Vzd lávací program nástavbového oboru * HRUDNÍ CHIRURGIE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vzd lávací program nástavbového oboru * HRUDNÍ CHIRURGIE"

Transkript

1 Vzdlávací program nástavbového oboru * HRUDNÍ CHIRURGIE Cíl vzdlávání v nástavbovém oboru Minimální požadavky na vzdlávání v nástavbovém oboru Specializovaný výcvik v délce minimáln 36 msíc Rozsah požadovaných teoretických znalostí a praktických dovedností, seznam požadovaných výkon Všeobecné požadavky Hodnocení vzdlávání v nástavbovém oboru Charakteristika inností, pro které absolvent vzdlávání v nástavbovém oboru získal zvláštní odbornou zpsobilost Charakteristika akreditovaných pracoviš Akreditovaná pracovišt (AP) Vysvtlivky požadavky na pracovišt Programy povinných vzdlávacích aktivit a personální a technické vybavení pro jejich realizaci Charakteristika vzdlávacích aktivit Doporuená literatura * Certifikovaný kurz (název nástavbový obor vyplývá z legislativní zkratky dle vyhlášky. 85/2009 Sb., o oborech specializaního vzdlávání léka, zubních léka a farmaceut a oborech certifikovaných kurz). Cíl vzdlávání v nástavbovém oboru Cílem vzdlávání v nástavbovém oboru hrudní chirurgie je píprava lékae, který je schopen kvalifikovan poskytnout pacientovi vysoce specializovanou chirurgickou péi. Vzdlávací program pro nástavbový obor hrudní chirurgie je kompatibilní s pravidly stanovenými ESTS a zahrnuje tedy nejen plicní chirurgii, ale také mediastinální a jícnovou chirurgii. Každý léka si musí být vdom toho, že získáním specializace se souasn stává osobn odpovdným za volbu metod a postup, a tím i za výsledek léby, kterou jako specialista volil.

2 2 Minimální požadavky na vzdlávání v nástavbovém oboru Podmínkou pro zaazení do oboru hrudní chirurgie je získání specializované zpsobilosti v oboru chirurgie nebo kardiochirurgie. Specializaní vzdlávání se uskuteuje pi výkonu lékaského povolání formou celodenní prpravy v rozsahu odpovídajícím stanovené týdenní pracovní dob podle ustanovení 83 zákona. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znní pozdjších pedpis. Specializaní vzdlávání mže probíhat jako rozvolnná píprava, to je pi nižším rozsahu, než je stanovená týdenní pracovní doba. V tomto pípad celková délka, úrove a kvalita nesmí být nižší než v pípad celodenní prpravy. Celková délka pípravy v oboru hrudní chirurgie je v minimální délce 36 msíc, z toho 2. Specializovaný výcvik v délce minimáln 36 msíc ást I. a) povinná praxe Akreditované pracovišt Poet msíc hrudní chirurgie ), 2) 34 z toho hrudní chirurgie ) pracovišt s akreditací I. typu 32 hrudní chirurgie 2) pracovišt s akreditací II. typu 2 kardiochirurgie 3), 4) 2 Výcvik probíhá na akreditovaných pracovištích, která disponují náležitým personálním a pístrojovým vybavením a zázemím pro školence. ást II. b) úast na vzdlávacích aktivitách povinná Kurzy, semináe Poet dní kurz Lékaská první pomoc 5) 3 kurz Základy lékaské etiky, komunikace, managementu a legislativy 5) 2 kurz Prevence škodlivého užívání návykových látek a léba závislostí 5) kurz Radianí ochrana 6) Pokud výše uvedené kurzy byly absolvovány v rámci jiného vzdlávacího programu v dob ne delší než 5 let, nemusí být absolvovány a zapoítají se.

3 c) úast na vzdlávacích aktivitách doporuená Kurzy, semináe odborné akce poádané Institutem postgraduálního vzdlávání ve zdravotnictví (dále jen IPVZ ) nebo eskou chirurgickou spoleností J.E. Purkyn (dále jen CHS LS JEP ) a její Sekcí hrudní chirurgie nebo eskou lékaskou komorou (dále jen LK ) úast na význanjší domácí i zahraniní chirurgické konferenci Délka trvání v rozsahu min. 20 hod. min. x ron 3 Rozsah požadovaných teoretických znalostí a praktických dovedností, seznam požadovaných výkon Nedílnou souástí vzdlávacího programu je vedení záznamu o provedených výkonech (logbook) a prkazu odbornosti lékae (odborný index). Potvrzené výkony musí být doložitelné ve zdravotnické dokumentaci. Poet výkon uvedený v logbooku je stanoven jako minimální. Pedpokládá se absolvování nebo asistence u takového potu výkon, aby školenec zvládl danou problematiku jak po teoretické, tak i po praktické stránce. Teoretické znalosti Rozsah požadovaných teoretických znalostí je stále upravován v návaznosti na rozvoj oboru: anatomie hrudní stny, bránice a orgán mediastina, fyziologie dýchání, základní znalosti funkce kardiovaskulárního systému a jícnu, základní diagnostické metody chirurgických hrudních onemocnní (laboratorní, radiologické, endoskopické, sonografické a chirurgické), pedoperaní indikace a rozvaha, pooperaní pée vetn zvládání komplikací, zvládání operativy: operaní pístupy, plicní resekce, operace v mediastinu a na jícnu, chirurgie hrudní stny a bránice. Terapie poranní hrudníku, trachey a velkých bronch. Tyto operace zvládnout jak v programu elektivním, tak urgentním, operace jak klasické, tak videoasistované. Praktické dovednosti Minimální poty výkon Výkony Poet Anatomické resekce plic 40 Neanatomické plicní resekce a enukleace 20 Jiné výkony v mediastinu diagnostické a terapeutické (vetn mediastinoskopií) VTS/VATS výkony (též sympatektomie a splanchnikektomie) 40 Dekortikace a pleurektomie 5 Nitrohrudní výkony na jícnu 3 Operace stny hrudní 5 5

