TopDown zpracovává půdu na povrchu i v hloubce

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "TopDown zpracovává půdu na povrchu i v hloubce"

Transkript

1

2 TopDown zpracovává půdu na povrchu i v hloubce Nikdy neexistuje pouze jediný způsob, jak dosáhnout dobrých výsledků při zpracování půdy. Co je vhodné pro jednoho farmáře, může být naprosto nevhodné pro jiného. Vše závisí na typu půdy, počasí, podnebí a předchozí plodině. Přesto zájem o minimalizační a půdoochranné technologie, které využívají pouze redukované zpracování půdy roste v celé Evropě a to nelze považovat za náhodu. Redukované zpracování půdy má dvě velké výhody, finanční a biologickou. Redukované zpracování půdy šetří peníze, protože dochází ke snížení nákladů na lidskou práci i na strojní vybavení. Rozdíl je patrný z bilančního výkazu. Ovšem biologické výhody jsou rovněž evidentní, protože kultivace půdy se stává postupně snadnější v důsledku zlepšení zlepšuje její struktury. Úspora času i peněz Ke snižování nákladů a racionalizace práce na farmě dochází v důsledku snížení počtu pracovních sil na hektar obdělané půdy. Tento přístup lze pozorovat v celé historii zemědělství a je nepravděpodobné, že by se rychlost změn snižovala. Přechod ke snižování nákladů v rostlinné výrobě s sebou přináší vyšší atraktivitu redukovaného zpracování půdy, protože lze snížit počet hodin odpracovaných na poli. Náklady na zpracování půdy rostou a jejich růst nevykazuje žádné známky poklesu, cena obilí však nesleduje tento trend neustálého zvyšování. To znamená, že pokud má být zachována míra zisku, je nutné zvýšit produktivitu práce. Redukované zpracování půdy přináší radikální snížení spotřeby motorové nafty a tím i nižší náklady na nově pěstovanou plodinu. V podmínkách tvrdého ekonomického boje znamenají nižší náklady na čas a energii snížení výrobních nákladů pro farmáře, takže je možné zvýšit ziskovost rostlinné výroby.

3 Pružný a všestranný stroj Nový všestranně použitelný kultivátor TopDown od firmy Väderstad nabízí široké spektrum využití. Velkou výhodou je, že kultivátor TopDown je schopen provádět nejen mělké zpracování půdy, ale v případě potřeby i hluboké zpracování půdy. Plynule nastavitelná hloubka záběru Pracovní hloubku lze měnit plynule v rozsahu 5 až 25 cm. To znamená, že kultivátor TopDown má schopnost se přizpůsobit a rozsah aplikací pokrývá téměř celé spektrum prací, které můžeme požadovat od moderního kultivačního nářadí. Kromě možnosti nastavit pracovní hloubku lze používat i různé pracovní stupně. Při progresivním zpracování půdy, kdy je půda zpracována nejprve kotouči a potom radličkami, obsahuje horní vrstva menší počet hrud, zatímco při plné kultivaci je zpracován plný profil půdy. Práce za jakýchkoliv podmínek Nezávislé nastavení pracovní hloubky záběru kotoučů a radliček umožňuje snadno přizpůsobit kultivátor TopDown podmínkám na poli. Některá pole vyžadují pouze mělké zpracování půdy pro přípravu seťového lože a potom se provádí přímý výsev. TopDown je k tomu dokonale vybaven. Jiná pole vyžadují hlubší kultivaci, při které dojde k promíchání rostlinných zbytků a uvolnění ztvrdlého povrchu půdy. I pro tento typ kultivace je TopDown dokonalým pomocníkem. Tato schopnost přizpůsobit se podmínkám je charakteristická pro univerzální stroj. Stupeň utužení půdy lze nastavovat v rozsahu volného přítlaku válců po plnou hmotnost stroje, nesenou na ocelových kotoučích. Je obtížné nalézt univerzálnější stroj pro redukované zpracování půdy!

4 1 Přední kotouče řežou a zapravují V přední části se nacházejí dvě řady kuželových kotoučů s ozuby, o průměru 430 mm, vyrobených z kalené a odolné oceli V-55, která je zárukou dlouhé životnosti a nízkých nákladů na údržbu stroje. Kotouče řežou rostlinné zbytky a zapravují je do horní vrstvy půdy. Jejich účinnost je vyšší při vyšších pojezdových rychlostech, 10 až 15 km.h-1. Tím dojde k dokonalému zapravení rostlinných zbytků do půdy, protože kotouče odhazují půdu energicky do strany. Jakmile jsou rostlinné zbytky smíchány s půdou, začnou biologické procesy a rozklad je urychlen. Pracovní hloubku kotoučů lze plynule nastavovat při práci. Čtyři body konc 2 Radličky drtí a uvolňují Kultivační část stroje TopDown se skládá ze tří řad tuhých slupic, určených pro rozvolnění půdy. Tyto slupice mohou mít namontovány různé nástroje dlátové radličky s šířkou 50, 80 nebo 120 mm. Radličky o šířce 80 a 120 mm mohou být navíc doplněny o šípové radličky o šířce 300 mm. Šípové radličky jsou používány, pokud je požadována kultivace v plné šířce s větší pracovní hloubkou, než dosahují kotouče, a kdy je nutné rozvolnit povrch půdy. Úzké kultivační radličky jsou vhodnější pro rozdrcení ztvrdlých ploch povrchu a pro zapravení velkého množství rostlinných zbytků. Jednou z výhod používání dvou typů pracovních nástrojů je snížení celkové tahového odporu. Další výhodou je, že nedochází k vynášení velkých hrud do horní vrstvy půdy.

5 epce TopDown 3 Zadní kotouče vyrovnávají a uhlazují Zadní kotouče stroje TopDown urovnávají brázdy, vytvářené radličkami. Povrch půdy za zadními kotouči je urovnaný a rovnoměrný. Tyto kotouče jsou neseny v pryžovém uložení, které zajišťuje dokonalé kopírování terénu a vysokou odolnost vůči kamenům. Urovnávací kotouče jsou plynule ovládány v průběhu práce hydraulickou soustavou z kabiny traktoru. Při použití tohoto technického řešení je snazší přizpůsobit stupeň urovnání podmínkám na jednotlivých polích a obsahu hrubého materiálu v povrchové vrstvě. 4 Ocelové kotouče utužují povrch půdy Závěrečnou částí stroje pro zpracování půdy TopDown je řada ocelových kotoučů, které zajišťují utužení povrchu půdy. Utužení půdy je zvlášť důležité v suchých podmínkách, aby byla zajištěna rychlá a rovnoměrná vzcházivost osiva pěstované plodiny i plevele. Stupeň utužení lze regulovat podle potřeby od volného přítlaku působením gravitace až po přítlak s využitím celé hmotnosti TopDown, který je nesený na kotoučích pro dosažení maximálního utužení. Ocelové kotouče mají agresivní profil, který zpracovává rostlinné zbytky a zamačkává je do povrchové vrstvy půdy pro urychlení rozkladu. Ocelové kotouče mohou rovněž v případě potřeby pracovat ve zvednuté poloze.

