OKRUHY OTÁZEK K ÚSTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "OKRUHY OTÁZEK K ÚSTNÍ ZÁVĚREČNÉ ZKOUŠCE"

Transkript

1 1. a) Technické železo Uveďte rozdělení technického železa a jeho výrobu Výroba surového železa, výroba oceli - zařízení, - vsázka, - kvalita oceli, - rozdělení a značení ocelí a litin Vysvětlete označení oceli: , b) Spoje a spojovací součásti: Uveďte a charakterizujte jednotlivé druhy šroubových spojů - rozdělení šroubů - druhy závitů - zajištění šroubů a matic - značení šroubů a matic podle ČSN (EN ISO) 2. a) Tepelné zpracování oceli: Vysvětlete význam a podstatu tepelného zpracování oceli. Co je to kalení a žíhání a jaké vlastnosti se kalením a žíháním získají. Uveďte způsoby ohřevu, - teploty, zařízení pro ohřev, - způsoby ochlazování, - jak ovlivňuje uhlík kalitelnost ocelí b) Spoje a spojovací součásti : Vysvětlete použití kolíků a čepů při spojování součástí - druhy kolíků a čepů. - provedení a zajištění spoje, - výhody a nevýhody Přiřaďte k hřídeli o 60 mm kuželový kolík a označte podle ČSN (EN ISO). 3. a) Pneumatické mechanismy: Vysvětlete význam pneumatických okruhů a jejich využití v technické praxi Jaké jsou základní části pneumatického okruhu Vysvětlete funkci jednotlivých částí pneumatického okruhu b) Hřídele a hřídelové čepy: Vysvětlete význam a funkci čepů a hřídelí, jejich druhy a rozdělení. Z jakých materiálů se čepy a hřídele vyrábějí, jaký je rozdíl mezi hřídelí nosnou a hybnou. Vysvětlete toto označení:čep 16 x 50 x 45 ČSN a) Chemicko-tepelné zpracování ocelí: Vysvětlete význam a podstatu chemicko-tepelného zpracování ocelí a uveďte jednotlivé druhy zpracování. U jednotlivých druhů zpracování uveďte způsoby ohřevu, prostředí získané vlastnosti a užití. b) Kluzná ložiska:

2 Vysvětlete význam kluzných ložisek a jejich rozdělení z hlediska konstrukce a zatěžující síly. Jaké materiály se používají na výrobu kluzných ložisek a jaké jsou hlavní předpoklady správné funkce ložisek. Vysvětlete označení: POUZDRO B 60/75 X 80 ČSN a) Hydraulické mechanismy: Vysvětlete základní pojmy hydromechaniky hydrostatika, - hydrodynamika Jak se rozdělují hydraulické mechanismy uveďte přehled hlavních prvků Hydraulického systému a jejich činnost. Jaké jsou příčiny a možné poruchy v hydraulickém systému a jak se tyto poruchy odstraňují b) Doprava materiálu dopravníky a manipulační prostředky: K čemu slouží dopravníky a jak se rozdělují. Nakreslete schéma, popište hlavní části a vysvětlete funkci jednotlivých druhů dopravníků (pásový, článkový, korečkový, šnekový) Vysvětlete pojmy paletizace a kontejnerizace a výhody využití těchto způsobů přepravy. 6. a) Neželezné kovy: Jak se rozdělují neželezné kovy. Uveďte použití a vlastnosti základních neželezných kovů a jejich slitin měď a slitiny mědi,hliník a slitiny hliníku b) Převody: Jak se rozdělují převody z hlediska konstrukce a polohy hřídelí. Uveďte stručnou charakteristiku jednotlivých druhů převodů (řemenové a řetězové převody části převodu, příčiny poruch) 7. a) Práškové materiály: Vysvětlete význam a podstatu výroby práškových materiálů, a jejich vlastnosti. Uveďte příklady využití práškových materiálů ve strojírenství. b) Valivá ložiska: Vysvětlete význam valivých ložisek a jejich rozdělení z hlediska konstrukce a zatěžující síly. Jaké materiály se používají na výrobu valivých ložisek. Jaké jsou příčiny poruch valivých ložisek a jak se ložiska ošetřují. Vysvětlete označení: LOŽISKO ČSN a) Nekovové materiály ve strojírenství: Uveďte přehled materiálů používaných ve strojírenství (materiály pro těsnění, chlazení, paliva, pohonné hmoty, mazání, izolace apod.) Chladicí kapaliny ve strojírenské praxi, chladiva pro chladící okruhy a jejich vlastnosti. Základní pravidla bezpečnosti při skladování a manipulaci s chemickými látkami. b) Klíny a pera: Charakterizujte klínový a pérový spoj, uveďte druhy klínů a per, výhody a nevýhody těchto spojů. Přiřaďte k hřídeli 45 mm drážkový klín s nosem a označte podle ČSN (EN ISO) 9. a) Měření ve strojírenské výrobě:

3 Jaký je význam měření ve strojírenství a jaká měřidla a pomůcky se používají pro měření a orýsování (plošné a prostorové orýsování). S jakou přesností měří posuvné měřidlo a mikrometr. b) Svařování plamenem: Vysvětlete podstatu svařování plamenem - zařízení pro svařování, - druhy plamene podle výstupní rychlosti a chemického složení, - technologický postup při svařování - úprava materiálu před svařováním, vady svarů - bezpečnost práce při svařování plamenem 10. a) Pilování: Jaký význam má pilování a jaké nástroje používáme. Upínání materiálů při pilování : - obrobky, které se nesmí poškodit, - válcové obrobky, součásti se závitem, - šikmé nebo zaoblené plochy Jaké je správné držení a ošetřování pilníků při práci. Jak se provádí kontrola rovinnosti pilované plochy. Které zásady bezpečnosti práce musíme při pilování dodržovat. b) Zdvihací a dopravní stroje zvedáky a navíjedla : Uveďte přehled a rozdělení strojů pro dopravu tuhých látek. Popište hlavní části a vysvětlete funkci základních druhů zdviháků hřebenový, šroubový, hydraulický Vysvětlete funkci a použití navíjedla. 11. a) Řezání kovů: K čemu slouží řezání, jaké znáte způsoby řezání a jaké nástroje k ručnímu řezání používáme. Uveďte části pilky, druhy pilových listů, materiál pilových listů a jejich upínání. Vysvětlete způsoby upínání materiálu při řezání a postup při řezání různých materiálů plechy, trubky, válcové profily. Zásady bezpečnosti práce při řezání. b) Kinematické mechanismy : Uveďte základní rozdělení mechanismů a rozdělení kinematických mechanismů. Vysvětlete funkci základních druhů mechanismů, jejich hlavní části a užití (klikový, šroubový, vačkový, rohatkový) 12. a) Mechanické úpravy povrchu zaškrabávání, zabrušování, lapování: Vysvětlete jednotlivé způsoby úpravy a rozdíly mezi nimi, uveďte postup a použité nástroje. Jak se hodnotí jakost zaškrabané plochy. Jaké další metody pro povrchovou úpravu materiálu znáte.

