Tématické okruhy k SZZ pro obor Dějiny umění se zaměřením na památkovou péči a technické památky (bakalářské prezenční studium)

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Tématické okruhy k SZZ pro obor Dějiny umění se zaměřením na památkovou péči a technické památky (bakalářské prezenční studium)"

Transkript

1 1. ČESKÉ UMĚNÍ Tématické okruhy k SZZ pro obor Dějiny umění se zaměřením na památkovou péči a technické památky (bakalářské prezenční studium) 1. Nejstarší architektura v českých zemích do období nástupu burgundsko-cistercké architektury ve 13. století a sochařství s ní spojené. 2. Středověké rukopisy v období kolem r ; důraz na Kodex Vyšehradský, Pasionál abatyše Kunhuty a rukopisy z okruhu A. Rejčky. 3. Nástěnná malba přemyslovské doby. 4. Architektura doby posledních Přemyslovců včetně zakládání měst (od Přemysla I. Otakara po Václava II.). 5. Umění v době nástupu Lucemburků; architektura, sochařství a monumentální malba doby Karla IV. jako výraz imperátorské a dynastické pozice Lucemburků v Evropě. 6. Proměny umění dvorského i mimodvorského v době Václava IV. architektura sakrální a profánní, plastika a malba jako součást internacionálního slohu. 7. Krize středověku v českých poměrech umění v době husitské a husitské umění. Umění doby poděbradské. 8. Architektura jagellonské doby. 9. Plastika jagellonské doby. 10. Desková malba jagellonské doby. 11. Charakteristika české renesance, její první projevy, umění a jeho mecenáši po r Zdroje a projevy manýrismu v českých zemích. 13. Nástup baroku charakteristika české a moravské architektury 17. století. 14. Vrcholné a pozdní baroko v architektuře v Čechách a na Moravě. 15. Barokní plastika v českých zemích. 16. Vývoj barokní malby. 17. Vývojové tendence v architektuře ve 2. polovině 18. století; podmíněnost josefínskými reformami, impulsy z dobové filosofie i módy, kořeny novoklasicismu a romantismu a jejich reflexe v Čechách a na Moravě. 18. Vývoj krajinomalby od konce 18. století do cca 60. let 19. století 19. Akademie a tzv. historická malba v 19. století. 20. Hledání národní identity prostřednictvím umění v 19. století včetně tzv. generace Národního divadla. 21. Historismus jako projev bezradnosti nebo jako možnost velké svobody v architektuře 19. století. Od romantického k puristickému pojetí historizujících slohů v Čechách a na Moravě. 22. Tzv. realismus v malbě 19. století. 23. Proměny českého sochařství 19. století se završením v tvorbě J. V. Myslbeka.

2 24. Secesní symbolismus ve spojení s duchovními proudy konce 19. století malba, plastika, kniha. 25. Pojem moderna v architektuře přelomu 19. a 20. století a její reprezentanti ve vazbě na Vídeň, Darmstadt, Paříž, Berlín a Glasgow. 26. Revolta v malířství 1. desetiletí 20. století. 27. Český kubismus a jeho projevy ve všech uměleckých oborech. 28. Architektura mezi dvěma válkami. 29. Štursovi žáci a sochařství mezi dvěma válkami. 30. Meziválečné vývojové proudy v českém malířství transformace kubismu a realismu, avantgarda 20. let, surrealismus, abstrakce. 2. EVROPSKÉ UMĚNÍ 1. Románské umění ve Francii, stylové znaky architektury, sochařství a malířství, příklady: dóm v Autun, Arles, St. Gilles, Vézelay, Vignory, portálová plastika. 2. Gotická katedrála, její slohové znaky a universalismus, St. Denis, St. Chapelle, Notre Dame v Paříži, Chartres, Remeš, Amiens, Laon. 3. Specifické zrození ranně gotické plastiky jako proces zachytitelný na katedrále v Cartres. Portálová plastika v Remeši, Amiens. 4. Gotické sochařství v Německu na fasádách katedrál ve Štrasburku, Bamberku, Freiburku, Magdeburku, Naumburku. 5. Gotická malba v Itálii: Florentská a Sienská škola, představitelé a formová charakteristika. 6. Pozdně gotické sochařství v Německu: Riemenschneider, Stwosz a problém dobového naturalismu a exprese. 7. Počátky renesance v Itálii, historické podmínky vzniku slohu a jeho charakteristiky, aplikace na konkrétní příklady. 8. Quattrocentní sochařství v Itálii a cesta k vrcholu slohu: Bruneleschi, Ghiberti, Donatello, Quercia, Verocchio, Michelangelo, Sansovino. 9. Italské malířství quattrocenta v toskánském okruhu: Masaccio, Fra Filippo Lippi, Botticelli, Fra Angelico, Piero della Francesca, Mantegna, Perugino, Ghirlandaio. 10. Vrcholně renesanční malířství v Itálii: Fra Bartolommeo, Leonardo, Raffaelo, Michelangelo. 11. Benátská malířská škola: Belliniové, Carpaccio, Giorgione, Tizian. 12. Manýrismus, charakteristika období a historické vymezení, stylové charakteristiky, představitelé: Tintoretto, Correggio, El Greco, Parmigianino, Pontormo, Vasari, Bronzino.

