Logatherm WPS 6 až 11 K-1 WPS 6 až 17-1 WPS 22 až 60. Projekční podklady Vydání (07/2012) Tepelná čerpadla země/voda. Výkonový rozsah od 6 kw do 60 kw

Rozměr: px
Začít zobrazení ze stránky:

Download "Logatherm WPS 6 až 11 K-1 WPS 6 až 17-1 WPS 22 až 60. Projekční podklady Vydání (07/2012) Tepelná čerpadla země/voda. Výkonový rozsah od 6 kw do 60 kw"

Transkript

1 Projekční podklady Vydání (07/0) Fügen Sie auf der Vorgabeseite das zur Produktgruppe passende Bild ein. Sie finden die Bilder auf der Referenzseite : Buderus Product groups. Anordnung im Rahmen: - Tops - Left sides Logatherm WPS až K- WPS až 7- WPS až 0 Tepelná čerpadla země/voda Výkonový rozsah od kw do 0 kw

2 Obsah Obsah Základy Princip funkce Výkonové číslo a roční pracovní číslo..... Topný faktor Příklad výpočtu topného faktoru z teplotních diferencí Srovnání topných faktorů různých tepelných čerpadel dle DIN EN Roční pracovní číslo Nákladové číslo Způsoby provozu tepelných čerpadel Monovalentní způsob provozu Monoenergetický způsob provozu Bivalentně-paralelní způsob provozu Zdroj tepla Země Teplo ze spodní vody Akumulační zásobník Technický popis Tepelná čerpadla Tepelná čerpadla Logatherm WPS K-, WPS 8 K-, WPS 0 K-.... Přehled vybavení Rozměry a technická data Charakteristiky oběhových čerpadel Prostor instalace Výkonové charakteristiky tepelných čerpadel Logatherm WPS K- WPS 0 K Tepelná čerpadla Logatherm WPS -, WPS 8-, WPS 0-, WPS - a WPS Přehled vybavení Rozměry a technická data Prostor instalace Výkonové charakteristiky tepelných čerpadel Logatherm WPS - WPS Tepelná čerpadla Logatherm WPS, WPS, WPS, WPS a WPS Přehled vybavení Rozměry a technická data Charakteristiky oběhových čerpadel..... Prostor instalace Výkonové charakteristiky Dimenzování tepelných čerpadel Tepelné čerpadlo pro novostavbu Stanovení tepelné ztráty Stanovení výstupní teploty Stanovení potřeby energie pro přípravu teplé vody Vysoušení budovy v první topné sezóně Tepelná čerpadla pro rekonstrukce budov Stanovení tepelné ztráty Stanovení výstupní teploty Opatření pro energeticky úsporný provoz tepelného čerpadla Dodatečná potřeba výkonu kvůli blokaci dodavatelem elektrické energie.. Dimenzování podle druhu provozu Monovalentní provoz Monoenergetický provoz Dimenzování podle primárního zdroje tepla Tepelná čerpadla země-voda Zemní plošné kolektory Zemní sondy Alternativní geotermální systémy Tepelné čerpadlo země/voda s vloženým mezivýměníkem tepla jako tepelné čerpadlo voda/voda Odborné montážní firmy Úprava a kvalita vody - zamezení poškození otopné soustavy (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

3 Obsah Příklady zařízení Pokyny pro všechny příklady zařízení... Monovalentní/monoenergetický způsob provozu: Tepelné čerpadlo Logatherm WPS.. K- s akumulačním zásobníkem a nesměšovaným otopným okruhem Monovalentní/monoenergetický způsob provozu: Tepelné čerpadlo Logatherm WPS.. K- s akumulačním zásobníkem, nesměšovaným a směšovaným otopným okruhem Monovalentní/monoenergetický způsob provozu: Tepelné čerpadlo Logatherm WPS..- s externím zásobníkem teplé vody, akumulačním zásobníkem a nesměšovaným otopným okruhem Bivalentní způsob provozu: Tepelné čerpadlo Logatherm WPS..- s externím zásobníkem teplé vody, akumulačním zásobníkem, plynovým kondenzačním kotlem a nesměšovaným otopným okruhem.. 7. Monovalentní/monoenergetický způsob provozu: Tepelné čerpadlo Logatherm WPS..- se stanicí pasivního chlazení, externím zásobníkem teplé vody, akumulačním zásobníkem, nesměšovaným a směšovanými otopnými a chladícími okruhy Monovalentní/monoenergetický způsob provozu: Tepelné čerpadlo Logatherm WPS..- se solární přípravou teplé vody, externím zásobníkem teplé vody, akumulačním zásobníkem, nesměšovaným a směšovaným otopným okruhem Monovalentní/monoenergetický způsob provozu: Tepelné čerpadlo Logatherm WPS.. - se solární přípravou teplé vody, externím bivalentním zásobníkem teplé vody, akumulačním zásobníkem a dvěma směšovanými otopnými okruhy Monovalentní/monoenergetický způsob provozu: Tepelné čerpadlo Logatherm WPS..- s externím bivalentním zásobníkem teplé vody, akumulačním zásobníkem, kotlem na dřevo a dvěma směšovanými otopnými okruhy Monovalentní způsob provozu: Tepelné čerpadlo Logatherm WPS 0 s externím zásobníkem teplé vody, akumulačním zásobníkem, nesměšovaným a směšovaným otopným okruhem Bivalentní způsob provozu: Tepelné čerpadlo Logatherm WPS 0 se dvěma externími zásobníky teplé vody, akumulačním zásobníkem, plynovým kondenzačním kotlem a nesměšovaným otopným okruhem Komponenty zařízení s tepelnými čerpadly Přehled Další komponenty pro tepelná čerpadla Regulace TČ Logamatic HMC Teplotní čidlo Kompresor Kondenzátor Výparník Oběhová čerpadla Expanzní ventil Hlídač tlaku - presostat Suchý filtr - filtrdehydrátor Průhledítko Filtr nečistot Elektrický dohřev cestný přepínací ventil Pojistný ventil okruhu solanky Zásobník teplé vody SH90 RW, SH70 RW a SH0 RW Přehled Rozměry a technické údaje Prostor umístění Výkonový diagram Bivalentní zásobník Logalux SMH00 E a SMH00 E Přehled výbavy Rozměry a technické údaje Dimenzování zásobníků v jednogeneračních rodinných domech Cirkulační potrubí Akumulační zásobníky P0/ W, P00/ W a P00/ W Přehled výbavy Rozměry a technické údaje Rychlomontážní systémy otopných okruhů Stanice pasivního chlazení PKSt Přehled výbavy Rozměry a technické údaje Set pro pasivní chlazení PKSET a PKSET 0 pro WPS Přehled výbavy (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

4 Obsah.9. Technické údaje Pojistná skupina pro solanku Plnicí stanice solanky Příslušenství Pojistná skupina Multimodul HHM7- a modul směšovače HHM Přehled výbavy Rozměry a technické údaje Příklad zařízení Pokyny pro projektování Konstrukce multimodulu HHM Elektrické připojení Větrání a chlazení v zařízeních s tepelným čerpadlem Větrání Dimenzování množství odpadního vzduchu Dimenzování množství přiváděného vzduchu Formulář pro dimenzování množství odpadního vzduchu Formulář pro dimenzování množství přiváděného vzduchu Příklad zařízení s kolektorem odpadního vzduchu Chlazení Příklad instalace Přehled komponent pro chlazení Příslušenství pro chlazení pomocí stanice pasivního chlazení PKSt Příslušenství (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

5 Základy Základy. Princip funkce Vytápění z tepla okolního prostředí Tepelné čerpadlo využívá teplo z okolního prostředí ze země, vzduchu nebo podzemní vody pro vytápění a přípravu teplé vody. Princip funkce Tepelné čerpadlo pracuje na osvědčeném a spolehlivém principu chladničky. V chladničce se odebírá teplo z chlazených potravin a odevzdává se do okolního vzduchu na zadní straně chladničky. U tepelného čerpadla se odebírá teplo z okolního prostředí a předává se do otopné soustavy. Stejně tak jako voda teče vždy z kopce, přechází i teplo vždy z teplejší strany (zdroj tepla) na stranu chladnější. Tepelné čerpadlo využívá (stejně jako chladnička) přirozený směr toku z teplé strany na chladnou stranu v uzavřeném okruhu chladiva pomoci výparníku, kompresoru, kondenzátoru a expanzního ventilu. Tepelné čerpadlo přitom "přečerpává" teplo z okolního prostředí na vyšší teplotní úroveň využitelnou pro vytápění. Ve výparníku () se nachází pracovní kapalina (chladivo) s nízkým bodem varu při nízkém tlaku. Chladivo má nižší Schematické zobrazení principu tepelného čerpadla teplotu než je teplota zdroje tepla (např. země, voda, vzduch). Teplo tedy přestupuje ze zdroje tepla do chladiva. Chladivo se tím ohřívá až do jeho bodu varu, odpařuje se a je nasáváno kompresorem. V kompresoru () se stlačuje odpařené chladivo (v plynném skupenství) na vysoký tlak. Tím se plynné chladivo intenzivně zahřívá. Rovněž hnací energie kompresoru se přeměňuje na teplo, které také přechází do chladiva. Tak se dále zvyšuje teplota chladiva, dokud není vyšší, než je potřebná teplota pro vytápění a přípravu teplé vody. V kondenzátoru () odevzdává horké plynné chladivo získanou tepelnou energii z okolního prostředí (zdroje tepla) a z hnací energie kompresoru. Tato energie se předává do chladnější otopné soustavy. Přitom klesá jeho teplota pod bod kondenzace a chladivo opět zkapalní. Nyní opět kapalné, ale stále pod vysokým tlakem, proudí do expanzního ventilu. Expanzní ventil () zajišťuje snížení tlaku chladiva na výchozí hodnotu předtím, než proudí chladivo zpět do výparníku a tam znovu odebere teplo z okolního prostředí. 7 % % 00 % + C C +7 C + C 0 C (,8 bar) 88 C (, bar) Obr. Oběh chladiva v tepelném čerpadle (s chladivem R07c) Výparník Kompresor Kondenzátor Expanzní ventil, C (,8 bar) 0 C (, bar) il (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

6 Základy. Výkonové číslo a roční pracovní číslo.. Topný faktor Topný faktor ε, tzv. COP (angl. Coefficient Of Performance) je naměřené resp. vypočtené charakteristické číslo pro tepelná čerpadla při speciálně definovaných provozních podmínkách, podobné normované spotřebě paliva u motorových vozidel. Topný faktor ε představuje poměr využitelného tepelného výkonu k elektrickému příkonu kompresoru. Dosažitelný topný faktor tepelného čerpadla je závislý na teplotní diferenci mezi zdrojem tepla a spotřebičem tepla. Ke stanovení ε, platí pro moderní zařízení následující přibližný vzorec z teplotních diferencí: Vzorec Vzorec pro výpočet topného faktoru z teplotních diferencí T Absolutní teplota spotřebiče tepla [K] T 0 Absolutní teplota zdroje tepla [K] Pro poměr tepelného výkonu a elektrického příkonu platí následující vzorec: Vzorec Pel Q N T ε 0, , ΔT + T 0 = = T T 0 ΔT Vzorec pro výpočet topného faktoru z elektrického příkonu Elektrický příkon [kw] Využitelný tepelný výkon [kw] Q N ε = COP = P el.. Příklad výpočtu topného faktoru z teplotních diferencí Jak velký je topný faktor tepelného čerpadla v kombinaci s podlahovým vytápěním s teplotou na výstupu C a otopnými tělesy s teplotou 0 C při teplotě tepelného zdroje 0 C? Podlahové vytápění () T = C = (7 + ) K = 08 K T 0 = 0 C = (7 + 0) K = 7 K ΔT = T T 0 = (08 7) K = K Vypočet podle vzorce : T ε = 0, = 0, K =, ΔT K Vytápění s otopnými tělesy () T = 0 C = (7 + 0) K = K T 0 = 0 C = (7 + 0) K = 7 K ΔT = T T 0 = ( 7) K = 0 K Vypočet podle vzorce : T ε = 0, = 0, K =, ΔT 0 K Příklad ukazuje % zvýšení topného faktoru pro podlahové vytápění oproti vytápění s otopnými tělesy. Z toho vychází empirické pravidlo: Snížení teploty o C níže = zvýšení topného faktoru o, %. COP il ΔT = K, ε =, ΔT = 0 K, ε =, Obr. Topné faktory podle výpočtu v příkladu COP Topný faktor ε ΔT Teplotní diference ΔT (K) (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