4 b) Svařování elektrickým obloukem: Vysvětlete podstatu svařování elektrickým obloukem a uveďte: - zařízení pro svařování zdroje el. proudu, - druhy elektrod a jejich značení, - druhy obalů elektrod a funkce obalu, - ochranné pomůcky, - bezpečnost práce a zdraví svářeče 13. a) Vyhrubování a vystružování: Kdy a proč používáme vyhrubování a vystružování. Jaké nástroje používáme. Jak postupujeme při vyhrubování a vystružování a jaké přídavky materiálu ponecháváme. Zásady bezpečnosti práce. Vysvětli postup při výrobě přesné díry 24 H7. b) Ozubené převody: Jaké znáte druhy ozubených převodů podle konstrukce a polohy hřídelí Vysvětlete základní pojmy čelního ozubeného soukolí převodový poměr, modul, rozteč,výška zubu. - ošetřování ozubených převodů za provozu Jaké rozměry bude mít ozubené kolo má-li 25 zubů a modul m = 4 mm. 14. a) Řezání závitů: Uveďte druhy závitů profil, značení závitů, nástroje pro výrobu vnějších a vnitřních závitů, Jak se upínají nástroje pro řezání závitů a jaké zásady platí pro volbu průměru dříku a díry pro závit. - čím jsou ovlivněny řezné podmínky, - zásady bezpečnosti práce Jakým vrtáku předvrtáme díru pro vnitřní závit M 20 x 1 a jaké otáčky pro předvrtání zvolíme. b) Vodní díla vodní turbíny: Význam vodních děl a jejich stručná charakteristika. Jaké druhy vodních turbín se pro vodní díla používají, uveďte jejich části a funkci (Peltonova, Francisova, Kaplanova, Deriazova) 15. a) Stříhání kovů: Význam a podstata stříhání. Nakreslete a popište geometrii břitu nástroje části nástroje a druhy nástrojů. Uveďte důležité zásady bezpečnosti práce při stříhání. b) Doprava kapalin: Uveďte rozdělení strojů pro dopravu tekutin kapalin a plynů. Jak se rozdělují čerpadla pro dopravu kapalin. Popište části a vysvětlete činnost odstředivého čerpadla. Jaké zásady platí pro uvedení čerpadla do provozu, vysvětli co je to kavitace. Jak se čerpadla při provozu ošetřují, co je to ucpávka a jakou plní funkci.

5 16. a) Práce s plechem rovnání: Vysvětlete, jakými způsoby dosáhneme změny tvaru plechu při zpracování. Uveďte postup při rovnání plechu. Vysvětlete podstatu sekání a děrování plechů. Hlavní zásady bezpečnosti práce při práci s plechem. b) Doprava kapalin: Jak se rozdělují čerpadla pro dopravu kapalin. Popište části a vysvětlete funkci objemového pístového čerpadla jednočinného, dvojčinného. Jakou funkci plní vzdušník. Vysvětlete funkci zubového čerpadla, jeho výhody a užití. 17. a) Strojní obrábění soustružení: Charakterizuj strojní obrábění z těchto hledisek: - stroj, nástroj, - upínání obrobku, upínání nástroje, - hlavní a vedlejší řezné pohyby, - řezné podmínky a čím jsou ovlivněny, - jakými způsoby chladíme a jakou funkci chlazení plní, - uveďte zásady bezpečnosti práce při soustružení b) Spojky: Vysvětlete význam spojek a uveďte jejich rozdělení. Popište hlavní části a funkci jednotlivých druhů spojek ( tuhé spojky, kotoučová, lamelová, zubová) 18. a) Strojní obrábění frézování: Charakterizuj strojní obrábění z těchto hledisek: - stroj, nástroj, - upínání obrobku, upínání nástroje, - hlavní a vedlejší řezné pohyby, - řezné podmínky a čím jsou ovlivněny, - jakými způsoby chladíme a jakou funkci chlazení plní, - uveďte zásady bezpečnosti práce při frézování b) Vznětové motory: Jaké druhy spalovacích motorů znáte. Popište hlavní části a vysvětlete funkci vznětového motoru pevné části, pohyblivé části, příslušenství palivová soustava, rozvody 19. a) Strojní obrábění broušení: Vysvětlete podstatu broušení. Jaké druhy brusných materiálů znáte a jaké brusné nástroje se při opracování používají. Jaké druhy brusných kotoučů znáte, jak se značí a jak se upínají. Uveďte hlavní zásady bezpečnosti práce při broušení. b) Zážehové motory: Jaké druhy spalovacích motorů znáte. Popište hlavní části a vysvětlete funkci zážehového motoru pevné části, pohyblivé části, příslušenství palivová soustava, rozvody

6 20. a) Lícování: Jaký význam má lícování ve strojírenské výrobě a co znamená vyměnitelnost součástí. Vyjmenujte a charakterizujte základní druhy uložení. Rozhodněte, jaký druh uložení zajišťuje uložení 125 H7/k6 a vypočítejte vůli nebo přesah. b) Doprava plynů ventilátory: Uveďte základní rozdělení strojů pro dopravu plynných látek z hlediska konstrukce Popište hlavní části a vysvětlete činnost jednotlivých druhů ventilátorů a jejich užití. Jaké problémy se řeší klimatizací a větráním. 21. a) Materiály ve strojírenské výrobě: Jak se rozdělují materiály a jaké mají vlastnosti. Uveďte a vysvětlete základní vlastnosti materiálů - fyzikální, - chemické, - mechanické, - technologické Základní druhy zkoušek materiálů destruktivní, nedestruktivní. b) Doprava plynů kompresory: Uveďte základní rozdělení strojů pro dopravu plynných látek z hlediska konstrukce. Popište hlavní části a vysvětlete činnost a regulaci pístových kompresorů. Vysvětlete význam chlazení pístových kompresorů. 22. a) Vrtání: Vysvětlete podstatu vrtání a uveďte: - stroje, nástroje a jejich rozdělení, části vrtáku, - materiál vrtáků a upínání vrtáků, - upínání obrobků, - řezné podmínky při vrtání a volba otáček, význam chlazení, základní pravidla bezpečnosti práce při vrtání b) Zdvihací a dopravní stroje: Uveďte přehled a rozdělení strojů pro dopravu tuhých látek a vysvětlete jejich význam a užití. Popište hlavní části a funkci základních druhů jeřábů a výtahů. Druhy lan, jejich ošetřování za provozu. 23. a) Pájení: Vysvětlete rozdíl mezi pájením a svařováním. Charakterizujte pájení měkké a tvrdé z těchto hledisek : - teploty při pájení, - zdroje energie, - pájky, - tavidla b) Výroba páry - parní kotle: - význam, druhy a části parních kotlů