4 Resekce prdušnice není standardn požadována, uchaze vykáže pouze asistence u tohoto výkonu, výjimen nácvik na kadaveru. 4 Všeobecné požadavky Absolvent nástavbového oboru: dosáhne potebné úrovn schopností pro komunikaci s pacienty, píbuznými i spolupracovníky, má základní znalosti posudkového a revizního lékaství, lékaské etiky, právních pedpis platných ve zdravotnictví, organizace zdravotnické služby a ekonomiky zdravotnictví, osvojí si provozní a administrativní innosti a management týmové práce, osvojí si základy poítaové techniky jako prostedku pro ukládání a vyhledávání dat, odborných informací a komunikace. 5 Hodnocení vzdlávání v nástavbovém oboru Vzdlávání probíhá pod vedením pidleného školitele na akreditovaném pracovišti. a) Prbžné hodnocení školitelem záznamy o absolvované praxi a školicích akcích v prkazu odbornosti v šestimsíních intervalech, záznamy o provedených výkonech v logbooku, celkové hodnocení školitelem po ukonení specializovaného výcviku. b) Pedpoklady pístupu k závrené zkoušce absolvování požadované praxe potvrzené všemi školiteli se specializovanou zpsobilostí nebo zvláštní odbornou zpsobilostí, pedložení potvrzení o provedených kompletních výkonech v logbooku, pedložení seznamu pedepsaných operaních výkon (záznam v logbooku), vypracování písemné práce na zadané odborné téma (školenec mže pedložit písemnou práci s tematikou hrudní chirurgie, kterou vypracoval v rámci studia Ph.D.), potvrzení o absolvování kurz, vdeckých a vzdlávacích akcí (viz tab. ást II.). c) Vlastní závrená zkouška praktická ást operaní výkon (mže být proveden bhem specializaní stáže), teoretická ást 3 odborné otázky, otázku mže nahradit obhajoba písemné práce.

5 6 Charakteristika inností, pro které absolvent vzdlávání v nástavbovém oboru získal zvláštní odbornou zpsobilost Absolvováním nástavbového oboru zdravotnití pracovníci získávají zvláštní odbornou zpsobilost pro vymezené innosti, které prohlubují získanou specializovanou zpsobilost. Léka se zvláštní odbornou zpsobilostí v oboru hrudní chirurgie je oprávnn k provádní všech torakochirurgických operací a je zpsobilý psobit jako samostatný léka oddlení, které se zabývá problematikou hrudní chirurgie. 7 Charakteristika akreditovaných pracoviš Pracovišt zajišující výuku školenc musí být akreditováno (ustanovení 3 zákona. 95/2004 Sb.). Pracovišt musí zajistit školenci absolvování vzdlávacího programu. K tomu slouží ádné a plné zapojení školence do práce vetn úasti na ústavních pohotovostních službách a dále umožnní studia a pobytu na jiném akreditovaném pracovišti poskytujícím ást pípravy, která není dostupná na vlastním pracovišti. Vzhledem k rozdílnému rozsahu poskytované odborné pée a výuky se rozlišují následující typy pracoviš. Minimální kritéria akreditovaného pracovišt jsou dána splnním odborných, provozních, technických a personálních pedpoklad. Nedílnou souástí žádosti o udlení akreditace je plán pípravy školence.

6 7. Akreditovaná pracovišt (AP) 7.. Akreditované pracovišt I. typu Personální požadavky Materiální a technické vybavení Organizaní a provozní požadavky 2 školitelé s nejvyšším vzdláním v oboru hrudní chirurgie a nejmén 0 lety výkonu povolání lékae nebo se specializovanou zpsobilostí nebo zvláštní odbornou zpsobilostí v oboru hrudní chirurgie a min. 5 lety praxe od získání specializované zpsobilosti nebo zvláštní odborné zpsobilosti v oboru hrudní chirurgie a s minimálním úvazkem,0. Minimáln jeden další školitel s nejvyšším vzdláním v oboru hrudní chirurgie a nejmén 0 lety výkonu povolání lékae v oboru nebo se specializovanou zpsobilostí nebo zvláštní odbornou zpsobilostí v oboru hrudní chirurgie a s minimálním úvazkem,0. Pomr školitel/školenec :-2. Školitel dokládá svou zpsobilost pi žádosti o akreditaci pracovišt profesním životopisem a pehledem svých odborných a pedagogických aktivit v posledních 5 letech. Spolu se žádostí je nutno pedložit plán plnní povinností stanovených vzdlávacím programem. Pokud pracovišt zajišuje více než jednu ást, vždy výukový plán pedkládá. Seznam dalších odborník: - chirurg s nejvyšším vzdláním v oboru chirurgie, - chirurg se specializovanou zpsobilostí i spoleným chirurgickým kmenem. Vybavení pracovišt dle standard personálního a pístrojového vybavení. Nejmén 2 operaní sály zpsobilé pro hrudní operativu a vybavené pro operaní výkony typu videotorakoskopické a mediastinoskopické chirurgie. Pracovišt provádí mediastinální a jícnovou chirurgii. Celkový poet lžek: - standardní... min. 35, - JIP/ARO.....min. 5. Souásti podílející se na innosti pracovišt: - lžkové oddlení anesteziologie a intenzivní medicíny, - radiodiagnostické oddlení, - interní oddlení zajištní všech konzilií, - dostupnost endoskopie, - služba laboratoe hematologické, biochemické a mikrobiologické, - vazba na patologicko anatomické oddlení s možností využívání rutinn peroperaní biopsie. Pohotovostní služba: - chirurg s nejvyšším vzdláním v oboru chirurgie, - léka se specializovanou zpsobilostí v oboru anesteziologie a intenzivní medicína (akutní stavy a operace), - dostupný léka se specializovanou zpsobilostí v oboru radiologie a zobrazovací metody a v oboru vnitní lékaství.

