Symposium Poznej svého klienta 2015

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Symposium Poznej svého klienta 2015"

Transkript

1 Symposium Poznej svého klienta 2015 Výzkum: Nové postupy a metody finančního šetření, zajišťování majetku a identifikace legalizace výnosů z trestné činnosti

2 Téma: Možnosti využití operativně pátrací činnosti policie při vyhledávání výnosů z trestné činnosti a finančním šetření Vymezení problematiky Operativně pátrací činnost policie - vymezení V nejširším pojetí jde o ucelený systém postupů, používání operativně pátracích prostředků uskutečňovaný policejním orgánem dle příslušných ustanovení trestního řádu ( 158b až 158f) a zákona o Policii ČR ( 72 až 77) a z nich vycházejících interních aktů řízení, převážně utajovaným způsobem, zaměřeným k ochraně zájmů stanovených zákonem a spočívající v soustavném získávání, shromažďování, prověřování, případně rozpracování operativních informací. V případě zužujícího vymezení, se zaměřením na úpravu v trestním řádu, je možno vymezit operativně pátrací činnost policie jako činnost policie v rámci trestního řízení zaměřenou na vyhledávání, odhalování a dokumentování trestné činnosti za využití zvláštních operativně pátracích prostředků v trestním řádu uvedených předstíraný převod, sledování osoby a věci a agent. Podstata OPČ jde o proaktivní, skrytě působící, specializovaný postup při odhalování a vyšetřování trestné činnosti

3 Výnos z trestné činnosti a jeho odhalení pomocí proaktivní činnosti policievymezení, využití Za výnos z trestné činnosti lze označit jakoukoliv ekonomickou výhodu vyplývající z trestné činnosti s cílem vzbudit zdání, že jde o majetkový prospěch nabytý v souladu se zákonem. Výnos z trestné činnosti lze odhalit celou řadou způsobů, ať již přímo v rámci trestního řízení nebo mimo něj. Jednou ze současných metod policejně bezpečnostní praxe v rámci trestního řízení, která je specificky zaměřena mimo jiné na vyhledávání výnosů, je metoda finančního šetření. V rámci této metody je uplatnitelné použití OPČ pro její potřeby.

4 Finanční šetření a operativně pátrací činnost policie Právní úprava Metoda finančního šetření jako taková v současné době není pozitivně upravena v trestním řádu ani zákoně o Policii ČR, její právní úprava je provedena Závazným pokynem Policejního prezidenta č. 174/2011. V čl.3 bod 8 je uvedeno, že finanční šetření je součástí trestního řízení. Finanční šetření je zde vymezeno jako proces vyhledávání, dokumentace a zajišťování výnosů z trestné činnosti nebo zajišťování náhradní hodnoty a vyhotovení majetkového profilu pro účely zajištění výkonu trestu či ochranného opatření nebo zajištění nároku poškozeného v trestním řízení, a následující úkoly spojené se správou takto zajištěného majetku. V čl. 5 je vymezen postup, taktika a zásady při provádění finančního šetření. Postup se skládá z několika fází, kdy ve fázi přípravné je v bodu 3 uvedeno: z operativních šetření k prověřovaným osobám, za využití podpůrných operativně pátracích prostředků a následného případného využití operativně pátracích prostředků nebo dalších procesních úkonů podle trestního řádu, např. odposlechy a zadržení zásilky. Podstata právní úpravy finančního šetření a OPČ v rámci finančního šetření uplatnění OPČ v jejím nejširším vymezení, i při souběhu dalších úkonů dle trestního řádu.

5 Finanční šetření a operativně pátrací činnost policie využití OPČ v rámci finančního šetření Východiska Provádění finančního šetření by v případě odhalování a vyšetřování trestné činnosti mělo být každodenní praxí. Provádí se především všude tam, kde jsou zajištěny poznatky, že pokud je v rámci trestné činnosti páchán trestný čin, jehož součástí je nějaká majetková újma, je možno buď dohledat škody trestným činem spáchané, nebo dohledat jiné majetkové hodnoty podezřelých. Provedení finančního šetření se velmi obvykle kryje s prováděním dokazování a zajišťováním důkazů k finančním tokům v rámci páchané trestné činnosti. Tedy finanční šetření v těchto případech slouží nejen k odhalení výnosů z trestné činnosti, ale i k dokumentaci a odhalení spáchání samotných trestných činů. Je zde tedy možno hovořit o syntéze finančního šetření a procesu dokazování. Samotné zahájení finančního šetření ve vztahu k jednotlivým fázím trestního řízení je na úvaze orgánů činných v trestním řízení. Důležitou okolností pro okamžik zahájení finančního šetření je prvek skrytosti provádění finančního šetření. Tak aby to, že je prováděno finanční šetření, neohrozilo samotné dokazování únikem informací, že je prováděno finanční šetření.

6 Pokud je prováděno finanční šetření převážně tzv. administrativní formou tedy rozesíláním různých dožádání na různé instituce, může být právě okamžik rozeslání takovýchto žádostí, kdy např. dosud při neexistenci centrálního bankovního registru, jen zjištění toho, kde má zájmová osoba veden bankovní účet znamená oslovit všechny subjekty, které takové účty mohou vést, znamená významné riziko možného odkrytí prověřování dané věci. Je samozřejmé, že nelze postupovat při finančním šetření bez zajištění řady informací vedených různými právnickými či fyzickými osobami, ale je třeba vždy individuálně hodnotit mimo jiné i taktiku provádění finančního šetření ve vztahu k poskytnutí informacím osobám mimo orgány činné v trestním řízení, které by jim mohly odkrýt nejen to, že je nějaké řízení vedeno, ale i to co je jeho cílem.

7 Důvodnost OPČ Pachatelé trestné činnosti, jejímž cílem je dosažení zisku, se snaží především o využití tohoto zisku, jeho zakrytí a legalizaci v běžné ekonomice. K tomu využívají i řadu sofistikovaných forem, tak aby zpětně bylo co netěžší odhalit, že původ majetku, který ovládají a využívají, má kriminální podstatu. Rovněž se stále častěji vyskytuje typ pachatelů trestné činnosti, kteří přímo při páchání trestné činnosti mají tendenci stát v pozadí páchané trestné činnosti a tuto skrytě řídit. Při konkrétním páchání poté využívají nastrčených osob. Ovšem i zde je možno pracovat na odhalení cesty výnosu z trestné činnosti, směrem od osob, které přímo páchají trestnou činnost k osobám, které ji řídí a organizují. Tedy jednak sofistikovanost a složitost forem legalizace výnosů, jednak organizovaný a propracovaný způsob páchání trestné činnosti jsou tím momentem, kdy je možno využít operativně pátrací činnost v rámci finančního šetření.

