Historie a současnost práce s kolekcí genetických zdrojů travin ve Výzkumné stanici travinářské v Zubří

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Historie a současnost práce s kolekcí genetických zdrojů travin ve Výzkumné stanici travinářské v Zubří"

Transkript

1 Historie a současnost práce s kolekcí genetických zdrojů travin ve Výzkumné stanici travinářské v Zubří Martin Lošák, Magdalena Ševčíková OSEVA PRO s.r.o., o.z. Výzkumná stanice travinářská Rožnov - Zubří OSEVA vývoj a výzkum s.r.o.

2 Úvodem Genetické zdroje (GZ) kulturních rostlin nenahraditelné bohatství naší planety. Ohroženy genetickou erozí (plané druhy, krajové a starší odrůdy). Úkolem práce s GZ je jejich uchování pro budoucí generace v co nejširší genetické variabilitě (donory cenných, případně v současnosti nedoceněných znaků).

3 Historie práce s genetickými zdroji První aktivity související s GZ trav založení a rozvoj VST v Rožnově pod Radhoštěm a započetí šlechtitelské činnosti. Vyhledávání a získávání ekotypů trav z lokalit Moravskoslezských Beskyd. Povolení 14 rožnovských odrůd trav (1940).

4 Historie práce s genetickými zdroji Od roku 1964 práce s GZ metodicky koordinovány VÚRV v Praze (rámcová metodika, centrální dovoz vzorků ze zahraničí). Studium GZ trav hlavní náplní VST. Vytvoření klasifikátorů pro hodnocení jílku vytrvalého, bojínku lučního, srhu laločnatou a kostřavu luční kolektivem pracovníků stanice. První pokusy o dlouhodobé uchování kolekce GZ ex situ (mrazící stůl s teplotou -25 C).

5 Historie práce s genetickými zdroji Od druhé poloviny 70. let omezení práce s GZ trav. Odklon od výzkumného pojetí studia genetických zdrojů, důraz na hodnocení výkonnosti materiálů. Nově zakládání polních kolekcí pro hodnocení trávníkových odrůd trav. Snižování potřeby lidské práce nová pokusnická mechanizace pro plně mechanizovanou sklizeň zelené hmoty (sklízeč píce Movis) i semene (maloparcelní sklízecí mlátička Osevan). V roce 1989 zahájen provoz skladu Genové banky VÚRV Praha.

6 Historie práce s genetickými zdroji V roce 1993 schválení návrhu prvního Národního programu konzervace a využití genofondu rostlin díky MZe, připraveného kolektivem pracovníků Genové banky VÚRV v Praze (koordinace). Dílčí činnosti prováděny podle rámcové metodiky a metodickými postupy pro jednotlivé skupiny plodin. OSEVA PRO s.r.o., VST Zubří držitel genofondové kolekce travin (dotační program 6. Genetické zdroje, B.2.6. Traviny). Od roku 2003 posílení významu práce s genofondy přijetím legislativy (zákon č. 148/2003 Sb., vyhláška č. 458/2003 Sb.).

7 Priority řešení práce s genetickými zdroji Shromažďování Evidence a dokumentace Hodnocení

8 Priority řešení práce s genetickými zdroji Regenerace a uchovávání Využití Mezinárodní spolupráce

9 Shromažďování genetických zdrojů trav Plané formy kulturních i nekulturních druhů (sběrové expedice). Nově vyšlechtěné kultivary trav. Vegetativně množené vytrvalé okrasné druhy trav (od roku 1995). Repatriace ztracených historických československých odrůd v rámci navazujících výzkumných projektů NAZV a GA ČR: ovsík vyvýšený 'Větrovský', sveřep bezbranný 'Z.K. ', srha laločnatá 'Rožnovská', kostřava luční 'Větrovská', kostřava červená 'Rožnovská', jílek vytrvalý 'Táborský', lipnice hajní 'Rožnovská', lipnice luční 'Levočská', bojínek luční 'Rožnovský'. V roce 2014 repatriace lipnice bahenní 'Větrovská', srhy laločnaté 'Větrovská', žitňáku hřebenitého 'Mužla' z genové banky při N. I. Vavilov Research Institute of Plant Industry, St. Petersburg.

10 Evidence genetických zdrojů trav Původní informační systém EVIGEZ v provozu Data pasportní, popisná, skladová. Popisná data poprvé předána v roce 2002 (Ševčíková et al., 2002: Klasifikátor pro Trávy).

11 Evidence genetických zdrojů trav Změna struktury kolekce trav ( ) 3500 Celkem Dostupné Plané : 36 % : 2 % 1995: 15 % % planých materiálů v kolekci

12 Stav kolekce genetických zdrojů trav ( ) Stav dokumentace v IS EVIGEZ (počet dostupných ECN) Plodina kód Název Pasportní data Z toho vegetativní generativní Popisná data G Trávy Z Obilniny (okrasné) Celkem

13 Složení kolekce genetických zdrojů trav podle rodů Festuca; 498 Poa; 273 Lolium; 669 Dactylis; 180 Phleum; 150 Ostatní; 261 Arrhenatherum; 97 Agrostis; 86 Bromus; 67 Miscanthus; 33 Deschampsia; 29 Trisetum; 24 Carex; 24 xfestulolium; 24 Alopecurus; 23

14 Evidence genetických zdrojů trav V roce 2015 přechod na dokumentační systém GRIN Czech (Germplasm Resources Information Network in Czech Republic). Systém vyvinut v rámci projektu USDA/ARS Beltsville, Bioversity International a Global Crop Diversity Trust. Systém pracuje v režimu on-line režimu a umožňuje objednávání semen z genové banky uživatelům genetických zdrojů rostlin prostřednictvím webové stránky GRIN Czech.

15 GRIN Czech vyhledávání

16 GRIN Czech zobrazení genetického zdroje

17 GRIN Czech zobrazení genetického zdroje

18 GRIN Czech lokality sběru na Google Maps

19 Hodnocení genetických zdrojů trav 4 typy polních kolekcí: pícní, trávníkové, okrasné, planá flóra (specifické deskriptory). Morfologické a biologické znaky, semenářské ukazatele všechny GZ. Speciální analýzy: predikce kvality píce NIRS, úroveň ploidie průtokovou cytometrií.

20 Regenerace genetických zdrojů trav Cíl: získání dostatečného množství kvalitního klíčivého osiva při zachování genetického základu vzorku. U trav prováděna v technické nebo prostorové izolaci (převažující cizosprašnost).