7 Základy.. Srovnání topných faktorů různých tepelných čerpadel dle DIN EN DIN EN je v současnosti platnou normou pro výpočet COP. Pro přibližné srovnání různých tepelných čerpadel poskytuje norma DIN EN podmínky pro zjištění výkonových čísel, např. druh zdroje tepla a teplotu teplonosného média. Solanka ) / Voda ) [ C] Voda ) Voda ) [ C] Vzduch ) / Voda ) [ C] B0/W W0/W A7/W B0/W W0/W A/W B/W W/W A 7/W Tab. Srovnání tepelných čerpadel dle DIN EN ) Zdroj tepla a teplota teplonosného média ) Spotřebič tepla a teplota výstupu ze zařízení A vzduch (angl. Air) B solanka (angl. Brine) W voda (angl. Water) Topný faktor podle DIN EN zohledňuje kromě příkonu kompresoru také výkon pro pomocné přístroje, poměrnou část pro výkon oběhového čerpadla primárního okruhu příp. u tepelných čerpadel vzduch/voda pro výkon ventilátoru. Navíc se rozlišují přístroje s integrovanými čerpadly a přístroje bez integrovaných čerpadel, což vede v praxi k výrazně rozdílným topným faktorům. Smysluplné je tak jen přímé porovnání tepelných čerpadel shodné konstrukce. Uváděné topné faktory (ε, COP) tepelných čerpadel Buderus jsou vztaženy jednak k okruhu chladiva (bez poměrné části výkonu oběhového čerpadla) a doplňkově metodou vypočtu dle DIN EN pro zařízení s integrovanými čerpadly... Roční pracovní číslo Jako doplněk k topnému faktoru, které představuje pouze okamžitý příkon při zcela jasných podmínkách je definováno tzv. pracovní číslo. To se zpravidla udává jako roční pracovní číslo β (angl. seasonal performance factor) a udává poměr mezi celkovým ročním užitečným teplem tepelného čerpadla a ve stejném čase dodanou elektrickou energii tepelnému čerpadlu. VDI-směrnice 0 obsahuje postup, který umožňuje přepočítat topné faktory z měření na zkušebně na roční pracovní číslo pro reálný provoz s konkrétními provozními podmínkami. Roční pracovní číslo lze přibližně vypočítat. Zde jsou zohledněny typy konstrukce tepelných čerpadel a různé korekční faktory pro provozní podmínky. Mezitím se objevily i speciální softwarové programy, které prostřednictvím simulačních výpočtů mohou poskytovat velmi přesně hodnoty. Velmi zjednodušená výpočtová metoda ročního pracovního čísla je následující: β = Q WP W el Vzorec Vzorec pro výpočet ročního pracovního čísla β Roční pracovní číslo Q wp Množství tepla vyrobené tepelným čerpadlem v průběhu jednoho roku [kwh] W el Dodaná elektrická energie [kwh] tepelnému čerpadlu v průběhu jednoho roku.. Nákladové číslo Podle normy DIN 70-0 by se i u tepelných čerpadel měla zavést tzv. nákladová čísla pro energetické hodnocení různých technologií vytápění. Nákladová čísla e g vyjadřují náklady na neobnovitelnou energii pro splnění jeho úkolu. U tepelných čerpadel je nákladové číslo jednoduše obracená hodnota jeho ročního pracovního čísla: eg = -- = β W el Q WP Vzorec Vzorec pro výpočet nákladového čísla β Roční pracovní číslo e g Nákladové číslo tepelného čerpadla Q wp Množství tepla vyrobené tepelným čerpadlemv průběhu jednoho roku [kwh] W el Dodaná elektrická energie [kwh] tepelnému čerpadlu v průběhu jednoho roku (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS.. 7

8 Základy. Způsoby provozu tepelných čerpadel Tepelná čerpadla mohou pracovat s různými způsoby provozu v závislosti na zdroji tepla pro tepelné čerpadlo a podle toho jak je projektována otopná soustava budovy nebo podle současného stavu vytápěni budovy... Monovalentní způsob provozu Veškerou potřebu tepla pro vytápění a přípravu teplé vody pokrývá tepelné čerpadlo. Optimální zdroje tepla pro monovalentní provoz je země nebo spodní voda, protože jsou téměř nezávislé na venkovní teplotě a i při nízkých venkovních teplotách poskytuji dostatek tepla. Pro tepelná čerpadla země/voda doporučuje Buderus monovalentní způsob provozu... Monoenergetický způsob provozu U monoenergetického způsobu provozu jsou energetické špičky pokrývány elektrickou patronou. V ideálním případě je tento dohřev schopen podporovat jak přípravu teplé vody, tak i vytápění. Neboť pak je možné i zvýšení teploty teplé vody za účelem tepelné dezinfekce k potlačení bakterie Legionella. Tepelné čerpadlo s integrovanou elektrickou patronou může být navrženo o něco menší, a tak je jeho pořízení levnější. Důležité je ovšem exaktní projektování, aby bylo možné dodržet co nejnižší spotřebu energie pro dohřev. Úspory nákladů na výkon vrtů s menším tepelným čerpadlem zpravidla nedosáhneme, protože u monoenergetického způsobu provozu oproti monovalentnímu se zvýší počet provozních hodin za rok. To je zapotřebí zohlednit při dimenzování primárního zdroje tepla.. Zdroj tepla V porovnání s konvenční technikou pro vytápění jsou tepelná čerpadla zajímavá, protože dokáží využít pro vytápění bezplatné teplo z okolního prostředí. Když se instaluje tepelné čerpadlo, je třeba dbát současně na odpovídající zdroj tepla. Investici do pořízení zdroje tepla si lze představit jako nákup zásoby paliva. Země a spodní voda jsou obzvláště vhodné zdroje tepla. Jaké tepelné čerpadlo by se mělo pro budovu použít, je ale závislé na individuálních faktorech a musí se proto posoudit pro konkrétní případ... Země Teplo ze země lze využívat dvěma různými způsoby. Rozlišujeme zde zdroje tepla využívající tepelnou energii nacházející se při povrchu a zdroje využívající geotermální energii. Zemní plošné kolektory využívají podpovrchové teplo. Pokládají se horizontálně do hloubky, m až, m a přijímají teplo ze Slunce, které se akumuluje v horních zemních vrstvách. Zemní sondy využívají naproti tomu geotermální teplo, které proudí z nitra země na jeho povrch. Jsou vertikálně vrtané do hloubky od 00 m do 0 m. Teplota z obou zdrojů tepla je relativně vysoká a rovnoměrná během ročních období. V obou případech může tepelné čerpadlo pracovat s vysokou účinnosti a to znamená vysoké roční pracovní číslo. Kromě toho jsou tyto systémy provozovány v uzavřeném okruhu, což znamená vysokou spolehlivost a minimální náklady na údržbu... Bivalentně-paralelní způsob provozu Zařízení v bivalentně paralelním způsobu provozu mají jak tepelné čerpadlo, tak další zdroj tepla. Přičemž je nejčastěji jako další zdroj tepla provozován elektrický, olejový nebo plynový kotel. Tepelné čerpadlo přitom přebírá úlohu základního zdroje tepla. Pokud klesne venkovní teplota pod určitou mezní hodnotu, např. 0 C, bude připojen druhý zdroj tepla. U bivalentně paralelního způsobu provozu se může zvýšit doba chodu tepelného čerpadla. V tomto případě musí být také zdroj tepla (hlubinný vrt, zemní plošný kolektor) uzpůsoben vyšším požadavkům. Při zapojení obtoku akumulačního zásobníku se může doba chodu zvýšit až na 000 hodin (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

9 Základy Zemní plošné kolektory Zemní sondy ca., ca il Obr. Zemní plošné kolektory (rozměry v metrech) Výhody: příznivá cena vysoký topný faktor tepelného čerpadla spolehlivost a nenáročná údržba uzavřeného systému Nevýhody: důležitá je přesná pokládka, aby nevznikly vzduchové kapsy, je zapotřebí dostatečná plocha nemohou být zastavěny není možné je využít k chlazení Zemní plošné kolektory jsou zpravidla použity u jedno nebo dvougeneračních domů. Jsou instalovány na nezastavěné části pozemku horizontálně až do hloubky, m. Od hloubky m klesá prostup tepla od povrchu. Prostup tepla z hlubších zemských vrstev je však také ještě příliš malý. Zdrojem tepla je sluneční záření a hlavně dešťová voda. Odběr tepla probíhá zpravidla prostřednictvím plastové trubky, která je instalována ve více okruzích a je napojena na rozdělovač. Délka jednotlivých okruhů je závislá na odběrném výkonu půdy, velikosti pozemku a zbytkové dopravní výšce čerpadla solanky. Rozdělovač by měl být přístupný v šachtě nebo světlíku v nejvyšším bodě kolektoru, aby bylo možno provádět údržbu zařízení a odvzdušnění zařízení. Námraza na trubce, zejména v oblasti rozdělovače nemá žádný negativní vliv na funkci zařízení. Je doporučeno nesázet nad kolektorem žádné rostliny s hlubokými kořeny. Potrubí v budově musí být opatřeno vhodnou nenasákavou izolací. Kromě toho dodržujte pokyny kapitoly Dimenzování tepelných čerpadel il Obr. Zemní sondy (rozměry v metrech) Výhody: vysoký topný faktor tepelného čerpadla spolehlivost a nenáročná údržba uzavřeného systému nenáročné na místo je možné využít k chlazení Nevýhody: zpravidla vyšší investiční náklady než plošné kolektory podléhají úřednímu povolení dodatečná potřeba energie pro např. dopravní čerpadlo instalaci mohou provádět pouze odborné firmy Zemní sondy nacházejí využití v širokém spektru instalací. Skládají se ze sondážní trubky, patky a rozdělovače. Zpravidla jsou používány dvojité U sondy, které zaručují vyšší odběr tepla. Za tímto účelem je certifikovanými vrtaři vyvrtáno do půdy vícero děr v závislosti na potřebě tepla, tepelné kapacitě půdy a době chodu tepelného čerpadla. Proudění tepla probíhá z hlubších vrstev země. Až do hloubky 00 m musí být vrt povolen příslušným vodohospodářským úřadem. Od hloubky 00 m je nutné povolení báňského úřadu. Kromě toho dodržujte pokyny kapitoly Dimenzování tepelných čerpadel. Vysoušení podlahy není s tepelnými čerpadly doporučeno. Za tímto účelem je nutné další množství energie, pro který nejsou zdroje tepla dimenzovány. Doporučujeme zahřívat podlahy speciálními vysoušecími zařízeními (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS.. 9

10 Základy.. Teplo ze spodní vody ca il Obr. Studny spodní vody (rozměry v metrech) Výhody: cenově příznivé vysoký topný faktor tepelného čerpadla nenáročné na místo Nevýhody: vyžaduje větší údržbu, otevřený systém nutná analýza vody podléhá úředním povolením dodatečná potřeba energie pro např. dopravní čerpadlo Spodní vodu lze využit jako zdroj tepla tak, že se na jedné straně čerpá voda ze studny a po odebrání tepla je na druhé straně vypuštěna do vrstev, které vedou spodní vodu. Z energetického pohledu se jedná o zvláště účinný způsob, který umožňuje dosahovat vysokých topných faktorů tepelných čerpadel. Teplota vody je zde totiž téměř po celý rok konstantní. Pokud se má využívat spodní voda jako zdroj tepla, musí se však stanovit dodatečná potřeba energie, obzvláště pro provoz dopravního čerpadla. Když je zařízeni malé nebo studna velmi hluboká, projeví se na spotřebě energie pro dopravní čerpadlo, což negativně ovlivní topný faktor resp. roční pracovní číslo. V takových případech se nevyplatí původně výhodné využití spodní vody jako zdroje tepla. Předem by měly být splněny následující podmínky: Je k dispozici dostatek spodní vody? Informace mohou poskytnout vodohospodářské úřady, geologové nebo podniky provádějící vrty s místními zkušenostmi. Jsou vlastnosti respektive kvalita vody dostačující? Analýza vody poskytne informace o složení spodní vody a vzájemném působení s použitými materiály. Na závěr by mělo být vyžádáno povolení od vodohospodářského úřadu. Buderus používá pro přenos tepla šroubované výměníky tepla z ušlechtilé oceli. Teplotní výměník z ušlechtilé oceli se vyznačuje dobrými protikorozními vlastnostmi a nezávadností vůči téměř všem obsaženým látkám. Kromě toho dodržujte pokyny kapitoly Dimenzování tepelných čerpadel.. Akumulační zásobník Akumulační zásobník může byt zapojen jako takzvaný termohydraulický rozdělovač mezi tepelným čerpadlem a spotřebičem tepla, který umožňuje teplo i dočasně ukládat. Akumulační zásobník zajišťuje vzájemně časové a také hydraulické oddělení a umožňuje tak optimální vyrovnaní mezi výrobou a odběrem tepla. V otopné soustavě s tepelným čerpadlem to prakticky znamená, že samotné tepelné čerpadlo může zůstat na určitou dobu zapnuté a vyrábět teplo při uzavřených otopných okruzích (spotřebiče neodebírají žádné teplo). Tak se výrazně prodlouží doba využití, a tím životnost tepelného čerpadla. Důležité je použít akumulační zásobník s dobrou tepelnou izolaci, aby se výhody zásobníku tepla efektivně využily a neztratilo se příliš tepla kvůli nedostatečné izolaci. Vstupní rychlost otopné vody do akumulačního zásobníku z otopných okruhů a stejně tak z tepelného čerpadla má být konstrukčně omezena na minimum (usměrňovací plech, velká hrdla atd.), aby bylo zaručené teplotní vrstvení v zásobníku (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