8 Jednotlivé fáze odhalování a vyšetřování trestné činnosti Finanční šetření je postup, který je využitelný, resp. předpokládatelný, již od nejranějších stádií odhalování trestné činnosti a to i v případě, kdy dosud nebyly zahájeny úkony trestního řízení. Již v prvotních poznatcích o možném páchání trestné činnosti, ať jsou policejnímu orgánu sděleny jakoukoliv formou, jsou obvykle údaje o tom, jaké možné škody mohou vzniknout, jakým způsobem může být nakládáno s výnosem z trestné činnosti. Již samotná činnost policie v tzv. zájmovém prostředí ( 70 zákona o Policii ČR) přináší řadů poznatků ve vztahu k budoucímu finančnímu šetření a k vytváření majetkového profilu pachatele trestné činnosti. Rovněž tak nasazení podpůrných OPČ, v tomto případě půjde nejčastěji o využití informátora ( 73 zákona o Policii ČR) může přinést řadu potřebných informací ve vztahu ke způsobu spáchání trestného činu a nakládání s výnosem z něj.

9 Tedy ještě před samotným zahájením úkonů trestního řízení je možné využitím podpůrných OPČ dokumentovat informace využitelné ve finančním šetření. Výstup z těchto úkonů má především podpůrnou hodnotu pro trestní řízení. Informace shromážděné tímto způsobem, vymezují okruh osob, na které je možno cílit finanční šetření. Rovněž tak mohou pomoci vymezit způsob nakládání s výnosem, jak při jeho získávání, tak i legalizační fázi a usnadnit policejnímu orgánu rozhodnutí o tom, v jaké šíři a v jakém rozsahu uplatnit jednotlivé úkony v rámci finančního šetření, umožňují přesněji cílit konkrétním směrem. Je tedy možno uvést, že správný sběr a vyhodnocení operativně získaných informací může výrazným způsobem zkrátit dobu a rozsah finančního šetření. Po zahájení úkonů policejní orgán, pokud provádí déle trvající rozpracování prověřované trestné činnosti, může využít operativních prostředků dle trestního řádu. V úvahu přichází především sledování osob a věcí dle 158d trestního řádu a agent dle 158e trestního řádu.

10 Problémové body využití OPČ v rámci finančního šetření a odhalení výnosů 1) Nevyužívání OPČ v rámci finančního šetření 2) Nedostatečné využití operativních informací 3 ) Neupravenost metody finančního šetření v rámci trestního řádu a zákona o Policii ČR

11 Ad. 1 V dosavadní praxi policejního orgánu převažuje provádění finančního šetření administrativní možno také uvést listinnou cestou. Tedy cestou zasílání řady dožádání na řadu institucí, či šetření ve veřejných registrech. Takto získané údaje jsou potom vkládány do příslušného analytického systému a na základě výstupů z něj je zpracovávána zpráva o provedeném finančním šetření, včetně majetkového profilu zájmové osoby. Vzhledem k výše uvedené sofistikovanosti a metodám realizace výnosů z trestné činnosti je třeba pro odhalení takových výnosů i důsledné využívání informací z operativního terénního pátrání i nasazení konkrétních operativně pátracích prostředků. Využití OPČ by se mělo projevit v rámci správného nastavení finančního šetření, vyhledání majetku vhodného k odčerpání výnosů z trestné činnosti i objasnění majetkových poměrů pachatelů trestné činnosti. Ad. 2 V rámci trestního řízení je prováděna řada úkonů, která přímo nesouvisí, resp. není přímo prováděna v rámci finančního šetření. Typicky jde o výstupy z odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, výstupy z provedených domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor či výslechů. Z těchto úkonů je možnost zjistit řadu informací a to i operativního charakteru využitelných v rámci prováděného finančního šetření. Např. při domovní prohlídce zjištění účtů, které prostřednictvím třetích osob ovládá pachatel, klíče k bankovním schránkám, při odposlechu pokyny pachatele, jak naložit s výnosem z trestné činnosti apod. Pokud je finanční šetření pojímáno jako administrativní, je navíc zpracováváno jiným zpracovatelem, než je ten, který vede trestní řízení, dochází k nevyužití takto získaných informací pro finanční šetření.

12 Ad.3 Finanční šetření je upraveno pro policejní orgán pouze interním normativním aktem policejního prezidenta. V rámci trestního řízení se policejní orgány občas setkávají s tím, že některé soudy i státní zástupci, kteří působí v povolovacím či příkazním řízení k provedení některých úkonů v trestním řízení, nechtějí příliš slyšet o tom, že konkrétní úkony by měly být provedeny pouze pro potřebu finančního šetření. Rovněž ze strany obviněných a obhajoby jsou napadány zprávy o finančním šetřením z pozice toho, že tato činnost nemá údajně oporu v rámci přípravného trestního řízení v trestním řádu. Tedy úprava finančního šetření jako jednoho z postupů policejního orgánu upravené v 158 tr. řádu by situaci nepochybně usnadnila. Otázkou je také výslovné upravení této činnosti, alespoň ve formě její možnosti v zákoně o Policii ČR. Otázka ustanovení 71a tohoto zákona a analogické ustanovení ve vztahu k údajům zjišťovaných pro potřebu finančního šetření od okruhu různých osob.

13 Konkrétní využití OPČ v rámci finančního šetření OPČ a finanční profil. Využití OPČ v rámci finančního šetření především vede k odkrytí těch výnosů z trestné činnosti resp. cesty jejich vytvoření, která není dokumentovatelná ostatními úkony v trestním řízení. Do finančního profilu mohu být čerpány informace o skrytém ovládání a získávání výnosů z trestné činnosti. Využití OPČ v rámci finančního šetření by mělo přinést přesnější zacílení samotného finančního šetření směrem k identifikaci výnosu z trestné činnosti, který je odčerpáván skrytou formou a vymezit jej pro jeho budoucí zajištění.

14 V případě tzv. UFO zisků OPČ svojí povahou dává další prostor policejnímu orgánu k odkrytí možného vytvoření a ovládání tohoto obtížně identifikovatelného výnosu zájmovou osobou. Využití OPČ v rámci vytvářeného časového snímku dne, poznání toho, za co zájmová osoba žije, čím disponuje, byť sama je zdánlivě nemajetná.

15 Finanční zpravodajství Polozapomenutá činnost. Cílem této činnosti je i bez nutné přímé vazby na konkrétní případ, zpracování operativních, analytických či dalších informací získaných v rámci trestního řízení i mimo něj, takovým způsobem, aby bylo možno odhalovat možné budoucí formy páchání trestné činnosti za účelem vytváření zisku. Součástí finančního zpravodajství je i cílené nasazení OPČ, jako jeden z informačních zdrojů. Finanční zpravodajství je metoda, která umožňuje proaktivně zpracovávat poznatky o jak aktuálně páchané tak i do budoucna předpokládané trestné činnosti různé intenzity a obsahu. Podstata finančního zpravodajství není vázáno nutně na konkrétní páchaný a vyšetřovaný trestný čin, pracuje v obecnější rovině zájmového prostředí, využívá celou škálu informačních zdrojů, preventivně využívá podpůrné operativně pátrací prostředky.

