Rozšířené možnosti použití polysiloxanů pro solidifikaci radioaktivních sorbentů

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Rozšířené možnosti použití polysiloxanů pro solidifikaci radioaktivních sorbentů"

Transkript

1 Rozšířené možnosti použití polysiloxanů pro solidifikaci radioaktivních sorbentů Advanced options to use polysiloxanes for solidification of radioactive sorbents Ing. Petr Polívka, Centrum výzkumu Řež, s. r. o., Ing. Monika Kiselová, ÚJV, a. s., Abstract This study is focused on the advanced options of solidification technology for radioactive waste (spent ion exchange resins) using polysiloxane matrix and selected aditives for reducing moisture in waste. This report summarizes the results of laboratory experiments. The present work suggest that by using of this type of matrix, one can obtain the new form of waste that enable significant reduction of the amount of waste which is going into repository of radioactive waste. Tato práce je zaměřena na rozšíření možností technologie solidifikace radioaktivních odpadů (vysycená směs ionexů) pomocí polysiloxanové matrice a vybraných aditiv na snížení vlhkosti v odpadu. Jsou zde shrnuty výsledky laboratorních experimentů. Dosavadní výsledky naznačují, že pomocí těchto matric je možno získat formy odpadu nové generace, které umožňují značně snížit objem odpadů ukládaných do úložišť radioaktivních odpadů. Key words: polysiloxanes, solidification, radioactive waste, spent ion exchange resins Klíčová slova: polysiloxany, solidifikace, radioaktivní odpady, vysycené ionexy Úvod Kromě cementových směsí, geopolymerních a sklokeramických materiálů lze používat pro solidifikaci radioaktivních a nebezpečných odpadů i některé typy syntetických polymerů. V poslední době se stále intenzivněji zkoumají možnosti použití polymerů na bázi polysiloxanů, které využívají snadnou zpracovatelnost odpadů, vysokou stabilitu produktů a maximální snížení objemů ukládaných odpadů. Tato práce se zabývá solidifikací vysycených ionexů do polysiloxanové matrice a její následné zesíťování. Jedná se o vytypování a přípravu matrice, do které se přimíchá model radioaktivního odpadu vysycené vlhké iontoměniče. Zaměření bylo na základě výsledků z předchozích prací zaměřeno, především díky předchozímu nepříznivému průběhu zkoušek ve čtvrtprovozním uzlu, kdy se ukázalo, že přenos technologie z laboratorního do technologického měřítka je komplikovanější než se na začátku projektu předpokládalo, se ukázala nutnost provést upřesňující experimenty. Proto bylo přikročeno k modifikace zadání na detailní ověření závislosti procesu fixace modelových RAO do polysiloxanové matrice na obsahu volné i vázané vlhkosti v RAO, stanovení a ověření vhodných pojiv a provedení testů hořlavosti matrice.

2 Laboratorním ověření závislosti procesu solidifikace Použité suroviny Lukopren N 1000, α,ω-dihydroxypolydimethylsiloxan, viskozita mpa.s, viskozitní průměr molární hmotnosti , výrobce Lučební závody a.s.kolín. Katalyzátor C21, směs dekaethoxytetrasiloxanu a di-n-butylcín dilaurátu v hmot. poměru 3:1, síťovalo a katalyzátor kondenzačních reakcí silanolů, výrobce Lučební závody a.s.kolín. Pigmentová pasta Lukopren - žlutý odstín, výrobce Lučební závody a.s.kolín. Modelový odpad - směs ionexů (katex i anex) s obsahem sušiny 48,88 hm.%. Ověření naplnění odpadem a doby zpracovatelnosti matrice Z předchozích experimentů vyplývá, že při naplnění 20, 30, 40 a 50 hm.% suchými ionexy a při polymeraci katalyzátorem s 4 dsk proběhla solidifikace u všech směsí bezproblémově a bylo dosaženo vysokého naplnění odpadem. Při vyšším naplnění odpadem (50 hm.%) nedochází k sedimentaci jednotlivých částic. V případě solidifikace modelových vlhkých ionexů (sušina 49 hm. %) bylo na základě laboratorních výsledků zvoleno naplnění 35 hm.%. Přenesení do většího měřítka s sebou přinesl problém v neproběhnutí síťovací reakce a neuzavření odpadu do matrice. To lze přisoudit různé vlhkosti výchozího materiálu odpadu. Proto bylo přikročeno k ověření možností naplnění. Postup přípravy solidifikace pomocí polysiloxanové matrice lze shrnout následovně. Do laboratorní PE nádoby byla navážena polysiloxanová matrice a po přidání předem odváženého množství katalyzátoru byla směs intenzivně ručně míchána po dobu 2-3 min tak, aby došlo k její homogenizaci. Dle předchozích experimentů bylo ověřeno, že doba homogenizace ve zvětšeném měřítku (objem 10 l) se pohybuje do 5 min. Do takto katalyzované směsi byla přimíchána modelová směs odpadů a opět zhomogenizována. Doba zpracování uvedené v tabulkách představují časový úsek, který se odpopočítává od přidání katalyzátoru k matrici. Ověření možnosti naplnění V první části bylo ověřováno naplnění modelovým odpadem o obsahu sušiny 48,88 hm. % v širokém rozmezí od 30 až do 50 hm.% vlhkými ionexy (tj. cca 15 až 24 hm.% vztaženo na sušinu). Na základě předchozích experimentů byla koncentrace přidaného katalyzátoru k matrici 4 dsk. Provedené experimenty charakterizuje následující tabulka.

3 Obsah vlhkých ionexů v odpadu Obsah suchých ionexů v odpadu Tab. 1: Hodnocení použitelnosti vlhkých ionexů různé naplnění, konstantní obsah sušiny 49 hm.% Doba zpracovavatelnosti Doba ztuhnutí povrchu Konzistence po 20 h od míchání [hm. %] [hm. %] [min] [min] [-] 30 14, tuhý nelepivý povrch, 32,5 15, tuhý nelepivý povrch, 35 17, tuhý nelepivý povrch, 37,5 18, tuhý slabě lepivý povrch, 40 19, tuhý slabě lepivý povrch, 42,5 20, tuhý lepivý povrch, tuhý lepivý povrch, ionexy rovnoměrně rozptýleny 47,5 23, tuhý silně lepivý povrch, ionexy rovnoměrně rozptýleny 50 24,4 >90 >120 tuhý silně lepivý povrch, ionexy rovnoměrně rozptýleny Doba zpracování i tuhnutí povrchu se prodlužuje s vyšším obsahem naplnění a zde také nedochází k sedimentaci jednotlivých kuliček ionexů. U nižšího naplnění lze pozorovat průhlednou vrstvu matrice a doba možného zpracování je relativně krátká. U směsí s obsahem až do 37,5 hm.% proběhla solidifikace. U vyššího naplnění (okolo 40) byla doba tuhnutí delší a dále (u 50) pak vykazoval silně lepivé vlastnosti. Ověření solidifikace odpadu s různou vlhkostí ionexů Další rozšiřující experimenty byly zaměřeny na hodnocení solidifikace ionexů s různou vlhkostí. Byly připraveny suché ionexy (60 C/24 h), ke kterým bylo přidáno odpovídající množství destilované vody tak, aby se obsah sušiny ve výsledných ionexech pohyboval od 40 do 60 hm.%. To je v hraniční oblasti, kde již lze očekávat problematické proběhnutí siťovací reakce. Vzhledem k době zpracovatelnosti byl zvolen přídavek katalyzátoru 4 dsk a naplnění 35 hm.% vlhkým ionexy. U posledního vzorku byla zvýšena koncentrace katalyzátoru na 5 dsk. Průběh experimentů shrnuje následující tabulka.

4 Obsah sušiny v ionexech Obsah vlhkosti Tab. 2: Hodnocení použitelnosti vlhkých ionexů konstantní naplnění 35 hm. %, různý obsah sušiny Katalytátor dsk Doba zpracovatelnosti Doba ztuhnutí povrchu Konzistence po 20 h od míchání [hm. %] [hm. %] [g/g] [min] [min] [-] tuhý nelepivý povrch, ionexy rovnoměrně rozptýleny tuhý nelepivý povrch, tuhý lepivý povrch, tuhý lepivý povrch, tuhý silně lepivý povrch, tuhý nelepivý povrch, Je zřejmé, že s rostoucím obsahem vlhkosti se prodlužuje doba zpracovatelnosti a při použití vlhčích ionexů (60 hm.%) ani po uplynutí 20 h nemusí docházet k ztuhnutí povrchu. To lze kompenzovat vyšším přídavkem katalyzátoru. Při naplnění odpadem 35 hm.% lze použít tuto metodu pro ionexy obsahem až do 55 hm.% sušiny. V období po 30 dnech od přípravy u vzorků s obsahem sušiny 60, 55 a 50 hm.% se povrch jevil jako nelepivý a měl kompaktní charakter, což představuje úspěšné proběhnutí síťovací reakce. U vzorků s nižším obsahem sušiny než 50 hm.% byl povrch stále lepivý a odpad měl viskózní charakter i po 30-ti dnech. S rostoucí dobou průběhu síťovací reakce může docházet k výraznější sedimentaci kuliček. Za dobu ztuhnutí povrchu se považuje také stav mírně lepivý. Průběh solidifikovaných vzoků chrakterizuje Obr. 1. Ověření solidifikace odpadu s různým obsahem naplněním ionexy V dalším ověřování byla testována možnost naplnění vlhkými ionexy při konstantním obsahu sušiny v ionexech 60, 55 a 49 hm.%. Byla provedena široká řada experimentů, na základě předchozích průběhů byl aplikován přídavek katalyzátoru v množství 4 (případně 5) dsk. Výsledky lze shrnout následovně. U vzorků s konstantním obsahem sušiny 60 hm.% a různým obsahem naplnění (14,7; 15,9; 17,1; 18,3; 19,6; 20,8 hm.% suchých ionexů v odpadu) dochází k částečné sedimentaci ionexů, u povrchu se vytvoří přibližně 1-2 mm silná vrstva matrice, v které je rozptýleno méně kuliček. Je zřejmé, že matrice je schopná pojmout více odpadu. S rostoucím obsahem naplnění se prodlužuje doba zpracovatelnosti. Po 120 minutách lze očekávat, že u všech vzorků (naplnění ) dojde k ztuhnutí povrchu. V období po 30 dnech od přípravy se povrch všech vzorků jevil jako nelepivý a měl kompaktní charakter, což představuje úspěšné proběhnutí síťovací reakce.

