T e m ati c k é okruhy m at u r i tn í c h o t á zek

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "T e m ati c k é okruhy m at u r i tn í c h o t á zek"

Transkript

1 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Informační technologie Školní rok: 2013/2014 Číslo oboru: M/01 Třída: I4A I n f o r m a t i k a 1. Tvorba statických www stránek Struktura stránek, jazyk html, kaskádové styly, zásady tvorby. 2. Tvorba dynamických www stránek Struktura stránek, skriptovací jazyk, zásady tvorby. 3. Tvorba dynamických www stránek Tvorba formuláře v PHP, POST, GET, SESSIONS, COOKIES. 4. Tvorba dynamických www stránek, připojení k databázi MySQL Vytvoření databáze, vytvoření tabulky, operace se záznamy. 5. Jazyk SQL Typy příkazů, parametry příkazu SELECT, příkazy pro naplnění a aktualizaci tabulek. 6. Jazyk SQL Příkazy pro definici dat CREATE, ALTER, DROP. 7. Třídění celých čísel Třídění přímým výběrem, přímým vkládáním a přímou výměnou, popis činnosti (vývojový diagram). 8. Datové typy jednoduché, strukturované pole Deklarace v různých programovacích jazycích, rozdíly mezi pojmenovaným a anonymním polem, statickým a dynamickým polem. 9. Datové typy strukturované záznam Deklarace v různých programovacích jazycích, použití příkazu WITH. 10. Datové typy strukturované soubor Deklarace v různých programovacích jazycích, odlišnosti jednotlivých typů souborů. 11. Základní řídící struktury přiřazovací příkaz, podmíněný příkaz, příkaz CASE Syntaxe v různých programovacích jazycích. Úplný a neúplný podmíněný příkaz, syntaxe v různých programovacích jazycích, vývojový diagram. 12. Základní řídící struktury cyklus s podmínkou na začátku a na konci Syntaxe v různých programovacích jazycích, vývojový diagram, kdy je výhodné použití příkazu. 13. Základní řídící struktury cyklus s pevným počtem opakování Syntaxe v různých programovacích jazycích, vývojový diagram, kdy je výhodné použití příkazu. 14. Práce se soubory čtení textových souborů, zápis do textových souborů. Posloupnost příkazů pro úspěšnou práci s textovými soubory, příkazy pro čtení a zápis v různých programovacích jazycích, možnosti čtení.

2 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy Práce se soubory čtení binárních souborů, zápis do binárních souborů Posloupnost příkazů pro úspěšnou práci s binárními soubory, příkazy pro zápis a čtení v různých programovacích jazycích. 16. Podprogramy (procedury) a funkce Opodstatněnost použití podprogramu nebo funkce, parametry, možnosti předávání parametrů podprogramům nebo funkcím, rekurzivní volání podprogramu. 17. Základní pojmy z databází Historický vývoj, typy databází, normální formy, normalizace. 18. Základní pojmy z databází Databázová tabulka, možnosti propojování tabulek, sestavy. 19. Struktura programu (návěští, const, var, procedure, tělo programu), oblast existence (definiční obor) a oblast platnosti identifikátoru. 20. Základy OOP Identifikátory, atributy, metody, objektové typy proměnných. Konstruktory a destruktory, dědičnost, zapouzdření, polymorfismus. 21. Vizuální objekty, vstup výstup dat, konverzní funkce Ukazatel, třída, objekty, dědičnost. 22. Digitální fotografie Formát a komprese dat, expozice, vyvážení bílé, typy konstrukcí fotoaparátu, programy pro úpravu digitálních fotografií, grafické editory, vylepšení fotografie, odstranění vad, kompozice. 23. Rastrová grafika Formát dat, způsoby získávání obrázků, kreslení tvarů a čar, výběry, transformace, vrstvy, masky, výběry, filtry, animace. 24. Vektorová grafika Prvky vektorové grafiky, křivky, geometrické tvary, text, hladiny, souborové formáty, základy typografie. 25. Video Pořízení a editace, souborové formáty, kodeky, zásady tvorby. Filmová řeč, filmové žánry, historie filmu princip, technika D grafika Modelování křivek, ploch a objektů, rendrování, animace, světla, kamery. 27. Aplikační software pro výpočty Práce s daty import, export, tvorba složitějších vzorců, grafy, sumarizace dat, kontingenční tabulka, historický vývoj. 28. Aplikační software pro práci s textem Stylování, typografie, sazba, práce s rozsáhlými dokumenty, makra, podpora tvorby webových stránek, historický vývoj.

3 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Informační technologie Školní rok: 2013/2014 Číslo oboru: M/01 Třída: I4B I n f o r m a t i k a 1. Tvorba statických www stránek Struktura stránek, jazyk html, kaskádové styly, zásady tvorby. 2. Tvorba dynamických www stránek Struktura stránek, skriptovací jazyk, zásady tvorby. 3. Tvorba dynamických www stránek Tvorba formuláře v PHP, POST, GET, SESSIONS, COOKIES. 4. Tvorba dynamických www stránek, připojení k databázi MySQL Vytvoření databáze, vytvoření tabulky, operace se záznamy. 5. Jazyk SQL Typy příkazů, parametry příkazu SELECT, příkazy pro naplnění a aktualizaci tabulek. 6. Jazyk SQL Příkazy pro definici dat CREATE, ALTER, DROP. 7. Třídění celých čísel Třídění přímým výběrem, přímým vkládáním a přímou výměnou, popis činnosti (vývojový diagram). 8. Datové typy jednoduché, strukturované pole Deklarace v různých programovacích jazycích, rozdíly mezi pojmenovaným a anonymním polem, statickým a dynamickým polem. 9. Datové typy strukturované záznam Deklarace v různých programovacích jazycích, použití příkazu WITH. 10. Datové typy strukturované soubor Deklarace v různých programovacích jazycích, odlišnosti jednotlivých typů souborů. 11. Základní řídící struktury přiřazovací příkaz, podmíněný příkaz, příkaz CASE Syntaxe v různých programovacích jazycích. Úplný a neúplný podmíněný příkaz, syntaxe v různých programovacích jazycích, vývojový diagram. 12. Základní řídící struktury cyklus s podmínkou na začátku a na konci Syntaxe v různých programovacích jazycích, vývojový diagram, kdy je výhodné použití příkazu. 13. Základní řídící struktury cyklus s pevným počtem opakování Syntaxe v různých programovacích jazycích, vývojový diagram, kdy je výhodné použití příkazu. 14. Práce se soubory čtení textových souborů, zápis do textových souborů. Posloupnost příkazů pro úspěšnou práci s textovými soubory, příkazy pro čtení a zápis v různých programovacích jazycích, možnosti čtení.