7 Vdeckovýzkumná innost AP rozvíjí výzkumnou innost, jeho pracovníci publikují odborná sdlení v domácích i zahraniních asopisech a podílejí se na ešení výzkumných úkol. Školenec by se ml seznámit bhem své pípravy se zásadami vdecké práce, ml by mít možnost seznámit se s výzkumnou inností pracovišt, pípadn se i na ní podílet. Pístup k odborné literatue, vetn el. databází (zajištní vlastními prostedky nebo ve smluvním zaízení). Pracovišt se podílí na pregraduálním a postgraduálním vzdlávání student Akreditované pracovišt II. typu Personální požadavky Organizaní a provozní požadavky 2 školitelé s nejvyšším vzdláním v oboru hrudní chirurgie a nejmén 0 lety výkonu povolání lékae nebo se specializovanou zpsobilostí nebo zvláštní odbornou zpsobilostí v oboru hrudní chirurgie a min. 5 lety praxe od získání specializované zpsobilosti nebo zvláštní odborné zpsobilosti v oboru hrudní chirurgie a s minimálním úvazkem,0. Minimáln jeden další školitel s nejvyšším vzdláním v oboru hrudní chirurgie a nejmén 0 lety výkonu povolání lékae nebo se specializovanou zpsobilostí nebo zvláštní odbornou zpsobilostí v oboru hrudní chirurgie a s minimálním úvazkem,0. Pomr školitel/školenec :-2. Školitel dokládá svou zpsobilost pi žádosti o akreditaci pracovišt profesním životopisem a pehledem svých odborných a pedagogických aktivit v posledních 5 letech. Spolu se žádostí je nutno pedložit plán plnní povinností stanovených vzdlávacím programem. Pokud pracovišt zajišuje více než jednu ást, vždy výukový plán pedkládá. Seznam dalších odborník: - chirurg s nejvyšším vzdláním v oboru chirurgie, - chirurgové se specializovanou zpsobilostí i spoleným chirurgickým kmenem. Nejmén 2 operaní sály zpsobilé pro hrudní operativu a vybavené pro operaní výkony typu videotorakoskopické a mediastinoskopické chirurgie. Pracovišt provádí mediastinální a jícnovou chirurgii. Celkový poet lžek: - standardní... min. 35, - JIP/ARO.....min. 5. Souásti podílející se na innosti pracovišt: - lžkové oddlení anesteziologie a intenzivní medicíny, - radiodiagnostické oddlení, - interní oddlení zajištní všech konzilií, - dostupnost endoskopie, - služba laboratoe hematologické, biochemické a mikrobiologické, - vazba na patologicko anatomické oddlení s možností využívání rutinn peroperaní biopsie. Vybavení pracovišt dle standard personálního a pístrojového vybavení

8 odpovídající celému spektru výkon dle vzdlávacího programu. Pohotovostní služba: - chirurg s nejvyšším vzdláním v oboru chirurgie, - léka se specializovanou zpsobilostí v oboru anesteziologie a intenzivní medicína (akutní stavy a operace), - dostupný léka se specializovanou zpsobilostí v oboru radiologie a zobrazovací metody a v oboru vnitní lékaství. Materiální a technické vybavení Vdeckovýzkumná innost Pracovišt má ve své náplni i program transplantace plic. AP rozvíjí výzkumnou innost, jeho pracovníci publikují odborná sdlení v domácích i zahraniních asopisech a podílejí se na ešení výzkumných úkol. Školenec by se ml seznámit bhem své pípravy se zásadami vdecké práce, ml by mít možnost seznámit se s výzkumnou inností pracovišt, pípadn se i na ní podílet. Pístup k odborné literatue, vetn el. databází (zajištní vlastními prostedky nebo ve smluvním zaízení). Pracovišt se podílí na pregraduálním a postgraduálním vzdlávání student. 7.2 Vysvtlivky požadavky na pracovišt ) 2) 3) 4) 5) 6) Pracovišt musí splovat podmínky stanovené vzdlávacím programem nástavbového oboru hrudní chirurgie, a to v ásti akreditované pracovišt I. typu. Pracovišt musí splovat podmínky stanovené vzdlávacím programem nástavbového oboru hrudní chirurgie, a to v ásti akreditované pracovišt II. typu. Pracovišt je akreditováno pro spolené stáže vzdlávacího programu tohoto i jiného oboru v rámci vlastního zdravotnického zaízení nebo smluvního zaízení. Pracovišt musí splovat podmínky stanovené vzdlávacím programem kardiochirurgie, a to v ásti akreditované pracovišt. v jakémkoliv vzdlávacím programu. absolvování se týká léka, kteí pi výkonu povolání pacientm pouze indikují lékaské ozáení, tzn. nejsou radianími pracovníky, resp. aplikujícími odborníky a nemají zvláštní odbornou zpsobilost podle zákona. 8/997 Sb., atomový zákon, ve znní pozdjších pedpis.

9 Pedmt 8 Programy povinných vzdlávacích aktivit a personální a technické vybavení pro jejich realizaci 8. Charakteristika vzdlávacích aktivit 8.. Program kurzu Lékaská první pomoc Náhlá zástava krevního obhu, incidence, diagnóza, základní a rozšíená neodkladná resuscitace vetn defibrilace (Basic Life Support a Advanced Cardiac Life Support). Bezvdomí nejasného pvodu, kee, synkopa; náhlé cévní mozkové píhody, diagnostické postupy, terapeutické okno, trombolýza systémová, intraarteriální. Dušnost, hlavní píiny: respiraní etiologie astma bronchiale, status astmaticus, inhalaní trauma atd., kardiovaskulární etiologie kardiální selhávání, astma cardiale, edém plic, embolie plicnice, zvláštní stavy: tonutí a utonutí, strangulace atd., diagnóza, dif. dg., terapeutické postupy, principy umlé plicní ventilace. Bolesti na hrudi, akutní koronární syndrom, principy a indikace trombolýzy, PTCA (Percutaneous Transluminal Coronary Angioplasty), závažné dysrytmie a terapeutické pístupy. Traumatologie tžké úrazy, úraz hlavy, pátee, hrudníku, dutiny bišní, konetin, polytrauma, poranní el. proudem, termická poranní, hlavní zásady ATLS (Advanced Trauma Life Support). Minimální poet hodin Šok, diagnóza, klasifikace, píiny, terapeutické pístupy. Hromadný výskyt ranných, hlavní zásady BATLS (Battlefield Advanced Trauma Life Support). Integrovaný záchranný systém a krizová logistika. Zvláštnosti urgentních stav u dtí. 2 Extramurální porod, pée o novorozence a matku, gynekologické akutní stavy. Praktická výuka. 4 Ovení znalostí testem. Celkem