5 Obr. 1: Solidifikovaný odpad s klesajícím obsahem sušiny Dále byl snížen obsah sušiny v modelovém odpadu. U vzorků s konstantním obsahem sušiny 55 hm.% a různým obsahem naplnění (14,7; 15,9; 17,1; 18,3; 19,6; 20,8 hm.% suchých ionexů v odpadu) dochází také k částečné sedimentaci uvnitř kompozitů. To je vidět na Obr. 2, vzorky jsou převráceny, leží na horní rovné ploše. Při vyšším naplnění nemusí dojít k kompletnímu proběhnutí solidifikace v období po 20 h. V delším období po 30 dnech od přípravy se povrch prvních pěti vzorků jevil jako nelepivý a měl kompaktní charakter, což představuje úspěšné proběhnutí síťovací reakce. U posledního zůstává povrch ještě lepivý. Dalším snížením obsahu sušiny na 49 hm.%. Zde opět dochází k částečné sedimentaci uvnitř kompozitů. Při vyšším naplnění nemusí dojít k kompletnímu proběhnutí solidifikace v období po 20 h. V delším období po 30 dnech od přípravy se povrch prvních pěti vzorků jevil jako nelepivý a měl kompaktní charakter, což představuje úspěšné proběhnutí síťovací reakce. U naplnění 20,8 hm.% zůstává povrch ještě lepivý. U vzorků s vyšším naplněním 20,1 a 21,3 hm.% vztaženo na sušinu a s vyšším přídavkem katalyzátoru (5 dsk) došlo k ztuhnutí a povrch nebyl lepivý po 30 dnech Obr. 3. Pro úspěšné proběhnutí polymerační reakce je při přípravě vzorků nutné pracovat s odpadem, který bude mít malý rozptyl obsahu sušiny v celém objemu.

6 Obr. 2: Vzorky s konstantním obsahem sušiny (55 hm.%) v ionexech v řadě s rostoucím naplnění ve výsledném solidifikovaném odpadu, stav po 20 h Obr. 3: Poslední dva vzorky s konstantním obsahem sušiny (49 hm.%) v ionexech s vyšším naplnění a vyšším obsahem katalyzátoru 5dsk, stav po 20 h

7 Přísadové materiály pro navázání vlhkosti Pro metodu, která využívá polysiloxanové matrice, je problematický vyšší obsah vody v ionexech vzhledem k tomu, že se jedná o hydrofóbní materiál. Lze ale využít schopnosti vlhkost do určité hranice uzavřít (až desítky hm.%) do struktury, jak je uvedeno v předchozích kapitolách. Možnosti, jak snížit obsah volné vlhkosti, jsou např. vysušit materiál za zvýšené teploty, za sníženého tlaku nebo centrifugace. Tyto kroky se ale ukázaly náročné na návrh a provoz samostatného zařízení např. sušárna (radioaktivních materiálů). Proto byly dále otestovány materiály, které na sebe mohou navázat vodu a je předpoklad solidifikovat materiály pod uvedenou hranicí, kdy vlhkost nebude výrazně ovlivňovat průběh síťovací reakce. Stanovení maximální vlhkosti ve směsi ionexů Abychom zjistili jaký nejvyšší obsah zbytkové vlhkosti v ionexech lze očekávat v technologické praxi, byla stanovena max. zbytková vlhkost. Ionexy byly zcela nasyceny vodou, poté na sítu oddělena voda a po vysušení byl gravimetrickou metodou určen max. zbytkový obsah vlhkosti na 62 hm.% (tj. 38 hm.% sušiny). Dále je v text označován jako MAX. Průběh polymerace při snížení vlhkosti pomocí silikagelu Jako materiál, který na sebe váže vlhkost, byl použit silikagel (oranžový indikátor vlhkosti), který má vnitřní měrný povrch 600 [m 2.g -1 ] a adsorpční kapacitu vody přibližně 30 hm.%. Byly připraveny modelové směsi s mírně sníženým obsahem sušiny 48, 47, 46 a 38 hm.% proti výchozímu standardnímu materiálu (49 hm.%). Do definovaně připravených vlhkých směsí byl dále aplikován silikagel, u kterého se očekávalo snížení vlhkosti na nebo pod původní hodnotu výchozího materiálu. Jeho množství bylo navrženo s ohledem na sorpční kapacitu. Naplnění odpadem u vzorků 52, 53, 54 a 54S bylo zvoleno 35 hm.% a koncentrace katalyzátoru 4 dsk. Tab. 3: Příprava modelových ionexů s různým obsahem vlhkosti a s přídavkem silikagelu Vzorek Obsah sušiny v ionexech Obsah vlhkosti Přídavek silikagelu na vlhký odpad [hm. %] [hm. %] [g/100g] , , ,0 Z průběhu polymerace modelových ionexů s vyšším obsahem vlhkosti a přídavkem silikagelu experimentů je zřejmé, že u všech vzorků včetně 54 i 54S probíhá polymerace v rámci subjektivního hodnocení přibližně stejným průběhem. Tzn. že mírný vzrůst vlhkosti oproti původnímu materiálu nemá na průběh síťování podstatný vliv. Nepatrná lepivost povrchu vulkanizátu v případě vzorku 54 rovněž není na závadu. Tuto skutečnost dokládá přehled různých vzorků kompozitů (po 50ti hodinách od přípravy) na níže uvedeném obrázku. Vzorky 52, 53, 54 a 54S nevykazovaly odlišný průběh při úspěšné polymeraci.

8 Obr. 4: Solidifikované vzorky s mírně zvýšeným obsahem vlhkosti a s přídavkem silikagelu, stav po 50 h Výrazně odlišný je průběh a výsledek síťování kompozitu obsahujícího maximální obsah vodou nasycený iontoměnič (62 hm.% vody). Zde došlo k separaci silikonové matrice a částic ionexů a k jejich sedimentaci. Z obrázku je zřejmé, že v horní části vzorku vznikl čirý vulkanizát a ve spodní sypká část obsahovala volné částice ionexů. Výsledný produkt nebyl homogenní. Pokud se v odpadu bude vyskytovat další volná voda, může mít výrazně negativní vliv na průběh polymerace. Obr. 5: Solidifikovaný vzorek s max. obsahem vlhkosti 62 hm.% Průběh polymerace při snížení vlhkosti pomocí hydrogelu Jako další materiál, který na sebe váže vlhkost, byl testován hydrogel. Byly použity dva typy hydrogelů. První je založen na bázi řídce zesíťovaného polyakrylamidu (PAA), teplota skelného přechodu je 220 C, vnitřní měrný povrch 70 [m 2.g -1 ], adsorpční kapacita vody v rovnovážně zbotnalém hydrogelu dosahuje až cca hm. 70%. Druhým je komerční výrobek (KOM) na bázi kopolymeru kyseliny akrylové a její sodné soli, kapacita hydrogelu je přibližně 25x hmotnost vzorku.