21 Uchovávání genetických zdrojů trav Generativně množené druhy: dlouhodobé uchování ve skladu Genové banky VÚRV (-18 C, aktivní a základní kolekce). Bezpečnostní kolekce: GB VÚRV Piešťany, Slovensko. Pracovní kolekce: krátkodobé neklimatizované uchování u řešitele před zařazením do kolekce. Konzervace on farm, in situ a kryokonzervace se v současnosti nevyužívají.

22 Globální uložiště semen Špicberky Poslání Zajištění uchování globální genetické diverzity zemědělských plodin pro budoucí generace. Uchování bezpečnostních duplikací originálů z jednotlivých zemí světa. V případě přírodní katastrofy bude sloužit k náhradě zničených položek. Stavbu financuje norská vláda jako službu světovému společenství a je vlastníkem. Z kolekce trav odesláno k uložení v roce 2015 prvních 85 genetických zdrojů.

23 Uchovávání genetických zdrojů trav Vegetativně množené druhy: areál pro uchování kolekce ve VST Zubří. Uchovávána kolekce GZ okrasných travin (Poaceae, Cypereaceae, Juncaceae aj.). Kolekce shromažďována od roku Budování areálu od roku V současnosti kolekce zahrnuje 186 evidovaných položek a dalších 109 položek v pracovní kolekci.

24 Využití genetických zdrojů trav Vzorky GZ poskytovány pro potřeby šlechtění, výzkumu a vzdělávání. Od roku 2006 vzorky poskytovány na základě Standardní dohody o poskytování genetických zdrojů (SMTA: Standard Material Transfer Agreement). Využívání GZ při tvorbě regionálních lučních směsí (CHKO Bílé Karpaty, CHKO Beskydy). V posledním desetiletí převažující využití ve výzkumných projektech.

25 Využití genetických zdrojů trav v návazných výzkumných projektech Racionální postupy při zakládání a ošetřování neprodukčních travnatých ploch v kulturní krajině ( , MŠMT) Modelový projekt zamezení biologické degradace půd v podmínkách aridního klimatu ( , MŠMT) Semi-natural grassland as a source of biodiversity improvement ( , OPNS, ERDF)

26 Mezinárodní spolupráce Evropský program spolupráce pro genetické zdroje rostlin (ECPGR) při Biodiversity International se sídlem v Římě pracovní skupina pro pícniny. Od roku 2003 v provozu on-line aplikace evropského katalogu genetických zdrojů rostlin EURISCO díky pracovní skupině dokumentace a informatiky ECPGR. VST Zubří se od roku 2011 účastní jako přidružený člen projektu virtuální Evropské genové banky (AEGIS), která je zaměřena na integraci a racionalizaci konzervace a využívání genetických zdrojů v Evropě. Do AEGIS v roce 2014 celkem navrženo 262 genetických zdrojů trav.

27 Lolium Festuca Dactylis Poa Agrostis Phleum Arrhenatherum xfestulolium Alopecurus Bromus Trisetum Deschampsia Phalaris Holcus Cynosurus Anthoxanthum Apera Koeleria Struktura genetických zdrojů trav v AEGIS

28 Děkuji za Vaši pozornost a všem spolupracovníkům za a všem spolupracovníkům spolupráci. za spolupráci.

Kolekce genetických zdrojů trav Výzkumné stanice travinářské v Zubří

Kolekce genetických zdrojů trav Výzkumné stanice travinářské v Zubří Kolekce genetických zdrojů trav Výzkumné stanice travinářské v Zubří Magdalena Ševčíková, Pavel Šrámek OSEVA PRO, s.r.o., o. z. Výzkumná stanice travinářská, 756 54 Zubří Společenský význam práce s genetickými

Více

Národní program uchování a využití genetických zdrojů kulturních rostlin a agrobiodiverzity

Národní program uchování a využití genetických zdrojů kulturních rostlin a agrobiodiverzity Národní program uchování a využití genetických zdrojů kulturních rostlin a agrobiodiverzity Jan Pelikán Výzkumný ústav pícninářský,spol. s r. o. Troubsko a Zemědělský výzkum, spol. s r. o. Troubsko Co

Více

Evidence a dokumentace českých genetických zdrojů LAKR. Kateřina Smékalová, Jarmila Neugebauerová, Katarína Kaffková

Evidence a dokumentace českých genetických zdrojů LAKR. Kateřina Smékalová, Jarmila Neugebauerová, Katarína Kaffková Evidence a dokumentace českých genetických zdrojů LAKR Kateřina Smékalová, Jarmila Neugebauerová, Katarína Kaffková Genetický zdroj = živý materiál obsahující geny s bezprostřední nebo potenciální hodnotou

Více

NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ

NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN, ZVÍŘAT A MIKROORGANISMŮ VÝZNAMNÝCH PRO VÝŽIVU A ZEMĚDĚLSTVÍ NP GZR 2018 2022 V. Holubec, L. Papoušková, D. Janovská V. Zedek, I. Křížková

Více

Genové banky (instituce pro uchování biodiversity rostlin) základní technologie a pojmy. Přednáška 3a. Pěstování pokusných rostlin ZS

Genové banky (instituce pro uchování biodiversity rostlin) základní technologie a pojmy. Přednáška 3a. Pěstování pokusných rostlin ZS Genové banky (instituce pro uchování biodiversity rostlin) základní technologie a pojmy Přednáška 3a. Pěstování pokusných rostlin ZS 2007-2008 Způsob ochrany fytogenofondu: ex situ (položky v genofondových

Více

Historie, současnost a perspektivy šlechtění VST Rožnov- Zubří

Historie, současnost a perspektivy šlechtění VST Rožnov- Zubří Historie, současnost a perspektivy šlechtění VST Rožnov Zubří Ing. Zdeněk Both, Ph.D., doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. OSEVA PRO s.r.o., o.z. Výzkumná stanice travinářská RožnovZubří OSEVA vývoj a výzkum

Více

zdroje rostlin (NP) Ladislav Dotlačil, VÚRV Praha- Ruzyně Padesátá léta minulého století; genetická eroze a její příčiny

zdroje rostlin (NP) Ladislav Dotlačil, VÚRV Praha- Ruzyně Padesátá léta minulého století; genetická eroze a její příčiny 20 let Národního programu pro genetické zdroje rostlin Ladislav Dotlačil, VÚRV Praha- Ruzyně Počátky práce s GZR v Čechách a na Moravě Padesátá léta minulého století; genetická eroze a její příčiny Cesta

Více

RÁMCOVÁ METODIKA. Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity

RÁMCOVÁ METODIKA. Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity RÁMCOVÁ METODIKA Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity Autoři: Ing. Vojtěch Holubec, CSc., Ing. Ludmila Papoušková, PhD., Mgr. Iva Faberová, Ing. Vlastimil

