Místní pracovní skupiny pro oblast BYDLENÍ Novém Městě pod Smrkem zápis z jednání

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Místní pracovní skupiny pro oblast BYDLENÍ Novém Městě pod Smrkem zápis z jednání"

Transkript

1 Místní pracovní skupiny pro oblast BYDLENÍ Novém Městě pod Smrkem zápis z jednání přítomni: Pavel Smutný starosta Nového Města pod Smrkem Miroslav Kratochvíl - místostarosta Nového Města pod Smrkem František Homolka tajemník MěÚ Nového Města pod Smrkem Jitka Koutníková vedoucí sociálního odboru MěÚ Nového Města pod Smrkem pí. Krönerová - terénní pracovnice při MěÚ Nového Města pod Smrkem Edita Čeledová odbor správy majetku MěÚ Nového Města pod Smrkem Helena Čeřovská CPI Byty Štěpán Bolf, Pavel Pech Agentura pro sociální začleňování Zahájení: Představení témat a oblastí, jímž je dle AZS vhodné se věnovat z hlediska problematiky a možných dílčích opatření: 1) Potenciální využití domovníků v objektech města, kde žijí sociálně znevýhodněné osoby či rodiny v rámci prevence kriminality a podpory kvalitního sousedského soužití 2) Potenciál pro využití odborného sociálního poradenství za účelem řešení dluhové problematiky spojené s bydlením + problematika zadluženosti 3) Odraz aktuálního snížení dávek na bydlení na schopnosti obyvatel hradit náklady na bydlení 4) Zvýšení prostupnosti bydlení v obou směrech; možnosti a kapacity pro potenciální zavedení systému prostupného a sociálního bydlení 1)P. Pech a Š. Bolf vysvětlili systém domovnictví. Domovníci mohou být nominováni samotnými nájemníky objektů, ale také zástupci města. Mělo by se jednat o lidi, kteří žijí v dané lokalitě a mají autoritu u ostatních nájemníků. Zajišťují jednak elementární pořádek a drobné opravy ve společných prostorách, fungují jako prostředníci mezi nájemníky, bytovou správou, popř. sociálním odborem a terénním pracovníkem při řešení problémů nájemníků, s nimiž komunikují a organizují pro ně domovní schůze. Zároveň by měli dohlížet na dodržování domovního řádu být schopni řešit otevřené konflikty mezi nájemníky v prostorách objektu buďto sami, nebo při jejich eskalaci přivoláním policie. Vhodná je také úzká spolupráce s asistenty prevence kriminality.

2 Financování domovníků lze zajistit z programu Prevence kriminality Ministerstva vnitra (projekt Domovník-preventista) vždy na 1 rok, nebo z Operačního programu Zaměstnanost až na 3 roky. H. Čeřovská uvedla, že se jí jeví toto opatření poněkud naivní, zejména při představě vedení domovních schůzí, které podle její zkušenosti nejsou jednoduchou záležitostí a spíše naopak mohou být půdou pro konfliktní situace. Podle Š. Bolfa lze uvést konkrétní příklady dobré praxe, kdy se domovníci osvědčili zejména v problémových lokalitách s vyšší koncentrací sociálně znevýhodněných a vyloučených osob (Kadaň, Kolín) E. Čeledová informovala o tom, že z pohledu bytové správy v případě jakýchkoliv problémů nájemníci sami vyhledávají pracovníky odboru a řeší problémy individuálně. Š.Bolf: téma domovníků bude řešeno v rámci prac.skupiny pro prevenci kriminality. 2) ZADLUŽENOST - P. Pech popsal možné příčiny dluhů za bydlení, jako je nízká finanční gramotnost a vysoká míra předluženosti mnohdy i spojená s náklady za bydlení, kdy si lidé půjčují u různých nebankovních institucí například na složení kauce. Dalším faktorem mohou být náhlé události, jako například ztráta pravidelného příjmu, nenadálý výdaj v rodině (pohřeb, nemoc atd.) Dále představil nástroje pro řešení dluhů na bydlení. Zmínil například terénní sociální práci, která bude nyní zajišťována novou terénní pracovnicí města. Dalšími možnostmi je následné posílení terénní služby či potenciální zajištění například sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi. Všechny zmíněné služby by měly zajistit mimo jiné dluhové a sociální poradenství v případě SAS se pak může jednat o pravidelnou a kontinuální práci s domácností včetně dohlížení na dodržování splátkových kalendářů, apod. Pro posílení a zavedení služeb je nezbytné zjistit velikost cílové skupiny o kolik rodin s těmito problémy se jedná. H. Čeřovská: Zadlužené je časté i u nájemníků v bytech CPI. Firma se mu snaží předcházet nastavenými podmínkami pro získání bytu. Zájemci o bydlení musí doložit potvrzení o příjmu, složit kauci ve výši celého nájmu, poplatek za nájemní smlouvu ve výši nájmu a uhradit jeden nájem předem (celkem částka kolem korun). I navzdory těmto podmínkám, které musí nájemníci splnit, dojde u několika případů k problémům s placením nájemného. Za neuhrazení nájemného narůstá nájemníkům penále. CPI byty uzavírá nájemní smlouvy vždy na dobu určitou, první smlouvu na 3 měsíce, poté ji prodlouží na 6 měsíců jeden rok. Špatnou platební morálku řeší CPI neprodloužením nájemní smlouvy. Pokud dluží nájemník se smlouvou na dobu neurčitou, po dvou výzvách, v případě, že dluží minim. tři měsíční nájmy, dává CPI výpověď z nájmu bytu. Jestliže nájemník do konce výpovědní doby dluh uhradí, dostane novou nájemní smlouvu na dobu určitou, když neuhradí, podává CPI žalobu na vyklizení bytu.

