Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů.

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů."

Transkript

1 Vliv mikroplniva na objemovou stálost cementových kompozitů. Aleš Kratochvíl, Josef Stryk, Rudolf Hela Souhrn Cementová malta, jako součást betonu, ovlivňuje zásadním způsobem jeho fyzikálněmechanické vlastnosti. Současný rozvoj technologie samozhutňujících betonů (SCC Self-compacting concrete) vede k nutnosti využívat betonové směsi jejichž cementové malty obsahují mikroplniva, tj. plniva s vysokým měrným povrchem, která tak mohou významně ovlivnit některé parametry konečného produktu betonu. V našem příspěvku uvádíme výsledky měření objemových změn cementových malt při jejichž přípravě bylo použito různých druhů a dávek mikroplniva. Klíčová slova: cementová malta, samozhutňující beton, mikroplnivo, objemová stálost 1 Úvod Minimalizace objemových změn v průběhu tuhnutí a tvrdnutí cementové malty je jednou ze základních podmínek dosažení jejích optimálních technických parametrů. Na průběh objemových změn malty působí jak vlivy vnější (teplota, vlhkost apod.), tak vlivy vnitřní, dané především volbou surovin a vlastním složením cementové malty. Mezi charakteristiky zásadně ovlivňující náchylnost malty k objemovým změnám patří tzv. vnitřní povrch směsi. Cementové malty s větším vnitřním povrchem, tj. směsi složené v daném objemu z vyššího počtu partikulárních částic, mívají větší hodnoty objemových změn. Zvýšení jemnosti částic maltové směsi, realizované v případě malt pro samozhutňující betony přídavkem mikroplniva, tak významným způsobem ovlivňuje objemovou stálost cementové malty, a jejím prostřednictvím i objemovou stálost z ní vyrobeného betonu. Jako mikroplniva do malt pro samozhutňující betony lze přitom použít celou řadu materiálů od extrémně jemných křemičitých úletů (mikrosilica) přes hrubší kamenné fillery (odprašky) až po relativně hrubé elektrárenské popílky. Pro posouzení vlivu vybraných druhů mikroplniv na objemovou stálost cementových malt byl proveden dále popsaný soubor experimentů. 2 Metodika měření Ověření vlivu mikroplniva na objemovou stálost cementových malt bylo realizováno prostřednictvím stanovení volného a vázaného smrštění cementové malty. Volné smrštění malty bylo zjišťováno digitálním úchylkoměrem kontaktním měřením délkových změn trámečků o rozměrech x x 16 mm [1]. Pro každou zkoušenou maltovou směs byla vyrobena sada tří vzorů, která byla ihned po odformování uložena v laboratorním prostředí [2]. Měření délkových změn bylo prováděno každých 2 hodin po dobu 28 dní.

2 Stanovení vázaného smrštění bylo prováděno korýtkovou zkouškou [3]. Při tomto způsobu stanovení se cementovou maltou naplní pro každou směs vždy dvě formy tvořené ocelovým profilem trojúhelníkového průřezu s délkou odvěsny 5mm. Délka formy je 1mm. Pro posouzení vázaného smrštění slouží rozvoj trhlin malty v korýtku, a to jak doba jejich vzniku, tak počet trhlin i jejich šířka. Pro vyhodnocování změn na vzorcích při sledování vázaného smrštění byla použita stolní světelná lupa a ruční lupa s noniem. Podmínky uložení vzorků i četnost měření byla shodná jako v případě stanovení volného smrštění. 3 Program zkoušek Vlastní ověření vlivu mikroplniva na objemovou stálost cementové malty bylo realizováno ve dvou etapách. Úkolem první etapy bylo posoudit závislost mezi druhem použitého mikroplniva a objemovou stálostí malty. Ve druhé etapě zkoušek byla sledována objemová stálost malty ve vztahu ke změně objemu mikroplniva v maltové směsi. Celkem bylo vyrobeno 12 sad vzorků, po šesti v každé etapě. V první etapě byla jedna sada vzorků připravena bez přídavku mikroplniva jako srovnávací První etapa Pro posouzení závislosti objemových změn malty na druhu použitého mikroplniva byly zvoleny tyto materiály: křemičité úlety (mikrosilica), Oravské ferozliatinárske závody, a.s. Istebné (Slovensko), měrný povrch cm 2.g -1 velmi jemně mletá struska, Kotouč Štramberk, měrný povrch cm 2.g -1 jemně mletý vápenec, měrný povrch 857 cm 2.g -1 elektrárenský popílek, elektrárna Chvaletice, měrný povrch 2 26 cm 2.g -1 kamenné odprašky, z lomu Želešice, měrný povrch 35 cm 2.g -1 Obsah mikroplniva v jednotlivých směsích činil vždy 1 % z celkové dávky plniva ve směsi Druhá etapa Posouzení vlivu obsahu mikroplniva v maltové směsi na objemové změny malty bylo realizováno s použitím jemně mletého vápence a kamenných odprašků, v obou případech při dávkách 6,1,12 a 1 % mikroplniva z celkového objemu plniva ve směsi. Složení směsí Při výběru surovin pro výrobu maltových směsí byl zohledněn požadavek na zajištění opakovatelnosti zkoušek. Pro ztekucení směsí byl zvolen superplastifikátor ViscoCrete 5 6, firmy Sika CZ a.s. Přísada byla do směsí dávkována v maximálním výrobcem doporučeném množství. Dávky záměsové vody u jednotlivých maltových směsí byly upraveny tak, aby jejich výsledné reologické vlastnosti v čerstvém stavu, vyjádřené v tomto případě jejich pohyblivostí, byly konstantní (s výjimkou směsi srovnávací), a blížily se reálné úrovni pohyblivosti cementové malty obsažené v samozhutňujících betonech [6]. Pohyblivost směsí byla stanovena metodou rozlití kužele. (Kužel o