16 Plánování OPČ u finančního šetření Využití OPČ u finančního šetření tam kde: Existuje poznatek o skrytém ovládání zločinecké struktury a rozhodování o její činnosti Existuje poznatek o pokusu či činnosti ukrývat výnosy z trestné činnosti sofistikovanějšími způsoby, nebo obtížně dokazatelnými metodami Existuje poznatek o skrytém ovládání finančních zdrojů velkého rozsahu, které neodpovídají formálně přiznaným příjmům a nelze tyto skutečnosti dokumentovat za využití jiných úkonů. Důležitá je volba efektivního prostředku OPČ vedoucího k danému cíli a optimální způsob jeho nasazení. Nutnost předběžného typování a prověření možností nasazení.

17 Děkuji za pozornost. JUDr. Jiří Mazánek

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt Nové postupy a metody finančního šetření, zajišťování majetku a identifikace legalizace výnosů z trestné činnosti Metodika finančního šetření Bratislav

Více

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt

VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, O.P.S. Výzkumný projekt Nové postupy a metody finančního šetření, zajišťování majetku a identifikace legalizace výnosů z trestné činnosti Požadovaný výsledek Certifikovaná

Více

Zpráva o činnosti Inspekce ministra vnitra za rok 2008

Zpráva o činnosti Inspekce ministra vnitra za rok 2008 Zpráva o činnosti Inspekce ministra vnitra za rok 2008 Inspekce ministra vnitra plnila v roce 2008 své úkoly vyplývající z působnosti a pravomoci svěřených ji platnými právními předpisy: - zákon č. 283/1991

Více

Odposlech a záznam telekomunikačního provozu a další zvláštní důkazy a postupy

Odposlech a záznam telekomunikačního provozu a další zvláštní důkazy a postupy Odposlech a záznam telekomunikačního provozu a další zvláštní důkazy a postupy Konference Klubu personalistů Brno dne 21. 9. 2017 JUDr. František Púry, Ph.D. Nejvyšší soud České republiky Východiska Dokazování

Více

Dokazování v trestním řízení (přípravné řízení)

Dokazování v trestním řízení (přípravné řízení) Dokazování v trestním řízení (přípravné řízení) m jr. R O S T I S L A V Š E N K S l u ž b a k r i m i n á l n í p o l i c i e a v y š e t ř o v á n í K r a j s k é ř e d i t e l s t v í p o l i c i e J

Více

Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2015

Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2015 Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2015 ÚVOD DO PREZENTACE Pojem finanční šetření Pracovní skupina Výsledky v oblasti zajišťování výnosů a majetku v trestním řízení za rok 2015 Porovnání výslednosti

Více

Č. j. MV /OBVV-2017 Praha 3. května 2018 Počet listů: 6 Přílohy: 0/0 ROZHODNUTÍ

Č. j. MV /OBVV-2017 Praha 3. května 2018 Počet listů: 6 Přílohy: 0/0 ROZHODNUTÍ Doručeno dne: 4. 5. 2018 *MVCRX03Y18LQ* MVCRX03Y18LQ prvotní identifikátor Ministerstvo vnitra odbor bezpečnostního výzkumu a policejního vzdělávání Nad Štolou 3 Praha 7 170 34 Č. j. MV- 58608-39/OBVV-2017

Více

OBSAH. Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15

OBSAH. Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15 OBSAH Úvod...11 Seznam zkratek...13 TRESTNÍ ZÁKONÍK...15 ČÁST PRVNÍ OBECNÁ ČÁST ( 1 139)...17 HLAVA I PŮSOBNOST TRESTNÍCH ZÁKONŮ ( 1 11)...17 Díl 1 Žádný trestný čin bez zákona ( 1)...17 Díl 2 Časová působnost

Více

OBSAH. Úvod Seznam zkratek TRESTNÍ ZÁKONÍK... 15

OBSAH. Úvod Seznam zkratek TRESTNÍ ZÁKONÍK... 15 OBSAH Úvod........................................................................ 11 Seznam zkratek.............................................................. 13 TRESTNÍ ZÁKONÍK.........................................................

Více

ÚVOD DO TRESTNÍHO PRÁVA HMOTNÉHO A PROCESNÍHO I OBECNÁ ČÁST program přednášek a. r. 2011/2012 jarní semestr

ÚVOD DO TRESTNÍHO PRÁVA HMOTNÉHO A PROCESNÍHO I OBECNÁ ČÁST program přednášek a. r. 2011/2012 jarní semestr ÚVOD DO TRESTNÍHO PRÁVA HMOTNÉHO A PROCESNÍHO I OBECNÁ ČÁST program přednášek a. r. 2011/2012 jarní semestr Právní specializace bakalářského distančního studia: BZ403K: Právo a mezinárodní obchod Právo

Více

OBSAH. Seznam použitých zkratek... VII Přehled autorů a komentovaných ustanovení... XIII Předmluva... XIV

OBSAH. Seznam použitých zkratek... VII Přehled autorů a komentovaných ustanovení... XIII Předmluva... XIV OBSAH Seznam použitých zkratek............................................... VII Přehled autorů a komentovaných ustanovení............................... XIII Předmluva..........................................................

Více

ÚVOD DO TRESTNÍHO PRÁVA HMOTNÉHO A PROCESNÍHO I OBECNÁ ČÁST program přednášek a. r. 2014/2015 jarní semestr

ÚVOD DO TRESTNÍHO PRÁVA HMOTNÉHO A PROCESNÍHO I OBECNÁ ČÁST program přednášek a. r. 2014/2015 jarní semestr ÚVOD DO TRESTNÍHO PRÁVA HMOTNÉHO A PROCESNÍHO I OBECNÁ ČÁST program přednášek a. r. 2014/2015 jarní semestr OBECNÁ ČÁST: TRESTNÍ PRÁVO HMOTNÉ (doc. V. Kalvodová) Přednáška I. (18.2.) Obecné výklady o trestním

Více

Certifikovaná metodika

Certifikovaná metodika Vysoká škola finanční a správní, z. ú. Certifikovaná metodika finančního šetření pro Policii České republiky 2015 1 Obsah Str. 1. Cíl metodiky 5 2. Charakteristika metodiky 6 3. Teoretická část vymezení

Více

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY SKPV

POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY SKPV POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY SKPV ředitel útvaru: plk. Mgr. Ing. Jaroslav Vild adresa: Celetná 31, Praha 1 telefon: 00420 974 863 416 fax: 00420 974 863 808 email:

Více

Národní kongres - Dopravní úrazy června 2016 NOVÉ POJETÍ TRESTNÍHO ŘÍZENÍ U SLUŽBY DOPRAVNÍCH NEHOD

Národní kongres - Dopravní úrazy června 2016 NOVÉ POJETÍ TRESTNÍHO ŘÍZENÍ U SLUŽBY DOPRAVNÍCH NEHOD Národní kongres - Dopravní úrazy 2. 3. června 2016 NOVÉ POJETÍ TRESTNÍHO ŘÍZENÍ U SLUŽBY DOPRAVNÍCH NEHOD Trestné činy v dopravě Trestná činnost v silniční dopravě se vyznačuje některými charakteristickými

Více

Zpráva o činnosti inspekce ministra vnitra a o trestné činnosti příslušníků Policie České republiky za rok 2007