3 P.Smutný: V případě městských bytů mají noví nájemníci smlouvy v běžných bytech na dobu určitou 1 rok, posléze na dobu neurčitou. V městském bytovém fondu je celkem cca 390 bytů téměř všechny jsou obsazené. Město má seznam zájemců o přidělení městského bytu přibližně se stovkou zájemců. O přidělení bytu rozhoduje rada města na doporučení bytové správy. Problémy s placením nájemného mají desítky rodin. Zhruba 20 rodin využívá statusu zvláštního příjemce, tzn. že náklady na bydlení hradí ÚP přímo městu z doplatku na bydlení. Jedná se o rodiny s dlouhodobými problémy s placením. Celková výše dluhu za nájem je podle E. Čeledové v Novém Městě pod Smrkem cca 5 milionů korun jedná se o sumu napočítanou od roku Splátkové kalendáře z pohledu bytové správy nefungují problémoví nájemníci je nedodržují. Po 3 měsících neplacení město vystavuje výpověď, ovšem mnohdy ani to nezabírá a musí zasahovat soud o vyklizení bytu. Tento proces bývá zdlouhavý, zatímco dluhy dál narůstají. Takových případů je podle E. Čeledové zhruba pět do roka. P. Smutný navrhuje vyšší míru spolupráce mezi sociálním odborem konkrétně novou terénní pracovnicí s bytovou správou k práci s nájemníky, kteří neplatí nájemné. Je třeba více intervenovat zejména ve smyslu dodržování splátkových kalendářů a nastavení priorit domácností, kde by mělo být placení za bydlení na prvním místě. Podle E. Čeledové nelze sdílet žádné informace, jednalo by se totiž o porušení mlčenlivosti. Navrhuje, aby terénní pracovnice vytvořila kontaktní a informační leták, který může distribuovat mezi obyvatele. Podle pí.krönerové spolupráce s klienty vždy závisí na dobrovolnosti. Nikoho nelze nutit ke spolupráci a u některých lidí není zřejmě možné počítat se zásadní změnou životního stylu. Dodala, že aktuálně má již rozpracovanou zakázku, která se týká i dluhů za bydlení v městském bytě. Š. Bolf podotkl, že je však nutné pracovat i s těmi, kteří zpočátku nejsou motivovaní řešit svou situaci. Možným postupem je přeformulování zakázky, věnovat se jedné dílčí problémové sféře, kterou klient také identifikuje jako potřebnou, počítat je také nutné s opětovným individuálním řešením s klientem atd. 3) DÁVKY NA BYDLENÍ - podle E. Čeledové zatím nezaznamenává žádný mimořádný nárůst platební neschopnosti nájemníků. J. Koutníková podotkla, že se zatím nesetkala s tím, že by se na ní někdo obrátil s tím, že nemůže zaplatit nájem kvůli snížení dávek na bydlení.

4 H. Čeřovská naopak vnímá nárůst lidí, kteří nejsou schopni platit a často se podle ní vymlouvají na snížení dávek. Opět to s nimi řeší splátkovými kalendáři, popřípadě neprodloužením nájemní smlouvy a exekucí. Záleží na ochotě každého z nich svou situaci řešit. P.Smutný: vliv na to má fakt, že výše nájmů je odlišná v obecních bytech a bytech CPI a u dalších soukromníků. 4)SOCIÁLNÍ BYDLENÍ - Š. Bolf a P. Pech vysvětlili systém prostupného bydlení nejnižší stupeň pro osoby nízkopříjmové, ohrožené ztrátou bydlení a bez domova; často bývá formou azylového domu, nebo ubytovny, kde bývá součástí smlouvy spolupráce se sociální službou, která vede klienty ke zvýšení kompetencí pro získání a udržení běžného typu bydlení; druhý stupeň bývá zpravidla v běžném bytovém fondu ideálně nesegregován do jednoho objektu, opět za účasti sociální práce. Nájemní smlouvy v obou případech bývají krátkodobé. Cílem je dostat klienty prostupného bydlení do běžného bydlení tak, aby byli schopni si jej udržet a tedy plnit povinnosti s tím spojené. Jedná se o zásluhový systém. Prostupnost by měla optimálně fungovat oběma směry. E. Čeledová uvedla, že v podstatě takový systém v NMpS funguje. Například pro lidi, kteří dlouhodobě neplatili nájemné a byli vystěhováni z běžných bytů, město má k dispozici bydlení v objektu Myslbekova 3. To je jakýsi první stupeň. Zde se dávají smlouvy na období tří měsíců. Osoby či rodiny, které zde fungují, platí nájem a uhradí si závazky vůči městu zejména za popelnice, mají šanci se dostat do běžného bydlení. J. Koutníková podotkla, že objekt je dezolátním stavu, je nezateplený a energeticky nákladný. Topí se zde elektřinou, přičemž jsou zde velké tepelné ztráty. Mnoho lidí na placení drahé elektřiny nemá prostředky, a tak byli odpojeni, načež se připojili načerno ke společné elektřině. Ve výsledku je situace taková, že nejchudší a soc.nejproblematičtější rodiny bydlí v nejdražším bydlení. P. Smutný, M.Kratochvíl: vhodné by bylo zlepšení technického stavu tohoto objektu zejména způsobu vytápění, ale i dalších objektů, které jsou nyní opuštěné z důvodu neobyvatelnosti. Nejsou však prostředky na investice. Š. Bolf zmínil možnosti čerpání financí na tzv.sociální bydlení z MMR a IROP (K tématu proběhne setkání LP ve Frýdlantu 15.dubna). S největší pravděpodobností však budou podporovány projektu podle výše zmíněného modelu prostupného bydlení nepůjde například podporovat projekty, které by znamenaly segregaci sociálně vyloučených osob do jednoho obkjektu. Spíše bude možné rekonstruovat jednotlivé byty v běžné zástavbě a uvolnit je pro účely sociálního bydlení. Dalším potenciálním objektem pro prostupné či sociální bydlení je městská ubytovna. Zde aktuálně žijí lidé s nízkými příjmy, ovšem nejedná se o lidi, kteří by neplatili nájemné a služby. Toto ubytování je určené pro jednotlivce nikoliv pro rodiny s dětmi.

5 Š.Bolf: z uvedeného se jeví, že nejvíce ohroženou skupinou jsou sociálně slabé rodiny s dětmi, dalším znevýhodňujícím faktorem pak je, pokud se jedná navíc o romskou rodinu. Pro ně je téměř nemožné najít v NMpS jiné bydlení než v domě v Myslbekově ulici, anebo jsou odkázaní na bydlení u soukromých majitelů v neudržovaných problematických objektech (např. dům u sběrny). E. Čeledová uvedla, že město bohužel nedisponuje dostatkem kapacit bytových jednotek a aktuálně nemá vymezené byty pro sociální bydlení. Není tedy možné lidem, kteří si plní své povinnosti, cokoliv slibovat vždy záleží na tom, zdali se nějaký byt uvolní či nikoliv, přičemž zájem značně převyšuje nabídku. J. Koutníková poukázala na to, že město má formalizovaná pravidla přidělování bytů a občané mají možnost o byty žádat. Samotné rozhodování o žádostech ale není pro žadatele zcela průhledné. P. Pech doplnil, že systém není nijak provázán se sociálními službami, což je pro případné fungování prostupného bydlení klíčové. Š.Bolf navrhuje: 1) Zohlednit při rozhodování Rady města o přidělení bytu také sociální aspekt a situaci rodin tak, jak je nahlíží terénní pracovnice. 2) Součinnost bytové správy a soc.odboru je zásadní pro posun v této situaci, jednak zlepšení bydlení rodin, ale také pro postupné snižování celkového dluhu na nájemném. P. Smutný: pro město jsou zajímavé informace o možnostech čerpání financí z IROP a dalších zdrojů za účelem rekonstrukce a oživení některých městských objektů. Zapsali: P. Pech, Š.Bolf 9.dubna 2014

