VČELA. Včela. Historie včelařství VÝUKOVÁ POMŮCKA PRO UČITELE PRO PŘEDMĚTY EKOLOGIE, PŘÍRODOPIS, BIOLOGIE

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "VČELA. Včela. Historie včelařství VÝUKOVÁ POMŮCKA PRO UČITELE PRO PŘEDMĚTY EKOLOGIE, PŘÍRODOPIS, BIOLOGIE"

Transkript

1 VČELA VÝUKOVÁ POMŮCKA PRO UČITELE PRO PŘEDMĚTY EKOLOGIE, PŘÍRODOPIS, BIOLOGIE JEDNOTLIVÉ ODBORNÉ ČÁSTI BYLY SESTAVENY PRAKTICKÝMI ZKUŠENÝMI VČELAŘI A PRO PRAKTICKOU UKÁZKU JE VHODNÉ DOPLNIT TEORII NÁVŠTĚVOU VČELAŘE Pomůcka je sestavena tak, aby jednoduše provedla učitele kompletními základy života včel, včelařstvím, včelími produkty i jejich využitím. Podrobnější informace k jednotlivým částem lze nalézt v přiložených internetových odkazech. Pro výuku je vhodné použít zároveň pracovní listy, které byly pro tento případ rovněž připraveny. Včela Včela je nedílnou součástí přírody. Její nejdůležitější a v podstatě jedinou úlohou v přírodě je opylování. Všechna další využití včely přidal až člověk, případně predátoři, kteří se živí včelami a jejich produkty. Historie včelařství Poprvé se člověk setkal se včelami a jejich produkty ve chvíli, kdy zjistil, že z dutého stromu vytéká po návštěvě medvěda jakási sladká šťáva. V tu chvíli vůbec netušil, že hlavním smyslem včel je opylování. Sladká šťáva byla ale dobrá a dodávala energii. Vyhledával tedy v dutinách lesních stromů plástve s medem a ten v podstatě včelám vykrádal. Později, když našel duté kmeny plné včel, přemístil si je blíž svému obydlí a časem jim i samotné obydlí připravoval. Těmto obydlím pro včely se říkalo brtě nebo kláty a včelařům brtníci. Byli velmi vážení, neboť med byl jediným sladidlem a včelí vosk nepostradatelným pro výrobu svíček. To vše až do přelomu 18. a 19.století, kdy průmyslová revoluce pomohla výrobě cukru z řepy a vosku z parafínu. V polovině 19. století objevil Američan Langstroth podstatu včelího plástu a vytvořil tzv. včelařský rámek. Do rámku včely staví plásty a hospodaření s nimi tvoří základ včelaření. Teprve s vynálezem rámků mohly vzniknout první úly. Na vznik rámku navazuje český vynález medometu Františka Hruschky v roce Od této doby vynálezu již není třeba plásty ničit, ale med se z nich získá odstředivou silou a včelám to ušetří velmi mnoho úsilí a energie při stavbě nových plástů. Med po lisování z plástů obsahoval mnoho nečistot včetně rozdrcených včel, larev apod. Med z medometu je výrazně čistší.

2 Organizace života včel (rodina, úkoly) Včelstvo žije jako společenství. Včela medonosná nemůže žít samostatně jako jedinec. A to po celou dobu své existence (výjimkou je jiný druh včel tzv. samotářky, těchto se tento materiál netýká). V jednom včelstvu je pouze jedna matka, na jaře a přes léto cca 300 až 500 trubců a až včel dělnic. Množství se liší podle ročního období a síly včelstva. Matka Matka je jedinou včelou s úplně vyvinutými rozmnožovacími orgány. Vylíhne se ze zvláštní buňky zvané matečník. Již před jejím vylíhnutím (přibližně 2 dny) opustí stará matka úl společně se zhruba polovinou včel a zásob (vyrojí se) a vytvoří v úlu pro novou matku dostatečný prostor. První činností matky je vyhledání ostatních budoucích matek, ještě nevylíhnutých v matečnících a usmrtí je svým žihadlem. Tím je zajištěno, že v úlu bude opět jen jedna matka. Včely vytvářejí více matečníků a chovají larev matek více pro případ, že by se některá nevyvinula. Zhruba týden matka v úlu sílí, poznává ho a připravuje se na svatební prolet. Ten absolvuje za hezkého dne zhruba do vzdálenosti 2km v doprovodu skupiny trubců na tzv. trubčí shromaždiště. Zde se spáří s 5 až 7 trubci z různých jiných včelstev a jejich sperma si uchovává po zbytek života. Po návratu do úlu již v něm zůstane a opustí ho až v případě, že se vyrojí, a uvolní místo další nové matce. Po celou dobu života klade vajíčka. Intenzita je závislá na teplotě a dostatku zásob potravy pro larvy a mladé včelky. Na jaře (konec dubna až začátek června), kdy je potravy nejvíce, klade matka až 2500 vajíček denně. Hmotnost těchto vajíček odpovídá hmotnosti samotné matky! Aby dosáhla tohoto výkonu, musí mít dostatečný přísun potravy. Matku krmí po celý život dělnice mateří kašičkou. Hlava a tělo matky jsou stejné jako u dělnice, jen zadeček má podstatně větší a delší. Matka se dožívá až 5ti let.

3 Trubec Poslání trubců je oplození matky. To se podaří jen malému procentu z nich. Po oplození trubec zahyne. Neúspěšní trubci se vracejí do úlu a napomáhají termoregulaci a zahřívání úlu. Trubce krmí včely mateří kašičkou. Dožívají se 2 až 3 měsíců a zhruba v srpnu je včely přestanou krmit. Mrtvé nebo oslabené je vynesou ven. V tu dobu již nejsou v úlu potřeba. Trubec je větší a má celkově kulatější tělo. Místo žihadla má rozmnožovací ústrojí. Včela dělnice Po vylíhnutí zastává včela postupně podle svého stáří jednotlivé důležité role a činnosti. Od čištění, přes krmení, stavění, hlídání až po sbírání pylu, nektaru nebo medovice. Čistička - Po vylíhnutí si nejprve vyčistí buňku, ze které se vylezla a pak uklízí i zbytek úlu. Čistota je pro včely podstatná pro boj s nemocemi a parazity. Krmička díky činnosti svých žláz vytváří z medu a pylu mateří kašičku a tou pak krmí larvy, matku a trubce. Množství potravy je důležitý regulátor vývoje včelstva. Krmičky přestanou krmit trubce v době, kdy již nejsou třeba. Stejným způsobem korigují i množství vajíček, které klade matka. Pokud ji krmí hodně, klade více vajíček. Když se např. připravuje výměna matky, přestanou ji krmit zcela, matka postupně přestane klást vajíčka, výrazně zhubne a je schopna letu. Stavitelka změnou žláz se na břiše včely dělnice začnou vytvářet malé ploché kousky vosku (tzv. zrcátka), ty včely lepí na sebe a staví z nich tak plásty. Hlídačka strážkyně včela v tomto období vývoje se již orientuje v úlu i v jeho nejbližším okolí a hlídá úl před vetřelci. Těmi může být jiný hmyz, drobná zvířata, ale i medvěd nebo člověk. Strážkyně hlídají úl i před včelami z jiných úlů, které by mohly chtít vykrást jejich zásoby. Setkání s touto včelou bývá bolestivé. Létavka včela, se kterou se nejčastěji potkáme v přírodě. Do úlu přináší nejen nektar, medovici, pyl, ale i vodu. Létavkou je včela až do konce svého života. Létá, létá, až padne vysílením nebo prochlazením a zahyne.

4 Vývoj z vajíčka po včelu Do jednotlivých buněk klade matka vajíčka. Vždy do středu dna jedné buňky jedno vajíčko. Velikost vajíčka je tak malá, že je pouhým okem sotva viditelné. Z oplozeného vajíčka se postupně vyvinou larvy a z larev dělnice, případně nová matka, z neoplozeného vajíčka se vyvine trubec. Po nakladení vajíčka matkou se z něj třetí den stává larvička a včely krmičky jí začnou krmit mateří kašičkou. Díky ní se larva zvětšuje až na dvojnásobek za den. Když je larva velká tak, že se do buňky sotva vejde, uzavřou buňku voskovým víčkem a tam se z larvy vyvine včela. Ta se pak prokouše ven a stane se z ní čistička. Celý vývoj od vajíčka až po vylíhnutí včely trvá 21 dní. Je-li třeba, aby se z oplozeného vajíčka vyvinula místo dělnice matka, zahrnou krmičky tuto larvičku nadbytkem mateří kašičky a zvětší její buňku na matečník. Larva matky je dobře živena a vylíhne se již za 16 dní. Tabulka s harmonogramem vývoje včely je v samostatné příloze. Úl V každém úlu je jen jedno včelstvo. Úl se pro snazší rozebírání (potřebné k lepšímu hospodaření i kontrole případných nemocí apod.) sestavuje z tzv. nástavků (beden). V každém nástavku jsou rámky (nejčastěji 11), do nichž včely vybudují plásty, které plní pylem, medem nebo vajíčky. Úly mohou mít různé velkosti, tvary i vstupy. Podle místních zvyklostí, včelaře a podle povětrnostních a podnebních podmínek. Úl musí včely chránit především před deštěm, sněhem a predátory a také před zimou. V úlu si včely udržují teplotu 38 C. Ta je nejideálnější pro jejich rozvoj. Na udržení teploty spotřebují včely většinu své energie a medových zásob. Včelín, včelnice Včelnice - více úlů na jednom místě na volném prostranství.