Více

Racionální postupy při zakládání a ošetřování neprodukčních travnatých ploch v kulturní krajině

Racionální postupy při zakládání a ošetřování neprodukčních travnatých ploch v kulturní krajině Racionální postupy při zakládání a ošetřování neprodukčních travnatých ploch v kulturní krajině NÁRODNÍ PROGRAM VÝZKUMU II MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY 2B06034 Magdalena Ševčíková, Marie

Více

NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN, ZVÍŘAT A MIKROORGANISMŮ VÝZNAMNÝCH PRO VÝŽIVU, ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNÍ HOSPODÁŘSTVÍ

NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN, ZVÍŘAT A MIKROORGANISMŮ VÝZNAMNÝCH PRO VÝŽIVU, ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNÍ HOSPODÁŘSTVÍ Ministerstvo zemědělství, Praha 1, Těšnov 17 Č.j.: 33 083/03-3000 NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN, ZVÍŘAT A MIKROORGANISMŮ VÝZNAMNÝCH PRO VÝŽIVU, ZEMĚDĚLSTVÍ A LESNÍ HOSPODÁŘSTVÍ

Více

Z historie Výzkumné stanice travinářské

Z historie Výzkumné stanice travinářské Z historie Výzkumné stanice travinářské Ing. Radek Macháč, Ph.D. OSEVA PRO s.r.o., o.z. Výzkumná stanice travinářská Rožnov-Zubří OSEVA vývoj a výzkum s.r.o. Počátky travního semenářství - prof. Holý v

Více

RÁMCOVÁ METODIKA. Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity

RÁMCOVÁ METODIKA. Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity RÁMCOVÁ METODIKA Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity Autoři: Ing. Vojtěch Holubec, CSc., Ing. Ludmila Papoušková, PhD., Mgr. Iva Faberová, Ing. Vlastimil

Více

NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN, ZVÍŘAT A MIKROORGANISMŮ VÝZNAMNÝCH PRO VÝŽIVU A ZEMĚDĚLSTVÍ

NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN, ZVÍŘAT A MIKROORGANISMŮ VÝZNAMNÝCH PRO VÝŽIVU A ZEMĚDĚLSTVÍ NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN, ZVÍŘAT A MIKROORGANISMŮ VÝZNAMNÝCH PRO VÝŽIVU A ZEMĚDĚLSTVÍ Ministerstvo zemědělství, Praha 1, Těšnov 17 Č.j.: 20139/2006-13020 Ministerstvo

Více

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Výzkumný tým Genová banka

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Výzkumný tým Genová banka Strana: 1/ 23 Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Výzkumný tým Genová banka Směrnice S 2 POLNÍ POKUSY S GENETICKÝMI ZDROJI Výtisk číslo: Zpracoval za společnost: Ověřil: Schválil: Funkce: Řešitel plodinové

Více

AKČNÍ PLÁN NÁRODNÍHO PROGRAMU KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN, ZVÍŘAT A MIKROORGANISMŮ VÝZNAMNÝCH PRO VÝŽIVU A ZEMĚDĚLSTVÍ NA

AKČNÍ PLÁN NÁRODNÍHO PROGRAMU KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN, ZVÍŘAT A MIKROORGANISMŮ VÝZNAMNÝCH PRO VÝŽIVU A ZEMĚDĚLSTVÍ NA AKČNÍ PLÁN NÁRODNÍHO PROGRAMU KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN, ZVÍŘAT A MIKROORGANISMŮ VÝZNAMNÝCH PRO VÝŽIVU A ZEMĚDĚLSTVÍ NA OBDOBÍ 2018 2022 Seznam zkratek AEGIS ACHHK ASCHK ČR CBD

Více

Rada genetických zdrojů Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně RÁMCOVÁ METODIKA

Rada genetických zdrojů Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně RÁMCOVÁ METODIKA Rada genetických zdrojů Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha - Ruzyně RÁMCOVÁ METODIKA Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agro-biodiversity Editoři: Ing. Ladislav

Více

Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007. Způsoby uchování genofondu starých odrůd ovoce

Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007. Způsoby uchování genofondu starých odrůd ovoce Ovocné dřeviny v krajině 2007 projekt OP RLZ CZ.04.1.03/3.3.13.2/0007 GENETICKÉ ZDROJE Způsoby uchování genofondu starých odrůd ovoce Ing. Stanislav Boček, Ph.D. ZF MZLU v Brně Tento projekt je spolufinancován

Více

PÍCNINÁŘSKÉ LISTY. Obsahy čísel a ročenek 10 ročníků, Ročník I. (1994)

PÍCNINÁŘSKÉ LISTY. Obsahy čísel a ročenek 10 ročníků, Ročník I. (1994) 1 2/94 1/95 PÍCNINÁŘSKÉ LISTY Obsahy čísel a ročenek 10 ročníků, 1994-2003 Ročník I. (1994) Rožnovská travní semena opět slouží zemědělcům (Urban L. RTS Rožnov p. R.) OSEVA PRO s.r.o., VST Zubří (Cagaš

Více

Pěstování pokusných rostlin

Pěstování pokusných rostlin Přednáška 3. Pěstování pokusných rostlin Zdroj biologického materiálu Zdroj biologického materiálu genové banky botanické zahrady šlechtitelské, semenářské firmy vlastní sběr v terénu výsledek vlastní

Více

Rada genetických zdrojů Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně RÁMCOVÁ METODIKA

Rada genetických zdrojů Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně RÁMCOVÁ METODIKA Rada genetických zdrojů Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně RÁMCOVÁ METODIKA Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agro-biodiversity Editoři: Ing. Ladislav Dotlačil,

Více

Uplatněná certifikovaná metodika METODIKA. Opatření vedoucí k zamezení biologické degradace půd a zvýšení biodiverzity v suchých oblastech ČR

Uplatněná certifikovaná metodika METODIKA. Opatření vedoucí k zamezení biologické degradace půd a zvýšení biodiverzity v suchých oblastech ČR Agrostis Trávníky, s. r. o., Rousínov Český hydrometeorologický ústav, pobočka Brno Mendelova univerzita v Brně OSEVA vývoj a výzkum s. r. o. Zubří Vysoké učení technické v Brně Výzkumný ústav pícninářský,

Více

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

GRIN-Global. Aktuální stav přechodu na nový dokumentační systém

GRIN-Global. Aktuální stav přechodu na nový dokumentační systém GRIN-Global Aktuální stav přechodu na nový dokumentační systém GRIN-Global GRIN EVIGEZ 5.1.2015? GRIN-Global (GG) databázový systém (USDA /ARS) Golden version 2.0 (The Germplasm Resources Information Network

Více

ZPRÁVA ZA VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROKY TAGRO Červený Dvůr spol. s r.o. (IČO: )

ZPRÁVA ZA VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROKY TAGRO Červený Dvůr spol. s r.o. (IČO: ) ZPRÁVA ZA VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROKY 2008-2013 TAGRO Červený Dvůr spol. s r.o. (IČO: 49050656) 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým

Více

20 let. Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity

20 let. Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity 20 let Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity Publikace je vydávána Ministerstvem zemědělství ve spolupráci s Výzkumným ústavem rostlinné výroby, v.v.i.