Město Kadaň. Sociální začleňování

Město Kadaň. Sociální začleňování Město Kadaň Sociální začleňování Sociální začleňování Kadaň Ústecký kraj, okres Chomutov, 17 500 obyvatel město si již v minulosti uvědomovalo potřebu řešení problematiky spojené se sociálním začleňováním

Více

Sociálně vyloučené lokality Karlovarského kraje. Mgr. Kamila Lišková

Sociálně vyloučené lokality Karlovarského kraje. Mgr. Kamila Lišková Sociálně vyloučené lokality Karlovarského kraje Mgr. Kamila Lišková Analýza sociálně vyloučených romských lokalit a komunit a absorpční kapacity subjektů působících v této oblasti neboli Gabalova analýza

Více

Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze

Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze Úspěšnost dávek mimořádné okamžité pomoci při řešení bytové nouze Roman Matoušek, Magdalena Opletalová Konference České evaluační společnosti Praha, 28. 5. 2019 1 Zaměření prezentace Cíle a nástroje řešení

Více

Česká Kamenice a sociální marginalizace. Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018

Česká Kamenice a sociální marginalizace. Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018 Česká Kamenice a sociální marginalizace Vypracovala: Martina Vajdová, DiS. červen 2018 Sledování jevu sociální marginalizace lidí v České Kamenici Sociální marginalizace vyloučení nebo omezení jednotlivců

Více

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji

Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Agentura pro sociální začleňování v Ústeckém kraji Poslání AGENTURY podpora obcím v procesu sociálního začleňování podpora subjektů na místní úrovni nadresortní přístup propojování veřejné správy a neziskového

Více

Sociální a dostupné bydlení obce Hrušovany u Brna

Sociální a dostupné bydlení obce Hrušovany u Brna Obec Hrušovany u Brna Určeno: Jednání Zastupitelstva obce Hrušovany u Brna Důvodová zpráva č.: 19/1 Zpracoval: Rožnovský Č. jednání: 1/2017 Předkládá: Rada obce Dne: 13. 2. 2017 Útvar: starosta Název materiálu:

Více

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno BRNO 2016 2018 První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení Martin Freund, Statutární město Brno Struktura prezentace Stručná analýza Změna přístupu k sociálnímu bydlení v Brně Priority v oblasti

Více

Statutární město Most

Statutární město Most Komplexní program integrace sociálně vyloučených a sociálním vyloučením ohrožených obyvatel města Mostu do společnosti Reg. č. CZ.1.04/3.2.00/55.00005 Statutární město Most Program prevence ztráty bydlení

Více

Bc. D. Kotalová, K. Kováčová, Z. Křišťanová, S. Přáda, E. Reifová

Bc. D. Kotalová, K. Kováčová, Z. Křišťanová, S. Přáda, E. Reifová Z Á P I S z 10. jednání Komise sociálních služeb a bydlení konané dne 8. 11. 2016 (upravená verze, určená ke zveřejnění na webových stránkách Města Štětí) Přítomni: Omluveni: Zapisovatelka: Hosté: Bc.

Více

Pravidla Rady města Vsetín

Pravidla Rady města Vsetín Pravidla Rady města Vsetín Zásady a pravidla pilotního ověření přidělování bytů určených pro sociální bydlení ve Vsetíně Usnesení RM 6/66/RM/2018 Účinnost od: 24. 1. 2018 Předložil: Bc. Ing. Anna Blechová,

Více

Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika

Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika Koncepce sociálního bydlení vize, příležitost, inspirace, rizika Roman Matoušek Problémy dosavadních přístupů na co Koncepce reaguje? Podpora na straně poptávky (dávky) nepropojená s adekvátní nabídkou

Více

Pravidla č. 1/2018/MěÚ - Přidělování a užívání obytných prostor ubytovacího zařízení (dále jen ubytovny ) v majetku města Příbram

Pravidla č. 1/2018/MěÚ - Přidělování a užívání obytných prostor ubytovacího zařízení (dále jen ubytovny ) v majetku města Příbram Pravidla č. 1/2018/MěÚ - Přidělování a užívání obytných prostor ubytovacího zařízení (dále jen ubytovny ) Účel předpisu Účelem Pravidel pro přidělování ubytovny (dále jen pravidla ) je stanovit způsob

Více

NÁVRH METOD PREVENCE ZTRÁTY BYDLENÍ

NÁVRH METOD PREVENCE ZTRÁTY BYDLENÍ 2019 NÁVRH METOD PREVENCE ZTRÁTY BYDLENÍ MAGISTRÁT MĚSTA CHOMUTOVA, ODBOR SOCIÁLNÍCH VĚCÍ, ODDĚLENÍ TERÉNNÍ SOCIÁLNÍ PRÁCE FIALOVÁ PETRA, DIS. Název projektu: Pilotní ověření implementace systému sociálního

Více

Agentura pro sociální začleňování KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM. Kdo jsme?

Agentura pro sociální začleňování KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM. Kdo jsme? Agentura pro sociální začleňování KOORDINOVANÝ PŘÍSTUP K SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝM LOKALITÁM Kdo jsme? Odbor (Agentura) pro sociální začleňování, Sekce pro lidská práva, Úřadu Vlády ČR, v gesci ministra pro

Více

Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení

Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení Armáda spásy v České republice, z. s. Prevence bezdomovectví sociální bydlení Co znamená Armáda spásy v ČR? Co znamená Armáda spásy v ČR? Komunitní centra poskytují jak registrované služby, tak volnočasové

Více

Zápis ze dne 30. ledna 2013

Zápis ze dne 30. ledna 2013 Zápis ze dne 30. ledna 2013 Setkání pracovní skupiny rodina, děti, mládež Problematika bydlení - startovací byty, bydlení mladých lidí, rodin, samoživitelek, samoživitelů a bydlení lidí v nouzi Komunitní

Více

MATERIÁL PRO ZASTUPITELSTVO MĚSTA č. 8

MATERIÁL PRO ZASTUPITELSTVO MĚSTA č. 8 MATERIÁL BEZ OSOBNÍCH ÚDAJŮ MATERIÁL PRO ZASTUPITELSTVO MĚSTA č. 8 DNE: 22.10.2015 JEDNACÍ ČÍSLO: 8/2015/OS/3 NÁZEV: Žádost o dotaci Terénní práce v lokalitě ZR 3 ANOTACE: Terénní sociální služba byla