5 Včelín - domeček nebo dům ve kterém má včelař úly a včely mají česno nasměřované ven a vylétají otvorem ven. Kočovný vůz vůz (často maringotka) na kterém je umístěno několik úlů a je ho možné přesunovat Potrava včel Včely potřebují pro svoji potravu nektar z květů nebo medovici. Včely dále potřebují pro mateří kašičku a tedy celkový rozvoj včelstva i pyl. K rozvoji včelstva dochází především na jaře. Proto je velmi důležité, aby včely měly v tomto období dostatek pylu. Ten jim poskytují především lísky a vrby. Na konci dubna, v květnu a začátku června mají včely obvykle dostatek potravy z květů ovocných stromů. Pokud chceme mít úrodu ovoce, musí být právě v této době v blízkosti stromů i dostatek silných včelstev. A nesmí do květů dlouhodobě pršet. Další květy stromů a polních rostlin (řepka, lípa, slunečnice, hořčice, jetel, ) nakrmí včely v druhé polovině června a v červenci. V červenci a srpnu pak přichází na včelí jídelníček medovice. Medovice je produkt mšic, které sají z listů, kůry a jehličí sladkou šťávu, kterou samy zcela nespotřebují. A tato natrávená látka medovice je také důležitým zdrojem potravy včely. V srpnu pak již začínají včelaři připravovat včely na zimu. A pokud jim vzali nějaký med, musí jim zásoby nahradit tím, že jim dodají cukr nebo obdobné krmivo. Od září již téměř nic nekvete a ani včely nejsou schopné potravu sesbírat a připravit si z ní zásoby na zimu. Včelí produkty k čemu jsou včelám a k čemu nám Včelí produkty jsou naprosto přírodní. A tak nejsou během roku i let stejné. Nejlépe je to vidět na medu. Každé vytáčení medu je v jiném období a tak je každý med tvořen z nektaru jiných květů. A dokonce je to tak, že pokud vytočíte med z jednoho úlu, může být za sousedního trochu jiný. Jedny včely třeba více létaly do sadu, druhé na řepku. Obdobné, ale méně patrné, je to i u ostatních včelích produktů (stejně jako všech ryze přírodních u vína nebo ovoce se mění vzhled i chuť podle množství srážek, chuť masa podle krmení zvířete,..).

6 Med Med je neznámějším a nejvyužívanějším včelím produktem. Včely ho ještě za letu do úlu vytvářejí z nektaru z květů (květový med, je světlý) nebo z medovice (medovicový, někdy nepřesně lesní, bývá tmavší). Ukládají ho do buněk a zahušťují tak, aby měl méně než 20% vody. Při větším množství vody by med zkvasil. Med včely používají jako základní potravu pro celý rok. Rovněž ho používají k výrobě mateří kašičky. Jedno včelstvo vyrobí během jara a léta kolem 90kg medu, naprostou většinu pak spotřebuje samo pro svůj život. Včelař získává v našich podmínkách cca 20 až 40kg medu z jednoho včelstva. Konečné množství je závislé na počasí, stanovišti, síle včelstva, nemocech apod. Včelaři prodávají i tzv. pastovaný med (šlehaný, míchaný, ). Je podstatně světlejší a je vyroben ze zcela běžného květového nebo medovicového medu. Jen se při krystalizaci neustále míchá. Krystalky pak nevytvoří pevnou hmotu, ale pastu. Ta se lépe nabírá ze sklenice i lépe natírá na chleba. Nejčastějším medem, který si můžete koupit, je složen z více druhů květů. Obsahuje tedy všechny zdravé látky ze širokého spektra rostlin. Někomu ale dává přednost tzv. druhový med získaný pouze z jednoho druhu květů (lipový, slunečnicový, mateřídouškový, levandulový, v zahraničí kaštanový, manukový, pomerančový,..). V druhových medech je lépe cítit daný květ. Je ale dobré tyto druhy medů střídat. Kraystalizace medu (někdy se nesprávně říká cukernatění med však žádný klasický cukr neobsahuje) je typickou vlastností a známkou kvality medu. Každý kvalitní med krystalizuje. Některý dřívě (řepkový, slunečnicový,..) některý později (medovicový, akátový,..), ale krystalizují všechny. Pkud vidíte, že mají v obchodě med půl roku, rok a stále je pěkně karamelově tmavý a tekutý, je velmi pravděpodobné, že tento med není včelí, ale umělý. Napodobeniny jsou dokonalé. Mají chuť jako med, barvu jako med, i vůni. Jen jim chybí to nejcennější a to jsou zdravé látky z květů a včel. Průmyslové vyrobený med je výrazně levnější a proto nepoctivé obchodníky záměna láká. Včelař med nešidí a v množství, které obvykle prodá by se mu to ani nevyplatilo. Chcete-li aby med byl opět tekutý, můžete ho dát na delší dobu ve sklenici do 40 C teplé vodní lázně. Při vyšší teplotě se nejcennější látky ničí. V mikrovlné troubě se med ohřívá nerovnoměrně. Některé části se přehřejí a poškodí. 3 medy stočené z jednoho úlu v průběhu jednoho roku

7 Vosk Vosk je základní včelí stavební materiál. Člověk včelám nemůže vosk ničím nahradit a musí odebírat jen tolik vosku, kolik jsou včely schopny si zase obnovit. Vosk používáme na svíčky, modely, konzervaci a ochranu dřeva, v kosmetice apod. Propolis Propolis je včelí desinfekce. Utěsňují jím malé škvíry a balí do něho i nečistoty. Pokud se jim například dostane do úlu myš, kterou ubodají, ale nevynesou z úlu, jsou schopny ji mumifikovat propolisem tak, aby se pro ně nestala zdrojem chorob. Lidé používají propolis rovněž jako desinfekci, v kosmetice a farmaceutickém průmyslu. Mateří kašička Mateří kašička je velmi výživná látka. Dokazuje to i obrovský a rychlý růst larev krmených kašičkou i množství vajíček, které je schopna matka při výživě mateří kašičkou vyprodukovat. Lidé používají mateří kašičku v kosmetice a farmacii. Přípravky obvykle obsahují jen stopové množství kašičky, přesto mají silné účinky. Jed Včelí jed mají včely jako obranu proti vetřelcům. Vzniká oddělením špatných látek z nektaru a pylu. Včely si ho uschovávají v jedovém váčku. Ten je na jedné straně napojen na zažívací ústrojí včely a na druhé straně na žihadlo se zpětným háčkem. Při vpichu žihadla se žihadlo v ráně zasekne a z těla včely se vytrhne i s jedovým váčkem a částí zažívacího traktu. Včela tak nedlouho po této ztrátě umírá. Váček sám je schopen se v ráně ještě stahovat a po delší dobu tak ránu zásobovat jedem. Při odstraňování žihadla pak většina postižených ještě váček zmáčkne a tím si znovu do rány dopraví další jed. Pokud tomu chcete zabránit, je třeba opatrně včelí žihadlo odtrhnout odspodu bez zmáčknutí váčku. Lidé využívají včelí jed především ve farmacii. Někdy lze po domácku léčit bolavá místa přímo včelím bodnutím (tenisový loket, artróza,..). Tímto způsobem byla objevena i apiterapie (viz dále). Tento způsob léčby ale může být komplikován tím, že se složení včelího jedu podle mění podle toho, odkud berou včely potravu.