Zpráva o činnosti inspekce ministra vnitra a o trestné činnosti příslušníků Policie České republiky za rok 2007 Zpráva o činnosti inspekce ministra vnitra a o trestné činnosti příslušníků Policie České republiky za rok 2007 Inspekce ministra vnitra je jedním z orgánů činných v trestním řízení v postavení policejního

Více

PRŮVODCE STUDIEM PŘEDMĚTU KYBERNETICKÁ KRIMINALITA (CYBERCRIME) Mgr. Radim Vičar. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu

PRŮVODCE STUDIEM PŘEDMĚTU KYBERNETICKÁ KRIMINALITA (CYBERCRIME) Mgr. Radim Vičar. Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu PRŮVODCE STUDIEM PŘEDMĚTU KYBERNETICKÁ KRIMINALITA (CYBERCRIME) Mgr. Radim Vičar Univerzita obrany, Fakulta ekonomiky a managementu radim.vicar@unob.cz Tento předmět se zaměřuje na právní aspekty kybernetické

Více

Protikorupční balíček

Protikorupční balíček Protikorupční balíček legislativní část (zákon o protikorupčních opatřeních) Ing. Martin Pecina, MBA ministr vnitra Korupce jeden z nejzávažnějších problémů současné ČR je v pozadí veškeré organizované

Více

Opatření proti praní peněz a financování terorismu ( AML pravidla)

Opatření proti praní peněz a financování terorismu ( AML pravidla) Opatření proti praní peněz a financování terorismu ( AML pravidla) Obchodní firma: VIKIPID a.s. Sídlo: Sirotčí 1145/7, 703 00 Ostrava - Vítkovice Identifikační číslo: 29450896 Prevence praní peněz 26.6.2017

Více

PROGRAM PŘEDNÁŠEK TRESTNÍ PRÁVO (hmotné a procesní) V EVROPSKÉM PROSTŘEDÍ

PROGRAM PŘEDNÁŠEK TRESTNÍ PRÁVO (hmotné a procesní) V EVROPSKÉM PROSTŘEDÍ PROGRAM PŘEDNÁŠEK TRESTNÍ PRÁVO (hmotné a procesní) V EVROPSKÉM PROSTŘEDÍ IV. jarní semestr Evropská hospodářská, správní a kulturní studia - ak. rok 2014/2015 I. 25. 2. 2014 doc. M. Fryšták Pojem trestního

Více

S t a n o v í m : 1. V čl. 2 odst. 4 se slovo hodnost nahrazuje slovy hodnostní označení.

S t a n o v í m : 1. V čl. 2 odst. 4 se slovo hodnost nahrazuje slovy hodnostní označení. S t a n o v í m : 150 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 5. listopadu 2009, kterým se mění závazný pokyn policejního prezidenta č. 30/2009, o plnění úkolů v trestním řízení Čl. I Změna závazného

Více

Trestní právo procesní a trestní řízení. Přednáška

Trestní právo procesní a trestní řízení. Přednáška Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška 4. 3. 2015 Pojmy Trestní právo procesní = soubor právních norem upravujících trestní řízení Trestní řízení =zákonem stanovený postup orgánů činných v trestním

Více

TRESTNÍ ODPOVĚDNOST PRÁVNICKÝCH FYZICKÝCH O S O B

TRESTNÍ ODPOVĚDNOST PRÁVNICKÝCH FYZICKÝCH O S O B TRESTNÍ ODPOVĚDNOST PRÁVNICKÝCH A FYZICKÝCH O S O B Trestní řízení Ústava ČR a Listina základních práv a svobod Trestní řád (z. č. 141/1961 Sb.) TŘ Zákon o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení

Více

MEMORANDUM O SOUČINNOSTI

MEMORANDUM O SOUČINNOSTI MEMORANDUM O SOUČINNOSTI mezi Nejvyšším státním zastupitelstvím, zastoupeným JUDr. Pavlem Zemanem, nejvyšším státním zástupcem (dále jen strana Memoranda ), a Českou advokátní komorou, zastoupenou JUDr.

Více

Obsah. Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12. Obsah. Předmluva...11

Obsah. Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12. Obsah. Předmluva...11 Obsah Předmluva...11 Zákon č. 40/2009 Sb., trestní zákoník...12 ČÁST PRVNÍ Obecná část...12 Hlava I Působnost trestních zákonů...12 Díl 1 Žádný trestný čin bez zákona...12 Díl 2 Časová působnost...12 Díl

Více

PODMÍNKY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

PODMÍNKY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ v02 PODMÍNKY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ 1. KDO VAŠE OSOBNÍ ÚDAJE ZPRACOVÁVÁ? 1.1 Správcem osobních údajů je společnost Plavec & Partners, advokátní kancelář s.r.o., IČO: 24786012, se sídlem Praha 1 - Staré

Více

Obsah Úvodní slovo seznam použitých zkratek 1 Základy odpovědnosti občana republiky 2 Korupce, úplatek a jiné vybrané pojmy

Obsah Úvodní slovo seznam použitých zkratek 1 Základy odpovědnosti občana republiky 2 Korupce, úplatek a jiné vybrané pojmy Úvodní slovo................................................... 11 seznam použitých zkratek...................................... 10 1 Základy odpovědnosti občana republiky........................ 13 1.1

Více

Bakalářské kombinované studium Program: Veřejná správa. Obor: Teorie a praxe trestního a správního procesu. Otázky k ústní závěrečné zkoušce

Bakalářské kombinované studium Program: Veřejná správa. Obor: Teorie a praxe trestního a správního procesu. Otázky k ústní závěrečné zkoušce Bakalářské kombinované studium Program: Veřejná správa Obor: Teorie a praxe trestního a správního procesu Otázky k ústní závěrečné zkoušce ČERVEN 2018 ZÁŘÍ 2018 LEDEN 2019 Povinný předmět: Trestní právo

Více

Ochrana osobních údajů a AML obsah

Ochrana osobních údajů a AML obsah Ochrana osobních údajů a AML 10. - 12. 4. 2018 Praha conforum Konferenceseminare.cz Ochrana osobních údajů a AML obsah Základní právní rámec Základní podmínky zpracování osobních údajů Výjimky z pravidel

Více

N Á V R H USNESENÍ SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY

N Á V R H USNESENÍ SENÁTU PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY 70 9. funkční období 70 Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Protokol o změně a doplnění Smlouvy mezi Českou republikou a Slovenskou republikou

Více

Úvod do trestního práva procesního

Úvod do trestního práva procesního Úvod do trestního práva procesního ZVLÁŠTNÍ ČÁST Mgr. Katarína Kandová OSNOVA Pojem a význam základních stadií trestního řízení, základní vztahy mezi nimi Přípravné řízení Předběţné projednání obţaloby

Více

Specializace Odborní pracovníci v právní oblasti, bezpečnosti a v příbuzných oborech (CZ-ISCO 3411) Kraj Od Medián Do Od Medián Do

Specializace Odborní pracovníci v právní oblasti, bezpečnosti a v příbuzných oborech (CZ-ISCO 3411) Kraj Od Medián Do Od Medián Do Detektiv specialista Detektiv specialista zabezpečuje poskytování služeb spojených s hledáním majetku a osob, zjišťováním skutečností, které mohou sloužit jako důkazní prostředky v řízení před soudem nebo

