušné legislativě z praktického úhlu pohledu. Podporuje uplatňování strukturovaného přístupu při posuzování důkazů a předkládá účastníkům příklady osvědčených postupů. Zároveň volí postupný přístup a stanoví rozdíl mezi posuzováním důvěryhodnosti výpovědi žadatele (posuzování minulých a aktuálních skutečností) a prováděním hodnocení rizika s cílem určit, existuje-li odůvodněná obava z pronásledování v případě návratu žadatele (posouzení budoucího rizika).

17 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO 15 Pokročilé moduly 4. Modul o vypracování a přijímání rozhodnutí Učinění spravedlivého rozhodnutí a jeho sdělení s řádným odůvodněním představuje důležitý aspekt režimu mezinárodní ochrany. Tento modul absolventům přináší nezbytné znalosti a dovednosti a zároveň objasňuje dopady špatně vypracovaného rozhodnutí. Absloventi se naučí rozeznávat důležité skutečnosti a nezbytné důkazy před tím, než učiní rozhodnutí, i používat příslušné právní nástroje během jeho přípravy. Po dokončení tohoto modulu budou absolventi vědět, jak vypracovat dobré, spravedlivé, řádně odůvodněné a zákonné rozhodnutí. 5. Modul o dotazování zranitelných osob Status žadatele o mezinárodní ochranu je spojen s určitou zranitelností. Někteří žadatelé jsou však díky své konkrétní situaci obzvláště zranitelní. Zdravotní obtíže a traumatické zážitky, k nimž došlo v zemi původu, během cesty nebo dokonce v hostitelské zemi, mohou ovlivnit množství a kvalitu informací, které je žadatel schopen během osobního pohovoru poskytnout. Je nezbytné, aby úředníci posuzující žádosti o mezinárodní ochranu byli vybaveni znalostmi a dovednostmi, aby dokázali identifikovat a řešit zvláštní procesní potřeby takto zranitelných žadatelů. Tento pokročilý modul navazuje na modul Techniky dotazování. Používá stejnou metodu strukturovaných pohovorů a provádí účastníky procesem přípravy a vedení pohovoru se zranitelnou osobou profesionálním, uctivým a empatickým způsobem. Tento modul se dále zaměřuje na specializované znalosti týkající se ukazatelů zranitelnosti, mentálního a fyzického postižení a poskytuje rady, jak řešit obtížné situace, i rady týkající se vlastních potřeb úředníka vedoucího pohovor. 6. Modul o dotazování dětí Dotazování dětí vyžaduje specifické dovednosti a znalosti, jelikož způsob, jakým dítě vnímá okolní prostředí, jeho paměť a vnímání času se podstatně liší od dospělého člověka. Proto je nezbytné, aby si úředníci posuzující žádosti o mezinárodní ochranu při vedení osobního pohovoru s dítětem byli těchto rozdílů plně vědomi. Tento modul zdůrazňuje zásadu nejlepšího zájmu dítěte, který musí být zvažován na prvním místě v případě kroků týkajících se dětí. Cíle modulu: poskytnout účastníkům znalosti a dovednosti týkající se vývojových stádií dětí, poskytnout specifické techniky dotazování dětí a znalosti a dovednosti, jak posuzovat informace, které dítě poskytne.

18 16 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO Tento modul je rovněž založen na metodě strukturovaného pohovoru představené v základním modulu Techniky dotazování. Jeho účelem je pomoci úředníkům posuzujícím žádosti o mezinárodní ochranu získat dovednosti, které jim umožní vést osobní pohovory citlivým a empatickým způsobem při řádném zohlednění věku a zralosti dítěte, kulturních rozdílů a dopadů traumatu a/nebo strachu. 7. Modul o informacích o zemích původu Modul o informacích o zemích původu pomůže úředníkům posuzujícím žádosti o azyl při zodpovídání dotazů o politické, sociální, kulturní, humanitární situaci a situaci v oblasti lidských práv v zemi původu žadatele. Informace o zemích původu jsou důležitým nástrojem v řízení o udělení mezinárodní ochrany. Slouží jako nástroj pro přípravu na osobní pohovor a jako doklad pro posuzování důvěryhodnosti. Hlavním cílem tohoto modulu je vysvětlit účastníkům, že informace o zemích původu hrají v řízení o udělení mezinárodní ochrany zásadní roli. Účastníci mají možnost dozvědět se o různých aspektech informací o zemích původu v řízení, jakými jsou zjišťování informací o zemích původu, dotazy na informace o zemích původu a zprávy týkající se informací o zemích původu. Účastníci mají možnost seznámit se se zjišťovacími strategiemi a dovednostmi, typy zdrojů a posuzováním zdrojů. Účastníci modulu jsou rovněž školeni v oblasti standardů kvality informací o zemích původu. 8. Modul o společném evropském azylovém systému Tento modul představuje právní rámec společného evropského azylového systému a zaměřuje se na vývoj práva v oblasti mezinárodní ochrany v Evropské unii. Zřízení společného evropského azylového systému bylo po více než deset let klíčovým politickým cílem Evropské unie. Byl to stěžejní proces pro zavedení společného azylového řízení a jednotného statusu v celé EU. Cílem tohoto modulu je zvýšit povědomí úředníků posuzujících žádosti o mezinárodní ochranu a dalších pracovníků v oblasti azylu a umožnit rozvoj společného chápání jejich role jako ústředních aktérů v provádění společného evropského azylového systému. Modul má také pomoci úředníkům posuzujícím žádosti o mezinárodní ochranu při rozvíjení požadovaných dovedností, aby rozuměli používání společných právních nástrojů, včetně právních textů a judikatury, a tak přispěli k jednotnému chápání acquis v oblasti azylu. Dále tento modul úředníkům posuzujícím žádosti o mezinárodní ochranu pomáhá pochopit roli úřadu EASO v jeho přispívání ke zlepšení provádění společného evropského azylového systému.