8 Pyl Pyl není přímo včelím produktem. Včely ho sbírají z květů a přináší do úlu. Pyl potřebují včely ke tvorbě mateří kašičky. Lidé používají pyl v kosmetice a ve farmaceutickém průmyslu. Pro lidské tělo je nejpřínosnější až pyl, který je částečně nakvašený. Většina čerstvého pylu projde lidským organizmem bez užitku. Nebezpečí pro včely Včely útočí jen ve chvíli, kdy mají obavu o svoje obydlí, larvy a zásoby v něm. Podnětem k útoku pro ně může být i blízkost člověka u úlu (2 až 3m, především pokud stojíte v dráze jejich letu). Dále to, že jim úl otevírá, spouštěčem útoku mohou být ale i různé pachy a vůně. Například z alkoholu, některých parfémů apod. Největším nebezpečím pro včely je právě člověk. Jednak tím, že jim omezuje prostory pro potravu (zastavěná města) a také svým neekologickým chováním v zemědělství. Především používáním chemických postřiků a modifikováním plodin. Jak se včely dorozumívají Dorozumívání včel tzv. včelím tancem je známé. Včely si během tance (chůze do osmičky s různým vrtěním zadečku) vyměňují informace o tom, kde najdou potravu. Daleko více se však dorozumívají pachy, zvuky a feromony. Tyto dorozumívací systémy fungují pro celé včelstvo a dokonce ho drží pohromadě. Například dokud je matka svěží a včely cítí její feromony, je včelstvo v naprostém klidu a funguje jako hodinky. Když matka zestárne a vylučuje feromonů méně, případně zahyne nějakou nešťastnou náhodou, je absence feromonů signálem pro včely, že mají udělat vše pro to, aby si vychovaly novou matku a zachránily celé včelstvo. Rojení Na konci dubna a v květnu mají včely dostatek potravy, matka klade nejvíce vajíček z celého roku, líhne se hodně včel, létavky přinášejí do úlu mnoho zásob. Tím se všechny prázdné buňky rychle zaplní a je tak plný úl. Krmičky vyberou vajíčka co nejblíže ke středu plástu a ta téměř utopí mateří kašičkou, stavitelky postupně zvětší buňku na matečník. Krmičky přestanou krmit matku, ta přestane klást vajíčka a zhubne. Vše se připravuje k rojení. Zhruba 2 dny před vylíhnutím nové matky (musí

9 být hezké počasí, pokud není, včely čekají a může dojít i k tomu, že jsou v jednu chvíli v úlu i 2 matky) stará matka zavelí, zhruba polovina včel si naplní váčky medem a společně s matkou vyletí hledat místo pro stavbu nového domova. Ač to na první pohled nevypadá, je to chvíle, kdy jsou včely člověku nejméně nebezpečné. Mají plné váčky medu a s tím se špatně útočí. Také nemají domov ani zásoby a larvy v něm, tak nemají co ochraňovat. Přesto není vhodné včely ani v tuto dobu nějak dráždit. Roj vyletí z úlu a posadí se na větev stromu nebo podobné místo poblíž původního úlu. Včely pátračky se ihned vydají na hledání nové dutiny. To je chvíle, kdy je třeba zavolat nejbližšího včelaře. Ten si roj chytí a umístí do nového úlu. Když se tak nestane, včely se nastěhují do dutiny, kterou po okolí najdou a začnou žít obvyklým způsobem ale na divoko. Nové otvory v dnešní krajině hledají včely jen těžko. Duté stromy lidé kácí a otvory nebývají ani v nových domech. Velké množství takových rojů do zimy nebo během ni zahyne. Jak daleko včela létá Včely se chovají rozumně a úsporně. Létají na ty květy, které jsou nejblíže a přinesou jim nejvíce potravy. Pokud potřebují, doletí si za potravou běžně 2, ale třeba i 5 kilometrů. Při takové cestě ale zase velkou část potravy samy spotřebují. Na takové cestě navíc hrozí daleko více prochladnutí nebo střetnutí s predátorem. Včelí roje se mohou posouvat z místa na místo od původního bydliště několik dní. Tím urazit i delší vzdálenost než naleznou nový úkryt. V odborné literatuře jsou uváděny i desítky kilometrů. Pokud se tedy někde srazíte se včelou, nemusí být sousedova, ale třeba i z velké dálky.

10 Pomůcky včelaře Včelaři pro svoji práci postupně vymysleli a zdokonalují několik pomůcek. Vyjmenujme alespoň ty nejznámější. Ochrana Jako ochranu před včelím žihadlem používají kukly nebo klobouky s ochrannou síťkou a obleky. Pro zklidnění včel používají i kuřák (krajově čuďák, dýmák,..). Je to zařízení na tvorbu kouře. Když včely zaznamenají kouř, mají strach, že může hořet úl (dřevo i vosk velmi dobře hoří). Proti ohni nemají včely žádnou ochranu. Přestanou tedy útočit na člověka a snaží se samy zachránit. Medomet Medomet je odstředivka do které se vloží plásty (v rámcích) plné medu a roztočením odstředivá síla med vystříkne na stěnu medometu, po ní med steče dolů a přes síta se plní do nádob. Medomety mohou být ruční nebo elektrické. Mohou mít trochu jiná konstrukční řešení, ale všechny pracují na principu původní Hruschkovi odstředivky medu (český vynález). Foto: starší typ medometu na 3 rámky Smetáček, rozpěrák, vidlička a odvíčkovací talíř Pomocí smetáčku ometá včelař včely z rámků s plásty a dalších míst, kde by v tu chvíli mohly být ohroženy. Rozpěrák je kovový klín, s jeho pomocí se rozebírá úl, který si před tím včely pečlivě zalepily. Odvíčkovací talíř a vidlička slouží k odstranění voskových víček z buněk plných medu před jeho vytáčením. Veškeré nářadí pak návštěvníkům každý včelař rád ve včelíně ukáže.

11 Nemoci včel Včely ohrožuje mnoho nemocí a parazitů. Nejznámější je roztoč varroa, který se zakousne včele do zátylku a odsává jí odtud krev. Tento parazit v poslední době velmi oslabuje včelstva. Lze ho omezovat různými léčivy a tato léčba je pro včelaře v ČR povinná. Nejvíce hrůzy vyvolává ve včelařích mor včelího plodu. Toto onemocnění je velmi nebezpečné v tom, že ho nelze léčit jinak, než spálením úlů, nářadí a často i celého dřevěného včelína. Spóry moru jsou velmi vytrvalé a odolné. Vydrží být v úlu a neaktivní i několik desítek let. Dokonce přečká i krátkodobé jaderné záření. Dále mohou mít včely několik méně nebezpečných nemocí. Proti všem nemocem se dá nejúčinněji bránit tím, že včely chovají včelaři v čistých, po cca 10ti letech obměňovaných úlech a tím, že dbají na to, aby včelstva byla silná. Sílu včelstvo získá mimo jiné i tím, že se o něj včelař dobře stará, kontroluje ho, zajistí mu dostatek jarní potravy a během medobraní mu ponechá dostatek vlastního medu a přidá důležité dokrmení. Vosy, sršni a další hmyz Vosa Vosy jsou včelám podobné tvarem a velikostí těla. Vosy se často snaží (a mnohdy úspěšně) uloupit včelám část medu. Vosy si ale nedělají zásoby a žijí z ruky do huby. Přes zimu na rozdíl od včel přežívá pouze matka. Sršeň Sršeň je větší než včela a součástí jeho potravy jsou také včely. Můžete ho tedy spatřit u míst, kde se včely vyskytují často, ale samostatně. Včelu chytí a odletí ji sníst do klidnějších míst. Čmelák Má potravu obdobnou jako včela. Je ale několikanásobně větší a chlupatější. Nevadí mu tedy tolik chladno jako včele a je ho možné sledovat na květech večer, když na včely je již chladno.

12 Alergie Alergie na včely je nejčastěji způsobena alergeny které jsou obsažené v pylu květů, který včely sbírají. Alergeny se pak dostanou jak do medu, tak do žihadla. Mohou samozřejmě působit i při prostém nádechu vzduchu z úlu. Velmi nepříjemně se může projevit alergie při včelím bodnutí. Alergici (i nevčelaři) by měli mít vždy po ruce léky pro první pomoc a ihned vyhledat lékaře. Apiterapie Apiterapie je léčba s pomocí včel. Jejím zakladatelem je jihočeský rodák Filip Terč. Žil na přelomu 19. a 20. století a apiterapii (především působení včelího jedu) zkoušel zprvu na sobě. Poté velmi úspěšně léčil stovky pacientů a na jeho počest vyhlásila Světová organizace pro apiterapii den jeho narození Světovým dnem apiterapie. Léčit je možné nejen včelím jedem (např. artrozu kloubů), ale také vdechováním vzduchu z úlů (pomocí speciálních ventilátorů a masek) pro zlepšení cest dýchacích, používáním medu a propolisu. A i když byl Dr. Filip Terč zakladatelem apiterapie, není tato léčba bohužel v Čechách příliš rozšířena. Praktické ukázky Návštěva včelína Je velmi vhodné práci s pracovními listy spojit s praktickou ukázkou ve včelíně. Např. ve Včelíně Ořech ( který je ukázkám speciálně uzpůsoben a má jako jediný v ČR prosklenou stěnu, kterou mohou návštěvníci sledovat včelaře přímo při práci, aniž by se báli žihadel. Ale včely Vám jistě rádi ukáží i jiní včelaři. Je však vždy třeba dbát na bezpečnost a používat jako ochranu proti bodnutí alespoň včelařské klobouky.