7 - druhy paliv, - úprava napájecí vody, - druhy ohnišť, - využití páry 24. a) Tváření kovů za tepla kování: Čím je ovlivněna tvárnost oceli a jaké zařízení se používá k ohřevu oceli při kování. Vysvětlete stručně základní kovářské operace a uveďte jaké nářadí a pomůcky se při kování používají. Uveďte základní zásady bezpečnosti práce při kování. b) Montáž a opravy potrubních celků: Vysvětlete význam potrubí, uveďte materiál a části potrubí. Jakým způsobem se potrubí spojuje, ukládá a vede. Proč a jak se potrubí chrání. Co jsou to kompenzátory a jakou mají funkci. 25. a) Pohonné hmoty a maziva: Uveďte přehled paliv a maziv v technické praxi. Jaké znáte druhy maziv a jaké jsou jejich základní vlastnosti. Mazací soustavy charakterizujte jednotlivé způsoby mazání. Bezpečnost práce při manipulaci s palivy a mazivy. b) Brzdy: Vysvětlete význam brzd, jak se brzy dělí podle druhu ovládacího zařízení a způsobu brzdění. Popište části a vysvětlete funkci jednotlivých druhů brzd. Jaké mohou být příčiny poruch brzd a jak se tyto poruchy odstraňují. V Mělníku dne 30. října 2013 Vypracoval: Ing. Břetislav Pokorný Ing Bohuslav Štolba

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik)

Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) Okruhy pro závěrečné zkoušky oboru - strojní mechanik školní rok 2017/2018 (odborný výcvik) 1) Zpracování kovů a vybraných nekovových materiálů měření a orýsování řezání kovů ruční a strojní pilování rovinných,

Více

OPAKOVACÍ OKRUHY STROJÍRENSTVÍ OBOR: PODNIKÁNÍ V EU

OPAKOVACÍ OKRUHY STROJÍRENSTVÍ OBOR: PODNIKÁNÍ V EU OPAKOVACÍ OKRUHY STROJÍRENSTVÍ OBOR: PODNIKÁNÍ V EU Hřídele a ložiska druhy hřídelí, nosné hřídele, pevnostní výpočty hybné hřídele a hřídelové čepy, pevnostní výpočty materiály hřídelů kluzná ložiska,

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/5 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Strojnictví Studijní obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení Školní rok: 2012 2013 Témata: 1. Výroba

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Stavba a provoz strojů

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Stavba a provoz strojů ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Stavba a provoz strojů 1. Šroubové spoje 2. Čepové a kolíkové spoje 3. Spoje pery, klíny a drážkové spoje 4. Lisované a svěrné spoje 5. Svarové a pájené spoje

Více

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE Z TECHNOLOGIE Školní rok: 2012/2013 Obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení 1. Základní vlastnosti materiálů fyzikální vlastnosti chemické vlastnosti mechanické

Více

OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ

OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ OKRUHY K MATURITNÍ ZKOUŠCE - STROJNICTVÍ 1. Spoje a spojovací součásti rozdělení spojů z hlediska rozebíratelnosti rozdělení spojů z hlediska fyzikální podstaty funkce 2. Spoje se silovým stykem šroubové

Více

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE ZE STROJNICTVÍ

SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE ZE STROJNICTVÍ SEZNAM TÉMAT K ÚSTNÍ PROFILOVÉ ZKOUŠCE ZE STROJNICTVÍ Školní rok: 2012/2013 Obor: 23-44-L/001 Mechanik strojů a zařízení 1. Spoje a spojovací součásti rozdělení spojů z hlediska rozebíratelnosti rozdělení

Více

Témata profilové maturitní zkoušky Technologie

Témata profilové maturitní zkoušky Technologie ta profilové maturitní zkoušky Technologie 1. Technické materiály 2. Vlastnosti a zkoušky technických materiálů 3. Metalografie ocelí a litin 4. Tepelné zpracování a chemicko-tepelné zpracování 5. Odlévání

Více

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače

Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky. Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače Témata pro zkoušky profilové části maturitní zkoušky Strojírenství, varianta vzdělávání konstruování s podporou počítače 1. povinná zkouška Stavba a provoz strojů 1. Pružiny 2. Převody ozubenými koly 3.

Více

Maturitní témata ze stavby a provozu strojů školní rok 2015/2016 obor 23-41-M/01 Strojírenství

Maturitní témata ze stavby a provozu strojů školní rok 2015/2016 obor 23-41-M/01 Strojírenství Maturitní témata ze stavby a provozu strojů Spoje se silovým stykem - šroubové spoje Spoje se silovým stykem - svěrné, tlakové, klínové, pružné spoje Spoje s tvarovým stykem Spoje s materiálovým stykem

Více

MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE. TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství)

MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE. TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství) MATURITNÍ TÉMATA (OKRUHY) STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK: 2015-16 a dále SPECIALIZACE: TECHNICKÝ SOFTWARE (Strojírenství) 1.A. ROVNOVÁŽNÝ DIAGRAM Fe Fe3C a) význam rovnovážných diagramů b) nakreslete

Více

Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace,

Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace, Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola, Turnov, Zborovská 519, příspěvková organizace, Zborovská 519, 511 01 Turnov tel.: 481 319 111, www.ohsturnov.cz, e-mail: vedeni@ohsturnov.cz Maturitní

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 23-41-M/01 Strojírenství STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE 1. Mechanické vlastnosti materiálů, zkouška pevnosti v tahu 2. Mechanické

Více

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014

Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 Střední průmyslová škola, Přerov, Havlíčkova 2 751 52 Přerov Profilová část maturitní zkoušky 2013/2014 TEMATICKÉ OKRUHY A HODNOTÍCÍ KRITÉRIA Studijní obor: 23-41-M/01 Strojírenství Předmět: STROJÍRENSKÁ

Více

Okruhy pro závěrečnou zkoušku oboru - karosář školní rok 2016/2017 (teorie)

Okruhy pro závěrečnou zkoušku oboru - karosář školní rok 2016/2017 (teorie) 1. Ruční zpracování kovů Měření a orýsování materiálu Pilování Řezání kovů Stříhání Sekání Probíjení Vrtání a zahlubování Vyhrubování a vystružování Řezání závitů Rovnání a ohýbání Nýtování Broušení Okruhy

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH A HORNICKÝCH

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH A HORNICKÝCH 1 SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH A HORNICKÝCH Obor: 23-51-H/01 Strojní mechanik ŠVP: Zámečník důlní provozy 1. Ruční zpracování kovů orýsování - co je to orýsování, rýsovací nářadí a

Více

Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1.

Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1. Opakovací MATURITNÍ OTÁZKY Z PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE ŠKOLNÍ ROK 2016-2017 OBOR STROJNICTVÍ, ZAMĚŘENÍ PPK ZKRÁCENÉ POMATURITNÍ STUDIUM 1. Stavba kovů krystalografické mřížky, polymorfie Fe diagram tuhého roztoku

Více

MATURITNÍ OTÁZKY PRO PŘEDMĚT STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE, POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ - ŠKOLNÍ ROK

MATURITNÍ OTÁZKY PRO PŘEDMĚT STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE, POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ - ŠKOLNÍ ROK MATURITNÍ OTÁZKY PRO PŘEDMĚT STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE, POČÍTAČOVÁ PODPORA KONSTRUOVÁNÍ - ŠKOLNÍ ROK 2016-2017 1. Stavba kovů stavba kovů-krystalické mřížky polymorfie,teplotní hystereze binární diagramy

Více

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH

SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH 1 SEZNAM TÉMAT Z ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ STROJÍRENSKÝCH Školní rok: 2012/2013 Obor: 23-51-H/01 Strojní mechanik 1. Ruční zpracování kovů orýsování - co je to orýsování, rýsovací nářadí a pomůcky, postup při

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Témata k závěrečným učňovským zkouškám pro školní rok 2012 2013 Opravář zemědělských strojů

Témata k závěrečným učňovským zkouškám pro školní rok 2012 2013 Opravář zemědělských strojů Střední odborné učiliště opravárenské Králíky Předměstí 427 K R Á L Í K Y Témata k závěrečným učňovským zkouškám pro školní rok 2012 2013 Opravář zemědělských strojů Jen pro vnitřní potřebu školy ing.

Více

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE

TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE strana: 1/5 TEMATICKÉ OKRUHY PRO OPAKOVÁNÍ K MATURITNÍ ZKOUŠCE Název předmětu u maturitní zkoušky: Strojnictví Studijní obor: 23-45-L/001 Mechanik seřizovač Školní rok: 2012 2013 Témata: 1. Výroba surového

Více

Výroba závitů. Řezání závitů závitníky a závitovými čelistmi

Výroba závitů. Řezání závitů závitníky a závitovými čelistmi Výroba závitů Závity se ve strojírenské výrobě používají především k vytváření rozebíratelných spojení různých součástí a dále jako pohybové šrouby strojů a zařízení či měřidel. Principem výroby závitů

Více

Stavba a provoz strojů

Stavba a provoz strojů TÉMATA POVINNÉ PROFILOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: Ústní zkouška před zkušební maturitní komisí Stavba a provoz strojů Šroubové spoje Svěrné, tlakové a pružné spoje Čepové, nýtové a kolíkové spoje Perové,

Více

STT4 Příprava k maturitní zkoušce z předmětu STT. Tematické okruhy pro ústní maturity STT

STT4 Příprava k maturitní zkoušce z předmětu STT. Tematické okruhy pro ústní maturity STT Tematické okruhy pro ústní maturity STT 1 ) Statické zkoušky pro zjišťování pevnosti materiálu druhy zkoušek, zkušební zařízení zkušební vzorky grafické závislosti, vyhodnocení zkoušek, výpočetní vztahy

Více

Záznam o průběhu zkoušky

Záznam o průběhu zkoušky Montér ocelových konstrukcí (kód: 23-002-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Strojní zámečník; Provozní zámečník a montér;

Více

DOPRAVNÍ A ZDVIHACÍ STROJE

DOPRAVNÍ A ZDVIHACÍ STROJE OBSAH 1 DOPRAVNÍ A ZDVIHACÍ STROJE (V. Kemka).............. 9 1.1 Zdvihadla a jeřáby....................................... 11 1.1.1 Rozdělení a charakteristika zdvihadel......................... 11 1.1.2

Více

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla

Témata profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla ta profilové maturitní zkoušky z předmětu Silniční vozidla 1. Celková charakteristika pístových motorů 2. Přeplňované, různopalivové motory 3. Mechanika pohybu motorových vozidel 4. Vstřikovací systémy

Více

Základy vrtání 2.část

Základy vrtání 2.část Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Základy vrtání 2.část Zahlubování, vyhrubování, vystružování Zahlubováním obrábíme díry pro zapuštěné hlavy

Více

MKP Jméno vyučujícího : Ing.Květoslav Král

MKP Jméno vyučujícího : Ing.Květoslav Král Název předmětu MKP Jméno vyučujícího : Ing.Květoslav Král Úvod do přemětu MKP 1 Cíle předmětu - seznámení : S funkcí a principem základních typů strojů a zařízení navazuje na předmět Strojnictví Se základními

Více

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc.

Ing. Petra Cihlářová. Odborný garant: Doc. Ing. Miroslav Píška, CSc. Vysoké učení technické v Brně Fakulta strojního inženýrství Ústav strojírenské technologie Odbor obrábění Téma: 7. cvičení - Technologická příprava výroby Okruhy: Volba polotovaru Přídavky na obrábění

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V. 2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V. 2. 10 Základní části strojů Kapitola 32

Více

Kreslení strojních součástí. 1. Čepy. Rozdělení čepů: a) normalizované kreslení dle norem b) nenormalizované nutno nakreslit výrobní výkres

Kreslení strojních součástí. 1. Čepy. Rozdělení čepů: a) normalizované kreslení dle norem b) nenormalizované nutno nakreslit výrobní výkres Kreslení strojních součástí Obsah: 1) Čepy 2) Kolíky 3) Závlačky 4) Pojistné kroužky 5) Šrouby, matice, podložky 6) Šroubové spoje 7) Hřídele a jejich základní plochy 8) Klíny, pera, drážkování 9) Ložiska

Více

Anotace materiálu zpracovaného v rámci projektu ESF Investice do rozvoje vzdělání

Anotace materiálu zpracovaného v rámci projektu ESF Investice do rozvoje vzdělání Anotace materiálu zpracovaného v rámci projektu ESF Investice do rozvoje vzdělání Ing. Petr Kroupa Můj podíl na projektu spočíval ve vypracování materiálu vhodného pro výuku strojních předmětů pomocí interaktivní