6

7 TopDown je třístupňová raketa Kultivátor TopDown je vhodný pro mělké zpracování půdy, prováděné přímo za sklízecí mlátičkou. Kultivační radličky jsou při této činnosti ve zvednuté poloze, zatímco kotouče s ozuby zpracovávají slámu, plevy a lusky. Pojezdová rychlost při tomto přejezdu by měla být km.h-1, aby kotouče pracovaly v optimálním režimu a odhazovaly půdu na stranu. Cílem této činnosti je zrychlit vzcházení pěstované plodiny i plevele, ale rovněž zapravit rostlinné zbytky po sklizni do povrchové vrstvy půdy. Když rostlinné zbytky přijdou do styku s půdou a pro mělké zpracování půdy v ní obsaženými mikroorganizmy, začne proces tlení, první krok k vytvoření vysoké koncentrace humusu v horní vrstvě ornice. Čím více let dochází k promíchávání rostlinných zbytků v povrchové vrstvě ornice, tím rychleji bude probíhat tlení, protože biologická aktivita se bude soustřeďovat do této vrstvy. Dalším možným způsobem je použití stroje TopDown jako běžného kultivátoru. Přední řada kotoučů je zvednutá a radličky ve druhé ze čtyř sekcí stroje TopDown mohou prokázat své schopnosti. Tento druh kultivace může mít několik cílů. Pokud se v průběhu růstu porostu vytvořil půdní škraloup nebo zatvrdlý povrch, je nutné tuto vrstvu rozrušit, aby mohly kořeny rostlin prorůstat správně do půdy. Pokud jsou kořeny uzavřeny v půdním škraloupu, mají omezený přístup k vodě a hrozí riziko snížených výnosů. Dalším důvodem pro pro hluboké zpracování půdy kultivaci pomocí radliček je roztrhání kořenů pýru a jejich vytažení na povrch půdy, kde uschnou nebo se energeticky vyčerpají. Rozestup slupic stroje TopDown je 27 cm a světlá výška nad povrchem půdy je dostatečně velká, aby mohlo být zapracováno velké množství slámy. Slupice jsou opatřeny hydraulicky ovládaným vypínacím zařízením proti nárazům do kamenů se zatížením až 700 kg. nebo pro obojí mělké i hluboké zpracování půdy Plného využití TopDown dosáhnete, pokud jsou kotouče i kultivační radličky používány společně. Stroj pak může kultivovat profil půdy na celé šířce, zapravit rostlinné zbytky a rozvolnit půdu do hloubky při jednom přejezdu. Výhodou dvoustupňové činnosti je menší množství velkých hrud, které jsou vynášeny na povrch půdy. Schopnost provádět mělké i hluboké zpracování půdy odlišuje stroj TopDown od ostatních strojů pro kultivaci půdy. Radličky na koncích tuhých slupic uspořádaných do tří řad mohou být zaměňovány a kombinovány podle prováděné práce. K dispozici jsou tři typy radliček s šířkou 50, 80 nebo 120 mm. TopDown lze rovněž vybavit šípovými radličkami. Pokud je požadováno rozrušování půdy po celé šířce, jsou použity šípové radličky o šířce 300 mm, které pronikají a narušují půdu do hloubky o několik centimetrů větší, než je pracovní hloubka kotoučů. Pro narušení utuženého povrchu půdy, například při kultivaci utuženého podloží, je doporučováno používat dlátové radličky, které jsou schopny pronikat do hloubky až cm a rozrušit půdu nejúčinnějším způsobem.

8 Redukované zpracován Při redukovaném zpracování půdy je důležité stanovit biologické cíle, které mají být zavedeny a dosaženy. Jedním z takových cílů může být zvýšení koncentrace humusu v povrchové vrstvě ornice. Tím dojde ke zvýšení vzcházivosti osiva, protože existuje nižší riziko vzniku půdního škraloupu. Dalším cílem může být lepší pronikání vlhkosti do půdy. Toho je dosaženo působením žížal, protože tam kde se nepoužívá pluh, tam se daří žížalám. Vyšší obsah humusu v povrchové vrstvě Zvýšení koncentrace humusu v horní vrstvě ornice je jednou z největších výhod mělkého, redukovaného zpracování půdy. Mnoho farmářů, kteří používají redukované zpracování půdy již po desetiletí, to často považují za nejdůležitější cíl. Protože rostlinné zbytky nejsou zaorávány do velkých hloubek, roste obsah humusu v horní vrstvě a směrem dolů obsah klesá. Podstatou redukovaného zpracování půdy je zapravení rovnoměrného množství rostlinných zbytků do vrstvy půdy o menší hloubce. Spolehlivější vzcházivost V důsledku vyššího obsahu humusu v horní vrstvě snižuje se riziko vytvoření půdního škraloupu. Osivo vzchází snadněji a spolehlivěji, zejména v půdách se slabou strukturou a nízkým obsahem jílových složek, nebo v naplavených půdách. Pokud prší krátce po výsevu, začne se projevovat vliv vysoké koncentrace humusu v povrchové vrstvě půdy. Rovněž nerozložené kousky slámy, zapravené do povrchu půdy, vytvářejí vzduchové kanálky pro své okolí.

9 í půdy pomáhá přírodě Příhodné prostředí pro žížaly Lepší pronikání vody Jak začít? I když je jasný cíl, cesta k redukovanému zpracování půdy nemusí být snadná. Zde jsou uvedeny některé rady, které vám mohou pomoci najít svou cestu. Přímo za sklízecí mlátičkou První přejezd by měl být proveden co nejdříve poté, co sklízecí mlátička opustí pole. Takováto rychlá akce má řadu výhod. Půda je nejměkčí ihned po sklizení plodiny a kultivátor si může snadno prorazit cestu. Utužená půda po tomto prvním přejezdu rovněž zajišťuje bariéru proti vypařování vody, takže voda zůstane v půdě. Kromě toho plodina i plevel vzcházejí současně, takže je lze v pozdější fázi mechanicky nebo chemicky kontrolovat. Zkypřete podle potřeby Pokud to čas dovolí, je druhý přejezd vždy výhodný. První přejezd zahájí rozklad rostlinných zbytků, zatímco druhý přejezd může být přizpůsobený potřebám. Pokud je struktura půdy v hloubce vyhovující, není nutné půdu kypřit a druhý přejezd může být opakováním prvního. Pokud je ale nutné zkypřit půdu v hloubce kvůli zhutnění nebo utuženému podloží, musí být druhý přejezd věnován zkypření této utužené vrstvy. Zřejmý důsledek přechodu k mělkému zpracování půdy je zvýšení populace žížal v půdě. Tuto změnu lze pozorovat za relativně krátkou dobu po 3 letech mělkého zpracování půdy do hloubky 10 cm dojde ke zdvojnásobení množství žížal co do počtu i do hmotnosti ve srovnání s půdou zpracovanou pluhem. Toto platí zejména pro druhy žížal, které vytvářejí v půdě svislé kanálky. Hledají potravu v povrchové vrstvě půdy a vyhovuje jim, když je humus soustředěný na povrchu a není přenášen do orební hloubky. Pokud není půda každoročně rozorána pluhem, může dojít ke zhutnění půdy v dolní vrstvě ornice. Na druhé straně dochází k postupnému uvolňování utuženého podloží. Póry v půdě mezi ornicí a podložím zůstanou neporušené, protože nebudou přerušované pluhem. Jejich propojením vznikne síť, která postupem času zajistí odvádění vody. Tento vliv může být ještě zdůrazněn působením žížal, které zlepšují odvádění vody i provzdušnění půdy. Nejlepším způsobem zjištění, zda je nutné hluboké zpracování půdy, je ručně vykopat jámu na poli. Pak lze zkontrolovat a posoudit strukturu půdy a rozhodnout, zda je nutné zkypření.

10 Dvě strategie práce se strojem TopDown Kultivační slupice TopDown mohou být opatřeny třemi typy dlátových radliček o šířce 50, 80 a 120 mm. Dvě širší radličky lze rovněž doplnit o šípovou radličku o šířce 300 mm. To zajišťuje řadu možností při provádění zpracování půdy, které jsou založeny na dvou strategiích. TopDown je standardně vybaven radličkami o šířce 80 mm. 1. Práce se šípovými radličkami Pro mělké a běžné zpracování půdy jsou dlátové radličky doplněny o šípové radličky. Ty vytvářejí takový profil půdy, kdy je půda kompletně zpracována a provzdušněna, protože široké radličky ji obracejí. Výhodou je, že budou přerušeny kořeny např. pýru. Současně dojde k promíchání celého objemu půdy s rostlinnými zbytky až do hloubky zpracování půdy. 2. Hluboké odtokové drážky Při hlubokém zpracování půdy jsou namísto šípových radliček použity dlátové radličky. Pokud je hlavním důvodem zpracování půdy rozrušení podloží, pak je alternativou tento způsob. Profil půdy po zpracování těmito radličkami je zvlněný. Kde radličky procházely půdou, vznikly drážky, kterými může přebytečná voda odtékat z půdy.