4 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy Práce se soubory čtení binárních souborů, zápis do binárních souborů Posloupnost příkazů pro úspěšnou práci s binárními soubory, příkazy pro zápis a čtení v různých programovacích jazycích. 16. Podprogramy (procedury) a funkce Opodstatněnost použití podprogramu nebo funkce, parametry, možnosti předávání parametrů podprogramům nebo funkcím, rekurzivní volání podprogramu. 17. Základní pojmy z databází Historický vývoj, typy databází, normální formy, normalizace. 18. Základní pojmy z databází Databázová tabulka, možnosti propojování tabulek, sestavy. 19. Struktura programu (návěští, const, var, procedure, tělo programu), oblast existence (definiční obor) a oblast platnosti identifikátoru. 20. Základy OOP Identifikátory, atributy, metody, objektové typy proměnných. Konstruktory a destruktory, dědičnost, zapouzdření, polymorfismus. 21. Vizuální objekty, vstup výstup dat, konverzní funkce Ukazatel, třída, objekty, dědičnost. 22. Digitální fotografie Formát a komprese dat, expozice, vyvážení bílé, typy konstrukcí fotoaparátu, programy pro úpravu digitálních fotografií, grafické editory, vylepšení fotografie, odstranění vad, kompozice. 23. Rastrová grafika Formát dat, způsoby získávání obrázků, kreslení tvarů a čar, výběry, transformace, vrstvy, masky, výběry, filtry, animace. 24. Vektorová grafika Prvky vektorové grafiky, křivky, geometrické tvary, text, hladiny, souborové formáty, základy typografie. 25. Video Pořízení a editace, souborové formáty, kodeky, zásady tvorby. Filmová řeč, filmové žánry, historie filmu princip, technika D grafika Modelování křivek, ploch a objektů, rendrování, animace, světla, kamery. 27. Aplikační software pro výpočty Práce s daty import, export, tvorba složitějších vzorců, grafy, sumarizace dat, kontingenční tabulka, historický vývoj. 28. Aplikační software pro práci s textem Stylování, typografie, sazba, práce s rozsáhlými dokumenty, makra, podpora tvorby webových stránek, historický vývoj.

5 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Informační technologie Školní rok: 2013/2014 Číslo oboru: M/01 Třída: I4A Informační technologie 1. Klientské OS NTFS popis, vlastnosti, druhy reparse points, proměnné prostředí, vnitřní virtualizace OS 2. Klientské OS uživatelské účty/skupiny, zabezpečení OS, politika hesel, prohlížeč událostí 3. Klientské OS - zabezpečení souborového systému, ACL, kvóty, UAC 4. Serverové OS domény AD, fyzická / logická struktura 5. Serverové OS role serveru 6. Serverové OS diskové kvóty, sdílení, dfs 7. Referenční modely ISO/OSI a TCP/IP 8. Fyzická vrstva, přenosová média, typy a vlastnosti 9. Ethernet, topologie, přístupové metody ke sdílenému médiu 10. Adresní systém IPv4 a dělení směrovacích protokolů 11. Dynamické směrovací protokoly 12. Aktivní síťové prvky na 1. a 2. vrstvě OSI modelu a jejich funkce 13. Aktivní síťové prvky na 3. vrstvě OSI modelu a jejich funkce 14. Služby a protokoly transportní a aplikační vrstvy 15. Virtuální LAN a jejich správa 16. STP protokol a směrování mezi VLAN 17. Architektura mikropočítačů a charakteristika funkčních bloků 18. Programování mikropočítačů - assembler a vývojové prostředí 19. Charakteristika mikroprocesorů IA-32 včetně 64-bitového rozšíření 20. Základní deska PC - chipset a rozšiřující sběrnice 21. Paměťový subsystém - operační paměť, HDD, optické disky 22. Rozšiřující karty - grafické, síťové a zvukové karty, zobrazovací jednotky 23. Režimy správy paměti mikroprocesorů IA Komunikační rozhraní PC - USB, IEEE 1394, RS-232, IrDA, LPT, Bluetooth 25. Periferní zařízení systému PC - tiskárny, skenery, plotry, ukazovací zařízení 26. Rozběh PC, BIOS, CMOS, UEFI, napájecí zdroje, testování PC

6 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Informační technologie Školní rok: 2013/2014 Číslo oboru: M/01 Třída: I4B Informační technologie 1. Klientské OS NTFS popis, vlastnosti, druhy reparse points, proměnné prostředí, vnitřní virtualizace OS 2. Klientské OS uživatelské účty/skupiny, zabezpečení OS, politika hesel, prohlížeč událostí 3. Klientské OS - zabezpečení souborového systému, ACL, kvóty, UAC 4. Serverové OS domény AD, fyzická / logická struktura 5. Serverové OS role serveru 6. Serverové OS diskové kvóty, sdílení, dfs 7. Referenční modely ISO/OSI a TCP/IP 8. Fyzická vrstva, přenosová média, typy a vlastnosti 9. Ethernet, topologie, přístupové metody ke sdílenému médiu 10. Adresní systém IPv4 a dělení směrovacích protokolů 11. Dynamické směrovací protokoly 12. Aktivní síťové prvky na 1. a 2. vrstvě OSI modelu a jejich funkce 13. Aktivní síťové prvky na 3. vrstvě OSI modelu a jejich funkce 14. Služby a protokoly transportní a aplikační vrstvy 15. Virtuální LAN a jejich správa 16. STP protokol a směrování mezi VLAN 17. Architektura mikropočítačů a charakteristika funkčních bloků 18. Programování mikropočítačů - assembler a vývojové prostředí 19. Charakteristika mikroprocesorů IA-32 včetně 64-bitového rozšíření 20. Základní deska PC - chipset a rozšiřující sběrnice 21. Paměťový subsystém - operační paměť, HDD, optické disky 22. Rozšiřující karty - grafické, síťové a zvukové karty, zobrazovací jednotky 23. Režimy správy paměti mikroprocesorů IA Komunikační rozhraní PC - USB, IEEE 1394, RS-232, IrDA, LPT, Bluetooth 25. Periferní zařízení systému PC - tiskárny, skenery, plotry, ukazovací zařízení 26. Rozběh PC, BIOS, CMOS, UEFI, napájecí zdroje, testování PC

7 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Elektrotechnika Číslo oboru: M/01 Zaměření: Automatizační technika Školní rok: Třída: EA4 Automatizační technika 1. Struktura mikroprocesorů řady I8051, bloková struktura mikroprocesoru, rozdělení paměti 2. Soubor instrukcí mikroprocesoru I8051, JSA rozdělení funkcí 3. Zdrojový text, přeložení do strojového kódu, překladač, pseudoinstrukce, použití 4. Programovatelné logické obvody. Obvod ispgal22v 10C-15LJ, popis struktury, makrobuňka, programování obvodu 5. Datové spoje a přenosová media, sítě LAN, MAN, WAN 6. Referenční model OSI, PROFIBUS, ISDN, CAN BUS 7. Regulační obvod, popis, rozbor 8. Rozhraní, GSM, RFID, čárový kód 9. Inteligentní senzory, měření ph a konduktivity 10. Senzory teploty (přímé a nepřímé, snímání ) 11. Senzory hladin, tlaku (tenzometry, kapacitní a induktivní senzory) 12. Průmyslové analyzátory, optické snímače 13. Akční člen 14. Nespojitá regulace, popis, charakteristiky, regulační pochod s dvoupolohovým regulátorem 15. Třípolohová regulace, řízení pohonu, frekvence spínání 16. Popis spojitého řízení soustav (přenos, charakteristiky). Ideální regulátory P, I, D 17. Statické soustavy, astatické soustavy, kmitavé členy, členy s dopravním zpožděním 18. Regulátory PI, PD, PID antiwind up 19. Fázová a amplitudová bezpečnost, Nyquistovo kriterium stability 20. Kvalita regulačního pochodu, integrální kriteria, optimální nastavení regulátorů (Ziegler - Nichols, optimální modul, symetrické optimum) 21. Struktura číslicového regulačního obvodu 22. Diskretizace diferenciální rovnice, periody vzorkování, Eulerova aproximace 23. Fuzzy regulace, vizuální inspekce 24. PLC, způsoby regulace (na konstantní hodnotu, vlečná, ekvitermní, poměrová, kaskádová) 25. Robotika 26. Inteligentní instalace (Ego-n)