11 Technický popis Technický popis. Tepelná čerpadla Buderus nabízí dvě následující série tepelných čerpadel: Kompaktní série s integrovaným zásobníkem teplé vody Standardní série s externím zásobníkem TV Tepelná čerpadla Buderus nabízí mnoho výhod Spolehlivost, která je dána kvalitou: vysoký stupeň využití a dlouhá životnost. tepelná čerpadla Buderus odpovídají všem požadavkům Bosch na kvalitu. ve výrobním závodě procházejí jednotlivé prvky tepelných čerpadel obsáhlými zkouškami a testy na kvalitu. Bezpečnost zajišťuje servis: Jistota velké značky zaručuje náhradní díly, které jsou k dostání i po letech. Vaše otázky zodpoví technici, vyškoleni přímo ve výrobním závodě. Vytápění šetřící životní prostředí: cca. 7 % topné energie je regenerativní. Provoz tepelného čerpadla na zelený proud, tj. vzduch, voda nebo solární energie umožňuje až 00 % využití. Tepelné zařízení, které je bez emisí. V nařízení o úsporách energii (EnEV) jsou tepelná čerpadla velmi dobře hodnocena. Tepelná čerpadla Buderus Logatherm WPS - 7- a WPS -0 splňují veškerá kritéria značky kvality EHPA (European Quality Label for Heat Pumps). Nezávislost a jistota do budoucnosti: Paliva jako olej nebo plyn nejsou potřeba. To umožňuje, že vývoj cen paliv na trhu s olejem a plynem hraje jenom nepřímou roli. Faktory životního prostředí jako Slunce nebo vítr se neberou vůbec v úvahu, neboť teplo země je k dispozici dní v roce. Vysoká hospodárnost: Náklady na provoz zařízení jsou v porovnání se zařízeními spalující olej nebo plyn až o 0 % nižší. Při provozu tepelného čerpadla odpadají průběžné vedlejší náklady, které přicházejí v úvahu u konvenčního vytápění (např. pravidelná kontrola hořáku, výměna filtrů, kontrola komínu). Zařízení pracuje s uzavřenými otopnými okruhy. Proto má dlouhou životnost. Pravidelný servis je potřeba pouze u těch časti topné soustavy, jako jsou např. expanzní nádoba nebo pojišťovací ventil. Úsporná elektronická čerpadla se přizpůsobí odporu v rozdělovacím systému, snižují příkon čerpadla a zvyšují roční COP. Funkce Okruh solanky: Čerpadlo solanky ( obr. a obr. 7, poz. 7) přivádí solanku na výparník (poz. 8). Zde se předá teplo chladivu v chladivovém okruhu a solanka proudí zpět ke zdroji tepla. Tlaková ztráta okruhu solanky závisí na teplotě a poměru směsi monoetylenglykolu a vody. Čím nižší je teplota, a čím vyšší podíl monoetylenglykolu v solance, tím vyšší je tlaková ztráta. Proto je nutné, aby byla při výpočtu tlakové ztráty zohledňována koncentrace monoetylenglykolu (bod tuhnuti solanky - C). Otopný okruh: Čerpadlo otopné vody (poz. ) dopravuje otopnou vodu ke kondenzátoru (poz. ). Zde dochází k předání tepla z chladivového okruhu. Bude-li to nutné, dojde k sepnutí dotopu (poz. ) (el. kotel, plynový kotel) a dohřátí otopné vody na požadovanou teplotní úroveň. Ohřátá topná voda zajistí nejenom ohřev teple vody, ale i vytápění otopné soustavy. V této otopné soustavě mohou byt otopná tělesa, podlahové vytápění nebo zásobník teplé vody. Chladivový okruh tepelného čerpadla: Kapalné chladivo chladivového okruhu proudí do výparníku (poz. 8). Ve výparníku se odebírá teplo z okruhu solanky do té doby, až dojde k úplnému odpaření. Chladivo je nyní v plynné podobě nasáto scroll kompresorem (poz. 9). Při stlačování chladiva kompresorem na vysoký tlak dochází k ohřátí chladiva. V tomto stlačeném stavu se dostává chladivo do kondenzátoru (poz. ). Zde dochází k předání tepla do otopného okruhu a páry chladiva kondenzují do kapalného stavu. "Kapalné chladivo" proudí z kondenzátoru přes filtrdehydrátor (sušič/sběrač) a průhledítko (poz. ) do expanzního ventilu (poz. 0). V expanzním ventilu dojde ke snížení tlaku chladiva na svůj výchozí tlak, při kterém je schopné pojmout nízkopotenciální teplo na výparníku. Tepelná čerpadla mohou být instalována v libovolném prostoru (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

12 Technický popis Konstrukce I I Obr. Popis tepelného čerpadla Logatherm WPS /8/0 K- Typový štítek Obslužná jednotka Motorová ochrana s resetem kompresoru Jističe Rozvodná skříň Resetovací tlačítko pro ochranu proti přehřátí elektrického dohřevu 7 Vysoce účinné oběhové čerpadlo solankového okruhu 8 Výparník (v zákrytu) 9 Kompresor s hluk tlumící izolací 0 Expanzní ventil Obr. 7 Popis tepelného čerpadla Logatherm WPS /8/0//7- Průhledítko Kondenzátor Vysoce účinné oběhové čerpadlo otopné vody Elektrický dohřev Filtr pro otopný systém Třícestný přepínací ventil 7 Dvouplášťový zásobník teplé vody 8 Vypouštěcí kohout otopné vody pod zásobníkem teplé vody 9 Hlídač sledu fází 0 Resetovací tlačítko pro ochranu proti přehřátí elektrického dohřevu u WPS - 0- (v zákrytu) (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

13 Technický popis il il Obr. 8 Popis tepelného čerpadla Logatherm WPS - Oběhové čerpadlo solankového okruhu Nízkotlaký presostat Výparník Kompresor a Vysokotlaký presostat Expanzní ventil 7 Průhledítko 8 Suchý filtr/sběrač 9 Kondenzátor 0 Oběhové čerpadlo otopného okruhu Třícestný přepínací ventil Obr. 9 Popis tepelného čerpadla Logatherm WPS -0 Třícestný přepínací ventil Čerpadlo otopného okruhu Výparník Oběhové čerpadlo solankového okruhu Průhledítko Expanzní ventil 7 Suchý filtr/sběrač 8 Vysokotlaký presostat 9 Kompresor a 0 Kondenzátor Nízkotlaký presostat (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

14 Technický popis. Tepelná čerpadla Logatherm WPS K-, WPS 8 K-, WPS 0 K-.. Přehled vybavení Pro vytápění a přípravu teplé vody se v jednogeneračních rodinných domech používají tepelná čerpadla řady Logatherm WPS /8/0 K-. Jsou osazena integrovaným zásobníkem teplé vody a také elektrickým dohřevem o výkonu 9 kw. Rozsah dodávky Tepelné čerpadlo Logatherm WPS /8/0 K- Čidlo teploty na výstupu E.T Čidlo venkovní teploty E0.T Filtr (R vnitřní závit) pro otopný systém Odlučovač vzduchu Odvzdušňovací ventil Plnící zařízení Nastavovací nožičky Technické podklady 7 9 Přednosti Integrovaný 8 litrový zásobník z ušlechtilé oceli Integrované vysoce účinné čerpadlo solanky Integrované vysoce účinné čerpadlo vytápění Integrovaný elektrický dohřev o výkonu 9 kw Třícestný přepínací ventil Kompaktní, prostorově nenáročné, čistý design Přehledné menu v češtině Nízká hlučnost Vysoký topný faktor Výstupní teplota až C Elektronický omezovač náběhového proudu (kromě WPS K-) integrované zaznamenávání množství tepla přes regulační přístroj tepelného čerpadla I Obr. 0 Vybrané konstrukční díly a skupiny tepelného čerpadla Logatherm WPS 0 K- Typový štítek Obslužná jednotka Motorová ochrana s resetem kompresoru Jističe Rozvodná skříň Resetovací tlačítko pro ochranu proti přehřátí elektrického dohřevu 7 Čerpadlo solankového okruhu 8 Výparník (v zákrytu) 9 Kompresor s hluk tlumící izolací 0 Expanzní ventil Průhledítko Kondenzátor Čerpadlo otopné vody Elektrický dohřev Filtr pro otopný systém Třícestný přepínací ventil 7 Dvouplášťový zásobník teplé vody 8 Vypouštěcí kohout otopné vody pod zásobníkem teplé vody 9 Hlídač sledu fází (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

15 Technický popis.. Rozměry a technická data I Obr. Rozměry tepelného čerpadla Logatherm WPS 0 K- (rozměry v mm) Okruh solanky vstup Okruh solanky výstup Vstup studené vody Elektrické přípojky Výstup otopné vody Výstup teplé vody 7 Vstup otopné vody (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

16 Technický popis Jednotka WPS K- WPS 8 K- WPS 0 K- Provoz země/voda Tepelný výkon (B0/W) ) kw,8 7, 0, Tepelný výkon (B0/W) ) kw, 7, 0,0 Topný faktor (COP) (B0/W) ),,7,7 Topný faktor (COP) (B0/W) ),,,7 Chladící výkon (B0/W) kw, 8, Solankový okruh Jmenovitý průtok (ΔT = K) ) m /h,0,87, Dovolená externí tlaková ztráta ) kpa Maximální tlak solanky bar Obsah (interní) l Provozní teplota C Přípojka (Cu) mm 8 Kompresor Typ Copeland fixed scroll Množství chladiva R 0A kg,,9, Maximální tlak bar Otopný okruh Jmenovitý průtok (ΔT = 7 K) m /h 0,7 0,9,0 Min./max. výstupní teplota C 0/ Max. povolený provozní tlak bar,0 Obsah otopné vody vč. pláště zásobníku l 7 Přípojka (Cu) mm Teplá voda Max. výkon bez /s el. dohřevem (9 kw) kw,8/,8 7,/, 0,/9, Objem teplé vody l 8 Výkonové číslo N L,0,, Min./max. přípustný provozní tlak bar /0 Přípojka (ušlechtilá ocel) mm Elektrické připojení Elektrická přípojka 00V N~0Hz Jištění, zpoždění; u elektrického dohřevu //9 kw A 0//0 //0 /0/ Jmenovitý příkon kompresoru (B0/W) kw,,,9 Max proud s omezovačem náběhového proudu ) A 7,0 7, 9, Krytí IP X Ostatní Povolená okolní teplota C 0... Hladina akustického tlaku ) db(a) Hladina akustického výkonu ) db(a) 7 7 Rozměry (Š x V x H) mm Hmotnost bez obalu kg 08 0 Tab. Technická data ) S integrovaným čerpadlem dle EN ) S ethylenglykolem ) Bez omezovače náběhového proudu u WPS K- ) Dle EN 0 ) Dle EN (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

