OKRUHY K PROFILOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE školní rok 2011/2012 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OKRUHY K PROFILOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE školní rok 2011/2012 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD"

Transkript

1 Gymnázium BESKYDY MOUNTAIN ACADEMY, s.r.o. Dvořákova Frýdlant nad Ostravicí OKRUHY K PROFILOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠCE školní rok 2011/2012 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. Předmět psychologie a) Co je to psychologie, co zkoumá, jaké jsou její obory? b) Vysvětlení duševního života v antice. c) Psychologie ve středověku, novověku, angličtí senzualisté. d) Wundtova laboratoř v Lipsku, Sigmund Freud. e) Americký behavíorismus. f) Metody psychologie, význam psychologických poznatků. g) Co je vědomí, nevědomí, prožívání, chování. 2. Lidské vnímání a představivost a) Problematika vnímání, je vnímání jen kopírováním? b) Počitek a vjem, druhy počitků, přebírání informací, jejich zpracování. c) Individuální rozdíly ve vnímání, zkušenost. d) Senzualisté a racionalisté. e) Význam sociálního vnímání. f) Podstata a význam představivosti pro duševní život. g) Problematika fantazie, druhy fantazie. 3. Paměť a učení, pozornost a) Podstata paměti, proč je paměť určitým tajemstvím? b) Pamětní proces, jednotlivé fáze paměti. c) Druhy paměti podle smyslů, délky, způsobu. d) Jak paměť souvisí s učením? e) Jak nejlépe racionálně studovat? f) Učení jako celoživotní proces. g) Pozornost, schopnost koncentrace, roztržitost. 4. Myšlení a) Rozdíl mezi smyslovým vnímáním a myšlením. b) Význam řeči pro myšlení, vnitřní a vnější řeč. c) Myšlenkové procesy, abstrakce, analýza, syntéza, třídění pojmů. d) Jednotlivé fáze řešení problému. e) Co všechno se uplatňuje v myšlení? f) Inteligentní a neinteligentní myšlení a jednání. g) Měření inteligence, inteligenční kvocient, genialita, výjimečnost, průměr, podprůměr.

2 5. Lidské city a) Podstata citů, jejich úloha v životě člověka. b) Projevy citů, proč je pochopení citů druhého člověka složité? c) Dělení citů podle zaměřenosti, průběhu, úrovně. d) Vývoj citů u člověka, možnosti jejich regulace. e) Podstata nálad, afektů, vášní. f) Temperament, klasické dělení temperamentu. g) Současná typologie temperamentu. 6. Osobnost člověka a) Objasnění významu pojmu osobnost, co všechno tvoří osobnost? b) Psychologické, biologické a sociální znaky osobnosti, proces utváření osobnosti, co všechno člověka v tomto procesu ovlivňuje? c) Psychologické problémy socializace člověka. d) Motivace, potřeby člověka, zájmy, cíle, hodnoty. e) Vůle, volní proces, jeho fáze, volní vlastnosti. f) Charakter, charakterní vlastnosti. g) Dispozice člověka, nadání, talent, schopnosti, genialita. 7. Sociologie jako vědní disciplina, příroda a společnost a) Co je sociologie, čím se zabývá? b) Kdy sociologie vznikla, její hlavní zakladatelé, August Comte, sociologie 20. století. c) Vztah k jiným vědám, sociolog, metody, česká sociologie. d) Přírodní faktory, jejich vliv na společenské procesy, ekologie, pojmy ekosystém, trvale udržitelný rozvoj. e) Demografická problematika, porodnost, migrace, problémy městského člověka. f) Pět etap vzájemného vztahu člověka a přírody. g) Pesimistické a optimistické prognózy ekologického vývoje světa. 8. Struktura společnosti a) Vysvětlení socializace, její cíle, biologičtí a společenští činitelé. b) Sociální pozice a role, množství rolí v životě, konflikty rolí. c) Sociální skupiny, pouta skupin, primární a sekundární skupiny, referenční skupiny. d) Velikost skupin, Morenův sociologický test, vůdcové skupin. e) Stratifikace společnosti, společenské vrstvy, kasty a třídy v dějinách. f) Současná stratifikace společnosti, rasy a etnika. g) Problematika rodiny, současná rodina, rodina v evropské a americké společnosti. 9. Společnost jako systém a) Problematika moci ve společnosti b) Autorita, moc, násilí, státní moc. c) Totalitní systémy společnosti - absolutismus, fašismus, sovětský socialismus. d) Demokracie a její principy. e) Společenská mobilita, co ji způsobuje, teorie sociálních změn. f) Chování lidí, společenské normy, deviace, skupiny pro socializaci. g) Ekonomická moc, formy vlastnictví, svět práce.