8 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Elektrotechnika Číslo oboru: M/01 Zaměření: Automatizační technika Školní rok: Třída: EA4 Elektronika 1. Analogové komparátory 2. Aktivní usměrňovače s OZ 3. Digitální měřicí přístroje 4. Fázový závěs a obvod Frekvenční filtry I. řádu 6. Funkční měniče 7. Generátory napětí nesinusového průběhu 8. Lineární komplexní dvojbrany 9. Měřicí přístrojové zesilovače 10. Obvody absolutní a střední hodnoty 11. Operační zesilovače, parametry 12. Převodníky A/D 13. Převodníky D/A 14. Převodníky neelektrických veličin 15. Časovač Měření frekvence a časových intervalů 17. RC oscilátory 18. Střídavé zesilovače s OZ 19. Filtry vyšších řádů s OZ 20. Zdroje konstantního napětí = referenční 21. Vlastnosti sériového a paralelního obvodu LC, gyrátory 22. Zdroje konstantního proudu = referenční 23. Zpětnovazební LC oscilátory 24. Spínané zdroje napětí (DC/DC měniče) 25. Zesilovače s OZ

9 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Strojírenství Číslo oboru: M/01 Zaměření: Programování CNC Školní rok: 2013/14 Třída: SC4 Stavba a provoz strojů 1. Reaktory jaderná energie, princip štěpení U235, princip rychlého reaktoru, popis hlavních a bezpečnostních prvků jaderné elektrárny. 2. Šroubový spoj pojem závitu, druhy spojovacích závitů charakteristické rozměry, rozdělení komponent šroubového spoje, pevnostní výpočet šroubu, utahovací moment. 3. Chlazení princip a účel chlazení, srovnání kompresorového a absorpčního chlazení, tepelná čerpadla a jejich účinnost. 4. Kolíky a čepy účel a rozdělení, pevnostní kontrola, montáž, model čepu. 5. Motorová vozidla účel a rozdělení, hlavní části, pohony, ovládací systémy, bezpečnostní prvky. 6. Spojení hřídele s nábojem požadavky na spoj, použití, tvarové a silové spoje, kontrolní výpočty spoje, srovnání spojů (např. pero x klín). 7. Hnací stroje rozdělení hnacích strojů a jejich charakteristika, použití, výstupní parametry motorů. 8. Pružiny a pružné spoje význam, rozdělení pružin, charakteristika, tuhost pružin, namáhání a návrh pružin. 9. Energetické stroje a zařízení účel a význam rozdělení energetických zdrojů, jejich srovnání, hlavní části, výstupní parametry. 10. Potrubí účel význam potrubí, parametry, pevnostní kontrola, dilatace, materiál, spoje, ochrana a izolace. 11. Turbína rozdělení turbín, hlavní části, rovnotlaká, přetlaková a kondenzační, reaktivní motor. 12. Ložiska význam, účel, rozdělení, návrh a výpočet ložiska, oteplení, únosnost a životnost ložiska, montáž, diagnostika poškození 13. Stroje a zařízení na dopravu plynů rozdělení dle množství a přetlaku, kompresory, dmýchadla, ventilátory, vývěvy, jejich popis a funkce, diagram p-v. 14. Spojky účel, rozdělení spojek, jejich konstrukce, hlavní části, výpočet spojek. 15. Stroje a zařízení na dopravu kapalin rozdělení čerpadel, použití, objemová, dynamická, výstupní parametry a účinnost. 16. Brzdy účel brzd, použití, konstrukce, výpočet brzdného účinku, ABS, bezpečnost a ovládání.

10 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy Druhy převodů a jejich výpočet základní parametry, převodové číslo, principy převodů, použití, návrh třecího převodu. 18. Tekutinové pneumatické mechanismy popis, účel a použití, hlavní komponenty pneumatických okruhů, výpočet síly přímočarého pneumatického motoru. 19. Jeřáby, zvedáky účel rozdělení, hlavní části, parametry, vyložení, konstrukce, pevnostní kontrola nosníku, příhradová konstrukce, lana, kladky, uchycovací zařízení. 20. Kinematické mechanismy účel, význam, rozdělení kinematických mechanizmů, vstupní a výstupní kinematické a dynamické veličiny, vyvažování. 21. Převody ozubenými koly účel, význam a rozdělení ozubených převodů, evolventa, ozubení, výpočty charakteristických rozměrů, namáhání a pevnostní výpočet, kontrola. 22. Dopravní stroje a zařízení - výtahy dopravníky a manipulační prostředky, význam, požadavky, popis konstrukce a činnosti, výpočet dopravníku pro dopravu sypkého média 23. Tekutinové hydraulické mechanismy popis, účel a použití, hlavní komponenty hydraulických okruhů, výpočet zesílení hydraulického zvedáku. 24. Řetězové a řemenové převody účel a použití, srovnání normalizované prvky, návrh řetězového a řemenového převodu. 25. Svarový spoj význam, použití a značení, základní druhy svarů, požadavky na konstrukci, pevnostní výpočty svarových spojů.

11 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Strojírenství Číslo oboru: M/01 Zaměření: Programování CNC Školní rok: 2013/14 Třída: SC4 Strojírenská technologie 1. Soustružení princip výrobní metody, soustružnické nože, upínání nástrojů a obrobků, vliv řezných podmínek, soustruhy. 2. Heidenhain-TNC 530i standardní cykly, jejich definice, vyvolání. Přídavné M funkce - používané funkce, jejich umístění v bloku. Dráhová korekce její význam, způsoby použití. 3. Vrtání princip výrobní metody, nástroje, vrtačky, základní práce. 4. Heidenhain-TNC 530i struktura programu, Begin, definice polotovaru, definice nástroje. 5. Frézování popis výrobní metody, základní pohyby, způsoby frézování, základní frézařské práce. 6. Heidenhain-TNC 530i definice dráhy nástroje pomocí L, C, CC, RND,CHF, CR, CT, atributy nutné k jejich zadání. Způsoby najetí na obrys a opuštění obrysu (APPR, DEP). 7. Protahování, protlačování popis výrobních metod, vhodnost použití, pohyby, nástroje. 8. Heidenhain-TNC 530i systém polárních souřadnic k čemu slouží, jaké hodnoty se zadávají. Polární souřadný systém LP, CP, CC, CT, atributy nutné k jejich zadání. 9. Dokončovací operace obrábění broušení, lapování, honování, superfinišování, leštění, princip a použití, dosahovaná přesnost, leštění. 10. Struktura programu Shop Turn definice nástroje, tvorba nového nástroje, volba nástroje pro systém Shop Turn, zapichovací nože a jejich využití při obrábění kontury. 11. Hoblování a obrážení popis výrobních metod, vhodnost použití, pohyby, nástroje. 12. Tahová zkouška podstata a popis zkoušky, zkušební tyče, provedení zkoušky, diagram tahové zkoušky, vrubová houževnatost 13. Struktura programu Shop Turn definice polotovaru, tvorba bloků, manipulace s bloky v programu Zadávání hodnot absolutní a přírustkové. 14. Zkoušky tvrdosti rozdělení zkoušek: Brinell, Rockwell, Vickers, Poldi kladívko. 15. Tepelné zpracování kovů kalení, žíhání, popouštění, účel, podstata, teplota, chladicí prostředí, způsoby. 16. Kontura v systému Shop Turn práce s konturou, volba jednotlivých prvků. 17. Výroba odlitků základní princip výrobní metody, druhy forem, způsoby plnění forem, lití do forem, jejich výroba, modelové zařízení, odstředivé lití. 18. Svařování popis, účel a použití, svařování tavné a tlakové, svařitelnost materiálu, základní svařovací metody, svařování plamenem, svařování elektrickým obloukem.