3 13. Nizozemské malířství období renesance, charakteristika, představitelé: Eyck, Patinier, Metsys (Massys), Bosch, Brueghel. 14. Německé renesanční malířství: Dürer, Cranach, Grünewald, Balbung-Grinen, Holbein. 15. Barokní architektura v Itálii: Bernini, Borromini, Palladio, Guarini, Maderna. 16. Španělské barokní malířství, jeho specifika: Greco, Murillo, Zurbarán, Velasquez. 17. Malířství francouzského barokního klasicismu: Poussin, Le Nain, Lorrain, cesta ke zesmyslovění v rokoku: Watteau, Boucher, Fragonard, Chardin. 18. Francouzská revoluce, klasicismus Davidův a jeho škola. 19. Zrození romantismu, jeho charakteristika a představitelé: Girodet, Gros, Géricault, Delacrox. 20. Realismus a barbizonská škola: Courbet, Daubigny, Troyon, T. Rousseau, Corot, Millet. 21. Zrození a charakteristika impresionismu: Monet, Manet, Sisley, Pissarro, Renoir, Degas. 22. Reakce na impresionismus: Seurat, Gogh, Gauguin, Cézanne. 23. Fauvismus a skupina Die Brücke, seskupení intimistů Nabis: Denis, Bonnard, Vuillard, Sérusier, Redon. 24. Převrat v názoru na prostor kubismus: skupiny Le Bateau Lavoir a Section d Or. 25. Futurismus, dada a surrealismus, charakteristika a představitelé. 26. Konstruktivistické a expresionistické směry v umění 20. století. 27. Krize moderního umění a postmoderna. 3. HISTORIOGRAFIE A PAMÁTKOVÁ PÉČE A. 1. Antika pojem umění, techné a mimesis, teorie decora, nauka o proporci, Vitruvius a teorie architektury, topografie umění Pausániás, Plinius starší inovativní pojetí umění. 2. Středověk pojetí ars, svobodná umění, středověké receptáře a technologická lit., sacrosanta popisy chrámových pokladů - St. Denis, periegetická lit. mirabilia. 3. Znovuzrození umění a nové pojetí pojmu umění v Itálii (Ghiberti, Landino, Averlino, Leonardo da Vinci), Leon Batista Alberti 4. Dějiny umění jako dějiny uměleckých osobností, renesanční koncepce uměleckého pokroku a její interpretace Václavem Richterem. G. Vasari a jeho předchůdci, biografie jednotlivých umělců. Zaalpská teorie a historie umění 16. stol., A. Dürer, Karel van Mander, Sandrart, Houbraken.

4 5. 2. pol. 16 a 17. stol. malířské akademie v Itálii, pojem disegna jako ideje v umění, B. Varchi a anketa o primátu v umění, Lomazzo první pokus o uměleckou psychologii, Zuccari 6. Johann J. Winckelmann a normativní pojetí umění 7. Vznik dějin umění jako odborné disciplíny: Hegel, vliv romantismu, zakladatel DU Karl Friedrich von Rumohr, Franz Kugler berlínská škola dějin umění, Carl Schnaase 8. Positivismus, idea kulturních dějin H. Taine, J. Burckhardt, G. Semper, A. Springer, znalectví um. děl jako věda: (Morelli, Berengson) purismus: V. le Duc, Dehio, H. Wölffin 9. Vídeňská škola dějin umění, počátek moderních DU, A. Riegl, M. Dvořák, J. von Schlosser. Vídeňská škola a české DU, V. Kramář, V. Birnbaum, teorie restaurování - Slánského škola stol. škola kritické ikonologie, německá škola, francouzská škola, psycholanalytické teorie umění, současné teorie umění posthistorismus, dekonstruktivismus, Didi Huberman, Arthur C. Danto, H. Belting (povinná četba) B. 1. Historický vývoj institucionalizované památkové péče (centrální komise, soupisy památek, památkové úřady, zákon č. 22/1958 Sb., zákon č. 20/1987 Sb.) Stávající legislativní rámec (výkonné orgány a odborné instituce, nástroje zákona, Ústřední seznam kulturních památek, plošná ochrana, kulturní památky, národní kulturní památky) 2. Vývoj metod památkové péče (romantismus, purismus, konzervační metoda, analytická metoda, syntetická metoda) 3. Alois Riegl (systemizace památkové péče, individuální přínos, četba: Moderní památková péče), Max Dvořák (organizační práce, četba Katechismus památkové péče). Zdeněk Wirth a Josef Wagner (rozdíl koncepcí, příklady realizací). Individuální přístup obnovy (Dušan Jurkovič, Pavel Janák, Jaroslav Fragner, příklady realizací). 4. Pojetí autenticity v památkové péči. 5. Památková obnova objektu (specifické zajištění zřícenin, odvlhčení budov, statické zajištění objektů a kleneb, dispozice a komunikační prostory, výměna okenních a dveřních otvorů, obnova fasád a střech. 6. Dokumentace a evidence památek (evidenční listy, fotografická dokumentace, Ústřední seznam kulturních památek, axonometrie, stavební výkresy, katastrální mapy, stavební zákony, historická plánová dokumentace). 7. Archeologická památková péče (záchranné archeologické výzkumy), periodizace, experimentální archeologie.

5 8. Specifické metody ochrany technických památek průmyslová archeologie, technologický tok, poslední pracovní den, konverze průmyslových památek, jedinečnost a typičnost objektů a technologického zařízení (dle individuálního typologického vývoje). 9. Vodní a větrné motory (vodní kola, vodosloupcové stroje, vodní turbíny, pomaloběžná větrná kola, rychloběžné motory). 10. Motory tepelné (atmosférický stroj, parní stroj, rozvody parních strojů, parní turbíny, vývoj kotlů). 11. Energetika (plynárenství, elektrotechnika, elektromotory).

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt

Základy dějin umění. Sobota 2017/2018. Základní. info. cena. zápis rezervace kontakt Základy dějin umění Sobota 2017/2018 Národní galerie v Praze připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci v evropských

Více

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK

ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK ZÁKLADY DĚJIN UMĚNÍ CYKLUS SOBOTNÍCH PŘEDNÁŠEK 2019/2020 Národní galerie Praha připravila kurz dějin umění, jenž zájemcům všech věkových kategorií z řad studentů, dospělých a seniorů nabízí základní orientaci

Více

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora

Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějiny výtvarného umění Kulturně historické souvislosti vzniku a vývoje architektury, výtvarného a užitého umění od novověku až po současné výtvarné umění 4.

