Bangladéš (JE Rooppur) Finsko (JE Hanhikivi) Indie (JE Kudankulam-3,4) Maďarsko (JE Pakš) Írán (JE Búšehr-3,4) Turecko (JE Akkuyu) Jordánsko

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Bangladéš (JE Rooppur) Finsko (JE Hanhikivi) Indie (JE Kudankulam-3,4) Maďarsko (JE Pakš) Írán (JE Búšehr-3,4) Turecko (JE Akkuyu) Jordánsko"

Transkript

1 BULLETIN Na zámku Dukovany se 6. září konal ve spolupráci s em kulatý stůl na téma Dodavatelské zajištění výstavby 5. bloku v jaderné elektrárny Dukovany. Jednání se zúčastnili představitelé u, českých dodavatelských firem, Okresní hospodářské komory Třebíč, sdružení energetické Třebíčsko a starostové obcí z okolí jaderné elektrárny. Prezentace Leoše Tomíčka uvádí možnosti uplatnění českých firem v rámci projektů u jaderných dodávek do zahraničí. Příklady dodávek u a možnosti pro české firmy v projektech u ve třetích zemích Leoš Tomíček, Viceprezident pro jaderné projekty RusatomOverseas Inc. Potenciální projekty, kterých by se mohly účastnit české společnosti Bangladéš (JE Rooppur) Finsko (JE Hanhikivi) Indie (JE Kudankulam-3,4) Maďarsko (JE Pakš) Írán (JE Búšehr-3,4) Turecko (JE Akkuyu) Jordánsko Egypt (JE El Dabá) JAR (JE Koeberg) Bulletin Českého jaderného fóra 4/016 s. 1. Vietnam (JE Ninh Thuan 1)

2 Integrovaná nabídka u Integrovaná nabídka u je určena k podpoře rozvoje jaderného programu na mezistátní úrovni ve všech etapách od přijetí odpovídající politiky do vyřazení reaktoru z provozu. Integrovaná nabídka: Zahrnutí jaderné energetiky do vládní strategie rozvoje Rozvoj infrastruktury: 3 klíčové etapy Objekt využívání jaderné energie Další rozvoj jaderného programu Infrastrukturní řešení Řešení v oblasti vztahů s veřejností Výrobní řešení Objekt využívání jaderné energie Provoz a údržba Oznámení o přijetí řešení Definitivní rozhodnutí o tendru na výstavbu objektu využívání jaderné energie Mezivládní dohoda o mírovém využívání jádra Zahájení výstavby objektu využívání jaderné energie Projekt objektu využívání jaderné energie Závěrečná fáze palivového cyklu Uvedení do provozu Vyřazení z provozu Příprava personálu Základní služby Doplňkové služby Úspěchy u za posledních 5 let Projekt Uzavřené smlouvy Počet bloků JE Búšehr-3,4, Írán 11. listopadu 011 Kontrakt na výstavbu 3. a 4. bloku, kromě mezivládní dohody byla podepsána roadmap na další 4 bloky 6 JE Hanhikivi-1, Finsko JE Kudankulam-3,4, Indie JE Pakš-, Maďarsko Ostrovecká JE, Bělorusko 3. prosince 013 EPC kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny duben 014 Generální rámcová dohoda o výstavbě 3. a 4. bloku 9. prosince 014 EPC kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny 18. července 015 EPC kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny 1 Výzkumný reaktor, Bolívie srpen 015 podpis mezivládní dohody EPC kontraktu 016 (očekáváno) 1 JE Ninh Thuan 1, Vietnam Srpen 015 Generální rámcová dohoda o realizaci první fáze projektu výstavby jaderné elektrárny JE El Dabá, Egypt Listopad 015 podpis mezivládní dohody a finanční mezivládní dohody, podpis EPC kontraktu v roce 016 (očekáváno) 4 JE Rooppur, Bangladéš 3. prosince 015 EPC kontrakt na výstavbu jaderné elektrárny JE, Jordánsko 4. března 015 podpis mezivládní dohody,. září 014 PDA (project development agreement) JE, Nigérie 01 mezivládní dohoda o spolupráci při projektování, výstavbě, provozu a vyřazování z p rovozu jaderné elektrárny JE Tianwan, Čína 3. listopadu EPC kontrakt na výstavbu 3. a 4. bloku Celkem 8 bloků Bulletin Českého jaderného fóra 4/016 s..

3 Bulletin Českého jaderného fóra 4/016, s. 3. čerpadla potrubí zdvihací technika SIGMA GROUP a. s. LAVIMONT BRNO, a.s. КRONA zdvihací technika laboratorní sklo laboratorní vybavení obráběcí stroje Kavalier Brněnská Drutěva PROMA JE Kudankulam-1, činidla Sigma elektropohony MAPOL s.r.o. Minerva ZPA Pečky, a.s. KABELOVNA KABEX a. s. КRONA Díly potrubních tras Modřanská potrubní SKLÁRNY MORAVIA, a.s. KAVALIERGLASS, a.s. kompresory LUTOS hermetické průchodky Brno SIGMA GROUP a. s. LUTOS elektropohony kompresorů teplosměnná zařízení kompresory JE Tianwan-3,4 čerpadla JE Tianwan-1, SIGMA GROUP a. s. Rostovská JE Daikin Device Czech Republic s.r.o. klimatizační technika JE Rooppur zdvihací technika filtry Belet a.s. АВО valve, s.r.o. laboratorní sklo KAVALIERGLASS, a.s. MOSTRO a. s. ARMATURY Group a. s. Kalininská JE ARMATURY Group a. s. MSA Rimera group Novovoroněžská JE SKLÁRNY MORAVIA, a.s. KAVALIERGLASS, a.s. laboratorní sklo VITRUM, spol. s r. o. PRECIOSA ORNELA, a.s. MOSTRO a. s. ARMATURY Group a. s. Běloruská JE Realizované a probíhající projekty s účastí českých dodavatelů

4 Maďarsko, JE Pakš- stávající bloky plánované bloky Blok Typ reaktoru Zahájení výstavby Uvedení do komerčního provozu Pakš-1 VVER-440/ Pakš- VVER-440/ Pakš-3 VVER-440/ Budapešť JE Pakš (4 bloky + bloky) Pakš-4 VVER-440/ Pakš-5 VVER-100 Výstavba začne v roce 018 Pakš-6 VVER-100 Výstavba začne v roce 018 Typ projektu: EPC + mezivládní úvěr podepsána mezivládní dohoda o financování podepsány kontrakty: EPC kontrakt na výstavbu dvou bloků, dodávky paliva a servisní služby. Komplexní spolupráce ne na základě tendru: na základě podpisu mezivládní dohody o spolupráci v širokém rozsahu Na základě podpisu mezivládní dohody o financování, 85 % financováno úvěrem Bloky: х 100 MW Typ reaktoru: VVER-100 (AES-006) Délka výstavby: Klíčové události a další kroky projektu mezivládní dohody o spolupráci Klíčové podmínky kontraktů Mezivládní dohody o financování, 85 % financováno úvěrem Uzavření kontraktů: ЕРС Servisní služby Jednání maďarské strany s EU Financování projektu bude odhaleno po schválení projektu ze strany EU Základní charakteristika mezivládní dohody v oblasti využívání jaderné energie pro mírové účely, Spolupráce při náhradě a zvýšení výkonu jaderné elektrárny Pakš na území Maďarska, včetně projektování, výstavby, uvedení do provozu a následného vyřazení z provozu nových bloků číslo 5 a 6 elektrárny Pakš s reaktory VVER o instalovaném výkonu přes 1000 MW. Zajištění lokalizace na úrovni přes 40 % pokud, že bude akceptovatelná za podmínek současné dohody Bulletin Českého jaderného fóra 4/016, s. 4.