12 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy Výroba závitů způsoby výroby závitů vnějších i vnitřních třískovým obráběním, tváření závitů, výhody, tvářecí nástroje. 20. Výroba ozubených kol základní pojmy a rozměry ozubení, dělící a odvalovací způsoby výroby, nástroje, dokončení přesných ozubených kol (broušení) 21. Kování kovací teploty, kování volné a zápustkové, přídavky na obrábění, kovací stroje, ostřihování a děrování výkovků 22. Stříhání a ohýbání - dělení materiálu stříháním, střihadlo, materiál jednotlivých částí střihadla, postupové střihadlo, posuv materiálu střihadlem. Princip ohýbání, délka polotovaru, nástroje, stroje, ohraňovací lisy. 23. Druhy ocelí, značení charakteristika ocelí, chemické složení, číselná značka, třídy ocelí. 24. Rovnovážný diagram Fe - Fe3C strukturní složky slitin železa s uhlíkem. 25. Délková měření, měření úhlu, kalibry základní druhy měření, základní rovnoběžné měrky, měření úhlů, sinusové pravítko, kalibry.

13 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Strojírenství Číslo oboru: M/01 Zaměření: Mechatronika Školní rok: 2013/14 Třída: SM4 Mechatronika 1. Průmyslové roboty a manipulátory nasazování, funkční skupiny. 2. Požadavky na hydraulickou kapalinu čistota, stálost, viskozita, hydraulické agregáty, hydraulická nádrž-objem, konstrukční uspořádání. 3. Souřadnicové systémy robotů. 4. Zdroje tlaku (hydrogenerátory) rozdělení, použití, charakteristické vlastnosti. 5. Kinematické struktury robotů. 6. Akční členy hydraulického obvodu rozdělení, vlastnosti, podobnost s hydrogenerátory, regulace. 7. Konstrukce jednotlivých uzlů robotů pojezdová ústrojí, ústrojí pro realizaci pohybu, pohony, převodovky. 8. Prvky pro řízení průtoku (rozvaděče, řízení) rozdělení, charakteristiky, prvky pro ochranu obvodu. 9. Odměřovací zařízení robotů. 10. Prvky pro plynulé řízení průtoku servoventily proporcionální ventily. 11. Pracovní hlavice (chapadla) robotů. 12. Teplota hydraulického oleje optimální teplota, příčiny ohřevu oleje, způsoby chlazení. 13. Řízení a programování robotů. 14. Pneumatické akční členy - rozdělení, charakteristické vlastnosti, použití. 15. Pneumatické rozváděče rozdělení dle způsobu ovládání, schematické značky, značení přípojů, použití. 16. Další ventily používané v pneumatických obvodech logické členy AND, OR, škrtící ventily, zpětný ventil, rychloodvzdušňovací ventil. 17. Časové ventily, tlakové ventily, pneumatický čítač - popis, schematické značky, příklady použití. 18. Popis pneumatických obvodů pravidla kreslení pneumatických obvodů, značení prvků pneumatického obvodu, krokový, funkční diagram obvodu. 19. Dělení pneumatických obvodů podle průběhu krokových diagramů postup návrhu lineárního pneumatického obvodu 20. Návrhy nelineárních pneumatických obvodů překrytí signálu, možné způsoby odstranění překrytí signálu.

14 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy Elektropneumatické rozvaděče rozdělení, schematické značky, značení přípojů, použití. 22. Snímače v elektropneumatických obvodech koncové spínače, indukční, kapacitní, optické, magnetické snímače. 23. Elektromagnetická relé, časová relé rozdělení, popis, schematické značky, použití, samodržná zapojení relé. 24. Návrh elektropneumatických obvodů pomocí zřetězení kroků stojící taktovací řetězec, mazající se taktovací řetězec. 25. Programovatelné automaty (PLC) princip činnosti, hw. struktura, konstrukční provedení. 26. Programování PLC automatů rozdělení programovacích jazyků, popis a charakteristika jednotlivých jazyků, absolutní a symbolické operandy.

15 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Strojírenství Číslo oboru: M/01 Zaměření: Mechatronika Školní rok: 2013/14 Třída: SM4 Strojírenská technologie 1. Soustružení princip výrobní metody, soustružnické nože, upínání nástrojů a obrobků, vliv řezných podmínek, soustruhy. 2. Metrologie a Legislavita - základní pojmy a definice, organizace v ČR. Osciloskopy a jejich využití schéma, popis, vlastnosti, rozdělení, zobrazování. 3. Vrtání princip výrobní metody, nástroje, vrtačky, základní práce. 4. Interbus, OSI, topologie sítí. 5. Frézování popis výrobní metody, základní pohyby, způsoby frézování, základní frézařské práce. 6. Teorie měření a měřicí přístroje teorie chyb, vyhodnocení výsledků, konstrukce přístrojů a vyhodnocení výsledků. Generátory signálu druhy, praktické použití, harmonický a neharmonický signál. 7. Broušení popis výrobní metody, materiál nástrojů, způsoby broušení. 8. Regulační obvod popis, rozbor. 9. Tahová zkouška podstata a popis zkoušky, zkušební tyče, provedení zkoušky, diagram tahové zkoušky, vrubová houževnatost. 10. Základní vlastnosti přístrojů měření U a I, měření R, L, C, elektromagnetické systémy, charakteristiky. Měření parametrů polovodičových součástek měření V-A diod, tranzistorů a hybridních a admitančních parametrů. 11. Zkoušky tvrdosti rozdělení zkoušek: Brinell, Rockwell, Vickers, Poldi kladívko. 12. Nespojitá regulace. 13. Kalení účel, podstata, kalitelnost, prokalitelnost, ohřev, kalící teploty, chladící prostředí, způsoby kalení. 14. Elektronické multimetry význam, typy a princip činnosti, specifika a uplatnění v praxi, Logické sondy a měření v číslicových obvodech schéma, popis, konstrukční provedeni, aktivní x pasivní, výhody x nevýhody, sestavování a připojení. 15. Výroba odlitků základní princip výrobní metody, druhy forem, způsoby plnění forem, lití do forem, jejich výroba, modelové zařízení, odstředivé lití. 16. Číslicové řízení. 17. Svařování popis, účel a použití, svařování tavné a tlakové, svařitelnost materiálu, základní svařovací metody, svařování plamenem, svařování elektrickým obloukem.

16 Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy Měření základních neelektrických veličin měření délky, úhly, síly, momenty (posuvné měřítko, mikrometr, kalibry, úhloměr). Diagnostika a rozdělení technické diagnostiky pojem diagnostika, kompetence, diagnostika závady, preventivní diagnostika. 19. Kování kovací teploty, kování volné a zápustkové, přídavky na obrábění, kovací stroje, ostřihování a děrování výkovků. 20. Fuzzy regulace. 21. Stříhání dělení materiálu stříháním, střihadlo, materiál jednotlivých částí střihadla, postupové střihadlo, posuv materiálu střihadlem. 22. Měření polovodičových prvků a zesilovačů V-A charakteristiky diody, tranzistoru bipolárního a unipolárního, nastavení pracovního bodu. A/D převodníky postup přímého měření pomocí A/D převodníku (blokové schéma), princip funkce A/D převodníku. 23. Automatizace budov. 24. Rozdělení etap metrologického systému firmy popis etap, rozdělení, vstupní a výstupní kontrola, podmínky kvalifikace. Diagnostika vzniklých závad metodika postupu vyhledávání závad, technické pomůcky, servisní přístroje pro vyhledávání závad. 25. Rozdělení chyb, 8D report, kalibrace a rozdělení měřidel rozdělení a popis chyb, diagnostika chyby, reklamační proces, kalibrace, uschovávání a evidence měřidel. Diagnostika CIT regulačních obvodů a pracovních strojů obecné diagnostické metody a postupy, způsoby indikace a lokalizace poruchy, vyhodnocení poruch.