Více

Pravidla pro přidělování bytů v majetku

Pravidla pro přidělování bytů v majetku Pravidla pro přidělování bytů v majetku Města Stráže pod Ralskem Strana I (celkem 7) Zastupitelstvo města Stráže pod Ralskem schválilo na svém zasedání konaném dne 24. října 2012 tato. I. Rozdělení bytů

Více

Současná situace sociálního bydlení v Česku

Současná situace sociálního bydlení v Česku Současná situace sociálního bydlení v Česku 06/2014 Roman Matoušek Struktura prezentace 1. Co je sociální bydlení? 2. Bytové politiky v Česku po roce 1989 a sociální bydlení: vývoj a současný stav 3. Připravované

Více

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc

Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, , Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě ke svobodě. Oleksandra Burdová, Ivana Bařinková, 18. 10. 2018, Společnost Podané ruce o.p.s., Opletalova 1, Olomouc Podané ruce na cestě k udržitelnému bydlení Oleksandra Burdová,

Více

Sociální bydlení: potřebnost, cíle, principy, možnosti financování

Sociální bydlení: potřebnost, cíle, principy, možnosti financování Sociální bydlení: potřebnost, cíle, principy, možnosti financování Roman Matoušek Struktura prezentace 1) Principy a cíle sociálního bydlení 2) (Ne)dostupnost bydlení v Česku 3) Schválené a připravované

Více

Zápis z 1. jednání pracovní skupiny KPSS Klatovy Bydlení pro osoby ohrožené sociálním vyloučením a sociálně vyloučené

Zápis z 1. jednání pracovní skupiny KPSS Klatovy Bydlení pro osoby ohrožené sociálním vyloučením a sociálně vyloučené Zápis z 1. jednání pracovní skupiny KPSS Klatovy Bydlení pro osoby ohrožené sociálním vyloučením a sociálně vyloučené Termín jednání: 28. 1. 2014 od 10 hod. Místo jednání: Centrum celoživotního vzdělávání

Více

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. Podmínky pro přidělování nájemních bytů v majetku obce Říčany

Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany. Podmínky pro přidělování nájemních bytů v majetku obce Říčany Obec Říčany nám. Osvobození 340 664 82 Říčany Podmínky pro přidělování nájemních bytů v majetku obce Říčany I. Základní podmínky 1.1 Žádost o přidělení bytu (příloha č. 1) může podat občan ČR nebo cizí

Více

Spolupráce Agentury a Vsetína na tématu bydlení

Spolupráce Agentury a Vsetína na tématu bydlení Spolupráce Agentury a Vsetína na tématu bydlení Mgr. Zdeňka Slámová Olomouc, 22. 3. 2018 Prezentace / akce se koná v rámci projektu Systémové zajištění sociálního začleňování, č. CZ.03.2.63/0.0./0.0/15_030/0000605.

Více

domácností akutně ohrožených finanční nedostupností bydlení

domácností akutně ohrožených finanční nedostupností bydlení Nástroje ke zvýšení finanční dostupnosti bydlení u domácností akutně ohrožených finanční nedostupností bydlení Martina Mikeszová Oddělení socioekonomie bydlení DC008 Hlavní cíl: snížit počet typů domácností

Více

Bc. D. Kotalová, V. Kouba, S. Přáda, E. Reifová, Ing. J. Ryšánková,

Bc. D. Kotalová, V. Kouba, S. Přáda, E. Reifová, Ing. J. Ryšánková, Z Á P I S z 3. jednání komise sociálních služeb a bydlení konané dne 15. 3. 2016 (upravená verze, určená ke zveřejnění na webových stránkách Města Štětí) Přítomni: Omluveni: Zapisovatelka: Hosté: Bc. D.

Více

11. SETKÁNÍ LOKÁLNÍHO PARTNERSTVÍ VELKÉ HAMRY 5. prosince 2014 MěÚ Velké Hamry, 9:00 13:00

11. SETKÁNÍ LOKÁLNÍHO PARTNERSTVÍ VELKÉ HAMRY 5. prosince 2014 MěÚ Velké Hamry, 9:00 13:00 11. SETKÁNÍ LOKÁLNÍHO PARTNERSTVÍ VELKÉ HAMRY 5. prosince 2014 MěÚ Velké Hamry, 9:00 13:00 Účastníci: Město Velké Hamry Jaroslav Najman - starosta Martina Vacková - tajemnice Lucie Večerníková asistentka

Více

Pronajímání bytů ve vlastnictví města Broumova

Pronajímání bytů ve vlastnictví města Broumova Město Broumov Třída Masarykova 239, 550 14 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Pronajímání bytů ve vlastnictví města Broumova Číslo dokumentu: SRM/07 Vydání č.: 02 Výtisk č.: 1 Účinnost od: 01.02.2014 Účinnost

Více

ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI

ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI ÚNOR 2018 METODIKA VYHODNOCOVÁNÍ ÚSPĚŠNOSTI SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ V JINDŘICHOVĚ HRADCI Obsah Hodnocení a aktualizace...2 Případové studie...2 Indikátory pro měření změny udržitelnosti lokálního systému sociálního

Více

Lidé ohrožení sociálním vyloučením a nedostupností bydlení v České republice: systém garantovaného bydlení

Lidé ohrožení sociálním vyloučením a nedostupností bydlení v České republice: systém garantovaného bydlení Lidé ohrožení sociálním vyloučením a nedostupností bydlení v České republice: systém garantovaného bydlení Martina Mikeszová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i Struktura prezentace Lidé ohrožení sociálním

Více

Dodatek č. 1 k Střednědobému plánu rozvoje sociálních služeb města Frýdlant nad Ostravicí a obcí v jeho správním obvodu 2009 2013 ze dne 17. 12.

Dodatek č. 1 k Střednědobému plánu rozvoje sociálních služeb města Frýdlant nad Ostravicí a obcí v jeho správním obvodu 2009 2013 ze dne 17. 12. Zastupitelstvo města Frýdlant nad Ostravicí svým usnesením č. 6/4.1. ze dne 15. 9. 2011 podle ustanovení 84 odst. 2 písm. a) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů,

Více

Směrnice pro přidělování bytů v majetku města Jirkova

Směrnice pro přidělování bytů v majetku města Jirkova Č. 16/2011 Městský úřad v Jirkově VNITŘNÍ PŘEDPISY A NORMY Č. 16/2011 Směrnice pro přidělování bytů v majetku města Jirkova Obsah: I. Úvodní ustanovení II. Přijetí a evidence žádostí o nájem bytu III.