17 Technický popis Tepelné čerpadlo Logatherm Jednotka WPS K- WPS 8 K- WPS 0 K- Solankový okruh Čerpadlo solanky Wilo Para /-7 Para /- Para 0/- Stavební výška mm Otopný okruh Čerpadlo ot. okruhu Wilo Para /-7 Para /-7 Para /-7 Stavební výška mm Tab. Čerpadla solankového a otopného okruhu tepelného čerpadla Logatherm WPS 0 K- Tepelné čerpadlo Logatherm Průtok solanky ) Zbytková dopravní výška Teplotní spád Nominální A A WPS K- WPS 8 K- WPS 0 K- [m /h] [m] [K],,87, Tab. Zbytková dopravní výška pro okruh solanky a teplotní spád v závislosti na průtoku solanky tepelnými čerpadly Logatherm WPS 0 K- ) 0 % Monoethylenglykol, 8,0 8,0,0,0,0 A Pracovní bod při nominálním průtoku solanky Tepelné čerpadlo Logatherm Průtok otopné vody Zbytková dopravní výška Teplotní spád Nominální Minimální A WPS K- WPS 8 K- WPS 0 K- Tab. A 0,7 0,9, Pracovní bod při nominálním průtoku otopné vody [m /h] [m] [K] 0,0 0,8 0,9 Zbytková dopravní výška pro okruh otopné vody a teplotní spád v závislosti na průtoku otopné vody tepelnými čerpadly Logatherm WPS 0 K-,0,8,,0,0, (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS.. 7

18 Technický popis.. Charakteristiky oběhových čerpadel Oběhové čerpadlo solanky u WPS K- H [kpa] H [m] Oběhové čerpadlo solanky u WPS 0 K- H [kpa] H [m] V [m³/h] 0 0, 0, 0, 0,8,0, V [l/s] V [m³/h] 0 0,,, V [l/s] Obr. Charakteristika oběhového čerpadla primárního (solankového) okruhu u WPS K- Oběhové čerpadlo solanky u WPS 8 K- H [kpa] Obr il H [m] V [m³/h] 0 0, 0, 0, 0,8,0, V [l/s] il Charakteristika oběhového čerpadla primárního (solankového) okruhu u WPS 8 K- Obr il Charakteristika oběhového čerpadla primárního (solankového) okruhu u WPS 0 K- Oběhové čerpadlo otopného okruhu WPS K- WPS 0 K- H [kpa] H [m] 8 7 A B C D E F G H A- U = 0 V (0 /min) B- U = 9 V (990 /min) C- U = 8 V (0 /min) D- U = 7 V (00 /min) E- U = V (90 /min) F- U = V (00 /min) G- U = V (0 /min) H- U = V (00 /min) 0 0 0,,0,,0,,0,,0 V [m³/h] V [l/s] 0 0, 0, 0, 0, 8, il Obr. Charakteristika oběhového čerpadla otopného okruhu u WPS K- WPS 0 K- Legenda k obrázkům,, a : H Zbytková dopravní výška (bez nemrznoucí směsi) V Objemový průtok (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

19 Technický popis.. Prostor instalace Protože je tepelné čerpadlo zdrojem hluku, musí se instalovat jenom tam, kde to nebude vnímáno jako rušivé. Nevhodná je instalace např. v blízkosti ložnic. Rozměry potřebné pro instalaci ( obr. ) Instalace na nosné podlaze, ne přímo na betonovém nebo jiném potěru Odstup mezi stěnou a zadní stěnou tepelného čerpadla: minimálně 0 mm Teplota okolí v prostoru instalace: 0 C až C Nastavení tepelného čerpadla do vodorovné pozice v prostoru instalace umožňují přiložené nastavovací nožičky Výkonové charakteristiky tepelných čerpadel Logatherm WPS K- WPS 0 K- WPS K- P [kw] P [kw] il T S [ C] Obr. 7 Výkonová charakteristika WPS K- COP 8 COP T S [ C] il Obr. 8 Topný faktor WPS K- Legenda k obrázku 7 a 8: COP Topný faktor ε P Výkon T S Vstupní teplota solanky Tepelný výkon při výstupní teplotě C Tepelný výkon při výstupní teplotě C Tepelný výkon při výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C 70-9.I Obr. Rozměry pro instalaci tepelného čerpadla Logatherm WPS -0 K- (rozměry v mm) (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS.. 9

20 Technický popis WPS 8 K- P [kw] P [kw] il T S [ C] Obr. 9 Výkonová charakteristika WPS 8 K- COP 8 7 COP T S [ C] il Obr. 0 Topný faktor WPS 8 K- WPS 0 K- P [kw] P [kw] il T S [ C] Obr. Výkonová charakteristika WPS 0 K- COP 8 7 COP il T S [ C] Obr. Topný faktor WPS 0 K- Legenda k obrázkům 9, 0, a : COP Topný faktor ε P Výkon T S Vstupní teplota solanky Tepelný výkon při výstupní teplotě C Tepelný výkon při výstupní teplotě C Tepelný výkon při výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

21 Technický popis. Tepelná čerpadla Logatherm WPS -, WPS 8-, WPS 0-, WPS - a WPS 7-.. Přehled vybavení Pro vytápění a přípravu teplé vody se v jedno až dvougeneračních rodinných domech používají tepelná čerpadla řady Logatherm WPS -/8-/0-/-/7-. Jsou osazena motoricky řízeným -cestným přepínacím ventilem. Rozsah dodávky Tepelné čerpadlo Logatherm WPS -/8-/0-/-/7-. Čidlo teploty na výstupu E.T Čidlo venkovní teploty E0.T Filtr (R vnitřní závit) pro otopný systém Odlučovač vzduchu Odvzdušňovací ventil Plnící zařízení Nastavovací nožičky Technické podklady Přednosti Integrované vysoce účinné čerpadlo solanky Integrované vysoce účinné čerpadlo vytápění Integrovaný elektrický dohřev o výkonu 9 kw Třícestný přepínací ventil Připraveno pro připojení zásobníku teplé vody Přehledné menu v češtině Nízká hlučnost Vysoký topný faktor Výstupní teplota až C Elektronický omezovač náběhového proudu (kromě WPS -) Integrované zaznamenání množství tepla přes regulační přístroj tepelného čerpadla I Obr. Vybrané konstrukční díly a skupiny tepelných čerpadel Logatherm WPS 7- Typový štítek Obslužná jednotka Motorová ochrana s resetem kompresoru Jističe Rozvodná skříň 7 Čerpadlo solankového okruhu 8 Výparník (v zákrytu) 9 Kompresor s hluk tlumící izolací 0 Expanzní ventil Průhledítko Kondenzátor Čerpadlo otopné vody Elektrický dohřev Filtr pro otopný systém Třícestný přepínací ventil 9 Hlídač sledu fází 0 Resetovací tlačítko pro ochranu proti přehřátí elektrického dohřevu WPS 0- (v zákrytu) (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

22 Technický popis.. Rozměry a technická data E F 7 C D A B I Obr. Rozměry tepelného čerpadla Logatherm WPS 7- (rozměry v mm) Elektrické přípojky Okruh solanky vstup Okruh solanky výstup Vstup pro zásobník teplé vody Výstup pro zásobník teplé vody Vstup otopné vody 7 Výstup otopné vody (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

23 Technický popis Tepelné čerpadlo Logatherm Jednotka WPS - WPS 8- WPS 0- WPS - WPS 7- Tepelný výkon (B0/W) ) kw,8 7, 0,, 7,0 Tepelný výkon (B0/W) ) kw, 7, 0,0,8, Topný faktor (COP) (B0/W) ),,7,8,8,7 Topný faktor (COP) (B0/W) ),,,8,8, Chladící výkon (B0/W) kw,,0 8, 0,, Solankový okruh Jmenovitý průtok (ΔT = K) ) m /h,0,87,,,07 Dovolená vnější tlaková ztráta ) kpa Maximální tlak solanky bar Obsah (interní) l Provozní teplota C Přípojka (Cu) mm 8 Kompresor Typ Copeland fixed scroll Množství chladiva R 0 A ) kg,,9,0,,80 Maximální tlak bar Otopný okruh Jmenovitý průtok (ΔT = 7 K) m /h 0,7 0,9,0,,09 Min. výstupní teplota C 0 Max. výstupní teplota C Max. povolený provozní tlak bar,0 Obsah otopné vody l 7 Přípojka (Cu) mm 8 Elektrické připojení Elektrická přípojka 00V N~0Hz Jištění, zpoždění; u elektrického dohřevu A 0//0 //0 /0/ // 0// //9 kw Jmenovitý příkon kompresoru (B0/W) kw,,,8,8, Max proud s omezovačem náběhového A 7,00 7,0 9,0 8,0 9,0 proudu ) Krytí IP X Ostatní Povolená okolní teplota C 0... Hladina akustického tlaku ) db(a) Hladina akustického výkonu ) db(a) Rozměry (Š x V x H) mm 00 0 Hmotnost bez obalu kg Tab. Technická data ) S integrovaným čerpadlem dle EN ) S ethylenglykolem ) Čistý potenciál globálního oteplování, GWP 00 = 980 ) Bez omezovače náběhového proudu u WPS - ) Dle EN 0 ) Dle EN (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

24 Technický popis Tepelné čerpadlo Logatherm Jednotka WPS - WPS 8- WPS 0- WPS - WPS 7- Solankový okruh Čerpadlo solanky Wilo Para /-7 Para /- Para 0/- Para 0/- Para 0/- Stavební výška mm Otopný okruh Čerpadlo ot. okruhu Wilo Para /-7 Para /-7 Para /-7 Para /-7 Para /- Stavební výška mm Tab. 7 Čerpadla solankového a otopného okruhu tepelného čerpadla Logatherm WPS 7- Tepelné čerpadlo Logatherm Průtok solanky ) (nominální) Zbytková dopravní výška ) Teplotní spád ) WPS - WPS 8- WPS 0- WPS - WPS 7 - Tab. 8 ) 0% Monoethylenglykol ) Pracovní bod při nominálním průtoku solanky [m /h] [m] [K],,87,,,07 Zbytková dopravní výška pro okruh solanky a teplotní spád v závislosti na průtoku solanky tepelnými čerpadly Logatherm WPS 7-, 8,0 9, 9,0 8, Tepelné čerpadlo Logatherm Průtok otopné vody Zbytková dopravní výška Teplotní spád Nominální Minimální C A WPS - WPS 8- WPS 0- WPS - WPS 7 - Tab. 9 A C 0,7 0,9,,, Pracovní bod při nominálním průtoku otopné vody Pracovní bod při maximálním průtoku otopné vody [m /h] [m] [K] 0,0 0,8 0,9,,8 Zbytková dopravní výška pro okruh otopné vody a teplotní spád v závislosti na průtoku otopné vody tepelnými čerpadly Logatherm WPS 7-,0,8,0,, (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

25 Technický popis.. Prostor instalace Protože je tepelné čerpadlo zdrojem hluku, musí se instalovat jenom tam, kde to nebude vnímáno jako rušivé. Nevhodná je instalace např. v blízkosti ložnic. Rozměry potřebné pro instalaci ( obr. ) Instalace na nosné podlaze, ne přímo na betonovém nebo jiném potěru Odstup mezi stěnou a zadní stěnou tepelného čerpadla: minimálně 0 mm Teplota okolí v prostoru instalace: 0 C až C Nastavení tepelného čerpadla do vodorovné pozice v prostoru instalace umožňují přiložené nastavovací nožičky I Obr. Rozměry pro instalaci tepelného čerpadla Logatherm WPS - 7- (rozměry v mm) (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

26 Technický popis.. Výkonové charakteristiky tepelných čerpadel Logatherm WPS - WPS 7- WPS - P [kw] Obr. Výkonová charakteristika WPS - Obr. 7 Topný faktor WPS - WPS 8- P [kw] il T S [ C] COP 8 7 COP T S [ C] P [kw] il P [kw] il T S [ C] Obr. 8 Výkonová charakteristika WPS 8- Legenda k obrázkům, 7, 8, 9, 0 a : COP Topný faktor ε P Výkon T S Vstupní teplota solanky Tepelný výkon při výstupní teplotě C Tepelný výkon při výstupní teplotě C COP T S [ C] Obr. 9 Topný faktor WPS 8- WPS 0- P [kw] COP il il T S [ C] Obr. 0 Výkonová charakteristika WPS 0- COP 8 7 P [kw] COP il T S [ C] Obr. Topný faktor WPS 0- Tepelný výkon při výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

27 Technický popis WPS - P [kw] P [kw] T S [ C] il Obr. Výkonová charakteristika WPS - Obr. Topný faktor WPS - WPS 7- P [kw] P [kw] T S [ C] il il T S [ C] Obr. Výkonová charakteristika WPS 7- Obr. Topný faktor WPS 7- Legenda k obrázkům,, a : COP Topný faktor ε P Výkon T S Vstupní teplota solanky Tepelný výkon při výstupní teplotě C Tepelný výkon při výstupní teplotě C Tepelný výkon při výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C Topný faktor pří výstupní teplotě C COP 8 7 COP 8 7 COP 8 7 COP il T S [ C] (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS.. 7