3 10. Předmět ekonomie, mikroekonomie a) Co je to ekonomie, kdy vznikla, co zkoumá, její členění. b) Dělba práce, její výhody, trh a jeho vznik. c) Pojmy statek, užitečnost a vzácnost statků. d) Co vyrábět, jak efektivně vyrábět, jak mít zisk. e) Poptávka a nabídka, jejich vzájemné působení, minimální cena. f) Náklady a zisk firmy, explicitní a implicitní náklady, fungování konkurence, monopol, protimonopolní zákony. g) Druhy firem, finanční trh a jeho úloha. 11. Makroekonomie, národní hospodářství a) Co je makroekonomie, co zkoumá? b) Hrubý domácí produkt, jak jej zjišťujeme (HDP), národní důchod (ND). c) Zdravá ekonomika, hospodářský růst, hospodářský pokles. d) Makroekonomický koloběh, jak vzniká krize? Hospodářské cykly- krize, deprese, oživení, konjunktura. e) Nezaměstnanost, její příčiny, míra nezaměstnanosti. f) Peníze, jejich podstata, funkce peněz, inflace, státní rozpočet, význam bank, bankovní soustava, úloha centrální banky. g) Keyneziánství, monetarismus, světová ekonomika, globalizace. 12. Občan a právo a) Co je to právo, co je jeho účelem, historický vývoj práva. b) Prameny práva, descendenční teorie právního řádu. c) Právní normy, v čem se liší od morálních norem? d) Průběh zákonodárného procesu, právní předpisy, věstníky, jejich platnost, účinnost, působnost. e) Právní vztahy, jejich základní prvky - subjekt, obsah, předmět. f) Právní systém - právo mezinárodní, veřejné, soukromé, hmotné, procesní, ústavní právo, finanční právo, obchodní právo, rodinné právo. g) Fyzická a právnická osoba. 13. Občan a stát a) Každý člověk někam patří - tlupa, poliš, šlechtické panství, stát. b) Co znamená být občanem státu? Jak se člověk stává občanem státu? c) Práva a povinnosti občana. Listina základních práv, svobod, z jakých dokumentů Listina vychází? d) Co je to stát? Právní stát, funkce státu, sociální stát. e) Formy státu - monarchie, republika, totalitní režimy, absolutismus, diktatura, demokracie, unitární stát, federace, konfederace. f) Tři základní prvky demokratického právního státu. g) Česká ústava, politický systém ČR. 14. Občan a soudy a) Úloha soudů. b) Struktura soudu v ČR. c) Soudní proces, navrhovatel, odpůrce, průběh soudního jednání, možnosti odvolání. d) Trestní čin, přestupek, kdo řeší trestní čin, kdo přestupek? e) Druhy trestné činnosti, tresty, účel trestů, polehčující okolnosti. f) Orgány činné v trestním řízení - policie, státní zastupitelství, soud. g) Právnické profese.

4 15. Občan a politika a) Co je to politika? Co je to politologie? b) Politologie ve starověku, středověku, novověku - Platon, Aristoteles, Sv. Augustin, Hobbes, Locke. c) Niccolo Machiavelli - první významný teoretik politiky. Spis Vladař. d) Česká politologie - Jiří z Poděbrad, Komenský, Palacký, Masaryk, politologie v komunismu. e) Politické strany, politická pluralita, levice, pravice, druhy stran. f) V čem spočívá význam voleb, volební právo, volební systémy, jejich výhody a nevýhody, volební systém v ČR. g) Hlavní politické doktríny a ideologie- liberalismus, konzervatismus, socialismus, komunismus, fašismus, nacismus, anarchismus, feminismus. 16. Úvod do filozofie a) Má každý člověk filozofii? Význam filozofie v životě člověka. b) Příklady filozofických a empirických otázek. c) Původ slova filozofie, kdy vzniklo toto slovo, čím nezabývala filozofie ve svých počátcích? d) Filozofie a náboženství. Rozum a srdce. e) Vysvětlení Platonova trojúhelníku. f) Co je to ontologie, gnoseologie, filozofická antropologie? g) Vysvětlení pojmů - dialektika, metafyzika, materialismus, idealismus, monismus, dualismus, pluralismus, determinismus, indeterminismus. 17. Počátky filozofického myšlení v Řecku a) Jak Řekové vnímali a pozorovali svět? b) V čem se liší jejich pohled od orientálního vnímání světa? c) Naivní materialismus milétské školy, osobnost Thaleta z Milétu. d) Dialektické vidění světa Herakleitem z Efezu. e) Atomismus Demokrita z Abdér. f) Chápání jsoucna eleaty, jejich aporie. g) Pythagorejci a jejich číselný obraz světa. 18. Význam Sokrata, Platona a Aristotela a) Kdo byli sofisté, proč proti nim vystoupil Sokrates? b) Morální odkaz Sokrata, jak Sokrates žil a zemřel? c) Co znamená Sokratovo Poznej sebe sama, Vím, že nic nevím? d) Platonovo podobenství o jeskyni, jeho svět idejí. e) Platonův život, Akademie, politické a etické názory. f) Význam Aristotela, proč je polyhistorem? g) Aristotelovo encyklopedické dílo, jeho tisíciletá autorita. 19. Helenistická a římská filozofie a) Vznik helenistického světa, v čem se jeho myšlení odlišuje od klasického Řecka. b) Proč vznikl epikureismus, skepticismus, jeho představitelé, tropy o nepoznatelnosti světa. c) Stoicismus Zenona z Kitia, jeho etika. d) Srovnej životní ideály řecké doby klasické, helenistické a římské. e) Proč římská kultura a filozofie jsou nepůvodní? f) Elekticismus M. T. Cicerona. g) Seneca a Marcus Aurelius.

5 20. Středověká filozofie, rozdíl mezi myšlením středověku a renesancí a) Přechod od antiky do středověku, Filón Alexandrijský, Plotínos. b) Svatý Augustin, jeho vyznání o smyslu života, Boží a pozemská obec. c) Patristika a scholastika, scholastické metody myšlení. d) Čím zapůsobila v Evropě arabská filozofie, Avicenna, Averroes? e) Význam Tomáše Akvinského. f) Důkazy T. Akvinského o Bohu. g) Srovnej středověké a renesanční myšlení. 21. Renesanční filozofie, její představitelé a) Proč renesance vznikla v Itálii? b) Hlavní rysy renesančního myšlení. c) Dante, Petrarka, Boccaccio. d) Renesanční přírodověda, nové pojetí světa u Kopemíka, Keplera, Gaíileiho. e) Proč se dostal do konfliktu s církví Giordano Bruno? f) Program Erasma Rotterdamského, Eseje Michaela de Montaigna. g) Jak renesance ovlivnila počátky novověku? 22. Novověká filozofie a) Význam přírodních věd na počátku novověku. b) Francis Bacon, jeho indukce, experiment, Veliké obnovení věd, polemika s Aristotelem. c) Racionalismus René Descartese, jeho metoda poznání světa. d) Anglický empirismus a sensualismus. e) John Locke, Thomas Hobbes, George Berkeley. f) Proč Spinozovy názory byly považovány za zločinné? g) Leibnitzova monadologie. 23. Osvícenství a německá klasická filozofie a) Vysvětli pojem osvícenství, hlavní myšlenky osvícenců. b) Montesquieu, Voltaire - proč je nazýván duchem 18. století? c) Citovost J. J. Rousseaua, jeho popularita. d) Encyklopedisté, mechanický materialismus osvícenců, jejich utopismus. e) Osobnost Immanuela Kanta, jeho kategorický mravní imperativ. f) Fichte, Schelling, Herder. g) Duchovní svět Hegela. 24. Opozice vůči racionalismu, filozofie 20. století a) Voluntarismus A. Schopenhauera, iracionalismus S. Kierkegaarda. b) Filosofie F. Nietzscheho, jak ovlivnila 20. století. c) Problematika myšlení 20. století, co všechno působilo na filozofii? d) Důvody vzniku marxismu, vliv marxismu na 20. století. e) Marxistické pojetí dějin, co je marxismu vytýkáno? f) Filozofie života - vitalismus, hlavní myšlenky pragmatismu a novotomismu. g) Novopozitivismus, existencialismus, fenomenologie.