Více

Dějiny výtvarné kultury Renesance

Dějiny výtvarné kultury Renesance Dějiny výtvarné kultury Renesance 1. Název: VY_32_INOVACE_DVK2201 Od Giotta po renesanci 2. Název: VY_32_INOVACE_DVK2202 Mezinárodní pozdní gotika 3. Název: VY_32_INOVACE_DVK2203 Jan van Eyck 4. Název:

Více

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu

Výtvarná kultura. Studijní opora předmětu Studijní opora předmětu Výtvarná kultura Typ předmětu: povinný Doporučený ročník: 1 Rozsah studijního předmětu: 1 semestr Rozsah hodin výuky: 8 hod. / sem. počet hodin pro samostudium: 70 Způsob zakončení:

Více

Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA

Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu VÝTVARNÁ VÝCHOVA 1. Pravěké umění rozdělení na Paleolit, Mezolit a Neolit; malířství, sochařství, keramika, megalitické

Více

OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE. Studijní obor HISTORIE PAMÁTKOVÁ PÉČE (bc.) Státnicový předmět: Historie

OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE. Studijní obor HISTORIE PAMÁTKOVÁ PÉČE (bc.) Státnicový předmět: Historie OKRUHY KE STÁTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE Studijní obor HISTORIE PAMÁTKOVÁ PÉČE (bc.) Státnicový předmět: Historie České dějiny 1. Český stát do vymření Přemyslovců 2. Český stát v době vrcholného a pozdního

Více

KATALOG POŽADAVKŮ ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání

KATALOG POŽADAVKŮ ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání KATALOG POŽADAVKŮ ZKOUŠEK SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY platný od školního roku 2009/2010 DĚJINY UMĚNÍ Zpracoval: Schválil: Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže

Více

UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ. 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj. 2.

UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ. 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj. 2. l UČEBNÍ PLÁN JEDNOLETÉHO STUDIA PAMÁTKOVÉ PÉČE PRO VŠ SPOLEČNÝ ZÁKLAD Historický vývoj památkové péče 1. Historický vývoj vztahu člověka k památkám. Památkářská idea, její geneze a vývoj.. Puristická

Více

Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok.2009-2010

Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok.2009-2010 Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok.2009-2010 KTDU FaVU, 23. listopadu 2009 1. Umění pravěkých kultur základní charakteristika, periodizace - umění paleolitu v českých zemích a v západní Evropě

Více

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R050 Restaurování a konzervace papíru, knižní vazby a dokumentů v akademickém roce 2015/2016

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R050 Restaurování a konzervace papíru, knižní vazby a dokumentů v akademickém roce 2015/2016 DĚJINY UMĚNÍ 01/ Antické umění malířství: pompejský styl základní architektonické řád 02/ Raně křesťanské umění ikonografie výzdoby (katakomby, mozaiky) významné stavby a jejich mozaiková výzdoba (Ravenna)

Více

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě vyhlašuje v souladu s příslušnými právními ustanoveními nabídku povinných a nepovinných

Více

UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE

UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉHO KURZU PAMÁTKOVÉ PÉČE 1. Vybrané kapitoly z filozofie předmět Hod. 1. Úvod do filozofie. Dějiny filozofie Filosofie krásy. Estetika.. Etika.Etické aspekty památkové péče. 3. Úvod

Více

DVK maturitní otázky 2016/2017 OBOR MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA, MODELÁŘSTVÍ A NÁVRHÁŘSTVÍ ODĚVŮ

DVK maturitní otázky 2016/2017 OBOR MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA, MODELÁŘSTVÍ A NÁVRHÁŘSTVÍ ODĚVŮ DVK maturitní otázky 2016/2017 OBOR MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA, MODELÁŘSTVÍ A NÁVRHÁŘSTVÍ ODĚVŮ 1. ČÁST I) Pravěk architektura, sochařství, malířství - základní časové rozdělení, přehled vývoje výtvarných projevů,

Více

1) Předmět a metody dějin umění, periodizace dějin umění od pravěku po 20. století /viz prezentace I/01, Debicki, pas., Gombrich, tabulka 1 a 2/

1) Předmět a metody dějin umění, periodizace dějin umění od pravěku po 20. století /viz prezentace I/01, Debicki, pas., Gombrich, tabulka 1 a 2/ Kapitoly z dějin umění Okruhy otázek ke zkoušce 1) Předmět a metody dějin umění, periodizace dějin umění od pravěku po 20. století /viz prezentace I/01, Debicki, pas., Gombrich, tabulka 1 a 2/ 2) Antické

Více

RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA

RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA RENESANČNÍ UMĚNÍ EVROPA OBECNÁ CHARAKTERISTIKA Etymologicky rinascitá dell arte antica = návrat k antickému umění. Doba 14. 16.století: a) Quattrocento 14.st. počátky v ital.městech b) Cinquecento 15.st.

Více

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE.

RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE. RENESANCE ÚVOD VYMEZENÍ POJMU RENESANCE www.zlinskedumy.cz RENESANCE Renaissance - z francouzštiny = znovuzrození, obrození antiky původ slova renesance je italský - rinascimento pojem renesance byl poprvé

Více

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. Druhy druzích a prostředcích. zaměřením na dějiny užitého umění a na. schopen pracovat s informacemi.