13 Včelař ve škole Včelaři také mívají malé prosklené úly. V nich ukazují na trzích, výstavách a ve školách život včel. Při návštěvách škol pak s sebou mohou mít i různé pomůcky, med, vosk a připravené multimediální prezentace. Pomoc včelám Další výbornou praktickou činností pro děti je zasazení stromu nebo keře, který pomůže brzy na jaře nakrmit včely pylem a tak jim pomůže k silnějšímu rozvoji v době, kdy je jim v podstatě nejhůře (potřebují zesílit, staré zásoby docházejí a nových květů je velmi málo). Ideální pro výsadbu je vrba jíva (nebo jiné druhy vrb) a nebo líska. Sází se přímo stromky nebo lze předpěstovat rostliny ze řízků. Na květech pak mohou děti na jaře pozorovat včely. Slavnostní Medobraní Včelaři pořádají každoročně několik slavností. Na těch se chtějí pobavit, prodat med a další produkty ale také ukázat včelaření a včely přímo na veřejnosti, vytáčí med přímo před zraky návštěvníků, bývají zde poznávací soutěže pro děti, ochutnávky medu i medovin. Tyto svátky se nejčastějijmenují Medobraní, případně Den medu apod. Nejznámější je České Medobraní, které se koná již od roku 2004 ( dále Pražské Medobraní na Praze 13 ( a asi největší evropské medobraní je v rakouském městečku Hermagor ( Zpracovali Ing. Vladimír Glaser, Tomáš Precechtěl Včelín Ořech, glaser@orech.cz Za vydatné pomoci Mgr. Simony Šefránkové. Materiál byl sestaven přednostně pro učitele prvního stupně základních škol. Zahrnuli jsme do něj i odpovědi na nejčastější dotazy učitelů při návštěvě našeho proskleného ukázkového včelína.

v ČR je v současnosti zhruba 460 tisíc včelstev? Je to asi o 120 tisíc včelstev méně než před rokem, přičemž tento velký meziroční úbytek převážně zavinila varroáza. Počet včelstev se však snižuje dlouhodobě.

Více

Včela se představuje

Včela se představuje Včelaření ve městě www.stastnevcely.cz Včela se představuje Na světě jsou dvě největší záhady života, člověk a včely. Starší jsou včely. Wilhelm Bölsche (1861-1939) - společenský hmyz - až 60 000 členů

Více

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3149 Šablona: V/2 Jméno autora: č. materiálu: VY_52_INOVACE_015 Irena Prexlová Třída/ročník: Datum

Více

3. pracovní list: Jméno: Včely žijí ve společenství, které nazýváme:, opustí-li najednou úl, pak mu říkáme:.

3. pracovní list: Jméno: Včely žijí ve společenství, které nazýváme:, opustí-li najednou úl, pak mu říkáme:. 3. pracovní list: Jméno: Včely žijí ve společenství, které nazýváme:, opustí-li najednou úl, pak mu říkáme:. V jednom úlu žije až včel. V každém včelstvu je matka, trubců a dělnic. samičkou. Samečkem včel

Více

Dělnice matku neustále a. Matka kolem sebe šíří vůni, které říkáme:. Vůně má.

Dělnice matku neustále a. Matka kolem sebe šíří vůni, které říkáme:. Vůně má. 4. pracovní list: Jméno: Včelí matka je ve včelstvu. Shoduje se s dělnicí tím, že je: a liší se od ní tím:. Úkolem matky je:. Dělnice matku neustále a. Matka kolem sebe šíří vůni, které říkáme:. Vůně má.

Více

Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti

Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti Rozvoj čtenářské a informační gramotnosti Název: Včela medonosná Pracovní list číslo: 17 Vypracovala: Mgr. Andrea Havlová Datum vypracování: 1.5. 2012 Určeno pro: 2. ročník Vzdělávací oblast: Člověk a

Více

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n í v zdě d lávací p o p tř t eby b

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - S e p ciální n í v zdě d lávací p o p tř t eby b Anotace Včely Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, schopnosti shrnout důležité nové informace, odpovědět na doplňující otázky k

Více

Zadání úkolů - listopad 2014

Zadání úkolů - listopad 2014 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy Co se skrývá za vůní MEDU Kategorie MŠ Zadání úkolů - listopad 2014 Pozor: Tentokrát není pracovní list vše stačí vyfotit. 1. úkol včelí rodina Cíl úkolu: Pochopit, co

Více

Včela medonosná příklad společenského hmyzu. Ing. Lenka Skoupá

Včela medonosná příklad společenského hmyzu. Ing. Lenka Skoupá Včela medonosná příklad společenského hmyzu Ing. Lenka Skoupá Včela medonosná /Apis mellifera/ patří mezi blanokřídlý hmyz. Jde o jednoho z nejznámějších zástupců společenského hmyzu. Druh zřejmě vznikl

Více

Nezkreslená věda díl Včely

Nezkreslená věda díl Včely Nezkreslená věda díl Včely Líbil se vám díl o včelách? Vyzkoušejte si na různých úkolech, co jste si z dnešního dílu zapamatovali. Pokud něco nevíte, podívejte se na díl ještě jednou. Kontrolní otázky

Více

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení

výstup vlastními slovy. Žák sám vyhledává informace a řeší zadané úkoly. Speciální vzdělávací Lehké mentální postižení Anotace Pracovní list rozvíjí čtení s porozuměním a podporuje rozvoj čtenářské gramotnosti. Po přečtení textu žáci odpovídají na jednoduché otázky a vyhledávají informace v textu. Pracovní list je určen

Více

NENÍ VČELA, JAKO VČELA...

NENÍ VČELA, JAKO VČELA... JAK PŘICHÁZÍ VČELA NA SVĚT? Než přijde včela na svět, čeká ji několik proměn. Očísluj obrázky podle toho, jak se včela vyvíjí. 1. VAJÍČKO 2. LARVA 3. KUKLA NENÍ VČELA, JAKO VČELA... Ve včelím roji se můžeš

Více

Inovace výuky Člověk a jeho svět

Inovace výuky Člověk a jeho svět Inovace výuky Člověk a jeho svět Čs3/09 Autor materiálu: Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Mgr. Petra Hakenová Člověk a jeho svět Člověk

Více

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr.

ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. ŘÁDY HMYZU S PROMĚNOU DOKONALOU VČELA MEDONOSNÁ Mgr. Jaroslav Víšek Listopad- prosinec 2011 Přírodopis 7. ročník Základní škola, Chrudim, Dr. Peška 768 Včela medonosná http://nd01.jxs.cz/412/986/d55bdc3a94_43823027_o2.jpg

Více

Dalším stadiem je, která již připomíná dospělou včelu. Nejprve narůstají v kukle a, celkově se mění její barva tak, že postupně.

Dalším stadiem je, která již připomíná dospělou včelu. Nejprve narůstají v kukle a, celkově se mění její barva tak, že postupně. 16. pracovní list: Jméno: Počáteční stadium vývoje včely je o délce mm. Vajíčko se za dny mění v. Včely víčkují zárodek za ve stadiu. Dalším stadiem je, která již připomíná dospělou včelu. Nejprve narůstají

Více

1. Vosková. sous. Přirozená včelí stavba včelí dílo, divočina, strdí. Spolupráce včel při stavbě řetízkování.

1. Vosková. sous. Přirozená včelí stavba včelí dílo, divočina, strdí. Spolupráce včel při stavbě řetízkování. 1. Vosková c sous je nenaplněná včelí stavba, která slouží k ukládání zásob a odchovu včelích jedinců plodu. Vzniká přirozeně (volně) nebo s pomocí mezistěny voskového výlisku, uchyceného v rámku. Roční

Více

Ze života včel. Vážení milovníci přírody, Seznamte se proto s některými projevy jejich jedinečného životního cyklu, způsobu tvorby jejich unikátních

Ze života včel. Vážení milovníci přírody, Seznamte se proto s některými projevy jejich jedinečného životního cyklu, způsobu tvorby jejich unikátních Ze života včel Vážení milovníci přírody, dostává se k vám tradiční vzdělávací hra, která si klade za cíl kromě zábavy, poskytnout informace z prostředí života včelího společenství. Včela medonosná je společenský

Více

Soutěžní test: ZLATÁ VČELA ústřední kolo 2018

Soutěžní test: ZLATÁ VČELA ústřední kolo 2018 Soutěžní test: ZLATÁ VČELA ústřední kolo 2018 JMÉNO: 1. Jak můžete uchránit včelí dílo před zavíječem voskovým? a) pomocí oxidu siřičitého b) pomocí kyseliny sírové c) skladovat v teplotě nad 35 C d) pomocí

Více

ročník 7. č. 28 název

ročník 7. č. 28 název č. 28 název Včela medonosná anotace V pracovních listech se žáci lépe seznámí s významem včel pro člověka. Testovou i zábavnou formou si prohlubují znalosti na dané téma. Součástí pracovního listu je i

Více

13. pracovní list. Jméno: Žlázová soustava je součástí ústrojí.