T e m ati c k é okruhy m at u r i tn í c h o t á zek S t a vb a a pro vo z st r o j ů

T e m ati c k é okruhy m at u r i tn í c h o t á zek S t a vb a a pro vo z st r o j ů Zaměření: Programování CNC strojů Třída: SC4 S t a vb a a pro vo z st r o j ů 1. Reaktory jaderná energie, princip štěpení U235, princip rychlého reaktoru, popis hlavních a bezpečnostních prvků jaderné

Více

Tematické okruhy maturitních otázek

Tematické okruhy maturitních otázek Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Informační technologie Školní rok: 2014/2015 Číslo oboru: 18-20-M/01 Třída: I4A, I4B Tematické okruhy maturitních otázek I nformatika 1.

Více

T e m ati c k é okruhy m at u r i tn í c h o t á zek. I n fo r mati k a

T e m ati c k é okruhy m at u r i tn í c h o t á zek. I n fo r mati k a Obor vzdělávání: Informační technologie Školní rok: 2015-16 Číslo oboru: 18-20-M/01 Třída: I4A I n fo r mati k a 1. Datové typy jednoduché, strukturované pole Deklarace v různých programovacích jazycích,

Více

Střední průmyslová škola

Střední průmyslová škola Specializace: Slaboproudá elektrotechnika Třída: ES4 Tem a t i c k é o k r u h y m a t u r i t n í c h o t á z e k T e l e k o m u n i k a č n í z a ř í z e n í 1. Základní pojmy přenosu zpráv 2. Elektromagnetická

Více

OPAKOVACÍ OKRUHY STROJÍRENSTVÍ OBOR: PODNIKÁNÍ V EU

OPAKOVACÍ OKRUHY STROJÍRENSTVÍ OBOR: PODNIKÁNÍ V EU OPAKOVACÍ OKRUHY STROJÍRENSTVÍ OBOR: PODNIKÁNÍ V EU Hřídele a ložiska druhy hřídelí, nosné hřídele, pevnostní výpočty hybné hřídele a hřídelové čepy, pevnostní výpočty materiály hřídelů kluzná ložiska,

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ VE STROJÍRENSTVÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2014/2015

EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ VE STROJÍRENSTVÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2014/2015 EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ VE STROJÍRENSTVÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2014/2015 1. Povinná profilová zkouška Praktická zkouška z odborných předmětů Předmět POA: 1.Grafika 2.MS Office Předmět UCE a PRA:

Více

EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ VE STROJÍRENSTVÍ

EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ VE STROJÍRENSTVÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ VE STROJÍRENSTVÍ Předmět POA: 1. Grafika 2. MS Office Předmět UCE a PRA: 3. Účetnictví PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2015/2016 1. Povinná profilová zkouška Praktická zkouška z

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE 1. Mechanické vlastnosti materiálů, zkouška pevnosti v tahu 2. Mechanické

Více

Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1.

Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1. Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK 2016-2017 OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1. Stavba kovů krystalografické mřížky, polymorfie Fe diagram tuhého roztoku

Více

EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ

EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2019/2020 1. Povinná profilová zkouška Praktická zkouška z odborných předmětů 1. Účetnictví (předmět UCE, PRA) 2. Propagace podniku (předmět CJLP,

Více

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik)

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) 1) Zpracování kovů a vybraných nekovových materiálů měření a orýsování řezání kovů ruční a strojní pilování rovinných,

Více

Témata profilové maturitní zkoušky Technologie

Témata profilové maturitní zkoušky Technologie ta profilové maturitní zkoušky Technologie 1. Technické materiály 2. Vlastnosti a zkoušky technických materiálů 3. Metalografie ocelí a litin 4. Tepelné zpracování a chemicko-tepelné zpracování 5. Odlévání

Více

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače 1. povinná zkouška Stavba a provoz strojů 1. Pružiny 2. Převody ozubenými koly 3.

Více

MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE. TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství)

MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE. TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství) MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK: 2015-16 a dále SPECIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství) 1.A. ROVNOVÁŽNÝ DIAGRAM Fe Fe3C a) význam rovnovážných diagramů b) nakreslete

Více

Střední průmyslová škola

Střední průmyslová škola Vyšší odborná škola a, Jičín, Pod Koželuhy 100 Obor vzdělávání: Elektrotechnika Školní rok: 2012-13 Číslo oboru: 26-41-M/01 Třída: EA4 A u t o m a t i z a č n í t e c h n i k a 1. Struktura mikroprocesorů

Více

MATURITNÍ OTÁZKY PRO PŘEDMĚT STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE, POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ - ŠKOLNÍ ROK

MATURITNÍ OTÁZKY PRO PŘEDMĚT STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE, POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ - ŠKOLNÍ ROK MATURITNÍ OTÁZKY PRO PŘEDMĚT STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE, POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ - ŠKOLNÍ ROK 2016-2017 1. Stavba kovů stavba kovů-krystalické mřížky polymorfie,teplotní hystereze binární diagramy

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Stavba a provoz strojů

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Stavba a provoz strojů ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Stavba a provoz strojů 1. Šroubové spoje 2. Čepové a kolíkové spoje 3. Spoje pery, klíny a drážkové spoje 4. Lisované a svěrné spoje 5. Svarové a pájené spoje

Více

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE Školní rok: 2012/2013 Obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení 1. Základní vlastnosti materiálů fyzikální vlastnosti chemické vlastnosti mechanické

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Obor vzdělání: 26-41-M/01 elektrotechnika Předmět: automatizační technika 1. Senzory 2. S7-1200, základní pojmy 3. S7-1200, bitové instrukce 4. S7-1200, časovače, čítače 5. Vizualizační systémy 6. S7-1200,

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: technika

Více

SEZNAM TÉMAT K PRAKTICKÉ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ

SEZNAM TÉMAT K PRAKTICKÉ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ SEZNAM TÉMAT K PRAKTICKÉ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Téma Předmět Název 1. ME Měření na stabilizátoru se Zenerovou diodou 2. ME Měření na operačním zesilovači 3. ME Měření ziskové frekvenční

Více

Témata na ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu EKONOMIKA A ORGANIZACE Školní rok 2018/2019

Témata na ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu EKONOMIKA A ORGANIZACE Školní rok 2018/2019 EKONOMIKA A ORGANIZACE MP4A, MP4B 23-45-L/01 - Mechanik programátor - programování a obsluha technologických pracovišť Typ zkoušky: Mgr. Jitka Nosková Sestavila: Ing. Miroslava Tročilová 1) Základní ekonomické

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Obor: 18-20-M/01 Informační technologie Předmět: Databázové systémy Forma: praktická 1. Datový model. 2. Dotazovací jazyk SQL. 3. Aplikační logika v PL/SQL. 4. Webová aplikace. Obor vzdělání: 18-20-M/01

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Obor vzdělání: 26-41-M/01 elektrotechnika Předmět: technika počítačů 1. Kombinační logické obvody a. kombinační logický obvod b. analýza log. obvodu 2. Čítače a. sekvenční logické obvody b. čítače 3. Registry

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 23-41-M/01 Strojírenství Předmět: STROJÍRENSKÁ

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2014/2015

Profilová část maturitní zkoušky 2014/2015 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2014/2015 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: technika

Více

Informační technologie. Název oboru: Školní rok: jarní i podzimní zkušební období 2017/2018

Informační technologie. Název oboru: Školní rok: jarní i podzimní zkušební období 2017/2018 Název oboru: Kód oboru: Druh zkoušky: Forma zkoušky: ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných předmětů informačních technologii (Technické vybavení, Operační systémy, Programové

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018

Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2017/2018 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/5 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Strojnictví Studijní obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení Školní rok: 2012 2013 Témata: 1. Výroba

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných elektrotechnických předmětů (elektronická zařízení, elektronika)

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných elektrotechnických předmětů (elektronická zařízení, elektronika) ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Souborná zkouška z odborných elektrotechnických předmětů (elektronická zařízení, elektronika) 1. Cívky - vlastnosti a provedení, řešení elektronických stejnosměrných