Projekt IMPLEMENTACE ŠVP. Druhy druzích a prostředcích. zaměřením na dějiny užitého umění a na. schopen pracovat s informacemi. Střední škola umělecká a řemeslná Evropský sociální fond "Praha a EU: Investujeme do vaší budoucnosti" Projekt IMPLEMENTACE ŠVP Evaluace a aktualizace metodiky předmětu Dějiny umění Druhy výtvarného umění

Více

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů

ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů ANOTACE nově vytvořených/inovovaných materiálů Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.1017 III/2 - Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Dějiny

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019 Střední škola designu a módy, Prostějov Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2018/2019 Ředitelka Střední školy designu a módy, Prostějov vyhlašuje v souladu se zákonem 561/2004 Sb. o předškolním,

Více

DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ (DVU)

DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ (DVU) Název vyučovacího předmětu: DĚJINY VÝTVARNÉHO UMĚNÍ (DVU) Vzdělávací oblast: Odborný základ, Estetické vzdělávání Časová dotace vyučovacího předmětu: 3, 1, 2, 2, 0, 0. Pojetí vyučovacího předmětu Vyučovací

Více

Umění renesance v Itálii (úvod)

Umění renesance v Itálii (úvod) Umění renesance v Itálii (úvod) Terminologie Renesance, it. rinascimento: znovuzrození umění, návrat k antickým vzorům po barbarské gotice (Giorgio Vasari) Opakující se renesance v evropské kultuře (např.

Více

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě vyhlašuje v souladu s příslušnými právními ustanoveními nabídku povinných a nepovinných

Více

BAROKNÍ SLOH. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září Obrazová dokumentace,základní charakteristika, protiklad renesance VY_32_INOVACE_DVK23/01

BAROKNÍ SLOH. Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září Obrazová dokumentace,základní charakteristika, protiklad renesance VY_32_INOVACE_DVK23/01 BAROKNÍ SLOH Karel Švuger DVK/ 3. ročník Září 2012 VY_32_INOVACE_DVK23/01 Obrazová dokumentace,základní charakteristika, protiklad renesance UMĚNÍ BAROKNÍ RENESANCE A BAROK Epochu evropského umění označovanou

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2014/2015

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2014/2015 Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2014/2015 (část školy Husova 10) Ředitel Střední školy umění a designu, stylu a módy a Vyšší odborné školy Brno, Husova 10 v souladu se zákonem 561/2004

Více

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory

Test kulturně historických znalostí. pro učební umělecké obory Celé jméno uchazeče: Test kulturně historických znalostí pro učební umělecké obory 1. Do kterého uměleckého oboru patří stavba chrám sv. Barbory v Kutné Hoře? a) užité umění b) architektura c) malířství

Více

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 70, příspěvková organizace Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě vyhlašuje v souladu s příslušnými

Více

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace Témata profilové maturitní zkoušky

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace Témata profilové maturitní zkoušky Témata profilové maturitní zkoušky Předmět: Didaktika hudební výchovy Školní rok: 2016/2017 Třída: 4.A, 3.H Obor studia: Předškolní a mimoškolní pedagogika 1. * Vývoj evropské hudby do konce 16.století

Více

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě zatržení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou.

PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR. U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě zatržení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou. SKUPINA A PŘÍJMENÍ JMÉNO ATELIÉR U všech otázek je pouze jedna odpověď správná. V případě zatržení dvou políček se daná otázka považuje za nezodpovězenou. 1.Významnou lokalitou prehistorické jeskynní malby

Více

Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok

Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok Okruhy pro bakalářské závěrečné zkoušky - ak.rok.2013-2014 KTDU FaVU, 7.listopadu 2013 1. Umění pravěkých kultur základní charakteristika, periodizace - umění paleolitu v českých zemích a v západní Evropě

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 82-41-M/07 Modelářství a návrhářství oděvů

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 82-41-M/07 Modelářství a návrhářství oděvů Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 82-41-M/07 Modelářství a návrhářství oděvů TECHNOLOGIE A KONSTRUKCE ODĚVŮ 1. Oděvní techniky 2. Ruční šití a žehlení 3.

Více

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31 OBSAH Předmluva prezidenta republiky Václava Klause 16 Předmluva arcibiskupa pražského Mons. Dominika Duky 17 Úvodem 21 1. ROTUNDA SVATÉHOVÁCLAVA A JEJÍ OSUDY DO POČÁTKU STAVBY SPYTIHNĚVOVY BAZILIKY 31

Více

Předmět: D Ě J I N Y K U L T U R Y

Předmět: D Ě J I N Y K U L T U R Y 17-ŠVP-Dějiny kultury-sx,2.a strana 1 (celkem 7) 1. 9. 2014 Předmět: D Ě J I N Y K U L T U R Y Charakteristika předmětu: Cílem předmětu je seznámit žáky s kanonickými díly evropské a mimoevropské civilizace

Více

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované vyučujícími v předmětu Seminář z výtvarné výchovy

Výchovné a vzdělávací strategie uplatňované vyučujícími v předmětu Seminář z výtvarné výchovy Název ŠVP Motivační název Datum 15.6.2009 Název RVP Verze 01 Dosažené vzdělání Střední vzdělání s maturitní zkouškou Platnost od 1.9.2009 Forma vzdělávání Koordinátor Délka studia v letech: denní forma

Více

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz

VÝTVARNÁ KULTURA. 9. Gotický sloh v českých zemích. 9-Výtvarná kultura. Vytvořil: Lenka Tichá. www.isspolygr.cz VÝTVARNÁ KULTURA 9. www.isspolygr.cz Vytvořil: Lenka Tichá Strana: 1 Škola Ročník Název projektu Číslo projektu Číslo a název šablony Autor Tematická oblast Název DUM 1. ročník (SOŠ, SOU) Interaktivní

Více

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor Restaurování a konzervace nástěnné malby a sgrafita, v akademickém roce 2014/2015

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor Restaurování a konzervace nástěnné malby a sgrafita, v akademickém roce 2014/2015 DĚJINY UMĚNÍ 01/ Antické umění malířství: pompejský styl základní architektonické řád 02/ Raně křesťanské umění ikonografie výzdoby (katakomby, mozaiky) významné stavby a jejich mozaiková výzdoba (Ravenna)

Více

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN

DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN DVOULETÉ STUDIUM PAMÁTKOVÉ PÉČE UČEBNÍ PLÁN 011-01 1. Úvod do studia. Vybrané kapitoly z filosofie předmět 1. Úvod do filosofie. Dějiny filosofie.. Filosofie krásy. Estetika. 3. Etika.. Kognitivní religionistika.