19 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO Modul o mezinárodních právních předpisech pro uprchlíky a lidských právech Tento modul přináší přehled základních nástrojů pro realizaci a ochranu lidských práv a vysvětluje jejich význam při stanovování norem ochrany pro uprchlíky a příjemce doplňkové ochrany. Historický přehled hlavních vývojových změn v mezinárodním uprchlickém právu poskytuje pevný rámec pro pochopení důležitých zásad, jako je non-refoulement, nediskriminace a nekriminalizace uprchlíků. Na konci tohoto modulu budou absolventi chápat přímý dopad nástrojů pro lidská práva v kontextu mezinárodní ochrany. Budou umět používat hlavní zásady uprchlického práva a identifikovat a zhodnotit situace, kdy přehlížení aspektů lidských práv při jednání s žadateli o mezinárodní ochranu může vyústit v nedodržování mezinárodních nástrojů pro realizaci a ochranu lidských práv. 10. Modul o vyloučení Modul o vyloučení poskytuje úředníkům posuzujícím žádosti o mezinárodní ochranu příležitost získat podrobnější znalosti v oblasti posuzování a provádění ustanovení o vyloučení článku 1 oddílů D, E a F Ženevské úmluvy z roku 1951, která jsou rovněž zohledněna v kvalifikační směrnici EU. Účastníci se rovněž naučí, jak je provádění ustanovení o vyloučení dále ovlivněno mezinárodním právem, vnitrostátní legislativou, zásadami a provozními postupy, vnitrostátní nebo mezinárodní judikaturou, jako je judikatura Evropského soudního dvora a Evropského soudu pro lidská práva, pokyny Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) a pokyny dalších důležitých organizací nebo autorů. Absolventi získají znalosti a dovednosti, aby dokázali ustanovení přísně, byť restriktivně dodržovat při zohlednění příslušného důkazního břemene v případech vyloučení.

20 18 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO Volitelné moduly 11. Modul o ukončení ochrany Tento modul poskytuje úředníkům posuzujícím žádosti o mezinárodní ochranu příležitost rozšířit své znalosti v oblasti provádění ustanovení o odnětí a ukončení i ohledně ostatních okolností, které mohou vést k ukončení ochrany, jako je zamítnutí prodloužení platnosti statusu. Absolventi se také naučí, jak vykládat podmínky, které vedou k ukončení ochrany tak, jak stanoví kvalifikační směrnice. Po dokončení tohoto modulu budou posluchači rozumět různým způsobům ukončení ochrany a budou vědět, jak vypracovat rozhodnutí o ukončení ochrany. 12. Modul o procedurální směrnici Tento modul přináší informace o společných zásadách a zárukách, které jsou všechny členské státy povinny uplatňovat a poskytovat ve svých azylových řízeních v souladu s procedurální směrnicí. Účastníci se dozvědí o aspektech, které tato směrnice zahrnuje, jako je přístup k řízení, příslušné povinnosti členských států a odpovídající záruky pro žadatele o mezinárodní ochranu, právo žadatele na právní pomoc a povinnosti žadatele, role UNHCR a záruky pro žadatele, kteří potřebují zvláštní procesní záruky. 13. Modul o dublinském nařízení Tento modul účastníkům poskytuje informace a dovednosti v oblasti základních otázek týkajících se provádění nařízení Dublin III a způsobu jeho fungování. Účastníci mají dále příležitost seznámit se s databází EURODAC a elektronickou sítí Dublinet. Kromě získání znalostí ohledně účelu a obsahu dublinského nařízení se účastníci rovněž naučí, jak provádět specifické aspekty tohoto nařízení ve scénářích zahrnujících opětovné sloučení rodiny nezletilých osob bez doprovodu, ustanovení o výjimkách, humanitární ustanovení nebo příslušné lhůty. Na konci tohoto modulu budou mít absolventi potřebné dovednosti a znalosti pro provádění závazného nařízení Dublin III v rámci, který respektuje ostatní mezinárodní nástroje pro realizaci a ochranu lidských práv.

21 AZYLOVÉ KURIKULUM ÚŘADU EASO Modul pro manažery v oblasti azylu Tento modul se zabývá různými aspekty, které se vztahují ke každodenním povinnostem manažera pracujícího v oblasti mezinárodní ochrany. Tento modul zahrnuje teoretické i praktické znalosti a jeho cílem je pomoci manažerům rozvinout kompetence, které jim pomohou při zajišťování toho, aby jejich útvary dodržovaly kvalitativní standardy v azylovém řízení a v souladu se zákonnými požadavky EU a dalšími mezinárodními zákonnými požadavky. Hlavní cílovou skupinou tohoto speciálního modulu jsou manažeři pracující s úředníky vydávajícími rozhodnutí v azylových záležitostech. ( 1 ) ( 1 ) Upozorňujeme, že úplný popis modulů o genderu, genderové identitě a sexuální orientaci a o přijímání není v současné době k dispozici, jelikož tyto moduly budou vypracovány až v roce 2014.

22

23 JAK ZÍSKAT PUBLIKACE EU Bezplatné publikace: jeden výtisk: prostřednictvím stránek EU Bookshop ( více výtisků, plakáty či pohlednice: v zastoupeních Evropské unie ( a v delegacích Evropské unie v zemích mimo EU ( můžete se také obrátit na síť Europe Direct na adrese nebo na telefonní lince (zdarma v rámci EU) (*). (*) Informace jsou poskytovány zdarma, stejně jako většina telefonních hovorů (někteří operátoři, telefonní automaty nebo hotely však mohou telefonické spojení zpoplatnit). Placené publikace: prostřednictvím stránek EU Bookshop ( Předplatné: u některého z prodejců Úřadu pro publikace Evropské unie (

24 BZ CS-C doi: /14415

Vzdělávací kurikulum úřadu EASO

Vzdělávací kurikulum úřadu EASO European Asylum Support Office Vzdělávací kurikulum úřadu EASO Únor 2016 SUPPORT IS OUR MISSION European Asylum Support Office Vzdělávací kurikulum úřadu EASO Únor 2016 SUPPORT IS OUR MISSION Lucemburk:

Více

Vzdělávací kurikulum úřadu EASO

Vzdělávací kurikulum úřadu EASO European Asylum Support Office Vzdělávací kurikulum úřadu EASO Květen 2017 SUPPORT IS OUR MISSION European Asylum Support Office Vzdělávací kurikulum úřadu EASO Květen 2017 SUPPORT IS OUR MISSION Lucemburk:

Více

14708/16 vho/aj/mb 1 DGD 1B

14708/16 vho/aj/mb 1 DGD 1B Rada Evropské unie Brusel 28. listopadu 2016 (OR. en) Interinstitucionální spisy: 2016/0133 (COD) 2016/0222 (COD) 2016/0223 (COD) 2016/0224 (COD) 2016/0225 (COD) 14708/16 ASILE 80 ASIM 157 RELEX 972 CODEC