6 25. Významné myslitelské osobnosti českých dějin a) Proč M. Jan Hus je symbolem pravdy? Humánní odkaz P. Chelčického. b) Filozofické myšlenky J. A. Komenského, jeho všenáprava světa, úsilí o panharmonii světa. c) Osobnost F. Palackého, Bernarda Bolzana. d) Byl T. G. Masaryk více vědec, filozof, či politik? Jak Masaryk zasahoval do českého prostředí, zdůrazňoval, jeho činnost při vytváření republiky. e) Problémy malého národa podle Masaryka, vysvětlení myšlenek Ježíš ne Caesar, Tábor je náš program. f) Masaryk a jeho chápání demokracie. g) Odkaz Jana Patočky, Milan Machovec.

8. Politologie věda a představitelé pojmy: politika, politická moc, svoboda, spravedlnost, rovnost, demokracie, moc funkce státu, formy státu

8. Politologie věda a představitelé pojmy: politika, politická moc, svoboda, spravedlnost, rovnost, demokracie, moc funkce státu, formy státu 1. Historie práva * nejstarší právní systémy orientální despocie * zákoníky Chammurabiho, Zákon dvanácti desek * základní pojmy právní norma, právní vědomí, právní řád zákonnost, prameny práva, obyčej,

Více

Maturitní okruhy ZSV

Maturitní okruhy ZSV Maturitní okruhy ZSV 1. a) Filozofie předmět filozofie, základní pojmy, vztah filozofie a náboženství, vztah filozofie a speciálních věd disciplíny filozofie gnozeologie, ontologie, etika základní filozofické

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Maturitní otázky ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. Předmět psychologie a význam psychologických poznatků, vznik a historický vývoj psychiky, determinace lidské psychiky. pojem a předmět psychologie metody psychologie,

Více

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. Úvod do psychologie předmět a metody psychologie; psychologická odvětví; směry v psychologii;

Více

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. Úvod do psychologie předmět a metody psychologie; psychologická odvětví; směry v psychologii:

Více

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1.Úvod do psychologie předmět a metody psychologie; psychologická odvětví; směry v psychologii;

Více

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku

Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku Maturitní témata ze základů společenských věd pro ústní profilovou zkoušku 2012/2013 pro všechny třídy 4. ročníku 1. Psychologie jako věda: předmět, vývoj, směry Počátky psychologie, základní psychologické

Více

Témata k maturitní zkoušce ve školním roce 2011/2012 pro jarní a podzimní zkušební období

Témata k maturitní zkoušce ve školním roce 2011/2012 pro jarní a podzimní zkušební období Obchodní akademie, Choceň, T. G. Masaryka 1000 Choceň, T. G. Masaryka 1000, PSČ 565 36, oachocen@oa-chocen.cz Příloha č. 5 k č. j.: 57/2011/OA Počet listů dokumentu: 1 Počet listů příloh: 0 Témata k maturitní

Více

Maturitní okruhy z občanského a společenskovědního základu

Maturitní okruhy z občanského a společenskovědního základu Maturitní okruhy z občanského a společenskovědního základu 1. PSYCHOLOGIE JAKO SPOLEČESNKÁ VĚDA - vznik, vývoj a předmět psychologie - význam a uplatnění psychologie - základní a aplikované psychologické

Více

Temperament, charakter, schopnosti, inteligence, tvořivost, motivy, potřeby, Maslowova pyramida potřeb, postoje.

Temperament, charakter, schopnosti, inteligence, tvořivost, motivy, potřeby, Maslowova pyramida potřeb, postoje. Témata ústní maturitní zkoušky ze společenských věd Gymnázium a Obchodní akademie Pelhřimov Školní rok: 2014-15 Vyučující: Mgr. Simona Palová Třída: oktáva, 4.A, 4.B 1. Psychologie jako věda. Definice

Více

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. Úvod do psychologie předmět a metody psychologie; psychologická odvětví; směry v psychologii;

Více

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.

EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet. EDUCanet gymnázium a střední odborná škola, základní škola Praha, s.r.o. Jírovcovo náměstí 1782, 148 00 Praha 4 www.praha.educanet.cz MATURITNÍ TÉMATA 2014/2015 ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD 1. PSYCHOLOGIE

Více

Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018

Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018 Maturitní otázky ze ZSV Školní rok 2017/2018 1. Člověk jako osobnost 2. Učení a komunikace 3. Duševní vývoj osobnosti, poruchy vývoje osobnosti 4. Psychické jevy 5. Člověk ve společnosti 6. Sociální útvary

Více

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ FILOSOFIE 1. Filosofie, její hlavní disciplíny, vztah ke speciálním vědám 2. Orientální myšlení, zejména staré Indie a Číny 3. Nejvýznamnější představitelé a školy řecké filosofie před Sókratem 4. Sofisté

Více

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Základy společenských věd pro SŠ FILOSOFIE 1. Filosofie, její hlavní disciplíny, vztah ke speciálním vědám 2. Orientální myšlení, zejména staré Indie

Více

Témata ze SVS ke zpracování

Témata ze SVS ke zpracování Témata ze SVS ke zpracování Psychologie. Člověk jako jedinec: Psychologie osobnosti Vývojová psychologie (etapy lidského života od prenatálního období až po smrt, vč. porodu) Učení, rozvoj osobnosti, sebevýchova