9 Vzhledem k vysoké sorpční kapacitě bylo cílem snížit vlhkost u výchozího materiálu, aby se dosáhlo vyššího naplnění odpadem, proto byl přídavek hydrogelu relativně malý. Tím se proces dostane do oblasti nižších vlhkostí. Dále bylo cílem navázat obsah vody z max. nasycené směsi ionexů (vlhkost 62 hm.%) na hodnotu výchozího materiálu (vlhkost 51 hm.%). Výsledný průběh solidifikace lze charakterizovat následovně: Vzorek s obsahem vlhkosti (51 hm.%) v ionexech bylo pomocí hydrogelu PAA při přídavku 5 a 6 hm.% solidikován a nevykazoval tok, ale byl povrch mírně lepivý po 50 h. U vzorku s max. obsahem vlhkosti (62 hm.%) v ionexech bylo pomocí hydrogelu PAA při přídavku 8 hm.% dosaženo výborné konzistence vulkanizátu, vzorek, který byl po 50 hodinách pevný a nelepivý. Dosahoval nejlepších sledovaných vlastností jako dokumentuje Obr.6. Vzorek s obsahem vlhkosti (51 hm.%) v ionexech byl solidifikován pomocí hydrogelu KOM při přídavku 2 hm.% a nevykazoval tok, ale po 50 h byl stále tekoucí. Obr. 6: Vzorek solidifikovaných ionexů (max. vlhkost 62 hm.%), vlhkost snížena pomocí přídavku hydrogelu na bázi PAA, nejlepší průběh solidifikace Vzorky vysoce plněných kompozitů označených PAA 6 a KOM jsou vidět na Obr. 7. Vzorek KOM (vpravo) ještě po 100 hodinách od přídavku katalyzátoru jeví velmi viskózní charakter, zatímco vzorek PAA 6 je již ve stavu gelu. Použitá koncentrace komerčního hydrogelu byla, vzhledem k jeho vyšším botnacím schopnostem, podstatně nižší než koncentrace PAA, aby bylo možno posoudit chování i při značně vysokém obsahu naplnění (67 hm.% odpadu, resp. 33 hm. % sušiny) výchozího ionexu (vlhkost 51 hm.%). Kompozit PAA 6, který obsahuje trojnásobnou koncentraci hydrogelu proti vzorku KOM, vykazuje akceptovatelné vlastnosti rovněž při vysokém obsahu naplnění standardně vlhkého ionexu (63%, resp.33 % sušiny). Z provedených experimentů vyplývá, že při aplikaci hydrogelů pro snížení vlhkosti dochází k efektivnímu vázání vody, jejich přídavek negativně neovlivňuje síťování a i při vysokém obsahu vody v ionexu lze získat kvalitní solidifikovaný odpad.

10 Obr. 7: Solidifikované vzorky PAA 6 (vlevo) a KOM 100 hodin od přídavku katalyzátoru Průběh polymerace při snížení vlhkosti pomocí uhličitanu sodného Jako další látka, která může snížit vlhkost, byl ověřován uhličitan sodný, který krystaluje jako dekahydrát a poskytuje dostatečnou kapacitu M (Na 2 CO 3 ) = 106 g.mol -1 ; M (Na 2 CO H 2 O) = 286 g.mol -1. Byly provedeny experimenty s využitím bezvodého Na 2 CO 3 jako sušícího prostředku vlhkých ionexů. Uhličitan byl aplikován v množství 10, 26 a 32 hm. dílů na výchozí materiál (sušina 49 hm.%) a také na max. nasycenou směsí ionexů (vlhkost 62 hm.%), aby se proces dostal do oblasti nižších vlhkostí. Úspěšný průběh solidifikace pro výchozí odpad (sušina 49 hm.%) byl zaznamenán až při aplikaci vyššího (až 32 dsk) množství uhličitanu, pak ke ztuhnutí došlo po 48 h. Nižší přídavky nepřinesly pozitivní příspěvek. Průběh polymerace při snížení vlhkosti pomocí chloridu vápenatého Z dalších anorganických solí, která je běžně k dispozici a používá se jako hygroskopická látka, byl zvolen chlorid vápenatý, který krystaluje jako dihydrát M (CaCl 2 ) = 110 g.mol -1 ; M (CaCl 2. 2 H 2 O) = 147 g.mol -1. Byl aplikován k výchozím vlhkým ionexům tak, aby ve výsledné směsi měl zastoupení 1, 2, 3, 4, 5 a 10 hm.%. Jeho rostoucí obsah nepříznivě ovlivňoval tuhnutí. Jeho použití mělo negativní vliv na průběh polymerace, kdy došlo k separaci složek a vzniku kašovité netuhnoucí hmoty při přídavku 10 hm.%. Stanovení vznětlivosti pevných materiálů v různých formách U dvou vybraných vzorků, z nichž jeden se blížil reálnému naplnění a druhým byla samotná matrice, byla stanovena teplota vzplanutí a vznícení pevných materiálů v různých formách podle ČSN

11 Obr. 8: Vzorek A-solidifikovaný odpad (vlevo), vzorek B-matrice Vzorek A obsahoval solidifikované ionexy v matrici o naplnění 18,3 hm.% vztaženo na sušinu (resp. 37,5 hm.% vztaženo na vlhký odpad). Vzorek B obsahoval pouze samostatnou matrici, která byla obarvena žlutým barvivem. Výledky testů jsou uvedeny v následující tabulce. Parametr Tab. 4: Hodnoty stanovení vzplanutí a vznícení pro vzorky A a B Teplota vzplanutí Doba vzplanutí Teplota vznícení Doba vznícení Vzorek [ C ] [s] [ C ] [s] A (odpad s matricí) B (matrice) Bylo pozorováno, že v průběhu zkoušky dochází k uvolňování bílého dýmu. A následné hoření produktů v peci je po uplynutí doby a při teplotě uvedené v tabulce doprovázeno explozemi materiálu (kuliček ionexů). Při vystavení vzorků stanovené teplotě dochází k hoření až po uplynutí doby v rozmezí okolo 8 až 9 minut pro oba vzorky a oba testy. V oblastech tepelných podmínek pod stanovené teploty nedojde ke vznícení nebo vzplanutí po dobu minimálně 15 min. Zhodnocení a závěr Z předchozích experimetů vyplývá, že při naplnění 20, 30, 40 a 50 hm.% suchými ionexy a při polymeraci katalyzátorem s 4 dsk proběhla solidifikace u všech směsí bezproblémově a bylo dosaženo vysokého naplnění odpadem. Při vyšším naplnění odpadem (50 hm.%) nedochází k sedimentaci jednotlivých částic. V této části byla podrobně ověřena solidifikace modelového vlhkého odpadu (sušina 49 hm. %) v širokém rozmezí naplnění od 30 do 50 hm.% při koncentraci katalyzátoru k matrici 4 dsk. Zvolené naplnění pro zvětšené měřítko nevykazovalo odchylku od předchozích experimentů. Bylo hodnoceno rozmezí použitelnosti vlhkých ionexů v rozmezí 60 až 40 hm.% sušiny. Při naplnění odpadem 35 hm.% se hranice použitelnosti této metody

12 pohybuje okolo 50 hm.%. Hranice nemá ostré hranice. U vysokého obsahu vlhkosti nedocházelo k solidifikaci ani po delší době. Naopak zvýšená koncentrace katalyzátoru má pozitivní vliv na výsledný produkt, ale zkracuje dobu zpracovatelnosti. Vzorky s obsahem sušiny 60, 55 a 50 hm.% dosáhly zcela kompaktní charakter nejpozději do 30 dní od přípravy. V dalších experimentech byla testována možnost šíře naplnění (od 30 do 43 hm.%) vlhkými ionexy při konstantním obsahu sušiny v ionexech 60, 55 a 49 hm.% (tj. 40, 45 a 50 hm.% vlhkosti). V případě solidifikace vzorků s vysokým obsahem sušiny (60) probíhala fixace v relativně krátké době v řádech minut. Naopak v případě solidifikace vzorků s nízkým obsahem sušiny (49) se průběh prodloužil až na několik dní. Za dobu ztuhnutí povrchu se považuje také stav mírně lepivý. U mnoha kompozitů došlo k částečné sedimentaci kuliček ionexů. Proto je vhodnější použít sušší ionexy a vyšším naplnění. Proto byly dále navrženy materiály, které můžou snížit resp. na sebe navázat, pro tuto metodu, problematický vyšší obsah vody v ionexech. Polysiloxanová matice má hydrofóbní charakter, ale do určité hranice lze využít schopnosti vlhkost uzavřít (až desítky hm.%) do struktury. Byl stanoveno max. obsah vlhkosti v ionexech po volném okapání cca 62 hm.%, tj. 38 hm.% sušiny. K sušení vlhkých ionexů byly v této práci (kromě možnosti obvyklého sušení za zvýšené teploty, sníženého tlaku nebo centrifugace) použity sorpční látky jako jsou silikagel, látky na bázi hydrogelů a anorganické bezvodé soli. Byly testovány dvě bezvodé anorganické soli a sorpční materiály. Bezvodý chlorid vápenatý až do přídavku 10 hm.%. má negativní vliv na průběh polymerace. Při použití uhličitanu sodného je nutné vyšší naplnění až k 32 dsk. Silikagel a hydrogel byly aplikovány na výchozí ionexy (sušina 49 hm.%), na ionexy s nižší sušinou a také na ionexy s max. obsahem vlhkosti (sušina 38 hm.%). Pomocí silikagelu lze snížit obsah vlhkosti a jeho obsah nemá vliv na solidifikaci. U vzorků s mírně vyšším obsahem vlhkosti probíhá polymerace v rámci subjektivního hodnocení přibližně stejným průběhem. Tzn. že mírný vzrůst vlhkosti oproti původnímu materiálu nemá na průběh síťování podstatný vliv. Sušení pomocí silikagelu se výrazně neprojevilo. Velkou předností použití hydrogelů je relativně malý přídavek. U vzorku s max. obsahem vlhkosti (62 hm.%) v ionexech bylo pomocí hydrogelu dosaženo výborné konzistence vulkanizátu. Otázkou zůstává úvaha o reálném použití klasických metod sušení nebo centrifugace proti aplikaci uvedených sušidel. Pro použití polysiloxanové matrice je nutné aby se vlhkost odpadu pohybovala v malém rozptylu, a to především s klesajícím obsahem sušiny. Byla stanovena teplota vzplanutí a vznícení pro solidifikovaný odpadu při naplnění 18,3 hm.% vztaženo na sušinu (resp. 37,5 hm.% vlhkého odpadu) 445 a 450 C. Teplota vzplanutí a vznícení pro samostatnou matrici byla 380 a 455 C. Poděkování Práce shrnuje výsledky projektu MPO TIP č.fr-ti3/245 podporovaného dotací z výdajů státního rozpočtu v rámci programu MPO a současně je tato práce finančně podporována projektem SUSEN CZ.1.05/2.1.00/ realizovaného v rámci ERDF.