13. pracovní list. Jméno: Žlázová soustava je součástí ústrojí. 13. pracovní list Jméno: Žlázová soustava je součástí ústrojí. V HLTANOVÝCH žlázách se tvoří šťáva. Jsou vyvinuty pouze u, ve stadiu. U přezimujících včel zůstávají v činnosti mnohem déle než u včel. Podstatnou

Více

Hltanové žlázy včely medonosné (glandula pharyngealis)

Hltanové žlázy včely medonosné (glandula pharyngealis) Hltanové žlázy včely medonosné (glandula pharyngealis) Biologie včely medonosné 1.ročník dálkového studia 2011/2012, obor Včelař na SOU Blatná Ing. David Šilhan Hltanové žlázy (glandula pharyngealis) včely

Více

CÍL METODIKY. České republice je kolem 48 000 chovatelů, kteří ošetřují asi 500 000 včelstev.

CÍL METODIKY. České republice je kolem 48 000 chovatelů, kteří ošetřují asi 500 000 včelstev. OBSAH: I. Cíl metodiky 3 II. Popis metodiky 4 1. Úvod 4 2. Včelařův rok 4 2.1. Podletí 4 2.2. Podzim 5 2.3. Zima 6 2.4. Předjaří 6 2.5. Jaro 7 2.6. Léto 8 3. Požadavky na konstrukci úlu 8 4. Požadavky

Více

Med. Ing. Miroslava Teichmanová

Med. Ing. Miroslava Teichmanová Med Ing. Miroslava Teichmanová Tento materiál vznikl v projektu Inovace ve vzdělávání na naší škole v rámci projektu EU peníze středním školám OP 1.5. Vzdělání pro konkurenceschopnost.. Med Předmět: Suroviny,

Více

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV ABSOLVENTSKÁ PRÁCE V ČELE VČELA. Za Nádražím 222, 381 01 Český Krumlov. Autor práce: Jitka Nováková, IX.

ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV ABSOLVENTSKÁ PRÁCE V ČELE VČELA. Za Nádražím 222, 381 01 Český Krumlov. Autor práce: Jitka Nováková, IX. ZÁKLADNÍ ŠKOLA ČESKÝ KRUMLOV Za Nádražím 222, 381 01 Český Krumlov ABSOLVENTSKÁ PRÁCE V ČELE VČELA Autor práce: Jitka Nováková, IX.C Konzultant: Mgr. Irena Petráňová Školní rok: 2014 2015 2010 Základní

Více

Rojení je nejznámějším jevem života včel, pro svůj zajímavý a pro každého průběh. Pro včelaře je tato situace malým i.

Rojení je nejznámějším jevem života včel, pro svůj zajímavý a pro každého průběh. Pro včelaře je tato situace malým i. 20. pracovní list: Jméno: Rojení je nejznámějším jevem života včel, pro svůj zajímavý a pro každého průběh. Pro včelaře je tato situace malým i. Je to přirozený způsob včelstva. Rojením se ale včelaři

Více

Včely na Strahově. Od pravěku k modernímu včelaření

Včely na Strahově. Od pravěku k modernímu včelaření Včely na Strahově Od pravěku k modernímu včelaření Včelí produkty vysoce ceněné připisovány léčivé vlastnosti většinou nedostatkové záležitost vyšších vrstev výsadní postavení včelařů včelaření =... včely

Více

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Autor: Mgr. Simona Mrázová Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník VČELY Obsah 1. HISTORIE VČELAŘSTVÍ A DRUHY ÚLŮ... 2 2. POPIS ÚLU... 4 3. POPIS VČELY MEDONOSNÉ... 5 4. KDO ŽIJE

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Cukr a ostatní sladidla Společná pro celou sadu oblast

Více

Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA

Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA Téma: vánoční a předvánoční zvyky Název programu TĚŠÍME SE NA JEŽÍŠKA Autor: Lucia Baranová a Monika Beranová Cíle programu: seznámit se a připomenout si zvyky spojené s Vánocemi Aktivita 1 : poznávání

Více

Vedle toho existuje ještě stavba plástů k česnu, která se nazývá. V zimě se včely stáhnou do, který má tvar. Uvnitř je před chladem chráněna.

Vedle toho existuje ještě stavba plástů k česnu, která se nazývá. V zimě se včely stáhnou do, který má tvar. Uvnitř je před chladem chráněna. 18. pracovní list: Jméno: Při zazimování včelstev se vede spor, zda jsou nutné úly. Včely víc než teplo potřebujív zimě přísun. Nejúčinnější je výměna vzduchu při postavení plástů na stavbu, kdy jsou orientovány

Více

sad negace květ eroze Sladká odměna Zdravotní policie Potěšení Již staří Egypťané a jiné civilizace vysoce cení včelí produkty.byly vyvažovány zlatem a často byly doménou vládců. Lidé znali léčivé účinky

Více

Fascinující svět včel a hmyzu - ekologická výchova, osvěta a praktická opatře-

Fascinující svět včel a hmyzu - ekologická výchova, osvěta a praktická opatře- Fascinující svět včel a hmyzu ekologická výchova, osvěta, praktická opatření VČELA VÝBORNÁ VÝUKOVÁ POMŮCKA METODICKÝ MATERIÁL PRO UČITELE Včely žijí v úzkém kontaktu s přírodou. Jejich společenství je

Více

Včelstvo nestaví dílo v, ale v období svého, kdy je dostatek a potřebuje utvořit dostatek. Základem včelího díla je, která je geometricky.

Včelstvo nestaví dílo v, ale v období svého, kdy je dostatek a potřebuje utvořit dostatek. Základem včelího díla je, která je geometricky. 19. pracovní list Jméno: Včelí vosk sloužil lidem k, dnes se používá v a průmyslu. Vzniká ve dělnic ve formě. Včelám slouží ke stavbě. Vniká tak včelí. Plásty si staví včely k uložení a pro. Včelstvo nestaví

Více

pylový košíček trn na zachycení pylové rousky

pylový košíček trn na zachycení pylové rousky VČELÍ STEZKA průvodce 1. VČELA ZVENČÍ... velké složené oči slouží k vidění na dálku venku tykadla čidla hmatu, čichu a dalších vjemů LÍZACÍ ÚSTNÍ ÚSTROJÍ: kusadla na zpracování vosku, pylu, propolisu čelisti

Více

Prospěch medu, hrozba jedu

Prospěch medu, hrozba jedu » Med obsahuje stopové prvky zinek, křemík, hořčík, je zdrojem železa, vápníku, sodíku, draslíku. Prospěch medu, hrozba jedu Včely obývají Zemi asi 80 miliónů let. Je to přibližně stejně dlouhá doba, jako

Více

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám

Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám VY_ Y_52_INOVACE_ 2_INOVACE_ZBP1_5364VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0883 Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony: V/2 Datum

Více

Přednosti nástavkových úlů v chovatelství a význam jejich konstrukčního

Přednosti nástavkových úlů v chovatelství a význam jejich konstrukčního ŠECHTĚNÍ VČEL PRO NÁSTAVKOVÝ ÚLOVÝ SYSTÉM Ing. Květoslav Čermák, CSc. Chov včel v nástavkových úlech se v mnohém liší od včelaření v úlech tradičních. Nabízí se otázka, zda pro vícenástavkové úly jsou

Více

Středisko ekologické výchovy při DDM a ZpDVPP Vila Doris Šumperk a Český svaz včelařů, o. s. uvádí ekologický výukový program ÚVODEM - ZE ŽIVOTA VČELČ

Středisko ekologické výchovy při DDM a ZpDVPP Vila Doris Šumperk a Český svaz včelařů, o. s. uvádí ekologický výukový program ÚVODEM - ZE ŽIVOTA VČELČ Středisko ekologické výchovy při DDM a ZpDVPP Vila Doris Šumperk a Český svaz včelařů, o. s. uvádí ekologický výukový program ÚVODEM - ZE ŽIVOTA VČELČ seznámení s životem včelstva včelí produkty opylování