3 rozměrech: vnitřní průměr dolní základny 116mm, horní základny 58mm, výška 175mm). Konzistence směsi pro výrobu srovnávací sady vzorků byla upravena na nejvyšší dosažitelnou hodnotu tak, aby nedocházelo k odlučování vody ze směsi. Jako záměsová voda byla použita běžná pitná voda z vodovodního řádu. Pojivo - cement ČSN EN CEM I 2,5 R z cementárny Mokrá a plnivo - křemičité písky PR 3 a PR 33 z lokality Provodín odpovídaly příslušným státním [], resp. podnikovým [5] normám. 5 Výsledky zkoušek Přehled výsledků provedených zkoušek je rozdělen do dvou oddílů. V prvním oddíle jsou uvedeny výsledky porovnání objemových změn cementových malt v závislosti na druhu použitého mikroplniva. Ve druhém oddíle je vyhodnocen vliv obsahu mikroplniva na objemovou stálost malty Výsledky měření první etapa K největším objemovým změnám zjištěným měřením volného smrštění (obr. 1) dochází u směsi využívající jako mikroplnivo křemičitý úlet. Tato skutečnost je zřejmě způsobena vysokou jemností tohoto materiálu. Nárůst celkového smrštění ostatních směsí oproti směsi srovnávací (28 dnů po namíchání) se pohybuje v intervalu,1-,3 a maximální hodnota smrštění činí,7 (elektrárenský popílek). Časový průběh vzniku trhlin při stanovení vázaného smrštění byl u všech zkoušených malt v zásadě totožný s nárůstem objemových změn vzorků při měření smrštění volného. Grafy charakterizující další parametry vázaného smrštění (celkový počet trhlin a jejich celkovou šířku) jsou uvedeny na obr. 2 a 3, a to společně pro obě etapy zkoušek. Nejvyšší objemové změny stanovené metodou vázaného smrštění vykazuje cementová malta vyrobená s příměsí křemičitých úletů. Proti výsledkům zjištěným metodou volného smrštění jsou při stanovení vázaného smrštění výrazně horší vlastnosti cementové malty obsahující jako mikroplnivo jemně mletou vysokopecní strusku. Naopak příznivé výsledky poskytují maltové směsi využívající jako mikroplnivo jemně mletý vápenec a kamenné odprašky Výsledky měření druhá etapa Na základě vyhodnocení výsledků první etapy byla další měření provedena na směsích obsahujících různá množství jemně mletého vápence a kamenných odprašků. Jak vyplývá z grafů na obr. a 5 nevedla změna obsahu mikroplniva v těchto směsích k výraznějšímu rozptylu naměřených hodnot volného smrštění. U obou sledovaných materiálů se změny smrštění v závislosti na dávce mikroplniva pohybují v intervalu,1. Celkově vyšší nárůst smrštění proti směsi srovnávací se projevuje při použití kamenných odprašků. Zajímavým faktem je skutečnost, že u obou zkoušených materiálů vykazují v případě měření vázaného smrštění nejhorší výsledky směsi s nejnižším obsahem mikroplniva.

4 Obr.1 Stanovení volného smrštění - různé druhy mikroplniva : Smrštění [ ] -,9 -,8 -,7 -,6 -,5 -, -,3 -,2 -, Čas [dny] Srov. Křemičitý úlet Struska Vápenec Popílek Odprašky Obr 2. Stanovení vázaného smrštění - celková šířka trhlin: Šířka trhlin [mm] ,68 Srov. - bez mikroplniva o12 - odprašky 12% kú1 - křemičitý úlet 1% o1 - odprašky 1% s1 - struska 1% v 6 - vápenec 6% p1 - popílek 1% v1 - vápenec 1% o 6 - odprašky 6% v12 - vápenec 12% o1 - odprašky 1% v1 - vápenec 1% 1,36,78,35,58,25,33,38,28,28,1,2 Srov. kú1 s1 p1 o6 o1 o12 o1 v6 v1 v12 v1 Označení směsi Obr 3. Stanovení vázaného smrštění - celkový počet trhlin: Počet trhlin [ks] Srov. kú1 s1 p1 o6 o1 o12 o1 v6 v1 v12 v1 Označení směsi

5 -,8 Obr. Stanovení volného smrštění - různé dávkování kamenných odprašků : -,7 -,6 Smrštění [ ] -,5 -, -,3 -,2 -, Čas [dny] % - Srov. 6 % 1 % 12 % 1 % Obr.5 Stanovení volného smrštění - různé dávkování jemně mletého vápence : -,7 -,6 -,5 Smrštění [ ] -, -,3 -,2 -, Čas [dny] % - Srov. 6 % 1 % 12 % 1 % 6 Závěr Zvýšení obsahu extrémně jemných částic plniva v maltové směsi nevedlo u většiny zkoušených cementových malt k nežádoucímu nárůstu jejich smrštění. Výrazné zvýšení objemových změn cementové malty bylo zaznamenáno pouze u směsi využívající jako mikroplnivo křemičité úlety. Nejmenší objemové změny malty ve vztahu ke srovnávacím vzorkům byly naopak zaregistrovány u malty obsahující jako mikroplnivo jemně mletý vápenec. Zkoušky realizované ve druhé etapě v daných případech prokázaly relativně malou závislost objemových změn cementové malty na obsahu mikroplniva ve směsi. Realizovaná měření by bylo vhodné dále doplnit zejména o údaje týkající se chování sledovaných cementových malt ve fázi tzv. autogenního smršťování.

6 Literatura [1] ČSN Zkouška objemové stálosti malty [2] ČSN 72 2 Zkoušení malt a maltových směsí. Společná ustanovení. [3] Dohnálek J. a Tůma P.: Porovnání přísad ovlivňujících smršťování cementového kamene, sborník X. mezinárodní konference Sanace betonových konstrukcí, Brno, květen 2 [] ČSN ENV Cement Část 1: Složení, specifikace a kritéria shody cementů pro obecné použití [5] PN PPas Slévárenské písky. Materiálový list [6] Hela R. a Frýbort D.: Samozhutnitelné betony v České republice, sborník ze semináře Nové druhy betonu, Praha, únor 2 V příspěvku jsou prezentovány výsledky řešení výzkumného záměru CEZ:EO1/98:Z3 a projektu GAČR C Ing. Aleš Kratochvíl, Centrum dopravního výzkumu, Líšeňská 33 a, 636 Brno, tel.: , fax.: 5 121, kratochvil@cdv.cz Ing. Josef Stryk, Centrum dopravního výzkumu, Líšeňská 33 a, 636 Brno, tel.: , fax.: 5 121, stryk@cdv.cz Ing. Rudolf Hela, Csc., stavební fakulta, VUT Brno, Veveří 95, Brno, tel.: , fax.: , hela.r@fce.vutbr.cz

MECHANICKO-FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI CEMENTOVÝCH MALT MODIFIKOVANÝCH MIKROPLNIVEM

MECHANICKO-FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI CEMENTOVÝCH MALT MODIFIKOVANÝCH MIKROPLNIVEM MECHANICKO-FYZIKÁLNÍ VLASTNOSTI CEMENTOVÝCH MALT MODIFIKOVANÝCH MIKROPLNIVEM Aleš Kratochvíl, Jaroslav Urban, Rudolf Hela Úvod Při použití vhodného kameniva je cementová malta tou součástí betonu, která

Více

Aproximace objemových změn těles z lehkých betonů v raném stádiu tuhnutí a tvrdnutí

Aproximace objemových změn těles z lehkých betonů v raném stádiu tuhnutí a tvrdnutí Structural and Physical Aspects of Civil Engineering, 2010 Aproximace objemových změn těles z lehkých betonů v raném stádiu tuhnutí a tvrdnutí Petr Frantík 1, Barbara Kucharczyková 2, Zbyněk Keršner 1

Více

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody.

Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. 1 Beton je umělé stavivo (umělý kámen) složené z cementu, hrubého a jemného kameniva a vody. Může obsahovat povolené množství přísad a příměsí, které upravují jeho vlastnosti. 2 SPECIFIKACE BETONU 3 Rozdělení

Více

Vývoj stínicích barytových směsí

Vývoj stínicích barytových směsí Vývoj stínicích barytových směsí Fridrichová, M., Pospíšilová, P., Hoffmann, O. ÚVOD I v začínajícím v 21. století nepříznivě ovlivňuje životní prostředí nejenom intenzivní a z hlediska ekologických důsledků

Více

Vliv syntetických vláken na vlastnosti lehkých samamozhutnitelných betonů

Vliv syntetických vláken na vlastnosti lehkých samamozhutnitelných betonů Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební Studentská vědecká a odborná činnost Akademický rok 25/26 Vliv syntetických vláken na vlastnosti lehkých samamozhutnitelných betonů Jméno a příjmení studenta

Více

Odpad z výroby minerální vlny a možnosti jeho využití do betonové směsi

Odpad z výroby minerální vlny a možnosti jeho využití do betonové směsi Odpad z výroby minerální vlny a možnosti jeho využití do betonové směsi Ing. Ivana Chromková, Ing. Pavel Leber, Ing. Oldřich Sviták Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s., Brno, e-mail: chromkova@vustah.cz,

Více

IX. KONFERENCE Ekologie a nové stavební hmoty a výrobky Materiály příznivé pro životní prostředí POPÍLKOVÝ BETON

IX. KONFERENCE Ekologie a nové stavební hmoty a výrobky Materiály příznivé pro životní prostředí POPÍLKOVÝ BETON POPÍLKOVÝ BETON Pavel Svoboda, Josef Doležal, Kamil Dvořáček, Martin Lucuk, Milan Žamberský 1, František Škvára 2 1. Úvod Na základě několikaletého výzkumu který realizovala VŠCHT katedra skla na silikátů,

Více

Samozhutnitelný beton moderní technologie

Samozhutnitelný beton moderní technologie a provozu dálnice novými ustanoveními 18a) až 18f), které nabývají úèinnosti také dnem 1.1.2003, ale budou zajímat pøedevšín centrální sféru øízení. V souvislosti s novým zákonem o odpadech è. 185/2001

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) POJIVA pojiva jsou takové organické nebo anorganické látky, které mají schopnost spojovat jiné sypké nebo kusové materiály

Více

EXPERIMETÁLNÍ OVĚŘENÍ ÚNOSNOSTI DŘEVOBETONOVÝCH SPŘAŽENÝCH TRÁMŮ ZESÍLENÝCH CFRP LAMELAMI

EXPERIMETÁLNÍ OVĚŘENÍ ÚNOSNOSTI DŘEVOBETONOVÝCH SPŘAŽENÝCH TRÁMŮ ZESÍLENÝCH CFRP LAMELAMI 19. Betonářské dny (2012) Sborník Sekce: Výzkum a technologie 2 ISBN 978-80-87158-32-6 EXPERIMETÁLNÍ OVĚŘENÍ ÚNOSNOSTI DŘEVOBETONOVÝCH SPŘAŽENÝCH TRÁMŮ ZESÍLENÝCH CFRP LAMELAMI David Horák 1 Hlavní autor

Více

Technický list pro vnější tepelně izolační kompozitní systém (ETICS) Profi Steinwolle System s izolantem z minerální vlny (MW)

Technický list pro vnější tepelně izolační kompozitní systém (ETICS) Profi Steinwolle System s izolantem z minerální vlny (MW) Technický list pro vnější tepelně izolační kompozitní systém (ETICS) Profi Steinwolle System s izolantem z minerální vlny (MW) Tento systém ETICS je určen k použití jako vnější izolace stěn budov. Stěny

Více

Building the future TM COMPACTON COMPACTON. Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. ... nový standard betonáže

Building the future TM COMPACTON COMPACTON. Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony. ... nový standard betonáže Building the future TM Lehce zhutnitelné a samozhutnitelné betony... nový standard betonáže Současné požadavky na vysokou kvalitu a zároveň rychlost prováděných prací vyžadují nové technologie a materiály.

Více

Anorganická pojiva, cementy, malty

Anorganická pojiva, cementy, malty Anorganická pojiva, cementy, malty Ing. Alexander Trinner Technický a zkušební ústav stavební Praha, s.p. pobočka Plzeň Zahradní 15, 326 00 Plzeň trinner@tzus.cz; www.tzus.cz 1 Anorganická pojiva Definice:

Více

Obr. 1 - Rybák obecný na plovoucím ostrůvku - Tovačov

Obr. 1 - Rybák obecný na plovoucím ostrůvku - Tovačov NETRADIČNÍ APLIKACE VLÁKNOBETONU Jan Vodička,Vladimír Veselý, Iva Broukalová, Karel Lorek 1 Úvod Vláknobeton, jako specifický stavební materiál, je v poslední době stále častěji používán ve stavební výrobě.

Více

Construction. Lepidlo na bázi epoxidové pryskyřice. Popis výrobku. Testy. Technický list Vydání 02/2011 Identifikační č.: 02 04 02 03 001 0 000039

Construction. Lepidlo na bázi epoxidové pryskyřice. Popis výrobku. Testy. Technický list Vydání 02/2011 Identifikační č.: 02 04 02 03 001 0 000039 Technický list Vydání 02/2011 Identifikační č.: 02 04 02 03 001 0 000039 Lepidlo na bázi epoxidové pryskyřice Popis výrobku je tixotropní 2-komponentní konstrukční lepidlo a opravná malta na bázi epoxidové

Více

Technický list Sikadur -31 CF Rapid Popis výrobku Použití Construction Vlastnosti / výhody Testy Zkušební zprávy

Technický list Sikadur -31 CF Rapid Popis výrobku Použití    Construction Vlastnosti / výhody     Testy Zkušební zprávy Technický list Vydání 05/2013 Identifikační č.: 02 04 02 03 001 0 000043 2komponentní tixotropní epoxidové lepidlo Popis výrobku je tixotropní 2komponentní konstrukční lepidlo a opravná malta na bázi epoxidové

Více

Česká republika Ředitelství vodních cest ČR ŘVC TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ŘVC ČR. Kapitola 1

Česká republika Ředitelství vodních cest ČR ŘVC TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ŘVC ČR. Kapitola 1 Česká republika Ředitelství vodních cest ČR ŘV TEHNIKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ŘV ČR Kapitola 1 PROVÁDĚNÍ BETONOVÝH A ŽELEZOBETONOVÝH KONSTRUKÍ Vydání druhé Schváleno ŘV ČR č.j. ŘV/1606/09 ze dne

Více

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206

Stavební hmoty. Ing. Jana Boháčová. F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty Ing. Jana Boháčová jana.bohacova@vsb.cz F203/1 Tel. 59 732 1968 janabohacova.wz.cz http://fast10.vsb.cz/206 Stavební hmoty jsou suroviny a průmyslově vyráběné výrobky organického a anorganického

Více

ENVIRONMENTÁLNÍ OPTIMALIZACE KOMŮRKOVÉ ŽELEZOBETONOVÉ DESKY

ENVIRONMENTÁLNÍ OPTIMALIZACE KOMŮRKOVÉ ŽELEZOBETONOVÉ DESKY ENVIRONMENTÁLNÍ OPTIMALIZACE KOMŮRKOVÉ ŽELEZOBETONOVÉ DESKY Ctislav Fiala, Petr Hájek 1 Úvod Optimalizace v environmentálních souvislostech se na přelomu tisíciletí stává významným nástrojem v oblasti

Více

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006

Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2006 Ing. Jaroslava Hladíková, Ing. Martina Minaříková Ph.D., Ing. Lukáš Peřka, Ing. Vladivoj Tomek Výzkumný ústav maltovin Praha s.r.o. V uplynulém