Více

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0301

Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace. Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0301 Vyšší odborná škola a Střední škola Varnsdorf, příspěvková organizace Šablona 01 VY 32 INOVACE 0114 0301 VÝUKOVÝ MATERIÁL Identifikační údaje školy Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková

Více

FAÚ Finanční analytický útvar. Ministerstvo financí ČR Mgr. René Urban

FAÚ Finanční analytický útvar. Ministerstvo financí ČR Mgr. René Urban FAÚ Ministerstvo financí ČR Mgr. René Urban 1. FAÚ - Obsah prezentace Činnost FAÚ Zákonná úprava Spolupráce s Policií ČR, daňovou a celní správou 2. - zařazení, struktura Ministr financí Náměstek ministra

Více

Trestní právo Generováno

Trestní právo Generováno Trestní právo Generováno 6. 12. 2016 A Okruh A.......................................................... A.1 Pojem trestního práva hmotného, trestněprávní vztah, funkce trestního práva a jeho základní

Více

AKTUALIZACE TÉMAT RIGORÓZNÍCH PRACÍ (AKADEMICKÝ ROK 2017/2018)

AKTUALIZACE TÉMAT RIGORÓZNÍCH PRACÍ (AKADEMICKÝ ROK 2017/2018) AKTUALIZACE TÉMAT RIGORÓZNÍCH PRACÍ (AKADEMICKÝ ROK 2017/2018) TÉMATA RIGORÓZNÍCH PRACÍ PRO OBOR POLICEJNÍ MANAGEMENT A KRIMINALISTIKA N 61 1) Aplikace poznatků soudního inženýrství v kriminalistice. 2)

Více

Z p r á v a. I n s p e k c e m i n i s t r a v n i t r a. z a r o k

Z p r á v a. I n s p e k c e m i n i s t r a v n i t r a. z a r o k MINISTERSTVO VNITRA ČR Inspekce ministra vnitra Poštovní schránka 21/IN, 170 34 PRAHA 7 www.mvcr.cz e-mail: imv@mvcr.cz tel: 974 840 601 fax: 974 840 015 Z p r á v a o činnosti I n s p e k c e m i n i

Více

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq

qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwerty uiopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasd fghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklzx cvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq Trestní právo wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui 10.12.2009 opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfg

Více

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta

Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Univerzita Karlova v Praze Evangelická teologická fakulta Osoba, proti níž se Základy práva, 23. května 2016 Přehled přednášky Osoba, proti níž se Osoba, proti níž se Pojem trestního Trestní právem upravený

Více

Správní trestání. JUDr. Jana Jurníková, Ph.D. Medlov 2013

Správní trestání. JUDr. Jana Jurníková, Ph.D. Medlov 2013 Správní trestání JUDr. Jana Jurníková, Ph.D. Medlov 2013 Obecná východiska Správní delikt a soudní delikt - judikatura: trestnost správních deliktů se řídí obdobnými principy jako trestnost trestných činů

Více

Specializace Specialista bezpečnostního a krizového řízení, Bezpečnostní manažer v obchodě a službách Regulovaná jednotka práce:ne

Specializace Specialista bezpečnostního a krizového řízení, Bezpečnostní manažer v obchodě a službách Regulovaná jednotka práce:ne Vedoucí detektiv Vedoucí detektiv koncepčně řeší, řídí a organizuje poskytování služeb spojených s hledáním majetku a osob, zjišťováním skutečností, které mohou sloužit jako důkazní prostředky v řízení

Více

Odhalování a vyšetřování kybernetické kriminality

Odhalování a vyšetřování kybernetické kriminality Policejní akademie ČR v Praze Fakulta bezpečnostního managementru Odhalování a vyšetřování kybernetické kriminality Doc. RNDr. Josef Požár, CSc. 21. 6. 2011 1 Osnova 1. Odhalování kybernetické kriminality

Více

PLNĚNÍ INFORMAČNÍ POVINNOSTI DLE ČLÁNKU 13 GDPR ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V MT LEGAL

PLNĚNÍ INFORMAČNÍ POVINNOSTI DLE ČLÁNKU 13 GDPR ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V MT LEGAL PLNĚNÍ INFORMAČNÍ POVINNOSTI DLE ČLÁNKU 13 GDPR ZÁSADY ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V MT LEGAL MT Legal s.r.o., advokátní kancelář, se sídlem Brno 2, Jakubská 121/1, PSČ 602 00, IČO: 28305043, zapsaná u Krajského

Více

Inspekce ministra vnitra

Inspekce ministra vnitra Zpráva o činnosti Inspekce ministra vnitra a trestné činnosti policistů Policie České republiky za rok 2006 Ministerstvo vnitra je resort, do jehož působnosti patří i boj s trestnou činností policistů,

Více

Trestná činnost úředních osob a její projevy ve veřejné správě

Trestná činnost úředních osob a její projevy ve veřejné správě Trestná činnost úředních osob a její projevy ve veřejné správě 23.9.2015 Brno JUDr. Lenka Bradáčová, Ph.D Vrchní státní zastupitelství v Praze Typické projevy Korupce Klientelismus Daňová kriminalita Zneužívání

Více

JUDr. ROBERT PELIKÁN, Ph.D. MINISTR SPRAVEDLNOSTI ČR

JUDr. ROBERT PELIKÁN, Ph.D. MINISTR SPRAVEDLNOSTI ČR JUDr. ROBERT PELIKÁN, Ph.D. MINISTR SPRAVEDLNOSTI ČR V Praze dne Čj. MSP-551/2014-OD-SPZ/3 Počet listů: 3 Přílohy: 2 Nejvyšší soud ČR Burešova 20 657 37 Brno Věc: společnost J. v likvidaci, zúčastněná

Více

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc.

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. 20. 3. 2012 Podstata zajišťovacích úkonů Omezení lidských práv Absolutní práva Minimální práva v trestním řízení Zásada přiměřenosti Zásada zdrženlivosti Zásada

Více

Informa ní povinnost dle 18 odst. 2 zákona . 101/2000 Sb., o ochran osobních údaj a o zm kterých zákon , ve zn pozd jších p edpis Informa

Informa ní povinnost dle 18 odst. 2 zákona . 101/2000 Sb., o ochran osobních údaj a o zm kterých zákon , ve zn pozd jších p edpis Informa Informační povinnost dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Informační povinnost dle 18 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb.,

Více

Způsoby ukončení spisů příslušná ustanovení trestního řádu

Způsoby ukončení spisů příslušná ustanovení trestního řádu Způsoby ukončení spisů příslušná ustanovení trestního řádu 159a Odložení nebo jiné vyřízení věci (1) Nejde-li ve věci o podezření z trestného činu, státní zástupce nebo policejní orgán věc odloží usnesením,

Více

Dlouhodobá koncepce rozvoje Celní správy v oblasti trestního řízení. Andrej Babiš Alena Schillerová Milan Poulíček