Více

VČELA V KRAJINĚ VČELA VE VÝUCE

VČELA V KRAJINĚ VČELA VE VÝUCE Č e s k ý s v a z o c h r á n c ů p ř í r o d y Z O 1 7 / 0 1 Středisko ekologické výchovy MRAVENEC VČELA V KRAJINĚ VČELA VE VÝUCE v č e l a u č í n á s i n a š e d ě t i OBSAH 1-Včela učí nás i naše děti

Více

» Se zkušenostmi s prací s dětmi a mládeží (většina včelařů je zároveň pedagogy)» S příjemným a přátelským vystupováním

» Se zkušenostmi s prací s dětmi a mládeží (většina včelařů je zároveň pedagogy)» S příjemným a přátelským vystupováním Včelařství je starodávná lidská činnost přímo spojená s přírodou. Učí nás přírodu pozorovat, chápat, respektovat a chovat v úctě. Med je jen zlomkem užitku, který nám včely dávají. Mnohem důležitější je

Více

05 Vlastnosti včel I Metodický list

05 Vlastnosti včel I Metodický list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 05 Vlastnosti včel I

Více

Zadání úkolů leden 2015

Zadání úkolů leden 2015 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy Co se skrývá za vůní MEDU Kategorie MŠ Zadání úkolů leden 2015 1. úkol včelař a jeho nářadí Cíl úkolu: Seznámit se se základními včelařskými pomůckami. Pozadí úkolu:

Více

JAK SE STÁT VČELAŘEM

JAK SE STÁT VČELAŘEM JAK SE STÁT VČELAŘEM Prezentace odborných profesí a řemesel Českolipské muzeum představuje školám v rámci grantového projektu Libereckého kraje PŘÍRODOVĚDNÉ PROFESE, ODBORNÉ PROFESE A TRADIČNÍ ŘEMESLA

Více

Digitální učební materiál

Digitální učební materiál Digitální učební materiál Projekt CZ.1.07/1.5.00/34.0387 Krok za krokem Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (DUM) Tématická Cukr a ostatní sladidla Společná pro celou sadu oblast

Více

Původ včelího vosku. Čerstvě vystavěný plást ze včelího vosku tzv. panenské dílo.

Původ včelího vosku. Čerstvě vystavěný plást ze včelího vosku tzv. panenské dílo. Původ včelího vosku Čerstvě vystavěný plást ze včelího vosku tzv. panenské dílo. Tmavé dílo (bylo již několikrát zakladeno), jsou zde i vykousané matečníky. Divočina = volně stavěné plásty bez rámků. Na

Více

Obsahová a didaktická orientace jednotlivých stanovišť vzhledem k cílové skupině

Obsahová a didaktická orientace jednotlivých stanovišť vzhledem k cílové skupině Obsahová a didaktická orientace jednotlivých stanovišť vzhledem k cílové skupině Ing. Jindřich Lechovský 0764.01/030912/CZ.4/2/07, Koncepce k tématické ekologické výchově pro včely divoké a medonosné Sokolská

Více

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní

NA LOUCE živo ichové- bezobratlí ela medonosná melák zemní NA LOUCE živočichové- bezobratlí Na loukách se vyskytují převážně zástupci ze světa hmyzu. Všimneme si včel a čmeláků, ale nektarem a pylem se živí daleko větší množství bezobratlých motýli a mnohé druhy

Více

Typ dotazu: všeobecné

Typ dotazu: všeobecné Typ dotazu: všeobecné - Začátečník 36let zatím nevčelaří 550 m n.m. Jsem z okresu Jindřichův Hradec, jsem členem začátečník, hledám včelaře, zaučení a radu a informace, mám malou farmu 10 hektarů a rád

Více

Péče o včelstvo v průběhu roku

Péče o včelstvo v průběhu roku Střední odborné učiliště U sladovny 671, 388 16 Blatná Školní rok 2013/2014 Péče o včelstvo v průběhu roku Vedoucí práce: Ing. Lukáš Rytina Martin Měkota Historie Před 220 mil. let - nález útvaru podobného

Více

Copyright 2017 AnnKas s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována bez souhlasu majitelů práv.

Copyright 2017 AnnKas s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována bez souhlasu majitelů práv. VČELAŘŮV ROK Copyright 2017 AnnKas s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována bez souhlasu majitelů práv. Pro povolení publikování obsahu z tohoto e-booku pište na

Více

5. Včelstvo je složeno z pěti složek: včelího díla, plodu, matky, trubců a dělnic. Dělnice 3 6 4 8 21 Trubec 3 7 5 9 24

5. Včelstvo je složeno z pěti složek: včelího díla, plodu, matky, trubců a dělnic. Dělnice 3 6 4 8 21 Trubec 3 7 5 9 24 1. Včela medonosná je v současnosti chována na celém světě. Poskytuje člověku med a další produkty vosk, mateří kašičku, propolis, jed a pyl. Za nejdůležitější se však považuje opylovací činnost. Bylo

Více

Byl to osamocený start a zdál se být hlavně nerozvážný. Cesta ale naznačila, že přináší nečekané výhody. Ty hlavní zmiňme hned tady na začátku.

Byl to osamocený start a zdál se být hlavně nerozvážný. Cesta ale naznačila, že přináší nečekané výhody. Ty hlavní zmiňme hned tady na začátku. VČELAŘENÍ BEZ MEDOMETU Tradiční včelaření Bez mezistěn. Bez rámečků. Bez medometu. Je to tak. Šli jsme jinou cestou. Předně nepoužíváme mezistěny. Před třemi roky jsme použili poslední. Stejně tak neznáme

Více

TÉMA: BLANOKŘÍDLÍ VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 11. 6. 2012 VY_32_Inovace/3_158

TÉMA: BLANOKŘÍDLÍ VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 11. 6. 2012 VY_32_Inovace/3_158 TÉMA: BLANOKŘÍDLÍ VYTVOŘILA: Mgr. Zdenka Wienerová VYTVOŘILA DNE: 11. 6. 2012 VY_32_Inovace/3_158 1 ANOTACE: INTERAKTIVNÍ PREZENTACE, PROSTŘEDNICTVÍM KTERÉ SE ŽÁK AKTIVNĚ SEZNÁMÍ SE SKUPINOU HMYZU S PROMĚNOU

Více

Hmyz s proměnou nedokonalou. Vážky (řád) Rovnokřídlí (řád) - skákací končetiny - 2 páry křídel a, tuhý b, blanitý - samec cvrká

Hmyz s proměnou nedokonalou. Vážky (řád) Rovnokřídlí (řád) - skákací končetiny - 2 páry křídel a, tuhý b, blanitý - samec cvrká Hmyz s proměnou nedokonalou - nymfa = larvální stádium Vážky (řád) - rychlý let - stát nehybně ve vzduchu - blanitá křídla - velké oči - larvy = najády Z: 1. vážka ploská 2. šídlo červené 3. motýlice lesklá

Více

01 Včela medonosná Metodický list

01 Včela medonosná Metodický list Projekt CZ.1.07/1.1.00/08.0094 Vzdělávání pro udržitelný rozvoj v environmentálních a ekonomických souvislostech Asociace pedagogů základního školství České republiky www.vcele.eu 01 Včela medonosná Metodický

Více

ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ ZE SVÉPOMOCNÉHO FONDU ČSV PŘI VZNIKU ŠKOD NA VČELAŘSKÉM MAJETKU ČLENŮ ČSV

ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ ZE SVÉPOMOCNÉHO FONDU ČSV PŘI VZNIKU ŠKOD NA VČELAŘSKÉM MAJETKU ČLENŮ ČSV ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ ZE SVÉPOMOCNÉHO FONDU ČSV PŘI VZNIKU ŠKOD NA VČELAŘSKÉM MAJETKU ČLENŮ ČSV 1) Příspěvek se poskytuje zásadně pouze na níže vyjmenovaný včelařský majetek a při zásahu neznámého

Více

c) Také tělo hmyzu, které zbude po splnění hlavního účelu, bývá běžně využíváno. Jak?

c) Také tělo hmyzu, které zbude po splnění hlavního účelu, bývá běžně využíváno. Jak? Biologická olympiáda 2014-2015, 49. ročník, Krajské kolo kat. B Úloha: Hmyz ve službách člověka Autoři: Jan Matějů, Lucie Buchbauerová Pomůcky: binokulární lupa, pinzeta, včela Úvod: Ke svému prospěchu,

Více

HMYZ- PREZENTACE Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity

HMYZ- PREZENTACE Anotace Autor Jazyk Očekávaný výstup Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu Druh interaktivity HMYZ školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV). HMYZ- PREZENTACE Anotace: Výuková hodina zpracovaná prezentací. Žáci se seznámí se základními informacemi