Více

Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE

Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJNICKÁ A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA PROFESORA ŠVEJCARA, PLZEŇ, KLATOVSKÁ 109 Martin Škoula TECHNICKÁ DOKUMENTACE SOUBOR PŘÍPRAV PRO 2. R. OBORU 23-56-H/01OBRÁBĚČ KOVŮ Vytvořeno

Více

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.)

strana PŘEDMLUVA ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) SLÉVÁRENSTVÍ (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) OBSAH strana PŘEDMLUVA 3 1. ZÁKLADNÍ POJMY (Doc. Ing. Milan Němec, CSc.) 4 1.1 Výrobní procesy ve strojírenské výrobě 4 1.2 Obsah technologie 6 1.2.1. Technologie stroj írenské výroby 7 1.3 Materiály ve

Více

Práce s tabulkami, efektivní využití v praxi

Práce s tabulkami, efektivní využití v praxi Projekt: Téma: Práce s tabulkami, efektivní využití v praxi Obor: Nástrojař, Obráběč kovů, Zámečník Ročník: 2. Zpracoval(a): Pavel Urbánek Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 0 Obsah Obsah... 1

Více

OPRAVÁRENSTVÍ A DIAGNOSTIKA I

OPRAVÁRENSTVÍ A DIAGNOSTIKA I JOSEF POŠTA a kolektiv OPRAVÁRENSTVÍ A DIAGNOSTIKA I pro 1. ročník UO Automechanik Druhé, aktualizované vydání PRAHA 2008 OBSAH PŘEDMLUVA......................................... 8 1 ÚVOD DO PŘEDMĚTU.................................

Více

Kolena a ohyby, ze železa nebo oceli (kromělitých a z nerezavějící oceli) 2013_01

Kolena a ohyby, ze železa nebo oceli (kromělitých a z nerezavějící oceli) 2013_01 Doklad Rezim CisloPolozky DatumPropusteni NazevCelnihoUradu ZemePuvoduKod PolozkaKn TARICKod MnozstviMJ PopisZbozi Hmotnost Hodnota SumaPoplatkuCloVymerene CelkovaCastkaPoplatku NazevDruhuDopravy PopisZB

Více

OBRÁBĚNÍ A MONTÁŽ. EduCom. doc. Dr. Ing. Elias TOMEH e-mail: elias.tomeh@tul.cz Technická univerzita v Liberci

OBRÁBĚNÍ A MONTÁŽ. EduCom. doc. Dr. Ing. Elias TOMEH e-mail: elias.tomeh@tul.cz Technická univerzita v Liberci Tento materiál vznikl jako součást projektu EduCom, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. doc. Dr. Ing. Elias TOMEH e-mail: elias.tomeh@tul.cz Technická univerzita

Více

Základy obrábění. Obrábění se uskutečňuje v soustavě stroj nástroj obrobek

Základy obrábění. Obrábění se uskutečňuje v soustavě stroj nástroj obrobek Základy obrábění Obrábění je technologický proces, při kterém je přebytečná část materiálu oddělována z obrobku ve formě třísky břitem řezného nástroje. polotovar předmět, který se teprve bude obrábět

Více

Záznam o průběhu zkoušky

Záznam o průběhu zkoušky Zámečník (kód: 23-003-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Strojní zámečník; Provozní zámečník a montér; Důlní zámečník; Mechanik

Více

SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU PROVOZNÍ TECHNIKA L/51 Školní rok 2017/2018

SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU PROVOZNÍ TECHNIKA L/51 Školní rok 2017/2018 SEZNAM MATURITNÍCH OKRUHŮ STUDIJNÍHO OBORU PROVOZNÍ TECHNIKA 23-43-L/51 Školní rok 2017/2018 Písemná maturitní zkouška zahrnuje učivo všech odborných vyučovacích předmětů, ústní maturitní zkouška TECHNOLOGIE

Více

Maturitní témata ze stavby a provozu strojů školní rok 2017/2018

Maturitní témata ze stavby a provozu strojů školní rok 2017/2018 Maturitní témata ze stavby a provozu strojů školní rok 2017/2018 Šroubové spoje Svěrné, tlakové a pružné spoje Čepové, nýtové a kolíkové spoje Perové, klínové spoje a spoj drážkovým hřídelem Lepené, pájené

Více

Základní pojmy obrábění, Rozdělení metod obrábění, Pohyby při obrábění, Geometrie břitu nástroje - nástrojové roviny, nástrojové úhly.

Základní pojmy obrábění, Rozdělení metod obrábění, Pohyby při obrábění, Geometrie břitu nástroje - nástrojové roviny, nástrojové úhly. Základní pojmy obrábění, Rozdělení metod obrábění, Pohyby při obrábění, Geometrie břitu nástroje - nástrojové roviny, nástrojové úhly. TECHNOLOGIE je nauka o výrobních postupech, metodách, strojích a zařízeních,

Více

Stavba a provoz strojů

Stavba a provoz strojů TÉMATA POVINNÉ PROFILOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY Forma: Ústní zkouška před zkušební maturitní komisí Stavba a provoz strojů Šroubové spoje Svěrné, tlakové a pružné spoje Čepové, nýtové a kolíkové spoje Perové,

Více

Hodnoticí standard. Broušení kovových materiálů (kód: 23-024-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11.

Hodnoticí standard. Broušení kovových materiálů (kód: 23-024-H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Standard je platný od: 22.11. Broušení kovových materiálů (kód: 23-024-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Povolání: Obráběč kovů Doklady potvrzující úplnou

Více

PROFIL SPOLEČNOSTI. Obchodní orientace společnosti. Výrobní prostory. Obrábění nástrojárna. Strojírenská výroba. Opravy strojů Měření a kalibrace

PROFIL SPOLEČNOSTI. Obchodní orientace společnosti. Výrobní prostory. Obrábění nástrojárna. Strojírenská výroba. Opravy strojů Měření a kalibrace PROFIL SPOLEČNOSTI PROFIL SPOLEČNOSTI 1. Obchodní orientace společnosti 2. Výrobní prostory 3. Strojírenská výroba 4. Obrábění nástrojárna 5. 6. Opravy strojů Měření a kalibrace Obchodní značka ZVU je

Více

Ing. Marek Chládek Určen k promítání přes dataprojektor s počítačem nebo jinou vhodnou. Ing. Marek Chládek

Ing. Marek Chládek Určen k promítání přes dataprojektor s počítačem nebo jinou vhodnou. Ing. Marek Chládek Číslo projektu Číslo a název šablony klíčové aktivity Tematická oblast CZ.1.07/1.5.00/34.0015 III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Výrobní zařízení pro 1. ročník oboru Truhlář Pořadové