10 Personální a technické zabezpeení kurzu Lékaská první pomoc Personální zabezpeení Lékai se specializovanou zpsobilostí nebo zvláštní odbornou zpsobilostí v oboru urgentní medicína a praxí nejmén 5 let v oboru, pípadn se specializovanou zpsobilostí ve vyuované problematice. Garant kurzu má nejvyšší vzdlání v oboru a nejmén 0 let praxe výkonu povolání lékae v oboru specializace. Úastníci kurzu obdrží souasn s pozvánkou do kurzu na CD uební texty Lékaská první pomoc k seznámení s tématy, což umožní ve stanovené dob probrat tak rozsáhlou a náronou problematiku. Technické zabezpeení Uebna pro teoretickou výuku s píslušným vybavením. Uebna pro praktickou výuku s vybavením: manekýn (dosplý, dtský a novorozenec) umožující praktický nácvik základní i rozšíené neodkladné resuscitace se simultánním záznamem sledovaných vitálních funkcí (zejména respiraních a obhových) k objektivizaci úinnosti provádné resuscitace a možností uložení sledovaných dat do PC a závrené vyhodnocení. Model musí umožnit nácvik: - zajištní prchodnosti dýchacích cest pomocí vzduchovod, Combi-tubusu, laryngeálního tubusu, laryngeální masky (vetn intubaní) a rznými technikami tracheální intubace, - umlé plicní ventilace z plic do plic ústy, pes masku, runím dýchacím pístrojem/ transportním ventilátorem, - nácvik intubace dtí/novorozenc a umlou plicní ventilaci, - zajištní prchodnosti dýchacích cest koniopunkcí, minitracheotomií (krikotomií), - punkci pneumotoraxu, - zajištní vstupu do krevního eišt punkci a kanylaci periferní žíly, centrální žíly (subclavia, jugularis int.), v. femoralis a rzné techniky intraoseálního pístupu, - diagnostiky simulovaných poruch rytmu na kardioskopu a volbu farmakoa elektroimpulzoterapie. Poítaová uebna pro závrené testování znalostí. Pro objektivní hodnocení je nezbytné pracovat alespo s oveným kvazistandardizovaným testem.

11 Pedmt 8..2 Program kurzu Základy lékaské etiky, komunikace, managementu a legislativy Lékaská etika (etické kodexy, etické chování zdravotník). Práva a povinnosti pacient, informovaný souhlas. Eutanázie aj. Minimální poet hodin Komunikace s problémovým pacientem. 4 Organizace a ízení zdravotnictví, financování zdravotní pée. 8,5 Informace o základních zákonných a provádcích pedpisech ve zdravotnictví. Systém všeobecného zdravotního pojištní. Vztah léka (zdravotnické zaízení) a pojišovny. Druhy, formy a právní postavení zdravotnických zaízení. Základy kvality pée a bezpeí. Personální ízení (Zákoník práce, komunikace s ekonomickými institucemi daové piznání, evidence majetku, finanní toky). Povinnosti zdravotnických pracovník, práva a povinnosti, vedení a nakládání se zdravotnickou dokumentací, zejména postup lege artis, mlenlivost. Právní odpovdnost ve zdravotnictví. Nemocenské a dchodové pojištní. 0,5 Celkem 6 Personální a technické zabezpeení kurzu Základy lékaské etiky, komunikace, managementu a legislativy Personální zabezpeení Lektoi se znalostí zdravotnického práva a veejného zdravotnictví, zejména osoby s právnickým vzdláním a profesní zkušeností v oblasti zdravotnického práva v délce alespo 5 let. Souástí lektorského týmu mohou být i další osoby, zejména osoby, které mají praxi v oblasti ízení ve zdravotnictví nejmén 5 let, dále studovali management, a již na vysoké škole nebo v MBA programu, popípad obdobných obor vysokých škol i celoživotního vzdlávání. Technické zabezpeení Uebna pro teoretickou výuku s píslušným vybavením; poskytnutí studijních text Základy zdravotnické legislativy, event. jiné. 2,5 3

12 Pedmt 8..3 Program kurzu Prevence škodlivého užívání návykových látek (NL) a léba závislostí Minimální poet hodin Škodlivé užívání NL a závislostí na NL v R. Pehled NL zneužívaných v R a jejich vlastností. Zdravotní aspekty škodlivého užívání NL a závislostí na NL. Problematika škodlivého užívání NL a závislostí na NL ve specifických podmínkách jednotlivých medicínských obor, možnosti prevence. Pehled specifických léebných modalit pro osoby škodliv užívající NL a závislé. Právní aspekty související se zneužíváním NL a závislostmi na NL. Závr kurzu, diskuse. Celkem 8 Personální a technické zabezpeení kurzu Prevence škodlivého užívání návykových látek (NL) a léba závislostí Personální zabezpeení Lektoi se specializovanou zpsobilostí nebo zvláštní odbornou zpsobilostí v oboru návykové nemoci a praxí nejmén 5 let v oboru, pípadn se specializovanou zpsobilostí ve vyuované problematice. Technické zabezpeení Uebna pro teoretickou výuku s píslušným vybavením. 2

13 Pedmt 8..4 Program kurzu Radianí ochrana a) Úinky ionizujícího záení na živé systémy, charakter deterministických a stochastických úink. Veliiny a jednotky používané pro poteby radianí ochrany. b) Systém radianí ochrany, aplikace základních princip radianí ochrany do soudobé koncepce a legislativy EU a R. c) Radianí zátž obyvatel z rzných zdroj ionizujícího záení. Specifický charakter lékaského ozáení, velikosti dávek pacientm pro typické radiologické postupy. d) Úloha léka indikujících vyšetení nebo lébu s využitím zdroj ionizujícího záení význam indikaních kriterií (Vstník MZ R. /03). e) Zásady pro uplatování požadavk radianí ochrany pacient pi provádní a ízení zdravotnických výkon s použitím zdroj ionizujícího záení optimalizace radianí ochrany pi lékaském ozáení (diagnostické referenní úrovn, princip ALARA As Low As Reasonably Achievable ). f) Praktické metody ochrany radianích a ostatních pracovník, ostatních pacient a obyvatel pi využívání zdroj ionizujícího záení ve zdravotnickém zaízení (kontrolované a sledované pásmo, systém monitorování, vedení dokumentace, program zabezpeování jakosti). g) Odpovdnost za zajištní požadavk radianí ochrany pi využívání zdroj ionizujícího záení v lékaství : úloha indikujícího lékae, aplikujícího odborníka, radiologického fyzika. Význam soustavného dohledu dohlížející osobou a osobou s pímou odpovdností. h) Pracovn-lékaská pée o radianí pracovníky. Lékaská pomoc lidem ozáeným v dsledku radianí nehody. Minimální poet hodin Celkem 8 Personální a technické zabezpeení kurzu Radianí ochrana Personální zabezpeení Lektoi se specializovanou zpsobilostí v oboru radiologie a zobrazovací metody, specializací v oboru radiologický fyzik, pípadn se specializací v radianí ochran (Státní ústav radianí ochrany (dále jen SÚRO ), Státní úad pro jadernou bezpenost (dále jen SÚJB )) pro pedmty v bodech a), b), c), e), f) a g). Lektoi se specializovanou zpsobilostí nebo zvláštní odbornou zpsobilostí v oboru radiologie a zobrazovací metody, neuroradiologie a dtská radiologie pro pedmt v bod d). Lektoi se specializovanou zpsobilostí nebo zvláštní odbornou zpsobilostí v oboru pracovní lékaství, radiologie a zobrazovací metody, pípadn se specializací v radianí ochran (SÚRO, SÚJB) pro pedmt v bod h). Technické zabezpeení Uebna pro teoretickou výuku s píslušným vybavením; poskytnutí výukových materiál.