Více

Pěstování energetických plodin pro výrobu bioplynu

Pěstování energetických plodin pro výrobu bioplynu Pěstování energetických plodin pro výrobu bioplynu Energie z pole České Budějovice 19.3.2009 Jiří Diviš, Jan Moudrý Zemědělská fakulta JU Č.Budějovice ENERGIE Fosilní paliva- omezené zásoby denní celosvětová

Více

Současnost a perspektiva pěstování trav a jetelovin na semeno v České republice

Současnost a perspektiva pěstování trav a jetelovin na semeno v České republice Současnost a perspektiva pěstování trav a jetelovin na semeno v České republice doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc Sdružení pěstitelů travních a jetelových semen Seminář SPJTS 6. 3. 2013 Současná situace v travním

Více

Jsme schopni omezit výskyt šťovíků (Rumex spp.) v našich travních porostech?

Jsme schopni omezit výskyt šťovíků (Rumex spp.) v našich travních porostech? Jsme schopni omezit výskyt šťovíků (Rumex spp.) v našich travních porostech? doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc., SPJTS Zubří doc. Ing. Stanislav Hejduk, Ph.D., Mendelova univerzita Brno 2014 Šťovík (Rumex spp.)

Více

Současný stav českého travního a jetelového semenářství. doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. Sdružení pěstitelů trav a jetelovin

Současný stav českého travního a jetelového semenářství. doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. Sdružení pěstitelů trav a jetelovin Současný stav českého travního a jetelového semenářství doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. Sdružení pěstitelů trav a jetelovin Odborný seminář SPTJS, Zubří 22. 2. 2017 Trávy plocha a produkce 2015 množitelská

Více

Hodnocení vlivu prostředí a způsobu využívání u vybraných populací trav a jetelovin jako zdroj poznatků o vhodnosti jejich využití v ČR

Hodnocení vlivu prostředí a způsobu využívání u vybraných populací trav a jetelovin jako zdroj poznatků o vhodnosti jejich využití v ČR Projekt NAZV QF 4034 Hodnocení vlivu prostředí a způsobu využívání u vybraných populací trav a jetelovin jako zdroj poznatků o vhodnosti jejich využití v ČR Příjemce-koordinátor: OSEVA PRO s.r.o, Výzkumná

Více

Nové poznatky k problematice běloklasosti trav

Nové poznatky k problematice běloklasosti trav projekt NAZV č.: QI111C016 Nové poznatky k problematice běloklasosti trav Zdeněk BOTH, Miroslava STREJČKOVÁ Zemědělský výzkum, s. r. o. Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i. OSEVA vývoj a výzkum s.r.o.

Více

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2015

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2015 ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2015 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Národní program konzervace a vyuţívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výţivu a zemědělství na období

Národní program konzervace a vyuţívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výţivu a zemědělství na období Národní program konzervace a vyuţívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výţivu a zemědělství na období 2012-2016 Ministerstvo zemědělství České republiky (dále jen MZe

Více

Opatření vedoucí k zamezení biologické degradace půd a zvýšení biodiverzity v suchých oblastech ČR. Certifikovaná metodika

Opatření vedoucí k zamezení biologické degradace půd a zvýšení biodiverzity v suchých oblastech ČR. Certifikovaná metodika Opatření vedoucí k zamezení biologické degradace půd a zvýšení biodiverzity v suchých oblastech ČR Certifikovaná metodika Opatření vedoucí k zamezení biologické degradace půd a zvýšení biodiverzity v suchých

Více

Rozlišování semen jednotlivých druhů trav

Rozlišování semen jednotlivých druhů trav Rozlišování semen jednotlivých druhů trav Bc. Hana Potyšová květen 2010 Lázně Bohdaneč Bojínek luční Phleum pratense L obilka vejčitého tvaru bez střední rýhy, mírně zašpičatělá, bělavá, velmi často vypadává

Více

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014

ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 ZPRÁVA ZA DÍLČÍ VÝSLEDKY ŘEŠENÍ VÝZKUMNÉHO PROGRAMU 3.d ZA ROK 2014 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Charakterizace hybridních trav pomocí cytogenetických a molekulárních metod

Charakterizace hybridních trav pomocí cytogenetických a molekulárních metod Molekulární přístupy ve šlechtění rostlin Olomouc 14. února, 2017 Charakterizace hybridních trav pomocí cytogenetických a molekulárních metod Jan Bartoš Ústav experimentální botaniky Olomouc, Czech Republic

Více

Výzkum metod a technologických postupů zvyšujících výnos a kvalitu osiv vybraných druhů trav, jetelovin a meziplodin v ekologickém zemědělství

Výzkum metod a technologických postupů zvyšujících výnos a kvalitu osiv vybraných druhů trav, jetelovin a meziplodin v ekologickém zemědělství Projekt NAZV QI101C167 Výzkum metod a technologických postupů zvyšujících výnos a kvalitu osiv vybraných druhů trav, jetelovin a meziplodin v ekologickém zemědělství Příjemce koordinátor: OSEVA vývoj a

Více

Národní program uchování a využití. agrobiodiverzity

Národní program uchování a využití. agrobiodiverzity Posílení spolupráce mezi MZLU v Brně a dalšími institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu CZ.1.07/2.4.00/12.045 Národní program uchování a využití genetických zdrojů kulturních rostlin a agrobiodiverzity

Více

Národní program ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin na období 2014 2018

Národní program ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin na období 2014 2018 Národní program ochrany a reprodukce genofondu lesních dřevin na období 2014 2018 Sborník k odbornému semináři pořádanému Ústavem zemědělské ekonomiky a informací pod záštitou a s finančním přispěním Ministerstva

Více

zahraničí Ladislav Rosenberg Českomoravsk ská asociace

zahraničí Ladislav Rosenberg Českomoravsk ská asociace Výběr r licenčních ch poplatků doma a v zahraničí Ladislav Rosenberg Českomoravsk eskomoravská šlechtitelsk lechtitelská a semenářsk ská asociace Seminář Mze, 2.6. 2010 Výběr r licenčních ch poplatků doma