Více

STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ

STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ GALERIE STUDIJNÍ OPORA PRO STUDENTY 1. ROČNÍKU MATURITNÍHO PŘEDMĚTU KNIHOVNICTVÍ GALERIE Existují různé významy pojmu galerie: 1. Dlouhá chodba na ochoz zevně nebo uvnitř budovy ve výši patra, v renesančních

Více

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník

Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarná výchova - Kvinta, 1. ročník Výtvarný obor Výchovné a vzdělávací strategie Kompetence k řešení problémů Kompetence komunikativní Kompetence sociální a personální Kompetence občanská Kompetence

Více

Dějiny výtvarného umění

Dějiny výtvarného umění Dějiny výtvarného umění Pojetí vyučovacího předmětu Vyučovací předmět Dějiny výtvarného umění je součástí oblasti společný odborný základ a patří do uměnovědných předmětů. Je vyučován hromadně v I. IV.

Více

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT ZŠ Břežany zpracovala v rámci projektu DUMY: 8. ročník, výtvarná výchova Tematický blok: Výtvarné umění autor: Mgr. Alžběta Sousedíková sousedikova.obl@seznam.cz říjen 2011 Název projektu: Inovace a zkvalitnění

Více

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky.

Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Obor vzdělávací oblasti: Dějepis Ročník: 6. Výstup Učivo Průřezová témata, přesahy Poznámky - uvede konkrétní příklady důležitosti a potřebnosti dějepisných poznatků

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2015/2016 Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2015/2016 (část školy Husova 10) Ředitel Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy Brno, příspěvková organizace v souladu se zákonem 561/2004

Více

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace

CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE. Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace CZ.1.07/1.4.00/21.2490 VY_32_INOVACE_117_VV8 RENESANCE Základní škola a Mateřská škola Nikolčice, příspěvková organizace Mgr. Andrea Slavíková RENESANCE Renesance znamená znovuzrození římské antiky, ne

Více

silné zdi, portál, podpůrné sloupy, klenba valená a křížová, úzká okna, často sdružená

silné zdi, portál, podpůrné sloupy, klenba valená a křížová, úzká okna, často sdružená Kultura a umění 02 DĚJINY KULTURY A UMĚNÍ Otázka číslo: 1 K znakům románské architektury patří: silné zdi, portál, podpůrné sloupy, klenba valená a křížová, úzká okna, často sdružená silné zdi, úzká okna

Více

Výtvarná výchova Ročník TÉMA

Výtvarná výchova Ročník TÉMA Výtvarná výchova Ročník TÉMA 1. 2. Výtvarná výchova Vlastní tvorba Metodika emocionalní Vlastní tvorba Metodika popíše vhodné společenské chování v dané situaci; dokáže projevit kladné vztahy k umění,

Více

Úvod do kulturní historie PhDr. Luďka Hrabáková, Ph D. Obsah. Úvod... 8

Úvod do kulturní historie PhDr. Luďka Hrabáková, Ph D. Obsah. Úvod... 8 PhDr. Luďka Hrabáková, Ph D. Obsah Úvod... 8 1. Kultura, vývojové fáze kultury, neolitická revoluce a její důsledky, vznik m ě st... 9 1.1 Vývojové fáze kultu ry... 9 1.2 Neolitická revoluce (N R)...10

Více

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce

Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Název studijního oboru Kód studijního oboru Typ studia Forma studia Okruhy ke státní závěrečné zkoušce Historie se zaměřením na vzdělávání 7105R056 bakalářský Specializace Platnost od 1. 11. 2016 prezenční

Více

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové

Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Testy pro obor Prezentace a ochrana kulturního dědictví Historický ústav Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové Varianta A Jméno uchazeče datum narození..... Bydliště (vč.psč)...... Absolvoval střední

Více

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017

GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a. Mgr. Marcela Gajdová. Tematické plány pro školní rok 2016/2017 GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6a Mgr. Marcela Gajdová Tematické plány pro školní rok 2016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima B ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sekunda - ŠVP)

Více

Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sexta - ŠVP)

Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (sexta - ŠVP) GYMNÁZIUM OSTRAVA ZÁBŘEH, VOLGOGRADSKÁ 6A Mgr. Jiří Surma Tematické plány pro školní rok 20016/2017 Estetická výchova výtvarná výchova (prima - ŠVP) Estetická výchova výtvarná výchova (kvinta - ŠVP) Estetická

Více

Okruhy z odborných předmětů

Okruhy z odborných předmětů VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA INFORMAČNÍCH STUDIÍ A STŘEDNÍ ŠKOLA ELEKTROTECHNIKY, MULTIMÉDIÍ A INFORMATIKY Novovysočanská 280/48, 190 00 Praha 9 Pracoviště VOŠ: Pacovská 350/4, 140 00 Praha 4 Okruhy z odborných

Více

MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA STUDIJNÍ KATALOG. Seminář dějin umění obor Dějiny umění

MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA STUDIJNÍ KATALOG. Seminář dějin umění obor Dějiny umění MASARYKOVA UNIVERZITA FILOZOFICKÁ FAKULTA STUDIJNÍ KATALOG 2008 2009 Seminář dějin umění obor Dějiny umění 1 Masarykova univerzita, 2008 ISBN 978-80-210-4639-9 2 DĚJINY UMĚNÍ Realizaci studijního programu

Více

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2013 v oboru: 82-41-M/17 MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA ŠVP FILMOVÁ A TELEVIZNÍ TVORBA

PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2013 v oboru: 82-41-M/17 MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA ŠVP FILMOVÁ A TELEVIZNÍ TVORBA PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2013 v oboru: 82-41-M/17 MULTIMEDIÁLNÍ TVORBA ŠVP FILMOVÁ A TELEVIZNÍ TVORBA Ředitel školy vyhlašuje v souladu s 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním,

Více

Okruhy pro bakalářské státní závěrečné zkoušky ak. rok 2015-2016

Okruhy pro bakalářské státní závěrečné zkoušky ak. rok 2015-2016 Okruhy pro bakalářské státní závěrečné zkoušky ak. rok 2015-2016 1. Umění pravěkých kultur Základní charakteristika, periodizace + - umění paleolitu v českých zemích a v západní Evropě (Věstonice, Předmostí,

Více

Podzimní zkušební období 23. srpna 17. září 2013

Podzimní zkušební období 23. srpna 17. září 2013 Ředitel Střední umělecké školy, Ostrava, příspěvkové organizace v souladu s ustanovením 79 odst. 3 zákona č. 561/2004 Sb., ve znění zákona č. 472/2011 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016

Střední pedagogická škola a Střední zdravotnická škola, Krnov, příspěvková organizace. Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Maturitní témata profilové zkoušky 2015/2016 Předmět: Dramatická výchova specializace Pokyny k praktické MZ Při praktické maturitní zkoušce žák předkládá záznam své lekce dramatické výchovy ( na formátu

Více

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.28. Dějiny umění

ŠVP Gymnázium Ostrava-Zábřeh. 4.8.28. Dějiny umění 4.8.28. Dějiny umění Seminář si volí studenti septim nebo oktáv. Dotace předmětu je dvouhodinová. Seminář je zaměřen na prohloubení znalostí učiva dějin umění, které studenti získali ve výtvarné výchově,

Více

Vzdělávací oblasti: Člověk a společnost, Umění a kultura Vyučovací předmět: Dějiny umění 1/ Charakteristika vyučovacího předmětu: a) obsahové

Vzdělávací oblasti: Člověk a společnost, Umění a kultura Vyučovací předmět: Dějiny umění 1/ Charakteristika vyučovacího předmětu: a) obsahové Vzdělávací oblasti: Člověk a společnost, Umění a kultura Vyučovací předmět: Dějiny umění 1/ Charakteristika vyučovacího předmětu: a) obsahové vymezení Předmět Dějiny umění integruje žákovské výstupy vzdělávací

Více

Výtvarné umění 1. Otázka číslo: 1. Ve stejné době působili malířsky ve Francii: Camille Corot, Eugéne Delacroix, Honoré Daumier, Théodore Rousseau

Výtvarné umění 1. Otázka číslo: 1. Ve stejné době působili malířsky ve Francii: Camille Corot, Eugéne Delacroix, Honoré Daumier, Théodore Rousseau Výtvarné umění 1 Otázka číslo: 1 Ve stejné době působili malířsky ve Francii: Camille Corot, Eugéne Delacroix, Honoré Daumier, Théodore Rousseau Camille Corot, Honoré Daumier, Eugéne Delacroix, Nicolas

Více

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník

TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník TEMATICKÝ PLÁN 6. ročník Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 UČIVO: 1. Úvod do dějepisu seznámení s učebnicí -

Více

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury

Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury školní rok: 2019/20 třídy: 8. A, 4. C, 4. D Gymnázium Rumburk profilová maturitní zkouška z českého jazyka a literatury Forma zkoušky: jednotně zadaná písemná práce Způsob vypracování: na počítači Čas

Více

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě vyhlašuje v souladu s příslušnými právními ustanoveními nabídku povinných a nepovinných zkoušek pro profilovou část maturitní zkoušky

Více

Dějiny výtvarného umění Kulturně historické souvislosti vzniku a vývoje architektury, výtvarného a užitého umění od pravěku do umění novověku

Dějiny výtvarného umění Kulturně historické souvislosti vzniku a vývoje architektury, výtvarného a užitého umění od pravěku do umění novověku Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Dějiny výtvarného Kulturně historické souvislosti vzniku a vývoje architektury, výtvarného a užitého od pravěku do novověku 3. ročník a septima 2 hodiny týdně

Více

King s college- Cambridge

King s college- Cambridge King s college- Cambridge Nizozemská Architektura Hmotnost a střízlivost Veřejnné budovy, radnice, velké obchodní domy, tržnice Utrecht Antverpy Haarlem Německá architektura Původně tzv. přechodný sloh

Více

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník

Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník Předmět: Náplň: Třída: Počet hodin: Pomůcky: Estetická výchova výtvarná (EVV) Seznámení se s výtvarnou kulturou a uměním prostřednictvím obrazně vizuálních vyjádření Sexta a druhý ročník 2 hodiny týdně

Více

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě vyhlašuje v souladu s příslušnými právními ustanoveními nabídku povinných a nepovinných

Více

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě vyhlašuje v souladu s příslušnými právními ustanoveními nabídku povinných a nepovinných zkoušek pro profilovou část maturitní zkoušky

Více

1

1 www.zlinskedumy.cz 1 PŘEHLED GOTICKÉ ARCHITEKTURY ČESKÉ ZEMĚ EU peníze středním školám, Gymnázium Valašské Klobouky ČESKÉ GOTICKÉ UMĚNÍ jedno z největších období v dějinách českého výtvarného umění české

Více

Nabídka povinných a nepovinných zkoušek maturitní zkoušky, konané v jarním termínu 2016

Nabídka povinných a nepovinných zkoušek maturitní zkoušky, konané v jarním termínu 2016 Nabídka povinných a nepovinných zkoušek maturitní zkoušky, konané v jarním termínu 2016 v souladu se zák. č. 561/2004 Sb., školský zákon, ve znění pozdějších předpisů obor: 82-41 - M / 11 Design interiéru

Více

RENESANCE Úvod Literatura, architektura, výtvarné umění Prezentace pro kombinované studium Taneční a pohybové divadlo a výchova Renesance Vzorem a příkladem renesance je antika obrození antických ideálů,

Více

Vzdělávací obor Dějepis Obecná charakteristika vyučovacího předmětu: Vzdělávací obor dějepis přináší základní poznatky o konání člověka v minulosti ve smyslu předávání historické zkušenosti. Důležité je

Více

PŘEHLED DĚJIN HUDBY. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.