28 Technický popis. Tepelná čerpadla Logatherm WPS, WPS, WPS, WPS a WPS 0.. Přehled vybavení Pro vytápění a přípravu teplé vody se v jedno a vícegeneračních rodinných domech používají tepelná čerpadla řady Logatherm WPS ////0 se dvěma kompresory a oddělenými chladivovými okruhy. Jsou osazena motoricky řízeným -cestným přepínacím ventilem. Rozsah dodávky Tepelné čerpadlo WPS ////0 Čidlo teploty na výstupu E.T Čidlo venkovní teploty E0.T Všechny stroje mají dva oddělené chladivový okruhy s obsahem chladícího média < kg Filtr (R vnitřní závit) pro otopný systém, stranu solanky a okruh přípravy teplé vody Odlučovač vzduchu WPS, odlučovač vzduchu s odvzdušněním WPS ///0 Odvzdušňovací ventil WPS Pojistný ventil okruhu solanky bar Plnící zařízení Nastavovací nožičky Technické podklady Přednosti Integrovaná čerpadla solanky Integrovaná čerpadla vytápění -cestný přepínací ventil Připraveno pro připojení zásobníku teplé vody České menu s nešifrovaným textem Nízká hlučnost Čistý design Vysoký topný faktor Elektronicky omezovač náběhového proudu Obr. Vybrané konstrukční díly a skupiny tepelného čerpadla Logatherm WPS - Čerpadlo solanky Nízkotlaký presostat Výparník Kompresor a Vysokotlaký presostat Expanzní ventil 7 Průhledítko 8 Suchý filtr 9 Kondenzátor 0 Čerpadlo otopné vody -cestný přepínací ventil il (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

29 Technický popis.. Rozměry a technická data WA VS SA WE RS SE Obr il Rozměry tepelného čerpadla Logatherm WPS - (rozměry v mm) il Obr. 7 Vybrané konstrukční díly a skupiny tepelného čerpadla Logatherm WPS -0 -cestný přepínací ventil Čerpadlo otopného okruhu Výparník Čerpadlo solanky Průhledítko Expanzní ventil 7 Suchý filtr 8 Vysokotlaký presostat 9 Kompresor a 0 Kondenzátor Nízkotlaký presostat 70 VS RS WA SE WE SA il Obr. 9 Rozměry tepelného čerpadla Logatherm WPS -0 (rozměry v mm) Legenda k obrázku 8 a 9: Elektrické přípojky RS Zpátečka zásobníku teplé vody SA Okruh solanky výstup SE Okruh solanky - vstup VS Výstup zásobníku teplé vody WA Otopná voda výstup WE Otopná voda vstup (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS.. 9

30 Technický popis Tepelné čerpadlo Logatherm Jednotka WPS WPS WPS WPS WPS 0 Provoz země/voda Tepelný výkon B0/W ) kw,,8,,, kompresor / kompresory kw 0,7/0,7,9/,9,/9,,9/,,9/, Tepelný výkon (B0/W) ) kw 9,9, 0, 8, 8, Topný faktor (COP) (B0/W) ) kompresor /,/,,/,,/,0,/,9,/,9 kompresory Topný faktor (COP) (B0/W) ) kompresor /,/,,/,,/,,/,,/, kompresory Solankový okruh Min/Max. tlak solanky bar 0,/ Provozní teplota C Max. chladící výkon (B0/W) kw Max. chladící výkon (B0/W) kw Min./Max. koncentrace monoethylenglykolu % 0/ Přípojka (Cu) DN Kompresor Typ ) kompresor / kompresor MS/MS MS/MS MS/CS MS/CS MS/CS Množství chladiva R07c kompresor / kg,/,,/,,/,,/,,/,9 kompresor Maximální tlak bar Otopný okruh Min./Max. teplota na výstupu (. stupeň kompresoru) C 0/ 0/ 0/ () Min./Max. povolený provozní tlak bar 0,/ Přípojka (Cu) DN Přípojka zásobníku teplé vody (Cu) mm 8 Průtok do zásobníku teplé vody m /h,0,,7,, Tab. 0 Technická data tepelných čerpadel Logatherm WPS -0 0/ () 0/ () (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

31 Technický popis Tepelné čerpadlo Logatherm Jednotka WPS WPS WPS WPS WPS 0 Elektrické připojení Elektrická přípojka 00V N ~ 0Hz Jištění, zpoždění; gl/gg, charakteristika D A Jmenovitý příkon kompresoru (B0/W) kw,7 7,7 0,,, Příkon kompresoru (B0/W0) kw,7 0,8,7,7 9,0 Max. příkon kompresoru kw 8,9,, 9,9, Max proud s omezovačem náběhového proudu A Krytí IP X Ostatní Hladina akustického tlaku ) db(a) 9 Hladina akustického výkonu db(a) Povolené okolní teploty C 0... Rozměry (Š x V x H) mm Hmotnost bez obalu kg Tab. 0 Technická data tepelných čerpadel Logatherm WPS -0 ) S integrovaným čerpadlem, které je dle DIN EN ) MS: Mitsubishi Scroll; CS: Copeland Scroll ) Odstup m dle DIN EN ISO 0 Tepelné čerpadlo Logatherm WPS WPS WPS WPS WPS 0 Solankový okruh Chladivový okruh Čerpadlo solanky Top-S 0/0 Top- S 0/0 Top S 0/0 Top -S Top-S 0/0 ) 0/0 Stratos 0/- Top S 0/0 Stratos 0/- Otopný okruh Chladivový okruh Čerpadlo ot. okruhu RS / RS /7 RS /7 Top-S 0/7 RS /7 Top-S 0/7 RS /7 Top-S 0/0 ) Tab. Čerpadla solankového a otopného okruhu tepelného čerpadla Logatherm WPS -0 ) -fázové (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

32 Technický popis Tepelné čerpadlo Logatherm Průtok solanky ) Zbytková dopravní výška Teplotní spád WPS WPS WPS WPS WPS 0 Nom. Min. Max. A B C A B C,8 8,8 0,80,88,0 m /h m K,0 7,0 9,0 0,,9, 9,,0,8, Tab. Zbytková dopravní výška pro okruh solanky a teplotní spád v závislosti na průtoku solanky tepelnými čerpadly Logatherm WPS -0 ) 0 % Monoethylenglykol,,,8,, 7,,, 7,,8,,,,0,9,,0,0,,,9,,,8,8,9,,,8,8 A B C Pracovní bod při nominálním průtoku solanky Pracovní bod při minimálním průtoku solanky Pracovní bod při maximálním průtoku solanky Tepelné čerpadlo Logatherm Průtok otopné vody Zbytková dopravní výška Teplotní spád WPS WPS WPS WPS WPS 0 Tab. A B C Nom. Min. Max. A B C A B C,7,,,0, Pracovní bod při nominálním průtoku solanky Pracovní bod při minimálním průtoku solanky Pracovní bod při maximálním průtoku solanky m /h m K,87,9,9,8,0,,9,0,,8,,,,, Zbytková dopravní výška pro okruh solanky a teplotní spád v závislosti na průtoku otopné vody tepelnými čerpadly Logatherm WPS -0,0,0,0,,0,0,0,0,, 8, 8, 8, 8, 8,7 9,9 9,9 9,7 9,7 9,9,9 7,,9 7, 7, (07/0) Projekční podklady Logatherm WPS..K-, WPS..- a WPS..

Logatherm WPS 6 až 10 K-1 WPS 6 až Projekční podklady Vydání (2016/10) Tepelná čerpadla země/voda. Výkonový rozsah od 6 kw do 17 kw

Logatherm WPS 6 až 10 K-1 WPS 6 až Projekční podklady Vydání (2016/10) Tepelná čerpadla země/voda. Výkonový rozsah od 6 kw do 17 kw Projekční podklady Vydání (0/0) Fügen Sie auf der Vorgabeseite das zur Produktgruppe passende Bild ein. Sie finden die Bilder auf der Referenzseite : Buderus Product groups. Anordnung im Rahmen: - Tops

Více

Tepelné čerpadlo země/voda určené pro vnitřní instalaci o topném výkonu 5,9 kw

Tepelné čerpadlo země/voda určené pro vnitřní instalaci o topném výkonu 5,9 kw Tepelná čerpadla Logatherm WPS země/voda v kompaktním provedení a zvláštnosti Použití Tepelné čerpadlo země/voda s maximální výstupní teplotou 65 C Vnitřní provedení s regulátorem REGO 637J zařízení Je

Více

Tepelná čerpadla Buderus inteligentní řešení pro vytápění a ohřev teplé vody

Tepelná čerpadla Buderus inteligentní řešení pro vytápění a ohřev teplé vody Buderus Tepelná čerpadla Buderus inteligentní řešení pro vytápění a ohřev teplé vody Teplo je náš živel Nevyčerpatelný zdroj energie pro každého Slunce nám dodává každý den nepředstavitelné množství energie.

Více

Logatherm WPS 6...11K (2. generace) Logatherm WPS 6...11K 10K-1 (2.(3. generace)

Logatherm WPS 6...11K (2. generace) Logatherm WPS 6...11K 10K-1 (2.(3. generace) Logatherm WPS 6...11K (2. Logatherm WPS 6...11K (2. Logatherm WPS 6...11K 10K-1 (2.(3. Tepelná čerpadla 2. generace Logatherm WPS K země/voda v kompaktním provedení s integrovaným zásobníkem teplé vody

Více

teplou vodou. Typ BWC pojistnou skupinou Typ WW & tepelné čerpadlo voda/voda & 8,0 až 21,6 kw

teplou vodou. Typ BWC pojistnou skupinou Typ WW & tepelné čerpadlo voda/voda & 8,0 až 21,6 kw .1 Popis výrobku Tepelná čerpadla s elektrickým pohonem pro vytápění a bivalentní ohřev pitné vody v monovalentních, monoenergetických nebo v bivalentních způsobech provozu. Tepelná čerpadla země/voda

Více

Technické údaje LA 60TUR+

Technické údaje LA 60TUR+ Technické údaje LA TUR+ Informace o zařízení LA TUR+ Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální konstrukce reverzibilní - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo

Více

Technický list pro tepelné čerpadlo země-voda HP3BW-model B

Technický list pro tepelné čerpadlo země-voda HP3BW-model B Technický list pro tepelné čerpadlo země-voda HP3BW-model B Technický popis TČ Tepelné čerpadlo země-voda, voda-voda s označením HPBW B je kompaktní zařízení pro instalaci do vnitřního prostředí, které

Více

A hydraulické přípojky. D tepelné čerpadlo země/voda. L 3cestný ventil (manuální) N pojistná skupina pitné vody

A hydraulické přípojky. D tepelné čerpadlo země/voda. L 3cestný ventil (manuální) N pojistná skupina pitné vody Vitocal 242-G.1 Popis výrobku A hydraulické přípojky B oběhové čerpadlo primárního okruhu C oběhová čerpadla topného a solárního okruhu D tepelné čerpadlo země/voda E deskový výměník tepla pro ohřev pitné

Více

Technické údaje SI 130TUR+

Technické údaje SI 130TUR+ Technické údaje SI 13TUR+ Informace o zařízení SI 13TUR+ Provedení - Zdroj tepla Solanky - Provedení Univerzální konstrukce reverzibilní - Regulace WPM EconR integrovaný - Výpočet teplotního množství integrovaný

Více

Vitocal 200-G. 3.1 Popis výrobku. Stav při dodávce

Vitocal 200-G. 3.1 Popis výrobku. Stav při dodávce Vitocal 00-G. Popis výrobku A Plně hermetický kompresor Compliant Scroll B Primární čerpadlo C Kondenzátor D Výparník E Regulace tepelného čerpadla CD 0 F Malý rozdělovač s pojistnou skupinou V monovalentním

Více

Technické údaje SI 75TER+

Technické údaje SI 75TER+ Technické údaje SI 75TER+ Informace o zařízení SI 75TER+ Provedení - Zdroj tepla Solanky - Provedení Univerzální konstrukce reverzibilní - Regulace WPM 2007 integrovaný - Místo instalace Indoor - Výkonnostní

Více

VIESMANN VITOCAL 300/350. List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník VITOCAL 300 VITOCAL 350. země/voda 6,4 až 32,6 kw voda/voda 8,4 až 43,0 kw

VIESMANN VITOCAL 300/350. List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník VITOCAL 300 VITOCAL 350. země/voda 6,4 až 32,6 kw voda/voda 8,4 až 43,0 kw VIESMANN VITOCAL 300/350 tepelné čerpadlo země/voda 6,4 až 32,6 kw voda/voda 8,4 až 43,0 kw List technických údajů Obj. č. aceny:vizceník Pokyny pro uložení: Složka Vitotec, rejstřík 11 VITOCAL 300 Typ