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení TITULNÍ LIST

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení TITULNÍ LIST ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Sběrové expedice a krajové odrůdy. Tomáš Vymyslický

Sběrové expedice a krajové odrůdy. Tomáš Vymyslický Sběrové expedice a krajové odrůdy Tomáš Vymyslický Projekty na vyhledání, shromáždění, konzervaci krajových a starých odrůd. 1990 Expedice se Slovenskem do Bílých Karpat. 1993-1995 Sběry planých druhů

Více

MEZINÁRODNÍ PROJEKTY 3.14 SALVERE

MEZINÁRODNÍ PROJEKTY 3.14 SALVERE Informační zpravodaj č. 40, 2011 MEZINÁRODNÍ PROJEKTY 3.14 SALVERE (Semi-natural grassland as a source of biodiversity improvement) Polopřirozené travní porosty zdroj pro zlepšení biodiverzity ERDF, OPNS

Více

dílčí výstup č. V001 - Pokrytí příkmenných pásů alternativními plodinami.

dílčí výstup č. V001 - Pokrytí příkmenných pásů alternativními plodinami. dílčí výstup č. V001 - Pokrytí příkmenných pásů alternativními plodinami. V maloparcelkových polních pokusech na stanovištích v Holovousích a Zubří je sledován vliv vybraných druhů trav, bylin a leguminóz

Více

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ. www.vupt.cz

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ. www.vupt.cz Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko 2015 2015 NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ Směsi luční, pastevní, na ornou půdu, pro koně i pro kozy, do sadu i vinohradu, směsi vhodné pro

Více

Úspěšnost obnovy travních porostů na orné půdě přírodě blízkými způsoby

Úspěšnost obnovy travních porostů na orné půdě přírodě blízkými způsoby - XVIII. rocník PÍCNINÁŘSKÉ LISTY 2012 Úspěšnost obnovy travních porostů na orné půdě přírodě blízkými způsoby Ing. Ivana Semanová, Ing. Magdalena Ševčíková OSEVA PRO s. r. o., o. z. Výzkumná stanice travinářská

Více

GENOFOND ZEMĚDĚLSKÝCH PLODIN A JEHO VYUŽITÍ PRO ROZŠÍŘENÍ AGROBIODIVERSITY

GENOFOND ZEMĚDĚLSKÝCH PLODIN A JEHO VYUŽITÍ PRO ROZŠÍŘENÍ AGROBIODIVERSITY Česká akademie zemědělských věd Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha - Ruzyně Rada genetických zdrojů rostlin GENOFOND ZEMĚDĚLSKÝCH PLODIN A JEHO VYUŽITÍ PRO ROZŠÍŘENÍ AGROBIODIVERSITY Praha, 4. června

Více

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Zahradnická fakulta v Lednici

MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ. Zahradnická fakulta v Lednici MENDELOVA UNIVERZITA V BRNĚ Zahradnická fakulta v Lednici Genové zdroje a jejich význam pro šlechtění okrasných rostlin Bakalářská práce Vedoucí bakalářské práce Mgr. Radoslav Vlk, Ph. D. Vypracovala Denisa

Více

Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství na období

Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství na období Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin, zvířat a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství na období 2018 2022 Národní program konzervace a využívání genetických zdrojů

Více

NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH

NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH NÁRODNÍ PROGRAM KONZERVACE A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN, ZVÍŘAT A MIKROORGANISMŮ VÝZNAMNÝCH PRO VÝŽIVU A ZEMĚDĚLSTVÍ Strategický a programový dokument na období 2018 2022 Národní program konzervace

Více

Úřední věstník Evropské unie 66/2298 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. SMĚRNICE RADY ze dne 14. června 1966 o uvádění osiva pícnin na trh

Úřední věstník Evropské unie 66/2298 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ. SMĚRNICE RADY ze dne 14. června 1966 o uvádění osiva pícnin na trh 03/sv. 1 55 31966L0401 66/2298 ÚŘEDNÍ VĚSTNÍK EVROPSKÝCH SPOLEČENSTVÍ 11.7.1966 SMĚRNICE RADY ze dne 14. června 1966 o uvádění osiva pícnin na trh (66/401/EHS) RADA EVROPSKÉHO HOSPODÁŘSKÉHO SPOLEČENSTVÍ,

Více

Polní den ÚKZÚZ. Užitná hodnota odrůd. ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad Tomáš Mezlík Lípa,

Polní den ÚKZÚZ. Užitná hodnota odrůd. ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad Tomáš Mezlík Lípa, Polní den ÚKZÚZ Lípa, 18.6.2015 Užitná hodnota odrůd ÚKZÚZ, Národní odrůdový úřad Tomáš Mezlík tomas.mezlik@ukzuz.cz Národní odrůdový úřad Registrace odrůd zkoušky odlišnosti, uniformity a stálosti, zkoušky

Více

NOVELA ZÁKONA O OBCHODU S REPRODUKČNÍM MATERIÁLEM. Zákon č. 149/2003 Sb. ve znění zákona č. 232/2013 Sb.

NOVELA ZÁKONA O OBCHODU S REPRODUKČNÍM MATERIÁLEM. Zákon č. 149/2003 Sb. ve znění zákona č. 232/2013 Sb. NOVELA ZÁKONA O OBCHODU S REPRODUKČNÍM MATERIÁLEM Zákon č. 149/2003 Sb. ve znění zákona č. 232/2013 Sb. MATERIÁLEM STÁVAJÍCÍ PRÁVNÍ ÚPRAVA Proč vůbec existuje něco jako zákon o obchodu s reprodukčním materiálem?

Více

Dotační program 3. Podpora ozdravování polních a speciálních plodin. u předmětu dotace 3.a. biologická ochrana jako náhrada chemické ochrany rostlin

Dotační program 3. Podpora ozdravování polních a speciálních plodin. u předmětu dotace 3.a. biologická ochrana jako náhrada chemické ochrany rostlin Zpřesnění Zásad, kterými se stanovují podmínky pro poskytování dotací pro rok 2019 na základě 1, 2 a 2d zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů dotační programy 3. (předměty

Více

Předpoklady pro shromažďování, hodnocení, dokumentaci a konzervaci genetických zdrojů a kolekcí genetických zdrojů (K 4 odst.