Více

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ

STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191. Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA STROJÍRENSKÁ a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Kolín IV, Heverova 191 Obor 23-41-M/01 STROJÍRENSTVÍ 1. ročník TECHNICKÉ KRESLENÍ KRESLENÍ SOUČÁSTÍ A SPOJŮ 3 PŘEVODY

Více

TECHNOLOGIE VRTÁNÍ, VYHRUBOVÁNÍ, VYSTRUŽOVÁNÍ A ZAHLUBOVÁNÍ

TECHNOLOGIE VRTÁNÍ, VYHRUBOVÁNÍ, VYSTRUŽOVÁNÍ A ZAHLUBOVÁNÍ 1 TECHNOLOGIE VRTÁNÍ, VYHRUBOVÁNÍ, VYSTRUŽOVÁNÍ A ZAHLUBOVÁNÍ Technologie vrtání, vyhrubování, vystružování a zahlubování mají mnoho společných technologických charakteristik a často bývají souhrnně označovány

Více

Katedra obrábění a montáže, TU v Liberci při obrábění podklad pro výuku předmětu TECHNOLOGIE III - OBRÁBĚNÍ je při obrábění ovlivněna řadou parametrů řezného procesu, zejména řeznými podmínkami, geometrií

Více

5. Kolíkové spoje. 5.1. Druhy kolíků. 5.2. Použití. spoje s tvarovým stykem Přenáší zatížení přes tělo kolíku - přes jeho #2

5. Kolíkové spoje. 5.1. Druhy kolíků. 5.2. Použití. spoje s tvarovým stykem Přenáší zatížení přes tělo kolíku - přes jeho #2 zapis_spoje_koliky,cepy,nyty 08/01 STR Ad 1 z 5 5. Kolíkové spoje #1 spoje s tvarovým stykem Přenáší zatížení přes tělo kolíku - přes jeho # Druhy kolíků Příklady použití kolíků 5.1. Druhy kolíků a) #

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ 4.2.Uložení Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 Pro otočné uložení hřídelí, hřídelových čepů se používají ložiska. K realizaci posuvného přímočarého

Více

Dodatek č. 1 ke školnímu vzdělávacímu programu. Strojírenství. (platné znění k 1. 9. 2009)

Dodatek č. 1 ke školnímu vzdělávacímu programu. Strojírenství. (platné znění k 1. 9. 2009) Střední průmyslová škola Jihlava tř. Legionářů 1572/3, Jihlava Dodatek č. 1 ke školnímu vzdělávacímu programu Strojírenství (platné znění k 1. 9. 2009) Tento dodatek nabývá platnosti dne 1. 9. 2011 počínaje

Více

Povolání Důlní zámečník, Strojní zámečník, Stavební zámečník, Montér kotlář a potrubář, Provozní zámečník, Montér ocelových konstrukcí,

Povolání Důlní zámečník, Strojní zámečník, Stavební zámečník, Montér kotlář a potrubář, Provozní zámečník, Montér ocelových konstrukcí, Zámečník Zámečník vykonává montáž a opravy strojů a zařízení s využitím ručních strojů a nástrojů. Odborný směr: Odborný podsměr: Kvalifikační úroveň: Podřízené specializace: Regulovaná jednotka práce:

Více

Druhy ocelí, legující prvky

Druhy ocelí, legující prvky 1 Oceli druhy, použití Ocel je technické kujné železo s obsahem maximálně 2% uhlíku, další příměsi jsou křemík, mangan, síra, fosfor. Poslední dva jmenované prvky jsou nežádoucí, zhoršují kvalitu oceli.

Více

Klíčová slova: zvedák, kladkostroj, visutá kočka, naviják

Klíčová slova: zvedák, kladkostroj, visutá kočka, naviják Předmět: Stavba a provoz strojů Ročník: 4. Anotace: Digitální učební materiál zpracovaný na téma zdvihadla, představuje základní přehled o stavbě a rozdělení zvedáků, kladkostrojů a navijáků. Rovněž je

Více

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje

Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují. s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje Projekt realizovaný na SPŠ Nové Město nad Metují s finanční podporou v Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Královéhradeckého kraje MODUL 03 - TP ing. Jan Šritr ing. Jan Šritr 2 1 ing.

Více

PILOVÁNÍ: Rozdělení pilníků. Podle: Tvaru seků. FIALOVÁ, D., GRADEK, V. Zámečnické práce a údržba, Technologie 1. díl, Praha: Parta, 2007, obr.

PILOVÁNÍ: Rozdělení pilníků. Podle: Tvaru seků. FIALOVÁ, D., GRADEK, V. Zámečnické práce a údržba, Technologie 1. díl, Praha: Parta, 2007, obr. PILOVÁNÍ: Rozdělení pilníků Podle: Tvaru seků 1 Podle: Tvaru průřezu 2 Pravidla při pilování Obrobky upevňujte do středu svěráku tak nízko, aby nepružily nebo aby se pod tlakem pilníku neohýbali. Při upínání

Více

Přednáška č.11 Spoje nerozebíratelné

Přednáška č.11 Spoje nerozebíratelné Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.11 Spoje nerozebíratelné SVAŘOVÁNÍ je proces, který slouží k vytvoření trvalého, nerozebíratelného spoje dvou a více materiálů. Při svařování je nutné působit buď tlakem,

Více

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny

Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny Fakulta strojní VŠB-TUO Přednáška č.8 Hřídele, osy, pera, klíny HŘÍDELE A OSY Hřídele jsou obvykle válcové strojní součásti umožňující a přenášející rotační pohyb. Rozdělujeme je podle: 1) typu namáhání

Více

SPOJE STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR

SPOJE STROJE STR A ZAŘÍZENÍ OJE ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ STR SPOJE STROJE A ZAŘÍZENÍ ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ ZÁKLADNÍ POZNATKY Spoje jejich základní funkcí je umožnit spojení částí výrobků a to často v kombinaci s pohyblivostí. Spoje mohou být pohyblivé a nepohyblivé.