PŘEHLED DĚJIN HUDBY. Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková. Datum (období) tvorby: březen 2013. Ročník: osmý. Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2. PŘEHLED DĚJIN HUDBY Autor: Mgr. Zuzana Zifčáková Datum (období) tvorby: březen 2013 Ročník: osmý Vzdělávací oblast: Hudební výchova na 2.stupni ZŠ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem

Více

METODY DĚJIN UMĚNÍ I. ESB070 Estetika a teorie výtvarného umění (jaro 2006)

METODY DĚJIN UMĚNÍ I. ESB070 Estetika a teorie výtvarného umění (jaro 2006) METODY DĚJIN UMĚNÍ I ESB070 Estetika a teorie výtvarného umění (jaro 2006) 1 UMĚLECKÉ DÍLO Forma/ styl obsah Autor Autonomní artefakt kulturně-historický fenomén Vysoké umění nízké umění/ lidová, populární

Více

UMĚLECKÉ SLOHY. VY_32_INOVACE_160116 10. dubna 2013

UMĚLECKÉ SLOHY. VY_32_INOVACE_160116 10. dubna 2013 UMĚLECKÉ SLOHY VY_32_INOVACE_160116 10. dubna 2013 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál

Více

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017

TEMATICKÝ PLÁN. Vyučující: Mgr. Petr Stehno Vzdělávací program: ŠVP Umím, chápu, rozumím Ročník: 6. (6. A, 6. B) Školní rok 2016/2017 Dějepis 6 (Pravěk a starověk) Válková. V., SPN, Praha 2012 Pravěk, starověk. Dějepisné atlasy pro ZŠ. Kartografie, Praha 1995 1. Úvod do dějepisu - seznámení s učebnicí - historické prameny UČIVO: - čas,

Více

Jednooborové bakalářské studium: DĚJINY UMĚNÍ (8109R002) studijní plán platný od AR 2014/2015

Jednooborové bakalářské studium: DĚJINY UMĚNÍ (8109R002) studijní plán platný od AR 2014/2015 Jednooborové bakalářské studium: DĚJINY UMĚNÍ (8109R002) studijní plán platný od AR 2014/2015 Za studijní plán je zodpovědný Ústav estetiky a dějin umění FF JU, případné dotazy směřujte na jeho sekretariát,

Více

Přijímací řízení specializace v pedagogice - výtvarná výchova - test Vv

Přijímací řízení specializace v pedagogice - výtvarná výchova - test Vv 2006 - Přijímací řízení specializace v pedagogice - výtvarná výchova - test Vv U každé z otázek testu zakroužkujte jedinou správnou odpověď (písmeno). V případě opravy škrtněte viditelně opravovanou odpověď

Více

Zkušební okruhy SZZ studia VV

Zkušební okruhy SZZ studia VV Okruhy otázek ke státní závěrečné zkoušce z výtvarné výchovy společné pro obory Učitelství výtvarné výchovy pro 2.st. základních škol, Učitelství výtvarné výchovy pro střední školy a Učitelství výtvarné

Více

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK

M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK M A T E M A T I K A A M O N A L I S A A N E B J E Z D R A V Y R O Z U M O P R A V D U Z D R A V Y? JAN ÁMOS VÍŠEK Čtvrtá přednáška INSTITUT EKONOMICKÝCH STUDIÍ, FAKULTA SOCIÁLNÍCH VĚD UNIVERSITA KARLOVA

Více

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2016/2017

Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2016/2017 Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2016/2017 (část školy Husova 10) Ředitel Střední školy umění a designu a Vyšší odborné školy Brno, příspěvková organizace v souladu se zákonem 561/2004

Více

Hudba v pravěku - teorie vzniku hudby a hudba v pravěku Notopis - hodnoty a tvary not, notová osnova, jména not, klíče, pomlky, posuvky

Hudba v pravěku - teorie vzniku hudby a hudba v pravěku Notopis - hodnoty a tvary not, notová osnova, jména not, klíče, pomlky, posuvky 1. 2. 3. 4. 5. Maturiitníí témata předmětu Estetiická výchova - hudebníí Periodizace dějin hudby - výchozí hlediska k periodizaci hudby - hudebně-imanentní periodizace dějin hudby Tóny a tónová soustava

Více

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO)

EVIDENCE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ - Výtvarný obor (VO) VO 1 Antika - řecká architektura *prezentace + výukový plán VO - Základy dějin umění Mgr. Edita Macků 25.9.2013 FM, YŽ, EM, SH VO 2 Antika - řecká architektura **pracovní list + metodika VO - Základy dějin

Více

DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Potvrzení o účasti na dnech otevřených dveří získají návštěvníci u přednášejících

DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ. Potvrzení o účasti na dnech otevřených dveří získají návštěvníci u přednášejících DNY OTEVŘENÝCH DVEŘÍ Katedra dějin umění Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci nabízí ve dnech 18. - 21. 11. 2014 všem zájemcům o studium dějin umění volný vstup do přednášek, seminářů a

Více

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy

vzdělávací oblast vyučovací předmět ročník zodpovídá ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS 7. SVOBODOVÁ Mezipředmětové vztahy Výstupy žáka ZŠ Chrudim, U Stadionu Učivo obsah Mezipředmětové vztahy Metody + formy práce, projekty, pomůcky a učební materiály ad. Poznámky Popíše podstatné změny v Evropě v důsledku příchodu nových

Více

Okruhy a otázky pro SZZk bakalářského studia a pro Specializační soubornou zkoušku. obor Uměnovědná studia, ak. rok 2011/2012

Okruhy a otázky pro SZZk bakalářského studia a pro Specializační soubornou zkoušku. obor Uměnovědná studia, ak. rok 2011/2012 Okruhy a otázky pro SZZk bakalářského studia a pro Specializační soubornou zkoušku obor Uměnovědná studia, ak. rok 2011/2012 1. Bakalářská státní závěrečná zkouška A. Přehled dějin umění Dějiny hudby 1.