Dlouhodobá koncepce rozvoje Celní správy v oblasti trestního řízení. Andrej Babiš Alena Schillerová Milan Poulíček Dlouhodobá koncepce rozvoje Celní správy v oblasti trestního řízení Andrej Babiš Alena Schillerová Milan Poulíček Obsah 2 Hlavní kompetence Celní správy Potírání daňových podvodů aktuální stav a dlouhodobá

Více

SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A KRIMINALITY NA DĚTECH A MLÁDEŽI PÁCHANÉ

SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A KRIMINALITY NA DĚTECH A MLÁDEŽI PÁCHANÉ Základní škola, Liberec, ul. 5.května 64/49, příspěvková organizace tel: 485 105 631 e-mail: info@zs5kveten.cz SPOLUPRÁCE ŠKOLY S POLICIÍ ČR PŘI PREVENCI A PŘI VYŠETŘOVÁNÍ KRIMINALITY DĚTÍ A MLÁDEŽE A

Více

P ř e d k l á d a c í z p r á v a p r o P a r l a m e n t

P ř e d k l á d a c í z p r á v a p r o P a r l a m e n t 205 9. funkční období 205 Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu s ratifikací Smlouva mezi Českou republikou a Republikou Kazachstán o vzájemné právní pomoci

Více

Jak chránit osobní data v elektronickém a digitalizovaném účetnictví? Stanislav Klika

Jak chránit osobní data v elektronickém a digitalizovaném účetnictví? Stanislav Klika Jak chránit osobní data v elektronickém a digitalizovaném účetnictví? Stanislav Klika Page 1 PŘEDSTAVENÍ PREZENTUJÍCÍHO STANISLAV KLIKA Senior manažer Česká republika M: +420 604 226 734 E-mail: stanislav.klika@bdo.cz

Více

Pedofilie v kyberprostoru

Pedofilie v kyberprostoru Pedofilie v kyberprostoru por. Mgr. Hana Tejkalová - komisař Policie České republiky Krajské ředitelství Jihomoravského kraje Územní odbor Blansko email: hanatejkalova@seznam.cz zjištění prvotních informací

Více

OBSAH. Úvodní slovo... 11. Seznam použitých z k r a te k...10. 1 Základy odpovědnosti občana republiky... 13

OBSAH. Úvodní slovo... 11. Seznam použitých z k r a te k...10. 1 Základy odpovědnosti občana republiky... 13 OBSAH Úvodní slovo... 11 Seznam použitých z k r a te k...10 1 Základy odpovědnosti občana republiky... 13 1.1 Občanskoprávní odpovědnost... 13 1.1.1 Právní osobnost... 14 1.1.2 Svéprávnost...15 1.2 Trestní

Více

ZÁVAZNÝ POKYN. policejního prezidenta ze dne 14. ledna 1998, Čl. 1 Úvodní ustanovení

ZÁVAZNÝ POKYN. policejního prezidenta ze dne 14. ledna 1998, Čl. 1 Úvodní ustanovení POLICEJNÍ PREZIDIUM ČESKÉ REPUBLIKY Datum vydání: 14. ledna 1998 PRO SLUŽEBNÍ POTŘEBU Obsah: Závazný pokyn policejního prezidenta, kterým se upravuje jednotný postup při provozování a využívání informačního

Více

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc.

Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. 19. 3. 2015 Schéma průběhu trestního řízení podle českého trestního řádu trestní stíhání vyšetřování hl. líčení ř. odvolání ř. vykonávac postup před zahájením TS

Více

TRESTNÍ PRÁVO V EVROPSKÉM PROSTŘEDÍ

TRESTNÍ PRÁVO V EVROPSKÉM PROSTŘEDÍ TRESTNÍ PRÁVO V EVROPSKÉM PROSTŘEDÍ Dokazování v trestním řízení Rozhodnutí v trestním řízení Průběh trestního řízení 18.4.2012 prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc. Dokazování Vývoj dokazování v českých

Více

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí

standard číslo 4 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: Schvalovatel: Mgr Monika Legnerová vedoucí odboru sociálních věcí standard číslo 4 PŘÍLOHA Č. 1 Účinnost od: Vyhlášeno dne: Novelizace: 1.1.2015 1.1.2015 0 Zpracovatel: Tomáš Lukačina, DiS koordinátor zavádění standardů Garant: Mgr. Jana Maťková vedoucí oddělení sociálně-právní

Více

O P A T Ř E N Í. Příloha č. 1. ZN.../2008 V... dne...

O P A T Ř E N Í. Příloha č. 1. ZN.../2008 V... dne... Příloha č. 1 ZN.../2008 V... dne... O P A T Ř E N Í Dle 174 odst. 2 písm. e) trestního řádu r u š í m jako neodůvodněné opatření policejního orgánu Policie České republiky Obvodního oddělení v... sp. zn....

Více

Podezřelý je ten, kdo byl zadržen v souladu s ustanovením trestního řádu a dosud proti němu nebylo zahájeno trestní stíhání.

Podezřelý je ten, kdo byl zadržen v souladu s ustanovením trestního řádu a dosud proti němu nebylo zahájeno trestní stíhání. Obviněný je osoba, proti níž je vedeno trestní stíhání. Obviněný je jedním ze subjektů trestního řízení. Trestní řád označuje tuto osobu několika pojmy (podle stadia řízení a jejího postavení). Podezřelý

Více

Právní subjektivita ES, právní povaha EU, evropské právo a trestní právo hmotné

Právní subjektivita ES, právní povaha EU, evropské právo a trestní právo hmotné Právní subjektivita ES, právní povaha EU, evropské právo a trestní právo hmotné 3.10.2012 Evropské trestní právo prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc. Jaroslav.Fenyk@law.muni.cz Základní pojmy Europeizace

Více

Analýza použití. odposlechu a záznamu telekomunikačního. provozu a použití sledování osob a věcí podle. trestního řádu

Analýza použití. odposlechu a záznamu telekomunikačního. provozu a použití sledování osob a věcí podle. trestního řádu Analýza použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu a použití sledování osob a věcí podle trestního řádu Generální inspekcí bezpečnostních sborů za rok 2012 Praha 2013 Obsah 1 Úvod... 3 2 Vymezení

Více

Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 31. leden 2013

Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 31. leden 2013 Seminář Asociace inkasních agentur Praha, 31. leden 2013 PRANÍ ŠPINAVÝCH PENĚZ - proškolení ve smyslu zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování

Více

Kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu nemohl rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání, není za tento čin trestně odpovědný.

Kdo pro duševní poruchu v době spáchání činu nemohl rozpoznat jeho protiprávnost nebo ovládat své jednání, není za tento čin trestně odpovědný. Hmotněprávní pojmy Krajní nouze Situace, kdy někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem. Čin provedený v této situaci pak není trestným činem, byť by jinak trestným činem byl.