Více

2komponentní pružný epoxidový nátěr, chemicky odolný a elektrostaticky vodivý

2komponentní pružný epoxidový nátěr, chemicky odolný a elektrostaticky vodivý Technický list Datum vydání: 01/2015 Identifikační č.: 02 08 01 02 020 0 000008 2komponentní pružný epoxidový nátěr, chemicky odolný a elektrostaticky vodivý Popis výrobku je 2komponentní, elektrostaticky

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ. FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví Kámen a kamenivo Kámen Třída Pevnost v tlaku min. [MPa] Nasákavost max. [% hm.] I. 110 1,5 II. 80 3,0 III. 40 5,0 Vybrané druhy

Více

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15

Základní škola Bruntál, Rýmařovská 15 Základní škola Bruntál, Rýmařovsk ovská 15 Praktické práce 8.. ročník Stavební,, maltové směsi si (Příprava materiálů pro zhotovení stavebních směsí) 17. 03.. / 2013 Ing. Martin Greško Historie stavebnictví

Více

Betonové stropy s vložkami z recyklovaných materiálů

Betonové stropy s vložkami z recyklovaných materiálů Betonové stropy s vložkami z recyklovaných materiálů Petr Hájek Snaha o úsporu konstrukčních materiálů pocházejících z primárních surovinových zdrojů patří mezi základní principy trvale udržitelného rozvoje.

Více

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Fakulta stavební MANUÁL K PROGRAMU POPÍLEK

ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE. Fakulta stavební MANUÁL K PROGRAMU POPÍLEK ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE Fakulta stavební MANUÁL K PROGRAMU POPÍLEK Manuál k programu Popílek A.1 O programu Program Popílek vznikl v rámci diplomové práce na katedře Betonových a zděných konstrukcí.

Více

Plán jakosti procesu

Plán jakosti procesu Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava Fakulta stavební Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Program č. 1 Plán jakosti procesu Jana Boháčová VN1SHD01 2008/2009 Obsah: 1. Cíl zpracování plánu

Více

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Pracoviště zkušební laboratoře:

České vysoké učení technické v Praze Fakulta stavební - zkušební laboratoř Thákurova 7, 166 29 Praha 6 Pracoviště zkušební laboratoře: Pracoviště zkušební laboratoře: 1. OL 123 Odborná laboratoř stavebních materiálů Thákurova 7, 166 29 Praha 6 2. OL 124 Odborná laboratoř konstrukcí pozemních staveb Thákurova 7, 166 29 Praha 6 3. OL 132

Více

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2.

Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. Malty a beton Zdroj: 1. název: Stavební hmoty autor: Luboš svoboda a kolektiv nakladatelství: Jaga group, s.r.o., Bratislava 2007 ISBN 978-80-8076-057-1 2. www.unium.cz/materialy/cvut/fsv/predna sky- svoboda-m6153-p1.html

Více

Materiály charakteristiky potř ebné pro navrhování

Materiály charakteristiky potř ebné pro navrhování 2 Materiály charakteristiky potřebné pro navrhování 2.1 Úvod Zdivo je vzhledem k velkému množství druhů a tvarů zdicích prvků (cihel, tvárnic) velmi různorodý stavební materiál s rozdílnými užitnými vlastnostmi,

Více

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu

LEPENÉ SPOJE. 1, Podstata lepícího procesu LEPENÉ SPOJE Nárůst požadavků na technickou úroveň konstrukcí se projevuje v poslední době intenzivně i v oblasti spojování materiálů, kde lepení je často jedinou spojovací metodou, která nenarušuje vlastnosti

Více

Construction. Sikafloor -ArmorTop. Vsyp s metalickým plnivem pro pancéřové betonové podlahy s mimořádnou provozní zátěží.

Construction. Sikafloor -ArmorTop. Vsyp s metalickým plnivem pro pancéřové betonové podlahy s mimořádnou provozní zátěží. Technický list Datum vydání 10/2014 Identifikační č.: 02 08 03 04 001 0 000014 1180 Vsyp s metalickým plnivem pro pancéřové betonové podlahy s mimořádnou provozní zátěží Popis výrobku je předmíchaná cementová

Více

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH. Kapitola 17 BETON PRO KONSTRUKCE

TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH. Kapitola 17 BETON PRO KONSTRUKCE ČESKÉ DRÁHY, státní organizace DIVIZE DOPRAVNÍ CESTY, o.z. TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB ČESKÝCH DRAH Kapitola 17 BETON PRO KONSTRUKCE Třetí aktualizované vydání Změna č. xx Schváleno VŘ DDC č.j.túdc-xxxxx/2002

Více

Construction. Vysoce kvalitní, nízké smrštění, expanzní zálivková hmota. Popis výrobku

Construction. Vysoce kvalitní, nízké smrštění, expanzní zálivková hmota. Popis výrobku Technický list Vydání 01.02.2013 Identifikační č.: 010201010010000005 Vysoce kvalitní, nízké smrštění, expanzní zálivková hmota Construction Popis výrobku je jednosložková zálivková hmota s cementovým

Více

Sika WT Těsnicí a krystalizační přísady do betonu

Sika WT Těsnicí a krystalizační přísady do betonu Sika WT Těsnicí a krystalizační přísady do betonu Dokonale vodonepropustný beton s přísadami řady Sika WT Technologie vodonepropustnosti Beton je porézní materiál, který obsahuje mikropóry vzniklé při

Více

Konstrukční systémy II

Konstrukční systémy II Konstrukční systémy II Stěnové systémy Ing. Petr Suchánek, Ph.D. Svislé nosné konstrukce stěny společně s vodorovnými nosnými konstrukcemi tvoří rozhodující část konstrukčního systému Funkční požadavky

Více

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON

STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON JČU-ZF, KATEDRA KRAJINNÉHO MANAGEMENTU STAVEBNÍ MATERIÁLY A KONSTRUKCE (STMK) BETON umělé stavivo vytvořené ze směsi drobného a hrubého kameniva a vhodného pojiva s možným obsahem různých přísad a příměsí

Více

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi.

Tento dokument je obsahově identický s oficiální tištěnou verzí. Byl vytvořen v systému TP online a v žádném případě nenahrazuje tištěnou verzi. MINISTERSTVO DOPRAVY ODBOR SILNIČNÍ INFRASTRUKTURY TP-76 TECHNICKÉ PODMÍNKY GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM PRO POZEMNÍ KOMUNIKACE Část A Zásady geotechnického průzkumu Schváleno : MD-OSI č.j. 485/09-910-IPK/1 ze

Více

Stavební lepidlo pro:

Stavební lepidlo pro: Technický list Vydání 23/12/2008 Identifikační č.: 02 04 02 03 001 0 000006 2-komponentní stavební lepidlo Popis výrobku Použití Tixotropní, 2 - komponentní stavební lepidlo na epoxidové bázi, v kartuši.