Více

Katalog odborné přípravy úřadu EASO

Katalog odborné přípravy úřadu EASO European Asylum Support Office Katalog odborné přípravy úřadu EASO 2018 SUPPORT IS OUR MISSION Rukopis dokončen v červenci 2018 Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu a žádná osoba vystupující jeho jménem

Více

9781/17 js,zs/zs,js/rk 1 DGD 1B

9781/17 js,zs/zs,js/rk 1 DGD 1B Rada Evropské unie Brusel 2. června 2017 (OR. en) Interinstitucionální spisy: 2016/0131 (COD) 2016/0132 (COD) 2016/0133 (COD) 2016/0222 (COD) 2016/0223 (COD) 2016/0224 (COD) 2016/0225 (COD) 9781/17 ASILE

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 14-35

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 14-35 EVROPSKÝ PARLAMENT 2009-2014 Výbor pro práva žen a rovnost pohlaví 11. 9. 2012 2011/0369(COD) POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 14-35 Návrh stanoviska Mariya Gabriel (PE491.303v02-00) k návrhu nařízení Evropského parlamentu

Více

Pracovní program úřadu EASO na rok 2014

Pracovní program úřadu EASO na rok 2014 European Asylum Support Office Pracovní program úřadu EASO na rok 2014 SUPPORT IS OUR MISSION European Asylum Support Office Pracovní program úřadu EASO na rok 2014 SUPPORT IS OUR MISSION Europe Direct

Více

EVROPSKÝ INSPEKTOR OCHRANY ÚDAJŮ

EVROPSKÝ INSPEKTOR OCHRANY ÚDAJŮ 23.9.2009 Úřední věstník Evropské unie C 229/1 I (Usnesení, doporučení a stanoviska) STANOVISKA EVROPSKÝ INSPEKTOR OCHRANY ÚDAJŮ Stanovisko Evropského inspektora ochrany údajů k návrhu nařízení Evropského

Více

6851/17 vho/ebk/hm 1 DGD 1B

6851/17 vho/ebk/hm 1 DGD 1B Rada Evropské unie Brusel 21. března 2017 (OR. en) Interinstitucionální spisy: 2016/0131 (COD) 2016/0132 (COD) 2016/0133 (COD) 2016/0222 (COD) 2016/0223 (COD) 2016/0224 (COD) 2016/0225 (COD) 6851/17 ASILE

Více

Problematika migrace v právu Evropské unie

Problematika migrace v právu Evropské unie Problematika migrace v právu Evropské unie Mgr. Ing. Petr Wawrosz, Ph.D. Vysoká škola finanční a správní; Institut evropské integrace, NEWTON College, a. s. Vědeckopopularizační seminář Evropská unie a

Více

Společný evropský azylový systém. Vnitřní věci

Společný evropský azylový systém. Vnitřní věci Společný evropský azylový systém Vnitřní věci Europe Direct je služba, která vám pomůže odpovědět na otázky týkající se Evropské unie. Bezplatná telefonní linka (*): 00 800 6 7 8 9 10 11 (*) Informace

Více

Výzva k vyjádření zájmu o přijetí vyslaného národního odborníka na pracovní pozici v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu

Výzva k vyjádření zájmu o přijetí vyslaného národního odborníka na pracovní pozici v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu Výzva k vyjádření zájmu o přijetí vyslaného národního odborníka na pracovní pozici v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu Ref. č.: EASO/2018/SNE/003 Zveřejnění: externí Název pozice: Odborník na

Více

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU Název pracovní pozice Funkční skupina / platová třída Druh smlouvy Značka Uzávěrka pro podání žádostí Místo výkonu práce Platnost

Více

10116/14 mp/eh/bl 1 DG D 2B

10116/14 mp/eh/bl 1 DG D 2B RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 21. května 2014 (02.06) (OR. en) 10116/14 FREMP 100 JAI 352 POLGEN 72 ASILE 16 COHOM 88 COPEN 157 CULT 85 DATAPROTECT 78 DROIPEN 78 ECOFIN 501 INF 206 JUSTCIV 130 MI 448 SOC 389

Více

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU Název pracovní pozice odborník na prosazování práv (muž/žena) Funkční skupina / platová AD 8 třída Druh smlouvy dočasný zaměstnanec

Více

DOPORUČENÍ KOMISE. ze dne 8.6.2015. k Evropskému programu znovuusídlování

DOPORUČENÍ KOMISE. ze dne 8.6.2015. k Evropskému programu znovuusídlování EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 8.6.2015 C(2015) 3560 final DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 8.6.2015 k Evropskému programu znovuusídlování CS CS DOPORUČENÍ KOMISE ze dne 8.6.2015 k Evropskému programu znovuusídlování

Více

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ

SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 26.9.2014 COM(2014) 604 final SDĚLENÍ KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Pomáhat vnitrostátním orgánům v boji proti zneužívání práva na volný pohyb: Příručka pro řešení otázky

Více

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU. ředitel akademie úřadu EUIPO (muž/žena) AD 10

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU. ředitel akademie úřadu EUIPO (muž/žena) AD 10 OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU Název pracovní pozice Funkční skupina / platová třída Druh smlouvy Značka Uzávěrka pro podání přihlášek Místo výkonu práce Platnost

Více

EASO Výroční zpráva o činnosti za rok 2013

EASO Výroční zpráva o činnosti za rok 2013 European Asylum Support Office EASO Výroční zpráva o činnosti za rok 2013 červen 2014 SUPPORT IS OUR MISSION 1 512 účastníků zasedání úřadu EASO 2 111 vyškolených azylových úředníků 103 15 měsíčních a

Více

VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EAC/S17/2017

VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EAC/S17/2017 VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EAC/S17/2017 Monitorování a odborné vedení mladých lidí, u nichž existuje riziko radikalizace, prostřednictvím sportovních projektů Tato výzva k podávání návrhů slouží k dosažení

Více

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 5-19

POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 5-19 EVROPSKÝ PARLAMENT 2014-2019 Výbor pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci 2014/0202(COD) 5.2.2015 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 5-19 Návrh zprávy Cecilia Wikström (PE544.476v01-00) Evropského parlamentu

Více

Rada Evropské unie Brusel 4. října 2016 (OR. en) 11816/16 SPORT 35 FREMP 137 RELEX