Více

Prodej medu přímo od včelaře. Tzv. Prodej ze dvora hlavně ale aby to nebyl prodej ze Sběrného dvora jak vždy upozorňuje přítel František Texl

Prodej medu přímo od včelaře. Tzv. Prodej ze dvora hlavně ale aby to nebyl prodej ze Sběrného dvora jak vždy upozorňuje přítel František Texl Prodej medu přímo od včelaře Tzv. Prodej ze dvora hlavně ale aby to nebyl prodej ze Sběrného dvora jak vždy upozorňuje přítel František Texl Získávání kvalitního medu Vlastnosti medu Med je přesycený roztok

Více

Ukázka produktů DOLEŽALŮV MED. Autor : Vladimír Doležal & Zuzana Samleková

Ukázka produktů DOLEŽALŮV MED. Autor : Vladimír Doležal & Zuzana Samleková Ukázka produktů DOLEŽALŮV MED Autor : Vladimír Doležal & Zuzana Samleková DOLEŽALŮV MED Jsme rozvíjejíce se rodinné včelařství z oblasti Hradce Králové. Zabýváme se získáváním a prodejem včelí produktů

Více

o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin

o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin 327/2004 Sb. VYHLÁŠKA Ministerstva zemědělství ze dne 30. dubna 2004 o ochraně včel, zvěře, vodních organismů a dalších necílových organismů při použití přípravků na ochranu rostlin ve znění vyhlášky č.

Více

Návštěva u přítele Zdeňka Moravce Chov matek sobota

Návštěva u přítele Zdeňka Moravce Chov matek sobota Návštěva u přítele Zdeňka Moravce Chov matek sobota 23.5.2009 Přijelo nás do Smržova-Budíkova u Českého dubu cca 40 lidí, členů i nečlenů. Ihned zpočátku nás zaujaly různé druhy vrb u příjezdové cesty.

Více

Zadání úkolů duben 2015

Zadání úkolů duben 2015 Osmiměsíční soutěž pro dětské týmy Co se skrývá za vůní MEDU Kategorie MŠ Zadání úkolů duben 2015 1. úkol Rady malým včelkám Cíl úkolu: Zopakovat si základní poznatky o včelách medonosných. Pozadí úkolu:

Více

Včela medonosná. Ročníková práce. Motto: "Pokud by z planety Země zmizely včely, zbývaly by lidstvu už jen pouhé čtyři roky života.

Včela medonosná. Ročníková práce. Motto: Pokud by z planety Země zmizely včely, zbývaly by lidstvu už jen pouhé čtyři roky života. Včela medonosná Ročníková práce Školní rok 2015 / 2016 Motto: "Pokud by z planety Země zmizely včely, zbývaly by lidstvu už jen pouhé čtyři roky života." Albert Einstein Autor: Martin Králík, IX. třída

Více

Archiv - ukázkové vážení 2013

Archiv - ukázkové vážení 2013 Vzdálený včelín v lese Archiv - ukázkové vážení 2013 Jedná se o celoroční vážení včelstev autorů úlové váhy EMMA, které je automaticky, denně (nebo případně ob 1 až 2 dny) aktualizováno. Data se přenáší

Více

Vyhodnocení včelařského dotazníku

Vyhodnocení včelařského dotazníku Vyhodnocení včelařského dotazníku V minulém čísle jste mohli zaregistrovat upoutávku na celorepublikový včelařský dotazník, který si kladl za cíl zmapovat situaci v českém včelaření. Jednalo se o nezávislou

Více

N A Ř Í Z E N Í. Státní veterinární správy

N A Ř Í Z E N Í. Státní veterinární správy Krajská veterinární správa Státní veterinární správy pro Královéhradecký kraj Jana Černého 370, 503 41 Hradec Králové Č. j. SVS/2016/054734-H N A Ř Í Z E N Í Státní veterinární správy Krajská veterinární

Více

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník

Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník Autor: Mgr. Jana Doležalová Škola: Základní škola a mateřská škola Jesenice, okr. Rakovník FARMÁŘ A DOMÁCÍ ZVÍŘATA Obsah PRÁCE FARMÁŘE... 2 PRASE DOMÁCÍ... 3 KRÁVA TUR DOMÁCÍ... 5 KOZA DOMÁCÍ... 7 OVCE

Více

Metodický návod SVS ČR č. 2/1999 ze dne 7. 12. 1999, ve znění změn a doplňků ke dni 1. 3. 2005

Metodický návod SVS ČR č. 2/1999 ze dne 7. 12. 1999, ve znění změn a doplňků ke dni 1. 3. 2005 Metodický návod SVS ČR č. 2/1999 ze dne 7. 12. 1999, ve znění změn a doplňků ke dni 1. 3. 2005 MOR VČELÍHO PLODU Čl. 1 Poučení o nákaze a) Mor včelího plodu je nebezpečná nákaza 1) převážně postihující

Více

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje včelaření

Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje včelaření Základní škola a Mateřská škola G. A. Lindnera Rožďalovice Moje včelaření Jméno a příjmení: Alex Truhlář Třída: 5. A Školní rok: 2015/16 Garant/konzultant: Jiří Rejsek Datum odevzdání: 21. 3. 2016 OBSAH

Více

Č asopis. pro naše děti

Č asopis. pro naše děti ČÍSLO 2 Č asopis pro naše děti Ahoj děti, už mě znáte z prvního čísla Hlineckého Strakáčka. Jmenuji se Slávek Strakatý a dnes se společně vypravíme za mým dědečkem zkoumat, jak se dělá med. Děda Láďa bydlí

Více

1. pracovní list: Jméno: Co by nebylo bez včel: Včela má nožiček, křídel, očiček, žihadel. Do které skupiny živočichů patří včela:

1. pracovní list: Jméno: Co by nebylo bez včel: Včela má nožiček, křídel, očiček, žihadel. Do které skupiny živočichů patří včela: 1. pracovní list: Jméno: Proč chováme včely: Co by nebylo bez včel: Včela má nožiček, křídel, očiček, žihadel. Do které skupiny živočichů patří včela: Švédský přírodovědec Linné ji nazval: Apis mellifera,

Více

ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ ZE SVÉPOMOCNÉHO FONDU ČSV PŘI VZNIKU ŠKOD NA VČELAŘSKÉM MAJETKU ČLENŮ ČSV

ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ ZE SVÉPOMOCNÉHO FONDU ČSV PŘI VZNIKU ŠKOD NA VČELAŘSKÉM MAJETKU ČLENŮ ČSV ZÁSADY PRO POSKYTOVÁNÍ PŘÍSPĚVKŮ ZE SVÉPOMOCNÉHO FONDU ČSV PŘI VZNIKU ŠKOD NA VČELAŘSKÉM MAJETKU ČLENŮ ČSV 1) Příspěvek se poskytuje v rozsahu daném Statutem SF. 2) Příspěvek na škodu na včelařských potřebách

Více

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/35

Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE 02Šti/ČIG/35 Základní škola a Mateřská škola Vrbovec 671 24 Vrbovec 143, tel. 515230171, IČO 750038, E mail: zs.vrbovec@zn.orgman.cz SVĚT POZNÁNÍ Číslo projektu CZ.1 07/1.4. 00/21. 1205 Přírodověda - 4. ročník VY_12_INOVACE

Více

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY

SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY SBÍRKA ZÁKONŮ ČESKÉ REPUBLIKY Profil aktualizovaného znění: Titul původního předpisu: Vyhláška kterou se stanoví požadavky pro přírodní sladidla, med, cukrovinky, kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem,

Více

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402

TÉMA: Stromy. (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 TÉMA: Stromy (listnaté) Vytvořil: Mgr. Aleš Sucharda Dne: 30. 10. 2011 VY_32_inovace/7_402 1 Anotace: Výukový materiál prezentace seznamuje žáky s listnatými stromy Jazyk: Český jazyk Očekávaný výstup:

Více

EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ

EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ EKOSYSTÉM OKOLÍ LIDSKÝCH OBYDLÍ Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a organismy ekosystému lidských obydlí. Ekosystém okolí lidských obydlí

Více

Obsah. Předmluva. I. Hodím se ke včelaření? 11

Obsah. Předmluva. I. Hodím se ke včelaření? 11 Obsah Předmluva 9 I. Hodím se ke včelaření? 11 II. Včelaavcelstvo 14 A. Vcelstvo a jeho příslušníci 14 1. Tři včelí kasty a jejich úkoly 14 я) M a th 14 b ) Dèlnice 15 c ) Trubci 19 d) Vcelstvo jako celek

Více

Současně platná metodika tlumení nákazy, která je již více jak 20 let v podstatě stejná, začíná selhávat.