11 Investování do TopDown vám přinese zisk dlouho do budoucnosti. Pro zajištění dlouhé životnosti jsou naše Kvalita která trvá stroje ještě během vývojových prací testovány v extrémních podmínkách. Pryžové odpružení pohltí nárazy Pryžové odpružení je jedinečným konstrukčním prvkem Väderstad. Jeho schopnost pohlcovat rázy a vibrace poskytují válci vynikající odolnost. Pryžové odpružení je velmi spolehlivé a bezúdržbové. V-55 vydrží i v nejtěžších podmínkách Kotouče s ozuby ze speciální kalené oceli, použité na stroji TopDown, působí agresivní silou na povrch půdy. TopDown je vybaven kotouči V-55 s životností delší až o 50% než kotouče z dříve používaných materiálů. To přináší minimální nároky na údržbu. 450 mm Těžký válec drtí hroudy Těžké a výkonné kotouče válce o průměru 600 mm účinně utužují povrch půdy a drtí hroudy. Pěchovací kotouče jsou vyrobeny ze stejně pevného materiálu jako kultivační kotouče Každý pěchovací kotouč slouží rovněž jako kotoučová pružina, takže není nutné stahovat sestavu kotoučů. Hladké strany kotoučů zajišťují nepřekonatelnou výkonnost při práci ve vlhkých podmínkách, kdy nedochází k ulpívání slámy a jílu.

12 Překonává očekávání Angličan David Jones je přesvědčen, že našel dokonalý stroj pro zpracování půdy. Tento stroj pochází ze Švédska a jmenuje se TopDown. David Jones obdělává 1100 ha v blízkosti Stratford-on-Avon ve střední části Anglie. Je jedním z prvních uživatelů TopDown ve Velké Británii. Po zpracování plochy 400 ha se svým TopDown je David ohromen jeho výkonností na poli. Překonaná očekávání Používali jsme minimalizační technologii zpracování půdy po dobu posledních sedmi let a musím říct, že TopDown překonává moje očekávání, říká David. Pořídil si model o šířce 6 metrů, který připojuje za traktor Case Quadtrac o výkonu 450 koní. Mohu jet až rychlostí 12 km/h a zpracovat 40 ha bez jakéhokoliv úsilí, líčí. Poloviční účet za naftu Přesto, že má na své farmě všechny možné typy půdy, od lehkých písčitých půd po těžké jíly, je David Jones přesvědčen, že TopDown dokáže připravit seťové lože při jediném přejezdu na velké většině těchto půd. Nízká spotřeba paliva je dalším kladným rysem. David spokojeně uvádí, že jeho náklady na naftu klesly na polovinu. Při používání TopDown mám spotřebu nafty pod 8 litry na hektar, ve srovnání se 14 litry při používání pluhu. Na 1100 hektarech to již představuje značné množství nafty. Země: Anglie Farmář: David Jones Farma: Blackhill Okres: Warwickshire Plocha: 1100 ha

13 Příznivý dojem Po prvních 200 ha zpracované půdy je Fredrik Kvantenå spokojený se svým strojem TopDown. Stroj odvádí dokonalou práci a snižuje počet přejezdů. Fredrik Kvantenå pracuje na farmě Qvantenburgs Säteri se svým otcem Sören. Rozhodli se na své farmě investovat do redukovaného zpracování půdy. Pokračují v používání pluhu, ale přitahují je výhody redukovaného zpracování půdy. Technický pokrok Naším cílem je co nejkratší jízda po poli. Motorová nafta je velmi drahá říká Fredrik Kvantenå. Volbou byl TopDown. Rodina dříve používala Väderstad Cultus a Frederikovi Kvantenå je naprosto zřejmé, že došlo k velkým technologickým změnám. Jeden přejezd TopDown odpovídá dvěma přejezdům stroje Cultus. Frederik rovněž oceňuje vyrovnaný a hladký povrch půdy po přejezdu TopDown. Velmi to usnadňuje přímý výsev. Malá výška strniště je důležitá Po 200 ha práce se strojem TopDown dospěl Fredrik Kvantenå k některým závěrům. Zachovávejte malou výšku strniště. Měli jsme více potíží se strništěm než se slámou, protože docházelo k zastínění plodiny. Fredrik je přesvědčen, že zpracování půdy kotouči je vynikající. A s šípovými radličkami odvádí sekce slupic dokonalejší práci. Rostlinné zbytky jsou lépe zapracovány. Celkově je s novým strojem spokojený. Udělal na mě dojem. Země: Švédsko Zemědělci: Sören a Fredrik Kvantenå Farma: Qvantenburgs Säteri Okres: Dalsland Plocha: 600 ha

14 Technické údaje: Model Pracovní Přepravní Hmotnost, Koła Výkon, Poznámky šířka, šířka, cca m m kg TD x TD x TD x TD x17 a 400x15, TD x17 a 400x15, Snadné sklápění TopDown lze snadno sklápět z přepravní do pracovní polohy. Široký rozchod kol stroje TopDown zajišťuje bezpečnou přepravu i při vysokých pojezdových rychlostech a na nerovném terénu. Prodejce: VÄDERSTAD-VERKEN AB SE VÄDERSTAD Sweden Tel Fax Malá šířka na pozemních komunikacích Všechny modely TopDown mají přepravní šířku pouze 3 m bez ohledu na pracovní šířku (3 7 m). Pevná konstrukce pojezdových kol zajišťuje při přepravě vysokou stabilitu. Väderstad-Verken AB je vlastníkem mnoha nehmotných práv, jako jsou patenty, ochranné známky a konstrukční provedení. Na výrobek/výrobky obsažené v tomto dokumentu se může vztahovat jedno nebo více těchto práv TJVV Ver. 02 Original: Desktopteknik AB, Motala Tryck: Mjölbytryckeri AB,

Kultivátory NZ nové generace od Väderstad

Kultivátory NZ nové generace od Väderstad Kultivátory NZ nové generace od Väderstad Nové kultivátory NZ jsou navrženy speciálně pro vysoké nároky na výkonnost při zpracování půdy. Jedinečné konstrukční prvky přeměnily model NZ-Aggressive na kultivátor

Více

Pryžové odpružení ocelového. Rozmístění kol způsobí, že stroj bude citlivě reagovat na úvratích. a poskytuje rámu delší životnost.

Pryžové odpružení ocelového. Rozmístění kol způsobí, že stroj bude citlivě reagovat na úvratích. a poskytuje rámu delší životnost. TopDown Hledáte flexibilitu a možnost přizpůsobit se různým podmínkám? Potom je TopDown vynikající výběr. Může pracovat v malé hloubce nebo až do 40 cm, v každém případě vytvoří seťové lůžko při jediném

Více

OPTIMER Řada 103 a 1003

OPTIMER Řada 103 a 1003 Talířové podmítače + OPTIMER Řada 103 a 1003 www.kuhn.com be strong, be KUHN ŘADA 103 A 1003 ŘADA TALÍŘOVÝCH PODMÍTAČŮ S NEZÁVISLÝM ODPRUŽENÍM TALÍŘŮ SE ZÁBĚRY OD 3 DO 7,5 M Jedním z možných řešení snižování

Více

Lehký kultivátor. Obr. s širokými radličkami.... jednoduchá technika setí do mulče

Lehký kultivátor. Obr. s širokými radličkami.... jednoduchá technika setí do mulče Lehký kultivátor Obr. s širokými radličkami... jednoduchá technika setí do mulče Terrakan Vysoký výkon při použití malé síly vytváří ekonomicky zajímavý stroj. Univerzální kultivátor má více způsobů využití.

Více

CULTIMER. řada 100 a 1000 Víceúčelový radličkový kultivátor

CULTIMER. řada 100 a 1000 Víceúčelový radličkový kultivátor CULTIMER řada 100 a 1000 Víceúčelový radličkový kultivátor U M Ě N Í S P R Á V N É P O D M Í T K Y! CULTIMER VÍCEÚČELOVÝ RADLIČKOVÝ KULTIVÁTOR Péče o strniště je klíčovou operací pro zachování dobré půdní

Více

Krátké montážní časy. Třínosníkový kypřič Trio - pro mělké zpracování strniště a hluboké základní zkypření.