Více

1 PŘEVODNÁ ÚSTROJÍ... 7 2 MOTORY... 93

1 PŘEVODNÁ ÚSTROJÍ... 7 2 MOTORY... 93 OBSAH 1 PŘEVODNÁ ÚSTROJÍ................................. 7 1.1 Účel převodných ústrojí a jejich částí....................... 7 1.2 Spojky................................................ 10 1.2.1 Druhy

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Zvyšování kvality výuky technických oborů

Zvyšování kvality výuky technických oborů Zvyšování kvality výuky technických oborů Klíčová aktivita V.2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji odborných kompetencí žáků středních škol Téma V.2.5 Karosářské Know how (Vědět jak) Kapitola

Více

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY

Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/ HŘÍDELE A ČEPY Projekt: Inovace oboru Mechatronik pro Zlínský kraj Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.08/03.0009 4.1.Hřídele a čepy HŘÍDELE A ČEPY Hřídele jsou základní strojní součástí válcovitého tvaru, která slouží k

Více

PŘESNÉ VRTÁNÍ. Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město

PŘESNÉ VRTÁNÍ.  Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město PŘESNÉ VRTÁNÍ Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Autor Lubomír Petrla Název šablony III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název

Více

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 11 - odstředivky a drtiče na kovové třísky

KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC. Kapitola 11 - odstředivky a drtiče na kovové třísky KOMPLEXNÍ VZDĚLÁVÁNÍ KATEDRA STROJNÍ SPŠSE a VOŠ LIBEREC Kapitola 11 - odstředivky a drtiče na kovové třísky Siemens 840 - frézování Kapitola 1 - Siemens 840 - Ovládací panel a tlačítka na ovládacím panelu

Více

23-56-H/01 Obráběč kovů Upřesněné okruhy otázek Školní rok 2018/2019

23-56-H/01 Obráběč kovů Upřesněné okruhy otázek Školní rok 2018/2019 1. Odborná otázka: Nástrojové materiály - Rozdělení, Užití, Značení, Vlastnosti. 23-56-H/01 Obráběč kovů Upřesněné okruhy otázek Školní rok 2018/2019 Otázka ze světa práce: Informace o zaměstnanosti -

Více

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo)

DRUHY NÁŘADÍ. METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) DRUHY NÁŘADÍ METR ROZKLÁDACÍ dřevěný, plastový, kovový měření + orýsování (kov, plast, dřevo) měří s přesností na 1mm METR SVINOVACÍ ocelový měření + orýsování (kov, dřevo, plast) měří s přesností na 1mm

Více

Postup výroby drátu válcováním. Předmět Strojírenská technologie

Postup výroby drátu válcováním. Předmět Strojírenská technologie Předmět Strojírenská technologie Úvod Popis výrobku: Drát je hutní výrobek, který je nejčastěji kruhovitého průřezu. Vyrábět se může dvěma způsoby a) Válcováním b) Tažením Dráty jsou vyráběny především

Více

max. 2 500 mm délka 7 000 mm 1 050 mm 6 000 mm 1 000 mm 12 000 mm

max. 2 500 mm délka 7 000 mm 1 050 mm 6 000 mm 1 000 mm 12 000 mm VÝROBNÍ MOŽNOSTI ZÁMEČNICKÁ VÝROBA Veškeré předvýrobní, výrobní a povýrobní procesy jsou popsány v Příručce jakosti a příslušných organizačních normách. Systém managementu jakosti je certifikován dle ČSN

Více

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ

Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ Stanovení forem, termínů a témat profilové části maturitní zkoušky oboru vzdělání 78-42-M/01 Technické lyceum STROJNICTVÍ 1. Mechanické vlastnosti materiálů 2. Technologické vlastnosti materiálů 3. Zjišťování

Více

1. Standardní katalogové modely pro obvyklé aplikace.

1. Standardní katalogové modely pro obvyklé aplikace. Zubová spojka PRUŽNÁ OCELOVÁ SPOJKA, opracovaná s vysokou přesností, zahrnuje dva ocelové náboje s vnějším čelním ozubením a dva kusy ocelových objímek s vnitřním čelním ozubením. Objímky jsou spojené

Více

MATURITNÍ OKRUHY Z TEORETICKÝCH A PRAKTICKÝCH PŘEDMĚTŮ TÉMATA 3. ČÁSTÍ PRACOVNÍCH LISTŮ K ÚSTNÍ ČÁSTI SPOLEČNÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA

MATURITNÍ OKRUHY Z TEORETICKÝCH A PRAKTICKÝCH PŘEDMĚTŮ TÉMATA 3. ČÁSTÍ PRACOVNÍCH LISTŮ K ÚSTNÍ ČÁSTI SPOLEČNÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA STŘEDNÍ ŠKOLA AUTOMOBILNÍ, KRNOV, příspěvková organizace Adresa: 794 01 Krnov, Opavská 49 554 611 557 Fax: 554 625 946 E-mail: skola@ssa-krnov.cz www.ssa-krnov.cz MATURITNÍ OKRUHY Z TEORETICKÝCH A PRAKTICKÝCH

Více

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Zaškrabávání, zabrušování, lapování

ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ. Zaškrabávání, zabrušování, lapování Projekt: ODBORNÝ VÝCVIK VE 3. TISÍCILETÍ Téma: Zaškrabávání, zabrušování, lapování Obor: Zámečník Ročník: 1. Zpracoval(a): Rožek Pavel Střední průmyslová škola Uherský Brod, 2010 Obsah: 1. Zaškrabávání...3

Více

Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj.

Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj. Vrtání a vyvrtávání Vrtání je obrábění vnitřních rotačních ploch zpravidla dvoubřitým nástrojem Hlavní pohyb je rotační a vykonává jej obvykle nástroj. Posuv je přímočarý ve směru otáčení a vykonává jej

Více

METODICKÉ LISTY Svařování a obrábění

METODICKÉ LISTY Svařování a obrábění Projekt: Rozvoj technického vzdělávání v Jihočeském kraji CZ.1.07/1.1.00/44.0007 Souborné dílo METODICKÉ LISTY Svařování a obrábění Uspořádala: Mgr. Eliška Malá Partner projektu: SOŠ a SOU Milevsko Čs.

Více

Evropský sociální fond Praha & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ

Evropský sociální fond Praha & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ Evropský sociální fond Praha & EU: INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI. Motivace inovace zkušenost a vzdělávání VÝROBNÍ KONSTRUKCE, 4. ročník - CVIČENÍ Jméno a příjmení: Školní rok: 2014/2015 Číslo úlohy:

Více

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640. V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště, Domažlice, Prokopa Velikého 640 ŠABLONA: NÁZEV PROJEKTU: REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zlepšení podmínek pro vzdělávání

Více

Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ

Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ Opakovací maturitní okruhy z předmětu KONSTRUKCE VÝROBKŮ, FOREM A STROJNÍHO ZAŘÍZENÍ 1. Závitové spoje a. Druhy závitů z hlediska vzniku vrubů b. Závitové vložky c. Otvory pro závity d. Závity přímo lisované

Více

MATURITNÍ ZKOUŠKA 2019 TÉMATA ÚSTNÍ ZKOUŠKY PROFILOVÁ ČÁST

MATURITNÍ ZKOUŠKA 2019 TÉMATA ÚSTNÍ ZKOUŠKY PROFILOVÁ ČÁST MATURITNÍ ZKOUŠKA 2019 TÉMATA ÚSTNÍ ZKOUŠKY PROFILOVÁ ČÁST Obsah Dějiny výtvarné kultury... 2 Technologie obor průmyslový design... 3 Technologie obor grafický design... 4 Technologie obor tvorba hraček

Více

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1

Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Střední průmyslová škola a Vyšší odborná škola technická Brno, Sokolská 1 Šablona: Název: Téma: Autor: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Převody a mechanizmy Hydrostatické mechanizmy Ing.