Více

Umělý kámen užití a vlastnosti

Umělý kámen užití a vlastnosti Umělý kámen užití a vlastnosti 1. 2. 2010 Při obnově nebo restaurování kamenných objektů sochařských děl, architektonických prvků apod. se často setkáváme s potřebou doplnění chybějících částí. Jsou v

Více

PLOTOVÝ SYSTÉM TVÁŘ KAMENE GABRO

PLOTOVÝ SYSTÉM TVÁŘ KAMENE GABRO TECHNICKÝ LIST - ZAHRADNÍ ARCHITEKTURA Plot Tvář kamene Gabro - sloupek (220, 60, 220 hladký, 60 hladký), Plot Tvář kamene Gabro - deska, Plot Tvář kamene Gabro - stříška na sloupek (oboustranná, jednostranná),

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2.15 Konstrukční materiály Kapitola 21 Desky

Více

Construction. Směs na bázi cementu pro samonivelační podlahy s vysokou provozní zátěží pro tloušťku vrstvy 5-15 mm. Popis výrobku.

Construction. Směs na bázi cementu pro samonivelační podlahy s vysokou provozní zátěží pro tloušťku vrstvy 5-15 mm. Popis výrobku. Technický list Datum vydání 03/2011 Identifikační č.: 010803010080000032 Verze č. 03 Sikafloor Level -T2 Směs na bázi cementu pro samonivelační podlahy s vysokou provozní zátěží pro tloušťku vrstvy 5-15

Více

P91.cz. P91.cz Protipožární omítky Knauf. Novinka. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. Omítkové a fasádní systémy 4/2014

P91.cz. P91.cz Protipožární omítky Knauf. Novinka. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. P91.cz Knauf VERMIPLASTER. Omítkové a fasádní systémy 4/2014 P91.cz Omítkové a fasádní systémy 4/2014 P91.cz Protipožární omítky Knauf P91.cz Knauf Novinka P91.cz Knauf P91.cz Protipožární omítky Knauf Obsah Strana P91.cz Knauf Vermiplaster Protipožární sádrová

Více

VYSOKOHODNOTNÉ A ENVIRONMENTÁLNĚ EFEKTIVNÍ STAVEBNÍ MATERIÁLY, KONSTRUKCE A TECHNOLOGIE

VYSOKOHODNOTNÉ A ENVIRONMENTÁLNĚ EFEKTIVNÍ STAVEBNÍ MATERIÁLY, KONSTRUKCE A TECHNOLOGIE VYSOKOHODNOTNÉ A ENVIRONMENTÁLNĚ EFEKTIVNÍ STAVEBNÍ MATERIÁLY, KONSTRUKCE A TECHNOLOGIE Ctislav Fiala 1. Vysokohodnotné materiály na silikátové bázi Hitem stavebnictví v oblasti silikátů se na přelomu

Více

Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity

Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity PŘEDBĚŽNÁ ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA ICS 91.100.30 Červen 2015 ČSN P 73 2450 Vláknobeton Specifikace, vlastnosti, výroba a shoda Fibre-reinforced concrete Specification, performance, production and conformity

Více

Zakázka: D111029 Stavba: Sanace svahu Olešnice poškozeného přívalovými dešti v srpnu 2010 I. etapa Objekt: SO 201 Sanace svahu

Zakázka: D111029 Stavba: Sanace svahu Olešnice poškozeného přívalovými dešti v srpnu 2010 I. etapa Objekt: SO 201 Sanace svahu 1 Technická zpráva ke statickému výpočtu... 2 1.1 Identifikační údaje... 2 1.1.1 Stavba... 2 1.1.2 Investor... 2 1.1.3 Projektant... 2 1.1.4 Ostatní... 2 1.2 Základní údaje o zdi... 3 1.3 Technický popis

Více

PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO

PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO TECHNICKÝ LIST BROŽ TVÁŘ KAMENE - GABRO PLOT TVÁŘ KAMENE - GABRO Sloupek (220, 60, 220 hladký, 60 hladký), Deska, Stříška (na sloupek oboustranná, na sloupek jednostranná, na desku oboustranná, na desku

Více

MasterFlow 928. Cementová nesmrštivá zálivková a kotevní malta.

MasterFlow 928. Cementová nesmrštivá zálivková a kotevní malta. POPIS PRODUKTU MasterFlow 928 je předem připravená jednosložková nesmrštivá vysoce pevnostní zálivková a kotevní malta, vyrobená na cementové bázi s obsahem přírodních plniv. Receptura umožňuje použití

Více

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK

PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK PROTIHLUKOVÁ STĚNA Z DŘEVOCEMENTOVÝCH ABSORBČNÍCH DESEK Rudolf Hela, Oldřich Fiala, Jiří Zach V příspěvku je popsán systém protihlukových stěn za využití odpadu z těžby a zpracování dřeva. Pro pohltivou

Více

Příručka technologa SUROVINY VÝROBA VLASTNOSTI. 2010 / 1. vydání

Příručka technologa SUROVINY VÝROBA VLASTNOSTI. 2010 / 1. vydání Příručka technologa BETON SUROVINY VÝROBA VLASTNOSTI 2010 / 1. vydání PŘEDMLUVA Vážení příznivci a přátelé betonu, dostává se Vám do rukou»příručka TECHNOLOGA BETON SUROVINY, VÝROBA, VLASTNOSTI«, kterou

Více

Dodatečné informace k zadávacím podmínkám

Dodatečné informace k zadávacím podmínkám GRANTIKA České spořitelny, a.s. Jakubské nám. 127/5 60200 Brno Tel.: +420 542210148 Fax: +420 542210242 E-mail: bielak@grantikacs.com Vyřizuje: Ing. Roman Bielak Projekt je spolufinancován ERDF prostřednictvím

Více

Bobtnavá injektážní hadička pro těsnění konstrukčních spár ve vodotěsných stavbách

Bobtnavá injektážní hadička pro těsnění konstrukčních spár ve vodotěsných stavbách Technický list Vydání 31/03/2008 Identifikační č.: 02 07 03 05 001 0 000013 Set ( Sika Injectoflex-Systém typ HPM ) ( Sika Injectoflex-systém typ HPM ) Bobtnavá injektážní hadička pro těsnění konstrukčních

Více

11. Omítání, lepení obkladů a spárování

11. Omítání, lepení obkladů a spárování 11. Omítání, lepení obkladů a spárování Omítání, lepení obkladů a spárování 11.1 Omítání ve vnitřním prostředí Pro tyto omítky platí EN 998-1 Specifikace malt pro zdivo Část 1: Malty pro vnitřní a vnější

Více

Vývoj mezinárodn. rodní normalizace v oboru maltovin v roce 2009. Ing. Lukáš

Vývoj mezinárodn. rodní normalizace v oboru maltovin v roce 2009. Ing. Lukáš Vývoj mezinárodn rodní normalizace v oboru maltovin v roce 2009 Ing. Lukáš Peřka Odborný seminář VÁPNO, CEMENT, EKOLOGIE 25.5.- Český normalizační institut - ukončen ení činnosti k 31.12.2008 - od 1.1.2009

Více

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. 915/2005/ŽPZ/MaD/0006 ze dne 19.8.2005, ve znění pozdějších změn:

Aktuální znění výrokové části integrovaného povolení čj. 915/2005/ŽPZ/MaD/0006 ze dne 19.8.2005, ve znění pozdějších změn: V rámci aktuálního znění výrokové části integrovaného povolení jsou zapracovány dosud vydané změny příslušného integrovaného povolení. Uvedený dokument má pouze informativní charakter a není závazný. Aktuální