Krátké montážní časy. Třínosníkový kypřič Trio - pro mělké zpracování strniště a hluboké základní zkypření. Trio Třínosníkový kypřič Trio - pro mělké zpracování strniště a hluboké základní zkypření. Špice s dvoudílnou radličkou Krátké montážní časy Všechny komponenty radliček jsou zajištěny šroubem. Ten zaručuje

Více

Maxer Master PRO Master Classic. Kultivátory

Maxer Master PRO Master Classic. Kultivátory Maxer Master PRO Master Classic Kultivátory Kverneland Maxer ten nejvýkonnější Kultivátory Kverneland Maxer jsou konstruovány pro velké výkony v těžkých půdních podmínkách a pro přípravu půdy s velkým

Více

Focus TD. Definované kypření, cílené hnojení, precizní výsev

Focus TD. Definované kypření, cílené hnojení, precizní výsev Focus TD Definované kypření, cílené hnojení, precizní výsev Michael HORSCH: Témata, jako jsou jistota výnosu a úspora nákladů, nabývají na stále větším významu. Řada institucí testuje dlouhodobě různé

Více

Pozemní radar měří pracovní rychlost.

Pozemní radar měří pracovní rychlost. Seed Hawk Väderstad Seed Hawk představuje nejnovější technologii pro přímé setí. Unikátní krojidlové rameno umožňuje dokonalé kopírování, takže semeno i hnojivo jsou odděleně umístěné v optimální vzdálenosti

Více

Radličkový podmítač 3 nosníky 4 nosníky. Flexibilita pro nejvyšší požadavky

Radličkový podmítač 3 nosníky 4 nosníky. Flexibilita pro nejvyšší požadavky Radličkový podmítač 3 nosníky 4 nosníky Flexibilita pro nejvyšší požadavky 3-nosníky Radličkový podmítač pro mělkou i hlubokou podmítku. Model Tukan od firmy Regent se 3 nosníky byl vyvinut jako stroj,

Více

Kvalitnější způsoby přípravy půdy

Kvalitnější způsoby přípravy půdy Kvalitnější způsoby přípravy půdy Hlavní činností válu Rexius je drcení hrud a urovnání zoraného pole. Pokud doplníte vály Rexius o Crosskilské vály a lištu Crossboard, jste připraveni na dokonalou přípravu

Více

Vliv aplikace kompostu na povrchový odtok vody při dešťových srážkách

Vliv aplikace kompostu na povrchový odtok vody při dešťových srážkách ..16 Vliv aplikace kompostu na povrchový odtok vody při dešťových srážkách Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Ing. Pavel Kovaříček, CSc. Metody měření povrchového odtoku Měření při simulovaných

Více

CATROS CERTOS CENIUS. Náboje disků

CATROS CERTOS CENIUS. Náboje disků ZA KAŽDÝ METR ZÁBĚRU 1.000 DOLŮ ČÍM VĚTŠÍ ZÁBĚR, TÍM VĚTŠÍ SLEVA! CATROS CERTOS CENIUS STŘÍHÁME ceny strojů! Diskový podmítač Catros lze vybavit jako jediný stroj na trhu speciální výbavou PRO pro aplikaci

Více

DUKÁT Krátké diskové brány-podmítače

DUKÁT Krátké diskové brány-podmítače DUKÁT Krátké diskové brány-podmítače PENÍZE ORAJÍ! DUKÁT Výsledky již po jednom průjezdu Krátké diskové brány-podmítače Dukát je kompletní řada vysoce výkonných a vysokorychlostních jednotek o šířce od

Více

Pryžové odpružení ocelového válce pohlcuje nárazy a poskytuje rámu, válci a hřídeli delší životnost.

Pryžové odpružení ocelového válce pohlcuje nárazy a poskytuje rámu, válci a hřídeli delší životnost. Cultus 420-500 Kultivátor pro ty, kteří hledající výkonnost, účinnost a trvanlivost. Konstrukce Cultus, s jeho těsným rozestupem radliček a deflektory MixIn znamená, že je půda při jediném přejezdu několikrát

Více

SHRNOVAče řady v MAGNUM PRO

SHRNOVAče řady v MAGNUM PRO SHRNOVAče řady v EXPLORER MAGNUM EVOLUTION MAGNUM PRO 6 dobrých důvodů pro zakoupení shrnovače sitrex Vynikající sběr píce shrnovače s prstovými koly zaručují šetrný sběr píce, aniž by docházelo k odrolu

Více

Krátké diskové brány Rubin 12

Krátké diskové brány Rubin 12 Krátké diskové brány Rubin 12 1 Hlouběji, rychleji, intenzivněji: Rubin 12 2 Dosud zajišťovaly krátké diskové brány intenzivní a rovnoměrné promísení půdy a organické hmoty až do pracovní hloubky přibližně

Více

HLAVNÍ VÝHODY STROJE. SWIFTER Obecný popis. Jednoduchá výměna pracovních sekcí radličkové (podzimní) sekce, gamma-hrotové (jarní), SB-sekce.

HLAVNÍ VÝHODY STROJE. SWIFTER Obecný popis. Jednoduchá výměna pracovních sekcí radličkové (podzimní) sekce, gamma-hrotové (jarní), SB-sekce. Jeden přejezd stačí Obecný popis HLAVNÍ VÝHODY STROJE Jednoduchá výměna pracovních sekcí radličkové (podzimní) sekce, gamma-hrotové (jarní), SB-sekce. Crushbar hydraulická přední smyková lišta zaručuje

Více

Agro Trnava s.r.o. Trnava 224, 674 01 Třebíč +420 777 290 007 info@agrotrnava.cz

Agro Trnava s.r.o. Trnava 224, 674 01 Třebíč +420 777 290 007 info@agrotrnava.cz Kvalitní technika z Horního Rakouska V oblasti Horního Rakouska, konkrétně ve městě Attnang-Puchheim sídlí firma Regent. Jedná se o rodinného výrobce zemědělské techniky s dlouhou tradicí své stroje na

Více

POLONESENÝ PLUH PRO ORBU ON-LAND I ORBU V BRÁZDĚ S HYDRAULICKÝM NEBO MECHANICKÝM NASTAVENÍM PRACOVNÍHO ZÁBĚRU

POLONESENÝ PLUH PRO ORBU ON-LAND I ORBU V BRÁZDĚ S HYDRAULICKÝM NEBO MECHANICKÝM NASTAVENÍM PRACOVNÍHO ZÁBĚRU POLONESENÝ PLUH PRO ORBU ON-LAND I ORBU V BRÁZDĚ S HYDRAULICKÝM NEBO MECHANICKÝM NASTAVENÍM PRACOVNÍHO ZÁBĚRU Nová generace polonesených pluhů pro orbu on-land i orbu v brázdě. K dispozici ve verzích se

Více

Vector - pro mělké i hluboké kypření

Vector - pro mělké i hluboké kypření Vector Vector splňuje všechny požadavky na moderní kypřič pro setí do mulče. K tomu patří: Schopnost výkonu: non stop 4 - nosníkový kypřič pro mělké zpracování strniště a hluboké základní kypření optimální

Více

ECOLAND série EO, EN ECOLAND. série EO, EN. Univerzálnost spojená s kvalitou a produktivitou

ECOLAND série EO, EN ECOLAND. série EO, EN. Univerzálnost spojená s kvalitou a produktivitou ECOLAND série EO, EN série EO, EN ECOLAND Univerzálnost spojená s kvalitou a produktivitou ecoland ecoland EO EO Rovnoměrné, intenzivní promíchání v celém profilu Obecný popis Hlavní výhody stroje Tuhý

Více

Albín Hanák Tuřanka 115 CZ-627 00 Brno

Albín Hanák Tuřanka 115 CZ-627 00 Brno Carl Geringhoff Vertriebsgesellschaft mbh & Co. KG Porschestraße 8 59227 Ahlen (Westfalen) Deutschland Tél. +49 (0) 2382 9814-0 Fax +49 (0) 2382 9814-40 Internet www.geringhoff.de Courriel info@geringhoff.de