5 Finsko, JE Hanhikivi-1 Podmínky pro dodavatele (komponent) Zařízení musí být vyrobeno v souladu s ASME; poskytnutí kompletní dokumentace požadované finským regulátorem STUK; financování vlastního objemu dodávky. Typ projektu: B++ s podílem u 34 % Financování: úvěrové a akcionářské v poměru podílů Proveden první převod prostředků FNB určených pro financování projektu (57,5 mld. rublů) Schéma realizace: založena na konkurenčním principu; balík smluv s přihlédnutím k výstavbě na klíč Bloky: 1 х 100 W Typ reaktoru: VVER-100 (Podle EPC kontraktu Referenční elektrárnou byla vybrána Leningradská JE- projekt AES-006) Délka výstavby: Uvedení do provozu: 04 (komerční provoz) Detaily tendru Účastníci tendru Areva NP Toshiba Nabízený elektrický výkon reaktoru 1600 MW 1600 MW 100 MW Stav jednání k dnešnímu dni Odstoupil z jednání Jednání přerušena Podepsán kontrakt na výstavbu JE s jedním blokem Organizační schéma řízení projektu 66% Sdružení klíčových finských společností a skupin Vlastnictví Akcionáři Dohoda Financování Úvěrová smlouva Typ výstavby ЕРС kontrakt Provoz (úmluva) Palivový kontrakt Provoz (úmluva) Servisní kontrakt 34% RAOS Voima Oy Finland RAOS Project Oy Finland Atomenergoremont Koncern Rosenergoatom Rusatom Overseas Bulletin Českého jaderného fóra 4/016, s. 5.

6 Běloruská JE Ostrovecká JE Druh prací 1. blok. blok Příprava ke spuštění a seřízení jaro 017- jaro 018 jaro podzim 019 Minsk Fyzikální spouštění jaro 018 podzim zima 00 Zahájení výroby elektřiny jaro - léto 018 zima 00 Zkušební provoz léto - podzim 018 zima 00 - léto 00 Předběžné převzetí bloku podzim 018 (listopad) léto 00 (červenec) Typ projektu: EPC + mezivládní úvěr Financování: úvěrové a akcionářské v poměru podílů podpis mezivládní dohody o spolupráci Finanční mezivládní dohoda o poskytnutí státního exportního úvěru ve výši 10 mld. dolarů určeného k financování 90 % hodnoty kontraktů na výstavbu JE. Bloky: х 100 MW Typ reaktoru: VVER-100/ MW (AES-006) Délka výstavby: Schéma realizace: EPC (na klíč) Klíčové události a další kroky projektu mezivládní dohody o spolupráci smluvní dohody o výstavbě JE Uzavření smluv: Průzkumné práce Vypracování projektové dokumentace a prvořadé pracovní dokumentace Uzavření smluv: ЕРС Dodávky paliva a nakládání s použitým palivem Servisní služby Nařízení č. 499 O výstavbě Běloruské jaderné elektrárny, které dovolilo generálnímu dodavateli, společnosti Atomstrojexport, zahájit výstavbu Běloruské JE Uvedení bloků Běloruské JE do provozu Bulletin Českého jaderného fóra 4/016, s. 6.

7 JE v Jordánsku Jordánská strana Předinvestiční fáze Ammán Lokalita JE ( bloky) Společná práce v následujících oblastech: zdůvodnění technické proveditelnosti, včetně potvrzení vhodnosti lokality strukturalizace základních parametrů projektu přitáhnutí investorů 51% Přijetí investičního rozhodnutí 49% Účast u v projektové společnosti Investiční fáze Typ projektu: В podepsána mezivládní dohoda o výstavbě první jordánské JE Schéma financování: předběžně 49,9 % Rusko a 50,1 % Jordánsko je možné zapojení třetích stran Bloky: x 1000 MW Typ reaktoru: VVER-1000 (AES-9) Délka výstavby: Projektová doba provozu: 60 let Klíčové události a další kroky projektu PDA mezivládní dohody o spolupráci Založení projektové společnosti Výběr Potvrzení společnosti v roli vhodnosti lokality inženýrazákazníka Bankovní studie proveditelnosti kontraktů podle projektu Investiční řešení Dodavatelské možnosti JO na klíč Jaderný ostrov (JO) JO kromě stavebních prací (dále SP) Turbínový ostrov (TO) TO kromě SP TO na klíč Objem dodávek u Objem potenciálních dodávek subdodavatelů SP a BOP JO SP JO SP + TO SP JO SP TO SP JO SP + TO SP + BOP TO SP TO SP + BOP Z důvodu, že není k dispozici komplexní dodavatel BOP, mohou být prozkoumány různé kombinace stavebních prací JO, TO a BOP na klíč. BOP (Balance of Plant) S cílem optimalizace struktury financování projektu byl objem dodávek v rámci EPC kontraktu rozdělen na nabídky, které mohou být svěřeny českým subdodavatelům za podmínky zajištění exportního financování z české strany. Dodávkami zařízení jaderného ostrova se zabývají výhradně společnosti ve struktuře u. Vydává České jaderné fórum, Praha ISSN Bulletin Českého jaderného fóra 4/016, s. 7.

ROSATOM Leoš Tomíček. starší viceprezident pro jaderné projekty Rusatom Overseas. DUKOVANY Říjen, 2018

ROSATOM Leoš Tomíček. starší viceprezident pro jaderné projekty Rusatom Overseas. DUKOVANY Říjen, 2018 THE STATE ATOMIC ENERGY CORPORATION ROSATOM ROSATOM 2018 Leoš Tomíček starší viceprezident pro jaderné projekty Rusatom Overseas DUKOVANY Říjen, 2018 Rosatom: Energetický lídr s globálním dosahem 30,1

Více

Lokalizace dodávek projektu JE Temelín 3,4.