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Gymnázium Pierra de Coubertina, školní rok: 2018 / 2019 Tábor, Náměstí Františka Křižíka 860 třída: 4.C zkoušející:

Gymnázium Pierra de Coubertina, školní rok: 2018 / 2019 Tábor, Náměstí Františka Křižíka 860 třída: 4.C zkoušející: Gymnázium Pierra de Coubertina, školní rok: 2018 / 2019 Tábor, Náměstí Františka Křižíka 860 třída: 4.C zkoušející: Maturitní témata ze základů společenských věd 1. Psychologie jako věda Předmět psychologie

Více

NABÍDKA POVINNÝCH A NEPOVINNÝCH ZKOUŠEK PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

NABÍDKA POVINNÝCH A NEPOVINNÝCH ZKOUŠEK PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY NABÍDKA POVINNÝCH A NEPOVINNÝCH ZKOUŠEK PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY na školní rok 2016/17 platná pro jarní i podzimní zkušební období (dle 79, odst. 3 školského zákona č. 561/2004 Sb.) Forma studia:

Více

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Občanská výchova pro ZŠ FILOSOFIE

Témata ke státní závěrečné zkoušce pro studijní obor Občanská výchova pro ZŠ FILOSOFIE FILOSOFIE 1. Filosofie, její hlavní disciplíny, vztah ke speciálním vědám 2. Orientální myšlení, zejména staré Indie a Číny 3. Nejvýznamnější představitelé a školy řecké filosofie před Sókratem 4. Sofisté

Více

3.4.1. Tabulace učebního plánu

3.4.1. Tabulace učebního plánu 3.4.1. Tabulace učebního plánu Vzdělávací obsah pro vyučovací předmět : Společenské vědy Ročník: 1. ročník, kvinta Tématická oblast Člověk jako jedinec (Psychologie) Úvod do psychologie Historický vývoj

Více

Předseda předmětové komise: Mgr. Jiří Glos Základy společenských věd VIII. A8 Ing. Mgr. Hana Vacková VIII.B8 Mgr. Hana Solařová IV.

Předseda předmětové komise: Mgr. Jiří Glos Základy společenských věd VIII. A8 Ing. Mgr. Hana Vacková VIII.B8 Mgr. Hana Solařová IV. MATURITNÍ TÉMATA MATURITNÍ TÉMATA Školní rok: 2018/2019 Ředitel školy: PhDr. Karel Goš Předmětová komise: Dějepis a základy společenských věd Předseda předmětové komise: Mgr. Jiří Glos Předmět: Základy

Více

MATURITNÍ OKRUHY PŘEDMĚTU ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD. rok 2010, Mgr. Tomáš Hlavsa, Gymnázium Šumperk

MATURITNÍ OKRUHY PŘEDMĚTU ZÁKLADY SPOLEČENSKÝCH VĚD. rok 2010, Mgr. Tomáš Hlavsa, Gymnázium Šumperk rok 2010, Mgr. Tomáš Hlavsa, Gymnázium Šumperk Maturitní okruhy byly vytvořeny v souladu s Katalogem maturitních požadavků společnosti Cermat, který je závazným dokumentem pro realizaci státní maturity

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 82-41-M/07 Modelářství a návrhářství oděvů

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 82-41-M/07 Modelářství a návrhářství oděvů Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 82-41-M/07 Modelářství a návrhářství oděvů TECHNOLOGIE A KONSTRUKCE ODĚVŮ 1. Oděvní techniky 2. Ruční šití a žehlení 3.

Více

Maturitní témata z občanského a společenskovědního základu

Maturitní témata z občanského a společenskovědního základu Gymnázium Pierra de Coubertina, školní rok: 2015/2016 Tábor, Náměstí Františka Křižíka 860 třída: 4.B zkoušející: Zdenka Ďuricová Maturitní témata z občanského a společenskovědního základu 1. Psychologie

Více

Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě

Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě Test základů společenských věd bakalářský obor Zdravotně sociální pracovník v prezenční formě Otázka 1 Jan Patočka je představitelem: a. pragmatismu b. existencialismu c. fenomenologie Otázka 2 Korán a

Více

MATURITNÍ OTÁZKY ZE SPOLEČENSKÝCH VĚD PRŮBĚH A HODNOCENÍ ZKOUŠKY

MATURITNÍ OTÁZKY ZE SPOLEČENSKÝCH VĚD PRŮBĚH A HODNOCENÍ ZKOUŠKY MATURITNÍ OTÁZKY ZE SPOLEČENSKÝCH VĚD PRŮBĚH A HODNOCENÍ ZKOUŠKY školní rok: 2018-2019 studium: čtyřleté MATURITNÍ OTÁZKY 1. Psychologie: Obecná psychologie Historie psychologie a vznik vědecké psychologie

Více

NABÍDKA POVINNÝCH A NEPOVINNÝCH ZKOUŠEK PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

NABÍDKA POVINNÝCH A NEPOVINNÝCH ZKOUŠEK PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY NABÍDKA POVINNÝCH A NEPOVINNÝCH ZKOUŠEK PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY na školní rok 2015/16 platná pro jarní i podzimní zkušební období (dle 79, odst. 3 školského zákona č. 561/2004 Sb.) Forma studia:

Více

Osnovy maturitních okruhů základů společenských věd

Osnovy maturitních okruhů základů společenských věd Osnovy maturitních okruhů základů společenských věd I. Psychologie vymezení oboru, psychologické disciplíny, hlavní psychologické školy, psychické jevy 1) Co je psychologie 2) Psychologické disciplíny

Více

MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD. Gymnázium

MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD. Gymnázium MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU OBČANSKÝ A SPOLEČENSKOVĚDNÍ ZÁKLAD Gymnázium Zpracovali: Mgr. Dennis Hennhofer, Mgr. Markéta Rumíšková 1. PSYCHOLOGIE JAKO SPOLEČENSKÁ VĚDA - vznik, vývoj a předmět psychologie