Předpoklady pro shromažďování, hodnocení, dokumentaci a konzervaci genetických zdrojů a kolekcí genetických zdrojů (K 4 odst. (platí od 1. 81. 2004 do 31. 7. 2017) 458/2003 Sb. VYHLÁŠKA ze dne 10. prosince 2003, kterou se provádí zákon o genetických zdrojích rostlin a mikroorganismů ve znění vyhlášky č. 213/2017 Sb. Předpoklady

Více

Kdo jsme. Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i.

Kdo jsme. Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i. Kdo jsme Centrum strukturní a funkční genomiky rostlin Ústavu experimentální botaniky AV ČR, v.v.i. Partner Centra regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum v Olomouci (projekt OP VaVpI) Centrum

Více

VÝNOSOVÝ POTENCIÁL TRAV VHODNÝCH K ENERGETICKÉMU VYUŽITÍ

VÝNOSOVÝ POTENCIÁL TRAV VHODNÝCH K ENERGETICKÉMU VYUŽITÍ VÝNOSOVÝ POTENCIÁL TRAV VHODNÝCH K ENERGETICKÉMU VYUŽITÍ GRAS PRODUCTION RATE FOR ENERGY UTILIZATION J. Frydrych -,D.Andert -2, D.Juchelková ) OSEVA PRO s.r.o. Výzkumná stanice travinářská Rožnov Zubří

Více

Legislativní předpisy vztahující se k reprodukčnímu materiálu lesních dřevin. Ing. Krnáčová Lada

Legislativní předpisy vztahující se k reprodukčnímu materiálu lesních dřevin. Ing. Krnáčová Lada Legislativní předpisy vztahující se k reprodukčnímu materiálu lesních dřevin Ing. Krnáčová Lada Vstup ČR do Evropské unie 1. května 2004. Vstupem ČR do Evropského společenství jsme byli povinni přijmout

Více

Hodnocení vlastností odrůd trav a jetelovin v různých agroekologických podmínkách předběžné výsledky

Hodnocení vlastností odrůd trav a jetelovin v různých agroekologických podmínkách předběžné výsledky Hodnocení vlastností odrůd trav a jetelovin v různých agroekologických podmínkách předběžné výsledky Radek Macháč 1), Jan Pelikán 2), Stanislav Hejduk 3), Martina Smočková 1) 1) OSEVA PRO s.r.o., VST Rožnov-Zubří,

Více

Provázanost zkušebnictví, výzkumu a vzdělávání v praxi

Provázanost zkušebnictví, výzkumu a vzdělávání v praxi Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský Provázanost zkušebnictví, výzkumu a vzdělávání v praxi doc. Ing. Pavel Ryant, Ph.D. Den zemědělského zkušebnictví strana 1 Osnova Mendelova univerzita v roce

Více

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ.

Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ. Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o., Troubsko 2017 2017 NABÍDKA TRAVNÍCH A JETELOVINOTRAVNÍCH SMĚSÍ Směsi luční, pastevní, na ornou půdu, pro koně i pro kozy, do sadu i vinohradu, směsi vhodné pro

Více

Úroda 12/2011, vědecká příloha

Úroda 12/2011, vědecká příloha Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o. Troubsko Zemědělský výzkum, spol. s r.o. Troubsko Pícninářská komise ORV ČAZV, Odbor rostlinolékařství ČAZV a mediální partner Profi Press, s.r.o. Praha AKTUÁLNÍ

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení TITULNÍ LIST

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení TITULNÍ LIST ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Vybrané skupiny lipnicovitých (Poaceae) Kurs ekologické floristiky 19.1.2009

Vybrané skupiny lipnicovitých (Poaceae) Kurs ekologické floristiky 19.1.2009 Vybrané skupiny lipnicovitých (Poaceae) Kurs ekologické floristiky 19.1.2009 Lipnicovité čili trávy (Poaceae = Gramineae) redukované květní obaly složené květenství stéblo, kolénka, jazýček, ouška plod:

Více

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Výzkumný tým Genová banka (GB)

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Výzkumný tým Genová banka (GB) Strana: 1/ 58 Účinnost od: 01.09.2014 Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Výzkumný tým Genová banka (GB) Směrnice S 1 Výtisk číslo: Zpracoval za společnost: Ověřil: Schválil: Funkce: Jméno: Vedoucí

Více

Název příspěvku: Autor:

Název příspěvku: Autor: Posílení spolupráce p mezi MZLU v Brně a dalšími institucemi v terciárním vzdělávání a výzkumu CZ.1.07/2.4.00/12.045 Název příspěvku: Autor: aminokyselin, hnojiv, krmiv, osiv, půdy, rostlin, tuku a vody

Více

Portál České Flóry - edukační moduly pro výuku botaniky CZ.1.07/2.2.00/15.0269

Portál České Flóry - edukační moduly pro výuku botaniky CZ.1.07/2.2.00/15.0269 Témata pro seminární prezentace Témata jsou poměrně volná, závazný je pouze tučný titulek, doplňující informace pod titulkem mohou (ale nemusí) být vodítkem pro samotnou prezentaci. Prezentace by měla

Více

Priority z mezinárodního hlediska

Priority z mezinárodního hlediska Vojtěch Holubec Současný stav NP NP je elegantní a funkční řešení spolupráce různorodých domácích subjektů NP je velmi komplexním programem konzervace s návazností na uživatele Podložen legislativně Napojen

Více

Zemědělské travní směsi - luční

Zemědělské travní směsi - luční Zemědělské travní směsi - luční LOUKA raná LOUKA pozdní LUČNÍ SMĚS do sucha Srha laločnatá raná 37% Velmi intenzívní směs, snáší sušší i vlhčí polohy. Vysoký podíl srhy a ovsíku zajišťuje ranost a velmivysoké

Více

Název směsi Doporučená obnova Zemědělské travní směsi luční a na ornou půdu

Název směsi Doporučená obnova Zemědělské travní směsi luční a na ornou půdu Název směsi Doporučená obnova Složení směsi Zemědělské travní směsi luční a na ornou půdu LOUKA raná LOUKA pozdní LUČNÍ SMĚS do sucha LUČNÍ SMĚS standard (bez jetele) ZATRAVŇOVACÍ SMĚS Srha laločnatá Ovsík

Více

Pícní a trávníkové odrůdy trav ze Šlechtitelské stanice Hladké Životice

Pícní a trávníkové odrůdy trav ze Šlechtitelské stanice Hladké Životice Pícní a trávníkové odrůdy trav ze Šlechtitelské stanice Hladké Životice Ing. Ivan Houdek, Ing. Radomír Čapka Šlechtitelská stanice Hladké Životice, s.r.o., Fulnecká 95, 742 47 Hladké Životice Rodový hybrid