Více

Buderus Tepelná čerpadla vzduch/voda splitové provedení. Logatherm WPLS.2. Všestranné využití obnovitelné energie. Teplo je náš živel

Buderus Tepelná čerpadla vzduch/voda splitové provedení. Logatherm WPLS.2. Všestranné využití obnovitelné energie. Teplo je náš živel Buderus Tepelná čerpadla vzduch/voda ogatherm WPS.2 Všestranné využití obnovitelné energie Teplo je náš živel Nová řada čerpadel ogatherm WPS.2 Kompaktní a flexibilní ogatherm WPS.2 Tepelná čerpadla vzduch/voda

Více

Vitocal 222-G. 3.1 Popis výrobku

Vitocal 222-G. 3.1 Popis výrobku Vitocal -G. Popis výrobku A Plně hermetický kompresor Compliant Scroll B Sekundární čerpadlo (topná voda) C Primární čerpadlo (solanka) D Třícestný přepínací ventil Vytápění/ohřev pitné vody E Výměník

Více

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. arotherm VWL vzduch/voda

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla arotherm VWL vzduch/voda Vzduch jako zdroj tepla Tepelná čerpadla Vaillant arotherm

Více

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort [ Vzduch ] [ Voda ] Tepelná čerpadla [ Země ] [ Buderus ] V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Logatherm WPLS Comfort Logatherm WPLS Light Teplo je náš živel Využijte energii ze vzduchu pro příjemné

Více

mm (DxŠxV) Topný výkon a topný faktor dle EN při A2/W35 (A2 = teplota vstupního vzduchu + 2 C, W35 = výstupní teplota otopné vody + 35 C)

mm (DxŠxV) Topný výkon a topný faktor dle EN při A2/W35 (A2 = teplota vstupního vzduchu + 2 C, W35 = výstupní teplota otopné vody + 35 C) Tepelné čerpadlo Logatherm WPL A vzduch / voda pro venkovní instalaci Popis a funkce Vysoce účinné kompaktní tepelné čerpadlo vzduch / voda pro venkovní instalaci vč. externího regulačního přístroje Logamatic

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY TERRA NEO

TECHNICKÉ PARAMETRY TERRA NEO Ceny HP3BW 07 07 P 12 12 P 18 18 P Objednací číslo W20373 W20376 W20374 W20377 W20375 W20378 SVT SVT 23109 SVT 23112 SVT 23110 SVT 23113 SVT 23111 SVT 23114 Cena [CZK] 215 000 225 000 225 000 235 000 245

Více

1 Tepelná čerpadla Genia Air Split

1 Tepelná čerpadla Genia Air Split 1 Tepelná čerpadla Genia Air Split Kombinace s tepelným čerpadlem Přehled kombinací s tepelným čerpadlem Genia Air Split Tepelné čerpadlo Hydraulické moduly Regulátor Genia Air Split (1) GeniaSet Split

Více

Rozšířená nabídka paketů

Rozšířená nabídka paketů Rozšířená nabídka paketů Buderus Pakety s tepelnými čerpadly Logatherm Cenově zvýhodněné sestavy tepelných čerpadel Logatherm Více jak 100 proškolených montážních firem Záruka 5 let na čerpadla Logatherm

Více

Technický list. Elektrické parametry. Bivalentní zdroj. Max. výkon bivalentního zdroje při velikosti jističe *

Technický list. Elektrické parametry. Bivalentní zdroj. Max. výkon bivalentního zdroje při velikosti jističe * - 1/5 - Základní charakteristika Použití Popis Pracovní látka Objednací kód vytápění a příprava teplé vody tepelné čerpadlo je vybaveno směšovacím ventilem s pohonem pro zajištění dodávky otopné vody o

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY TERRA NEO

TECHNICKÉ PARAMETRY TERRA NEO TERRA NEO Ceny HP3BW TERRA NEO 07 07 P 12 12 P 18 18 P Objednací číslo W20373 W20376 W20374 W20377 W20375 W20378 SVT Na dotaz Na dotaz Na dotaz Cena [CZK] 209 000 219 000 219 000 229 000 239 000 249 000

Více

TEPELNÁ ČERPADLA EKOLOGICKÁ A ÚSPORNÁ ŘEŠENÍ PRO RODINNÉ DOMY, BYTOVÉ DOMY, VEŘEJNÉ OBJEKTY A FIRMY

TEPELNÁ ČERPADLA EKOLOGICKÁ A ÚSPORNÁ ŘEŠENÍ PRO RODINNÉ DOMY, BYTOVÉ DOMY, VEŘEJNÉ OBJEKTY A FIRMY TEPELNÁ ČERPADLA EKOLOGICKÁ A ÚSPORNÁ ŘEŠENÍ PRO RODINNÉ DOMY, BYTOVÉ DOMY, VEŘEJNÉ OBJEKTY A FIRMY Systém topení a ohřevu TUV s tepelným čerpadlem VZDUCH-VODA KOMPAKT Vhodný pro všechny typy objektů včetně

Více

Tepelná čerpadla HERZ. commotherm 5-15

Tepelná čerpadla HERZ. commotherm 5-15 I Tepelná čerpadla HERZ commotherm 5-15 Budoucnost vytápění - tepelná čerpadla HERZ Firma HERZ Armaturen Ges.m.b.H., založena v roce 1896 disponuje víc jak 110 letou historií působení na trhu. HERZ Armaturen

Více

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda

Tepelná čerpadla. Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, zákaznický servis. arotherm VWL vzduch/voda Tepelná čerpadla arotherm VWL vzduch/voda Vzduch jako zdroj tepla Tepelná čerpadla Vaillant arotherm

Více

Vitocal 343-G. 8.1 Popis výrobku

Vitocal 343-G. 8.1 Popis výrobku Vitocal -G. Popis výrobku A Plně hermetický kompresor Compliant Scroll B Sekundární čerpadlo (topná voda) Vysoce efektivní čerpadlo na stejnosměrný proud podle energetického štítku A C Primární čerpadlo

Více

Požadavky tepelných čerpadel

Požadavky tepelných čerpadel Požadavky tepelných čerpadel na přípravu, pravu, návrh, projekt a stavební dokumentaci seminář ASPIRE v Rožnově pod Radhoštěm Ing. Tomáš Straka, Ph.D. 0 2000 4000 6000 8000 10000 12000 14000 1973 1979

Více

Projekční podklady. Podklady pro praktickou instalaci tepelných čerpadel země/voda Logatherm WPS 6...11K a WPS 6...17 s výkonem od 6 kw do 17 kw

Projekční podklady. Podklady pro praktickou instalaci tepelných čerpadel země/voda Logatherm WPS 6...11K a WPS 6...17 s výkonem od 6 kw do 17 kw Projekční podklady Projekční podklady Vydání 06/2008 Podklady pro praktickou instalaci tepelných čerpadel země/voda Logatherm WPS 6...K a WPS 6...7 s výkonem od 6 kw do 7 kw Teplo je náš živel Obsah Obsah

Více

Splitová tepelná čerpadla vzduch/voda

Splitová tepelná čerpadla vzduch/voda Technická dokumentace Splitová tepelná čerpadla vzduch/voda BWL-1 S(B)-07/10/14 NOVINKA 2 BWL-1S BWL-1SB COP DO 3,8* BWL-1S(B) BWL-1S(B)-07 BWL-1S(B)-10/14 2 Sestava vnitřní jednotky odvzdušňovací ventil

Více

Vitocal: využijte naši špičkovou technologii tepelných čerpadel pro vaše úspory.

Vitocal: využijte naši špičkovou technologii tepelných čerpadel pro vaše úspory. Zvýhodněné sestavy tepelných čerpadel Topné systémy skládající se z tepelného čerpadla v kombinaci se zásobníkovým ohřívačem teplé vody a dalším instalačním příslušenstvím. Vitocal: využijte naši špičkovou

Více

Investice do Vaší budoucnosti. Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj

Investice do Vaší budoucnosti. Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím Evropského fondu pro regionální rozvoj EFEKTIVNÍ ENERGETICKÝ REGION JIŽNÍ ČECHY DOLNÍ BAVORSKO TEPELNÁ ČERPADLA ekonomika provozu a dimenzování Jiří Čaloun, DiS Investice do Vaší budoucnosti Projekt je spolufinancován Evropskou Unií prostřednictvím

Více

Kompaktní vzduch-voda

Kompaktní vzduch-voda Kompaktní vzduch-voda AWX Technické parametry Technický popis TČ Tepelné čerpadlo vzduch-voda s označením AWX je kompaktní zařízení, které bude po instalaci ve venkovním prostředí napojeno na otopnou soustavu

Více

Tepelná čerpadla IVT s.r.o.,průmyslová 5, 108 21 PRAHA 10 Tel: 272 088 155, Fax: 272 088 166, E-mail: ivt@veskom.cz www.cerpadla-ivt.

Tepelná čerpadla IVT s.r.o.,průmyslová 5, 108 21 PRAHA 10 Tel: 272 088 155, Fax: 272 088 166, E-mail: ivt@veskom.cz www.cerpadla-ivt. Tepelná čerpadla IVT s.r.o.,průmyslová 5, 108 21 PRAHA 10 Tel: 272 088 155, Fax: 272 088 166, E-mail: ivt@veskom.cz www.cerpadla-ivt.cz Obsah: Tepelná čerpadla pro rodinné domy a menší objekty Vzduch /

Více

Vitocal 242-G. 4.1 Popis výrobku

Vitocal 242-G. 4.1 Popis výrobku Vitocal -G. Popis výrobku A Plně hermetický kompresor Compliant Scroll B Sekundární čerpadlo (topná voda) C Primární čerpadlo (solanka) D Třícestný přepínací ventil Vytápění/ohřev pitné vody E Nabíjecí

Více

Nový systém GeniaAir split. Tepelná čerpadla vzduch/voda pro vytápění, přípravu teplé vody a chlazení. jen 32 db(a)* Tepelná čerpadla

Nový systém GeniaAir split. Tepelná čerpadla vzduch/voda pro vytápění, přípravu teplé vody a chlazení. jen 32 db(a)* Tepelná čerpadla Tepelná čerpadla jen 32 db(a)* * Hladina akustického tlaku ve vzdálenosti 3 metry (instalace na stěně) Nový systém Tepelná čerpadla vzduch/voda pro vytápění, přípravu teplé vody a chlazení. Systém Naše

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA WPL 20/26 AZ POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE

TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA WPL 20/26 AZ POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH/VODA WPL 20/26 AZ POPIS PŘÍSTROJE, FUNKCE Popis přístroje Systém tepelného čerpadla vzduch voda s malou potřebou místa pro instalaci tvoří tepelné čerpadlo k venkovní instalaci

Více

Logafix WPL pro venkovní instalaci

Logafix WPL pro venkovní instalaci Tepelná čerpadla Logafix WPL vzduch/voda pro venkovní instalaci a funkce Teplota na výstupu do soustavy max. 55 Čidlo venkovní teploty a čidlo zpátečky v rozsahu dodávky Opláštění optimálně řešené z hlediska

Více

TOSHIBA ESTIA TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH-VODA

TOSHIBA ESTIA TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH-VODA TOSHIBA ESTIA TEPELNÁ ČERPADLA VZDUCH-VODA Systém Estia představuje tepelná čerpadla vzduch-voda s extrémně vysokou účinností, která přinášejí do vaší domácnosti velmi nízké náklady na topení, na ohřev

Více

Tepelná čerpadla Buderus inteligentní řešení pro vytápění a ohřev teplé vody

Tepelná čerpadla Buderus inteligentní řešení pro vytápění a ohřev teplé vody Buderus Tepelná čerpadla Buderus inteligentní řešení pro vytápění a ohřev teplé vody Teplo je náš živel Nevyčerpatelný zdroj energie pro každého Slunce nám dodává každý den nepředstavitelné množství energie.