Více

Prutové brány. Pracovní záběry: 1,5 m - 27 m

Prutové brány. Pracovní záběry: 1,5 m - 27 m Prutové brány Pracovní záběry: 1, m - 7 m Společnost HATZENBICHLER je nositelem dlouholetých zkušeností ve výrobě prutových bran pro různé použití. Již 0 let nabízejí tuto alternativu chemické kontroly

Více

Swift Cultus Opus TopDown. Vynikající výsledky v hloubce

Swift Cultus Opus TopDown. Vynikající výsledky v hloubce Swift Cultus Opus TopDown Vynikající výsledky v hloubce Spolu se zemědělci na celém světě jsme po dobu posledních tří generací vytvářeli stroje, které přimějí každou zemědělskou půdu vydat veškerý její

Více

OPTIMER. diskový kultivátor řady 101 a 1002. Špičková technika na zpracování půdy

OPTIMER. diskový kultivátor řady 101 a 1002. Špičková technika na zpracování půdy OPTIMER diskový kultivátor řady 101 a 1002 Špičková technika na zpracování půdy Ucelená nabídka s pracovním záběrem od 3 do 7,5m Při minimalizačním způsobu zpracování půdy ušetří hospodář značnou část

Více

Vliv vysokých dávek kompostu na fyzikální a hydraulické vlastnosti půdy. Pavel Kovaříček Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i.

Vliv vysokých dávek kompostu na fyzikální a hydraulické vlastnosti půdy. Pavel Kovaříček Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Vliv vysokých dávek kompostu na fyzikální a hydraulické vlastnosti půdy Pavel Kovaříček Výzkumný ústav zemědělské techniky, v.v.i. Měření rychlosti vsakování simulátorem deště Porovnání povrchového odtoku

Více

Zpracování půdy přispívající k omezení povrchového odtoku vody a smyvu zeminy. prof. Ing. Josef Hůla, CSc. (ČZU v Praze)

Zpracování půdy přispívající k omezení povrchového odtoku vody a smyvu zeminy. prof. Ing. Josef Hůla, CSc. (ČZU v Praze) Zpracování půdy přispívající k omezení povrchového odtoku vody a smyvu zeminy prof. Ing. Josef Hůla, CSc. (ČZU v Praze) ZPRACOVÁNÍ PŮDY Z HLEDISKA PODNEBÍ, HLOUBKY KYPŘENÍ, ROZMÍSTĚNÍ ROSTLINNÝCH ZBYTKŮ

Více

Allrounder 900 / 1200 -profiline-

Allrounder 900 / 1200 -profiline- Allrounder 900 / 1200 -profiline- Allrounder 900 / 1200 - profiline - ALLROUNDER profiline to nejsou pro svou vysokou a prostornou rámovou konstrukci (průchodná výška 60 cm) klasické seťové brány, nýbrž

Více

Carrier. Všestrannost je nejlepší

Carrier. Všestrannost je nejlepší Carrier Všestrannost je nejlepší Spolu se zemědělci na celém světě jsme po dobu posledních tří generací vytvářeli stroje, které přimějí každou zemědělskou půdu vydat veškerý její potenciál. Vysoce kvalitní

Více

Allrounder 600 / 750 - profiline -

Allrounder 600 / 750 - profiline - Allrounder 600 / 750 - profiline - Allrounder 600 / 750 - profiline - Centrálně umístěný podvozek Podvozek umístěný na stroji centrálně, umožňuje malý rejd na úvrati. Můžete efektivně zpracovat také malé

Více

Pryžové odpružení ocelového válce pohlcuje nárazy a poskytuje rámu dlouhou životnost.

Pryžové odpružení ocelového válce pohlcuje nárazy a poskytuje rámu dlouhou životnost. Carrier Carrier je multifunkční stroj pro zpracování půdy při racionální produkci plodin. Talíře jsou umístěny ve tvaru X, což znamená, že stroje jede přímo a neustále za traktorem. Samostatné zavěšení

Více

Tiger. Robustní technika pro intenzivní kypření a zpracování půdy

Tiger. Robustní technika pro intenzivní kypření a zpracování půdy Tiger Robustní technika pro intenzivní kypření a zpracování půdy Tiger AS Chytřejší náhrada pluhu Tiger LT Kompaktní s nepatrným vynaložením sil Tiger MT Nejlepší pracovní kvalita v podmínkách kukuřičné

Více

STROJ PRO PŘÍPRAVU SEŤOVÉHO LOŽE KORUND 8

STROJ PRO PŘÍPRAVU SEŤOVÉHO LOŽE KORUND 8 STROJ PRO PŘÍPRAVU SEŤOVÉHO LOŽE KORUND 8 2 Předpoklad úspěšného klíčení rostlin Mnohé zemědělské podniky vyžadují vzhledem ke značným a nepředvídatelným výdajům souvisejících s plánem prací, výkonné stroje

Více

Efektivní zpracování půdy

Efektivní zpracování půdy Efektivní zpracování půdy CARRIER Zpracování půdy víceúčelovým strojem Carrier je jedinečný stroj s enormním rozsahem schopností. Podmítka, předseťová příprava, urovnání pozemku, rozvrstvení slámy a srovnání

Více

SYSTÉMOVÝ NOSIČ GIGANT

SYSTÉMOVÝ NOSIČ GIGANT SYSTÉMOVÝ NOSIČ GIGANT Systémový nosič Gigant 10 a Gigant 12 2 Systém pro všechny Oba systémové nosiče Gigant 10 a Gigant 12 mají jedinečnou vlastnost. Na jednom jediném nosiči může být připojeno různé

Více

Jedinečný SAT-System. Spring Active Transfer-System = aktivní systém odpružení a odlehčení. Volné uložení válců. farmy.

Jedinečný SAT-System. Spring Active Transfer-System = aktivní systém odpružení a odlehčení. Volné uložení válců. farmy. VÁLCE ...všechny operace jedním přejezdem! Polní válce HEVA je Vaše správná volba. Zvýší produktivitu práce, šetří Váš čas a pohonné hmoty. Při spojení s pružným smykem nabízí polní válce mnohostranné

Více

Kverneland Packomat. Vytváří perfektní seťové lůžko při orbě

Kverneland Packomat. Vytváří perfektní seťové lůžko při orbě Kverneland Packomat Vytváří perfektní seťové lůžko při orbě Kverneland Packomat Perfektní příprava půdy současně s orbou Na mnoha půdách je ideální vytvoření seťového lůžka při orbě. Tato kombinace pluhu

Více

Turbo Tažený kultivátor 3,00 a 3,50 m. Turbo: Kvalitní příprava půdy ve všech podmínkách

Turbo Tažený kultivátor 3,00 a 3,50 m. Turbo: Kvalitní příprava půdy ve všech podmínkách Turbo Tažený kultivátor 3,00 a 3,50 m Turbo: Kvalitní příprava půdy ve všech podmínkách Turbo Podmítka i příprava seťového lůžka od jara do podzimu 2 Mnoho farem dnes při většině operací, jako je příprava

Více

Rychle, kvalitně a intenzivně ATLAS AO, AM

Rychle, kvalitně a intenzivně ATLAS AO, AM Rychle, kvalitně a intenzivně ATLAS AO, AM AO, AM Obecný popis HLAVNÍ VÝHODY STROJE AGRONOMICKÉ VÝHODY STROJE Pevný a robustní rám umožňující podmítání až do 16 cm. Horizontální non-stop jištění proti

Více

NOVÉ POLONESENÉ VERZE NOVÉ MODELY SE STŘIŽNÝM SEGMENTEM

NOVÉ POLONESENÉ VERZE NOVÉ MODELY SE STŘIŽNÝM SEGMENTEM ROZŠÍŘENÍ SORTIMENTU KYPŘIČŮ DIGGER Sezónní zvýhodněná nabídka na celou řadu DIGGER s řadou novinek a rozšířeným sortimentem. AKČNÍ CENY! NOVÉ POLONESENÉ VERZE NOVÉ MODELY SE STŘIŽNÝM SEGMENTEM Díky neustálému

Více

Vario - osminosníkový kypřič pro maximální pracovní výsledky. Příprava secího lože. Sklopeno. Optimální secí lože pro setí do mulče.