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Obor vzdělání: 18-20-M/01 informační technologie Předmět: programování 1. Příkazy jazyka C# 2. Datové konstrukce 3. Objektově orientované programování 4. Tvorba vlastních funkcí Obor vzdělání: 18-20-M/01

Více

Obsah DÍL 1. Předmluva 11

Obsah DÍL 1. Předmluva 11 DÍL 1 Předmluva 11 KAPITOLA 1 1 Minulost a současnost automatizace 13 1.1 Vybrané základní pojmy 14 1.2 Účel a důvody automatizace 21 1.3 Automatizace a kybernetika 23 Kontrolní otázky 25 Literatura 26

Více

STT4 Příprava k maturitní zkoušce z předmětu STT. Tematické okruhy pro ústní maturity STT

STT4 Příprava k maturitní zkoušce z předmětu STT. Tematické okruhy pro ústní maturity STT Tematické okruhy pro ústní maturity STT 1 ) Statické zkoušky pro zjišťování pevnosti materiálu druhy zkoušek, zkušební zařízení zkušební vzorky grafické závislosti, vyhodnocení zkoušek, výpočetní vztahy

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 78-42-M/01 Technické lyceum Předmět: TECHNIKA

Více

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH 1 SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH Školní rok: 2012/2013 Obor: 23-51-H/01 Strojní mechanik 1. Ruční zpracování kovů orýsování - co je to orýsování, rýsovací nářadí a pomůcky, postup při

Více

Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace,

Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace, Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace, Zborovská 519, 511 01 Turnov tel.: 481 319 111, www.ohsturnov.cz, e-mail: vedeni@ohsturnov.cz Maturitní

Více

Maturitní témata ze stavby a provozu strojů školní rok 2015/2016 obor 23-41-M/01 Strojírenství

Maturitní témata ze stavby a provozu strojů školní rok 2015/2016 obor 23-41-M/01 Strojírenství Maturitní témata ze stavby a provozu strojů Spoje se silovým stykem - šroubové spoje Spoje se silovým stykem - svěrné, tlakové, klínové, pružné spoje Spoje s tvarovým stykem Spoje s materiálovým stykem

Více

Časový harmonogram MZ 2016/2017 pro SPŠEI

Časový harmonogram MZ 2016/2017 pro SPŠEI Časový harmonogram MZ 2016/2017 pro SPŠEI 11. 4. Písemná práce SČ MZ z CJL 25. 4. Uzavření klasifikace IV. ročníků, 12.00 hod. 26. 4. Klasifikační porada IV. ročníků, 10.35 hod. 28. 4. Poslední zvonění

Více

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH A HORNICKÝCH

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH A HORNICKÝCH 1 SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH A HORNICKÝCH Obor: 23-51-H/01 Strojní mechanik ŠVP: Zámečník důlní provozy 1. Ruční zpracování kovů orýsování - co je to orýsování, rýsovací nářadí a

Více

SEZNAM TÉMAT K PRAKTICKÉ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z ODBORNÉHO VÝCVIKU

SEZNAM TÉMAT K PRAKTICKÉ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z ODBORNÉHO VÝCVIKU SEZNAM TÉMAT K PRAKTICKÉ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z ODBORNÉHO VÝCVIKU Téma Název 1. Obvod A/D převodníku 2. Obvod pro řízení krokových motorků Každé téma obsahuje: Konstrukce a oživení elektronického obvodu Technologie

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

MANAGEMENT STROJÍRENSTVÍ

MANAGEMENT STROJÍRENSTVÍ MANAGEMENT STROJÍRENSTVÍ PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY 2011/2012 1. Povinná profilová zkouška Praktická zkouška z odborných předmětů Předmět KOM: 1. Měření strojních součástí 2. Zkoušky materiálů Předmět

Více

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA

Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace. Maturitní otázky z předmětu INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu INFORMATIKA A VÝPOČETNÍ TECHNIKA 1. Algoritmus a jeho vlastnosti algoritmus a jeho vlastnosti, formy zápisu algoritmu

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ 1. Mechanické vlastnosti materiálů 2. Technologické vlastnosti materiálů 3. Zjišťování

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu zástavby jednotlivých prvků technického zařízení Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D.

Více

Obsah. Předmluva 7. 1 Úvod 9. 2 Rozdělení prostředků a vlastnosti médií 19. 3 Prostředky pro získávání informace 33

Obsah. Předmluva 7. 1 Úvod 9. 2 Rozdělení prostředků a vlastnosti médií 19. 3 Prostředky pro získávání informace 33 Obsah Předmluva 7 1 Úvod 9 1.1 Základní pojmy automatizační techniky 9 1.2 Klasifikace regulačních obvodů 14 2 Rozdělení prostředků a vlastnosti médií 19 2.1 Rozdělení prostředků 19 2.2 Statické vlastnosti

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základním pojmům principu řídicích systémů u výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady

Více

ELEKTRONIKA. Maturitní témata 2018/ L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY

ELEKTRONIKA. Maturitní témata 2018/ L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY ELEKTRONIKA Maturitní témata 2018/2019 26-41-L/01 POČÍTAČOVÉ A ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY Řešení lineárních obvodů - vysvětlete postup řešení el.obvodu ohmovou metodou (postupným zjednodušováním) a vyřešte

Více

26-41-M/01 Elektrotechnika

26-41-M/01 Elektrotechnika Střední škola technická, Most, příspěvková organizace Dělnická 21, 434 01 Most PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKY V JARNÍM I PODZIMNÍM OBDOBÍ ŠKOLNÍ ROK 2014/2015 Obor vzdělání 26-41-M/01 Elektrotechnika

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320 M A T U R I T N Í T É M A T A P Ř E D M Ě T U

Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320 M A T U R I T N Í T É M A T A P Ř E D M Ě T U Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320 M A T U R I T N Í T É M A T A P Ř E D M Ě T U P R O G R A M O V É V Y B A V E N Í Studijní obor: 18-20-M/01 Informační technologie Školní

Více

Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320

Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320 Střední průmyslová škola elektrotechnická Praha 10, V Úžlabině 320 M A T U R I T N Í T É M A T A P Ř E D M Ě T U P R O G R A M O V É V Y B A V E N Í Studijní obor: 18-20-M/01 Informační technologie Školní

Více

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ

Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ Wichterlovo gymnázium, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Maturitní otázky z předmětu PROGRAMOVÁNÍ 1. Algoritmus a jeho vlastnosti algoritmus a jeho vlastnosti, formy zápisu algoritmu ověřování správnosti

Více

Osnova přípravného studia k jednotlivé zkoušce Předmět - Elektrotechnika

Osnova přípravného studia k jednotlivé zkoušce Předmět - Elektrotechnika Osnova přípravného studia k jednotlivé zkoušce Předmět - Elektrotechnika Garant přípravného studia: Střední průmyslová škola elektrotechnická a ZDVPP, spol. s r. o. IČ: 25115138 Učební osnova: Základní

Více

Maturitní témata Školní rok: 2015/2016

Maturitní témata Školní rok: 2015/2016 Maturitní témata Školní rok: 2015/2016 Ředitel školy: Předmětová komise: Předseda předmětové komise: Předmět: PhDr. Karel Goš Informatika a výpočetní technika Mgr. Ivan Studnička Informatika a výpočetní

Více

Okruhy pro závěrečnou zkoušku oboru - karosář školní rok 2016/2017 (teorie)

Okruhy pro závěrečnou zkoušku oboru - karosář školní rok 2016/2017 (teorie) 1. Ruční zpracování kovů Měření a orýsování materiálu Pilování Řezání kovů Stříhání Sekání Probíjení Vrtání a zahlubování Vyhrubování a vystružování Řezání závitů Rovnání a ohýbání Nýtování Broušení Okruhy