Více

Dějiny umění II: Umění renesance a baroka zkouškové termíny

Dějiny umění II: Umění renesance a baroka zkouškové termíny Dějiny umění II: Umění renesance a baroka zkouškové termíny Milí studenti, níže připojuji informace ke zkoušce z Dějin umění II. Těším se na viděnou a přeji hezké prázdniny! Štěpán Vácha stepan.vacha@avu.cz

Více

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky

Základní škola Náchod Plhov: ŠVP Klíče k životu. Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy Mezipředmětové vztahy Poznámky VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: PŘEDMĚT: ČLOVĚK A SPOLEČNOST DĚJEPIS DĚJEPIS -7. ROČNÍK Raný středověk Islám Franská říše Vikingové Byzantská říše Téma, učivo Rozvíjené kompetence, očekávané výstupy

Více

Střední škola designu a módy, Prostějov

Střední škola designu a módy, Prostějov Profilová část maturitní zkoušky ve školním roce 2017/2018 Ředitelka Střední školy designu a módy, Prostějov vyhlašuje v souladu se zákonem 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném

Více

Průřezová témata mezipředmětové vztahy. Úvod do dějepisu - typy pramenů - vnímání času. Raný středověk. učebnice

Průřezová témata mezipředmětové vztahy. Úvod do dějepisu - typy pramenů - vnímání času. Raný středověk. učebnice A B C D E F 1 Vzdělávací oblast: Člověk a společnost 2 Vzdělávací obor: Dějepis 3 Vzdělávací předmět: Dějepis 4 Ročník: 7. 5 Klíčové kompetence (Dílčí kompetence) 6 Kompetence k učení vybírá a užívá vhodné

Více

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 70, příspěvková organizace Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě vyhlašuje v souladu s příslušnými

Více

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím

Dějepis 1. Historie a historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva 3. Starověké východní civilizace 4. Starověké Řecko a Řím Dějepis 1. Historie a historiografie Pojmy, význam a úloha historie Pomocné vědy historické Periodizace dějin Světová historiografie Česká historiografie 2. Prehistorické období dějin lidstva Archeologie

Více

Mgr. Blanka Šteindlerová

Mgr. Blanka Šteindlerová Identifikátor materiálu EU: ICT 3 42 Anotace Žák se seznámí s pojmem renesance, získá základní informace. Autor Jazyk Vzdělávací oblast Vzdělávací obor ICT =Předmět /téma Očekávaný výstup Speciální vzdělávací

Více

DĚJINY ARCHITEKTURY A UMĚNÍ Okruhy otázek pro soubornou zkoušku 5. ročník

DĚJINY ARCHITEKTURY A UMĚNÍ Okruhy otázek pro soubornou zkoušku 5. ročník DĚJINY ARCHITEKTURY A UMĚNÍ Okruhy otázek pro soubornou zkoušku 5. ročník DĚJINY ARCHITEKTURY A UMĚNÍ I. OD PRAVĚKU PO BAROK 1. Počátky umění v pravěku a umění přírodních národů (paleolit, neolit, doby

Více

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R049 Restaurování a konzervace nástěnné malby a sgrafita v akademickém roce 2015/2016

Okruhy otázek k závěrečným zkouškám pro obor 8206R049 Restaurování a konzervace nástěnné malby a sgrafita v akademickém roce 2015/2016 DĚJINY UMĚNÍ 01/ Antické umění malířství: pompejský styl základní architektonické řád 02/ Raně křesťanské umění ikonografie výzdoby (katakomby, mozaiky) významné stavby a jejich mozaiková výzdoba (Ravenna)

Více

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace

Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská, Železný Brod, Smetanovo zátiší 470, příspěvková organizace Ředitel Střední uměleckoprůmyslové školy sklářské v Železném Brodě vyhlašuje v souladu s příslušnými právními ustanoveními nabídku povinných a nepovinných zkoušek pro profilovou část maturitní zkoušky

Více

5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté

5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté 5.1 Český jazyk a literatura Vyšší stupeň osmiletého gymnázia a gymnázium čtyřleté Časové, obsahové a organizační vymezení Ročník 1. 2. 3. 4. Hodinová dotace 4 4 4 4 Realizuje se obsah vzdělávacího oboru

Více

DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ. Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol.

DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ. Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol. DIVADLO POSTMODERNÍ A POSTDRAMATICKÉ Vývojové trendy v divadle na konci 20. a na počátku 21. stol. MODERNA / termín, užití termín moderna se používá v různých oblastech historie, politika, umění moderna

Více

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí

1.3. Cíle vzdělávání v oblasti citů, postojů, hodnot a preferencí 1. Pojetí vyučovacího předmětu dějepis 1.1. Obecný cíl vyučovacího předmětu: Cílem předmětu je poskytnout žákům základní informace o vývoji světové a české kultury v kontextu historických epoch, zejména

Více

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C

ROMANTISMUS. Bartoníčková Eliška, Tercie C ROMANTISMUS Bartoníčková Eliška, Tercie C Vznik a charakteristika slohu umělecký a myšlenkový směr časově souběžný s klasicismem a empírem (1.pol.19.stol.) reakce na studenou racionalitu klasicismu příčiny

Více