Aplikace polysiloxan pro fixaci radioaktivních sorbent

Aplikace polysiloxan pro fixaci radioaktivních sorbent Aplikace polysiloxan pro fixaci radioaktivních sorbent 1) Ing. Petr Polívka, 2) Ing. Antonín Vokál, CSc., 2) Ing. Monika Kiselová 1) Centrum výzkumu ež s.r.o., Husinec-ež.p.130, 250 68 Husinec-ež http://www.cvrez.cz/

Více

Metodika stanovení kyselinové neutralizační kapacity v pevných odpadech

Metodika stanovení kyselinové neutralizační kapacity v pevných odpadech Metodika stanovení kyselinové neutralizační kapacity v pevných odpadech 1 Princip Principem zkoušky je stanovení vodného výluhu při různých přídavcích kyseliny dusičné nebo hydroxidu sodného a následné

Více

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY. Stavební hmoty I Cvičení 9

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY. Stavební hmoty I Cvičení 9 OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY Stavební hmoty I Cvičení 9 SÁDRA JAKO POJIVO Sádra = síran vápenatý dihydrát CaSO 4.2H 2 O Je částečně rozpustný ve vodě (ztuhlou sádru lze rozpustit ve vodě a získat znovu sádrovou

Více

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY SÁDRA JAKO POJIVO SORTIMENT SÁDROVÝCH POJIV

OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY SÁDRA JAKO POJIVO SORTIMENT SÁDROVÝCH POJIV OVĚŘOVÁNÍ VLASTNOSTÍ SÁDRY Stavební hmoty I Cvičení 9 SÁDRA JAKO POJIVO Sádra = síran vápenatý dihydrát CaSO 4.2H 2 O Je částečně rozpustný ve vodě (ztuhlou sádru lze rozpustit ve vodě a získat znovu sádrovou

Více

některých případech byly materiály po doformování nesoudržné).

některých případech byly materiály po doformování nesoudržné). VYUŽITÍ ORGANICKÝCH ODPADŮ PRO VÝROBU TEPELNĚ IZOLAČNÍCH MALT A OMÍTEK UTILIZATION OF ORGANIC WASTES FOR PRODUCTION OF INSULATING MORTARS AND PLASTERS Jméno autora: Doc. RNDr. Ing. Stanislav Šťastník,

Více

OBSAH ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM

OBSAH ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM Pavla Rovnaníková, Jitka Meitnerová Stavební fakulta VUT v Brně Abstract: The properties of flue

Více

Postup praktického testování

Postup praktického testování Testování vzorků škváry odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 17. 9. 2013 v zařízení na energetické využití odpadů společnosti SAKO Brno a.s. Úvod Společnost Forsapi, s.r.o.

Více

VLIV PŘÍSADY LICOMONT BS 100 NA VYBRANÉ VLASTNOSTI ASFALTOVÝCH POJIV INFLUENCE OF ADDITIVE LICOMONT BS 100 UPON PROPERTIES OF BITUMINOUS BINDERS

VLIV PŘÍSADY LICOMONT BS 100 NA VYBRANÉ VLASTNOSTI ASFALTOVÝCH POJIV INFLUENCE OF ADDITIVE LICOMONT BS 100 UPON PROPERTIES OF BITUMINOUS BINDERS VLIV PŘÍSADY LICOMONT BS 100 NA VYBRANÉ VLASTNOSTI ASFALTOVÝCH POJIV INFLUENCE OF ADDITIVE LICOMONT BS 100 UPON PROPERTIES OF BITUMINOUS BINDERS Ing. Eva Králová, ECT, s.r.o. Praha Ing. Josef Štěpánek,

Více

Teplárenská struska a její využití jako náhrada drobného kameniva

Teplárenská struska a její využití jako náhrada drobného kameniva Teplárenská struska a její využití jako náhrada drobného kameniva Ing. Ivana Chromková 1, Ing. René Čechmánek 1, Lubomír Zavřel 1 Ing. Jindřich Sedlák 2, Ing. Michal Ševčík 2 1 Výzkumný ústav stavebních

Více

VSTUPNÍ KONTROLA MATERIÁLU, SUROVIN A LÁZNÍ. Základní vlastnosti a zkoušky

VSTUPNÍ KONTROLA MATERIÁLU, SUROVIN A LÁZNÍ. Základní vlastnosti a zkoušky VSTUPNÍ KONTROLA MATERIÁLU, SUROVIN A LÁZNÍ Základní vlastnosti a zkoušky Konzistence, tekutost, sedimentace, hustota Obecně charakterizují zpracovatelnost nátěrových hmot Orientační určení konzistence

Více

SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY METANU VE VAZBĚ NA STARÁ DŮLNÍ DÍLA

SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY METANU VE VAZBĚ NA STARÁ DŮLNÍ DÍLA Vysoká škola báňská Technická univerzita Ostrava Hornicko-geologická fakulta Institut čistých technologií těžby a užití energetických surovin SANAČNÍ A VÝPLŇOVÉ SMĚSI PŘIPRAVENÉ PRO KOMPLEXNÍ ŘEŠENÍ PROBLEMATIKY

Více

BEZCEMENTOVÝ BETON S POJIVEM Z ÚLETOVÉHO POPÍLKU

BEZCEMENTOVÝ BETON S POJIVEM Z ÚLETOVÉHO POPÍLKU Sekce X: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx BEZCEMENTOVÝ BETON S POJIVEM Z ÚLETOVÉHO POPÍLKU Rostislav Šulc, Pavel Svoboda 1 Úvod V rámci společného programu Katedry technologie staveb FSv ČVUT a Ústavu skla

Více

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/ ) ENVITECH Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH Zpráva o řešení IA 01 Využití přírodních organicko-anorganických plniv v polymerních systémech Vedoucí aktivity:

Více

Vliv relativní vlhkosti na vlastnosti křemičitého gelu

Vliv relativní vlhkosti na vlastnosti křemičitého gelu Vliv relativní vlhkosti na vlastnosti křemičitého gelu Ing. Adéla Peterová, doc. Ing. Petr Kotlík, CSc. Ústav chemické technologie restaurování památek, VŠCHT Praha, Technická 5, 166 28 Praha 6 Dejvice,

Více

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253

Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Příprava materiálu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Část 16 Iontová chromatografie Iontová chromatografie je speciální technika vyvinutá pro separaci anorganických iontů a organických

Více

VLHKOST A NASÁKAVOST STAVEBNÍCH MATERIÁLŮ. Stavební hmoty I Cvičení 7

VLHKOST A NASÁKAVOST STAVEBNÍCH MATERIÁLŮ. Stavební hmoty I Cvičení 7 VLHKOST A NASÁKAVOST STAVEBNÍCH MATERIÁLŮ Stavební hmoty I Cvičení 7 STANOVENÍ VLHKOSTI STAVEBNÍCH MATERIÁLŮ PROTOKOL Č.7 Stanovení vlhkosti stavebních materiálů a výrobků sušením při zvýšené teplotě dle

Více

Vývoj stínicích barytových směsí

Vývoj stínicích barytových směsí Vývoj stínicích barytových směsí Fridrichová, M., Pospíšilová, P., Hoffmann, O. ÚVOD I v začínajícím v 21. století nepříznivě ovlivňuje životní prostředí nejenom intenzivní a z hlediska ekologických důsledků

Více

Netkané textilie. Materiály 2

Netkané textilie. Materiály 2 Materiály 2 1 Pojiva pro výrobu netkaných textilií Pojivo je jednou ze dvou základních složek pojených textilií. Forma pojiva a jeho vlastnosti předurčují technologii a podmínky procesu pojení způsob rozmístění

Více

STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU

STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU STANOVENÍ PROPUSTNOSTI OBALOVÝCH MATERIÁLŮ PRO VODNÍ PÁRU Úvod Obecná teorie propustnosti polymerních obalových materiálů je zmíněna v návodu pro stanovení propustnosti pro kyslík. Na tomto místě je třeba

Více

Tomáš Bouda. ALS Czech Republic, s.r.o., Na Harfě 336/9, Praha 9 Laboratoř Česká Lípa, Bendlova 1687/7, Česká Lípa

Tomáš Bouda. ALS Czech Republic, s.r.o., Na Harfě 336/9, Praha 9 Laboratoř Česká Lípa, Bendlova 1687/7, Česká Lípa ALS Czech Republic, s.r.o., Na Harfě 336/9, 190 02 Praha 9 Laboratoř Česká Lípa, Bendlova 1687/7, 470 01 Česká Lípa POROVNÁNÍ DVOUSTUPŇOVÉ VSÁDKOVÉ ZKOUŠKY VYLUHOVATELNOSTI ZRNITÝCH ODPADŮ A KALŮ PROVÁDĚNÉ