14 9 Doporuená literatura Doporuená literatura ERNÝ, J. a kol. Špeciálná chirurgia, III. díl. Praha: Osveta s. ISBN HÁJEK, M. Chirurgické metody v diagnostice hrudních onemocnní. Praha: Avicenum s. KLEIN, J. Chirurgie karcinomu plic. Praha: Grada, s. ISBN PAFKO, P., HARUŠTIAK, S. Praktická chirurgie trachey. Praha: Galén, 200. s. ISBN X. PAFKO, P. a kol. Praktická laparoskopická a torakoskopická chirurgie. Praha: Grada s. ISBN PAFKO, P. a kol. Plicní chirurgie - operaní manuál. Praha: Galén s. ISBN PEARSON, G., et al. Thoracic surgery. New York: Churchill Livingstone, s. ISBN SHIELDS, T.W., LOCICERO, J. General thoracic surgery. 7 th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, s. ISBN VOMELA, J. Mediastinitis acuta: diagnostika a terapie. Brno: Lékaská fakulta Masarykovy univerzity v Brn, s. ISBN WAY, L. W. Souasná chirurgická diagnostika a léba. Praha: Grada s. ISBN WESTABY, ST., ODELL, J. A. Cardiothoracic Trauma. London: Arnold Další odborná literatura a odborné asopisy související s oborem hrudní chirurgie dle doporuení školitele a dle vývoje oboru.

Vzdělávací program nástavbového oboru * HRUDNÍ CHIRURGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * HRUDNÍ CHIRURGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * HRUDNÍ CHIRURGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 36 měsíců...

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * HRUDNÍ CHIRURGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * HRUDNÍ CHIRURGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * HRUDNÍ CHIRURGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 36 měsíců....

Více

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ KARDIOLOGIE

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ KARDIOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ KARDIOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA DĚTÍ A DOROSTU

Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA DĚTÍ A DOROSTU Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA DĚTÍ A DOROSTU 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 1.1 Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzd lávací program nástavbového oboru * SEXUOLOGIE

Vzd lávací program nástavbového oboru * SEXUOLOGIE ČÁSTKA 5 VSTNÍK MZ R 5 Vzdlávací program nástavbového oboru * SEXUOLOGIE 1 Cíl vzdlávání v nástavbovém oboru... 15 Minimální požadavky na vzdlávání v nástavbovém oboru... 6.1 Specializovaný výcvik v délce

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA VÝŽIVY A PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ

Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA VÝŽIVY A PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA VÝŽIVY A PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v

Více

Vzdělávací program v nástavbovém oboru * HYGIENA OBECNÁ A KOMUNÁLNÍ

Vzdělávací program v nástavbovém oboru * HYGIENA OBECNÁ A KOMUNÁLNÍ Vzdělávací program v nástavbovém oboru * HYGIENA OBECNÁ A KOMUNÁLNÍ 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru....1 Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 36 měsíců...

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ NEFROLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ NEFROLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ NEFROLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 4 měsíců....

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA DĚTÍ A DOROSTU

Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA DĚTÍ A DOROSTU Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA DĚTÍ A DOROSTU 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 2.1 Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * SEXUOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * SEXUOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * SEXUOLOGIE 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru....1 Specializovaný výcvik v délce minimálně 4 měsíců....

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ UROLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ UROLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ UROLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 4 měsíců...

Více

Vzdělávací program v nástavbovém oboru * HYGIENA OBECNÁ A KOMUNÁLNÍ

Vzdělávací program v nástavbovém oboru * HYGIENA OBECNÁ A KOMUNÁLNÍ Vzdělávací program v nástavbovém oboru * HYGIENA OBECNÁ A KOMUNÁLNÍ 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru....1 Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * TĚLOVÝCHOVNÉ LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program nástavbového oboru * TĚLOVÝCHOVNÉ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program nástavbového oboru * TĚLOVÝCHOVNÉ LÉKAŘSTVÍ Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně měsíců...

Více

Vzdělávací program oboru SPONDYLOCHIRURGIE

Vzdělávací program oboru SPONDYLOCHIRURGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * SPONDYLOCHIRURGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 4 měsíců....

Více

Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE

Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní interní kmen v délce minimálně 4 měsíců.... Vlastní specializovaný výcvik

Více

Vzdělávací program specializačního oboru KARDIOCHIRURGIE. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru KARDIOCHIRURGIE. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru KARDIOCHIRURGIE vlastní specializovaný výcvik 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 1 2.1 Základní kardiochirurgický

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA VÝŽIVY A PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ

Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA VÝŽIVY A PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ Vzdělávací program nástavbového oboru * HYGIENA VÝŽIVY A PŘEDMĚTŮ BĚŽNÉHO UŽÍVÁNÍ 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru....1 Specializovaný výcvik

Více

Vzdělávací program specializačního oboru PATOLOGIE. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru PATOLOGIE. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru PATOLOGIE vlastní specializovaný výcvik 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní patologický kmen

Více

Věstník OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru ANESTEZIOLOGIE A INTENZIVNÍ MEDICÍNA... 3. 3. Vzdělávací program oboru CHIRURGIE... 43

Věstník OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru ANESTEZIOLOGIE A INTENZIVNÍ MEDICÍNA... 3. 3. Vzdělávací program oboru CHIRURGIE... 43 Věstník Ročník 20 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 4 Vydáno: 29. DUBNA 20 Cena: 485 Kč OBSAH:. Vzdělávací program oboru ANESTEZIOLOGIE A INTENZIVNÍ MEDICÍNA.................. 3 2. Vzdělávací

Více

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ CHIRURGIE

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ CHIRURGIE Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ CHIRURGIE Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Základní chirurgický kmen v délce minimálně 4 měsíců.... Vlastní specializovaný

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ KARDIOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ KARDIOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ KARDIOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 36 měsíců...