Lokalizace dodávek projektu JE Temelín 3,4. Rusatom Overseas,a.s. Lokalizace dodávek projektu JE Temelín 3,4. Leoš Tomíček Výkonný vice-president, Rusatom Overseas, a.s. 11.04.2013 Praha Česká republika má historicky odborné znalosti jaderné výstavby

Více

BULLETIN. Cestovní mapa výstavby jaderných elektráren na území Ruské Federace do roku 2030. Investiční program státní korporace Rosatom

BULLETIN. Cestovní mapa výstavby jaderných elektráren na území Ruské Federace do roku 2030. Investiční program státní korporace Rosatom BULLETIN 5 2014 Cestovní mapa výstavby jaderných elektráren na území Ruské Federace do roku 2030 Investiční program státní korporace Rosatom Státní korporace Rosatom je jedním z největších investorů v

Více

Spolupráce VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a ŠKODA JS v oboru jaderné energetiky

Spolupráce VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a ŠKODA JS v oboru jaderné energetiky Spolupráce VÍTKOVICE MACHINERY GROUP a ŠKODA JS v oboru jaderné energetiky Lubomír Gogela, ředitel pro jakost, VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s. Plzeň Historie Delimitace kotlového programu do SES Tlmače

Více

Přínosy jaderné energetiky a průmyslu pro českou ekonomiku

Přínosy jaderné energetiky a průmyslu pro českou ekonomiku Přínosy jaderné energetiky a průmyslu pro českou ekonomiku RNDr. Miroslav Kawalec předseda představenstva společnosti Ing. Břetislav Nitka ředitel společnosti VÍTKOVICE ÚAM a.s. Diskusní setkání 60 let

Více

Mezinárodní strojírenský veletrh. 4.10.2011, Brno. Ing. Josef Perlík, ŠKODA JS a.s.

Mezinárodní strojírenský veletrh. 4.10.2011, Brno. Ing. Josef Perlík, ŠKODA JS a.s. "Jaderná energetika jako impuls pro export velkých investičních celků" Mezinárodní strojírenský veletrh 4.10.2011, Brno Ing. Josef Perlík, ŠKODA JS a.s. PROJEKT MIR.1200 EVOLUČNÍ TECHNOLOGIE Reaktor projektu

Více

Projekt MIR.1200. Dostavba 3 a 4 bloku JE Temelín. Konference VVER 2010 Experience and Perspectives 1.-3.11.2010, Praha,

Projekt MIR.1200. Dostavba 3 a 4 bloku JE Temelín. Konference VVER 2010 Experience and Perspectives 1.-3.11.2010, Praha, Projekt MIR.1200 Dostavba 3 a 4 bloku JE Temelín Konference VVER 2010 Experience and Perspectives 1.-3.11.2010, Praha, KONSORCIUM MIR.1200 Dne 14.10.2009 založeno mezinárodní česko-ruské sdružení - Konsorcium

Více

Schopnosti českého jaderného průmyslu Budoucnost českých firem v oblasti jaderné energetiky

Schopnosti českého jaderného průmyslu Budoucnost českých firem v oblasti jaderné energetiky Schopnosti českého jaderného průmyslu Budoucnost českých firem v oblasti jaderné energetiky Ing. Josef Perlík ŠKODA JS a.s. Praha, 11.dubna 2013 Reference Rekonstrukce a modernizace klasických tepelných

Více

Export do Ruska výzvy a příležitosti Marek Dlouhý

Export do Ruska výzvy a příležitosti Marek Dlouhý Export do Ruska výzvy a příležitosti Marek Dlouhý EGAP Pojištěné obchody/ Využívané produkty Pojištění přímo pro exportéry: Pojištění dodavatelských úvěrů ( B, C ) Pojištění proti riziku nemožnosti plnění

Více

Vedeni ideou: 60 let ruského jaderného průmyslu

Vedeni ideou: 60 let ruského jaderného průmyslu Vedeni ideou: 60 let ruského jaderného průmyslu Zdeněk Šíma ředitel Rosatom Central Europe s.r.o. NERS 014 Praha, 1. listopadu 1954: Ambiciózní idea se naplnila byla spuštěna 1. komerční jaderná elektrárna

Více

Příspěvek českých výrobců pro renesanci jaderného programu v EU. Martin Pecina, generální ředitel VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s.

Příspěvek českých výrobců pro renesanci jaderného programu v EU. Martin Pecina, generální ředitel VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s. Příspěvek českých výrobců pro renesanci jaderného programu v EU Martin Pecina, generální ředitel VÍTKOVICE POWER ENGINEERING a.s. Česká republika je členem úzkého elitního klubu zemí, které jsou schopny

Více

Projekt MIR.1200 a aktuální požadavky na bezpečnost jaderných elektráren

Projekt MIR.1200 a aktuální požadavky na bezpečnost jaderných elektráren Projekt MIR.1200 a aktuální požadavky na bezpečnost jaderných elektráren KONFERENCE STROJÍRENSTVÍ OSTRAVA 2011 Česká republika země špičkových technologií 21.4.2011, Ostrava Prezentuje Ing. Roman Zdebor,

Více

Výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech. Ing. Martin Uhlíř, MBA

Výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech. Ing. Martin Uhlíř, MBA Výstavba nových jaderných bloků v Dukovanech Ing. Martin Uhlíř, MBA Elektrárna Dukovany II, a. s. 28.11.2017 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 2024 2025 2026 2027 2028

Více

BULLETIN. Rok 2013 byl rokem rozvoje, jaký bude pro ROSATOM rok 2014? Program výstavby jaderných bloků na území Ruské Federace

BULLETIN. Rok 2013 byl rokem rozvoje, jaký bude pro ROSATOM rok 2014? Program výstavby jaderných bloků na území Ruské Federace BULLETIN 1 2014 Rok 2013 byl rokem rozvoje, jaký bude pro ROSATOM rok 2014? Rosatom je světovým lídrem jaderné energetiky. Staví 9 bloků na území Ruské Federace a projektuje dalších 12 bloků. V zahraničí

Více

Nabídka ŠKODA JS pro slovenskou jadernou energetiku

Nabídka ŠKODA JS pro slovenskou jadernou energetiku Nabídka ŠKODA JS pro slovenskou jadernou energetiku Mezinárodní konference CAN SLOVAKIA SECURE ENERGY SUPPLY AND SUSTAINABLE DEVELOPMENT WITHOUT NUCLEAR? 5.- 6.května 2004 Bratislava 1 Struktura společnosti

Více

Jaderná energetika pod lupou dozorného orgánu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost

Jaderná energetika pod lupou dozorného orgánu. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Jaderná energetika pod lupou dozorného orgánu Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Proč se oživuje diskuse o jaderné energetice? Globální oteplování Energetická bezpečnost Nárůst populace Tlak

Více

BULLETIN. Dodavatelský řetězec společnosti ROSATOM v České republice. Příležitosti českého jaderného průmyslu