Více

Sada 1 Technologie betonu

Sada 1 Technologie betonu S třední škola stavební Jihlava Sada 1 Technologie betonu 20. Zvláštní druhy betonů Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony registrační číslo projektu:cz.1.09/1.5.00/34.0284 Šablona: III/2

Více

ČSN EN 206. Chemické korozní procesy betonu. ph čerstvého betonu cca 12,5

ČSN EN 206. Chemické korozní procesy betonu. ph čerstvého betonu cca 12,5 Návrhové parametry betonu Diagnostika g železobetonovch konstrukcí Ing. Zdeněk Vávra vavra.z@betosan.cz +420 602 145 570 Pevnost v tlaku Modul pružnosti Vlastnosti betonu dle SVP Konzistence Maximální

Více

Trvanlivost a odolnost. Degradace. Vliv fyzikálních činitelů STAVEBNÍ LÁTKA I STAVEBNÍ KONSTRUKCE OD JEJICH POUŽITÍ IHNED ZAČÍNAJÍ DEGRADOVAT

Trvanlivost a odolnost. Degradace. Vliv fyzikálních činitelů STAVEBNÍ LÁTKA I STAVEBNÍ KONSTRUKCE OD JEJICH POUŽITÍ IHNED ZAČÍNAJÍ DEGRADOVAT VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ FAKULTA STAVEBNÍ Ústav stavebního zkušebnictví Trvanlivost a odolnost stavebních materiálů Degradace STAVEBNÍ LÁTKA I STAVEBNÍ KONSTRUKCE OD JEJICH POUŽITÍ IHNED ZAČÍNAJÍ

Více

Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce

Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce 38 technologie Betony pro vodonepropustné a masivní konstrukce Podzemní části staveb jsou velmi často budovány formou vodonepropustných betonových konstrukcí, systémem tzv. bílé vany. Obzvláště u konstrukcí

Více

BETONOVÉ OBRUBNÍKY A ŽLABY

BETONOVÉ OBRUBNÍKY A ŽLABY Podle normy EN 1340 jsou betonové obrubníky prefabrikované betonové dílce určené k oddělení povrchů ve stejné výškové úrovni nebo v různých úrovních, které poskytují: fyzikální nebo vizuální rozlišení

Více

Sada 2 MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS

Sada 2 MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS S t ř e d n í š k o l a s t a v e b n í J i h l a v a Sada 2 MATERIÁLOVÁ A KONSTRUKČNÍ TYPOLOGIE STAVEB PS 06. ZPRŮMYSLNĚNÝ MONOLIT SLOŽKY BETONU Digitální učební materiál projektu: SŠS Jihlava šablony

Více

VYUŽITÍ ODPADU Z VÝROBY KAMENNÉ VLNY PRO MODIFIKACI VLASTNOSTÍ CEMENTOVÝCH DESEK S ORGANICKÝM PLNIVEM

VYUŽITÍ ODPADU Z VÝROBY KAMENNÉ VLNY PRO MODIFIKACI VLASTNOSTÍ CEMENTOVÝCH DESEK S ORGANICKÝM PLNIVEM VYUŽITÍ ODPADU Z VÝROBY KAMENNÉ VLNY PRO MODIFIKACI VLASTNOSTÍ CEMENTOVÝCH DESEK S ORGANICKÝM PLNIVEM Ing. Miroslav Vacula, ing.martin Klvač, Robert Mildner Abstract The boards are used wherever their

Více

Rozsah použití. Vlastnosti produktu. Technický list 265 březen 2015

Rozsah použití. Vlastnosti produktu. Technický list 265 březen 2015 265 březen 2015 Vodopropustná spárovací malta na dlažbu z přírodního kamene a betonu Rozsah použití Na dlažbu a dláždění. Pro exteriér. Na spáry širší než 3 mm. Vodopropustné spárování dlažby z malých

Více

VLIVY VIBRACÍ A ZPŮSOBU PROVEDENÍ PRŮMYSLOVÉ DRÁTKOBETONOVÉ PODLAHY NA JEJÍ PORUŠITELNOST

VLIVY VIBRACÍ A ZPŮSOBU PROVEDENÍ PRŮMYSLOVÉ DRÁTKOBETONOVÉ PODLAHY NA JEJÍ PORUŠITELNOST VLIVY VIBRACÍ A ZPŮSOBU PROVEDENÍ PRŮMYSLOVÉ DRÁTKOBETONOVÉ PODLAHY NA JEJÍ PORUŠITELNOST Doc. Ing. Daniel Makovička, DrSc. (1) Ing. Daniel Makovička (2) (1) České vysoké učení technické v Praze, Kloknerův

Více

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY

VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V BRNĚ BRNO UNIVERSITY OF TECHNOLOGY FAKULTA STAVEBNÍ ÚSTAV TECHNOLOGIE STAVEBNÍCH HMOT A DÍLCŮ FACULTY OF CIVIL ENGINEERING INSTITUTE OF TECHNOLOGY OF BUILDING MATERIALS AND COMPONENTS

Více

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH

Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH Inovativní výrobky a environmentální technologie (reg. č. CZ.1.05/3.1.00/14.0306) ENVITECH Zpráva o řešení č. 2 IA 04 Kompozity na bázi geopolymerů s krátkovlákennou a nanopartikulární výztuží Vedoucí

Více

Construction. Zálivková hmota. Popis výrobku. Technický list Vydání 24.11.2015 Identifikační č.: 02 02 01 01 001 0 000002 1180 SikaGrout -212

Construction. Zálivková hmota. Popis výrobku. Technický list Vydání 24.11.2015 Identifikační č.: 02 02 01 01 001 0 000002 1180 SikaGrout -212 Technický list Vydání 24.11.2015 Identifikační č.: 02 02 01 01 001 0 000002 1180 Zálivková hmota Popis výrobku je zálivková hmota s cementovým pojivem, tekutá, s expanzím účinkem. splňuje požadavky na

Více

High Volume Fly Ash Concrete - HVFAC

High Volume Fly Ash Concrete - HVFAC REFERATY XXIV Międzynarodowa Konferencja POPIOŁY Z ENERGETYKI 2017 Vysoké učení technické v Brně Fakulta stavební, Ústav technologie stavebních hmot a dílců High Volume Fly Ash Concrete - HVFAC Betony

Více

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek

Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský ČSN EN 206 a další nové standardy pro výrobu a zkoušení betonu Obsah Konstrukční vrstvy vozovek Výrobkové normy Prováděcí normy Zkušební

Více

Zkouška stanovení objemové hmotnosti a nasákavosti provedena od 26.10. do 30.10.2015.