Rada Evropské unie Brusel 4. října 2016 (OR. en) 11816/16 SPORT 35 FREMP 137 RELEX Conseil UE Rada Evropské unie Brusel 4. října 2016 (OR. en) PUBLIC 12355/16 LIMITE SPORT 45 FREMP 148 RELEX 758 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Generální sekretariát Rady

Více

Pracovní program úřadu EASO na rok 2015

Pracovní program úřadu EASO na rok 2015 European Asylum Support Office Pracovní program na rok 2015 září 2014 SUPPORT IS OUR MISSION EASO European Asylum Support Office Pracovní program na rok 2015 září 2014 SUPPORT IS OUR MISSION Europe Direct

Více

9781/1/17 REV 1 js,zs/zs,js/rk 1 DGD 1B

9781/1/17 REV 1 js,zs/zs,js/rk 1 DGD 1B Rada Evropské unie Brusel 21. června 2017 (OR. en) Interinstitucionální spisy: 2016/0131 (COD) 2016/0132 (COD) 2016/0133 (COD) 2016/0222 (COD) 2016/0223 (COD) 2016/0224 (COD) 2016/0225 (COD) 9781/1/17

Více

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne

PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 2.2.2018 C(2018) 533 final PROVÁDĚCÍ ROZHODNUTÍ KOMISE (EU) / ze dne 2.2.2018 o jednotných podrobných specifikacích pro shromažďování a analýzu údajů ke sledování a hodnocení

Více

Výzva k vyjádření zájmu o přijetí vyslaného národního odborníka na pracovní pozici v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu

Výzva k vyjádření zájmu o přijetí vyslaného národního odborníka na pracovní pozici v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu Výzva k vyjádření zájmu o přijetí vyslaného národního odborníka na pracovní pozici v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu Ref. č.: EASO/2018/SNE/002 Zveřejnění: externí Název pozice: Odborník na

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se zřizuje Azylový a migrační fond {SWD(2018) 347} - {SWD(2018) 348} - {SEC(2018) 315}

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se zřizuje Azylový a migrační fond {SWD(2018) 347} - {SWD(2018) 348} - {SEC(2018) 315} EVROPSKÁ KOMISE Ve Štrasburku dne 12.6.2018 COM(2018) 471 final ANNEXES 1 to 8 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY, kterým se zřizuje Azylový a migrační fond {SWD(2018) 347} - {SWD(2018) 348}

Více

Výzva k vyjádření zájmu o pozici vyslaného národního odborníka v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/SNE/004

Výzva k vyjádření zájmu o pozici vyslaného národního odborníka v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/SNE/004 Výzva k vyjádření zájmu o pozici vyslaného národního odborníka v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/SNE/004 Zveřejnění: externí Název pozice: odborník na odbornou přípravu

Více

Dotazník pro sebehodnocení a šablona pro plánování Global Network

Dotazník pro sebehodnocení a šablona pro plánování Global Network STANDARD 1: Vedení a závazek Zdravotnická organizace má jasné a silné vedení, které systematicky implementuje politiku nekuřáctví. 1.1 Zdravotnická organizace má jasné dokumenty upravující provádění standardů

Více

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 11. února 2011 (15.02) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5

RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 11. února 2011 (15.02) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 11. února 2011 (15.02) (OR. en) 6387/11 FREMP 13 JAI 101 COHOM 44 JUSTCIV 19 JURINFO 5 POZNÁMKA K BODU I/A Odesílatel: Generální sekretariát Příjemce: COREPER/Rada Č. předchozího

Více

10254/16 eh/vmu 1 DGC 2B

10254/16 eh/vmu 1 DGC 2B Rada Evropské unie Brusel 20. června 2016 (OR. en) 10254/16 VÝSLEDEK JEDNÁNÍ Odesílatel: Generální sekretariát Rady Datum: 20. června 2016 Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Delegace COHOM 78

Více

Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu

Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu EASO European Asylum Support Office Evropský podpůrný úřad pro otázky azylu O nás Úřad EASO je agenturou Evropské unie (EU), byl zřízen na základě nařízení Evropského parlamentu a rady (EU) č. 439/2010.

Více

KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1

KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1 KONZULTAČNÍ DOKUMENT SDĚLENÍ EVROPSKÉ KOMISE O PRÁVECH DÍTĚTE (2011-2014) 1 Práva dítěte. Evropská unie podporuje práva dítěte v souladu s článkem 3 Smlouvy o Evropské unii. Tato práva jsou součástí základních

Více

L 320/8 Úřední věstník Evropské unie 17.11.2012

L 320/8 Úřední věstník Evropské unie 17.11.2012 L 320/8 Úřední věstník Evropské unie 17.11.2012 NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 1078/2012 ze dne 16. listopadu 2012 o společné bezpečnostní metodě sledování, kterou mají používat železniční podniky, provozovatelé

Více

Koordinační skupina pro dozor nad systémem Eurodac Zpráva o druhé inspekci shrnutí

Koordinační skupina pro dozor nad systémem Eurodac Zpráva o druhé inspekci shrnutí Koordinační skupina pro dozor nad systémem Eurodac Zpráva o druhé inspekci shrnutí. Základní informace o systému Eurodac Eurodac je informační systém, jehož účelem je pomáhat při určování členského státu,

Více

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Protokolu o právu rozhodném pro vyživovací povinnosti Evropským společenstvím

KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. Návrh ROZHODNUTÍ RADY. o uzavření Protokolu o právu rozhodném pro vyživovací povinnosti Evropským společenstvím KOMISE EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ V Bruselu dne 23.2.2009 KOM(2009)81 v konečném znění 2009/0023 (CNS) C6-0101/09 Návrh ROZHODNUTÍ RADY o uzavření Protokolu o právu rozhodném pro vyživovací povinnosti Evropským

Více

Výbor stálých zástupců na zasedání konaném dne 2. května 2018 konstatoval, že nyní panuje ohledně výše uvedených závěrů jednomyslná shoda.