Více

KONTINUÁLNÍ MĚŘENÍ VLHKOSTI BIOMASY

KONTINUÁLNÍ MĚŘENÍ VLHKOSTI BIOMASY KONTINUÁLNÍ MĚŘENÍ VLHKOSTI BIOMASY Pavel Janásek Existují přístroje a zařízení, které umožňují poměrně spolehlivě měřit vlhkost různých materiálů. Na druhou stranu kontinuální měření vlhkosti v biomase

Více

Vliv chemické aktivace na sorpční charakteristiky uhlíkatých materiálů

Vliv chemické aktivace na sorpční charakteristiky uhlíkatých materiálů VYSOKÁ ŠKOLA BÁŇSKÁ TECHNICKÁ UNIVERZITA OSTRAVA HORNICKO GEOLOGICKÁ FAKULTA Institut čistých technologií těžby a užití energetických surovin Vliv chemické aktivace na sorpční charakteristiky uhlíkatých

Více

Základy chemických technologií

Základy chemických technologií 4. Přednáška Mísení a míchání MÍCHÁNÍ patří mezi nejvíc používané operace v chemickém průmyslu ( resp. příbuzných oborech, potravinářský, výroba kosmetiky, farmaceutických přípravků, ) hlavní cíle: odstranění

Více

Barevný beton. www.schomburg-ics.cz. Barvy do betonu / Práškové pigmenty

Barevný beton. www.schomburg-ics.cz. Barvy do betonu / Práškové pigmenty Stavitelství silnic a kolejových tratí Opravy betonových konstrukcí Vodní nádrže a kanalizace Ochrana povrchu RETHMEIER - Technologie pro lepší beton Barevný beton Barvy do betonu / Práškové pigmenty www.schomburg-ics.cz

Více

CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT

CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT Martin Boháč Theodor Staněk Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s. Fotokatalýza Úvod způsob a dávka přídavku TiO 2 optimalizace pojiva inovace receptury samočisticí

Více

Leština doškolovací kurz Vzorkování železničního svršku II. Petr Kohout, Zdeněk Veverka, Pavel Bernáth

Leština doškolovací kurz Vzorkování železničního svršku II. Petr Kohout, Zdeněk Veverka, Pavel Bernáth Leština doškolovací kurz Vzorkování železničního svršku II Petr Kohout, Zdeněk Veverka, Pavel Bernáth 23. červen 2010 Leština doškolovací seminář Vzorkování železničního svršku II Naformátováno: Podtržení

Více

Vývoj technologie výroby bioetanolu ze slámy v České republice úspěšně ukončen.

Vývoj technologie výroby bioetanolu ze slámy v České republice úspěšně ukončen. Vývoj technologie výroby bioetanolu ze slámy v České republice úspěšně ukončen. Jaroslav Váňa, Zdeněk Kratochvíl Dílčí výstup řešení projektu NAZV QE 1324 "Technologie výroby bioetanolu z lignocelulózové

Více

POSOUZENÍ PEVNOSTI VAZEB RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK NA NÁPLNÍCH VODÁRENSKÝCH FILTRŮ

POSOUZENÍ PEVNOSTI VAZEB RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK NA NÁPLNÍCH VODÁRENSKÝCH FILTRŮ Eduard Hanslík, Diana Marešová, Irena Pohlová, Markéta Reidingerová, Michal Novák POSOUZENÍ PEVNOSTI VAZEB RADIOAKTIVNÍCH LÁTEK NA NÁPLNÍCH VODÁRENSKÝCH FILTRŮ Podmínky ukládání odpadů na skládky a jejich

Více

VLASTNOSTI DRCENÉHO PÓROBETONU

VLASTNOSTI DRCENÉHO PÓROBETONU VLASTNOSTI DRCENÉHO PÓROBETONU (zkoušky provedené ke 4.4.2012) STANOVENÍ ZÁKLADNÍCH FYZIKÁLNÍCH VLASTNOSTÍ 1. Vlhkostní vlastnosti (frakce 2-4): přirozená vlhkost 3,0% hm. nasákavost - 99,3% hm. 2. Hmotnostní

Více

Mechanika hornin a zemin Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.

Mechanika hornin a zemin Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici. Mechanika hornin a zemin Cvičení Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 (59 732 1362) marek.mohyla@vsb.cz homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz Podmínky udělení zápočtu: docházka do cvičení 75% (3 neúčasti), docházka

Více

Struktura. Velikost ionexových perliček Katex. Iontová výměna. Ionex (ion exchanger) Iontoměnič Měnič iontů. Katex (cation exchanger) Měnič kationtů

Struktura. Velikost ionexových perliček Katex. Iontová výměna. Ionex (ion exchanger) Iontoměnič Měnič iontů. Katex (cation exchanger) Měnič kationtů Ionex (ion exchanger) Iontoměnič Měnič iontů gelová Struktura makroporézní Katex (cation exchanger) Měnič kationtů Anex (anion exchanger) Měnič aniontů Velikost ionexových perliček Katex Silně kyselý katex

Více

LEE: Stanovení viskozity glycerolu pomocí dvou metod v kosmetickém produktu

LEE: Stanovení viskozity glycerolu pomocí dvou metod v kosmetickém produktu LEE: Stanovení viskozity glycerolu pomocí dvou metod v kosmetickém produktu Jsi chemikem ve farmaceutické společnosti, mezi jejíž činnosti, mimo jiné, patří analýza glycerolu pro kosmetické produkty. Dnešní

Více

N o v é p o z n a t k y o h l e d n ě p o u ž i t í R o a d C e m u d o s m ě s í s t u d e n é r e c y k l a c e

N o v é p o z n a t k y o h l e d n ě p o u ž i t í R o a d C e m u d o s m ě s í s t u d e n é r e c y k l a c e ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ v PRAZE FAKULTA STAVEBNÍ - ZKUŠEBNÍ LABORATOŘ Katedra silničních staveb Thákurova 7, PSČ 116 29 Praha 6 ODBORNÁ LABORATOŘ OL 136 telefon 224353880 telefax 224354902, e-mail:

Více

Vliv množství alkalických aktivátorů na pevnost POPbetonu

Vliv množství alkalických aktivátorů na pevnost POPbetonu Vliv množství alkalických aktivátorů na pevnost POPbetonu Rostislav Šulc 1, Pavel Svoboda 2 Abstrakt POPbeton jako nový typ bezcementového betonu využívá jako pojivo alkalicky aktivovaný úletový popílek

Více

Environmentální rizika materiálů používaných pro stavbu povrchů vozovek při kontaktu s vodou

Environmentální rizika materiálů používaných pro stavbu povrchů vozovek při kontaktu s vodou Environmentální rizika materiálů používaných pro stavbu povrchů vozovek při kontaktu s vodou Autor: Roman Ličbinský, CDV, WP5 Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické

Více

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ

(Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ 1.10.2018 L 245/1 II (Nelegislativní akty) NAŘÍZENÍ NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) 2018/1461 ze dne 28. září 2018, kterým se mění příloha II nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1333/2008 a příloha nařízení

Více

OPTIMALIZACE METODY ANODICKÉ ROZPOUŠTĚCÍ VOLTAMETRIE PRO ANALÝZU BIOLOGICKÝCH VZORKŮ S OBSAHEM RTUTI

OPTIMALIZACE METODY ANODICKÉ ROZPOUŠTĚCÍ VOLTAMETRIE PRO ANALÝZU BIOLOGICKÝCH VZORKŮ S OBSAHEM RTUTI Středoškolská technika 212 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT OPTIMALIZACE METODY ANODICKÉ ROZPOUŠTĚCÍ VOLTAMETRIE PRO ANALÝZU BIOLOGICKÝCH VZORKŮ S OBSAHEM RTUTI Eliška Marková

Více

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce

Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vysoká škola chemicko technologická v Praze Ústav organické technologie (111) Autokláv reaktor pro promíchávané vícefázové reakce Vypracoval : Bc. Tomáš Sommer Předmět: Vícefázové reaktory (prof. Ing.

Více

BARVENÍ BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz

BARVENÍ BETONU. Copyright 2015 - Ing. Jan Vetchý www.mct.cz Tuto stránku jsem zařadil do mých internetových stránek z důvodů stálých problémů s barvením betonových výrobků, které jsou ve většině případů způsobeny nesprávnými technologickými kroky při barvení betonové

Více

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I

1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I 1. Příloha 1 Návod úlohy pro Pokročilé praktikum z biochemie I Vazba bromfenolové modři na sérový albumin Princip úlohy Albumin má unikátní vlastnost vázat menší molekuly mnoha typů. Díky struktuře, tvořené

Více

STUDIUM SKLOKERAMICKÝCH POVLAKŮ V BIOLOGICKÉM PROSTŘEDÍ

STUDIUM SKLOKERAMICKÝCH POVLAKŮ V BIOLOGICKÉM PROSTŘEDÍ STUDIUM SKLOKERAMICKÝCH POVLAKŮ V BIOLOGICKÉM PROSTŘEDÍ Ing. Vratislav Bártek e-mail: vratislav.bartek.st@vsb.cz doc. Ing. Jitka Podjuklová, CSc. e-mail: jitka.podjuklova@vsb.cz Ing. Tomáš Laník e-mail:

Více

Bilan a ce c zák á l k ad a ní pojm j y m aplikace zákonů o zachování čehokoli 10.10.2008 3

Bilan a ce c zák á l k ad a ní pojm j y m aplikace zákonů o zachování čehokoli 10.10.2008 3 Výpočtový seminář z Procesního inženýrství podzim 2008 Bilance Materiálové a látkové 10.10.2008 1 Tématické okruhy bilance - základní pojmy bilanční schéma způsoby vyjadřování koncentrací a přepočtové

Více

ČSN Požadavky na použití R-materiálu do asfaltových směsí

ČSN Požadavky na použití R-materiálu do asfaltových směsí ČSN 73 6141 Požadavky na použití R-materiálu do asfaltových směsí Petr Hýzl Vysoké učení technické v Brně ČSN 73 6141 Nová norma, platnost 2019. Souvisí a z hlediska národních požadavků upřesňuje a doplňuje

Více

MODELY SORPCE VOC V ZEMINÁCH VS. METODY STATICKÉ HEAD-SPACE A KAPALINOVÉ EXTRAKCE

MODELY SORPCE VOC V ZEMINÁCH VS. METODY STATICKÉ HEAD-SPACE A KAPALINOVÉ EXTRAKCE VYSOKÁ ŠKOLA CEICKO-TECNOLOICKÁ V PRAZE Fakulta technologie ochrany prostředí ODELY SORPCE VOC V ZEINÁC VS. ETODY STATICKÉ EAD-SPACE A KAPALINOVÉ EXTRAKCE Veronika Kučerová Doc. Ing. Josef Janků, CSc.