Více

Maturitní témata z OSZ

Maturitní témata z OSZ Gymnázium Pierra de Coubertina školní rok: 2014/15 Tábor, Náměstí Františka Křižíka 860 třída: 4.D 390 01 Tábor zkoušející: Mgr. Zuzana Lukešová Maturitní témata z OSZ 1) Psychologie jako věda předmět

Více

Témata k závěrečné zkoušce pro rozšiřující studium Občanské výchovy a základů společenských věd

Témata k závěrečné zkoušce pro rozšiřující studium Občanské výchovy a základů společenských věd FILOSOFIE 1. Filosofie, její hlavní disciplíny, vztah ke speciálním vědám 2. Orientální myšlení, zejména staré Indie a Číny 3. Nejvýznamnější představitelé a školy řecké filosofie před Sókratem 4. Sofisté

Více

Témata k závěrečné zkoušce pro rozšiřující studium Občanské výchovy a základů společenských věd

Témata k závěrečné zkoušce pro rozšiřující studium Občanské výchovy a základů společenských věd Témata k závěrečné zkoušce pro rozšiřující studium Občanské výchovy a základů společenských věd FILOSOFIE 1. Filosofie, její hlavní disciplíny, vztah ke speciálním vědám 2. Orientální myšlení, zejména

Více

Zdravotně sociální pracovník

Zdravotně sociální pracovník Zdravotně sociální pracovník bakalářské prezenční studium základy společenských věd Otázka 1 Základní formou motivů jsou: a. potřeby b. ambice c. pudy Otázka 2 K představitelům novověkého empirismu patří

Více

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd

Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta Katedra společenských věd Tematické okruhy státní závěrečné zkoušky pro studijní obor: N7504T275 Učitelství základů společenských věd a občanské výchovy pro střední školy a 2. stupeň základních škol Státní závěrečná zkouška je

Více

Test základů společenských věd bakalářský obor Sociální práce v prezenční formě

Test základů společenských věd bakalářský obor Sociální práce v prezenční formě Otázka 1 Za poptávku považujeme: Test základů společenských věd bakalářský obor Sociální práce v prezenční formě a. množství zboží a služeb určených ke koupi za určitou cenu b. množství zboží a služeb

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Seminář společenských věd Propojení jednotlivých společenských věd komplexní opakování 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace

Více

Obsah. 1. Člověk jako jedinec 17. 1. 1. Člověk jako osobnost 17. 1. 2. Psychické jevy 32. 1. 1. 1. Determinanty lidské psychiky 18

Obsah. 1. Člověk jako jedinec 17. 1. 1. Člověk jako osobnost 17. 1. 2. Psychické jevy 32. 1. 1. 1. Determinanty lidské psychiky 18 1. Člověk jako jedinec 17 1. 1. Člověk jako osobnost 17 1. 1. 1. Determinanty lidské psychiky 18 1. 1. 2. Vývoj lidského života a psychický vývoj jedince 19 Etapy vývoje osobnosti 19 Prenatální období

Více

-15. normostran, ité literatury a citovaných pramenů. @centrum.czcz Dva termíny

-15. normostran, ité literatury a citovaných pramenů. @centrum.czcz Dva termíny Povinnosti ke zkoušce Seminárn rní práce -15 normostran, poznámkový aparát, seznam použit ité literatury a citovaných pramenů Konzultace - alespoň dvakrát t za semestr, včetně kontroly pracovního textu

Více

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová.

Člověk a společnost. 16. Vznik a význam filozofie. Vznik a vývoj význam filozofie. Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová. Člověk a společnost 16. Vznik a význam filozofie www.ssgbrno.cz Vytvořil: PhDr. Andrea Kousalová Vznik a a význam vývoj filozofie Vznik a vývoj význam filozofie Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo

Více

6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd

6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd 6.9 Pojetí vyučovacího předmětu Základy společenských věd Obecné cíle výuky ZSV Předmět a výuka ZSV je koncipována tak, aby žáky vedla k pochopení dění ve světě. Žáci se učí respektovat společenskou skutečnost,

Více

Stanovení forem, termínů a témat

Stanovení forem, termínů a témat Stanovení forem, termínů a témat nepovinných předmětů profilové části maturitní zkoušky OBČANSKÁ NAUKA Forma: ústní zkouška před zkušební maturitní komisí Termín: jaro 2015, podzim 2015 Témata: 1. Politické

Více

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ

RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ RENESANCE A OSVÍCENSTVÍ pracovní list Mgr. Michaela Holubová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. RENESANCE A VĚK ROZUMU Renesance kulturní znovuzrození

Více

Sociální práce. Bakalářské prezenční studium Test: Základy společenských věd 60 otázek za 60 bodů, časový limit 25 minut

Sociální práce. Bakalářské prezenční studium Test: Základy společenských věd 60 otázek za 60 bodů, časový limit 25 minut Otázka 1 Kvantitativní výzkum představuje: Sociální práce Bakalářské prezenční studium Test: Základy společenských věd 60 otázek za 60 bodů, časový limit 25 minut a. nahlížení na sociální realitu jako

Více

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd

Úvod do filosofie. Pojem a vznik filosofie, definice filosofie. Vztah filosofie a ostatních věd Úvod do filosofie Pojem a vznik filosofie, definice filosofie Vztah filosofie a ostatních věd Filosofické disciplíny, filosofické otázky, základní pojmy Periodizace Cíl prezentace studenti budou schopni

Více

Občanský a společenskovědní základ dvouletý volitelný předmět

Občanský a společenskovědní základ dvouletý volitelný předmět Název předmětu: Zařazení v učebním plánu: Občanský a společenskovědní základ O7A, C3A, O8A, C4A dvouletý volitelný předmět Cíle předmětu Cílem semináře je: - získávání rozšiřujících informací z řady humanitních

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Studijní obor: Forma studia: 75 41- M/01 Sociální činnost, sociálně výchovná činnost