Vario - osminosníkový kypřič pro maximální pracovní výsledky. Příprava secího lože. Sklopeno. Optimální secí lože pro setí do mulče. Vario Vario - osminosníkový kypřič pro maximální pracovní výsledky Příprava secího lože VARIO se dá univerzálně použít pro druhé zpracování strniště, zapravení kejdy nebo dokonce pro přípravu secího lože.

Více

OPTIMER Řada 103, 103R a 1003

OPTIMER Řada 103, 103R a 1003 Talířové podmítače + OPTIMER Řada 103, 103R a 1003 www.kuhn.com be strong, be KUHN 2 1000 ŘADA 103, 103R A 1003 EFEKTIVNÍ MÍSENÍ PŮDY PŘI VYSOKÝCH RYCHLOSTECH Jedním z možných řešení snižování nákladů

Více

Vysoké umístění rozdělovací hlavice zajistí rovnoměrné rozdělení semen, dokonce i na svažující se půdě.

Vysoké umístění rozdělovací hlavice zajistí rovnoměrné rozdělení semen, dokonce i na svažující se půdě. Spirit Pohotově reagující secí stroj s impozantní přesností při rozmístění semen, zachovanou i při vysokých rychlostech. Široká paleta pracovního ústrojí ve vybavení na přání umožňuje přizpůsobit stroj

Více

výsevek nastavitelný od 1 do 350 kg/ha centrální nastavení přítlaku

výsevek nastavitelný od 1 do 350 kg/ha centrální nastavení přítlaku KUHN VENTA EC / LC / TF Prodloužený čas setí mezi doplněním osiva a vysoká výkonnost - snadné nakládání (posuvná výsevní skříň na AL a velký otvor na LC a TF) - vysoká přesnost dávkování - velký prostup

Více

Ultima 800 - výkonný univerzální secí stroj

Ultima 800 - výkonný univerzální secí stroj Ultima 800 Ultima 800 - výkonný univerzální secí stroj ULTIMA - způsob práce Univerzální dlátový secí stroj pro profesionály Půda je před secí botkou nejdříve upěchována, pak botka vytvoří seťovou brázdu,

Více

OBLAST 4 OBLAST 3 OBLAST 2 OBLAST 1

OBLAST 4 OBLAST 3 OBLAST 2 OBLAST 1 NZ Aggressive Hledáte stroj, který usnadní obdělávání půdy a má zaručenou delší životnost? Potom je NZ Aggressive správná volba. Jeho výjimečná schopnost zpracování půdy uspoří přejezdy a zvýší výkonnost.

Více

SPOLEČNOST MASCHIO GASPARDO

SPOLEČNOST MASCHIO GASPARDO DISKOVÉ PODMÍTAČE SPOLEČNOST MASCHIO GASPARDO Skupina Maschio Gaspardo SpA byla založená v roce 1964 bratry Egidiem a Giorgiem Maschiovými pod obchodní značkou Maschio. Prvním strojem, který firma zemědělcům

Více

Kverneland 150 S nesený oboustranný pluh jištěný listovými pružinami

Kverneland 150 S nesený oboustranný pluh jištěný listovými pružinami nesený oboustranný pluh jištěný listovými pružinami Light Robust Easy to handle Lehký, robustní, snadno ovladatelný Kverneland 150 S: Lehký a robustní oboustranný pluh určený do kamenitých půdních podmínek.

Více

My u Köckerlingu víme, o co jde!

My u Köckerlingu víme, o co jde! Opotřebitelné díly My u Köckerlingu víme, o co jde! Vývoj Těžiště firmy orientované na budoucnost přitom leží ve výrobě strojů pro bezorebné zpracování půdy a setí. Pro vývoj a konstrukci funkční a spolehlivé

Více

Bezkontaktní půdní senzor pro mapování půdního profilu a variabilní zpracování půdy.

Bezkontaktní půdní senzor pro mapování půdního profilu a variabilní zpracování půdy. Bezkontaktní půdní senzor pro mapování půdního profilu a variabilní zpracování půdy. PODÍVEJTE SE POD POVRCH. Precizní zemědělství je klíčem ke zvýšení vaší produktivity. Nový půdní senzor SoilXplorer

Více

Zpracování strniště dnes

Zpracování strniště dnes Intenzivní kypřič Karat Technologie vynikající kvality kypření Zpracování strniště dnes Význam zpracování strniště se v minulých letech mnohde změnil. Dříve sloužilo zpracování strniště především jako

Více

637-EUROTILL-GB-S_Mise en page 1 11/10/ :08 Page 1

637-EUROTILL-GB-S_Mise en page 1 11/10/ :08 Page 1 637-EUROTILL-GB-S_Mise en page 1 11/10/2010 16:08 Page 1 Dealer Document non contractuel 49230 Montfaucon-Montigné France Tél. +33 (0)2 41 64 72 67 Fax +33 (0)2 41 64 67 73 contactfr@gregoirebesson.fr

Více

PŘESNÉ SECÍ STROJE 1

PŘESNÉ SECÍ STROJE 1 PŘESNÉ SECÍ STROJE 1 Výsevní jednotka SP Přehled přesných secích strojů osazených výsevní jednotkou SP: Model Max. pracovní záběr (cm) Rozteč řádků (cm) Počet výsevních jednotek SP SPRINT 150-600 45/75

Více

Krátké diskové brány Rubin 9

Krátké diskové brány Rubin 9 Krátké diskové brány Rubin 9 Zpracování strniště v současnosti 2 Požadavky na zpracování strniště se v minulých letech v mnoha ohledech změnily. Díky použití herbicidů je většina orné půdy zbavena plevelů

Více

NESENÝ PLUH PRO ORBU V BRÁZDĚ S HYDRAULICKÝM NASTAVENÍM PRACOVNÍHO ZÁBĚRU

NESENÝ PLUH PRO ORBU V BRÁZDĚ S HYDRAULICKÝM NASTAVENÍM PRACOVNÍHO ZÁBĚRU NESENÝ PLUH PRO ORBU V BRÁZDĚ S HYDRAULICKÝM NASTAVENÍM PRACOVNÍHO ZÁBĚRU Pluhy WARRIOR představují inovovanou řadu nesených pluhů vybavených hydraulickým nastavením pracovního záběru. Pluhy jsou k dispozici

Více

PNEUMATICKÉ STROJE PRO PŘÍMÝ VÝSEV

PNEUMATICKÉ STROJE PRO PŘÍMÝ VÝSEV PNEUMATICKÉ STROJE PRO PŘÍMÝ VÝSEV Charakteristika secích strojů TERRASEM stabilní konstrukce hlava uložená v zásobníku utěsněnému proti vniknutí vlhkosti a nečistot ventilátor o velkém průměru s nízkou

Více

Stroje pro údržbu ozeleněných vinic. doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D.

Stroje pro údržbu ozeleněných vinic. doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D. Stroje pro údržbu ozeleněných vinic doc. Ing. Patrik Burg, Ph.D. Úvod Pěstitelské technologie s využitím zatravněného meziřadí představují jednu ze základních podmínek systému integrovaného a biologického

Více

KULTIVAČNÍ PNEUMATIKY

KULTIVAČNÍ PNEUMATIKY KULTIVAČNÍ PNEUMATIKY NAŠE PŘEPRAVNÍ KAPACITA. VAŠE VÝNOSY. PNEUMATIKY VYVINUTÉ PRO VÝZVY DNEŠNÍHO ZEMĚDĚLSTVÍ Současné postřikovače se vyvíjejí rychlým tempem. Stávají se většími, těžšími, výkonnějšími

Více

Velké kompaktní diskové brány Certos TX

Velké kompaktní diskové brány Certos TX Certos TX Certos TX Velké kompaktní diskové brány Certos TX Pro konkrétní práci ty správné kompaktní diskové brány AMAZONE Catros pracovní hloubka 3 cm až 12 cm Speciální nářadí na mělkou podmítku Catros

Více

SYNKRO. PÖTTINGER Dvoj- a trojnosníkové radličkové podmítače a kypřiče 97+220.CS.1114

SYNKRO. PÖTTINGER Dvoj- a trojnosníkové radličkové podmítače a kypřiče 97+220.CS.1114 SYNKRO PÖTTINGER Dvoj- a trojnosníkové radličkové podmítače a kypřiče 97+220.CS.1114 Půda je život Podmítače a kypřiče SYNKRO Pracovní záběr od 2,50 m do 6 m Klasickým nástrojem půdoochranného obdělávání

Více

Nezdržujte se výměnou, volte Long Life!