Současně platná metodika tlumení nákazy, která je již více jak 20 let v podstatě stejná, začíná selhávat. Vyšetření zimní měli nevypovídá o skutečném zamoření varoózou konkrétního včelstva (statistika *). Jen tento monitoring a kontrola (3P *) konkrétního včelstva ukáže pravý stav zamoření VD. Současně platná

Více

Postřikový přípravek ve formě vodorozpustného dispergovatelného mikrogranulátu proti živočišným škůdcům v ochraně rostlin

Postřikový přípravek ve formě vodorozpustného dispergovatelného mikrogranulátu proti živočišným škůdcům v ochraně rostlin Přípravek na ochranu rostlin Regent 800 WG Postřikový přípravek ve formě vodorozpustného dispergovatelného mikrogranulátu proti živočišným škůdcům v ochraně rostlin Účinná látka: fipronil 800 g/kg tj.

Více

Středoškolská technika 2018 ANATOMIE VČELY MEDONOSNÉ

Středoškolská technika 2018 ANATOMIE VČELY MEDONOSNÉ Středoškolská technika 2018 Setkání a prezentace prací středoškolských studentů na ČVUT ANATOMIE VČELY MEDONOSNÉ Barbora Kašparová Gymnázium Kladno nám. E. Beneše 1573, Kladno Dnes, v době počítačů a jiných

Více

Součásti naší školní zahrady:

Součásti naší školní zahrady: Zahrada hmyzu milá Průvodce V následujícím textu jsou stručně popsané jednotlivé části naší školní zahrady, která je díky finanční podpoře Odboru životního prostředí Města Tábor zaměřena na včely a luční

Více

Škodlivé druhy mravenců v ČR a možnosti jejich hubení

Škodlivé druhy mravenců v ČR a možnosti jejich hubení Škodlivé druhy mravenců v ČR a možnosti jejich hubení Seminář: Škodlivé druhy mravenců RNDr. Václav Rupeš, CSc. Konzultant pro desinsekci a deratizaci Sdružení DDD 5. března, 2013 Popovičky Mravenci stručně

Více

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Pořadové číslo DUM 242 Jméno autora Datum, ve kterém byl DUM vytvořen Ročník, pro který je DUM určen 6. Ing. Jaroslava Macounová 19. 6. 2012 Vzdělávací oblast (klíčová slova)

Více

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162

Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/02.0162 ZŠ Určeno pro Sekce Mendelova 2. stupeň Základní Předmět Zdravověda Téma /

Více

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU

SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU SOUHRN ÚDAJŮ O PŘÍPRAVKU 1 1. NÁZEV VETERINÁRNÍHO LÉČIVÉHO PŘÍPRAVKU APIGUARD gel (25% Thymolum) pro podání ve včelím úlu Vyhrazený veterinární léčivý přípravek 2. KVALITATIVNÍ A KVANTITATIVNÍ SLOŽENÍ

Více

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19 Název materiálu: MED Tematická oblast: Suroviny, 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák rozumí pojmu med,

Více

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * *

Hmyz * * * * * * tři páry nožek = 6 nožek vyrůstají vždy zespodu hrudi křídla, pokud jsou, tak vyrůstají vždy nahoře z hrudi * * * Hmyz * * * toto je pomoc pro ty, kdo byli vybráni do soutěže Poznej a chraň- téma všechno lítá co má i nemá peří Není nutné se naučit všechno!! Prostě se bavte a zajímejte, prohlédněte si to, co vás zajímá...

Více

VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která:

VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která: VZOROVÉ OTÁZKY Otázka 1: Profesionálním uživatelem přípravků na ochranu rostlin je osoba, která: a) uvádí přípravky na trh b) používá přípravky v rámci svých profesních činností jak v oblasti zemědělství,

Více

Začínáme strana 1. Proč včelařské arboretum strana 1. Co u nás najdete strana 2. Listnaté stromy strana 2. Jehličnaté stromy strana 3

Začínáme strana 1. Proč včelařské arboretum strana 1. Co u nás najdete strana 2. Listnaté stromy strana 2. Jehličnaté stromy strana 3 1. vydání Střední odborné učiliště včelařské - Včelařské vzdělávací centrum, o.p.s., Slatiňanská 135 www.souvnasavrky.cz, e-mailová adresa: info@souvnasavrky.cz, telefon: 469 677 128 V TOMTO ČÍSLE NAJDETE

Více

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm.

Tygr Indický. Samice měří 1,5-2 m bez ocasu a 2,5-3 m s ocasem. Váží 100-200 kg. V kohoutku měří zhruba 75 cm, délka hlavy je 20-30 cm. Marek Hák 25.1.2013 Popis Tygr indický je kočkovitá šelma (Panthera tigris tigris) také zvaný tygr bengálský je nejpočetnější poddruh tygra. Vyskytuje se převážně v okolí ústí řeky Gangy, Indii a Bangladéši.

Více

III. N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne. 2016,

III. N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY. ze dne. 2016, III. N á v r h NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne. 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 197/2005 Sb., o stanovení podmínek poskytnutí dotace na provádění opatření ke zlepšení obecných podmínek pro produkci včelařských

Více

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup -

Anotace - Autor - Jazyk - Očekávaný výstup - Anotace Motýli Anotace - Pracovní list k procvičení plynulého čtení s porozuměním, schopnosti k zapamatování si podrobností, odpovědi na doplňující otázky, poznání některých vybraných motýlů na obrázku

Více

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý

Tematický plán pro školní rok 2015/2016 Předmět: Prvouka Vyučující: Mgr. Jarmila Kuchařová Týdenní dotace hodin: 2 hodiny Ročník: druhý ČASOVÉ OBDOBÍ Září KONKRÉTNÍ VÝSTUPY KONKRÉTNÍ UČIVO PRŮŘEZOVÁ TÉMATA orientuje se podle rozvrhu hodin, rozlišuje mezi povinností a zábavou rozezná běžně známé zástupce pokojových rostlin a pečuje o ně

Více

Čl. I. 2. V 3 odst. 1 úvodní části ustanovení se slova "občanské sdružení, které 4)" nahrazují slovy "spolek, který".

Čl. I. 2. V 3 odst. 1 úvodní části ustanovení se slova občanské sdružení, které 4) nahrazují slovy spolek, který. 237/2016 Sb. NAŘÍZENÍ VLÁDY ze dne 20. července 2016, kterým se mění nařízení vlády č. 197/2005 Sb., o stanovení podmínek poskytnutí dotace na provádění opatření ke zlepšení obecných podmínek pro produkci

Více

Přírodopis Společenstva organismů a populace

Přírodopis Společenstva organismů a populace Přírodopis Společenstva organismů a populace Anotace: Tato prezentace slouží jako učební materiál pro seznámení s pojmy společenstvo organismů, biodiverzita a populace. U pojmů jsou uvedeny konkrétní příklady,na

Více

VČELAŘSTVÍ V TRNOVÉ A OKOLÍ

VČELAŘSTVÍ V TRNOVÉ A OKOLÍ VČELAŘSTVÍ V TRNOVÉ A OKOLÍ Svatý Ambrož patron včelařů Soužití člověka a včel sahá do daleké minulosti, lépe řečeno člověka a medu, neboť plásty s medem byly lidem tehdy bližší než samotné včely. Včely

Více

Úspěšný chov včel. Dalibor Titěra -

Úspěšný chov včel. Dalibor Titěra - Úspěšný chov včel Dalibor Titěra - VÚVč Dol Ekologické zemědělství: kvalitní produkce realizace na trhu Zákon a / kontra rozum Zákon Ekologický chovatel včel může ale nemusí být ekologickým zemědělcem,

Více

Závěrečná zpráva. Název projektu: Včelaříme ve velkoměstě. Číslo smlouvy: DOT/85/03/002336/2014. Příjemce grantu: ENVIRA, o. p. s.

Závěrečná zpráva. Název projektu: Včelaříme ve velkoměstě. Číslo smlouvy: DOT/85/03/002336/2014. Příjemce grantu: ENVIRA, o. p. s. Závěrečná zpráva Název projektu: Včelaříme ve velkoměstě Číslo smlouvy: DOT/85/03/002336/2014 Příjemce grantu: ENVIRA, o. p. s. Řešitel grantu: ENVIRA, o. p. s. Závěrečná zpráva k 31. 12. 2015 Cílem projektu

Více

Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce)

Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce) Zvyšování kvality výuky v přírodních a technických oblastech CZ.1.07/1.1.28/02.0055 Hmyz stavba těla hmyzu (laboratorní práce) Označení: EU-Inovace-Př-6-13 Předmět: přírodopis Cílová skupina: 6. třída

Více