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ELEKTROMIGRAČNÍ METODY

Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ELEKTROMIGRAČNÍ METODY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti ELEKTROMIGRAČNÍ METODY ELEKTROFORÉZA K čemu to je? kritérium čistoty preparátu stanovení molekulové hmotnosti makromolekul stanovení izoelektrického

Více

Využití odpadního materiálu z výroby minerální vlny do stavebních materiálů a produktů

Využití odpadního materiálu z výroby minerální vlny do stavebních materiálů a produktů Využití odpadního materiálu z výroby minerální vlny do stavebních materiálů a produktů Ivana Chromková, Pavel Leber, Petr Bibora, Jiří Junek, Michal Frank Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s., Hněvkovského

Více

BETACOLOR Pigmentové suspenze určené pro barvení systémů s pojivy na bázi cementu a vápna

BETACOLOR Pigmentové suspenze určené pro barvení systémů s pojivy na bázi cementu a vápna www.stachema.cz BETACOLOR Pigmentové suspenze určené pro barvení systémů s pojivy na bázi cementu a vápna PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI 2 Společnost STACHEMA byla založena v roce 1991 na Slovensku, následně

Více

LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE

LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE LANDFILL LEACHATE PURIFICATION USING MEMBRANE SEPARATION METHODS ČIŠTĚNÍ PRŮSAKOVÝCH VOD ZE SKLÁDEK METODAMI MEMBRÁNOVÉ SEPARACE Pavel Kocurek, Martin Kubal Vysoká škola chemicko-technologická v Praze,

Více

Vulmproepox R RH. Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze. Popis výrobku: Použití: Výhody:

Vulmproepox R RH. Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota založená na bázi vody, která se skládá ze. Popis výrobku: Použití: Výhody: Technický list Datum vydání 04/2014 Vulmproepox R RH ROPOVODY, PLYNOVODY Nátěr na železné konstrukce, antikorozní základní i vrchní nátěr. Popis výrobku: Vulmproepox R RH je dvousložková nátěrová hmota

Více

VALIDACE METODY AEROBNÍ OXIDACE ODPADŮ. Svatopluk Krýsl

VALIDACE METODY AEROBNÍ OXIDACE ODPADŮ. Svatopluk Krýsl VALIDACE METODY AEROBNÍ OXIDACE ODPADŮ Svatopluk Krýsl Svatopluk.Krysl@zuusti.cz 29.11.2012 1 Biologický odpad biologicky rozložitelný odpad ze zahrad a parků, potravinářský a kuchyňský odpad z domácností,

Více

Problematika separace uranu z pitné vody

Problematika separace uranu z pitné vody ÚJV Řež, a. s. Problematika separace uranu z pitné vody (Projekt TA02010044 Zefektivnění systému čištění pitných vod ze zdrojů s nadlimitní koncentrací uranu (regenerační stanice pro radioaktivně kontaminované

Více

277 905 ČESKÁ REPUBLIKA

277 905 ČESKÁ REPUBLIKA PATENTOVÝ SPIS (11) Číslo dokumentu: 277 905 ČESKÁ REPUBLIKA (19) Щ 8 Щ (21) Číslo přihlášky: 1619-90 (22) Přihlášeno: 02. 04. 90 (40) Zveřejněno: 18. 03. 92 (47) Uděleno: 28. 04. 93 (24) Oznámeno udělení

Více

Úvod. Postup praktického testování

Úvod. Postup praktického testování Testování vzorků kalů odebraných v rámci Doškolovacího semináře Manažerů vzorkování odpadů 5. 6. 2014 v ČOV Brno - Modřice, akciové společnosti Brněnské vodárny a kanalizace Úvod Společnost Forsapi, s.r.o.

Více

TERMICKÁ DESORPCE. Zpracování odpadů. Sanační technologie XVI , Uherské Hradiště

TERMICKÁ DESORPCE. Zpracování odpadů. Sanační technologie XVI , Uherské Hradiště TERMICKÁ DESORPCE Zpracování odpadů Sanační technologie XVI 23.5. 2013, Uherské Hradiště Termická desorpce - princip Princip Ohřev kontaminované matrice na teploty, při kterých dochází k uvolňování znečišťujících

Více

RYCHLÉ STANOVENÍ CELKOVÉ OBJEMOVÉ AKTIVITY BETA VE VODÁCH I. ČÁST

RYCHLÉ STANOVENÍ CELKOVÉ OBJEMOVÉ AKTIVITY BETA VE VODÁCH I. ČÁST Barbora Sedlářová, Eduard Hanslík RYCHLÉ STANOVENÍ CELKOVÉ OBJEMOVÉ AKTIVITY BETA VE VODÁCH I. ČÁST Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 2582/30, 160 00 Praha 6 +420 220 197

Více

Vypočtěte, kolikaprocentní roztok hydroxidu sodného vznikne přidáním 700 g vody do 2,2 kg 80%ního roztoku hydroxidu.

Vypočtěte, kolikaprocentní roztok hydroxidu sodného vznikne přidáním 700 g vody do 2,2 kg 80%ního roztoku hydroxidu. Kolik g bromidu sodného potřebujeme na přípravu pěti litrů roztoku této látky o molární koncentraci 0,20 mol/l? Ar: Na 23; Br 80 NaBr; V = 5 l; c = 0,20 mol/l c = n/v n = m/m c = m / (M. V).m = c M V MNaBr

Více

Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů.

Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů. Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů. Aleš Kratochvíl, Josef Stryk, Rudolf Hela Souhrn Cementová malta, jako součást betonu, ovlivňuje zásadním způsobem jeho fyzikálněmechanické

Více

Experimentální technologická linka pro výzkum, vývoj a testování solidifikace kapalných radioaktivních odpadů s cílem minimalizace výsledních objemů

Experimentální technologická linka pro výzkum, vývoj a testování solidifikace kapalných radioaktivních odpadů s cílem minimalizace výsledních objemů Experimentální technologická linka pro výzkum, vývoj a testování solidifikace kapalných radioaktivních odpadů s cílem minimalizace výsledních objemů Jana Dymáčková, Petr Polivka, Tomáš Černoušek, Centrum

Více

VLIV VSTUPNÍCH SUROVIN NA KVALITU VYSOKOTEPLOTNÍ KERAMIKY

VLIV VSTUPNÍCH SUROVIN NA KVALITU VYSOKOTEPLOTNÍ KERAMIKY VLIV VSTUPNÍCH SUROVIN NA KVALITU VYSOKOTEPLOTNÍ KERAMIKY Miroslava KLÁROVÁ, Jozef VLČEK, Michaela TOPINKOVÁ, Jiří BURDA, Dalibor JANČAR, Hana OVČAČÍKOVÁ, Romana ŠVRČINOVÁ, Anežka VOLKOVÁ VŠB-TU Ostrava,

Více

Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty

Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty Úprava vlastností zemin vápnem a volné vápno obsahujícími produkty Projekt TAČR s názvem FR-TI4/714 Výzkum a inovace úprav horninového prostředí vápennými aditivy Úvodem Dovolte, abych navázal na přednášku

Více

Vermikompostování perspektivní metoda pro zpracování bioodpadů. Vermikompostování

Vermikompostování perspektivní metoda pro zpracování bioodpadů. Vermikompostování Vermikompostování perspektivní metoda pro zpracování bioodpadů Aleš Hanč a, Petr Plíva b a Česká zemědělská univerzita v Praze b Výzkumný ústav zemědělské techniky, Praha Vermikompostování je považováno

Více

POTĚROVÉ BETONY S VEDLEJŠÍM ENERGETICKÝM PRODUKTEM ELEKTRÁRENSKÝM POPÍLKEM A JEJICH ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI

POTĚROVÉ BETONY S VEDLEJŠÍM ENERGETICKÝM PRODUKTEM ELEKTRÁRENSKÝM POPÍLKEM A JEJICH ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI Energeticky efektivní budovy 2015 sympozium Společnosti pro techniku prostředí 15. října 2015, Buštěhrad POTĚROVÉ BETONY S VEDLEJŠÍM ENERGETICKÝM PRODUKTEM ELEKTRÁRENSKÝM POPÍLKEM A JEJICH ZÁKLADNÍ VLASTNOSTI