BULLETIN. Dodavatelský řetězec společnosti ROSATOM v České republice. Příležitosti českého jaderného průmyslu BULLETIN 1 2012 Dodavatelský řetězec společnosti ROSATOM v České republice Státní korporace ROSATOM zahájila na jaře roku 2011 proces restrukturalizace řízení korporace, včetně mezinárodního obchodu. V

Více

Tvorba dodavatelských řetězců v rámci NSK pro výstavbu jaderných elektráren. Lubomír Gogela, manažer NSK Ostrava

Tvorba dodavatelských řetězců v rámci NSK pro výstavbu jaderných elektráren. Lubomír Gogela, manažer NSK Ostrava Tvorba dodavatelských řetězců v rámci NSK pro výstavbu jaderných elektráren Lubomír Gogela, manažer NSK Ostrava 21. 04. 2011 NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR NÁRODNÍ STROJÍRENSKÝ KLASTR je dobrovolné sdruţení

Více

Jaderná energetika podpora českých firem při exportu Jan Procházka

Jaderná energetika podpora českých firem při exportu Jan Procházka Jaderná energetika podpora českých firem při exportu Jan Procházka 16. 5. 2016 EGAP- spolehlivý partner českého exportu 24 let existence Pojištěný export za 760 miliard korun (33 mld. USD) Podpora exportu

Více

23.4 2004 ŠKODA JS a.s. prodána OMZ 13.7.2004 Převedeno 100% akcií ŠKODA JS na OMZ

23.4 2004 ŠKODA JS a.s. prodána OMZ 13.7.2004 Převedeno 100% akcií ŠKODA JS na OMZ ŠKODA JS v r.2005 1 ŠKODA HOLDING a.s. Struktura společnosti 23.4 2004 ŠKODA JS a.s. prodána OMZ 13.7.2004 Převedeno 100% akcií ŠKODA JS na OMZ Jedna z největších ruských strojírenských společností Tržby

Více

BULLETIN. Dodavatelský řetězec Konsorcia MIR.1200. pro dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín

BULLETIN. Dodavatelský řetězec Konsorcia MIR.1200. pro dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín BULLETIN 5 2012 Dodavatelský řetězec Konsorcia MIR.1200 pro dostavbu 3. a 4. bloku JE Temelín Konsorcium MIR.1200 předalo dne 2. července 2012 společnosti ČEZ, a. s., nabídku do výběrového řízení na dostavbu

Více

Ing. Martin Uhlíř, MBA

Ing. Martin Uhlíř, MBA VÝSTAVBA NOVÝCH JADERNÝCH ZDROJŮ 22. 11. 2018 Ing. Martin Uhlíř, MBA AKTUALIZACE SEK Z ROKU 2015 POČÍTÁ S NÁRŮSTEM VÝROBY Z JÁDRA Změna palivového mixu dle ASEK* GWh, brutto** Jádro: po 2030 nárůst výroby

Více

NOVÝ JADERNÝ ZDROJ V LOKALITĚ DUKOVANY

NOVÝ JADERNÝ ZDROJ V LOKALITĚ DUKOVANY NOVÝ JADERNÝ ZDROJ V LOKALITĚ DUKOVANY 3.11.2015 Ing. Martin Uhlíř, MBA Martin.uhlir@cez.cz PŘEDČASNÉMU ODSTAVENÍ EDU JIŽ V 2025, ZNAMENÁ NARUŠENA BEZPEČNOST DODÁVEK V ČR Diagram vývoje spotřeby a nabídky

Více

Možnosti zapojení průmyslu ČR v připravovaných projektech NJZ v ČR a dalších zemích v jednotlivých projektech, udržení odborného zázemí dodavatelů z

Možnosti zapojení průmyslu ČR v připravovaných projektech NJZ v ČR a dalších zemích v jednotlivých projektech, udržení odborného zázemí dodavatelů z Možnosti zapojení průmyslu ČR v připravovaných projektech NJZ v ČR a dalších zemích v jednotlivých projektech, udržení odborného zázemí dodavatelů z ČR pro výstavbu NJZ a budoucí servis Obsah 1 Účel dokumentu...

Více

Možnosti zapojení průmyslu ČR v připravovaných projektech NJZ v ČR a dalších zemích v jednotlivých projektech, udržení odborného zázemí dodavatelů z

Možnosti zapojení průmyslu ČR v připravovaných projektech NJZ v ČR a dalších zemích v jednotlivých projektech, udržení odborného zázemí dodavatelů z Možnosti zapojení průmyslu ČR v připravovaných projektech NJZ v ČR a dalších zemích v jednotlivých projektech, udržení odborného zázemí dodavatelů z ČR pro výstavbu NJZ a budoucí servis Obsah 1 Účel dokumentu...

Více

Aliance české energetiky 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU

Aliance české energetiky 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU CZECH POWER INDUSTRY ALLIANCE EXPORT COORDINATOR OF CZECH DELIVERIES FOR NUCLEAR POWER PLANTS Aliance české energetiky CZECH POWER INDUSTRY ALLIANCE 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 12. 5. 2016 www.cpia.cz

Více

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list

Inovace výuky Člověk a svět práce. Pracovní list Inovace výuky Člověk a svět práce Pracovní list Čp 07_09 Jaderná elektrárna Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Tematický okruh: Cílová skupina: Klíčová slova: Očekávaný výstup: Člověk a svět práce Člověk

Více

Martin Uhlíř Manažer řízení projektu NJZ EDU

Martin Uhlíř Manažer řízení projektu NJZ EDU Nový jaderný zdroj v lokalitě Dukovany Martin Uhlíř Manažer řízení projektu NJZ EDU 19. 11. 2015 AGENDA Státní energetická koncepce a Národní akční plán rozvoje JE Aktuální stav projektu NJZ EDU EIA SEK:

Více

MIR-1200. Modernized International Reactor. Projekt nejen pro energetiku.

MIR-1200. Modernized International Reactor. Projekt nejen pro energetiku. MIR-1200 Modernized International Reactor Projekt nejen pro energetiku. Milan Kohout, člen představenstva a obchodní ředitel ŠKODA JS a.s. IVD ČR a jeden z největších jaderných tendrů ve světě Praha, 22.