Více

Tepelné čerpadlo země/voda

Tepelné čerpadlo země/voda Zdroj tepla země 2 Přehled výrobků Zdroj tepla země Tepelná centrála Kompaktní řada Komfortní centrála domácí techniky s pasivním chlazením s pasivním chlazením s pasivním chlazením Tepelný výkon podle

Více

Tepelná čerpadla země/voda. Technické parametry. Řada SW. Přeloženo z originálního návodu k obsluze aDE

Tepelná čerpadla země/voda. Technické parametry. Řada SW. Přeloženo z originálního návodu k obsluze aDE Tepelná čerpadla země/voda Technické parametry Řada SW Přeloženo z originálního návodu k obsluze 000aDE DE Technická data / rozsah dodávky Gerätebezeichnung Druh tepelného čerpadla země/voda vzduch/voda

Více

Tepelná čerpadla voda / voda POPIS

Tepelná čerpadla voda / voda POPIS Chladící výkon: 5 až 18 kw Topný výkon: 6 až 20 kw Úspory energie Využití obnovitelné přírodní energie Jediná investice pro vytápění i chlazení Jednoduchá, spolehlivá a ověřená technologie POUŽITÍ Reverzní

Více

TOSHIBA ESTIA UNIKÁTNÍ KVALITA TEPELNÝCH ČERPADEL VZDUCH-VODA

TOSHIBA ESTIA UNIKÁTNÍ KVALITA TEPELNÝCH ČERPADEL VZDUCH-VODA TOSHIBA ESTIA UNIKÁTNÍ KVALITA TEPELNÝCH ČERPADEL VZDUCH-VODA Systém Estia představuje tepelná čerpadla vzduch-voda s extrémně vysokou účinností, která přinášejí do vaší domácnosti velmi nízké náklady

Více

Technické údaje LA 18S-TU

Technické údaje LA 18S-TU Technické údaje LA 8S-TU Informace o zařízení LA 8S-TU Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo instalace Zahraniční

Více

Technické údaje LA 9S-TU

Technické údaje LA 9S-TU Technické údaje LA 9S-TU Informace o zařízení LA 9S-TU Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo instalace Zahraniční

Více

HOTJET ONE. vzduch/voda 55 C. max Kč TEPELNÉ ČERPADLO PRO VÁS. cena od , bez DPH. bez DPH CENA PO DOTACI COP 4,13 15 ONE 8 ONE

HOTJET ONE. vzduch/voda 55 C. max Kč TEPELNÉ ČERPADLO PRO VÁS. cena od , bez DPH. bez DPH CENA PO DOTACI COP 4,13 15 ONE 8 ONE HOTJET ONE vzduch/voda TEPELNÉ ČERPADLO PRO VÁS cena od 74 990, Řada ONE je generace tepelných čerpadel, která jsou cenově optimalizovaná a přitom mají vysoký topný faktor, nízký hluk a sofistikovanou

Více

Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Stacionární kondenzační kotle

Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Stacionární kondenzační kotle Stacionární kondenzační kotle Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. VCC ecocompact VSC ecocompact VSC D aurocompact VKK ecocraft exclusiv ecocompact elegantní design Stacionární

Více

DUÁLNÍ TEPELNÉ ČERPADLO VZDUCH/VODA PRO VENKOVNÍ INSTALACI LWD 50A/RX. Technický list.

DUÁLNÍ TEPELNÉ ČERPADLO VZDUCH/VODA PRO VENKOVNÍ INSTALACI LWD 50A/RX. Technický list. DUÁLNÍ TEPELNÉ ČERPADLO VZDUCH/VODA PRO VENKOVNÍ INSTALACI LWD 5A/RX Technický list www.alpha-innotec.cz Přehled parametrů Označení výrobku LWD 5A/RX Druh tepelného čerpadla země/voda vzduch/voda voda/voda

Více

Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) akce: Marek Běla Brandýs nad Labem E-mail: marek.bela@seznam.cz Tel.: 603145319 vypracoval: Jiří Havrlant Vaillant Croup Czech s.r.o. 603 233 753 jiri.havrlant@vaillant.cz 1. Vstupní informace Informace

Více

ČESKÁ REPUBLIKA. Ceník tepelných čerpadel země/voda 4,7 až 31,8 kw. platný od dubna 2015. www.alpha-innotec.cz

ČESKÁ REPUBLIKA. Ceník tepelných čerpadel země/voda 4,7 až 31,8 kw. platný od dubna 2015. www.alpha-innotec.cz ČESKÁ REPUBLIKA Ceník tepelných čerpadel země/voda 4,7 až 31,8 kw platný od dubna 2015 www.alpha-innotec.cz Přehled tepelných výkonů přehled tepelných čerpadel podle tepelného výkonu alterra tepelná čerpadla

Více

Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda VITOCAL 100-S

Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda VITOCAL 100-S Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda VITOCAL 100-S Topné systémy Průmyslové systémy Chladicí systémy Splitové tepelné čerpadlo vzduch/voda 4,0 až 16,0 kw Splitové tepelné čerpadlo od firmy Viessmann je

Více

Logatherm WPS 6-16 (2. (3. (3. generace)

Logatherm WPS 6-16 (2. (3. (3. generace) Tepelná čerpadla 3. 2. generace Logatherm WPS země/voda v kompaktním provedení a zvláštnosti Použití Regulace Příprava teplé vody v externím zásobníku TČ Logatherm WPS země/voda s teplotou na výstupu až

Více

Závěsné kotle. Modul: Kondenzační kotle. Verze: 02 VU 466/4-5, VU 656/4-5 ecotec plus 02-Z2

Závěsné kotle. Modul: Kondenzační kotle. Verze: 02 VU 466/4-5, VU 656/4-5 ecotec plus 02-Z2 Nové závěsné kondenzační kotle VU 466/4-5 a 656/4-5 ecotec plus se odlišují od předchozích VU 466-7 ecotec hydraulickým zapojením. Původní kotel VU 466-7 ecotec byl kompletně připraven pro napojení nepřímotopného

Více

Technické údaje LA 60TU

Technické údaje LA 60TU Technické údaje LA 6TU Informace o zařízení LA 6TU Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo instalace Zahraniční

Více

Cenově zvýhodněné sestavy kotlů a zásobníků. Teplo je náš živel. Buderus Family komplety. Family Komplet GB162. Family Komplet GB172

Cenově zvýhodněné sestavy kotlů a zásobníků. Teplo je náš živel. Buderus Family komplety. Family Komplet GB162. Family Komplet GB172 Buderus Family komplety Cenově zvýhodněné sestavy kotlů a zásobníků Family Komplet GB162 Family Komplet GB172 Family Komplet GB072 Family Komplet U152 / U154 Logamax plus GB172 T Teplo je náš živel Family

Více

Tepelné čerpadlo země/voda

Tepelné čerpadlo země/voda Zdroj tepla země 2 tepelná čerpadla Přehled výrobků Zdroj tepla země Kompaktní řada Komfortní centrála domácí techniky s pasivním chlazením s pasivním chlazením s pasivním chlazením Tepelný výkon podle

Více

Hybridní tepelné čerpadlo co se nezalekne žádného provozu - První tepelné čerpadlo, které umí využívat tepla z okolního vzduchu i z

Hybridní tepelné čerpadlo co se nezalekne žádného provozu - První tepelné čerpadlo, které umí využívat tepla z okolního vzduchu i z Tepelné čerpadlo ecogeo BASIC 3-12 kw ecogeo BASIC 5-22 kw ecogeo COMPACT 3-12 kw ecogeo COMPACT 5-22 kw Hybridní tepelné čerpadlo co se nezalekne žádného provozu - První tepelné čerpadlo, které umí využívat

Více

Technické údaje LA 25TU

Technické údaje LA 25TU Technické údaje LA 25TU Informace o zařízení LA 25TU Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo instalace Zahraniční

Více

Technické údaje LA 40TU

Technické údaje LA 40TU Technické údaje LA 4TU Informace o zařízení LA 4TU Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace - Výpočet teplotního množství integrovaný - Místo instalace Zahraniční

Více

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort [ Vzduch ] [ Voda ] Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení [ Země ] [ Buderus ] V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Logatherm WPLS Comfort Logatherm WPLS Light Teplo je náš živel Využijte

Více

Chlazení kapalin. řada WDE. www.jdk.cz. CT120_CZ WDE (Rev.04-11)

Chlazení kapalin. řada WDE. www.jdk.cz. CT120_CZ WDE (Rev.04-11) Chlazení kapalin řada WDE www.jdk.cz CT120_CZ WDE (Rev.04-11) Technický popis WDE-S1K je řada kompaktních chladičů kapalin (chillerů) s nerezovým deskovým výparníkem a se zabudovanou akumulační nádobou

Více

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 0021347893 9.8.2013 Investor : Jaroslav Čulík Husova 61, 53854 Luže 606364973 culik61@ceznam.cz vypracoval: Jiří

Více

Efektivní využití obnovitelných zdrojů pro Váš maximální komfort

Efektivní využití obnovitelných zdrojů pro Váš maximální komfort NOVINKA Buderus Tepelná čerpadla vzduch/voda IP inside Light Comfort Efektivní využití obnovitelných zdrojů pro Váš maximální komfort Teplo je náš živel Nová generace tepelných čerpadel vzduch/voda Nová

Více

Tepelná čerpadla vzduch/voda arotherm VWL. Obnovitelná energie chytře

Tepelná čerpadla vzduch/voda arotherm VWL. Obnovitelná energie chytře Tepelná čerpadla vzduch/voda arotherm VWL Obnovitelná energie chytře Tepelná čerpadla vzduch/voda arotherm VWL Vzduch jako zdroj tepla Tepelná čerpadla Vaillant arotherm odebírají tepelnou energii, která

Více

!"#!$%&'()*+%,-"(.&'%/-)#)0'("1 2'/'#(+% '-/"3#"%4)56 "$%4%7 "(#0.%8)6#9:

!#!$%&'()*+%,-(.&'%/-)#)0'(1 2'/'#(+% '-/3#%4)56 $%4%7 (#0.%8)6#9: !"#!$%&'()*+%,-"(.&'%/-)#)0'("1 2'/'#(+%'-/"3#"%4)56"$%4%7"(#0.%8)6#9: Vedoucí výrobce tepelných čerpadel v České republice HOTJET uvedl na trh novou řadu tepelných čerpadel vzduch-voda HOTJET ONE. Řada

Více

TEPELNÁ ČERPADLA. Bořivoj Šourek Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze

TEPELNÁ ČERPADLA. Bořivoj Šourek Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze TEPELNÁ ČERPADLA Bořivoj Šourek Ústav techniky prostředí, Fakulta strojní ČVUT v Praze Základy tepelných čerpadel 1 Venkovní (primární) okruh 2 Výstup z výparníku 3 Vstup do kondenzátoru 4 Vnitřní (sekundární

Více

Katalogový list č. Verze: 01 ecocompact VSC../4, VCC../4 a aurocompact VSC D../4 06-S3

Katalogový list č. Verze: 01 ecocompact VSC../4, VCC../4 a aurocompact VSC D../4 06-S3 Verze: 0 ecocompact VSC../, VCC../ a aurocompact VSC D../ 0-S Stacionární kondenzační kotle s vestavěným zásobníkem teplé vody pro zajištění maximálních kompaktních rozměrů ve velmi elegantím designu.