Nezdržujte se výměnou, volte Long Life! Nezdržujte se výměnou, volte Long Life! Long Life Porovnání opotřebení dlát Nezdržujte se výměnou, volte Long Life! Testy v půdách s vysokou abrazivitou ukázaly až 7 delší životnost dlát Long Life ve srovnání

Více

Krátké diskové brány Rubin 9

Krátké diskové brány Rubin 9 Krátké diskové brány Rubin 9 Krátké diskové brány od firmy LEMKEN Mnohostranné použití Při zpracování půdy na strništích byl dříve nejdůležitější boj proti plevelům a vlastní kypření půdy. Dnes je na většině

Více

HLAVNÍ VÝHODY STROJE AGRONOMICKÉ VÝHODY STROJE. SWIFTER Obecný popis

HLAVNÍ VÝHODY STROJE AGRONOMICKÉ VÝHODY STROJE. SWIFTER Obecný popis Jeden přejezd stačí Obecný popis HLAVNÍ VÝHODY STROJE Jednoduchá výměna pracovních sekcí radličkové (podzimní) sekce, gamma-hrotové (jarní), SB-sekce. Crushbar hydraulická přední smyková lišta zaručuje

Více

Půdní úrodnost, výživa a hnojení

Půdní úrodnost, výživa a hnojení Půdní úrodnost, výživa a hnojení Faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin Přírodní faktory ovlivňující růst a vývoj rostlin významně ovlivňují úspěch či neúspěch budoucí rostlinné produkce. Ovlivňují se

Více

Obor: H/01 Zemědělec farmář

Obor: H/01 Zemědělec farmář Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Obor: 41-51-H/01 Zemědělec farmář Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0985 Předmět: Odborný výcvik Ročník: 1.2.3. Téma: Pěstování

Více

KRÁTKÉ DISKOVÉ BRÁNY RUBIN 9

KRÁTKÉ DISKOVÉ BRÁNY RUBIN 9 KRÁTKÉ DISKOVÉ BRÁNY RUBIN 9 Zpracování strniště v současnosti 2 Požadavky na zpracování strniště se v minulých letech v mnoha ohledech změnily. Díky použití herbicidů je většina orné půdy zbavena plevelů

Více

Pöttinger SERVO. Nesené pluhy 97+210.08.0911

Pöttinger SERVO. Nesené pluhy 97+210.08.0911 Pöttinger SERVO Nesené pluhy 97+210.08.0911 SERVO Nesené pluhy orba bez prostojů V mnoha případech je pluh stále ještě tím nejvhodnějším strojem. Zejména při rychlých osevních postupech dokáže pluh vytvořit

Více

2-BUBNOVÉ ŽACÍ STROJE

2-BUBNOVÉ ŽACÍ STROJE BUBNOVÉ ŽACÍ STROJE 2-BUBNOVÉ ŽACÍ STROJE Pokud požadujete snadné ovládání kombinované s robustností a vysokou efektivitou, model FH190 je jasnou volbou, také ve verzi s kondicionérem FH190GM. Snadná a

Více

TRAKTORY MAXI TRACTION IF MAXI TRACTION PERFORMER 65. Navrženo pro maximální výkony: snížené utužování půdy a větší efektivitu práce:

TRAKTORY MAXI TRACTION IF MAXI TRACTION PERFORMER 65. Navrženo pro maximální výkony: snížené utužování půdy a větší efektivitu práce: SORTIMENT ZEMĚDĚLSKÝCH RADIÁLNÍCH PNEUMATIK 2016 TRAKTORY MAXI TRACTION IF Navrženo pro maximální výkony: snížené utužování půdy a větší efektivitu práce: Až o 20 % těžší náklad. Mimořádný jízdní komfort,

Více

Řezání lanem. Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48

Řezání lanem. Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48 Řezání lanem Přehled výhod 44 Lanová pila Husqvarna 46 Diamantové nástroje pro řezání lanem 48 Řezání diamantovým lanem je nejjednodušší a nejúčinnější způsob práce s velkými betonovými konstrukcemi, například

Více

TerraDig. Hloubkový kypřič THINK AHEAD.

TerraDig. Hloubkový kypřič THINK AHEAD. CZ THINK AHEAD TerraDig Hloubkový kypřič Vážit si chytrých hlav w Pracovní hloubka až 70 cm n Enormní robustnost díky pevnému rámu n Optimální propustnost vody a vzduchu do půdy více informací online www.vogel-noot.info

Více

DISKOVÝ PODMÍTAČ HELIODOR 9

DISKOVÝ PODMÍTAČ HELIODOR 9 DISKOVÝ PODMÍTAČ HELIODOR 9 2 Víceúčelový podmítač Charakteristika Již před více než deseti lety ovlivnily diskové podmítače zásadně současné moderní zemědělství. S žádným jiným nářadím na zpracování půdy

Více

ŽACÍ STROJE SE STŘEDOVÝM UCHYCENÍM A POHONEM KLOUBOVOU HŘÍDELÍ: MINIMUM PRACOVNÍHO ČASU A VYSOKÁ EFEKTIVITA PRÁCE

ŽACÍ STROJE SE STŘEDOVÝM UCHYCENÍM A POHONEM KLOUBOVOU HŘÍDELÍ: MINIMUM PRACOVNÍHO ČASU A VYSOKÁ EFEKTIVITA PRÁCE DISKOVÉ ŽACÍ STROJE ŽACÍ STROJE SE STŘEDOVÝM UCHYCENÍM A POHONEM KLOUBOVOU HŘÍDELÍ: MINIMUM PRACOVNÍHO ČASU A VYSOKÁ EFEKTIVITA PRÁCE Bellon vyvíjí a vyrábí žací stroje a kondicionéry pro různé potřeby.

Více

Allrounder - classic -

Allrounder - classic - Multitalent pro mnoho možností použití ALLROUNDER classic s podvozkem Podvozek dodávaný na přání nabízí mnoho výhod. Na úvrati se podstatně redukuje hmotnost zatěžující zadní osu traktoru.tak se může zabránit

Více

Prekládací vuz Interbenne

Prekládací vuz Interbenne www.perard.fr Prekládací vuz 19 m³ 25 m³ 38 m³ Žne Hnojení Setí .Tento stroj lze využívat pro manipulaci s obilím i s průmyslovými hnojivy. Tři důležité funkce: PŘEKLÁDÁNÍ 3 různé kapacity pro všechny

Více

Samojízdné postřikovače AKP - MAZZOTTI

Samojízdné postřikovače AKP - MAZZOTTI Samojízdné postřikovače AKP MAZZOTTI 300 L 500 LP 000 LP 00 PMAX 00 MMAX 500 LP 3000 LP 300 PMAX 300 MMAX 00 PMAX 00 MMAX 5500 PMAX 6500 PMAX Italská společnost MAZZOTTI má více než šedesátiletou zkušenost

Více

Kombinace pro údržbu zeleně

Kombinace pro údržbu zeleně Kombinace pro údržbu zeleně Úvod Kombinace pro údržbu zeleně AMAZONE jsou při zakládání a údržbě zelených ploch a zeleně kolem obytných domů nenahraditelné. Kombinace pro údržbu zeleně AMA- ZONE řeší téměř

Více

Jednoduché a cenově výhodné

Jednoduché a cenově výhodné VÁLCE Jednoduché a cenově výhodné Trubkové válce jsou nabízeny s těmito průměry: 400 mm, 540 mm a 600 mm. Jsou jednou z jednoduchých a cenově výhodných možností jak spolehlivě vést nesené půdozpracující

Více

Objevte výhody zemědělských pneumatik Firestone.