Více

5. Jaká bude koncentrace roztoku hydroxidu sodného připraveného rozpuštěním 0,1 molu látky v baňce o objemu 500 ml. Vyber správný výsledek:

5. Jaká bude koncentrace roztoku hydroxidu sodného připraveného rozpuštěním 0,1 molu látky v baňce o objemu 500 ml. Vyber správný výsledek: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY II. autoři a obrázky: Mgr. Hana a Radovan Sloupovi 1. Ve třech válcích byly plyny, prvky. Válce měly obsah 3 litry. Za normálních podmínek obsahoval první válec bezbarvý plyn

Více

SPÁROVÁNÍ KAMENNÉ KAŠNY

SPÁROVÁNÍ KAMENNÉ KAŠNY SPÁROVÁNÍ KAMENNÉ KAŠNY BENEŠ Filip, 2.S 7.1.2015 Hlavní kritéria spárovacích tmelů rychlost tuhnutí paropropustnost nasákavost obsah vodorozpustných solí ultrazvuková transmise-měřena rychlost průniku

Více

Úloha č. 1 Odměřování objemů, ředění roztoků Strana 1. Úkol 1. Ředění roztoků. Teoretický úvod - viz návod

Úloha č. 1 Odměřování objemů, ředění roztoků Strana 1. Úkol 1. Ředění roztoků. Teoretický úvod - viz návod Úloha č. 1 Odměřování objemů, ředění roztoků Strana 1 Teoretický úvod Uveďte vzorec pro: výpočet směrodatné odchylky výpočet relativní chyby měření [%] Použitý materiál, pomůcky a přístroje Úkol 1. Ředění

Více

Tento produkt byl vytvořen tak, aby jej bylo možné míchat pouze s tužidlem. Není nutné přidávat žádná ředidla.

Tento produkt byl vytvořen tak, aby jej bylo možné míchat pouze s tužidlem. Není nutné přidávat žádná ředidla. Deltron D8130 GRS Deltron UHS čirý lak 2008-08-27 PRODUKT D8130 D8242 D8243 D8244 D8730 D8456 D814 D819 D843 D844 DECRIPTION Deltron GRS UHS čirý lak Deltron UHS tužidlo rychlé Deltron UHS tužidlo střední

Více

Vláknobetonové prvky s obsahem odpadních granálií z výroby minerální vlny

Vláknobetonové prvky s obsahem odpadních granálií z výroby minerální vlny Vláknobetonové prvky s obsahem odpadních granálií z výroby minerální vlny Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s. vyvazil@vustah.cz, prachar@vustah.cz Souhrn Příspěvek

Více

Dovednosti/Schopnosti. - orientuje se v ČL, který vychází z Evropského lékopisu;

Dovednosti/Schopnosti. - orientuje se v ČL, který vychází z Evropského lékopisu; Jednotka učení 4a: Stanovení obsahu Ibuprofenu 1. diferencování pracovního úkolu Handlungswissen Charakteristika pracovní činnosti Pracovní postup 2. HINTERFRAGEN 3. PŘIŘAZENÍ... Sachwissen Charakteristika

Více

Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: Používá se například:

Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: Používá se například: Látka toxická pro mikroorganismy a vyšší živočichy i v nízké koncentraci. Do prostředí se dostává: při rozkladu organických zbytků lesních požárech většina má průmyslový původ Používá se například: při

Více

POPIS VYNÁLE (11) (11) (220 Přihlášeno 07 11 85 (21) (PV 8001-85) (40) Zveřejněno 18 09 86. (45) Vydáno 15 07 88

POPIS VYNÁLE (11) (11) (220 Přihlášeno 07 11 85 (21) (PV 8001-85) (40) Zveřejněno 18 09 86. (45) Vydáno 15 07 88 ČESKOSLOVENSKA SOCIALISTICKÁ R E P U B L I K A (19) POPIS VYNÁLE (11) (11) (220 Přihlášeno 07 11 85 (21) (PV 8001-85) (51) Int. Cl. 4 G 21 F 9/04 (40) Zveřejněno 18 09 86 ÚŘAD PRO VYNÁLEZY A OBJEVY (45)

Více

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu

9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu 9 Ověření agrochemických účinků kalů z výroby bioplynu (tekuté složky digestátu) pro aplikaci na půdu V letech 2005 a 2006 byly získány pro VÚRV Praha od spoluřešitelské organizace VÚZT Praha vzorky kalů

Více

VLIV ZPŮSOBŮ ZPRACOVÁNÍ A ÚPRAVY POPÍLKU NA VLASTNOSTI POPBETONU

VLIV ZPŮSOBŮ ZPRACOVÁNÍ A ÚPRAVY POPÍLKU NA VLASTNOSTI POPBETONU VLIV ZPŮSOBŮ ZPRACOVÁNÍ A ÚPRAVY POPÍLKU NA VLASTNOSTI POPBETONU Rostislav Šulc 1, Pavel Svoboda 2 Od roku 2003, kdy byla navázána úzká spolupráce mezi Ústavem skla a keramiky VŠCHT a Katedrou technologie

Více

Zakládání staveb Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz

Zakládání staveb Cvičení. Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 ( ) homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz Zakládání staveb Cvičení Marek Mohyla LPOC 315 Tel.: 1362 (59 732 1362) marek.mohyla@vsb.cz homel.vsb.cz/~moh050 geotechnici.cz Podmínky udělení zápočtu: docházka do cvičení 75% (3 neúčasti), včasné odevzdání

Více

Skladování pro smluvní výzkum vybraných odrůd jablek v podmínkách ULO. s ošetřením přípravky FruitSmart a SmartFresh (1-MCP)

Skladování pro smluvní výzkum vybraných odrůd jablek v podmínkách ULO. s ošetřením přípravky FruitSmart a SmartFresh (1-MCP) Skladování pro smluvní výzkum vybraných odrůd jablek v podmínkách ULO s ošetřením přípravky FruitSmart a SmartFresh (1-MCP) Závěrečná zpráva smluvního výzkumu pro společnost INNVIGO Agrar CZ s.r.o. VÝZKUMNÝ

Více

Chování pyrotechnických výrobků v podmínkách požáru

Chování pyrotechnických výrobků v podmínkách požáru Chování pyrotechnických výrobků v podmínkách požáru mjr. Ing. Jiří Pokorný, Ph.D., mjr. Ing. Věra Žídková, mjr. Ing. Radim Bezděk HZS Moravskoslezského kraje, foto archiv HZS Moravskoslezského kraje Kulturní,

Více

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Zadání praktické části Úloha 1 (20 bodů)

Ústřední komise Chemické olympiády. 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO. Kategorie E. Zadání praktické části Úloha 1 (20 bodů) Ústřední komise Chemické olympiády 55. ročník 2018/2019 NÁRODNÍ KOLO Kategorie E Zadání praktické části Úloha 1 (20 bodů) PRAKTICKÁ ČÁST 20 BODŮ Úloha 1 Stanovení Ni 2+ a Ca 2+ ve směsi konduktometricky

Více

Hydrogenace sorbového. alkoholu pomocí toru. tická. Školitel: Ing. Eliška. Leitmannová

Hydrogenace sorbového. alkoholu pomocí toru. tická. Školitel: Ing. Eliška. Leitmannová ydrogenace sorbového alkoholu pomocí Ru - imobilizovaného katalyzátoru toru Ivana Luštick tická Školitel: Ing. Eliška Leitmannová Úvod cis-ex-3-en-1-ol = silná, intenzivně svěží vůně trávy,složka v muškátovém,

Více

Technický dokument. Použití spojovacích můstků na epoxidové bázi. DRIZORO CZ, s.r.o.

Technický dokument. Použití spojovacích můstků na epoxidové bázi. DRIZORO CZ, s.r.o. Technický dokument Použití spojovacích můstků na epoxidové bázi DRIZORO CZ, s.r.o. Obsah ÚVOD... 3 KOMPONENTY A SMĚS... 3 APLIKACE A SPOTŘEBA... 4 PŘIPOMÍNKY... 4 PREFABRIKOVANÉ BETONY... 5 ŘADA VÝROBKŮ

Více

Úloha č. 9 Stanovení hydroxidu a uhličitanu vedle sebe dle Winklera

Úloha č. 9 Stanovení hydroxidu a uhličitanu vedle sebe dle Winklera Úloha č. 9 Stanovení hydroxidu a uhličitanu vedle sebe dle Winklera Princip Jde o klasickou metodu kvantitativní chemické analýzy. Uhličitan vedle hydroxidu se stanoví ve dvou alikvotních podílech zásobního

Více

10. Chemické reaktory

10. Chemické reaktory 10. Chemické reaktory V každé chemické technologii je základní/nejvýznamnější zařízení pro provedení chemické reakce chemický reaktor. Celý technologický proces se skládá v podstatě ze tří typů zařízení:

Více

RLD231V. Tyto plniče je možné sušit na vzduchu při pokojové teplotě, ale také za vyšších teplot v lakovací kabině nebo pomocí infrazářiče.