Výbor stálých zástupců na zasedání konaném dne 2. května 2018 konstatoval, že nyní panuje ohledně výše uvedených závěrů jednomyslná shoda. Rada Evropské unie Brusel 4. května 2018 (OR. en) 8301/18 POZNÁMKA Odesílatel: Výbor stálých zástupců (část I) Příjemce: Č. předchozího dokumentu: Předmět: Rada JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 7831/1/18

Více

KI-78-09-820-CS-C. Tajemství slunce

KI-78-09-820-CS-C. Tajemství slunce KI-78-09-820-CS-C Tajemství slunce Tajemství slunce Úřad pro publikace ISBN 978-92-79-12489-1 PRÁVNÍ UPOZORNĚNÍ Evropská komise ani žádná jiná osoba jednající jejím jménem nenese odpovědnost za případné

Více

OBSAH. Seznam zkratek... XV Autoři jednotlivých pasáží... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XIX Předmluva... XXII

OBSAH. Seznam zkratek... XV Autoři jednotlivých pasáží... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři... XIX Předmluva... XXII OBSAH Seznam zkratek................................................ XV Autoři jednotlivých pasáží...................................... XVII Seznam předpisů citovaných v komentáři..........................

Více

XT 21004/18 ADD 1 REV 2 1 UKTF

XT 21004/18 ADD 1 REV 2 1 UKTF Rada Evropské unie Brusel 29. ledna 2018 (OR. en) XT 21004/18 ADD 1 REV 2 BXT 5 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace PŘÍLOHA ROZHODNUTÍ RADY, kterým se doplňuje rozhodnutí

Více

Právní rámec EU v oblasti rovnosti

Právní rámec EU v oblasti rovnosti Právní rámec EU v oblasti rovnosti JUDr. Barbara Havelková, LL.M., D.Phil. Seminář ERA, Praha 2018 Obsah Listina základních práv EU a smlouvy EU (ústavní rovina) Směrnice EU (zákonná rovina) Působnost

Více

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU. projektový specialista (muž/žena)

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU. projektový specialista (muž/žena) OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU Název pracovní pozice Funkční skupina / platová třída AD 6 Druh smlouvy Značka Uzávěrka pro podání přihlášek Místo výkonu práce

Více

Funded by the European Commission Pozadí Evropská databáze azylového zákona (EDAL) je online databáze obsahující precedenční právo 11 členských států EU interpretující uprchlické a azylové právo. EDAL

Více

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU)

ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) L 40/72 17.2.2017 ROZHODNUTÍ ROZHODNUTÍ EVROPSKÉ CENTRÁLNÍ BANKY (EU) 2017/274 ze dne 10. února 2017, kterým se stanoví zásady pro poskytování zpětné vazby k plnění úkolů dílčích koordinátorů z vnitrostátních

Více

Sítě Jean Monnet (politická debata s akademickým světem)

Sítě Jean Monnet (politická debata s akademickým světem) Sítě Jean Monnet (politická debata s akademickým světem) Co je to síť Jean Monnet? Sítě Jean Monnet podporují zakládání a rozvoj konsorcií mezinárodních účastníků (vysokoškolských institucí, výzkumných

Více

Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/TA/004

Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/TA/004 Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/TA/004 Název funkce Typ smlouvy Hlavní právník Dočasný zaměstnanec Funkční skupina platová

Více

Obecné pokyny Spolupráce mezi orgány podle článků 17 a 23 nařízení (EU) č. 909/2014

Obecné pokyny Spolupráce mezi orgány podle článků 17 a 23 nařízení (EU) č. 909/2014 Obecné pokyny Spolupráce mezi orgány podle článků 17 a 23 nařízení (EU) č. 909/2014 28/03/2018 ESMA70-151-435 CS Obsah 1 Oblast působnosti... 3 2 Účel... 5 3 Dodržování předpisů a oznamovací povinnost...

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NÁVRHŮ

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NÁVRHŮ VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NÁVRHŮ EACEA 04/2018 Iniciativa Humanitární dobrovolníci EU: Vysílání humanitárních dobrovolníků EU, včetně stáží pro začátečníky a budování kapacit a/nebo poskytování technické pomoci

Více

REF.: EASO/2016/CA/003. asistent oddělení lidských zdrojů

REF.: EASO/2016/CA/003. asistent oddělení lidských zdrojů Vyhlášení výběrového řízení na místo asistenta oddělení lidských zdrojů (smluvní zaměstnanec v platové třídě FG III) v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) REF.: EASO/2016/CA/003 Zveřejnění

Více

Centra excelence Jean Monnet

Centra excelence Jean Monnet Centra excelence Jean Monnet Co je Centrum excelence Jean Monnet? Centrum excelence Jean Monnet je projekt sdružující kompetence a znalosti týkající se témat Evropské unie. V centrech excelence Jean Monnet

Více

STÁŽE V INSTITUCÍCH A PORADNÍCH ORGÁNECH EVROPSKÉ UNIE

STÁŽE V INSTITUCÍCH A PORADNÍCH ORGÁNECH EVROPSKÉ UNIE STÁŽE V INSTITUCÍCH A PORADNÍCH ORGÁNECH EVROPSKÉ UNIE STÁŽ V EVROPSKÉ KOMISI 2 STÁŽ V EVROPSKÉM PARLAMENTU 4 STÁŽ V RADĚ EVROPSKÉ UNIE 7 STÁŽ VE VÝBORU REGIONŮ 9 STÁŽ V EVROPSKÉM HOSPODÁŘSKÉM A SOCIÁLNÍM

Více

Nová pravidla pro Evropské rady zaměstnanců. Náhled do směrnice 2009/38/ES

Nová pravidla pro Evropské rady zaměstnanců. Náhled do směrnice 2009/38/ES Nová pravidla pro Evropské rady zaměstnanců Náhled do směrnice 2009/38/ES K čemu slouží evropské rady zaměstnanců? Evropské rady zaměstnanců (ERZ) jsou orgány, které zastupují evropské zaměstnance určitého

Více

DOHODA ČESKOU REPUBLIKOU MEZINÁRODNÍ ORGANIZACÍ KRIMINÁLNÍ POLICIE INTERPOL 44. EVROPSKÉ REGIONÁLNÍ KONFERENCE MEZI O VÝSADÁCH A IMUNITÁCH

DOHODA ČESKOU REPUBLIKOU MEZINÁRODNÍ ORGANIZACÍ KRIMINÁLNÍ POLICIE INTERPOL 44. EVROPSKÉ REGIONÁLNÍ KONFERENCE MEZI O VÝSADÁCH A IMUNITÁCH DOHODA MEZI ČESKOU REPUBLIKOU A MEZINÁRODNÍ ORGANIZACÍ KRIMINÁLNÍ POLICIE INTERPOL O VÝSADÁCH A IMUNITÁCH POSKYTOVANÝCH V SOUVISLOSTI S KONÁNÍM 44. EVROPSKÉ REGIONÁLNÍ KONFERENCE Česká republika (dále