Více

Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech

Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech Základní dokument pro podporu sociálního začleňování ve městech, obcích a mikroregionech VIZE: Obec a Agentura ve spolupráci s partnery sestavili místní strategický plán sociálního začleňování, jehož naplněním

Více

Město Rokycany Opatření orgánů města č. 4/2015

Město Rokycany Opatření orgánů města č. 4/2015 Město Rokycany Opatření orgánů města č. 4/2015 Pravidla přidělování vstupních bytů č. 1-9 v ulici Voldušská 591, Rokycany účinnost od 1. 6. 2015 Obsah: Čl. I Čl. II Čl. III Čl. IV Čl. V Čl. VI Čl. VII

Více

Systém prostupného bydlení

Systém prostupného bydlení Systém prostupného bydlení 2012, Jan Snopek, analytik pro oblast bydlení Struktura prezentace 1. Úvod: Sociální bydlení v ČR 2. Systém prostupného bydlení účel a principy 3. Stupně prostupného bydlení

Více

Sociální bydlení v Pardubicích

Sociální bydlení v Pardubicích Sociální bydlení v Pardubicích 2017 2 Idea koncepce dostupného bydlení Zvýšit dostupnost bydlení pro občany Pardubic, kteří jsou ohroženi bytovou nouzí. Motivem pro zpracování koncepce dostupného (sociálního)

Více

Prevence ztráty bydlení příklad Brno. 28. únor 2017, Plzeň Karel A. Novák

Prevence ztráty bydlení příklad Brno. 28. únor 2017, Plzeň Karel A. Novák Prevence ztráty bydlení příklad Brno 28. únor 2017, Plzeň Karel A. Novák Prevence bezdomovectví Primární: aktivity snižující riziko bezdomovectví v široké populaci. Na této úrovni se jedná především o

Více

Pronajímání bytů ve vlastnictví města Broumova

Pronajímání bytů ve vlastnictví města Broumova Město Broumov třída Masarykova 239, 550 01 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Pronajímání bytů ve vlastnictví města Broumova Číslo dokumentu: SRM/07 Vydání č.: 03 Výtisk č.: 1 Účinnost od: 16.05.2016 Účinnost

Více

Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené)

Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené) Město Broumov Třída Masarykova 239, 550 14 Broumov SMĚRNICE RADY MĚSTA Název: Vymáhání pohledávek (nájemné za užívání bytu a služby s tím spojené) Číslo dokumentu: SRM/15 Vydání č.: 02 Výtisk č.: 1 Účinnost

Více

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE

MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE Odbor sociálních věcí, odbor správy majetku V Písku dne: 04.07.2016 MATERIÁL PRO JEDNÁNÍ RADY MĚSTA PÍSKU DNE 21.07.2016 MATERIÁL K PROJEDNÁNÍ Pravidla o přidělování obecních bytů do nájmu občanů změny

Více

ŽÁDOST O PRONÁJEM BYTU V DOMĚ ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ

ŽÁDOST O PRONÁJEM BYTU V DOMĚ ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ ŽÁDOST O PRONÁJEM BYTU V DOMĚ ZVLÁŠTNÍHO URČENÍ Žadatel Příjmení, jméno, titul:...... Datum narození:.. Stav: Občanství:... Adresa trvalého bydliště Obec:.. PSČ:... Ulice, číslo popisné:.. Telefon:.. Adresa

Více

37 - Odborné sociální poradenství

37 - Odborné sociální poradenství Zpracovatel: QQT, s.r.o. Nositel projektu: Karlovarský kraj. Publikace vznikla jako výstup z realizace veřejné zakázky v rámci projektu V Karlovarském kraji plánujeme sociální služby společně, která byla

Více

Vnitřní organizační směrnice č.10/2015 o uzavírání nájemních smluv na byty obce Koclířov

Vnitřní organizační směrnice č.10/2015 o uzavírání nájemních smluv na byty obce Koclířov Vnitřní organizační směrnice č.10/2015 o uzavírání nájemních smluv na byty obce Koclířov Přijatá radou obce dne 30.11.2015 vydaná v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb.,Občanský zákoník, v platném znění (dále

Více

Asociace občanských poraden

Asociace občanských poraden Asociace občanských poraden AOP je nezisková organizace založena v roce 1997, AOP je servisní a zastřešující organizací pro jednotlivé občanské poradny, k 31.10. 2018 je v AOP sdruženo 38 poraden působících

Více

Bc. D. Kotalová, V. Kouba, Z. Křišťanová, S. Přáda, E. Reifová, Ing. J. Ryšánková

Bc. D. Kotalová, V. Kouba, Z. Křišťanová, S. Přáda, E. Reifová, Ing. J. Ryšánková Z Á P I S z 1. jednání komise sociálních služeb a bydlení konané dne 10. 1. 2017 (upravená verze, určená ke zveřejnění na webových stránkách Města Štětí) Přítomni: Omluveni: Zapisovatelka: Hosté: Bc. D.

Více

Sociální bydlení v České republice: představení zákona Mgr. Jitka Modlitbová

Sociální bydlení v České republice: představení zákona Mgr. Jitka Modlitbová Sociální bydlení v České republice: představení zákona Mgr. Jitka Modlitbová Současný stav zákona o sociálním bydlení 2. února 2017 byl návrh zákona o sociálním bydlení a o příspěvku na bydlení předložen

Více

MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE AGENTURY SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ A MAS S OHLEDEM NA SYNERGIE OP V ESIF

MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE AGENTURY SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ A MAS S OHLEDEM NA SYNERGIE OP V ESIF MOŽNOSTI SPOLUPRÁCE AGENTURY SOCIÁLNÍHO ZAČLEŇOVÁNÍ A MAS S OHLEDEM NA SYNERGIE OP V ESIF 2014-2020 15.10. 2014 Petr Čáp Představení Agentury pro sociální začleňování Vznik v roce 2008 podpora obcím a

Více

Pravidla č. 3. čl. I Předmět úpravy. čl. II Vyhlášení volného bytu SPO. čl. III. Žádost o byt SPO

Pravidla č. 3. čl. I Předmět úpravy. čl. II Vyhlášení volného bytu SPO. čl. III. Žádost o byt SPO Pravidla č. 3 Pravidla pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany čl. I Předmět úpravy 1. Předmětem pravidel je stanovení podmínek a způsobu posuzování žádostí o uzavření

Více

Co nového je v Plzni v oblasti bydlení?