RLD231V. Tyto plniče je možné sušit na vzduchu při pokojové teplotě, ale také za vyšších teplot v lakovací kabině nebo pomocí infrazářiče. 2016-03-18 Deltron D8010, D8015 & D8017 Rapid GreyMatic 2K plniče PRODUKT D8010 D8015 D8017 D8237 D8238 D8239 D8717 D8718 D8719 POPIS Deltron Rapid GreyMatic 2K plnič G1 Světle šedý Deltron Rapid GreyMatic

Více

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE

KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE KATEDRA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ A CHEMIE PLASTY VZTAH MEZI STRUKTUROU A VLASTNOSTMI Obsah Definice Rozdělení plastů Vztah mezi strukturou a vlastnostmi chemické složení a tvar molekulárních jednotek

Více

ANTICORROSIVE RESISTANCE OF WATER DILUTES SINGLE-LAYER ANTICORROSIVE ENAMELS KOROZNÍ ODOLNOST JEDNOVRSTVÝCH VODOUŘEDITENÝCH NÁTĚROVÝCH HMOT

ANTICORROSIVE RESISTANCE OF WATER DILUTES SINGLE-LAYER ANTICORROSIVE ENAMELS KOROZNÍ ODOLNOST JEDNOVRSTVÝCH VODOUŘEDITENÝCH NÁTĚROVÝCH HMOT ANTICORROSIVE RESISTANCE OF WATER DILUTES SINGLE-LAYER ANTICORROSIVE ENAMELS KOROZNÍ ODOLNOST JEDNOVRSTVÝCH VODOUŘEDITENÝCH NÁTĚROVÝCH HMOT Hanuš J., Ščerbejová M. Ústav techniky a automobilové dopravy,

Více

142/ 6.98 S VYSOKOU CHEMICKOU ODOLNOSTÍ PRO TECHNICKÁ CHARAKTERISTIKA. Kyselinovzdorné spárování keramic- e- o-

142/ 6.98 S VYSOKOU CHEMICKOU ODOLNOSTÍ PRO TECHNICKÁ CHARAKTERISTIKA. Kyselinovzdorné spárování keramic- e- o- 4/ 6.98 S VYSOKOU CHEMICKOU ODOLNOSTÍ PRO Kyselinovzdorné spárování keramic e o #! a % v závodech na zpracování masa, á & a úprava masa, t.j. tam, kde spáry rkou tlakovou vodou. % uze tak vystaveny kombinovanému

Více

Sdružená výroba alfa sádry a portlandského cementu

Sdružená výroba alfa sádry a portlandského cementu Sdružená výroba alfa sádry a portlandského cementu Petr Zlámal, Marcela Fridrichová, Karel Kalivoda Úvod V souladu s dlouhodobým výzkumným záměrem byl na ÚTHD FAST kolem roku 00 zahájen vývoj metodiky

Více

Autor: Tomáš Galbička www.nasprtej.cz Téma: Roztoky Ročník: 2.

Autor: Tomáš Galbička www.nasprtej.cz Téma: Roztoky Ročník: 2. Roztoky směsi dvou a více látek jsou homogenní (= nepoznáte jednotlivé částečky roztoku - částice jsou menší než 10-9 m) nejčastěji se rozpouští pevná látka v kapalné látce jedna složka = rozpouštědlo

Více

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty Ing. Jana Boháčová jana.bohacova@vsb.cz F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty jsou suroviny a průmyslově vyráběné výrobky organického a anorganického

Více

TECHNICKÉ INFORMACE WIEREGEN-M55. 2K-PUR vrchní nátěr High-Solid

TECHNICKÉ INFORMACE WIEREGEN-M55. 2K-PUR vrchní nátěr High-Solid Strana 1 ze 3 06/2008/04 TECHNICKÉ INFORMACE WIEREGEN-M55 2K-PUR vrchní nátěr High-Solid OBLAST POUŽITÍ Dohromady s vhodnými základními nátěry se používá jako vysoce kvalitní, odstínově stálý vrchní nátěr

Více

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu:

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, 360 09, Karlovy Vary Autor: BOHUSLAV VINTER Název materiálu: VY_32_INOVACE_14_PŘÍPRAVA DŘEVA 5_T1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.5.00/34.1077

Více

Technologie sušení velmi vlhkých materiálů se zpětným využitím tepla vloženého do procesu sušení

Technologie sušení velmi vlhkých materiálů se zpětným využitím tepla vloženého do procesu sušení Technologie sušení velmi vlhkých materiálů se zpětným využitím tepla vloženého do procesu sušení Ing. Stanislav Kraml, TENZA, a.s., Svatopetrská 7, Brno Ing. Zdeněk Frömel, TENZA, a.s., Svatopetrská 7,

Více

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 4

Katedra textilních materiálů ENÍ TEXTILIÍ PŘEDNÁŠKA 4 PŘEDNÁŠKA 4 PODMÍNKY PRO Vlastnosti charakterizující vnější formu textilií Hmotnost Obchodní hmotnost - je definována jako čistá hmotnost doplněná o obchodní přirážku Čistá hmotnost - je to hmotnost materiálu

Více

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc.

Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14. RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Vzorkování pro analýzu životního prostředí 11/14 RNDr. Petr Kohout doc.ing. Josef Janků CSc. Letní semestr 2014 Vzorkování pro analýzu životního prostředí - N240003 1. Úvod do problematiky vzorkování 2.

Více

NÁVRH METODIKY PRO TESTOVÁNÍ ODOLNOSTI STAVEBNÍCH HMOT PROTI NAPADENÍ PLÍSNĚMI

NÁVRH METODIKY PRO TESTOVÁNÍ ODOLNOSTI STAVEBNÍCH HMOT PROTI NAPADENÍ PLÍSNĚMI NÁVRH METODIKY PRO TESTOVÁNÍ ODOLNOSTI STAVEBNÍCH HMOT PROTI NAPADENÍ PLÍSNĚMI PROPOSAL OF METHODOLOGY FOR TESTING RESISTANCE OF BUILDING MATERIALS AGAINST MOLD INFESTATION Ilona Kukletová, Ivana Chromková

Více

Agrochemie - cvičení 05

Agrochemie - cvičení 05 Agrochemie - cvičení 05 Hmotnostní zlomky a procenta Relativní atomová hmotnost (Ar) bezrozměrná veličina veličina Relativní atomová hmotnost (též poměrná atomová hmotnost) je podíl klidové hmotnosti Relativní

Více

TECHNOLOGIE REVERZNÍ OSMÓZY PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI Z ÚV TŘEBOTOV

TECHNOLOGIE REVERZNÍ OSMÓZY PROVOZNÍ ZKUŠENOSTI Z ÚV TŘEBOTOV Citace Lánský M., Paul J.: Technologie reverzní osmózy provozní zkušenosti z ÚV Třebotov. Sborník konference Pitná voda 2008, s. 235240. W&ET Team, Č. Budějovice 2008. ISBN 9788025420348 TECHNOLOGIE REVERZNÍ

Více

Petr Šašek, Pavel Schmidt, Jiří Mann S 6 ZPEVNĚNÝ ZÁSYPOVÝ MATERIÁL NA BÁZI POPÍLKU

Petr Šašek, Pavel Schmidt, Jiří Mann S 6 ZPEVNĚNÝ ZÁSYPOVÝ MATERIÁL NA BÁZI POPÍLKU Petr Šašek, Pavel Schmidt, Jiří Mann S 6 Výzkumný ústav pro hnědé uhlí a.s., Budovatelů 2830, Most,sasek@vuhu.cz Abstrakt ZPEVNĚNÝ ZÁSYPOVÝ MATERIÁL NA BÁZI POPÍLKU Jedním z cílů řešení výzkumného záměru

Více

ODSTRAŇOVÁNÍ SÍRANŮ Z PRŮMYSLOVÝCH VOD

ODSTRAŇOVÁNÍ SÍRANŮ Z PRŮMYSLOVÝCH VOD ODSTRAŇOVÁNÍ SÍRANŮ Z PRŮMYSLOVÝCH VOD STRNADOVÁ N., DOUBEK O. VŠCHT Praha RACLAVSKÝ J. Energie a.s., Kladno Úvod Koncentrace síranů v povrchových vodách, které se využívají krom jiného jako recipienty

Více

SPE je metoda vhodná pro rychlou přípravu vzorků, která užívá

SPE je metoda vhodná pro rychlou přípravu vzorků, která užívá Extrakce na pevné fázi (SPE) Příprava předmětu byla podpořena projektem OPPA č. CZ.2.17/3.1.00/33253 Extrakce na pevné fázi (SPE) (Solid Phase Extraction) SPE je metoda vhodná pro rychlou přípravu vzorků,

Více

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE

TECHNICKÝ NÁVOD PRO ČINNOSTI AUTORIZOVANÝCH OSOB PŘI POSUZOVÁNÍ SHODY STAVEBNÍCH VÝROBKŮ PODLE https://www.tzus.cz/sluzby/certifikace-vyrobku/technicke-navody/13-podpurne-dokumenty-k-tn Název 1. Výrobková skupina (podskupina): Číslo technického návodu Zásypový materiál určený k likvidaci hlavních

Více

Umělý kámen užití a vlastnosti

Umělý kámen užití a vlastnosti Umělý kámen užití a vlastnosti 1. 2. 2010 Při obnově nebo restaurování kamenných objektů sochařských děl, architektonických prvků apod. se často setkáváme s potřebou doplnění chybějících částí. Jsou v

Více