Více

PF ŠKODA JS dodá nový řídící systém a pohony řídících tyčí pro výzkumný jaderný reaktor ve Vídni

PF ŠKODA JS dodá nový řídící systém a pohony řídících tyčí pro výzkumný jaderný reaktor ve Vídni Měsíční zpravodaj Konsorcium MIR.1200 l prosinec 2013 www.mir1200.cz ÚSPĚCHY TECHNOLOGIE VVER V ROCE 2013 Mapa znázorňující vývoj projektů s technologií VVER stavěných po celém světě. strany 2 3 DVEŘE

Více

Mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU

Mezinárodní konference 60 LET PRO JADERNOU ENERGETIKU 60 let jaderného průmyslu a 65 let vysokého technického školství v Plzni Plzeň, 12. května 2016 Obsah prezentace Úvod Mezinárodní kontext Aktualizace Státní energetické koncepce Národní akční plán rozvoje

Více

Energy Performance Contracting

Energy Performance Contracting Energy Performance Contracting dobré dělají dobré přátele Vladimír Sochor SEVEn, o.p.s. mezinárodní konference ENEF 2010, Banská Bystrica, 13. 10. 2010 Proces EPC 1. fáze Zákazník = vlastník nebo správce

Více

BULLETIN. Jaderná energie a průmysl v České republice. České hospodářství a potřeba energetického rozvoje. Stav české energetiky a role jádra

BULLETIN. Jaderná energie a průmysl v České republice. České hospodářství a potřeba energetického rozvoje. Stav české energetiky a role jádra BULLETIN 7 2012 Jaderná energie a průmysl v České republice Prezentace Stanislava Kázeckého, viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy České republiky na Středoevropském fóru jaderného průmyslu ATOMEX Europe

Více

Vývoj řízení velkých projektů v ČR a SR. Ing. Vladimír Poklop Generální ředitel

Vývoj řízení velkých projektů v ČR a SR. Ing. Vladimír Poklop Generální ředitel Vývoj řízení velkých projektů v ČR a SR Ing. Vladimír Poklop Generální ředitel ZČU, Jaderné dny 2018 19.4.2018 Projekty výstavby vybraných energetických bloků Řízení projektů Bohunice V2, Dukovany 34,

Více

Bereme na sebe vaše rizika. Ing. Jan Dubec člen dozorčí rady, vedoucí odd. teritoriálního pojištění

Bereme na sebe vaše rizika. Ing. Jan Dubec člen dozorčí rady, vedoucí odd. teritoriálního pojištění Bereme na sebe vaše rizika Ing. Jan Dubec člen dozorčí rady, vedoucí odd. teritoriálního pojištění 1 EGAP spolehlivý partner českého exportu Podpora exportu / EGAP a 24 let pojišťování exportu Pomáhá českému

Více

Čeští studenti objevují ruské jádro

Čeští studenti objevují ruské jádro Měsíční zpravodaj Konsorcium MIR.1200 l červenec 2013 www.mir1200.cz JAK SE VYRÁBÍ JADERNÉ PALIVO Pelety, pruty, soubory co se skrývá za těmito technickými termíny a jak pomáhá ruské jaderné palivo zvýšit

Více

EPC projektů a další vývoj v České é republice

EPC projektů a další vývoj v České é republice Současné podmínky EPC projektů a další vývoj v České é republice Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Workshop Perspektivy metody EPC v České republice, Praha,

Více

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu

Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Česká exportní banka Spolehlivý finanční partner exportu Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků 1 Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV

Více

BULLETIN. Tendr na výstavbu jaderné elektrárny Hanhikivi 1 výsledek finsko-ruské spolupráce. Elektrárenská společnost Fennovoima

BULLETIN. Tendr na výstavbu jaderné elektrárny Hanhikivi 1 výsledek finsko-ruské spolupráce. Elektrárenská společnost Fennovoima BULLETIN 3 2014 Tendr na výstavbu jaderné elektrárny Hanhikivi 1 výsledek finsko-ruské spolupráce Finsko má dlouholetou tradici ve využívání jaderné energie. Státní podnik ImatranVoima (IVO) (nyní státní

Více

60 LET JÁDRA V ČR: CO BUDE DÁL? ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN

60 LET JÁDRA V ČR: CO BUDE DÁL? ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN 60 LET JÁDRA V ČR: CO BUDE DÁL? ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN 18.9.2015 Ing. Petr Závodský Ředitel útvaru výstavba jaderných elektráren ČEZ, a. s. STÁVAJÍCÍ ELEKTRÁRNY JE TEMELÍN VVER 1000 První

Více

Praha, 23. června 2016 Mgr. Martin Pohlodek

Praha, 23. června 2016 Mgr. Martin Pohlodek Aktuální výzvy pro český energetický průmysl Praha, 23. června 2016 Mgr. Martin Pohlodek ŠKODA PRAHA a.s. - kdo jsme? ŠKODA PRAHA je generální dodavatel energetických celků na klíč. Inženýrsko-dodavatelská

Více

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV hájí obchodní zájmy České republiky v

Více

Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR

Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR Úvod k EPC modely EPC a současný stav v podmínkách ČR Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Workshop Perspektivy metody EPC v České republice, Praha, 29. dubna 2013

Více

PŘEDSTAVENÍ SPOLEČNOSTI Společnost ARAKO spol. s r.o. je významným českým výrobcem průmyslových armatur pro klasickou i jadernou energetiku a jiné průmyslové obory, jako jsou chemie, petrochemie a další.

Více

Strategie postupu výběru lokality pro hlubinné úložiště

Strategie postupu výběru lokality pro hlubinné úložiště Strategie postupu výběru lokality pro hlubinné úložiště RNDr. Jiří Slovák zástupce ředitele Tunelářské odpoledne, Masarykova kolej, Praha, 16. 5. 2012 ČR kde vznikají radioaktivní odpady a vyhořelé jaderné

Více

vývoj metody EPC v ČR a možnosti jejího využití

vývoj metody EPC v ČR a možnosti jejího využití Poskytování energetických služeb, vývoj metody EPC v ČR a možnosti jejího využití Ing. Jaroslav MAROUŠEK, CSc. SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Solární energie, Energy Centre České

Více

Nový jaderný zdroj v Dukovanech. Ing. Martin Uhlíř, MBA Generální ředitel a předseda představenstva Elektrárna Dukovany II, a. s

Nový jaderný zdroj v Dukovanech. Ing. Martin Uhlíř, MBA Generální ředitel a předseda představenstva Elektrárna Dukovany II, a. s Nový jaderný zdroj v Dukovanech Ing. Martin Uhlíř, MBA Generální ředitel a předseda představenstva Elektrárna Dukovany II, a. s. 29.11.2016 Cílové koridorové vymezení budoucí výroby elektřiny dle SEK

Více

ČEZ, a.s. Aktuální stav projektů NJZ

ČEZ, a.s. Aktuální stav projektů NJZ ČEZ, a.s. Aktuální stav projektů NJZ 20. 4. 2018 Petr Závodský Jaderná energetika v kontextu státní energetické politiky Aktuální stav projektů NJZ 1 2 Strategické cíle Energetiky ČR Bezpečnost dodávek

Více

BULLETIN. PSG generální dodavatel energetických projektů, partner Konsorcia MIR.1200

BULLETIN. PSG generální dodavatel energetických projektů, partner Konsorcia MIR.1200 BULLETIN 3 2013 PSG generální dodavatel energetických projektů, partner Konsorcia MIR.1200 PSG je moderní a dynamicky se rozvíjející skupina, která působí na trhu v České republice i v zahraničí od svého