Zkouška stanovení objemové hmotnosti a nasákavosti provedena od 26.10. do 30.10.2015. Výtisk č. PROTOKOL O ZKOUŠCE č. A 159 / 2015 Zkouška: Stanovení objemové hmotnosti a nasákavosti Stanovení pevnosti za ohybu Stanovení mrazuvzdornosti Stanovení odolnosti proti tepelnému šoku. Název položky:

Více

BETON Beton pojiva plniva vody přísady příměsi umělému kameni asfaltobetony polymerbetony 3600 př. n.l. římský Pantheon

BETON Beton pojiva plniva vody přísady příměsi umělému kameni asfaltobetony polymerbetony 3600 př. n.l. římský Pantheon BETON Beton je kompozitní látka vznikající ztvrdnutím směsi jeho základních složek pojiva (nejčastěji cementu), plniva (kameniva nejčastěji písku a štěrku) a vody. Kromě těchto základních složek obsahuje

Více

ČESKÝ KRUMLOV, LATRÁN č.p.20

ČESKÝ KRUMLOV, LATRÁN č.p.20 Akce : Část: ČESKÝ KRUMLOV, LATRÁN č.p.20 OBNOVA PRŮČELÍ ORIENTOVANÝCH DO ULICE NA FORTNĚ Zak. č. : 1221 Stupeň dokumentace : projekt stavby DPS SEZNAM PŘÍLOH (členěno dle metodiky platné Vyhlášky č.499/2006

Více

OBSAH ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM

OBSAH ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM ODOLNOST ENERGOSÁDRY PROTI ZMRAZOVACÍM CYKLŮM THE FROST RESISTANCE OF FLUE GAS DESULFURIZATION (FGD) GYPSUM Pavla Rovnaníková, Jitka Meitnerová Stavební fakulta VUT v Brně Abstract: The properties of flue

Více

Třebízského 207, 687 24 Uherský Ostroh, Technické podmínky dodací. č. TP 02-07 PRAŽEC B 91S(P) ÚČINNOST OD 1.1.2008

Třebízského 207, 687 24 Uherský Ostroh, Technické podmínky dodací. č. TP 02-07 PRAŽEC B 91S(P) ÚČINNOST OD 1.1.2008 Technické podmínky dodací č. TP 02-07 PRAŽEC B 91S(P) ÚČINNOST OD 1.1.2008 Technické podmínky schvaluje: Organizace Jméno Razítko, podpis Datum TP 02-07 1. vydání Strana 1 (celkem 16) říjen 2007 ZÁZNAM

Více

STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO 22.2.2012. TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR STAVEBNÍ KÁMEN

STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO STAVEBNÍ KÁMEN A KAMENIVO 22.2.2012. TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR STAVEBNÍ KÁMEN AI01 STAVEBNÍ LÁTKY A GEOLOGIE Kámen a kamenivo pro stavební účely Ing. Věra Heřmánková, Ph.D. Video: A TAJEMSTVÍ ČESKÉHO KAMENE od Svazu kameníků a kamenosochařů ČR A Přírodní kámen se již v dávných dobách

Více

TENKOVRSTVÉ OMÍTKY, ŠTUKY, STĚRKY

TENKOVRSTVÉ OMÍTKY, ŠTUKY, STĚRKY TENKOVRSTVÉ OMÍTKY, ŠTUKY, STĚRKY SPECIÁLNÍ STĚRKY TENKOVRSTVÉ OMÍTKY, ŠTUKY, STĚRKY Baumit Bayosan vápenný štuk RK 70 N (Baumit Bayosan KalkFeinputz RK 70 N) Vápenná štuková omítka pro interiér i exteriér,

Více

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti

RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Autor RNDr. Jan Pretel Organizace Český hydrometeorologický ústav, Praha Název textu Předpoklady výskytu zvýšené sekundární prašnosti Blok BK14 - Sekundární prašnost Datum Prosinec 2001 Poznámka Text neprošel

Více

POZNATKY Z VÝROBY, DOPRAVY A ZPRACOVÁNÍ POHLEDOVÝCH BETONŮ

POZNATKY Z VÝROBY, DOPRAVY A ZPRACOVÁNÍ POHLEDOVÝCH BETONŮ 038 POZNATKY Z VÝROBY, DOPRAVY A ZPRACOVÁNÍ POHLEDOVÝCH BETONŮ 1b MILADA MAZUROVÁ 1c Pohledovost betonu je obvykle chápána jako vzhled povrchu betonu, tj. beton působí esteticky a přijatelně v daném prostředí,

Více

ŽÁROHMOTY Z TŘEMOŠNÉ. Bohuslav Korsa, Luboš Rybák, Pavel Fajfr, Jiří Pešek ŽÁROHMOTY, spol. s r.o. Třemošná. Abstract:

ŽÁROHMOTY Z TŘEMOŠNÉ. Bohuslav Korsa, Luboš Rybák, Pavel Fajfr, Jiří Pešek ŽÁROHMOTY, spol. s r.o. Třemošná. Abstract: ŽÁROHMOTY Z TŘEMOŠNÉ Bohuslav Korsa, Luboš Rybák, Pavel Fajfr, Jiří Pešek ŽÁROHMOTY, spol. s r.o. Třemošná Abstract: Orientace výroby firmy ŽÁROHMOTY, spol. s r.o. Třemošná. Přehled základních typů výrobků

Více

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz

Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz Ukázka knihy z internetového knihkupectví www.kosmas.cz U k á z k a k n i h y z i n t e r n e t o v é h o k n i h k u p e c t v í w w w. k o s m a s. c z, U I D : K O S 1 8 1 1 3 9 U k á z k a k n i h

Více

KVK THERM eps special ETA č. 09/0144 s izolantem z expandovaného polystyrenu ( EPS )

KVK THERM eps special ETA č. 09/0144 s izolantem z expandovaného polystyrenu ( EPS ) Technický list pro venkovní tepelně izolační kompozitní systém ( ETICS ) KVK THERM eps special ETA č. 09/0144 s izolantem z expandovaného polystyrenu ( EPS ) 1) Základní údaje Vnější tepelně izolační kompozitní

Více

CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT

CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT CEMENTOVÉ SMĚSI S TiO 2 PRO GRC KOMPOZIT Martin Boháč Theodor Staněk Výzkumný ústav stavebních hmot, a.s. Fotokatalýza Úvod způsob a dávka přídavku TiO 2 optimalizace pojiva inovace receptury samočisticí

Více

Obr. 19.: Směry zkoušení vlastností dřeva.

Obr. 19.: Směry zkoušení vlastností dřeva. 8 ZKOUŠENÍ DŘEVA Zkoušky přírodního (rostlého) dřeva se provádí na rozměrově přesně určených vzorcích bez suků, smolnatosti, dřeně a jiných vad. Z výsledků těchto zkoušek usuzujeme na vlastnosti dřeva

Více

Beton. Be - ton je složkový (kompozitový) materiál

Beton. Be - ton je složkový (kompozitový) materiál Fakulta stavební VŠB TUO Be - ton je složkový (kompozitový) materiál Prvky betonových konstrukcí vlastnosti materiálů, pracovní diagramy, spolupůsobení betonu a výztuže Nejznámějším míchaným nápojem je

Více

Evropská komise předložila dne návrh na zrušení směrnice Rady 89/ /EHS (CPD) ze dne 21. prosince 1989 o sbližování právních a správní

Evropská komise předložila dne návrh na zrušení směrnice Rady 89/ /EHS (CPD) ze dne 21. prosince 1989 o sbližování právních a správní Vývoj mezinárodní normalizace v oboru maltovin v roce 2010 Ing. Lukáš Peřka Evropská komise předložila dne 23.05.2008 návrh na zrušení směrnice Rady 89/106 106/EHS (CPD) ze dne 21. prosince 1989 o sbližování