Více

Mezinárodní smlouva o rostlinných genetických zdrojích pro výživu a zemědělství

Mezinárodní smlouva o rostlinných genetických zdrojích pro výživu a zemědělství III. Mezinárodní smlouva o rostlinných genetických zdrojích pro výživu a zemědělství Preambule Smluvní strany, přesvědčeny o zvláštní povaze rostlinných genetických zdrojů pro výživu a zemědělství, jejich

Více

METODY KONZERVACE GENOFONDU ROSTLIN A MOŽNOSTI JEJICH VYUŽITÍ V ČR

METODY KONZERVACE GENOFONDU ROSTLIN A MOŽNOSTI JEJICH VYUŽITÍ V ČR Rada genetických zdrojů rostlin Výzkumný ústav rostlinné výroby Praha Ruzyně METODY KONZERVACE GENOFONDU ROSTLIN A MOŽNOSTI JEJICH VYUŽITÍ V ČR Praha, 19. listopadu 1998 3 Rada genetických zdrojů rostlin

Více

Vytvořen. ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR ití pro udržitelný rozvoj dopravy. Tomáš. Libosvár

Vytvořen. ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR ití pro udržitelný rozvoj dopravy. Tomáš. Libosvár Vytvořen ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR k využit ití pro udržitelný rozvoj dopravy Tomáš Libosvár TA02031259 Vytvořen ení genetické databanky vybraných druhů savců ČR k využit ití pro

Více

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY. Téma: OBILNINY. Ročník: 7. Autor: Mgr. Martina Kopecká

EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS. Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY. Téma: OBILNINY. Ročník: 7. Autor: Mgr. Martina Kopecká Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, 276 01 Mělník www.zsjm-me.cz tel.: 315 623 015 EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: UMĚLÉ EKOSYSTÉMY Téma: OBILNINY Ročník:

Více

Chrám genetických zdrojů rostlin

Chrám genetických zdrojů rostlin Reportáž Chrám genetických zdrojů rostlin Tradice uchovávání a shromažďování pro člověka užitečných rostlinných druhů sahá daleko do historie, do klášterních či královských zahrad, historicky doložených

Více

Legislativa. Hradec Králové, 2012

Legislativa. Hradec Králové, 2012 Legislativa Hradec Králové, 2012 Novela zákona č. 219 /2003 Sb. Zákon č. 331/2010 Sb. ze dne 27.10.2010 Účinnost od 30.9.2012 s výjimkou vyjmenovaných ustanovení 1.1.2012 3 Uvádění RM do oběhu Odst.7 nový

Více

Produkce osiv trav a jetelovin. Ing. Radek Macháč, Ph.D.

Produkce osiv trav a jetelovin. Ing. Radek Macháč, Ph.D. Produkce osiv trav a jetelovin Ing. Radek Macháč, Ph.D. Trocha historie Počátky travního semenářství v Česku lze hledat již na počátku 20. století, kdy Prof. Dr. Karel Holý začal s pěstováním travních

Více

DLOUHODOBÁ KONCEPCE ROZVOJE VÝZKUMNÉ ORGANIZACE NA OBDOBÍ LET

DLOUHODOBÁ KONCEPCE ROZVOJE VÝZKUMNÉ ORGANIZACE NA OBDOBÍ LET DLOUHODOBÁ KONCEPCE ROZVOJE VÝZKUMNÉ ORGANIZACE NA OBDOBÍ LET 2018-2022 OSEVA vývoj a výzkum s.r.o. V Zubří dne 28.8.2017 Schváleno jednateli společnosti dne 28.8.2017 OBSAH 1. Úvod... 3 2. Historie a

Více

Radosti a strasti našeho současného semenářství pícnin

Radosti a strasti našeho současného semenářství pícnin Radosti a strasti našeho současného semenářství pícnin doc. Ing. Bohumír Cagaš, CSc. Sdružení pěstitelů travních a jetelových semen Seminář SPJTS 2018 Stručná charakteristika (2016) Trávy výměra: 9 083

Více

Požadavky na množitelské porosty vybraných plodin a jejich přehlídky. Ing. Jaroslav Schenk

Požadavky na množitelské porosty vybraných plodin a jejich přehlídky. Ing. Jaroslav Schenk Požadavky na množitelské porosty vybraných plodin a jejich přehlídky Ing. Jaroslav Schenk Přehled současné legislativy Zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin a o změně

Více

Pastevní směsi. červená Festulolium 15 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13. červená

Pastevní směsi. červená Festulolium 15 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13 Lipnice luční 13. červená Pastevní směs raná Pastevní směsi Pastevní směs polopozdní UNI-P-10 (%) UNI-P-12 (%) SRHOVÁ (%) UNI-P-20 (%) UNI-P-21 (%) UNI-P-22 (%) UNI-P-23 (%) Jetel plazivý 9 Jetel plazivý 9 Jetel plazivý 9 Jetel

Více

Požadavky na vlastnosti množitelských porostů z pohledu zákona o oběhu osiva a sadby. Jiří Hakauf

Požadavky na vlastnosti množitelských porostů z pohledu zákona o oběhu osiva a sadby. Jiří Hakauf Požadavky na vlastnosti množitelských porostů z pohledu zákona o oběhu osiva a sadby Jiří Hakauf Přehled současné legislativy Zákon č. 219/2003 Sb., o uvádění do oběhu osiva a sadby pěstovaných rostlin

Více

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení TITULNÍ LIST

ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení TITULNÍ LIST ZÁVĚREČNÁ ZPRÁVA PROJEKTU DOTAČNÍHO TITULU 3.d. za dobu řešení 2008-2013 1. TITULNÍ LIST Podpora tvorby rostlinných genotypů s vysokou rezistencí k biotickým i abiotickým faktorům a diferencovanou kvalitou

Více

Jílek vytrvalý - anglický- Jílek mnohokvětý. -italský Nejvýznamnější uplatnění v polním pícninářství

Jílek vytrvalý - anglický- Jílek mnohokvětý. -italský Nejvýznamnější uplatnění v polním pícninářství Nejvýznamnější uplatnění v polním pícninářství Jílek mnohokvětý -italský- Vynikající kvalita píce, jemná pokožky, pomalá inkrustace Dělí se na biologicky rozdílné typy: a) Jednoletý b) Dvou až tříletý

Více

LESY ČESKÉ REPUBLIKY, s. p. Ing. Zuzana Neznajová Semenářský závod v Týništi nad Orlicí