Více

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků

Cesta k novým trhům. Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Vládní program na podporu exportu České republiky MPO EGAP ČEB CzechTrade MZV hájí obchodní zájmy České republiky v

Více

EGAP 25 čtvrtstoletí pojišťování českého exportu Jan Procházka

EGAP 25 čtvrtstoletí pojišťování českého exportu Jan Procházka EGAP 25 čtvrtstoletí pojišťování českého exportu Jan Procházka EGAP/ Slavíme 25 let pokroku Za čtvrt století jsme pojistili export za více než 800 mld. Kč EGAP/ Kategorizace zemí dle OECD 1933 V Československu

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno

Česká exportní banka Česká banka pro český export. JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy , MSV Brno Česká exportní banka Česká banka pro český export JAR, EGYPT, MAROKO, SAE a IZRAEL Slibné exportní trhy 16.9.2015, MSV Brno MAROKO Rozloha - 446 550 km² Počet obyvatel - 33.01 miliónů 3 MAROKO Poptávané

Více

BULLETIN. Jaderná oáza. Jaderná elektrárna Barakah. Jekaterina Rjabikovskaja

BULLETIN. Jaderná oáza. Jaderná elektrárna Barakah. Jekaterina Rjabikovskaja BULLETIN 6 2017 Jaderná oáza Jekaterina Rjabikovskaja Konsorcium vedené jihokorejskou společností KEPCO dokončilo výstavbu prvního bloku jaderné elektrárny Barakah ve Spojených arabských emirátech v souladu

Více

EGAP 25 čtvrtstoletí pojišťování českého exportu Jan Procházka

EGAP 25 čtvrtstoletí pojišťování českého exportu Jan Procházka EGAP 25 čtvrtstoletí pojišťování českého exportu Jan Procházka EGAP/ Slavíme 25 let pokroku Za čtvrt století jsme pojistili export za více než 800 mld. Kč EGAP/ Kategorizace zemí dle OECD Dalších 53 zemí

Více

Novinky v oblasti exportního financování s podporou státu. Monika Vilhelmová ředitelka Trade & Export finance Srpen 2016

Novinky v oblasti exportního financování s podporou státu. Monika Vilhelmová ředitelka Trade & Export finance Srpen 2016 Novinky v oblasti exportního financování s podporou státu Monika Vilhelmová ředitelka Trade & Export finance Srpen 2016 Česká exportní banka v kostce 1995 založení České exportní banky 100% vlastněna státem

Více

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce

Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Jaderná elektrárna Dukovany v kontextu Státní energetické koncepce Výbor pro sociální politiku PS PČR 1 Elektrárna Dukovany v kontextu ASEK Jaderná elektrárna Dukovany (JEDU) je významným zdrojem relativně

Více

Nové výzvy mimounijních trhů

Nové výzvy mimounijních trhů Nové výzvy mimounijních trhů odborný seminář Ministerstva zemědělství ČR a Potravinářské komory ČR Praha, 14. listopadu 2014 Česká exportní banka Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních

Více

FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS. 1

FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS. 1 FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS 1 www.ceb.cz *Data k 31. 12. 2016 Založení České exportní banky Vlastněna státem Rating Moody s Stabilní výhled Celková aktiva (mld. Kč) Rating S & Р Stabilní výhled

Více

BULLETIN. Společnost TVEL výrobce a dodavatel paliva pro české jaderné elektrárny OAO TVEL. ALTA, a. s. Z OBSAHU:

BULLETIN. Společnost TVEL výrobce a dodavatel paliva pro české jaderné elektrárny OAO TVEL. ALTA, a. s. Z OBSAHU: BULLETIN 1 2013 Společnost TVEL výrobce a dodavatel paliva pro české jaderné elektrárny Společnost TVEL jako dodavаtel jaderného paliva je na trhu v České republice permanentně přítomna již téměř 30 let

Více

Unikátní příběh české jaderné energetiky pokračuje

Unikátní příběh české jaderné energetiky pokračuje Unikátní příběh české jaderné energetiky pokračuje Pavel Janík Managing Director CR, Westinghouse Electric Company Plzeň, květen 2016 1 2016 rok významných výročí 60 let 130 let 25 let jaderné energetiky

Více

Stav zaměstnanců v letech 2008-2010 (stav k 31.1. 2010) 500 31.1.2008 31.1.2009 31.1.2010

Stav zaměstnanců v letech 2008-2010 (stav k 31.1. 2010) 500 31.1.2008 31.1.2009 31.1.2010 Fakta a čísla Společnost ŠKODA JS se již více než padesát let zabývá inženýringem a dodávkami pro jadernou energetiku. Škoda byla založena roku 1859, do roku 1956 spadají počátky jejích aktivit v jaderné

Více

Jaderná energetika Je odvětví energetiky a průmyslu, které se zabývá především výrobou energie v jaderných elektrárnách, v širším smyslu může jít i o

Jaderná energetika Je odvětví energetiky a průmyslu, které se zabývá především výrobou energie v jaderných elektrárnách, v širším smyslu může jít i o Anotace Učební materiál EU V2 1/F18 je určen k výkladu učiva jaderná energetika fyzika 9. ročník. UM se váže k výstupu: žák vysvětlí princip jaderného reaktoru, zhodnotí výhody a nevýhody využívání různých

Více

FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS. 1

FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS. 1 FINANCOVÁNÍ ČESKÉHO EXPORTU DO ZEMÍ SNS 1 www.ceb.cz *Data k 31. 12. 2017 Založení České exportní banky Vlastněna státem Rating Moody s Stabilní výhled Celková aktiva (mld. Kč) Rating S & Р Stabilní výhled

Více

CESTOU DO SKANZENU? ANEB CO SE CHYSTÁ V ČESKÉ ENERGETICKÉ POLITICE

CESTOU DO SKANZENU? ANEB CO SE CHYSTÁ V ČESKÉ ENERGETICKÉ POLITICE CESTOU DO SKANZENU? ANEB CO SE CHYSTÁ V ČESKÉ ENERGETICKÉ POLITICE Edvard Sequens 23. dubna 2012 České Budějovice Nová Státní energetická koncepce 192 PJ 199 PJ 72 % dovoz 80 % dovoz V r. 2010 OZE: 118

Více

VÍTKOVICE POWER ENGINEERING, a.s. Nákup pro výrobu a Engineering. Procurement Forum 2014 Ing. Michaela Žvaková

VÍTKOVICE POWER ENGINEERING, a.s. Nákup pro výrobu a Engineering. Procurement Forum 2014 Ing. Michaela Žvaková VÍTKOVICE POWER ENGINEERING, a.s. Nákup pro výrobu a Engineering Procurement Forum 2014 Ing. Michaela Žvaková Základní informace o VPE Společnost VPE největší dceřiná společnost holdingu Vítkovice Machinery

Více

Rosatom dostaví maďarskou jadernou elektrárnu Paks. Technologie VVER bezpečnostní a technické aspekty

Rosatom dostaví maďarskou jadernou elektrárnu Paks. Technologie VVER bezpečnostní a technické aspekty Měsíční zpravodaj Konsorcium MIR.1200 l leden 2014 www.mir1200.cz ŽÁDNÁ VYSPĚLÁ ZEMĚ SE NEOBEJDE BEZ ROZVOJE JADERNÉ ENERGETIKY Jaké je role žen v oboru jaderné energetiky? To a ještě více se dozvíte v

Více

Strategické obory. Představení společnosti VÝROBA SERVIS INŽENÝRING

Strategické obory. Představení společnosti VÝROBA SERVIS INŽENÝRING Profil společnosti Představení společnosti Strategické obory Dnešní ŠKODA JS a.s. se zrodila v polovině padesátých let dvacátého století, kdy se na světě o jaderné energetice teprve začínalo uvažovat.