Více

VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EACEA/13/2019 Iniciativa Humanitární dobrovolníci EU. Technická pomoc pro vysílající organizace

VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EACEA/13/2019 Iniciativa Humanitární dobrovolníci EU. Technická pomoc pro vysílající organizace Výkonná agentura pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast VÝZVA K PODÁVÁNÍ NÁVRHŮ EACEA/13/2019 Iniciativa Humanitární dobrovolníci EU Technická pomoc pro vysílající organizace Budování kapacit přijímajících

Více

ECB-PUBLIC. 1. Úvod. 2. ECB a její správní revizní komise

ECB-PUBLIC. 1. Úvod. 2. ECB a její správní revizní komise Výzva externím odborníkům k vyjádření zájmu o jmenování do funkce náhradníka člena správní revizní komise Evropské centrální banky (Frankfurt nad Mohanem, Německo) 1. Úvod Nařízení Rady (EU) č. 1024/2013

Více

Vzdělávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany

Vzdělávání osob se zdravotním postižením. JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vzdělávání osob se zdravotním postižením { JUDr. Pavel PTÁČNÍK Vládní výbor pro zdravotně postižené občany Vládní výbor pro zdravotně postižené občany: - je koordinačním, iniciativním a poradním orgánem

Více

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/137. Pozměňovací návrh. Axel Voss za skupinu PPE

CS Jednotná v rozmanitosti CS A8-0245/137. Pozměňovací návrh. Axel Voss za skupinu PPE 6.9.2018 A8-0245/137 137 Bod odůvodnění 31 (31) Zásadním předpokladem pro zajištění kvalitní žurnalistiky a přístupu občanů k informacím je svobodný a pluralitní tisk. Ten zásadním způsobem přispívá k

Více

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU)

PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 13.7.2018 C(2018) 4438 final ANNEXES 1 to 2 PŘÍLOHY NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/1011, pokud

Více

PŘÍLOHA. Podrobné vysvětlení návrhu. Průvodní dokument k. Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY

PŘÍLOHA. Podrobné vysvětlení návrhu. Průvodní dokument k. Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 1.6.2011 KOM(2011) 319 v konečném znění PŘÍLOHA Podrobné vysvětlení návrhu Průvodní dokument k Návrh SMĚRNICE EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY o společných řízeních pro přiznávání

Více

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NÁVRHŮ EACEA/10/2019 Iniciativa Humanitární dobrovolníci EU

VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NÁVRHŮ EACEA/10/2019 Iniciativa Humanitární dobrovolníci EU Výkonná agentura pro vzdělávání, kulturu a audiovizuální oblast VÝZVA K PŘEDKLÁDÁNÍ NÁVRHŮ EACEA/10/2019 Iniciativa Humanitární dobrovolníci EU Vysílání humanitárních dobrovolníků EU včetně nepovinných

Více

Poslání univerzity a péče o kvalitu: fit for purpose?

Poslání univerzity a péče o kvalitu: fit for purpose? Poslání univerzity a péče o kvalitu: fit for purpose? Mikuláš Bek prorektor pro strategii a vnější vztahy 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol Brno 11. - 12. února 2010 1 Poslání univerzity

Více

Přístup k azylovému řízení

Přístup k azylovému řízení Přístup k azylovému řízení Co potřebujete vědět Identifikace Informace Ochrana Europe Direct je služba, která vám pomůže odpovědět na otázky týkající se Evropské unie. Bezplatná telefonní linka (*): 00

Více

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 12.7.2012

ROZHODNUTÍ KOMISE. ze dne 12.7.2012 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 12.7.2012 C(2012) 4754 final ROZHODNUTÍ KOMISE ze dne 12.7.2012 o oznámení České republiky o prodloužení lhůty pro dosažení mezních hodnot pro NO 2 ve čtyřech zónách kvality

Více

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU Název pracovní pozice Funkční skupina / platová třída AD 9 Druh smlouvy Ref. číslo Uzávěrka pro podání přihlášek Místo výkonu práce

Více

MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI MEZI MINISTERSTVEM SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZAMĚSTNANOSTI NIZOZEMSKÉHO KRÁLOVSTVÍ A MINISTERSTVEM PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ

MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI MEZI MINISTERSTVEM SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZAMĚSTNANOSTI NIZOZEMSKÉHO KRÁLOVSTVÍ A MINISTERSTVEM PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ MEMORANDUM O SPOLUPRÁCI MEZI MINISTERSTVEM SOCIÁLNÍCH VĚCÍ A ZAMĚSTNANOSTI NIZOZEMSKÉHO KRÁLOVSTVÍ A MINISTERSTVEM PRÁCE A SOCIÁLNÍCH VĚCÍ ČESKÉ REPUBLIKY O VÝMĚNĚ ÚDAJŮ A PŘESHRANIČNÍ SPOLUPRÁCI PŘI POTÍRÁNÍ

Více

Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2019/TA/008

Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2019/TA/008 Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2019/TA/008 Název pozice vedoucí pracovník pro otázky přijímání / vedoucí pracovník pro otázky

Více

Rámcová osnova modulu

Rámcová osnova modulu Rámcová osnova modulu Název modulu: Standard kvality č. 9 - Personální a organizační zajištění sociální služby Tento modul je součástí akreditačního systému Ministerstva práce a sociálních věcí 1. Typ

Více

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /...

PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 13.7.2018 C(2018) 4426 final ANNEX 1 PŘÍLOHA NAŘÍZENÍ KOMISE V PŘENESENÉ PRAVOMOCI (EU) /... kterým se doplňuje nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/1011, pokud

Více

Volný pohyb osob. Volný pohyb pracovníků

Volný pohyb osob. Volný pohyb pracovníků Volný pohyb osob Volný pohyb pracovníků 1 Vnitřní trh základní obsah Vnitřní trh zahrnuje Volný pohyb zboží Volný pohyb kapitálu Volný pohyb služeb Volný pohyb osob Volný pohyb zaměstnanců jádro volného

Více

InnoSchool Mapování vzdělávacích potřeb zapojených regionů

InnoSchool Mapování vzdělávacích potřeb zapojených regionů InnoSchool Mapování vzdělávacích potřeb zapojených regionů Náš projekt si klade za cíl vyvinout vysoce inovativní vzdělávací systém (InnoSchool), který bude atraktivní pro studenty středních škol, bude

Více

LIMITE CS RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 18. října 2013 (21.10) (OR. en) 14986/13 SOC 821 ECOFIN 906 EDUC 393 JEUN 93. POZNÁMKA Generální sekretariát Rady

LIMITE CS RADA EVROPSKÉ UNIE. Brusel 18. října 2013 (21.10) (OR. en) 14986/13 SOC 821 ECOFIN 906 EDUC 393 JEUN 93. POZNÁMKA Generální sekretariát Rady RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 18. října 2013 (21.10) (OR. en) 14986/13 SOC 821 ECOFIN 906 EDUC 393 JEUN 93 POZNÁMKA Odesílatel: Příjemce: Předmět: Generální sekretariát Rady Delegace Evropská aliance pro učňovskou

Více

Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/TA/008. Pracovník odborné přípravy

Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/TA/008. Pracovník odborné přípravy Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/TA/008 Název pozice Druh smlouvy Pracovník odborné přípravy Dočasný zaměstnanec Funkční

Více

Návrh ROZHODNUTÍ RADY

Návrh ROZHODNUTÍ RADY EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 25.10.2016 COM(2016) 684 final 2016/0341 (NLE) Návrh ROZHODNUTÍ RADY o postoji, který má být zaujat jménem Evropské unie v příslušných výborech Evropské hospodářské komise

Více

Rada Evropské unie Brusel 5. května 2017 (OR. en)

Rada Evropské unie Brusel 5. května 2017 (OR. en) Rada Evropské unie Brusel 5. května 2017 (OR. en) Interinstitucionální spis: 2016/0063 (NLE) 14869/16 PRÁVNÍ PŘEDPISY A JINÉ AKTY Předmět: JAI 1003 FREMP 197 DROIPEN 198 COCON 28 COHOM 151 COPEN 359 EDUC

Více

Výbor pro právní záležitosti ODŮVODNĚNÉ STANOVISKO VNITROSTÁTNÍHO PARLAMENTU K SUBSIDIARITĚ

Výbor pro právní záležitosti ODŮVODNĚNÉ STANOVISKO VNITROSTÁTNÍHO PARLAMENTU K SUBSIDIARITĚ Evropský parlament 2014-2019 Výbor pro právní záležitosti 4. 11. 2015 ODŮVODNĚNÉ STANOVISKO VNITROSTÁTNÍHO PARLAMENTU K SUBSIDIARITĚ Věc: odůvodněné stanovisko Senátu Parlamentu České republiky k návrhu

Více

Náhradníci členy správní revizní komise dočasně nahradí v případě jejich dočasné neschopnosti

Náhradníci členy správní revizní komise dočasně nahradí v případě jejich dočasné neschopnosti Výzva externím odborníkům k vyjádření zájmu o jmenování do funkce člena správní revizní komise Evropské centrální banky (Frankfurt nad Mohanem, Německo) 1. Úvod Nařízení Rady (EU) č. 1024/2013 1 zřizuje

Více

Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra. vyhlašuje. pro ROČNÍ PROGRAM 2009 EVROPSKÉHO UPRCHLICKÉHO FONDU

Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra. vyhlašuje. pro ROČNÍ PROGRAM 2009 EVROPSKÉHO UPRCHLICKÉHO FONDU Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra vyhlašuje VÝZVU K PŘEDKLÁDÁNÍ PROJEKTOVÝCH ŽÁDOSTÍ pro ROČNÍ PROGRAM 2009 EVROPSKÉHO UPRCHLICKÉHO FONDU Tato výzva je určena pouze pro orgány státní

Více

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 35.020; 35.040 2008 Systém managementu bezpečnosti informací - Směrnice pro management rizik bezpečnosti informací ČSN 36 9790 Červen idt BS 7799-3:2006 Information Security Management

Více

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU. právník (M/Ž)

OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU. právník (M/Ž) OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU Název pracovní pozice Funkční skupina / platová třída AD 6 Druh smlouvy Referenční číslo Uzávěrka pro podání žádostí Místo výkonu

Více

Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s.

Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s. PŘÍLOHA Č. 1 Specifikace předmětu veřejné zakázky Rozvoj lidských zdrojů v MPK v rámci projektu Komplexní rozvoj lidských zdrojů ve společnosti MP Krásno, a.s. 1. PODROBNÁ SPECIFIKACE ZAKÁZKY Předmětem

Více

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Výroční zpráva o provádění iniciativy Humanitární dobrovolníci EU v roce 2014

ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ. Výroční zpráva o provádění iniciativy Humanitární dobrovolníci EU v roce 2014 EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 13.7.2015 COM(2015) 335 final ZPRÁVA KOMISE EVROPSKÉMU PARLAMENTU A RADĚ Výroční zpráva o provádění iniciativy Humanitární dobrovolníci EU v roce 2014 CS CS I. ÚVOD Vzhledem

Více

KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2016

KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2016 KATALOG SEMINÁŘŮ SYSTÉMY KVALITY PRO ROK 2016 Katalog vzdělávacích akcí Textilního zkušebního ústavu, s.p. Nabídka seminářů... 3 1. Nové požadavky normy ISO 9001... 4 2. Nové požadavky normy ISO 14001...

Více

PŘÍLOHY PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE,

PŘÍLOHY PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE, EVROPSKÁ KOMISE V Bruselu dne 4.4.2018 C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 PŘÍLOHY PROVÁDĚCÍHO NAŘÍZENÍ KOMISE, kterým se stanoví praktická pravidla pro postup povolování železničních vozidel a železničních

Více

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE č. 182-SOÚ Etický kodex pracovníků Domova pro seniory Nová slunečnice

ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE č. 182-SOÚ Etický kodex pracovníků Domova pro seniory Nová slunečnice ORGANIZAČNÍ SMĚRNICE č. 182-SOÚ-1-2017 Etický kodex pracovníků Domova pro seniory Nová slunečnice Účelem etického kodexu je stanovit standardy chování zaměstnanců organizace a informovat uživatele sociálních

Více

Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu

Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu MEMO / 23. května 2012 Situace Romů v jedenácti členských státech EU Stručně o výsledcích průzkumu Zpráva Situace Romů v jedenácti členských státech EU představuje první klíčová zjištění dvou průzkumů,