Více

CENÍK NABÍDKOVÝ LIST ZÁKLADNÍCH DRUHŮ ČERSTVÉHO BETONU A OSTATNÍCH SLUŽEB. Platnost od 1.1.2014 PROVOZ ČESKÉ BUDĚJOVICE

CENÍK NABÍDKOVÝ LIST ZÁKLADNÍCH DRUHŮ ČERSTVÉHO BETONU A OSTATNÍCH SLUŽEB. Platnost od 1.1.2014 PROVOZ ČESKÉ BUDĚJOVICE TBG České Budějovice spol. s r.o. Planá č.p. 78 p. Boršov nad Vltavou PSČ 373 82 IČ: 25105761 DIČ: CZ25105761 dle ČSN EN ISO 9001:2009 Společnost je zapsána v obchodním rejstříku u Krajského soudu v Českých

Více

VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY. ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR

VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY. ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR VYZTUŽOVÁNÍ STRUKTURY BETONU OCELOVÝMI VLÁKNY Karel Trtík ČVUT Fakulta stavební, katedra betonových konstrukcí a mostů, Thákurova 7, 166 29 Praha 6, ČR Abstrakt Článek je zaměřen na problematiku vyztužování

Více

NOSNÍK UHPC PRO MOSTNÍ STAVBY

NOSNÍK UHPC PRO MOSTNÍ STAVBY NOSNÍK UHPC PRO MOSTNÍ STAVBY Autor: Petr Jedlinský, Eurovia CS, a.s. Příspěvek byl zpracován za podpory programu Centra kompetence Technologické agentury České republiky (TAČR) v rámci projektu Centrum

Více

Construction. SikaGrout -318. Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním. Popis výrobku

Construction. SikaGrout -318. Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním. Popis výrobku Technický list Vydání 26.03.2014 Identifikační č.: 02 02 01 0100 1 0000006 1180 SikaGrout -318 SikaGrout -318 Vysoce kvalitní, expanzní zálivková hmota s nízkým smrštěním Popis výrobku SikaGrout -318 je

Více

Kapitola 5 PODKLADNÍ VRSTVY

Kapitola 5 PODKLADNÍ VRSTVY MINISTERSTVO DOPRAVY Odbor pozemních komunikací TECHNICKÉ KVALITATIVNÍ PODMÍNKY STAVEB POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ Kapitola 5 PODKLADNÍ VRSTVY Schváleno: MD-OPK č.j. 4/2015-120-TN/2, ze dne 21.1.2015, s účinností

Více

KVK THERM mw ETA č. 09/0177 s izolantem z minerální vlny ( MW )

KVK THERM mw ETA č. 09/0177 s izolantem z minerální vlny ( MW ) Technický list pro venkovní tepelně izolační kompozitní systém ( ETICS ) KVK THERM mw ETA č. 09/0177 s izolantem z minerální vlny ( MW ) 1) Základní údaje Vnější tepelně izolační kompozitní systémy (ETICS

Více

OBJEDNATEL Obec Běloky Běloky 19 273 53 Hostouň GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM RENOVOVANÉ HRÁZE RYBNÍKA V OBCI

OBJEDNATEL Obec Běloky Běloky 19 273 53 Hostouň GEOTECHNICKÝ PRŮZKUM RENOVOVANÉ HRÁZE RYBNÍKA V OBCI KOMPLEXNÍ GEOLOGICKÝ A GEOFYZIKÁLNÍ PRŮZKUM KONTAKTY: GEOTREND s.r.o. Smečenská 183, 274 01 SLANÝ tel.: 312 521 115 tel., fax: 312 525 706 e-mail: geotrend@geotrend.cz URL: www.geotrend.cz IDENTIFIKACE:

Více

Technický list StoMurisol SP weiß

Technický list StoMurisol SP weiß Sanační omítka podle EN 998-1, zkoušená a certifikovaná podle směrnice WTA Charakteristika Použití Vlastnosti Technická data exteriér a interiér pro sanaci vlhkostí a solemi zatíženého zdiva v nadzemní

Více

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I vodorovné konstrukce dřevěné stropy FA ČVUT DŘEVĚNÉ STROPY. Doc.ing. Vladimír Daňkovský, CSc zs 2009/2010 Str.

POZEMNÍ STAVITELSTVÍ I vodorovné konstrukce dřevěné stropy FA ČVUT DŘEVĚNÉ STROPY. Doc.ing. Vladimír Daňkovský, CSc zs 2009/2010 Str. DŘEVĚNÉ STROPY Doc.ing. Vladimír Daňkovský, CSc zs 2009/2010 Str. 1 STROPY SPALNÉ s viditelnými prvky stropu Doc.ing. Vladimír Daňkovský, CSc zs 2009/2010 Str. 2 STROPY NESPALNÉ s omítaným podhledem Doc.ing.

Více

Seznam příloh Obnova fasád věže nízkého zámku v Plumlově

Seznam příloh Obnova fasád věže nízkého zámku v Plumlově Seznam příloh Obnova fasád věže nízkého zámku v Plumlově Dokumentace pro ohlášení stavby A. Průvodní zpráva B. Technická zpráva C. Situace D. Dokladová část E. Zásady organizace výstavby F. Architektonicko

Více

Tvoøení slov. Využití: Pomùcky a potøeby:

Tvoøení slov. Využití: Pomùcky a potøeby: II. st. 3 Tvoøení slov OSV VDO EGS MKV ENV MED Klíèové pojmy: Pomùcky a potøeby: Cvièení se dá použít v kterémkoliv roèníku pøi opakování tvoøení slov. K tomu se dají využít i jiné úkoly, napø. slovní

Více

Evropské normy: CEMENT + BETON

Evropské normy: CEMENT + BETON Evropské normy: CEMENT + BETON Cement Cementy pro obecné použití Požadavky jsou specifikovány v normě ČSN EN 197-1 Cement Část 1: Složení, specifikace a kritéria shody cementů pro obecné použití Jedná

Více

Trutnov, Křižíkova 554 Porucha jihozápadního štítového lodžiového stěnového panelu

Trutnov, Křižíkova 554 Porucha jihozápadního štítového lodžiového stěnového panelu 1741/15 Trutnov, Křižíkova 554 Porucha jihozápadního štítového lodžiového stěnového panelu Statický posudek Vlastník objektu: Společenství vlastníků jednotek Křižíkova 554, Trutnov Zadal: POPAS CZ, s.r.o.

Více

Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm).

Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm). Malta je podobný materiál jako beton, liší se však velikostí horní frakce plniva (zpravidla max. 4 mm). Malta je tvořena plnivem, pojivem a vodou a přísadami. Malta tvrdne hydraulicky, teplem, vysycháním

Více

Přísady a příměsi v POPbetonu

Přísady a příměsi v POPbetonu Přísady a příměsi v POPbetonu Rostislav Šulc 1, Pavel Svoboda 2 Abstrakt POPbeton jako nový typ bezcementového betonu využívá jako pojivo alkalicky aktivovaný úletový popílek z našich hnědouhelných a černouhelných

Více