Co nového je v Plzni v oblasti bydlení? Co nového je v Plzni v oblasti bydlení? Koncepce sociálního a dostupného bydlení statutárního města Plzně na roky 2019-2022 Cílem této koncepce je nastavit systém vstřícné, dostupné a kvalitní bytové politiky

Více

K. Kováčová, Z. Křišťanová, E. Reifová, Ing. J. Ryšánková, V. Kouba,

K. Kováčová, Z. Křišťanová, E. Reifová, Ing. J. Ryšánková, V. Kouba, Z Á P I S z 9. jednání komise sociálních služeb a bydlení konané dne 11. 10. 2016 (upravená verze, určená ke zveřejnění na webových stránkách Města Štětí) Přítomni: Omluveni: Zapisovatelka: Hosté: K. Kováčová,

Více

Pravidla pro hospodaření s bytovým fondem

Pravidla pro hospodaření s bytovým fondem Rada města Uherský Brod Vnitřní předpis organizace č. 8/2016 Pravidla pro hospodaření s bytovým fondem Rada města Uherský Brod (dále jen RM ) stanovila usnesením č. 1502/R46/16 ze dne 27.06.2016 podle

Více

ŽÁDOST O PRONÁJEM BYTU VE VLASTNICTVÍ MĚSTA KROMĚŘÍŽE

ŽÁDOST O PRONÁJEM BYTU VE VLASTNICTVÍ MĚSTA KROMĚŘÍŽE ŽÁDOST O PRONÁJEM BYTU VE VLASTNICTVÍ MĚSTA KROMĚŘÍŽE Žadatel Příjmení, jméno, titul:...... Datum narození:.. Stav: Občanství:... Adresa trvalého bydliště Obec:.. PSČ:... Ulice, číslo popisné:.. Telefon:..

Více

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020

Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020 Možnosti čerpání finančních prostředků pro obce v OP Zaměstnanost 2014-2020 XVII. celostátní finanční konference Mgr. Lenka Kaucká, MPSV Praha 4. prosince 2014 Obsah prezentace Věcné zaměření OP Zaměstnanost

Více

Město OTROKOVICE Březen 2018

Město OTROKOVICE Březen 2018 Město OTROKOVICE Březen 2018 Projekt CZ.03.2.63/0.0/0.0/16_128/0006182 Pilotní ověření sociálního bydlení v Otrokovicích Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky

Více

Vnitřní předpis č. 6/2014 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově

Vnitřní předpis č. 6/2014 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově Město Jirkov VNITŘNÍ PŘEDPISY Vnitřní předpis č. 6/2014 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově Seznam příloh: 1. Vzor žádosti o uzavření nájemní smlouvy Zpracovatel: Městská majetková Jirkov, s.r.o.

Více

E. Reifová, Bc. D. Kotalová, V. Kouba, Z. Křišťanová, S. Přáda,

E. Reifová, Bc. D. Kotalová, V. Kouba, Z. Křišťanová, S. Přáda, Z Á P I S z 7. jednání komise sociálních služeb a bydlení konané dne 7. 8. 2018 (upravená verze, určená ke zveřejnění na webových stránkách Města Štětí) Přítomni: E. Reifová, Bc. D. Kotalová, V. Kouba,

Více

Analýza zdrojů systému sociálních služeb

Analýza zdrojů systému sociálních služeb KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB PRO MĚSTO JINDŘICHŮV HRADEC Analýza zdrojů systému sociálních služeb Ing. Gabriela Hrušková Koordinátorka projektu komunitního plánování sociálních služeb v J. Hradci

Více

Přehled cílů a opatření za pracovní skupinu. Nezaměstnaní, sociálně slabé rodiny a občané ohroženi sociálním vyloučením

Přehled cílů a opatření za pracovní skupinu. Nezaměstnaní, sociálně slabé rodiny a občané ohroženi sociálním vyloučením Přehled cílů a za pracovní skupinu Nezaměstnaní, sociálně slabé rodiny a občané ohroženi sociálním vyloučením Nezaměstnaní, sociálně slabé rodiny a občané ohroženi sociálním vyloučením Cíl Opatření 2.1

Více

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY

ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY ŽÁDOST O NÁJEM BYTU PRO SOCIÁLNĚ POTŘEBNÉ OBČANY Žadatel Příjmení: Rodné číslo: Rodinný stav: Trvalý pobyt v Praze 2 od: Adresa trvalého pobytu: Adresa faktického pobytu pokud se liší od TP: Jméno: Telefon:

Více

Vnitřní předpis č. 18/2013 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově

Vnitřní předpis č. 18/2013 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově Městský úřad v Jirkově VNITŘNÍ PŘEDPISY Vnitřní předpis č. 18/2013 Směrnice pro přidělování bytů ve městě Jirkově Seznam příloh: 1. Vzor žádosti o uzavření nájemní smlouvy Zpracovatel: Městská majetková

Více

Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou)

Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou) Zásady pro přidělování sociálních bytů a bytů se zvláštním určením (Dům s pečovatelskou službou) Odbor sociálních služeb, MěÚ Hodonín, 2014 Sociální komise, 13.3.2014 Schváleno Radou města Hodonína dne

Více

Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence

Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence Koncepce rozvoje sociálních služeb v České Lípě se zaměřením na služby sociální prevence Služby sociální prevence 53 Služby sociální prevence napomáhají zabránit sociálnímu vyloučení osob, které jsou tímto

Více

1. UPPM, Palackého 599, Štětí nové žádosti o ubytování. 2. UPPM, Palackého 599, Štětí žádosti o prodloužení ubytování

1. UPPM, Palackého 599, Štětí nové žádosti o ubytování. 2. UPPM, Palackého 599, Štětí žádosti o prodloužení ubytování Z Á P I S z 11. jednání Komise sociálních služeb a bydlení konané dne 6. 12. 2016 (upravená verze, určená ke zveřejnění na webových stránkách Města Štětí) Přítomni: Omluveni: Zapisovatelka: Hosté: K. Kováčová,

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita VI.2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Výukový materiál pro téma VI.2.1 Řemeslná

Více

Počet osob s PnB 222.815 osob, s DnB 74.206 osob a počet se neustále zvyšuje. Výše průměrné dávky PnB 3.200 Kč, DnB 3.603 Kč.

Počet osob s PnB 222.815 osob, s DnB 74.206 osob a počet se neustále zvyšuje. Výše průměrné dávky PnB 3.200 Kč, DnB 3.603 Kč. 1 Dle analýz ČSÚ vychází, že nízkopříjmové skupiny mají vyšší nájemné než střední a vysoko-příjmové domácnosti až o 2.500 Kč Počet osob s PnB 222.815 osob, s DnB 74.206 osob a počet se neustále zvyšuje.