Více

Aktuality trestní odpovědnosti pr. osob v České republice

Aktuality trestní odpovědnosti pr. osob v České republice Aktuality trestní odpovědnosti pr. osob v České republice JUDr. František Púry prof. JUDr. Pavel Šámal, Ph.D. Nejvyšší soud České republiky Obsah vystoupení Základní principy trestní odpovědnosti právnických

Více

Vypracovala: Juráš, Chovancová, David, advokáti v.o.s. sídlem Zlín, Lešetín IV/777, , PSČ: Mgr. Veronika Kopečková

Vypracovala: Juráš, Chovancová, David, advokáti v.o.s. sídlem Zlín, Lešetín IV/777, , PSČ: Mgr. Veronika Kopečková L E G I S L A T I V N Í ZM Ě N Y Novelizace zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu (tzv. zákon proti praní špinavých peněz) Vypracovala:

Více

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY. Profil pedpisu:

SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY. Profil pedpisu: SBÍRKA PEDPIS ESKÉ REPUBLIKY Profil pedpisu: Titul pedpisu: Zákon, kterým se mní zákon. 283/1991 Sb., o Policii eské republiky, ve znní pozdjších pedpis, zákon. 148/1998 Sb., o ochran utajovaných skuteností

Více

U N I V E R Z I T A K A R L O V A V

U N I V E R Z I T A K A R L O V A V 1 U N I V E R Z I T A K A R L O V A V P R A Z E P R Á V N I C K Á F A K U L T A R I G O R Ó Z N Í P R Á C E Operativně pátrací činnost policie při vyšetřování hospodářské kriminality The Operative Search

Více

Trestní právo (hmotné a procesní) v evropském prostředí. prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc.

Trestní právo (hmotné a procesní) v evropském prostředí. prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc. Trestní právo (hmotné a procesní) v evropském prostředí prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Dsc. Jaroslav.Fenyk@law.muni.cz Europeizace práva proces, v němž se v určité právní oblasti projevuje vliv evropského

Více

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace a individualizace výuky Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0036 Název projektu: Inovace a individualizace výuky Autor: Mgr. Bc. Miloslav Holub Název materiálu: Podání vysvětlení I. Označení materiálu: Datum vytvoření: 3.1.2014

Více

ANALÝZA POUŽITÍ ODPOSLECHU A ZÁZNAMU TELEKOMUNIKAČNÍHO PROVOZU A SLEDOVÁNÍ OSOB A VĚCÍ PODLE TRESTNÍHO ŘÁDU GENERÁLNÍ INSPEKCÍ BEZPEČNOSTNÍCH SBORŮ

ANALÝZA POUŽITÍ ODPOSLECHU A ZÁZNAMU TELEKOMUNIKAČNÍHO PROVOZU A SLEDOVÁNÍ OSOB A VĚCÍ PODLE TRESTNÍHO ŘÁDU GENERÁLNÍ INSPEKCÍ BEZPEČNOSTNÍCH SBORŮ ANALÝZA POUŽITÍ ODPOSLECHU A ZÁZNAMU TELEKOMUNIKAČNÍHO PROVOZU A SLEDOVÁNÍ OSOB A VĚCÍ PODLE TRESTNÍHO ŘÁDU GENERÁLNÍ INSPEKCÍ BEZPEČNOSTNÍCH SBORŮ ZA ROK 2016 Praha 2017 OBSAH ÚVOD...4 1 VYMEZENÍ PROBLEMATIKY...5

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09 Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_TRESTNÍ PRÁVO PROCESNÍ_P1-2 Číslo projektu:

Více

Trestní odpovědnost a povinnost mlčenlivosti znalce. Karel Cibulka Nejvyšší soud, trestní kolegium

Trestní odpovědnost a povinnost mlčenlivosti znalce. Karel Cibulka Nejvyšší soud, trestní kolegium Trestní odpovědnost a povinnost mlčenlivosti znalce Karel Cibulka Nejvyšší soud, trestní kolegium Osnova přednášky Základ trestní odpovědnosti Trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji Některé

Více

ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. ODBOR: EVIDENČNÍCH SPRÁVNÍCH SLUŽEB A OBECNÍHO ŽIVNOSTENSKÉHO ÚŘADU Oddělení: přestupků

ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ. ODBOR: EVIDENČNÍCH SPRÁVNÍCH SLUŽEB A OBECNÍHO ŽIVNOSTENSKÉHO ÚŘADU Oddělení: přestupků ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ ODBOR: EVIDENČNÍCH SPRÁVNÍCH SLUŽEB A OBECNÍHO ŽIVNOSTENSKÉHO ÚŘADU Oddělení: přestupků 1. Zpracování osobních údajů pro účely vedení agendy veřejnoprávních smluv Shromažďování,

Více

ROZHODNUTÍ. pokuta ve výši 40.000 Kč (slovy čtyřicet tisíc korun českých)

ROZHODNUTÍ. pokuta ve výši 40.000 Kč (slovy čtyřicet tisíc korun českých) *UOOUX0016TIB* Zn. SPR-0836/08-14 ROZHODNUTÍ Úřad pro ochranu osobních údajů, jako příslušný správní orgán podle 10 zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, 2 odst. 2 a 46 odst. 4 zákona č. 101/2000 Sb., o

Více

2. Informace o průběhu a výsledcích spolupráce v rámci ad hoc týmů

2. Informace o průběhu a výsledcích spolupráce v rámci ad hoc týmů Informace o průběhu a výsledcích spolupráce společných ad hoc týmů složených ze zástupců orgánů činných v trestním řízení a správců daně zaměřených na potírání závažné finanční kriminality II. 1. Úvod

Více

PŘÍKAZ. jako správce osobních údajů svých klientů podle čl. 4 bodu 7 nařízení (EU) 2016/679,

PŘÍKAZ. jako správce osobních údajů svých klientů podle čl. 4 bodu 7 nařízení (EU) 2016/679, ÚŘAD PRO OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJŮ Pplk. Sochora 27, 170 00 Praha 7 tel.: 234 665 111, fax: 234 665 444 posta@uoou.cz, www.uoou.cz *UOOUX00D9MKN* Čj. UOOU-02062/19-3 PŘÍKAZ Úřad pro ochranu osobních údajů,

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů Naše společnost ETD TRANSFORMÁTORY a.s., IČ: 25137808, se sídlem Zborovská 54/22, Doudlevce, 301 00 Plzeň, vedená v obchodním rejstříku u Krajského soudu v Plzni pod

Více

Praktické zkušenosti z prověřování a vyšetřování úvěrových a pojistných podvodů

Praktické zkušenosti z prověřování a vyšetřování úvěrových a pojistných podvodů Praktické zkušenosti z prověřování a vyšetřování úvěrových a pojistných podvodů pplk. MVDr. Ilona ROCHOVÁ Policejní prezidium ČR, Úřad služby kriminální policie a vyšetřování Úvěrový podvod v trestním

Více

*MVCRX02BIROV* MVCRX02BIROV prvotní identifikátor

*MVCRX02BIROV* MVCRX02BIROV prvotní identifikátor Doručeno dne: 9. 3. 2015 *MVCRX02BIROV* MVCRX02BIROV prvotní identifikátor odbor právní náměstí Hrdinů 1634/3 P.O. BOX 155/P 140 21 Praha 4 Č. j.: MV-17688-46/P-2015 Praha 3. března 2015 Počet listů: 6

Více

INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ

INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ INFORMACE O ZPRACOVÁNÍ OSOBNÍCH ÚDAJŮ V souvislosti s požadavky Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních

Více

Obsah. O autorkách...v Předmluva...VII Jednotlivé části publikace zpracovaly...xv Seznam použitých zkratek...xvii

Obsah. O autorkách...v Předmluva...VII Jednotlivé části publikace zpracovaly...xv Seznam použitých zkratek...xvii O autorkách...v Předmluva...VII Jednotlivé části publikace zpracovaly...xv Seznam použitých zkratek...xvii Kapitola 1. Nová úprava správního trestání...1 1. Předmět úpravy přestupkového zákona...3 2. Časová

Více

Podvodná jednání v kontextu legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu novela AML od 1.1.