Více

Vzd lávací program oboru RADIOLOGIE A ZOBRAZOVACÍ METODY

Vzd lávací program oboru RADIOLOGIE A ZOBRAZOVACÍ METODY Vzdlávací program oboru RADIOLOGIE A ZOBRAZOVACÍ METODY 1 Cíl specializaního vzdlávání... 32 1 2 požadavky na specializaní vzdlávání... 33 2 2.1 Základní radiologický kmen v délce minimáln 24 msíc...2

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * ANGIOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * ANGIOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * ANGIOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 4 měsíců... 3

Více

Věstník OBSAH: 2. Vzdělávací program oboru ORÁLNÍ A MAXILOFACIÁLNÍ CHIRURGIE... 19

Věstník OBSAH: 2. Vzdělávací program oboru ORÁLNÍ A MAXILOFACIÁLNÍ CHIRURGIE... 19 Věstník Ročník 200 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 3 Vydáno: 0. BŘEZNA 200 Cena: 336 Kč OBSAH:. Vzdělávací program oboru KLINICKÁ STOMATOLOGIE.................................. 3 2. Vzdělávací

Více

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ CHIRURGIE. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ CHIRURGIE. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ CHIRURGIE vlastní specializovaný výcvik 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní chirurgický kmen v délce

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * ORTOPEDICKÁ PROTETIKA

Vzdělávací program nástavbového oboru * ORTOPEDICKÁ PROTETIKA Vzdělávací program nástavbového oboru * ORTOPEDICKÁ PROTETIKA Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně měsíců.... Teoretická

Více

Personální, materiáln technická a organiza ní kritéria pro jednotlivá centra pé e o nemocné s hemofilií

Personální, materiáln technická a organiza ní kritéria pro jednotlivá centra pé e o nemocné s hemofilií Píloha. 1 Požadavky na centra: Personální, materiáln technická a organizaní kritéria pro jednotlivá centra pée o nemocné s hemofilií 1. Centrum komplexní pée (CCC) Centrum musí zajišovat: diagnostiku a

Více

Vzd lávací program oboru PNEUMOLOGIE A FTIZEOLOGIE

Vzd lávací program oboru PNEUMOLOGIE A FTIZEOLOGIE ČÁSTKA 4 VĚSTNÍK MZ ČR 195 Vzdlávací program oboru PNEUMOLOGIE A FTIZEOLOGIE 1 Cíl specializaního vzdlávání... 195 1 2 Požadavky na specializaní vzdlávání... 196 2 2.1 Základní interní kmen v délce minimáln

Více

Vzdělávací program oboru EPIDEMIOLOGIE

Vzdělávací program oboru EPIDEMIOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * EPIDEMIOLOGIE 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 2.1 Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * GERONTOPSYCHIATRIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * GERONTOPSYCHIATRIE Vzdělávací program nástavbového oboru * GERONTOPSYCHIATRIE 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru....1 Specializovaný výcvik v délce minimálně 4

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * GERONTOPSYCHIATRIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * GERONTOPSYCHIATRIE Vzdělávací program nástavbového oboru * GERONTOPSYCHIATRIE 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 2.1 Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * REPRODUKČNÍ MEDICÍNA

Vzdělávací program nástavbového oboru * REPRODUKČNÍ MEDICÍNA Vzdělávací program nástavbového oboru * REPRODUKČNÍ MEDICÍNA Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Věstník OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru ANESTEZIOLOGIE A INTENZIVNÍ MEDICÍNA Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ A DOROSTOVÁ PSYCHIATRIE...

Věstník OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru ANESTEZIOLOGIE A INTENZIVNÍ MEDICÍNA Vzdělávací program oboru DĚTSKÁ A DOROSTOVÁ PSYCHIATRIE... Věstník Ročník 200 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 5 Vydáno: 30. DUBNA 200 Cena: 449 Kč OBSAH:. Vzdělávací program oboru ANESTEZIOLOGIE A INTENZIVNÍ MEDICÍNA.................. 3 2. Vzdělávací

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ OSTEOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ OSTEOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ OSTEOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 2

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * KOLOPROKTOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 36 měsíců...2

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Střediska specializované zdravotní péče pro ozářené při radiačních nehodách...

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: 1. Střediska specializované zdravotní péče pro ozářené při radiačních nehodách... Věstník Ročník 2013 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 5 Vydáno: 26. ZÁŘÍ 2013 Cena: 46 Kč OBSAH: 1. Střediska specializované zdravotní péče pro ozářené při radiačních nehodách...................

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * SEXUOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * SEXUOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * SEXUOLOGIE 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru....1 Specializovaný výcvik v délce minimálně 4 měsíců...

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * POSUDKOVÉ LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program nástavbového oboru * POSUDKOVÉ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program nástavbového oboru * POSUDKOVÉ LÉKAŘSTVÍ 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru....1 Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ PNEUMOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ PNEUMOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ PNEUMOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 24

Více

Vzdělávací program oboru DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program oboru DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program oboru DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2. Základní pediatrický kmen v délce minimálně 24 měsíců...2 2.2 Vlastní

Více

Vzdělávací program specializačního oboru PEDIATRIE. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru PEDIATRIE. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru PEDIATRIE vlastní specializovaný výcvik 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní pediatrický kmen

Více

Vzdělávací program specializačního oboru VŠEOBECNÉ PRAKTICKÉ. LÉKAŘSTVÍ vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru VŠEOBECNÉ PRAKTICKÉ. LÉKAŘSTVÍ vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru VŠEOBECNÉ PRAKTICKÉ LÉKAŘSTVÍ vlastní specializovaný výcvik Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 a) Základní

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * POSUDKOVÉ LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program nástavbového oboru * POSUDKOVÉ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program nástavbového oboru * POSUDKOVÉ LÉKAŘSTVÍ 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru....1 Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program oboru DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program oboru DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program oboru DĚTSKÉ LÉKAŘSTVÍ Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2. Základní pediatrický kmen v délce minimálně 24 měsíců...2 2.2 Vlastní

Více

Vzdělávací program specializačního oboru HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE vlastní specializovaný výcvik 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní

Více

Věstník OBSAH: 3. Vzdělávací program oboru HEMATOLOGIE A TRANSFÚZNÍ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program oboru PSYCHIATRIE...

Věstník OBSAH: 3. Vzdělávací program oboru HEMATOLOGIE A TRANSFÚZNÍ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program oboru PSYCHIATRIE... Věstník Ročník 2011 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 6 Vydáno: 29. ČERVNA 2011 Cena: 000 Kč OBSAH: 1. Vzdělávací program oboru CÉVNÍ CHIRURGIE..........................................

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * DOROSTOVÉ LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program nástavbového oboru * DOROSTOVÉ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program nástavbového oboru * DOROSTOVÉ LÉKAŘSTVÍ Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 4 měsíců...