Více

ZÁKON 325/1999 1 94 ČÁST PRVNÍ. MEZINÁRODNÍ OCHRANA

ZÁKON 325/1999 1 94 ČÁST PRVNÍ. MEZINÁRODNÍ OCHRANA OBSAH Úvodní slovo... XI Rozdělení práce... XII Poděkování... XIII Seznam použitých zkratek... XIV Seznam relevantních mezinárodních smluv, jiných mezinárodních instrumentů, právních předpisů ES/EU a dokumentů

Více

Příklad I.vrstvy integrované dokumentace

Příklad I.vrstvy integrované dokumentace Příklad I.vrstvy integrované dokumentace...víte co. Víme jak! Jak lze charakterizovat integrovaný systém managementu (ISM)? Integrovaný systém managementu (nebo systém integrovaného managementu) je pojem,

Více

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34

EVROPSKÝ PARLAMENT. Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34 EVROPSKÝ PARLAMENT 2004 2009 Výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin 2008/0140(CNS) 19. 12. 2008 POZMĚŇOVACÍ NÁVRHY 23-34 Návrh stanoviska Amalia Sartori (PE415.287v01-00) Provádění

Více

4. Učitel jako předpoklad kvalitní výuky

4. Učitel jako předpoklad kvalitní výuky MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Podklad pro diskuzi ke Strategii vzdělávací politiky do roku 2020 4. Učitel jako předpoklad kvalitní výuky Praha, březen 2013 Úvod V lednu 2013 zahájilo Ministerstvo

Více

(Legislativní akty) SMĚRNICE

(Legislativní akty) SMĚRNICE 24.4.2015 L 106/1 I (Legislativní akty) SMĚRNICE SMĚRNICE RADY (EU) 2015/637 ze dne 20. dubna 2015 o opatřeních v oblasti koordinace a spolupráce s cílem usnadnit konzulární ochranu nezastoupených občanů

Více

Delegace v příloze naleznou závěry Rady o strategii Evropa 2020, na nichž se dne 8. června 2010 dohodla Rada pro hospodářské a finanční věci.

Delegace v příloze naleznou závěry Rady o strategii Evropa 2020, na nichž se dne 8. června 2010 dohodla Rada pro hospodářské a finanční věci. RADA EVROPSKÉ UNIE Brusel 9. června 2010 (10.06) (OR. en) 10881/10 CO EUR-PREP 37 ECOFIN 359 COMPET 195 ENV 404 EDUC 113 RECH 226 SOC 411 POLGEN 93 POZNÁMKA Odesílatel: Rada pro hospodářské a finanční

Více

8221/16 ADD 1 ebk/lr/mo 1 DPG

8221/16 ADD 1 ebk/lr/mo 1 DPG Rada Evropské unie Brusel 17. května 2016 (OR. en) 8221/16 ADD 1 NÁVRH ZÁPISU Z JEDNÁNÍ Předmět: PV/CONS 20 JAI 316 COMIX 309 3461. zasedání Rady Evropské unie (SPRAVEDLNOST A VNITŘNÍ VĚCI), konané v Lucemburku

Více

odborník na duševní vlastnictví (muž/žena)

odborník na duševní vlastnictví (muž/žena) OZNÁMENÍ O VOLNÉM PRACOVNÍM MÍSTĚ ZA ÚČELEM SESTAVENÍ REZERVNÍHO SEZNAMU Název pracovní pozice odborník na duševní vlastnictví (muž/žena) Funkční skupina / platová třída AD 6 Typ smlouvy dočasný zaměstnanec

Více

Elektronické vzdělávání. Ing. Petr Městecký, IBM ČR

Elektronické vzdělávání. Ing. Petr Městecký, IBM ČR Elektronické vzdělávání Ing. Petr Městecký, IBM ČR Chytřejší planeta Planeta Chytřejší planeta Chytřejší planeta Vzdělávání chytřejší uživatelé, zaměstnanci, lidé. IBM a vzdělávání IBM je celosvětově přední

Více

Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/TA/003

Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/TA/003 Externí oznámení o volném pracovním místě v Evropském podpůrném úřadu pro otázky azylu (EASO) Ref. č.: EASO/2018/TA/003 Název funkce Typ smlouvy Vedoucí sekce (spolupráce v oblasti azylu / azylových řízení)

Více

Strategie migrační politiky České republiky

Strategie migrační politiky České republiky Strategie migrační politiky České republiky ZÁSADY MIGRAČNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY ZÁSADY MIGRAČNÍ STRATEGIE ČESKÉ REPUBLIKY Předkládané zásady migrační politiky formulují priority České republiky v

Více

Věková diskriminace v zaměstnání

Věková diskriminace v zaměstnání Věková diskriminace v zaměstnání Mezinárodní konference Age management v praxi: české a zahraniční zkušenosti a nástroje proti věkové diskriminaci Mgr. Petr Polák Obsah Úvod do problematiky, základní definice

Více

ROZHODNUTÍ O PROVEDENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) Č. 1049/2001 O PŘÍSTUPU VEŘEJNOSTI K DOKUMENTŮM EVROPSKÉHO PARLAMENTU, RADY A KOMISE

ROZHODNUTÍ O PROVEDENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) Č. 1049/2001 O PŘÍSTUPU VEŘEJNOSTI K DOKUMENTŮM EVROPSKÉHO PARLAMENTU, RADY A KOMISE Helsinky 25. března 2009 Dokument: MB/12/2008 v konečném znění ROZHODNUTÍ O PROVEDENÍ NAŘÍZENÍ EVROPSKÉHO PARLAMENTU A RADY (ES) Č. 1049/2001 O PŘÍSTUPU VEŘEJNOSTI K DOKUMENTŮM EVROPSKÉHO PARLAMENTU, RADY

Více

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi Příloha č. 1 Popis podporovaných aktivit výzvy 034/03_16_047/CLLD_15_01_271 Podpora odlehčovacích služeb pro osoby se sníženou soběstačností, sociální rehabilitace a sociálně aktivizační služby pro rodiny

Více

DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03

DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03 DOMOV DŮCHODCŮ VELKÉ HAMRY příspěvková organizace 468 45 Velké Hamry 600 IČ: 712 200 03 Standard č. 1 - Cíle a způsoby poskytování služeb Závazný metodický pokyn č. 1 Druh služby: Domov pro seniory ETICKÝ

Více