Více

Projection, completation and realisation. MHH Horizontální odstředivá kondenzátní článková čerpadla

Projection, completation and realisation. MHH Horizontální odstředivá kondenzátní článková čerpadla Projection, completation and realisation Horizontální odstředivá kondenzátní článková čerpadla Horizontální kondenzátní čerpadla řady Čerpadla jsou určena k čerpání čistých kondenzátů a horké čisté vody

Více

Dokončovací metody obrábění. Metody s úběrem materiálu. Jemné obrábění, hlazení. Honování

Dokončovací metody obrábění. Metody s úběrem materiálu. Jemné obrábění, hlazení. Honování Dokončovací metody obrábění odebráním přídavku na dokončovací operaci (s úběrem materiálu) přetvářením povrchové vrstvy (bez úběru materiálu) zvýšení jakosti povrchu zlepšení mechanických a fyzikálních

Více

PEVNÉ DÍLY MOTORU Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město

PEVNÉ DÍLY MOTORU Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Název školy Číslo projektu Autor Název šablony Název DUMu Stupeň a typ vzdělávání Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město CZ.1.07/1.5.00/34.1007 Ing. Radek Opravil III/2 Inovace a zkvalitnění výuky

Více

VTB (C) 85R/100R Svislý CNC soustruh

VTB (C) 85R/100R Svislý CNC soustruh VTB (C) 85R/100R Svislý CNC soustruh - Lože je tuhý litinový monolit s vysokou tuhostí - 8 /12 polohová nožová hlava - Dlouhodobá pracovní přesnost a spolehlivost - Provedení C s poháněnými nástroji a

Více

MAZACÍ SOUSTAVA MOTORU

MAZACÍ SOUSTAVA MOTORU MAZACÍ SOUSTAVA MOTORU Hlavním úkolem mazací soustavy je zásobovat všechna kluzná uložení dostatečným množstvím oleje o příslušné teplotě (viskozitě) a tlaku. Standardní je oběhové tlakové mazání). Potřebné

Více

DIDAKTICKÉ ZPRACOVÁNÍ TÉMATICKÉHO CELKU

DIDAKTICKÉ ZPRACOVÁNÍ TÉMATICKÉHO CELKU MASARYKOVA UNIVERZITA V BRNĚ FAKULTA PEDAGOGICKÁ, KATEDRA DIDAKTICKÝCH TECHNOLOGIÍ Pracovní listy DIDAKTICKÉ ZPRACOVÁNÍ TÉMATICKÉHO CELKU RUČNÍ ZPRACOVÁNÍ KOVŮ VYUČOVACÍHO PŘEDMĚTU TECHNOLOGIE - OBOR ZÁMEČNÍK

Více

POČÍTAČOVÁ PODPORA TECHNOLOGIE

POČÍTAČOVÁ PODPORA TECHNOLOGIE VUT Brno Fakulta strojního inženýrství ÚST odbor tváření kovů a plastů POČÍTAČOVÁ PODPORA TECHNOLOGIE TABULKY, SCHEMATA SYLABY Ing. Miloslav Kopřiva BRNO 2002 1.0 TABULKA TECHNOLOGICKÝCH ČINNOSTÍ A JEJICH

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 2 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - V R T Á N Í _ P W P Název školy: Číslo a název projektu: Číslo

Více

Plán přednášek a úkolů z předmětu /01

Plán přednášek a úkolů z předmětu /01 Plán přednášek a úkolů z předmětu 347-0304/01 ČÁSTI A MECHANISMY STROJŮ Rozsah... 20, zápočet, kombinovaná zkouška, 6 kreditů Ročník... 2. ročník kombinovaného bakalářského studia Studijní program... B2341

Více

Pístové spalovací motory-pevné části

Pístové spalovací motory-pevné části Předmět: Ročník: Vytvořil: Datum: Silniční vozidla třetí NĚMEC V. 28.8.2013 Definice spalovacího motoru Název zpracovaného celku: Pístové spalovací motory-pevné části Spalovací motory jsou tepelné stroje,

Více

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště ROUDNICE nad Labem, Neklanova Profilová část maturitní zkoušky studijního oboru

Střední odborná škola a Střední odborné učiliště ROUDNICE nad Labem, Neklanova Profilová část maturitní zkoušky studijního oboru Střední odborná škola a Střední odborné učiliště ROUDNICE nad Labem, Neklanova 1806 Obor vzdělávání, kód a název: 23 43 - L/51 - Provozní technika Profilová část maturitní zkoušky studijního oboru Provozní

Více

Český výrobce řetězových. a ozubených převodů. Řetězy. Řetězová kola. Ozubené hřebeny Ozubená kola. Řemenice Řemeny.

Český výrobce řetězových. a ozubených převodů. Řetězy. Řetězová kola. Ozubené hřebeny Ozubená kola. Řemenice Řemeny. Řetězy Řetězová kola Ozubené hřebeny Ozubená kola Řemenice Řemeny Zakázková výroba Český výrobce řetězových Doplňkový sortiment a ozubených převodů MORAVIA ŘETĚZY český výrobce řetězových a ozubených převodů

Více

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko

- řád školní dílny - zásady první pomoci při úrazech. technický výkres - náčrt, výkres, druhy čar, kótování, měřítko Ročník: 6. Práce s technickými materiály : - dodržuje obecné zásady bezpečnosti a hygieny při práci i zásady bezpečnosti při práci s nástroji a nářadím, poskytne l.pomoc při úrazu - čte technický výkres

Více

Hodnoticí standard. Provozní zámečník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu

Hodnoticí standard. Provozní zámečník (kód: H) Odborná způsobilost. Platnost standardu Provozní zámečník (kód: 23-073-H) Autorizující orgán: Ministerstvo průmyslu a obchodu Skupina oborů: Strojírenství a strojírenská výroba (kód: 23) Týká se povolání: Provozní zámečník Kvalifikační úroveň

Více

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 3 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - F R É

A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 3 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - F R É A U T O R : I N G. J A N N O Ž I Č K A S O Š A S O U Č E S K Á L Í P A V Y _ 3 2 _ I N O V A C E _ 1 3 1 3 _ T Ř Í S K O V É O B R Á B Ě N Í - F R É Z O V Á N Í _ P W P Název školy: Číslo a název projektu:

Více