Více

OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ

OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ 1. Spoje a spojovací součásti rozdělení spojů z hlediska rozebíratelnosti rozdělení spojů z hlediska fyzikální podstaty funkce 2. Spoje se silovým stykem šroubové

Více

Virtuální instrumentace I. Měřicí technika jako součást automatizační techniky. Virtuální instrumentace. LabVIEW. měření je zdrojem informací:

Virtuální instrumentace I. Měřicí technika jako součást automatizační techniky. Virtuální instrumentace. LabVIEW. měření je zdrojem informací: Měřicí technika jako součást automatizační techniky měření je zdrojem informací: o stavu technologického zařízení a o průběhu výrobního procesu, tj. měření pro primární zpracování informací o bezpečnostních

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Střední průmyslová škola elektrotechniky, informatiky a řemesel, Frenštát pod Radhoštěm, příspěvková organizace Témata profilové maturitní zkoušky Obor: Elektrotechnika Třída: E4A Školní rok: 2010/2011

Více

Seznam témat z předmětu ELEKTRONIKA. povinná zkouška pro obor: L/01 Mechanik elektrotechnik. školní rok 2018/2019

Seznam témat z předmětu ELEKTRONIKA. povinná zkouška pro obor: L/01 Mechanik elektrotechnik. školní rok 2018/2019 Seznam témat z předmětu ELEKTRONIKA povinná zkouška pro obor: 26-41-L/01 Mechanik elektrotechnik školní rok 2018/2019 1. Složené obvody RC, RLC a) Sériový rezonanční obvod (fázorové diagramy, rezonanční

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Tvorba grafické vizualizace principu řídícího systému - analogové systémy v řízení výrobních strojů Autor: Doc. Ing. Josef

Více

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků,

Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, 5. října 2015 1 TYPY SIGNÁLŮ Vzorkovací zesilovač základní princip všech digitálních osciloskopů, záznamníků, převodníků, http://www.tek.com/products/oscilloscopes/dpo4000/ 5. října 2015 2 II. ÚPRAVA SIGNÁLŮ

Více

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE

MATURITNÍ OKRUHY STAVBA A PROVOZ STROJŮ TŘÍDA: 4SB ŠKOLNÍ ROK: 2015-2016 SPEZIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE 1.A. VALIVÁ LOŽISKA a) dělení ložisek b) skladba ložisek c) definice základních pojmů d) výpočet ložisek d) volba ložisek 1.B. POHYBLIVÉ ČÁSTI PÍSTOVÉHO STROJE a) schéma pohyblivých částí klikového mechanismu

Více

Měření a automatizace

Měření a automatizace Měření a automatizace Číslicové měřící přístroje - princip činnosti - metody převodu napětí na číslo - chyby číslicových měřících přístrojů Základní pojmy v automatizaci - řízení, ovládání, regulace -

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017

Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 Tematické okruhy a hodnotící kritéria Střední průmyslová škola, 1/8 ELEKTRONICKÁ ZAŘÍZENÍ Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2016/2017 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE I... 4 TECHNICKÁ DOKUMENTACE II... 5 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ I... 6 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ II... 7 MECHANIKA I...

TECHNICKÁ DOKUMENTACE I... 4 TECHNICKÁ DOKUMENTACE II... 5 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ I... 6 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ II... 7 MECHANIKA I... 1 Obsah TECHNICKÁ DOKUMENTACE I.... 4 TECHNICKÁ DOKUMENTACE II.... 5 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ I.... 6 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ II.... 7 MECHANIKA I.... 8 MECHANIKA II.... 9 STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE I.... 10

Více

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 PROGRAMOVÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ 1) PROGRAM, ZDROJOVÝ KÓD, PŘEKLAD PROGRAMU 3 2) HISTORIE TVORBY PROGRAMŮ 3 3) SYNTAXE A SÉMANTIKA 3 4) SPECIFIKACE

Více

Témata profilové maturitní zkoušky

Témata profilové maturitní zkoušky Obor vzdělávání: 26-41-M/01 elektrotechnika Předmět: technika počítačů 1. Mikropočítač AVR a. Popis mikropočítače AVR b. Program, instrukce 2. Časovač AVR a. Funkce časovače b. Aplikace s časovačem 3.

Více

hoblovky hřídele jeřáby lisy ložiska motory potrubí pružiny regulační přístroje součásti soustruhy stroje

hoblovky hřídele jeřáby lisy ložiska motory potrubí pružiny regulační přístroje součásti soustruhy stroje tt 06 Průmysl a služby doprava. letecká doprava. potrubní doprava. silniční doprava. vodní doprava. železniční doprava grafika metalografie odpadní vody průmysl. elektrotechnika SAMOSTATNÝ MIKROTEZAURUS

Více

Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy Budějovická 421, Sezimovo Ústí

Vyšší odborná škola, Střední škola, Centrum odborné přípravy Budějovická 421, Sezimovo Ústí ZKUŠEBNÍ PŘEDMĚTY SPOLEČNÉ ČÁSTI MATURITNÍCH ZKOUŠEK Jsou stanoveny a zakotveny v platných legislativních normách: Zákon č. 561/2004 Sb. o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání

Více

OKRUHY OTÁZEK K ÚSTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE

OKRUHY OTÁZEK K ÚSTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE 1. a) Technické železo Uveďte rozdělení technického železa a jeho výrobu Výroba surového železa, výroba oceli - zařízení, - vsázka, - kvalita oceli, - rozdělení a značení ocelí a litin Vysvětlete označení

Více

SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU PROVOZNÍ TECHNIKA L/51 Školní rok 2017/2018

SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU PROVOZNÍ TECHNIKA L/51 Školní rok 2017/2018 SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU PROVOZNÍ TECHNIKA 23-43-L/51 Školní rok 2017/2018 Písemná maturitní zkouška zahrnuje učivo všech odborných vyučovacích předmětů, ústní maturitní zkouška TECHNOLOGIE

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016

Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2015/2016 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 26-41-M/01 Elektrotechnika Zaměření: počítačové

Více

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma. Podklady k základnímu popisu a programování PLC, CNC

Výukové texty. pro předmět. Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma. Podklady k základnímu popisu a programování PLC, CNC Výukové texty pro předmět Automatické řízení výrobní techniky (KKS/ARVT) na téma Podklady k základnímu popisu a programování PLC, CNC Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Podklady k základnímu popisu

Více

Příloha č. 1 zadávací dokumentace Modernizace výuky a automatizace Modernizace výuky a automatizace CZ.1.14/2.4.00/34.03175 Část 1 - Pneumatická, elektropneumatická výuková sada, sada senzoriky, programové

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II...

TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II... 0 Obsah TECHNICKÁ DOKUMENTACE... 3 POČÍTAČOVÉ NAVRHOVÁNÍ (ECAD)... 4 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA I.... 5 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA II.... 6 ELEKTROTECHNIKA A ELEKTRONIKA III.... 7 ELEKTROTECHNIKA

Více

MKP Jméno vyučujícího : Ing.Květoslav Král

MKP Jméno vyučujícího : Ing.Květoslav Král Název předmětu MKP Jméno vyučujícího : Ing.Květoslav Král Úvod do přemětu MKP 1 Cíle předmětu - seznámení : S funkcí a principem základních typů strojů a zařízení navazuje na předmět Strojnictví Se základními

Více

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava

T-DIDACTIC. Motorová skupina Funkční generátor Modul Simatic S7-200 Modul Simatic S7-300 Třífázová soustava Popis produktu Systém T-DIDACTIC představuje vysoce sofistikovaný systém pro výuku elektroniky, automatizace, číslicové a měřící techniky, popř. dalších elektrotechnických oborů na středních a vysokých

Více

P r o fi lo vá čás t ma t u ri t n í zk o ušky A n g l i c k ý j a z y k N ě m e c k ý j a z y k