Více

Setkání OBK EDU, OIK EBO a OIK EMO Dlouhé Stráně, září 2017 Zpráva OBK při JE Dukovany Aleš John

Setkání OBK EDU, OIK EBO a OIK EMO Dlouhé Stráně, září 2017 Zpráva OBK při JE Dukovany Aleš John Setkání OBK EDU, OIK EBO a OIK EMO Dlouhé Stráně, září 2017 Zpráva OBK při JE Dukovany Aleš John Obsah Složení OBK Bezpečnost a provoz EDU Aktivity OBK EDU za poslední rok Nová výstavba SURAO Plány do

Více

Konsorcium MIR.1200 na MSV v Brně

Konsorcium MIR.1200 na MSV v Brně Obsah Stovky milionů pro český jaderný průmysl Hned tři významné české podniky Arako, Sigma Group a Vítkovice Machinery Group uzavřely v posledních týdnech smlouvy na dodávky pro ruské jaderné elektrárny

Více

Referenční dodávky armatur pro jadernou energetiku

Referenční dodávky armatur pro jadernou energetiku Referenční dodávky armatur pro jadernou energetiku země zákazník sortiment typ velikost tlak ks rok Česká Republika Indie šoupátko A00 150 40 1 2011 Česká Republika Indie šoupátko A00 250 40 1 2011 Rusko

Více

Konsorcium MIR.1200 představuje Nuclear Power Alliance. > nová společnost bude zodpovědná. realizaci dostavby jaderné elektrárny

Konsorcium MIR.1200 představuje Nuclear Power Alliance. > nová společnost bude zodpovědná. realizaci dostavby jaderné elektrárny Měsíční zpravodaj Konsorcium MIR.1200 l květen 2013 www.mir1200.cz Malé reaktory s velkou budoucností Reaktory SVBR dříve poháněly jaderné ponorky, nyní je čeká civilní využití. Objem trhu s malými reaktory

Více

Týden 1/2014. 1.ledna 2014-5.ledna 2014

Týden 1/2014. 1.ledna 2014-5.ledna 2014 Týden 1/2014 1.ledna 2014-5.ledna 2014 30.12.2013 31.12.2013 1.1.2014 2.1.2014 3.1.2014 4.1.2014 5.1.2014 Týden 2/2014 6.ledna 2014-12.ledna 2014 6.1.2014 7.1.2014 8.1.2014 9.1.2014 10.1.2014 11.1.2014

Více

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075

Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3075 Šablona: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_5IS Ověření ve výuce Třída 9. B Datum: 5. 12. 2012 Pořadové číslo 03 1 Jaderná elektrárna Předmět: Ročník: Jméno autora:

Více

TISKOVÁ KONFERENCE OČEKÁVANÉ HOSPODAŘENÍ SKUPINY ČEZ V ROCE 2007 A 2008

TISKOVÁ KONFERENCE OČEKÁVANÉ HOSPODAŘENÍ SKUPINY ČEZ V ROCE 2007 A 2008 TISKOVÁ KONFERENCE OČEKÁVANÉ HOSPODAŘENÍ SKUPINY ČEZ V ROCE 2007 A 2008 Praha, 20. prosince 2007 PROGRAM Očekávané výsledky roku 2007 a 2008 Martin Roman, předseda představenstva a generální ředitel Obchodní

Více

Specifika technologie VVER

Specifika technologie VVER Měsíční zpravodaj Konsorcium MIR.1200 l leden 2014 www.mir1200.cz ŽÁDNÁ VYSPĚLÁ ZEMĚ SE NEOBEJDE BEZ ROZVOJE JADERNÉ ENERGETIKY Jaké je role žen v oboru jaderné energetiky? To a ještě více se dozvíte v

Více

Metoda EPC příprava projektu

Metoda EPC příprava projektu Metoda EPC příprava projektu Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Workshop Perspektívy EPC na Slovensku, Bratislava, 11. apríla 2013 1 Proces přípravy a realizace

Více

atomstroyexport.com New Clear Energy Modernized International Reactor

atomstroyexport.com New Clear Energy Modernized International Reactor atomstroyexport.com New Clear Energy Modernized International Reactor Autorská práva: ASE JSC. Prohlášení obsažená v této brožuře mají pouze propagační účel. Společnost Rosatom MIR jde do světa Vůle a

Více

Jaderná komunikace v Bělorusku

Jaderná komunikace v Bělorusku Jaderná komunikace v Bělorusku Ve službách IAEA jsem se v listopadu 2014 zúčastnila mise do Minsku. Spolu se mnou školila o jaderné komunikaci paní Martell ze Španělska. Byl to velmi bohatě obsazený seminář,

Více

Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků

Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Financování českého vývozu prostřednictvím České exportní banky Seminář ZÁPADNÍ BALKÁN SLIBNÝ TRH PRO ČESKÉ ZELENÉ TECHNOLOGIE 25.2.2010

Více

Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů. na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán. říjen 2006

Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů. na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán. říjen 2006 III. Plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů na rok 2007, tříletý plán a dlouhodobý plán říjen 2006-1- 1. ÚVOD... 3 1.1. Poslání a zásady činnosti Správy úložišť radioaktivních odpadů...