Více

Město Kolín. Směrnice

Město Kolín. Směrnice Město Kolín Směrnice č. 14 ze dne 26.5.2014, kterou se stanoví obecná pravidla pro uzavírání nájemních smluv na sociální byty v majetku města Kolína Tato směrnice je závazná pro zaměstnance města Kolína

Více

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno

BRNO První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení. Martin Freund, Statutární město Brno BRNO 2016 2018 První tři roky na cestě k systému sociálního bydlení Martin Freund, Statutární město Brno Struktura prezentace Stručná analýza Změna přístupu k sociálnímu bydlení v Brně Priority v oblasti

Více

Zápis z jednání pracovní skupiny Osoby v krizových situacích č. 10/2014

Zápis z jednání pracovní skupiny Osoby v krizových situacích č. 10/2014 Zápis z jednání pracovní skupiny Osoby v krizových situacích č. 10/2014 realizované v rámci projektu Efektivní systém plánování sociálních služeb ve městě Bruntál reg. č. CZ.1.04/3.1.03/97.00008 DATUM

Více

Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu

Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu Řešení problematiky ubytoven v krátkodobém a dlouhodobém horizontu Mgr. Martina Baranová ACCENDO - Centrum pro vědu a výzkum, o.p.s. E-mail: martina.baranova@accendo.cz Tel.: + 420 603 520 577 Web: www.accendo.cz

Více

Statutární město Prostějov Rada města Prostějova. Čl. I. Úvodní ustanovení

Statutární město Prostějov Rada města Prostějova. Čl. I. Úvodní ustanovení Statutární město Prostějov Rada města Prostějova Pravidla pro přijímání žádostí a přidělování bytů ve vlastnictví Statutárního města Prostějova Čl. I. Úvodní ustanovení (1) Těmito Pravidly pro přijímání

Více

opatření Sociální služby a sociální začleňování

opatření Sociální služby a sociální začleňování OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST opatření Sociální služby a sociální začleňování SETKÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY 22. 1. 2019 Představení opatření Alokace: 4 387 050 Kč (3 729 000 Kč) Vyhlášení výzvy: k diskusi,

Více

KADAŇ VÝCHOZÍ STAV, PRIORITY A PRVNÍ NÁVRHY OPATŘENÍ (na základě srovnání analytických a strategických dokumentů města a partnerů)

KADAŇ VÝCHOZÍ STAV, PRIORITY A PRVNÍ NÁVRHY OPATŘENÍ (na základě srovnání analytických a strategických dokumentů města a partnerů) KADAŇ VÝCHOZÍ STAV, PRIORITY A PRVNÍ NÁVRHY OPATŘENÍ (na základě srovnání analytických a strategických dokumentů města a partnerů) I. Priority (obecné, průřezové) 1.-2. Prunéřov (co s ním?) 3. Posílení

Více

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou MĚSTO ŽELEZNÝ BROD zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2 1. Předmět nabídky Jedná se o byt velikosti 1+2,který je umístěn v 1

Více

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ

MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ MAGISTRÁT MĚSTA BRNA PROJEKT PRO DLOUHODOBĚ NEZAMĚSTNANÉ PODPORA ZAMĚSTNANOSTI ZNEVÝHODNĚNÝCH OSOB NA ÚZEMÍ MĚSTA BRNA CZ.03.2.60/0.0/0.0/16-052/0007786. Tímto projektem město poprvé v historii řeší aktivní

Více

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou. byt č.9, ulice Na Vápence čp.769, Železný Brod o velikosti 1+1

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou. byt č.9, ulice Na Vápence čp.769, Železný Brod o velikosti 1+1 MĚSTO ŽELEZNÝ BROD zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou byt č.9, ulice Na Vápence čp.769, Železný Brod o velikosti 1+1 1. Předmět nabídky Jedná se o byt velikosti 1+1,který je umístěn v 5 patře

Více

Sociální práce s rodinou 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D

Sociální práce s rodinou 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Sociální práce s rodinou 7 P H D R. H A N A P A Z L A R O V Á P H. D Co nás dnes čeká? Podpora rodiny v oblasti bydlení Podpora rodiny při výchově dětí Ohrožená romská rodina Bydlení Kvalita bydlení je

Více

Pravidla pro přidělování bytů v majetku Města Stráž pod Ralskem

Pravidla pro přidělování bytů v majetku Města Stráž pod Ralskem Pravidla pro přidělování bytů v majetku Města Stráž pod Ralskem Rada města Stráže pod Ralskem stanovuje základní podmínky pro přidělování nájemních bytů v majetku Města Stráž pod Ralskem. I. Uvolněný byt

Více

PRACOVNÍ SKUPINA ROMOVÉ A CIZINCI OHROŽENÍ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM

PRACOVNÍ SKUPINA ROMOVÉ A CIZINCI OHROŽENÍ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM PRACOVNÍ SKUPINA ROMOVÉ A CIZINCI OHROŽENÍ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM Zápis setkání Termín konání: pondělí 19. 11. 2012 Časové rozvržení: 13.00 15.00 (občerstvení zajištěno) Místo konání: budova Magistrátu města

Více

Pracovní skupina Děti, mládež, rodina - zápis

Pracovní skupina Děti, mládež, rodina - zápis název projektu: Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Znojemska číslo: CZ.1.04/3.1.03/45.00142 název akce: datum: místo: Pracovní skupina Děti, mládež, rodina - zápis 1. 2. 2011, od 14,00 do 15,45

Více

Rezidenční segregace Workshop k podpoře sociálního bydlení

Rezidenční segregace Workshop k podpoře sociálního bydlení Rezidenční segregace Workshop k podpoře sociálního bydlení Most, 22. 02. 2018 Magistrát města Plzně Obsah prezentace Analýza sociálně vyloučených lokalit v Plzni Analýza prostorové segregace na území města

Více

Výměna dobré praxe v rámci projektu Domovník preventista

Výměna dobré praxe v rámci projektu Domovník preventista Výměna dobré praxe v rámci projektu Domovník preventista Název projektu: Domovník preventista, účinný nástroj sociálního začleňování a podpory sociálně situační prevence v obci Registrační číslo: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_029/0003723

Více

Standardní dokumenty

Standardní dokumenty Standardní dokumenty Financování projektů řešených metodou EPC European Energy Service Initiative EESI IEE/08/581/SI2.528408 Duben 2011 Výhradní odpovědnost za obsah tohoto materiálu nesou autoři. Tento

Více

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC

STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC STATUTÁRNÍ MĚSTO LIBEREC Poznámka: Zveřejněna je pouze upravená verze dokumentu z důvodu dodržení přiměřenosti rozsahu zveřejňovaných osobních údajů podle zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů

Více

ZÁPIS Z PRACOVNÍCH SKUPIN

ZÁPIS Z PRACOVNÍCH SKUPIN ZÁPIS Z PRACOVNÍCH SKUPIN PRACOVNÍ SKUPINA: PRACOVNÍ SKUPINA: RODINY S DĚTMI OSOBY OHROŽENÉ SOCIÁLNÍM VYLOUČENÍM Název projektu Číslo projektu Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb města Beroun a

Více

Zpráva o činnosti. za období od do

Zpráva o činnosti. za období od do Zpráva o činnosti za období od 1.1.2015 do 31.12.2015 Název střediska: Středisko poradenství Poradenské centrum KHAMORO Druh služby: Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi, id. 5218079 Kapacita

Více

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta

Popis realizace sociální služby. Název: Štafeta Popis realizace sociální služby Název: Štafeta Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi dle 65 zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, v platném znění Provozovatel: Rodina v centru, o.s. Smetanova

Více

z jednání výběrové komise pro výzvu Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám 1. výzva Operačního programu Zaměstnanost 03_15_026

z jednání výběrové komise pro výzvu Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám 1. výzva Operačního programu Zaměstnanost 03_15_026 ZÁPIS z jednání výběrové komise pro výzvu Koordinovaný přístup k sociálně vyloučeným lokalitám 1. výzva Operačního programu Zaměstnanost I. Identifikace výběrové komise: Číslo výzvy Vyhlašovatel Název

Více

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM

INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování a zvýšení uplatnitelnosti na trhu práce Deinstitucionalizací služeb se transformuje institucionální péče v péči komunitní. Řízeně

Více

MĚSTO BAKOV NAD JIZEROU Mírové náměstí 208, 294 01 Bakov nad Jizerou, okres Mladá Boleslav

MĚSTO BAKOV NAD JIZEROU Mírové náměstí 208, 294 01 Bakov nad Jizerou, okres Mladá Boleslav MĚSTO BAKOV NAD JIZEROU Mírové náměstí 208, 294 01 Bakov nad Jizerou, okres Mladá Boleslav Č.j.spr/44/2008/re Č.e./97/2008 Pravidla pro pronajímání bytů ve výlučném vlastnictví města Bakov nad Jizerou

Více

Z Á P I S z 9. jednání komise sociálních služeb a bydlení konané dne

Z Á P I S z 9. jednání komise sociálních služeb a bydlení konané dne Z Á P I S z 9. jednání komise sociálních služeb a bydlení konané dne 9. 10. 2018 Přítomni: Omluveni: Zapisovatelka: Hosté: E. Reifová, Bc. D. Kotalová, V. Kouba, Z. Křišťanová, K. Kováčová, Ing. J. Ryšánková

Více

Sociální bydlení a jeho implementace v ČR - pilotní testování v obcích

Sociální bydlení a jeho implementace v ČR - pilotní testování v obcích Sociální bydlení a jeho implementace v ČR - pilotní testování v obcích Štětí, 12. 4. 2018 Eliška Vrabcová Oddělení sociálního bydlení a sociálního začleňování MPSV Sociální bydlení Situace v ČR 2 3 Rozdělení

Více

Ing. J. Ryšánková, Bc. D. Kotalová, V. Kouba, E. Reifová, M. Stráníková, S. Přáda

Ing. J. Ryšánková, Bc. D. Kotalová, V. Kouba, E. Reifová, M. Stráníková, S. Přáda Z Á P I S z 10. jednání komise sociálních služeb a bydlení konané dne 3. 11. 2015 (upravená verze, určená ke zveřejnění na webových stránkách Města Štětí) Přítomni: Omluveni: Ing. J. Ryšánková, Bc. D.

Více

Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko. ze dne 19. 9. 2012

Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko. ze dne 19. 9. 2012 Zápis ze setkání pracovní skupiny KPSS Blansko ze dne 19. 9. 2012 v rámci projektu Komunitního plánování sociálních služeb města Blansko Registrační číslo CZ.1.04/3.1.03/78.00036 Místo konání: Blansko,

Více

Jak pomáhá Telefonická krizová. 800 157 157 Mgr. Jana Kosařová manažerka sociálních služeb ŽIVOTa90

Jak pomáhá Telefonická krizová. 800 157 157 Mgr. Jana Kosařová manažerka sociálních služeb ŽIVOTa90 Jak pomáhá Telefonická krizová pomoc Senior telefon 800 157 157 Mgr. Jana Kosařová manažerka sociálních služeb ŽIVOTa90 Co je Senior telefon? Senior telefon je sociální služba Telefonické krizové pomoci

Více

MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY

MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY MĚSTSKÝ ÚŘAD VELKÉ HAMRY Vnitřní předpis Městského úřadu Velké Hamry č. VS/06/2018 Metodika přidělování sociálních bytů ve Velkých Hamrech vytvořená v rámci projektu Pilotní ověření implementace systému

Více

Bc. D. Kotalová, V. Kouba, K. Kováčová, E. Reifová. Ing. J. Ryšánková, P. Hoznedl, S. Přáda, M. Stráníková. Mgr. P. Lípová, M.

Bc. D. Kotalová, V. Kouba, K. Kováčová, E. Reifová. Ing. J. Ryšánková, P. Hoznedl, S. Přáda, M. Stráníková. Mgr. P. Lípová, M. Z Á P I S z 2. jednání komise sociálních služeb a bydlení konané dne 9. 2. 2016 (upravená verze, určená ke zveřejnění na webových stránkách Města Štětí) Přítomni: Omluveni: Zapisovatelka: Hosté: Bc. D.

Více

Čl. 1 Obecná ustanovení

Čl. 1 Obecná ustanovení Pravidla pro přidělování bytů a uzavírání nájemních smluv v domě zvláštního určení a pro malometrážní byty v domě pro seniory a plně invalidní občany, které jsou ve vlastnictví města Frýdlant nad Ostravicí

Více

Statutární město Brno Městská část Brno-Židenice Odbor správy majetku ÚMČ Gajdošova Brno

Statutární město Brno Městská část Brno-Židenice Odbor správy majetku ÚMČ Gajdošova Brno Statutární město Brno Městská část Brno-Židenice Odbor správy majetku ÚMČ Gajdošova 7 615 00 Brno ŽÁDOST O PRONÁJEM OBECNÍHO BYTU v městské části Brno-Židenice 1. ŽADATEL O PRONÁJEM OBECNÍHO BYTU Příjmení:

Více

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou

MĚSTO ŽELEZNÝ BROD. byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2. zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou MĚSTO ŽELEZNÝ BROD zveřejňuje záměr pronajmout obálkovou metodou byt č 1, ulice Vaněčkova ul. čp. 302, Železný Brod o velikosti 1+2 1. Předmět nabídky Jedná se o byt velikosti 1+2,který je umístěn v 1

Více