P r o fi lo vá čás t ma t u ri t n í zk o ušky A n g l i c k ý j a z y k N ě m e c k ý j a z y k P r o f i l o v á č á s t m a t u r i t n í z k o u š k y Anglický jazyk 1. My daily programme 2. My hobbies (likes and dislikes) 3. Travelling. What you must arrange when going abroad 4. Looking at the

Více

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin

Výukové texty. pro předmět. Měřící technika (KKS/MT) na téma. Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Výukové texty pro předmět Měřící technika (KKS/MT) na téma Základní charakteristika a demonstrování základních principů měření veličin Autor: Doc. Ing. Josef Formánek, Ph.D. Základní charakteristika a

Více

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Robotika

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Robotika Osnova přednášky 1) Základní pojmy; algoritmizace úlohy 2) Teorie logického řízení 3) Fuzzy logika 4) Algebra blokových schémat 5) Vlastnosti členů regulačních obvodů 6) Vlastnosti regulátorů 7) Stabilita

Více

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ

ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ ROZDĚLENÍ SNÍMAČŮ, POŽADAVKY KLADENÉ NA SNÍMAČE, VLASTNOSTI SNÍMAČŮ (1.1, 1.2 a 1.3) Ing. Pavel VYLEGALA 2014 Rozdělení snímačů Snímače se dají rozdělit podle mnoha hledisek. Základním rozdělení: Snímače

Více

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Vlastnosti regulátorů

Osnova přednášky. Univerzita Jana Evangelisty Purkyně Základy automatizace Vlastnosti regulátorů Osnova přednášky 1) Základní pojmy; algoritmizace úlohy 2) Teorie logického řízení 3) Fuzzy logika 4) Algebra blokových schémat 5) Vlastnosti členů regulačních obvodů 6) 7) Stabilita regulačního obvodu

Více

Mechanik převodů osobních automobilů (kód: H)

Mechanik převodů osobních automobilů (kód: H) Mechanik převodů osobních automobilů (kód: 23-101-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Mechanik osobních

Více

1 SENZORY V MECHATRONICKÝCH SOUSTAVÁCH

1 SENZORY V MECHATRONICKÝCH SOUSTAVÁCH 1 V MECHATRONICKÝCH SOUSTAVÁCH Senzor - důležitá součást většiny moderních elektronických zařízení. Účel: Zjišťovat přítomnost různých fyzikálních, většinou neelektrických veličin, a umožnit další zpracování

Více

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ

OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ OVLÁDACÍ OBVODY ELEKTRICKÝCH ZAŘÍZENÍ Odlišnosti silových a ovládacích obvodů Logické funkce ovládacích obvodů Přístrojová realizace logických funkcí Programátory pro řízení procesů Akční členy ovládacích

Více

Detailní vymezení předmětu zakázky 2. část Technické a jiné odborné vzdělávání

Detailní vymezení předmětu zakázky 2. část Technické a jiné odborné vzdělávání Detailní vymezení předmětu zakázky 2. část Technické a jiné odborné vzdělávání Technické a jiné odborné vzdělávání Obsah kurzu Kurz č. 1. Svařování základní kurzy Rozsah: 160 hodin Nauka o materiálu Přídavné

Více

HODNOCENÍ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY

HODNOCENÍ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY MATURITNÍ ZKOUŠKY JARO PODZIM 2018 HODNOCENÍ PROFILOVÉ ČÁSTI MATURITNÍ ZKOUŠKY Střední škola, Havířov-Šumbark, Sýkorova 1/613, příspěvková organizace 1 V souladu s 24 vyhlášky č. 177/2009 Sb. o bližších

Více

Pohonné systémy OS. 1.Technické principy 2.Hlavní pohonný systém

Pohonné systémy OS. 1.Technické principy 2.Hlavní pohonný systém Pohonné systémy OS 1.Technické principy 2.Hlavní pohonný systém 1 Pohonný systém OS Hlavní pohonný systém Vedlejší pohonný systém Zabezpečuje hlavní řezný pohyb Rotační Přímočarý Zabezpečuje vedlejší řezný

Více

Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech

Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech Úprava ŠVP Elektrikář v rámci projektu Zvyšování kvality výuky v elektrotechnických oborech Předmět Automatizace 3 hodiny týdně celkem 99 hodin 1. Automatizace, základní pojmy Dotace učebního bloku: 1

Více

Maturitní témata. 1. Elektronické obvody napájecích zdrojů. konstrukce transformátoru. konstrukce usměrňovačů. konstrukce filtrů v napájecích zdrojích

Maturitní témata. 1. Elektronické obvody napájecích zdrojů. konstrukce transformátoru. konstrukce usměrňovačů. konstrukce filtrů v napájecích zdrojích Maturitní témata Studijní obor : 26-41-L/01 Mechanik elektrotechnik pro výpočetní a elektronické systémy Předmět: Elektronika a Elektrotechnická měření Školní rok : 2018/2019 Třída : MEV4 1. Elektronické

Více

k DUM 08. pdf ze šablony 2_šablona_automatizační_technika_II 02 tematický okruh sady: pohony automatických linek

k DUM 08. pdf ze šablony 2_šablona_automatizační_technika_II 02 tematický okruh sady: pohony automatických linek METODICKÝ LIST Téma DUM: Test Anotace: Autor: k DUM 08. pdf ze šablony 2_šablona_automatizační_technika_II 02 tematický okruh sady: pohony automatických linek Digitální učební materiál slouží k výuce pohonů

Více

Témata na ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu PROJEKTOVÁNÍ MIKROPROCESOROVÝCH SYSTÉMŮ Školní rok 2018/2019

Témata na ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu PROJEKTOVÁNÍ MIKROPROCESOROVÝCH SYSTÉMŮ Školní rok 2018/2019 Témata na ústní zkoušku profilové části maturitní zkoušky z předmětu PROJEKTOVÁNÍ MIKROPROCESOROVÝCH SYSTÉMŮ Školní rok 2018/2019 Třída: Obor (ŠVP): Sestavil: Vedoucí úseku: Schválil: ETS4 26 41 M/01 Elektrotechnika

Více

Přenos signálů, výstupy snímačů

Přenos signálů, výstupy snímačů Přenos signálů, výstupy snímačů Topologie zařízení, typy průmyslových sběrnic, výstupní signály snímačů Přenosy signálů informací Topologie Dle rozmístění ŘS Distribuované řízení Většinou velká zařízení

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Elektroenergie

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Elektroenergie ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Elektroenergie Název oboru: profilová - povinná ústní zkouška 1. Základní elektrárenské pojmy, elektrizační a distribuční soustava; návrh přípojnic 2. Druhy prostředí

Více

Aplikovaná informatika

Aplikovaná informatika Vysoká škola polytechnická Jihlava Katedra elektrotechniky a informatiky Tematické okruhy pro státní závěrečné zkoušky oboru Aplikovaná informatika Tyto okruhy jsou platné pro studenty, kteří započali

Více

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 TECHNICKÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ

MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 TECHNICKÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ MATURITNÍ OTÁZKY ELEKTROTECHNIKA - POČÍTAČOVÉ SYSTÉMY 2003/2004 TECHNICKÉ VYBAVENÍ POČÍTAČŮ 1) INFORMACE VE VÝPOČETNÍ TECHNICE 3 2) POČÍTAČOVÉ ARCHITEKTURY, POČÍTAČ JAKO ČÍSLICOVÝ STROJ 3 3) SIGNÁLY 3

Více

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13

1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Úvod 11 1 Webový server, instalace PHP a MySQL 13 Princip funkce webové aplikace 13 PHP 14 Principy tvorby a správy webového serveru a vývojářského počítače 14 Co je nezbytné k instalaci místního vývojářského

Více