Podvodná jednání v kontextu legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering) a financování terorismu novela AML od 1.1. Podvodná jednání v kontextu legalizace výnosů z trestné činnosti ( Money Laundering") a financování terorismu novela AML od 1.1.2017 Účelem zákona proti praní špinavých peněz resp. zákona č. 253/2008 Sb.,

Více

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115

Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Gymnázium a Střední odborná škola, Rokycany, Mládežníků 1115 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0410 Číslo šablony: Název materiálu: Ročník: Identifikace materiálu: Jméno autora: Předmět: Tématický celek:

Více

Městský soud v Praze Hybernská 1006/18 111 21 Praha 1 DS: snkabbm. Sp. zn.: (nepředchází)

Městský soud v Praze Hybernská 1006/18 111 21 Praha 1 DS: snkabbm. Sp. zn.: (nepředchází) Městský soud v Praze Hybernská 1006/18 111 21 Praha 1 DS: snkabbm Sp. zn.: (nepředchází) Žalobce: Tomáš Pecina, nar. 21. 4. 1966 Slezská 1668/56 120 00 Praha 2 DS: whehjsc Zastoupen: JUDr. Petrem Kočím,

Více

Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení

Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení Zkušenosti s využitím videokonferencí v trestním řízení Plk. JUDr. Václav KUČERA, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Zkušenosti

Více

Informace o zpracování osobních údajů

Informace o zpracování osobních údajů Informace o zpracování osobních údajů Společnost FINE REALITY, a.s. zpracovává osobní údaje podle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti

Více

HLAVA III: Ochrana ústavně zaručených základních práv a svobod... 54

HLAVA III: Ochrana ústavně zaručených základních práv a svobod... 54 Obsah Seznam autorů.............................................. 5 Seznam použitých zkratek.................................... 21 Předmluva................................................ 24 HLAVA I:

Více

Zásady zpracování a ochrany osobních údajů

Zásady zpracování a ochrany osobních údajů Zásady zpracování a ochrany osobních údajů Tyto zásady zpracování a ochrany osobních údajů ( Zásady ) představují základní zásady, kterými se Company Shifting s.r.o., IČO: 06119646, sídlem Březina 9, PSČ

Více

Kurz trestního práva - BIVŠ 2013

Kurz trestního práva - BIVŠ 2013 TRESTNÍ PRÁVO PROCESNÍ Zvláštní způsoby řízení Obecné ustanovení a typy zvláštních způsobů řízení (Hlava XX., 290 314s) Obecné ustanovení - pokud v následujících ustanoveních není obsažena zvláštní úprava,

Více

JUDr. Alena Kučerová náměstkyně předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ PŘI PROVOZU BEZPEČNOSTNÍCH SYSTÉMŮ

JUDr. Alena Kučerová náměstkyně předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ PŘI PROVOZU BEZPEČNOSTNÍCH SYSTÉMŮ JUDr. Alena Kučerová náměstkyně předsedy Úřadu pro ochranu osobních údajů OCHRANA OSOBNÍCH ÚDAJŮ PŘI PROVOZU BEZPEČNOSTNÍCH SYSTÉMŮ OSNOVA PREZENTACE Úvod Obecné podmínky pro zpracování informací Bezpečnost

Více

30 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 21. dubna 2009 o plnění úkolů v trestním řízení

30 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 21. dubna 2009 o plnění úkolů v trestním řízení 30 ZÁVAZNÝ POKYN policejního prezidenta ze dne 21. dubna 2009 o plnění úkolů v trestním řízení K organizaci výkonu služby, součinnosti, příslušnosti policejních orgánů 1) a k provádění některých úkonů

Více

Analýza použití. odposlechu a záznamu telekomunikačního. provozu a sledování osob a věcí. podle trestního řádu

Analýza použití. odposlechu a záznamu telekomunikačního. provozu a sledování osob a věcí. podle trestního řádu Analýza použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu a sledování osob a věcí podle trestního řádu Generální inspekcí bezpečnostních sborů za rok 2013 Praha 2014 OBSAH Úvod... 2 1 Vymezení problematiky...

Více

IDENTIFIKACE A KONTROLA KLIENTA V SOUVISLOSTI S OPATŘENÍMI KOMERČNÍ BANKY, A.S. V OBLASTI PŘEDCHÁZENÍ LEGALIZACE VÝNOSŮ

IDENTIFIKACE A KONTROLA KLIENTA V SOUVISLOSTI S OPATŘENÍMI KOMERČNÍ BANKY, A.S. V OBLASTI PŘEDCHÁZENÍ LEGALIZACE VÝNOSŮ IDENTIFIKACE A KONTROLA KLIENTA V SOUVISLOSTI S OPATŘENÍMI KOMERČNÍ BANKY, A.S. V OBLASTI PŘEDCHÁZENÍ LEGALIZACE VÝNOSŮ Z TRESTNÉ ČINNOSTI A FINANCOVÁNÍ TERORISMU Vážená klientko, vážený kliente, rádi

Více

ÚKOL 3.7 STRATEGIE VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ LET 2011 AŽ 2012

ÚKOL 3.7 STRATEGIE VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ LET 2011 AŽ 2012 ÚKOL 3.7 STRATEGIE VLÁDY V BOJI PROTI KORUPCI NA OBDOBÍ LET 2011 AŽ 2012 Na základě úkolu 3.7 Strategie, kterým je Zjištění efektivity při vyšetřování korupce v činnosti Policie ČR, jejímž výstupem má

Více

4/2009 POKYN OBECNÉ POVAHY nejvyšší státní zástupkyně ze dne 27. července 2009, Vzorový organizační řád

4/2009 POKYN OBECNÉ POVAHY nejvyšší státní zástupkyně ze dne 27. července 2009, Vzorový organizační řád Upozornění: Soubor byl zpracován s využitím databáze ASPI, a. s., a je určen výhradně k využití pro vlastní vnitřní potřebu uživatele. Jeho kopírování nebo jiné zpracovávání pro jiné účely je zakázáno.

Více

Brífink k případům 1. října 2015

Brífink k případům 1. října 2015 Brífink k případům 1. října 2015 1 Případ CUPRAL Případ krácení daně z přidané hodnoty se škodou cca 378 milionů korun. Spolupráce ÚOKFK SKPV, Krajského ředitelství policie Zlínského kraje, příslušníků

Více