Více

Švédská tepelná čerpadla

Švédská tepelná čerpadla Přehled sortimentu a ceník 2009 / 3 www.cerpadla-ivt.cz 10 let záruka 5 let celé tepelné čerpadlo 10 let kompresor Švédská tepelná čerpadla C země / voda C je nejprodávanějším kompaktním tepelným čerpadlem

Více

TEPELNÁ ČERPADLA. MAGIS PRO ErP. Tepelná čerpadla vzduch/voda v provedení split

TEPELNÁ ČERPADLA. MAGIS PRO ErP. Tepelná čerpadla vzduch/voda v provedení split TEPELNÁ ČERPADLA MAGIS PRO ErP Tepelná čerpadla vzduch/voda v provedení split MODELOVÁ ŘADA MAGIS PRO ErP Tepelné čerpadlo vzduch/voda v provedení split VYSOKÁ EFEKTIVITA PROVOZU, SNADNÁ INSTALACE, ŠIROKÁ

Více

Technické údaje LA 16TAS

Technické údaje LA 16TAS Technické údaje LA 16TAS Informace o zařízení LA 16TAS Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace WPM 26 montáž na stěnu - Místo instalace Zahraniční - Výkonnostní

Více

Technická data TČ vzduch voda ACOND - SPLIT (G2) Hodnoty měření 8/2011 8(G2) 12(G2) 14(G2) 17(G2) 20(G2)

Technická data TČ vzduch voda ACOND - SPLIT (G2) Hodnoty měření 8/2011 8(G2) 12(G2) 14(G2) 17(G2) 20(G2) A7 / W A7 / W0 A / W A-7 / W0 A-7 / W A / W0 Technická data TČ vzduch voda ACOND - SPLIT (G) Hodnoty měření 8/0 8(G) (G) (G) 7(G) 0(G) Topný výkon A7/W kw 8,7,8, 7, 0,7 Příkon A7/W kw,,8,,, Topný faktor

Více

Technické údaje LA 11TAS

Technické údaje LA 11TAS Technické údaje LA 11TAS Informace o zařízení LA 11TAS Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace WPM montáž na stěnu - Místo instalace Zahraniční - Výkonnostní

Více

Nepřímotopné zásobníky teplé vody

Nepřímotopné zásobníky teplé vody Nepřímotopné zásobníky teplé vody unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75 aurostor VIH S geostor VIH RW geostor VDH aurostor VPS S VPS VIH R 120/150/200 pro závěsné a stacionární

Více

Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Nepřímotopné zásobníky teplé vody

Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Nepřímotopné zásobníky teplé vody Nepřímotopné zásobníky teplé vody Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. unistor VIH R unistor VIH CQ unistor VIH Q VIH CK 70 VIH CB 75 aurostor VIH S geostor VIH RW geostor VDH aurostor

Více

Split-systémy vzduch-voda HPAW

Split-systémy vzduch-voda HPAW tepelná čerpadla Split-systémy vzduch-voda HPAW 01. 2011 verze 1.20 PZP KOMPLET a.s, Semechnice 132, 518 01 Dobruška Tel.: +420 494 664 203, Fax: +420 494 629 720 IČ : 25932161 Společnost zapsaná v obchodním

Více

Obnovitelné zdroje. 1 Tepelná čerpadla arotherm split. Modul: Tepelná čerpadla. Verze: 01 arotherm split VWL S vzduch/voda 04-E2

Obnovitelné zdroje. 1 Tepelná čerpadla arotherm split. Modul: Tepelná čerpadla. Verze: 01 arotherm split VWL S vzduch/voda 04-E2 1 arotherm split Kombinace s tepelným čerpadlem Přehled kombinací s tepelným čerpadlem arotherm split VWL..5/5 AS Tepelné čerpadlo Hydraulické moduly Regulátor arotherm VWL..5/5 AS(1) unitower VWL..8/5

Více

Obnovitelné zdroje. Ekologie a hospodárnost v dokonalé souhře. Modul: Tepelná čerpadla

Obnovitelné zdroje. Ekologie a hospodárnost v dokonalé souhře. Modul: Tepelná čerpadla Ekologie a hospodárnost v dokonalé souhře V Evropě se v současné době využívají přibližně tři čtvrtiny veškeré soukromé spotřeby energie na výrobu tepla a na ohřev teplé vody. Energie se přitom získává

Více

Projekční podklady Logatherm WPLS Teplo je náš živel. Výkonový rozsah 4 kw 15 kw

Projekční podklady Logatherm WPLS Teplo je náš živel. Výkonový rozsah 4 kw 15 kw Vzduchová tepelná čerpadla ve splitovém provedení, reverzibilní Vydání 206/0 Projekční podklady Logatherm WPLS4.2 5.2 Výkonový rozsah 4 kw 5 kw Teplo je náš živel Obsah Obsah Tepelná čerpadla vzduch/voda

Více

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka

Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka Předběžný návrh řešení systému vytápění pomocí: tepelného čerpadla Vaillant geotherm VWS ( provedení země/voda) Nabídka 002136247893 Investor : Hrstka Rd Podsedice Tel: Email: Montážní firma: Tomáš Mach

Více

Švédská tepelná. čerpadla. pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci. www.cerpadla-ivt.cz. Přehled sortimentu a ceník 2005

Švédská tepelná. čerpadla. pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci. www.cerpadla-ivt.cz. Přehled sortimentu a ceník 2005 www.cerpadla-ivt.cz Švédská tepelná čerpadla pro vytápění, ohřev teplé užitkové vody, větrání a klimatizaci 5 5 let garance 5 let záruka na tepelné čerpadlo, včetně nákladů na záruční opravu. Tato záruka

Více

Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Stacionární kondenzační kotle

Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. Stacionární kondenzační kotle Stacionární kondenzační kotle Proč Vaillant? Tradice, kvalita, inovace, technická podpora. VCC ecocompact VSC ecocompact VSC D aurocompact VK ecovit plus VKK ecocraft exclusiv ecocompact elegantní design

Více

Tepelná čerpadla. Tepelná čerpadla vzduch/voda pro vytápění a přípravu teplé vody. Chytrá řešení pro individuální komfort.

Tepelná čerpadla. Tepelná čerpadla vzduch/voda pro vytápění a přípravu teplé vody. Chytrá řešení pro individuální komfort. Tepelná čerpadla vzduch/voda pro vytápění a přípravu teplé vody Chytrá řešení pro individuální komfort Tepelná čerpadla Teplo pro život Tepelná čerpadla Supraeco SAO-1 vzduch/voda Tepelná čerpadla Junkers

Více

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort

V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení. Logatherm WPLS Comfort [ Vzduch ] [ Voda ] Tepelná čerpadla vzduch-voda splitové provedení [ Země ] [ Buderus ] V zimě teplo a v létě chlad ze vzduchu! Logatherm WPLS Comfort Logatherm WPLS Light Teplo je náš živel Využijte

Více

Tepelná čerpadla vzduch/voda. Vydání 2015/04. Projekční podklady Logatherm WPL... AR. Výkonový rozsah od 6 kw do 14 kw. Teplo je náš živel

Tepelná čerpadla vzduch/voda. Vydání 2015/04. Projekční podklady Logatherm WPL... AR. Výkonový rozsah od 6 kw do 14 kw. Teplo je náš živel Tepelná čerpadla vzduch/voda Vydání 015/0 Projekční podklady Logatherm WPL... AR Výkonový rozsah od 6 kw do 1 kw Teplo je náš živel Obsah Obsah 1 Tepelná čerpadla vzduch/voda Buderus.... 5 Základy...............................

Více

B0/W35 normovaný bod podle EN kompresory. B0/W45 normovaný bod podle EN kompresory 1 kompresor

B0/W35 normovaný bod podle EN kompresory. B0/W45 normovaný bod podle EN kompresory 1 kompresor -26 Datový přehled parametrů: pro tepelné centrály země/voda Označení výrobku Druh tepelného čerpadla země/voda vzduch/voda voda/voda týká se netýká se Místo instalace vnitřní venkovní týká se netýká se

Více

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda)

Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Předběžný návrh tepelného čerpadla Vaillant arotherm VWL (provedení vzduch/voda) Nabídka č. 001327091 p. Šulc 31.10.2013 Investor : Petr Šulc Náchod 739694567 petr.sulc@centrum.cz vypracoval: Jan Kvapil

Více

THERM 14 KD.A, KDZ.A, KDZ5.A

THERM 14 KD.A, KDZ.A, KDZ5.A TŘÍDA NOx THERM KD.A, KDZ.A, KDZ.A THERM KD.A, KDZ.A, KDZ.A sešit Výkonový rozsah kotlů THERM KD.A, KDZ.A a KDZ.A je uzpůsoben pro využití v objektech s malou tepelnou ztrátou, např. nízkoenergetických

Více

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Datový list DHP-AL TEPELNÁ ČERPADLA DANFOSS

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Datový list DHP-AL TEPELNÁ ČERPADLA DANFOSS MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Datový list DHP-AL TEPELNÁ ČERPADLA DANFOSS Datový list Danfoss DHP-AL Tepelné čerpadlo vzduch/voda, které zajišťuje vytápění i ohřev teplé vody Může účinně a spolehlivě pracovat

Více

TECHNICKÉ PARAMETRY SPLIT

TECHNICKÉ PARAMETRY SPLIT Ceny HP3AW 22 SB 22 SBR 30 SB 30 SBR 36 SB 36 SBR Objednací číslo W20235 W20238 W20236 W20239 W20237 W20240 SVT SVT 3676 SVT 3676 SVT 3678 SVT 3678 SVT 3680 SVT 3680 Cena [CZK] 439 000 484 000 459 000

Více

Regulační technika 04-R2. Modul: Sekce: Modulární solární ekvitermní regulátor auromatic 620/2. Ekvitermní regulace

Regulační technika 04-R2. Modul: Sekce: Modulární solární ekvitermní regulátor auromatic 620/2. Ekvitermní regulace Modulární solární ekvitermní regulátor auromatic 620/2 Charakteristiky vybavení V základním vybavení regulátoru auromatic 620/2 lze regulovat: - kotel, pomocí rozšiřujících modulů VR 30, VR 3 a VR 32 až

Více

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Datový list DHP-A TEPELNÁ ČERPADLA DANFOSS

MAKING MODERN LIVING POSSIBLE. Datový list DHP-A TEPELNÁ ČERPADLA DANFOSS MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Datový list TEPELNÁ ČERPADLA DANFOSS VFBMA548 Datový list Danfoss Tepelné čerpadlo zajišťující vytápění i teplou vodu. Možnost účinného provozu až do -0 C. Systém ohřevu teplé

Více

Technické údaje LA 11PS

Technické údaje LA 11PS Technické údaje LA 11PS Informace o zařízení LA 11PS Provedení - Zdroj tepla Venkovní vzduch - Provedení Univerzální provedení - Regulace WPM 2006 montáž na stěnu - Místo instalace Zahraniční - Výkonnostní

Více

Efektivní využití obnovitelných zdrojů pro Váš maximální komfort

Efektivní využití obnovitelných zdrojů pro Váš maximální komfort Buderus Tepelná čerpadla vzduch/voda IP inside ight Comfort T Comfort Efektivní využití obnovitelných zdrojů pro Váš maximální komfort Teplo je náš živel Nová generace tepelných čerpadel vzduch/voda Nová

Více

Využití síly přírody s technologií zítřka. Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla země/voda Logatherm WPS/WPS K Rozsah výkonu: 6 až 60 kw.

Využití síly přírody s technologií zítřka. Teplo je náš živel. Tepelná čerpadla země/voda Logatherm WPS/WPS K Rozsah výkonu: 6 až 60 kw. [ Vzduch ] [ Voda ] [ Země] Tepelná čerpadla země/voda Rozsah výkonu: 6 až 60 kw [ Buderus ] Využití síly přírody s technologií zítřka Tepelná čerpadla země/voda Teplo je náš živel [ Vzduch ] [ Voda ]

Více

Závěsné kotle. Modul: Závěsné kotle s atmosférickým hořákem. Verze: 03 VUI 280-7 aquaplus, VUI 242-7, 282-7 aquaplus turbo 05-Z1

Závěsné kotle. Modul: Závěsné kotle s atmosférickým hořákem. Verze: 03 VUI 280-7 aquaplus, VUI 242-7, 282-7 aquaplus turbo 05-Z1 s atmosférickým hořákem Verze: 03 VUI 280-7 aquaplus, VUI 242-7, 282-7 aquaplus turbo 0-Z1 Konstrukce závěsných kotlů aquaplus navazuje na stávající řady kotlů atmotop, turbotop Plus se shodnými konstrukčními

Více

Přírodní geotermální energie.

Přírodní geotermální energie. Geotermální tepelné čerpadlo ROTEX Přírodní geotermální energie. ROTEX HPU ground tepelné čerpadlo využívající geotermální energii. Kompaktní, odpovědné k životnímu prostředí s vynikající účinností. Pro

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Omezení emisí CO 2 Spotřeba energie Životní prostředí Principem každého

Více

Atlantic ALFEA. Tepelná čerpadla vzduch / voda. www.alfea.cz

Atlantic ALFEA. Tepelná čerpadla vzduch / voda. www.alfea.cz Atlantic ALFEA Tepelná čerpadla vzduch / voda www.alfea.cz Tepelná čerpadla Atlantic Vytápění místností Ohřev teplé vody Chlazení místností Tepelná čerpadla Atlantic Alféa jsou společným projektem firem

Více

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA

TEPELNÁ ČERPADLA VZUCH - VODA TEPELNÁ ČERPDL VZUCH - VOD www.hokkaido.cz Budoucnost patří ekologickému a ekonomickému vytápění Tepelné čerpadlo vzduch - voda Principem každého tepelného čerpadla vzduch - voda je přenos tepla z venkovního

Více

NIBE TRAINING. NIBE ENERGY SYSTEMS Zásady instalace tepelných čerpadel NIBE

NIBE TRAINING. NIBE ENERGY SYSTEMS Zásady instalace tepelných čerpadel NIBE NIBE ENERGY SYSTEMS Zásady instalace tepelných čerpadel NIBE PPT GB 0809 NTR SERVICE F1330 NIBE TRAINING PPT GB 0809 NTR SERVICE F1330 NIBE TRAINING Tepelná čerpadla NIBE využívající tepelnou energii z

Více