Více

ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN

ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN 10. mezinárodní odborná konference All for Power Conference 2015 ČEZ, a. s. VÝSTAVBA JADERNÝCH ELEKTRÁREN 26. 11. 2015 Ing. Petr Závodský Ředitel útvaru výstavba jaderných elektráren petr.zavodsky@cez.cz

Více

Unikátní mobilní aplikace Rusatom Overseas

Unikátní mobilní aplikace Rusatom Overseas Měsíční zpravodaj Konsorcium MIR.1200 l říjen 2013 www.mir1200.cz ATOMEX-EVROPA 2013 Na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně proběhlo fórum dodavatelů pro jaderný průmysl Atomex-Evropa 2013. Rosatom

Více

Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany

Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany Současná situace z pohledu regionu Jaderné elektrárny Dukovany Vítězslav Jonáš, předseda Energetické Třebíčsko a zástupce Jaderné regiony ČR Seminář PSP, 25. 11. 2014 Lokalita Dukovany technické parametry

Více

Obchodní zastupitelství Ruské federace v České republice. «Perspektivy rozvoje rusko-české obchodní a hospodářské spolupráce»

Obchodní zastupitelství Ruské federace v České republice. «Perspektivy rozvoje rusko-české obchodní a hospodářské spolupráce» «Perspektivy rozvoje rusko-české obchodní a hospodářské spolupráce» Praha, 19. června 2014 Zahraniční ekonomické styky Evropská unie základný obchodní partner Ruské federace Podíl EU na obratu zboží RF

Více

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov

Komplexní vzdělávací program pro. technologií ve výstavbě a provozování budov Komplexní vzdělávací program pro podporu environmentálně ě šetrných technologií ve výstavbě a provozování budov 1 EPC principy a příklady Úvod do problematiky jedinečnost metody EPC Ing. Vladimír Sochor

Více

BULLETIN. Grand Сarénage otevírá možnosti

BULLETIN. Grand Сarénage otevírá možnosti BULLETIN 2 2017 Grand Сarénage otevírá možnosti Ředitel programu Grand Carénage ( Generálních oprav ) společnosti EDF Étienne Dutheil pro časopis Rosatomu Atomnyj Expert ( AE ) o rozsáhlém projektu modernizace

Více

9. - 10. 12. 2013 Clarion Congress Hotel Prague

9. - 10. 12. 2013 Clarion Congress Hotel Prague 8. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ KONFERENCE PLÁNOVANÉ A REALIZOVANÉ PROJEKTY V JADERNÉ A KLASICKÉ ENERGETICE NA ÚZEMÍ ČR, SR SMĚRNICE EU A DOPAD NA INOVACE TECHNOLOGIÍ V TEPLÁRENSTVÍ ZAHRANIČNÍ BLOK - KAZACHSTÁN*

Více

Česká exportní banka Česká banka pro český export , Praha

Česká exportní banka Česká banka pro český export , Praha Česká exportní banka Česká banka pro český export 26. 1. 2016, Praha Výsledky ČEB 1996-2014 Objem podpořeného exportu 375,3 miliard Kč Počet uzavřených obchodů 1 262 ČEB v roce 2014 2015 ČEB rozšířila

Více

Oblast úspor energie. aktuální informace pro obce. Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s.

Oblast úspor energie. aktuální informace pro obce. Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Oblast úspor energie aktuální informace pro obce Ing. Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Dny malých obcí březen 2009 Vývoj spotřeby energie Evropa: v následujících

Více

STRATEGIE SKUPINY ČEZ. Bohumil Mazač exekutivníředitel pro Business ČEZ Prodej, s.r.o.

STRATEGIE SKUPINY ČEZ. Bohumil Mazač exekutivníředitel pro Business ČEZ Prodej, s.r.o. STRATEGIE SKUPINY ČEZ Bohumil Mazač exekutivníředitel pro Business ČEZ Prodej, s.r.o. EKONOMICKÁ KRIZE ZPŮSOBILA I VÝRAZNÝ POKLES SPOTŘEBY ELEKTŘINY Meziroční vývoj spotřeby elektřiny v procentech Německo

Více

Analýza vhodného investorského modelu pro výstavbu nového jaderného zdroje a návrh možných modelů financování pro zajištění návratnosti investic

Analýza vhodného investorského modelu pro výstavbu nového jaderného zdroje a návrh možných modelů financování pro zajištění návratnosti investic Analýza vhodného investorského modelu pro výstavbu nového jaderného zdroje a návrh možných modelů financování pro zajištění návratnosti investic Předkládá: Pracovní skupina zaměřená na financování výstavby,

Více

ČERPADLA SIGMA PRO JADERNÉ ELEKTRÁRNY

ČERPADLA SIGMA PRO JADERNÉ ELEKTRÁRNY SPL Holding a.s. SIGMA GROUP spol. s r.o. ČERPADLA SIGMA PRO JADERNÉ ELEKTRÁRNY Konference 60 let pro jadernou energetiku, Plzeň 12.-13. 5. 2016 Ing. Jan NEVĚŘIL Technický ředitel SIGMA GROUP spol. s r.o.

Více

Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group

Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group CEZ MOL STRATEGICKÁ ALIANCE Tisková konference, Praha, Česká republika, 20. prosince 2007 Martin Roman, generální ředitel ČEZ Zsolt Hernádi, generální ředitel MOL Group DVA NEJVĚTŠÍ REGIONÁLNÍ SPOLEČNOSTI

Více

TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ SLUŽBY V ÚZEMÍ Verze příručky 1.0

TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ SLUŽBY V ÚZEMÍ Verze příručky 1.0 Příručka pro žadatele a příjemce finanční podpory v rámci Integrovaného operačního programu pro prioritní osu 2, oblast intervence 2.1 Výzva číslo 04 kontinuální TECHNOLOGICKÁ CENTRA A ELEKTRONICKÉ SPISOVÉ

Více

Možnost financování prostřednictvím metody EPC. na úspory energie

Možnost financování prostřednictvím metody EPC. na úspory energie Možnost financování prostřednictvím metody EPC ve financování komunálních projektů na úspory energie Vladimír Sochor SEVEn, Středisko pro efektivní využívání energie, o.p.s. Pakt starostů a primátorů -příležitost

Více

OBCHODUJEME S ČÍNOU, INDIÍ A VIETNAMEM. Ing. Karel Pleva, MBA

OBCHODUJEME S ČÍNOU, INDIÍ A VIETNAMEM. Ing. Karel Pleva, MBA OBCHODUJEME S ČÍNOU, INDIÍ A VIETNAMEM Ing. Karel Pleva, MBA POSTAVENÍ EGAP NA TRHU Roční pojištěný objem cca 350 mld. Kč EGAP 20% Východ 260 40 Komerční úvěrové pojišťovny 80% KUPEG Atradius Euler Hermes

Více

CHARAKTERISTIKA METODY EPC

CHARAKTERISTIKA METODY EPC ÚVOD DO PROBLEMATIKY CHARAKTERISTIKA METODY EPC Energy Performance Contracting (EPC): smlouva na poskytování konkrétních služeb souvisejících se spotřebou energie, kdy celková výše plateb závisí na výši

Více

Svět t energie. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Praha

Svět t energie. Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Praha Svět t energie Dana Drábová Státní úřad pro jadernou bezpečnost Praha To je náš svět. A jiný nemáme... Několik čísel: V současné době žije na Zemi více než 6,3 miliard obyvatel s průměrným ročním přírůstkem

Více

vývozu jaderných technologií

vývozu jaderných technologií Ruský program vývozu jaderných technologií Stephen Thomas Profesor Stephen Thomas Přednáší problematiku energetických koncepcí na University of Greenwich, kde je zároveň od roku 2001 vedoucím energetického

Více