Více

Filozofie 01. Otázka číslo: 1. Etiku jako první systematizoval: Platón. Aristoteles. Kant (je možná pouze jedna správná odpověď) Otázka číslo: 2

Filozofie 01. Otázka číslo: 1. Etiku jako první systematizoval: Platón. Aristoteles. Kant (je možná pouze jedna správná odpověď) Otázka číslo: 2 Filozofie 01 Otázka číslo: 1 Etiku jako první systematizoval: Platón Aristoteles Kant Otázka číslo: 2 Epikurejská etika: byla kolektivistická nabádala žít ve shodě s vlastní přirozeností a rozumem byla

Více

VET středověk a novověk (po 18. století)

VET středověk a novověk (po 18. století) VET středověk a novověk (po 18. století) Co nás čeká Křesťanství a jeho představitelé Renesance Racionalismus a empirismus, Kant Merkantelismus, Karmelismus Křesťanství Po dlouho dobu křesťanství uchovatel

Více

Politiologie. Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU

Politiologie. Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU Politiologie Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU Kontakt Katedra humanitních věd PEF ČZU budova PEF místnost č. 173 konzultace Po 14:00-15.30 Čt 14:00-15.30 e-mail cmejrek@pef.czu.cz NetStorage/I/KHV/cmejrek

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/1) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ ZSV sexta Robert Weinrich 2 hod./ týden DUFEK, Pavel et al. Společenské vědy pro střední školy.

Více

Sociální práce. bakalářské prezenční studium. základy společenských věd

Sociální práce. bakalářské prezenční studium. základy společenských věd Sociální práce bakalářské prezenční studium základy společenských věd Otázka 1 Sociologie je věda: a. zabývající se sociálními problémy, které se odehrávají v různých společenstvích b. studující prožívání

Více

filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka)

filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka) Otázka: Pojetí filosofie Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Petr Novák filosofie je soustava kritického myšlení o problémech (bytí, života, člověka) klade si otázky ohledně smyslu všeho a zkoumá

Více

Obsah. Co je metafyzika? Dějiny pojmu "metafyzika" 17 Antika... 17

Obsah. Co je metafyzika? Dějiny pojmu metafyzika 17 Antika... 17 Obsah Úvodní slovo překladatele Předběžné poznámky. 11 12 ÚVOD. 15 Co je metafyzika?.. 17 Dějiny pojmu "metafyzika" 17 Antika... 17 Středověk. 19 Novověk.. 21 Po Kantovi 23 Definice metafyziky a její vysvětlení

Více

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů

PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných filmů Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Filozofie, etika 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace, dokumentární filmy, ukázky z hraných

Více

Politiologie. Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU

Politiologie. Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU Politiologie Doc. Jaroslav Čmejrek KHV PEF ČZU Literatura Čmejrek, J. a kol.: Moderní společnost a problémy politiky. Učební texty. PEF ČZU, Praha 2005. Čmejrek, J. a kol.: Příručka k výuce politologie.

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 82-41-M/05 Grafický design ARANŽOVÁNÍ

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 82-41-M/05 Grafický design ARANŽOVÁNÍ Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 82-41-M/05 Grafický design ARANŽOVÁNÍ 1. Práce aranžéra 2. Aranžérské materiály, nářadí a pomůcky 3. Tapetování 4. Barvy

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 64-41-L/524 Podnikání (dálková forma vzdělávání) EKONOMIKA PODNIKU

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 64-41-L/524 Podnikání (dálková forma vzdělávání) EKONOMIKA PODNIKU Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 64-41-L/524 Podnikání (dálková forma vzdělávání) EKONOMIKA PODNIKU ústní zkouška před zkušební maturitní komisí 1. Základní

Více

Filosofie novověk. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014

Filosofie novověk. Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014 Filosofie novověk Autor: Mgr. Václav Štěpař Vytvořeno: leden 2014 ANOTACE Kód DUMu: VY_6_INOVACE_3.ZSV.20 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0851 Vytvořeno: leden 2014 Ročník: 3. ročník střední zdravotnická

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství prima Cílem předmětu VOB je utváření vědomí vlastní identity a identity druhých lidí, rozvíjení zájmu o veřejné záležitosti, o poznávání a posuzování

Více

Sociální pracovník Bakalářské prezenční studium Test: Základy společenských věd 60 otázek za 60 bodů, časový limit 30 minut

Sociální pracovník Bakalářské prezenční studium Test: Základy společenských věd 60 otázek za 60 bodů, časový limit 30 minut Sociální pracovník Bakalářské prezenční studium Test: Základy společenských věd 60 otázek za 60 bodů, časový limit 30 minut Otázka 1 Humanistická psychologie klade největší důraz na: a. snahu jedince o

Více

U Půjčovny 952/2, 110 00 Praha 1 +420 210 084 210 tutor@tutor.cz www.tutor.cz. Osnova

U Půjčovny 952/2, 110 00 Praha 1 +420 210 084 210 tutor@tutor.cz www.tutor.cz. Osnova Osnova 1) OSP Úvodní informace Zvládnutí testové situace o Obecné pojmy a metody Převod slovní úlohy do formálního jazyka Pojmy: struktura pro jazyk, model zadání, platí nutně, může platit Rozdíl mezi

Více

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné

Základy Politologie. Prerekvizity: žádné Základy Politologie Cílem je získat znalosti z oboru politologie, týkající se základních pojmů a klíčových oblastí veřejného a politického života. Charakteristika získaných vědomostí a dovedností: Kurz

Více

Základy společenských věd

Základy společenských věd Základy společenských věd ročník TÉMA VÝSTUP G5 UČIVO Obecná psychologie vyloží, jak člověk vnímá, prožívá a podstata lidské psychiky poznává skutečnost a co může jeho vnímání avědomí; poznávání ovlivňovat;

Více

Vybrané kapitoly z dějin filosofie (antika, středověk, novověk, 20. stol)

Vybrané kapitoly z dějin filosofie (antika, středověk, novověk, 20. stol) Vybrané kapitoly z dějin filosofie Obor: křesťanská výchova KFK/VKDF, 2007-2008, semestrální přednáška se cvičením, 2+1 hod., zk ZS: 24.9.-21.12. 2004, 13 týdnů (tel.: 7404; email: ladislav.chvatal@upol.cz)