LESY ČESKÉ REPUBLIKY, s. p. Ing. Zuzana Neznajová Semenářský závod v Týništi nad Orlicí LESY ČESKÉ REPUBLIKY, s. p. Ing. Zuzana Neznajová Semenářský závod v Týništi nad Orlicí Úloha SZ Týniště nad Orlicí ve schválené koncepci genetiky Vracíme české osivo zpět do českých lesů. 1 Semenářský

Více

kukuřice slunečnice řepka množení osiv travní směsi KVALITA ZA ZAJÍMAVOU CENU

kukuřice slunečnice řepka množení osiv travní směsi KVALITA ZA ZAJÍMAVOU CENU kukuřice slunečnice řepka množení osiv travní směsi KVALITA ZA ZAJÍMAVOU CENU Kontakty: - ADRESA: KLAS Nekoř a.s., Nekoř 180, 561 63 NEKOŘ - E-MAIL: klas@klas-nekor.cz - TELEFON: 702 120 274 602 472 197

Více

Adaptace na změny klimatu v plánech MZe. odbor environmentální politiky a obnovitelných zdrojů energie 1

Adaptace na změny klimatu v plánech MZe. odbor environmentální politiky a obnovitelných zdrojů energie 1 Adaptace na změny klimatu v plánech MZe odbor environmentální politiky a obnovitelných zdrojů energie 1 Reakce na změny klimatu v oblasti zemědělství Mitigace (v oblasti zemědělství snižování emisí metanu

Více

VYUŽITÍ JETELOTRAVNÍCH SMĚSÍ PRO KONZERVACI PŮDY V HORSKÝCH A PODHORSKÝCH OBLASTECH. Metodika

VYUŽITÍ JETELOTRAVNÍCH SMĚSÍ PRO KONZERVACI PŮDY V HORSKÝCH A PODHORSKÝCH OBLASTECH. Metodika VYUŽITÍ JETELOTRAVNÍCH SMĚSÍ PRO KONZERVACI PŮDY V HORSKÝCH A PODHORSKÝCH OBLASTECH USING A CLOVER MIXTURE FOR SOIL CONSERVATION IN MOUNTAINUOS AND FOOTHILL AREAS Abstract J. Frydrych 1), D. Andert 2)

Více

UCHOVÁNÍ A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN A AGRO-BIODIVERSITY V KONTEXTU KLIMATICKÝCH ZMĚN

UCHOVÁNÍ A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN A AGRO-BIODIVERSITY V KONTEXTU KLIMATICKÝCH ZMĚN UCHOVÁNÍ A VYUŽÍVÁNÍ GENETICKÝCH ZDROJŮ ROSTLIN A AGRO-BIODIVERSITY V KONTEXTU KLIMATICKÝCH ZMĚN Conservation and utilization of plant genetic resources in the kontext of changing climate Dotlačil L.,

Více

NÁRODNÍ PROGRAM OCHRANY A REPRODUKCE GENOFONDU LESNÍCH DŘEVIN

NÁRODNÍ PROGRAM OCHRANY A REPRODUKCE GENOFONDU LESNÍCH DŘEVIN NÁRODNÍ PROGRAM OCHRANY A REPRODUKCE GENOFONDU LESNÍCH DŘEVIN na období 2014 2018 Ministerstvo zemědělství, Těšnov 65/17, 110 00 Praha 1 - Nové Město (č. j. 39535/2014-MZE-16212) Schvaluji: Ing. Marian

Více

Bod 3.3 Návrhu provizorního programu jednání

Bod 3.3 Návrhu provizorního programu jednání Květen 2004 CGRFA-10/04/Inf.5 Cz Bod 3.3 Návrhu provizorního programu jednání KOMISE PRO GENETICKÉ ZDROJE PRO VÝŽIVU A ZEMĚDĚLSTVÍ Desáté zasedání Řím, 8 12 listopad 2004 INDIKÁTORY A FORMÁT ZPRÁVY O MONITOROVÁNÍ

Více

II. N á v r h VYHLÁŠKA,

II. N á v r h VYHLÁŠKA, II. N á v r h VYHLÁŠKA, kterou se mění vyhláška č. 449/2006 Sb., o stanovení metodik zkoušek odlišnosti, uniformity, stálosti a užitné hodnoty odrůd, ve znění pozdějších předpisů Ministerstvo zemědělství

Více

kapitola 12 - tabulková část

kapitola 12 - tabulková část 1200 00 00 00/80 OLEJNATÁ SEMENA A OLEJNATÉ PLODY; RŮZNÁ ZRNA, SEMENA A PLODY; PRŮMYSLOVÉ NEBO LÉČIVÉ ROSTLINY; SLÁMA A PÍCNINY 1201 00 00 00/80 Sójové boby, též drcené 1201 10 00 00/80 - Semena - 0 N4,F7

Více

Libor Hájek, , Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, Přírodovědecká fakulta, Šlechtitelů 27, Olomouc

Libor Hájek, , Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum, Přírodovědecká fakulta, Šlechtitelů 27, Olomouc Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum Setkání ředitelů fakultních škol Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum polní pokusy OP Výzkum a vývoj pro inovace:

Více

Rada genetických zdrojů kulturních rostlin Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha Ruzyně

Rada genetických zdrojů kulturních rostlin Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha Ruzyně Rada genetických zdrojů kulturních rostlin Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Praha Ruzyně Aktuální problémy mezinárodní spolupráce, managementu a využívání genetických zdrojů rostlin VÚRV, v.v.i.

Více

Šéfredaktor: RNDr. Jan Nedělník, PhD. Vydavatel: Zemědělský výzkum, spol s r.o. Zahradní 1 664 41 Troubsko

Šéfredaktor: RNDr. Jan Nedělník, PhD. Vydavatel: Zemědělský výzkum, spol s r.o. Zahradní 1 664 41 Troubsko výroční zpráva 2012 Výroční zpráva 2012 projektu Partnerství pro podporu popularizace VaV a další vzdělání v oblasti popularizace transferu technologií v oblasti zemědělství, potravinářství a bioenergetiky

Více

Polní dny lnu, konopí, kmínu a luskovin

Polní dny lnu, konopí, kmínu a luskovin APRIM jedinečná odrůda kmínu l První česká odrůda ozimého kmínu l Vysoký výnos nažek l Uniká poškození hálčivcem l Termín se srpen - po sklizni předplodiny si Vás dovolují pozvat na Polní dny lnu, konopí,

Více

Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR

Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR Konference k 10. výročí přijetí Evropské úmluvy o krajině v ČR 21. dubna 2015, Lichtenštejnský palác, Praha Ing. Vladimír Dolejský, Ph.D. náměstek sekce ochrany přírody a krajiny Ministerstvo životního

Více