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * PALIATIVNÍ MEDICÍNA

Vzdělávací program nástavbového oboru * PALIATIVNÍ MEDICÍNA Vzdělávací program nástavbového oboru * PALIATIVNÍ MEDICÍNA Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně měsíců.... Teoretická

Více

Vzdělávací program oboru PATOLOGIE

Vzdělávací program oboru PATOLOGIE Vzdělávací program oboru PATOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 Minimální požadavky na specializační vzdělávání....1 Základní patologický kmen v délce minimálně 4 měsíců.... Vlastní specializovaný

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * ONKOCHIRURGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * ONKOCHIRURGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * ONKOCHIRURGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 36 měsíců...

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ PNEUMOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ PNEUMOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ PNEUMOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 24

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * DOROSTOVÉ LÉKAŘSTVÍ

Vzdělávací program nástavbového oboru * DOROSTOVÉ LÉKAŘSTVÍ Vzdělávací program nástavbového oboru * DOROSTOVÉ LÉKAŘSTVÍ Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 4 měsíců....

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * MEDICÍNA DLOUHODOBÉ PÉČE

Vzdělávací program nástavbového oboru * MEDICÍNA DLOUHODOBÉ PÉČE Vzdělávací program nástavbového oboru * MEDICÍNA DLOUHODOBÉ PÉČE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program specializačního oboru INFEKČNÍ LÉKAŘSTVÍ. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru INFEKČNÍ LÉKAŘSTVÍ. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru INFEKČNÍ LÉKAŘSTVÍ vlastní specializovaný výcvik 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * VASKULÁRNÍ INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * VASKULÁRNÍ INTERVENČNÍ RADIOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * VASKULÁRNÍ INTERVENČNÍ RADIOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program specializačního oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru DĚTSKÁ NEUROLOGIE vlastní specializovaný výcvik 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní neurologický

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ NEFROLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ NEFROLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ NEFROLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 4 měsíců...

Více

Vzdělávací program oboru ALERGOLOGIE A KLINICKÁ IMUNOLOGIE

Vzdělávací program oboru ALERGOLOGIE A KLINICKÁ IMUNOLOGIE Vzdělávací program oboru ALERGOLOGIE A KLINICKÁ IMUNOLOGIE. část Educational program Allergy and clinical immunology Part 5. Hodnocení specializačního vzdělávání 6. Charakteristika činností, pro které

Více

Vzdělávací program oboru ORÁLNÍ A MAXILOFACIÁLNÍ CHIRURGIE

Vzdělávací program oboru ORÁLNÍ A MAXILOFACIÁLNÍ CHIRURGIE Vzdělávací program oboru ORÁLNÍ A MAXILOFACIÁLNÍ CHIRURGIE Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 60 měsíců... 3 Rozsah

Více

Vzdělávací program specializačního oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru NUKLEÁRNÍ MEDICÍNA vlastní specializovaný výcvik 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní interní

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ REVMATOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ REVMATOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ REVMATOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 24

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * MEDICÍNA DLOUHODOBÉ PÉČE

Vzdělávací program nástavbového oboru * MEDICÍNA DLOUHODOBÉ PÉČE Vzdělávací program nástavbového oboru * MEDICÍNA DLOUHODOBÉ PÉČE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program specializačního oboru SOUDNÍ LÉKAŘSTVÍ. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru SOUDNÍ LÉKAŘSTVÍ. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru SOUDNÍ LÉKAŘSTVÍ vlastní specializovaný výcvik 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní patologický

Více

Vzdělávací program specializačního oboru RADIOLOGIE A ZOBRAZOVACÍ METODY. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru RADIOLOGIE A ZOBRAZOVACÍ METODY. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru RADIOLOGIE A vlastní specializovaný výcvik 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní radiologický

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * UROGYNEKOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * UROGYNEKOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * UROGYNEKOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 2 měsíců...2

Více

Vzdělávací program oboru PATOLOGIE

Vzdělávací program oboru PATOLOGIE Vzdělávací program oboru PATOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 Minimální požadavky na specializační vzdělávání....1 Základní patologický kmen v délce minimálně 4 měsíců.... Vlastní specializovaný

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * INTERVENČNÍ RADIOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * INTERVENČNÍ RADIOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 4

Více

Vzd lávací program oboru LÉKA SKÁ GENETIKA

Vzd lávací program oboru LÉKA SKÁ GENETIKA Vzdlávací program oboru LÉKASKÁ GENETIKA 1 Cíl specializaního vzdlávání... 351 2 Minimální požadavky na specializaní vzdlávání... 362 2.1 Základní interní, gynekologicko-porodnický nebo pediatrický kmen...2

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ ONKOLOGIE A HEMATOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ ONKOLOGIE A HEMATOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ ONKOLOGIE A HEMATOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 2. Specializovaný výcvik v délce

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Ročník 2011. Částka 2 Vydáno: 10. ÚNORA 2011 Cena: 526 Kč

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Ročník 2011. Částka 2 Vydáno: 10. ÚNORA 2011 Cena: 526 Kč Věstník Ročník 2011 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 2 Vydáno: 10. ÚNORA 2011 Cena: 526 Kč OBSAH: 1. Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru PŘÍPRAVA RADIOFARMAK...........

Více

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru

Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru Vzdělávací program specializačního vzdělávání v oboru Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2. Požadavky na povinnou praxi v oboru, povinnou doplňkovou

Více

Vzdělávací program oboru ORTOPEDIE A TRAUMATOLOGIE POHYBOVÉHO ÚSTROJÍ

Vzdělávací program oboru ORTOPEDIE A TRAUMATOLOGIE POHYBOVÉHO ÚSTROJÍ Vzdělávací program oboru ORTOPEDIE A TRAUMATOLOGIE Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2. Základní ortopedický kmen v délce minimálně 24 měsíců... 2

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * UROGYNEKOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * UROGYNEKOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * UROGYNEKOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 2 měsíců...