Více

Základy společenských věd

Základy společenských věd Základy společenských věd ročník TÉMA G5 Obecná psychologie vyloží, jak člověk vnímá, prožívá a poznává skutečnost a co může jeho vnímání a poznávání ovlivňovat; uvede příklady faktorů, které ovlivňují

Více

Tematické okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářského studia (od jara 2018)

Tematické okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářského studia (od jara 2018) Tematické okruhy ke státním závěrečným zkouškám bakalářského studia (od jara 2018) I. Politologie 1. Nacionalismus. Šovinismus. Rasismus a jeho projevy v dějinách. 2. Přirozená práva člověka. Lidská práva

Více

Gymnázium Jiřího Ortena

Gymnázium Jiřího Ortena Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Seminář společenských věd Propojení jednotlivých společenských věd komplexní opakování 4. ročník a oktáva 2 hodiny týdně PC, dataprojektor, odborné publikace

Více

ZSV MATURITNÍ TÉMATA PČMZ 2015/16 O8A

ZSV MATURITNÍ TÉMATA PČMZ 2015/16 O8A ZSV MATURITNÍ TÉMATA PČMZ 2015/16 O8A 1. Psychologie jako věda 2. Osobnost 3. Sociologie jako věda 4. Člověk v sociálních vztazích 5. Světová náboženství 6. Základní právní pojmy 7. Veřejné a soukromé

Více

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie

Pojem politika. POL104 Úvod do politologie Pojem politika POL104 Úvod do politologie Co je politika (a je důležitá)? Jak se její vnímání měnilo v čase? Jaké jsou přístupy k politice? činnost státu činnost, která je spjata k věcem veřejným. Činnost,

Více

Milan Soika, Bronislav Konečný M A L Á ENCYKLOPEDIE MODERNÍ EKONOMIE. Nakladatelství. Libri

Milan Soika, Bronislav Konečný M A L Á ENCYKLOPEDIE MODERNÍ EKONOMIE. Nakladatelství. Libri Milan Soika, Bronislav Konečný. M A L Á ENCYKLOPEDIE MODERNÍ EKONOMIE Nakladatelství Praha 1996 Libri OBSAH. Pfedmluva II Úvod 13 ČAST l. PREDM'E:T, METODA A ZAKLADNt OTAZKY EKONOMIE 15 Kapitola l Predmet

Více

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Průvodka. CZ.1.07/1.5.00/ Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Průvodka Číslo projektu Název projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity CZ.1.07/1.5.00/34.0802 Zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Příjemce

Více

PRÁVNICKÁ FAKULTA ZČU. katedra teorie práva TEORIE PRÁVA

PRÁVNICKÁ FAKULTA ZČU. katedra teorie práva TEORIE PRÁVA PRÁVNICKÁ FAKULTA ZČU katedra teorie práva TEORIE PRÁVA (pro bakalářský obor - VEŘEJNÁ SPRÁVA) Rozsah výuky: 1. semestr 2/2, 2. semestr 2/2, 3.semestr 2/2 I. semestr FENOMEN PRÁVA 1. Různé přístupy k právu.

Více

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu PEDAGOGIKA A PSYCHOLOGIE 1. Definice a předmět psychologie Základní odvětví, speciální a aplikované disciplíny,

Více

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel Využití ICT při hodinách občanské nauky

VÝUKOVÝ MATERIÁL. Varnsdorf, IČO: tel Využití ICT při hodinách občanské nauky VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace Bratislavská 2166, 407 47 Varnsdorf, IČO: 18383874 www.vosassvdf.cz, tel. +420412372632

Více

Politická práva občanů, participace. Prezentace pro žáky SŠ

Politická práva občanů, participace. Prezentace pro žáky SŠ Politická práva občanů, participace. Prezentace pro žáky SŠ Spolufinancováno ESF a státním rozpočtem ČR, reg. č. projektu CZ.1.07/1.1.00/14.0143 OPVK Gymnázium J.A.Komenského s.r.o., 1 Politické strany

Více

Učební plán předmětu. Průřezová témata

Učební plán předmětu. Průřezová témata Výchova k občanství (Člověk a společnost) Učební plán předmětu Ročník 8 Dotace 1 Povinnost povinný (skupina) Dotace skupiny Vzdělávací předmět jako celek pokrývá následující PT: ENVIRONMENTÁLNÍ VÝCHOVA:

Více

Škola Integrovaná střední škola polygrafická, Brno, Šmahova 110 4. ročník (SOŠ, SOU)

Škola Integrovaná střední škola polygrafická, Brno, Šmahova 110 4. ročník (SOŠ, SOU) Škola Ročník 4. ročník (SOŠ, SOU) Název projektu Interaktivní metody zdokonalující proces edukace na ISŠP Číslo projektu Číslo a název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT. Autor

Více

1. Teorie společnosti a státu v antické/středověké/ renesanční a moderní politické filosofii

1. Teorie společnosti a státu v antické/středověké/ renesanční a moderní politické filosofii Otázka: Společnost a stát v dějinách myšlení Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): Marťoula 1. Teorie společnosti a státu v antické/středověké/ renesanční a moderní politické filosofii 2. Vývoj

Více

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství

Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství Ekonomie kolem nás Mojmír Sabolovič Katedra národního hospodářství mojmir.sabolovic@law.muni.cz PROGRAM PŘEDNÁŠEK 1. Přednáška - Ekonomie kolem nás přednášející: Ing. Bc. Mojmír Sabolovič, Ph.D. 2. přednáška

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství

Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství Podmínky pro hodnocení žáka v předmětu výchova k občanství prima Cílem předmětu VOB je utváření vědomí vlastní identity a identity druhých lidí, rozvíjení zájmu o veřejné záležitosti, o poznávání a posuzování