Objevte výhody zemědělských pneumatik Firestone. SORTIMENT ZEMĚDĚLSKÝCH RADIÁLNÍCH PNEUMATIK 2015 INFORMACE Objevte výhody zemědělských pneumatik Firestone. Zemědělské pneumatiky Firestone jsou vyvinuty v Itálii a vyrobeny ve Španělsku a díky tomu plně

Více

Rapid. Působivé výsledky za všech podmínek

Rapid. Působivé výsledky za všech podmínek Rapid Působivé výsledky za všech podmínek 1 Spolu se zemědělci na celém světě jsme po dobu posledních tří generací vytvářeli stroje, které přimějí každou zemědělskou půdu vydat veškerý její potenciál.

Více

KRÁTKÉ DISKOVÉ BRÁNY RUBIN 12

KRÁTKÉ DISKOVÉ BRÁNY RUBIN 12 KRÁTKÉ DISKOVÉ BRÁNY RUBIN 12 Hlouběji, rychleji, intenzivněji: Rubin 12 2 Dosud zajišťovaly krátké diskové brány intenzivní a rovnoměrné promísení půdy a organické hmoty až do pracovní hloubky přibližně

Více

Technika a technologie protierozních opatření. Prof. Ing. Josef Hůla, CSc.

Technika a technologie protierozních opatření. Prof. Ing. Josef Hůla, CSc. Technika a technologie protierozních opatření Prof. Ing. Josef Hůla, CSc. Velmi účinná agrotechnická opatření Uplatnění půdoochranných technologií Přímé setí ozimé obilniny po řepce, obilnině nebo luskovině,

Více

Meziřádková kultivace

Meziřádková kultivace Meziřádková kultivace epa Kukuřice Slunečnice Brambory Dýně Jahody Zelenina Společnost HATZENBICHLER je nositelem dlouholetých zkušeností ve vývoji a výrobě strojů pro meziřádkovou kultivaci. Pro dobrou

Více

Kontinuální balicí stroj....stroje pro opravdovou práci

Kontinuální balicí stroj....stroje pro opravdovou práci Kontinuální balicí stroj...stroje pro opravdovou práci KONTINUÁLNÍ BALICÍ STROJE UNIKÁTNÍ VLASTNOSTI A VÝHODY PRO VÁS Mechanický systém: naše kontinuální balicí stroje jsou z velké části mechanicky ovládané

Více

Techagro Brno 30. 3. 3. 4. 2014

Techagro Brno 30. 3. 3. 4. 2014 Techagro Brno 30. 3. 3. 4. 2014 modulární diskový secí stroj Falcon 6 oceněn mezinárodní odbornou komisí GRAND PRIX TECHAGRO Modulární diskový secí stroj Falcon 6 umožňuje uživatelům volbu různých pracovních

Více

Diskový podmítač Heliodor

Diskový podmítač Heliodor Diskový podmítač Heliodor Víceúčelový podmítač Charakteristika Již před více než deseti lety ovlivnily diskové podmítače zásadně současné moderní zemědělství. S žádným jiným nářadím na zpracování půdy

Více

Express TD. Technika Pronto ve tříbodovém závěsu

Express TD. Technika Pronto ve tříbodovém závěsu Express TD Technika Pronto ve tříbodovém závěsu PHILIPP HORSCH: Při návrhu stroje Express bylo naším cílem postavit ho bez kompromisů. A k tomu jsme měli jedinou volbu a sice použít ověřený koncept Pronto

Více

SERVO 6.50. PÖTTINGER polonesené pluhy 97+212.CS.0115

SERVO 6.50. PÖTTINGER polonesené pluhy 97+212.CS.0115 SERVO 6.50 PÖTTINGER polonesené pluhy 97+212.CS.0115 Silák pro velké plochy SERVO 6.50 Polonesené pluhy SERVO 6.50 účelně spojují dobré charakteristiky nesených a polonesených pluhů. Tažné síly se přenášejí

Více

Kompletní řada secích strojů pro bezorebné (přímé) setí navržena splnit nejnáročnější požadavky

Kompletní řada secích strojů pro bezorebné (přímé) setí navržena splnit nejnáročnější požadavky SD GA UMĚN Í DOBRÉHO SETÍ! SD PŘÍMÉ SECÍ STROJE Kompletní řada secích strojů pro bezorebné (přímé) setí navržena splnit nejnáročnější požadavky Budoucnost zemědělství je v udržení konkurence schopnosti

Více

Obecné informace o spotřebě paliva. Odpor vzduchu

Obecné informace o spotřebě paliva. Odpor vzduchu Souhrn Souhrn Tento dokument shrnuje a vysvětluje faktory, které ovlivňují spotřebu paliva vozidla. Pomocný náhon je jedním z nejdůležitějších faktorů, který ovlivňuje, kolik energie je potřeba k pohybu

Více

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann.

Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. Efektivita a výkon. MAN TGX s novými motory D38. MAN kann. NOVÁ DIMENZE VÝKONU. V tomto materiálu jsou zčásti vyobrazeny také prvky výbavy, které nejsou součástí sériového vybavení. 2. Fahrerhaus Fahrerhaus.

Více

HE-VA Disc-Roller. Nová dimenze hospodárného zpracování půdy kompaktními disky. Diskové podmítače

HE-VA Disc-Roller. Nová dimenze hospodárného zpracování půdy kompaktními disky. Diskové podmítače HE-VA Disc-Roller Nová dimenze hospodárného zpracování půdy kompaktními disky Diskové podmítače HE-VA technologie diskov Intenzivní zpracování půdy a zpětné utužení velkýc značné navýšení produktivity

Více

Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D.

Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D. Ekologické zemědělství a komposty Ing. T. Zídek Ph.D. S využitím podkladů Ing. Vopravila Ph.D., VÚMOP Praha Charakteristiky zemědělských půd z hlediska jejich retence a způsobu hospodaření Celková možná

Více

Maestro. Budoucnost pneumatického přesného setí

Maestro. Budoucnost pneumatického přesného setí Maestro Budoucnost pneumatického přesného setí PHILIPP HORSCH: Roky našeho intenzívního vývoje se odráží ve stroji Maestro a v jeho jedinečném dávkovacím a jednotícím ústrojí. Tisíce hodin na našich testovacích

Více

ROZKLAD SLÁMY. František Václavík PRP Technologies Srpen Produkce živin na farmě Rostlinná výroba. VÝNOS v t/ha N P 2

ROZKLAD SLÁMY. František Václavík PRP Technologies Srpen Produkce živin na farmě Rostlinná výroba. VÝNOS v t/ha N P 2 ROZKLAD SLÁMY František Václavík PRP Technologies Srpen 2016 Produkce živin na farmě Rostlinná výroba PLODINA VEDLEJŠÍ PRODUKT OBSAH ŽIVIN v % PRODUKCE ŽIVIN v kg/ha DRUH VÝNOS v t/ha N P 2 O 5 K 2 O N

Více

Titan UW. Výkony přesahující běžnou zkušenost

Titan UW. Výkony přesahující běžnou zkušenost Titan UW Výkony přesahující běžnou zkušenost MICHAEL HORSCH: Na rozdíl od dovozu z USA před 10 roky, je aktuální Titan 34 UW kompletně navržen a vyráběn našim týmem spolupracovníků a tím tak těžíme z našich

Více

Seminář Ekonomika provozu traktorů a inovace v mechanizaci,

Seminář Ekonomika provozu traktorů a inovace v mechanizaci, Konkurenceschopnost a kvalita - inovace v zemědělském sektoru Seminář Ekonomika provozu traktorů a inovace v mechanizaci, Lektor: Prof. Ing. František Bauer, CSc. Termín 19.2 2014 v době od 9:00 16:00

Více

Precizní meziřádková kultivace ROW-MASTER RN

Precizní meziřádková kultivace ROW-MASTER RN Precizní meziřádková kultivace ROW-MASTER RN ROW-MASTER RN Obecný popis HLAVNÍ VÝHODY STROJE Bezúdržbový paralelogramový závěs jednotek s opěrným hloubkovým kolem. Přesné optické navádění zařízením CultiCam

Více