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ FARMAKOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ FARMAKOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ FARMAKOLOGIE 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 1.1 Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * POPÁLENINOVÁ MEDICÍNA

Vzdělávací program nástavbového oboru * POPÁLENINOVÁ MEDICÍNA Vzdělávací program nástavbového oboru * POPÁLENINOVÁ MEDICÍNA Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 36

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ FARMAKOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ FARMAKOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ FARMAKOLOGIE 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru....1 Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ VÝŽIVA A INTENZIVNÍ METABOLICKÁ PÉČE

Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ VÝŽIVA A INTENZIVNÍ METABOLICKÁ PÉČE Vzdělávací program nástavbového oboru * KLINICKÁ VÝŽIVA A INTENZIVNÍ METABOLICKÁ PÉČE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik

Více

Vzdělávací program oboru ORÁLNÍ A MAXILOFACIÁLNÍ CHIRURGIE

Vzdělávací program oboru ORÁLNÍ A MAXILOFACIÁLNÍ CHIRURGIE Vzdělávací program oboru ORÁLNÍ A MAXILOFACIÁLNÍ CHIRURGIE Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 60 měsíců.... Teoretická

Více

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE VZDĚLÁVÁCÍ PROGRAM v oboru INTERVENČNÍ RADIOLOGIE 1. Cíl specializačního vzdělávání Cílem specializačního vzdělávání v oboru intervenční radiologie je získání specializované způsobilosti osvojením teoretických

Více

o vzdělávání v základních kmenech lékařů

o vzdělávání v základních kmenech lékařů II. N Á V R H V Y H L Á Š K A ze dne... 2018 o vzdělávání v základních kmenech lékařů Ministerstvo zdravotnictví stanoví podle 37 odst. 1 písm. n), p) a q) zákona č. 95/2004 Sb., o podmínkách získávání

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * NEONATOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * NEONATOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * NEONATOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 4 měsíců...

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * NEONATOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * NEONATOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * NEONATOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 24 měsíců...

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * VEŘEJNÉ ZDRAVOTNICTVÍ

Vzdělávací program nástavbového oboru * VEŘEJNÉ ZDRAVOTNICTVÍ Vzdělávací program nástavbového oboru * VEŘEJNÉ ZDRAVOTNICTVÍ 1 Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 1 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 2.1 Specializovaný výcvik v délce minimálně

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * ONKOGYNEKOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * ONKOGYNEKOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * ONKOGYNEKOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 4 měsíců...

Více

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH:

Věstník MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY OBSAH: Věstník Ročník 205 MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY Částka 7 Vydáno: 8. ČERVNA 205 Cena: 672 Kč OBSAH:. Vzdělávací program oboru Cévní chirurgie....3 2. Vzdělávací program oboru Infekční lékařství...26

Více

Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE

Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE Vzdělávací program oboru NEUROLOGIE Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2. Základní neurologický kmen v délce minimálně 24 měsíců...2 2.2 Vlastní specializovaný

Více

Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ

Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ Zákon o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování MUDr. Helena Sajdlová Odbor zdravotních služeb MZ 10 hlavních problém souasné legislativy 1. Neexistence stechového zákon a na nj navazujících

Více

Vzdělávací program oboru ORTODONCIE

Vzdělávací program oboru ORTODONCIE Vzdělávací program oboru ORTODONCIE Cíl specializačního vzdělávání... Minimální požadavky na specializační vzdělávání.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 36 měsíců... 3 Rozsah požadovaných teoretických

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ GYNEKOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ GYNEKOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * DĚTSKÁ GYNEKOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 2

Více

Vzdělávací program oboru ORTOPEDIE A TRAUMATOLOGIE POHYBOVÉHO ÚSTROJÍ

Vzdělávací program oboru ORTOPEDIE A TRAUMATOLOGIE POHYBOVÉHO ÚSTROJÍ Vzdělávací program oboru ORTOPEDIE A TRAUMATOLOGIE Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2. Základní ortopedický kmen v délce minimálně 30 měsíců... 2

Více

Vzdělávací program oboru ONKOGYNEKOLOGIE

Vzdělávací program oboru ONKOGYNEKOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * ONKOGYNEKOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2 2. Specializovaný výcvik v délce minimálně 36

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru GYNEKOLOGIE DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH (GDD)

Vzdělávací program nástavbového oboru GYNEKOLOGIE DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH (GDD) Vzdělávací program nástavbového oboru GYNEKOLOGIE DĚTÍ A DOSPÍVAJÍCÍCH (GDD) Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru.... 2 Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru... 2. Specializovaný výcvik v

Více

Vzdělávací program specializačního oboru CHIRURGIE. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru CHIRURGIE. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru CHIRURGIE vlastní specializovaný výcvik 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 2 2.1 Základní chirurgický kmen

Více

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru KLINICKÁ LOGOPEDIE

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru KLINICKÁ LOGOPEDIE Vzdlávací program specializaního vzdlávání v oboru KLINICKÁ LOGOPEDIE 1 Cíl specializaního vzdlávání... 119 1 2 Minimální požadavky na specializaní vzdlávání... 120 2 2.1 Základní kmen v oboru Klinická

Více

Vzdělávací program specializačního oboru ANESTEZIOLOGIE A INTENZIVNÍ MEDICÍNA. vlastní specializovaný výcvik

Vzdělávací program specializačního oboru ANESTEZIOLOGIE A INTENZIVNÍ MEDICÍNA. vlastní specializovaný výcvik Vzdělávací program specializačního oboru ANESTEZIOLOGIE A INTENZIVNÍ MEDICÍNA vlastní specializovaný výcvik Cíl specializačního vzdělávání... 2 Minimální požadavky na specializační vzdělávání... 3 2. Základní

Více

Vzdělávací program nástavbového oboru * INTERVENČNÍ RADIOLOGIE

Vzdělávací program nástavbového oboru * INTERVENČNÍ RADIOLOGIE Vzdělávací program nástavbového oboru * INTERVENČNÍ RADIOLOGIE Cíl vzdělávání v nástavbovém oboru... Minimální požadavky na vzdělávání v nástavbovém oboru.... Specializovaný výcvik v délce minimálně 4

Více

Vzdělávací program oboru HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE

Vzdělávací program oboru HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE Vzdělávací program oboru HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 Minimální požadavky na specializační vzdělávání....1 Základní hygienický kmen v délce minimálně 4 měsíců.... Vlastní

Více

Vzdělávací program oboru HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE

Vzdělávací program oboru HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE Vzdělávací program oboru HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE 1 Cíl specializačního vzdělávání... 1 Minimální požadavky na specializační vzdělávání....1 Základní hygienický kmen v délce minimálně 4 měsíců.... Vlastní

Více

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru ZOBRAZOVACÍ A OZA OVACÍ TECHNOLOGIE V RADIOTERAPII

Vzd lávací program specializa ního vzd lávání v oboru ZOBRAZOVACÍ A OZA OVACÍ TECHNOLOGIE V RADIOTERAPII Vzdlávací program specializaního vzdlávání v oboru ZOBRAZOVACÍ A OZAOVACÍ TECHNOLOGIE V RADIOTERAPII 1 Cíl specializaního vzdlávání... 1822 2 Minimální požadavky na specializaní vzdlávání... 182 2 3 Program

Více