Více

FILOZOFIE. Ročník studia/třída IV/ME 4 Vytvořeno Září 2012 Autor materiálu

FILOZOFIE. Ročník studia/třída IV/ME 4 Vytvořeno Září 2012 Autor materiálu FILOZOFIE Název školy Filozofie VY_32_INOVACE_14_02_01 ANTICKÁ FILOZOFIE Název školy Antická Filozofie VY_32_INOVACE_14_02_02 Obsah a zaměření problematiky směřuje k seznámení žáků s antickou filozofií

Více

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí 1. Pojetí vyučovacího předmětu občanská nauka 1.1. Obecný cíl vyučovacího předmětu Předmět občanská nauka je zařazen mezi všeobecné předměty a spolu s předměty dějepis, psychologie a základy práva tvoří

Více

1. Mezi společenské vědy nepatří a) ekonomie b) ekologie c) etologie. 2. Mezi teoretiky demokracie nepatří a) Kohák b) Patočka c) Habermas

1. Mezi společenské vědy nepatří a) ekonomie b) ekologie c) etologie. 2. Mezi teoretiky demokracie nepatří a) Kohák b) Patočka c) Habermas 1. Mezi společenské vědy nepatří a) ekonomie b) ekologie c) etologie 2. Mezi teoretiky demokracie nepatří a) Kohák b) Patočka c) Habermas 3. Mezi reformní marxistické filosofy 60. let nepatří a) Patočka

Více

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE

TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Střední škola sociální péče a služeb, nám. 8. května 2, Zábřeh TÉMATA K MATURITNÍ ZKOUŠCE Z PEDAGOGIKY A PSYCHOLOGIE Studijní obor: Forma zkoušky: 75 41- M/01 Sociální činnost, sociálně výchovná činnost

Více

5.25 Učební osnovy: Společenskovědní seminář

5.25 Učební osnovy: Společenskovědní seminář Zpracování osnovy předmětu Společenskovědní seminář koordinovala Mgr. Lada Nepožitková Landová. Časová dotace: Vyšší gymnázium: Celková dotace: 5N 2 hodiny 3V 2 hodiny 6N 2 hodiny 4V 2 hodiny ho gymnázia

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces, potřeby, statky, služby,

Více

Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. změny. Duše a logos. Etika. (Parmenidés, Hérakleitos)

Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. změny. Duše a logos. Etika. (Parmenidés, Hérakleitos) Dějiny filozofie do Kanta Rozdělení na období I. Úvod do dějin filozofie. Počátek filozofie ve vztahu k mýtu. Přechod od mýtu k logu. Předsokratičtí filozofové. Pralátka. Problematika arché a změny. Duše

Více

Obsah. II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20 IV. Antická filosofie... 22

Obsah. II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20 IV. Antická filosofie... 22 Předmluva... 5 Autorova předmluva k revidovanému vydání... 10 Kapitola I. Úvod... 11 I. Proč studovat historii filosofie?... 11 II. Povaha dějin filosofie... 15 III. Jak studovat dějiny filosofie... 20

Více

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo

Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo Profilová část maturitní zkoušky z předmětu Ekonomika a právo obor Podnikání témata pro školní rok 2016/2017 1. Základní ekonomické pojmy - Předmět ekonomie, základní ekonomické systémy, hospodářský proces,

Více

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, Profilová část ústní maturitní zkoušky

Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, Profilová část ústní maturitní zkoušky Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec, Obor: 64 41 L/51 Podnikání Třída: MP2A Období: jaro 2017 Profilová část ústní maturitní zkoušky 1. Povinná zkouška Ekonomické předměty Obsah témat:

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE VERZE 003

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE VERZE 003 1. Sociolog Vilfredo Pareto je spojován s teorií: a) tradic b) pospolitosti c) dělby práce d) elit 2. Na základě územně správního členění rozlišujeme několik typů států. Mezi ně nepatří: a) decentralizovaný

Více

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Základy společenských věd (ZSV) Politologie, právo 3. ročník a septima 1 hodina týdně PC, dataprojektor, filmové dokumenty, aktuální zpravodajství, denní tisk

Více

Test přijímací řízení Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku

Test přijímací řízení Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku Test přijímací řízení Učitelství praktického vyučování a odborného výcviku 1. Teorií bytí se zabývá: a) Noetika b) Ontologie c) Etologie 2. Apologie představuje: a) Rozepři, svár b) Odvolání c) Obhajobu,

Více

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/

MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/ Projekt: Reg.č.: Operační program: Škola: Tematický okruh: Jméno autora: MO-ME-N-T MOderní MEtody s Novými Technologiemi CZ.1.07/1.5.00/34.0903 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Hotelová škola, Vyšší

Více

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

= filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání Otázka: Základní etické přístupy, dějiny etiky Předmět: Základy společenských věd Přidal(a): František Červinka Etika = filozofická disciplína, zkoumá kategorii dobra a zákonitosti lidského chování a jednání

Více

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská

PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská PEDAGOGIKA: OKRUHY OTÁZEK Státní závěrečná zkouška bakalářská (otázky jsou platné od ledna 2013) I. Teoretické základy pedagogických věd 1. Teorie výchovy a vzdělávání, vzdělanost a školství v antice.

Více

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE VERZE 002

PŘIJÍMACÍ ZKOUŠKA SOCIÁLNÍ PATOLOGIE A PREVENCE VERZE 002 1. Sociolog Georg Simmel je představitelem: a) formální sociologie b) pozitivní sociologie c) behaviorální sociologie d) evolucionistické sociologie 2. V nedemokratických státech vládne jen úzký okruh

Více

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18)

MENSA GYMNÁZIUM, o.p.s. TEMATICKÉ PLÁNY TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) TEMATICKÝ PLÁN (ŠR 2017/18) PŘEDMĚT TŘÍDA/SKUPINA VYUČUJÍCÍ ČASOVÁ DOTACE UČEBNICE (UČEB. MATERIÁLY) - ZÁKLADNÍ POZN. (UČEBNÍ MATERIÁLY DOPLŇKOVÉ aj.) ZSV septima Robert Weinrich 2 hod./ týden BRÁZDA,

Více